Maďarsky ohař drátosrstý

Prodám Maďarského ohaře krátkosrstého - Na Mezinárodní den žen se v naší c...
Dohodou
Dobrý den, mám otázku. Máme doma puberťáka maďarského ohaře - 1 rok . A upřímně si nevím rady. Tak se chci zeptat.
Když nás vidí(jakoze nás vita tak nám kouše ruce , jakoze paže a předloktí .. strašně to bolí, a já ho nechci trestat za kůži, jen nevím jak ho to mám odnaucit, zkouším ho naučit na nesmis, a přivítat se s nim normálně ale stejně mi ty ruce strčí do pusy. To je první věc, a druhá je, ze máme poskrovni byt, a loznici máme ještě jakoby nahoře nad obyvakem, a pes má dole pelisek a spi tam ještě s našim druhým psem, a stejně pravidelně každé rano jakmile se rozedni, sedí pod schodama a knuci aby šel někdo za nim dolu. Nevím jak ho to odnaucit, hračky tam má všechno, nejdříve sme si mysleli ze po dlouhé noci potřebuje na záchod tak sme s nim došli, ale stejně to děla, a já sem už bezradna.
A třetí věc je ze když jedeme autem, tak nám stéká v autě, když je v kufru(nahoře nemá poklop) , když sedí na zadních sedackach.. stále stéká pořad dokola v kuse. Dekuji za jakékoliv rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Předně, vižličky jsou pracovní a temperamentní ohaří plemeno. Má i své projevy. Kousání rukou při vítání k vyjádření jejich emocí k nim občas patří.
Když vám to vadí, nechcete, aby vás vítal tímhle stylem, neříkejte mu "nesmíš", ale naučte ho místo toho, co má dělat. Třeba pořídit vítací hračku, kterou si vezme do huby místo vaší ruky. Kterou budete používat jen pro vítací rituály, se kterou se pak potaháte a zase ji schováte. Šikovný pes a bez stresu se propracujete postupně ke klidnému vítání, kdy pes bude hlodat radši hračku než vás.
Nebo ho naučíte povel třeba místo za pamlsek a bez velkého vítání se v klidu zujete, převléknete a nejspíš půjdete ven na vycházku?
Kňučení po ránu - co je to ta vaše "dlouhá noc"? V kolik chodíte naposledy venčit a jak moc aktivity roční ohařík má? Unavený pes nekňučí, nezlobí, je rád, že se prospí. Pokud ho netlačí měchýř a nepotřebuje ven. Takže před spaním psa utahat, klidně nejdřív nějakou zábavou doma, u které musí použít mozek (psí hlavolamy, vyhledávání hraček/pamlsků po bytě apod), pak řádně vyvenčit, pomodlit a spát.
V autě asi "stéká", tedy štěká, protože se těší na akci. Kam s ním autem jezdíte a jak často - tipuji nějaké výlety a tak? Jestli se nemýlím, tak musíte jezdit a jezdit, smířit se s tím, že nějakou dobu bude ječet. Nebo pořídit do auta přepravku či klec pro psy, na kterou ho naučte doma, že se odpočívá a je to pelíšek. Ale čím častěji budete psa brát do auta, tím rychleji si zvykne a přestane vyvádět.
Roční vižlík je vtělení energie a aktivity. Potřebuje nějak utahat, a to ne ve smyslu x km výletů. Zaměstnejte mu hlavu.
1) on Vás kouše, bolí to a Vy opravdu přemýšlíte, že ho opravdu tahat za kůži nebudete??:) To jako fakt? Na to stačí párkrát dobře mířená ťafka se slovy NESMÍŠ, uvidíte že se to naučí rychle. To není žádné týrání zvířat a zbytečné bytí, jiný pes by ho v případě potřeba a svrchovanosti pokousáním srovnal do latě také a psi tomu rozumí. Nad jednoduchými věcmi není potřeba moc dumat.
2) + 3) co takhle povel ticho/neštěkej? Je dost užitečný, zkuste to. Z mého pohledu patří k základnímu výcviku psa.
Na to stačí párkrát dobře mířená ťafka se slovy NESMÍŠ,
jasně , není nad pro psa nesrozumitelnou agresy
To není žádné týrání zvířat a zbytečné bytí,
naprosto zbytečné bití...
jiný pes by ho v případě potřeba a svrchovanosti pokousáním srovnal do latě také a psi tomu rozumí
to ovšem s "dobře mířenou ťafkou" nemá NIC společného
možná to trochu umíte s koňmi (nemohu posoudit), ale se psy jste rozhodně mimo mísu
lupus4
napsal(a):
Na to stačí párkrát dobře mířená ťafka se slovy NESMÍŠ,
jasně , není nad pro psa nesrozumitelnou agresy
To není žádné týrání zvířat a zbytečné bytí,
naprosto zbytečné bití...
jiný pes by ho v případě potřeba a svrchovanosti pokousáním srovnal do latě také a psi tomu rozumí
to ovšem s "dobře mířenou ťafkou" nemá NIC společného
možná to trochu umíte s koňmi (nemohu posoudit), ale se psy jste rozhodně mimo mísu
Ano, ujela mi hrubka, děkuji za upozornění od gramatického mága, snad svoji agresY zvládá....
Zároveň děkuji za zhodnocení mého přístupu ke psům, rozhodně nevím vůbec nic a jsem také velmi hrubá a tvrdá, že ano, celý můj příspěvek je totálně mimo....ťafka ani bolet nemusí, může to mít o odstrkávací charakter, ale asi bych se nad svým brutálním přístupem měla zamyslet.
Víc jsem nerozebírala, pokud vím. Mám velice v lásce odborníky na internetu, kteří mi vidí až do obýváku. Jsem z myslivecké rodiny, kde se psi vychovávají hrou. Sama jsem si vychovala dva "hoby" psy, jednoho velmi problémového útulkáče a naprosto spolehlivého nevlezlého terapeutického psa, od kterého by kdekdo chtěl štěně, pouze škoda, že je to kříženec.
Ale já zapomněla, dnes je doba pozitivky a každý jiný přístup je prasárna, děkuji za vysvětlení.
lupus4
napsal(a):
agresY zvládá 1 : 1
Jsem z myslivecké rodiny
to by dost vysvětlovalo (ale neházím do 1 pytle, pár % tam opravdu nepatří)
Ale já zapomněla, dnes je doba pozitivky a každý jiný přístup je prasárna, děkuji za vysvětlení.
to neokecáte, "ťafkování" je úplně zbytečné...a kontraproduktivní
Jo a na základě tohoto soudíte, že jsem se psy "mimo mísu". Jasně, to dává smysl. Hlavně takovéto výchovné komentáře velice posouvají zrovna zakladatele kupředu......prosím vyjádřete s problému, když jste tak znamenitý kynolog
Ani Vám nemám potřebu nic vysvětlovat, za svým si stojím, mějte se blaze a žijte si po svém, přeji pěkný den.
i u koní je tohle mimo mísu, ale někteří se toho drží zuby nehty.
Jinak k zadavatelce - nemívám ve zvyku tazatele lustrovat a pátrat v jejich starších příspěvcích, za co je sepsout, ale tady mi to nedá. Je to strašně smutné čtení, když jediné předchozí téma zadavatelky je cca rok staré a řeší se v něm, že časově nezvládá ročního aktivního psa (dlouhá pracovní doba, nemožnost vyžití atp.)
Uplynul rok a je tu další podobné téma, další roční aktivní nešťastník Vižla opravdu není pes pro každého, je to temperamentní lovečák, který byl vyšlechtěný pro práci v přírodě a pokud mu ji majitel neposkytne, měl by mu poskytnout adekvátní náhradu - ideálně nějaký sport. Puberťák takového plemene je práce na celý úvazek, nejde to smrsknout na hodinu či dvě denně...bohužel ti psi jsou hezcí a moderní - jejich prokletí.
Celkem se nedivím, že kňučí pod schodama. Je mu tam smutno. Je vyspalý, odpočatý, nudí se. Psi jsou smečková zvířata a ohaři jsou ještě smečkovější než ti ostatní.
Základ je dopřát psu vyžití- lov, sport. Se psem, který není šílený z přebytku energie se líp spolupracuje. A zapomenout na oblíbenou laickou mantru "nesmíš" - pes se nerodí se znalostí významu toho slova, ačkoliv si to tolik majitelů myslí.
Pro inspiraci
http://blog.koira.cz/vycvik-psu/neskakej-rikam-ti-neskakej#more-229
Ještě mě tak k tomu bodu 1 napadá...než použít "razantní metodu", je dobré naučit povel NESMÍŠ a SEDNI, kdy pes musí sednout bezpodmínečně vždy, tj. například po vašem příchodu. Můžete ho odměnit, on stále musí sedět a vy se s ním pomazlíte. Mělo by to fungovat. Prostě ho na sebe nenechte skákat a kousat vás do rukou nebude.
Sabina21
napsal(a):
Dekuju mockrát, určitě tuhle metodu zkusím. Pro mě je strašně složitý bejt na psa jakoze nevím jak to říct “zla” nebo víte jak to myslím, chci zkusit metodu takovou abych ho nemusela fyzicky trestat. Takže moc dekuji.
Já mám u vás strach, že budete až moc měkká. Člověk nemusí fyzicky trestat, ale být důsledný, stát si za svým a tak vnitřně cítít, že "mě ten pes poslechne". Ale to se nedá předat, tohle si musí člověk srovnat v hlavě sám a trochu to psí chování predikovat. Přístupy se dají vymyslet, ale třeba to s tím skákáním by mohlo fungovat, prostě musí sedět za každé okolnosti, u loveckých psů se to dělá normálně, musí zvládat odložení (ale v leže)za každé okolnosti.
Držím palce, vzala jste si velké sousto.
No on je to priteluv pes, ale tím ze žijeme v jedné domácnosti tak chci najít způsob aby poslouchal i mě. Přeci jen když přítel bude v praci tak abYch ho zvladala. Jeho poslouchá, protože jakoze on na nej je přísnější když chce aby něco nedělal ale Pro mě je to složitější no. Já mám křížence borderkolie a s tím se mi pracuje lip no.
Každopádně to zkusím, dekuju.