Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Savca

17.1.2020 18:26
Savca

XXX.XXX.19.134

Dobrý den... máme 10.mes.štěně NO s PP,
který začal kulhat okolo 6.mesice. Proběhlo vyšetření u vet.,který doporučil klidový režim,nasadila se ATB,léky od bolesti. Stav se začal upravovat,ale pouze na chvilku. Tehdy jsem informovala chovatelku o počínajícím problému s klouby. Stav se zhoršoval, a proto jsme podstoupili CT vyšetření a další RTG na brněnské veterin.fakultě. Pes musí jít na operaci obou loktů, bude proto vyřazen z chovu a chovatelka mi nabídla jako kompenzaci další stěně za poloviční cenu. To jsem odmítla z důvodu vlastnictví dalších 3 psů a zadala jsem po chovatelce finanční náhradu.Ta mně odmítla s tím,že neručí za Rtg.Kupni smlouva je sepsána pouze v základní verzi,nikde není napsané zda ručí nebo naopak neručí za rentgeny.Za hafana zaplatíme celkem 40.000,-(operace, CT vyšetření,rentgeny)... Poradí mi někdo jak postupovat nebo kde hledat možnosti kompenzace? Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2020 18:30

je to živé zvíře.

v zásadě máte možnost ho reklamovat, což v případě psa s neopravitelnou vadou znamená, že ho vrátíte a chovatelka vám vrátí peníze. pořizovací cenu.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2020 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Myslím si, že v tomto případě nemá majitelka ovčáka s reklamací šanci. Nevím co přesně s lokty má, ale nejspíš se jedná o vývojovou vadu. Neví se dosud přesně co má vliv na rozvoj (nejspíš) DLK. Určitě tam nějaká dědičnost je, ale jedná se i o vnější vlivy. Na svých psech jsem si všimla, že DLK je častější u psů větších, který moc rychle vyrostou. Vada se tedy nejspíš rozvinula až u nové majitelky, nikoliv u chovatelky. Nabídka dalšího štěněte za poloviční cenu se mi zdá velkorysá, protože skutečně chovatelka nemusí v tomto případě vůbec nic!
Popravdě mě nikdy nenapadlo reklamovat u chovatele výskyt DLK, nebo DKK a podobné věci. A že jich bylo! A těch peněz ta operace. Informovat chovatele je určitě nutné, ale tím to končí.
Koupila jste si štěně, ale určitě nemáte celoživotní záruku, že bude zdravé.

Ještě pro doplnění - podle nového obč. zákoníků se má sice za to, že pokud vadu vytknete do šesti měsíců po nabytí zvířete, má se ze zákona za to, že vada byla přítomna už ve chvíli koupě. To ano, ALE.... jestliže protistrana je schopná prokázat (například dobrozdáním odborníků), že se jedná o vývojovou vadu, která u dvouměsíčního štěněte být nemohla, tak máte smůlu.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2020 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
http://www.cmku.cz/data/dokumenty/1004_priloha_c._2_k_zapisu_z_p_cmku_ze_dne_19.11.2013_(obcansky_zakonik).pdf

Díky za pěkné shrnutí!

18.1.2020 21:20

"bude proto vyřazen z chovu"

on tam ještě jaksi nebyl zarazen

pokud chcete záruku za klouby, kupuje se zvire az po rentgenech. starsi a za jiné peníze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík