Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2019 12:12

Dobrý den, chtěla bych se poradit co s pejsem. Mam AUO, nekastrovanej pes, 5, 5let. Je to pes přitele. Pejsek žil do letošního června na zahradě ještě s jednim auo takovej svobodnej život bez nejaky extra socializace a výcviku. Od června ho mame v bytě on teda je rad v bytě rad se vali a nic nedela ale furt v sobe ma tu energii kterou bych potrebovala nejak vybit ale jeho vubec nic nebavi. Hracku do pusy neda to jako se kouka jako jestli sem normalni ze by neco takovyho udelal, co se tyce uceni nejakych triku tk to nejlip mu jde loudeni. Jediny povel co umi je sedni, lehni a ke mě. Když ho chci zkusit naucit neco jineho misto toho mi slepe opakuje ty dva kousky co umi od stenatka a vlastne me ani nevnima. Vnima jen pamlsek ktery drzim v ruce. Rad chodi na prochazky ale chtel by byt na volno to ho bavi nejvic jenze kdyz vidi psa tak je jak zmagorenej. On ne ze by byl agresivni ale je na psy hrozne hrr a oni se ho boji nebo na nej vrci. Na voditku taha a na dlouhych prochazkach ho to nebavi. Na voditku kdyz vidi psa tak zacne fnukat a skakat a piskat a ja nevim jestli mu treba nechybi jen kamarad na hrani. Jestli by se vsechno nesrovnalo tim ze by se mu poridil druhy pes. Mate nejake doporuceni, zkusenosti?

30.10.2019 12:24

Najděte si někoho, kdo vás naučí se psem pracovat. Kamarád na hraní mu fakt nepomůže. Ten pes je nevychovaný a zvyklý, že nic nemusí...nejspíš se neumí ani soustředit na učení nových věcí.....to ho všechno musíte naučit vy pod vedením někoho zkušeného, protože sama nevíte jak na něj.

30.10.2019 13:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Souhlasím s Tenurri. Dalšího psa si prosím nepořizujte, neberte si to špatně, ale evidentně se psem neumíte vůbec pracovat, komunikovat a druhý pes by dopadl stejně. Já třeba zastávám názor, že druhého psa by si měl člověk pořídit až po tom, co je ten první pes jakž takž vychovaný - ono se to štěně bude učit i od něho, bude okoukávat i všechny lumpárny atd....

Napište odkud jste, třeba vám někdo poradí, kdo by se tam našel v okolí a se psem vám pomohl.

30.10.2019 23:01

A co zkusit hry se psem - takove to "domaci hrani".
Zadne povely.

Trebas - psa poslu na misto a do jine mistnosti nez v ktere je schovam tri piskotky. No a hledej (prihoriva...sama voda...).

Nebo - zapojeni do uklidu. Pes muze pomahat nosenim hadriku, podavanim veci atd.. Povely se neucil - naucil se sam.
Nebo nosenim pradla do pracky (ja vemu 99% hader, ale jednu uz opravdu neunesu, takze pes musi pomoci - a je taak sikovnej...- uplne samocinne se tak naucil vem, prines a podej).
Myslim, ze "hrani" neni jen o hrackach co pes ma, ale o tom, co snima dokaze spolecne s clovekem delat.

No a neni snad lepsi hra, nez vsechny psovi roztahany hracky uklidit. To miluju. Pes pekne beha a nosi hracky do fochu, kam patrej (ale ne jen je pohodit okolo - pekne do fochu...). A ja ho jen chvalim. To ho jako muzskyho vzdy vycerpa nejvic.

30.10.2019 23:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co zkusit hry se psem - takove to "domaci hrani".
Zadne povely.

Trebas - psa poslu na misto a do jine mistnosti nez v ktere je schovam tri piskotky. No a hledej (prihoriva...sama voda...).

Nebo - zapojeni do uklidu. Pes muze pomahat nosenim hadriku, podavanim veci atd.. Povely se neucil - naucil se sam.
Nebo nosenim pradla do pracky (ja vemu 99% hader, ale jednu uz opravdu neunesu, takze pes musi pomoci - a je taak sikovnej...- uplne samocinne se tak naucil vem, prines a podej).
Myslim, ze "hrani" neni jen o hrackach co pes ma, ale o tom, co snima dokaze spolecne s clovekem delat.

No a neni snad lepsi hra, nez vsechny psovi roztahany hracky uklidit. To miluju. Pes pekne beha a nosi hracky do fochu, kam patrej (ale ne jen je pohodit okolo - pekne do fochu...). A ja ho jen chvalim. To ho jako muzskyho vzdy vycerpa nejvic.

To je sice všechno hezké, ale špatně jste četla. Vy máte asi aportéra a ten vám bude nosit cokoliv. Jelikož mám psa stejného ražení jako zadavatelka vím, že vám nic nosit a uklízet nebude. Přinese jednou, maximálně dvakrát a hotovo. Můj pes alespoň rád hledal a máme zahradu, takže jsem se mu schovávala, to ho celkem bavilo, protože lítat a hledat.

31.10.2019 00:39
whasabi

XXX.XXX.167.91

A já zase myslím, že zadavatelky pes by pracoval s chutí, a možná by i s chutí aportoval, ale musel by ho to někdo naučit. Tedy někdo, kdo ví, jak se to dělá. Tímto se omlouvám zadavatelce.
Jinak to, že by pes pracoval s chutí, usuzuji z této věty:
"Jediny povel co umi je sedni, lehni a ke mě. Když ho chci zkusit naucit neco jineho misto toho mi slepe opakuje ty dva kousky co umi od stenatka a vlastne me ani nevnima. Vnima jen pamlsek ktery drzim v ruce."
Pes se zjevně snaží spolupracovat, chce pamlsek, nabízí chování. Bohužel netuší, co se po něm žádá a majitelka mu to zjevně neumí vysvětlit, rozfázovat cvik, načasovat odměnu....

31.10.2019 08:40

z praktického hlediska bych psu pořídila i postroj, nechť má to tahání dovolené jako práci. A chodila s ním na různá, cizí místa, různé terény i neterény, vyhledávala i takové trasy, kde psa člověk nepotká, aby jste byli jen člověk a pes - kvůli navázání vztahu, bez rušivých momentů jako jsou ti cizí psi a pod.......(občas je tady doporučeno vyjet se psem na několikadenní vandr, tak v tomto případě bych to tak cítila).

Druhá část je výcvik, neboli aktivní spolupráce psa a člověka - opět bych v tomto případě sáhla po klikru, psa důkladně naklikala a na tom, co zná ho naučila princip učení. (není problém si na netu klikr trénink najít).

Jinak bych se asi také obrátila na někoho znalého, nechť pomůže.

1.11.2019 12:30
debri

XXX.XXX.249.114

A co třeba zkusit nosework ? Na youtube je spousty videíí. A já třeba použiju zcela obyč papírovou krabici ve které mám roličky od toaletaku. Nahažu tam pamlsky a pes hledá

2.11.2019 00:24

lesnížínka napsal(a):
To je sice všechno hezké, ale špatně jste četla. Vy máte asi aportéra a ten vám bude nosit cokoliv. Jelikož mám psa stejného ražení jako zadavatelka vím, že vám nic nosit a uklízet nebude. Přinese jednou, maximálně dvakrát a hotovo. Můj pes alespoň rád hledal a máme zahradu, takže jsem se mu schovávala, to ho celkem bavilo, protože lítat a hledat.

Bohuzel, muj pes neni "aporter".
Pokud ma nosit venku - taky prinese jednou, max. dvakrat a hotovo - lepsi nez nosit, je to co ukoristil cupovat.
Hledani ma taky rad, ale taky jen chvilku.
On ma vsechno rad jen "chvilku".

Ale zrovna uklid, je vec kterou nemam "rada" ani ja, ale je treba. Chapu to ja, chape to i on.
Jeho vyhoda je v tom, ze je doma mym stinem. Kam jdu ja, jde on. Vlastne ja jsem jeho "hrackou/zabavou".
A jen chodit za mnou neni uplne naplneni zivota (dle meho)..., takze jsem mu zacala pridavat. A on se chytl.
Nerikam ze vzdy + vzdy tak jak si predstavuju, ale kdyz uz za mnou slidi, tak at ma aspon "funkci".
Neco podat, donest, prinest... jde to. Hracky taky nepotrebuje, kdyz ma co delat "jinak", ale napsat, ze "meho psa Nic nebavi"...?

...a po uklidu ven. Hura. Cmuchat, behat, valet se.... a cupovat jednou hozeny klacek. Slava. Konecne psi zivot a ne zivot "gaucove bydlenky".

4.11.2019 11:05
robin11

XXX.XXX.205.118

Z vašeho příspěvku je znát, že sice chcete pro psa to nejlepší a chcete se mu věnovat, ale nevíte jak na to. Nejlepší by bylo najít si někoho v okolí, kdo vám s tím pomůže, určitě máte v blízkosti nějaký cvičiště, tím bych začala a ideálně prvně individuální lekce a ne hned do skupiny. Podle toho co píšete, to opravdu není pes, kterého nic nebaví, jen neví jak na to a vy bohužel taky ne. Tady v diskuzi vás sice lidi navedou jakým směrem se ubírat, ale chtělo by to trenéra, který vás uvidí, ukáže a poradí.

Venku bych dala psovi stopovačku (dlouhé vodítko, které je jako pojistka, aby vám pes nevzal čáru) a trénovat přivolání. Protože vám nemůže zdrhat k cizím psům, tím si koleduje o malér. Naopak bych se ale pokusila najít lidi s klidnými psy a brala ho co nejvíc do společnosti těchto psů. Socializace u něj neproběhla (nebo uplně minimální), takže potkat jiného psa, je pro něj teď ohromný zážitek. Musí se naučit, že potkávat psy je normální.

K tomu tahání, jak už tu zaznělo, kupte postroj (hlavně ne norského typu, ale nějaký klasický) a nechte ho tu energii vybít tahem. Pokud jste aktivní, můžete zkusit s pejskem běhat, to skvěle utahá i našeho blbouna, který i v osmi letech nejraději ze všeho tahá. A jako bonus si zlepšíte fyzičku. :D

4.11.2019 11:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

robin11 napsal(a):
Z vašeho příspěvku je znát, že sice chcete pro psa to nejlepší a chcete se mu věnovat, ale nevíte jak na to. Nejlepší by bylo najít si někoho v okolí, kdo vám s tím pomůže, určitě máte v blízkosti nějaký cvičiště, tím bych začala a ideálně prvně individuální lekce a ne hned do skupiny. Podle toho co píšete, to opravdu není pes, kterého nic nebaví, jen neví jak na to a vy bohužel taky ne. Tady v diskuzi vás sice lidi navedou jakým směrem se ubírat, ale chtělo by to trenéra, který vás uvidí, ukáže a poradí.

Venku bych dala psovi stopovačku (dlouhé vodítko, které je jako pojistka, aby vám pes nevzal čáru) a trénovat přivolání. Protože vám nemůže zdrhat k cizím psům, tím si koleduje o malér. Naopak bych se ale pokusila najít lidi s klidnými psy a brala ho co nejvíc do společnosti těchto psů. Socializace u něj neproběhla (nebo uplně minimální), takže potkat jiného psa, je pro něj teď ohromný zážitek. Musí se naučit, že potkávat psy je normální.

K tomu tahání, jak už tu zaznělo, kupte postroj (hlavně ne norského typu, ale nějaký klasický) a nechte ho tu energii vybít tahem. Pokud jste aktivní, můžete zkusit s pejskem běhat, to skvěle utahá i našeho blbouna, který i v osmi letech nejraději ze všeho tahá. A jako bonus si zlepšíte fyzičku. :D

No asi takhle. Když jsem přišla se samojedem na cvičák, bylo to spíše z důvodu socializace a nějakého vyžití, než cvičení. A tak jsem to i prezentovala cvičitelce, stejně jako tady zadavatelka - že ho nic moc nebaví a těžce se motivuje. Ona: no, to se musí umět, to zvládnem. Po pár návštěvách prohlásila, že je to vážně divný pes, že s tímhle psem nic moc dělat nejde a ať se tedy prostě jen bavíme. Pak už ho měla i ráda, když poznala, že je hodný, jen prostě nějak nereaguje na nic a většinou si dělá, co chce. Všechno jednou, max. dvakrát a jěště mezitím třikrát obejde a přecvrká cvičák Byla to s ním sranda
Ano, běhat v postroji jsme taky chodili, to jediné ho jakž takž bavilo.

6.11.2019 10:42
robin11

XXX.XXX.205.118

lesnížínka napsal(a):
No asi takhle. Když jsem přišla se samojedem na cvičák, bylo to spíše z důvodu socializace a nějakého vyžití, než cvičení. A tak jsem to i prezentovala cvičitelce, stejně jako tady zadavatelka - že ho nic moc nebaví a těžce se motivuje. Ona: no, to se musí umět, to zvládnem. Po pár návštěvách prohlásila, že je to vážně divný pes, že s tímhle psem nic moc dělat nejde a ať se tedy prostě jen bavíme. Pak už ho měla i ráda, když poznala, že je hodný, jen prostě nějak nereaguje na nic a většinou si dělá, co chce. Všechno jednou, max. dvakrát a jěště mezitím třikrát obejde a přecvrká cvičák Byla to s ním sranda
Ano, běhat v postroji jsme taky chodili, to jediné ho jakž takž bavilo.

Tak samozřejmě, že né každý pes je stejný, ale z popisu zadavatelky jde vidět, že ten pes cvičit chce ("misto toho mi slepe opakuje ty dva kousky co umi"), jen ani jeden z nich neví jak na to. Takže pes nedšeně nabízí chování, které zná a za které byl odměňován a majitelka neví jak ho naučit něco nového. Ani s motivací u něj nejspíš problém nebude, ale to byh o člověk musel vidět na živo. Navíc je celkem zásadní rozdíl mezi chovaním a výcvikem australáka a samojeda (pokud se teda nepletu a máte samojeda, nerada bych kecala EDIT: už to vidím i v tom vašem příspěvku, že máte samojeda, jsem slepá :D :)).

6.11.2019 22:34
Evv

XXX.XXX.116.3

Ja mam taky AUO a když má hodně energie tak než se zklidní tak nemůžu navádět s pamlskem v ruce, jinak třeba moje fena je dost citlivá a musím všechno chválit- samozřejme všechno co dělá dobře. Jinak ješte když vám nabízí něco co po nem nechcete neodmenujte...

8.11.2019 06:43

Citlivá a hlavně žravá. Když ví, že mám pamlsek, nevnímá, co se po ní chce a dělá první, co jí napadne :-)).

Přidejte reakci

Přidat smajlík