Štěňátka Jack Russell teriéra s PP

Prodám Jack Russell teriéra - Chovatelská stanice White Star Bohemia přijím...
25000 KčUživatel s deaktivovaným účtem
Na stránce nahoře je rámeček a v něm kouzelná slovíčka "Hledej v diskuzi o psech"
Tam si napište "kastrace feny" po té klikněte na lupu na konci řádku a vyjede vám asi tak milion hádek na toto téma. Co majitel feny, to jiný názor. Snad ani nemá cenu to opakovat.
luciee29
napsal(a):
Dobrý den... máme 9měsíční kříženku JRT a na jaře bychom ji chtěli dát na kastraci. Něco jsem si o kastraci feny zjistila, ale přeci jen, nějaké důležité poznatky? Zkušenosti? Moc by mi to pomohlo🙏 díky😁
Kastrovat nejdříve před druhým háráním. Pokud hárala teď, kolem toho osmého měsíce, máte zhruba do 14ti měsíců věku čas. Před kastrací koupit nafukovací límec (osobně preferuji značku Kruuse) a fenku naučit jej nosit. Ať pak není po operaci tumpachová z narkózy a ještě z límce. Po operaci zajistit, aby neskákala. Ono jí to s tím límcem moc nepůjde, ale i tak doporučuji dát si třeba matraci na zem a spát s ní dole. Za ten infarkt, když skočí, to nestojí. Věřte mi. A střeva venku nikdo vidět nechce. Jinak je potřeba myslet na to, že je to docela velká operace, takže nelítat po venku, vodit na vodítku, mít klidnější režim. U operace dostane kapačku, takže se neděsit, že po operaci nepije. Klidně může pít až druhý den. Nenutit pít a jíst násilím - nejí a nepije proto, že je jí blbě a stejně by se pozvracela. Po operaci nechat psa řádně odpočinout a vyspat. Naplánovat si klidně den dva volna, psa nacpat pod deku na gauč k televizi a dát si lehárko. Tma, klid, ticho a teplo pomáhají. Řádně se vyptat veterináře, co všechno dostala u operace za léky a jak máte dál s léky postupovat - necpat do psa analgetika horem dolem. Je lepší, když to psa maličko bolí a sám se šetří, než když je mu hej a pak ho nemůžete udržet v klidu. Jo a bacha na hodně kluzkou podlahu..
Další dotazy?
Uživatel s deaktivovaným účtem
impact
napsal(a):
Kastrovat nejdříve před druhým háráním. Pokud hárala teď, kolem toho osmého měsíce, máte zhruba do 14ti měsíců věku čas. Před kastrací koupit nafukovací límec (osobně preferuji značku Kruuse) a fenku naučit jej nosit. Ať pak není po operaci tumpachová z narkózy a ještě z límce. Po operaci zajistit, aby neskákala. Ono jí to s tím límcem moc nepůjde, ale i tak doporučuji dát si třeba matraci na zem a spát s ní dole. Za ten infarkt, když skočí, to nestojí. Věřte mi. A střeva venku nikdo vidět nechce. Jinak je potřeba myslet na to, že je to docela velká operace, takže nelítat po venku, vodit na vodítku, mít klidnější režim. U operace dostane kapačku, takže se neděsit, že po operaci nepije. Klidně může pít až druhý den. Nenutit pít a jíst násilím - nejí a nepije proto, že je jí blbě a stejně by se pozvracela. Po operaci nechat psa řádně odpočinout a vyspat. Naplánovat si klidně den dva volna, psa nacpat pod deku na gauč k televizi a dát si lehárko. Tma, klid, ticho a teplo pomáhají. Řádně se vyptat veterináře, co všechno dostala u operace za léky a jak máte dál s léky postupovat - necpat do psa analgetika horem dolem. Je lepší, když to psa maličko bolí a sám se šetří, než když je mu hej a pak ho nemůžete udržet v klidu. Jo a bacha na hodně kluzkou podlahu..
Další dotazy?
Moc hezky napsáno a shrnuto
Za mě doporučuju spíš laparoskopickou kastraci, já nejčastěji jezdím na kliniku v Průhonicích.
míšakulička
XXX.XXX.48.65
napsal(a):
Za mě doporučuju spíš laparoskopickou kastraci, já nejčastěji jezdím na kliniku v Průhonicích.
O tom jsem nedávno četla, konkrétně o této klinice. Je pravda, že laparoskopická kastrace eliminuje případné problémy s inkontinencí?
jahodapavel
napsal(a):
A co vám tak hrozného udělala, že ji chcete zmrzačit?
Když chce někdo na křížencich chovat, je deb*l, když chce někdo kastrovat, tak taky.
Třeba má paní druhého psa a obava se že neuhlida, třeba je to jedna z podmínek adopce, co víte. Kastrace není amputace, pes má normálne plnohodnotný život...
"Kastrace není amputace, pes má normálne plnohodnotný život"...
Tak, měli jsme u nás v domě trpaslíka-pinčku, měla amputovanou přední nožku a měl jste vidět, jaký plnohodnotný život vedla. Běhala po třech, jak čamrda i na lavičku na klín si vyskočila. Je v tom případě lepší amputace než kastrace?
napsal(a):
Když chce někdo na křížencich chovat, je deb*l, když chce někdo kastrovat, tak taky.
Třeba má paní druhého psa a obava se že neuhlida, třeba je to jedna z podmínek adopce, co víte. Kastrace není amputace, pes má normálne plnohodnotný život...
A kdo vám to řekl? Uděláte ze psa mrzáka a ještě tvrdíte, že má plnohodnotný život?
Ne to zvíře, ale majitel. To raději nechte psa utratit, když vám je zatěžko 14dní v roce fenu hlídat.Navíc když zvíře vykastrujete, už nevíte jaké by bylo nekastrovaní. Tak HURÁ DO TÝRÁNÍ ZVÍŘAT !!!!!!!!!!
jahodapavel
napsal(a):
A kdo vám to řekl? Uděláte ze psa mrzáka a ještě tvrdíte, že má plnohodnotný život?
Ne to zvíře, ale majitel. To raději nechte psa utratit, když vám je zatěžko 14dní v roce fenu hlídat.Navíc když zvíře vykastrujete, už nevíte jaké by bylo nekastrovaní. Tak HURÁ DO TÝRÁNÍ ZVÍŘAT !!!!!!!!!!
Že vy jste se koukal na Teorii tygra.
A na co máte stýčka Googla ?
jahodapavel
napsal(a):
To je fanatismus tohle. Fena se aspoň nemusí trápit faleskou, nehrozí ji pyometra... Ale týrání.
Orionka: chápete, jak jsem to myslela. Po kastraci například pes může nadále sportovat, trinohy o něco hůř. Za týrání považuji teda jiné věci, než kastraci...
Mimochodem, mám vykastrovaneho kone, který díky tomu může žít normálně ve stade klisen a valachu. Jako hřebec by musel být izolovany. Je to také týrání?
napsal(a):
To je fanatismus tohle. Fena se aspoň nemusí trápit faleskou, nehrozí ji pyometra... Ale týrání.
Orionka: chápete, jak jsem to myslela. Po kastraci například pes může nadále sportovat, trinohy o něco hůř. Za týrání považuji teda jiné věci, než kastraci...
Mimochodem, mám vykastrovaneho kone, který díky tomu může žít normálně ve stade klisen a valachu. Jako hřebec by musel být izolovany. Je to také týrání?
Viděla jste hřebce po kastraci? nechce pro bolest udělat krok, musely se jim protrhávat kastrační rány, lonžovat s bičem aby rány neotekly. Proč si pořizujete hřebce, když se ho bojíte, nebo nemáte pro něj podmínky.
Vy jste si taky nechala uřezat prsa jako prevenci před rakovinou, nebo odstranit dělohu aby se vám neudělal myom' ?
,
...nevim jak to maj hrebci... Ale zensky na Vinohradech jsou po zakrocich vic nez klidny... (ale porovnavat totoc asi ani neni na miste).... Neni operace, jako operace...
jahodapavel
napsal(a):
Viděla jste hřebce po kastraci? nechce pro bolest udělat krok, musely se jim protrhávat kastrační rány, lonžovat s bičem aby rány neotekly. Proč si pořizujete hřebce, když se ho bojíte, nebo nemáte pro něj podmínky.
Vy jste si taky nechala uřezat prsa jako prevenci před rakovinou, nebo odstranit dělohu aby se vám neudělal myom' ?
,
Pro vaši informaci, hřebce jsem měla, odešel mi v 22 letech na rakovinu. A proto, že vím jaké to je, pro koně, žít celý život v izolaci, protože hrebec... druhého kone jsem si již jako valacha koupila. A ano, viděla jsem spoustu zvířat po operaci, čerstvé valachy většinou druhý, třetí den úplně v pohodě.
Vždycky je třeba volit ze dvou zel to menší, ke kastraci hřebce já ve většině případů důvod vidím- držení koně jakožto stádového zvířete celoživotně o samotě je týrání.
Nekastrovaný pes (ani fena) v izolaci být nemusí, může žít plnohodnotný život...že hrozí pyometra pro mě důvod není, protože kastrátovi hrozí zase jiné věci, které se často ani s kastrací nespojujou.
luciee29
napsal(a):
Dobrý den... máme 9měsíční kříženku JRT a na jaře bychom ji chtěli dát na kastraci. Něco jsem si o kastraci feny zjistila, ale přeci jen, nějaké důležité poznatky? Zkušenosti? Moc by mi to pomohlo🙏 díky😁
...osobně bych nekastrovala, pokud by nenastaly nějaké zdravotní problémy, které by byly kastrací řešitelné.......měla jsem dvě feny a ani jedna zdarvotní problémy neměla.......obě sportovaly i přes dobu hárání a uhlídat se to na těch pár dní dvakrát do roka také dalo.......
Terven
napsal(a):
Vždycky je třeba volit ze dvou zel to menší, ke kastraci hřebce já ve většině případů důvod vidím- držení koně jakožto stádového zvířete celoživotně o samotě je týrání.
Nekastrovaný pes (ani fena) v izolaci být nemusí, může žít plnohodnotný život...že hrozí pyometra pro mě důvod není, protože kastrátovi hrozí zase jiné věci, které se často ani s kastrací nespojujou.
Netvrdím, že kastrovat všechno co má 4 nohy. Ale tvrdit, že je to týrání a mrzaceni psa, je trochu moc.
napsal(a):
Netvrdím, že kastrovat všechno co má 4 nohy. Ale tvrdit, že je to týrání a mrzaceni psa, je trochu moc.
Zajímavé je, že když vykastrujete fenu ze zdravotních důvodů, tak je to v konečným důsledku taky týraný a zmrzačený chudák. Ale nad tím už se nikdo nepozastaví.
jahodapavel
napsal(a):
Impact - TO SNAD NEMYSLÍTE VÁŽNĚ ?
Smrtelně vážně. Kastrovaná fena je mrzák, co neprožije plnohodnotný život, ne? To jsou Vaše slova.
A rozdíl mezi fenou kastrovanou z rozumu a fenou kastrovanou kvůli zdravotnímu problému není naprosto žádný. Ve výsledku je to jen a jen kastrovaná fena.
Mrzák, co neprožije plnohodnotný život. Možná by si NIKDO neměl pořizovat feny, protože co kdyby dostala zánět dělohy a musel by z ní pak udělat mrzáka. Fuj. Nepořizujte si feny, když je neumíte ochránit před zdravotním problémem a musíte pak kastrovat.
A jsme zase u toho.......ti co kastrují zvíře z jiných než z důvodů nutných kvůli zdravotním problémům jsou fuj a měli by je popotahovat za týrání zvířat a ti co nekastrují tak jsou bozi a milovníci zvířat.
Myslím, že jsem tak něco mezi, ani striktní bojovnice za kastraci všeho, co má čtyři nohy, ale ani se nehodlám hroutit z toho, že někdo zvíře vykastroval.
A pro ty, kteří neustále a dokola píší, že kastrace mladého zdravého zvířete je prasárna....jejich názor jim neberu....chci napsat, že z mého pohledu je opravdu hrozné, když na zákrok musí třináctiletá fena, která má pyometru, což samo o sobě není pro ní žádná procházka růžovou zahradou, to se fena určitě celou dobu cítí naprosto skvěle a když zůstane na stole, protože to už její organismus nedal......takže ať žije nekastrování, ať žije netýrání......
Ano jsem mezi lidmi, co řeší co by, kdyby, nebudu čekat na to, jestli náhodou moje nekastrovaná fena bude mezi těmi šťastnými a žádné onemocnění, kterému by mohla včasná kastrace zabránit mít nebude. Jsem ten sadistický nelida, který nechal řezat bezdůvodně do mladého a zdravého zvířete a teď si jdu nasypat popel na hlavu a říct feně, že je to týraná chudinka a defakto kvůli mě nevedla plnohodnotný život..........tak ne, tak jí to řeknu až za chvíli, je právě po obídku a hajá na gauči, tak jí nehodlám budit, protože nepatřím mezi ty tyrany, kteří zastávají názor, že pes něco musí, když já si vzpomenu.........stačí že jsem ten kastrační netvor.
Víte otázkou je, jak to vnímá pes a já s klidným svědomím řeknu, že moje fena fakt neřeší jestli je kastrovaná nebo ne, na to její rozumové schopnosti nestačí, prostě je taková jaká je a tak to bere, ať si o tom my lidé myslíme, co chceme, ale kurňa by řešila, že nemůže být nalepená na svoje lidičky, protože to je její topten, být se svými lidmi, možná by se jí naopak nelíbilo někde v rodině, kde by žila venku a neměla tu možnost účastnit se rodinného života, asistovat u všeho a tak.
Takže, když to shrnu, tak jsem zrůda, která má vedle sebe sice šťastnou, hýčkanou, rozmazlovanou, všemi bezmezně milovanou fenu, pro kterou dělám, co jí na očích vidím, ale kastrovanou a tudíž týranou.
A víte, co je na tom nejhorší, že každý komentář o tom týrání a prasárně mě, která se sice rozhodla svojí fenu kastrovat, ale nikomu to nenutí, naopak, když někdo kastrovat chce, tak říká, že kastrace není legrace, že to má svoje rizika a že je to nevratný zákrok a aby si to lidi pořádně rozmysleli, tak každý takový defakto útok na mojí osobu, protože ano, mě se tyto komentáře týkají, mě vede k tomu, abych svoje rozhodnutí obhajovala.......
Kastrační netvor :-) Kastrol :-)
Kastrovala bych kvůli hnusné týrací falešce, jenže Megí by mě naprášila. A kdyby, tak pak by chodila (ne, ona bude kulhat určitě) a říkala - mám bebí, tady, tady a tady taky!
Někdy, když sedím na gauči a přemýšlím o kastraci, tak vyskočí vedle, stoupne si mi na kolena předními tlapami a štěkne mi do obličeje.
Takže ne.
napsal(a):
A jsme zase u toho.......ti co kastrují zvíře z jiných než z důvodů nutných kvůli zdravotním problémům jsou fuj a měli by je popotahovat za týrání zvířat a ti co nekastrují tak jsou bozi a milovníci zvířat.
Myslím, že jsem tak něco mezi, ani striktní bojovnice za kastraci všeho, co má čtyři nohy, ale ani se nehodlám hroutit z toho, že někdo zvíře vykastroval.
A pro ty, kteří neustále a dokola píší, že kastrace mladého zdravého zvířete je prasárna....jejich názor jim neberu....chci napsat, že z mého pohledu je opravdu hrozné, když na zákrok musí třináctiletá fena, která má pyometru, což samo o sobě není pro ní žádná procházka růžovou zahradou, to se fena určitě celou dobu cítí naprosto skvěle a když zůstane na stole, protože to už její organismus nedal......takže ať žije nekastrování, ať žije netýrání......
Ano jsem mezi lidmi, co řeší co by, kdyby, nebudu čekat na to, jestli náhodou moje nekastrovaná fena bude mezi těmi šťastnými a žádné onemocnění, kterému by mohla včasná kastrace zabránit mít nebude. Jsem ten sadistický nelida, který nechal řezat bezdůvodně do mladého a zdravého zvířete a teď si jdu nasypat popel na hlavu a říct feně, že je to týraná chudinka a defakto kvůli mě nevedla plnohodnotný život..........tak ne, tak jí to řeknu až za chvíli, je právě po obídku a hajá na gauči, tak jí nehodlám budit, protože nepatřím mezi ty tyrany, kteří zastávají názor, že pes něco musí, když já si vzpomenu.........stačí že jsem ten kastrační netvor.
Víte otázkou je, jak to vnímá pes a já s klidným svědomím řeknu, že moje fena fakt neřeší jestli je kastrovaná nebo ne, na to její rozumové schopnosti nestačí, prostě je taková jaká je a tak to bere, ať si o tom my lidé myslíme, co chceme, ale kurňa by řešila, že nemůže být nalepená na svoje lidičky, protože to je její topten, být se svými lidmi, možná by se jí naopak nelíbilo někde v rodině, kde by žila venku a neměla tu možnost účastnit se rodinného života, asistovat u všeho a tak.
Takže, když to shrnu, tak jsem zrůda, která má vedle sebe sice šťastnou, hýčkanou, rozmazlovanou, všemi bezmezně milovanou fenu, pro kterou dělám, co jí na očích vidím, ale kastrovanou a tudíž týranou.
A víte, co je na tom nejhorší, že každý komentář o tom týrání a prasárně mě, která se sice rozhodla svojí fenu kastrovat, ale nikomu to nenutí, naopak, když někdo kastrovat chce, tak říká, že kastrace není legrace, že to má svoje rizika a že je to nevratný zákrok a aby si to lidi pořádně rozmysleli, tak každý takový defakto útok na mojí osobu, protože ano, mě se tyto komentáře týkají, mě vede k tomu, abych svoje rozhodnutí obhajovala.......
Já vám váš názor neberu...
Ale je třeba vidět, že máte štěstí, že při velikosti vaší feny ji nepostihla inkontinence. Dovedte si představit, že pokaždé, když by vstala z toho gauče, kde se s vámi válí, byl by gauč mokrý močí? Pyometra je jeden strašák, inkontinence druhý.
"moje fena fakt neřeší jestli je kastrovaná nebo ne, na to její rozumové schopnosti nestačí,"
sardulah, opravdu si myslíš, že něco takového, stejně jako třeba rozmnožování, nějak psi řeší, a řeší rozumově?
jahodapavel
napsal(a):
,
A vy jste doopravdy veterinář?
napsal(a):
Já vám váš názor neberu...
Ale je třeba vidět, že máte štěstí, že při velikosti vaší feny ji nepostihla inkontinence. Dovedte si představit, že pokaždé, když by vstala z toho gauče, kde se s vámi válí, byl by gauč mokrý močí? Pyometra je jeden strašák, inkontinence druhý.
Ono mi to bohužel přijde, že si člověk tak nějak musí zvolit dle jeho názoru menší zlo a doufat, že bude mít kliku a že se rozhodl správně.
S tou inkontinencí máte samozřejmě pravdu, ale v době, kdy jsem se rozhodovala, tak pro mě pyometra, rakovina a pod. byly podstatně větší strašáci, kdyby nebyly, tak nemám fenu kastrovanou.
Ale týrání??
napsal(a):
Ono mi to bohužel přijde, že si člověk tak nějak musí zvolit dle jeho názoru menší zlo a doufat, že bude mít kliku a že se rozhodl správně.
S tou inkontinencí máte samozřejmě pravdu, ale v době, kdy jsem se rozhodovala, tak pro mě pyometra, rakovina a pod. byly podstatně větší strašáci, kdyby nebyly, tak nemám fenu kastrovanou.
Ale týrání??
Za mě to týrání není. Ale je to ve většině případů zcela zbytečnej zákrok. Rakovina je pro mě taky strašák, ale bohužel kastráti jsou jí ohroženi víc. Jen holt ne rakovinou mléčné žlázy, no...
"Ale týrání??"
Ono se to často srovnává s kupírováním. Kupírování týrání je - protože je vidět.
Kastrace ( velká břišní operace, vyjmutí orgánu, rozházení vnitřní rovnováhy ) týrání není, protože není vidět - tedy u fen.
Mimo : Kdysi jsem "řešila" s poradcem chovu účast kastrovaných zvířat na výstavě, kastrovaný pes v žádném případě - obě varlata hmatná, ale jak je to s kastrovanou fenou? Na té nikdo nic nevidí, těžko jí budou při přejímce kontrolovat břicho.....Docela jsem ho svým ( blbým ) dotazem rozhodila. Nakonec to vyřešil hláškou: Kdo by a proč vystavoval kastrovanou fenu !
Jak to tedy je, může se kastrovaná fena vystavovat ? Musí se nechat kastrace zapsat do PP. Co kdyby kastrovaná fena vyhrála? Byl by to podvod?
Na jednom Duocacibu posoudili v kraťandách mezi psy fenu ( nebo obráceně ) a byl to skoro neřešitelný problém.
napsal(a):
"moje fena fakt neřeší jestli je kastrovaná nebo ne, na to její rozumové schopnosti nestačí,"
sardulah, opravdu si myslíš, že něco takového, stejně jako třeba rozmnožování, nějak psi řeší, a řeší rozumově?
Ale ne....nevím jak to napsat, prostě jsem chtěla říct, že kastrovaný pes/fena si neříká...bože už ze mě není plnohodnotnej samec/samice.
Ono bychom se mohli za chvíli dostat k debatě, co vlastně rozumově psi řeší.....
Teď uvedu blbej příklad, dokonce to ani s týráním, jak je obecně vnímáno nemá nic společného, přijde mi, že z pohledu psa je horší, když ho odvezou od mámy od sourozenců frknou do kotce a že tam psí mimino brečí???...jemu je ale smutno resp. nebudu polidšťovat...mládě smečkového zvířete je najednou naprosto izolováno, může mít strach, může být nejisté, volá a nikdo nepřichází popř přichází, aby psa okřikl, aby už byl zticha....prostě nějaké pocit to zvíře asi má, snad se na tom shodnem, ale vykastrovaný pes nemá strach popř. jiné pocity... jen proto, že je vykastrovaný.......
Moji fenu, která do té doby rostla mezi psy na dvoře, získala jako 8.měsíční bl.bka, která ji vzala domů a mladému tempermentnímu zvířeti se věnovala jen sporadicky. Jasně, že fenka dorážela, štěkala.....Otravovala,tak ji "vykopla na dvůr" - její vlastní slova - do samoty. Pak jsem si ji odtamtud odvezla. Mám ji už x let. Dodnes má z "vykopnutí" obavu. Nejde se napít do potoka, nevyčůrá se na zahradě, když nestojím v otevřených dveřích. To jen k pocitům psů.
napsal(a):
Ale ne....nevím jak to napsat, prostě jsem chtěla říct, že kastrovaný pes/fena si neříká...bože už ze mě není plnohodnotnej samec/samice.
Ono bychom se mohli za chvíli dostat k debatě, co vlastně rozumově psi řeší.....
Teď uvedu blbej příklad, dokonce to ani s týráním, jak je obecně vnímáno nemá nic společného, přijde mi, že z pohledu psa je horší, když ho odvezou od mámy od sourozenců frknou do kotce a že tam psí mimino brečí???...jemu je ale smutno resp. nebudu polidšťovat...mládě smečkového zvířete je najednou naprosto izolováno, může mít strach, může být nejisté, volá a nikdo nepřichází popř přichází, aby psa okřikl, aby už byl zticha....prostě nějaké pocit to zvíře asi má, snad se na tom shodnem, ale vykastrovaný pes nemá strach popř. jiné pocity... jen proto, že je vykastrovaný.......
Tak jasně, přímou psychickou újmu zvířecí kastrát obvykle nemívá, kastrace škodí hlavně fyzicky. Příroda není blbá, má vše poměrně dobře vymyšlené a je naivní se domnívat, že existuje nějaká část živočicha, kterou lze bez následků odejmout a postrádat. Samozřejmě, živočich se s tím relativně dobře vyrovná, živé organismy mají obrovskou schopnost sebeopravení a přizpůsobení, ale prostě, ta rovnováha, souhra dokonale vyváženého "stroje" už je v řiti.
Nechci, aby se to zvrtlo a abych tady nakonec obhajovala kastrace, takže...
ač mám kastrovanou fenu, tak nejsem zastánce ani propagátor kastrací a to dokonce ani těch, které jsou zdůvodňovány prevencí, i když jsem z tohoto důvodu kastrovala.
Nehodlám tady bagatelizovat rizika kastrace.
Jen jsem prostě chtěla říct, že z mého pohledu moje kastrovaná fena není týraná.
Samozřejmě, živočich se s tím relativně dobře vyrovná, živé organismy mají obrovskou schopnost sebeopravení a přizpůsobení, ale prostě, ta rovnováha, souhra dokonale vyváženého "stroje" už je v řiti.
Jen technická, bohužel i nekastrované zvíře nemusí být dobře vyvážený stroj , kéž by to tak bylo a teď to myslím opravdu upřímně.
"ale prostě, ta rovnováha, souhra dokonale vyváženého "stroje" už je v řiti".
I když jsem odpůrce kastrací mladých, zdravých fen, tak podle mě je ta souhra dokonale vyváženého stroje u fen v řiti dlouhodobým šlechtěním a přizpůspbením se člověku. Ve směčce ( psí smečce ) by všechny feny neháraly dvakrát do roka, pokud by háraly, tak by zabřezly a porodily a netrápily by je falešné březosti.
( Knížka Soukromý život psů - téměř dokonalá - tak dobrá, že jsem ji půjčila a už se nevrátila )
Jen technická, bohužel i nekastrované zvíře nemusí být dobře vyvážený stroj , kéž by to tak bylo a teď to myslím opravdu upřímně.
Tak určitě, ale netřeba si to ještě sichrovat a chodit tomu naproti.
Ve směčce ( psí smečce ) by všechny feny neháraly dvakrát do roka, pokud by háraly, tak by zabřezly a porodily a netrápily by je falešné březosti.
Pokud se nepletu, tak v přírodě zdaleka není každá samice při každé příležitosti březí a původní účel falešky je, aby nebřezí fena mohla ve smečce v případě potřeby nahradit matku. Takže to není pouze záležitost současných gaučáků.
napsal(a):
Nechci, aby se to zvrtlo a abych tady nakonec obhajovala kastrace, takže...
ač mám kastrovanou fenu, tak nejsem zastánce ani propagátor kastrací a to dokonce ani těch, které jsou zdůvodňovány prevencí, i když jsem z tohoto důvodu kastrovala.
Nehodlám tady bagatelizovat rizika kastrace.
Jen jsem prostě chtěla říct, že z mého pohledu moje kastrovaná fena není týraná.
Samozřejmě, živočich se s tím relativně dobře vyrovná, živé organismy mají obrovskou schopnost sebeopravení a přizpůsobení, ale prostě, ta rovnováha, souhra dokonale vyváženého "stroje" už je v řiti.
to je to samé jako když napíši
Z pohledu muže je ženská obřízka prospěšná.
Mojí feně byly 3 roky, hárala 4x , opakovaně faleška, cecíky jako kojná, blbě jí bylo, nerudná byla(je to skoro 2x dva měsíce v roce co je prakticky izolovaná-v době hárání a při té falešce si taky moc nezaskotačí) ....je necelý měsíc po kastraci, zcela fit(to byla už pár dní po, ještě se stehama, máme excelentního veta, jizva už teď není skoro vidět,11stehů)...znám spoustu kastrovaných fen, neztratily svůj šarm....nebožku jsem nechala taktéž kastrovat v 9 letech pro špinění mimo plán(zjištěny při operaci již změny na děloze) dožila se ještě do krásných 14 let v dobré kondici...
Nervy to ale jsou,když tam tu fenu vedete a ona neví, co pak bude...
napsal(a):
"Ale týrání??"
Ono se to často srovnává s kupírováním. Kupírování týrání je - protože je vidět.
Kastrace ( velká břišní operace, vyjmutí orgánu, rozházení vnitřní rovnováhy ) týrání není, protože není vidět - tedy u fen.
Mimo : Kdysi jsem "řešila" s poradcem chovu účast kastrovaných zvířat na výstavě, kastrovaný pes v žádném případě - obě varlata hmatná, ale jak je to s kastrovanou fenou? Na té nikdo nic nevidí, těžko jí budou při přejímce kontrolovat břicho.....Docela jsem ho svým ( blbým ) dotazem rozhodila. Nakonec to vyřešil hláškou: Kdo by a proč vystavoval kastrovanou fenu !
Jak to tedy je, může se kastrovaná fena vystavovat ? Musí se nechat kastrace zapsat do PP. Co kdyby kastrovaná fena vyhrála? Byl by to podvod?
Na jednom Duocacibu posoudili v kraťandách mezi psy fenu ( nebo obráceně ) a byl to skoro neřešitelný problém.
Marně přemýšlím nad tím, proč by kastrovaná fena nesměla na výstavy. Kde je napsané, že nesmí? Ve veteránech se vystavují. Páč tam už mají často po chovnosti a jsou kastrované. Tím, že fena přijde o vaječníky, rozhodně nepřijde vlastnosti plemene. To už to mrzačení trochu ženete do extrému.
A ano, i kastrovaná fena může být vítězem.
impact
napsal(a):
Marně přemýšlím nad tím, proč by kastrovaná fena nesměla na výstavy. Kde je napsané, že nesmí? Ve veteránech se vystavují. Páč tam už mají často po chovnosti a jsou kastrované. Tím, že fena přijde o vaječníky, rozhodně nepřijde vlastnosti plemene. To už to mrzačení trochu ženete do extrému.
To by klidně mohl valach, nebo kastrovaná klisna, běhat Derby.
impact
napsal(a):
Pak to zavání jistým psím feminismem. Když kastrovaný pes na výstavu nemůže.
"ale vykastrovaný pes nemá strach popř. jiné pocity... jen proto, že je vykastrovaný......."
no
bych i řekla, že na těch "pocitech" se podílí i hormony (nebo/respektive je hormony "dělají"), takže jo, má......jen v různé míře a v různé míře tomu budou odpovídat vnější projevy, neboli to, co my vidíme
ale vykastrovaný pes nemá strach popř. jiné pocity... jen proto, že je vykastrovaný.......
Jelikož se nemalé procento majitelů shoduje, že po kastraci se jejich zvířeti změnila psychika, tak jiné pocity určitě má, jen holt si je nedokáže uvědomit a spojit s kastrací - protože je pes.
Konkrétně u samců dost lidí popisuje po kastraci psychickou labilitu - vždycky si vzpomenu na příběh majitelky, která nechala vykastrovat hřebce, čehož nelitovala, protože pak mohl konečně do stáda. Ale konstatovala, že místo neřešivého parťáka na vyjížďky má najednou lekavého koně, co se bojí vlastního stínu.
Pes a fena je rozdíl.
Jako fakt ale :-)
Problém je odhadnout věk, kdy kastrovat. Když už.
Brzy kastrovaní samci jsou změnění hodně a k horšímu. Měla jsem tu čest s několika brzy kastrovanými a byl to poděs, vůbec se neumí chovat jako psi mezi svým druhem.
U fen se nemění ani tak povaha, jako vnitřní funkce, ty kosti jsou pro mě problém největší. Střední fena nebude mít takový problém jako dlouhá nebo vysoká.
Pak je tu obava o nechtěné zabřeznutí venkovní feny a mediální masáž.
OT: terven todle se nedá přirovnávat (i když...) takhle to nejde jen popsat, je tam přece spousta dalších vlivů...byla jeho první majitel, styl ježdění a zacházení s koněm, ustájení, zařazení ve stádě....
Jistě je to zásah do organizmu, myslím že taky záleží, kdy ke kastraci dojde-věk, jestli už zvíře má svůj vzorec zažitého chování a je tak říkajíc dospělé....
napsal(a):
Pes a fena je rozdíl.
Jako fakt ale :-)
Problém je odhadnout věk, kdy kastrovat. Když už.
Brzy kastrovaní samci jsou změnění hodně a k horšímu. Měla jsem tu čest s několika brzy kastrovanými a byl to poděs, vůbec se neumí chovat jako psi mezi svým druhem.
U fen se nemění ani tak povaha, jako vnitřní funkce, ty kosti jsou pro mě problém největší. Střední fena nebude mít takový problém jako dlouhá nebo vysoká.
Pak je tu obava o nechtěné zabřeznutí venkovní feny a mediální masáž.
jo přesně takhle to myslím....s tím odvápněním kostí, ptala jsem se na to veta, jestli nebude třeba nějaká hormonální substituce- jako u ženských a povídal, že u psů to tak nefunguje.....až půjdu s kocourem k mojemu vetovi, optám se, strašně rád povídá....
Marek Macíček
napsal(a):
Pejsek po takové operaci může projevovat příznaky nechutenství. Na to je úplně parádní BonaCibo, to je krmivo, které je prý až návykové, tak moc jim chutná. Kupovali jsme to se slevou na MDshop.cz s promokodem ZKUSITMDSHOP, funguje to na veškeré zboží.
Na " příznaky nechutenství" funguje důslednost
napsal(a):
jo přesně takhle to myslím....s tím odvápněním kostí, ptala jsem se na to veta, jestli nebude třeba nějaká hormonální substituce- jako u ženských a povídal, že u psů to tak nefunguje.....až půjdu s kocourem k mojemu vetovi, optám se, strašně rád povídá....
Nechci ho urazit, ale kecá. Funguje to stejně.
Psi se sice liší ve využití a tvorbě nějakých pár vitaminů, nepotí se jako člověk, ale to je asi tak vše. V uvozovkách. Na to nemusím být odborník, abych pochopila, že když jeden hormon chybí, spolek nebude fungovat dobře. Která součástka feny by ho nahradila? Co má teda fena navíc oproti ženě, čím kompenzuje ten výpadek, nebo co u feny řídí vývoj kostí a svalů a co to řídí u ženy?
Myslím, že pes dokáže trochu víc kompenzovat nedostatky, než člověk, ale takhle hodně určitě ne.
Neumím si představit, jak to myslel. Feny nemají osteoporozu, jejich estrogen nepůsobí stejně jako náš estrogen?
Kastruje fenu někdo tak, že vaječníky nechá? To by asi bylo řešení. Ale nevím, že to někdo dělá.
Nebo fena má schopnost tvořit dost hormonů v kůře nadledvin, v tuku?
Nevím.
Nezdá se mi to pravděpodobné.
Studie "spayed dog skelet problem" nějaké na gůglu jsou.
Aj srdce je na tom po kastraci hůře. O srsti se to ví i bez studií. Podle mě má tohle rozhození spolupráce hormonů u fen stejné účinky jako u žen.
edit.: tady je takové shrnutí, neberu to příliš vážně a neotevřela jsem odtamtud jedinou studii, ale mám v hlavě podobné závěry
https://dogsfirst.ie/health-issues/dog-neutering/
napsal(a):
OT: terven todle se nedá přirovnávat (i když...) takhle to nejde jen popsat, je tam přece spousta dalších vlivů...byla jeho první majitel, styl ježdění a zacházení s koněm, ustájení, zařazení ve stádě....
Jistě je to zásah do organizmu, myslím že taky záleží, kdy ke kastraci dojde-věk, jestli už zvíře má svůj vzorec zažitého chování a je tak říkajíc dospělé....
Tak jasně, nerozepisovala jsem se moc zeširoka...nebyla jeho první majitel, ale měla ho jako hřebce dost dlouho na to, aby mohla srovnávat. Kastrovaný byl cca v deseti letech, žádná jiná změna neproběhla, zacházení stejné. Ale ono o těch hřebcích a valaších je to celkem známé, nebyla první, od koho jsem to slyšela, testosteron ovlivňuje psychiku a chování celkem hodně.
K těm kostem a k tomu skeletu vůbec...vzhledem k tomu, co mám doma, pátrala jsem kdysi stran výhřezu plotýnky - statisticky nejvíc jsou ohroženi psi - samci, dále kastrované feny a nejmíň nekastrované díky ochraně estrogenů.
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/vyhrez-meziobratlove-plotenky-u-psu-201.html
Marek Macíček
napsal(a):
Pejsek po takové operaci může projevovat příznaky nechutenství. Na to je úplně parádní BonaCibo, to je krmivo, které je prý až návykové, tak moc jim chutná. Kupovali jsme to se slevou na MDshop.cz s promokodem ZKUSITMDSHOP, funguje to na veškeré zboží.
To je tragédie, to žrádlo. Vitamin K3 ještě někdo používá? Způsobuje rakovinu.
Samé odpadní produkty. Rýže, odpadní rýže, kukuřice, kuřecí protein. Fuj. Přes 1400 za 15kg. To je něco.
Nemáte tam ani jedno kvalitní krmivo.
Vykastrovat jezevčici a dát jí žrát tohle, tak se do týdne rozloží.
lupus4
napsal(a):
fíkovnice, asi si potřebujete zase "přesednout" (z vedení)
ironie je zvýraznit absurditu toho, co je již samo o sobě absurdní nebo rozporné.
"Lupusi", po pravdě si asi potřebuju spíš přelehnout z vedení.
Já jsem dnes tak odvařená z práce, že mi to nějak špatně myslí...
Mám podobný názor jako Sardualh - nekastrovala bych všechno, ale na druhou stranu nebudu vykřikovat, že kastrace je týrání.
Znám spousty kastrovaných jak psů, tak fen. Znám je i ze psí školičky, kde bývá na volno hoodně psů, mezi nimi i kastráti a nikdy jsem neviděla, že by měl někdo z těch psů (nebo fen) problémy s nekastrovanými. I dle slov majitelů se jejich povaha nijak nezměnila. Čímž neříkám, že se změnit nemůže.
Pár kastrovaných psů a fen znám i hodně blízce - u předešlého psa jsem vážně uvažovala o kastraci a to z toho důvodu, že doma byla ještě fena a on prostě trpěl, hrozně to prožíval. Nepomáhalo nic. Myslela jsem, že se to s věkem zlepší, ale ono se to naopak zhoršovalo. Už jsem byla tedy rozhodnuta pro kastraci. Jenže potom musela být kastrovaná fena ze zdravotních důvodů a tím se to "vyřešilo". Nicméně kdyby fena nemusela být kastrována, šel by pes. U feny jsem po kastraci nezaznamenala jedinou psychickou změnu. Jediný problém byl ten, že začala více žrát a tím pádem i přibírat. Nyní je feně 12-13 let a je v pohodě.
Když jsem k současnému psovi pořizovala fenu, tak jsem ho nekastrovala automaticky. Protože jsem viděla, že dokáže s háravkou fungovat ještě předtím, než jsem si fenu pořídila. Tudíž jsem tušila, že to tak hrozné nebude. Jistotu jsem samozřejmě neměla. Naštěstí první hárání bylo nad moje očekávání v pohodě. Kritické byly cca 3 dny, které se ale daly vydržet, nebylo to tak hrozné a pes byl i ty tři dny celkem v klidu, jen musel být prostě oddělený no (pouze po ty tři dny, jinak spolu normálně spali v jedné místnosti). Nicméně kdyby se to začalo s dalším háráním zhoršovat a pes by to fakt prožíval a trpěl - vykastrovat ho dám. A nemám to nikomu za zlé ani v tom případě, že to udělá hned při pořízení feny (ke psovi, nebo obráceně), když si není jistý tím, že by to uhlídal.
Další kastrovaná fena v rodině je otcova Amy. Byla týraná, vyjukaná, bázlivá a nežravka. Otec ji dal kastrovat - a i já jsem v tomhle byla při něm. Bylo to hlavně z toho důvodu, že jsou na vesnici, čuba je venku a vesničtí psi jsou prostě vynalézaví a nebyl by problém třeba nakrýt přes plot. Jo jasně, fena by se mohla zavírat v době hárání atd... - jenže co když to nepoznají včas? Nebo u venkovní čuby vůbec? To je za mě opravdu lepší kastrace. Navíc do něj všichni z vesnice už snad první týden, co ji měl doba, hučeli - kdy ji nechá připustit, že je pěkná a že tamhle Franta z vedlejší vesnice má podobného psa a z toho by byli tak krásný štěňátka a jak by na tom vydělal.... No fena už je nějaký ten pátek vykastrovaná a jediné co se změnilo je to, že začala být hodně žravá, jinak nic. Nějaká labilita nebo strach - to se naopak s postupem času čím dál tím víc lepší ( ale to s kastrací nesouvisí).
Pak je taky kastrovaná Cooprova "nejlepší kamarádka" , kříženka APBT. Zná ji od štěnda (co byla fena štěndo, je mladší) a na jejich "vztahu" se vůbec nic nezměnilo. Nezměnil se ani feny vztah k ostatním psům a fenám - vyjde s každým psem a každou fenou, nikdo ze psů neútočí na ní, neděje se ani nic takového, jakže by ji psi nebrali. A to je v kontaktu se psy (a fenami) opravdu hodně.
Jinak znám případ (ale ne úplně osobně), kdy byli v rodině fena a pes - nedaly bez sebe ránu - jeden z nich (ale už nevím, zda fena nebo pes) musel být kastrován ze zdravotních důvodů, no a od té doby chtěl toho druhého zabít a už se nesnesli. Ale tento případ znám jeden jediný, oproti tomu těch kastrovaných jedinců, u kterých se postoj ke psům (a ani postoj ostatních psů k ním) nezměnil.
A ještě se zeptám (snad mě nezabijete za to, že je to o kočkách ). V kastraci feny a kočky je nějaký velký rozdíl? Myslím v těch dle vás "následcích". Protože všude vidím, jak kastrace feny je týrání, ale na druhou stranu kastrovat kočky ve velkém je všude podporováno. A jak jsem zjistila, tak i většina chovatelů kočky prodává s podmínkou kastrace. Je mi jasné, že u venkovní kočky, nebo u kočky, co ven alespoň chodí není možné to uhlídat (narozdíl od feny - jenže dle mě i tam to může být problém, u těch venkovních), ale přijde mi, že nad kastrací kočky se nikdo ani nepozastavuje - nad tím, co by jí to tedy mohlo nebo nemohlo způsobit a jak by se třeba mohla změnit její psychika. Kdysi jsme dali kastrovat kočku a po kastraci se její povaha naprosto změnila - měli jsme tedy podezření, že něco udělal špatně veterinář, ale kdo ví...
rapotacka11
napsal(a):
Kočičí říje trvá stále.
Buď se kočka připustí nebo je v říji.
V klidu je třeba 3 - 4 dny a zase říjí.
Ječí, řve , šílí, značkuje.
Tak prostě nelze žít.
Je to peklo i pro ni.
Aha, tak to jsem vůbec netušila.
Kamarádka má v bytě dvě nekastrované kočky a ani jedna nic z tohoto nedělá. Tedy dělá, ale jen pár dní v roce. Další známá měla britku, nekastrovanou, a ta to taky nedělala. Takže docela koukám .
Takže vykastrovat fenu je týrání a vykastrovat kočku je vlastně osvobození
rapotacka11
napsal(a):
Kočičí říje trvá stále.
Buď se kočka připustí nebo je v říji.
V klidu je třeba 3 - 4 dny a zase říjí.
Ječí, řve , šílí, značkuje.
Tak prostě nelze žít.
Je to peklo i pro ni.
I kočka má cyklus.....
jen nenakrytá kočka může mít říji trvalou(kočka držená doma), podobně fretka.....
marcelaamax
napsal(a):
Mám podobný názor jako Sardualh - nekastrovala bych všechno, ale na druhou stranu nebudu vykřikovat, že kastrace je týrání.
Znám spousty kastrovaných jak psů, tak fen. Znám je i ze psí školičky, kde bývá na volno hoodně psů, mezi nimi i kastráti a nikdy jsem neviděla, že by měl někdo z těch psů (nebo fen) problémy s nekastrovanými. I dle slov majitelů se jejich povaha nijak nezměnila. Čímž neříkám, že se změnit nemůže.
Pár kastrovaných psů a fen znám i hodně blízce - u předešlého psa jsem vážně uvažovala o kastraci a to z toho důvodu, že doma byla ještě fena a on prostě trpěl, hrozně to prožíval. Nepomáhalo nic. Myslela jsem, že se to s věkem zlepší, ale ono se to naopak zhoršovalo. Už jsem byla tedy rozhodnuta pro kastraci. Jenže potom musela být kastrovaná fena ze zdravotních důvodů a tím se to "vyřešilo". Nicméně kdyby fena nemusela být kastrována, šel by pes. U feny jsem po kastraci nezaznamenala jedinou psychickou změnu. Jediný problém byl ten, že začala více žrát a tím pádem i přibírat. Nyní je feně 12-13 let a je v pohodě.
Když jsem k současnému psovi pořizovala fenu, tak jsem ho nekastrovala automaticky. Protože jsem viděla, že dokáže s háravkou fungovat ještě předtím, než jsem si fenu pořídila. Tudíž jsem tušila, že to tak hrozné nebude. Jistotu jsem samozřejmě neměla. Naštěstí první hárání bylo nad moje očekávání v pohodě. Kritické byly cca 3 dny, které se ale daly vydržet, nebylo to tak hrozné a pes byl i ty tři dny celkem v klidu, jen musel být prostě oddělený no (pouze po ty tři dny, jinak spolu normálně spali v jedné místnosti). Nicméně kdyby se to začalo s dalším háráním zhoršovat a pes by to fakt prožíval a trpěl - vykastrovat ho dám. A nemám to nikomu za zlé ani v tom případě, že to udělá hned při pořízení feny (ke psovi, nebo obráceně), když si není jistý tím, že by to uhlídal.
Další kastrovaná fena v rodině je otcova Amy. Byla týraná, vyjukaná, bázlivá a nežravka. Otec ji dal kastrovat - a i já jsem v tomhle byla při něm. Bylo to hlavně z toho důvodu, že jsou na vesnici, čuba je venku a vesničtí psi jsou prostě vynalézaví a nebyl by problém třeba nakrýt přes plot. Jo jasně, fena by se mohla zavírat v době hárání atd... - jenže co když to nepoznají včas? Nebo u venkovní čuby vůbec? To je za mě opravdu lepší kastrace. Navíc do něj všichni z vesnice už snad první týden, co ji měl doba, hučeli - kdy ji nechá připustit, že je pěkná a že tamhle Franta z vedlejší vesnice má podobného psa a z toho by byli tak krásný štěňátka a jak by na tom vydělal.... No fena už je nějaký ten pátek vykastrovaná a jediné co se změnilo je to, že začala být hodně žravá, jinak nic. Nějaká labilita nebo strach - to se naopak s postupem času čím dál tím víc lepší ( ale to s kastrací nesouvisí).
Pak je taky kastrovaná Cooprova "nejlepší kamarádka" , kříženka APBT. Zná ji od štěnda (co byla fena štěndo, je mladší) a na jejich "vztahu" se vůbec nic nezměnilo. Nezměnil se ani feny vztah k ostatním psům a fenám - vyjde s každým psem a každou fenou, nikdo ze psů neútočí na ní, neděje se ani nic takového, jakže by ji psi nebrali. A to je v kontaktu se psy (a fenami) opravdu hodně.
Jinak znám případ (ale ne úplně osobně), kdy byli v rodině fena a pes - nedaly bez sebe ránu - jeden z nich (ale už nevím, zda fena nebo pes) musel být kastrován ze zdravotních důvodů, no a od té doby chtěl toho druhého zabít a už se nesnesli. Ale tento případ znám jeden jediný, oproti tomu těch kastrovaných jedinců, u kterých se postoj ke psům (a ani postoj ostatních psů k ním) nezměnil.
A ještě se zeptám (snad mě nezabijete za to, že je to o kočkách ). V kastraci feny a kočky je nějaký velký rozdíl? Myslím v těch dle vás "následcích". Protože všude vidím, jak kastrace feny je týrání, ale na druhou stranu kastrovat kočky ve velkém je všude podporováno. A jak jsem zjistila, tak i většina chovatelů kočky prodává s podmínkou kastrace. Je mi jasné, že u venkovní kočky, nebo u kočky, co ven alespoň chodí není možné to uhlídat (narozdíl od feny - jenže dle mě i tam to může být problém, u těch venkovních), ale přijde mi, že nad kastrací kočky se nikdo ani nepozastavuje - nad tím, co by jí to tedy mohlo nebo nemohlo způsobit a jak by se třeba mohla změnit její psychika. Kdysi jsme dali kastrovat kočku a po kastraci se její povaha naprosto změnila - měli jsme tedy podezření, že něco udělal špatně veterinář, ale kdo ví...
"...u předešlého psa jsem vážně uvažovala o kastraci a to z toho důvodu, že doma byla ještě fena a on prostě trpěl, hrozně to prožíval. Nepomáhalo nic. Myslela jsem, že se to s věkem zlepší, ale ono se to naopak zhoršovalo. Už jsem byla tedy rozhodnuta pro kastraci. Jenže potom musela být kastrovaná fena ze zdravotních důvodů a tím se to "vyřešilo"."
Tak přesně takto, Marci, trpí pes mé kamarádky. Je to takový rodinný vořech, chodí jen na vodítku, snad na chatě jej chvíli pouštějí na volno. Už je možná i víc rodičů té kamarádky, hlavně matka se na něj upnula. No a ten teda fakt trpí, ptž byť jsme minisídliště, tak tu samozřejmě feny hárají téměř pořád. A to fakt kňučí, naříká, chce jít ven 100x za den, nežere, atd. Onehdá se mě ptali, zda jít do kastrace. Psovi je asi 13 let, tak jsem řekla, že v tomto věku bych do toho asi už nešla.
lesnížínka
napsal(a):
Marcela myslela asi zdravotní dopady po kastraci. Taky by mne to celkem zajímalo. Kočce nevadí, že ty hormony nemá, jí nikde nechybí? Na nic jí to nepůsobí, všechna ta negativa vyjmenovaná u psů, se koček netýkají? Už jen to, že většina koček žije déle než pes...
Jojo, myslela jsem to hlavně takhle
marcelaamax
napsal(a):
Vidíš, po stránce psychické by mě i zajímalo, jaká by bývala byla Elsa. Holt ve smlouvě byla kastrace a Elsa je flegmoška par excellence. Kdoví, zda by jako nekastrátka byla akčnější... Ale zaplaťpámbů za její flegmatičnost. Znám jejího bratra (odtud z diskuze - dobrá náhoda! ) a ten je dle všeho její pravý opak, a je též vykastrován...
lesnížínka
napsal(a):
Marcela myslela asi zdravotní dopady po kastraci. Taky by mne to celkem zajímalo. Kočce nevadí, že ty hormony nemá, jí nikde nechybí? Na nic jí to nepůsobí, všechna ta negativa vyjmenovaná u psů, se koček netýkají? Už jen to, že většina koček žije déle než pes...
Kočce nevadí, že ...
Vadí, nevadí ...
Moje zkušenost je taková, jak jsem napsala.
Říje byla skoro nonstop.
Kočkám nebyl ještě rok a muselo se kastrovat.
Povahy byly vždy příjemné.
Někdo může mít jinou zkušenost.
Něco tam asi jinak bude. Ale nevím co :-)
Například u koček je hypotyreóza prý raritní. Anebo cukrovka - dvakrát častěji onemocní fena oproti psovi. A u koček naopak - kocouři jsou postiženi častěji než holky.
No.. kočka nekastrovaná má tolik problémů, že to je .. prostě nanic. U psů se rozhoduje pro a proti a u koček je to téměř samé pro.
Je mi jasné, že u venkovní kočky, nebo u kočky, co ven alespoň chodí není možné to uhlídat...
No, jako uhlídat se to určitě nedá, přesto je pořád plno lidí, hlavně na vesnicích, kde si mnohdy kočky pořád žijí tak nějak "na divoko", co venkovní kočky nekastrují, ale doma má nekastrované málokdo. A proč?
Protože s nekastrovanou kočkou či kocourem se v bytě nedá normálně existovat. Je to na palici pro vás i pro tu kočku.
Fakt nechápu, jak to dělají majitelé chovných koček a kocourů v bytových podmínkách, ale stačilo mi, co jsem viděla u sestry a známých. Kocouři pravidelně zasmrádli celý byt ještě asi týden po kastraci... A to se ještě musí čekat až dospějí, k čemu se tedy váže i to, že začnou smrdět jak starej kozel. To ani nezmiňuju ten řev. Bych si přisadila, že nekastrované kočky v bytech je týrání.
Atheira
napsal(a):
Je mi jasné, že u venkovní kočky, nebo u kočky, co ven alespoň chodí není možné to uhlídat...
No, jako uhlídat se to určitě nedá, přesto je pořád plno lidí, hlavně na vesnicích, kde si mnohdy kočky pořád žijí tak nějak "na divoko", co venkovní kočky nekastrují, ale doma má nekastrované málokdo. A proč?
Protože s nekastrovanou kočkou či kocourem se v bytě nedá normálně existovat. Je to na palici pro vás i pro tu kočku.
Fakt nechápu, jak to dělají majitelé chovných koček a kocourů v bytových podmínkách, ale stačilo mi, co jsem viděla u sestry a známých. Kocouři pravidelně zasmrádli celý byt ještě asi týden po kastraci... A to se ještě musí čekat až dospějí, k čemu se tedy váže i to, že začnou smrdět jak starej kozel. To ani nezmiňuju ten řev. Bych si přisadila, že nekastrované kočky v bytech je týrání.
Samozřejmě souhlasím, mám kočky kastrované, s těma chovnýma...také nechápu. Ale to půspobení na kosti, různé druhy rakoviny, co se vytahuje u psů, by mne také zajímalo.
Ale tak asi to tak nemají všechny kočky, ne? Protože některé bytové, které znám, kastrované nejsou a jsou v pohodě. A ani je v těch bytech nijak výrazně necítím - ale jsou to kočky, ne kocouři. Babička dříve měla nekastrovaného kocoura, veknovního, ale chodil i domů. Jendou ji tam označkoval pelech, který asi třikrát prala a stejně ho nakonec musela vyhodit, ten smrad byl neskutečnej.
Ale zajímalo mě to hlavně z hlediska toho zdraví a z hlediska psychiky - jestli jsou tam nějaká zdravotní rizika a jestli to tu kočku změní tak jako fenu - někdo tvrdí, že fena po kastrování se necítí jako pes, kočka se po kastraci taky necítí jako kočka?
marcelaamax
napsal(a):
Ale tak asi to tak nemají všechny kočky, ne? Protože některé bytové, které znám, kastrované nejsou a jsou v pohodě. A ani je v těch bytech nijak výrazně necítím - ale jsou to kočky, ne kocouři. Babička dříve měla nekastrovaného kocoura, veknovního, ale chodil i domů. Jendou ji tam označkoval pelech, který asi třikrát prala a stejně ho nakonec musela vyhodit, ten smrad byl neskutečnej.
Ale zajímalo mě to hlavně z hlediska toho zdraví a z hlediska psychiky - jestli jsou tam nějaká zdravotní rizika a jestli to tu kočku změní tak jako fenu - někdo tvrdí, že fena po kastrování se necítí jako pes, kočka se po kastraci taky necítí jako kočka?
Měla jsem kastrované všechny kočky a kocoury a změnu psychiky jsem nepozorovala. Kocour byl takový mírný lenoch už před kastrací, zahradu si značkoval i vykastrovaný, kočky zůstaly zaujaté myšilovky. Nevím jak jinak by se to mělo u kočky projevit? (to je otázka na všechny)
No my jsme měli kastrované kočky dvě - jedna je pořád u rodičů, ale je venkovní. Tam se kastrace na povaze nijak neprojevila. Ale ta první kastrovaná - ta byla jak venku, tak doma, chodila si kde chtěla. Byl to nalezenc - v době nálezu to dle veta byla cca roční kočka, byla hrozně mazlivá, přítulná. Po kastraci se její povaha úplně otočila - nenechala na sebe sáhnout, když ji člověk vzal do náruče tak vyloženě zuřila a mručela. To samé když si ji šel člověk pohladit. Jediné, kdy byla přítulná bylo, když se ji připravovalo na lince maso - to se třela o nohy a vrněla. Jinak vyloženě k člověku dobrovolně snad nikdy nepřšila - jakože by se chtěla mazlit. Joo a ještě taková zvláštní věc - začala se mazlit, když se na telefonu pustila melodie - ale taková ta "polyfonní" nebo jak se tomu říkalo, na jinou nereagovala . Chápala bych, kdyby taková byla i před kastrací, některé kočky takové asi jsou, ale ona se fakt změnila po tom, téměř hned. Měla i takové divně povislé břicho a na to si vůbec nenechala sáhnout. Ale tam jsem si fakt myslela, že prostě udělal něco špatně vet (byl to takový ten typický vesnický vet, co očkuje králíky), i když mě nenapadá co. jeden z názorů byl taky ten, že kočka po kastraci nesmí nic s rybou - čemuž jsme nějakou dobu i věřili, než jsme zjistili, že je to blbost . Kočka už není mezi námi, ale byla tu cca 14 let.
marcelaamax
napsal(a):
Kdo se na to tý feny ptal? A jak jim pověděla, že už se necítí být psem? Mně třeba moje fena přijde pořád v tomhle ohledu stejná.
Jo, trochu se změnila. Spíš zvychcaněla ohledně jídla, protože jsme se o mrchu po kastraci starali jak o carevnu. Občas se přijde pomazlit. Prostě si sedne a opře si mi hlavu o rameno a chce se hladit a pak po chvíli začne blbnout a nastavuje, kde chce drbat a kouše a hraje si, to dřív nedělala. Co vyrostla, bývala odtažitější.
Jinak nesnáší feny pořád stejně. Jestli už jenom ze zvyku, protože je nesnášela i předtím, těžko říct, ale v ničem jiným se nezměnila.
Jo, já vím, že jste se ptala na tu zdravotní stránku věci, taky by mě to zajímalo. Z řad kočkařů jsem slyšela, že tam pozitiva prý převažují nad negativy a že i samotné mrouskání a páření je pro kočku vlastně spíš za trest, poněvadž to je pro ně i bolestivé (což nemám nijak podložený, o kočky se fakt zrovna nezajímám, ale mám dost lidí, co právě do koček dost blbne a někdo to říkal... důvod nevím).
Asi to tak s tím řvaním doma nemá každá kočka pořád. Spíš si myslím, že bude dost záležet na říji. Jak už tu psala třeba rapotacka11, některý kočky do ní jdou v podstatě nonstop, některý ne. Ale v její době prostě bude dělat bengál každá už z podstaty a přirozenosti. Nedostávají ty kočky od vás třeba antikoncepční pilule? Tohle cpe kočkám moje babička (ze zdravotního hlediska asi horší než normální kastrace, ale to nevysvětlíte) a ty jsou taky v klidu celoročně.
Kdo se na to tý feny ptal? A jak jim pověděla, že už se necítí být psem? Mně třeba moje fena přijde pořád v tomhle ohledu stejná.
Jo však já s tímhle souhlasím . Kastrované feny, které znám, se taky nezměnili.
Nedostávají ty kočky od vás třeba antikoncepční pilule? Tohle cpe kočkám moje babička (ze zdravotního hlediska asi horší než normální kastrace, ale to nevysvětlíte) a ty jsou taky v klidu celoročně.
Jooo, tak to nevím. Až se s nimi uvidím (s majiteli ), tak se zeptám .
Kastrované feny, které znám, se taky nezměnili.
to, že to "nevidíte" nic neznamená, u přirodních plemen je prostě kastrát "divnej", (to není můj výmysl, je to potvrzeno mnoha pozorováními smeček, co jsou spolu TRVALE navolno ve výbězích, bez lidského dozoru a tím nemyslím umístění po 2 -3 ve cvingrech, pouštění pod dohledem)
U fen pohlavními hormony jsou estrogen a progesteron.
Kastrace mj.také ovlivňuje zpracování kontextuálně podmíněného strachu pamětí, což potvrzuje skutečnost, že zpracování kontextuálního strachu pamětí v mozku v oblasti hipokampu je závislé i na progesteronu. A bylo zjištěno, že u fen často dochází k rozvinutí posttraumatické stresové poruchy .
Když zvažujeme to, zda kastrace zlepší zdravotní stav , nebo ho zhorší, vždy závisí na věku feny a na možném riziku různých potíží u odlišných plemen.
Čili kecy, jak je "prevence bezva" jsou jen kecy. Jenže tím si valná většina vetů a majitelů hlavu neláme. (vet/prachy, majitel/pohodlí)
lupus4
napsal(a):
Kastrované feny, které znám, se taky nezměnili.
to, že to "nevidíte" nic neznamená, u přirodních plemen je prostě kastrát "divnej", (to není můj výmysl, je to potvrzeno mnoha pozorováními smeček, co jsou spolu TRVALE navolno ve výbězích, bez lidského dozoru a tím nemyslím umístění po 2 -3 ve cvingrech, pouštění pod dohledem)
U fen pohlavními hormony jsou estrogen a progesteron.
Kastrace mj.také ovlivňuje zpracování kontextuálně podmíněného strachu pamětí, což potvrzuje skutečnost, že zpracování kontextuálního strachu pamětí v mozku v oblasti hipokampu je závislé i na progesteronu. A bylo zjištěno, že u fen často dochází k rozvinutí posttraumatické stresové poruchy .
Když zvažujeme to, zda kastrace zlepší zdravotní stav , nebo ho zhorší, vždy závisí na věku feny a na možném riziku různých potíží u odlišných plemen.
Čili kecy, jak je "prevence bezva" jsou jen kecy. Jenže tím si valná většina vetů a majitelů hlavu neláme. (vet/prachy, majitel/pohodlí)
Ja netvrdím, ze to tak není. Netvrdím ani to, ze kastrace jako prevence je bezva. Píšu jen, jakou zkušenost s kastrovanymi jedinci mam ja 😉.
Edit. : určitě bych bezhlavě nekastrovala každého psa a fenu, jen tak pro nic za nic, nebo z důvodu prevence. (kdyby jo, tak mam vorecha asi dávno kastrovaneho😉). Otázkou ale zůstává - treba v případě toho, ze pes trpí neúnosně háráním fen - jesrli je menší "zlo" kastrace a nebo to, jak tim trpí. A nemyslím to z pohledu pohodlnosti panička, ale z pohledu psa. Ale to uz nejsme u fen, ale u psů 😉.
marcelaamax
napsal(a):
Stran zdravotních rizik nevím. Nevím, jestli je to třeba srovnatelné se psy a kastrací. Ale nemyslím si, že kočka se po kastraci necítí jako kočka. Podle mě je jí to úplně šumák. Krom toho, že má dyskomfort a třeba i bolesti nějaký ten den po kastraci, tak posléze jí je to dle mě úplně fuk. Můžu srovnat dva vykastrované kocoury a vykastrovanou kočku a každý jsou povahově jiný, což je podle mě dáno hlavně geneticky (jeden je extrémně hravý, druhý má rád venek, třetí je flegmoška).
Pro mě je teda obojí špatně...kastrace, ale i nekastrování....u mě po zkušenostech šlo jen o to, jaké je pro mě menší zlo........ano menší zlo pro mě, protože fena si těžko řekne...hele paničko, vykastruj mě, protože nechci mít na starý kolena pyometru nebo...ty falešky už mi lezou na nervy.".....ano i kastrace z preventivních důvodů po špatných zkušenostech je sobectví.....protože já se bojím budoucnosti a tak se snažím tu budoucnost ovlivnit, aby se "dějiny neopakovaly".....ale zároveň doufám, že jsem se rozhodla dobře a že nenastane jiná hrůzná budoucnost.
Čím je moje fena starší, čím víc se přibližuje den, kdy mě nechá na tomhle světě jako syrotu bědnou (doufám v roky, ale...člověk nikdy neví), tak se u nás začíná častěji diskutovat, jestli psa nebo fenu..........resp. do teď byla jasná volba fena, protože feňulí povaha nám prostě víc pasuje, ale s opětovným dilematem kastrovat-nekastrovat začínáme zvažovat pořízení psa-samce......z čehož teda nejsme nikterak odvaření......ale vyřešilo by to problém s kastrací, resp. pes by se kastroval jen a pouze ze zdravotních důvodů, pokud by to bylo nutné.
Na rovinu...závidím lidem, co v tom mají jasno a o ničem nepřemýšlejí, že si prostě nepřipouští, že by nekastrovaná fena mohla mít v pokročilém věku problémy..a to ani nemusí být pokročilý věk a nebo když už kastrují, tak přesně proto, aby to bylo třeba pro jejich život pohodlnější a neřeší naopak rizika spojená s kastrací
Pro fíkovnici:
Kastrace koček je ale přece něco úplně jiného než kastrace psů, to je jak s tatarama tady
Nemám na mysli teď striktně bytové kočky, osobně takovýhle způsob vlastnění kočky považuji za týrání, ale rozumím tomu, že ani takto nesoudný majitel, když už si do bytu kočku pořídí, si nechce nechat x let občůrávat od kocoura byt a raději to zvíře nechá vykastrovat. Budiž.
Pro venkovní bezprizorní kočky (které nemají ve veřejném prostoru či přírodě absolutně co dělat) je zase kastrace jedinou alternativou, aby mohly dál existovat, protože v ČR je bohužel pořád společensky neakceptovatelné bezprizorní toulavé kočky odchytávat a utrácet, ale jejich kastraci a opětovné vypouštění veřejnost akceptuje. U takových zvířat nikdo nezkoumá, jaký vliv na ně kastrace má, jak vycházejí s ostatními kočkami apod., to je každému ukradené..... a věřím tomu, fíkovnice, že u svých bytových kastrátů rozdíl taky příliš nepoznáte. Jenže jiné by to bylo, kdyby museli přežít venku mezi ostatními bez ochrany domácího prostředí, obhajovat si teritorium a komunikovat s ostatními, vyrovnávat se s predátory - bylo by možná rychle po nich.
Protože i u koček samozřejmě platí - jako u všech savců (jiné obratlovce bych do toho v této diskuzi netahala) - že kastrát je prostě "divnej" (jak psal výše lupus4) a jeho projevy nejsou stejné jako u nekastrovaných jedinců daného druhu. To není nic nepochopitelného, ani se stejně chovat nemůže, protože na chování má vliv i hormonální rovnováha.
Ale nechat vykastrovat fenu (viz zadavatelka diskuze, nicméně asi naštěstí troll) jen z důvodu, že někde potkám informaci, že takovým zákrokem eliminuji riziko rakoviny mléčné žlázy nebo hnisavého zánětu dělohy, to je skutečně ubohost. Nebo kastrovat kvůli tomu, že se mi fenu nechce hlídat v období hárání - to jako opravdu? Jako že si člověk pořídí fenu, pro kterou je hárání přirozeným biologickým projevem, a majitel není ochoten tento přirozený projev zvířete akceptovat? Tak ať si to zvíře přece vůbec nepořizuje, než aby ho mrzačil.
A co se týče psa-samce? Proč vůbec kastrovat psa - samce? Často to lidé dělají z výchovných důvodů - místo aby se seriózně věnovali nápravě nežádoucího chování, tak jednoduše vykastrují, nicméně zbytečně, protože to často zamýšlenému účelu nijak nepomůže.
Nebo vykastrovat psa jen proto, že nemohu jinak zajistit jeho soužití s fenou či jiným psem v jednom prostoru? To je hodně o lenosti a sobectví majitelů.
O automatické kastraci psů v některých útulcích či závazku k ní při převzetí zvířete ani nemluvím, jen netuším, jak se takovéhle postupy mohou veřejně opakovaně prezentovat a obhajovat na internetovém portále, který se prsí tím, že je komunitou chovatelů a milovníků zvířat, kterým záleží na jejich spokojeném životě.
Tragickou realitou tak dnes bohužel je, že se psi kastrují čím dál víc bez ohledu na jakoukoliv zdravotní indikaci k tomuto zákroku. Když ta zdravotní indikace je, tak proč ne, ale jen tak? To je opravdu lemplovství majitelů a vydělávání veterinářů na zbytečném zákroku.
Smutné.
marcelaamax
napsal(a):
Aha, tak to jsem vůbec netušila.
Kamarádka má v bytě dvě nekastrované kočky a ani jedna nic z tohoto nedělá. Tedy dělá, ale jen pár dní v roce. Další známá měla britku, nekastrovanou, a ta to taky nedělala. Takže docela koukám .
Takže vykastrovat fenu je týrání a vykastrovat kočku je vlastně osvobození
Kastrace každého zvířete je týráni a řešení lenosti majitele. Absurdní argumenty pro kastraci
- kočka nekastrovaná má tolik problémů, že to je .. prostě nanic.
- že nekastrované kočky v bytech je týrání.
- tak prostě nelze žít.Je to peklo i pro ni.
a mnoho dalších.
1. To jestli se zvíře změnilo nebo ne nikdo nemůže říct, protože pohlavní hormony mají velký vliv na psychiku a metabolismus a u kastráta nemůžete vědět jak by vypadaln nebo se choval jako nevykastrovaný. ( mám 3 letého kocoura, 2 roky to byl chcípák, leto jsem dovezl kočku, najednou se spravil, vyrostl má krásnou srst)
2. Tvrdit, že říje, porod je týrání, je nesmysl. To by lidstvo už dávno vymřelo.
3. U divokých koček platí, že se neříjejí, pokud pod sebou mají mládě.
4. Zdravotní přínos kastrace není žádný.
Jenom taková poznámka malinká - kočky se mohou utrácet. Jmenuje se to regulace a k tomuto se přistoupí, pokud nepomáhá plošná kastrace. Jeden čas zmizely kočky v Brně. Je to normální zákonný postup.
U divokých koček jako u kočky jaké? Lev? Klasická Kočka divoká? Ty doma nemáme. Kočka, co kojila kotě, se rozhodla si udělat další vrh a tak se stalo. Kočka domácí u sousedů. Takový řev i přes plastová okna, půl roku v kuse, sorry, nechci.
Blbé je, že když se kočky rozrůstají, jak se jim zachce, hodně jich umře pod koly aut, případně se plácnou lopatou.
Některé kočky jsou docela normální, některé jsou totálně na hlavu a buď řvou nebo mají koťata. Ta se někam uklidí a jede se nanovo. Tak ty, co jsou v říji tak nějak furt, ty dáme.. kam..
Pořídit si kočku do bytu by mě nenapadlo. Vlastně vůbec kočku. Protože držet ji v bytě a nepouštět ven je hnus a pouštět ji ven a ona bude nosit koťátka.. co s nimi budu dělat? Jíst, lopata, házet lidem do zahrady, jako to hází 5x ročně mně?
Jo, nechte je pěkně nekastrované pobíhat venku, ať se k regulaci přistoupí anebo se zařadíme k osadám u sousedů, Rumunsku atd.
Pane Jahoda, co budete dělat s koťaty?
jahodapavel
napsal(a):
Kastrace každého zvířete je týráni a řešení lenosti majitele. Absurdní argumenty pro kastraci
- kočka nekastrovaná má tolik problémů, že to je .. prostě nanic.
- že nekastrované kočky v bytech je týrání.
- tak prostě nelze žít.Je to peklo i pro ni.
a mnoho dalších.
1. To jestli se zvíře změnilo nebo ne nikdo nemůže říct, protože pohlavní hormony mají velký vliv na psychiku a metabolismus a u kastráta nemůžete vědět jak by vypadaln nebo se choval jako nevykastrovaný. ( mám 3 letého kocoura, 2 roky to byl chcípák, leto jsem dovezl kočku, najednou se spravil, vyrostl má krásnou srst)
2. Tvrdit, že říje, porod je týrání, je nesmysl. To by lidstvo už dávno vymřelo.
3. U divokých koček platí, že se neříjejí, pokud pod sebou mají mládě.
4. Zdravotní přínos kastrace není žádný.
Moje prababička má kočku a kocoura, oba nekastrovaní a ne venkovní, ale vnitřní.
Kočku tříbarevnou má v domě (s jezevčicí-taky nekastrovanou), ta se jí mrouská jen asi 2* ročně, není vyčerpaná říjením a koťata nikdy neměla, má asi 3 roky.
Kocoura mourka má v hospodářské místnosti, uzavřeného, ten tam prý má dost zábavy, protože tam jsou myši. A samozřejmě tam nevadí jeho kocouří smrad, kocour má asi 5-6 let, sice tam žije sám, ale zas má štěstí, že není dorvaný od jiných kocourů ani přejetý, že si může v klidu a suchu žít a lovit.
Takže-jde to mít v pohodě i nevykastrované kočky, jak byste to asi chtěl.
Ale ne všechny kočky to takto mohou zvládat. Kocouři asi ano, tam nemá kastrace přínos pro ně (jen pro majitele-museli by snést zápach), pokud jsou vnitřní. Ale bytová kočka se některá přemrouskává pořád až to u ní vede k problémům s rozmnožovací soustavou, takže je přínosné ji vykastrovat. A nebo krýt, pokud to není vyloženě mourek nebo něco neudatelného a na koťata by se odbyt našel. Říje není týrání, je přirozená, ale často opakovaná prostě způsobuje u kočky problémy a pokud jste veterinář, tak si asi vyvodíte jaké.
Něco jiného je kočka venku, které permanentní říjení nehrozí, ta nosí koťata jarní a podzimní, se kterými se musí něco udělat, v případě že jsou neudatelná, je rychle šetrně usmrtit a použít jako krmná pro hady a dravce nebo jídlo pro Asiaty a ještě si udělat kožichy (pro sebe), ale někdo prostě kočky miluje a toto označí za hnus, ačkoli mají stejná práva na život jako králíci nebo kuřata, co se poráží. A pokud člověk nedokáže koťata zadávat a ani je použít jako krmná (lítost), tak ji vykastruje a má pokoj.
Samozřejmě na koťatech i kočkách bývají někdy ztráty (auta, kocouři, dravci, kuna, lidi, jámy, sklepy, pasti..), ale na to nelze spoléhat jako na odbyt, to je prostě když se nedaří.
Nekastrovaný venkovní kocour se může toulat a může se bít (ale nemusí).
Takže kastrace kočky není zbytečné řezání do zdravého zvířete.
Sice toto není o fenách a je to od tématu, ale abyste chápal, jak je to s kočkami.
Chápu, že nechcete do zvířete řezat a že tam bolest je, ale nesmíte hledět jenom na toto.
megi-the -dog: kamarádka ne vesnici říká, že venkovní kočka je spotřební zboží, doba přežitelnosti cca 2 roky.... pokud má soused koťata, udá je, protože každý ví, že jeho kočka dlouho nevydrží....kočka placka....
napsal(a):
megi-the -dog: kamarádka ne vesnici říká, že venkovní kočka je spotřební zboží, doba přežitelnosti cca 2 roky.... pokud má soused koťata, udá je, protože každý ví, že jeho kočka dlouho nevydrží....kočka placka....
"kocour má asi 5-6 let, sice tam žije sám, ale zas má štěstí, že není dorvaný od jiných kocourů ani přejetý, že si může v klidu a suchu žít a lovit.
Takže-jde to mít v pohodě i nevykastrované kočky, jak byste to asi chtěl"
vazne je kocour x let sam zavreny ve sklepe pro nekoho OK?
Kocoura mourka má v hospodářské místnosti, uzavřeného, ten tam
prý má dost
zábavy, protože tam jsou myši. A samozřejmě tam nevadí jeho kocouří smrad, kocour má asi 5-6 let,
sice tam žije sám, ale zas má štěstí,
že není dorvaný od jiných kocourů ani přejetý, že si může v klidu a suchu žít a lovit.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Žije sám a je z toho šťastnej.
A oni ten zákon na ochranu zvířat nezpřísněj a nezpřísněj.
Takovýmu omezenci bych to naordinovala stejně.
Samotku na 5 let.
rapotacka11
napsal(a):
Kocoura mourka má v hospodářské místnosti, uzavřeného, ten tam
prý má dost
zábavy, protože tam jsou myši. A samozřejmě tam nevadí jeho kocouří smrad, kocour má asi 5-6 let,
sice tam žije sám, ale zas má štěstí,
že není dorvaný od jiných kocourů ani přejetý, že si může v klidu a suchu žít a lovit.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Žije sám a je z toho šťastnej.
A oni ten zákon na ochranu zvířat nezpřísněj a nezpřísněj.
Takovýmu omezenci bych to naordinovala stejně.
Samotku na 5 let.
Kočky (s vyjímkou lvů) žijí individuálně. Něco jiného jsou psi, kteří jsou smečkovými zvířaty. Tak nevím proč by kočka neměla být šťastná samotná. A u psů vám to nevadí?
jahodapavel
napsal(a):
Kočky (s vyjímkou lvů) žijí individuálně. Něco jiného jsou psi, kteří jsou smečkovými zvířaty. Tak nevím proč by kočka neměla být šťastná samotná. A u psů vám to nevadí?
Je vidět, že je neznáte.
Já je znám, žiji s nimi.
Komunikují spolu, učí jedna druhou, hrají si spolu.
Není to jen o soubojích o území.
Zažila jsem, jak k našemu starému kocourovi přišel cizí
starý kocour, lehl si metr od něj pod stromem, leželi v klidu
jak dva staří filozofové
Nechat někde kočku roky zavřenou je bestialita.
Kočku baví lézt na stromy, přirozené broušení drápků o ně.
Baví ji hrát si s vodou pod chodníkem po dešti.
Lovit mouchy - motýly, sledovat zpoza vrat cvrkot
na ulici. Jsou emotivní, vnímavé a tisíc jiných vlastností.
A u psů vám to nevadí?
VADÍ.
Vadí mi to u všech zvířat.
Nezapomněla .
Mohu Vás ujistit, že když ptáci vyvádějí mladé,
vždy jsem měla a mám kočku ten týden zavřenou.
Jsem už doma, mám možnost to sledovat.
Když jdou mladí z hnízda, rodiče tam poplašeně lítají
a řvou, když se objeví kočka i 10 m od nich.
(Ptáky celou zimu krmím. )
Tuto kočku mám akorát rok.
Ptáčka donesla 1, byl nezraněn, otevřela jsem
mu okno a byl pryč. Donesla i myšky, opravdu
nezraněné, odnesla jsem je ven.
K jiné zvířeně se u nás nedostane.
Měli jsme tu ořech.
Pravidelně tam hnízdily = zbytečně hrdličky.
Vždy jim hnízdo vyplenily straky.
Jakože ptáci mají mladé jeden týden v roce? Být vámi, napíšu na ČSO, to je skutečně převratný objev...kampak to honem zapsat...
Dokážete vůbec odhadnout, kolik ptáků vaše kočka zahlušila na toho jednoho chudáka živého nezraněného, kterého vám přinesla? Skutečně věříte tomu, že se dostala do kontaktu pouze s jedním nezraněným ptáčkem a vlastně to tedy byla sranda? jak víte, že byl nezraněný a venku neumřel?
https://avifauna.cz/kolik-ptaku-prezije-obdobi-mezi-migracemi/
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/1912633-kocky-jsou-zasadni-ekologicka-pohroma-tvrdi-autori-rozsahle-vedecke-studie
https://www.national-geographic.cz/clanky/kocky-rocne-zabiji-miliardy-ptaku-a-jinych-zvirat-podcenovali-jsme-je-jsou-velkymi-lovci.html
Jakože ptáci mají mladé jeden týden v roce? Být vámi, napíšu na ČSO, to je skutečně převratný objev...kampak to honem zapsat...
Jste fakt vtipná.
Oni ty mladé zřejmě vychovávají
nebo to mají vrozené, nevím.
První den se plácají po zemi, dají se lehce sebrat do ruky,
další už čučí někde pod hustým keřem, ani nedutá
a v klidu čeká než se rodič objeví.
Vím, kdy mohu kočku pustit.
Mám tu starý, hustý buxus , momentálně plný ptáků,
kočka jim fakt nevadí.
Témata o přírodě sleduji i bez různých doporučení.
Odkazy si můžete...
. . . prohlídnout ještě 1x.
saola
napsal(a):
Pro fíkovnici:
Kastrace koček je ale přece něco úplně jiného než kastrace psů, to je jak s tatarama tady
Nemám na mysli teď striktně bytové kočky, osobně takovýhle způsob vlastnění kočky považuji za týrání, ale rozumím tomu, že ani takto nesoudný majitel, když už si do bytu kočku pořídí, si nechce nechat x let občůrávat od kocoura byt a raději to zvíře nechá vykastrovat. Budiž.
Pro venkovní bezprizorní kočky (které nemají ve veřejném prostoru či přírodě absolutně co dělat) je zase kastrace jedinou alternativou, aby mohly dál existovat, protože v ČR je bohužel pořád společensky neakceptovatelné bezprizorní toulavé kočky odchytávat a utrácet, ale jejich kastraci a opětovné vypouštění veřejnost akceptuje. U takových zvířat nikdo nezkoumá, jaký vliv na ně kastrace má, jak vycházejí s ostatními kočkami apod., to je každému ukradené..... a věřím tomu, fíkovnice, že u svých bytových kastrátů rozdíl taky příliš nepoznáte. Jenže jiné by to bylo, kdyby museli přežít venku mezi ostatními bez ochrany domácího prostředí, obhajovat si teritorium a komunikovat s ostatními, vyrovnávat se s predátory - bylo by možná rychle po nich.
Protože i u koček samozřejmě platí - jako u všech savců (jiné obratlovce bych do toho v této diskuzi netahala) - že kastrát je prostě "divnej" (jak psal výše lupus4) a jeho projevy nejsou stejné jako u nekastrovaných jedinců daného druhu. To není nic nepochopitelného, ani se stejně chovat nemůže, protože na chování má vliv i hormonální rovnováha.
Ale nechat vykastrovat fenu (viz zadavatelka diskuze, nicméně asi naštěstí troll) jen z důvodu, že někde potkám informaci, že takovým zákrokem eliminuji riziko rakoviny mléčné žlázy nebo hnisavého zánětu dělohy, to je skutečně ubohost. Nebo kastrovat kvůli tomu, že se mi fenu nechce hlídat v období hárání - to jako opravdu? Jako že si člověk pořídí fenu, pro kterou je hárání přirozeným biologickým projevem, a majitel není ochoten tento přirozený projev zvířete akceptovat? Tak ať si to zvíře přece vůbec nepořizuje, než aby ho mrzačil.
A co se týče psa-samce? Proč vůbec kastrovat psa - samce? Často to lidé dělají z výchovných důvodů - místo aby se seriózně věnovali nápravě nežádoucího chování, tak jednoduše vykastrují, nicméně zbytečně, protože to často zamýšlenému účelu nijak nepomůže.
Nebo vykastrovat psa jen proto, že nemohu jinak zajistit jeho soužití s fenou či jiným psem v jednom prostoru? To je hodně o lenosti a sobectví majitelů.
O automatické kastraci psů v některých útulcích či závazku k ní při převzetí zvířete ani nemluvím, jen netuším, jak se takovéhle postupy mohou veřejně opakovaně prezentovat a obhajovat na internetovém portále, který se prsí tím, že je komunitou chovatelů a milovníků zvířat, kterým záleží na jejich spokojeném životě.
Tragickou realitou tak dnes bohužel je, že se psi kastrují čím dál víc bez ohledu na jakoukoliv zdravotní indikaci k tomuto zákroku. Když ta zdravotní indikace je, tak proč ne, ale jen tak? To je opravdu lemplovství majitelů a vydělávání veterinářů na zbytečném zákroku.
Smutné.
"...a věřím tomu, fíkovnice, že u svých bytových kastrátů rozdíl taky příliš nepoznáte. Jenže jiné by to bylo, kdyby museli přežít venku mezi ostatními bez ochrany domácího prostředí, obhajovat si teritorium a komunikovat s ostatními, vyrovnávat se s predátory - bylo by možná rychle po nich."
Tak v tomto s Vámi "Saolo" souhlasím. Protože jeden z mých kastrátů chodí ven a je pronásledován přinejmenším jedním nekastrátem, ač ten je menší velikosti.
Jinak ale nevím, proč o mně píšete, že "to je jak s Tatarama"!! Nechce se mi diskuzi číst už celou, ale já se vyjadřovala ke kastraci koček, když tam to téma někdo zmínil...a pak jsem dala do placu víceméně dotaz, že nevím jak je to se zdravotními riziky u kočky a feny - kastráti vs. nekastráti.
Bylo by fajn aspoň teď v předvánočním období a aspoň tady psát poněkud přívětivěji!
napsal(a):
Moje prababička má kočku a kocoura, oba nekastrovaní a ne venkovní, ale vnitřní.
Kočku tříbarevnou má v domě (s jezevčicí-taky nekastrovanou), ta se jí mrouská jen asi 2* ročně, není vyčerpaná říjením a koťata nikdy neměla, má asi 3 roky.
Kocoura mourka má v hospodářské místnosti, uzavřeného, ten tam prý má dost zábavy, protože tam jsou myši. A samozřejmě tam nevadí jeho kocouří smrad, kocour má asi 5-6 let, sice tam žije sám, ale zas má štěstí, že není dorvaný od jiných kocourů ani přejetý, že si může v klidu a suchu žít a lovit.
Takže-jde to mít v pohodě i nevykastrované kočky, jak byste to asi chtěl.
Ale ne všechny kočky to takto mohou zvládat. Kocouři asi ano, tam nemá kastrace přínos pro ně (jen pro majitele-museli by snést zápach), pokud jsou vnitřní. Ale bytová kočka se některá přemrouskává pořád až to u ní vede k problémům s rozmnožovací soustavou, takže je přínosné ji vykastrovat. A nebo krýt, pokud to není vyloženě mourek nebo něco neudatelného a na koťata by se odbyt našel. Říje není týrání, je přirozená, ale často opakovaná prostě způsobuje u kočky problémy a pokud jste veterinář, tak si asi vyvodíte jaké.
Něco jiného je kočka venku, které permanentní říjení nehrozí, ta nosí koťata jarní a podzimní, se kterými se musí něco udělat, v případě že jsou neudatelná, je rychle šetrně usmrtit a použít jako krmná pro hady a dravce nebo jídlo pro Asiaty a ještě si udělat kožichy (pro sebe), ale někdo prostě kočky miluje a toto označí za hnus, ačkoli mají stejná práva na život jako králíci nebo kuřata, co se poráží. A pokud člověk nedokáže koťata zadávat a ani je použít jako krmná (lítost), tak ji vykastruje a má pokoj.
Samozřejmě na koťatech i kočkách bývají někdy ztráty (auta, kocouři, dravci, kuna, lidi, jámy, sklepy, pasti..), ale na to nelze spoléhat jako na odbyt, to je prostě když se nedaří.
Nekastrovaný venkovní kocour se může toulat a může se bít (ale nemusí).
Takže kastrace kočky není zbytečné řezání do zdravého zvířete.
Sice toto není o fenách a je to od tématu, ale abyste chápal, jak je to s kočkami.
Chápu, že nechcete do zvířete řezat a že tam bolest je, ale nesmíte hledět jenom na toto.
Ten plusový bod máte za Váš názor kastrovat bytové kočky...
Ale uzavření kocoura do "cely" na x let je fakt silný kafe!
Takže kočky zavřené doma = špatně.
Kočky venku = špatně.
Kastrovat = špatně.
Kastrované by se tolik nemnožily a nežraly tolik ptáčků. Ale mohli bychom jim zkusit kastrovat tlamičky, aby nežraly ptáčky.
Všimněte si, jak hezky píšu - ptáčky, ne ptáky. Jsou přece Vánoce.
napsal(a):
Takže kočky zavřené doma = špatně.
Kočky venku = špatně.
Kastrovat = špatně.
Kastrované by se tolik nemnožily a nežraly tolik ptáčků. Ale mohli bychom jim zkusit kastrovat tlamičky, aby nežraly ptáčky.
Všimněte si, jak hezky píšu - ptáčky, ne ptáky. Jsou přece Vánoce.
A krom "kastrování tlamiček" (oceňuji i zde použitou zdrobnělinu), ke kterému s nejvyšší pravděpodobností nedojde, byste tedy "Megiii" doporučovala dělat s kočkami co?
Když už je tu kočičí diskuze, tak přispěchám se svou troškou, ač kočky nejsou mé favoritky.
Měli jsme v mém dětství domácího nekastrovaného mourka - krásného, hodného, cvičeného. Dožil se 11 let. Asi 10 let nechodil ven, nemňoukal, neřval, nesmrděl-jen bráchovy smrduté kecky miloval a nikdy nezapomněl označkovat. Stejně smrděly a měl si je uklízet - tak brácha dostal, kecky se vyhodily, ten smrad nešel.
Jezdil s námi i na dovolenou ( i pod stan ) a nezatoulal se. Pak ho jednou kočky na dvoře vylákaly ven, okusil dvorkovou komunitu a už se mňoukním dožadoval vypuštění. Byla to poukázka na nevyspání. Asi by tu byl "dodnes", ale na dvoře se otrávil. Ale toho jsme dostali od kočky rovnou z půdy, určitě neměl dva měsíce. Možná ani nevěděl, že je kocour.
fikovnice
napsal(a):
A krom "kastrování tlamiček" (oceňuji i zde použitou zdrobnělinu), ke kterému s nejvyšší pravděpodobností nedojde, byste tedy "Megiii" doporučovala dělat s kočkami co?
Kastrovat a pouštět ven. Stejně jako zavřít papouška do klece a nevzít ho na procházku, je ošklivé.
Se psy mám taky řešení, chcete jej znát? :-)
Určitě jo :-) registrace čipu na producenta a každého dalšího majitele, povinná a hlavně ta první dřív, než jde zvíře k novému majiteli.
Psů bude méně a nebudou se muset kastrovat z nesmyslných důvodů.
Co se ptáků týče, jediná ochrana je, držet kočky přes den doma a vystrčit je na noc. V noci šmejdí, chytají myši, musí být ve střehu a unaví se tak, že rády celý den prospí.
Jak byla zima a ošklivo v nedávných dnech, vyměkla jsem a nechala kocoura doma, přes den se dožadoval vypuštění a donesl mi uhelníčka. Skoro to bylo poslední, co donesl, kdyby bylo víc vody v potoce.......
Tak se vrátil tvrdý režim - v noci nemilosrdně ven a přes den doma. Jo a krmím jen 2x denně, prý ptáky loví kočky nakrmené, jen pro zábavu, hladové loví myši. Tedy myši mu nevyčítám - naopak. Asi jsem saďour. A je vykastrovaný. Jeho nevykastrovaný předchůdce chodil tak dorvaný, tu půl ucha, tu tvář pryč, hubený jak lunt a domrzačený se objevil třeba po 14. dnech. Dal se dohromady a zase zmizel. Na venkovního kocoura se dožil úctyhodného věku 10 let.
napsal(a):
Kastrovat a pouštět ven. Stejně jako zavřít papouška do klece a nevzít ho na procházku, je ošklivé.
Se psy mám taky řešení, chcete jej znát? :-)
Určitě jo :-) registrace čipu na producenta a každého dalšího majitele, povinná a hlavně ta první dřív, než jde zvíře k novému majiteli.
Psů bude méně a nebudou se muset kastrovat z nesmyslných důvodů.
Tak co se ptáčků týče, tak ty loví a zabije i moje fena. Měli jsme tu hnízda, někde v živém plotě a "obětí" bylo celkem dost. Vždycky když jsem zjistila, že tam je hnízdo, tak jsem fenu víc hlídala, ale stejně jsem tomu nezabránila úplně. Jinak teď během pár dní jsme měli 4 mrtvé sýkorky - ale to ne fena, oni letěli a napálili do francouzského okna. To, že i kočka loví ptáčky prostě patří k životu a tak nějak to beru. Kdybych měla kočku, tak bych ji určitě nedržela doma kvůli tomu, aby nevraždila ptáky.
marcelaamax
napsal(a):
Tak co se ptáčků týče, tak ty loví a zabije i moje fena. Měli jsme tu hnízda, někde v živém plotě a "obětí" bylo celkem dost. Vždycky když jsem zjistila, že tam je hnízdo, tak jsem fenu víc hlídala, ale stejně jsem tomu nezabránila úplně. Jinak teď během pár dní jsme měli 4 mrtvé sýkorky - ale to ne fena, oni letěli a napálili do francouzského okna. To, že i kočka loví ptáčky prostě patří k životu a tak nějak to beru. Kdybych měla kočku, tak bych ji určitě nedržela doma kvůli tomu, aby nevraždila ptáky.
Uf, Ty to asi schytáš...
fikovnice
napsal(a):
Uf, Ty to asi schytáš...
Neschytá...protože je to marný, je to marný......To kocourovi odpustím spíš, že se mi vyválí ve vypraném prádle, vyse...v síni, vyžere cukroví, vyválí se na stole na čistém ubruse, poschazuje dekorace....ale za ptáky - to jsem nemilosrdná a žádné to patří k životu, neplatí. Psice by mi tedy ptáky nelovila. Pes se naučí poslouchat a tak jako pochopí ostatní - pochopí, že ptáci se neloví.
Třeba počet "obyčejných" kosů klesl jen v poslední době na polovinu. Kromě sojek a strak je hubí jakási viroza. Tak je nemusí lovit ještě psi.
A před francouzským oknem můžou být plašiče. Vhodná je třeba zavěšená dekorativní maketa dravce. Nemusí být okno zrovna polepené siluetami dravých ptáků - stejně málo účinné.
Pes se naučí poslouchat a tak jako pochopí ostatní - pochopí, že ptáci se neloví.
Jasně, tohle se pes naučí ve Vaší přítomnosti. Moje fena je taky neloví když u toho jsem já. Ale jak to chcete naučit psa, ve vaší nepřítomnosti?
Já taky neříkám, že jsem z toho nadšená, ale co mám dělat.....
A před francouzským oknem můžou být plašiče.
Tohle se stalo teď poprvé za rok, co tady bydlíme....A to ještě dodám, že je okno zrovna polepené vánoční dekorací, takže je "vidět".
Ale kdybych si pořídila kočku, tak bych ji prostě nedržela doma jen kvůli ptákům..... Pokud by mi tak moc vadilo, že někdy uloví ptáka, tak bych si ji radši nepořizovala vůbec...
1/ Když je kocour přes noc venk, rád se celý den válí - teď momentálně u kamen - a ani se nehne.
2/ "Jen kvůli ptákům" - to je ošklivé - "především kvůli ptákům"
3/ Spoustu jiných věcí se pes musí naučit zvládat, když u toho nejste !
Já kočku nemám a mít nebudu, takže mi to je tak nějak jedno....
Tak mi prosím popište způsob, jak odnaučit teriéra lovit ptáky, kteří chodí po vaší zahradě, v době, když tam nejste .
No loví - ona ptáků, kteří lítají si nevšímá. Ale když ji spadne pták "pod nos", tak ho tam prostě nenechá jen tak ležet nooo. A upřímně neznám moc psů (asi žádného), kteří by si takového ptáka nevšímali. Někteří si chtějí hrát nebo ptáka opečovávat - a to dopadne většinou taky špatně pro ptáka, jiní ho zabijí rovnou....
To mě nepřekvapuje, v USA jsou vždycky "o krok před námi".
No tak já mám v plánu, teda až nebudu mít současné psy, pořídit venkovní kočku-myšilovku.....tak jako teď nic proti ptáčkům...to jí teda musím držet přes den doma, aby náhodou neulovila nějakýho jarabáčka??
To už se teda nesmí mít čistě venkovní kočky?? Popř. kočku v režimu...žiju v doně s volným přístupem na zahradu.
Poté, co se diskuze stočila na kočičí téma mi připadá, že si snad raději ani kočku nepořídím, protože zase budu za nějakýho netvora, ať udělám co udělám všechno špatně....kastruju, nekastruju, držím zavřenou doma, pouštím ven......
Raději dopředu prohlašuji, že žádnou kočku nevlastním, ptáčky poctivě krmím a na zahradě mám dost keřů, kde mohou spokojeně žít. A také žijí...
jahodapavel
napsal(a):
Jediné řešení je zavedení poplatků z koček, povinné čipování, vypsat odměnu za kočičí ocas.
Něco podobného pamatuji.
Na náměstí měli kanceláře různé spolky.
Rybáři, zahrádkáři, myslivci.
Měli výlohy.s propagací.
Mívali tam 1x týdně otevřeno, konkrétně
zahrádkáři poradnu.
Ve výloze myslivců byla nástěnka
a na ní našpendlené čenichy
psů, zastřelených myslivci ...
Tak nějak si to představujete s těmi ocásky ?
Pamatuju totéž se psy. Myslivec přinesl psí ocas do hospody a ostaní mu platili pití. Zmamlali se všichni.
Naštěstí ty doby už jsou pryč. Aspoň u nás jsou myslivci ke psům hodně vstřícní a nestřílí ani notorické tuláky. Většinou jsou neškodní, spíš zvěř štvou psi výletníků.
Jinak jsem znala jednoho myslivce, jehož pes vraždil kočky zručně, rychle a snad i bezbolestně. Ne, že bych mu to schvalovala - ani nic takového nečekal.
marcelaamax
napsal(a):
Já kočku nemám a mít nebudu, takže mi to je tak nějak jedno....
Tak mi prosím popište způsob, jak odnaučit teriéra lovit ptáky, kteří chodí po vaší zahradě, v době, když tam nejste .
No loví - ona ptáků, kteří lítají si nevšímá. Ale když ji spadne pták "pod nos", tak ho tam prostě nenechá jen tak ležet nooo. A upřímně neznám moc psů (asi žádného), kteří by si takového ptáka nevšímali. Někteří si chtějí hrát nebo ptáka opečovávat - a to dopadne většinou taky špatně pro ptáka, jiní ho zabijí rovnou....
Tak škoda, té rady jak to odnaučit se asi nedočkám
napsal(a):
No tak já mám v plánu, teda až nebudu mít současné psy, pořídit venkovní kočku-myšilovku.....tak jako teď nic proti ptáčkům...to jí teda musím držet přes den doma, aby náhodou neulovila nějakýho jarabáčka??
To už se teda nesmí mít čistě venkovní kočky?? Popř. kočku v režimu...žiju v doně s volným přístupem na zahradu.
Poté, co se diskuze stočila na kočičí téma mi připadá, že si snad raději ani kočku nepořídím, protože zase budu za nějakýho netvora, ať udělám co udělám všechno špatně....kastruju, nekastruju, držím zavřenou doma, pouštím ven......
Raději dopředu prohlašuji, že žádnou kočku nevlastním, ptáčky poctivě krmím a na zahradě mám dost keřů, kde mohou spokojeně žít. A také žijí...
Já mám kočku 5 let. Je kastrovaná, chodí ven a všechny úlovky mi nosí. Za celou dobu mi donesla ptáčka jen jednoho a ten jí ještě přede mnou ulítl. Jo a všechny úlovky mi začala nosit dovnitř poté, co jí to venku Kačísa kradla, když si s tim hrála, jak kočka s myší, na její vkus už moc dlouho
marcelaamax
napsal(a):
Tak škoda, té rady jak to odnaučit se asi nedočkám
Moje psice loví jen myši, takže jsem nepotřebovala odnaučovat. Ale bude to podobné, jako všechno jiné, co nesmí dělat ve vaší nepřítomnosti - krást ze stolu, vyhrabávat koš, roztahovat prádlo.....co já vím, co jste musela učit.
Cvičitelka ze cvičáku kdysi uvázala psu na krk zakouslou slepici, víc si slepic nevšiml, třeba to zkuste s kosákem podobně.
( Ten odnaučovaný pes měl cca 60 v kohoutku - poměr velikostí bude podobný.
Můj Kocourek přinesl ptáčka. Tak jsem ho seřvala.
No, kdybych ji přivázala ptáče na krk, tak bude dělat všechno proto, aby ho sundala a sežrala, pokud ho nesežere dřív, než já si toho všimnu. Navíc mi to přijde jako totální blbost - že jako kvůli tomu, že bude mít na krku ptáka, tak si jich pak přestane všímat a nechá ho v klidu ležet na zemi? To si fakt nemyslím . Navíc si to ani moc nedokážu přestavit a ten pták by ji na krku asi moc dlouho nevydržel.
Je to plemeno, které dělá všechno na 100 procent, má v povaze nenávist k ostatním zvířatům.
Ale díky.
napsal(a):
Můj Kocourek přinesl ptáčka. Tak jsem ho seřvala.
No, já ho málem přizabila. (Navíc jsem psici naváděla, ať ho zakousne). Dobře pochopil, že mě naštval, bohužel určitě nevěděl proč.
marcelaamax
napsal(a):
A pomohlo to?
Ano. Nosí už jen myši a při společném venčení se psem, jak se podívá na hrdličku na drátě, tak stačí jen zasyčet (musíte jako Sízr) a už ťape spořádaně jako pes. Ale je to fakt kocour.
Naučil se přes den ležet v posteli nebo u krbu a v noci chodí ven. A taky spí v krabici, kterých máme hodně, protože posíláme hodně věcí poštou, a občas je jdu proházet kvůli hledání nějakého rozměru a prohodím i Kocourka, ten už se proletěl, chudák, ale asi mu to nevadí, protože se akorát zamračí a jde do jiné krabice. Taky mi neleze po lince a po stole a venčí se jen venku, ač nekastrován, a žere vše, nejradši můj koláč k snídani.
Nutno říct, že mám rozbitá zvířata a tak si ode mne neberte příklad, neb to nebude fungovat, musela byste mít stejnou poruchu jako já a to nemáte, jsem unikát. Můj častý povel je "seš blbej, co tam děláš, mazej dolů". Vše chovám jako psa. (Nic jiného totiž neumím.)
marcelaamax
napsal(a):
No, kdybych ji přivázala ptáče na krk, tak bude dělat všechno proto, aby ho sundala a sežrala, pokud ho nesežere dřív, než já si toho všimnu. Navíc mi to přijde jako totální blbost - že jako kvůli tomu, že bude mít na krku ptáka, tak si jich pak přestane všímat a nechá ho v klidu ležet na zemi? To si fakt nemyslím . Navíc si to ani moc nedokážu přestavit a ten pták by ji na krku asi moc dlouho nevydržel.
Je to plemeno, které dělá všechno na 100 procent, má v povaze nenávist k ostatním zvířatům.
Ale díky.
Ono s tou slepicí je to taková stará rada jak odnaučit psa honit slepice. Už jsem o tom slyšela vícekrát, tak to asi fungovalo; já četla i variantu, že měl pes tu slepici přivázanou na hřbetě... Ale stejně jako Ty si nemyslím, že by to pomohlo s malým ptáčkem a navíc u Tvého plemene.
napsal(a):
No, já ho málem přizabila. (Navíc jsem psici naváděla, ať ho zakousne). Dobře pochopil, že mě naštval, bohužel určitě nevěděl proč.
Moje psice tento povel neuposlechla. Zkoušela jsem i "kousni ji" (moji dceru, co se mě pokoušela dostat do blázince, když přišla domů o 3 hodiny pozdě), ale milý pes chtěl kousnout mě.
napsal(a):
Ano. Nosí už jen myši a při společném venčení se psem, jak se podívá na hrdličku na drátě, tak stačí jen zasyčet (musíte jako Sízr) a už ťape spořádaně jako pes. Ale je to fakt kocour.
Naučil se přes den ležet v posteli nebo u krbu a v noci chodí ven. A taky spí v krabici, kterých máme hodně, protože posíláme hodně věcí poštou, a občas je jdu proházet kvůli hledání nějakého rozměru a prohodím i Kocourka, ten už se proletěl, chudák, ale asi mu to nevadí, protože se akorát zamračí a jde do jiné krabice. Taky mi neleze po lince a po stole a venčí se jen venku, ač nekastrován, a žere vše, nejradši můj koláč k snídani.
Nutno říct, že mám rozbitá zvířata a tak si ode mne neberte příklad, neb to nebude fungovat, musela byste mít stejnou poruchu jako já a to nemáte, jsem unikát. Můj častý povel je "seš blbej, co tam děláš, mazej dolů". Vše chovám jako psa. (Nic jiného totiž neumím.)
Tak třeba už je jen nenosí, ale lovit je může pořád. Pokud tedy chodí normálně ven, jakože úplně ven .
tak stačí jen zasyčet (musíte jako Sízr)
Opět mne bude "milovat", ale co, už jsem zvyklá.. jen to, Marcelo, i tito psi se dají naučit, že zvířátka papat nebudou. Máme velmi děravý plot a soused má husy. Nebo kachny, jo, jsem znalec. Pořád v plném počtu, k mé smůle. Řvou i ve dvě ráno, asi mají hlad, tak jim házím psí granule, ale to pomůže asi tak na 20 minut. Učila jsem psa nechat je být a teď když řeknu - sežer je - tak nic, bohužel. I kočky venku jsme zvládly s Megínkou a tomu jsem teda nevěřila. Je z ní hotový nudný pes, už bych měla pořídit dalšího, ať je nějaká legrace. Ale některé feny pořád nemusí a sežrala by je, kdybych je nechala samotné, to ano.
Na jednu stranu mi můžete říct, že jsem toho psa zlomila.. ale to můžu říct o kterémkoli psu, který je v lidském držení. Psa nebiju a ani na něj moc neřvu.
fikovnice
napsal(a):
Ono s tou slepicí je to taková stará rada jak odnaučit psa honit slepice. Už jsem o tom slyšela vícekrát, tak to asi fungovalo; já četla i variantu, že měl pes tu slepici přivázanou na hřbetě... Ale stejně jako Ty si nemyslím, že by to pomohlo s malým ptáčkem a navíc u Tvého plemene.
S tou slepicí to zafungovalo. Ale nesměla byste být měká. Ten pes ji měl uvázanou nafest pod bradou, páchnoucí, překážející, nemohl se s ní ani napít, nemohl se jí zbavit.... Jo, hraničilo to s týráním, ale ten pes se s těmi slepicemi taky nemazlil.
Jo já netvrdím, že to není možný. Ona kočky venku taky zvládá, nevšímá si jich, ale ze zahrady je vyžene. Venku jí nezajímá ani zvěř, neloví, a nezajímají ji ani ti ptáci - jenže tam jsem já no.
Ale myslím, že je rozdíl naučit psa třeba na slepice nebo husy, které chováte doma, nebo je chová soused. To se dá trénovat. Pes si zvykne. Slepice u rodičů ji nezajímají. Sousedovi slepice, které pouští nám za zahradou taky ne - prostě tam byli od té doby co je štěně. Ale to, když vypadne ptáče z hnízda a nejsem u toho mi přijde trochu jiné . To je asi takové jakože králík v králíkárně u rodičů ji vůbec netankuje. Ale kdyby se z té králíkárny dostal ven a ona s nim byla sama na zahradě ,tak ho bez povšimnutí určitě nenechá . Jo kdyby s ním takhle vyrůstala od štěněte, tak třeba jo...
napsal(a):
S tou slepicí to zafungovalo. Ale nesměla byste být měká. Ten pes ji měl uvázanou nafest pod bradou, páchnoucí, překážející, nemohl se s ní ani napít, nemohl se jí zbavit.... Jo, hraničilo to s týráním, ale ten pes se s těmi slepicemi taky nemazlil.
Jj, já vím, já to četla z více stran. I o tom zápachu a hlavně nemožnosti se slepice zbavit. Tuším 24hod... Naštěstí u našeho vestaje nemusíme toto řešit, protože jeho vrozená lenost mu brání cokoli lovit, na straně druhé, když jsme měli třeba kuřata (koťata, káčata, atd.), tak se z něj stala na čas "chůva". Což též není dobré. Ale co mám info, tak všichni přežili.
fikovnice
napsal(a):
Jj, já vím, já to četla z více stran. I o tom zápachu a hlavně nemožnosti se slepice zbavit. Tuším 24hod... Naštěstí u našeho vestaje nemusíme toto řešit, protože jeho vrozená lenost mu brání cokoli lovit, na straně druhé, když jsme měli třeba kuřata (koťata, káčata, atd.), tak se z něj stala na čas "chůva". Což též není dobré. Ale co mám info, tak všichni přežili.
Jo předešlý pes byl taky chůva ke zvířatům - ale kolikrát právě třeba to ptáče "umazlil" k smrti.
Edit.: teda krom ježků - s těma se nemazlil a neodnaučili jsme ho to za celý život. Ty jo jestli já mu neměla toho ježka uvázat ke krku .
marcelaamax
napsal(a):
Jo předešlý pes byl taky chůva ke zvířatům - ale kolikrát právě třeba to ptáče "umazlil" k smrti.
Edit.: teda krom ježků - s těma se nemazlil a neodnaučili jsme ho to za celý život. Ty jo jestli já mu neměla toho ježka uvázat ke krku .
No ten náš je u toho i opatrný. Třeba mě fascinovalo, když jsem jej viděla jak držel kotě - opravdu jako kočka-matka - jen za kůži a tak jemně, že kotě nemňoukalo, nenaříkalo. On je ten náš hafan takový milovník všech - děcka též má strašně rád. Skoro vždy, když jde zdejší mateřská škola na vycházku, tak se musí zastavit u našeho vestaje a děti si jej hladí a on je v sedmém nebi...
marcelaamax
napsal(a):
On je zabíjel? Náš tedy ježky vyštěkával jako mlaďoch, teď už to nedělá...
marcelaamax
napsal(a):
Bodlinama dovnitř, nebo ven?
fikovnice
napsal(a):
On je zabíjel? Náš tedy ježky vyštěkával jako mlaďoch, teď už to nedělá...
No on ježka chytil, položil před sebe a štěkal, dokud někdo nevyšel ven. Když jsme vyšli, tak ježka zase vzal a vůbec ho nechtěl ani za nic pustit z huby. Ale asi ho ani nechtěl vyloženě zabít. Většina to přežila.
Jenže to bylo vždycky v noci a skoro denně, takže fakt hrozně příjemný. Pes do krve rozpíchanou hubu. Pak už byl na noc v chodbě a bylo to v pohodě.
marcelaamax
napsal(a):
Jo já netvrdím, že to není možný. Ona kočky venku taky zvládá, nevšímá si jich, ale ze zahrady je vyžene. Venku jí nezajímá ani zvěř, neloví, a nezajímají ji ani ti ptáci - jenže tam jsem já no.
Ale myslím, že je rozdíl naučit psa třeba na slepice nebo husy, které chováte doma, nebo je chová soused. To se dá trénovat. Pes si zvykne. Slepice u rodičů ji nezajímají. Sousedovi slepice, které pouští nám za zahradou taky ne - prostě tam byli od té doby co je štěně. Ale to, když vypadne ptáče z hnízda a nejsem u toho mi přijde trochu jiné . To je asi takové jakože králík v králíkárně u rodičů ji vůbec netankuje. Ale kdyby se z té králíkárny dostal ven a ona s nim byla sama na zahradě ,tak ho bez povšimnutí určitě nenechá . Jo kdyby s ním takhle vyrůstala od štěněte, tak třeba jo...
Vyroste z toho. Bude dělat divné obličeje na králíky a další malé hlodavce, ale ptáčci už nebudou zajímaví, to ona teď ještě neví, čí je.
Máme venčící louku u koní a já tam mám extra poslušného psa.
Dokud se koníci nerozběhnou. To psice vypadá, že by je sehnala do stáda. Fakt výraz jako "co děláte nechte toho chovejte se slušně". A stojí nastartovaná. No to víš že jo balíku. Tak jí říkám - ani na to nemysli, chyť míček a mazej. A je. Nazdar.
A dnes zjistila, že je tam tráva, co prolezla koněm, hned to musela sežrat, protože neházím míček a čumím do telefonu.
Tohle nelovení zvířátek funguje jen proto, že jsem jí nějaký lov dovolila. Někdy loví toho Kocourka, on jí kousne a je vymalováno. Hm, on ji možná vycvičil kocour, ona si pak chodí stěžovat ke mně.
Jo, hraničilo to s týráním, ale ten pes se s těmi slepicemi taky nemazlil.
Tohle je mi ale taková divná logika...šelma se s kořistí málokdy mazlí. Podle psího chápání světa nedělal vědomě nic blbě, jen holt svět lidí má jiný pravidla. Já bych spíš byla pro, ta pravidla jim vysvětlovat tak, aby to s týráním nehraničilo.