Zdravím,
jdu si k Vám pro radu, nebo spíš návrh, protože bez osobní zkušenosti asi těžko uhodíte hřebík na hlavičku.
Mám fenku, je víc jak rok po kastraci. Do té doby žádné velké problémy se psy. Když byl velký nebo jich bylo víc, tak se bála. Stáhla ocas a byla jak v tranzu, nehla se z místa. S ostatními se očuchala a s většinou si hrála.
Pak ale měla zánět dělohy, já to hned nevěděla a mezitím mi stihla vyjet na tři psy, co jí k zadku čuchali. Cenila zuby, vrčela a hrabala po něm předníma, ale ještě se nikdy do žádného nezakousla.
Problém je v tom, že i po kastraci se o zadek bála a nikoho k němu nepustila. Pak si začala hrát a nevadilo jí krátké očuchaní. Jenže ta doba cizího psa u jejího zadku se nijak zvlášť neprodlužovala a jí vadilo, když je tam pes moc dlouho. Jinak v poho, pokud si jí pes nevšímal nebo si očuchali čumák, tak fajn.
Jenže poslední dobou jí začalo vadit i to, když jí pes déle očuchává čumák nebo když se jen přiblíží k zadku. Okamžitě se k němu točí obličejem a vrčí nebo ho jde rovnou zahnat packama. Takže se nemůžeme pořádně seznamovat z žádným psem. Vždy jen tři sekundy na očuchání čumáku, popřípadě zatočit dokolečka. Ale to většinou vypadá spíš jako její úprk před tím druhým psem.
Je na ten zadek prostě zase nějaká háklivější. Zdravotní problém tam není.
Nápad jak jí ukázat, že se není čeho bát? Napadlo mě takovéto manuální podržení při očuchání zadku a pak výměna, ale na to se špatně shání druhý pes. Mrzí mě to, protože můžeme chodit na společné procházky jen na vodítku. Při velkých akcích taky není problém, cvičák, závody, ale tam jsou psy na vodítku a potkají se taky jen chvilku čumákama.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je dobrá ukázka efektu kastrace, byť nutné. Fena voní jinak a budí větší pozornost, než by jí bylo milé.
Seznamování a očuchávání bych korigovala, druhýho psa můžete jemně odstrčit (obvykle stačí odstrčit čumák), aby nečuchal dýl, než je nutný. Není důvod, aby si pes fenku očichával víc jak 3 vteřiny (schválně si zkuste v duchu počítat, je to fakt kraťoučká chvíle), pokud je na to háklivá.
Startování by samozřejmě chtělo utnout, ale to už je náročnější a těžko to řešit přes internet.
napsal(a):
To je dobrá ukázka efektu kastrace, byť nutné. Fena voní jinak a budí větší pozornost, než by jí bylo milé.
Seznamování a očuchávání bych korigovala, druhýho psa můžete jemně odstrčit (obvykle stačí odstrčit čumák), aby nečuchal dýl, než je nutný. Není důvod, aby si pes fenku očichával víc jak 3 vteřiny (schválně si zkuste v duchu počítat, je to fakt kraťoučká chvíle), pokud je na to háklivá.
Startování by samozřejmě chtělo utnout, ale to už je náročnější a těžko to řešit přes internet.
Snažím se když vrčí jí ukázat, že můžeme jít pryč, že to nemusí řešit odháněním. Bohužel se mi nezdá, že by to mělo nějaký efekt. A právě mi vadí, že se to začalo horšit.
Pes (nebo fena) co by jí krátce očuchali a dali pokoj jsme moc nenašli. Je to tak 1 z 10. Přijde mi to škoda, bývala opravdu hravá a měla radost se seznamování. Teď si nějakého vybere, tak se jdeme seznámit a končí to často rychlým ústupem

karo2702
napsal(a):
Snažím se když vrčí jí ukázat, že můžeme jít pryč, že to nemusí řešit odháněním. Bohužel se mi nezdá, že by to mělo nějaký efekt. A právě mi vadí, že se to začalo horšit.
Pes (nebo fena) co by jí krátce očuchali a dali pokoj jsme moc nenašli. Je to tak 1 z 10. Přijde mi to škoda, bývala opravdu hravá a měla radost se seznamování. Teď si nějakého vybere, tak se jdeme seznámit a končí to často rychlým ústupem
To, že pes dá pokoj, musíte zařídit vy. Stačí na to jednoduché gesto, ale musíte vědět, jak a kdy. Samozřejmě pokud je neodbytný i přesto, není to správný kámoš pro vaši fenu.
Nejefektivnější řešení bude, když si to necháte ukázat někým zkušeným v praxi. Při správným postupu jsou vidět pokroky rychle, třeba po 4-5 správných ukázkách fence, co má a nemá dělat.
Nedoporučuju cvičáky. Pokud je pro vás dostupná Praha, tak Eva Štemberová.

Nemyslím, že by to mělo souviset se zánětem dělohy nebo s kastrací, nebožka se taky nenechala očuchávat zezadu a kastrovaná byla až v devíti letech, je to prostě její projev- k princeznám se nečuchá. socializovaný pes její námitku přijme, erotomanské pako bude upozorněno více nebo rovnou odehnáno, socializovaná fena v tomto případě by také neměla nikoho až doslova pokousat...já bych se do toho psům nemotala a jestli fena o kontakt už nestojí, nelámala bych to přes koleno...
napsal(a):
Nemyslím, že by to mělo souviset se zánětem dělohy nebo s kastrací, nebožka se taky nenechala očuchávat zezadu a kastrovaná byla až v devíti letech, je to prostě její projev- k princeznám se nečuchá. socializovaný pes její námitku přijme, erotomanské pako bude upozorněno více nebo rovnou odehnáno, socializovaná fena v tomto případě by také neměla nikoho až doslova pokousat...já bych se do toho psům nemotala a jestli fena o kontakt už nestojí, nelámala bych to přes koleno...
Tohle většinou s kastrací souvisí - fena je najednou ve společenství psů méněcenná, a netouží po tom, aby "se to vědělo"
Moje feny třeba psy kastráty nemilosrdně vraždí, ale se psem samcem, ani s jinou fenou, se kterou je seznámím nikdy žádný konflikt neměly. Kastrát je pro ně ale jak rudej hadr
napsal(a):
To je dobrá ukázka efektu kastrace, byť nutné. Fena voní jinak a budí větší pozornost, než by jí bylo milé - ježíš...to je ale blbost. Potkáváme většinou fenky, polovina je kastrovaná a polovina ne. To, jak se fena chová při čichání k zadku má souvislost s jejím sebevědomím, ale ne s tím, jestli je kastrovaná či ne. JRT - hysterky, jedna vedle druhé. Tři nekastrované, jedna kastrovaná. Všechny mého psa milují a všechny po něm vyjedou, pokud se jim zdá, že čichá dlouho. Přitom ony jsou na něj malé, zajímá ho spíš než jejich zadek to, co ucvrknou A všechny jsou protivné na vše, co se kolem hne, ať lidi, tak psy, neřkuli feny. Ale s naší kámoškou kastrátkou dokážou vedle sebe fungovat, pokud to usměrňuju. To, že na mého psa jakákoliv fena cvakne zubama ho absolutně nerozhodí, jen mu sepne, že nemá tolik otravovat.
napsal(a):
To, že pes dá pokoj, musíte zařídit vy. Stačí na to jednoduché gesto, ale musíte vědět, jak a kdy. Samozřejmě pokud je neodbytný i přesto, není to správný kámoš pro vaši fenu.
Nejefektivnější řešení bude, když si to necháte ukázat někým zkušeným v praxi. Při správným postupu jsou vidět pokroky rychle, třeba po 4-5 správných ukázkách fence, co má a nemá dělat.
Nedoporučuju cvičáky. Pokud je pro vás dostupná Praha, tak Eva Štemberová.
Praha je pro mě bohužel dost z ruky, jsme z Moravy. Ale přesně něco takového bych potřebovala.
U nás na dvou cvičácích co jsem byla, tak socializace probíhá tak, že psy chodí na vodítku u nohy majitele a nesmí se na druhého psa ani podívat, což je absolutně o ničem pro mě. Navíc všichni cvičitelé mají psy psožrouty, ke kterým se nesmí nikdo přiblížit. Takže tam nechodím.
Moje fenka naštěstí nikoho nepokousala, ale nechci aby se to zvrtlo. Co se odhánění cizích otravů týče, tak to je na psy na volno a majitelé se mě ptají proč tak blbnu a jestli jsem normální. Naštěstí se to moc často neděje. Většinou potkáváme psy na vodítku.
Jen mě dostává, že moje fenka o ten kontakt fakt stojí, sama si řekne, že se s tím pádem chce seznámit, ale pak jí to přeroste přes hlavu a má dojem, že to nemá pod kontrolou a nevím, jak jí ubezpečit, že se nic nestane. Bohužel o dobrém trenérovi nevím a taky není úplně v mých silách platit si několik soukromých lekcí....

"To, jak se fena chová při čichání k zadku má souvislost s jejím sebevědomím, ale ne s tím, jestli je kastrovaná či ne"
a ono "sebevědomí" souvisí s pohlavními hormony.......
a souviset s kastrací to může i nemusí, myslím ta citlivost na zadní partie
"ale pak jí to přeroste přes hlavu a má dojem, že to nemá pod kontrolou a nevím, jak jí ubezpečit, že se nic nestane."
jako idea - naučit ji, ať třeba v takovém okamžiku přijde ke mně, jako na bezpečné místo, s tím, že zajistíš, že nebude otravována
ta Morava - která že to?
Moje fena taky není nadšená z toho, když ji pes zaboří čumák do zadku a má ho tam dost dlouho....Není kastrovaná. Rodiče mají dvě kastrované feny - a ani jedné dlouhé očuchávání zadků nevadí .
Karo:
Mrzí mě to, protože můžeme chodit na společné procházky jen na vodítku.
Mám jen připomínku k tomuto. Nebylo by to lepší na volno? Pro jistotu třeba na začátku s košema? Moje fena to má taky tak, že když je na vodítku, tak se vůbec nenechá očuchat - psovi neublíží, ale dává mu najevo, že takhle prostě ne. Každé seznámení moji feny s nějakým psem vypadá tak, že když je ona na vodítku, tak psy naprosto ignoruje a nezajímají ji. Když se k ní přiblíží a chtějí očuchat, tak se klidně ožene - ale neublíží. Jakmile ji pustím z vodítka, tak sama jde ke psovi, nechá se očuchat, očuchá ona jeho a pak ho začne vyzývat ke hře.... Já už to dělám tak, že ji na vodítku ocuchat nenechávám a rovnou se domluvím, že ji pustím.
Navíc navolno bude mít vaše fena na všechno tak nějak víc "prostoru".
napsal(a):
U nás to nejvíc nesnáší nekastrovaná šéfka. Ty tři vteřiny jsou tak akorát. Pak vycení zuby a když to nepomůže, psa odežene. Bo si přece nenechá strkat ledovej čumák do frndy. Dělá to tak celej život, psům i fenám.
Naopak moje nejdéle kastrovaná fena se bude druhým psům ještě nastavovat, aby si teda čuchli pořádně a pak s nima ještě začne lítat a blbnout.
Jsou divný, já to říkám furt.
marcelaamax
napsal(a):
Moje fena taky není nadšená z toho, když ji pes zaboří čumák do zadku a má ho tam dost dlouho....Není kastrovaná. Rodiče mají dvě kastrované feny - a ani jedné dlouhé očuchávání zadků nevadí .
Karo:
Mrzí mě to, protože můžeme chodit na společné procházky jen na vodítku.
Mám jen připomínku k tomuto. Nebylo by to lepší na volno? Pro jistotu třeba na začátku s košema? Moje fena to má taky tak, že když je na vodítku, tak se vůbec nenechá očuchat - psovi neublíží, ale dává mu najevo, že takhle prostě ne. Každé seznámení moji feny s nějakým psem vypadá tak, že když je ona na vodítku, tak psy naprosto ignoruje a nezajímají ji. Když se k ní přiblíží a chtějí očuchat, tak se klidně ožene - ale neublíží. Jakmile ji pustím z vodítka, tak sama jde ke psovi, nechá se očuchat, očuchá ona jeho a pak ho začne vyzývat ke hře.... Já už to dělám tak, že ji na vodítku ocuchat nenechávám a rovnou se domluvím, že ji pustím.
Navíc navolno bude mít vaše fena na všechno tak nějak víc "prostoru".
Ona je na vodítku sebevědomější a když nechce, tak se za mě schová. Když už pes čuchá, tak se ale nějak bojí pohnout, takže to už za mnou nepřijde. Jen když toho třeba pes na chvilku nechá, tak dojde za mě. Bez vodítka se bojí k některým psům přiblížit, ale s tím odháněním to bývá stejný. Na procházce když jdeme, tak to bývá ok, pokud je pes dál. Ale když jí začne znovu očuchávat, tak zase ztuhne a ani se nehne nebo po něm vyrazí. Záleží na velikosti.
napsal(a):
"To, jak se fena chová při čichání k zadku má souvislost s jejím sebevědomím, ale ne s tím, jestli je kastrovaná či ne"
a ono "sebevědomí" souvisí s pohlavními hormony.......
a souviset s kastrací to může i nemusí, myslím ta citlivost na zadní partie
"ale pak jí to přeroste přes hlavu a má dojem, že to nemá pod kontrolou a nevím, jak jí ubezpečit, že se nic nestane."
jako idea - naučit ji, ať třeba v takovém okamžiku přijde ke mně, jako na bezpečné místo, s tím, že zajistíš, že nebude otravována
ta Morava - která že to?
Olomoucko
Pokud byste někdo věděl o dobrém výcvikáři, který by na to koukl, poradil, ukázal, budu klidně cvičit sama venku a na cvičáku (můžu se domluvit, že tam budu socializovat, nemají problém).
I když občas to nabourá nějaká ta nehoda. Třeba zrovna dneska odpoledne přiběhl vlčák a ona chudák se ho bála, běhali kolem mě dokolečka, nemohla jsem ani jednoho chytit, no a pak mu už jen dvakrát skočila před obličejem a zacvakala zubama. Páníček sice "však jen ať ho srovná", jenže tohle vždycky slyším, když na ní nějaký pes takhle naběhne a nadšená z toho jejího srovnávání fakt nejsem, i když si to ten pes zrovna zaslouží.

Zkusit cizího psa zastavit dřív?
Občas mi ujedou nervy a cizího psa chytím za kožíšek, když nerozumí jinak, a trochu ho pošlu stranou.
Když to bude moje fenka řešit (ve skutečnosti se bojí a to hodně) furt, tak za chvíli to vyřeší tak, že bude kousat natvrdo a mě přestane brát jako parťáka.
Je někde v okolí psí hřiště, kde by se dalo návštěvníky okouknout dopředu bez psa, aby se vidělo, zeptat se někoho, kdo tam má klidného psa (roční kluk to nebude).

Fena se schovává za vás, k vám, ta o psy nestojí, nechala bych to být, ať si vystačí s kým se snese- staří kamarádi, choďte klidně na procházky s jinýma psama( pokud máte kamarádku se psem) ona si časem na toho konkrétního zvykne, na vodítku a ve vaší blízkosti je jistější, až si zvyknou na sebe, půjde to i bez vodítka. ... tak nějak okolo tří let se psí kamarádšofty z mládí i změní na "zabiju tě na potkání" .
A ještě dodatek: mnoho neshod mezi psy na vodítku nadělá i páníček....

"Ale když jí začne znovu očuchávat, tak zase ztuhne a ani se nehne nebo po něm vyrazí."
To je moment, kdy bych už od začátku měla na fence ruce, podle situace by to bylo buď hlazení (jednou rukou u hlavy, jednou rukou na zadku) nebo rozverný šťouchnutí, aby se "odeskla" a nebrala to tak vážně. A zároveň bych mohla po těch třech vteřinách čuchání ukončit. Vždycky, když chci zasahovat psům do seznamování nebo hry, jsem co nejblíž u svýho psa a druhýho psa "odstrčím" pryč - to je mnohem efektivnější než ho tahat zezadu.
Snažila bych se vyhnout tomu, kdy situace nebude pod kontrolou, viz "nemohla jsem ani jednoho chytit". Pokud nemá fena spolehlivý přivolání, dala bych jí šňůru, abych mohla takovou situaci včas ukončit.
Nemyslím si, že se pes musí snést s každým, ale taky mi nepřijde normální, aby se snesl s jedním či dvěma a ostatní psy na světě chtěl sežrat, protože se mu zrovinka nelíběj.

Nemyslím si, že se pes musí snést s každým, ale taky mi nepřijde normální, aby se snesl s jedním či dvěma a ostatní psy na světě chtěl sežrat, protože se mu zrovinka nelíběj.
tak me treba prijde uplne normalni, ze jako dospely se snese se 2-3mi psy, co zna - a ostatni je nauceny -ignorovat.
a hlavne teda - socializace plati pro stenata - dospele psy uz resi vychova

napsal(a):
tak me treba prijde uplne normalni, ze jako dospely se snese se 2-3mi psy, co zna - a ostatni je nauceny -ignorovat.
a hlavne teda - socializace plati pro stenata - dospele psy uz resi vychova
Když o tom tak přemýšlím, tak případy v okolí, kdy se můj pes s někým stabilně nesnese, jsou v 95 % způsobený tím druhým majitelem (potažmo agresí toho druhýho psa). Takový prostě obcházíme. Jinak naprostou většinu psů by nejradši aspoň nadšeně pozdravil, a to včetně šílených jorkšírů na flexinách.
Uznávám, spoustu let mi po psech startoval, tak jsme možná nějakej speciální případ....

Jinak naprostou většinu psů by nejradši aspoň nadšeně pozdravil
uznavam, ze v tomhle se mi asi zmenil názor po tom, co mam doma vice psu.
oni si vystaci sami mezi sebou, nepotrebuji se "kamarádit" s kazdym koho potkaji na ulici, protože proste ten socialni kontakt mají zajisteny jinak.
Ani stene se nevrha na každého psa, co potka. Natoz ti starsi. Ale svoje kamarady zboznuji.
něco bude na tom, ze zvířata by se nemela drzet po jednom.
neberte to osobne, jen takove zamysleni -proc je skupina lidi, co porad shani nejake psi kamarady a socializuje - a pak druha , která to moc nechape.

Já mám jenom jednoho
Ale chápu to.
Stejně .. psů, co se umí chovat jako psi, moc není. Ve větších městech víc, jsou tam zvyklí. Nebo ti samovenčiči. Ti to mají v hlavě srovnané.
Chce to tomu cizímu psovi dát najevo, že tady pravidla určuji já a ne on. Fena se nemusí nechat očichávat půl hodiny, ale jančit také nemusí. Ale co ona s tím má dělat, když nemá asi skoro žádnou dobrou zkušenost?
Já jsem ji za vodítko dotáhla k cizímu psovi (nedotáhla, ale těžko by tam šla bez vodítka) a pak se budu koukat, jak ji nahání nějaký truhlík?
Na to nepotřebujete cvičák, ale zdravý rozum.
Socializace, to slovo, mi leze na nervy. A když už, netýká se jen mláďat, ale kohokoli, kdo není zvyklý - začlenit se do společnosti. Samozřejmě čím dříve, tím lépe. Ale probíhá celý život. Nemusí se jistě na auta a pak znovu na červená auta. Ale .. prostě to slovo zakažme a je klid :-)

Pes po 12 letech života přišel na to, že žlutý labíci nejsou úhlavní nepřítel, ale kamarád č. 1, bez ohledu na to, jestli je to zrovna ten jeden konkrétní, co si s ním rád hraje... teď musím zavčasu odvolávat, je-li na obzoru libovolnej pes připomínající byť vzdáleně žlutýho labíka :D
Ještě bysme potřebovali na hraní nějakýho velkýho černýho psa, aby si spravil chuť i na tuhle kategorii.

napsal(a):
oni si vystaci sami mezi sebou, nepotrebuji se "kamarádit" s kazdym koho potkaji na ulici, protože proste ten socialni kontakt mají zajisteny jinak.
Ani stene se nevrha na každého psa, co potka. Natoz ti starsi. Ale svoje kamarady zboznuji.
neberte to osobne, jen takove zamysleni -proc je skupina lidi, co porad shani nejake psi kamarady a socializuje - a pak druha , která to moc nechape.
Jo, na tom něco bude.
Ale pořád tu budou lidi s jedním psem, co budou chtít pořešit chování ke psům. Přijde mi škoda odbýt to tím, že "neřešte to, to je normální (že vám startuje po psech)", když to tak být nemusí.

napsal(a):
Jo, na tom něco bude.
Ale pořád tu budou lidi s jedním psem, co budou chtít pořešit chování ke psům. Přijde mi škoda odbýt to tím, že "neřešte to, to je normální (že vám startuje po psech)", když to tak být nemusí.
" je normální (že vám startuje po psech)"
však jsem psala, ze normalni je byť i naucena - ignorance
ale myslim si, ze i ta se velmi spatne uci -pokud zaroven strkam sveho psa kazdemu kolemjdoucimu a nahodne pribehnuvsimu psovi pod cumak.
když potrebuju seznamit dospelaky s cizími psy - tak jdeme ven, spolu, ne ze se jen potkáme.
a po nejakem case az dochazi k nejake komunikaci mezi temi cizími psi.
V klidu a ze chteji oba. ne ze jeden chce a druhy musí. Pokud jeden nechce - zasahneme a zase jdou jen vedle sebe.
s tema rasama potvrzuji - oblibene rasy se vyhlizeji a ocekavaji, ze to bude urcite kamos
napsal(a):
Jo, tohle vnímá spousty lidí, co měli jednoho psa - který si nadšeně hrál s každým cizím a když k němu doma byl druhý, tak to hraní s cizími postupně pes začal omezovat, až si třeba nehrál vubec.
Ja tohle nemůžu posoudit tak úplně - ale z části to taky vidim - s fenama si pes dřív hrál rád - ale od té doby, co mám fenu, tak tteba s jeho predtim nejlepší kámoškou si prohraje chvilku, ale už to není takové a pak už ji spíš ignoruje.
Fena teda měla od začátku druhoho psa - ta si s cizíma hraje, ale jen tak, že lítají a honí se (a i to ji někdy po chvíli přestane bavit) - o nějaké "valcovaci" hry a okusovani nestojí - ale s naším psem si gak ráda bude hrát treba hodiny. A celkově jsem ten rozdíl viděla už u stenda - kdy se stenda "jedinácci" vrhnou na každého psa a chtějí si hrát - ona se ke psum nikdy extra nevrhla, jo nechala se vyprovokovat, to jo. Ale nebylo to takové. I ve skolicce dala přednost hře a cvičení se mnou, než hře se štěňaty.
Ale teď mě napadá, že zadavatelka tady možná spíš ani tak neřeší to, jak účelně seznámit dva psy, ale to, jak zvládat klasické procházky, kdy se ji na fenu vrhají cizí psi, aniž by o to stala.
Edit. : u nás to bude i v tom, že oba psy od stenda učím cizí psy ignorovat. Venku ne potkáváme žádné, kteří by se šli seznamovat. A když nějaké v okolí potkáme - tak proste psy učím, že je mají ignorovat. Kontakt mají jen se "známými" psy, ale to je "organizované" kdy spolu vyjdeme, nebo se někde sejdeme.

"Ale teď mě napadá, že zadavatelka tady možná spíš ani tak neřeší to, jak účelně seznámit dva psy, ale to, jak zvládat klasické procházky, kdy se ji na fenu vrhají cizí psi, aniž by o to stala."
Nemyslim si.
Chce ji seznamovat a i proto jsem sem.prispela...
napsal(a):
"Ale teď mě napadá, že zadavatelka tady možná spíš ani tak neřeší to, jak účelně seznámit dva psy, ale to, jak zvládat klasické procházky, kdy se ji na fenu vrhají cizí psi, aniž by o to stala."
Nemyslim si.
Chce ji seznamovat a i proto jsem sem.prispela...
No chtěla bych, aby nebrala psy jen "čuch a rychle pryč" a nebála se, když jde nějaký přímo k ní (pomalým tempem), ale možná už to po kastraci prostě nebude jako dřív.
A bohužel v našem okolí venčí spousta lidí stylem, že na nás běží velký pes a majitel křičí "on je hodný, chce si jen hrát" nebo ve většině případech neřekne nic a ani si nevšímá. A když na cizího psa sáhnu, snažím se mezi psy udělat bariéru tělem nebo v krajním případě jí popadnu do ruky, tak se mě ještě ti lidi ptají, jestli jsem normální nebo co si to dovoluju.
Ale musím říct, že zrovna dnes jsem vychytala nějakou venčící hodinku, pohrála si se štěnětem a očichala se třemi dalšími psy. Sice to byla opět rychlovka, ale nijak se to nevyostřilo a odcházela a houpala si ocáskem.

"tak se mě ještě ti lidi ptají, jestli jsem normální nebo co si to dovoluju. "
To tady pisu porad, ze pejskari nejsou normalni komunita.
Mam treba velkeho cerneho psa a u nej se mi to nedeje
To asi neni pes podle obecnych predstav, ale prisera
K tomu ocuchavani, ze to je
po kastraci - si vazne myslim, ze spis dospela.

Hodně velký rozdíl udělá: správný pejskařský místo a správná venčící hodinka. To jsou rozdíly mezi procházkama úplně diamterální.
U nás třeba máme jedno "správný" místo, naprostý ideál i pro štěňata i pro toho mýho "startovacího" blbouna, zatímco pejskařská louka o 2km vedle už je atmosférou úplně jinde, tam jsme snad nikdy hracího pejska nepotkali, všichni si to drží na krátko a vyhýbají se.
karo2702
napsal(a):
No chtěla bych, aby nebrala psy jen "čuch a rychle pryč" a nebála se, když jde nějaký přímo k ní (pomalým tempem), ale možná už to po kastraci prostě nebude jako dřív.
A bohužel v našem okolí venčí spousta lidí stylem, že na nás běží velký pes a majitel křičí "on je hodný, chce si jen hrát" nebo ve většině případech neřekne nic a ani si nevšímá. A když na cizího psa sáhnu, snažím se mezi psy udělat bariéru tělem nebo v krajním případě jí popadnu do ruky, tak se mě ještě ti lidi ptají, jestli jsem normální nebo co si to dovoluju.
Ale musím říct, že zrovna dnes jsem vychytala nějakou venčící hodinku, pohrála si se štěnětem a očichala se třemi dalšími psy. Sice to byla opět rychlovka, ale nijak se to nevyostřilo a odcházela a houpala si ocáskem.
Já bych to nehrotila. Pokud vyloženě máte kamarády, co mají psy a chodíte s nimi ven - tak bych vzala oba psy na vodítko a jednu první (nebo dve, tři) procházky absolvovala klidně na vodítku.... Pak bych postupně psy pustila na volno. A z vlastní zkušenosti je lepší pořád jít a nestát na místě. Ona když si ty psy při těch prvních procházkách na vodítku okouká a zjistí, že se vlastně nic neděje, tak by to mohlo být lepší.
No a s těmi cizími, kteří k ní přibíhají - neřešila bych, co říkají lidi, prostě bych je k ní přiběhnout nenechala....
Moje fena taky někdy nemá náladu si celou procházku hrát s cizím psem - zrovna máme nového 8mi měsíčního pobrkaného kámoše, no a dorážel na ní furt, i když ona už dávala najevo, že nechce. Tak pak chodila za mnou "žalovat". No tak jsem psa normálně od ní odstrčila já. Ona šla u mě a pes pochopil, že ho k ní nepustím. Až když zase ona sama chtěla, tak si s ním šla lítat.
Něco jiného pak bylo se psem kamarádky (se kterým už niky nepůjdeme), který by nejradši na fenu celou procházku naskakoval. Pes 40 kg, fena v tu dobu tak 10-12 kg..... Dost ostře mu dávala najevo, že se jí to nelíbí, nezájem. Na paničku kašlal úplně. Takže jsem ho z feny sundávala já. Jenže ani to moc nepomáhalo, při každé další příležitosti naskočil znova a to už fena fakt řvala. A mě už to taky nebavilo - jenže kamarádka ho nemohla dát na vodítko, protože tahá a nebude se s ním vláčet, nebyla schopná toho psa nijak zklidnit - jenom řev a švihání vodítkem přes záda - naprosto zbytečně. No takže mě došla trpělivost a vzala jsem si fenu do náruče, pes po mě skákal, já ho odstrkovala.... No super procházka. Nakonec došly nervy i kamarádce a konečně ho dala na vodítko - ale ani tak to nebyla příjemná procházka . No řekla jsem ji, ať se nezlobí, ale že s nimi už na procházku nepůjdeme, chápala to.
A teď mám ještě dotaz (snad se nebude zadavatelka zlobit, že v jejím vlákně ). Tenhle "naskakovací" pes je kamarádky druhý pes a dělali to oba dva - jak na feny, tak na psy. Je to jen náhoda, nebo to může být něčím konkrétním? Oba psi měli takovou "volnou" výchovu. Byli to psi zahradní, chodí se s nimi za barák na louky a cesty bez vodítka a vlastně se po nich nic nechce....

"Oba psi měli takovou "volnou" výchovu. Byli to psi zahradní, chodí se s nimi za barák na louky a cesty bez vodítka a vlastně se po nich nic nechce...."
tohle by jako příčina stačilo.....
napsal(a):
"Oba psi měli takovou "volnou" výchovu. Byli to psi zahradní, chodí se s nimi za barák na louky a cesty bez vodítka a vlastně se po nich nic nechce...."
tohle by jako příčina stačilo.....
Asi jooo. Ale zase měli kontakt se psema od štěněte (co k ním jezdili psy od rodiny), nebo co se potkávali se známými venku...
Ale oba dva byly (jeden teda ještě je) fakt extrémy, kdy je jim jedno, jestli fena nebo pes, prostě naskočí a jedou. Ale největší problém bude v tom, že panička to nedokáže utnout no...
Jen mě napadlo, jestli má fakt "štěstí" na takové psy, nebo jestli to je něčím konkrétním. Protože zase psů v takovém režimu znám víc a ti ostatní jsou v pohodě.

Tenhle "naskakovací" pes je kamarádky druhý pes a dělali to oba dva - jak na feny, tak na psy. Je to jen náhoda, nebo to může být něčím konkrétním? Oba psi měli takovou "volnou" výchovu. Byli to psi zahradní, chodí se s nimi za barák na louky a cesty bez vodítka a vlastně se po nich nic nechce....
Přesně, vlastně se po nich nic nechce. K základní slušnosti patří, že pes na fenu neleze, a zajistit to musí majitel. Pokud na to kašle, nedá se nic dělat. Já bych popisovanou situaci vyřešila asi tak, že bych vzala na vodítko toho blbouna (a mně by teda netahal, o to bych se postarala), a pokud by to nešlo, rozloučila bych se a šla bych jinudy :)
napsal(a):
Tenhle "naskakovací" pes je kamarádky druhý pes a dělali to oba dva - jak na feny, tak na psy. Je to jen náhoda, nebo to může být něčím konkrétním? Oba psi měli takovou "volnou" výchovu. Byli to psi zahradní, chodí se s nimi za barák na louky a cesty bez vodítka a vlastně se po nich nic nechce....
Přesně, vlastně se po nich nic nechce. K základní slušnosti patří, že pes na fenu neleze, a zajistit to musí majitel. Pokud na to kašle, nedá se nic dělat. Já bych popisovanou situaci vyřešila asi tak, že bych vzala na vodítko toho blbouna (a mně by teda netahal, o to bych se postarala), a pokud by to nešlo, rozloučila bych se a šla bych jinudy :)
No já si myslím, že i vás by tahal . A to nemyslím nijak špatně. Ale on není zvyklý nijak moc spolupracovat s člověkem a táhne fakt jako "prase", kamarádku klidně shodí na zem, nebo zatáhne do křoví. Není prostě vůbec naučený na vodítko a myslím, že během jedné procházky byste nedocílila toho, aby netahal. Teda pokud byste na to neměla hodiny času a nečekala vždy, kdy povolí vodítko. Ale třeba se mýlím .
Nicméně já fakt nemám zájem někomu "napravovat" psa když vím, že to bude k ničemu - oni to vodítko prostě nepotřebují a tečka. Jinudy jsem taky jít nemohla, protože jsem u kamarádky měla auto. Už jsem i přemýšlela, že jí řeknu, ať jde napřed, že já se kousek ještě projdu a pak přijdeme - jenže ona by nebyla schopná toho psa odtamtud snad ani odvést.
No nevadí, špatná zkušenost taky zkušenost a už vím, že s nimi prostě na procházku ne .
Jinak s tím samým psem jsme chodili na společné procházky s mým psem, když byl štěně - tak od těch 2 měsíců do 10 měsíců, do roka, dokud se snesli. Jenže můj pes byl rychlej a hbitej a pořád lítal a uskakoval a nedal tomu druhému jedinou příležitost na něho naskočit. Ale fena je dáma, a s takovým psem, který se o to pokuší ona ani lítat nebude .

popisovanou situaci vyřešila asi tak, že bych vzala na vodítko toho blbouna (a mně by teda netahal, o to bych se postarala)
jen k tomuhle.
tohle je strasne nefer vuci zvireti.
nikdo ho nic nenauci - ale pak nastoupi nekdo, kdo mu silou predvede, ze teda poslouchat bude?
ne, to se nedela...

napsal(a):
popisovanou situaci vyřešila asi tak, že bych vzala na vodítko toho blbouna (a mně by teda netahal, o to bych se postarala)
jen k tomuhle.
tohle je strasne nefer vuci zvireti.
nikdo ho nic nenauci - ale pak nastoupi nekdo, kdo mu silou predvede, ze teda poslouchat bude?
ne, to se nedela...
Tak jistě :)
Obvykle, když si vezmu vodítko s tahounem, do pár minut si vysvětlíme pravidla, a pes je pak málem ještě spokojený, že teda konečně ví, co se to po něm chce (plus pokud na to není zvyklý, tak má spoustu práce uhlídat si to jedno pravidlo, takže nestíhá vymýšlet blbosti a je pak po procházce ještě nebývale unaven).
Nevím, jestli tady lze mluvit o síle, mám 50 kg i s postelí....

napsal(a):
Obvykle, když si vezmu vodítko s tahounem, do pár minut si vysvětlíme pravidla, a pes je pak málem ještě spokojený, že teda konečně ví, co se to po něm chce (plus pokud na to není zvyklý, tak má spoustu práce uhlídat si to jedno pravidlo, takže nestíhá vymýšlet blbosti a je pak po procházce ještě nebývale unaven).
a pes je pak málem ještě spokojený, že teda konečně ví, co se to po něm chce
tak jo...
Já Vám nevím. Já si myslím, že pes, po kterém za 5 let nikdy nikdo nic nechtěl, neslyší pomalu ani na jméno, nezajímají ho pamlsky ani hračky, vůbec ho nezajímá člověk a jediné co ho zajímá je obskočit fenu - tak nebude po pár minutách, co si vezme vodítko do ruky někdo jiný, spokojený, že teda konečně ví, co se po něm chce... Ale kdyby to bylo takhle snadné, bylo by to super.
A hlavně v tomhle konkrétním případě by to bylo opravdu k ničemu, vůbec se o něco pokoušet.
napsal(a):
Tohle bych opravdu chtěla vidět a hlavně umět, myslím bez ironie. Tahání je jedna z věcí,ve který si se psem pořádně nerozumíme, přitom je to fakt jenom o tom porozumění, pevně věřím, že kdyby to pochopil, tak by toho z minuty na minutu nechal.
Řeším to halti ohlávkou, i do té ze začátku tahal a to se podařilo odbourat, nebo vodítkem o dvojitý délce, s tím to docela jde, ale na čemkoliv kratším je to za trest pro nás oba.

karo2702
napsal(a):
takze seznamujete, ze...i kdyz nemusíte.
Vase volba
ale vzpomnela jsem si na vas dneska :-)