Navarro něžný a přátelský pointer

Navarro je milý, citlivý a společenský pes. Je vychovaný, má základy výcvik...
Pointr
XXX.XXX.249.241
Dobrý den,
Mame doma 2,5 měsíční štěně pointra a už si s ni opravdu nevím rady. Je na nás hrozné agresivní například když něco dělá co nemá (např. Vysypavá odpadkový kos atd.) vezmeme ji do náruče a řekneme ji fuj, nesmis apod. začne hrozně vrčet, štěkat a kousat. Nepřijde mi, že by si hrála přijde mi to opravdu spis agrese, i když nevím jestli u tak malého štěněte se to dá již považovat za agresi. Když si ji přestaneme všímat kouše si nás dal, nevadí ji to. Chytneme ji za kůži za krkem u toho na nás stále vrci a štěká a běží si zase dělat to co dělala předtim. I když například leží na gauči my si ji vezmeme do náruče na “pomazlení” začne dost vrčet . Nic si z našeho “potrestáni” nedělá. Když nám kouše do ruky snažíme se ji podstrcit nějakou hračku, tu hned odhodí a jde opět po našich rukou.
A ještě k tomu neustále čůrá do pelechu. Pokaždé když tam dam novou deku hned tam běží a vyčůra se tam.
Prosím o vhodné odpovědi, na rýpaly opravdu nemám náladu.
Děkuji
Pointr
XXX.XXX.249.241
To snad nemyslíte vážně... když budete mít problém například s dítětem také ho odložite nebo se s tím pokusíte nějak naložit a situaci vyřešit? To je velice jednoduché od problému utéct.
Prosila jsem o normální odpovědi
- například když něco dělá co nemá (např.
Vysypavá odpadkový kos atd.) vezmeme ji do náruče a řekneme ji fuj ...
A co má dělat?
Vemte ji ven a hrajte si, divočte.
Potřebuje si hrát a hraje si jinak než jork.
Štěně se nebude válet na pelechu.
Mít takové temperamentní štěně, to dá práci.
Ven, ven, ven.
No a pak je tu ještě jedno, dnes velmi moderní řešení
pro psa v bytě ...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pointr
napsal(a):
Dobrý den,
Mame doma 2,5 měsíční štěně pointra a už si s ni opravdu nevím rady. Je na nás hrozné agresivní například když něco dělá co nemá (např. Vysypavá odpadkový kos atd.) vezmeme ji do náruče a řekneme ji fuj, nesmis apod. začne hrozně vrčet, štěkat a kousat. Nepřijde mi, že by si hrála přijde mi to opravdu spis agrese, i když nevím jestli u tak malého štěněte se to dá již považovat za agresi. Když si ji přestaneme všímat kouše si nás dal, nevadí ji to. Chytneme ji za kůži za krkem u toho na nás stále vrci a štěká a běží si zase dělat to co dělala předtim. I když například leží na gauči my si ji vezmeme do náruče na “pomazlení” začne dost vrčet . Nic si z našeho “potrestáni” nedělá. Když nám kouše do ruky snažíme se ji podstrcit nějakou hračku, tu hned odhodí a jde opět po našich rukou.
A ještě k tomu neustále čůrá do pelechu. Pokaždé když tam dam novou deku hned tam běží a vyčůra se tam.
Děkuji
....chodit ven, objevovat svět a něco ho učit to vyčerpá štěně zcela spolehlivě.....koš, boty a podobně dát mimo jeho dosah........v žádném případě netrestat........pokud doma v klidu leží na gauči nerušit, ono přijde samo se poňufat......je spousta i domácích hlavolamů a podobně, kterými e dá štěně zabavit........tak do pelechu nedávejte deku.......chodit ihned ven po probuzení, hraní, žraní........ a nezoufejte, bude hůř, ale bude to krásné a strašně rychle to uteče a až budete mít poslušného prima parťáka, tak budete ještě vzpomínat jaké to kdysi bylo neuvěřitelné štěně......
Pointr
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji
Začiatkom mája som tu riešila presne takéto isté šteniatko. Jediný rozdiel bol v tom,že moje šteňa do pelechu necikalo,lebo každý pelech,deku,koberec zničilo do polhodiny Myslela som si,že mám doma narušeného psa,ale diskutujúci mali pravdu,že to prejde. Treba sa fakt obrniť trpezlivosťou,pevnými nervami a vydržať. Každý pes z toho vyrastie,len to každému inak trvá. Doma sme chodili do krvi dohryzení, ale akonáhle slečna prezubila,hryzenie skončilo z noci do rána. Vrčanie takisto.
Venujte sa mu,venčite ho,berte ho spoznávať svet-samozrejme postupne,s ohľadom na vek,výdrž aj počasie...U nás sa osvedčili drevá,čo si hviezda priniesla z lesa,tie žula hodiny a my sme zrazu neboli až tak zaujímavé obete. Takisto sušené hovadzie uši, to je topka doteraz-živelná 8-mesačná retrieverka zrazu pol dňa leží a len ich hryzie. Určite prídete na to,čo platí na vášho vývodníka
Těch témat je tu snad sto, najděte si vlákna typu agresivní štěně, štěně kouše atd. Rady se stále opakují. Až bude mít věk, hned vyražte někam na cvičák nebo k trenérovi, je vidět,že nemáte o výchově štěněte ánunk a pointer, to je stíhačka mezi ohaři a temperament s rozbuškou, budete potřebovat někoho,kdo vás bude vést pod dohledem, abyste to zvládli, tohle jedna rada na internetu nezachrání. Bez rýpání se ptám, proč pointer?
Je na nás hrozné agresivní například když něco dělá co nemá (např. Vysypavá odpadkový kos atd.) vezmeme ji do náruče a řekneme ji fuj, nesmis apod. začne hrozně vrčet, štěkat a kousat.
- odpadkový koš, boty atd. je nutné zabezpečit, aby se k tomu štěně nedostalo/neotevřelo atd.......platí, že pokud něco může udělat, tak se to učí dělat, a naopak.....učí se zkušenostmi
- fuj, nesmíš jsou lidská slova, aby pro psa měla nějaký význam, musí ho to člověk naučit.....a že začne štěně vrčat a kousat a - no bodejť, vzali jste mu fajn zábavu a navíc uvěznili v bezmocné poloze
- uč štěně, jak se MÁ chovat
Nepřijde mi, že by si hrála přijde mi to opravdu spis agrese, i když nevím jestli u tak malého štěněte se to dá již považovat za agresi. Když si ji přestaneme všímat kouše si nás dal, nevadí ji to. Chytneme ji za kůži za krkem u toho na nás stále vrci a štěká a běží si zase dělat to co dělala předtim.
- tož proč by to nebyla agrese, to je psí komunikace, no....
- kouše dál.....ono toho moc jiného štěně samo neumí
-chytat za kůži za krkem - dost dobrá cesta, jak naučit štěně agresi...
I když například leží na gauči my si ji vezmeme do náruče na “pomazlení” začne dost vrčet .
zase - je to komunikace, pes mluvit neumí
a ne každé štěně je mazel a ne každému je příjemná nějaká náruč, notabene když ji používáte jako trest - viz výše
Nic si z našeho “potrestáni” nedělá.
taky netrestejte, ale učte ji chování (pak hodím takovou hezkou pomůcku )
Když nám kouše do ruky snažíme se ji podstrcit nějakou hračku, tu hned odhodí a jde opět po našich rukou.
hračka sama o sobě je nic, musí se hýbat a štěně chce interakci s člověkem (ne každé štěně si v klidu zaleze za křeslo a rozebírá na atomy třeba smetáček )
k dostatečnému venčení už tu padlo
nabízí se zrušit pelech
nebo cílený nácvik - jde čurat do pelechu = okamžitě ven
a uvažovala bych nad permanentní couračkou (tedy pořád připnutou hladkou šňůru), ať s ní můžete manipulovat bez přímého kontaktu
pointr je lovecké temperamentní plemeno a pokud máte v rámci plemene ještě více temperamentní štěně, tak......prostě to chce makat, makat a makat
a teď hodím ono zkopírované moudro pro výchovu psa, Test mrtvého muže (zkopírováno ze stránek Katky Lerlové), a je to poněkud rozvinutá věta "uč psa co má dělat" :
"Na test mrtvého muže jsem narazila nedávno a v první řadě mě pobavilo, v druhé řadě mi přijde opravdu chytré. Chcete svého psa něco naučit. Nějaké chování se dá získat jedině přes odměny (tresty tako ovlivňují chování, ale tak, že ho potlačují, není možné jen skrze tresty chování získat). Ale co je vlastně chování, které se dá odměnit? V tom nám pomůže test mrtvého muže může pomoci.
Zní: Když to může udělat mrtvý muž, není to chování. Když to mrtvý muž udělat nemůže, je to chování.
Co to znamená v praxi? Každý, kdo začal cvičit, zjistil, že se obtížně učí, aby pes něco nedělal - neštěkal, netahal, nevyrážel za zvěří... Neštěkat a netahat není chování. To totiž zvládne i mrtvola - taky neštěká a nehoní zvěř.
Mnohem lépe se učí, co by pes měl dělat místo toho nežádoucího - jít na pelíšek, držet se u nohy, podívat se na psovoda. Ani jedno mrtvý muž nezvládne, proto to je chování.
Test mrtvého muže je jen taková pomůcka pro určení, jestli to, co chceme naučit, se počítá mezi chování, a bude se nám to dobře učit."
Já už se k tomu ani vyjadřovat nebudu, tohle téma je tady už milionšestkrát a myslím, že už k tomu bylo napsáno vše, stačí pohledat.
Jen bych dodala, že po přečtení dotazu říkám mojí feně
"Sárino, tady někdo píše o tobě " a ona mi říká
"Prosim tě, to už ale bylo v pravěku, když jsem byla ještě štěndo a ty to furt vytahuješ, tak tady ti dám hudlana a ty klidně napiš, že jsem ta nejhodnější a nejmazlivější holka na světě"
A má recht
napsal(a):
Já už se k tomu ani vyjadřovat nebudu, tohle téma je tady už milionšestkrát a myslím, že už k tomu bylo napsáno vše, stačí pohledat.
Jen bych dodala, že po přečtení dotazu říkám mojí feně
"Sárino, tady někdo píše o tobě " a ona mi říká
"Prosim tě, to už ale bylo v pravěku, když jsem byla ještě štěndo a ty to furt vytahuješ, tak tady ti dám hudlana a ty klidně napiš, že jsem ta nejhodnější a nejmazlivější holka na světě"
A má recht
Pozdravujem Vás aj Sárinku a dúfam,že do tohto štádia prídeme ja a Nefret tiež
Pointr
XXX.XXX.249.241
Děkuji všem za rady a povzbuzení.
Na cvičák chodit plánujeme hned jak na to bude vhodný věk.
Četla jsem samozřejmě mnoho článku a diskuzi o tomto tématu, rady byly podstrcit hračku když kouše ruku, zatahat za kůži na krku, říct důrazně nesmis atd. Dlouhé procházky také praktikujeme. Nic nepomohlo takže jsem napsala sem. Takže se omlouvám jestli to někomu vadí ze tu je tohle téma už po několikáté. Co se tyče čůrání do pelisku, padla tu rada nedávat deku, i když zam deka není pocůra pelisek, někdy je to jen taková kapka, proste jen aby tam něco bylo:D přijde mi jako by si to znackovala ale o značkování se asi v tak nízkém věku nedá mluvit.
Nekdo se tu ptal proč zrovna pointr. Pointra jsme si vybrali kvůli tomu, že je vhodný na canisterapii, je rychle učenlivý, vhodný pro začátečníky vhodný na běh a je to taky takový “rodinný” no a pes s těmito vlastnostmi se nám nejvíce líbil pointr.
Pointr
napsal(a):
Četla jsem samozřejmě mnoho článku a diskuzi o tomto tématu, rady byly podstrcit hračku když kouše ruku, zatahat za kůži na krku, říct důrazně nesmis atd. Dlouhé procházky také praktikujeme. Nic nepomohlo takže jsem napsala sem. Takže se omlouvám jestli to někomu vadí ze tu je tohle téma už po několikáté. Co se tyče čůrání do pelisku, padla tu rada nedávat deku, i když zam deka není pocůra pelisek, někdy je to jen taková kapka, proste jen aby tam něco bylo:D přijde mi jako by si to znackovala ale o značkování se asi v tak nízkém věku nedá mluvit.
Nekdo se tu ptal proč zrovna pointr. Pointra jsme si vybrali kvůli tomu, že je vhodný na canisterapii, je rychle učenlivý, vhodný pro začátečníky vhodný na běh a je to taky takový “rodinný” no a pes s těmito vlastnostmi se nám nejvíce líbil pointr.
...pravda canisterapii se věnuji mnoho let, ale pointra neznám žádného který by se jí věnoval.........sice píší, že je vhodný vzhledem ke své povaze, ale opravdu co znám lidi zabývající se touto disciplínou, tak ho nemá nikdo.........píší, že má silný lovecký pud, toho já osobně bych se bála, ale je to nádherný pes a okouzlí asi opravdu každého.......pokud se s ním budete canis zabývat, určitě to sem napište, moc by mně zajímalo jak a u které skupiny klientů se osvědčí.....
Jestli jste cetla tolika navodu a rad, nikde tam nepsali, ze tohle chovani stenete neni - agresivita?
Podstrcit hracku ani dlouhe vychazky taky nemakaji ...
No, nemuzou.
Aktivne si se stenetem hrat ale uz pomuze
Pointr
napsal(a):
Jen dodám....u nás pomáhalo jedno jediné - umazlit, jakékoliv jiné pokusy o uklidnění spustily ještě větší zuřivost a odhodlanost.... aktivní hra s hračkou?...přesně... vyplivnu hračku, hračka mě nezajímá a "zaútočím na ruku", nej hra byla "zahrdli svého člověka", žádné roztomiloučké dovádění štěněte, ale cílevědomý regulérní útok....takovej malej zakuklenej "pes baskervillský" křížený s piraňou.......pokud člověk nechtěně navázal oční kontakt, když se madam zrovna rozhlížela koho "napadne" tak byl jasným cílem.
Jediná činnost, kdy se útoky nekonaly bylo na procházce, při okusování a zápolení s velkou syrovou hovězí kostí, při rozkousávání klacíku a když ten můj "andílek" byl ospinkanej a nebo spinkal.
Je na nás hrozné agresivní například když něco dělá co nemá (např. Vysypavá odpadkový kos atd.)
Jo a koše zásadně vysypávají trpaslíci, takže pokud jste jí u toho chytli, tak ona ten koš nevysypávala, ale snažila se právě zahrdlit ty trpasličí potvory, protože nejhorší jsou trpaslíci.....teda alespoň tak mi to říkala moje fena takže by to spíš zasloužilo pochvalu ....nevím, jestli jste se té své ptali, ale já když se zeptám Sáriny..."Sárino, kdo se zase hrabal v koši a nezkoušej mi říkat, že trpaslíci, mám pocit, že trochu kecáš...to jsi byla ty???", tak fena se na mě naprosto bezelstně podívá a řekne "to já ne, to páníček" a vzhledem k tomu, že tady pesany zásadně nepolidšťujeme a že jim nepřisuzujeme lidské vlastnosti, což lhaní bezesporu je, tak je to v našem případě jasný, můj manžel je pěkný prasátko, co se chodí hrabat v koši
Věřte tomu, že až tohle období přejde...až budete mít vedle sebe dospělou poslušnou inteligentní a hodnou feňuli, tak dalšímu zoufalci, co napíše sem na faunu, že má doma "agresivní štěně" napíšete....no tak to je přesně jako bych četla o té naší psí princezně.
chtěla jsem napsat, že Norinka žádná kousací obluda nebyla a že byla neobyčejně hodné štěňátko, akorát pak jsem si vzpomněla, že měla v tomhle věku tetanus a nemohla otvírat tlamu.
pastevec byl piraňa ale stačilo naučit kouzelné "pusť" a naučit na kousací lano a míček a bylo.....
můj pes byl zlaté a hodňoučké štěňátko, vlastně asi sen každého pánéčka, žádné kousání, hezky si hrál s hračkama, držel se mě jako klíště, poslouchal.....no a dneska, buldozer, který při hře na "pranici" nezná míru a musím mu pořád říkat "opatrně", protože to jinak docela bolí.
Ono co pejsek tak originál, co štěňátko, to jiná kousací kategorie, od "nekoušu vůbec" po "jsem zakouslej nonstop" a čím víc rad na vyzkoušení tím asi líp, protože univerzální rada neexistuje, častokrát člověk musí prostě zatnout zuby a sice zkouší a učí a snaží se umravnit, je to více či méně účinné a nakonec z toho štěndo prostě vyroste.
Jestli jste četli rady typu: zatřepat za kůži na krku, zvedat od nežádoucí činnosti do náručí a říkat fuj atd... tak to byly rady velmi mizerné. Dneska taky asi může napsat článek každej trouba.
Z toho, co píšete, se mi zdá, že děláte všechno špatně. To, co popisujete, se tady řešilo už milionkrát, takže bude nejlepší/nejrychlejší, když se zahrabete do historie diskuze na IFauně, tam najdete odpovědi na všechny vaše dnes neřešitelné problémy.
Máte psí miminko, které strašně rychle poroste a už dneska jako houba nasává zvyky i zlozvyky. Ta výchova je daleko větší fofr, než když roste děcko.
Takže radím, až unavíte psí mimčo, že padne aspoň na chvilku do pelechu, tak vy se vrhněte na studium nějaké prověřené literatury. (Já vám bohužel knížku neporadím, když já s kupovala prvního psa, tak byla na trhu jenom jedna: 400 rád pre milovníky psov.)
napsal(a):
...pravda canisterapii se věnuji mnoho let, ale pointra neznám žádného který by se jí věnoval.........sice píší, že je vhodný vzhledem ke své povaze, ale opravdu co znám lidi zabývající se touto disciplínou, tak ho nemá nikdo.........píší, že má silný lovecký pud, toho já osobně bych se bála, ale je to nádherný pes a okouzlí asi opravdu každého.......pokud se s ním budete canis zabývat, určitě to sem napište, moc by mně zajímalo jak a u které skupiny klientů se osvědčí.....
Tak to by mně - nerejpám - zajímalo taky.
Nikdy jsem pointra jako terapeuta neviděla.
A souhlasím ,že je to nádherný zvíře. Pár jsem jich znala,ale všichni byli lovecky vedeni.
b.k
napsal(a):
A souhlasím ,že je to nádherný zvíře. Pár jsem jich znala,ale všichni byli lovecky vedeni.
Ani já nechci rejt do zadavatelky, ale co vím, tak pointr - pes s nejvíce zachovanými loveckými geny ( chci napsat nejmíň pokažený snahou o společenské chování ).
I když před mnoha lety jsem zažila dva, kteří cvičili v malém cirkuse se lvem a rysy.
b.k
napsal(a):
Tak on i myslivec si pořídí pointra jen fajnškemr. Vzhledem k tomu, kolik potřebují prostoru,aby vybili ten svůj temperament, a vzhledem k tomu,že pro ně není skoro upotřebení,to je jen pro opravdové fandy plemene. Určitě není úplně vhodný pro začátečníka,jak píše zadavatel, i proto si začátečník myslivec, pokud chce ohaře, pořídí NKO nebo fouska
b.k
napsal(a):
Mě by taky zajímalo - ve psech se moc nevyznám, ale pointra jako canisterapeuta si fakt představit neumím. Kde tuto informaci zadavatelka získala?
napsal(a):
Mě by taky zajímalo - ve psech se moc nevyznám, ale pointra jako canisterapeuta si fakt představit neumím. Kde tuto informaci zadavatelka získala?
Tak na netu beha evidentne mnoho polopravd az lzi...
Podle wiki se hodi kazdy pes na vsechno😁
napsal(a):
..když jsem si vyhledala informace o tomto plemeni, protože mně ta canis opravdu zajímá, tak v jednom to bylo uvedeno, že pro svou povahu je vhodný, ale zároveň s zase uvádí, že jeho lovecký pud je natolik silný, že když ho cosi zaujme, je schopen jít i přes háravou fenu - tak to by bylo pro mně velkým varováním, pokud chci psa jen jako společníka......všude se ale zdůrazňuje jeho láska k dětem.........jenomže canis může dělat klidný vybouřený - jakoukoli činností pes.....navíc pokud chci psa na canis, tak od převzetí od chovatele, s ním všude chodím, vše mu ukazuji, vodím ho do rušného prostředí mezi lidi a tak všelijak podobně a takové štěně opravdu pak doma padne za vlast a nejsou s ním zadavatelkou popisované problémy........
b.k
napsal(a):
...když už lovecké plemeno, tak českého fouska - také ale ze svého okolí neznám a špringři, toho znám přímo osobně - působil v Motole, ale byl zároveň lovecky vedený a jeden v Thmayerově nemocnici - ten tuším že lovecky vedený nebyl.......
napsal(a):
..když jsem si vyhledala informace o tomto plemeni, protože mně ta canis opravdu zajímá, tak v jednom to bylo uvedeno, že pro svou povahu je vhodný, ale zároveň s zase uvádí, že jeho lovecký pud je natolik silný, že když ho cosi zaujme, je schopen jít i přes háravou fenu - tak to by bylo pro mně velkým varováním, pokud chci psa jen jako společníka......všude se ale zdůrazňuje jeho láska k dětem.........jenomže canis může dělat klidný vybouřený - jakoukoli činností pes.....navíc pokud chci psa na canis, tak od převzetí od chovatele, s ním všude chodím, vše mu ukazuji, vodím ho do rušného prostředí mezi lidi a tak všelijak podobně a takové štěně opravdu pak doma padne za vlast a nejsou s ním zadavatelkou popisované problémy........
Navíc si myslím, že každému psovi nejvíc "zaměstná hlavu" činnost, pro kterou byl šlechtěn. Tedy ovčáckému psovi čas, strávený u ovcí, loveckému v lese, saňovému psu v zápřahu atd... činnost napříč plemeny psa může utahat, ale mentálně ho nevybouří...
Fakt si moc neumím představit, že bych štěně pointra prodala začátečníkům na canisterapii, ale já nejsem chovatelka a nemám doma (naštěstí) dvouměsíční demoliční četu.
napsal(a):
Tohle se dela/da delat s kazdym stenetem.
Šarina
napsal(a):
Navíc si myslím, že každému psovi nejvíc "zaměstná hlavu" činnost, pro kterou byl šlechtěn. Tedy ovčáckému psovi čas, strávený u ovcí, loveckému v lese, saňovému psu v zápřahu atd... činnost napříč plemeny psa může utahat, ale mentálně ho nevybouří...
Fakt si moc neumím představit, že bych štěně pointra prodala začátečníkům na canisterapii, ale já nejsem chovatelka a nemám doma (naštěstí) dvouměsíční demoliční četu.
...souhlas.....
napsal(a):
Tohle se dela/da delat s kazdym stenetem.
...to sice ano, ale u psa plánovaného na canis o to více......
napsal(a):
...to sice ano, ale u psa plánovaného na canis o to více......
Mam doma vysnene stendo -mazanka, tak nejak predpokladam, ze se mu každý bude chtit naplno věnovat, pochlubit se s nim, ukazovat ho lidem - i když canis neplánuje
a to clovek nikdy nevi, kam ho osud zavane
napsal(a):
Mam doma vysnene stendo -mazanka, tak nejak predpokladam, ze se mu každý bude chtit naplno věnovat, pochlubit se s nim, ukazovat ho lidem - i když canis neplánuje
a to clovek nikdy nevi, kam ho osud zavane
..no když tady čtu ty všelijaké, stále se opakující nářky, tak jsem nabyla dojmu, že koupí se štěně a pak teprve se s hrůzou zjišťuje, že dělá loužiky a bobky pořád a všude, že demoluje, kouše a jak ho vůbec zabavit a venčit a tak dále a tak dále.........
No,oni jsou někteří lidi dokonce překvapeni, že by se psem mělo chodit na procházky, že by se měl nějak vychovávat, že se všechno musí naučit atd.... Ale to zejména ti, kteří žijí na vesnicích a jsou zvyklí, že k baráku patří pes - se kterým se nic nedělá, nic se ho neučí, jen tam prostě je. A většinou to dřív takovým těm voříškům stačilo, jenže pak si ti lidi pořídí nějaké "módní" aktivní plemeno a nestačí se divit. A bohužel to vidím čím dál tím víc u mladých lidí - kteří vyrůstali na vesnici, vždy byl u baráku pes. Pak se odstěhují do vlastního - chtějí zase psa, ale nějaké líbivé "módní"plemeno. Nevysvětlíte jim, že to plemeno pro ně není vhodné, vůbec je nezajímá nějaká historie a povaha plemene, k čemu je PP nedokáží pochopit ani za nic..... A to je pak teprv radost, když se vás někdo ptá, jak má ročnímu psovi vytáhnout klíště, že se bojí, že ho pokouše. Nebo další - že se psem absolutně nemůže mezi lidi, protože pes je tam jak urvaný ze řetězu - ještě aby ne, když si ho 24 hodin denně pár měsíců nikdo nevšimne a pak najednou mají potřebu ho jeden den ukázat světu a předvést se..... No nic, je to smutné, ale je to tak a my s tím nic neuděláme.
Jsou vážně lidi, kteří tohle nepochopí. Nedávno jsem vedla debatu s jedním podobným. Bavili jsme se o mojí feně a o tom, že ji chci uchovnit - což nejdříve ani nevěděl, co to znamená, když jsem mu to vysvětlila, tak prý, že je to naprosto zbytečné, no vůbec to nepochopil. Pak jsem ale ještě řekla, že jdu s fenou nejdřív na RTG kloubů (nemáme to do chovu povinné), pak bych chtěla vyšetření srdce a ještě uvažuji o očích (tam ještě nejsem úplně rozhodnutá), tak to se mi vyloženě vysmál, že za tu částku, kterou já dám za tyhle kraviny by on měl dvě, možná tři štěňata... No a samozřejmě se hrozně divil, proč se na to všechno nevykašlu a prostě ji nenakryju mým vořechem - že nikdo nemusí vedět, že jsou to kříženci.... No a pak to jelo dál, že jsem blázen protože se psema jezdím na cvičák, na závody, na tréninky, kupuji jim drahé žrádlo, hračky, chodím denně na procházky, beru je na dovolené atd atd.... Přitom by jim stačila zahrada, granule z Penny a nic víc nepotřebují. A takových je spousta - a pak se snažte nějak bojovat proti množení psů bez PP - protože tihle lidi si nikdy jiného psa než bez PP nepořídí. A v úvahu nepřipadá ani útulek, protože chtějí štěně a čistokrevné .
Přesně tak, slýchávám dost podobné řeči a to od docela vzdělaných lidí, od kterých by to člověk fakt nečekal. Pravda, VŠ není patent na rozum, ale i tak bych čekala, že takové ty základní věci člověk normálně ví. Zrovna nedávno mně kolega ing oznámil, že pes se jim porval s jiným, přišel celý od krve a na moji otázku, co na to veterinář a co všechno má pes zraněné, mně odpověděl, že nikam s ním chodit nebudou, že je to škoda peněz. Do debat o uchovnění atd. se s ním raději nepouštím, to by nepobral už vůbec. Stačí, že se divil, proč těch psů mám tolik, na co, když prý na starosti stačí jeden. Chodit na cvičák pro něj taky nemyslitelný, pes prý potřebuje jednou za čas pořádně seřezat a hotovo. A pak se diví, že jakmile se otevře branka, tak pes bere roha