Zdravím, velmi uvažuji o laparoskopické kastraci fenky jorkšíra. Nemáte zkušenosti s nějakou klinikou v Praze, kde tyto operace provádějí a jsou šikovní? Jsem z Jižního Města.
Fence jsou ji 3 roky a od samého počátku ji trápí falešná březost. Sice hárá jednou z 9 měsíců, ale na další 3 měsíce ji to psychicky a fyzicky vykolejí. Od hárání moc nežere, nehraje si, je otrávená, nic ji nebaví a nakonec si hodlá dělat pelech pro všechny plyšáky. Toto hárání to skončilo tak, že skoro 14 dní, kdy si myslela, že bude mít štěňata, skoro nežrala. Už jsem z ní byla zoufalá, že jsme skončily na veterině, jestli nemá zánět dělohy. Teď už ji to přešlo, zase si hraje a je normální, ale už se děsím dalšího hárání. Ačkoliv je papírová, tak štěňata na ní chovat nechceme (není uchovněná - má špatný skus).
Takto jsem dospěla ke kastraci, ale děsím se toho, jak ji udržet v klidu, aby si nepotrhala stehy. Ona neustále hopsá z gauče a na gauč a na postel a zase dolů. Čím výše, tím lépe. Tak jsem narazila na laparoskopickou kastraci, kde je doba hojení o hodně kratší.
Moc děkuju za případné recenze.
Máte pravdu, kastrace je řešení. U malého plemene je močová inkontinence nepravděpodobná. Doporučil bych zákrok v době alespoň 3 měsíce po hárání do dalšího hárání. Doporučil bych klasický zákrok,kdy by se odstranily nejen vaječníky, ale i děloha. Obnáší to ránu cca. 3-4 cm kousek pod pupíkem. Třetí-čtvrtý den normálně běhá a jeví se úplně normální(trochu záleží na povaze). Stehy běžně 8-9-tý den a již bez omezení.
Laparoskopicky zbytečně drahé a ven půjdou asi jen vaječníky, děloha zůstane a díry budou stejně minimálně dvě a to nafouklé břicho …… děkuji nechci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

prťousek jako jork nepotřebuje laparoskopii, šikovný veterinář ho vykastruje klasikou dírkou, která bude vypadat skoro jako po portu, ale bude jen jedna.
napsal(a):
prťousek jako jork nepotřebuje laparoskopii, šikovný veterinář ho vykastruje klasikou dírkou, která bude vypadat skoro jako po portu, ale bude jen jedna.
Díky za odpověd k věci. Zkusím si tedy zjistit ještě další informace a dle toho se rozhodnout. Je škoda, že nikdo nemá zkušenost, se kterou by se podělil. I tak díky
Dobrý den,
odpovídám ohledně inkontinenci ano je to problém i u malých plemen, tak pozor.
Měla jsem malého pejska rasa Bišonek 5kg, v 8letech kastrovaný, nemocná prostata. Po dvou letech začala inkontinence, pomalu a jen sem tam, po čase pak už furt, že musel nosit inkontinenční pás stále.
Tak, že i ti malí mají problém, ale pokud je to kastrace ze zdravotního hlediska tak se opravdu nedá nic dělat.
Dája
Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
odpovídám ohledně inkontinenci ano je to problém i u malých plemen, tak pozor.
Měla jsem malého pejska rasa Bišonek 5kg, v 8letech kastrovaný, nemocná prostata. Po dvou letech začala inkontinence, pomalu a jen sem tam, po čase pak už furt, že musel nosit inkontinenční pás stále.
Tak, že i ti malí mají problém, ale pokud je to kastrace ze zdravotního hlediska tak se opravdu nedá nic dělat.
Dája
Tady ale byla řešena pokastrační inkontinence fen(vlivem výpadku estrogenu). Váš problém je jiná kategorie. Inkontinence po správně provedené kastraci je u plemen do 10 kg opravdu výjimečná (možná plemena typu buldoček, …, jsou rizikovější).
Jsem zadavatelka této diskuse. Ptala jsem se na zkušenosti s laparoskopickou kastrací a chtéla jsem nějaké zkušenosti. Na inkotinenci jsem se neptala. :-)
Asi se nakonec objednáme na klasickou kastraci- dle informací od Bodlinky by rekonvaliscence neměla být problém. Snad se mi ji podaří udržet v klidu, aby si nepotrhala stehy.
vlastak
napsal(a):
Jsem zadavatelka této diskuse. Ptala jsem se na zkušenosti s laparoskopickou kastrací a chtéla jsem nějaké zkušenosti. Na inkotinenci jsem se neptala. :-)
Asi se nakonec objednáme na klasickou kastraci- dle informací od Bodlinky by rekonvaliscence neměla být problém. Snad se mi ji podaří udržet v klidu, aby si nepotrhala stehy.
My mame zkušenost zase jen s laparoskopii.
Vyndany jen vaječníky. Deloha zůstala.
Pro me to byla lepší volba, než klasický řez . Je to určíte dražší, ale fenka mela dvě pidi dirky (1 steh + 2 stehy ) .
Večer už byla jako čiperka a nejhorsi ba neuhlidatelne bylo ji držet v klidu .
Kdybych to musela řešit někdy znovu, jdu do tohoto způsobu.
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
My mame zkušenost zase jen s laparoskopii.
Vyndany jen vaječníky. Deloha zůstala.
Pro me to byla lepší volba, než klasický řez . Je to určíte dražší, ale fenka mela dvě pidi dirky (1 steh + 2 stehy ) .
Večer už byla jako čiperka a nejhorsi ba neuhlidatelne bylo ji držet v klidu .
Kdybych to musela řešit někdy znovu, jdu do tohoto způsobu.
Nevím, jestli i vy víte, či je to dotaz na Bodlinku: při takovéto kastraci, ale asi ta děloha sama nějak zakrní, odumře, seschne...nebo jak to napsat? Asi nemá žádný smysl, aby tam byla jen ten, že se nemusí tolik řezat, aby se vyndala?
lesnížínka
napsal(a):
Nevím, jestli i vy víte, či je to dotaz na Bodlinku: při takovéto kastraci, ale asi ta děloha sama nějak zakrní, odumře, seschne...nebo jak to napsat? Asi nemá žádný smysl, aby tam byla jen ten, že se nemusí tolik řezat, aby se vyndala?
Ano, když nejsou vaječníky, tak děloha nepracuje, zakrni.
Je tam vlastně uz zbytečně .
Ale nemusí se provádět tak velký zákrok/ řez. Takže je rychlejší rekonvalescence, méně pooperačních problémů s hojením.
Z toho důvodu jsme zvolili laparoskopii my

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Ano, když nejsou vaječníky, tak děloha nepracuje, zakrni.
Je tam vlastně uz zbytečně .
Ale nemusí se provádět tak velký zákrok/ řez. Takže je rychlejší rekonvalescence, méně pooperačních problémů s hojením.
Z toho důvodu jsme zvolili laparoskopii my
Když dělá celkovou kastraci dobrý veterinář, stačí mu i u středního plemene řez na dva stehy. Děloha nesmí být v zánětu - pochopiteně.

i klasikou se dají vyndat jen vaječníky a u menších psů máte stejně velkou ránu jako potřebujete pro jeden laparoskopický port. v tom je celý fígl. jo, když taháte ven dělohu v zánětu, bude rána vždycky větší. nebo když to operatér neumí a dělá díru jak při pitvě.
u menších a středních plemen psů nemá prostě laparoskopie oproti klasice žádné výhody, rána bude stejná (u šikovného chirurga) bude jen jedna a nebude bolet břicho nafouknuté vzduchem.
jo, něco jiného jsou zvířata jako je Nora, kdybych chtěla kastrovat, tak laparoskopicky, protože u ní by pro klasiku musela být rána minimálně na celou ruku a to ještě jen za předpokladu, že by nic nelezlo do cesty. Tam prostě (a u člověka, ono je to věc velikosti, Nora je velká jak člověk a ještě nemá břicho tak placaté, takže vaječníky jsou od rány pekelně daleko) má laparoskopie nezpochybnitelné výhody.
ne u prťouse, kde potřebujete ránu na dva prsty a nebo stejné dvě rány na port.
napsal(a):
Když dělá celkovou kastraci dobrý veterinář, stačí mu i u středního plemene řez na dva stehy. Děloha nesmí být v zánětu - pochopiteně.
Asi nemame zde tak dobre veterináře 👎, v Praze bude jiste výběr vetsi ...
u nás veterinář , pri klasice vyndává komplet vše, a stehy 4 říkal. Fenky břicho fikle a 3-4 dny jako lazaři
Proto u nás takto.
S klasikou zkušenost nemám, tak ji doporučovat nemohu. Pokud jde klasika udělat ve stejné velikosti řezu a poctu stehu - má zakladazelka o cem přemýšlet. 😊
Dobrý den,
obnovuji tuto diskuzi. Máte, prosím, někdo zkušenost s laparoskopickou kastrací malé fenky? Mám fenku 5kg, ráda bych ji nechala kastrovat tímto způsobem. Setkávám se ovšem s názorem, že u takto malého pejska to skoro ani nemá z důvodu velikosti jizvy význam a navíc po ní hrozí nepříjemná bolest po nafouknutí břicha plynem při samotné kastraci. Nicméně si myslím, že i tak je tato metoda přeci jen pro pejska šetrnější, méně bolestivá, menší riziko pooperačních komplikací a kratší doba rekonvalescence. Nicméně bych moc ráda slyšela zkušenosti někoho, kdo nechal laparoskopicky svoji fenku kastrovat případně někoho, kdo má i porovnání s klasickou operací.
Děkuji za příspěvky.

Mulinka18
napsal(a):
Dobrý den,
obnovuji tuto diskuzi. Máte, prosím, někdo zkušenost s laparoskopickou kastrací malé fenky? Mám fenku 5kg, ráda bych ji nechala kastrovat tímto způsobem. Setkávám se ovšem s názorem, že u takto malého pejska to skoro ani nemá z důvodu velikosti jizvy význam a navíc po ní hrozí nepříjemná bolest po nafouknutí břicha plynem při samotné kastraci. Nicméně si myslím, že i tak je tato metoda přeci jen pro pejska šetrnější, méně bolestivá, menší riziko pooperačních komplikací a kratší doba rekonvalescence. Nicméně bych moc ráda slyšela zkušenosti někoho, kdo nechal laparoskopicky svoji fenku kastrovat případně někoho, kdo má i porovnání s klasickou operací.
Děkuji za příspěvky.
S fenou velkého plemene jsem byla na laparo kastraci tady http://www.veterinapruhonice.cz/laparoskopicka-kastrace-feny-praha,199.html
Nic co popisujete se nedělo, žádné nafouknuti, fena byla naprosto v pohode, nemusela mít tedy ani límec, stačilo tricko. Za sebe Vetrinu Průhonice rozhodne doporučuji.

Mulinka18
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za příspěvky.
u pětikilového pejska je to opravdu jedno, výsledná jizva při klasické nebo laparoskopické operaci bude cca stejná. rozdíl bude jen v tom, že při klasické bude jedna a při laparoskopické jich bude víc menších. celková délka asi stejná.
Děkuji za odpověď. Velikost jizvy asi stejná tedy, říkali mi 2 jizvicky, každá 1 steh. Ale myslíte, že laparo zákrok není šetrnější? Že je jedno jestli klasická operace nebo laparoskopie? Žádný rozdíl mezitím? Děloha by prý zůstala, nicméně nefunguje bez vaječníků prý zakrni a nehrozí žádný zánět apod. Menší zásah do těla. Rakovina dělohy 0,03% riziko, prý zanedbatelné.

Mulinka18
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Velikost jizvy asi stejná tedy, říkali mi 2 jizvicky, každá 1 steh. Ale myslíte, že laparo zákrok není šetrnější? Že je jedno jestli klasická operace nebo laparoskopie? Žádný rozdíl mezitím? Děloha by prý zůstala, nicméně nefunguje bez vaječníků prý zakrni a nehrozí žádný zánět apod. Menší zásah do těla. Rakovina dělohy 0,03% riziko, prý zanedbatelné.
u malého pejska je to opravdu jedno, tam laparoskopie nepřináší zásadní výhody. musíte mít stejně rány tak velké, aby se tam vešly porty a ty rány v tomto případě nejsou o moc větší než při klasice, kde se vám tam musí vejít prsty.
laparoskopie je rozdílná až u větších fen, kde už nestačí prsty, ale je potřeba celé ruce no a tam jsou rány od portů pak menší.
Upřímně nerozhodovala bych se podle typu kastrace, ale podle důvěry ve veterináře. Mít výbornýho veta,kterýmu věřím, a jet někam do neznáma, jen proto,že tam kastrují laparoskopicky,mi přijde zbytečný. Btw letos jsem při vyndavání tukový boule nechávala vykastrovat veteránku, labinu, 40 kg a měla tři stehy
Naše veterina není špatná, ale neřekla bych že výborná, bohuzel nedavaji ani inhalační anestezii a vím osobně o jednom pripadu, kdy kastraci pokazili. Veterina, kde dělají tento zákrok laparoskopicky je prý výborná, zkušenost me kamarádky a osobně mi volal i pan doktor. Vysvětlil mi výhody laparoskopicke operace. Do ničeho mě nikdo nenutí, ani doktor, nabízejí i klasickou kastraci. Jen jsem chtěla vědět zkušenosti ostatních s laparoskopickou operací nebo pokud má někdo srovnání. Děkuji
3C

XXX.XXX.230.118
Zvažujeme kastraci feny po porodu. Je to fena o váze cc35 kg. Je po prvním porodu a měla týden po porodu otevřený zánět dělohy, který jsme po konzultaci s naším veterinářem řešili antibiotiky a nyní je už vpořádku. Nicméně mám obavu z dalších problémů a chceme ji raději dát kastrovat. Je lepší laparoskopická operace s pouhým odstraněním vaječníků nebo raději klasická, vyhledem k prodělanému zánětu s vyndáním dělohy? Jak moc velké riziko je opakování zánětu?
Dobrý den, reaguji na Váši reakci ohledně laparoskopické kastrace v Průhonicích. Jak jste se tedy rozhodla, jestli se můžu zeptat? :-) Já řeším to stejné, mám pomeraniana 3kg a zvažuji také laparoskopickou. Teď jsem volala s p.dokotorkou z Průhonic a doporučovala mi to před klasickou, tak nevím. Jde mi o to, aby to měla naše fenka co nejméně bolestivé a byla kratší dobu v narkóze. Ale 100 lidí100 jiných názorů, je těžké se rozhodnout.
Dominika
domca15
napsal(a):
Dobrý den, reaguji na Váši reakci ohledně laparoskopické kastrace v Průhonicích. Jak jste se tedy rozhodla, jestli se můžu zeptat? :-) Já řeším to stejné, mám pomeraniana 3kg a zvažuji také laparoskopickou. Teď jsem volala s p.dokotorkou z Průhonic a doporučovala mi to před klasickou, tak nevím. Jde mi o to, aby to měla naše fenka co nejméně bolestivé a byla kratší dobu v narkóze. Ale 100 lidí100 jiných názorů, je těžké se rozhodnout.
Dominika
Dobrý den, ještě jsem se nerozhodla, ale asi se přikláním spíše k laparoskopii. Údajně laparoskopie je méně bolestivá a rychleji se to hojí. I snad nižší riziko případných komplikací. Jak máte starou fenku a odkud jste, jestli se mohu zeptat? Jestli jsme se náhodou někde nepotkaly.
Svonja

XXX.XXX.40.132
Vracím se k laparoskopické kastraci malé feny. Prosím mulinka18, jak se loni rozhodla. Řešíme stejný problém. Děkuji.
Svonja

XXX.XXX.40.132
Zdravím a děkuji za reakci. Mám králičího jezevčíka Sissinku. Váha cca 5 kg. V listopadu ji bude rok.

Svonja
napsal(a):
Zdravím a děkuji za reakci. Mám králičího jezevčíka Sissinku. Váha cca 5 kg. V listopadu ji bude rok.
já si teda myslím, že pro tenkého prťavce je to bezpředmětné a že klasickou kastrací budete mít úplně stejně velkou operační ránu, akorát jen jednu a psa nebude bolet vzduch v břiše.
napsal(a):
já si teda myslím, že pro tenkého prťavce je to bezpředmětné a že klasickou kastrací budete mít úplně stejně velkou operační ránu, akorát jen jednu a psa nebude bolet vzduch v břiše.
Jj, na to nafouknutí, které může způsobit jo bolest, se u laparo hodně zapomíná...nebo se spíš o ní moc nemluví.