Zdravím, máme poměrně chvíli doma mladou fenu křížence většího plemene z útulku.
Základní povely ji jdou skvěle doma ji to i baví zvládá cvičit jak na hračku odměnu clikr tak i jen na slovní pochvalu denně se ji snažíme zaměstnat jak fyzicky tak psychicky .
Doma tak na zahradě nebo u domu ji jde přivolání s předsednutím dobře problém nastává na vycházkách . Ze začátku jsem trénovali na stopovačce tedka už povětšinou bez . Jak mile ji nechame strčí čumák k zemi a nevšímá si ničeho jiného. Během vycházky si ji přivolávame co chvilka a hodně chválíme někdy přijde na 1-2-3 zavolání ale z toho na ni můžeme volat 10x a dojde až jak už jdeme kní a řveme jak dojde dostane velkou pochvalu ale přijde mi že se to moc od začátku nelepší .
Jak si ji nevšimame tak se nás drží ale stylem hlavy u země a lítá si všude i se ji schovavame a vždy přijde jedině když by videla zvěř tak by za ni utikala jinak za cizími lidmi psi nejde nebo se dá docela odvolat .
Můj dotaz zní máte nějakou radu jak to přivolání venku vylepšit a jestli postupujeme dobře a jestli je možnost že bude mít 100% přivolání časem ? Přece jen je u nás chvíli a jako štěně žila na řeťezu .
Nikdy jsme neměli ani nemáme psa s loveckým pudem jako ona tak nevím jestli je to u techdle plemen vůbec možné .
A druhy dotaz fenu si sebou Brávam i ke konim a tam je to to stejné jak mile vyjedem ven tak lítá s hlavou u země ale drží si nás přivolat ji zvládnu ale musím na ni pořádně řvát . Do lesa na vyjižďku bych si ji netroufla vzít takže chodíme hlavně na otevřeny prostor kde mám prostor ji odvolávat když vidí třeba zajíce .
Na tohle mi byl doporučený El-obojek ale ja sním sama zkušenosti nemám tak se chci zeptat jestli ho koupit a nechat si vysvětlit jeho používání od někoho zkušeného a začít ho používat už teď a nebo vydržet ještě déle učit přivolání a doufat že by ho potom zvladala dobře i u koni v prostředí divoké zvěře ?
Mám strach že by sním fungovala dobře ale bez něj na normálních vychazkach by pak už nesla přivolat vůbec .
Vím že je tu tohle téma už mockrát ale nenašla jsem přímo to co mě zajímá. Předem diky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řekla bych, že toho chcete trochu moc.
El. obojek nechte být, ten nic neřeší. Psovi dejte stopovačku a nikde, kde se vyskytuje zvěř, jej nepouštějte.
Učte přivolání, to ostatní počká.
Je u vás chvíli a Vy už chcete chování tříletého hotového psa.
Povel dejte jen v okamžik, kdy je jistota, že to ten pes splní.
Ke mně - pomůžu vodítkem - pochválím - volno.
Protože ten pes musí zjistit, že když přijde, tak se to vyplatí a bude zas propuštěn a půjde si po své zábavě.
Tohle musíte cvičit cíleně, rozhodně ne jen tak zkoušet a volat dvacetkrát, ani řvaní nepomůže, prostě jste to toho psa ještě nenaučili.
Učte na vodítku a pak na zahradě, pak na vodítku na louce.. postupně ztěžovat prostředí - když psa hrozně zajímá nějaká stopa na louce, tak tam to budete cvičit až nakonec, tam vás totiž nevnímá/neposlouchá (ale fakt jen proto, že ten cvik, povel, nemá vražený pod kůží).
Takže nejdřív obývací pokoj, nakonec louka. Dokud nebude umět přijít doma na 100%, třeba i od hračky nebo vysypaných pamlsků na zemi, tak to v jiném prostředí nemá smysl. Leda venku oplocený prostor a stát blízko, pak dál.. dál..
Najděte v okolí Nosework, asi by to bavilo.
Ty procházky psa musí bavit. Pobíhání psa kolem není nic moc.
Tedy ne že koukám do mobilu nebo jen kecám s kamarády, ale házím míček, schovávám hračky, učím, .. třeba by se líbilo aj běhat v zápřahu, tahat sáně, kdo ví. Po celém odpoledni se rozdělit o svačinu. Společné činnosti vás sblíží a bude to vypadat, že ten pes víc poslouchá. A fakt, bude poslouchat. Naslouchat.

K loveckému pudu - vážný lovec by zdrhl. Tohle nevypadá nijak tragicky. Ale jistit psa musíte, pro jeho bezpečnost a pro ohleduplnost k okolí.
Ještě jednodušší, než přijít k Vám, je psa zastavit.
Vymyslete si nějaký povel (klidně písknutí nebo volejte "k zemi", stůj, čekej, to je jedno) pro to, aby se zastavil. Pak se snadněji přivolává.
Pes rozběhlý za zajícem to má složité, špatně se mu otáčí a fakt se mu nechce s tou akcí seknout. Zastavení je jednodušší.
Chce to ho naučit rychlejším reakcím, plnění.
My jsme si vymysleli jinou kořist. Míček. Naučili jsme povel Pusť, drž, čekej. Trápila jsem sebe i psa několik měsíců tím, že jsem ho nechala rozběhnout se pro míček a v půli cesty jsem zavolala "čekej". A když jsme to dali my, tak to už každý :-)
Učili jsme to do zblbnutí a teď je to tak, že pes vyšlápne dva kroky na kočku, zajíce, srnu a já velím čekej. A zázrak - pes se zastaví. A pak koukáme, jak zvířátka prchají a my běžíme na druhou stranu a pes žere klacek, nosí mi ho, nebo ten míček.
Myslím, že na tom nejste tak špatně, tak si to nenechte rozjet.
Cesta zpět je na rok.

Měla jsem irského setra...dvouletého... jakmile jsem ho vypustila, tak hlavu k zemi a začal "pracovat", vyhledával v terénu zvěř a následně mě na ní upozorňoval.
Takže jsem pak spíš rozlišovala v jakém terénu psa vypustím....louky a pole, tak tam to bylo jasný, proč bych mu bránila v jeho práci?? akorát jsem teda vypouštěla s povelem, aby si pes nemyslel, že si bude dělat co chce....pes se držel na dohled, v případě setra to byl rádius 100-200 metrů a při svojí činnosti si absolutně nikoho nevšímal, ani lidí ani psů, zvěř nehonil, nebyl důvod mu to neumožnit, když upozornil na to, že je v křoví zajíc, a nebyl zrovna někde uprostřed pole, tak dostal pochvalu, Nepřivolávala jsem povelem, ale hvizdem.
Pak další režim, protože on byl i aportér......takže nějakej ten aport, pocvičení poslušnosti, odložení, chůze u nohy, sedni, lehni...no prostě ten základ.....pak taky třeba nošení věcí...uzlíku nebo vodítka.
No a pak třeba polítáníčko na psí louce, tak tam jsem přivolávala častěji a odměňovala.
Výcvik...resp.naučit toho psa poslouchat tak, jak jsem si představovala, mi trvalo 3 měsíce opravdu intenzivní práce......
Kdybych ho sebou chtěla brát na vyjížďky na koni, tak bych ho spíš asi naučila na tichou píšťalku, abych furt nehvízdala......protože si nemyslím, že by ho to echt bavilo, takže by si určitě dělal svoje a byla by potřeba držet si ho v blízkosti, ale těžko říct, třeba by to nakonec nebyl zas až tak velký problém.
Já osobně bych EO nepoužívala, za prvé je mi to proti srsti, co se impulzů týče a za druhé si nemyslím, že bych měla ten dar vystihnout ten správný okamžik, kdy to zmáčkonout.....proto nepoužívám ani klikr, přijde mi, že se u toho musím pekelně soustředit a pak víc myslím na to, kdy správně kliknout.
napsal(a):
Řekla bych, že toho chcete trochu moc.
El. obojek nechte být, ten nic neřeší. Psovi dejte stopovačku a nikde, kde se vyskytuje zvěř, jej nepouštějte.
Učte přivolání, to ostatní počká.
Je u vás chvíli a Vy už chcete chování tříletého hotového psa.
Povel dejte jen v okamžik, kdy je jistota, že to ten pes splní.
Ke mně - pomůžu vodítkem - pochválím - volno.
Protože ten pes musí zjistit, že když přijde, tak se to vyplatí a bude zas propuštěn a půjde si po své zábavě.
Tohle musíte cvičit cíleně, rozhodně ne jen tak zkoušet a volat dvacetkrát, ani řvaní nepomůže, prostě jste to toho psa ještě nenaučili.
Učte na vodítku a pak na zahradě, pak na vodítku na louce.. postupně ztěžovat prostředí - když psa hrozně zajímá nějaká stopa na louce, tak tam to budete cvičit až nakonec, tam vás totiž nevnímá/neposlouchá (ale fakt jen proto, že ten cvik, povel, nemá vražený pod kůží).
Takže nejdřív obývací pokoj, nakonec louka. Dokud nebude umět přijít doma na 100%, třeba i od hračky nebo vysypaných pamlsků na zemi, tak to v jiném prostředí nemá smysl. Leda venku oplocený prostor a stát blízko, pak dál.. dál..
Najděte v okolí Nosework, asi by to bavilo.
Ty procházky psa musí bavit. Pobíhání psa kolem není nic moc.
Tedy ne že koukám do mobilu nebo jen kecám s kamarády, ale házím míček, schovávám hračky, učím, .. třeba by se líbilo aj běhat v zápřahu, tahat sáně, kdo ví. Po celém odpoledni se rozdělit o svačinu. Společné činnosti vás sblíží a bude to vypadat, že ten pes víc poslouchá. A fakt, bude poslouchat. Naslouchat.
Děkuji ale právě na té stopovačce to zvaladala všude proto jsme začali pouštět přesně tenhle postup jsme dělali hned od začátku ale na volno je to přivolání zdlouhavé .
Určitě to nechceme hnedka teď spíše mě zajímalo jestli je to u takových psu možné naučit přivolání na 100% a jestli na to jdeme dobře 🤭
Občas nemám jinou možnost aby semnou ktem konim nejela a tam mám poměrně strach zatím nikam daleko nezaběhla ale když vlitne do lesa tak je to na zástavu vždy
Hlavně ji tohle nejvíce baví jak vi že se jde ke konim tak se nemůže dočkat .
Jinak ten El mi byl doporučen od více lidi i od nás ze staje co mají psy vymaraky lousiany proto jsem nad tím přemyšlela ale taky mi to přijde ještě brzo když nemá jistotu že je u nás opravdu doma a hlavně mě odrazuje to jestli by oak neposlouchala jen při nošení ...
Doma cvičime formou hry takže ji to baví hodně sní jezdím jak MHD tak autem chodíme různé túry do lesa město a socializujeme na vše takže je stále nějak zaměstnaná .
V létě sní plánujeme chodit na brusle a kolo plus má rada vodu podle toho jak tam skáče i teďka takže bude mít furt co dělat .
Bohužel z časových důvodu by jsme nedávali nějake jiné sporty přímo pro psy😏
Proste je u nás největší problém to přivolání a odvolání které budeme teda dál stejně trénovat a snad se to časem zlepší

Děkuji ale právě na té stopovačce to zvaladala všude proto jsme začali pouštět přesně tenhle postup jsme dělali hned od začátku ale na volno je to přivolání zdlouhavé .
chyba, předčasné, nedocvičené
někdy přijde na 1-2-3 zavolání ale z toho na ni můžeme volat 10x a dojde až jak už jdeme kní a řveme
brutus chyba!
učíte ji NEpřicházet!
máme poměrně chvíli doma mladou fenu křížence většího plemene z útulku....................
Ze začátku jsem trénovali na stopovačce tedka už povětšinou bez .
tak máte ji chvíli a "ze začátku"? Jestli ji máte chvíli, tak JSTE na začátku.....

čeho je kříženec a jak je stará?
napsal(a):
K loveckému pudu - vážný lovec by zdrhl. Tohle nevypadá nijak tragicky. Ale jistit psa musíte, pro jeho bezpečnost a pro ohleduplnost k okolí.
Ještě jednodušší, než přijít k Vám, je psa zastavit.
Vymyslete si nějaký povel (klidně písknutí nebo volejte "k zemi", stůj, čekej, to je jedno) pro to, aby se zastavil. Pak se snadněji přivolává.
Pes rozběhlý za zajícem to má složité, špatně se mu otáčí a fakt se mu nechce s tou akcí seknout. Zastavení je jednodušší.
Chce to ho naučit rychlejším reakcím, plnění.
My jsme si vymysleli jinou kořist. Míček. Naučili jsme povel Pusť, drž, čekej. Trápila jsem sebe i psa několik měsíců tím, že jsem ho nechala rozběhnout se pro míček a v půli cesty jsem zavolala "čekej". A když jsme to dali my, tak to už každý :-)
Učili jsme to do zblbnutí a teď je to tak, že pes vyšlápne dva kroky na kočku, zajíce, srnu a já velím čekej. A zázrak - pes se zastaví. A pak koukáme, jak zvířátka prchají a my běžíme na druhou stranu a pes žere klacek, nosí mi ho, nebo ten míček.
Myslím, že na tom nejste tak špatně, tak si to nenechte rozjet.
Cesta zpět je na rok.
Diky 🙂,
Ona kočku doma i u sousedů zvládá dobře horší je to venku u divoké zvěře to letí.
Pravě ji venku hračky nezajímají doma na ně reaguje dobře ale venku vůbec .
Ale to zastavení zkusíme trénovat to by nam vtehle situaci mohlo dost pomoct .
Jinak ji pouštním opravdu na místě kde nejsou cesty a od lidi a od psu se dá odvolat Hlavně si nás takhle hlídá ale povel ke mě už je pak horší někdy dojde fakt hned a z toho se nemůže odtrhnout
. Horší je to u koni tam jsem ji nemohla mít ani na té stopovačce a občas není jiná možnost než ji vzít sebou a hlavně ji to tam baví..
ale teda začneme doma zkoušet to zastavení s míčkem a snad by nam to pomohlo tak jako vám

nerve
napsal(a):
Určitě to nechceme hnedka teď spíše mě zajímalo jestli je to u takových psu možné naučit přivolání na 100% a jestli na to jdeme dobře 🤭
Občas nemám jinou možnost aby semnou ktem konim nejela a tam mám poměrně strach zatím nikam daleko nezaběhla ale když vlitne do lesa tak je to na zástavu vždy
Hlavně ji tohle nejvíce baví jak vi že se jde ke konim tak se nemůže dočkat .
Jinak ten El mi byl doporučen od více lidi i od nás ze staje co mají psy vymaraky lousiany proto jsem nad tím přemyšlela ale taky mi to přijde ještě brzo když nemá jistotu že je u nás opravdu doma a hlavně mě odrazuje to jestli by oak neposlouchala jen při nošení ...
Doma cvičime formou hry takže ji to baví hodně sní jezdím jak MHD tak autem chodíme různé túry do lesa město a socializujeme na vše takže je stále nějak zaměstnaná .
V létě sní plánujeme chodit na brusle a kolo plus má rada vodu podle toho jak tam skáče i teďka takže bude mít furt co dělat .
Bohužel z časových důvodu by jsme nedávali nějake jiné sporty přímo pro psy😏
Proste je u nás největší problém to přivolání a odvolání které budeme teda dál stejně trénovat a snad se to časem zlepší
Tak ale když se ví, že ji baví stopa, tak jí to dejte. Nějakou náhradu.
A nevolejte stokrát, ale jednou. Asi nemá dobrou odměnu, kdo ví.
Důslednost.
Možná sem napište, jak přesně s tou stopovačkou pracujete.
Jde pes se stopkou, za ním Vy, řeknete "ke mně" a pak co?
Jinak teda leopardí pes je plemeno přímo na farmu, tak nevím, na co tam potřebuje elektriku. Podle mě je to jenom zkratka.
Ke koním pouze spolehlivého psa. Lítat do lesa prostě ne.
Pes potřebuje zábavu a práci. Něco, co je jeho smysl života, k čemu byl předurčený.
Někteří jsou hlídači, jiní stopaři, honáci,....
napsal(a):
chyba, předčasné, nedocvičené
někdy přijde na 1-2-3 zavolání ale z toho na ni můžeme volat 10x a dojde až jak už jdeme kní a řveme
brutus chyba!
učíte ji NEpřicházet!
máme poměrně chvíli doma mladou fenu křížence většího plemene z útulku....................
Ze začátku jsem trénovali na stopovačce tedka už povětšinou bez .
tak máte ji chvíli a "ze začátku"? Jestli ji máte chvíli, tak JSTE na začátku.....
Nedocvičene nam to pravé nepřišlo na stopovačce přišla na první přivolání a dnes si předsedla a čekala na další povel a mohly jsme být kdekoliv jinak bychom ji nepustili . Tak nevím jak víc Nebo jinak to nacvičovat pomoci stopovačce
Jen se teda zeptám Když NEpríchazet jak dostat psa k sobě když ne přijít a ani rozběhnout se na druhou stranu nepomůže . A potřebuji ji k sobě dostat ?..
Ja vím že jsme na zacatku proto se ptám jak dále trénovat

nerve
napsal(a):
Diky 🙂,
Ona kočku doma i u sousedů zvládá dobře horší je to venku u divoké zvěře to letí.
Pravě ji venku hračky nezajímají doma na ně reaguje dobře ale venku vůbec .
Ale to zastavení zkusíme trénovat to by nam vtehle situaci mohlo dost pomoct .
Jinak ji pouštním opravdu na místě kde nejsou cesty a od lidi a od psu se dá odvolat Hlavně si nás takhle hlídá ale povel ke mě už je pak horší někdy dojde fakt hned a z toho se nemůže odtrhnout
. Horší je to u koni tam jsem ji nemohla mít ani na té stopovačce a občas není jiná možnost než ji vzít sebou a hlavně ji to tam baví..
ale teda začneme doma zkoušet to zastavení s míčkem a snad by nam to pomohlo tak jako vám
My máme míček, protože můj pes určil, že ten míček chce mít, chce ho ulovit a já za to pochválím, zatímco za zdrhnutí za zajícem fakt nepochválím. Klacek doběhne, rozkouše, ale nechce ho vlastnit.
U vás to nebude stejné.
Musíte přijít na to, čím to Vašemu psovi nahradíte - to zdrhání do lesa.
Třeba mého psa totiž nějaké čuchání vůbec nezajímá.
Umí dobře třeba lehni? Tak na něj na té louce volejte lehni.
A s přivoláním prostě začít znovu. Vyberte na to nový povel, jiné slovo.
Jestli je to nějaký pitbull a lovečák, tak máte dva lovečáky. Mimochodem.
Tohle si přečtěte tam a nazpátek, je to fakt dobré.
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/
Jak důležité je mít jeden pořádný povel..

Asi mi, ani hmn_ nerozumíte úplně.
Nemůžete ji pustit ze stopovačky, když přijít ještě neumí.
A pravidlo č.1 - pes přijde vždy, když jej o to požádám.
Vždy.
Vydám povel, počkám vteřinu, dvě, a když se pes otáčí a rozpohybovává se směrem ke mně... tak začínám chválit......se klidně plácám do kolen a jásám hlasitě, mně je to jedno... a když doleze ke mně, tak pochválím pořádně a dám odměnu. Ale pořádnou odměnu. Tu, co si vybral pes.
No a když se po tom vyřknutém povelu pes nerozhýbe ke mně, tak mu právě tou stopovačkou pomůžu - malinko zatáhnu, aby pochopil, co po něm chci a že to jako myslím vážně.
A když nemáte jistotu, že přijde, tak ten povel prostě vůbec neříkejte, nemá to smysl, dopadne to tak jako teď.
No a teď řekněte, jak se na to použije EO?
Jako pískání?
napsal(a):
My máme míček, protože můj pes určil, že ten míček chce mít, chce ho ulovit a já za to pochválím, zatímco za zdrhnutí za zajícem fakt nepochválím. Klacek doběhne, rozkouše, ale nechce ho vlastnit.
U vás to nebude stejné.
Musíte přijít na to, čím to Vašemu psovi nahradíte - to zdrhání do lesa.
Třeba mého psa totiž nějaké čuchání vůbec nezajímá.
Umí dobře třeba lehni? Tak na něj na té louce volejte lehni.
A s přivoláním prostě začít znovu. Vyberte na to nový povel, jiné slovo.
Jestli je to nějaký pitbull a lovečák, tak máte dva lovečáky. Mimochodem.
Tohle si přečtěte tam a nazpátek, je to fakt dobré.
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/
Jak důležité je mít jeden pořádný povel..
Díky moc, tak budeme zkoušet co ji venku nejvíce zaujme doma má rada i nějaké piskaci hračky tak možná ty jen teda není to zase blbě že by zareagovala na pisknuti hračky a ne na náš povel ?
Na clikr a odměnu reaguje dobře ale vždy až už je u nás
Ten jiný povel by asi nefungoval ona jak se dostane k nějaké stopě a nebo k myší díře tak musím zařvat víckrát povel například fuj u hrabání aby přestala .
Ale furt je to hrozné brzo si myslim tak použijí vaši radu a třeba u nás bude taky Fungovat
napsal(a):
Vždy.
Vydám povel, počkám vteřinu, dvě, a když se pes otáčí a rozpohybovává se směrem ke mně... tak začínám chválit......se klidně plácám do kolen a jásám hlasitě, mně je to jedno... a když doleze ke mně, tak pochválím pořádně a dám odměnu. Ale pořádnou odměnu. Tu, co si vybral pes.
No a když se po tom vyřknutém povelu pes nerozhýbe ke mně, tak mu právě tou stopovačkou pomůžu - malinko zatáhnu, aby pochopil, co po něm chci a že to jako myslím vážně.
A když nemáte jistotu, že přijde, tak ten povel prostě vůbec neříkejte, nemá to smysl, dopadne to tak jako teď.
Jako pískání?
Bohužel vam furt nerozumim když bylo přivolání na stopovačce 100% tak se to musí naučit i bez ne ?
Jak mile má stopovacku funguje jak je bez tak je to horší někdy přijde hned a z toho když má jinou činnost tak ne ..
Jinak tahle přesně jsme postupovali .
A tu poslední otázku ne El-obojek také nechápu .
Ja se na nej ptala jestli je to dobry napad když mi byl doporučen od lidi kteří mají ohaře u koni kvůli zvěři
Ne že bych ho pořizovala hned .
Hlavně ona poslech jak mile se odtrhne od stopy
Ale někdo mi tady napsal co by mohlo pomoct takže využiji jejich radu

nerve
napsal(a):
Díky moc, tak budeme zkoušet co ji venku nejvíce zaujme doma má rada i nějaké piskaci hračky tak možná ty jen teda není to zase blbě že by zareagovala na pisknuti hračky a ne na náš povel ?
Na clikr a odměnu reaguje dobře ale vždy až už je u nás
Ten jiný povel by asi nefungoval ona jak se dostane k nějaké stopě a nebo k myší díře tak musím zařvat víckrát povel například fuj u hrabání aby přestala .
Ale furt je to hrozné brzo si myslim tak použijí vaši radu a třeba u nás bude taky Fungovat
Nechcete se v okolí podívat po cvičáku?
Trošku se podívat na věci jako odměna, povel.
Povel je cokoli, co psovi řekne, co po něm chcete, aby provedl.
Nemáte ho lákat, máte vydat povel. Jestli to bude slovo, gesto, písknutí hračky, na tom nezáleží. Povel je signál, že teď hned pes lehne. Sedne. ....
Jiný povel (jiné slovo) se na znovuučení používá proto, že s tím starým slovem se pes naučil, že přijít nemusí. Protože jednou přišel a jindy zase ne a nic se doma nezměnilo, takže pes je přesvědčený, že teda takhle je to ok.
Takže si vezmete jiný povel a začnete učit přivolání znovu s tímto novým povelem.
Myší díry psa nesnědí, nechte ho, je to pes. Musí mít nějakou svou zábavu.
Megí hrabe myši denně. Jinak by byla nešťastná. Teda přežije to, ale když vidím tu radost, proč bych jí to zakazovala?
A máme takovou domluvu - myši ano, srnečky ne.
No a až bude mít to přivolání bezva, tak zvládne i přivolání od myší.
Opravdu bych doporučila nějaký kurz. Knížky a net jsou také celkem pěkné, ale slyšet a vidět to naživo je nejlepší.
napsal(a):
Vždy.
Jako pískání?
Já to použila tak, že při prvním použití EO jsem psa ještě jistila stopkou, protože jsem nevěděla, jakou bude mít reakci. Nasazovala jsem EO v ten moment, co popisuje Nerve. Pes na stopce poslouchal, takže byla fáze pustit bez. Takže klasika přivolání, když přišel, tak pochvala, pamlsek a pustění dál vyběhat. Když si čuchal a házel na mě bobek, tak zvukový signál s mým varovným, hluboce proneseným "heeej" a pokud dál na nás kašlal, tak dostal ránu. Má to stupnici do 20, tak jsem měla nastavenou 4. Okamžitě ke mě přiběhl, tak velká pochvala a puštění zas na volno. Když jsem si ověřila jeho reakce, tak už byl s EO nomálně bez stopky. Reagoval pak už úplně v pohodě, jen jednou dostal silnější ránu a to 12, když mu srnec vylítl dva metry před čumákem. Za celou dobu dostal celkově těch ran tak kolem pěti. Pokud to člověk používá s citem, tak to pes pochopí hrozně rychle.
Pripojím sa so svojou skúsenosťou aj ja. Moja predošlá retrieverka bola bez PP a teda lovecké ani aportérske pudy v nej neboli ani náhodou. Nefret(moje 9-mesačné štendo GR,ako už tu viacerí tu vedia) dostala po otcovi okrem výšky a mohutnej postavy do vienka naozaj silný lovecký pud, zmysel pre aport a obrovskú chuť k práci. Najskôr bola extrémne hryzavé šteniatko, fakt malá piraňa, z divých vajec...až som sa v duchu aj tu sťažovala, čo s ňou,lebo sa mi to nezdalo normálne. Obviňovala som seba(nikdy nie ju),že neviem pochopiť, čo mi tou prehnanou aktivitou dáva najavo. Ked mala necelé tri mesiace, jeden miestny polovník(dosť uznávaný starý pán, ktorému rukou prešlo 20 stavačov a raz tolko sestrov pri výcviku) ma pri prechádzke lesom(bývame vo vojenskom obvode) s nadšením upozornil, že Nefret má ohromné predpoklady stať sa polovným psov a bola by škoda nevyužiť jej vlohy...už vtedy aportovala ako o život, stopovala, ale teda privolanie výrazne zaostávalo, lebo ved les, pole, milion pachov a ona nemá čas dobehnúť za paničkou, lebo ved pracuje. Išli sme na to presne tak,ako píše megí-najskôr sme trénovali privolanie doma, na stopovačke, potom cez dva dvory, potom v lese...stále na stopovačke,ale dievča velmi rýchlo pochopilo,čo sa od nej chce. Ono retrieveri sú dosť podplatitelní psi, odmena je pre nich top strop,ale pokiaľ nájdete ako odmenu niečo extra, čo váš pes miluje...Až mala privolanie 100% a povel stop taktiež 100%, stopovačku sme odložili. Nebudem sa tváriť,že to bola prechádzka ružovou záhradou, že to bolo jednoduché,že som v duchu nesmoklila, že ten pes a ja sme asi každý z inej planéty...V 5 mesiacoch Nefret ovládala privolanie, stopnutie, odloženie ako tak,ako omnoho starší psi. Zložila OVVR ako nič a pokračujeme dalej v príprave na dalšie skúšky
Chcela som tým len povedať, že najskôr je treba rozmýšlať ako váš pes...vžiť sa s ním,s jeho chápaním...musíte začať chápať rovnako a musíte byť o krok vpredu pred ním...nie fyzicky,ale predvídať,čo sa pes chystá urobiť...Je to drina,ale po čase to začnete brať ako výzvu a začne vás to baviť. Nebudete z toho nešťastná alebo znechutená,budete nabudená robiť s psom pokroky, zlepšovať sa,budovať váš vzťah cez prácu na poli, v lese, cez výcvik, dlhé prechádzky, spoznávanie nových miest...čím viac a viac zážitkov budete mať(a a nie vždy len pozitívnych),tým bližšie k sebe budete mať Cez možno občas prasknuté nervy, litre potu, špinavé oblečenie, slzy od zúfalstva..to všetko k tomu patrí Všetko je to iba v hlave,vo vašej a v psíkovej...a ešte vo vašich rukách.
Základom je, že pes aj Vy máte chuť cvičiť a pracovať... navyše vy ste ochotná nechať si poradiť a vidíte slabé miesta vášho psa. Vek psa vám tiež hrá do karát.Ste na dobrej ceste, naozaj platí len cvičiť, cvičiť, cvičiť...a vydržať. Ono to príde vtedy, ked to už najmenej budete čakať, možno zo dňa na deň,možno postupne. A jedného dňa budete pozorovať psa na poli, ako ukážkovo stopuje (alebo len tak lieta, nie každý pes stopuje), ako mu celé telo hrá, aký je šťastný, ako na zavolanie okamžite príde a poviete si bože,toto sme spolu fakt dokázali? Stálo to za to
Prepáčte za môj výlev, ale mám emotívnu chvílku.
A keby chce niektor rýpať, že retriever nemá taký lovecký pud ako stavač či seter...tiež som si to myslela,ale ked prišla Nefret,prehodnotila som názor. A ostatní tiež...Otočil sa mi celý svet,ale k lepšiemu A Vás to čaká tiež

Nedocvicene privolani a vyjizdka na koni spolu nejdou dohromady
On ten pes vi, ze nema vasi pozornost...

Jak mile má stopovacku funguje jak je bez tak je to horší někdy přijde hned a z toho když má jinou činnost tak ne ..
tu stopovačku má mít permanentně, neboli furt
a povel se vydává jen JEDNOU a psovod musí být schopen zajistit, aby ho pes splnil, a od toho tam je ta stopka
máš to uspěchané, nedotažené, zcela nedůsledné....a nějaké divné
když bylo přivolání na stopovačce 100% tak se to musí naučit i bez ne ?
bez už se nemá co učit, bez musí znamenat, že už to umí a tenhle pes to spolehlivě neumí
a je to i o úvaze psovoda, zda může v dané situaci při nějaké vycvičenosti psa povel použít....
a jestli má silný lovecký pud, tak to musí mít povel naučený coby reflex, automatickou reakci
už to padlo, myslím megi píše, je dobré mít jeden silný povel, jako reflex, a to nemusí být zrovna přivolání (já mám s pastevcem stůj)
a je to o vhodném zaměstnání, ne hře, zaměstnání pro psa
Já jsem s fenou taky musela začít používat stopovačku, a to jsem ji nepoužívala ani u štěnda. Reagovala krásně na první zavolání a sama si mě hlídala. Hlídá si mě sice pořád, ale před pár měsíci začala lítat tak nějak dál ode mně a ne vždy reagovat hned na první povel. Ona teda většinou ani nečmuchá, od myší díry se nechá odvolat, když vidí v dálce lidi, tak sama přijde, ale pak prostě stojí nějaký kus ode mě a když na ní zavolám, tak si sedne a čumí . A výraz něco jako si se zbláznila, že budu pořád lítat sem a tam. Není to nic hrozného, stačí zvýšit hlas a na druhý povel už většinou reaguje, ale nechci po ní hned řvát a nechci si ji učit až na druhý povel, tak prostě dostala šňůru a makáme se šňůrou. A viditelně se to zlepšuje. Jo a pak taky funguje druhý pes - protože když přivolám jeho, tak ona jde automaticky taky. Ale paradoxně mi přijde, že líp poslouchá, když jsem s ní sama než když jdu s obouma. Asi ví, že se musím věnovat i druhému a nemám oči jen pro ni?
Jak pak tu šňůru odstraňujete? U předešlého psa jsem asi udělala něco špatně, nebo byl moc vychytralý - ale moc dobře poznal, kdy má šňůru a kdy ne a podle toho taky reagoval, tak bych nerada udělala zas nějakou chybu.

"Ale paradoxně mi přijde, že líp poslouchá, když jsem s ní sama než když jdu s obouma. "
To neni paradox. Tak to je
Oni jsou chytří a dobře ví, kdy máte na starost jen je a kdy se dělí o pozornost ještě s druhým psem. Já jsem léta venčila vždy dva psy, a když jsem pak musela procházky rozdělit, protože starý pes už nezvládal, tak jsem si první dny jen s jedním psem připadala jako na dovolené :-).
Jinak u nás stačí, když vezmu do ruky telefon, stačí, že ho mám v ruce, a už se dostaví drobné problémy se sluchem.

Jak pak tu šňůru odstraňujete? U předešlého psa jsem asi udělala něco špatně, nebo byl moc vychytralý - ale moc dobře poznal, kdy má šňůru a kdy ne a podle toho taky reagoval, tak bych nerada udělala zas nějakou chybu.
v prvé řadě není pes šňůru někdy má a někdy ne - existuje jenom MÁ, furt. Tím ho nenaučíš ono pořád omílané když má x když nemá, To za podstatné prvé.A to je chyba, kterou, domnívám se, dělá drtivá většina uživatelů stopky.
Odstraňuješ v závislosti na dokonalosti naučeného, máš zkracovat až na malý camrflík. A tady je zase klíčová naprostá důslednost - povel jen jednou, případně si pro psa dojdu a pokud se stane, tak si okamžitě a na místě dám na šňůře intenzivní lekci bleskového přivolání (či to stůj či.....).
A opět ta úvaha - když je pes se silným loveckým pudem v čuchacím rauši tak to jen tak lehce naučený povel nepřebije, to ne.....

tak ja ted vencim 3 - a když jdu jen se dvěma - tak to mam taky jako dovolenou
napsal(a):
v prvé řadě není pes šňůru někdy má a někdy ne - existuje jenom MÁ, furt. Tím ho nenaučíš ono pořád omílané když má x když nemá, To za podstatné prvé.A to je chyba, kterou, domnívám se, dělá drtivá většina uživatelů stopky.
Odstraňuješ v závislosti na dokonalosti naučeného, máš zkracovat až na malý camrflík. A tady je zase klíčová naprostá důslednost - povel jen jednou, případně si pro psa dojdu a pokud se stane, tak si okamžitě a na místě dám na šňůře intenzivní lekci bleskového přivolání (či to stůj či.....).
A opět ta úvaha - když je pes se silným loveckým pudem v čuchacím rauši tak to jen tak lehce naučený povel nepřebije, to ne.....
Jo fena ji teď taha za sebou furt.... Predesly pes taky - akorát jsem nezkracovala uplne na krátký kus, mela jsem tři délky a postupně zkracovala. Když mi přišlo, že už to bylo stoprocentní na šňůře, tak jsem i tu krátkou sundala a ono to najednou stoprocentní nebylo. Když jsem šňůru zase pripla, tak OK.

marcelaamax
napsal(a):
Ja třeba u psa nevidím žádný rozdíl když jsme sami a kdyz jsme s druhou fenou, rozdíl vidím jen u feny 😁.
a pes chodi na volno?

marcelaamax
napsal(a):
Pouštím na volno jen když jim hazim hračky, cvičím, nebo se mu prostě stopro věnuju, když "jen tak" jdeme tak je v postroji v sedáku a nebo má šňůru.
no prave - pamatuji si to dobře.
jde porovnávat psa, co je porad motivovany k spolupraci a psa, co ma opravdu volno ?
podle me ne.
když vytahnu micek - tak opravdu nemusim resit privolani nebo zajem o zver.
napsal(a):
no prave - pamatuji si to dobře.
jde porovnávat psa, co je porad motivovany k spolupraci a psa, co ma opravdu volno ?
podle me ne.
když vytahnu micek - tak opravdu nemusim resit privolani nebo zajem o zver.
Jo to máte pravdu. Ale já neřeším zájem o zvěř - ten fena vůbec nemá. Jen prostě když jsem s fenou sama, tak celkově reaguje líp, zatímco pes reaguje uppne stejně, at je sám, nebo s fenou a to i když je na šňůře a jen tak jdeme. Ale on už ma taky trochu rozum 😁
Edit. : a na té stopce (20 metrů) má pes absolutní volno..

jahodapavel
napsal(a):
Jestli chcete nadosmrti se psem na stopovačce, slézat z koně, když se vám někde zachytí, být neustále ve střehu, jestli není v okolí zvěř, neustále si hládat vzdálenost od vás, tak postupujte podle výše uvedených rad.
jsem ještě nezazila ma.ora, co by sel na vyjížďku na koni se psem na stopovacce

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já bohužel jo - rozbili se všichni tři
to je na Darwinovu cenu....

No jo, jenže neovladatelný pes nemá u koní co dělat. Takže ani s tou stopovačkou se tam neobjeví. Leda že páníček cvičí ze země. Psa. A to by také měli udělat, naučit psa, že se jde s koněm, se mnou, a že i u koní se poslouchá.
A jak vypadá volno podle mého psa?
Potká školku a prostě s nimi jde do školky.
No tak to je blbé volno. Vůbec si nevšimne, že tam nejsem.
Pes nemá nikdy volno. Jeho úkol je následovat toho koně, tedy mne. Tak jak může někam odběhnout, natož do lesa?
Tento pes nechť zůstane doma.
Volám - čekej! Pes zastaví, zavolám hrajeme, pocem, kde máš míček? Hotovo.
Když vím, se psovi nechce zpátky, tak ho zastavím. Dostane na dálku sedni lehni mrtvolka a když už je vzpamatovaný, tak ke mně. Ještě se nestalo, aby nepřišel.
Jasně, místo jasného výrazného čekej může dostat impuls.
Za to bych se docela styděla, kam jsme to dopracovali.
Marcelaamax - možná máte málo funkční odměnu. Možná to chce místo klasických odměn jako salámek něco jako nejoblíbenější hru.
Ani mi to moc nepřijde jako podlézání, jenom se tak pes naučí, že přijít se vyplatí, což se doteď nevyplatilo, protože okolo je tolik zajímavého, co jako u paničky. Jo, na cvičáku ten salám asi stačí. Tak nějak to myslím.
Taky se mi osvědčilo udělat za včerejškem tlustou čáru a začít znovu, nějak jinak. On je pes pak takový překvapený.
Někdo odborný to přepíše do srozumitelné podoby. Hmn_ :-)
Marcelaamax - možná máte málo funkční odměnu. Možná to chce místo klasických odměn jako salámek něco jako nejoblíbenější hru.
Ani mi to moc nepřijde jako podlézání, jenom se tak pes naučí, že přijít se vyplatí, což se doteď nevyplatilo, protože okolo je tolik zajímavého, co jako u paničky. Jo, na cvičáku ten salám asi stačí. Tak nějak to myslím.
Taky se mi osvědčilo udělat za včerejškem tlustou čáru a začít znovu, nějak jinak. On je pes pak takový překvapený.
Někdo odborný to přepíše do srozumitelné podoby. Hmn_ :-)
Odměny měním, není to jen žrádlo, jsou to i hračky - pešek, střapec a puller je u nás top. Jenže já vidím rozdíl v povahách mých psů - pes slyší povel a ví, že bude odměna hra, pešeček atd... a bez rozmyslu letí. Zatímco fena nad tím prostě přemýšlí a přijde mi, že je vyčůraná . Máme takové základní trasy, stejné - a ona prostě ví, že se jde tamtudy a tak jako proč by měla chodit ke mně, když jdeme tím směrem, co jde ona, proč by se měla vracet. Takhle to vidím já. Tohle se děje jen na těch stálých trasách, když jsme někde v "cizím", tak se toto vůbec neděje. Takže jsem začala dělat to, že jdeme tu naší trasu a já najednou zahnu do leva, do prava, otočím to a jdeme jinam. A řekla bych, že toto celkem funguje. Jinak pokud budu mít tu top hračku v ruce, tak se ode mě prostě nehnou a budou pořád vyžadovat hru, cvičení atd.... Takže jo, můžu si cvaknout puller třeba na vodítko kolem sebe a fena se nehne - ale já zase chci, aby se normálně "volně" proběhla, úplně vypnula a nesoustředila se na hračku, na hru.
Edit.: takhle mě "vyškolila" už jako úplně to malé závislé štěně - pár týdnů jsem ji měla doma. Vraceli jsme se z krátké procházky zadem, blížili jsem se k zahradě. Normálně jdeme a fena se najednou zastaví - už viděla, že jdeme domů a asi se ji nechtělo. Byla pár metrů ode mě, takže já vytáhla hračku, začala ze sebe dělat klasicky blázna, pokřikovala jsem vesele, běžela směrem domů, fakt daleko, že už mě ani neviděla a fena? Ta si k tomu ještě sedla a koukala na mě stylem, jestli jako mi hrabe . Poslala jsem pro ni druhého psa - ani za ním nešla, prostě jen seděla a čekala. No tak jsem k ní došla, cvakla ji na vodítko a normálně jsme odešli. V tom místě se mi zastavovala častokrát, takže jsem ji pak ještě před tím místem připnula na delší vodítko a zabavila hračkou, aby prostě to místo nevnímala. Tady byl úplně krásně vidět ten rozdíl, že to co spolehlivě funguje na jedno štěně, s druhým štěndem ani nehne.
A to co teď řeším se stopkou - neberu to ani jako nějaký velký problém, já vím, že neuteče a že když zvýším hlas, tak přiběhne. Jen jak jsem psala - chci to jakoby upevnit, zdokonalit, nebo jak to říct. A k tomu pomáhá ta stopka, plus měnění směru a změna tras procházek - u nás, na jiného psa to platit nemusí.
Bylo by vrcholně neetické psa trvale zablokovat v tom co je mu svaté. Nezáleží na tom jestli se to provede prostřednictvím elektrošoků, nebo způsobem méně drastickým. Takové potlačení s sebou nese neplnohodnotný život.
Pes je zvíře komplikované, které nevystačí s primitivními náhradami. Potřebuje pracovat prdelí, ale i hlavou. Nejlepší nápady má pes v rámci příslušné specializace, v rámci pudového a mentálního rozvoje. Vybraná plemena mohou být ukázněna výcvikem, ale je třeba si uvědomit, že celou dobu po kterou pes vykazuje kázeň, touží také zpravidla po uvolnění. Jiná plemena snášejí lépe omezení mechanické, tzv. vodítko. Tak či onak, psa nelze týrat do nekonečna. Permanentně utlačovaný pes totiž niterně vyhoří.
Nejprve tomu zvířeti nabídněte práci (to není zábava, ale vášeň) a potom mu ji teprve za určitých okolností berte nebo zakazujte.
vetřelec
napsal(a):
Bylo by vrcholně neetické psa trvale zablokovat v tom co je mu svaté. Nezáleží na tom jestli se to provede prostřednictvím elektrošoků, nebo způsobem méně drastickým. Takové potlačení s sebou nese neplnohodnotný život.
Pes je zvíře komplikované, které nevystačí s primitivními náhradami. Potřebuje pracovat prdelí, ale i hlavou. Nejlepší nápady má pes v rámci příslušné specializace, v rámci pudového a mentálního rozvoje. Vybraná plemena mohou být ukázněna výcvikem, ale je třeba si uvědomit, že celou dobu po kterou pes vykazuje kázeň, touží také zpravidla po uvolnění. Jiná plemena snášejí lépe omezení mechanické, tzv. vodítko. Tak či onak, psa nelze týrat do nekonečna. Permanentně utlačovaný pes totiž niterně vyhoří.
Nejprve tomu zvířeti nabídněte práci (to není zábava, ale vášeň) a potom mu ji teprve za určitých okolností berte nebo zakazujte.
Nevím, jestli je to reakce na mě? Ale naši psi práci mají - cvičíme poslušnost, obrany, stopy, bull sporty, coursing, koloběžka - to je to, co je baví a co je pro ně svým způsobem "práce". Ale taky chodíme na "obyčejné" procházky, kde si mohou dělat i to, co chtějí - tedy v rámci nějakých pravidel. Ale rozhodně nejsou nějak "utlačovaní"..

"Jinak pokud budu mít tu top hračku v ruce, tak se ode mě prostě nehnou a budou pořád vyžadovat hru, cvičení atd.... Takže jo, můžu si cvaknout puller třeba na vodítko kolem sebe a fena se nehne - ale já zase chci, aby se normálně "volně" proběhla, úplně vypnula a nesoustředila se na hračku, na hru."
Mám ten míček u sebe pořád. Koukat může, ale já nehraju. Nakonec odejde. A já, až se mi bude chtít, míček vezmu a řeknu - hrajeme nebo co?
Ne.. řeknu ke mně. A pes přiletí a dostane hru s míčkem.
A pak zas dám míček do házedla, řeknu končíme a pes si jde po svém.
Já Vám to asi nevysvětlím. Vzácná odměna, vzácná hračka? Nelákat na pověšenou hračku, schovat ji do kapsy a dát po tom úspěšném přivolání.

marcelaamax
napsal(a):
Já Vám to asi nevysvětlím. Vzácná odměna, vzácná hračka? Nelákat na pověšenou hračku, schovat ji do kapsy a dát po tom úspěšném přivolání.
Však přesně tak to dělám .
Takže jo, můžu si cvaknout puller třeba na vodítko kolem sebe a fena se nehne
napsal(a):
Takže jo, můžu si cvaknout puller třeba na vodítko kolem sebe a fena se nehne
No, však tohle nedělám 😃. Píšu, že bych to tak mohla dělat, ale nedělám, protoze chci, aby fena vypnula a proběhla se. To znamená, že hračku schovám a ona ví, že konec a jde si běhat.

marcelaamax
napsal(a):
No, však tohle nedělám 😃. Píšu, že bych to tak mohla dělat, ale nedělám, protoze chci, aby fena vypnula a proběhla se. To znamená, že hračku schovám a ona ví, že konec a jde si běhat.
A jak to je s jinou odměnou, se salámem? Ten musím taky schovat, aby pes věděl, že je konec cvičení, hraní, ruším povel, nebo co tím vlastně říkám?
Domnívám se, že hraní si a odměna hraním je něco jiného.
Asi si úplně nerozumíme. Salám nebo jinou odměnu mám taky v kapse a psy na to nelákám. Dostanou to až v okamžiku, kdy splní povel, ale moc dobře vědí, že to dostanou.
Takže odměna hraním - mám třeba peška v kapse u vesty, fenu přivolám, v okamžiku kdy vidím, že fena reaguje a běží ke mně, tak sahám rukou do zadu do kapsy, v okamžiku, kdy fena předsedá, nebo přichází - záleží na tom jaký byl povel - vytahuji peška a začínáme se tahat, pak většinou nechám vyhrát a nechám peška chvíli nosit, zase se potaháme, peška vezmu, feně dám volno a jdeme dál.... Nebo tak zavolám jen jménem, bez povelu a v okamžiku, kdy se na ně fena podívá, tak tu hračku prostě hodím....
Omlouvám se, ale nějak asi úplně nechápu, o co vám jde . Nemyslím si, že by měla fena problém s motivací. Jde jen o to, že si "zažila" stejné trasy a občas prostě začala přemýšlet nad tím, proč by se měla vracet zpátky ke mně, když já jdu jejím směrem a trochu ji trvalo, než reagovala - proto stopka a častá změna směru. Pokud bych tu hračku vytáhla, tak nemusím dávat ani povel a fena automaticky přijde, ale to já nechci. Protože chci, aby fungovala i když hračku nevidí... Snad je to aspoň trochu srozumitelné .

napsal(a):
"Ale paradoxně mi přijde, že líp poslouchá, když jsem s ní sama než když jdu s obouma. "
To neni paradox. Tak to je
Ono taky záleží na tom, když jeden ze psů poslouchá na myšlenku, tak ho netřeba "hlídat" a člověk se může věnovat tomu většímu "neposluchovi" s tím, že ještě poslušný pes pomáhá třeba při přivolání, kdy ho ten druhý může následovat.

už to padlo, myslím megi píše, je dobré mít jeden silný povel, jako reflex, a to nemusí být zrovna přivolání (já mám s pastevcem stůj)
S chrtem jsem měla na stopro taky povel "čekej", v tu chvíli, kdy ho něco zaujalo, by byl povel "ke mně" neproveditelný, protože je to pro takového psa dle mého těžší než "jen zůstat stát"
napsal(a):
S chrtem jsem měla na stopro taky povel "čekej", v tu chvíli, kdy ho něco zaujalo, by byl povel "ke mně" neproveditelný, protože je to pro takového psa dle mého těžší než "jen zůstat stát"
Taky máme "čekej", už je to zautomatizované a tlapy se téměř vždy samy zastaví. Poslední dobou k tomu občas přidávám hlášku "já jdu", což znamená "počkej, až tě předejdu".
K nácviku tohoto mě inspiroval Franta Šusta, když konstatoval, že dost psů neumí na povel pustit majitele před sebe.

v okamžiku kdy vidím, že fena reaguje a běží ke mně, tak sahám rukou do zadu do kapsy
neboli nedotažené, fena běží na hračku, je lákána, hračka se stává součástí cviku, povelu......
Protože chci, aby fungovala i když hračku nevidí...
viz má hesla výše, aneb hračka není odměna ale lákadlo,ta součást cviku/povelu, ne odměna za cvik - a to je to, co píše megi

Terven
napsal(a):
v okamžiku kdy vidím, že fena reaguje a běží ke mně, tak sahám rukou do zadu do kapsy
Tomu Franta Šusta říká "klikání kapsičkou"
Jo, to se nesmí, to už jsem také zjistila. Sice pozdě, ale .. :-)
Potřebovala jsem megíně potvrdit, že to, že se na mě aspoň otočila, je dobře, a ať pokračuje ke mně.
Nebylo to teda vůbec jednoduché, vztekala jsem se docela dost. Protože jsem věděla, že jí to vysvětluji blbě. Že jsem prostě hloupá a nevím, jak z toho ven.
Tak jsem dělala, že mám radost. Jásavě..
Trošku to pomohlo, ale stejně to chtělo docvičit nějaký ten povel a sebe docvičit v důslednosti. Bez toho to bylo trápení. Mě :-)
Nakonec jsem ve vážných případech skončila u toho, že volám čekej, pes zastavuje... megínééééééé chyť ho běéééééééž - a jak se na mě pes podívá, hážu míček opačným směrem, než je zvěř a běžím za míčkem. To by se zbláznila, nechytit míček a dostat ho já. Myslím, že se i vzteká, když ho chce vzít z voleje a on spadne na zem :)
Vážný případ je zvěř moc blízko, nestává se často. Jinak stačí jen to čekej.
Zajímavé je, nevím jak se to stalo, že na tom míčku není závislá, nebere ho z domů sama, nemáme ho každý den a nerozbije ho.
Jo a .. divná věc.. na začátku vycházky si hodí míček na zem a válí se po něm. Nebo když jí spadne do bahna, potoka, .. tak zas váleček.
Musím si zkrátka rozmyslet, jestli chci psovu pozornost, zastavit ho, nebo přivolat.
Myslím, že uvědomit si, co odměňuji, mi trvalo asi tak jen.. měsíc :-)

"dost psů neumí na povel pustit majitele před sebe" je možné trochu rozvést?
Tak ja nevim, ale pokud u sebe tu hračku nemám a nebo mám a stojím s rukama podél těla, tak fena přiběhne taky a úplně stejně, jako když saham do te kapsy 🤷♀️🤔. Možná proto, že ji tu hračku nedám vždy? Někdy dám pamlsek a někdy "jen" pochválím slovně a podrbu. Ale abych pravdu řekla, tak tohle zase tak nějak do detailu neřeším, dělám to, co funguje a extra nad tím nepřemýšlím. A myslim, ze to jak na těch místech přemýšlela a nereagovala hned, že to vubrc nesouviselo s hračkou nebo s motivací, ale s její vycuraností, ale třeba se mýlím.
Nenosím hračky na každou procházku, nekdy nemám ani pamlsky a oba psi normálně fungují.
napsal(a):
"dost psů neumí na povel pustit majitele před sebe" je možné trochu rozvést?
Jsou to takové ty situace, kdy se pes mylně domnívá, že řešení situace je v jeho kompetenci a hrne se vpřed. Zejména setkávání s jinými psy, lidmi...anebo když nevím, co přesně je za rohem a nechci, aby do toho fena vletěla první. Prostě psa zarazit a předejít- zní to triviálně, ale spousta psů to neumí. Maximálně se zastaví na povel, ale jakmile je páníček na jejich úrovni, opět se rozejdou.
Je velmi praktické je naučit "pusť mě před sebe" anebo "pusť mě před sebe, tohle ti nepřísluší řešit".

marcelaamax
napsal(a):
Tak ja nevim, ale pokud u sebe tu hračku nemám a nebo mám a stojím s rukama podél těla, tak fena přiběhne taky a úplně stejně, jako když saham do te kapsy 🤷♀️🤔. Možná proto, že ji tu hračku nedám vždy? Někdy dám pamlsek a někdy "jen" pochválím slovně a podrbu. Ale abych pravdu řekla, tak tohle zase tak nějak do detailu neřeším, dělám to, co funguje a extra nad tím nepřemýšlím. A myslim, ze to jak na těch místech přemýšlela a nereagovala hned, že to vubrc nesouviselo s hračkou nebo s motivací, ale s její vycuraností, ale třeba se mýlím.
Nenosím hračky na každou procházku, nekdy nemám ani pamlsky a oba psi normálně fungují.
"Možná proto, že ji tu hračku nedám vždy? "
ne.
funguje to, protože pro hracku sahate, az když se fena rozbehne k vam, a ne aby se rozbehla -zadne lakani na hracku se nekona…

Terven
napsal(a):
Taky máme "čekej", už je to zautomatizované a tlapy se téměř vždy samy zastaví. Poslední dobou k tomu občas přidávám hlášku "já jdu", což znamená "počkej, až tě předejdu".
K nácviku tohoto mě inspiroval Franta Šusta, když konstatoval, že dost psů neumí na povel pustit majitele před sebe.
Tak já mám pesany naučené, že chodí přede mnou, abych je měla na očích, takže já naopak zase mám povel "kde jsi?" což znamená "švihej přede mě", když se courá někde za mnou....
Ale myslím, že by to ale nebyl problém, protože doma používám povel "já jdu první", protože na úzkém schodišti, když táhnu dvě narvaný tašky s nákupem a pesani samozřejmě nutně musí jít "u nohy" (čti: u tašky), tak to se fakt nevejdem...nebo když nesu koš s prádlem, kýble s vodou atd. takže i venku by to asi fungovalo.

Terven
napsal(a):
Jsou to takové ty situace, kdy se pes mylně domnívá, že řešení situace je v jeho kompetenci a hrne se vpřed. Zejména setkávání s jinými psy, lidmi...anebo když nevím, co přesně je za rohem a nechci, aby do toho fena vletěla první. Prostě psa zarazit a předejít- zní to triviálně, ale spousta psů to neumí. Maximálně se zastaví na povel, ale jakmile je páníček na jejich úrovni, opět se rozejdou.
Je velmi praktické je naučit "pusť mě před sebe" anebo "pusť mě před sebe, tohle ti nepřísluší řešit".
kdy se pes mylně domnívá, že řešení situace je v jeho kompetenci a hrne se vpřed
me to teda prijde jen jako nedocvicene stuj, ale to by asi bylo moc jednoduche vysvetleni
staci byt dusledny a pes se nebude nic "mylne domnívat"
sorry, ale pobavil me tenhle obrat.
napsal(a):
kdy se pes mylně domnívá, že řešení situace je v jeho kompetenci a hrne se vpřed
me to teda prijde jen jako nedocvicene stuj, ale to by asi bylo moc jednoduche vysvetleni
staci byt dusledny a pes se nebude nic "mylne domnívat"
sorry, ale pobavil me tenhle obrat.
Jsem ráda, že vás to pobavilo...pro mě je důležitej výsledek a nikoli, jak cvik člověk nazve.
"Stůj" jako povel já nepoužívám (teda jo, ale u koně ). Fena zná "čekej"....prosté "čekej" znamená, že se zastaví a počká až k ní dojdu nebo až povel zruším nějakým jiným - třeba "můžeš běžet"
Pokud doplním "já jdu", prostě sedí nebo stojí a čeká, až se zařadím před ní.
Pro mě je důležitý hlavně se dorozumět. Jelikož nejsme nikde organizované a nesvazuje nás žádný zkušební řád, můžeme stran povelů být kreativní dle libosti

Vypadá to tak, ale nemusí to být nedocvičené. Záleží, co tím Stůj chci.
Když jsem psa naučila, že se zastaví, já ho dojdu a jdeme dál.. tak to tak dělá.
To jsme měli a pak přišly trable právě s tím, co za překvapení je za rohem, tak jsem tento povel zrušila (těžko bych vymýšlela, jak psa donutit se po Stůj nerozejít za mnou) a máme U mě - jde u nohy. A čekej - to zůstane stát, dokud nezavelím něco jiného.
Co je ukončení povelu..

Down a za paty.. aha, tak ono to jde přes taková slova? Bez EO?
:-)

Terven
napsal(a):
Jsem ráda, že vás to pobavilo...pro mě je důležitej výsledek a nikoli, jak cvik člověk nazve.
"Stůj" jako povel já nepoužívám (teda jo, ale u koně ). Fena zná "čekej"....prosté "čekej" znamená, že se zastaví a počká až k ní dojdu nebo až povel zruším nějakým jiným - třeba "můžeš běžet"
Pro mě je důležitý hlavně se dorozumět. Jelikož nejsme nikde organizované a nesvazuje nás žádný zkušební řád, můžeme stran povelů být kreativní dle libosti
Myslím, že "problém" je v tom, že to čekej u Vás znamená to A NEBO to. Takže pes vlastně měl dovoleno se rozejít a nečekat na nás pomalé a nerozhodné :-)
Vy jste přidala Já jdu a já zvolila jiné slovo s jiným cvikem.
A někdy říkám - kde máš bejt?! A to ona ke mně přijde, protože to jsem myslela to místo, ona to ví, kde má bejt, a zavrtí se, zasměje.
A zase odejde.
napsal(a):
Myslím, že "problém" je v tom, že to čekej u Vás znamená to A NEBO to. Takže pes vlastně měl dovoleno se rozejít a nečekat na nás pomalé a nerozhodné :-)
A někdy říkám - kde máš bejt?! A to ona ke mně přijde, protože to jsem myslela to místo, ona to ví, kde má bejt, a zavrtí se, zasměje.
A zase odejde.
A pak máme ještě "jdu to vyhodit" což znamená "počkej tady, já jdu s tvým bobkem do popelnice, nemusíš chodit se mnou"
a jdu do odpaďáku přes ulici a fena čeká a tváří se důležitě. Máme to prostě variabilní
napsal(a):
A zase odejde.
Pro mě je to takhle jednodušší, v 90% případů mi stačí, když fena počká až jí dojdu a rozejití se mnou mi nevadí, takže jo, má to dovoleno.
A na ty zbylý procenta mám povel, kterej znamená "jdu před tebe".
A vidím kolem sebe, že většina lidí a psů to neumí, prostě pes je za všech okolností vpředu. Je jedno, jestli je to nedotažené stůj nebo něco jiného, ale prostě neumí.
Ač se to možná nezdá, hodně psů má potřebu bránit si majitele, společnou minismečku, pamlskovník, pohodu ...a někteří se - ze svého pohledu oprávněně, z našeho mylně - domnívají, že jdou-li první, je to prostě na nich.
Tím, že se zařadí až na druhou pozici, dostanou mj. informaci "tohle neřeš, tohle řeším já."

napsal(a):
A zase odejde.
Ten povel "kde máš být" používám taky, ale ve chvíli, kdy pes má jít u nohy a zapomene se, nebo když vidí jiného psa a chce jít tím směrem.
Paradoxně jsem ho to nijak ne učila, prostě je to součást naší konverzace a pes si sám odvodil, že kde máš být znamená vrátit se k noze 😁
Stejně jako venku, když potřebuju, aby mě začal vnímat, prostě zavolám "tady jdeme" aby jako byl upozorněn, že jdeme jinudy, nijak se to cíleně neucil a stejně to chápe. Ale oni jsou ti pastevci nebo pólo pastevci prostě jiná sorta psů 😁

no, můj pes většinou chodí první, protože........chodí rychleji!
Mě chodí psi taky přede mnou a ještě jsem nezažila situaci, kdy bych potřebovala, aby šli za mnou. Ani u předchozího psa. Pokud míjíme lidi nebo psy, tak máme "tady" a ukážu směrem k noze, to znamená něco jako "k noze", ale volnější. Ale je fakt, že tady u nás nepotkáme téměř nikoho - teda jooo teď ty tři dny pár lidi se psy potkáváme - že by předsevzetí? Přeji psům, aby to majitelům vydrželo.
Máme taky pár nepřehledných míst - třeba takový kopeček, kde za horizont není vidět, psi dostávali normálně "čekej", třeba v půlce toho kopečku, já došla nahoru a řekla "jdeme" tím končí naše "čekej". Teď už "čekej" ani nemusím říkat, psi to berou jako samozřejmost a zastavují automaticky. To samé máme před přejezdy, bez závor, které jsou tady uprostřed polních cest. Tam prostě striktně trvám na tom, aby psi pár metrů předtím zastavili a počkali na mě a nebo šli "tady" u mě a došli jsme k přejezdu spolu.
ale je fajn umět to pořadí v případě potřeby otočit
A kdy potřebujete, aby pes šel za Vámi? To neberte jako rýpání, mně to fakt zajímá :-) .

Tak kdybych žila na samotě u lesa, tak nepotřebuji ani vodítko.
Za mě (ono je to spíše vedle mě, ale pes je za mnou a u nohy má možná kus hlavy) je dobrý povel, když nevidím za roh, nebo když jde proti naše milovaná kolie.
Na mého psa tak nedosáhne a můj pes nevyletí - nemají kudy.
Včera bylo venku spousta lidí se psy, ještě měli asi dovolenou a navíc svítilo sluníčko, to je venčící kombinace, ta nejpravější.
Na louce jsme potkali psy, o kterých nevím, že tu žijí.
Kvůli jednomu retrívrovi šel můj pes za mě, byl nějaký vytočený ten blonďáček. Pak kvůli kolii.
Ostatní jsme minuli bez vodítka nebo bez vodítka vedle mě.
Je to jen taková pojistka - jdu první, protože dobře vím, co nás tu čeká za překvapení.
Nedělám to ani tak kvůli těm psům okolo, ale kvůli sobě. Mám klid.
No, je fakt, že kolie ve dví nevypadá dobře.
Za mnou je lepší než vedle nebo přede mnou, protože mám víc prostoru a času.
Také to startovacímu psovi říká, že mě ty jeho nálady nezajímají, řeším to já.
Bojácnému něco podobného.
Je to časoprostor. A pes se vedle a vzadu chová jinak, zkuste se podívat na ten výraz. Megí třeba "ale tady nic nevidím!!!!".
Díky za vysvětlení. No já vzhledem k tomu, že potkáme někoho opravdu málokdy toto nepotřebuji. Mě stačí když jde pes v tomto případě vedle mě. Když už někoho potkáváme tak na rozlehlých loukách nebo širších cestách, kde se prostě v pohodě vyhneme, obejdeme. Ale jako do města jezdíme taky, zase na náměstí mám psy na vodítkách a ani tam jsem ještě nezaznamenala, že by se mi tohle hodilo, nebo že by nám to nějak chybělo. Ale jo, pokud někdo bydlí ve městě nebo někde, kde potkává na úzkých cestách hodně lidí a psů, tak se to asi hodí.

A kdy potřebujete, aby pes šel za Vámi? To neberte jako rýpání, mně to fakt zajímá :-) .
také mám "za paty" a to znamená doslova za p.rdel
zhruba používáno pes na volno - nevidím za zatáčku
nebo pes na šňůře, sešup dolů, klouzačka ..... taková varianta k "pomalu" (jako netahej neb na postroji tahat povoleno)
není to o potřebě, ale o tom, jak to chci
rozšíření repertoáru ovladatelnosti
napsal(a):
také mám "za paty" a to znamená doslova za p.rdel
zhruba používáno pes na volno - nevidím za zatáčku
nebo pes na šňůře, sešup dolů, klouzačka ..... taková varianta k "pomalu" (jako netahej neb na postroji tahat povoleno)
není to o potřebě, ale o tom, jak to chci
rozšíření repertoáru ovladatelnosti
Jasně, chápu. Já když nevidím za zatáčku, tak mi stačí "čekej" a případně pak "tady" (jako u nohy), u sešupu dolů "pomalu" a nebo dělám taky to, že tam nechám psy čekat a když dojdu dolů, tak si je zavolám. A to "pomalu" nebo "tady" funguje i když má pes postroj na tahání a je v sedáku. Takže nám to stačí takto :-) .

Terven
napsal(a):
"pro mě je důležitej výsledek a nikoli, jak cvik člověk nazve"
však ja taky nepsala o nazvu cviku
jen jak slozite popisujete - nedocviceny pozadavek.
o tom, na jaky povel se pes co nauci - nebo nenauci - na to opravdu zadne sablony neexistuji. a je to dobře
každý pan i pes mají svoji vlastni "rec"
v tom jsou ti psi proste genialni, jak si nas domestikovali

jahodapavel
napsal(a):
Tady objevujete staré známé věcí. Stačí se podívat do výcviku loveckého psa na povel Down a Za paty.
proc se tak upinate zrovna k tomu, kdo co říká / davá za pokyn?
vzdyt je to něco uplne nepodstatného ?
a jen tak na okraj - tohle je pro myslivce ten down
napsal(a):
proc se tak upinate zrovna k tomu, kdo co říká / davá za pokyn?
vzdyt je to něco uplne nepodstatného ?
a jen tak na okraj - tohle je pro myslivce ten down
Já normálně slyším nebo vidím to "down" a dělá se mi špatně. Protože si vždy vybavím myslivce u nás v hospodě, po nějakém honu nebo akci. Kdy psi museli ležet takto v poloze "down" a pokud se pes po dvou hodinách pohnul, zvednul hlavu, tak mu ji nalitý páníček klidně přišlápnul zpátky na zem.
marcelaamax
napsal(a):
Nevím, jestli je to reakce na mě? Ale naši psi práci mají - cvičíme poslušnost, obrany, stopy, bull sporty, coursing, koloběžka - to je to, co je baví a co je pro ně svým způsobem "práce". Ale taky chodíme na "obyčejné" procházky, kde si mohou dělat i to, co chtějí - tedy v rámci nějakých pravidel. Ale rozhodně nejsou nějak "utlačovaní"..
Nebyla to reakce na Vás. Váš přístup ale považuji za nedostatečný a z dlouhodobého hlediska neudržitelný. Pokud se jakožto majitelé a především chovatelé stafordšírských bullterrierů nepolepšíte, plemeno zdevastujete úplně. V současnosti je plemenitba natolik roztroušená, že rekonstrukce přestává být reálná. Zajímalo by mě co s tím budete dělat, protože jak jsem zaznamenal, plánujete vrh.

marcelaamax
napsal(a):
Já normálně slyším nebo vidím to "down" a dělá se mi špatně. Protože si vždy vybavím myslivce u nás v hospodě, po nějakém honu nebo akci. Kdy psi museli ležet takto v poloze "down" a pokud se pes po dvou hodinách pohnul, zvednul hlavu, tak mu ji nalitý páníček klidně přišlápnul zpátky na zem.
no vidíte...
ne slovo, ale to, co po nem (ne)nasleduje je dulezite, ne? od psa i člověka...
napsal(a):
no vidíte...
ne slovo, ale to, co po nem (ne)nasleduje je dulezite, ne? od psa i člověka...
Jo, však já souhlasím. Mám se známými spoustu stejných nebo podobných povelů - tedy jakože pes má udělat stejnou věc, ale každý to máme pojmenované trochu jiným povelem. Na tom nevidím nic špatného. Já taky u psů normálně třeba nepoužívám moc "lehni" , ale "dolů" - což znamená, že si mohou lehnout jak chtějí, otočit se,převalit se atd.... používám třeba v hospodě nebo restauraci...

napsal(a):
"pro mě je důležitej výsledek a nikoli, jak cvik člověk nazve"
však ja taky nepsala o nazvu cviku
jen jak slozite popisujete - nedocviceny pozadavek.
o tom, na jaky povel se pes co nauci - nebo nenauci - na to opravdu zadne sablony neexistuji. a je to dobře
každý pan i pes mají svoji vlastni "rec"
v tom jsou ti psi proste genialni, jak si nas domestikovali
Ale když jim stačilo takové provedení, byli na tom dohodnuti, tak proč je to nedocvičené?
Nedocvičené by to bylo, kdyby Terven požadovala, aby po Stůj pes zůstal stát nafurt, dokud nedostane jiný povel. Výhradně tohle.
Ale to ona nechtěla.
...............Mám spíše zmatek v tom, proč tohle pan Šusta říká.
Naučím si psa plnit povely v takovém provedení, v jakém mi to vyhovuje.
Jako moje "kde seš, kde máš bejt" a "tady jdeme".....to je prostě jenom "pse zbystři, koukni na mě, jdeme jinam" - nemá to žádné příliš přesné provedení.
A když budu chtít, aby pes čekal, dokud nevydám jiný povel, tak ho to naučím.
Asi bych potřebovala k pochopení i ten zbytek přednášky, protože tohle je pro mě akorát to, že jsem nenaučila jiné provedení.
O čem ta rozprava byla?

jsem se právě ztratila.....

napsal(a):
jsem se právě ztratila.....
No já úplně. Protože to, že mě pes nechce pustit před sebe......je jenom to, že jsem to po něm nechtěla.
Tak by mě zajímalo, proč to je problém, v jakém kontextu to bylo diskutováno.
Ty jo, díky za tuhle debatu, jednak tu padlo pro mě dost přínosných informací, jednak mi to bohužel připomnělo, že máme u mladšího psa ještě dost rezervy. U staršího se to nelovení povedlo, tam fakt mohl zajíc vystartovat přímo pod nohama nebo kdekoliv a věděla jsem, že pes nezdrhne. Ale on má místo mozku tenisák a tak se povedlo ty snahy o lovení převést na míček. Nakonec se to podařilo i u vlkodava, což byl trochu větší oříšek a trvalo to dýl, protože toho žádný odměny a hračky moc nezajímaly, ale nakonec taky dobrý.
S mladším (3 roky) psem je to horší, sice na míčky a tak motivovatelnej, ale když byl mladší, nemohla jsem je moc používat, protože s námi chodil i důchodce a ten by se byl kvůli hozenýmu míčku zrakvil. Teď už jednu delší procházku chodím jen s mladým, jenže trochu "problém" je, že tu zvěř sice je, ale není jí až tak moc, můžeme klidně měsíc dva nic nepotkat, tak se to hůř učí. On teda nijak aktivně neloví, ale když by nám něco vyskočilo z křoví do cesty a pes nebyl přímo u nás, tak za tím vypálí.

napsal(a):
No já úplně. Protože to, že mě pes nechce pustit před sebe......je jenom to, že jsem to po něm nechtěla.
Tak by mě zajímalo, proč to je problém, v jakém kontextu to bylo diskutováno.
Protože to, že mě pes nechce pustit před sebe......je jenom to, že jsem to po něm nechtěla.
vsak na to jsem upozornovala.
tak proc to balit do formulky - "pes se mylne domniva, ze ma jit něco resit sam" .
a nakonec z toho byl odkaz na down
at ziji diskuze

tak proc to balit do formulky - "pes se mylne domniva, ze ma jit něco resit sam" .
ale tak vždyť to jsou dva kastlíky - jeden je motivace, proč chce být pes vpředu , a druhá je prostě učení požadovaného chování (podoba chování versus chyby v učení). Vždyť se to nijak nebije.......
marcelaamax
napsal(a):
Pokud se jakožto majitelé a především chovatelé stafordšírských bullterrierů nepolepšíte, plemeno zdevastujete úplně.
A můžete mi prosím vysvětlit, v čem by to polepšení mělo spočívat? Teda konkrétně v mém případě.
Myslíte že Váš přístup má vysokou kynologickou úroveň? Že by to stačilo na chov? No to ani náhodou! To jsem Vám chtěl říct, ne Vám všechno do detailu vysvětlovat jako vůl.

napsal(a):
ale tak vždyť to jsou dva kastlíky - jeden je motivace, proč chce být pes vpředu , a druhá je prostě učení požadovaného chování (podoba chování versus chyby v učení). Vždyť se to nijak nebije.......
ale tak vždyť to jsou dva kastlíky
ted se zase ztracim ja.
vetřelec
napsal(a):
Myslíte že Váš přístup má vysokou kynologickou úroveň? Že by to stačilo na chov? No to ani náhodou! To jsem Vám chtěl říct, ne Vám všechno do detailu vysvětlovat jako vůl.
To, jestli moje fena někdy bude nebo nebude mít štěňata, ještě není vůbec jisté. Ale pokud má exteriér jaký mít má, super povahu, je prostě typickým představitelem plemene a navíc bude mít nadstandardní zdravotní vyšetření a já se rozhodnu, že po své feně chci štěně, tak proč ne? Zrovna u SBT je spustu vrhů po nevysetrenych rodičích, protože bohužel stačí pouze DNA a výstavy, k uchovneni. Ale to už jsme diskuzi posunuli zase úplně nějak jinam....
A kdy potřebujete, aby pes šel za Vámi? To neberte jako rýpání, mně to fakt zajímá :-)
Už asi výš někdo odpověděl za mě...ani ne tak, aby šel za mnou, ale aby mě pustil před sebe. Jsou prostě situace, ve kterých já chci být dřív než pes zejména teda různá setkávání.
A chůzi za mnou občas potřebuju v úzkých průchodech, kde nevidím, do čeho jdeme, co bude za rohem a nechci, aby do toho fena vletěla první.
marcelaamax
napsal(a):
To, jestli moje fena někdy bude nebo nebude mít štěňata, ještě není vůbec jisté. Ale pokud má exteriér jaký mít má, super povahu, je prostě typickým představitelem plemene a navíc bude mít nadstandardní zdravotní vyšetření a já se rozhodnu, že po své feně chci štěně, tak proč ne? Zrovna u SBT je spustu vrhů po nevysetrenych rodičích, protože bohužel stačí pouze DNA a výstavy, k uchovneni. Ale to už jsme diskuzi posunuli zase úplně nějak jinam....
Tak prosím jmenujte alepoň několik povahových vlastností které kontrolujete, nebo by měly být kontrolovány. Povahu nestačí subjektivně hodnotit, ale musíme ji objektivně testovat - "měřit".

marcelaamax
napsal(a):
Docela ta témata souvisí. Tady pes zadavatelky je pravděpodobně velmi rád, když může pracovat. Dělat to, pro co byl zrozen. Není to pro něj jen zábava, ale naplnění.
Pokud by tuto práci mohl dělat, byl by "hodnější" v očích majitelky.
Vetřelec se domnívá, že práci by měl mít každý pes a podle takové upotřebitelnosti a výsledků by měl být množen.
Jenže jedna věc je psi lovečtí 80 let a druhá - posledních 30 let.
Je správné psovi práci dát. Ať už je to hlídání, pasení, ..
Ale už nežijeme v takovém prostředí, kde každý bullterrier může lovit.
Tedy máme náhradní činnosti. Měly by být co nejblíže původnímu zaměření plemene.
Aby plemeno zůstalo stejné.
Možná by nebylo zle, kdyby každý ten pes k uchovnění potřeboval zkoušku vloh. Něco takového.
napsal(a):
Ale když jim stačilo takové provedení, byli na tom dohodnuti, tak proč je to nedocvičené?
Nedocvičené by to bylo, kdyby Terven požadovala, aby po Stůj pes zůstal stát nafurt, dokud nedostane jiný povel. Výhradně tohle.
Ale to ona nechtěla.
...............Mám spíše zmatek v tom, proč tohle pan Šusta říká.
Naučím si psa plnit povely v takovém provedení, v jakém mi to vyhovuje.
Jako moje "kde seš, kde máš bejt" a "tady jdeme".....to je prostě jenom "pse zbystři, koukni na mě, jdeme jinam" - nemá to žádné příliš přesné provedení.
A když budu chtít, aby pes čekal, dokud nevydám jiný povel, tak ho to naučím.
Asi bych potřebovala k pochopení i ten zbytek přednášky, protože tohle je pro mě akorát to, že jsem nenaučila jiné provedení.
O čem ta rozprava byla?
Myslím, že to říká v tomhle videu, příp. v té druhé části
https://www.youtube.com/watch?v=XisSpKmw6zU&t=141s
ale v kontextu jsem to určitě slyšela na workshopu, probíralo se to v souvislosti s reaktivními psy, co blbě zvládají setkávání, startujou na vodítku...ono pokud pes jde první, což jde téměř vždy, může mít pocit, že řešení situace a ochrana dvojice pán + pes je na něm, že se to po něm žádá. Vzrušenej nebo přímo hysterickej hlas páníčka ho utvrdí v tom, že se něco děje a je třeba řešit.
Neříkám, že u všech, ale u některých psů stačí, pokud se zařadí na druhou pozici a pustí majitele před sebe.
napsal(a):
Docela ta témata souvisí. Tady pes zadavatelky je pravděpodobně velmi rád, když může pracovat. Dělat to, pro co byl zrozen. Není to pro něj jen zábava, ale naplnění.
Pokud by tuto práci mohl dělat, byl by "hodnější" v očích majitelky.
Vetřelec se domnívá, že práci by měl mít každý pes a podle takové upotřebitelnosti a výsledků by měl být množen.
Jenže jedna věc je psi lovečtí 80 let a druhá - posledních 30 let.
Je správné psovi práci dát. Ať už je to hlídání, pasení, ..
Ale už nežijeme v takovém prostředí, kde každý bullterrier může lovit.
Tedy máme náhradní činnosti. Měly by být co nejblíže původnímu zaměření plemene.
Aby plemeno zůstalo stejné.
Možná by nebylo zle, kdyby každý ten pes k uchovnění potřeboval zkoušku vloh. Něco takového.
Ano máme náhradní činnost - a tou je u nás coursing a ve své podstatě i bull sporty - protože i tam jde o "kořist"...
Upřímně ne, nemám koule na to, pouštět psa na divočáky, ale nemyslím si, že kvůli tomu bych si nemohla pořídit SBT a nebo nechat nakrýt fenu...
Možná by nebylo zle, kdyby každý ten pes k uchovnění potřeboval zkoušku vloh. Něco takového
A jak by taková zkouška měla vypadat? :-) . Musíme tedy uznat, že je pravda, že povaha se u SBT nehlídá nijak, stejně tak není povinností hlídat to zdraví. Na druhou stranu mi ale nepřijde, že by SBT jako plemeno mělo nějaký velký problém a odchylky povah. Ale možná je to taky tím, že se pohybuji spíš mezi těmi sportovně vedenými SBT....

A jak by taková zkouška měla vypadat?
to by me zajímalo taky
hlavne to objektivne mereni a testovani.
protoze obecne -testovani vykonu u psu, tak aby se opravdu hodnotily prenasene vlohy je dost sci-fi. Do vycviku -jakéhokoliv - velmi podstatne - vstupuje panecek. A jeho vstup samo na potomstvo vliv nemá.
ale bylo by to krasne, kdyby to slo….

vetřelec
napsal(a):
petrahei: Do určité míry s Vámi mohu souhlasit. Základním selekčním kritériem je potom asi cvičitelnost. Z větší části s Vámi ale nesouhlasím - Už několikrát z mojí strany zaznělo, že většina pracovních plemen se neobhospodařuje výcvikem, ale výchovou.
tak zmerte cvicitelnost
marcelaamax: Nemohu se teď pouštět do definice tohoto složitého pojmu, ale podle mého názoru se jedná o špatnou interpretaci z Vaší strany. Výchova je narozdíl od výcviku charakteristická minimálním usměrněním zvířete. Jedná se do jisté míry o synonymum k pudovému rozvoji. Nechcete-li tomu říkat přímo výcvik, pak se v žádném případě nejedná o nácvik čistotnosti atp...
Já bych to nerad zjednodušoval. Strategie chovu SBT není otázka několika hodin a možná ani pro toto plénum. Má-li být testovací intenzita nižší, jakože při současném stavu hluboká intenzita nepřipadá v úvahu, mělo by se navíc jednat o soubory šlechtitelských testů. Jedním z nich by skutečně mohla být např. ostrost na černou.
petrahei: A to je právě v kompetičním porovnání relativně jednoduché.

Četla jsem velice nepozorně, skončila jsem u toho : Proč potřebujete povel "za paty".
Spěchám se svou troškou...: Povel "za paty" používám ( kromě toho, co bylo zmíněno) v případě, že přecházíme v létě stráň, kde předpokládám výskyt např. zmijí. Pěšinka ve vysoké trávě, já mám jednak boty a kalhoty, jednak v ruce haluz, kterou čas od času před sebou zašmrdlám - a pes maže "za paty". Jsem stará hysterka a snažím se předvídat.
Případně, když se prodíráme pěšinkou ve křoví, také praktické. Zvlášť v době, kdy jsou lesy olné houbařů a jsem si jistá, že kdyby se proti psici vynořil, tak by ho seřvala.
A taky při setkání s neznámým psem, který nevypadá zrovna přátelsky, je jistější, když je za mnou.

Ale tak děláte, jako kdyby žádné zkoušky do chovu nikdy nikde neexistovaly.
Nevím, co má které plemeno, kde je zkouška povahy, vloh, ale něco by mělo být zachováno pro všechna plemena.
Pak se tady smějete polekaným těm.. nevím co to bylo... no zařvu na hlídače a on uteče strachy.. ale hlavně že se požadavky tak nějak pořád snižují.
Asi takhle jsem to myslela.
Třeba OVVR je pěkná věc. Ovčáci mají zkoušku z výkonu, ne? Fakt nevím. Ale požadavek výstava je k chovu dost málo.
No a když vezmu zrovna NO - ty teda mají povinné nějaké zkoušky z výkonu (nevím konkrétně jaké) a taky RTG, ne? Ale teda že by povaha a zdraví šlo nějak nahoru, nebo se to drželo, se taky u nich říct nedá....
Ale jinak to, že výstava je k uchovnění žalostně málo, tak to naprostou souhlasím.

Taky záleží na zájemci o štěně. Jestli si vybere štěně po feně s jednou "ušmudlanou" zkouškou a pěti tituly z výstav. Nebo naopak po feně s pěti zkouškami z výkonu a jednou, dvěma výstavami se známkou "výborná" třeba bez pořadí.
Aspoň u plemen, kde nějaké zkoušky mají.
SBT nemá ani povahový test?
napsal(a):
Taky záleží na zájemci o štěně. Jestli si vybere štěně po feně s jednou "ušmudlanou" zkouškou a pěti tituly z výstav. Nebo naopak po feně s pěti zkouškami z výkonu a jednou, dvěma výstavami se známkou "výborná" třeba bez pořadí.
Aspoň u plemen, kde nějaké zkoušky mají.
SBT nemá ani povahový test?
Ne. SBT má povinné pouze dvě výstavy - jedna klubovka nebo speciální, druhá národní nebo mezinárodní - obě se známkou výborná nebo velmi dobrá.
A pak genetický profil DNA.
A toť vše 😏.

Možná by byl povahový test problém, jestli není úplně jasné, jaká povaha je vyžadována. Nevím
Asi takzvaně pevný v nervech, pes, kterého jen tak něco nerozhází?
Dle standardu: je známý svou bezmeznou odvahou a houževnatostí. Vysoce inteligentní a velmi laskavý zejména k dětem.
Statečný, nebojacny a naprosto spolehlivý pes.
Jenže jak se tohle dá testovat?
Edit. : a vzhledem k tomu, že není povinný ani jediný zdravotní vyšetření, tak nějak pochybuji, že klub bude vůbec uvažovat o tom, aby byl povinný nějaký test povah. Ale jak jsem psala výše - neznám staffbuly s nestandardní povahou - jakože třeba agresivní na lidi, nebo bojacné....

marcelaamax
napsal(a):
Ne. SBT má povinné pouze dvě výstavy - jedna klubovka nebo speciální, druhá národní nebo mezinárodní - obě se známkou výborná nebo velmi dobrá.
A pak genetický profil DNA.
A toť vše 😏.
Nemají povinné zdravotní testy? Mám pocit, že v zemi původu jsou povinné 2 a doporučené vyšetření očí.
A pak se tam píše "Jakákoli odchylka od výše uvedených bodů by měla být považována za vadu a závažnost, s níž je vada posuzována, by měla být v přesném poměru k jejímu stupni a jejímu vlivu na zdraví a pohodu psa a na schopnost psa vykonávat svou tradiční práci."
V FCI standardu ale toto psané není.
napsal(a):
Nemají povinné zdravotní testy? Mám pocit, že v zemi původu jsou povinné 2 a doporučené vyšetření očí.
A pak se tam píše "Jakákoli odchylka od výše uvedených bodů by měla být považována za vadu a závažnost, s níž je vada posuzována, by měla být v přesném poměru k jejímu stupni a jejímu vlivu na zdraví a pohodu psa a na schopnost psa vykonávat svou tradiční práci."
V FCI standardu ale toto psané není.
Nevím, jak je to v zemi původu, ale nedávno se na to někdo ptal - že by si koupil štěně tam - prý je tam na tom plemeno tam hůře než u nás 🤷♀️. Jesrli to tak skutečně je netuším.
Ale tady opravdu nejsou povinné žádné zdravotní testy - k uchovneni stačí jen a pouze ty dvě výstavy a ten profil DNA.

.......a na schopnost psa vykonávat svou tradiční práci." To je co ?
orionka: To budou pravděpodobně standardní kompetence bulldoga, pitbullterriera, jezevčíka, nebo krysaříka. Okolo těchto plemen je trochu zmatek. Jedná se buď o lov, nebo zápas.
marcelaamax: Ten věhlas už vzal za své - Bezmezně odvážný, bezmezně loajální - to už nějakou dobu není pravda. Vzhledem k tomu že se ale nezrodili z mořské pěny, tak také existují způsoby jak jejich vlastnosti ať už přímo, nebo alternativně testovat.

vetřelec
napsal(a):
orionka: To budou pravděpodobně standardní kompetence bulldoga, pitbullterriera, jezevčíka, nebo krysaříka. Okolo těchto plemen je trochu zmatek. Jedná se buď o lov, nebo zápas.
marcelaamax: Ten věhlas už vzal za své - Bezmezně odvážný, bezmezně loajální - to už nějakou dobu není pravda. Vzhledem k tomu že se ale nezrodili z mořské pěny, tak také existují způsoby jak jejich vlastnosti ať už přímo, nebo alternativně testovat.
Prý je na světě něco přes 300 čistokrevných. Neověřená informace.
Vůbec jsem do toho nekoukala, zajímali mě jen pitbulli a s těmi když se jde v čase dozadu, přijde se k těm budoucím SBT :-)
Co jsem četla o Flynn´s line, to byly normálně jako úplně vážně zápasníci.
Vyšší nohy, bojovnost. Těm bychom dnes určitě říkali pitbull.
Někde z fóra irelandspitbulls jsem sebrala link, mě pobavilo "sold for 1pund"
http://www.apbt.online-pedigrees.com/modules.php?name=Public&file=printPedigree&dog_id=363632
megi-the-dog: Několik náhodně vybraných linií které jsem sledoval předčasně končí a jsou buď neúspěšné, nebo bez záznamu. Z hlediska rekonstrukce nevedené subpopulace by asi byla nejefektivnější konvenční cesta, ale s ohledem na kompetiční úspěch by možná bylo vhodnější přistoupit k přestavbě.