Border kolie - štěňata s PP NIOX FCI

Prodám Border kolii - Nabízíme k prodeji zdravá a vitální štěňátka border c...
30000 KčPěšky
XXX.XXX.173.127
Dobrý den. Chci se zeptat nevíte někdo o zkouškách ZZO v roce 2020? Děkuji
Pěšky
XXX.XXX.173.127
Jsem z plzeňského kraje a chtěla bych jen zkusit první zkoušky s boc. Jelikož kynologii docela zvládá
Pěšky
napsal(a):
Jsem z plzeňského kraje a chtěla bych jen zkusit první zkoušky s boc. Jelikož kynologii docela zvládá
Tam je mraky cvičáků, tak oslovte klub co máte blízko, nebo Vam je sympatický.
Jinak uzávěrka na březnové zkousky je 20. ledna, a 1. února zveřejňují na stránkách ČKS v přehledu delegací, kde jsou zkoušky i kontaktní údaje:
http://www.kynologie.cz/akce/zkousky/
Pěšky
XXX.XXX.173.127
Ano pes předvádí základní cviky + speciální a získává body. Určitý počet bodu říká, jestli zkoušku složil či ne
Uživatel s deaktivovaným účtem
Šarina
napsal(a):
Jako že na zkouškách je pes zkoušen z kynologie?
Neslovíčkařte.
Připojím se k dotazu.
Kdy myslíte, že je nejlepší začít se zkouškami?
Hachimu teď bude na konci ledna rok, tak si říkám, zda se máme už začít připravovat na IGP (BH) hned někdy na jaře a začít hned "z ostra", nebo to nehrotit a jít třeba až v létě či na podzim.
Hachi je na výcvik vážně perfektní, musíme jen dopilovat pár detailů (to jen já ho dost brzdím) :))
PumaCZ
napsal(a):
Připojím se k dotazu.
Kdy myslíte, že je nejlepší začít se zkouškami?
Hachimu teď bude na konci ledna rok, tak si říkám, zda se máme už začít připravovat na IGP (BH) hned někdy na jaře a začít hned "z ostra", nebo to nehrotit a jít třeba až v létě či na podzim.
Hachi je na výcvik vážně perfektní, musíme jen dopilovat pár detailů (to jen já ho dost brzdím) :))
Na BH můžete od 15 měsíců, a pokud na ni má, tak proč nejít.
Na IGP se můžete připravovat souběžně
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Na BH můžete od 15 měsíců, a pokud na ni má, tak proč nejít.
Na IGP se můžete připravovat souběžně
Já měla za to, že právě už od roka, tak jsem trochu začala vyšilovat, zda nejsme nějak pozadu :)
Pořád jsem si říkala, kolik toho Hachi na svůj věk neumí, ale když mi došlo, že už mu za tři týdny bude rok, začala jsem mít zase pocit, zda bychom to neměli mít více precizní a vyladěné :))
Poslední dobou cvičákování nějak flákáme :D
PumaCZ
napsal(a):
Já měla za to, že právě už od roka, tak jsem trochu začala vyšilovat, zda nejsme nějak pozadu :)
Pořád jsem si říkala, kolik toho Hachi na svůj věk neumí, ale když mi došlo, že už mu za tři týdny bude rok, začala jsem mít zase pocit, zda bychom to neměli mít více precizní a vyladěné :))
Poslední dobou cvičákování nějak flákáme :D
Pozadu nejste, buďte úplně v klidu.
povely máš jasně dané, pomoc čímkoliv jiným je nepřípustná
chce si to přečíst zkušební řády
PumaCZ
napsal(a):
Ještě mně napadl jeden dotaz k tématu.
Jak je to s pomáháním psu drobnými gesty u zkoušky? Může se to? Penalizuje se to?
Tak s těmi gesty Vás poprvé rozhodčí napomene, a pak podle míry pomoci buď penalizuje (gesto = povel navíc), nebo může až anulovat cvik, pokud nazná, že bez této pomoci by pes cvik nevykonal.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak s těmi gesty Vás poprvé rozhodčí napomene, a pak podle míry pomoci buď penalizuje (gesto = povel navíc), nebo může až anulovat cvik, pokud nazná, že bez této pomoci by pes cvik nevykonal.
Coz u BH nebude tak horke s tou anulaci😁
Nicmene - pokud pes potrebuje pomoc - nema cviky, zakladni cviky dobre naucene...
napsal(a):
Coz u BH nebude tak horke s tou anulaci😁
Nicmene - pokud pes potrebuje pomoc - nema cviky, zakladni cviky dobre naucene...
u BH většinou ne, ale i tam se těma posunkama navíc můžeš dostat až do nedostatečné, a pak už stačí jeden nepovedený cvik, a jsi v háji. Spíš je to o tom, že když dělá psovod pomoci tělem, rozhodčí ho napomene, a on to přestane dělat, tak se pes většinou vypne a už nefunguje vůbec, protože to bez toho nezná.
Znám několik rozhodčích, co nedělají rozdíl mezi BH a IGP, a u těch by ses vybodovala.
V Národním řádu jsem našla jen toto a moc moudrá z toho nejsem:
8. Pokud ZŘ povoluje pouze zvukový povel a psovod použije k ovlivnění psa
i posunek, může být cvik až anulován.
9. Pokud ZŘ povoluje pouze posunkový povel a psovod použije k ovlivnění psa
i zvukový povel, může být cvik až anulován.
Resp chápu, že když to není povoleno, že se to nesmí, ale ne už, zda se někdy třeba povoluje obojí, nebo striktně jen jedno, nebo ..
A v novém mezinárodním jsem našla jen toto, ale konkrétní info nikde:
"povely jsou popsány v řádu IGP"
Napadlo mě to, když jsme teď večer cvičili, protože používám lehké automatické máchnutí rukou při obratech, případně z povelu "Ke mně" do povelu "K noze". Ale jak vidím, musím to odbourat :) Jak už jsem napsala výše, jsem ten slabší článek :))
Díky moc a krásný večer! :)
PumaCZ
napsal(a):
Resp chápu, že když to není povoleno, že se to nesmí, ale ne už, zda se někdy třeba povoluje obojí, nebo striktně jen jedno, nebo ..
Napadlo mě to, když jsme teď večer cvičili, protože používám lehké automatické máchnutí rukou při obratech, případně z povelu "Ke mně" do povelu "K noze". Ale jak vidím, musím to odbourat :) Jak už jsem napsala výše, jsem ten slabší článek :))
V IGP je na poslušnosti povolený posunek jen u vysílačky, u ostatních jsou jen čistě zvukové povely.
PumaCZ
napsal(a):
V NZŘ je povolený zvukový i posunkový tam, kde je zkratka ZP (v podstatě na ZZO, ZM, ZVV1)
napsal(a):
Neslovíčkařte.
Nesouhlasím.
Slovo"kynologie" má svůj jasný význam a pes ji určitě nemůže zvládat.
Čeština je Chrám a tvrz.
Pro "Pěšky": Zdá se mi, že jste začátečník. Moje rada? Nehledejte rady a moudra na netu. Běžte na cvičák a tam nasávejte. Kromě toho, že vám tam poradí, najdete kamarády a váš pes taky.
"V Národním řádu jsem našla jen toto a moc moudrá z toho nejsem:
Resp chápu, že když to není povoleno, že se to nesmí, ale ne už, zda se někdy třeba povoluje obojí, nebo striktně jen jedno, nebo .."
v NZŘ je toho daleko víc - jak vypadají jednotlivé povely, zvukové i posunkové, u každé zkoušky u každého cviku máš napsáno, jaký povel se používá (Z,P,ZP)....opravdu si to chce přečíst, všechno
jinak jo, pokud tam máš povely navíc, tak připraveni nejste
napsal(a):
Resp chápu, že když to není povoleno, že se to nesmí, ale ne už, zda se někdy třeba povoluje obojí, nebo striktně jen jedno, nebo .."
v NZŘ je toho daleko víc - jak vypadají jednotlivé povely, zvukové i posunkové, u každé zkoušky u každého cviku máš napsáno, jaký povel se používá (Z,P,ZP)....opravdu si to chce přečíst, všechno
..nevím zda si to pamatuji dobře, ale u dané zkoušky vždy bylo u jednotlivých cviků psáno....Z, P, Z/P......takže podle toho se člověk řídil.........v překladu pak tedy (Z) zvukový, (P) posuněk, anebo použít Z/P - tedy jak se psovod rozhodne - zvukový/posuňkový....ale nikdy ne posuněk doplněný zvukovým povelem a naopak.....až na tu výše zmiňovanou vysílačku.......ale myslím, že je vše vždy ve zkušebním řádu k dané zkoušce přesně popsáno - chce to pořádně přečíst + zkonzultovat na cvičáku, kde se člověk na danou zkoušku připravuje....... ty povely navíc - musí se člověk absolutně oprostit od náznaků rukou, nohou , úklonem těla, sykání a podobně - chce si to na cvičáku vyzkoušet několikrát nanečisto, kdy mu někdo další poveluje přesně jak je to u dané zkoušky......
napsal(a):
..nevím zda si to pamatuji dobře, ale u dané zkoušky vždy bylo u jednotlivých cviků psáno....Z, P, Z/P......takže podle toho se člověk řídil.........v překladu pak tedy (Z) zvukový, (P) posuněk, anebo použít Z/P - tedy jak se psovod rozhodne - zvukový/posuňkový....ale nikdy ne posuněk doplněný zvukovým povelem a naopak.....až na tu výše zmiňovanou vysílačku.......ale myslím, že je vše vždy ve zkušebním řádu k dané zkoušce přesně popsáno - chce to pořádně přečíst + zkonzultovat na cvičáku, kde se člověk na danou zkoušku připravuje....... ty povely navíc - musí se člověk absolutně oprostit od náznaků rukou, nohou , úklonem těla, sykání a podobně - chce si to na cvičáku vyzkoušet několikrát nanečisto, kdy mu někdo další poveluje přesně jak je to u dané zkoušky......
Tam, kde je zkratka ZP, mohou být použity zvukový i posunkový SOUČASNĚ
cituji z NZŘ:
"Pokud zkušební řád uvádí obě zkratky, může psovod použít jeden povel nebo oba současně."
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tam, kde je zkratka ZP, mohou být použity zvukový i posunkový SOUČASNĚ
..takže už nepamatuju, no je to let co jsem dělala poslední zkoušky......
napsal(a):
Připravení nejsme stoprocentně ani já, ani Hachi :)
Proto se i ptám, abych věděla, na co vše se zaměřit, a málo toho vážně není :)) Pořád cvičíme na hračku či pamlsek, při chůzi u nohy má občas snahu jít moc vepředu, popřípadě začne vytáčet zadel ven, občas sedí/leží "na kýtě" + já jsem na něj moc pomalá a automaticky mu s povely pomáhám gesty. Takže máme ještě hodně co zlepšovat :)
Tu chůzi u nohy bych chtěla zkusit cvičit touto technikou, ale nemám s tím absolutně zkušenost. Zkoušel jste někdo? :)
https://www.youtube.com/watch?v=ijAz2KD_hpI
edit: Ještě mám dotaz k chůzi u nohy. Rozlišujete chůzi u nohy "provozní" a "sportovní"? protože si neumím představit, že vezmu psa třeba do města a hodinu nebo dvě v kuse půjde chudák takhle zalomený u nohy. Reálně přeci nemůže ani tak dlouho udržet pozornost. Rozlišuje se to třeba povely?
PumaCZ
napsal(a):
Připravení nejsme stoprocentně ani já, ani Hachi :)
Proto se i ptám, abych věděla, na co vše se zaměřit, a málo toho vážně není :)) Pořád cvičíme na hračku či pamlsek, při chůzi u nohy má občas snahu jít moc vepředu, popřípadě začne vytáčet zadel ven, občas sedí/leží "na kýtě" + já jsem na něj moc pomalá a automaticky mu s povely pomáhám gesty. Takže máme ještě hodně co zlepšovat :)
Tu chůzi u nohy bych chtěla zkusit cvičit touto technikou, ale nemám s tím absolutně zkušenost. Zkoušel jste někdo? :)
https://www.youtube.com/watch?v=ijAz2KD_hpI
edit: Ještě mám dotaz k chůzi u nohy. Rozlišujete chůzi u nohy "provozní" a "sportovní"? protože si neumím představit, že vezmu psa třeba do města a hodinu nebo dvě v kuse půjde chudák takhle zalomený u nohy. Reálně přeci nemůže ani tak dlouho udržet pozornost. Rozlišuje se to třeba povely?
Všichni, co cvičí sportovku mají různé povely na chůzi u nohy venku a na place - to jsou dva úplně rozdílné cviky.
Ta metoda "chůze" u nohy s targetem je úplně zbytečně zdlouhavá a krkolomná - tohle jde naučit spolehlivě i bez toho, a troufám si říct, že i rychleji.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Všichni, co cvičí sportovku mají různé povely na chůzi u nohy venku a na place - to jsou dva úplně rozdílné cviky.
Ta metoda "chůze" u nohy s targetem je úplně zbytečně zdlouhavá a krkolomná - tohle jde naučit spolehlivě i bez toho, a troufám si říct, že i rychleji.
A myslite, ze mu ted druhym povelem nebudu nejak plest hlavu? Myslim tim, zda je vhodne tyto dva povely zacit rozlisovat hned.
A jak bych podle Vas mela nejlepe postupovat? :)
Na cvicaku pouzivam pamlsek a na ten chodi perfektne (pamlsek klasicky v ruce). Jakmile ale chci pouzit hracku, nebo hur, nemam nic, krouti se jak zizala. S balonkem v podpazi toci zadel ven a jde tak krok prede mnou, takze mu neustale slapu na tlapu, s pullerem v ruce nad nim (klasicka pozice ruky, jak ji clovek vidi na zkouskach) jde vetsinou hezky, ale nediva se na me a sem tam ma take tendence predbihat, a s pamlskem v ustech cvici docela hezky, ale sem tam take zadek vytoci ci jde moc vpredu.
já měla povel jen jeden, ale oba jsme rozlišovali civil x cvičení (ale měla jsem psa, se kterým to šlo)
má civilní chůze a "sportovní"byla rozdílná
a v životě by mě nenapadlo po psu chtít v civilu chůzi u nohy pod povelem déle než v řádu minut....
PumaCZ
napsal(a):
A myslite, ze mu ted druhym povelem nebudu nejak plest hlavu? Myslim tim, zda je vhodne tyto dva povely zacit rozlisovat hned.
A jak bych podle Vas mela nejlepe postupovat? :)
Na cvicaku pouzivam pamlsek a na ten chodi perfektne (pamlsek klasicky v ruce). Jakmile ale chci pouzit hracku, nebo hur, nemam nic, krouti se jak zizala. S balonkem v podpazi toci zadel ven a jde tak krok prede mnou, takze mu neustale slapu na tlapu, s pullerem v ruce nad nim (klasicka pozice ruky, jak ji clovek vidi na zkouskach) jde vetsinou hezky, ale nediva se na me a sem tam ma take tendence predbihat, a s pamlskem v ustech cvici docela hezky, ale sem tam take zadek vytoci ci jde moc vpredu.