Hovězí kosti z polévky pro psa?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2020 18:45
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Zdravím, dostala jsem v práci plnou tašku hovězích kostí z vývaru, je na nich spousta masa, tuku, fenka šílí už jen z té vůně . Všude čtu, jak je nebezpečné dávat vařené kosti, ale týká se to i hovězích? Samozřejmě je utopie, že by si jen okousala maso a kosti nechala, když už, tak to sežere komplet.
Je krmená vařeným masem (se zeleninou a přílohou) a trochu granulemi, ale dostává i kosti jako pochoutku (syrové vepřové nebo kupované ze zverimexu).
Tak co radí zkušenější pejskaři- můžu jí to dát nebo raději jen obrat maso?
(P.S. je to 7měsíční kříženec GR nebo možná HW, má kolem 25kg)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2020 18:47

Obrat a kosti vyhodit.

28.1.2020 18:52
Kaifra1120

XXX.XXX.29.49

Kosti vždy jen syrové

28.1.2020 19:07
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

OK, kosti obírám a narazila jsem tam patrně na žebra nebo části hrudníku - úplně bílé chrupavkovité kosti jako žebra, láme se to lehce v ruce, strukturou to připomíná tu klasickou chrupavku - to by sníst mohla, ne?

28.1.2020 19:11

Jasně, chrupavky dejte.

28.1.2020 19:12
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Toto - předpokládám, že jsou to části žeber, ale je to fakt docela měkké/pružné, nemá to strukturu klasické kosti.

28.1.2020 19:16
impact

XXX.XXX.12.132

Chrupavky jí normálně dejte, kosti vyhoďte nebo ji zabetonujete.

28.1.2020 21:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Budu tady za vraha, ale prostě ta hysterie kolem vařených kostí mi přijde na palici, neřkuli ptát se, jestli psu můžu dát chrupavky. Všichni naši psi v celé široké rodině dostávají veškeré kosti z vývarů. Nikdy žádný problém nebyl, je to cca 20 psů různých ras a velikostí. Psu, který není zvyklý, bych dala maximálně jednu a koukala jak to zvládá. Třeba s krůtí kostí by mě můj pes poslal někam, na tom ani není co sežrat, je to jen tvrdá trubka, nanejvýš ožere ty hlavice.

28.1.2020 21:57

To není hysterie. To je fakt. Lepší se zeptat, než tvrdit, že se nic stát nemůže. Dobře, že se zadavatelka optala.
Psu, který není zvyklý, bych dala maximálně jednu a koukala jak to zvládá.
A případně řešila zapíchlý kus kosti v dásni, v patře, rozštíplý zub, ucpaná či propíchlá střeva.
I když se ve vaší široké rodině nic podobného nevyskytlo, prevence je jasná. Psovi vařené/pečené kosti do huby nepatří! Natož duté z krůty, i ty lidé občas zkusí psovi hodit. Některý pes právě tu tvrdou trubku pokouše a problém je na světě.

28.1.2020 22:07

lesnížínka napsal(a):
Budu tady za vraha, ale prostě ta hysterie kolem vařených kostí mi přijde na palici, neřkuli ptát se, jestli psu můžu dát chrupavky. Všichni naši psi v celé široké rodině dostávají veškeré kosti z vývarů. Nikdy žádný problém nebyl, je to cca 20 psů různých ras a velikostí. Psu, který není zvyklý, bych dala maximálně jednu a koukala jak to zvládá. Třeba s krůtí kostí by mě můj pes poslal někam, na tom ani není co sežrat, je to jen tvrdá trubka, nanejvýš ožere ty hlavice.

Ono člověk si říká, že se nic stát nemůže, když to ten pes žere X let. ale když pak kvůli toho dvakrát operují psa a nakonec se musí utratit, to si pak člověk už dvakrát rozmysli, jestli vařené kosti psovi dát nebo ne.
A taky mi to přišlo jako hysterie. Pes nebyl můj, do jeho stravy jsem nekecala, nicméně ono zabetonovani, operace, péče a následně rozhodnutí o konci bylo na mě. A z vařených kosti mě to vyléčilo dokonale.

28.1.2020 22:21
b.k

XXX.XXX.210.84

Terapeutka napsal(a):
Zdravím, dostala jsem v práci plnou tašku hovězích kostí z vývaru, je na nich spousta masa, tuku, fenka šílí už jen z té vůně . Všude čtu, jak je nebezpečné dávat vařené kosti, ale týká se to i hovězích? Samozřejmě je utopie, že by si jen okousala maso a kosti nechala, když už, tak to sežere komplet.
Je krmená vařeným masem (se zeleninou a přílohou) a trochu granulemi, ale dostává i kosti jako pochoutku (syrové vepřové nebo kupované ze zverimexu).
Tak co radí zkušenější pejskaři- můžu jí to dát nebo raději jen obrat maso?
(P.S. je to 7měsíční kříženec GR nebo možná HW, má kolem 25kg)

Normálně bych ji to dala i s kostí.
Lidstvo se dočista zbláznilo.
Samozdřejmě ,že ne všechno naráz.. ale postupně ,co nepokouše,nesežere,sebrat a vyhodit.
Ano pokud by kostí bylo moc - zabetonuje se,ale to ho/ji na životě fakt neohrozí..
Ty hysterické reakce viz výše je fakt jedna velká katastrofa..
Aspon že lesnížínka má všech 5 pohromadě..

28.1.2020 22:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono člověk si říká, že se nic stát nemůže, když to ten pes žere X let. ale když pak kvůli toho dvakrát operují psa a nakonec se musí utratit, to si pak člověk už dvakrát rozmysli, jestli vařené kosti psovi dát nebo ne.
A taky mi to přišlo jako hysterie. Pes nebyl můj, do jeho stravy jsem nekecala, nicméně ono zabetonovani, operace, péče a následně rozhodnutí o konci bylo na mě. A z vařených kosti mě to vyléčilo dokonale.

Tak jako trochu rozumu to chce. Nedám jezevčíkovi kosti z půlky prasete, protože se zrovna dělal ovar při zabíjačce. Na druhou stranu, naši psi jsou zvyklí, takže jim to není nijak vzácné a rozhodně neletí a nesežere je hladově všechny najednou, klidně se to tam povaluje dny.

neverend

28.1.2020 22:44
neverend

XXX.XXX.213.247

To já se taky hlásím do klubu vrahů tedy😀 Je jasné že jí to asi nedám všechno,ale normálně dávám kost i vařenou a nikdy se nic u žádného pejska nestalo.Zaleze na trávník a už o ní nevíte deset minut.😀 Já tedy prakticky vůbec nekrmím ani granule jak je dnes v módě.Čubina má jasno hned jestli granule či vařené kuřecí s rýží či nudličkami.I kocour od souseda se mi sem takhle nastěhoval.Kočky by nekupovali Whiskas,ale když nic jiného není,tak co můžou dělat.😀

28.1.2020 22:50

"Ano pokud by kostí bylo moc - zabetonuje se,ale to ho/ji na životě fakt neohrozí."

Může to ohrozit psa na životě a minimálně psovodovu kapsu, když je potom třeba vyprázdnění střev řešit operativně.
Také jsem dávala psům vařené kosti, ale jednak to nebyli psi na granulích a za druhé, taky musím mít odhad jaké a kolik pes může dostat..Případně mu kost včas sebrat. Třeba když dostal kost z vepřového kolena, okousal oba klouby a když zbyla trubka prostředku, která by se štípala, byla odebrána.
Totéž i hovězí žebra. Když jsou tak silná a tvrdá, že by se štípala, nedostane je.
Jinak dávám syrové vepřové ocásky, ale nožky s prsty nedávám. Prsty mi přijsou tak tvrdé, že je určitě nerozkouše.

28.1.2020 22:57
b.k

XXX.XXX.210.84

"Ano pokud by kostí bylo moc - zabetonuje se,ale to ho/ji na životě fakt neohrozí."

Může to ohrozit psa na životě a minimálně psovodovu kapsu, když je potom třeba vyprázdnění střev řešit operativně.
Také jsem dávala psům vařené kosti, ale jednak to nebyli psi na granulích a za druhé, taky musím mít odhad jaké a kolik pes může dostat..Případně mu kost včas sebrat. Třeba když dostal kost z vepřového kolena, okousal oba klouby a když zbyla trubka prostředku, která by se štípala, byla odebrána.
Totéž i hovězí žebra. Když jsou tak silná a tvrdá, že by se štípala, nedostane je.
Jinak dávám syrové vepřové ocásky, ale nožky s prsty nedávám. Prsty mi přijsou tak tvrdé, že je určitě nerozkouše.

Ach jo

Samozdřejmě ,že ne všechno naráz.. ale postupně ,co nepokouše,nesežere,sebrat a vyhodit.

29.1.2020 00:00

b.k napsal(a):
Normálně bych ji to dala i s kostí.
Lidstvo se dočista zbláznilo.
Ano pokud by kostí bylo moc - zabetonuje se,ale to ho/ji na životě fakt neohrozí..
Ty hysterické reakce viz výše je fakt jedna velká katastrofa..
Aspon že lesnížínka má všech 5 pohromadě..

Kde jsou hysterické reakce viz výše?
Až budete řešit situaci se psem, který vařenou kost pokousal částečně a velký kus spolkl, nebo který vařenou kost rozžvýkal na ostré úlomky, které způsobily následné problémy, pak teprve začne člověk kmitat a být hysterický. (Případy z mého okolí, kde se také po podávání kostí z polévky či jinak upravených nic nedělo, až pak najednou velké ouvej.)
Zkrátka, opakuji se, vařené kosti psům do huby nepatří! Uhlídat, co pes pokouše, vychytat, kdy co sebrat, odhadnout, co kdy. Probůh, proč? Dejte vařené kosti někomu se slepicemi, ty si ozobají, co půjde a zbytek se vyhodí. Nebo kosti oberte a vyhoďte rovnou.
Že se někde dělá něco po generace, neznamená, že je to správné. Přemýšlím, proč lidé teplem upravené kosti psům pořád dávají. Asi, aby to nevyhodili. Pes z toho užitek nemá žádný, jen asi páníček pocit, že to nepřišlo vniveč.
To radši psovi kupte pořádnou syrovou kost s kusem masa. S tou si pH psího žaludku snadno poradí. Pokud tedy pes není striktní granulář a umí kost kousat.

29.1.2020 00:28

lesnížínka napsal(a):
Tak jako trochu rozumu to chce. Nedám jezevčíkovi kosti z půlky prasete, protože se zrovna dělal ovar při zabíjačce. Na druhou stranu, naši psi jsou zvyklí, takže jim to není nijak vzácné a rozhodně neletí a nesežere je hladově všechny najednou, klidně se to tam povaluje dny.

Uvedený pes byl taky zvykly, byl vyloženě jen na mase, kostech, přílohách. Možná souhra blbých náhod, nicméně, měla jsem stejný názor, že je to zbytečná hysterie dokud se nestalo.

29.1.2020 00:35
Atheira

XXX.XXX.254.109

Dokud se nestane průser, tak jsou všichni, kdo to nedávají a na rovinu řeknou, že va|ený kosti psovi nepatří, hrozný hysterky.
Teda dokud těm nehysterkám málem nechcípne pes, to pak vesele hysterčí taky a vařený kosti už nikdy.

To nepíšu jen tak, ale u nás to tak bylo taky.
Trapný lidi praštěný. Se nic nemůže stát ježiš.
A stalo.
A málem to byl konec.

Jo a byl to pes léta zvyklý přesně na takový věci.

Edit: a žínko, že vás pes nežere kosti komplet a jenom to ožere, taky není samozřejmost. Jsou psi, co pokoušou všechno, natož drůbeží... Takovou legrácku snadnou...

29.1.2020 04:59
impact

XXX.XXX.12.132

Zadavatelka je na tolik zkušená a znalá, že ani nepozná chrupavku od kosti. (Nic ve zlém..) Takže je určitě stejně zkušená a znalá i na to, aby poznala, kolik toho psovi může dát a kdy psovi zbytek sebrat. Takže je vlastně všechno v pohodě a s úsměvem jí to můžeme poradit. Zadavatelko, nasypte to psovi a na varování hysteriků nedbejte. Ti nehystercici se Vám pak na případnou operaci jistě rádi složí.

29.1.2020 07:58
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

Hlídala jsem psa, který byl jen na granulích.
Dala jsem mu z polívky pěknou,
chrupavku , větší. Ale nebyla velká dost.
Ten granuláček se na ni vrhl, kost zhltnul.
Nešla ven. Zasekla se u konečníku.
Vracela jsem psa s pohmožděným zadkem.

29.1.2020 10:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já dělám test vlastníma zubama: Když to rozkoušu já, rozkouše to i pes. Ale bezpečnější je ty kosti zkrátka nedávat.

29.1.2020 11:36
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já psům tepelně upravený kosti nedávám, přijde mi, že to nestojí za to riziko, i když je třeba malý.

Asi před třemi lety jsme řešili přes Silvestr a Nový rok neprůchodnost psa, nemohla za to kost, ale kus měkký nestrávený potravy, ze který se udělala taková "zátka". Dobře to dopadlo, ale zopakovat bych si to nechtěla, takže nebudu dělat nic, co by ty šance na opáčko byť nepatrně zvýšilo.

29.1.2020 12:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dříve nebyly granule a psi žrali jen zbytky. Nic jim nedělalo problém. Zabíjeli se králíci, dostali packy. To jediné vím, protože s tou packou chodil pes poměrně dlouho kor, když těch králíků padlo najednou několik. Na hnoji pes bojoval o střeva se slepicema. Pes nikdy nedostával kosti syrové. Ne z nějaké pověry, ale jednoduše proto, že žádné kosti se nevyhazovaly, všechno se zužitkovalo na vývary, polévky se jedly každý den(zajímavé, že nikdo nebyl tlustý ) Takže psi dostávali všechny kosti z vývaru, protože další kosti, co mohl dostat byly třeba z pečeného kuřete, nějaké kotlety...to pouze jedenkrát týdně. Přesto(nebo právě proto?) se s nima nezacpal, neudávil atp. Syrovou kost, možná dostali tak jednou ročně u zabijačky, možná byly nějaké, co se nezužitkovaly, mám dojem, že jsem na dvoře viděla povalovat lopatky? Ale nejsem si jistá, zabijaček jsem se nikdy neúčastnila. Tedy zabíjení ničeho. Všichni jste z města? Nebo tak mladí?
Nechci, aby to vyznělo jako návod, dávat psu, ještě granulákovi kosti. Je to na každém. Jen prostě info, jak to fungovalo, někde ještě funguje.

29.1.2020 12:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Dříve nebyly granule a psi žrali jen zbytky. Nic jim nedělalo problém. Zabíjeli se králíci, dostali packy. To jediné vím, protože s tou packou chodil pes poměrně dlouho kor, když těch králíků padlo najednou několik. Na hnoji pes bojoval o střeva se slepicema. Pes nikdy nedostával kosti syrové. Ne z nějaké pověry, ale jednoduše proto, že žádné kosti se nevyhazovaly, všechno se zužitkovalo na vývary, polévky se jedly každý den(zajímavé, že nikdo nebyl tlustý ) Takže psi dostávali všechny kosti z vývaru, protože další kosti, co mohl dostat byly třeba z pečeného kuřete, nějaké kotlety...to pouze jedenkrát týdně. Přesto(nebo právě proto?) se s nima nezacpal, neudávil atp. Syrovou kost, možná dostali tak jednou ročně u zabijačky, možná byly nějaké, co se nezužitkovaly, mám dojem, že jsem na dvoře viděla povalovat lopatky? Ale nejsem si jistá, zabijaček jsem se nikdy neúčastnila. Tedy zabíjení ničeho. Všichni jste z města? Nebo tak mladí?
Nechci, aby to vyznělo jako návod, dávat psu, ještě granulákovi kosti. Je to na každém. Jen prostě info, jak to fungovalo, někde ještě funguje.

Já si tuhle dobu pamatuji moc dobře. To úsilí, vysvětlit babičce, aby psovi, který blije a má v čudu trávení pořád nedávala pečené a vařené kosti. Pochopila to až potom, co jsme se psem byli na veterině a tam mu zjistili jakési úlomky kostí ve střevech, nepamatuji si už přesně...Pak to přestalo a světe div se, psovi se i trávení dalo jakž takž do pořádku. Čímž netvrdím, že to dělá problém každému psovi - znám i dneska psy, kteří vařené kosti dostávají ve velkém. V rodině máme fenu (už asi třetí), které dcera majitele vozí z restaurace denně veškeré kosti - opravdu dost... Jenže tam nikdo "nezkoumá" jestli se pak fena vykadí nebo jestli má jiný problém. K těm kostem dostává veškeré kořeněné a slané zbytky, úplně vše a granule za 200 z penny. Jejich předchozí fena BSP se takto dožila 13ti let, před ní byla "jezevčice" - ta umřela dřív, ale při porodu, nebo po porodu - protože nějaká asistence u porodu se dřív prostě taky neřešila.

Dřív se vůbec to zdraví psů tolik neřešilo - pokud měl pes problém, tak se nikdo nepídil po tom, co za tím problémem stojí, ale buď pes s tím problémem dožil a nebo ho známý myslivec odstřelil. Možná že měli už někteří psi v minulosti někde zapíchané kosti, nebo jiné problémy s tím spojené - jen se prostě žádný rentgen nedělal a nikdo to nezjistil. Nevím ani o nikom, kdo by v tu dobu prostě byl ochotný zkoumat, jaký má pes bobek, kolik za den jich má a nebo jestli je ucpaný - to nikoho nezajímalo...

Nevím no, třeba se stokrát nestane nic a po 101 jo, a nebo by se vůbec nestalo nic - ale já to riskovat nebudu.

29.1.2020 12:17
Atheira

XXX.XXX.181.160

Já jenom nechápu, proč se při každé příležitosti zmiňuje - dřív tohle a dřív tamto, ale už se nezmíní fakt, že dřív byla životnost běžnýho psa pět let a když se stalo a pes začal být divnej, tak chcípnul. Asi něco blbýho sežral, co už, pořídíme jinýho.

Jsem z vesnice, sice úplně jiná generace než vy, žínko, nicméně vím, jak se tady běžně fungovalo se psy. Ano, dávalo se jim všechno možné, hlavně zbytky i vařený kosti, ale malí psi, co se v dnešní době dožijí i patnáct, desátý rok už nedožili a tak dále.

Si to prostě přiznejte, že ne všechno, co se dělalo dřív, bylo tak svatý a sluníčkový. Nebylo.

Lidi taky kdysi žili v jeskyni a lovili mamuty. Jsme úplně v jiný době, neumíráme ve třiceti a žijeme v takovým světě, kde se můžou mít dobře a žít dlouho i naši psi. Nechápu, proč bychom se tedy měli řídit tím, co se praktikovalo generace zpět a zas takový terno to fakt nebylo.

29.1.2020 12:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Atheira napsal(a):
Já jenom nechápu, proč se při každé příležitosti zmiňuje - dřív tohle a dřív tamto, ale už se nezmíní fakt, že dřív byla životnost běžnýho psa pět let a když se stalo a pes začal být divnej, tak chcípnul. Asi něco blbýho sežral, co už, pořídíme jinýho.

Jsem z vesnice, sice úplně jiná generace než vy, žínko, nicméně vím, jak se tady běžně fungovalo se psy. Ano, dávalo se jim všechno možné, hlavně zbytky i vařený kosti, ale malí psi, co se v dnešní době dožijí i patnáct, desátý rok už nedožili a tak dále.

Si to prostě přiznejte, že ne všechno, co se dělalo dřív, bylo tak svatý a sluníčkový. Nebylo.

Lidi taky kdysi žili v jeskyni a lovili mamuty. Jsme úplně v jiný době, neumíráme ve třiceti a žijeme v takovým světě, kde se můžou mít dobře a žít dlouho i naši psi. Nechápu, proč bychom se tedy měli řídit tím, co se praktikovalo generace zpět a zas takový terno to fakt nebylo.

Tak u nás neprobíhalo ani to, co zmiňovala Marcela, ani to, co vy. Naši psi (i v širokém příbuzenstvu) se všichni dožili kolem 15let, žádný nemarodil, nikdy nebyl na veterině, najednou nechcípnul, ani se nevolal myslivec...prostě umřeli stářím, takže vím, že na kosti to nebylo. Jediná sestřenky kříženka akity umřela na tumor mléčné žlázy. Ale to už zase není doba tak vzdálená.

29.1.2020 12:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Tak u nás neprobíhalo ani to, co zmiňovala Marcela, ani to, co vy. Naši psi (i v širokém příbuzenstvu) se všichni dožili kolem 15let, žádný nemarodil, nikdy nebyl na veterině, najednou nechcípnul, ani se nevolal myslivec...prostě umřeli stářím, takže vím, že na kosti to nebylo. Jediná sestřenky kříženka akity umřela na tumor mléčné žlázy. Ale to už zase není doba tak vzdálená.

Jak psem psala - taky znám BSP, která žila na kostech, zbytcích a levných granulích, jen na zahradě. Nebyla ani očkována, odčervená, na veterinu nejezdila - když byl nějaký problém, prostě se počkalo než to přejde (co si pamatuji, tak třeba hot spot). Přesto se ta fena dožila na BSP neuvěřitelných 13ti let. Mám proto tvrdit, že tenhle "styl" života psa je to nejlepší a že to tak budu dělat taky?

A jinak teda z té "vzdálenější" doby - tak tam opravdu jako dítě pamatuji spousty psů, kteří umírali v mladém věku. Ale taky znám křížence, co se dožili 18ti let....A u těch co umírali mladí - většinou se nevědělo, jaká byla příčina. Pes byl nemocný, tečka. Umřel buď sám, nebo se mu pomohlo, pak se pořídil nový a jelo se dál....

Edit.: ještě teď se mi chce brečet, když si vzpomenu na psy z vesnice, který byli evidentně nemocní a nikdo to neřešil. V paměti mi utkvěla hlavně fena, která měla nádor na břiše - obrovský!, sotva s tím chodila, doslova ho tahala pod sebou a kolikrát ho měla prodřený do krve..... Byla jsem fakt malá, ale na tohle nezapomenu.

Edit.: a ještě dodám - možná, kdyby můj pes neměl ty problémy a neviděla jsem ty rentgeny - tak bych se k tomu stavěla trochu jinak. Kosti bych ani tak nedávala, ale asi bych neměla k tomu takový "odpor". Ale ono to tak bývá, že některé věci dojdou člověku až potom, co se sám "spálí".

29.1.2020 12:53
impact

XXX.XXX.12.132

Dřív jsme taky lozili po stromech a mlátili se pazourkama...

29.1.2020 13:21
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já jsem z města, ale všechny víkendy po celý dětství jsem strávila na vesnici. Většina sousedů krmila psy zbytkama, těch moc ale nebylo, protože je dostávalo prase. Běžný bylo, že vlčákovi uvařili francouzskou polívku z pytlíku a nalámali do ní rohlíky, v lepším případě měl nějaký ty pomeje. Když žil pes 7 let, tak už byl považovanej za super veterána, přesně jak tu padlo, když byl divnej, známej myslivec ho zastřelil a koupilo se nový štěně.
Kočky se pokud vím nekrmily vůbec, bo by nechytaly myši, a to ani ve 30stupňových mrazech. Krmili jsme je my, jako lufťáci, a místní nás kvůli tomu neměli rádi, že je kazíme. Je mi jasný, že to mohlo být a určitě někde i bylo jinak, ale tohle byl na vsi v pohraničí, kam jsme jezdili, poměrně běžnej model.

29.1.2020 13:55
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

No vůbec jsem nečekala, jaká diskuze se tu rozjede kvůli mým kostem
Jinak můj předchozí pes byl na konzervách ze supermarketu a granulích typu Darling, občas dostal zbytky, občas se mu uvařily třeba žaludky s rýží. Dožil se poměrně zdráv 16let. Ale měla jsem ho od dětství, nemohla jsem si moc vymýšlet co chci nebo nechci psu dát, na nynější psisko už mám dost času, peněz a nechci to dělat stejně. Navíc z ní roste docela telátko, tak bych ji ráda udržela v dobré kondici.

No doteď občas i tu vařenou kost z polívky dostala (1-2ks), problémy po nich sice neměla, ale tohle bylo prostě velké množství, které mě přimělo se více zamyslet a už jí to prostě dávat nebudu, poradí si i se syrovou.

29.1.2020 14:08
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Vždy jsme psům dávali syrové kosti, chrupavky. Ale poté co nám sousedi v dobré víře nakrmili psy vařenými kuřecími kostmi. A ten malý nám málem umřel. Mám z vařených kostí respekt. A radši je vyhodím. Naštěstí se tenkrát přiznali, protože mi jeli na veterinu a nikdo jsme nevěděli z čeho mu je tak zle.... Prostě malej byl žravej a měl strach aby mu to velkej nesežral a tak to do sebe nasoukal. Bylo mu strašně zle, bolesti měl tak velké, že nemohl ani chodit.

29.1.2020 14:12
Atheira

XXX.XXX.181.160

Terapeutka napsal(a):
Jinak můj předchozí pes byl na konzervách ze supermarketu a granulích typu Darling, občas dostal zbytky, občas se mu uvařily třeba žaludky s rýží. Dožil se poměrně zdráv 16let. Ale měla jsem ho od dětství, nemohla jsem si moc vymýšlet co chci nebo nechci psu dát, na nynější psisko už mám dost času, peněz a nechci to dělat stejně. Navíc z ní roste docela telátko, tak bych ji ráda udržela v dobré kondici.

No doteď občas i tu vařenou kost z polívky dostala (1-2ks), problémy po nich sice neměla, ale tohle bylo prostě velké množství, které mě přimělo se více zamyslet a už jí to prostě dávat nebudu, poradí si i se syrovou.

Kvůli kostem nebo kvůli něčemu jinému...
Tady uděláme diskuzi z každýho prdu.

29.1.2020 14:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

impact napsal(a):
Dřív jsme taky lozili po stromech a mlátili se pazourkama...

Tak to pozor my na vesnici pořád lozíme po stromech Ony tady ještě jsou a ovoce se samo neobere

neverend

29.1.2020 17:06
neverend

XXX.XXX.213.247

lesnížínka napsal(a):
Tak to pozor my na vesnici pořád lozíme po stromech Ony tady ještě jsou a ovoce se samo neobere

Já už skoro nemám ani po čem lézt.😀😀

29.1.2020 17:58

Hovězí kosti z polívky jsem dávala celkem běžně. Některý sežral dočista, u některých kus zůstal. Ale třeba na to jinej pes umře no...

29.1.2020 18:15
fikovnice

XXX.XXX.134.11

Terapeutka napsal(a):

OT: Vy si tedy necháte obě feny? Pokud si Vás pletu, anebo jste už psala v jiném vlákně Vaše rozhodnutí, tak mi prosím promiňte dotaz.

29.1.2020 19:06
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

fikovnice napsal(a):
OT: Vy si tedy necháte obě feny? Pokud si Vás pletu, anebo jste už psala v jiném vlákně Vaše rozhodnutí, tak mi prosím promiňte dotaz.

To si mě asi pletete, já mám fenku jen jednu, dvě jsem nikdy neměla. K doplnění smečky ještě dvě kočky, dvě morčata a dvě činčily

29.1.2020 19:34
impact

XXX.XXX.195.92

Terapeutka napsal(a):
To si mě asi pletete, já mám fenku jen jednu, dvě jsem nikdy neměla. K doplnění smečky ještě dvě kočky, dvě morčata a dvě činčily

Takže máte všechno po dvou a psy né? To je špatně! Aspoň by se o ty kosti podělili a vyšlo by míň na každýho.

29.1.2020 19:38
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

impact napsal(a):
Takže máte všechno po dvou a psy né? To je špatně! Aspoň by se o ty kosti podělili a vyšlo by míň na každýho.

No možná na to jednou dojde, ale napřed si musím vychovat tu jednu příšeru, představa, že bych tu měla ty uhryzané destruktivní bestie dvě je děsivá Zlaté moje kočičky, ty nám nechají maximálně šavli na podlaze nebo vyhrabou koš...co dokáže jedno štěně je někdy až neuvěřitelné . I když vy to tady znáte, vy byste mi věřili

29.1.2020 20:11
fikovnice

XXX.XXX.134.11

Terapeutka napsal(a):

Jo, to je totiž "Turistka". Vy jste "Terapeutka". No, není to podobné?
Jinak pardon, omlouvám se.

29.1.2020 20:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

https://zena.aktualne.cz/volny-cas/5-hrichu-kterych-se-dopoustime-pri-krmeni-psu-cim-mazlickum/r~aa56be7441b711ea84260cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-5&utm_campaign=Aktualne

Chtěla jsem napsat, že si tedy rozhodně nenechám radit nutričním odborníkem od Brita, i když mne dostal tím, že jako jeden z mála soudných uznal, že kosti varem měknou. Ovšem kosti z králíka jsou velmi tvrdé....takže je ta liška a vlk a kdysi i ten pes prostě plivali a žrali z toho králíka jen maso. To jsem měla říct tomu mému trdlošovi, který vloni sejmul v zahradě zajdu a sežral mu zadní nohu

29.1.2020 21:01

OT: já to celé nečetla , ale přikláním se k tomu, to obrat a sníst sama....s hořticí a křenem.... pes by utřel nudli nebo ne, ty chrupavky by dostal.

29.1.2020 21:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

OT: já to celé nečetla , ale přikláním se k tomu, to obrat a sníst sama....s hořticí a křenem.... pes by utřel nudli nebo ne, ty chrupavky by dostal.

U nás by rozhodně nedostal ty chrupavky, ty žeru já. Dostáváme tyhle z žeber vepřové pro psa a paní řezníková mi říká (protože mne zná) tyhle si můžete upéct i vy, ty jsou čerstvé Zrovna minulý týden jsem si upekla pekáč na tři dny

29.1.2020 21:23
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

lesnížínka napsal(a):
Chtěla jsem napsat, že si tedy rozhodně nenechám radit nutričním odborníkem od Brita, i když mne dostal tím, že jako jeden z mála soudných uznal, že kosti varem měknou. Ovšem kosti z králíka jsou velmi tvrdé....takže je ta liška a vlk a kdysi i ten pes prostě plivali a žrali z toho králíka jen maso. To jsem měla říct tomu mému trdlošovi, který vloni sejmul v zahradě zajdu a sežral mu zadní nohu

Předpokládám, že zajíc, kterého váš pes sejmul, nebyl vařený 😀

Stejně tak asi ani liška a vlk nelovi pečené králíky.

29.1.2020 22:04

marcelaamax napsal(a):

kralik je tvrdy i syrovy
aspoň to tvrdi moje seniorka. mladez porad říká, ze kralik je OK.

a ted vazne .
strasne zalezi na tom na jake krmeni je pes zvykly, v jake je kondici a co za kosti dostava.
drubezi kosti meni svoje vlastnosti po uvareni nejvíce. zacnou se stepit.

na hovezi kosti si zase pes muze vylomit zub. atd.

mam tu tri psy, vsichni dostavaji kosti, ale každý jinak/jiné. a s vekem se to meni.

29.1.2020 23:08

Kuřecí kosti lze uvařit úplně do mrtva- na paštiku, z toho se psu střevo nepropíchne, ale zacpe(obtížně se vyprazdňuje), když je toho moc najednu nebo každý den hodně. Kost z vepřového kolene dám pod dohledem, okouše hlavici a pak štípe a polyká- beru pryč, to samé jiné vařené i syrové kosti- pod dohledem (mám polykačku- lehce spolkne velké , i nestravitelné, sousto, které může ucpat střevo).....nechám z ruky třeba okousat vařené-pečené kuřecí kosti, střed kosti vyhodím....prostě zdravý rozum, a dohled, pokud je pes na kosti zvyklý....zadavatelka může dát do mrazáku a občas nějakou vyndat a dát psíkovi na hlodání, když bude potřebovat psa doma zabavit....nemusí to sežrat k večeři, může ho to bavit...i když já bych si s tím poradila raz dva..

29.1.2020 23:42
b.k

XXX.XXX.210.11

Kde jsou hysterické reakce viz výše?
Až budete řešit situaci se psem, který vařenou kost pokousal částečně a velký kus spolkl, nebo který vařenou kost rozžvýkal na ostré úlomky, které způsobily následné problémy, pak teprve začne člověk kmitat a být hysterický. (Případy z mého okolí, kde se také po podávání kostí z polévky či jinak upravených nic nedělo, až pak najednou velké ouvej.)
Zkrátka, opakuji se, vařené kosti psům do huby nepatří! Uhlídat, co pes pokouše, vychytat, kdy co sebrat, odhadnout, co kdy. Probůh, proč? Dejte vařené kosti někomu se slepicemi, ty si ozobají, co půjde a zbytek se vyhodí. Nebo kosti oberte a vyhoďte rovnou.
Že se někde dělá něco po generace, neznamená, že je to správné. Přemýšlím, proč lidé teplem upravené kosti psům pořád dávají. Asi, aby to nevyhodili. Pes z toho užitek nemá žádný, jen asi páníček pocit, že to nepřišlo vniveč.
To radši psovi kupte pořádnou syrovou kost s kusem masa. S tou si pH psího žaludku snadno poradí. Pokud tedy pes není striktní granulář a umí kost kousat.

(Případy z mého okolí, kde se také po podávání kostí z polévky či jinak upravených nic nedělo, až pak najednou velké ouvej.)

Aha,takže osobní zkušenost žádná - jedna paní povídala ... Tak to jo

29.1.2020 23:46
b.k

XXX.XXX.210.11

marcelaamax napsal(a):
Já si tuhle dobu pamatuji moc dobře. To úsilí, vysvětlit babičce, aby psovi, který blije a má v čudu trávení pořád nedávala pečené a vařené kosti. Pochopila to až potom, co jsme se psem byli na veterině a tam mu zjistili jakési úlomky kostí ve střevech, nepamatuji si už přesně...Pak to přestalo a světe div se, psovi se i trávení dalo jakž takž do pořádku. Čímž netvrdím, že to dělá problém každému psovi - znám i dneska psy, kteří vařené kosti dostávají ve velkém. V rodině máme fenu (už asi třetí), které dcera majitele vozí z restaurace denně veškeré kosti - opravdu dost... Jenže tam nikdo "nezkoumá" jestli se pak fena vykadí nebo jestli má jiný problém. K těm kostem dostává veškeré kořeněné a slané zbytky, úplně vše a granule za 200 z penny. Jejich předchozí fena BSP se takto dožila 13ti let, před ní byla "jezevčice" - ta umřela dřív, ale při porodu, nebo po porodu - protože nějaká asistence u porodu se dřív prostě taky neřešila.

Dřív se vůbec to zdraví psů tolik neřešilo - pokud měl pes problém, tak se nikdo nepídil po tom, co za tím problémem stojí, ale buď pes s tím problémem dožil a nebo ho známý myslivec odstřelil. Možná že měli už někteří psi v minulosti někde zapíchané kosti, nebo jiné problémy s tím spojené - jen se prostě žádný rentgen nedělal a nikdo to nezjistil. Nevím ani o nikom, kdo by v tu dobu prostě byl ochotný zkoumat, jaký má pes bobek, kolik za den jich má a nebo jestli je ucpaný - to nikoho nezajímalo...

Nevím no, třeba se stokrát nestane nic a po 101 jo, a nebo by se vůbec nestalo nic - ale já to riskovat nebudu.

Tu dobu jste zjevně nezažila. Co píšete není pravda. Sorry jako.

29.1.2020 23:48
b.k

XXX.XXX.210.11

Atheira napsal(a):

Ani tohle tvrzení není pravda. Boha jeho kam na tyto názory chodíte?

29.1.2020 23:56
b.k

XXX.XXX.210.11

marcelaamax napsal(a):
Jak psem psala - taky znám BSP, která žila na kostech, zbytcích a levných granulích, jen na zahradě. Nebyla ani očkována, odčervená, na veterinu nejezdila - když byl nějaký problém, prostě se počkalo než to přejde (co si pamatuji, tak třeba hot spot). Přesto se ta fena dožila na BSP neuvěřitelných 13ti let. Mám proto tvrdit, že tenhle "styl" života psa je to nejlepší a že to tak budu dělat taky?

A jinak teda z té "vzdálenější" doby - tak tam opravdu jako dítě pamatuji spousty psů, kteří umírali v mladém věku. Ale taky znám křížence, co se dožili 18ti let....A u těch co umírali mladí - většinou se nevědělo, jaká byla příčina. Pes byl nemocný, tečka. Umřel buď sám, nebo se mu pomohlo, pak se pořídil nový a jelo se dál....

Edit.: ještě teď se mi chce brečet, když si vzpomenu na psy z vesnice, který byli evidentně nemocní a nikdo to neřešil. V paměti mi utkvěla hlavně fena, která měla nádor na břiše - obrovský!, sotva s tím chodila, doslova ho tahala pod sebou a kolikrát ho měla prodřený do krve..... Byla jsem fakt malá, ale na tohle nezapomenu.

Edit.: a ještě dodám - možná, kdyby můj pes neměl ty problémy a neviděla jsem ty rentgeny - tak bych se k tomu stavěla trochu jinak. Kosti bych ani tak nedávala, ale asi bych neměla k tomu takový "odpor". Ale ono to tak bývá, že některé věci dojdou člověku až potom, co se sám "spálí".

Takže nevíte,ale názor máte.
Pochybuji o tom,že když vám bylo třeba 5let jste jisto jistě věděla,že psíkovi nikdo nepomohl a nechal ho jen tak zemřít..
Možná to pro vás bude šok,ale i před rokem 89 byla přísná pravidla,povinné očkování,a povinné kontroly nejen odchovaných vrhů ,myslivecké zkoušky..apod.
Vlastně zcela naopak oproti dnešku...
A né fakt psa nezabije nějaká blbá kost ,ale blbej páneček zcela určitě

30.1.2020 00:45
fikovnice

XXX.XXX.134.155

lesnížínka napsal(a):

Worick loví zajoše? Já myslela, že už se sotva belhá. A sežral zadní nohu? Nemohl jej "jen" ulovit a nohu třeba sežrala ta liška...?

30.1.2020 00:47
fikovnice

XXX.XXX.134.155

lesnížínka napsal(a):
U nás by rozhodně nedostal ty chrupavky, ty žeru já. Dostáváme tyhle z žeber vepřové pro psa a paní řezníková mi říká (protože mne zná) tyhle si můžete upéct i vy, ty jsou čerstvé Zrovna minulý týden jsem si upekla pekáč na tři dny

Tak to jsem měla přijet na návštěvu!
Pečená vepřová žebra - mňam! A chrupavky též vyžírám...

neverend

30.1.2020 01:02
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak o době před rokem 89 by asi neměl mluvit např. někdo komu je 25 let.Zažil jsem "kousek" jako malý kluk a samozřejmě normálně chodili lidi k veterináři se psy,myslivci skládali zkoušky a moje teta například navštěvovala cvičák kde prý bývala super parta lidí.Můj kroužek Juda stál tehdy 25 Kč na měsíc.😀 A kimono jsme dostali zdarma.Nájem 3+1 bylo tuším v HK 386Kč.😀

30.1.2020 01:07
fikovnice

XXX.XXX.134.155

rapotacka11 napsal(a):
Hlídala jsem psa, který byl jen na granulích.
Dala jsem mu z polívky pěknou,
chrupavku , větší. Ale nebyla velká dost.
Ten granuláček se na ni vrhl, kost zhltnul.
Nešla ven. Zasekla se u konečníku.
Vracela jsem psa s pohmožděným zadkem.

Počkejte, zasekla se kost - předpokládám...? Nejdřív totiž píšete, že jste mu dala chrupavku , ta by neměla škodit, notabene úplně na druhém konci trávicího traktu. U kosti samozřejmě věřím, že čistý granulář může mít problém...

30.1.2020 07:51
Atheira

XXX.XXX.181.160

b.k napsal(a):
Ani tohle tvrzení není pravda. Boha jeho kam na tyto názory chodíte?

To víte, ve škole jsme kdysi v rámci jednoho projektu zpracovávali práci na téma toho, jak se změnil vztah k domácím zvířatům, měla jsem se spolužákem na starost konkrétně psy a kočky. Prošla jsem tehdy mimo jiné celou vesnici a bavila se o tom s lidma, co už teď ani nejsou mezi námi.
Měla jsem celkem dobrý a dost bohatý vzorek informací od lidí s hospodářstvím, myslivců i takových těch, co měli prostě jenom psa na zahradě. Ti lidi neměli důvod mi lhát, prostě mi jen řekli, jak to bylo a jak to chodilo.

Je to tvrzení desítek lidí, co tehdy opravdu žili, proti vám, kterou ani neznám. Tak pardon no, já mám asi jasno.

30.1.2020 09:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

b.k napsal(a):
Tu dobu jste zjevně nezažila. Co píšete není pravda. Sorry jako.

Protože u vás to tak nebylo, tak to hned nutně nemusí být pravda? Neexistuje jiný názor než váš? A nemohlo se tohle prostě dít nikde jen proto, že vy o tom nevíte?

Se proberte. U nás to takhle normálně chodilo. A vím to i přesto, že jsem mladá. Víte já mám taky rodiče, prarodiče, občas zajdu do vesnické hospody, kde se scházejí i ti starší - a ono to na těch vesnických hospodách chodí tak, že sedí všichni u jednoho spolu a baví se všichni spolu. A řeší se tam kde co, vzpomíná se na dřívější doby a kolikrát se tam řešili i ty psi - to třeba i s ohledem na to, že se lidi diví, co všechno se psema dělám, když dřív jim stačil 5ti metrový řetěz a bouda.....

Takže nevíte,ale názor máte.
co nevím? Mě stačilo vidět rentgenový snímek mého psa....

Pochybuji o tom,že když vám bylo třeba 5let jste jisto jistě věděla,že psíkovi nikdo nepomohl a nechal ho jen tak zemřít..
Víte ono to dřív bylo tak "normální", že vám to klidně lidi řekli, na vesnici mezi sebou si to řekli....sousedův pes začal být divný, kňučel bolestmi, sotva chodil - soused říká, noo něco mu je, ten už to má za pár.... a víc neřeší....pes tam byl v takovém stavu třeba týden a pak umřel...Nikdo se nad tím nepozastavil, protože to bylo prostě normální - maximálně mu někdo řekl, hele jestli chceš, tak řeknu Frantoj (myslivec) a on ti ho střelí. Jo a támhle Novákovejm čuba vrhla, kdyby si chtěl nového......nebudu se s váma hádat, ale vím, že to takhle bylo, alespoň u nás.

Možná to pro vás bude šok,ale i před rokem 89 byla přísná pravidla,povinné očkování,a povinné kontroly nejen odchovaných vrhů ,myslivecké zkoušky..apod.
Vlastně zcela naopak oproti dnešku...

povinné očkování sice možná bylo, jenže to na vesnici nikdo nekontrolovat. A kontroly odchovaných vrhů? - ano, ale možná u nahlášených PP štěňat a rozhodně ne u vesnických voříšků. Běžně se tam štěňata po narození třeba i zabíjela - nechali se ze 7 třeba tři, aby se udaly a aby to fena zvládla - v širší rodině jsme měli jako děti právo si vybrat, které tři chceme nechat ....

Opravdu to dřív s těma psema nebylo tak růžové. Já neříkám, že každý byl tyran a každý pes chudák - to jistě ne. Ale ta péče o psy taková nebyla a nedá se to prostě srovnat s tím, jak je to dnes.

30.1.2020 10:33

jako pekne tady

vypada to, ze opak hysterie je uplna bagatelizace

30.1.2020 11:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Worick loví zajoše? Já myslela, že už se sotva belhá. A sežral zadní nohu? Nemohl jej "jen" ulovit a nohu třeba sežrala ta liška...?

Tak on když vidí zajdu, je mu hned 5. Ale v zahradě to měl jednodušší. Zajíce dožene k přednímu plotu a on, protože zajíc není zrovna vzor inteligence to narve do ok, že se procpe...no neprocpal se. Já ho našla až ráno, ležet na cestě mrtv=ho bez uší a bez nohy. Worka ležel a krkal a už ten den nežral, takže jo, ožral ho on. A liška by ho tam nenechala, to se neboj, ta nenechá nikde nic

30.1.2020 11:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tady se musím zastat opačné strany barikády u nás určitě nikdo se psem k veterináři nešel, to se čekalo, buď to rozchodí, nebo chcípne. Naši ne, nikdy jim nic nebylo, ale v sousedství jsem to viděla. Starý soused podseknul osu krk kosou...přimotal se mu tam takový mix hrubosrstého jezevčíka. Měl hnusnou rošklebenou ránu 2cm hlubokou a tak 10cm dlouhou...pod celým krkem. Že...co s tím, to sroste. No je fakt, že srostlo, ale teda bylo to strašné. To už by snad i náš děda se psem jel. Nakonec dal i fenu kastrovat, kastroval ji místní vet, takový ten, co jezdí tak akorát očkovat králíky, možná dělal někdy veta pro JZD..ale to jen hádám, nepamatuju se, kdo je tehdy vlastně platil?
Jako tu se opravdu se psy nikdo nepáral a někteří to měli těžké. Ale stačí se i dnes kolem sebe rozhlédnout...mám nové sousedy se štěndem NO v kotci
Ale alespoň ti psi žili jako psi, teď už se za ně snaží lidi i mluvit, kosti jim nedám, radši jim nasypu nějaký doplněk (neberte to osobně, ale vyskytne se tu občas takový exot)

30.1.2020 11:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

Ne Marci nebyl. Ale to jsem tam dala právě proto, že pán doporučoval králičí uvařit, protože jsou moc tvrdé. Proto jsem říkala, že pán má sice pravdu, že kost varem změkne(ne opak, co se pořád mele) ale není pravda, že by ji normálně pes nesežral. Jasně, chudák starý s bolavými zuby ne, ale ten už skoro nic.
No a kosti se vaří a pečou a pak hází psům asi 10000 let...proto za náma taky přišli

30.1.2020 12:00

Dnešní psi nezvládají maso, natož kosti.

30.1.2020 12:02

že kost varem změkne(ne opak, co se pořád mele)

zlomte si drubezi kost syrovou a normalne uvarenou -ne rozvarenou - jestli se meni na lomu nebo ne
ale uznavam, ze asi na kuratech z hypermarketu nepoznate nic

No a kosti se vaří a pečou a pak hází psům asi 10000 let

problém je, ze uz jsou cele generace psu, co kosti nedostavali - jen grancle.
tak to proste je.

A tak kdyz se me nekdo zepta, jestli muze dat psovi kosti - nedovolim si vzdycky a s klidem rici - jasne.
To není bezpecna rada pro všechny univerzalne. O tom to tady cele je, ze.

30.1.2020 12:04
Terven

XXX.XXX.103.178

lesnížínka napsal(a):
Ne Marci nebyl. Ale to jsem tam dala právě proto, že pán doporučoval králičí uvařit, protože jsou moc tvrdé. Proto jsem říkala, že pán má sice pravdu, že kost varem změkne(ne opak, co se pořád mele) ale není pravda, že by ji normálně pes nesežral. Jasně, chudák starý s bolavými zuby ne, ale ten už skoro nic.
No a kosti se vaří a pečou a pak hází psům asi 10000 let...proto za náma taky přišli

Ale ono se nemele, ze by kost varem tvrdla. Spis se u nekterych meni struktura, cimz se stanou stepive... to je to, oc tu bezi.

30.1.2020 13:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

že kost varem změkne(ne opak, co se pořád mele)

zlomte si drubezi kost syrovou a normalne uvarenou -ne rozvarenou - jestli se meni na lomu nebo ne
ale uznavam, ze asi na kuratech z hypermarketu nepoznate nic

No a kosti se vaří a pečou a pak hází psům asi 10000 let

problém je, ze uz jsou cele generace psu, co kosti nedostavali - jen grancle.
tak to proste je.

A tak kdyz se me nekdo zepta, jestli muze dat psovi kosti - nedovolim si vzdycky a s klidem rici - jasne.
To není bezpecna rada pro všechny univerzalne. O tom to tady cele je, ze.

Běžně jsem sekala krůtí kosti sekyrou, abych je naporcovala psům do mrazáku. A věřte, že štěpivé jsou teda fest, rukou bych si ani netroufnula to lámat, zkušenost s tí už mám, propíchla jsem si dlaň. Po uvaření či upečení je to totéž. Změknou klouby s chrupkama, ale ta trouba je pořád stejná. U kuřete se tedy celkem rozměkne i ta, pes to schroupe v pohodě.
Ale souhlasím s tím, že čistě granulový pes nemůže prakticky nic. Jenže to se pak majitelé děsně diví, když jim něco sežere venku, sežere v domácnosti a pak je právě natotata na operačním sále
Generace psů na granulích? No u nás tedy ne. Našich Alfík dostával granule ke stáru, cca možná 5let(z těch 17) Až Mandy má víc granulí, než toho ostatního, tím myslím ne psí jídla, ale zbytky, protože mamka si moc nevaří, taky jen dojídá, co zbylo, když tam měla na návštěvě bráchu s rodinou a nebo, co jí přinese sousedka(navaří a muž to odmítne jíst, protože tohle zrovna nechtěl ) To se dělí s Mandy na půl Proti těm granulím, co jí kupuje, jsou ty zbytky luxus

30.1.2020 16:00

"Generace psů na granulích? No u nás tedy ne. "

To je fajn, ze u vas je to jinak.
Ale u jinych zase byva zvykem, ze "do roka hen na granclich " , aby se nerozhazoval vyvazeny pomer zivin
A po roce zjisti, ze jim pes bl.je po vsem ,krom tech grancli

A pritom prave stene ma mit pestry jidelnicek a byt zvykle na vsechno. Pozdeji uz se to dohani dost spatne.
Opravdu si casto nezvykne netravi normalni krmeni.

30.1.2020 16:42
marcelaamax

XXX.XXX.160.72

Tak zrovna třeba predesly pes (o kterém jsem psala výše) dostával od štěněte úplně všechno, včetně toho masa, kosti, občas zbytky, tvaroh, jogurt, trhal si ovoce atd... Takže to zrovna nebyl pes čistě na granulích, který by jednou dostal kost.

30.1.2020 18:51

marcelaamax napsal(a):
Tak zrovna třeba predesly pes (o kterém jsem psala výše) dostával od štěněte úplně všechno, včetně toho masa, kosti, občas zbytky, tvaroh, jogurt, trhal si ovoce atd... Takže to zrovna nebyl pes čistě na granulích, který by jednou dostal kost.

U nás taktéž.

30.1.2020 19:11

marcelaamax napsal(a):

me aktualne nejstarsi fena nesnese kureci kridla, kterých za život sezrala tuny, kralika taky nemůže. vepřovou nozicku se ji bojim dat a naposledy -sebrala mladému hov. ohanku a bylo zle.
neucpe ji to -ale zvraci a zvraci.
a to cely život zrala vždycky všechno. tak uz nemůže...

30.1.2020 19:45

me aktualne nejstarsi fena nesnese kureci kridla, kterých za život sezrala tuny, kralika taky nemůže. vepřovou nozicku se ji bojim dat a naposledy -sebrala mladému hov. ohanku a bylo zle.

kouše? už může mít nějaký problém s chrupem...nebo má v bříšku něco, co tam nepatří a po kostech , které nemůžou pokračovat se jednoduše poblije, když to nejde tam, jde to ven, já vždycky blijánky propátrám- kusy gumy z míčku, který rozebrala a já nestihla odebrat , pecka z broskve, asi alobal, štětiny z koštěte....

30.1.2020 20:18
marcelaamax

XXX.XXX.160.72

A tím chcete říct, že vařené kosti jsou všeobecně ok (pokud je nedáváme psum, kteří jsou čistě jen na granulích) , jen mému psovi už nesedly věkem? Nebo jak to myslíte? Teď tomu nerozumím 🤷‍♀️😇

Veprovou nohu (syrovou) mi pes taky blije - polyká ty kůstky a pak to všechno vyhodí.

30.1.2020 20:51

b.k napsal(a):
(Případy z mého okolí, kde se také po podávání kostí z polévky či jinak upravených nic nedělo, až pak najednou velké ouvej.)

Aha,takže osobní zkušenost žádná - jedna paní povídala ... Tak to jo

Milé b.k., opravdu nemám osobní zkušenost se svým psem, který by měl problémy po sežrání vařené kosti. Protože já vařené kosti zkrátka psům nedávám. Kosti z vývaru, křupky a chrupky z pečeného masa oberu, něco jde psům, něco požereme my, lidé, ale uvařené kosti letí do popelnice. Já totiž svým psům radši koupím syrové masité kosti, opravdu masité, například vepřová lopatka s kusem masa, kuřecí skelety s kůží a ořezy, drůbeží krky s kůží, kuřecí křídla atd.
Že se v mém okolí známí a kamarádi tímto pravidlem neřídili, v klidu psovi vařené kosti z polívek a po pečení házeli a v pohodě, a pak najednou akutka, cesta na veterinu, to je JPP? OK, tak to jo.
Si asi hystericky vymýšlím, abych chudáčkům pejskům něco nedopřála. Mně to je fuk, krmte si, čím chcete. Ale přestaňte z lidí, kteří mají jiné zkušenosti (vlastní nebo od kamarádů), dělat hysteriky a klepat si nad nimi na hlavu. Já mám přesně ten samý pocit z vás.

https://www.pesweb.cz/cz/549.muze-pes-jist-kosti

30.1.2020 21:19
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

fikovnice napsal(a):
Počkejte, zasekla se kost - předpokládám...? Nejdřív totiž píšete, že jste mu dala chrupavku , ta by neměla škodit, notabene úplně na druhém konci trávicího traktu. U kosti samozřejmě věřím, že čistý granulář může mít problém...

Byla to krásná chrupavka, mohl si
s ní "pohrát", pookusovat , ale on
to v mžiku zhltnul. Věděla jsem
hned, že je to špatně. Skončili
jsme u vetky, pár minut po pracovní
době. Ona tam naštěstí bydlí
a byla ochotná ...

b.k.

31.1.2020 00:26
b.k.

XXX.XXX.210.137

Milé b.k., opravdu nemám osobní zkušenost se svým psem, který by měl problémy po sežrání vařené kosti. Protože já vařené kosti zkrátka psům nedávám. Kosti z vývaru, křupky a chrupky z pečeného masa oberu, něco jde psům, něco požereme my, lidé, ale uvařené kosti letí do popelnice. Já totiž svým psům radši koupím syrové masité kosti, opravdu masité, například vepřová lopatka s kusem masa, kuřecí skelety s kůží a ořezy, drůbeží krky s kůží, kuřecí křídla atd.
Že se v mém okolí známí a kamarádi tímto pravidlem neřídili, v klidu psovi vařené kosti z polívek a po pečení házeli a v pohodě, a pak najednou akutka, cesta na veterinu, to je JPP? OK, tak to jo.
Si asi hystericky vymýšlím, abych chudáčkům pejskům něco nedopřála. Mně to je fuk, krmte si, čím chcete. Ale přestaňte z lidí, kteří mají jiné zkušenosti (vlastní nebo od kamarádů), dělat hysteriky a klepat si nad nimi na hlavu. Já mám přesně ten samý pocit z vás.

Milá plako , nemluvíte z vlastní zkušenosti takže opět JPP

A děkuji,že mě dovolíte krmit vlastní psy čím uznám za vhodné.A nebo se Vám opačný názor příčí? I názor a zkušenost letitého chovatele?
Co se nejen krmení týká,ale i výchovy a výcviku ... dnešní doba prostě nahravá hysterkám .. Tak to prostě je.
No a ano - na hlavu si fakt nepřestanu klepat,když s něčím nesouihlasím .. Sorry

A já Vám třeba doporučím knihu od Sehnerky Jak krmit psy aneb vraž do toho 8 kostí..

Granule fakt nejsou spása a kosti jak vařené,pečené,syrové..za 40let neznám případ,že by to někomu ublížilo.. Ani případ,že by se pes zastřelil a podobné bludy..A ano můj děda i táta - myslivci + jejich kolegové,kamarádi..prostě ne..

to je lež,dezinformace..

31.1.2020 00:38
GAELLE

XXX.XXX.55.67

b.k. napsal(a):
Milá plako , nemluvíte z vlastní zkušenosti takže opět JPP

A děkuji,že mě dovolíte krmit vlastní psy čím uznám za vhodné.A nebo se Vám opačný názor příčí? I názor a zkušenost letitého chovatele?
Co se nejen krmení týká,ale i výchovy a výcviku ... dnešní doba prostě nahravá hysterkám .. Tak to prostě je.
No a ano - na hlavu si fakt nepřestanu klepat,když s něčím nesouihlasím .. Sorry

A já Vám třeba doporučím knihu od Sehnerky Jak krmit psy aneb vraž do toho 8 kostí..

Granule fakt nejsou spása a kosti jak vařené,pečené,syrové..za 40let neznám případ,že by to někomu ublížilo.. Ani případ,že by se pes zastřelil a podobné bludy..A ano můj děda i táta - myslivci + jejich kolegové,kamarádi..prostě ne..

to je lež,dezinformace..

cituji mého kamaráda - zpráva z loňského roku.
Po 9ti letech začal náhle omdlívat. Podnikl jsem s ním vše, co se dalo. Chvíli to bylo dobré, pak to s ním zase seklo. Poslední měsíc měl již nepřítomný pohled, choval se jinak, i když stále práci v lese udělal. Veterináři mysleli, že má nádor na mozku - pitva by to ukázala, kdybych jej nechal uspat. Neudělal jsem to. Ten můj přítel byl se mnou až do poslední chvíle. Poslední dva dny se již ani nezvedl. A to mi ještě týden předtím dohledal postřeleného jelena. Vzal jsem brokovnici, kamaráda do náruče, odnesl ho na sad za myslivnu, tam ho naposledy pohladil a vzpomenul na naše společné krásné chvíle v lese. Pak jsem ho zastřelil a zakopal vedle Eriny pod starým jasanem.
bez komentáře

31.1.2020 06:07
impact

XXX.XXX.12.132

Hele v klidu.. Zkuste b.k. chvíli sledovat a zjistíte, že věty "Vy lžete", "šíříte dezinformace" a "tohle prostě není pravda/nestalo se to" jsou jeho (její?) nejčastější věty v diskuzích. Takovej malej všudebyl, všechnozná, odvšehomáklíče.

31.1.2020 08:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

impact napsal(a):
Hele v klidu.. Zkuste b.k. chvíli sledovat a zjistíte, že věty "Vy lžete", "šíříte dezinformace" a "tohle prostě není pravda/nestalo se to" jsou jeho (její?) nejčastější věty v diskuzích. Takovej malej všudebyl, všechnozná, odvšehomáklíče.

Když ono dokáže člověka fakt vytočit, když mu někdo bude dokola tvrdit, že šíří dezinformace a takhle to nikde nikdy nebylo - když vy prostě víte, že to tak bylo . My jsme taky ochotné uznat, že ona b.k. to třeba nezná, protože to tak u nich nikdy nebylo, ale taky by mohla ona uznat, že všude nemusí být všechno tak, jako u nich

To samé jako že ona nezná jediný případ, kdy by psovi ublížily vařené kosti - tak prostě jen proto, že něco neznám, s něčím jsem se nesetkala, tak to nemůže existovat?

No nic prostě nemám ráda tyhle typy lidí....

31.1.2020 08:47

kouše? už může mít nějaký problém s chrupem...nebo má v bříšku něco, co tam nepatří a po kostech , které nemůžou pokračovat se jednoduše poblije, když to nejde tam, jde to ven, já vždycky blijánky propátrám- kusy gumy z míčku, který rozebrala a já nestihla odebrat , pecka z broskve, asi alobal, štětiny z koštěte....

Jj.kouse. a dukladne
Cizi teleso ne- nikdy nesezere nic, co neni k jidlu. Ta plivala i ocicka plysakum
Jine kosti jsou zatim v pohode.
Po zanetu zaludku to prislo, uz je to skoro rok.
A co se tak bavim s lidmi- neni to u starsich psu zase takova vyjimka, ze casem uz neco nemuzou

31.1.2020 08:49

marcelaamax napsal(a):
A tím chcete říct, že vařené kosti jsou všeobecně ok (pokud je nedáváme psum, kteří jsou čistě jen na granulích) , jen mému psovi už nesedly věkem? Nebo jak to myslíte? Teď tomu nerozumím 🤷‍♀️😇

Veprovou nohu (syrovou) mi pes taky blije - polyká ty kůstky a pak to všechno vyhodí.

Jen to, ze co jako mladsi travil v pohode, to ho jako starsiho mohlo ucpat.
Meni se ti psi vekem

31.1.2020 08:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jen to, ze co jako mladsi travil v pohode, to ho jako starsiho mohlo ucpat.
Meni se ti psi vekem

Jo to chápu. No on ale nebyl ucpaný, neprůchodný. On měl úlomky kostí zapíchané ve střevě....

31.1.2020 08:56

" já Vám třeba doporučím knihu od Sehnerky Jak krmit psy aneb vraž do toho 8 kostí"

Opravdu velmi hodnotny zdroj informaci
To uz rovnou jde krmit podle patecni prilohy blesku

31.1.2020 10:30
impact

XXX.XXX.12.132

marcelaamax napsal(a):
Když ono dokáže člověka fakt vytočit, když mu někdo bude dokola tvrdit, že šíří dezinformace a takhle to nikde nikdy nebylo - když vy prostě víte, že to tak bylo . My jsme taky ochotné uznat, že ona b.k. to třeba nezná, protože to tak u nich nikdy nebylo, ale taky by mohla ona uznat, že všude nemusí být všechno tak, jako u nich

To samé jako že ona nezná jediný případ, kdy by psovi ublížily vařené kosti - tak prostě jen proto, že něco neznám, s něčím jsem se nesetkala, tak to nemůže existovat?

No nic prostě nemám ráda tyhle typy lidí....

Taky jsem si tím prošla a od té doby příspěvky b.k. ignoruju. Tady je fakt jakákoliv diskuze zbytečná.

Ale teda pobavilo mě tady několik stejných komentářů po sobě. To jsem se fakt zasmála.

31.1.2020 10:50

marcelaamax napsal(a):
Jo to chápu. No on ale nebyl ucpaný, neprůchodný. On měl úlomky kostí zapíchané ve střevě....

jj. co by normalne stravil, ted uz nedal.

31.1.2020 11:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jj. co by normalne stravil, ted uz nedal.

No, normálně strávil - on měl právě s trávením problém delší dobu, ne jen ke stáří. Ale samozřejmě já nevím, co bylo příčinou, jestli to byly ty kosti nebo ne. Ona mu je babča dávala i za našimi zády, tajně, což jsme později zjistili. Až po tom rentgenu konečně pochopila a kosti mu dávat přestala, i ty zbytky se eliminovaly a trávení se zlepšilo.

No je to každého věc, ať si každý krmí jak chce, já prostě vařené kosti psům dávat nebudu .

31.1.2020 11:11

já prostě vařené kosti psům dávat nebudu

taky bych nedavala
ale u nas občas proběhne samoobsluha - ani nevim jak a kdo
a kupodivu -z kradeneho neni nikdy nic nikomu

31.1.2020 18:50

Tak já jsem názorově ěkde naůl cesty. Některé kosti dám i vařené, některé syrové. Drůbeží dlouhé kosti nikdy ( okousat kloubky a dost ). Stejně nikdy prasečí nožky - prsty pes nerozkouše ( aspoň ti mí ).

"Ani případ,že by se pes zastřelil a podobné bludy"..

Zastřelených psů ale pár pamatuju. Dokonce i zdravých a normálních. Jeden NO to schytal, když se mu přibatolilo batole ke kotci a on na ně zavrčel. Do večera byl povolán myslivec.
Dokonce jiný případ křížence : Ten pes už mě s.ere. Tady ho máš - a na bytovkách byla "zabíjačka".
Jeden otřesný případ : Správce dětského tábora si na jaře pořídil štěně. Když se v červenci sjely děti, pes po nich vyjížděl. Správce vzal Míšu, rýč, odešli do lesa a vrátil se bez psa, jen s obojkem a špagátem.

31.1.2020 18:53

Ale abych nebyla jen v minulosti.
Dnes nechtěně nakrytené feně se z 8mi štěňat nechají dvě. Když se ta "nadpočetná" odnesou k veterináři.....budiž.
Ale někdy se dají v chodbě do kbelíku s vodou a přikryjí hadrem. Podle kňučení se usuzuje, jestli už "je hotovo".

Končím, lidi byli, jsou a budou...........

2.2.2020 22:11
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

já prostě vařené kosti psům dávat nebudu

taky bych nedavala
ale u nas občas proběhne samoobsluha - ani nevim jak a kdo
a kupodivu -z kradeneho neni nikdy nic nikomu

A důvod ?

2.2.2020 23:53
fikovnice

XXX.XXX.134.131

Moudivláček napsal(a):
A důvod ?

Vždyť o důvodech je celé toto vlákno.

3.2.2020 00:37
b.k

XXX.XXX.210.160

impact napsal(a):

Opravdu ?
Tak já také pozorovala Vaše hokusy pokusy,rady/nerady,když jste se motala okolo pitbulů..komunita "pitbulářů" se Vám vysmála..
Pak jsem Vás zaregistrovala okolo jrt.. Podpora od chovatelů a majitelů taktéž 00nic..
Co děláte dnes mně vlastně ani moc nezajímá.
Pokud máte problém s jiným názorem na dané téma - dokonce jistou frustraci viz Váš příspěvek výše...no tak pak si asi fakt nepokecáme..

Takovej malej všudebyl, všechnozná, odvšehomáklíče.
jste se ale úplně přesně popsala..

3.2.2020 00:52
b.k

XXX.XXX.210.160

impact napsal(a):
Taky jsem si tím prošla a od té doby příspěvky b.k. ignoruju. Tady je fakt jakákoliv diskuze zbytečná.

Ale teda pobavilo mě tady několik stejných komentářů po sobě. To jsem se fakt zasmála.

Tak asi neignorujete,když o tom píšete..
A je celkem fajn,že lidi kteří často nerozumí ani plemeni psa o kterých tak rády poučujete to plemeno ani nevlastní..ani se jim nikdy nestali věci ,které mají potřebu komentovat.. Takže to není o mně ,ale spíš o Vás..
Já se vyjadřuji jen k věcem,které jsem zažilA a k věcem kde mám dojem,že svou osobní zkušeností mohu přispět,pomoct..
Narozdíl od Vás..
Vy si jen něco myslíte,ale v té situaci jste nebyla zjevně mnohdy ani jedna.
To zase z Vašich diskuzních příspěvků čtu já.
A jste velmi neradi,když Vám někdo bourá Váš domeček z karet - jiným názorem.
Jo,rozumět si fakt nebudem.
Chcete moje jméno a adresu,aby jste se vyřádili?

3.2.2020 08:59
impact

XXX.XXX.13.95

b.k napsal(a):
Opravdu ?
Tak já také pozorovala Vaše hokusy pokusy,rady/nerady,když jste se motala okolo pitbulů..komunita "pitbulářů" se Vám vysmála..
Pak jsem Vás zaregistrovala okolo jrt.. Podpora od chovatelů a majitelů taktéž 00nic..
Co děláte dnes mně vlastně ani moc nezajímá.
Pokud máte problém s jiným názorem na dané téma - dokonce jistou frustraci viz Váš příspěvek výše...no tak pak si asi fakt nepokecáme..

Takovej malej všudebyl, všechnozná, odvšehomáklíče.
jste se ale úplně přesně popsala..

Berunko z komunity chovatelů APBT jsem odešla sama, protože jsem znechucena tím, jak se tady neustále pořádají zápasy. Jak se tady velicí dogmeni bijí za týrání zvířat a přitom neváhají pouštět psy na sebe a tvrdit, jak to dělají pro plemeno, případně tvrdit, jak se jim psi náhodou servali. Není tady plemeno, ve kterém by bylo tolik pokrytců a lhářů.

A stran JRT? Tomu se můžu tak akorát zasmát.

Ale koukám, trefa do černého byla. Krásně se vztekáš.

3.2.2020 09:10
impact

XXX.XXX.13.95

Ciwe na takových komentářích mě ale vždycky nejvíc dokáže pobavit to, jak mě dotyčnej sleduje, aby měl co nejvíc informací a sám je taková nula, že já o něm nevím vůbec nic.

3.2.2020 09:29
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

impact napsal(a):
Berunko z komunity chovatelů APBT jsem odešla sama, protože jsem znechucena tím, jak se tady neustále pořádají zápasy. Jak se tady velicí dogmeni bijí za týrání zvířat a přitom neváhají pouštět psy na sebe a tvrdit, jak to dělají pro plemeno, případně tvrdit, jak se jim psi náhodou servali. Není tady plemeno, ve kterém by bylo tolik pokrytců a lhářů.

To s těmi APBT jako vážně? 😲

Znám spoustu majitelů a chovatelů APBT, vídám je na společných akcích a jsou to nornlani pohodoví lidi, kteří rozhodně neporadaji a nepodporují nějaké psi zápasy.

Tak buď mám takovou štěstí jen na ty normální a nebo nevím. Kam se chodi na ty, co pořádají zápasy? 😀

3.2.2020 09:45
saola

XXX.XXX.140.62

No, ono to s těm psími zápasy APBT nebude asi tak až horké, myslím ve smyslu, že by se pořádaly masivně a pomalu na každém rohu.
Spíš se přikláním k názoru, že ten, kdo se neustále pral a dělal rozbroje, byla impact, protože její respekt k odlišným názorům jiných lidí či schopnost naslouchat druhým se limitně blíží k mínus nekonečnu.
O týrání zvířat nemluvě.

3.2.2020 10:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ne, že bych tomu nějak kor rozumněla, ale co jsem tak zachytila info, psí zápasy se ve větší míře pořádali(pořádají?) v západních a severních Čechách a notně k tomu přispěla ruská komunita, která si to ráda vyřizuje s Němci a naopak. A přes psy...to tak nebolí

3.2.2020 10:11

Stačí se podívat na nabídku půlročních, ročních psů, nebo štěňat - na jejich rodiče. Mám jeden takový případ asi 20 km daleko.
Neříkejte mi, že se ti psi perou úplně náhodně, že se jim trhají z těch 30 kg řetězů a ještě nějak jako pravidelně. Na podzim můj psík tržná rána na noze (plech na louce), dnes nevím, kde to přesně bylo rozbité. Páteční válečné zranění (borderkolie) je jedna rýha asi 7 cm, protizub dírka + 3 cm roztrženo, tak uvidíme, kdy stopy zmizí.
Možná to nejsou zápasy o peníze, možná si jen dokázat, že mám ty pravé APBT.
S Impact v tomto souhlasím, ta komunita je mi nesympatická, k pohodě to má stejně blízko jako na Pluto.
Dnes jsem projela inzerci, už se tam zas někdo hádá - vy nemáte apbt!!! No jo.

K tématu - hovězí kosti se dříve zkazí, než by tu hromadu mohl někdo sníst.
Tyto kosti mají vlastnost ucpávání. Dlouhé kosti by šly, pokud dohlédneme, že se nesežere ten celý prostředek.

3.2.2020 10:13
impact

XXX.XXX.13.95

marcelaamax napsal(a):
To s těmi APBT jako vážně? 😲

Znám spoustu majitelů a chovatelů APBT, vídám je na společných akcích a jsou to nornlani pohodoví lidi, kteří rozhodně neporadaji a nepodporují nějaké psi zápasy.

Tak buď mám takovou štěstí jen na ty normální a nebo nevím. Kam se chodi na ty, co pořádají zápasy? 😀

Možná jen nepotkáváte ty, co se považují za ty pravé dogmany.

3.2.2020 15:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

K tem jizvam - můj pes má po jedné rvačce s jeho bratrem dost jizev v "obličeji", a už to budou 4 roky,videt to je. Známá má 3 AST - zjizveni jsou všichni a ne nezapasi, ale občas se ji chytli a neco mají i z her. A takových případů znám víc. Ale zase jo, zrovna nedávno hledali nový domov pro psa, který opravdu vypadal jako kdyby byl používaný na zápasy - měl jizvy hooodne po celém těle.

Věřila bych tomu, že to pořádá nějaká ruská komunita nebo tak někdo, jak píše lesni zinka. Ale snad ne "obyčejní" lidé. A určitě ne ty, co znám - ty se psy sportují a nemají za potřebí, aby meli potrhane psy. Ale i přes to, někteří z nich jizvy mají - buď se chytly mezi sebou "domácí" a nebo někde venku.

3.2.2020 16:41
impact

XXX.XXX.13.95

marcelaamax napsal(a):
K tem jizvam - můj pes má po jedné rvačce s jeho bratrem dost jizev v "obličeji", a už to budou 4 roky,videt to je. Známá má 3 AST - zjizveni jsou všichni a ne nezapasi, ale občas se ji chytli a neco mají i z her. A takových případů znám víc. Ale zase jo, zrovna nedávno hledali nový domov pro psa, který opravdu vypadal jako kdyby byl používaný na zápasy - měl jizvy hooodne po celém těle.

Věřila bych tomu, že to pořádá nějaká ruská komunita nebo tak někdo, jak píše lesni zinka. Ale snad ne "obyčejní" lidé. A určitě ne ty, co znám - ty se psy sportují a nemají za potřebí, aby meli potrhane psy. Ale i přes to, někteří z nich jizvy mají - buď se chytly mezi sebou "domácí" a nebo někde venku.

Není jizva, jako jizva...

3.2.2020 17:16

lesnížínka napsal(a):
Ne, že bych tomu nějak kor rozumněla, ale co jsem tak zachytila info, psí zápasy se ve větší míře pořádali(pořádají?) v západních a severních Čechách a notně k tomu přispěla ruská komunita, která si to ráda vyřizuje s Němci a naopak. A přes psy...to tak nebolí

Tedy Les.žín. fascinuje mě vaše znalost severních a západních z jižní Moravy.

3.2.2020 17:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tedy Les.žín. fascinuje mě vaše znalost severních a západních z jižní Moravy.

Nemám žádnou znalost buď jsem viděla nějakou reportáž, nebo jsem to četla. A už je to pár let. Jen jsem si na to vzpomněla, když je o tom řeč.

3.2.2020 23:30
b.k

XXX.XXX.210.196

impact napsal(a):

Tak určitě..

Na rozdíl od tebe se fakt nevztekám.

Nevím co jsi chtěla trefit nebo netrefit,já jen poukázala na tvůj mizerný charakter a na to tvoje velikášství ve stylu všechno vím,všechno znám.. a přitom jsi byla a jsi většinou vedle jak ta jedle..

Ale ok . Snažila jsi se .To jsou body k dobru.Akorát,že to nikdy nedopadlo. A za to já fakt nemůžu.

4.2.2020 04:39
impact

XXX.XXX.13.95

Jezuskotky tady se nekdo snazi byt strasne drsnej. No paaaaaaani. Ja se asi rozbrecim.

4.2.2020 23:16
b.k

XXX.XXX.210.53

impact napsal(a):
Jezuskotky tady se nekdo snazi byt strasne drsnej. No paaaaaaani. Ja se asi rozbrecim.

Hodnotný příspěvek do diskuze.Klobouk dolů.
Vypovídá o tobě víc než si myslíš

Pravda je,že se ty tvoje "projekty" jaksi nesetkali s úspěchem.

Nikdy.

Tak sorry jako..

5.2.2020 06:36
impact

XXX.XXX.13.95

b.k napsal(a):
Hodnotný příspěvek do diskuze.Klobouk dolů.
Vypovídá o tobě víc než si myslíš

Pravda je,že se ty tvoje "projekty" jaksi nesetkali s úspěchem.

Nikdy.

Tak sorry jako..

Tak to je bohužel jen z kategorie tvých marně zbožných přání.

Zrovna já, která na co sáhne, to se jí povede. Cha cha. Berunko já už hezkých pár let jedu svoji životní jízdu a vymakala jsem se vlastníma rukama do fáze, kdy si žiju svůj sen.

Přeju ti, ať to taky jednou dokážeš. Ať nemusíš každej den vstávat s tak kyselým ksichtem, co tu předvádíš.

emufa

5.2.2020 14:44
emufa

XXX.XXX.254.38

kosti musite odstranit pai nemozu varene kosti. mäso ale v poho.

5.2.2020 22:17
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

fikovnice napsal(a):
Vždyť o důvodech je celé toto vlákno.

Tak se omlouvám, že jsem méně chápavý a vvkašleme se na celé vlákno a odpovězte.
Jaký je rozdíl v podání syrových a vařených kostí?

Nevhodné duté kosti,především syrové,ale i vařené, když pes hltá se mohou zapíchnout. Vařené i hovězí a vepřové (ocásky) ve větší porci, kterou polkne, zabetonují konečník, záleží na stáří psa, kde trávení už je pomalejší. To se nedá odpovědět jednou větou a vy píšete, že je o tom celé vlákno.

Čekám vaši odpověď, abych se v chovu a odchovu psů po 40. letech poučil.

6.2.2020 00:57
fikovnice

XXX.XXX.134.59

Moudivláček napsal(a):
Tak se omlouvám, že jsem méně chápavý a vvkašleme se na celé vlákno a odpovězte.
Jaký je rozdíl v podání syrových a vařených kostí?

Nevhodné duté kosti,především syrové,ale i vařené, když pes hltá se mohou zapíchnout. Vařené i hovězí a vepřové (ocásky) ve větší porci, kterou polkne, zabetonují konečník, záleží na stáří psa, kde trávení už je pomalejší. To se nedá odpovědět jednou větou a vy píšete, že je o tom celé vlákno.

Čekám vaši odpověď, abych se v chovu a odchovu psů po 40. letech poučil.

Pokud chováte psy 40 let, jistojistě nepotřebujete moji radu. Moc nechápu Vaši nakrklost - napsala jsem jen, že v průběhu této diskuze se tam probírala všechna pro a všechna proti.
Já jsem oproti Vám nezkušená, máme cca 8.vořecha v pořadí - od mého dětství do mých xy let. Kosti se nikdy moc neřešily, tj. dávaly se (i vařené ), nikdy se nic nestalo, ale po pročtení tohoto vlákna budeme v podávání kostí psovi jistě opatrnější.
Pokud se cítíte být v této problematice zběhlý (což asi ano), tak napište o tom více vět - já se ráda přiučím (bez ironie).

6.2.2020 12:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Moudivláčku, taky budu ráda, když rozvedete své zkušenosti kol kostí, jakové tedy krmíte(nekrmíte) a pod. Zkušenosti: někdo říkal, že jeho známá...pro mě nejsou relevantní. Ale třeba zkušenosti tety, která celý život krmí, momentálně 5 psů zbytky z kuchyně, pro mě vypovídající je. Jestli jste už přispěl výše se omlouvám, nechce se mi znova pročítat

6.2.2020 19:26
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

fikovnice napsal(a):
Pokud chováte psy 40 let, jistojistě nepotřebujete moji radu. Moc nechápu Vaši nakrklost - napsala jsem jen, že v průběhu této diskuze se tam probírala všechna pro a všechna proti.
Já jsem oproti Vám nezkušená, máme cca 8.vořecha v pořadí - od mého dětství do mých xy let. Kosti se nikdy moc neřešily, tj. dávaly se (i vařené ), nikdy se nic nestalo, ale po pročtení tohoto vlákna budeme v podávání kostí psovi jistě opatrnější.
Pokud se cítíte být v této problematice zběhlý (což asi ano), tak napište o tom více vět - já se ráda přiučím (bez ironie).

TAK TEDY MOJE ZKUŠENOST
Duté tvrdé kosti ne, rizika jsou známa.
Vařené se nezapíchnou , ale střevo mohou ucpat. Starý pes nesnese, co mladý a dnešní granuloví psi jsou jiní než před 40. lety. Potlučené kosti na kaši prospějí i starému psovi. Veterinář řekne, žádné kosti.
Kombinovat s balastní potravou. menší množství, čstěji zabrání problémům.
Já, když si vzpomenu na mé začátky, jak fena dalmatina uchopila uhynulou rozelu a abych ji ji nevzal, polkla ji celou, nebo každý týden 4 packy se srstí ze zabitých králíků a dožila se 12 let a zdravé vrhy štěňa, tak se dnes budete chytat za hlavu a říkat, že jsem blázen. Dával jsem jí je , protože se psalo, že barzojové dostávali za ulovenízajíců packy. Vždyť tam byla většinou nestravitelná srst, drápy, kosti, masa minimum, tak dnešní zkušení reagujte.

6.2.2020 21:19

Když jsem chodila na jatka pro "maso", často byly mulce i s chlupama. Nejdříve jsem je skoro holila, pak mi došlo, že ty chlupy jim neublíží a dostávali to všechno. Ale granule nejdřív ani nebyly a pak je měli výjimečně.
Současné psici dávám syrové vepřové ocásky. Je hlavně na granulích, k nim sem tam konzervu, maso vařené i syrové.
Snad jí ocásky neublíží.

6.2.2020 22:51

mě spíš přijde, že dneska mají psi zažívání zničené granulemi. Vařené kosti dávám opatrně, ale syrové klidně. Naši psi dostanou všechny zbytky od zabíjení, když se mi nezdá králík, sežerou ho celého. Nemám pocit, že by jakkoli strádali. Dostávají hlavy z králíků, nožičky, prostě všechno.

6.2.2020 23:10
Terven

XXX.XXX.160.10

mě spíš přijde, že dneska mají psi zažívání zničené granulemi. Vařené kosti dávám opatrně, ale syrové klidně. Naši psi dostanou všechny zbytky od zabíjení, když se mi nezdá králík, sežerou ho celého. Nemám pocit, že by jakkoli strádali. Dostávají hlavy z králíků, nožičky, prostě všechno.

Souhlasím. Ono se sice říká, že psa lze na barf převést kdykoliv, ale mám zkušenost - a i tady v diskuzi se to potvrzuje- že po jisté době žraní granulí už to jde hodně blbě. Anebo je to přinejmenším zbytečně komplikované.

6.2.2020 23:13

Jo, fakt je že naši psi jsou takhle krmení od mala. Cizímu psovi bych si ty kosti dát netroufla.

7.2.2020 13:41
fikovnice

XXX.XXX.135.83

Moudivláček napsal(a):
TAK TEDY MOJE ZKUŠENOST
Duté tvrdé kosti ne, rizika jsou známa.
Vařené se nezapíchnou , ale střevo mohou ucpat. Starý pes nesnese, co mladý a dnešní granuloví psi jsou jiní než před 40. lety. Potlučené kosti na kaši prospějí i starému psovi. Veterinář řekne, žádné kosti.
Kombinovat s balastní potravou. menší množství, čstěji zabrání problémům.
Já, když si vzpomenu na mé začátky, jak fena dalmatina uchopila uhynulou rozelu a abych ji ji nevzal, polkla ji celou, nebo každý týden 4 packy se srstí ze zabitých králíků a dožila se 12 let a zdravé vrhy štěňa, tak se dnes budete chytat za hlavu a říkat, že jsem blázen. Dával jsem jí je , protože se psalo, že barzojové dostávali za ulovenízajíců packy. Vždyť tam byla většinou nestravitelná srst, drápy, kosti, masa minimum, tak dnešní zkušení reagujte.

Díky!

9.2.2020 12:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zamyšlení k zaječím pacičkám Na začátku tohoto týdne byla mamka s feňulí ,,za humny" jako chodí každé ráno a v tu dobu mi volá, než se Mandy vyběhá. Za chvíli: fuj, Mandy, co to vlečeš? Jééé, ona má zaječí packu, bléé, kdes to našla prase jedno...mám jí to nechat? Jo prosim tě, nech jí to. Dál se mnou mluví a pak: ona už ji má sežranou, mě z ní trefí. No tak už jí dnes jídlo dávat nemusíš... Jen upřesním, že Mandy zajíce nevraždí(musela najít mrtvolu, možná ho srazil vlak) ona i když ho doběhne, tak si na něho jen sedne a čeká, až to ukáže mamce.
Uběhlo pár dní a já ráno najdu na cestě v zahradě nataženého velkého zajíce, bez zadních pacek Bože Wori, ty si magor, ty jsi zabil našeho zahradního zajdu?!? No každopádně ho mohl zavraždit o týden dřív, než mi okousal všechny tři kanadské borůvky No jasně, Mandy měla packu, tak ty jsi taky musel honem mít packy? Doufám, že to už byl zajda po smrti
Asi nějaká superdobrota, ty běhy...

9.2.2020 13:55

no to jo, dobrota to být musí. Z králíka taky vždycky nejdřív okoušou nohy, pak se musí zahrabat a pouzrátí 2-3hodiny se teprv sežere zbytek.

9.2.2020 14:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

no to jo, dobrota to být musí. Z králíka taky vždycky nejdřív okoušou nohy, pak se musí zahrabat a pouzrátí 2-3hodiny se teprv sežere zbytek.

Právě, kdyby ho alespoň sežral, třeba na třikrát, ale sežral. Asi dvakrát jsem ho musela zakopat, těm nic nebylo, ani jsem nepoznala, na co umřeli, říkala jsem: na leknutí. Další dva ukouslé nohy a uši. To mě napadlo, že se k nám stejně chodí živit liška na kompost, tak ho hodím za plot. Ten zmiznul. Včera se mi s ním nechtělo jít až dozadu a ráno jsem viděla, že ho ještě nenašla. Pes už se ho pak ani nedotkne, mrtvol už si nevšímá, spíš je obchází obloukem. A já se ho taky nedotknu, mám to stejně. Já jsem ho dokázala se sebezapřením hodit za ten plot A králíky mu kupuju

9.2.2020 17:54
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

To , co píšete platilo za mého mládí.
Mladý pes rozkouše i stráví tu králičí hlavu, ale syrová kost se štípe a hrozí malér než je v žaludku. A starý pes ji v žaludku nerozpust, třeba tou vařenou si ucpe konečník.Je to jak se starým člověkem. Po trochách a častěji. Když jsem byl mlád, tak jsem se tomu smál. Ale dnes kdyby těm přešchlechtěným granulovým jedicům a ještě k tomu vyššího věku tohle někdo dal, byl by problém.
Ale to je ten problém dnešních jednoduchých internetových rad a bude hůř.

9.2.2020 17:58

A bude hůř :-) to ještě jde? :-)

9.2.2020 18:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

a záchrana planety je přitom tak snadná :

9.2.2020 18:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Moudivláček napsal(a):
To , co píšete platilo za mého mládí.
Mladý pes rozkouše i stráví tu králičí hlavu, ale syrová kost se štípe a hrozí malér než je v žaludku. A starý pes ji v žaludku nerozpust, třeba tou vařenou si ucpe konečník.Je to jak se starým člověkem. Po trochách a častěji. Když jsem byl mlád, tak jsem se tomu smál. Ale dnes kdyby těm přešchlechtěným granulovým jedicům a ještě k tomu vyššího věku tohle někdo dal, byl by problém.
Ale to je ten problém dnešních jednoduchých internetových rad a bude hůř.

Granulovým jedincům kosti nejdou dát většinou ani v mladším věku. Osobně jsem toho názoru, že granule nejsou špatná věc na cesty, na chatu, kde není lednička, pokud psa někdo hlídá anebo zapomenu rozmrazit maso. Anebo i jako zpestření nebo nastavení porce, když toho rozmrazím málo.
Pes od štěněte celý život výhradně na granulích je podle mě špatně a výrobci by měli na pytel psát varování, že je to pro psa nepřirozená potrava, která může mít negativní vliv na trávicí trakt.
Je mi jasné, že vzápětí se ozve někdo, kdo napíše "ale můj pes byl výhradně na granulích a dožil se...a pes mojí sousedky taky"

9.2.2020 19:07

"výrobci by měli na pytel psát varování, že je to pro psa nepřirozená potrava, která může mít negativní vliv na trávicí trakt."
Určitě máte pravdu, ale je úsměvná představa, jak si výrobci podřezávají větev....:-))
A nakonec by to dopadlo jako s cigaretami : "Kouření škodí zdraví" na každém balíčku....

neverend

9.2.2020 22:17
neverend

XXX.XXX.213.247

Granule jsou hlavně "pohodlné" amarouny.😀 Moje fenka byla taky zvyklá z útulku na granulky a dnes když jí trochu nabídnu na to kouká jako že "jsem něco provedla?"🙂 Prostě je to jako kdyby Vám někdo pořád dával potravu jednotné konzistence a chuti.Když má pes či jiné zvíře možnost volby,tak se nakrásně na granule "vy*ere".😀

10.2.2020 10:00
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

impact napsal(a):
Vy se s tím crcáte.

To je jak u nás

13.2.2020 20:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

lesnížínka napsal(a):
Právě, kdyby ho alespoň sežral, třeba na třikrát, ale sežral. Asi dvakrát jsem ho musela zakopat, těm nic nebylo, ani jsem nepoznala, na co umřeli, říkala jsem: na leknutí. Další dva ukouslé nohy a uši. To mě napadlo, že se k nám stejně chodí živit liška na kompost, tak ho hodím za plot. Ten zmiznul. Včera se mi s ním nechtělo jít až dozadu a ráno jsem viděla, že ho ještě nenašla. Pes už se ho pak ani nedotkne, mrtvol už si nevšímá, spíš je obchází obloukem. A já se ho taky nedotknu, mám to stejně. Já jsem ho dokázala se sebezapřením hodit za ten plot A králíky mu kupuju

Cituju sama sebe a dodávám info. Třetí ráno tam zajíc už neležel, liška ho konečně našla. Sem se začínala bát, že jsem ho hodila na pitomé místo a budu ho snad muset přemístit...bléé, to bych fakt nerada...

Přidejte reakci

Přidat smajlík