Westík

Prodám West highland white teriéra - Prodám štěňata s PP. Jen do dobrých ru...
DohodouZdravím. Neviem či sa to dá nejako vyriešiť ale máme taký problém. Máme 3 psy - westíka 11 rokov, yorkšírku 3 roky a malamutku 8 mesačnú. Malamutku máme na dvore, sem tam ju pustím dnu. No ale nie o tom som chcela. Problém je venčenie. Ide hlavne o westíka, ktorý do 8 rokov žil v byte. Potom sme sa presťahovali do domu a pribudli ďalšie psíky. No ale k veci - westík nechce a nechce vykonať "veľkú potrebu" na dvore. Musím s ním minimálne 2 krát denne chodiť na prechádzku. To by nebol až taký problém keby som mala len jeho. Ale mám aj yorkšírku - tej v pohode stačí dvor a malamutku ktorej sa musím venovať osobitne nakoľko westíka dosť obťažuje - pracujeme na tom, ale predsa len, westík už je starší psík a nepotrebuje mať večne za zadkom 30 kilové šteňa. Keď vidí že malamutka je na dvore, nechce mi ísť ani von, takže si zvykajú na seba len veľmi pomaličky. Na druhej strane malamutka je spokojnejšia a kľudnejšia keď je vybehaná. Ale keď mám chodiť na prechádzku 2 krát denne s westíkom a ešte sa osobitne venovať malamutovi, zaberá to strašne moc času. Ku tomu máme ešte yorka, takže aj ten si vyžaduje pozornosť. Bola by som rada keby westíkovi stačila 1 prechádzka denne ale on je potom schopný držať celých 24 hodín a počas prechádzky sa venčí aj 3-4 krát. Navyše má operované črievka, nechcem mu zase ublížiť alebo ho nejak ohroziť. Ďakujem za každú radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ukázkový případ neuváženého pořizování psů. Já to vůbec nechápu. Máte dvě malá plemena, jeden pes je mladý, druhý starý. Už u nich je jasné, že budou mít každý rozdílné nároky na pohyb. A k tomu si opatříte malamutku, plemeno, které bez každodenního vydatného pohybu strádá. To vám vážně nedošlo než jste si ji pořídili, že se budete muset věnovat každému psovi zvlášť?
K venčení - měla byste být ráda, že je westík tak čistotný, že se venčí venku. A naučit to i obě feny. Venčit musíte minimálně třikrát denně všechny tři, aby nemuseli moč a stolici zadržovat přespříliš dlouho. A když to jinak nejde, tak každého zvlášť. Holt, sama jste si na sebe upletla bič.
napsal(a):
Ukázkový případ neuváženého pořizování psů. Já to vůbec nechápu. Máte dvě malá plemena, jeden pes je mladý, druhý starý. Už u nich je jasné, že budou mít každý rozdílné nároky na pohyb. A k tomu si opatříte malamutku, plemeno, které bez každodenního vydatného pohybu strádá. To vám vážně nedošlo než jste si ji pořídili, že se budete muset věnovat každému psovi zvlášť?
K venčení - měla byste být ráda, že je westík tak čistotný, že se venčí venku. A naučit to i obě feny. Venčit musíte minimálně třikrát denně všechny tři, aby nemuseli moč a stolici zadržovat přespříliš dlouho. A když to jinak nejde, tak každého zvlášť. Holt, sama jste si na sebe upletla bič.
Líp bych to nenapsala ! Žádnému psu nestačí pobyt na dvoře. Jak vidět ani westíkovi.
Snad zadavatelka není na psy sama, musí tedy zapřáhnout ostatní členy rodiny, aby chodili venčit s ní.
Ještě je jedna možnost, dát malamuta 70ti leté babičce někam do paneláku - je celý den doma a času má dost. Docela oblíbený způsob.
Nejdřív se vezmou brusle a vyběhá se malamut.
Pak se dá otravujícímu košík a všichni tři psi jdou na běžnou procházku. Po obědě jdou zas, pak se proběhne malamut, večer jdou zase všichni spolu. Na běžných procházkách mohou i všichni cvičit.
Jestli toho máte moc, nejmladší jde z kola ven.
Take se primlouvam za venceni mimo dvur vsech zminenych psiku. Pracovala bych na tom, aby malamutka prcky nerasila, aby se mohli vencit vsichni najednou. Vzala bych je na spolecnou kratkou prochazku, prcky dala na dvur a pokracovala bych s malamutkou dal. Ze zacatku asi jen westik + malamutka, dva psi se koriguji snadneji, nez 3. Snazila bych se je brat mimo zahradu spolecne alespon 1x za den. Na dvorku zrejme voditka nepouzivate, venku to s voditkem zvladnete 😉
Takto. Vidím že každý si to vysvetlil po svojom. Samozrejme každý zo psov chodí na prechádzku minimálne 1 krát denne vonku - mimo dvor a westík dokonca 2 krát. A nemyslím si že niektorá z mojich feniek je nečistotná. Malamutka sa v koterci nevyšpiní a takisto yorkšírka sa nevyšpiní vo vnútri. A myslím si že venčenie psov na dvore je veľa krát veľká pomoc. Presťahovala som sa z bytu do domu hlavne kvôli tomu aby aj westík mohol hocikedy vybehnúť na záhradu nakoľko je už starší. Každopádne ďakujem všetkým za rady.
pepita
napsal(a):
Takto. Vidím že každý si to vysvetlil po svojom. Samozrejme každý zo psov chodí na prechádzku minimálne 1 krát denne vonku - mimo dvor a westík dokonca 2 krát. A nemyslím si že niektorá z mojich feniek je nečistotná. Malamutka sa v koterci nevyšpiní a takisto yorkšírka sa nevyšpiní vo vnútri. A myslím si že venčenie psov na dvore je veľa krát veľká pomoc. Presťahovala som sa z bytu do domu hlavne kvôli tomu aby aj westík mohol hocikedy vybehnúť na záhradu nakoľko je už starší. Každopádne ďakujem všetkým za rady.
Já Vám to vysvětlím po psím:
Pes, co to má v hlavě srovnané, se nevenčí u sebe doma. Doma = obývací pokoj, chodba, bouda, kotec, zahrada, dvůr.
Vy neurčujete, který pes si je schopný načůrat si domů.
Mám to chápať tak, že westík berie ako doma aj dvor? Lebo s čúraním problém nemá. Skôr ide o to kakanie. Preto tomu nejak nerozumiem. S každodennou prechádzkou mimo dvoru naozaj problém nemám, len by som chcela aby to zbytočne nedržal 24 hodín. Ale možno to len preháňam lebo dnes sme boli dva krát a večer sa už len vycikal, s čím nemá problém ani na dvore. Ja si skôr myslím, že je proste navyknutý na tie prechádzky a preto ich skrátka vyžaduje. Asi nejde tak ani o tú čistotnosť ako si poňuchtiť, prečítať "smsky" a zamestnať si niečím hlavu. Proste u neho je to asi viac o zvyku.
No to mi je jasné že brať psa na prechádzku mimo dvor je normálne a prirodzené. A aj ich beriem každý deň. Aj keď yorkšírka sem tam protestuje. Aj tak ju vždy vytiahnem minimálne na jednu prechádzku. Ale nakoľko som na psy prakticky sama - priateľ je niekedy aj 12 hodín v práci tak by mi padlo vhod keby im všetkým stačila tá jedna prechádzka denne. Ja sama nemám ani 50 kg a malamutka je navyše ako z divých vajec a obťažuje malé psy - hrou, cápaním labami, takže náhubok mi tento problém nerieši. Preto skrátka musím s nimi chodiť štýlom york + west spolu a malamutka sama.
Na to jste ale měla myslet před pořízením malamutky.
Áno priznávam, že to bolo neuvážené rozhodnutie. Najprv sme aj boli v tom, že to nebude fungovať malé psy + veľký, tak som si začala o tom študovať a takmer všade som sa dočítala, že sa to dá zvládnuť. Len som asi nezobrala až tak do úvahy moje možnosti. Vzdať sa jej už však nechcem, vzdala by som sa jej jedine v tom prípade že by som si bola istá, že sa bude mať lepšie. A to je tu naozaj ťažké pretože bývame v chudobnej a nevyspelej oblasti, ľudia tu takmer vôbec nechodia so psami von, majú to len ako doplnok na dvore.
Nie nie. Malamutku zatvárame do kotca keď sú krpci na dvore. A robil to už aj pred tým keď sme malamuta nemali. Takže on naozaj len proste vymýšľa. A včera sme napríklad boli vonku 2 krát denne a vyvenčil sa mi ráno na dvore. Takže z toho mi vyplýva že keď mu treba tak to urobí aj na dvore, len ma skúša a ja to asi aj moc riešim.
- mám malamutku ktorej sa musím venovať osobitne nakoľko
westíka dosť obťažuje
- pracujeme na tom, ale predsa len, westík už je starší psík a
nepotrebuje mať večne za zadkom 30 kilové šteňa.
Keď vidí že malamutka je na dvore, nechce mi ísť ani von
- malamutka je navyše ako z divých vajec a obťažuje malé psy - hrou
- pracujeme na tom . . .
Na tom nic nevypracujete.
- proste vymýšľa,
len ma skúša
Nerozumíte mu - jim.
Ani jsem se nechtěla zapojovat, ale....
pracujeme na tom, ale predsa len, westík už je starší psík a
nepotrebuje mať večne za zadkom 30 kilové šteňa.
doteď jsem si myslela, že od toho, aby starší psík neměl 30 kilové štěně neustále za zadkem, jsem tu já.
Keď vidí že malamutka je na dvore, nechce mi ísť ani von
Tak tohle bych následně taky viděla jako můj fatal eror.
Navíc malamutka stará 8 měsíců už není malé štěně, které nic neumí a v tomhle věku už má mít minimálně jasně nastavená pravidla, jak se má chovat...a ty pravidla se nastavují podstatně dřív, než je ze psa 30-ti kilový pubescent, neříkám, že to nejde napravit, ale už je to trochu těžší než když s tím člověk začne hned, když si štěndo přineseme domů a v každém případě se na tom musí pořádně a komplexně zamakat.
K tomu venčení na dvoře, to už bylo psáno výše, pes to pořád může brát jako "domov" a doma se přeci nevenčíme.
A k tomu, že nejde venčit všechny psy najednou, to už bylo taky popsáno, je jasný, že u takovéhle "smečky" je ta potřeba pohybu u každého jiná, ale já v tom teda problém nevidím, taky jsem na psy sama, ale už když byly štěnďata, tak jsem chodila 3x denně a z toho jednou denně z každým extra, protože jsem se prostě potřebovala věnovat-učit každýho psa zvlášť a dneska....fena pajdá, takže nezvládne delší prochajdu, no tak prostě nejdřív vezmu psa a pak teprve fenu a s tou jdu jen podle jejích možností, resp. podle toho, jak se holka moje zlatá cejtí, jak špatné nebo lepší to ten den je.
A jen tak mimochodem moji pesani se na dvoře taky nevenčí...protože na dvoře se to prostě nedělá, kdybych jim zamezila přístup na zahradu, tak se obávám, že by se tam vyvenčili pouze v případě krajní nouze.
Dobrý den,
i já to mám s jedním pejskem. Zahrada obrovská, ale prdnout na ní si nedovolí i když močit na ní dokáže a to ho nikdo neruší. Prostě 2x musíme mimo pozemek. Jako mě to nevadí máme aspoň krásné procházky po okolí.
Je to panelákový pes a asi 4roky co máme baráček, tak nevím proč to tak dělá, ale asi bere to, že i ta zahrada je pelíšek a tam se prostě nedělá potřeba. Opravdu i kdyby ho mělo rozervat tak stojí u branky a vyvolává v určité hodiny co máme naučené. Za celou dobu 4let si neprdl na zahradě a druhý pejsek v klidu jo, když byl třetí tak ten taky.
Dája
A jen tak mimochodem moji pesani se na dvoře taky nevenčí...protože na dvoře se to prostě nedělá, kdybych jim zamezila přístup na zahradu, tak se obávám, že by se tam vyvenčili pouze v případě krajní nouze.
Jaký je rozdíl mezi zahradou a dvorem? Jako že dvorek je to přímo u baráku a zahrada oddělená někde dál? . Má tomu obojímu říkám jak zahrada, tak dvůr .
A psi se mi tam teda venčí bez problému. Prostě nemusím s nimi na každé venčení mimo zahradu. Když jsem byla v nemocnici, tak psy doma hlídal přítel a nechodili mimo pozemek vůbec..Nemají s vyvenčením problém - akorát pes má na bobky místo vzadu, dál od baráku. Feně je to úplně jedno, ta to hodí kamkoli . Pokud bude pršet, tak to klidně hodí na zámkovku přímo přede dveře . A teď si ještě našla skvělý místo, to jsem se minule musela smát, máme naproti baráku ještě jeden takový baráček podlouhlý - no a vyšli jsme ven (pršelo), tam je zámkovka a střecha na větší ploše - ale tam ví, že jí vyvenčit nenechám, takže ji ženu do té trávy, pryč ze zámkovky a tak ona si přeběhne naproti k tomu baráčku, jde přesně podél něj, kde kousek přesahuje střecha a neprší tam (fakt kousíček), sotva se tam vejde, vrávorá, jde úplně znechuceně opatřeně, aby na ni nespadla kapka no a vyvenčí se tam .
Ale vím, že jsou psi, kteří s venčením na zahradě mají problém. A v tom případě prostě nezbývá nic jiného, než se psem jít venčit mimo zahradu.
Jaký je rozdíl mezi zahradou a dvorem? Jako že dvorek je to přímo u baráku a zahrada oddělená někde dál? . Má tomu obojímu říkám jak zahrada, tak dvůr
dvůr vydlážděný, zahrada přírodní terén
napsal(a):
Jaký je rozdíl mezi zahradou a dvorem? Jako že dvorek je to přímo u baráku a zahrada oddělená někde dál? . Má tomu obojímu říkám jak zahrada, tak dvůr
dvůr vydlážděný, zahrada přírodní terén
Díky za vysvětlení .
No, tak jako pes by se mi na zámkovce taky vevyvenčil. Fena za normálních okolností, kdyby nepršelo, tak taky ne. Takže kdybychom měli u baráku oplocenou jen tu část, kde je zámkovka, tak bych pak taky tvrdila, že na dvoře se pes nevyvenčí. Ale beru dvůr jako celek - takže do toho zahrnuji i ten přírodní terén a tam psi nemají problém .
Díky za vysvětlení .
No, tak jako pes by se mi na zámkovce taky vevyvenčil. Fena za normálních okolností, kdyby nepršelo, tak taky ne. Takže kdybychom měli u baráku oplocenou jen tu část, kde je zámkovka, tak bych pak taky tvrdila, že na dvoře se pes nevyvenčí. Ale beru dvůr jako celek - takže do toho zahrnuji i ten přírodní terén a tam psi nemají problém .
Edit.: jo a ještě - myslím si, že na té zámkovce se nevenčí jen z toho důvodu, že to prostě není příjemné, že se to nevsakuje a taky proto, že jsou od štěňat učení se venčit na trávu. Nemyslím si, že by to bylo kvůli tomu, že je to dvůr.
Jaký je rozdíl mezi zahradou a dvorem? Jako že dvorek je to přímo u baráku a zahrada oddělená někde dál? . Má tomu obojímu říkám jak zahrada, tak dvůr. - tak u nás jsou dvorky od zahrady(u nás humna) oddělené vždycky nějakým plotem. Dvorek bývá většinou vybetonovaný či vydlážděný kamení či dnes zámkovkou. U starých domků to bývalo ještě na třikrát, i má babča to tak měla: kolem domu beton, pak za plotem hospodářská část, kde byl hnůj, slepice, králíkárna, kůlny, složené dřevo...takový všehochuť binec a další plot a za ním humno(sad, zahrada..jak tomu kdo říká. Tam se ty slepice či husy stejně pouštěly, co pamatuju, byla dělící brána otevřená. Na dvorek u domu se slepice z důvodů slepičinců nepouštěly(aby se alespoň někde dalo suchou botou ) Pes míval boudu na dvorku. Jo a mezi dvorkem a tím mezi s drůbeží, měl pes lítačky na pružinu. On si to odtlačit uměl, slepice to neuměly.
marcelaamax
napsal(a):
Díky za vysvětlení .
Edit.: jo a ještě - myslím si, že na té zámkovce se nevenčí jen z toho důvodu, že to prostě není příjemné, že se to nevsakuje a taky proto, že jsou od štěňat učení se venčit na trávu. Nemyslím si, že by to bylo kvůli tomu, že je to dvůr.
Jo tak já si taky nemyslím, že bych je nějak cíleně učila, že na dvoře nee...ale přesně jak píšete , za prvé je určitě na venčení příjemnější travička, za druhé už štěňata vynáším na trávu a ne na dlažbu.
Jediné co jsem teda učila psa, když začal zvedat nohu, tak aby mi na tom vydlážděným dvorku neobčůrával květináče a sloup vedle kterého máme posezení, protože sedět u kafíčka, aby k vám následně dotekly čůránky - dvůr je z kopce, tak to teda jako vocamcaď, pocamcaď
Teď mám druhým rokem záhoneček s kytičkama a pár rajčat a to teda z jara než kytky povyrostou hlídat musím, protože pes to bere standardně jako hlínu s nějakým porostem a ani není problém, že by se mi tam venčil, ale je schopnej všechno podupat a nakonec se tam ještě svalit.
lesnížínka
napsal(a):
Jaký je rozdíl mezi zahradou a dvorem? Jako že dvorek je to přímo u baráku a zahrada oddělená někde dál? . Má tomu obojímu říkám jak zahrada, tak dvůr. - tak u nás jsou dvorky od zahrady(u nás humna) oddělené vždycky nějakým plotem. Dvorek bývá většinou vybetonovaný či vydlážděný kamení či dnes zámkovkou. U starých domků to bývalo ještě na třikrát, i má babča to tak měla: kolem domu beton, pak za plotem hospodářská část, kde byl hnůj, slepice, králíkárna, kůlny, složené dřevo...takový všehochuť binec a další plot a za ním humno(sad, zahrada..jak tomu kdo říká. Tam se ty slepice či husy stejně pouštěly, co pamatuju, byla dělící brána otevřená. Na dvorek u domu se slepice z důvodů slepičinců nepouštěly(aby se alespoň někde dalo suchou botou ) Pes míval boudu na dvorku. Jo a mezi dvorkem a tím mezi s drůbeží, měl pes lítačky na pružinu. On si to odtlačit uměl, slepice to neuměly.
No já jsem od dětství zvyklá prostě na označení dvůr - což u nás znamenalo - přímo kolem baráku chodníček, část dvora vybetonovaná, ale pak taky poměrně velká travnatá plocha´, kůlna, králíkárny, kurník a výběh pro slepice. A pes byl prostě na tomhle dvoře (ale bylo to fakt velký, ne nějaký malinký dvoreček). A za tímhle dvorem pak ještě byla obrovská neoplocená zahrada.
A co jsme se přestěhovali, tak prostě pozemku jako celku říkám celém buď dvůr a nebo celému zahrada :-) .
napsal(a):
Jo tak já si taky nemyslím, že bych je nějak cíleně učila, že na dvoře nee...ale přesně jak píšete , za prvé je určitě na venčení příjemnější travička, za druhé už štěňata vynáším na trávu a ne na dlažbu.
Jediné co jsem teda učila psa, když začal zvedat nohu, tak aby mi na tom vydlážděným dvorku neobčůrával květináče a sloup vedle kterého máme posezení, protože sedět u kafíčka, aby k vám následně dotekly čůránky - dvůr je z kopce, tak to teda jako vocamcaď, pocamcaď
Teď mám druhým rokem záhoneček s kytičkama a pár rajčat a to teda z jara než kytky povyrostou hlídat musím, protože pes to bere standardně jako hlínu s nějakým porostem a ani není problém, že by se mi tam venčil, ale je schopnej všechno podupat a nakonec se tam ještě svalit.
No já jsem si "zahrádku" s kytkama ohraničila takovým fakt mini plůtkem - 20 max 30 cm. Ale psi to chápou a nelezou tam.
Jo psa jsem taky učila neobčůrávat trámy na terase - a vlastně někdy pokud prší, tak se o to ještě pokusí - ale stačí se na něj blbě podívat a už ví a maže pryč. Květináče neobčůrával nikdy, to jsem ho ani nějak neučila. Ale za to dost často občůrával takové keříčky, co máme u plotu k silnici - takové nízké, podél celé délky plotu - a myslím, že část se možná ani nevzpamatuje. Pak jsem mu k něm keříkům dala velký kámen a učila ho čůrat tam - a celkem to funguje.
marcelaamax
napsal(a):
No já jsem si "zahrádku" s kytkama ohraničila takovým fakt mini plůtkem - 20 max 30 cm. Ale psi to chápou a nelezou tam.
Jo psa jsem taky učila neobčůrávat trámy na terase - a vlastně někdy pokud prší, tak se o to ještě pokusí - ale stačí se na něj blbě podívat a už ví a maže pryč. Květináče neobčůrával nikdy, to jsem ho ani nějak neučila. Ale za to dost často občůrával takové keříčky, co máme u plotu k silnici - takové nízké, podél celé délky plotu - a myslím, že část se možná ani nevzpamatuje. Pak jsem mu k něm keříkům dala velký kámen a učila ho čůrat tam - a celkem to funguje.
Tak keříčky snad ani neřešim.....když jsme měli ještě afgána v "minulém" baráku, tak jsem u cesty na stěžejních místech měla u stromků špalky dřeva, větší menší a to teda fungovalo bezvadně. Od současného psa to není tam hrozné, protože preferuje občůrávání zíďky a sloupků plotu, co mají oddělený výběh...kupodivu už ani tůje, co mají větve u země nevypadají nějak zdecimovaně.
No já kolem toho záhonu dala takovou tu nízkou dřevěnou palisádičku, no myslím, že to ani 20 cenťáků nemá, aby lépe pochopil, když ho budu učit, kam se smí a nebo nesmí....no na mého psa je to bohužel asi "vyšší dívčí" a spíš mi připadá, že takovej ohraničenej záhoneček, na kterej navíc nasypu vrstvu jeho oblíbené mulčovací kůry, no prostě neodolatelné odpočívací místečko , navíc dopoledne je tam příjemnej stín.
Takže fena chápe, pes ne a úplně nejhorší na tom je, ten nahodí takovej nešťastnej
nechápavej výraz, že by člověk nejradši řekl "no samozřejmě, že jsem to místečko vytvořila pro tebe"