Bojíte se pitbulů a jim podobným?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2020 10:00

"byl vyšlechtěn před více než sto lety jako společenský pes pro ženské".
Ale tohle si děláte legraci ! Jak už jsem psala, nemám nic proti bulíkům. Dokonce patřil mezi vybraná plemena, když jsme si jako děti hrály "na to, že budeme mít psa".
Brácha měl vybraného bulteriera.
Ale zrovna jako společenské plemeno pro ženské, se tedy moc nevyvedl. Tvrďák pes - to rozhodně je a těch bílých....Vídám víc žíhané, tmavé.
Kdysi jsem v Psovi příteli viděla článek Lov černé zvěře s bulteriery. A lovec s tesákem. Docela frajeřina.
Tak bych spíš bulteriera viděla jako loveckého pro chlapa, než společenského pro ženské :-))

7.1.2020 10:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
Jééé, to je ruoztuomiloučký...
A o čem to jako vypovídá? Že je bulík tuhé neohebné prasátko a popelnice, která bez rozmyšlení sežere, cokoliv mu hodíte?

Nebylo by nějaké video se psy typu bull, které by zobrazovalo, jak jsou ti psi pohodoví, nekonfliktní a skvělí kámoši i ve styku s ostatními psy venku, v parku, na psím hřišti, jak v klidu míjí venkovní cizí kočky či jiná zvířata, no prostě jak jsou skvělí a úžasní společníci, které má každý rád a rád je se svým psem kdekoliv potkává...

Protože přesně tohle tady přece hlásáte - jak jsou to skvělí psí společníci a že záleží pouze na výchově a nikoliv na plemeni. Že prostě mají jako dokonalý pes-společník své místo i dnes a veškeré předsudky vůči bulům jsou jen hysterie?

Nebylo by nějaké video se psy typu bull, které by zobrazovalo, jak jsou ti psi pohodoví, nekonfliktní a skvělí kámoši i ve styku s ostatními psy venku, v parku, na psím hřišti, jak v klidu míjí venkovní cizí kočky či jiná zvířata, no prostě jak jsou skvělí a úžasní společníci, které má každý rád a rád je se svým psem kdekoliv potkává...

A kdo tu hlásá, že jsou skvělí kámoši s ostatními psy? Nevím jak přímo angličtí bulíci - ti co znám, tak většina je přátelská i ke psům. Ale jinak APBT, AST, SBT - ke psům stejnému pohlaví přátelští být nemusí, i když výjimky se taky najdou. A co jako? Proč by každý pes musel být skvělý kámoš se psy venku? Znám spousta psů jiných plemen, kteří prostě na cizí psy zvědaví nejsou, nechtějí se kamarádit. Nemyslím si, že každý pes musí být kamarád ke psům a k lidem - prostě nemusí, jde jen o to být zodpovědný a chovatel se podle toho.

Protože přesně tohle tady přece hlásáte - jak jsou to skvělí psí společníci a že záleží pouze na výchově a nikoliv na plemeni. Že prostě mají jako dokonalý pes-společník své místo i dnes a veškeré předsudky vůči bulům jsou jen hysterie?

Samozřejmě, že záleží i na plemeni. Pokud chci psa do velké smečky různých pohlaví a chci, aby si v parku hrál s desítkami psů, tak asi ideálně nebudu hledat mezi psy typu bull. Tam ta záruka, že bude v pohodě se psy prostě není (ani za předpokladu, že pes bude řádně vychován a socializován), ale to, aby pes mohl venku v klidu míjet ostatní psy a nevrhal se po každém ho zabít - tak to už o výchově je.

Že prostě mají jako dokonalý pes-společník své místo i dnes

Myslím, že se vůbec nedá bavit o tom, které plemeno je nebo není dokonalé . Každý má na psa jiné požadavky, jiná očekávání a pro každého je dokonalý jiný pes - pro někoho třeba pes takový, který má přirozený odstup od cizích lidí, případně i ostrost a dokáže ohlídat, pro někoho pes, který je přátelský ke všemu živému, a pro někoho třeba i pes, který nesnese další psy a zvířata - protože to není jeho jediná vlastnost, má i další vlastnosti, které u mnohých lidí vítězí nad touto jednou ....

7.1.2020 10:35

Hlásím, že moje AUO také k fenám přátelská není a k mladým divokým psům taky ne. Taky nevím, proč by si 11ti letá fena měla chtít hrát s kdejakým puberťákem. Já už se taky dávno s kluky nehoním.

7.1.2020 11:04

saola napsal(a):
Jééé, to je ruoztuomiloučký...
A o čem to jako vypovídá? Že je bulík tuhé neohebné prasátko a popelnice, která bez rozmyšlení sežere, cokoliv mu hodíte?

Saolo, já přesně takového psa a. bulteriera mám....bohužel nebo bohudík? Ano nebudu zapírat má své perné chvilky, kdy mi kape voda ze zubů, ale pak na gauči mu to odpustíte, skoro ho i odprosíte, protože nic tak něžného jste neviděla....
Taky se umí poškorpit, píšu záměrně poškorpit, protože nikdy nikomu nic neudělala, nikoho neproděravěla (škorpí se jen s jedním známým psem- basetem) a to, to škorpení vypadá nejmíň na urvané uši, pysky na cáry a hrobeček pro baseta ....jediného koho "kousla" byla moje pomalá ruka + palec jedné neposlušné paní, co hází klacky bulíkovi a neví o co jde a nenechá si poradit....

7.1.2020 11:06

Já teda nevím, proč tohle krmit.

7.1.2020 11:07

"palec jedné neposlušné paní, co hází klacky bulíkovi a neví o co jde a nenechá si poradit"....
A palec paní přišili, nebo ho bulička spolkla?

7.1.2020 11:08

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Jako, že by mohla být živá o palcích ? Trochu málo, né?

7.1.2020 11:09

Protože je to společenské plemeno pro ženské? ( a jak jsem pochopila, verun ženská je ). Jen ta bílá.....málo.

7.1.2020 11:11

Protože je to společenské plemeno pro ženské? ( a jak jsem pochopila, verun ženská je ). Jen ta bílá.....málo.

Krmit trolla.

Založím tady tohle a bude po legraci.
https://www.youtube.com/watch?v=K5dYdCOIevM

7.1.2020 11:14

"palec jedné neposlušné paní, co hází klacky bulíkovi a neví o co jde a nenechá si poradit"....
A palec paní přišili, nebo ho bulička spolkla?

Uprostřed nehtu proděravěla....paní mi ale i zaplatila vyšetření na veterině-dvě stovky, které po mě z chíry chtěli, protože paní musela na ošetření a slezl jí nehet....já jí říkala, ať jí neháže...no chtěla hodit ale když buli klacek donesla a vyplivla, nebyla dost opatrná-rychlá ho znovu sebrat a hodit...

7.1.2020 11:48

Oni ale vážně byli bílí původně a ještě dlouho od vzniku.
https://bullterrierhq.com/bull-terrier-history/

7.1.2020 12:09

Uprostřed nehtu proděravěla....paní mi ale i zaplatila vyšetření na veterině-dvě stovky, které po mě z chíry chtěli, protože paní musela na ošetření a slezl jí nehet....já jí říkala, ať jí neháže...no chtěla hodit ale když buli klacek donesla a vyplivla, nebyla dost opatrná-rychlá ho znovu sebrat a hodit...

To znám od svého minulého psa ( a nebyl to žádný bull ), když jsem nebyla dost rychlá a on hodně rozdivočený.....

7.1.2020 12:25
alfi pav

XXX.XXX.30.253

sisi58 napsal(a):
Když to obrátíme. Váš pes si olíže kulky a pak olíže mě. No fujky, fujky.
Ten jejich je tak hyperaktivní, že se motá sám do sebe a z větší části olizuje vzduch okolo. On se tak nějak nestíhá trefit.

Nevím no, můj bulda je tak "ohebný" že si na kulky jazykem prostě nedosáhne takže skrz tohle jsem v klidu.

Moje oblíbené video, které jsem ukázala všem v rodině, než jsem si jela pro buldu k chovateli, je tohle, sice minís ale i tak: https://www.youtube.com/watch?v=9kDg8Qt9fno

A jinak, nevím proč bych ho měla urputně socializovat na cizí psy. Moji fenu zvládá a nechá si od ní velet, ostatní feny bere taky. Cizí psi mu nevadí, pokud na něho nezačnou vrčet nebo útočit. Nechat si ho ale hrát navolno s cizím psem, od kterého neznám majitele a ani toho psa a nevím, jestli nebude nějaká zkratová reakce, mi přijde jako zbytečné riziko.
Taky jsem zjistila, že jeho zdravé sebevědomí (a to mají myslím všichni bullové společné) je jakýsi magnet na zamindrákované a nevychované čokly.
Naše socializace od štěněte probíhala u nás na vesnici téměř vždy tak, že jsem mu z hřbetu nebo ze zadních nohou sundávala nějakého zakouslého čokla co nás napadl ze zálohy, protože jít po buldovi napřímo od hlavy si netroufl. Menší jsem odkopla dobře mířenou ranou, větší jsem oběma rukama odhodila s patřičným slovním doprovodem do dáli (btw, kokr má na toto ideální uši, dobře se drží a nekloužou - ano hnusné a smutné leč nutné, když majitel na psa kašle a ten zaútočí). V jedné době neuběhl týden, aby nás nějaký pes nenapadl a to i když můj byl ve vesnici vždy na vodítku a nikdy nikomu nic neudělal.
Trochu jsem se obávala, aby ho to nepoznamenalo a nestal se zbytečně ostrým vůči psům, ale když jsme začali chodit na cvičák, tak se to naštěstí ukázalo jako neopodstatněný strach, mezi NO tam byli chováním mnohem horší jedinci, můj jen štěkal když se nějaký pes přiblížil moc blízko, s fenami kámoš až za hrob a zůstalo mu to dodnes.

Docela by mě zajímalo, co konkrétního se přispěvateli Saole stalo, že tak nenávidí bull plemena. Tipla bych to na to, že měla psa menších rozměrů, který byl poupraven nějakým bull plemenem do stádia vhodného pro vycpání na poličku před krbem a ona tomu přihlížela, protože se příliš bála o vlastní kejhák, než aby zasáhla a teď z toho má trauma, ze kterého se nedokáže dostat - takže opět hledání viníka jinde než u sebe...

7.1.2020 14:20
vetřelec

XXX.XXX.36.165

Dobrá kondice zvířeti přidá nejen fyzicky, ale i na duchu!
Tlustoprdi jsou polomrtví v obou ohledech.

7.1.2020 14:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

vetřelec napsal(a):

větný obsah souhlas, ALE obrazový doprovod je tragédie "úplně přirozené postoje"

PS. kamarád měl během doby 4 bulteriéry, vždy alespoň 2, pak i 3...chodil a běhával s nima po lese s tesákem a oštěpem a lovili prasata (tenkrát jich bylo ještě pomálu) než to zákon zatrhnul
kluci byli v pohodě, fena naprosto "vymaštěná"
zahráli si i ve filmu Oldřich a Božena - štvanice na divočáky

7.1.2020 15:02
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

Tipla bych to na to, že měla psa menších rozměrů, který byl poupraven nějakým bull plemenem do stádia vhodného pro vycpání na poličku před krbem a ona tomu přihlížela, protože se příliš bála o vlastní kejhák, než aby zasáhla a teď z toho má trauma, ze kterého se nedokáže dostat

- takže opět hledání viníka jinde než u sebe...

Chytrá odpověď.
Mám malýho psa a nemám chuť ho nechat orvata ani sebe.
Samozřejmě jsem znala inteligentní majitele, které se nikdo
nemusel bát potkat, pak jednoho frajírka s bílým bulíkem - rváčem.
Ten si chodil, jako by svět patřil jemu.

7.1.2020 17:10

"byl vyšlechtěn před více než sto lety jako společenský pes pro ženské".
Ale tohle si děláte legraci ! Jak už jsem psala, nemám nic proti bulíkům. Dokonce patřil mezi vybraná plemena, když jsme si jako děti hrály "na to, že budeme mít psa".
Brácha měl vybraného bulteriera.
Ale zrovna jako společenské plemeno pro ženské, se tedy moc nevyvedl. Tvrďák pes - to rozhodně je a těch bílých....Vídám víc žíhané, tmavé.
Kdysi jsem v Psovi příteli viděla článek Lov černé zvěře s bulteriery. A lovec s tesákem. Docela frajeřina.
Tak bych spíš bulteriera viděla jako loveckého pro chlapa, než společenského pro ženské :-))

Ne opravdu, bulík je holčičí pes, chlap by se z něho zbláznil a ženský si mají s kým popovídat: ne tudy nepujdem, opravdu ne, no tak , jsi hluchá.....no tak jo,ale jen kousek....

7.1.2020 17:38
alfi pav

XXX.XXX.30.253

vetřelec napsal(a):

To samozřejmě ano, ale já osobně preferuji psa v plnější ale pořád přijatelné kondici - a fakt se neohne až ke kulkám resp nikdy jsem ho neviděla to udělat.

Vaše fotky se mi jeví jako extrém i když psi v takové kondici zřejmě nejsou jen pro srandu králíkům.

7.1.2020 17:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Nevím no, můj bulda je tak "ohebný" že si na kulky jazykem prostě nedosáhne takže skrz tohle jsem v klidu.

Moje oblíbené video, které jsem ukázala všem v rodině, než jsem si jela pro buldu k chovateli, je tohle, sice minís ale i tak: https://www.youtube.com/watch?v=9kDg8Qt9fno

A jinak, nevím proč bych ho měla urputně socializovat na cizí psy. Moji fenu zvládá a nechá si od ní velet, ostatní feny bere taky. Cizí psi mu nevadí, pokud na něho nezačnou vrčet nebo útočit. Nechat si ho ale hrát navolno s cizím psem, od kterého neznám majitele a ani toho psa a nevím, jestli nebude nějaká zkratová reakce, mi přijde jako zbytečné riziko.
Taky jsem zjistila, že jeho zdravé sebevědomí (a to mají myslím všichni bullové společné) je jakýsi magnet na zamindrákované a nevychované čokly.
Naše socializace od štěněte probíhala u nás na vesnici téměř vždy tak, že jsem mu z hřbetu nebo ze zadních nohou sundávala nějakého zakouslého čokla co nás napadl ze zálohy, protože jít po buldovi napřímo od hlavy si netroufl. Menší jsem odkopla dobře mířenou ranou, větší jsem oběma rukama odhodila s patřičným slovním doprovodem do dáli (btw, kokr má na toto ideální uši, dobře se drží a nekloužou - ano hnusné a smutné leč nutné, když majitel na psa kašle a ten zaútočí). V jedné době neuběhl týden, aby nás nějaký pes nenapadl a to i když můj byl ve vesnici vždy na vodítku a nikdy nikomu nic neudělal.
Trochu jsem se obávala, aby ho to nepoznamenalo a nestal se zbytečně ostrým vůči psům, ale když jsme začali chodit na cvičák, tak se to naštěstí ukázalo jako neopodstatněný strach, mezi NO tam byli chováním mnohem horší jedinci, můj jen štěkal když se nějaký pes přiblížil moc blízko, s fenami kámoš až za hrob a zůstalo mu to dodnes.

Docela by mě zajímalo, co konkrétního se přispěvateli Saole stalo, že tak nenávidí bull plemena. Tipla bych to na to, že měla psa menších rozměrů, který byl poupraven nějakým bull plemenem do stádia vhodného pro vycpání na poličku před krbem a ona tomu přihlížela, protože se příliš bála o vlastní kejhák, než aby zasáhla a teď z toho má trauma, ze kterého se nedokáže dostat - takže opět hledání viníka jinde než u sebe...

Ještě že má ten pelech polstrovaný!

7.1.2020 18:04

alfi pav napsal(a):
To samozřejmě ano, ale já osobně preferuji psa v plnější ale pořád přijatelné kondici - a fakt se neohne až ke kulkám resp nikdy jsem ho neviděla to udělat.

Vaše fotky se mi jeví jako extrém i když psi v takové kondici zřejmě nejsou jen pro srandu králíkům.

Je moc pěkný!

8.1.2020 12:30
alfi pav

XXX.XXX.30.253

rapotacka11 napsal(a):
Tipla bych to na to, že měla psa menších rozměrů, který byl poupraven nějakým bull plemenem do stádia vhodného pro vycpání na poličku před krbem a ona tomu přihlížela, protože se příliš bála o vlastní kejhák, než aby zasáhla a teď z toho má trauma, ze kterého se nedokáže dostat

- takže opět hledání viníka jinde než u sebe...

Chytrá odpověď.
Mám malýho psa a nemám chuť ho nechat orvata ani sebe.
Samozřejmě jsem znala inteligentní majitele, které se nikdo
nemusel bát potkat, pak jednoho frajírka s bílým bulíkem - rváčem.
Ten si chodil, jako by svět patřil jemu.

Ano, jenže jsme opět u toho, že povahu psa neurčuje pes, ale jeho majitel... Frajírek se psem rváčem už je tak trochu klišé.

Taky mám malého psa a než jsem si koupila bulla, měla jsem i další menší psy. Ve vesnici, kde jsem v té době bydlela, to bylo jak na divokém západě a každou chvíli na vás odněkud vyletěl cizí pes a šel po vašich psech. Po jedné události, kdy můj malý pes málem přišel o kejhák díky NO (foto, léčba přes 15tis), jsem si zvykla chodit ven s nožem pro případ nejvyšší nouze (i když jsem ho nikdy nepoužila).
Taky nemám chuť nechat orvat sama sebe, ale za své psy jsem odpovědná, mám je ráda a budu je bránit, i kdyby mě to mělo stát podstatnou újmu na zdraví.

Z lidí (většinou žen), kteří stojí mimo vřavu a jen hystericky ječí ve chvíli, kdy by měli dělat první poslední, aby svého psa z neblahé situace zachránili, mi je nevolno. A téměř zvracím z lidí, kteří stojí okolo v kroužku a nečinně čumí i když je prosíte o pomoc, zatímco vy zápasíte s cizím těžkým 50kg psem co vám dusí pod sebou vašeho malého psa. Výsledek: zjistíte, že v přílivu adrenalinu zvednete bez pomoci i 50kg mrtvé váhy jen abyste vlastní zvíře zachránila...

Jo, bydlet v zapadákově plném nevychovaných psů mě vyzbrojilo zkušenostmi do konce života.

PS: Majitel NO mi zaplatil 3tis a řekl, že za víc mu můj pes nestojí. Když jsem po něm chtěla vědět proč měl otevřenou bránu, když ví, že je jeho čokl nebezpečný a zdrhá (už napadl i lidi), tak mi řekl, že zavřenou bránu by stejně přeskočil . Na to už jsem jaksi neměla co dodat

8.1.2020 16:22

...je zvláštní, že za ta léta jsem nikdy nezažila sama ani v okruhu známých žádný průšvih ohledně bulíčků, vždy to byli úžasně psi s příjemnými majiteli.......vše pitoidní pak zavánělo průšvihem, jejich majitelé byli ve většině zvláštní........nicméně dcera jezdila jako divák na bullsrazy a byla nadšená......

8.1.2020 23:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

...je zvláštní, že za ta léta jsem nikdy nezažila sama ani v okruhu známých žádný průšvih ohledně bulíčků, vždy to byli úžasně psi s příjemnými majiteli.......vše pitoidní pak zavánělo průšvihem, jejich majitelé byli ve většině zvláštní........nicméně dcera jezdila jako divák na bullsrazy a byla nadšená......

Víte čím si myslím, že to je? Ale jen moje úvaha

Těch bulíčků dle mě není tolik, jsou hůře sehnatelní a myslím, že jich ani nebude moc bPP nebo "šmrnclých". Určitě se taky najdou, ale ne v takovém množství jako různí "AST" a "APBT" nebo jak vy píšete, takoví ti "pitoidní".

9.1.2020 06:52
Terven

XXX.XXX.110.159

marcelaamax napsal(a):
Víte čím si myslím, že to je? Ale jen moje úvaha

Těch bulíčků dle mě není tolik, jsou hůře sehnatelní a myslím, že jich ani nebude moc bPP nebo "šmrnclých". Určitě se taky najdou, ale ne v takovém množství jako různí "AST" a "APBT" nebo jak vy píšete, takoví ti "pitoidní".

No, můj osobní názor, proč těch prvních je míň - mj. to bude tím, že jejich klabonos a specifický vzhled sedne užšímu okruhu lidí. Pitoidní bullové se svou symetrickou sportovní figurou a "líbivým obličejem" více trefili do většinového vkusu, řekla bych.

9.1.2020 07:31

Tak to s váma souhlas, já se o bull plemena nezajímám a kdyby se mě někdo zeptal co si myslím o bulíčcích, tak z těch setkání bych řekla takovej roztomilej klaun, v některých situacích s takovým výrazem trdélka.
Jak psaly holky výše, bude to asi opravdu tím, že jich je málo a myslím, že to hodně dělá právě ten klabonos, on totiž ten pes nevypadá tak drsňácky.
Já mám teda naštěstí dobré zkušenosti i s klasickými bull plemeny, ale z toho co člověk ště to není tak sluníčkové jak to mám já, navíc za pár posledních let, co chodíme do civilizace zcela sporadicky už jsou ta setkání "třetího druhu" opravdu zžídka.
Dřív když chtěl bejt někdo za drsňáka, tak si pořídil dobrmana, jenže těch lidí obecně nebylo tolik, už jsme o tom někde diskutovali...granule nebyly, tak musel takovejhle frajer vzít kýbl a pěkně do fronty na jatka, ono by těch frajerů s piťákama a stafordama taky tolik nebylo, kdyby museli shánět maso nebo psovi vyvařovat, ale takhle objednají granule, PPL (nebo jiná služba) jim to přiveze až domů, tak žádnej problém.

9.1.2020 09:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
No, můj osobní názor, proč těch prvních je míň - mj. to bude tím, že jejich klabonos a specifický vzhled sedne užšímu okruhu lidí. Pitoidní bullové se svou symetrickou sportovní figurou a "líbivým obličejem" více trefili do většinového vkusu, řekla bych.

Jojo souhlasím. Bulíček je pro spoustu lidí buď prostě ošklivej a nebo krásnej, nic mezi tím . Nebo spousta známých říká, že je tak ošklivej, až je pěknej. A já se přiznám, že se mi dřív také nelíbili, do té doby, než jsem je poznala na živo.

Jo a klauni - to sedí. I na závodech je to občas vidět - třeba jeden tam při jedné disciplíně na první pokus úplně krásně skočil, do dálky, přesně tak, jak měl no a když byl druhý pokus, tak bulíček se rozhodl, že udělá nějakou srandu . Vykašlal se na skákání a začal tam pobíhat do kola mezi lidmi,u toho skákat a dovádět - opravdu jak kdyby to dělal naschvál a chtěl pobavit okolí

9.1.2020 09:45
TyVed

XXX.XXX.43.210

Terven napsal(a):

No je pravda, že mě se to plemeno nikdy nelíbilo, ale někde v průběhu této diskuse mě napadlo, že je to vlastně hrozně krásný pes.

9.1.2020 10:02
tero

XXX.XXX.237.38

Když jste zmínila chrty - lurcher. Kříženec teriéra (nebo kolie) a chrta.
To, co dalo pitbullteriérovi tu mrštnost, rychlost a takové to klepání s potkanem, to je od teriéra.
Takže také teriéry bychom měli zvážit :-) Nad 3kg určitě.

Výběr plemene a jedince je to nejdůležitější při pořizování psa.
Na toho jedinečného jedince se zapomíná. Povaha, alespoň základní informace, i v útulku.
Ne, tady to často bývá prostě.. beru modrého a čau :-)

Mě strašně udivuje, že starší lidé mají tak hrozně pěkně vychované bull psíky.
Fakt klidní a vůbec úžasní psi.
Přitom sílu fyzickou nemají nic moc, často právě k nim přišli jako slepí k houslím, ale tak moc jim to funguje.
Tedy já se nedivím. Jen taková zajímavost do tohoto vlákna.

Nevím kudy chodíte, ale ještě jsem neviděla starého člověka s vychovaným \bull psem. Plápolají na konci tenkého navíjecího vodítka a ví houby co mohou od svého psa očekávat.Jelikož nestíhají ani psa pořádně udržet, tak ho mají věčně na volno...Pořád se tady zapomíná na ten nejdůležitější aspekt a to, k čemu byly plemena vyšlechtěny a roky používány a to dodnes. Napadne snad někoho pochybovat o loveckých vlohách loveckých psů? Všichni to berou jako samozřejmost, tak vůbec nechápu, proč upíráte bojovým psům nejen tento název, ale i jejich vlohy k zápasům a zabíjení jiných psů a zvířat. Byli k tomu vyšlechtěni a to tvrdou selekcí, je to jejich práce. A dodnes jak tajně tak v jiných zemích i legálně. Tak si nelžete do kapsy a když už jsme udělali tu blbost, že jste si takové plemeno pořídili do města, mezi ty spousty ostatních psů, tak se podle toho taky odpovědně chovejte a nedávejte ostatním příčinu tyhle psy nenávidět a bát se jich.

9.1.2020 10:16
tero

XXX.XXX.237.38

vetřelec napsal(a):
Co ti zkušení chovatelé těchto zvířat, kterých je dle vás v Evropě plno, s těmi psy, kteří dle vás pro ostatní nepředstavují žádné společenské ohrožení, dělají? Proč je chovají? Za jakým konkrétním účelem? Co je tak speciální náplní práce těch psů, že by to nezvládlo jiné, méně kontroverzní plemeno či kříženec?

saola: Oni je nechovají za konkrétním účelem, ale spíše z mnoha důvodů. Nejen podle mého názoru se jedná o jednu z nejatraktivnějších šlechtitelských specializací. Chov těchto psů byl totiž dlouhodobě založen na dodatkovém formování vybraných povahových vlastností. To je ve své podstatě geniální koncepce. U většiny pracovních plemen se totiž setkáte s automatickou povahovou optimalizací. No a historie tohoto unikátu je reálně neopakovatelná.

O takovou historii není co stát, stejně jako o historii kanibalismu...

9.1.2020 11:02
Mousinka

XXX.XXX.202.158

marcelaamax napsal(a):
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1106768962-nebezpecni-mazlicci/203542152450001-podvedeni-psi/

Viděla jsem to kdysi dávno, tak se jdu zase podívat.

Krásný pořad,to by měli pouštět každý večer místo zpráv...

26.1.2020 08:11
tero

XXX.XXX.236.20

Pěkně a poctivě napsané stránky.
https://www.twobox.cz/products/americky-pitbull-terier/

26.1.2020 11:32

Pouhé jedno slovo o lovu. Nový majitel bude mile překvapen.
Stubby byl spíše staffbull. Seriál Little rascals. nebo plakáty z války, kde je pitbull zobrazovaný jako národní hrdina USA, řekne jen, že je to hodný pes k lidem.
Je to popsáno jako PIT. Ale o teriérovi nic.
A samozřejmě pomluva českých chovatelů, že mají vořechy a jak nemají žádné game psy. No co bychom s nimi dělali..
By mě zajímalo, jak teď ten game měří. Ale asi si to dokážu představit, podle fotografií těch psů. Proč tady skoro žádný pes nemá registraci UKC a v rodokmenu (teda ta stránka gamedogs cz se tak tváří) samé srbské psy.. game. No tak zní to dobře.. že jo.. jsou zjizvení, chudáci malí..

tero, nechcete s tím strachem něco dělat? Starší lidé mají vychované teriéry, protože se chovají přirozeně. Laskavě, srozumitelně a přirozeně.
Overreacting člověk = nevyrovnaný pes.

26.1.2020 11:50
Terven

XXX.XXX.110.159

tero, nechcete s tím strachem něco dělat? Starší lidé mají vychované teriéry, protože se chovají přirozeně. Laskavě, srozumitelně a přirozeně.
Overreacting člověk = nevyrovnaný pes

Dneska ráno se mi už po stopadesátý potvrdila moje teorie, že míň pokazí majitel totální neřešič nebo absolutní rozmazlovač než ten, kterej o cosi pořád usiluje.
Chodí tady kluk, mimochodem s kapucí , má fenu. Jako štěně jí řešil velmi málo, pustil jí ke všem - trochu mi to vadilo, byla jako torpédo a Vikina se jí bála. Říkala jsem si, že nechci vidět, až dospěje, to budem chodit kanálama. A feně už jsou skoro tři, změnila se pouze v tom, že se nechová jako válcovací šílenec, jinak je přátelská...samozřejmě furt navolno a s minimální korekcí.
Pevná a důsledná výchova je asi fajn, ale 90% lidí, kteří se o ni pokusí, se neubrání tomu, že jsou často nespravedliví nebo nesrozumitelní.

26.1.2020 13:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Overreacting člověk = nevyrovnaný pes

Dneska ráno se mi už po stopadesátý potvrdila moje teorie, že míň pokazí majitel totální neřešič nebo absolutní rozmazlovač než ten, kterej o cosi pořád usiluje.
Chodí tady kluk, mimochodem s kapucí , má fenu. Jako štěně jí řešil velmi málo, pustil jí ke všem - trochu mi to vadilo, byla jako torpédo a Vikina se jí bála. Říkala jsem si, že nechci vidět, až dospěje, to budem chodit kanálama. A feně už jsou skoro tři, změnila se pouze v tom, že se nechová jako válcovací šílenec, jinak je přátelská...samozřejmě furt navolno a s minimální korekcí.
Pevná a důsledná výchova je asi fajn, ale 90% lidí, kteří se o ni pokusí, se neubrání tomu, že jsou často nespravedliví nebo nesrozumitelní.

A ta fena je APBT? Asi ne, jinak byste z majitele neresiciho svého psa už asi takovou radost neměla 😉

26.1.2020 13:11
Terven

XXX.XXX.110.159

marcelaamax napsal(a):
A ta fena je APBT? Asi ne, jinak byste z majitele neresiciho svého psa už asi takovou radost neměla 😉

Vypadá tak, ale dle majitele je to mix. Něco jako ten váš. Píšu to v souvislosti s bully, poněvadž se tu řeší bullové, pokud by šlo o úplně jiné plemeno, nenapadlo by mě to zmiňovat.

Jako jo, samozřejmě, že jsem před cizími psy typu bull a vůbec před cizími velkými psy ostražitá, ale tohle je prostě moje opakovaná zkušenost.

26.1.2020 14:10

marcelaamax napsal(a):

Tak asi se ten pes chová nějak normálně, když chodí volně a Terven se ho nijak moc nebojí, ne?
APBT nerovná se vystartuji na každého kolemjdoucího psa. To je agresivita a ta se vyřazuje z chovu. Normální vyrovnaný a vychovaný pes útočí v ringu, ne na ulici. To je něco, co málokdo pochopí.
Jestli má někdo takhle nevyzpytatelné zvíře, tak ať si ho nechá doma v kleci. A sebe taky. A už nepořizuje žádného psa. Natož toho, který nad psychicky nevyzrálým a nejistým jedincem přebírá velení.

26.1.2020 14:15

Mimochodem to má velkou souvislost s tím "nech mě jít první".
Ale ne zas tu, že já jdu první ze dveří. Je tu velmi tenká hranice.

Když se tak řeší ta historie, v každé dokumentaci chovu kterékoli linie je jasně řečeno, že pes, který prošel tréninkem, se použil k zápasu..
A ti ostatní se utratili?
Je to souvětí, docela jednoduché, ale většina lidí tu jednu část úplně vypustí :-)
Já jsem teda ráda, že máme i ty nepravé APBT, co nemají ten bájný game. Sice nám ty psy pomlouvají fóra celého světa, ale prostě stojím si za tím, že můj pes je nejlepší na světě.

26.1.2020 14:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Asi jsme se nepochopily. Většina pitbulu prostě nesnese psy stejného pohlaví, není k nim přátelská. To neznamená, že venku chce každého na potkani zabít, to jistě ne. To je o výchově. Ale takovému psovi dle mě už vůbec neprospeje "nevychova" tím stylem - dělej si venku co chceš, chod si za jakým psem chceš a hraj si. Protože ono to třeba do roka bude fungovat, ale pak to taky může skončit zakousnutym psem. Takhle jsem to myslela ja.

Ono nejdriv je špatně, když majitel svého bulla venku neřeší a nechává ho dělat si co che, to se pak lidi boji a ted je na druhou stranu zase špatně, když psa řeší a snaží se ho mít pod kontrolou? 😀

26.1.2020 15:01

marcelaamax napsal(a):
Asi jsme se nepochopily. Většina pitbulu prostě nesnese psy stejného pohlaví, není k nim přátelská. To neznamená, že venku chce každého na potkani zabít, to jistě ne. To je o výchově. Ale takovému psovi dle mě už vůbec neprospeje "nevychova" tím stylem - dělej si venku co chceš, chod si za jakým psem chceš a hraj si. Protože ono to třeba do roka bude fungovat, ale pak to taky může skončit zakousnutym psem. Takhle jsem to myslela ja.

Ono nejdriv je špatně, když majitel svého bulla venku neřeší a nechává ho dělat si co che, to se pak lidi boji a ted je na druhou stranu zase špatně, když psa řeší a snaží se ho mít pod kontrolou? 😀

Terven neřekla ani jedno z toho, co Vy.

neverend

26.1.2020 15:16
neverend

XXX.XXX.213.247

Vrátím se k tématu a to zní jestli se bojím pitbullů? No jasně že ne.To je jako říct bojím se aut nebo bojím se zbraní.Bojím se "hloupých" a nebezpečných lidí kteří je řídí,drží či vychovávají.

26.1.2020 15:21

neverend napsal(a):
Vrátím se k tématu a to zní jestli se bojím pitbullů? No jasně že ne.To je jako říct bojím se aut nebo bojím se zbraní.Bojím se "hloupých" a nebezpečných lidí kteří je řídí,drží či vychovávají.

A když vedete psa, tak se také nebojíte?
To je názor jak "všechno je o výchově".

26.1.2020 15:25
saola

XXX.XXX.143.115

Mimochodem to má velkou souvislost s tím "nech mě jít první".
Ale ne zas tu, že já jdu první ze dveří. Je tu velmi tenká hranice.

Když se tak řeší ta historie, v každé dokumentaci chovu kterékoli linie je jasně řečeno, že pes, který prošel tréninkem, se použil k zápasu..
A ti ostatní se utratili?
Je to souvětí, docela jednoduché, ale většina lidí tu jednu část úplně vypustí :-)
Já jsem teda ráda, že máme i ty nepravé APBT, co nemají ten bájný game. Sice nám ty psy pomlouvají fóra celého světa, ale prostě stojím si za tím, že můj pes je nejlepší na světě.

Megí, k té větě, jak si stojíte za tím, že váš pes je nejlepší na světě, se naučte ještě jednu větu - "jééé, on to ale nikdy předtím neudělal" Možná se vám bude hodit.

Je to vysoce pravděpodobné (i když se tady kdekdo prsí, že můj bulteriér nikdy, můj stafbulík nikdy, můj kříženec nikdy, staford? no nikdy, že, všichni jsou hodný a svatý a ideální.... ), protože plemena typu bull byla desítky (vlastně stovky) let cíleně selektována na sebevědomí, dominanci, samostatnost, odolnost k bolesti, pevnost stisku, nulovou agresivitu k lidem, boj se zvířaty, lov zvířat.

Geny nepředěláte ani výchovou či socializací, vždy tam tyto vlohy budou a díky tomu i potenciál k fatálnímu útoku na jiného psa, zvíře, nebo i člověka, ať už bude poslušnost jakkoliv špičková.

Můj názor stále je, že tito psi nejsou ve veřejném prostoru akceptovatelní v běžném režimu psa společníka. A pokud si je přesto člověk pořídí, tak za hranicemi vlastního pozemku takového majitele ať je jejich pohyb možný výhradně pouze na vodítku, s náhubkem a za přísně definovaných podmínek a zároveň vymahatelných sankcí v případě porušení takového režimu.

Stejně tak asijští pastevci ve městech - to je to samé přes kopírák.

Doufám, že se k zákazu chovu a držení takových psů konečně legislativci rozhýbají.

neverend

26.1.2020 15:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Proč? Já vlastně chodím jen do lesa a na pole u nás.Okolí znám.Tam jsem nikoho nepotkal celou zimu skoro.😀 Takže já se nebojím.Pro všechny případy ale nosím zbraň.

26.1.2020 15:34

Já jsem to pochopila tak, že myšleno bylo, že se nebojí psů v rukou normálního myslícího ohleduplného člověka. Že to sice není výchovou, ale lidmi a v tom má pravdu.
Kdysi můj hodný, ale hlídací pes v odlehlém místě v lese vyletěl štěkat na paní, která tam cosi sbírala
( borůvky, houby , klacky či byliny - to už si nepamatuju ). Já se jí moc omlouvala, že on opravdu nekousne, jen upozorní, že se tam něco děje, někdo tam je. A ta paní v klidu odpověděla : "Já vím, přece byste ho neměla puštěného, kdyby hrozilo, že někomu ublíží"
Bohužel, už je to dávno a mám pocit, že tohle moudro ( a základní pravidlo držení psů ) už dávno neplatí.

26.1.2020 15:51

saola napsal(a):
Megí, k té větě, jak si stojíte za tím, že váš pes je nejlepší na světě, se naučte ještě jednu větu - "jééé, on to ale nikdy předtím neudělal" Možná se vám bude hodit.

Je to vysoce pravděpodobné (i když se tady kdekdo prsí, že můj bulteriér nikdy, můj stafbulík nikdy, můj kříženec nikdy, staford? no nikdy, že, všichni jsou hodný a svatý a ideální.... ), protože plemena typu bull byla desítky (vlastně stovky) let cíleně selektována na sebevědomí, dominanci, samostatnost, odolnost k bolesti, pevnost stisku, nulovou agresivitu k lidem, boj se zvířaty, lov zvířat.

Geny nepředěláte ani výchovou či socializací, vždy tam tyto vlohy budou a díky tomu i potenciál k fatálnímu útoku na jiného psa, zvíře, nebo i člověka, ať už bude poslušnost jakkoliv špičková.

Můj názor stále je, že tito psi nejsou ve veřejném prostoru akceptovatelní v běžném režimu psa společníka. A pokud si je přesto člověk pořídí, tak za hranicemi vlastního pozemku takového majitele ať je jejich pohyb možný výhradně pouze na vodítku, s náhubkem a za přísně definovaných podmínek a zároveň vymahatelných sankcí v případě porušení takového režimu.

Stejně tak asijští pastevci ve městech - to je to samé přes kopírák.

Doufám, že se k zákazu chovu a držení takových psů konečně legislativci rozhýbají.

A já zase doufám, že takových bojovnic jako jste vy není mnoho, protože bychom se mohli dočkat toho, že ve svém "svatém" tažení budete časem požadovat zákaz všech plemen.
Naštěstí ve svém okolí neznám nikoho dalšího, kdo by se těšil na zákaz určitých plemen psů, což dává naději, že valná většina lidí má rozum a umí ho používat.

26.1.2020 16:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):

Zdá se,že to nejsou psi pro začátečníky.Není ten problém výchovy/nevýchovy v tom?

26.1.2020 16:07
saola

XXX.XXX.143.115

A já zase doufám, že takových bojovnic jako jste vy není mnoho, protože bychom se mohli dočkat toho, že ve svém "svatém" tažení budete časem požadovat zákaz všech plemen.
Naštěstí ve svém okolí neznám nikoho dalšího, kdo by se těšil na zákaz určitých plemen psů, což dává naději, že valná většina lidí má rozum a umí ho používat.

Pitbulové vám nevadí? Nebojíte se jich? Přijde vám zákaz jejich chovu a držení diskriminační?
A hypoteticky - co třeba levhart - taky by vám nevadil? Cítila byste se bezpečně, kdyby s ním někdo šel po chodníku a vy jste ho míjela se svým psem? Je to nižší hmotnostní kategorie zvířete než pitbul, se slabším stiskem čelistí, tak čeho se bát?

To je samozřejmě absurdní, levharta povolovat nebudeme, ale prokazatelná ovladatelnost v krizové situaci je u mnoha psů typu bull bohužel v reálu stejná jako u toho nedomestikovaného levharta, což je u psa jako společníka docela průser.

26.1.2020 16:07

Já teda neodhaduju, kterýho psa se mám bát, podle plemene. Sčítám si, jak je pes pod kontrolou páníčka, jak se tváří, chová, a z toho není těžké uhodnout, jestli to mám obejít velkým obloukem oblouk nebo ne.
Máme psí kámoše mezi bull psy, lovečáky, retrívry, dokonce i jeden přátelský bišonek se najde... snad jen přátelskýho jorkšíra jsem ještě nepotkala, ale to nemusí znamenat, že nejsou. V sousedství je vychovanej mini krysařík. Jsou různý případy.

neverend

26.1.2020 16:14
neverend

XXX.XXX.213.247

Já jsem to pochopila tak, že myšleno bylo, že se nebojí psů v rukou normálního myslícího ohleduplného člověka. Že to sice není výchovou, ale lidmi a v tom má pravdu.
Kdysi můj hodný, ale hlídací pes v odlehlém místě v lese vyletěl štěkat na paní, která tam cosi sbírala
( borůvky, houby , klacky či byliny - to už si nepamatuju ). Já se jí moc omlouvala, že on opravdu nekousne, jen upozorní, že se tam něco děje, někdo tam je. A ta paní v klidu odpověděla : "Já vím, přece byste ho neměla puštěného, kdyby hrozilo, že někomu ublíží"
Bohužel, už je to dávno a mám pocit, že tohle moudro ( a základní pravidlo držení psů ) už dávno neplatí.

Ano přesně takhle to myslím.🙂 Děkuju za pomoc se slohem.😀

26.1.2020 16:17

saola napsal(a):
Pitbulové vám nevadí? Nebojíte se jich? Přijde vám zákaz jejich chovu a držení diskriminační?
A hypoteticky - co třeba levhart - taky by vám nevadil? Cítila byste se bezpečně, kdyby s ním někdo šel po chodníku a vy jste ho míjela se svým psem? Je to nižší hmotnostní kategorie zvířete než pitbul, se slabším stiskem čelistí, tak čeho se bát?

To je samozřejmě absurdní, levharta povolovat nebudeme, ale prokazatelná ovladatelnost v krizové situaci je u mnoha psů typu bull bohužel v reálu stejná jako u toho nedomestikovaného levharta, což je u psa jako společníka docela průser.

Nevím, jestli jste si vědoma toho, že levhart je divoké nedomestikované zvíře. Naproti tomu pes je domestikován tisíce let. Vaše přirovnání je tedy irelevantní.

Ale abych odpověděla na vaši otázku - ne, nebojím se pitbulů ani žádného jiného plemene. Vždycky jsem se s každým psem "domluvila".

Je mi vás líto, očividně trpíte fóbií z pitbulů, pastevců a buhvíjakých plemen ještě. Asi byste se měla svěřit do rukou odborníka a začít se léčit.

26.1.2020 16:22
saola

XXX.XXX.143.115

neverend napsal(a):

Hezké, ale klišé....když vás auto srazí na přechodu, usmrtí vás to auto, lépe řečeno kinetická energie, kterou vám předalo, nikoliv řidič - ten kdyby do vás v běhu narazil, tak se maximálně vyválíte na zemi.
Když se pes typu bull samostatně ve veřejném prostoru rozhodne, že jste problém, a vy máte jen holé ruce, neuděláte nic, protože se jedná o psa, který má geneticky dané vlohy ve smyslu samostatnost, sebevědomí, dominance, razance, síla stisku čelistí, rychlost a odolnost k bolesti. Což je smrtící kombinace pro oběť (ať je to člověk nebo jiný živočich). Na veřejnosti se samozřejmě pohybují i daleko větší plemena psů, ale žádné z nich - na rozdíl od typu bull - nebylo cíleně selektováno na přímý boj, zápas.

26.1.2020 16:26

saola napsal(a):
Hezké, ale klišé....když vás auto srazí na přechodu, usmrtí vás to auto, lépe řečeno kinetická energie, kterou vám předalo, nikoliv řidič - ten kdyby do vás v běhu narazil, tak se maximálně vyválíte na zemi.
Když se pes typu bull samostatně ve veřejném prostoru rozhodne, že jste problém, a vy máte jen holé ruce, neuděláte nic, protože se jedná o psa, který má geneticky dané vlohy ve smyslu samostatnost, sebevědomí, dominance, razance, síla stisku čelistí, rychlost a odolnost k bolesti. Což je smrtící kombinace pro oběť (ať je to člověk nebo jiný živočich). Na veřejnosti se samozřejmě pohybují i daleko větší plemena psů, ale žádné z nich - na rozdíl od typu bull - nebylo cíleně selektováno na přímý boj, zápas.

Ale na boj s kým čím? Se ZVÍŘETEM!!!

26.1.2020 16:30
saola

XXX.XXX.143.115

Nevím, jestli jste si vědoma toho, že levhart je divoké nedomestikované zvíře. Naproti tomu pes je domestikován tisíce let. Vaše přirovnání je tedy irelevantní.

Ale abych odpověděla na vaši otázku - ne, nebojím se pitbulů ani žádného jiného plemene. Vždycky jsem se s každým psem "domluvila".

Je mi vás líto, očividně trpíte fóbií z pitbulů, pastevců a buhvíjakých plemen ještě. Asi byste se měla svěřit do rukou odborníka a začít se léčit.

No, když to tam píšu, tak to asi vím, ale vy asi nečtete...

No, ale možná jste uhodila přece jen hřebíček na hlavičku - i když tedy na rozdíl od vás (asi guru nebo co) si nedovoluji tvrdit, že se domluvím s každým psem.
O to se ani nepokouším, nevidím k tomu důvod.
A to je asi ten rozdíl v náhledu na celou věc - s psy typu bul jsou rozhodně větší potíže v soužití s ostatními ve společnosti než s jinými plemeny, díky svým vlohám jsou rizikem pro okolí, a já nechci takové riziko podstupovat, stejně jako nechci - na rozdíl od vás, se domlovuat s každým psem, který na mne a mé psy venku na volno křivě hledí, nedejBože aby natvrdo útočil.
Je mi jedno, když do vlaku nastoupí paní s pudlem bez košíku a sedne si naproti, ale když nastoupí trouba s bullem bez košíku a sedne si naproti, tak já si holt přesednu - vy byste se jistě domluvila, já jsem na to líná, napravovat něčí hloupost a aroganci.
Jen do toho, zachraňte svět. Hodně štěstí.

cituji vás:

No, jasně, a proto může útočit na psy, co jdou kolem? A leckdy i na lidi?

neverend

26.1.2020 16:33
neverend

XXX.XXX.213.247

https://youtu.be/obP8TZBLsB4

Vražda v přímém přenosu.😀

26.1.2020 16:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola napsal(a):

Ale ten zápas NEMÁ být s člověkem! Psi zápasili mezi sebou, s býky, s divočáky, s medvědy, buvoly a tak. Ale ne s lidmi. Naopak, pes který se ohnal po člověku, býval vyřazen.
Prostě nejde manipulovat s takovým psem,v rámci zápasu, pokud nemáte jistotu, že vás nekousne.
Problém útočících bullů není v plemeni, ale v chovu, tedy spíše množení nevhodných jedinců.Kvalitní pes může napadnou jiného psa, ale ne člověka.

26.1.2020 16:43
saola

XXX.XXX.143.115

Každý pes je schopen napadnout člověka, napříč plemeny, kříženci, navzdory tisícům let domestikace. Opravdu každý.
Ale ne každé plemeno, kříženec apod. má potenciál člověka vážně zranit či dokonce zabít. Psékové typu bull ale takový potenciál mají.
Znovu dokola opakuji (a snad naposled), že nemám na mysli jen hmotnost psa a jeho fyzickou sílu, ale hlavně tu samostatnost, dominanci a obratnost v zápase (a je jedno, zda to původně bylo s býky, medvědy, kočkami nebo jinými psy). Právě to spojení dominance samostatnosti a schopnosti bojovat je pro psa společníka v dnešním slova smyslu (parková coura a gaučák navolno mezi psy, lidmi, kočkami, koňmi apod.) nežádoucí.

26.1.2020 16:43

saola napsal(a):
No, když to tam píšu, tak to asi vím, ale vy asi nečtete...

No, ale možná jste uhodila přece jen hřebíček na hlavičku - i když tedy na rozdíl od vás (asi guru nebo co) si nedovoluji tvrdit, že se domluvím s každým psem.
O to se ani nepokouším, nevidím k tomu důvod.
A to je asi ten rozdíl v náhledu na celou věc - s psy typu bul jsou rozhodně větší potíže v soužití s ostatními ve společnosti než s jinými plemeny, díky svým vlohám jsou rizikem pro okolí, a já nechci takové riziko podstupovat, stejně jako nechci - na rozdíl od vás, se domlovuat s každým psem, který na mne a mé psy venku na volno křivě hledí, nedejBože aby natvrdo útočil.
Je mi jedno, když do vlaku nastoupí paní s pudlem bez košíku a sedne si naproti, ale když nastoupí trouba s bullem bez košíku a sedne si naproti, tak já si holt přesednu - vy byste se jistě domluvila, já jsem na to líná, napravovat něčí hloupost a aroganci.
Jen do toho, zachraňte svět. Hodně štěstí.

cituji vás:

No, jasně, a proto může útočit na psy, co jdou kolem? A leckdy i na lidi?

Když to tak čtu, mám pocit, že vás při každém vašem opuštění domova ohrožují psi typu bull, a vy musíte hájit svůj holý život.

Ještě jednou - běžte se z té své fobie léčit!

26.1.2020 16:56

Levhart je nižší váha? Neplést s Mainskou mývalí, prosím. Levhart váží stejně jako pitbull.
Má věta o tom, že můj je nejlepší, směřovala k něčemu jinému. K čemu ta druhá věta? Je nesmyslná a Vy to víte. Na mě to nefunguje, mám calming psa :-)

Můj pes je na volno pouze na veliké louce. Ne proto, že neumí chodit na volno, ale protože veřejnost vůbec nemusí být zvědavá na jakéhokoli psa na volno.
Vím dobře, čeho je Megí schopná. Právě že je to ten nejlepší pes na světě. Na potkání nejí psy, kočky, srnky, jen myši. A lidi už vůbec ne, ti jsou pěkně hnusní. Ani se jen tak nenechá vyprovokovat. Ale jak si někdo kousne, kousne si také. Jenže není to ten super game pes, takže do toho nejde pořádně, no. I když tomu plyšovému krtkovi létaly vnitřnosti po celé kuchyni, hrůza to byla.

Saolo, to, čeho se bojíte, není jen pitbullteriér a stafford. Nespoléhejte na to, není to bezpečné. Tito psi se v boji proti psu určitě nevzdají (ale aspoň moc netrhají, spíše drží), ale další bojoví psi útočí i na lidi. A rovnou na krk. Dejte pozor.

26.1.2020 17:04

Saolo, prosím, jediný příklad, kdy tito psi zaútočili na lidi. Zkrátím to.. není.

neverend: ve městě se také bát nebudete? Já se tam bojím :-) Ale teda zbraň moc nepomůže, dobře naučený pes na obranu jde nejdříve po té ruce, co má zbraň. Já být Vámi, tak ho moc neprovokuji :-) Jinak teda dost pochybuji, že by zastřelení psa z důvodu - chce mi sežrat vlčáka - bylo brané jako nutná obrana nebo cosi podobné. Hájí se život člověka. A pit po člověku prostě nejde.

neverend

26.1.2020 17:28
neverend

XXX.XXX.213.247

Saolo, prosím, jediný příklad, kdy tito psi zaútočili na lidi. Zkrátím to.. není.

neverend: ve městě se také bát nebudete? Já se tam bojím :-) Ale teda zbraň moc nepomůže, dobře naučený pes na obranu jde nejdříve po té ruce, co má zbraň. Já být Vámi, tak ho moc neprovokuji :-) Jinak teda dost pochybuji, že by zastřelení psa z důvodu - chce mi sežrat vlčáka - bylo brané jako nutná obrana nebo cosi podobné. Hájí se život člověka. A pit po člověku prostě nejde.

Já jen odpovídal na původní dotaz jestli se bojím pitbullů.😀 Nevěděl jsem že se mám zeptat Vás nejdřív.🙂 Ve městě se taky nebojím,protože tam moc nejezdím a pesu s sebou neberu.Ohledně použití zbraně k nutné obraně jen doplním vědomosti.Zbrojní průkaz skupiny E je k ochraně života,zdraví a majetku.Pes je majetek a já se rozzuřeným pitbullem cítím ohrožen jak na zdraví,tak i na životě.A popravdě tu jen polemizujeme o blbostech, které pokud nedej bože někdy přijdou,tak si stejně budeme muset poradit sami ať už já nebo Vy.Troufnu si říct,že budu mít mírnou výhodu.🙂 IPCS střelci trénují všechny aspekty obrany vč.situace napadení psy.

26.1.2020 17:45

neverend napsal(a):
Já jen odpovídal na původní dotaz jestli se bojím pitbullů.😀 Nevěděl jsem že se mám zeptat Vás nejdřív.🙂 Ve městě se taky nebojím,protože tam moc nejezdím a pesu s sebou neberu.Ohledně použití zbraně k nutné obraně jen doplním vědomosti.Zbrojní průkaz skupiny E je k ochraně života,zdraví a majetku.Pes je majetek a já se rozzuřeným pitbullem cítím ohrožen jak na zdraví,tak i na životě.A popravdě tu jen polemizujeme o blbostech, které pokud nedej bože někdy přijdou,tak si stejně budeme muset poradit sami ať už já nebo Vy.Troufnu si říct,že budu mít mírnou výhodu.🙂 IPCS střelci trénují všechny aspekty obrany vč.situace napadení psy.

No to už znám nazpaměť.. IPCS IBM knowledge, tam jsem taky. Trefím 1cm terč na 15 metrů prakem a 6mm kuličkou. A nepotřebuji na to průkaz, ani chodit na sportovní střelbu IPCS, ani tu zbraň u sebe nenosím, nevím, na co by mi byla.
Tady se diskutuje o tom, že Vám psa ve městě třeba jen tak, už proto, že existuje, napadne pitbull.
No nic.

neverend

26.1.2020 17:59
neverend

XXX.XXX.213.247

No to už znám nazpaměť.. IPCS IBM knowledge, tam jsem taky. Trefím 1cm terč na 15 metrů prakem a 6mm kuličkou. A nepotřebuji na to průkaz, ani chodit na sportovní střelbu IPCS, ani tu zbraň u sebe nenosím, nevím, na co by mi byla.
Tady se diskutuje o tom, že Vám psa ve městě třeba jen tak, už proto, že existuje, napadne pitbull.
No nic.

Vždyť jo.Akorát teda ten prak na 15m 1cm jako rozptyl? No táák.😀 O svých střeleckých dovednostech a zážitcích se rozepisovat tady rozhodně už nehodlám.Na zvíře jsem v životě nevystřelil a budu moc rád,když nikdy nebudu muset.

26.1.2020 18:14
Terven

XXX.XXX.110.159

Mimochodem, v létě jsem tady popisovala nemilou příhodu s fenou, která napadla tu mojí díky přetržené pásce flexiny. Psala jsem tenkrát, že fena je mix bull - byla jsem přesvědčená, že je v ní bulteriér s příměsí něčeho jiného, možná jiného bulla. Má špičatý čenich, ale bez klabonosu a stojící uši, tělo mohutné bullovité.
Poslední dobou na tu fenu trochu nevěřícně zírám a mám podezření, že je to obtloustlý thajský ridgeback
Bohužel majitelky se nezeptám, protože na vzdálenost, kdy by bylo slyšet vlastního slova, se nemůžeme přiblížit. Bojím se, že jejich nové samonavíjecí vodítko je šmejd z Kauflandu a další nemilá příhoda je na obzoru. Když vidím, na jakou vzdálenost ta fena na tu moji zuřivě reaguje a jak s tou ženskou cvičí...

26.1.2020 18:40

neverend napsal(a):
Vždyť jo.Akorát teda ten prak na 15m 1cm jako rozptyl? No táák.😀 O svých střeleckých dovednostech a zážitcích se rozepisovat tady rozhodně už nehodlám.Na zvíře jsem v životě nevystřelil a budu moc rád,když nikdy nebudu muset.

Už jste někdy viděl prak, třeba tradiční dankung, nebo TTF? Asi ne. Teď jste se docela odkopal, po tomhle už bych radši o střelbě nic nepsala :-)

26.1.2020 18:42

Terven napsal(a):
Mimochodem, v létě jsem tady popisovala nemilou příhodu s fenou, která napadla tu mojí díky přetržené pásce flexiny. Psala jsem tenkrát, že fena je mix bull - byla jsem přesvědčená, že je v ní bulteriér s příměsí něčeho jiného, možná jiného bulla. Má špičatý čenich, ale bez klabonosu a stojící uši, tělo mohutné bullovité.
Poslední dobou na tu fenu trochu nevěřícně zírám a mám podezření, že je to obtloustlý thajský ridgeback
Bohužel majitelky se nezeptám, protože na vzdálenost, kdy by bylo slyšet vlastního slova, se nemůžeme přiblížit. Bojím se, že jejich nové samonavíjecí vodítko je šmejd z Kauflandu a další nemilá příhoda je na obzoru. Když vidím, na jakou vzdálenost ta fena na tu moji zuřivě reaguje a jak s tou ženskou cvičí...

Týjo to bych tam snad chodila sama bez psa a nějak ji nenápadně slušně požádala, jestli si nechce vzít mé vodítko, že mám jedno navíc..

26.1.2020 19:51
Terven

XXX.XXX.110.159

Týjo to bych tam snad chodila sama bez psa a nějak ji nenápadně slušně požádala, jestli si nechce vzít mé vodítko, že mám jedno navíc..

Opravdu mám jedno navíc, sice do 15 kg, ale zas je to pravý Flexi - možná by to byla větší jistota

neverend

26.1.2020 19:58
neverend

XXX.XXX.213.247

Už jste někdy viděl prak, třeba tradiční dankung, nebo TTF? Asi ne. Teď jste se docela odkopal, po tomhle už bych radši o střelbě nic nepsala :-)

https://youtu.be/0qIv7uhyBNo

Tak pán asi neumí střílet.🙂 Možná jste mi jen nerozuměla s tím "rozptylem".

26.1.2020 20:19

Přiznám se, že jsem to nečetla celé. Já vidím problém v tom, že vy pořád píšete pitbul člověka nenapadne. Ale podívejte se ( třeba do inzerce ), s čím vším se bulloidní plemena kříží, kdo si pak ty křížence pořizuje. Má razanci, dominanci a sebevědomí po bullovi, ale už po něm nemá to, že do lidí se nekouše. Agresivitu vůči člověku může mít po druhém z rodičů.
A kdybyste chtěli příklady napadení člověka bulloidním psem - určitě by se našly. Třeba u nás ve městě šel na zahradě po majiteli jeho vlastní pes, chlap se zavřel do skleníku a pes byl pacifikován přivolanou policií. Ten chla si to pravděpodobně zavinil sám, ale to neřeším. Chci jen napsat, že bulloidní pes pro napadení člověka zas nejde tak daleko.
Ta bruslařka v Brně, co se zamotala psovi do lanka vodítka.....taky napadená. Taky to byl nějaký bulloid.....
Ten poměr čistý pitbul a kříženci je asi jasný.

26.1.2020 20:22
saola

XXX.XXX.143.115

Ale je....jen máte selektivní slepotu a nechcete to vidět.

útok zezadu na in-line bruslařku - doživotní následky:
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zena-kterou-pokousal-pitbul-dostala-ctyri-sta-tisic.A080812_1026450_brno_dmk

napadení psa na vodítku - ten zemřel:
http://pvnovinky.cz/krimi/21507-pitbul-zabil-jineho-psa-nebyl-na-voditku

napadení jezevčíka - ten zemřel:
https://brnensky.denik.cz/zlociny-a-soudy/jezevcika-roztrhal-pitbull-celostatne-hledane-zeny.html

napadení vlastního majitele - s následkem smrt (v článku popsán útok staforda na svou majitelku - s následkem smrti a další případy):
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pitbull-napadl-v-potstejne-majitele-ten-zemrel/r~i:article:492868/

útok na psy, majitelku, a následně na policistu (jojo, jsou to zlatíčka):
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/klidny-pitbull-se-zmenil-v-zabijaka.A010223_142253_praha_krimi_ton

pitbul ve vlaku bez košíku - pokousání do obličeje:
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/521822/zenu-34-pokousal-ve-vlaku-pes-jeho-majitele-ji-nechali-lezet-v-krvi-a-odesli-zmizela-ji-i-kabelka.html

cizina - případů co hrdlo ráčí, jen gůglete:
jen chudák prostý okolojdoucí:
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/leziciho-muze-v-usa-trhalo-pet-pitbullu-zachranila-ho-nebojacna-hospodska-40302885

https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zahranici/strasliva-tragedie-jedenactimesicni-holcicku-roztrhal-pitbull.html

už mě to přestalo bavit.....hledejte, Megííí, a naleznete

26.1.2020 20:23

A 100% radši potkám v lese vlka ( toho totiž nepotkám, ten se mi vyhne ), než velkého psa na toulkách. A úplně nejhorší je s majitelem bůhví kde v prostoru.
A nejhorší smečička 2,3,4,5.......a pak stačí, když je velký jeden.

26.1.2020 20:38

neverend napsal(a):
https://youtu.be/0qIv7uhyBNo

Tak pán asi neumí střílet.🙂 Možná jste mi jen nerozuměla s tím "rozptylem".

No, neumí, drží to špatně. 1) se to dává obráceně 2) palec je jinde a drží to daleko 3) má špatný nátah 4) stojí špatně 5) dvojitá guma není na přesnost, ale na sílu 6) nevhodné střelivo...atd.........Spíše se podívejte na Nowaka, Fowlera, nebo kohokoli, kdo ví, jak se to drží a čím se vybavit.
Vím, co jsou rozdílné podmínky povětrnostní, zdánlivě stejných střel, postoje... ale Vy nevíte, že tohle je hlavně instinktivní záležitost.
Je to furt k tématu .. protože:
"Cesar Millan: How to Pick the Best Shelter Pet for You" .. mé oblíbené :-)

26.1.2020 20:40

Přiznám se, že jsem to nečetla celé. Já vidím problém v tom, že vy pořád píšete pitbul člověka nenapadne. Ale podívejte se ( třeba do inzerce ), s čím vším se bulloidní plemena kříží, kdo si pak ty křížence pořizuje. Má razanci, dominanci a sebevědomí po bullovi, ale už po něm nemá to, že do lidí se nekouše. Agresivitu vůči člověku může mít po druhém z rodičů.
A kdybyste chtěli příklady napadení člověka bulloidním psem - určitě by se našly. Třeba u nás ve městě šel na zahradě po majiteli jeho vlastní pes, chlap se zavřel do skleníku a pes byl pacifikován přivolanou policií. Ten chla si to pravděpodobně zavinil sám, ale to neřeším. Chci jen napsat, že bulloidní pes pro napadení člověka zas nejde tak daleko.
Ta bruslařka v Brně, co se zamotala psovi do lanka vodítka.....taky napadená. Taky to byl nějaký bulloid.....

Počkejte, ale tohle přece nepopírám.

26.1.2020 20:49

Počkejte, ale tohle přece nepopírám.

Jasně, ale původní dotaz zněl "Bojíte se pitbulů a jim podobných?".
Klidně ale napíšu, že se bojím stejně NO, který na parcele se stavbou visí za břicho na plotě a houpe se sem tam a řve. Spadne zpátky do zahrady nebo na chodník ? Případně dvou pastevců na dvorku za plotem, který je spravovaný vším, co se zrovna našlo a tam, kde zrovna psi prokousali díru.
A ještě dodám, že se nebojím o sebe, sama tam tudy kdykoliv půjdu, ale dříve o psa a teď o psici.

26.1.2020 20:53

saola napsal(a):
Ale je....jen máte selektivní slepotu a nechcete to vidět.

útok zezadu na in-line bruslařku - doživotní následky:
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zena-kterou-pokousal-pitbul-dostala-ctyri-sta-tisic.A080812_1026450_brno_dmk

napadení psa na vodítku - ten zemřel:
http://pvnovinky.cz/krimi/21507-pitbul-zabil-jineho-psa-nebyl-na-voditku

napadení jezevčíka - ten zemřel:
https://brnensky.denik.cz/zlociny-a-soudy/jezevcika-roztrhal-pitbull-celostatne-hledane-zeny.html

napadení vlastního majitele - s následkem smrt (v článku popsán útok staforda na svou majitelku - s následkem smrti a další případy):
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pitbull-napadl-v-potstejne-majitele-ten-zemrel/r~i:article:492868/

útok na psy, majitelku, a následně na policistu (jojo, jsou to zlatíčka):
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/klidny-pitbull-se-zmenil-v-zabijaka.A010223_142253_praha_krimi_ton

pitbul ve vlaku bez košíku - pokousání do obličeje:
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/521822/zenu-34-pokousal-ve-vlaku-pes-jeho-majitele-ji-nechali-lezet-v-krvi-a-odesli-zmizela-ji-i-kabelka.html

cizina - případů co hrdlo ráčí, jen gůglete:
jen chudák prostý okolojdoucí:
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/leziciho-muze-v-usa-trhalo-pet-pitbullu-zachranila-ho-nebojacna-hospodska-40302885

https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zahranici/strasliva-tragedie-jedenactimesicni-holcicku-roztrhal-pitbull.html

už mě to přestalo bavit.....hledejte, Megííí, a naleznete

Furt je to ilustrační foto, pitbull = vše co je podobné, a v aktualizaci se pak píše, že je to kříženec. Zabitého psa věřím.

Ale já Vás chápu ;-)
Bojíte se i rotvíků, buldoků, dobrmanů, tosy, akity? Také je tam více zpráv o usmrcení lidí něm. ovčáky.
Pokousal mě bulík. A přesto neříkám, že napadá lidi. Protože to není pravda. Ale už jsem teda zjistila, že o těchto plemenech nevíte nic, tak to nemá cenu rozebírat.

26.1.2020 21:09

Klidně napíšu, že se bojím jakéhokoliv psa, jehož majitel je nezodpovědné pako. Toho tibetského dogáka jsem se taky bála, když se u nás ocitnul a majitel nikde ( pak jsem se dozvěděla, že se toulá často). Možná bych se ani nebála být sama, ale netušila jsem, co bych dělala, kdyby mi zaútočil na zvířata a co by udělal on, až bych ho přetáhla klackem a rvala mu kůzle z huby.

neverend

26.1.2020 21:48
neverend

XXX.XXX.213.247

No, neumí, drží to špatně. 1) se to dává obráceně 2) palec je jinde a drží to daleko 3) má špatný nátah 4) stojí špatně 5) dvojitá guma není na přesnost, ale na sílu 6) nevhodné střelivo...atd.........Spíše se podívejte na Nowaka, Fowlera, nebo kohokoli, kdo ví, jak se to drží a čím se vybavit.
Vím, co jsou rozdílné podmínky povětrnostní, zdánlivě stejných střel, postoje... ale Vy nevíte, že tohle je hlavně instinktivní záležitost.
Je to furt k tématu .. protože:
"Cesar Millan: How to Pick the Best Shelter Pet for You" .. mé oblíbené :-)

Hele ale prak to není špatný nápad jen tak na blbnutí.😀 Sice tedy to co střílí chlapci na YTB za rozptyl je hoooodně vzdálené tomu vašemu centimetru,ale jako klobouk dolu před jejich uměním.Jinak nebojte se že nerozumím "balistice" a že nevím proč jsou v hlavni "drážky".😀 Povětrnostní vliv je ve vzdálenosti 15m zcela zanedbatelný, týká se střelby nad 200m a řeší se samozřejmě až u dlouhých zbraní s optikou.A já si jdu koupit prak,protože fakt jako zaujalo.

27.1.2020 06:57
Terven

XXX.XXX.110.159

Klidně napíšu, že se bojím jakéhokoliv psa, jehož majitel je nezodpovědné pako. Toho tibetského dogáka jsem se taky bála, když se u nás ocitnul a majitel nikde ( pak jsem se dozvěděla, že se toulá často). Možná bych se ani nebála být sama, ale netušila jsem, co bych dělala, kdyby mi zaútočil na zvířata a co by udělal on, až bych ho přetáhla klackem a rvala mu kůzle z huby.

Úplně nejhorší zážitek se psy mám ze Šumavy, kde jsem byla kdysi dávno s dcerou ve školce v přírodě jako rodič-doprovod.
Šli jsme s dětma kolem jakési samoty a z otevřených vrat vyběhli jezevčík a rotvajler. Oba nenávistně štěkali, vrčeli a blížili se k nám. Jezevčík byl aktivnější a dělal i výpady, ale báli jsme se ho nakopnout, abychom neměli v tu ránu na krku rotvajlera.
S houfem malých dětí to byl fakt bezva zážitek, naštěstí se nám povedlo proplížit se kolem psů bez újmy. Majitel penziónu, kde jsme bydleli, nám potvrdil, že s těma psama je pořád něco a jejich majitel si koleduje. A že by to nikomu nepřál, ale už by to chtělo pořádnej průser.

27.1.2020 09:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No právě - když už nějaký bull napadne člověka, tak je to bulloidní kříženec. Proto tedy zakážeme chov bullů, těch čistokrevných. A víte jak to dopadne? Když nebude možnost pořídit si čistokrevného bulla? Dle mě stoupne počet těch křížených a bude to ještě horší.....

27.1.2020 09:57

marcelaamax napsal(a):
No právě - když už nějaký bull napadne člověka, tak je to bulloidní kříženec. Proto tedy zakážeme chov bullů, těch čistokrevných. A víte jak to dopadne? Když nebude možnost pořídit si čistokrevného bulla? Dle mě stoupne počet těch křížených a bude to ještě horší.....

To mě také napadlo - pořídím si třicet kříženců a zákaz se mě nebude týkat :-)
A když zakáží i jejich křížence, kdo to bude posuzovat? A tak to už je vyřešené, posuzuje to celník spolu s veterinářem, který je proškolený a tzv. rozumí psům.
Je jediné řešení - zakázat chov bez PP.
A já si dnes večer nechám zapsat registrační organizaci, klub chovatelů, spolek, budu registrační autorita, vystavím rodokmen jakémukoli psu, protože mohu a žádný zákon mi to nezakazuje, ani takový nemůže existovat, nedopouštím se ani ničeho, co by bylo uvedeno v zákonu na ochranu zvířat, ani veterinárním, trestním zákoníku, nikde. Nemá to ochrannou známku, autorská práva, nic.
A tak mi ani jeden zákaz neudělá naprosto nic.
Budu mít papírové křížence, nazvu si je jakkoli, koupím si razítko v papírnictví za 363kč a barvy do tiskárny za 89kč + balík papírů za 99kč a zaplatím internet 499kč.
A fantazie mám vážně hodně :-)

27.1.2020 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ono pak u těch kříženců stačí mít dobré vztahy s veterinářem a ten vám třeba do pasu napíše, že váš bulloidní kříženec je labrador, nebo tak něco .

A ještě k tomu posuzování - že to bude dělat celník spolu s veterinářem - vím, že to je myšleno jako ironie, ale připomnělo mi to, jak si jedna veterinářka myslela, že moje fena je buldoček, takže to můžu být v pohodě .

A když už jsme u těch bullů a zákazů a omezování - viděla jste na FB tu "aféru", jak ve Španělsku byli vystavováni SBT v náhubcích? (Podotýkám, že ještě k tomu to vypadalo jako fixační náhubky). I když pak jsem zase jinde četla, že to byl HOAX, tak nevím...

27.1.2020 10:11

marcelaamax napsal(a):

A víte jak to dopadne? Když nebude možnost pořídit si čistokrevného bulla?

prestanou se chovat.
poctete si, jak je to v jinych zemich - Dansko, Francie...

27.1.2020 10:11

marcelaamax napsal(a):
Ono pak u těch kříženců stačí mít dobré vztahy s veterinářem a ten vám třeba do pasu napíše, že váš bulloidní kříženec je labrador, nebo tak něco .

A ještě k tomu posuzování - že to bude dělat celník spolu s veterinářem - vím, že to je myšleno jako ironie, ale připomnělo mi to, jak si jedna veterinářka myslela, že moje fena je buldoček, takže to můžu být v pohodě .

A když už jsme u těch bullů a zákazů a omezování - viděla jste na FB tu "aféru", jak ve Španělsku byli vystavováni SBT v náhubcích? (Podotýkám, že ještě k tomu to vypadalo jako fixační náhubky). I když pak jsem zase jinde četla, že to byl HOAX, tak nevím...

:-) to jsem neviděla, nesleduji FB.
Nene, výjimečně bez ironie - takto se kontroluje v okolních státech. Veterináři a další jsou proškolení, nedělá to každý.
My máme v pase AST :-) Furt lepší než APBT, přece :-)

27.1.2020 10:21

marcelaamax napsal(a):

I když pak jsem zase jinde četla, že to byl HOAX, tak nevím

nebyl.
byl to protest - v kruhu ho mit nemuseli.

a ty náhubky nakoupili na te vystave, když zjistili, ze jinak budou pokutovani ( zakaz pohybu nekterych plemen na verejnosti bez kosiku v tom konkretnim miste ve Spanelsku)

27.1.2020 10:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A víte jak to dopadne? Když nebude možnost pořídit si čistokrevného bulla?

prestanou se chovat.
poctete si, jak je to v jinych zemich - Dansko, Francie...

No, dobře, ale pokud budu mít mix APBT a v pet pase napsáno x labrador, tak on prostě někdo přijde a řekne mi, tohle není labrador, takže bohužel, toho vám teď seberu a utratím?

A nebo - už jsem to v tomto vlákně jednou psala - znám třeba APBT x labrador - pes vypadá jako labrador, pita byste v něm vůbec nehledala - ale co se psů týče, tak je jako pit a co se lidí týče, tak ani v tom se mu věřit nedá. Ale ten by tu v klidu mohl být a klidně by se mohl množit dál.... Nebo jak se občas stane - dva neurčití kříženci a narodí se jim štěnda, která vypadají jako bulloidní, i přesto, že rodiče tak nevypadají (třeba prarodiče jo, ale to nikdo neví) - tak taková štěnda se budou rovnou utrácet, nebo jak?

27.1.2020 10:22

No, tak třeba Chorvatsko - nesmí tam žádný bull teriér, který nemá PP FCI. A přitom se tam chovají psy na zápasy a jsou to vážně APBT. Zajímavé.

Dánsko má výjimku pro psy narozené před 2010 a dál je to takhle:
Podle dánského zákona o psech je policie povinna eutanizovat psy, které při útoku spoutají osobu nebo jiného psa. Pozměňovací návrhy však zavádějí novou, konkrétnější definici „divokého“. Také podle těchto nových ustanovení může majitel útočícího psa požádat o odborné posouzení případu.

V roce 2010 byl zaveden zákaz vlastnictví a chovu 13 stanovených psích plemen a smíšených plemen (včetně Pitt Bull Terrier a Tosa Inu a smíšených plemen, která jsou v Dánsku zakázána od roku 1991.)

Ustanovení zakazují soukromým osobám, včetně turistů, vnášet zakázané psy do Dánska během např. Dovolené.

Dovoz uvedených psů, včetně smíšených plemen, do Dánska pro komerční účely je rovněž zakázán.

V Dánsku je zakázáno těchto 13 plemen psů a smíšených plemen:
Pitbull teriér
Tosa Inu
Americký stafordšírský teriér
Fila Brasileiro
Dogo Argentino
Americký buldok
Boerboel
Kangal
Středoasijský ovčák (ovcharka)
Kavkazský ovčák (ovcharka)
Jiho ruský ovčák (ovcharka)
Tornjak
Sarplaninac

Dokumentace
Pokud vzniknou pochybnosti o tom, zda pes patří k některému ze zakázaných psích plemen nebo smíšených plemen, může policie požádat, aby majitel psa toto plemeno nebo typ dokázal.

Zákon o psech nestanoví pravidla o způsobu prokazování, že pes není zakázán. Může představovat dostatečný důkaz plemene psa, pokud majitel může předložit rodokmenový průkaz nebo osvědčení týkající se psa a jeho rodičů nebo prohlášení prokazující původ psa. Tato tvrzení nemohou být založena pouze na vzhledu nebo chování psa. Prohlášení musí prokazovat původ psa (rodiče, sourozenci). Není povinné, aby tato prohlášení byla vydána veterinárním lékařem.

Majitelům psa, který má zjevně některé společné rysy s jedním nebo více zakázanými plemeny, se doporučuje zajistit, aby měli dokumentaci o plemeni svého psa.

Konec citace z dánské vet. správy.
Říkám, vystavím cokoli.

27.1.2020 10:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

I když pak jsem zase jinde četla, že to byl HOAX, tak nevím

nebyl.
byl to protest - v kruhu ho mit nemuseli.

a ty náhubky nakoupili na te vystave, když zjistili, ze jinak budou pokutovani ( zakaz pohybu nekterych plemen na verejnosti bez kosiku v tom konkretnim miste ve Spanelsku)

Dík za vysvětlení . Bylo to právě sdílené na klubu a tam lidi psali, že ty náhubky psi mít museli - takže se tam rozčilovali, že za takových podmínek by odmítli vystavovat psa a jeli domů.

27.1.2020 10:24

jejda já napsala chovají se tam psy :-) jsem chtěla říct chovají tam psy, pardon

27.1.2020 10:26

No, dobře, ale pokud budu mít mix APBT a v pet pase napsáno x labrador, tak on prostě někdo přijde a řekne mi, tohle není labrador, takže bohužel, toho vám teď seberu a utratím?

ano.
ve francii si nedovoli pita ani vyvenčit- nevyndají ho z auta, kdyz ji projizdeji.
aspon takovehle mam info od chovatelu.

jako muzeme se tu dohadovat o tom, jak to neni mozne a jak to jde obejit a vydrbat tak se systémem.

ale ten zaklad racionalni -ze s temi plemeny byly potize a proto ty zakazy vznikly -ten tam porad zustava.

27.1.2020 10:30

marcelaamax napsal(a):
Dík za vysvětlení . Bylo to právě sdílené na klubu a tam lidi psali, že ty náhubky psi mít museli - takže se tam rozčilovali, že za takových podmínek by odmítli vystavovat psa a jeli domů.

jako ja tam nebyla -tak třeba ano.
Jsem zase cetla jiné prispevky neb ve Spanelsku se letos kona Svetova vystava -tak se to resilo, zda to bude platit i tam. Odtud to info o mistnim narizeni.

jako deji se po svete ruzne vezi -nektere zakazy jsou uplny absurdistan -takove Rakousko a vystavy jsou teprve chuťovka
kontroluji tam třeba hmatove vousy, jestli psi mají

tady se zase chysta zakaz drzeni kupirovanych psu. prozatim to neproslo, ale jak dlouho?

27.1.2020 10:39

Taky se v pár zemích zákaz zrušil, protože zjistili, že počet pokousání od zákazu neklesal, ba naopak.
No a je fakt, že pokud se úředník rozhodne, u nás zvlášť, můžete se stavět na hlavu a jste bez psa. Viz Irsko (původní země pita) a utracený Lenox i přes protesty, i přes povolení k držení psa (prý docela přísné), i přes petici s téměř čtvrt milionem podpisů.
Kontrola mu měřila nohy a nos, pes měl náhubek, ale prý na ně skákal. Tak byl na dva roky zavřený a pak ho zabili.

Takhle - já nechci nic obcházet. Myslím, že jsem poctivý a zodpovědný člověk. Ale je jasné, že počet napadení psem se nesnížil zákazem některých plemen. Tak na co to je?

27.1.2020 10:46

Taky se v pár zemích zákaz zrušil, protože zjistili, že počet pokousání od zákazu neklesal, ba naopak.

kde konkretne?

27.1.2020 10:47

kde konkretne?

Holandsko?

27.1.2020 10:51

Holandsko?

tam ten zákon platil?
docetla jsem se jen, ze byl v navrhu a ten navrh ze neprosel?
Edit. uz jsem to nasla.

27.1.2020 10:55

tam ten zákon platil?
docetla jsem se jen, ze byl v navrhu a ten navrh ze neprosel?
Edit. uz jsem to nasla.

Platil dlouho, zrušili ho po 25 letech. Byl od 1993.
Taky snad Dolní Sasko. Ale nevím, jestli to ještě platí, leda kouknout na jejich stránky úřadů.
edit.: já ten edit neviděla :-)

27.1.2020 11:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

ano.
ve francii si nedovoli pita ani vyvenčit- nevyndají ho z auta, kdyz ji projizdeji.

jako muzeme se tu dohadovat o tom, jak to neni mozne a jak to jde obejit a vydrbat tak se systémem.

ale ten zaklad racionalni -ze s temi plemeny byly potize a proto ty zakazy vznikly -ten tam porad zustava.

Ono je jednoduší sekýrovat majitele psů, než přicestovalé nepřizpůsobivé. Popřípadě lovce ptáků v tahu. Od Francie bych si asi příklad nebrala.

27.1.2020 11:09

Od Francie bych si asi příklad nebrala.

??? nechapu.

27.1.2020 11:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Od Francie bych si asi příklad nebrala.

??? nechapu.

Francouzi jsou,jak bych to řekla, takoví sví. Originální. Nesmíte vystoupit z auta s pitem,ale klidně můžete nacpat do paštik celou populaci zpěvných ptáků. Lidi, co se bojí o důchody a stávkují, dostanou pendrekem nebo el.obuškem, ale přistěhovalci dostanou rentu. Ač jsou z poloviny zlotřilci a z té druhé nemocní, ví Bůh jakou hnusotou.
Myslím, že by se našel stát, který má chov psů ošetřen rozumněji, než zrovna Francie.

27.1.2020 11:19

Myslím, že by se našel stát, který má chov psů ošetřen rozumněji, než zrovna Francie.

se teda si blbe vyjadruji -.ale ja rozhodne nedavala nikdy nikde F. za priklad toho, jak mají vyresen chov psu.

27.1.2020 11:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

se teda si blbe vyjadruji -.ale ja rozhodne nedavala nikdy nikde F. za priklad toho, jak mají vyresen chov psu.

Ani vás z toho nepodezírám.
Jen jsem reagovala na vaši větu: "...ve francii si nedovoli pita ani vyvenčit- nevyndají ho z auta, kdyz ji projizdeji."
Uvědomila jsem si,že mají Francouzi máslo na hlavě z více důvodů.

27.1.2020 13:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ano.

Nesouhlasím. Problémy byly s neschopnými, nezodpovědnými a neuvažujícími majiteli, kteří si neodpovědně pořídili psa, kterého následně nezvládli vychovat a pak je nenapadlo nic jiného, než toho psa nechat obtěžovat okolí. Případně byly problémy s majiteli, kteří si toho psa pořídili právě pro tu pověst zabijáka a buďto si zvyšovali sebevědomí, nebo ho přímo používali k nějaké pofidérní činnosti.
Pes, který je zlý od přírody, je za á nemocný, za bé jeden z milionu. To jsou výjimečné vlastnosti, které nejsou typické pro žádné plemeno.

neverend

27.1.2020 13:27
neverend

XXX.XXX.213.247

Já už bych byl taky dost opatrný na všemožné zákazy a nařízení.😐 Nemáme jich už tak trochu až dost? Proč trestat všechny majitele těchto psů? Šíří se kolem toho strašná panika a přitom statisticky není "pit" ani náhodou pes který nejčastěji někoho pokousal.Přitom by stačilo řádně a tvrdě potrestat těch pár "pitomečků" co si pořizováním těchto psů léčí vlastní komplexy a totálně je nezvládají.Jenže to je asi bohužel přání z říše snů pokud již zde navládne zdravý rozum s osobní zodpovědností a logickým uvažováním co je to svoboda, kde ta moje končí a začíná svoboda toho druhého.

27.1.2020 15:31

Varaxi napsal(a):

Nesouhlasím. Problémy byly s neschopnými, nezodpovědnými a neuvažujícími majiteli, kteří si neodpovědně pořídili psa, kterého následně nezvládli vychovat a pak je nenapadlo nic jiného, než toho psa nechat obtěžovat okolí. Případně byly problémy s majiteli, kteří si toho psa pořídili právě pro tu pověst zabijáka a buďto si zvyšovali sebevědomí, nebo ho přímo používali k nějaké pofidérní činnosti.
Pes, který je zlý od přírody, je za á nemocný, za bé jeden z milionu. To jsou výjimečné vlastnosti, které nejsou typické pro žádné plemeno.

Pes, který je zlý od přírody, je za á nemocný, za bé jeden z milionu. To jsou výjimečné vlastnosti, které nejsou typické pro žádné plemeno

nesouhlasit můžete - jen nevim, jestli se bavime o stejne skupine psu?
jaci zli, jaci nemocni ?

co si jen priznat, ze nejake plemena mají urcite vlastnosti?

ono zase tolika plemen psu, na které se pouziva pacidlo, aby otevreli hubu - není.
a ze vas rozurena civala dorasuje méně nez pastevec -to je taky fakt.

nesouhlasim s temi zakazy, jsou nesmyslene -ale cim vice znam pejskare, cim vice jich je -tim se hure s nimi zije….
a vlastne uz je mi i jedno, co mají za psy.

27.1.2020 16:49

Ty jo, když si čtu příspěvky Saoly, tak mám pocit, že píše minimálně o vlkodlacích, nebo psech baskervillských...
a srovnávat to s levhartem na vodítku? Vážně?

To rovnou můžeme zakázat spoustu dalších plemen...akity, čsv, vlastně i ty německý ovčáky - ti si taky rádi sem tam kousnou do lidí...nebo pro jistotu zakážeme všechna velká plemena...

27.1.2020 17:52

nesouhlasim s temi zakazy, jsou nesmyslene -ale cim vice znam pejskare, cim vice jich je -tim se hure s nimi zije….

Přesně!

27.1.2020 21:01
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Pes, který je zlý od přírody, je za á nemocný, za bé jeden z milionu. To jsou výjimečné vlastnosti, které nejsou typické pro žádné plemeno

nesouhlasit můžete - jen nevim, jestli se bavime o stejne skupine psu?
jaci zli, jaci nemocni ?

co si jen priznat, ze nejake plemena mají urcite vlastnosti?

ono zase tolika plemen psu, na které se pouziva pacidlo, aby otevreli hubu - není.
a ze vas rozurena civala dorasuje méně nez pastevec -to je taky fakt.

Možná ne zlí, ale jak jste psala předtím - problémoví.
Problémové plemeno neexistuje, jsou jen problémoví majitelé. Plemena mají určité vlastnosti, ale problematičnost mezi ně nepatří.
Pokud si pořídím pitbula, BOMa nebo třeba pudla, mám vědět, do čeho jdu, a dle toho se chovat. Zjistit si právě ty typické vlastnosti plemene (vždyť právě pro ně si to dané plemeno pořizujeme, ne?), ujistit se, že na to stačím, psovi se adekvátně věnovat a vychovat ho. A je jedno, co je to za plemeno, toto platí u vždycky.
Ohledně té čivavy - stále platí, že papírově nejvíc úrazů, které vyžadovaly chirurgické ošetření, pochází od psů do 12 kg. Nevychovaná čivava je samozřejmě asi ten relativně nejméně nebezpečný extrém, ale nevychovaný jezevčík může svou oběť poslat na operační sál stejně jako ten bul.
Že je psů a pejskařů moc, s tím souhlasím. Že jsou bul plemena specifická a náročná na vedení, s tím souhlasím také. Ale stále si myslím, že primárním problémem nejsou psi samotní ani plemeno, k němuž náleží, nýbrž jejich nekompetentní majitelé.
Pes, který je problémový bez ohledu na výchovu, přístup a zkušenosti, má většinou zdravotní problémy. A pokud ne, pokud je problémový od přírody a byl by problémový u kohokoli, ať by dělal cokoli, jedná se o naprostou výjimku, která není typická pro žádné plemeno.

28.1.2020 06:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Možná ne zlí, ale jak jste psala předtím - problémoví.
Problémové plemeno neexistuje, jsou jen problémoví majitelé. Plemena mají určité vlastnosti, ale problematičnost mezi ně nepatří.
Pokud si pořídím pitbula, BOMa nebo třeba pudla, mám vědět, do čeho jdu, a dle toho se chovat. Zjistit si právě ty typické vlastnosti plemene (vždyť právě pro ně si to dané plemeno pořizujeme, ne?), ujistit se, že na to stačím, psovi se adekvátně věnovat a vychovat ho. A je jedno, co je to za plemeno, toto platí u vždycky.
Ohledně té čivavy - stále platí, že papírově nejvíc úrazů, které vyžadovaly chirurgické ošetření, pochází od psů do 12 kg. Nevychovaná čivava je samozřejmě asi ten relativně nejméně nebezpečný extrém, ale nevychovaný jezevčík může svou oběť poslat na operační sál stejně jako ten bul.
Že je psů a pejskařů moc, s tím souhlasím. Že jsou bul plemena specifická a náročná na vedení, s tím souhlasím také. Ale stále si myslím, že primárním problémem nejsou psi samotní ani plemeno, k němuž náleží, nýbrž jejich nekompetentní majitelé.
Pes, který je problémový bez ohledu na výchovu, přístup a zkušenosti, má většinou zdravotní problémy. A pokud ne, pokud je problémový od přírody a byl by problémový u kohokoli, ať by dělal cokoli, jedná se o naprostou výjimku, která není typická pro žádné plemeno.

No, a máte teda nějaký nápad jak docílit toho, aby si ty bezproblémové psy pořizovali jen kompetentní majitelé, a nevznikaly kvůli nim problémy?

28.1.2020 08:14
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No, a máte teda nějaký nápad jak docílit toho, aby si ty bezproblémové psy pořizovali jen kompetentní majitelé, a nevznikaly kvůli nim problémy?

Nemám, no. Ale že nejsem politik, tak ho mít ani nemusím.

28.1.2020 08:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já mám,trestná zodpovědnost, dotažená do konce, tedy potrestání. Ale jak píše Varaxi, musí to řešit politici. Ti dělají zákony.

28.1.2020 08:59

sisi58 napsal(a):
Já mám,trestná zodpovědnost, dotažená do konce, tedy potrestání. Ale jak píše Varaxi, musí to řešit politici. Ti dělají zákony.

Ono by možná stačilo, kdyby města využívala vyhlášky, které mají. V kterém městě je dnes dovoleno volné pobíhání psů? Jenže měšťáci budou honit babku s čivavou a na týpka s bulloidem si netroufnou.
Ani to nemusí být bulloid. A když se ohradíte......ani nemůžu napsat, co uslyšíte. Zas by to neprošlo.

28.1.2020 09:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Varaxi napsal(a):
Nemám, no. Ale že nejsem politik, tak ho mít ani nemusím.

Věřte, že až to začnou řešit politici, tak vám bude ouvej

28.1.2020 09:17
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Věřte, že až to začnou řešit politici, tak vám bude ouvej

O tom vůbec nepochybuju, ostatně ty zákazy chovu a vlastnictví jsou politickým řešením. Kompetentnost politiků je ekvivalentní ke kompetentnosti některých pejskařů. Ale já si nechci celý den stěžovat, jak málokdo dělá svou práci.
Faktem je, že jednotlivec to neovlivní. Řešení, pokud nějaké vůbec je, musí být systémové.
Jsem pro osvětu, ne pro zákazy. Ale jak donutit lidi slyšet, to nevím.
Padaly takové návrhy, že schopnost vlastnit psa se bude prověřovat, že budou „řidičáky“ nebo „zbrojní pasy“ na psy apod. Ale všechno se dá obejít, všechno se zdá být nemístným otravováním těch zodpovědných majitelů, nic z toho nedává skutečný smysl.
Co navrhuje Sisi, trestná zodpovědnost, je báječná věc, ovšem funguje až zpětně - chtělo by to prevenci.

28.1.2020 09:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Varaxi napsal(a):
O tom vůbec nepochybuju, ostatně ty zákazy chovu a vlastnictví jsou politickým řešením. Kompetentnost politiků je ekvivalentní ke kompetentnosti některých pejskařů. Ale já si nechci celý den stěžovat, jak málokdo dělá svou práci.
Faktem je, že jednotlivec to neovlivní. Řešení, pokud nějaké vůbec je, musí být systémové.
Padaly takové návrhy, že schopnost vlastnit psa se bude prověřovat, že budou „řidičáky“ nebo „zbrojní pasy“ na psy apod. Ale všechno se dá obejít, všechno se zdá být nemístným otravováním těch zodpovědných majitelů, nic z toho nedává skutečný smysl.
Co navrhuje Sisi, trestná zodpovědnost, je báječná věc, ovšem funguje až zpětně - chtělo by to prevenci.

Jenže ono pokud ty tresty budou opravdu vyšší a ne jen směšné - tak se to veřejnost samozřejmě dozví z médií, rozkřikne se to a myslím, že si pak lidé dají větší pozor. A třeba už budou potom ochotni dokonce zainvestovat do náhubku, který by tolik problémů vyřešil.

28.1.2020 09:41

"ale nevychovaný jezevčík může svou oběť poslat na operační sál stejně jako ten bul."

tohle je zavirani oci před fakty.
statisticky muze byt 100x vic pokousani od jezevciku -na to TV nepojede. Ale pak prijde jedno devastacni !pokousani od pita a ujz je to v TV - a az to zvedne vlnu veřejného mineni, co rozhyba politiky. .

A ien tak na okraj -vite, proc se ty zakazy psu nedeji nejak masove? Proc vlády vahaji?
Protoze je jich uz docela dost -velka sila potencionálních volicu, sila veřejného mineni.

28.1.2020 09:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Jenže ono pokud ty tresty budou opravdu vyšší a ne jen směšné - tak se to veřejnost samozřejmě dozví z médií, rozkřikne se to a myslím, že si pak lidé dají větší pozor. A třeba už budou potom ochotni dokonce zainvestovat do náhubku, který by tolik problémů vyřešil.

Už dneska má skoro každý pojištění odpovědnosti za škodu, takže průšvih zaplatí pojistovna a nazdar - žádný výchovný ani represívní efekt se nekoná

28.1.2020 09:45

Už dneska má skoro každý pojištění odpovědnosti za škodu, takže průšvih zaplatí pojistovna a nazdar - žádný výchovný ani represívní efekt se nekoná

OT . -v tom Spanelsku pry policie kontroluje náhubky a pojistku, ze ta vyjmenovana plemena mají

28.1.2020 09:46

To je především o majitelích. Lidé si dneska myslí, jak můžou všechno a odvykli si snad používat mozek. Včera jsme byli na poli, s mužem jsem nakládala valník a dcera si něco dělala kolem koní. Naši psi běhali kolem, hrabali myši a překáželi. Najednou se uprostřed našich 4velkých fen objevila cizí fena, majitel samozřejmě nikde, teprve za několik minut se objevili odrůstající děti, fena jim utekla za liškou. Kdyby naši psi byli míň vycvičení, tak jí prostě zakousli a to nemám pitbuly. Já nějak nevidím důvod omezovat své psy na našich pozemcích košíkem, nevadí buloidní psi, ale vadí mi nezodpovědní pitomci, co svého psa nedokáží zvládnout.

28.1.2020 09:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takže pokud něčí pes zabije člověka (nebo ošklivě potrhá) a majitel psa bude mít pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou psem - tak prostě pojišťovna to zaplatí a tím to končí,a majitel nehrozí vůůůbec nic? Tomu se mi nechce věřit....

Pokutu za náhubek nebo za psa na volno taky nespraví pojištění...

28.1.2020 09:52

marcelaamax napsal(a):
Takže pokud něčí pes zabije člověka (nebo ošklivě potrhá) a majitel psa bude mít pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou psem - tak prostě pojišťovna to zaplatí a tím to končí,a majitel nehrozí vůůůbec nic? Tomu se mi nechce věřit....

Tak to asi nebude. Na auto máte taky pojistku- dokonce dvě, povinnou a havarijní- a přejedete-li někoho......tak půjdete sedět.
Pojišťovna zaplatí za psa tak roztrhanou bundu.

28.1.2020 09:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Ne, pokud psa nepošle úmyslně, tak dostane max. podmínku - stejně jako dostane max. podmínku, když pes vyběhne pod auto, a někdo se v něm kvůli tomu zabije.

A když něčí pes zabije jiného psa, tak nedostane ani to - prostě to pojišťovna zaplatí a hotovo.

28.1.2020 09:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ne, pokud psa nepošle úmyslně, tak dostane max. podmínku - stejně jako dostane max. podmínku, když pes vyběhne pod auto, a někdo se v něm kvůli tomu zabije.

A když něčí pes zabije jiného psa, tak nedostane ani to - prostě to pojišťovna zaplatí a hotovo.

No tak by se ty tresty měly prostě zpřísnit.

To jsem si myslela od začátku. Ovšem netušila jsem, že ani po zabití člověka psem, si majitel psa nejde sednout....

28.1.2020 09:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak to asi nebude. Na auto máte taky pojistku- dokonce dvě, povinnou a havarijní- a přejedete-li někoho......tak půjdete sedět.
Pojišťovna zaplatí za psa tak roztrhanou bundu.

To se pletete - pojišťovna zaplatí zabitého psa, v případě dopr. nehody škodu na vozidlech i léčebné výlohy zraněných klidně do výše nekolika milionů (podle toho, co mate ve smlouvě). Jediné, co musite splnit je, že v tom nebyl umysl, a nesmíte být při tom pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové latky.

28.1.2020 10:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
No tak by se ty tresty měly prostě zpřísnit.

To jsem si myslela od začátku. Ovšem netušila jsem, že ani po zabití člověka psem, si majitel psa nejde sednout....

Všechny případy usmrcení osoby psem v ČR skončily maximálně podmíněným trestem.

28.1.2020 10:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To se pletete - pojišťovna zaplatí zabitého psa, v případě dopr. nehody škodu na vozidlech i léčebné výlohy zraněných klidně do výše nekolika milionů (podle toho, co mate ve smlouvě). Jediné, co musite splnit je, že v tom nebyl umysl, a nesmíte být při tom pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové latky.

No dobře, ale pokud srazíte člověka Vaši vinou - byť neúmyslně - já nevím, třeba chodce na přechodu - a ten umře, tak vám asi taky bude hrozit, že si půjdete sednout.

28.1.2020 10:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Všechny případy usmrcení osoby psem v ČR skončily maximálně podmíněným trestem.

No jo, tak to se pak lidi nemají čeho bát...

Edit.: myslím tím ty majitelé "problémových" a nezajištěných psů...

28.1.2020 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

marcelaamax napsal(a):
No dobře, ale pokud srazíte člověka Vaši vinou - byť neúmyslně - já nevím, třeba chodce na přechodu - a ten umře, tak vám asi taky bude hrozit, že si půjdete sednout.

A ještě k tomuhle - znám případ nehody dvou osobáků - řidič, který měl dát přednost a nedal sedí..... A to ve druhém autě nikoho nezabil, "jen" zmrzačil. Opilý, ani pod vlivem jiné látky nebyl....

28.1.2020 10:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ale ono napadení člověka psem málokdy skončí fatálně, ale těch případů zmrzačených a zabitých psů není málo, a ve většině případů se viníkovi nestane vůbec, ale vůbec nic - to je podle mě ten největší problém, co lidi mají se psy typu bull.

28.1.2020 10:10

Tak ono by bohatě stačilo trvat na používání náhubku nebo vodítka. Spousta měst to ve vyhlášce má, ale ve spoustě měst se to neřeší.

28.1.2020 10:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale ono napadení člověka psem málokdy skončí fatálně, ale těch případů zmrzačených a zabitých psů není málo, a ve většině případů se viníkovi nestane vůbec, ale vůbec nic - to je podle mě ten největší problém, co lidi mají se psy typu bull.

Jo, tak s tím souhlasím.

Náhubek by to vyřešil....

28.1.2020 10:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Jenomže na tom přechodu toho chodce musíte předvídat - tam ho prostě nejde "sundat" nechtěně (za volantem dodržovat pravidla silničního provozu), ale když vám zdrhle pes, a někde vletí pod auto, tak se na to kouká taky úplně jinak (přibližně stejně, jako když vám spadne vaše větev na sousedovo auto )

28.1.2020 10:26

Myslím, že takhle to úplně nebude. Pokud něco provede pes, který tam neměl co dělat, nemůže se to posuzovat stejně. Je to neúmyslné, ale je to nezajištěný pes. Vina majitele psa a měl by za to nést odpovědnost - bezúhonná osoba samozřejmě ne 5 let natvrdo. Ale tyhle ubohosti, co se tu dějí, jako že někdo dostane směšnou pokutu nebo veřejně prospěšné práce, přestože jeho psi už třikrát někoho napadli?
Tohle je tady špatně.
Nevidím důvod, proč by můj pes měl mít náhubek, nikomu nic neděláme, naopak klidně bojácnému člověku nebo psu uhnu, zastavíme se a počkáme, až přejdou.
Dodržuji zákony a vyhlášky, když někam jedu, zjistím si, jak je to v dané obci.
Ale protože se tady může všechno beztrestně (podmínka není trest, u takto vážných "nehod" opravdu ne), pohlíží se na mého psa jako na zabijáka a nějací analfabeti mi zakáží držení takových psů?
Nikdy mě MP nekontrolovala, ani v jednom městě v ČR, ani jsem neviděla, že by někoho jiného. Takže jsou to vše jen volební kecy, lenost, klasika, neděje se nic. A dít nebude.
Jen aby to pak někdo nevzal do svých rukou. Jako už se stalo. Otravy apod.

28.1.2020 10:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jenomže na tom přechodu toho chodce musíte předvídat - tam ho prostě nejde "sundat" nechtěně (za volantem dodržovat pravidla silničního provozu), ale když vám zdrhle pes, a někde vletí pod auto, tak se na to kouká taky úplně jinak (přibližně stejně, jako když vám spadne vaše větev na sousedovo auto )

To jistě, já reaguji jen na to, co jste psala o autě a pojišťovně - že ta pojistka taky pokryje vše a pokud je řidič střízlivý, tak mu vlastně reálně nic moc taky nehrozí. Takhle jsem ten váš příspěvek pochopila.

Orionka psala, že pokud srazíte člověka, taky si půjdete sednout i přesto, že máte pojistku na auto . Vy jste na to psala, že se plete. Tak jen na to jsem odpovídala já .

28.1.2020 10:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

marcelaamax napsal(a):
To jistě, já reaguji jen na to, co jste psala o autě a pojišťovně - že ta pojistka taky pokryje vše a pokud je řidič střízlivý, tak mu vlastně reálně nic moc taky nehrozí. Takhle jsem ten váš příspěvek pochopila.

Orionka psala, že pokud srazíte člověka, taky si půjdete sednout i přesto, že máte pojistku na auto . Vy jste na to psala, že se plete. Tak jen na to jsem odpovídala já .

Jenomže sednutím za volant se přímo zavazujete k tomu, že budete dodržovat pravidla silničního provozu, a je tam dost přesně vymezené, co smíte, a co ne. Pokud někomu nedáte přednost, nebo sešmelcnete babku na přechodu, tak se na to dá težko koukat jako na nešťastnou náhodu

28.1.2020 10:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím, že takhle to úplně nebude. Pokud něco provede pes, který tam neměl co dělat, nemůže se to posuzovat stejně. Je to neúmyslné, ale je to nezajištěný pes. Vina majitele psa a měl by za to nést odpovědnost - bezúhonná osoba samozřejmě ne 5 let natvrdo. Ale tyhle ubohosti, co se tu dějí, jako že někdo dostane směšnou pokutu nebo veřejně prospěšné práce, přestože jeho psi už třikrát někoho napadli?
Tohle je tady špatně.
Nevidím důvod, proč by můj pes měl mít náhubek, nikomu nic neděláme, naopak klidně bojácnému člověku nebo psu uhnu, zastavíme se a počkáme, až přejdou.
Dodržuji zákony a vyhlášky, když někam jedu, zjistím si, jak je to v dané obci.
Ale protože se tady může všechno beztrestně (podmínka není trest, u takto vážných "nehod" opravdu ne), pohlíží se na mého psa jako na zabijáka a nějací analfabeti mi zakáží držení takových psů?
Nikdy mě MP nekontrolovala, ani v jednom městě v ČR, ani jsem neviděla, že by někoho jiného. Takže jsou to vše jen volební kecy, lenost, klasika, neděje se nic. A dít nebude.
Jen aby to pak někdo nevzal do svých rukou. Jako už se stalo. Otravy apod.

Jenže kdo má poznat, který pes náhubek mít má a který ne? To je taky těžké. Pokud je člověk zodpovědný a ví, že jeho pes náhubek potřebuje, tak ho prostě má - i na místech, kde to není "povinné". Jenže problém jsou právě ti nezodpovědní. A pokud chceme "donutit" je, aby psovi náhubek dávali, tak to asi nepůjde jinak, než tak, že to bude platit plošně pro všechny psy - na místech, kde je přepsíno a přelidněno.

Já mám srovnání obou psů - pes náhubek potřebuje a tam, kde jsou lidi a psi ho bez debat má. Má ho pokaždé když vyjdeme z baráku a sundávám ho až na louce, kde mám rozhled a kde nikdo není - to třeba z důvodu, že si hraje s fenou, nebo mu něco házím. Jinak pokud jsme někde na celodenním výletě kde je na vodítku, tak nemám problém s tím, aby měl náhubek pořád. Pes s tím taky problém nemá. Feně náhubek nedávám (krom vlaku) protože ho nepotřebuje. Ale na druhou stranu - nebránila bych se tomu ji ho klidně taky dát - kdyby to bylo ve vyhlášce. U nás to není. Když jedeme na výlet někam do města nebo tak - tak mám psy na vodítku, psa tedy i s náhubkem - tady upřímně nevím, zda je někde ve vyhlášce i to, že pes musí mít náhubek i na vodítku? Ale myslím si, že ne. Pokud ji budu chtít pustit na volno někde v "cizím", tak ji ten náhubek klidně radši dám.

A ještě k těm otravám - to tedy nesouvisí asi úplně s tématem, ale mám z toho teď docela nervy - ve vedlejší vesnici, 1 km od nás, začal někdo rozhazovat návnady - párky s hřebíkama , bylo jich tam nalezeno celkem 5, v ulici, kde je i asistenční pes. Takže si teď dávám sakra pozor, psy pouštím dozadu, vepředu u branky to vždy celé projdu a zkontroluji (je to jen úzký kousek, kam by se člověk dostal z ulice)... No a venku taky hlídám, aby nic nežrali...

28.1.2020 10:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jenomže sednutím za volant se přímo zavazujete k tomu, že budete dodržovat pravidla silničního provozu, a je tam dost přesně vymezené, co smíte, a co ne. Pokud někomu nedáte přednost, nebo sešmelcnete babku na přechodu, tak se na to dá težko koukat jako na nešťastnou náhodu

No jenže přesně takhle jste to psala vy - že z tohoto nic nehrozí, protože vše zaplatí pojišťovna... A pokud nebude prokázané, že to byl úmysl, tak jste v klidu...

A nebo jsme se špatně pochopily....

ještě jednou Orionka psala, že pokud srazíte člověka, taky si půjdete sednout i přesto, že máte pojistku na auto . Vy jste na to psala, že se plete.

Já reaguji celou dobu jen na tohle - že si myslím, že se Orionka neplete. A vy teď vlastně píšete to samé . Takže jsem to asi jen pochopila jinak, než jak to bylo myšleno .

28.1.2020 10:52

Úplně stačí, když se bude vyžadovat dodržování vyhlášek.
Ale to je práce :-)

28.1.2020 10:54

Jediné místo, které znám a kde se vyhláška kontroluje, je ( nebo aspoň byl ) park Lužánky. Tam platilo náhubek nebo vodítko. A opravdu tam měli náhubky všichni i "jorci", aby mohli být bez vodítka.

28.1.2020 10:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

marcelaamax napsal(a):
No jenže přesně takhle jste to psala vy - že z tohoto nic nehrozí, protože vše zaplatí pojišťovna... A pokud nebude prokázané, že to byl úmysl, tak jste v klidu...

ještě jednou Orionka psala, že pokud srazíte člověka, taky si půjdete sednout i přesto, že máte pojistku na auto . Vy jste na to psala, že se plete.

Já reaguji celou dobu jen na tohle - že si myslím, že se Orionka neplete. A vy teď vlastně píšete to samé . Takže jsem to asi jen pochopila jinak, než jak to bylo myšleno .

Reagovala jsem na to kde Orionka srovnávala škodu zpusobenou psem a škodu způsobenou za volantem - to jsou dvě různé situace. Za volantem jste vázaná pravidly, musite mit k tomu příslušnou kvalifikaci atd.
Psa může vlastnit kdokoliv - osoba nezletilá, mentálně nebo tělesně postižená, není to ničím omezené, a tady je to fak z pohledu pojišťovny stejný, jako když nekomu vytopíte byt.

28.1.2020 10:57

Z pohledu pojišťovny ano, ale víc ne.

28.1.2020 10:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Reagovala jsem na to kde Orionka srovnávala škodu zpusobenou psem a škodu způsobenou za volantem - to jsou dvě různé situace. Za volantem jste vázaná pravidly, musite mit k tomu příslušnou kvalifikaci atd.
Psa může vlastnit kdokoliv - osoba nezletilá, mentálně nebo tělesně postižená, není to ničím omezené, a tady je to fak z pohledu pojišťovny stejný, jako když nekomu vytopíte byt.

Jo, tak to pak jo. Já to pochopila jinak .

28.1.2020 10:58

marcelaamax napsal(a):

Já chápu, jak to Ins.P. myslela, vztáhla to k té roztrhané bundě.
Ale stejně si myslím, že kdo si pořídí psa, měl by si zjistit ( tak jako Megíí) platnou vyhlášku ( tak jako řidič tu o sil. provozu) a mít psa podle té vyhlášky zajištěného. Na zahradě za takovým plotem, aby mu neutekl, nevyběhl..., protože za plotem má mít vodítko nebo náhubek.

28.1.2020 11:02

Máme psy pojištěné a jednou z podmínek plnění, třeba v případě že pes vlítne pod auto a způsobí škodu, je že byl na vodítku a psovodovi se vyvlíkl či vytrhl nebo třeba utekl ze dvora apod. Pojišťovák přímo zdůraznil, že pokud bude nezajištěný, pojistka se vyplácet nebude. Třeba to má jiná pojišťovna jinak, ale moc bych se divila. Oni se budou divit i ti majitelé agresivních zvířat, až jim přijde vyúčtování za léčbu, až jejich miláčci někoho pokoušou. To je pak snad lepší i podmínka, léčba i zdánlivě banálního zranění se může pěkně prodražit.

28.1.2020 11:04

"Psa může vlastnit kdokoliv - osoba nezletilá, mentálně nebo tělesně postižená, není to ničím omezené, a tady je to fak z pohledu pojišťovny stejný, jako když nekomu vytopíte byt."

Tak s tímhle nemůžu úplně souhlasit. Když má psa osoba nezletilá, zodpovídají za ni rodiče. A jak jsem psala, i ke psům se vztahují zákony a vyhlášky a kdo má psa, měl by se jimi řídit a když se jimi neřídí, měl by následovat adekvátní trest.
Hmotnou škodu může pojišťovna zaplatit, ale ublížení na zdraví, to už je podle vážnosti zranění i trestný čin a ten pojišťovna hradit nemůže.
Jiná věc je ta, že k zabití psem dochází většinou v rodině majitele.

Když o tom píšeme, zajímalo by mě, jak dopadl majitel psů, kteří u Bratislavy zabili ornitologa. Ví někdo?

28.1.2020 11:05

http://eagri.cz/public/web/file/610696/_2018Napadeni_zvirete_zviretem.pdf

"Případ, kdy zvíře není vedeno na vodítku, přestože podle obecně závazné vyhlášky
mělo být vedeno na vodítku, nelze postihovat pouze jako porušení dané obecně závazné
vyhlášky. "

28.1.2020 11:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Varaxi napsal(a):

Ano, prevence je dobrá věc a mnohem levnější,pro všechny strany. Více policistů v ulicích, kteří by měli od správy obce pravomoce, by snížilo nejen kriminalitu, ale i poněkud srovnalo do latě nezodpovědné majitele.

Je-li tu dopisovatel s právním povědomím. Může úřad zvednout poplatek za psa neukázněným jednotlivcům? Těm, kteří byli opakovaně napomínáni/pokutováni pro nedodržování místní vyhlášky?
Ale zase jsme u toho, že by ty přestupky musel někdo monitorovat. Což se nestane,pokud policisté sedí na služebně, nikoli chodí po ulicích.

28.1.2020 11:10

"Psa může vlastnit kdokoliv - osoba nezletilá, mentálně nebo tělesně postižená, není to ničím omezené, a tady je to fak z pohledu pojišťovny stejný, jako když nekomu vytopíte byt."

Tak s tímhle nemůžu úplně souhlasit. Když má psa osoba nezletilá, zodpovídají za ni rodiče. A jak jsem psala, i ke psům se vztahují zákony a vyhlášky a kdo má psa, měl by se jimi řídit a když se jimi neřídí, měl by následovat adekvátní trest.
Hmotnou škodu může pojišťovna zaplatit, ale ublížení na zdraví, to už je podle vážnosti zranění i trestný čin a ten pojišťovna hradit nemůže.
Jiná věc je ta, že k zabití psem dochází většinou v rodině majitele.

Když o tom píšeme, zajímalo by mě, jak dopadl majitel psů, kteří u Bratislavy zabili ornitologa. Ví někdo?

Nevím, jak dopadl, ale psalo se, že už psi pár problémů způsobili.

28.1.2020 11:15

Obec s rozšířenou působností může uložit mnohem zajímavější trest, než vyšší poplatek. No a ten by to teda moc neřešil, tygry si kupují většinou bohatí lidé :-)
V tom odkaze se lze dočíst třeba o porušení zákona na ochranu zvířat....kvůli obojku, který způsobuje bolest.
Když jako zapojíte dost fantazii, tak toho psa obec zabaví a chovateli dá zákaz chovu.
To jen tak teoreticky..

28.1.2020 11:18

sisi58 napsal(a):
Ano, prevence je dobrá věc a mnohem levnější,pro všechny strany. Více policistů v ulicích, kteří by měli od správy obce pravomoce, by snížilo nejen kriminalitu, ale i poněkud srovnalo do latě nezodpovědné majitele.

Je-li tu dopisovatel s právním povědomím. Může úřad zvednout poplatek za psa neukázněným jednotlivcům? Těm, kteří byli opakovaně napomínáni/pokutováni pro nedodržování místní vyhlášky?
Ale zase jsme u toho, že by ty přestupky musel někdo monitorovat. Což se nestane,pokud policisté sedí na služebně, nikoli chodí po ulicích.

Neukázněnost, jak řidičů tak i majitelů psů, má v náplni městská policie. A Lužánky svědčí o tom, že někde to jde. Ono vlastně Brno všeobecně. V sídlišti na Lesné také byli všichni psi podle vyhlášky - vodítko, nebo náhubek.

28.1.2020 11:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já chápu, jak to Ins.P. myslela, vztáhla to k té roztrhané bundě.
Ale stejně si myslím, že kdo si pořídí psa, měl by si zjistit ( tak jako Megíí) platnou vyhlášku ( tak jako řidič tu o sil. provozu) a mít psa podle té vyhlášky zajištěného. Na zahradě za takovým plotem, aby mu neutekl, nevyběhl..., protože za plotem má mít vodítko nebo náhubek.

Jo tak na tomhle se asi shodneme všichni. Jenže ono dokud nikdo nebude kontrolovat dodržování těch vyhlášek, tak na to lidi budou kašlat.

Teď ze zajímavosti koukám, jaká je vyhláška ve vedlejším městě a vypadá takto:

čl. 3
Veřejné prostranství

Veřejným prostranstvím jsou místa vyznačená na mapě v příloze č. 1, která je nedílnou součástí této obecně závazné vyhlášky

čl. 4
Pravidla pro pohyb psů
a) je zakázáno volné pobíhání psů na veřejném prostranství,
b) při pohybu psa na veřejném prostranství je chovatel l) povinen mít psa na vodítku.

No přičemž dle mapy je veřejné prostranství téměř všechno (ale najdou se tam i ulice, parky - které označené nejsou. Nicméně jen za cestu do práce (projedu část města) vidím desítky psů na volno přesně tam, kde na volno být nemají... psa s náhubkem jsem tam neviděla snad nikdy. Psi na volno tam v klidu míjí měšťáci a nikdo to neřeší....

Já chápu, že ti lidi z města to zase mají v tomto těžší - ale po náměstí nebo po chodníku podél hlavní silnice se jim pes stejně moc neproběhne, takže může být na vodítku (nebo na flexi) a pokud ho chtějí "vyběhat", tak stejně budou muset do parku, nebo někam za město na louky....

28.1.2020 11:31

" Psi na volno tam v klidu míjí měšťáci a nikdo to neřeší"....

A v tom je celý problém. Politici můžou vymyslet ještě sto dalších zákonů....když jejich nedodržování nebude nikdo postihovat.

Však se můžeme od psů podívat jinam : alkohol a nezletilí, kouření na zastávkách.....
Kouření řeší snad jen náraží Florenc, tam kuřáka s cigaretou ochranka vykáže.

28.1.2020 11:45

Ano, musíte předvídat, ale nemůžete úplně všechno předvídat. Když se na přechod vrhne člověk s rozběhem, přímo pod auto, který akorát doběhl k přechodu, z vedlejší ulice,... I chodec na přechodu na něj nesmí vstoupit kdykoliv. Musí dát pozor, měl by se ujistit, že řidič o něm ví a zastavuje...

28.1.2020 12:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Ano, musíte předvídat, ale nemůžete úplně všechno předvídat. Když se na přechod vrhne člověk s rozběhem, přímo pod auto, který akorát doběhl k přechodu, z vedlejší ulice,... I chodec na přechodu na něj nesmí vstoupit kdykoliv. Musí dát pozor, měl by se ujistit, že řidič o něm ví a zastavuje...

Však ano, ale podle toho taky pak posuzuje míra zavinění.
Akorát jsme pořád u toho, že zrovna skoda způsobená za volantem má trochu jiný charakter a dopady, jako škoda způsobená psem pri venčení.

28.1.2020 13:03

To samozřejmě, v tom jsme ve shodě.

28.1.2020 13:17

"skoda způsobená za volantem má trochu jiný charakter a dopady, jako škoda způsobená psem pri venčení".

A to je právě ta chyba.

28.1.2020 13:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

"skoda způsobená za volantem má trochu jiný charakter a dopady, jako škoda způsobená psem pri venčení".

A to je právě ta chyba.

Ono to bude právě v tom, ze řidič musí prokazat odbornou i zdravotní způsobilost, a je tak zřejmé, že zná důsledky sveho jednání

Psa si může koupit každý trotl, který ani neví co to žere - u takovyho těžko dokážete úmysl ublížit někomu, nebo porušení pravidel, když pro držení psa v podstatě žádná nejsou.

28.1.2020 13:30

Ono to bude právě v tom, ze řidič musí prokazat odbornou i zdravotní způsobilost, a je tak zřejmé, že zná důsledky sveho jednání

Psa si může koupit každý trotl, který ani neví co to žere - u takovyho těžko dokážete úmysl ublížit někomu, nebo porušení pravidel, když pro držení psa v podstatě žádná nejsou.

Jak nejsou pravidla? I naše ves má vyhlášku o volném pohybu psů, s tím, že na obecní cestě nemá pes bez vodítka co dělat. Kde není žalobce, není soudce, ale když si někdo stěžuje, tak to obec řeší, přestupky postoupí obci s rozšířenou působností, která má přestupkovou komisi. Takže pravidla pro držení( stanovení poplatku ) a pohyb psů jsou. Jen je vymáhat - se nikomu nechce.

28.1.2020 13:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Jak nejsou pravidla? I naše ves má vyhlášku o volném pohybu psů, s tím, že na obecní cestě nemá pes bez vodítka co dělat. Kde není žalobce, není soudce, ale když si někdo stěžuje, tak to obec řeší, přestupky postoupí obci s rozšířenou působností, která má přestupkovou komisi. Takže pravidla pro držení( stanovení poplatku ) a pohyb psů jsou. Jen je vymáhat - se nikomu nechce.

V naprosté většině všech medializovaných případů, kdy někoho napadl a vážně zranil pes, šlo o dlouhodobě problemové majiele, na které si lidi opakovaně stěžovali, psali petice, a stejně jim to bylo houby platný.

Dokud si bude moct psa pořídit každý bezmozek, tak se vůbec nic nezmění - už jen to, že největší procento pokousání člověka psem se odehraje v kruhu rodinném - tj. ne na obecním pozemku spadajícím pod místní vyhlášku ukazuje, že vyhláškou se problém nevyřeší.

28.1.2020 13:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

Navic vyhláška řeší většinou jen veřejná prostranství - co je za dědinou už nikoho nezajímá.

28.1.2020 13:57

"V naprosté většině všech medializovaných případů, kdy někoho napadl a vážně zranil pes, šlo o dlouhodobě problemové majiele, na které si lidi opakovaně stěžovali, psali petice, a stejně jim to bylo houby platný".

To je samozřejmě špatně.
Ale aspoň když už se "něco" stane, měl by následovat adekvátní trest. Těžké ublížení na zdraví (radši nemluvím o zabití ) přece není na podmínku. Že ho způsobil pes by neměla být polehčující okolnost a zranění by se mělo posuzovat stejně, jako by ho způsobil majitel, ba přísněji.

28.1.2020 14:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.14.38

"V naprosté většině všech medializovaných případů, kdy někoho napadl a vážně zranil pes, šlo o dlouhodobě problemové majiele, na které si lidi opakovaně stěžovali, psali petice, a stejně jim to bylo houby platný".

To je samozřejmě špatně.
Ale aspoň když už se "něco" stane, měl by následovat adekvátní trest. Těžké ublížení na zdraví (radši nemluvím o zabití ) přece není na podmínku. Že ho způsobil pes by neměla být polehčující okolnost a zranění by se mělo posuzovat stejně, jako by ho způsobil majitel, ba přísněji.

Najděte mi schválně nějaký článek o napadeni psem, kde jeho majitel dostal nepodmíňený trest

I ten imbecil s křížencem argentiny, jak zabila to dítě, dostal jen podmínku! A to priznal, že děcka i pod jejich dohledem psa běžně šikanovali, tahali ho za koule, a všichni z toho měli hroznou srandu...

28.1.2020 15:28

Najděte mi schválně nějaký článek o napadeni psem, kde jeho majitel dostal nepodmíňený trest

I ten imbecil s křížencem argentiny, jak zabila to dítě, dostal jen podmínku! A to priznal, že děcka i pod jejich dohledem psa běžně šikanovali, tahali ho za koule, a všichni z toho měli hroznou srandu...

Z tohodle případu mi ještě dnes jde mráz po zádech....jako jasně neštěstí pro celou rodinu, dítě mrtvý, ale na rovinu je mi zle i z toho jak se chovali ke psu resp. k tomu ponoukali i děti a kdyby to neodneslo to dítě, tak by se mi chtělo napsat KARMA ZDARMA.

28.1.2020 15:52

Nebudu hledat. Také netvrdím, že někdo šel natvrdo. Všimněte si : měl by následovat......

Ale taky můžeme čekat na KARMU, nebo BOŽÍ MLÝNY.

28.1.2020 15:59

Ins.Piš 1/ : "Věřte, že až to začnou řešit politici, tak vám bude ouvej"

Ins.Piš.2/ : "Dokud si bude moct psa pořídit každý bezmozek, tak se vůbec nic nezmění"

Nezdá se vám, že si protiřečíte? Na to, aby si nemohl pořídit psa každý, bude muset být zákon.

28.1.2020 16:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zákonů je dost. Jen není dobrá vůle, vyžadovat jejich dodržování. Ve finále jsou pak zase biti slušní majitelé vychovaných psů.

28.1.2020 17:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ins.Piš 1/ : "Věřte, že až to začnou řešit politici, tak vám bude ouvej"

Ins.Piš.2/ : "Dokud si bude moct psa pořídit každý bezmozek, tak se vůbec nic nezmění"

Nezdá se vám, že si protiřečíte? Na to, aby si nemohl pořídit psa každý, bude muset být zákon.

Proč bych si měla protiřečit?
Já jsem jenom pro, aby se vlastnictví psů nějakým způsobem regulovalo.

28.1.2020 17:46

Proč bych si měla protiřečit?
Já jsem jenom pro, aby se vlastnictví psů nějakým způsobem regulovalo.

problém je v tom, že se řve po regulaci ze strany psů (zakázat plemena) a ne lidí (prokázat schopnosti,znalosti), kteří jsou tou pravou příčinou

jo,a bojím se špringršpanělů
http://www.psiskolafalco.cz/versus.htm#_oblicej

28.1.2020 17:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

problém je v tom, že se řve po regulaci ze strany psů (zakázat plemena) a ne lidí (prokázat schopnosti,znalosti), kteří jsou tou pravou příčinou

Ono je nakonec úplně jedno o jakou regulaci by šlo, protože lidi budou stejně řvát, a vymýšlet vydrbávky - stačí se podívat jen na ten kabaret okolo obyčejnýho čipovaní... 🙄

28.1.2020 19:28

Tak jsem si to prohlédla - je to síla.
Mám k tomu dvě připomínky : 1/ myslím, že když už pes držel a bylo to v domácnosti, že nejúčinějším řešením by byla voda. Jen by bylo nebezpečí, že když pustí ( s vodou v nose ), vystartuje a bleskem se zakousne znovu.
2/ V komentáři Dostál píše, že se pes leknul a proto vystartoval a kousnul. Možná to mohlo být i tak, že si člověk dovolil ukončit hru a rozcapený pes ho za to ztrestal.
3/ Hrůza je ty dvě stařeny s pyrenejskými psy.

28.1.2020 19:37
saola

XXX.XXX.140.115

Ad špringršpaněl:
1) Co to má proboha společného s pitbuly a spol? Tohle je problém držení psa, nikoliv plemene, a odolnosti konkrétního jedince. Jiný pes by se v tak příšerných podmínkách sesypal s fatálními následky pro okolí třeba dřív, jiný salámista třeba nikdy. Snad jen - kdyby to byl pes typu bull - tak je po pánovi.

2) Co s takovým psem? Nechápu, že někdo může vůbec zvažovat jiné varianty než okamžité utracení. Už ve chvíli, kdy ten pes visel na obličeji, měl být zabit - nožem, střelou, kladivem, čímkoliv... Nebo v nejbližší vhodné chvíli (po ošetření člověka) odvezen k utracení na veterinu.

3) Jediné požehnání pro okolí je, že ten pes nechodil ven. Ale nesoudnost jeho majitelky a její rodiny je do nebe volající - už po útocích na dítě mělo být se psem vyřešeno.. Taky se jim to hezky vrátilo.

28.1.2020 19:45

"Ale nesoudnost jeho majitelky a její rodiny je do nebe volající - už po útocích na dítě mělo být se psem vyřešeno.. Taky se jim to hezky vrátilo".

1/Proč do toho taháte rodinu? Ta stařena nebyla a není nesvéprávná, to jí měli psa ukrást?
2/Po útocích na dítě se měl změnit režim psa. Majitelka to vyřešila tak, že děti se psem do styku nepřišly.
3/Mladý muž taky neměl moc rozumu, dělat se skoro cizím psem berany berany duc, nastavovat mu hlavu, dokonce obličej, zlobit ho foukáním do čenichu....
4/ Foukání do čenichu nemá rád žádný pes. Od vlastního milovaného majitele to snese, ale od skoro cizího?
5/ Zabít psa, který někomu visí na obličeji - dobře se radí, hůře udělá. Kokr není myš. Hlavně střelit - to je dobrý nápad!

28.1.2020 20:11
saola

XXX.XXX.140.115

A co byste dělala vy, orionko?

Kdyby zákony fungovaly, jak mají, už dávno před pokousáním dítěte by byl pes stařeně odebrán z důvodu týrání držením v nevhodných podmínkách.

Po útoku psa na dítě už by měla mít stařena sakra problém.

Po dalších útocích - pes utracen a stařena nepodmíněně potrestána.

Ideální svět, no.

28.1.2020 20:41

Začneme zavírat psychicky nemocné lidi do vězení.

28.1.2020 20:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Začneme zavírat psychicky nemocné lidi do vězení.

... a co jim místo toho neumožnit vlastnictví psa?

28.1.2020 20:51

... a co jim místo toho neumožnit vlastnictví psa?

No.. to by možná neměli už teď? Nevím.
Ona ta paní asi není "zbavená svéprávnosti", ale mohla by být.. ta dcera celkem selhala, ptát se po tomhle, jestli jí psa nechat, nebo co dělat... já bych se jí neptala.
Minimálně doktora pro starou paní.. a co se psem.. těžko si ho nechám doma.
Ta představa.. půl nosu visí dolů. Navždy.

28.1.2020 20:57

Díky hmn za odkaz, dnes nebudu spát :-)

Ale narazila jsem tam na toto o bullteriérovi:
http://www.psiskolafalco.cz/poradna.htm

Podle mě má Rage syndrom. To je ten jeden případ, kdy je pes opravdu zlý "od přírody".
Říkalo se mu Cocker syndrom.

28.1.2020 21:25
saola

XXX.XXX.140.115

Ona ta paní asi není "zbavená svéprávnosti", ale mohla by být.. ta dcera celkem selhala, ptát se po tomhle, jestli jí psa nechat, nebo co dělat... já bych se jí neptala.

A když byste jí - jako její dcera - toho psa nenechala, co byste s ním udělala?

28.1.2020 21:30

Já tam pořád vidím velké zavinění toho mladíka. 28 let, to by snad mohl mít rozum.
Ono na "zbavení svéprávnosti" musí být víc podmínek, než to, že nezvládla výchovu psa. A znovu opakuju, ten mladík mohl mít rozum.
Jednou mí téměř dospělí chlapci vyzvali kamaráda - foukni mu do nosu, protože věděli, že to pes nesnáší.
Pes ( socializovaný, hodný, neustále mezi lidmi.....) mu taky vystartoval po obličeji. Jen přirozená zábrana mu nedala, aby svůj útok dokončil.

28.1.2020 21:44

saola napsal(a):
A když byste jí - jako její dcera - toho psa nenechala, co byste s ním udělala?

Dala bych ho p. Dostálovi ;-)
Doopravdy? Když ten s amputovanou polovinou obličeje je můj syn, tak toho psa zabiju. Myslím, že nevím, co bych udělala doopravdy v tu chvíli.
Kdyby teda přežil, tak si ho rozhodně po takovém úrazu nenechám (toho psa) a dám ho někomu, kde bude šťastný. Bez dětí, v práci.

Ne že bych byla vrah psů, ale v ten okamžik? Nikdo neví.
Ale později bych ho určitě nedala utratit.

28.1.2020 21:48

Já tam pořád vidím velké zavinění toho mladíka. 28 let, to by snad mohl mít rozum.
Ono na "zbavení svéprávnosti" musí být víc podmínek, než to, že nezvládla výchovu psa. A znovu opakuju, ten mladík mohl mít rozum.
Jednou mí téměř dospělí chlapci vyzvali kamaráda - foukni mu do nosu, protože věděli, že to pes nesnáší.
Pes ( socializovaný, hodný, neustále mezi lidmi.....) mu taky vystartoval po obličeji. Jen přirozená zábrana mu nedala, aby svůj útok dokončil.

Určitě, občanku už měl. Je to celé takové.. dcera, babka, vnuk, pes.. kdo ví, co mu provedl ten synátor, nechce se mi věřit, že kvůli nějaké kravině takový útok, nebyl cizí.

28.1.2020 21:54
saola

XXX.XXX.140.115

Dala bych ho p. Dostálovi ;-)
Doopravdy? Když ten s amputovanou polovinou obličeje je můj syn, tak toho psa zabiju. Myslím, že nevím, co bych udělala doopravdy v tu chvíli.
Kdyby teda přežil, tak si ho rozhodně po takovém úrazu nenechám (toho psa) a dám ho někomu, kde bude šťastný. Bez dětí, v práci.

Ne že bych byla vrah psů, ale v ten okamžik? Nikdo neví.
Ale později bych ho určitě nedala utratit.

Nikdy bych takového psa neposlala dál k někomu jinému - to je neakceptovatelné riziko.
Hloupou stařenu utratit nelze, ale toho psa bezpodmínečně ano.

Pro místní "doslovachápajícípsanýtext" - to s utracením stařeny je samozřejmě nadsázka.

28.1.2020 22:27

"Doopravdy? Když ten s amputovanou polovinou obličeje je můj syn, tak toho psa zabiju. Myslím, že nevím, co bych udělala doopravdy v tu chvíli".

Pořád si myslím, že zabít psa, který někomu visí v obličeji je technicky neproveditelné. Uvědomte si, že tam byli dvě ženské, tedy jedna ženská a jedna stařena. Mlátit psa kladivem do hlavy? Jednou ranou ho nezabijete, tak abyste víc neublížila člověku.
Ten pes musel pustit aspoň částečně dobrovolně, aby nezačal "třepat" = trhat.
Bl.bý nápad : Kdyby byl po ruce zapalovač, tak ho spálit na zádi - to by možná pustil a je to taky mžik.
"Nikdy bych takového psa neposlala dál k někomu jinému - to je neakceptovatelné riziko".
Už byli posláni dál horší psi a nebyl problém.

31.1.2020 08:13
tero

XXX.XXX.237.210

No, tak třeba Chorvatsko - nesmí tam žádný bull teriér, který nemá PP FCI. A přitom se tam chovají psy na zápasy a jsou to vážně APBT. Zajímavé.

Dánsko má výjimku pro psy narozené před 2010 a dál je to takhle:
Podle dánského zákona o psech je policie povinna eutanizovat psy, které při útoku spoutají osobu nebo jiného psa. Pozměňovací návrhy však zavádějí novou, konkrétnější definici „divokého“. Také podle těchto nových ustanovení může majitel útočícího psa požádat o odborné posouzení případu.

V roce 2010 byl zaveden zákaz vlastnictví a chovu 13 stanovených psích plemen a smíšených plemen (včetně Pitt Bull Terrier a Tosa Inu a smíšených plemen, která jsou v Dánsku zakázána od roku 1991.)

Ustanovení zakazují soukromým osobám, včetně turistů, vnášet zakázané psy do Dánska během např. Dovolené.

Dovoz uvedených psů, včetně smíšených plemen, do Dánska pro komerční účely je rovněž zakázán.

V Dánsku je zakázáno těchto 13 plemen psů a smíšených plemen:
Pitbull teriér
Tosa Inu
Americký stafordšírský teriér
Fila Brasileiro
Dogo Argentino
Americký buldok
Boerboel
Kangal
Středoasijský ovčák (ovcharka)
Kavkazský ovčák (ovcharka)
Jiho ruský ovčák (ovcharka)
Tornjak
Sarplaninac

Dokumentace
Pokud vzniknou pochybnosti o tom, zda pes patří k některému ze zakázaných psích plemen nebo smíšených plemen, může policie požádat, aby majitel psa toto plemeno nebo typ dokázal.

Zákon o psech nestanoví pravidla o způsobu prokazování, že pes není zakázán. Může představovat dostatečný důkaz plemene psa, pokud majitel může předložit rodokmenový průkaz nebo osvědčení týkající se psa a jeho rodičů nebo prohlášení prokazující původ psa. Tato tvrzení nemohou být založena pouze na vzhledu nebo chování psa. Prohlášení musí prokazovat původ psa (rodiče, sourozenci). Není povinné, aby tato prohlášení byla vydána veterinárním lékařem.

Majitelům psa, který má zjevně některé společné rysy s jedním nebo více zakázanými plemeny, se doporučuje zajistit, aby měli dokumentaci o plemeni svého psa.

Konec citace z dánské vet. správy.
Říkám, vystavím cokoli.

Co testy DNA? Tam by se příslušnost k určitému plemeni mohla najít.

31.1.2020 08:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Megí jak jste psala o tom Chorvatsku - vím že tam nesmí žádný bull bez PP FCI, ale teď mě tak napadá - není to tak dlouho, co mě známí zvali na závody do Chorvatska (bull sporty). A pak mi došlo, že tam vlastně jezdí víc mých známých - většina s APBT, kteří tam vlastně nesmí vůbec, protože nemají PP FCI.... ale jezdí tam lidi i s kříženci těchto plemen. Schválně se na to zkusím zeptat....

Ty závody jsou oficiální, konají se tam každoročně - a ne jen jedny, je jich víc.

Možná je to tím, že to tam nikdo moc nekontroluje. Kamarádka tam taky byla na dovolené s xAPBT a neměla žádný problém, nikdo po ní nechtěl žádné "doklady" od psa, nikdo se o psa nezajímal. A dle diskuzí je takových případů mraky. No já bych to neriskla.

25.10.2020 21:41
Malej Tyson

XXX.XXX.9.16

Pitbull je nejlepsi pes kdyz vis jak se k nemu chovat a ukazes mu spravedliveho Pana.... Nez pita bych se spis bal toho majitele, dneska si to kazdej porizuje podle toho ze se mu to libi nebo chces proste vypadat dobre... Smutny..

Canecane

6.12.2020 13:48
Canecane

XXX.XXX.35.148

Mne sa skor stava, ked vencim mojho cc ze k nam pribehne vsetko male a "agresivne", usyekane, dotierave...! Drzim môjho na kratko na voditku a pani krici..."Len sa ovonaju"! Minule od zadu za chrbtom a s yorkom..Ked moj skocil po nom, uz bolo..."NACO TAKY PES, PRECO NEMA KOŠÍK, NACO VELKE PSY"...

Přidejte reakci

Přidat smajlík