Americký pitbulteriér

Prodám Amerického pitbulteriéra - Nabízím štěňátka APT narozena 7.4. 2025 K...
18000 Kč
Rozhodně zavírat.
https://www.facebook.com/patrick.manfredi.9/videos/10219278896580725/UzpfSTEwMDAwMDc2NDY5NzQyMToxNDkzODc2MzE3NDMxMDcy/
Chovateli jste se svěřili, co máte za lubem ?
A to vám ho prodal ...
halooo123
XXX.XXX.145.162
Monlaura
napsal(a):
Dobrý den s přítelem a dcerou jsme si pořídily 2 měsíční štěně pitbulla. Bydlíme v bytě a zajímal by mě názor na klec? Jestli spíš ano či ne. Zavírat či nechávat otevřenou. Myslím tím když bude sám doma. Předem děkuji za každý názor 🙂
Pokud chcete mít zvíře zavřené v kleci, stačil by Vám např. králík. Toho si můžete pouštět, když budete doma, a jinak může být zavřený v kleci. Nic lepšího Vám asi neporadím
Monlaura
napsal(a):
Dobrý den s přítelem a dcerou jsme si pořídily 2 měsíční štěně pitbulla. Bydlíme v bytě a zajímal by mě názor na klec? Jestli spíš ano či ne. Zavírat či nechávat otevřenou. Myslím tím když bude sám doma. Předem děkuji za každý názor 🙂
Klec ne, ohrádku, pokud je nezbytná (štěně by si mohlo ublížit, ničí, ..) ano, ale nezneužívat ji a psa tam zavírat minimálně.
Klec máme sice také, ale jen kvůli cestování, nezavíráme ho do ní. A zvětšuje mu ohrádku :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
"zajímal mě názor jestli to někdo doopravdy dělá proto jsem se zeptala".
Jak vidět na tom videu, sem tam to někdo dělá, dokonce si to sem tam někdo zdůvodní tím, že to dělá kvůli bezpečnosti psa, v kleci se mu přece nemůže nic stát !
https://www.spokojenypes.cz/klec-jako-pomocnik/#MlctrClose Aby jste pochopily proč jsem se ptala četla jsem tento článek, ale spíše mě zajímala osobní zkušenost, někoho kdo opravdu tu klec používá 🙂
Otevřená klec je doma jako běžný pelech, prostě soukromý bezpečný prostor psa. Mám jednu obyčejnou látkovou kenelu, druhou taky, ale s kostrou z ocelových trubek, klec a dvě molitanové kukaně. V každé místnosti něco. Cokoliv kamkoliv vezmu, pes si tam rád zaleze, když chce spát. V budoucnu oceníte, když budete někde mimo a bude třeba psa na chvíli zavřít. Nebude jančit a bude v klidu. A na odpočinek mu to bude patrně šumák, naopak bude mít jistotu, že je v bezpečí.
Klec jako pelíšek, budiž, ale klec zavřená na 8 hodin? Jak velká pro pitbula? Aby se v ní mohl postavit, udělat aspoň pár kroků? Když nevydrží, přijde na něj průjem krátce po tom, co odejdete, to v tom bude 8 hodin ležet?
Kolikrát je tu odsuzován venkovní kotec a přitom hájena bytová klec!
(Někdo sem dával příhodu, jak majitel zavřel do kotce přítelkyni, ať si to užije, aby věděla, jaké to je. Zkuste si vlézt na 8 hodin do "klece" a nevylézt ven.)
napsal(a):
Klec jako pelíšek, budiž, ale klec zavřená na 8 hodin? Jak velká pro pitbula? Aby se v ní mohl postavit, udělat aspoň pár kroků? Když nevydrží, přijde na něj průjem krátce po tom, co odejdete, to v tom bude 8 hodin ležet?
Kolikrát je tu odsuzován venkovní kotec a přitom hájena bytová klec!
(Někdo sem dával příhodu, jak majitel zavřel do kotce přítelkyni, ať si to užije, aby věděla, jaké to je. Zkuste si vlézt na 8 hodin do "klece" a nevylézt ven.)
Tak snad se předpokládá,že pes bude řádně vyvenčen a že se časem naučí nekálet,neničit věci doma a tedy nebude muset být zavřený v kleci.
Teda doufám..
No ten příměr mně přijde hodně hloupej,sorry - přece jen pes není člověk.
b.k
napsal(a):
Tak snad se předpokládá,že pes bude řádně vyvenčen a že se časem naučí nekálet,neničit věci doma a tedy nebude muset být zavřený v kleci.
Teda doufám..
Máte pravdu, pes není člověk. Člověk odkázaný pobývat nuceně v malém prostoru se dokáže zabavit. U psa to je horší.
Za mě : Člověk, který nedokáže psu vytvořit takové prostředí, aby nemusel být zavřený v bytové kleci, nemá psa mít.
Teď nemyslím zavřený než se vytře podlaha, aby tam nelítal, nemyslím v autě, na cvičáku....atd. Mám na mysli několikahodinové zavření, když není nikdo doma.
"že se časem naučí nekálet"
Takže dokud neumí nekálet = nevydrží, tak ať kálí pod sebe a je v tom celý den ! No paráda.
b.k
napsal(a):
Boha jeho - dobře víte ,že tak to myšleno nebylo.
Tak bohužel nevím, na co a jak myslíte. Já jen chápu čtený text.
b.k
napsal(a):
Teda doufám..
A to mně ten příměr zas tak hloupej nepřijde...pes se v té kleci bude cítit minimálně tak blbě jako člověk, ale spíš ještě blběji. Protože mu nelze nic vysvětlit, neví, že je tam dočasně...
Ano, pes není člověk, je to JEN zvíře, tudíž podle některých lidí cosi méněcenného. Dle mého teda o velikosti člověka svědčí hlavně to, že nemá potřebu si na těch "méněcenných" tvorech dokazovat svou převahu.
Je přece normální,když je nějakým způsobem "akční"štěně a nemůžu si dovolit zdevastovat byt,že ho na pár hodin někam zavřu. Většinou tento problém mají lidi v pronajatém bytě . Já to tak nikdy neměla,ale rozumím tomu,že jsem jedna z mála.
A ne vždy se zadaří štěně dostatečně utahat nebo zaplatit hlídání,zapojit kamarády,zaplatit psí školku.... Toto neodsuzuji.
b.k
napsal(a):
Je přece normální,když je nějakým způsobem "akční"štěně a nemůžu si dovolit zdevastovat byt,že ho na pár hodin někam zavřu. Většinou tento problém mají lidi v pronajatém bytě . Já to tak nikdy neměla,ale rozumím tomu,že jsem jedna z mála.
A ne vždy se zadaří štěně dostatečně utahat nebo zaplatit hlídání,zapojit kamarády,zaplatit psí školku.... Toto neodsuzuji.
No jo, tak pokud někdo bydlí v pronajatém bytě, nemá čas psa utahat, nemůže zapojit kamarády ani zaplatit hlídání či psí školku, tomu já říkám nemít podmínky na vlastnictví psa. A řešit to zavíráním do klece mi přijde nefér k tomu psovi.
Ono bohužel těch "pár hodin" bývá často 8-9, než se majitelé vrátí z práce.
Monlaura
napsal(a):
Můžu se zeptat jakou máte rasu? A necháváte otevřenou či i zavítáte?
Mám těch psů povíc. A ano, běžně je zavírám, když jdu do práce. Žádný pes z toho nema trauma, buďte v klidu. Jen se prostě musí postupně na klec naučit. Naučila jsem na klec hodně, hodně moc dospělých psů a prakticky všichni brali klec jako svoje útočiště. Takže jestli Vám můžu poradit, tak se ptejte zejména lidí, kteří klec normálně používají a ne lidí, kteří z ní mají nějakou osobní vnitřní hrůzu. Ale ty tady bohužel nenajdete. Tady na ifauně panuje obecný názor, že je takový pes týrán a ten, kdo klec používá, raději mlčí, aby nebyl zlynčován.
Samozřejmostí jsou takový ty věci, jako je správný návyk na klec, že do ní musí jít pes vyvenčený a vyběhaný, že musí být dost prostorná, atd. Na ytb se dají najít i klecové hry pro psy.
Ono argumentovat jedním videem je prostě bez komentáře.. Včera jsem viděla fotky psa, kterému zaskočil míček a tahali mu ho veterináři z krku. Takže jsou samozřejmě všechny míčky nebezpečný a kdo je psům háže, je hňup a tyran. A tak by se dalo v odstrašujících příkladech pokračovat do nekonečna.
Když nejste doma, tak nemůžete vědět, co toho psa probudí, vyvede z míry a on nemá úniku. I kdyby to byla jen ta pitomá s.račka.
A pitbul je přece jen jiná velikostní kategorie než JRT.
A těch případů by se našlo rozhodně víc, jen ti, co zavírají psa do klece, se moc nechlubí tím, že jim uvízl mezi šprušlíky, či klec zdemoloval.
napsal(a):
Když nejste doma, tak nemůžete vědět, co toho psa probudí, vyvede z míry a on nemá úniku. I kdyby to byla jen ta pitomá s.račka.
A těch případů by se našlo rozhodně víc, jen ti, co zavírají psa do klece, se moc nechlubí tím, že jim uvízl mezi šprušlíky, či klec zdemoloval.
Jasně. Stejně tak ale existuje spousta případů, kdy pak majiteli zbydou oči pro pláč a říká si, kdybych dal štěně do klece, tak se to nestalo. Znám holku, která si pořídila štěně JRT. Jednoho dne přišla domů, štěně na hlavě naražený sáček od chipsů a udušený.. Úplně mrtvý. Kdyby ho měla zabezpečený v kleci, tak se o tento otřesnej zážitek ochudila.. Stejný je to s kabelama, pořezanýma hubama od žaluzií, shozenýma garnýžema, která když spadne na psa, tak ho přizabije, štěňata spadený z gauče a bla bla bla.
A takových lidí, kterým po dobu jejich nepřítomnosti pes přišel k úrazu či ke smrti, je mraky.
Je to jako naprosto zbytečná debata o kastraci. Jeden má fenu, které kastrace zachránila život, druhý fenu, která je po kastraci inkontinentní, jiný zas nikdy kastrovanou fenu neměl nebo zná jen něco z doslechu, ale naprosto přesně ví, že je kastrace špatná a všichni, kdo kastrují, jsou dacani, co by nikdy neměli mít psa.
Nekonečná debata, u které může být každé rozhodnutí správné a nebo taky špatné. Ale ve finále vždy záleží jen a jen na tom, jak se zařídí konkrétní majitel psa..
Jo a Orionko, já rozhodně nemám jen JRT, tak si nepleť pojmy s dojmy.
Tak me treba prekvapuje nazor, ze psovi nejde vysvetlit, ze zavreni je docasne.
Nebo ze clovek se na rozdil od psa se zabavi v omezenem prostoru docela dobre.
Ani jedno totiz neni pravda.
klec nenahrazuje péči, výchovu/výcvik
klec nenahrazuje péči atd.atd.
to je hlavní mantra
tedy učit štěně samostatnosti, učit pravidlům, domácnost přizpůsobit štěněti (jako kablíky zadeklovat, zásuvky zaslepit, boty apod. uklízet......) a v rámci toho učení štěně naučit na "místo", ať už tím místem bude deka, matrace, kukaň či klec či co a naučit tak, že tam bude rádo, že to bude jeho bezpečné místo.
A zcela samozřejmě dát štěněti dostatečnou možnost vybití energie, a ta nebude malá....!
koneckonců, když se klec nebude pitbulovi líbit, tak ji sešrotuje......
....."tedy učit štěně samostatnosti, učit pravidlům, domácnost přizpůsobit štěněti (jako kablíky zadeklovat, zásuvky zaslepit, boty apod. uklízet......) a v rámci toho učení štěně naučit na "místo", ať už tím místem bude deka, matrace, kukaň či klec či co a naučit tak, že tam bude rádo, že to bude jeho bezpečné místo.
A zcela samozřejmě dát štěněti dostatečnou možnost vybití energie, a ta nebude malá....!"
A když všechno tohle štěně naučíte, tak ho klidně můžete nechat i na tom volně loženém pelíšku, aby si mohl protáhnout nohy, podívat z okna, napít se a v případě nutnosti hodit bobek do kouta.
Ono se to štěně zavírá do klece právě, aby nepokálelo byt, nenadělalo loužičky všude....ono se tam zavírá v některých případech právě proto, že nic z toho co jste vyjmenovala neumí.
Když už to všechno umí, není třeba ho zavírat.
Klec, pokud je na ní pes naučen postupně jako na svoje bezpečné místo, je fajn, ale za mě pro krátkodobé odložení - nákup, nějaký zařizování, případně,když člověk chodí do práce na zkrácenej úvazek,na pár hodin. Pokud chodí na normální pracovní dobu, a připočítá se k tomu cesta do práce, z práce, a vyleze nějakých devět deset hodin, tak je to podle mě už přes čáru. To radši opravdu tu ohrádku. I když primárně pokud pořizuju štěně,měla bych mít naplánováno,kde v době mé nepřítomnosti bude, a takovou místnost tomu přizpůsobit, ať se jedná o chodbu, kuchyň nebo něco jiného. A tam vytvořit takové prostředí, aby si štěně neublížilo a škody byly co možná minimální. Jinak s klecí zkušenost nemám, ale s ohrádkou ano. Brala jsem si 10ti měsíční labinu, která měla demolici už jako naučený chování - tři hodiny procházky, aportování, doma s ní zůstali další tři psi, cvakl klíč v zámku a do pěti minut byla prokousaná na cihlu a barák vypadal jak po atomovým výbuchu. Tak se naučila na ohrádku a byl klid, pak už jen slyšela cinknout kov,když jsem ohrádku roztahovala, a sama tam nadšeně běžela. Musela tam být rok, než to naučený chování vyhaslo. Ale zase, já jsem nechodila do práce na deset hodin, takže tam trávila max pár hodin
napsal(a):
Stačí mi to video.
Krom toho známá měla snad prvního AST
v našem městě. A dopadlo to u nich stejně jako na tom
videu.
Dali ho k babičce na venkov,, rozsápal jí kočky,
skončil v kotci.
"Tak me treba prekvapuje nazor, ze psovi nejde vysvetlit, ze zavreni je docasne."
to tu padlo? (to je fakt otázka, tak důkladně jsem to nečetla)
podstata je to, že to člověk musí psa naučit, což si myslím není mnohým až tak zřejmé
a pak, prostě bez debat je klec brutálně omezený prostor oproti i tomu kotci (nebo někdo zná klec rozměrů kotce?), že zavřít tam psa na 8 a více hodin........?
"Nebo ze clovek se na rozdil od psa se zabavi v omezenem prostoru docela dobre".
tak ten podstatný rozdíl bude patrně v tom, že člověk bude od začátku vědět, proč a na jak dlouho v tom omezeném prostoru je (doufám, že nebudeme zabředávat do válečných zajatců, unesených apod......)
napsal(a):
Tak me treba prekvapuje nazor, ze psovi nejde vysvetlit, ze zavreni je docasne.
Nebo ze clovek se na rozdil od psa se zabavi v omezenem prostoru docela dobre.
Ani jedno totiz neni pravda.
Myšleno tak, že pokud pes v omezeném prostoru má potřebu sociálního kontaktu, tak má smůlu, člověk ne až tak - ten má mobil a internet. Pokud má pes potřebu činnosti, může si kousat tlapy, štěkat, naučit se nějaké pěkné stereotypní chování, člověk si může dát sluchátka do uší nebo číst knížku.
Psa jde naučit, že z klece ho nakonec někdo vysvobodí, vysvětlit mu to mu to jde už hůř a pokud někdo potřebuje zavřít psa na celou svou pracovní dobu do klece, aby neměl zdevastovaný byt, určitě nebude mít výchovu natolik zmáknutou, aby pes stran pobytu v kleci cokoliv chápal. Nebude to žádné bezpečné místo, ale vězení a opruz.
A že k zabezpečení štěněte není třeba klec, to ukázala na fotkách hezky PUMACZ.
Jenže taková ohrádka se většinou do pronajatého 1+1 nevejde.
napsal(a):
Takovahle ohradka neni nic nic neprekonatelneho hlavne.
napsal(a):
Takovahle ohradka neni nic nic neprekonatelneho hlavne.
Ale vždyť je základem mantry, že štěně bude naučené a v kleci šťastné - tak proč by zkoušelo překonávat. Jestliže ta klec musí být tak dokonalá, aby se z ní štěně nedostalo, když se bude snažit, tak ta teorie o šťastném psu v kleci poněkud pokulhává.
napsal(a):
....."tedy učit štěně samostatnosti, učit pravidlům, domácnost přizpůsobit štěněti (jako kablíky zadeklovat, zásuvky zaslepit, boty apod. uklízet......) a v rámci toho učení štěně naučit na "místo", ať už tím místem bude deka, matrace, kukaň či klec či co a naučit tak, že tam bude rádo, že to bude jeho bezpečné místo.
A zcela samozřejmě dát štěněti dostatečnou možnost vybití energie, a ta nebude malá....!"
A když všechno tohle štěně naučíte, tak ho klidně můžete nechat i na tom volně loženém pelíšku, aby si mohl protáhnout nohy, podívat z okna, napít se a v případě nutnosti hodit bobek do kouta.
Ono se to štěně zavírá do klece právě, aby nepokálelo byt, nenadělalo loužičky všude....ono se tam zavírá v některých případech právě proto, že nic z toho co jste vyjmenovala neumí.
No, tak o tom, že můžete nechat takové "unavené" štěně maliňáka navolno v bytě, a jit na 3 hodiny pryč si můžete nechat jenom zdát - po návratu domů nebude NIC na svém místě, a z bytu zbyde totální squat!
Ono je taky potřeba rozlišovat plemena, jejich naturel a temperament.
orionko, jsi trošku nepochopila - základem je, že psa učím a ne že psa místo učení prostě zavřu a čekám "až z toho vyroste" - a tohle nebude tak ojedinělý přístup
napsal(a):
Psala jsem to tady mockrát. Ale napíšu to ještě jednou - nyní mám podmínky takové, že bych klec rozhodně nepotřebovala (máme doma dvě, ale stále otevřené). Ale když jsem měla jen psa, v mladém štěněčím věku, tak to jinak řešit nešlo. A aby někdo netvrdil, že jsem na psa neměla podmínky, tak jsem si ho neměla pořizovat - tak já jsem měla naprosto ideální podmínky - barák se zahradou, spoustu místnosti - možnost psovi jednu vyklidit a domluveno se šéfem, že si psa budu moct brát do práce - a ejhle, jen co jsem si psa pořídila, tak se to šéfovi přestalo líbit a zatrhnul mi to , i přesto, že jsme tak byli domluvení , no a pak se mi úplně změnila životní situace a musela jsem se vrátit k rodičům - i to se v životě může stát, že se vám změní úplně všechno ze dne na den - do jedné místnosti a s tím, že rodiče nemohli překousnout, že tam budu mít psa doma, vevnitř. Jenže to bylo v zimě a psa jsem venku nechat nemohla. No takže jsem se musela maximálně snažit, aby ten pes doma nic neprovedl - jenže on kousal žaluzie (ty asi nezabezpečíte), roztrhal postel, kousal židle, nábytek, rval koberec, dveře.... a navíc to co ukousal, tak žral, takže by si ublížil. Mít takové štěně teď, tak mám prostě prostory na to ho nechat někde, jenže předtím jsem tu možnost neměla. A upřímně? Než jsem měla tohoto psa, tak mě nikdy nenapadlo, že bych používala klec, bylo mi to proti srsti a nedokázala jsem si to představit..... Zkoušela jsem i ohrádky, jenže ty mi pes s klidem přeskočil a rozebral.
tohle taky není pravda - můj pes to všechno uměl, za mojí přítomnosti byl zlatej, uměl jít na místo, ani ho nenapadlo něco okusovat nebo ničit a než jsem odjížděla tak byl vždy do mrtva utahanej, stejně jsem se vrátila a doma katastrofa. On prostě neuměl odpočívat v době mojí nepřítomnosti a já jsem musela chodit do práce - neměla jsem možnost si vzít nějaké delší volno a psa to naučit nějak jinak. Takže jsem prostě naučila na klec - postupně, aby to bral jako své místo. Pes s tím neměl problém, chodil tam už automaticky ještě než jsem odešla.... No ale nebyl to u nás trvalý stav, já jsem pak postupně začala zkoušet zase psa nechávat v místnosti a ono už to šlo a bylo po problému, ale k tomu pomohla právě ta klec. Teď můžu psa nechat v celém baráku a vím, že neudělá nic. S fenou to byla úplná pohoda, ta je od štěňátka v obýváku a nikdy nerozkousala vůbec nic, snad krom letáků, které jsem zapomněla uklidit.
Edit.: Jo a ještě jedna věc - v dobu kdy pes ničil, tak byl naprosto hotový když já se vrátila a měli jsme jet třeba cvičit - nebyl schopný, protože nebyl vůbec odpočatý..... A k tomu, že se pes nemůže protáhnout atd. - zrovna nedávno jsem nechávala doma kamerky, abych se mrkla na psy - byli sami cca 7 hodin a za celou dobu se fena nehnula z křesla, pes zůstal přikrytý v posteli a oba dva vstávali až když jsem přijela domů.
napsal(a):
Ale vždyť je základem mantry, že štěně bude naučené a v kleci šťastné - tak proč by zkoušelo překonávat. Jestliže ta klec musí být tak dokonalá, aby se z ní štěně nedostalo, když se bude snažit, tak ta teorie o šťastném psu v kleci poněkud pokulhává.
Proc? Třeba protože vidi uvnitř uvidi hracku, co nutne potřebuje
Nebo kost...a to mi pak tuhle ohradku 3 mesicni stene stehovalo po celem obyvaku, jak se snažilo dostat - dovnitř . A starsi bezne skacou sem a tam jak si usmysli.
Takze ne, neni to zadne vhodne zvolene zabezpeceni psa v byte, co je třeba vyzdvihovat a davat za priklad - pokud to neni civava teda.
A o tom ze se stastny pes se preci nechce dostavat ven?
Proc pes na zahrade hrabe diry, okusuje drevo, vytahuje cerstve zasazene stromky, rozebira ploty?
protože je nestastny, nevybity?
nemyslim si. Dela to, protože - muze.
Nevi, ze je to nezadouci věc pro člověka. Tohle nechape.
Niceni věci zabrani nejlepe mechanicke omezeni. Pak zjisti, ze nemůže-vezme to jako fakt a prestane. Ale musí to byt opravdu zabezpeceni. Ne, ze to toho strci a projde...
Pokud se mu povede parkrat prekonat mechanicke zabezpeceni -to teprve zacina peklo.
pes zacne vymyslet nevymyslitelne, jestli by se mu to naaahodou nejak nepovedlo znovu.
i za cenu sebeposkozovani.
a verte, ze nikdy neunavite psa tak, aby s timhle prestal, pokud to není nejaky tulpas a moula.
A tady to zacalo stenetem pitbula
Takze radit nekomu ohradku -snadno prekonatelnou - velmi rychle se takhle da vyrobit pes nicitel, co bude likvidovat ohradky, klece i kotce - a i sam sebe.
Terven: pokud někdo potřebuje zavřít psa na celou svou pracovní dobu do klece, aby neměl zdevastovaný byt, určitě nebude mít výchovu natolik zmáknutou, aby pes stran pobytu v kleci cokoliv chápal
Opravdu jste asi nikdy neměla psa ničitele, ono to totiž nijak nesouvisí s výchovou...Teda souviset to může, ale není to tak vždy.
marcelaamax, zcela jistě jsou psi, pro které je klec v jejich zájmu nutná, Ale, a budu se opakovat, četní ji volí místo výchovy a četní ji volí prostě proto, protože to četli, viděli na videu, někdo tak psa má......aniž by to bylo nutné. Ani zadavatelka nepíše nic o ničiteli, ale že četla......
napsal(a):
marcelaamax, zcela jistě jsou psi, pro které je klec v jejich zájmu nutná, Ale, a budu se opakovat, četní ji volí místo výchovy a četní ji volí prostě proto, protože to četli, viděli na videu, někdo tak psa má......aniž by to bylo nutné. Ani zadavatelka nepíše nic o ničiteli, ale že četla......
Jo, tak to samozřejmě souhlasím .
A rozhodně bych nepoužívala klec jen proto, že jsem to někde četla a že bych očekávala, že pes může být ničitel.. Vůbec to tak být nemusí.... Viděla bych to jako poslední možnost. A pro zadavatelku - klec bych klidně pořídila, ale štěně bych do ní nezavírala, když to není nutné. Jen bych ho na ní učila jako na jeho místo - nechávala mu ji otevřenou...Ono zase v nějakých případech se pak hodí, když je pes na klec naučený.
napsal(a):
Mam ji v jednopokojovem byte v Praze, jen doma v Nemecku ma vice prostoru :)
Aktualni fotka.
Jinak co jsem vysledovala, tak on vazne celou dobu jen spi, maximalne se protahne a jde zase spat na stejne misto. Ani s hrackami si nehraje.
Ano, pokud se z ni pes bude chtit dostat, tak se z no dostane. Staci jeden dil nadzdvihnout a protahne se.
A jen jeste jedna vec. I s tou ohradkou/kleci a unavenympsem nemaclovek jeste vyhrano, viz fotka, kdy byl zavreny asi jen tri ctvrte hodiny, protoze jsme potrebovali makat kolem baraku bez jeho asistence :)
Toto se udalo pred par dny, pritom je na svou ohradku zvykly a vetsinou si uz ani netrha deky a nevyleva vodu :D
Možná věděl, že jste kolem baráku a naštval se, že jste ho nevzali s sebou :-))
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, tak o tom, že můžete nechat takové "unavené" štěně maliňáka navolno v bytě, a jit na 3 hodiny pryč si můžete nechat jenom zdát - po návratu domů nebude NIC na svém místě, a z bytu zbyde totální squat!
Ono je taky potřeba rozlišovat plemena, jejich naturel a temperament.
Právě proto, že je potřeba rozlišovat plemena, mi nepřijde rozumné pořídit si štěně maliňáka do malého bytu, kde musí zůstávat 9 hodin samotné. To prostě pro toho psa není v pořádku a neokecá se to ani tím, že se to tak běžně dělá, že každej přece do tý práce musí a co má dělat, když chce maliňáka a má jenom ten byt. Nutíme psy žít pro ně nevhodným způsobem,některá plemena to snášejí líp, jiná hůř - a pro ty se snažíme ospravedlnit nutnost klece.
napsal(a):
Možná věděl, že jste kolem baráku a naštval se, že jste ho nevzali s sebou :-))
Myslime si to same. On se umi totiz krasne vztekat, kdyz neni s necim spokojen :))
Jenze je to pekny hajzlik a ze zahrady zdrha, pokud ma prilezitost. Uz byl takhle trikrat na navsteve po ruznych sousedech. Nastesti dva z nich meli pochopeni, ale i tak je to dost neprijemna situace..
Ted jsme prave kaceli stromy, aby se mohl poridit novy plot. A pak uz tam bude moci byt s nami od rana do vecera :)
Mám názor, který se nebude líbit ani odpůrcům, ani zastáncům klecí, takže proti všem(což u mne není nic divného ) Bývaly doby, kdy málokoho napadlo pořídit si psa do bytu. Proč se to najednou změnilo - netuším, nejsem typická obyvatelka bytu, i když jsem v něm také pár let bydlela. I v době, kdy jsem netušila, jestli nebudu v bytě ve městě nadosmrti, mě ani ve snu nenapadlo, že bych si tam pořídila psa. Jenže lidi, ač pro psy podmínky nemají, prostě psy chtějí. A hotovo. Štěně a byt moc nejde dohromady, už nestačí ho zavřít do chodby, protože zdemoluje skříň, obložení, zdi. Popravdě se mu ani nedivím, taky jsem v bytě lezla po zdi Tak se vymyslela super věc - klec pro psa a teď už v bytě můžou být prakticky všichni psi, i ty demoliční čety typu bull. Je zajímavé, že ačkoliv mí psi neměli, jak jsem tady poslouchala léta, dostatečné vyžití, dva velcí psi mi zničili: roztahaný pytel rašeliny, jedny rukavice, díra v klobouku(obojí zapomenuté na zahradě) násadu od lopatky a okousaný jeden keř...snad jsem na něco nezapomněla. Nikdy nebyli nikde zavření, kotec nemaje.
Terven
napsal(a):
Právě proto, že je potřeba rozlišovat plemena, mi nepřijde rozumné pořídit si štěně maliňáka do malého bytu, kde musí zůstávat 9 hodin samotné. To prostě pro toho psa není v pořádku a neokecá se to ani tím, že se to tak běžně dělá, že každej přece do tý práce musí a co má dělat, když chce maliňáka a má jenom ten byt. Nutíme psy žít pro ně nevhodným způsobem,některá plemena to snášejí líp, jiná hůř - a pro ty se snažíme ospravedlnit nutnost klece.
Já vůbec neřeším tu omáčku okolo, jestli chodit do práce, mít psa v bytě apod. - mám psy na baráku, mám i kotce, okolo mají 4 hektary pozemků, a štěňata si beru i do práce, ale přesto VŠICHNI mí psi jsou od mala zvyklí i na klec, protože to prostě beru jako součást výchovy, a hodnekrát se mi to vyplatilo (např. u psa po úraze apod.)
lesnížínka
napsal(a):
Mám názor, který se nebude líbit ani odpůrcům, ani zastáncům klecí, takže proti všem(což u mne není nic divného ) Bývaly doby, kdy málokoho napadlo pořídit si psa do bytu. Proč se to najednou změnilo - netuším, nejsem typická obyvatelka bytu, i když jsem v něm také pár let bydlela. I v době, kdy jsem netušila, jestli nebudu v bytě ve městě nadosmrti, mě ani ve snu nenapadlo, že bych si tam pořídila psa. Jenže lidi, ač pro psy podmínky nemají, prostě psy chtějí. A hotovo. Štěně a byt moc nejde dohromady, už nestačí ho zavřít do chodby, protože zdemoluje skříň, obložení, zdi. Popravdě se mu ani nedivím, taky jsem v bytě lezla po zdi Tak se vymyslela super věc - klec pro psa a teď už v bytě můžou být prakticky všichni psi, i ty demoliční čety typu bull. Je zajímavé, že ačkoliv mí psi neměli, jak jsem tady poslouchala léta, dostatečné vyžití, dva velcí psi mi zničili: roztahaný pytel rašeliny, jedny rukavice, díra v klobouku(obojí zapomenuté na zahradě) násadu od lopatky a okousaný jeden keř...snad jsem na něco nezapomněla. Nikdy nebyli nikde zavření, kotec nemaje.
Myslím, že nejde zjednodušit problém na byt = špatně, dům = dobře. Je třeba posuzovat každý případ individuálně. Vím o psech a není jich úplně málo, kteří jsou u baráku se zahradou, čiliže by to mělo být super a jsem přesvědčená, že šťastnější by byli v bytě se svým majitelem. A též jsem přesvědčená, že některá plemena se do bytu hodí víc. Nejde ani tak o to, kde pes tráví chvíle odpočinku, ale kde a jak tráví čas, kdy je bdělý - o tom to je.
Rozdíl mezi psem v bytě a psem v domě se zahradou :
Největší rozdíl je pro majitele. V domě se zahradou to má podstatně jednodušší. Z toho bytu prostě na tu procházku musí ( i kdyby padaly h. a ještě k tomu s háčkama ), pršák patří k nezbytné výbavě. Největší rozdíl ráno a večer. V sídlišti - komplet oblíknout, na chalupě stačí otevřít dveře. Psu je to v podstatě fuk.
A tak jako někteří psi jsou naučeni na klec ( nezavrhuju to, na krátkodobé odložení určitě dobré ) mí psi byli a je naučená na pelíšek "místo", kde setrvá po nutnou dobu stejně jako v kleci.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já vůbec neřeším tu omáčku okolo, jestli chodit do práce, mít psa v bytě apod. - mám psy na baráku, mám i kotce, okolo mají 4 hektary pozemků, a štěňata si beru i do práce, ale přesto VŠICHNI mí psi jsou od mala zvyklí i na klec, protože to prostě beru jako součást výchovy, a hodnekrát se mi to vyplatilo (např. u psa po úraze apod.)
k tomu, ze je to soucast vychovy...
par mych známých poridilo prepravky do auta, když ji videli u me.
nikoho jsem nepresvedcovala jen videli v praxi, jak s ni pes funguje.
ale v kazdem pripade - tem jejich psum to od zakladu zmenilo život.
najednou jezdi vsude s nimi
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale to s těmi maliňáky asi nebylo myšlené směrem k vám. Vy víte proč je máte. Maliňák byl vybrán jako plemeno vhodné jen pro málokoho.
Ale někde se tu ptá Sabina1 ( nejdřív AUO, teď MO ). Ta když si přečte jaké je to bezva řešení - ta klec - tak potěš !
napsal(a):
k tomu, ze je to soucast vychovy...
par mych známých poridilo prepravky do auta, když ji videli u me.
nikoho jsem nepresvedcovala jen videli v praxi, jak s ni pes funguje.
ale v kazdem pripade - tem jejich psum to od zakladu zmenilo život.
najednou jezdi vsude s nimi
Tak o tom žádná, taky mám přepravku na akce a cesty určitě super
ale tady je spíš řeč o kleci, ve které pes má být zavřený po dobu, kdy je majitel v práci...
lesnížínka
napsal(a):
Takže byste doporučila třeba psy typu bull výhradně jen na zahradu? Do bytu naprosto nevhodni? To by vám jistě poděkovali. Úplně vidím stafbulicky, jak jsou štěstím bez sebe, že jsou na zahradě, kor v zimě.
Ono to ničení není o výchově, vychovalvaa jsem všechny psy stejně, nicil jen jeden. Předchozí pes a současná fena neznicili nikdy nic. Fena od štěněte přístup po celém domě.
Psala jsem to tu několikrát - to, zda je pes šťastný nebo ne nezávisí na tom, jestli je v garsonce nebo na nazahrade. Závisí to jen a pouze na tom, jak se mu majitel věnuje. Chudák může být jak pes v bytě, tak pes na hektarove zahradě, a obráceně. O tom to není, je to o lidech.
Edit. : a samozřejmě je to i o výběru plemene - většina pastevcu v bytě spokojených nebude, i když se bude majitel snažit. Stejně tak nebude třeba naháč spokojený celoročně na zahradě. A zrovna i bullove mi přijdou vhodnější domu, než na zahradu - za prvé kvůli povaze, za druhé kvůli srsti.
Terven
napsal(a):
Tak o tom žádná, taky mám přepravku na akce a cesty určitě super
ale tady je spíš řeč o kleci, ve které pes má být zavřený po dobu, kdy je majitel v práci...
Tak byl tu taky odkaz na clanek, kde se psalo o kleci z vice pohledu
i s vysvetlenim a jak se to pes uci…
jen to asi uz par lidi nezavnimalo a nepreneslo se přes vlastní predstavu psa 12h denne v kleci
takze když uz jsem u toho - tak klec přes den na mnoho hodin bez prestavky- není nikdy a pro zadne plemeno vhodna.
ani pro tu civku ne...
ale naucit psa na klec -cim drive tim lepe -pro me - jednoznacne ano.
rapotacka11
napsal(a):
Takže byste doporučila třeba psy typu bull výhradně jen na zahradu?
Do bytu naprosto nevhodni?
Proboha proč?
Nevšimla jsem si , že by někdo navrhoval
druhý hloupý extrém.
teď už v bytě můžou být prakticky všichni psi, i ty demoliční čety typu bull
Ja jen usuzuji z tohoto....
A ještě pro lesnizinku - on kdyz je pes opravdu nicitel, tak vám pravděpodobně bude venku ničit úplně stejně jako doma...
marcelaamax
napsal(a):
teď už v bytě můžou být prakticky všichni psi, i ty demoliční čety typu bull
Ja jen usuzuji z tohoto....
A ještě pro lesnizinku - on kdyz je pes opravdu nicitel, tak vám pravděpodobně bude venku ničit úplně stejně jako doma...
Samozřejmě je to v prvé řadě o tom, že když na psa nemám podmínky, tak si ho prostě nepořizuju. A blbou podmínkou je pro mne i cizí byt, tedy bydlení v pronájmu, podnájmu, na koleji a nevím kde ještě jinde. Blbé podmínky je i málo času na psa...a to se zase lehce vyřeší tím bytem Přijdu z práce po 10h, protože cestou musím nakoupit, utahaná jak kotě, tak honem se psem čůrnout před barák, ať si můžu dáchnout a dát kafčo. Pak něco uvařit...však pes tam je se mnou, tak o nic nejde. A neříkejte mi, že se to neděje, protože mám také známé se psy v panelákách. A ne, nebudu popírat, že jdyž se vrátím po celodenním nákupu domů, že zrovna vypálím ven se psem. Nemusím, vyvenčený je, tak si ho tedy vezmu za sebou domů a válíme se spolu na zemi(on to ale dlouhou nevydrží) Ale zase není pravda, že se psem nejdu, když není počasí. Ráno chodíme každý den, ať prší nebo sněží, dám případně pláštěnku a jdeme. Přes to vlak nejede. A pokud musím někam odjet dřív, jdu o to dřív se psem, i když je to někdy třeba ještě za tmy. Nemusela bych, nemusí, vyvenčí se v zahradě, ale prostě bych mu to neudělala. My už pár let chodíme na velkou prochajdu k večeru - obden. Protože další den už má pak problémy s chůzí, tak má delší odpočinek. Když tak jdem jenom tady obejít okolí(v tom jako že volném dni) Ale když vím, že nám prochajda vychází na sobotu a já mám nějakou akci, tak jdu ty dva dny po sobě, aby zase nebyl dva dny bez prochajdy, to už by bylo na něj moc
lesnížínka
napsal(a):
Samozřejmě je to v prvé řadě o tom, že když na psa nemám podmínky, tak si ho prostě nepořizuju. A blbou podmínkou je pro mne i cizí byt, tedy bydlení v pronájmu, podnájmu, na koleji a nevím kde ještě jinde. Blbé podmínky je i málo času na psa...a to se zase lehce vyřeší tím bytem Přijdu z práce po 10h, protože cestou musím nakoupit, utahaná jak kotě, tak honem se psem čůrnout před barák, ať si můžu dáchnout a dát kafčo. Pak něco uvařit...však pes tam je se mnou, tak o nic nejde. A neříkejte mi, že se to neděje, protože mám také známé se psy v panelákách. A ne, nebudu popírat, že jdyž se vrátím po celodenním nákupu domů, že zrovna vypálím ven se psem. Nemusím, vyvenčený je, tak si ho tedy vezmu za sebou domů a válíme se spolu na zemi(on to ale dlouhou nevydrží) Ale zase není pravda, že se psem nejdu, když není počasí. Ráno chodíme každý den, ať prší nebo sněží, dám případně pláštěnku a jdeme. Přes to vlak nejede. A pokud musím někam odjet dřív, jdu o to dřív se psem, i když je to někdy třeba ještě za tmy. Nemusela bych, nemusí, vyvenčí se v zahradě, ale prostě bych mu to neudělala. My už pár let chodíme na velkou prochajdu k večeru - obden. Protože další den už má pak problémy s chůzí, tak má delší odpočinek. Když tak jdem jenom tady obejít okolí(v tom jako že volném dni) Ale když vím, že nám prochajda vychází na sobotu a já mám nějakou akci, tak jdu ty dva dny po sobě, aby zase nebyl dva dny bez prochajdy, to už by bylo na něj moc
Jenže tohle všechno pořád není o tom, jestli je pes v bytě nebo na zahradě, ale o lidech 😉.
Mám psy doma, přesto s nimi chodím každý den ven a neříkám si, že jim stačí to, že jsou celý den semnou. A znám třeba psy, kteří jsou čistě venkovní a nechodí se s nimi na procházky vůbec a nic se s nimi nedělá, protože mají zahradu. Tak který pes je na tom líp? Už si rozumíme? 😇
A to není nic na vás osobně, vím, že váš samik se má dobře, jen prostě nemůžete takhle pausalizovat jen na základě toho, jestli je pes v bytě nebo na zahradě.
Jinak na tom, že někdo podmínky na psa prostě nemá a neměl by ho mít se shodneme - pokud je někdo 10hodin denně v práci, tak psa v bytě mít nemá. To ale nic nemění na tom, že by ho měl mít člověk, který ho bude mít na zahradě, bude třeba celý den doma, ale psa si ani nevšimne.
Ale ne, ono to není o tom, jestli v bytě nebo zahradě, ale o podmínkách a o tom, že když na psa nemám podmínky, nemám ho mít. Ať v bytě, či na zahradě. To, že já nesouhlasím se psy v bytě všeobecně, je zase ,,jiná vesnice" Mám garsonku, sotva se tam otočím, pořídím si štěně většího psa, ale nemám ani tu blbou chodbičku, kde by mohl být, tak klec to jistí(pokud do toho bytu vůbec vleze) Je ničitel. A co když ho to nepřejde, třeba minimálně 5 let? Bude těch 5 let 8 hodin denně v kleci? V bytě a v kleci. Super život, pro králíka
...nejedná se o kotec, ale o přenosku.........mám papillona, do práce a z práce cca 1 hodina pěšky, když to natáhnu......štěně vylítáno, unaveno pod stolem u mých nohou v přepravce spokojeně spalo.....postupně když z přepravky vyrostlo, bylo dáno do šatny, kdykoli jsem pro něj šla během pracovní doby, budila jsem ho z pohodlného křesla.........pravda, pokud jsem byla na denní dvanáctihodinové směně, mělo ke všemu venčící tetu, která ho hodinu venčila a poctivě vylítala..........nejvíce mně naštve, když mám noční a musím ho vyloženě budit aby vůbec šel ven na čůrpauzu.......takže psa v kleci do jisté míry beru, ale musí být zachovány určité podmínky - vylítán, unaven a v rozumných intervalech venčen.......
napsal(a):
...nejedná se o kotec, ale o přenosku.........mám papillona, do práce a z práce cca 1 hodina pěšky, když to natáhnu......štěně vylítáno, unaveno pod stolem u mých nohou v přepravce spokojeně spalo.....postupně když z přepravky vyrostlo, bylo dáno do šatny, kdykoli jsem pro něj šla během pracovní doby, budila jsem ho z pohodlného křesla.........pravda, pokud jsem byla na denní dvanáctihodinové směně, mělo ke všemu venčící tetu, která ho hodinu venčila a poctivě vylítala..........nejvíce mně naštve, když mám noční a musím ho vyloženě budit aby vůbec šel ven na čůrpauzu.......takže psa v kleci do jisté míry beru, ale musí být zachovány určité podmínky - vylítán, unaven a v rozumných intervalech venčen.......
Ježíš...teď jsem si to teprve uvědomila, pardon. Celou dobu mám na mysli taková ta velká plemena, různá lovecká, služební, bully, severská a nevím co ještě. Prostě psy, co vždycky patřili ven. Vůbec neuvažuju nad malýma společenskýma plemenama, která byla vlastně i pro tyto účely šlechtěná. Tito pejsci jsou na mne moc malincí, ti jdou nějak úplně mimo mne
lesnížínka
napsal(a):
Ale ne, ono to není o tom, jestli v bytě nebo zahradě, ale o podmínkách a o tom, že když na psa nemám podmínky, nemám ho mít. Ať v bytě, či na zahradě. To, že já nesouhlasím se psy v bytě všeobecně, je zase ,,jiná vesnice" Mám garsonku, sotva se tam otočím, pořídím si štěně většího psa, ale nemám ani tu blbou chodbičku, kde by mohl být, tak klec to jistí(pokud do toho bytu vůbec vleze) Je ničitel. A co když ho to nepřejde, třeba minimálně 5 let? Bude těch 5 let 8 hodin denně v kleci? V bytě a v kleci. Super život, pro králíka
Však ale s tímhle já souhlasím :). Jenze, jak už jsem psala, ono v životě není vše tak, jak si člověk nalinkuje. A ze dne na den se může všechno změnit a být jinak.
A ještě takový můj osobní poznatek (a opět to není na vás, ale všeobecně) - bez mučení se přiznávám, že když jsem měla předchozího venkovního psa, tak jsem s ním aktivně venku ne trávila tolik času, jako se současnými psy, které mám doma. Zase to neberte tak, že bych na neho kaslala, to ne. Ale když jsem třeba přijela zmrzla a nachcipana z práce, venku hnusně, tak jsem si psa nachvili pustila domu a na procházku se neslo a věděla jsem, že to pes úplně v klidu přežije. Jenze teď ve stejné situaci mě to prostě donutí jít, psi se musí aspoň vyvencit a když už se obliknu, připravím psy, vidím jak jsou nateseni, tak to většinou skončí mnohem delší procházkou, než jsem puvodne měla v plánu. To samé když dřív přišla nějaká hurá rychlá akce po práci, občas jsem na to i kývla - protože pes by se nezblaznil. Dnes jsou na prvním místě psi a vše ostatní až potom. Ale zase - netvrdím, že to tak má každý.
lesnížínka
napsal(a):
Ježíš...teď jsem si to teprve uvědomila, pardon. Celou dobu mám na mysli taková ta velká plemena, různá lovecká, služební, bully, severská a nevím co ještě. Prostě psy, co vždycky patřili ven. Vůbec neuvažuju nad malýma společenskýma plemenama, která byla vlastně i pro tyto účely šlechtěná. Tito pejsci jsou na mne moc malincí, ti jdou nějak úplně mimo mne
Aha, takže malí psi jsou v bytě ok, velcí ne. A kde je podle vás ta hranice? Do kolika kg nebo cm v kohoutku je pes doma ok? Nad kolik už ne? 😳
O velikosti to vážně není. Ze treba pes nemá žádnou podsadu, nemá pořádnou srst, ma hole břicho - to je úplně jedno? Jen proto, že je velký, tak by měl být venku? Když treva navíc k tomu je to ocásek, který je nejstastnejsi se svými lidmi doma, tak by prostě měl jít ven? A být tam sám?
Edit. : určitě bych si do bytu nepořídila SAO nebo huskyho, ale třeba obří německou dogu úplně s klidem 😉
K fotkam (brte s nadsázkou) : měla bych Coopovi říct, že má jít ven do boudy, že na tohle je moc velký? A Ejbí má 15 kg, to je ještě přijatelné? Ale zase je to bull, tak nevím nevím 🤔
marcelaamax
napsal(a):
Aha, takže malí psi jsou v bytě ok, velcí ne. A kde je podle vás ta hranice? Do kolika kg nebo cm v kohoutku je pes doma ok? Nad kolik už ne? 😳
O velikosti to vážně není. Ze treba pes nemá žádnou podsadu, nemá pořádnou srst, ma hole břicho - to je úplně jedno? Jen proto, že je velký, tak by měl být venku? Když treva navíc k tomu je to ocásek, který je nejstastnejsi se svými lidmi doma, tak by prostě měl jít ven? A být tam sám?
Edit. : určitě bych si do bytu nepořídila SAO nebo huskyho, ale třeba obří německou dogu úplně s klidem 😉
K fotkam (brte s nadsázkou) : měla bych Coopovi říct, že má jít ven do boudy, že na tohle je moc velký? A Ejbí má 15 kg, to je ještě přijatelné? Ale zase je to bull, tak nevím nevím 🤔
,,nikdy jsem nechtěla psa venku na zahradě anebo v kotci, byť by to bylo možné, když psa tak jedině doma.......takže jsem před zhruba třiceti lety začala ve vlastním bytě NO a BOM nakonec jsem skončila u jorka a nyní papillona.......psi měli vždy dostatek jak pohybu tak zaměstnání, takže když byli v bytě tak povětšinu leželi někde v klidu na svém pelechu, měla jsem to obrovské štěstí, že jsem si prvního psa pořizovala na mateřské a ostatní (i když po mateřské), tak jsem si mohla brát do práce, pravda kdybych tuhle možnost neměla, tak bych si psa nikdy nepořizovala........a ještě poznámka, když jsem se psem byla na chalupě, tak ležel celou dobu na zápraží a teprve když jsme vyšli z domu, tak byl s námi aktivní...........takže není důležité dle mně kde pes je, ale jak moc se mu jeho majitel věnuje......
napsal(a):
,,nikdy jsem nechtěla psa venku na zahradě anebo v kotci, byť by to bylo možné, když psa tak jedině doma.......takže jsem před zhruba třiceti lety začala ve vlastním bytě NO a BOM nakonec jsem skončila u jorka a nyní papillona.......psi měli vždy dostatek jak pohybu tak zaměstnání, takže když byli v bytě tak povětšinu leželi někde v klidu na svém pelechu, měla jsem to obrovské štěstí, že jsem si prvního psa pořizovala na mateřské a ostatní (i když po mateřské), tak jsem si mohla brát do práce, pravda kdybych tuhle možnost neměla, tak bych si psa nikdy nepořizovala........a ještě poznámka, když jsem se psem byla na chalupě, tak ležel celou dobu na zápraží a teprve když jsme vyšli z domu, tak byl s námi aktivní...........takže není důležité dle mně kde pes je, ale jak moc se mu jeho majitel věnuje......
Já sice mám kotce a prostory, ale stejně mám psy doma, protože mám ráda jejich přítomnost, a neumím si představit barák, kde se nešmrdolí psi
... do kotce chodí jenom oschnout, když jsou špinaví z venku, nebo potřebuju uklízet, tak aby se tu nemotali.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já sice mám kotce a prostory, ale stejně mám psy doma, protože mám ráda jejich přítomnost, a neumím si představit barák, kde se nešmrdolí psi
... do kotce chodí jenom oschnout, když jsou špinaví z venku, nebo potřebuju uklízet, tak aby se tu nemotali.
...ideální
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
mám to stejně, taky mám ráda přítomnost psu doma, a čistě venkovní psy bych nechtěla.
A navíc si mylsim ze drtivá většina psu (ale samozřejmě ne všichni) co jsou venku, a hlavně těch, co jsou tam samy, by dala prednsot tomu, být doma se "smečku".
marcelaamax
napsal(a):
mám to stejně, taky mám ráda přítomnost psu doma, a čistě venkovní psy bych nechtěla.
A navíc si mylsim ze drtivá většina psu (ale samozřejmě ne všichni) co jsou venku, a hlavně těch, co jsou tam samy, by dala prednsot tomu, být doma se "smečku".
A proto také ne psa do bytu. Nemá tu možnost, si vybrat. Vybrala jste mu to vy. Ano, vy jste ho naučila být v bytě šťastným a spokojeným, všechno jim vynahradíte, ale stejně tak je fůra bytových psů, na které, jejich potřeby, se kašle i v tom bytě....a on si prostě vybrat nemůže. Jenže to je tím, že sem chodí trvale jen ti extrémisti ti co se psům věnují naplno, co je mají za součást svého života,...ne ti, co si psy pořídili a pak tam někde kolem, ať už v bytě či zahradě, kotci a nevím kde ještě, jen tak vegetují a přežívají...A to se zase dotknu toho, co vidím tady. Do bytů moc ne, i když mám tu jeden příklad, který radši nebudu rozebírat, aby na mne dotyční nevlítli. Ale třeba psi v zahradě, kterým se páníčci odstěhovali a je tam nechali. Jezdí jim jednou denně dávat vodu a granule. Pro ty psy se vlastně nic nezměnilo, nikdy si jich moc nevšímali, ti jsou tam vyloženě...odložení od začátku. Ale i na tu hrůzu si říkám, že jsou tam alespoň dva, mají volný pohyb po celé zahradě, mají vjemy od sousedů, pořád se v sousedních zahradách něco děje. Jedni budovali všechno nové, takže celý rok tam chodili jiní lidé, byl tam ruch, druzí v zahradě pracují, přes dvě zahrady paní za nima občas zajde k brance, chodím tam já denně ráno se psem a nosíme jim pamlsky. Chodí kolem další venčiči, na které alespoň lítají pouštět hrůzu. Když vemu stejný bytový extrém, kdy si sám páníček najde slečnu, přijde z práce, vyvede psa vyvenčit a na dalších x hodin zmizí za slečnou(protože jinak by mu zmizela ona ) tak pes v tom bytě...čumí do zdí, nebo bude vyštěkávat alespoň na ruch na chodbě, z čehož brzy sousedé zešílí. Znám právě i tenhle případ.
napsal(a):
Tak byl tu taky odkaz na clanek, kde se psalo o kleci z vice pohledu
i s vysvetlenim a jak se to pes uci…
jen to asi uz par lidi nezavnimalo a nepreneslo se přes vlastní predstavu psa 12h denne v kleci
takze když uz jsem u toho - tak klec přes den na mnoho hodin bez prestavky- není nikdy a pro zadne plemeno vhodna.
ani pro tu civku ne...
ale naucit psa na klec -cim drive tim lepe -pro me - jednoznacne ano.
S tímhle samozřejmě souhlasím, to nejsme ve při
Jenomže mám furt pocit, že tady se apriori probírala klec k zabránění ničení na dobu, kdy nejsou majitelé doma, čili předpokládám, že v práci. Pokud to bylo myšleno tak, že na půl hoďky, než se panička vrátí z nákupu, tak se omlouvám, blbě jsem to pochopila.
Nevím, jestli tady někdo měl představu psa 12 hodin v kleci, mně přijde hodně přes čáru i poloviční doba.
Jinak samozřejmě, různé kenelky a boxy na odložení jsou bezva věc a naučení na ně považuju za součást psího vzdělání.
lesnížínka
napsal(a):
A proto také ne psa do bytu. Nemá tu možnost, si vybrat. Vybrala jste mu to vy. Ano, vy jste ho naučila být v bytě šťastným a spokojeným, všechno jim vynahradíte, ale stejně tak je fůra bytových psů, na které, jejich potřeby, se kašle i v tom bytě....a on si prostě vybrat nemůže. Jenže to je tím, že sem chodí trvale jen ti extrémisti ti co se psům věnují naplno, co je mají za součást svého života,...ne ti, co si psy pořídili a pak tam někde kolem, ať už v bytě či zahradě, kotci a nevím kde ještě, jen tak vegetují a přežívají...A to se zase dotknu toho, co vidím tady. Do bytů moc ne, i když mám tu jeden příklad, který radši nebudu rozebírat, aby na mne dotyční nevlítli. Ale třeba psi v zahradě, kterým se páníčci odstěhovali a je tam nechali. Jezdí jim jednou denně dávat vodu a granule. Pro ty psy se vlastně nic nezměnilo, nikdy si jich moc nevšímali, ti jsou tam vyloženě...odložení od začátku. Ale i na tu hrůzu si říkám, že jsou tam alespoň dva, mají volný pohyb po celé zahradě, mají vjemy od sousedů, pořád se v sousedních zahradách něco děje. Jedni budovali všechno nové, takže celý rok tam chodili jiní lidé, byl tam ruch, druzí v zahradě pracují, přes dvě zahrady paní za nima občas zajde k brance, chodím tam já denně ráno se psem a nosíme jim pamlsky. Chodí kolem další venčiči, na které alespoň lítají pouštět hrůzu. Když vemu stejný bytový extrém, kdy si sám páníček najde slečnu, přijde z práce, vyvede psa vyvenčit a na dalších x hodin zmizí za slečnou(protože jinak by mu zmizela ona ) tak pes v tom bytě...čumí do zdí, nebo bude vyštěkávat alespoň na ruch na chodbě, z čehož brzy sousedé zešílí. Znám právě i tenhle případ.
A proto také ne psa do bytu. Nemá tu možnost, si vybrat. Vybrala jste mu to vy.
Aha, jenže on takový čistě venkovní pes taky nemá možnost si vybrat, kde chce být, ten zase pro změnu nesmí domů , takže je to úplně to samé.
Ano, vy jste ho naučila být v bytě šťastným a spokojeným, všechno jim vynahradíte, ale stejně tak je fůra bytových psů, na které, jejich potřeby, se kašle i v tom bytě
Ano a stejně tak je fůra psů "zahradních, na které se kašle a fůra takových, kteří se mají fajn....
Když vemu stejný bytový extrém, kdy si sám páníček najde slečnu, přijde z práce, vyvede psa vyvenčit a na dalších x hodin zmizí za slečnou(protože jinak by mu zmizela ona ) tak pes v tom bytě...čumí do zdí, nebo bude vyštěkávat alespoň na ruch na chodbě, z čehož brzy sousedé zešílí. Znám právě i tenhle případ.
Tohle už je ale opravdu o konkrétních extrémních případech. Já zase znala třeba psa čistě venkovního, kterého začali zavírat do garáže bez oken - a to tak na hodin denně....Na noc pak znovu. A ano, asi první 4 roky si celé dny běhal po zahradě, jenže pak se asi začal nudit a utíkat, tak proto.... A přesto netvrdím, že se všichni psi na zahradě mají stejně a že pořídit si psa jen čistě venkovního je hrůza, protože by to mohlo dopadnout takhle.
A ještě jedna věc - psala jste, že teda malý pes v bytě OK, velký ne. Takže pokud v tom režimu, co popisujete v bytě - že se jde pes jen vyvenčit a pak je tam sám - bude čivava, tak je to v pořádku? A pokud tam bude 30 kg pes tak průser? Mě to přijde mimo v obou případech a na té velikosti vážně nezáleží....
záleží na povaze(plemeno), temperamentu, režimu, zaměstnání psa, člověku........na hmotnosti ani velikosti zcela jistě ne
napsal(a):
záleží na povaze(plemeno), temperamentu, režimu, zaměstnání psa, člověku........na hmotnosti ani velikosti zcela jistě ne
Ano, barvím si hlavu a dumám pořád nad tím. Tuším balu mi píše, že měla spokojeného samojeda v bytě, můj v baráku nevydrží snad ani té půl hodiny. Je to pes od psa?
Ale asi se shodnem, že existuje skupina psů, která s nazývá společenská plemena a tito psi, byly asi do podmínek v domech, bytech šlechtění. Druhý extrém jsou třeba pastevci, kteří si myslím, že tam prostě nepatří. O severských plemenech nemluvě.
lesnížínka
napsal(a):
Ano, barvím si hlavu a dumám pořád nad tím. Tuším balu mi píše, že měla spokojeného samojeda v bytě, můj v baráku nevydrží snad ani té půl hodiny. Je to pes od psa?
Ale asi se shodnem, že existuje skupina psů, která s nazývá společenská plemena a tito psi, byly asi do podmínek v domech, bytech šlechtění. Druhý extrém jsou třeba pastevci, kteří si myslím, že tam prostě nepatří. O severských plemenech nemluvě.
Ale na tom se shodneme všichni - že pastevci a severská plemena do bytu nepatří....
Jenže já třeba z vlastní zkušenosti vím, že bullove, kteří podle vás patří ven, jsou nejšťastnější nalepení na svém majiteli, v bytě. Zkuste od seriozniho chovatele sehnat SBT s tím, ze ho budete mít venku, myslím, že neuspejete 😉. A i ostatní velká plemena - když se jim majitel dostatečně věnuje, tak proč by nemohli být doma, s páníčkem? To je přece lepší, než aby byl venku jeden pes, sám, pokud je venku smečka, tak je to zas něco trochu jiného. A dříve to tak bylo - třeba u těch loveckých psu, ano byli venku, ale většinou měli nějaké psince a nikdy to nebyl jen jeden jedinec, byly to smečky. Kdežto dneska má spousta lidí tteba jen jednoho loveckého psa.
Jinak můj předchozí pes taky doma být nechtěl a taky vydržel jen chvíli. Takže je to pes od psa - ale dle mě je to hlavně hodně o zvyku. Pokud je pes už zvyklý venku, tak je mu pak většinou doma vedro, a ten náš měl navíc zálibu v hlídání, takže aby mu něco neuteklo. Ale on byl celkove povahově úplně jiný, než moji současní psi - byl takový nezávislý, moc člověka k životu nepotřeboval a nevyhledaval. Současní psi jsou opak.
Určitě se nedá paušalizovat. My máme barák, dvorek, zahradu. Zkušenosti s afghánem, STB a bedlingtonama. Otevřeno na zahradu mají od března do listopadu permanentně. Pokud jsme doma lítají si sem tam. Pokud ovšem odejdeme, skoro je nenapadne na tu zahradu jít, jdou se jen vyvenčit a jinak spí. Kdybysme byli pryč celý den, tak prostě spí.Maximálně se jdou občas vyhřívat na terasu, ale to už musí být.
To se ovšem moc často nestává, protože jsme si uzpůsobili zaměstnání tak, aby nemuseli být sami doma déle jak 4hodiny v kuse.
lesnížínka
napsal(a):
No a další domácí povaleči jsou středně velcí vestajové jako je ten náš (samozřejmě jak který). Strašně zlenivěl. Teda on jen napodobuje svoji paničku. Přijedu si pro něj, panička leží s pesanem na gauči, sledují společně TV a dotyčné ještě v nohách leží kocour.
pyreneják má na noc ještě stále otevřeny dveře ven....a kde spí? co se ochladilo, tak vedle mě na posteli, nebo na podlaze u postele a chrápe až se hory zelenají....sám si vybírá
napsal(a):
pyreneják má na noc ještě stále otevřeny dveře ven....a kde spí? co se ochladilo, tak vedle mě na posteli, nebo na podlaze u postele a chrápe až se hory zelenají....sám si vybírá
Ty jo, mít otevřené dveře ven tak umrznu já .
Jinak co znám psy, "jedináčky" (různá plemena, kříženci), kteří mají takřka od jara do podzimu otevřené dveře (nebo si umí samy otvírat) a možnost si vybrat, kde chtějí byt, tak skoro všichni tráví ten čas doma, s páníčkem. Já kdybych teď třeba otevřela dveře a nechala je otevřené, tak psy ani nenapadne jít ven. A večer? To mám co dělat, abych je vůbec vytáhla na venčení .