Nový domov pro shelby

Z nutných rodinných důvodů bychom rádi našli nový domov pro naši Shelby, zd...
Dobrý den,
píšu o případnou radu či zkušenost...
Máme 11 let starou fenku amerického staforda, diabetička cca 4 roky (je 2x denně na inzulínu), kastrovaná.
Fenka byla krmena dlouhodobě Royal Canine diabetic 2x denně - 150g ráno/125g večer. od začátku podzimu začala v pravidelných intervalech zvracet žlutou pěnu, vždy cca 1 hodinu před jídlem. Přidali jsme proto v půlce dne hrstku granulí s tím, že by se to mělo zlepšit a fenka nám nebude zvracet žaludeční šťávy z hladu. To na nějakou chvilku pomohlo, později se to však vrátilo a postupem začalo stupňovat - fenka začala zvracet i v průběhu dne a to několikrát a začala odmítat jist své diabetické granule.
Navštívili jsme proto veterinu, kde bylo provedeno několik vyšetření. Z výsledků vyplynulo, že má vše v normě - biochemie, jaterní enzymy a minerály OK, ledviny taktéž OK. Dali nám proto famosan na 10 dní s tím, že máme dávat vždy s jídlem. To se během tří dnů nezlepšilo.
Jeli jsme proto do veterinární nemocnice na pohotovost (byla sobota), kde ji udělali další aktuální vyšetření + hematologie + slinivka + sono bříška.
Krevní výsledky opět OK. Na sonu se přišlo na to, že má plný žlučník sedimentu a je lehce dehydrovaná. Nechali si jí proto přes noc v hospitalizaci a druhý den ji propustili s ursofalkem v pastě, která by měla pomoci rozpustit ten sediment + zapomenout na granule a podávat 2x denně dia konzervu (celkem 2 konzervy 370g denně - 1 celá ráno, přes den čtvrtka z druhé a večer zbytek - tedy třičtvrtě konzervy).
Dle domluvy jsme ursofalk začali podávat až po 3 dnech od propuštění. Ty tři dny byla v pořádku, nezvracela, lepšila se a začala být opět radostbá a zvídavá. Nové konzervy s chutí jedla, ale po podání ursofalku se opět zacyklila a zvrací dál několikrát denně.
Jeli jsme proto opět na veterinu, kde bylo zase stejné kolečko vyšetření + sono -> opět z krve vše OK, sono ukázalo, že žlučník je na tom taky o něco lépe, ale sediment tam pořád je.
Doporučili stopnout ursofalk a napsali 2x denně Degan proti zvracení a 1x ráno Helicid 20 na zklidnění žaludku a změnit dávkování žrádla během dne. Akruálně máme davat: 1 konzerva 370g ráno a 1 konzerva 370g večer, přes den nic).
Na prášcích je aktuálně druhý den, ale zvracení neustává. Stále zvrací poměrně dost žluté tekutiny, spíše hustší hlenovité konzistence. Polehává a nemá chuť k jídlu, je unavená a viditelně jí není dobře. Pro snědení celé konzervy jí musím přemlouvat, většinou jí to dávám po lžičkách a velmi jí při tom chválím. Kdyby to dostala jen do misky, tak to nesní.
Výrazně méně pije než předtím po těch granulích, ale to je prý OK. Průjem nemá, bobek je normální. Postupně dost hubne, nyní je už opravdu kost a kůže. Myslím, že jí to už musí bolet, protože zvrací cca 3 týdny několikrát denně.
Nějak se mi nepodařilo vypozorovat, zda to zvracení je nějak pravidelné - ale stoprocentně chodí zvracet ráno kolem 7 hodiny (jídlo dostává v 8) a pak je to už různé. Někdy opět dopo, někdy až o půlnoci, někdy několikrát v průběhu dne. Jinak cukr měřím několikrát za den glukometrem, cukr je stabilní.
Nemáte s tím někdo podobnou zkušenost, nebo co by jí mohlo ulevit? Má přes den chvilky, kdy chodí štěkat na zahradu, čmuchá a chce si sem tam i hrát, potom přijde zlom, kdy polehává, začne slinit a mlaskat a následně jde zvracet třeba 3x za sebou ty žluté šťávy. Potom prospí několik hodin v kuse, někdy ani nespí a jen smutně kouká. Jídlo většinou nezvrací vůbec.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nechybí tomu jídlu vláknina?
Je žlučník fakt už ok?
Když je šťáv moc a jdou ven, potravu nevyužije a hubne. Nebo tak nějak by to mohlo být.
Jde z jater do zásoby do žlučníku a odtud do tenkého střeva a tam pomáhá s tím jídlem.
Nemůže tam mít nějakou překážku, cizí těleso?
Mám založené tyto dvě stránky:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bilious_vomiting_syndrome
https://www.petmd.com/dog/general-health/why-my-dog-throwing-bile
Cizí těleso by být nemělo, předpokládám, že by to na veterině poznali, nebo by je napadlo to prověřit, když už třetí léčba nepomáhá.
Každopádně žlučník není úplně OK, sediment tam pořád je, ale z toho prý nejspíš nezvrací. Pravděpodobně je již zacyklená, prý na to stafordi trpí. Ale je fakt, že příčinu, proč to začalo ještě neznáme. Hodnoty toho žlučníku bylo tuším kolem 310 a paní veterinářka říkala, že to taková tragédie není. Ale já tomu prd rozumím.
Poslední domluva je, zastavit napřed zvracení a následně budeme čistit žlučník. Nyní ji ta pasta ursofalk (je docela gresivní, hodně hořká) spíše dráždí již už slušně rozdrážděné ústrojí po tom neustálém zvracení.
Jídlo nezvraci, zvrací šťávy - případně mam foto.... Už opravdu nevíme, jak jí ulevit.
Neví prosím někdo, zda ten prášek Degan má působit okamžitě, nebo je třeba ho brát déle? Ona má napsané prášky takto na 3 týdny dopředu - viz foto
já bych zkusila cerenii, ta je proti zvracení silnější než degan, i za tu cenu, že je to injekce na 24 hodin.
pokud by cerenia nepomohla, je to jasný důkaz nějakého mechanického problému (snížená průchodnost, cizí těleso)
nebo rovnou pátrat po tomhle (kontrast, hodně dobré sono, endoskopie)
každá ta metoda funguje trochu jinak a přináší jiné výsledky. dá se postupovat postupně.
Děkuji za názory, dnes odpo zajdeme na veterinu a poradíme se jak dál postupovat.
Ráno opět nechtěla jíst, tak jsme ani inzulín nepíchali a cukr má kolem 11. Je vybíravá, řízek by jí voněl, ale její žrádlo papat nechce. :) Samozřejmě řízek nedostala, to bych se bála co to s ní udělá.
Poradíme se ještě, zda by bylo možné jí podávat místo dia konzerv například vařené kuře s rýží, než se nám zase rozjí. Oni ty dia konzervy jsou na chuť opravdu nic moc a myslím, že jí to teď vůbec nevoní a neláká to sníst.
U jinak zdravého psa by se v takovém případě ( zvrací šťávy, pěnu, snaží se žrát trávu ) veterinář zaměřil nejspíš na cizí těleso. Ty příznaky k tomu vedou. Možná ho odvádí jinam diabetes. Uvidíte, jestli rentgen žaludku ukáže něco nového.
(Minulá fena takhle zvracela, v zimě - hodně sněhu, tráva nikde. Cestou na veterinu se nacpala pod jeřabinu a vrhla se na popadané jeřabiny, až jí oči svítily. Než jsme došly, vyhodila hnusnou, úplně tvrdou kůži ze špeku ( asi - tak jsem to odhadla ), kterou sebrala někde na sídlišti. Veterinu jsme už vynechaly.
Byli jsme dnes na veterině cca 7 hodin v "hospitalizaci", kvůli její separační úzkosti, která se ji věkem velmi prohlubuje. Proto jsme tam byli s ní. Již v čekárně začala opět velmi zvracet hutný žlutý hlen, měla problem to ze sebe vůbec dostat.
Protože jsme čekali cca 3 hodiny (bylo tam opravdu strašně moc lidí před nám, samé operace), tak se mezitím poměrně dost zhoršila, také díky stresu, který za poslední týdny má v čekárně (klepavka, kňučení).
Kvůli zvracení byla dehydrovaná. Dostala tedy kapačku na zavodnění, draslík na doplnění, antibiotika a léky proti bolesti a dali ji i tu cerenni. Několik hodin jsme kapali a ona si velmi odpočinula, bylo pak vidět že jí je mnohem lépe.
A teď k výsledkům. Byl proveden RTG a opět Sono. Nález na střevech, v jedné části poměrně výrazně zešíření stěn (1,5 cm v jednom místě, normální je prý 0,5 cm). Podobně žaludek, komplet stěny širší než je normální. Podezření na onkologické onemocnění. :-(
Nyní jsme přijeli a máme se rozhodnout, zda ji zítra v 8:30 přivezeme na endoskopii + otevření bříška za účelem podívání se na ty střeva. Následně nám budou volat, zda našli nádor - pokud ano, rozhodnout se, zda necháme nádor odstranit, nebo rovnou uspat. Pokud nádor necháme odstranit, je prý procento na to, že to celé snese a chytne se jak má velmi velmi nízké. Ze zkušenosti říkali, že majitele co se rozodnou tu šanci pejskovi dá, pak stejně většinou přijdou na eutanazii, jelikož pejska to bolí a má komplikace.
Dnes se tedy moc nevyspíme a budeme probírat, zda do toho v tomto případě půjdeme.. zase si říkám, že ukončit to potom můžu vždycky. Že jí tu šanci zkusím dát.... Času mám málo. Kéžby to nebyl nádor. Navíc pořád je zde velmi velké riziko jenom té zítřejší narkózy. Tak trošku mám splín a dnes bude se mnou spinkat pod peřinou.
upřímně, pokud má výrazně ztluštělé stěny trávicího traktu, nějaký střevní lymfom nebo podobná radost tam asi bude. a v tom případě vidět to z blízka člověk asi nepotřebuje.
být to můj pes, pokud jí zabrala cerenie, nechala bych to asi takhle napolo otevřené s tím, že než anestezie, tak cerenie do konce života. nebude zásadně dlouhý, ale dokud bude, tak aspoň nebude nevolnost. dokud to bude zabírat.
AmiraB
Dobrý den,
celé psané slovo tady o Vašem pejsku čtu a čekám co a jak. Já i když neodborník bych nechala pejska na tom tak je doposud a až to přijde tak šla.
Je pravda, že já pejsky za každou cenu nezachraňují, ale jen dopřejí kvalitní život pokud to jde a to u všech zvířat.
Hlavně se držte.
Dája
Amira, už na začátku mě napadl zánět
Můj kocour měl podobné potíže, sono ukázalo ztluštění stěn střeva i žaludku s onko diagnózou, realita byl nespecifický zánět střev.
I to je možnost.
Držím palce....
... Bohužel. Moc mě to mrzí, ale její žaludek byl téměř celý v nádoru. Nebyla schopná trávit jidlo a přijímat potravu..
Proto jsme se domluvili, že jí z narkózy již neprobudíme. Operačně to vyřešit nešlo, to by jí museli vzít téměř celý žaludek a to prý není možné a po probuzení by se jen trápila a zemřela tak nebo tak a nejspíš ve velkých bolestech. Raději jsme to ukončili takto, snad včas a snad ji to ještě moc nebolelo......
Děkuji za váš čas, moc mi to v těžký chvíli pomohlo, že to někdo čte.
Roxanko, děkujeme ti za ty krásný roky s tebou a prostě za všechno. Nikdy na tebe nezapomeneme.
Moc mi chybíš :-(
AmiraB
napsal(a):
... Bohužel. Moc mě to mrzí, ale její žaludek byl téměř celý v nádoru. Nebyla schopná trávit jidlo a přijímat potravu..
Proto jsme se domluvili, že jí z narkózy již neprobudíme. Operačně to vyřešit nešlo, to by jí museli vzít téměř celý žaludek a to prý není možné a po probuzení by se jen trápila a zemřela tak nebo tak a nejspíš ve velkých bolestech. Raději jsme to ukončili takto, snad včas a snad ji to ještě moc nebolelo......
Roxanko, děkujeme ti za ty krásný roky s tebou a prostě za všechno. Nikdy na tebe nezapomeneme.
Udělala jste co jste mohla. Přeji mnoho sil a upřímnou soustrast 😓
AmiraB
napsal(a):
už je jí dobře a nic ji nebolí. Udělala jste správné rozhodnutí. Držte se, vím jak moc to bolí .......................
AmiraB
napsal(a):
Moc smutný příběh, udivuje, že měla - krom té cukrovky - komplet laboratoř opakovaně v pořádku. Ale to je teď jedno. Vám ze srdce přeji hodně síly k překonání ztráty člena rodiny!
fikovnice
napsal(a):
Moc smutný příběh, udivuje, že měla - krom té cukrovky - komplet laboratoř opakovaně v pořádku. Ale to je teď jedno. Vám ze srdce přeji hodně síly k překonání ztráty člena rodiny!
Tomu jsem se taky právě divila. Já jsem nečekala, že to skončí takto a tak rychle, je to pro nás všechny strašná rána. Navíc když ráno ještě byla veselá a nechtěla nás nechat odejít, když jsme ji tam vezli na hospitalizaci. Hrozně mě to celý mrzí a všude ji hledám. Pořád čekám až přijde..
fikovnice
napsal(a):
pozor, to není nic neobvyklého.
laboratoř zkoumá krev a to ještě jen vybrané parametry. dokáže to cca otestovat funkci jater a ledvin. něco jako diagnostika v autě.
nádor v žaludku to neodhalí, stejně jako to nenajde nádor třeba ve slezině (pokud už není prasklý) nebo v mozku nebo kdekoliv jinde.
napsal(a):
pozor, to není nic neobvyklého.
laboratoř zkoumá krev a to ještě jen vybrané parametry. dokáže to cca otestovat funkci jater a ledvin. něco jako diagnostika v autě.
nádor v žaludku to neodhalí, stejně jako to nenajde nádor třeba ve slezině (pokud už není prasklý) nebo v mozku nebo kdekoliv jinde.
Jasně, chápu. A ani přesně nevím jaké přesně parametry se u psů v základní biochemce stanovují. Ale u lidí s pokročilým nádorovým onemocněním jde nahoru obvykle CRP a pokud jsou metky nebo prostě jde o pokročilé nádorové onemocnění, tak frčí nahoru LD (laktátdehydrogenáza).
V hematolce zas bývá často anémie a někdy trombocytóza (někdy -penie), záleží na typu tumoru.
fikovnice
napsal(a):
Jasně, chápu. A ani přesně nevím jaké přesně parametry se u psů v základní biochemce stanovují. Ale u lidí s pokročilým nádorovým onemocněním jde nahoru obvykle CRP a pokud jsou metky nebo prostě jde o pokročilé nádorové onemocnění, tak frčí nahoru LD (laktátdehydrogenáza).
V hematolce zas bývá často anémie a někdy trombocytóza (někdy -penie), záleží na typu tumoru.
Dodatek: v té hematolce bývá též úplně rozhozená bílá krevní řada. Ale nevím, zda se u zadavatelky hematologie dělala, a vím, že nelze srovnávat psí a humánní nádorovou problematiku; teda lze, ale jen do jisté míry.
fikovnice
napsal(a):
Dodatek: v té hematolce bývá též úplně rozhozená bílá krevní řada. Ale nevím, zda se u zadavatelky hematologie dělala, a vím, že nelze srovnávat psí a humánní nádorovou problematiku; teda lze, ale jen do jisté míry.
no tak zrovna crp se u zvířat vlastně vůbec nepoužívá a laktát dehydrogenáza také nepatří mezi běžná stanovení. bílá krevní řada může dělat stresový leukogram při nádorovém onemocnění a při jakékoliv chronické nemoci, nebo to může být stres z odběru, takže těžko hodnotit.
v podstatě jediný marker, který nabízí nádorové onemocnění, je případná hyperkalcemie.
napsal(a):
no tak zrovna crp se u zvířat vlastně vůbec nepoužívá a laktát dehydrogenáza také nepatří mezi běžná stanovení. bílá krevní řada může dělat stresový leukogram při nádorovém onemocnění a při jakékoliv chronické nemoci, nebo to může být stres z odběru, takže těžko hodnotit.
v podstatě jediný marker, který nabízí nádorové onemocnění, je případná hyperkalcemie.
No např. na prokalcitonin jsem zapomněla - u lidí se stanovuje kvůli ekonomickým důvodům jen u hospitalizovaných pacientů a samozřejmě není součástí základní biochemie.
Tak jsem se zase přiučila, díky , třeba to CRP mě překvapilo.....a co je tedy rychlý marker pro zánět z krve (nemám teď na mysli nádorová onemocnění)? Leukocytóza?
fikovnice
napsal(a):
No např. na prokalcitonin jsem zapomněla - u lidí se stanovuje kvůli ekonomickým důvodům jen u hospitalizovaných pacientů a samozřejmě není součástí základní biochemie.
Tak jsem se zase přiučila, díky , třeba to CRP mě překvapilo.....a co je tedy rychlý marker pro zánět z krve (nemám teď na mysli nádorová onemocnění)? Leukocytóza?
Vlastně píšete o stresovém leukogramu...je tedy pro "obyčejný" zánět nějaký marker - snadno proveditelný v labině? Teď přemýšlím, co vše se dělalo mému kocourovi s tou panleukopenií. No určitě hematolka - tam se to odhalilo. A v biochemce na začátku nemoci (i když od začátku probíhala strašlivě), tak asi bylo vše plus mínus v normě. Tedy do doby než dostal ten šílený ikterus a játra dostala tak hrozně zabrat...
ne, zánětové markery nejsou. v podstatě člověk usuzuje z krevního obrazu, pokud jsou tam změny (neutrofilie nebo naopak lymfopenie, toxické změny apod). nebo ze zvýšených celkových bílkovin při normálním albuminu. ale ne vždy se stanovuje albumin, takže...
rutinní biochemie je v podstatě kreatitin, urea, fosfor, glukóza, celková bílkovina, ALP, ALT, AST a hotovo.
pak jsou prohloubené biochemie kde si člověk nechá udělat i albumin, cholesterol, bilirubin, vápník, sodík, draslík, chloridy
ale co parametr to peníze navíc, samozřejmě.
napsal(a):
ne, zánětové markery nejsou. v podstatě člověk usuzuje z krevního obrazu, pokud jsou tam změny (neutrofilie nebo naopak lymfopenie, toxické změny apod). nebo ze zvýšených celkových bílkovin při normálním albuminu. ale ne vždy se stanovuje albumin, takže...
rutinní biochemie je v podstatě kreatitin, urea, fosfor, glukóza, celková bílkovina, ALP, ALT, AST a hotovo.
pak jsou prohloubené biochemie kde si člověk nechá udělat i albumin, cholesterol, bilirubin, vápník, sodík, draslík, chloridy
ale co parametr to peníze navíc, samozřejmě.
Díky moc za rychlou odpověď!
Protože se tu rozjela diskuze ohledně různých vyšetření, rozhodla jsem se zde zveřejnit Roxanky výsledky. Těch vyšetření bylo opravdu hodně, proto to budu přidávat nějak postupně, abych se v tom i já sama neztratila.
Toto jsou výsledky z 11.12. (obyč vet ordinace).
Sem jsme šli s tím, že fenka sem tam zvrací šťávy a nechce se jí moc do dia granulí.Cokoliv jiného by snědla s radostí.
Fenka nám předtím zvracela od října nepravidelně vždy hodinu před jídlem, proto jak jsem psala, jsme začali dávat i jídlo přes den, jestli to není z hladu. To pomohlo cca na měsíc, pak se to začalo opakovat, ale ne pravidelně. Občas se poblinkala, ale jinak byla normální.
Zde nám udělali asi nějaké základní krevní vyšetření, kde nám řekli, že může mít cushinga. Napsali Famosan na zklidnění žaludku.
Ten den udělali následně další krevní vyšetření na jaterní enzym a minerály, na to jsme čekali do druhého dne. Tam už jsme pak jen volali, zprávu proto nemám a výsledek byl "je to v pořádku." Cushing se nepotvrdil.
Pokračovali jsme tedy s famosanem.
Následně 14.12. o víkendu jsme jeli na jinou veterinární pohotovost, protože fenka pořád zvracela a měli jsme strach... Famosan nepomohl.
V nemocnici říkali, že na její obtíže není famosan vhodný. Udělali několik vyšetření včetně hematologie, nález na žlučníku - plný sedimentu. Ten den si ji tam nechali v hospitalizaci kvůli dehydrataci.
Napsán ursofalk na 14 dní v pastě na žlučník.
Zde jsou výsledky až do druhého dne, co tam byla umístěná v té hospitalizaci.
Ursofalk jsme začali po doporučení doktorky užívat cca po třech dnech. Ty dny mezitím nezvracela, prospívala, byla spokojená. Po podání ursofalku začala opět zvracet.
Proto jsme po dalších pár dnech kdy to neustávalo opět navštívili veterinu. Zde měla službu jiná veterinářka, která nám řekla, že ursofalk není během zvracení vhodný.
Podávání jsme tedy stopli a byl doporučen degan 2x denně + 1x helicid ráno + úprava jídelníčku.
Bylo provedeno několik dalších vyšetření.
Fenka se však po podávání deganu a Helicidu značně zhoršila. Začala zvracet mnohem častěji, po hodině. Přestala úplně přijímat potravu, ať jsme ji nabídli i zakázané voňavé jídlo. Proto jsme opět navštívili veterinu.
V čekárně jsme strávili několik hodin, kdy mám fenka pomlaskávala a my chodili každou půl hodinu ven, aby se vyzvracela. V tento čas zvracela opravdu tuhý žlutý hlen, který držel u sebe a ona měla velký problém to vůbec vyhodit....
Po přijetí bylo provedeno několik dalších vyšetření včetně RTG a objednání na druhý den na endoskopii.. nález na sono+RTG na žaludku a střevech - zesílená stěna.
Trávili jsme ten den cca 7 hodin s fenkou na kapačce, kvůli separační úzkosti. Po podání všech těch léků bylo vidět, že se jí značně ulevilo. V 1 ráno s námi jela veselá domů s tím, že druhý den v 8:30 příjem na endoskopii.
Tento den byla fenka poměrně spokojená, ráno jsme ji tedy odvezli na endoskopii.
Nechali jsme ji tam v hospitalizaci s tím, že cca v 10:30 půjde do narkózy.
Následně mi volali, že její žaludek je téměř celý v nádoru s že doporučují eutanazii. Chirurgicky to nešlo vyřešit a už nedokázala trávit potravu.
Souhlasila jsem..
Tímto nechci veterinární nemocnici nijsak poškodit. Opravdu se snažil celý personál a to, že jsme ji již z narkózy již neprobudili beru jako nejlepší řešení.
Fenku jsme pohřbili na zahradě.
AmiraB
napsal(a):
Následně 14.12. o víkendu jsme jeli na jinou veterinární pohotovost, protože fenka pořád zvracela a měli jsme strach... Famosan nepomohl.
V nemocnici říkali, že na její obtíže není famosan vhodný. Udělali několik vyšetření včetně hematologie, nález na žlučníku - plný sedimentu. Ten den si ji tam nechali v hospitalizaci kvůli dehydrataci.
Napsán ursofalk na 14 dní v pastě na žlučník.
Zde jsou výsledky až do druhého dne, co tam byla umístěná v té hospitalizaci.
Já bych se na to s velkým zájmem podívala, ale mně ty skeny nejdou stáhnout a zvětšit. Možná byste je musela navkládat po jednom, ale jednak nevím, zda by mi to pomohlo a druhak to po Vás nemůžu chtít. Škoda...