Belgický ovčák malinois

Prodám Belgického ovčáka Malinoise - Chovatelská stanice Z Krásného kraje n...
16000 KčNafe
XXX.XXX.21.119
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jak moc velký je rozdíl mezi pracovní a ext. linii u tohoto plemene.
Už delší dobu uvažuji o pořízení parťáka na všechno teda hlavně sport. Bydlím v brně v malém domečku a psa chci mít uvnitř a věnovat mu veškerý volný čas (každý den cca od 14h a celé víkendy). Se psi mám letité zkušenosti (slovenský čuvač, kokršpaněl.. atd) i s výcvikem. Avšak zaujalo mě právě tohle plemeno Malinois díky jeho všestrannosti. Jak říkám, psa chci na sporty ale také aby mi byl parťákem všude a to i při cestovaní, tak i při procházkách městem atd.
Někde jsem se dočetl, že pokud psa plánuji spíše jako parťáka do města a pod, je lepší ext. linie. Tak bych se chtěl zeptat zda-li je mezi liniemi až takový rozdíl a pokud bych mohl poprosit, tak nějaký kontakt na stanice.
Předem děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Taky mám v okolí jednoho člověka, kterýho "zaujal maliňák". Po prvním roce, kdy to nebohé štěně nebylo venku jinak než na stahováku a krátkým vodítku, skončil pes na zahradě u rodičů (tuším, že se začal doma ohánět po vlastních lidech).
Přišlo by mi lepší vybrat si jiný plemeno, než snažit se v pracovním plemeni najít "ne-tak-pracovní" linii.
Nafe
napsal(a):
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jak moc velký je rozdíl mezi pracovní a ext. linii u tohoto plemene.
Už delší dobu uvažuji o pořízení parťáka na všechno teda hlavně sport. Bydlím v brně v malém domečku a psa chci mít uvnitř a věnovat mu veškerý volný čas (každý den cca od 14h a celé víkendy). Se psi mám letité zkušenosti (slovenský čuvač, kokršpaněl.. atd) i s výcvikem. Avšak zaujalo mě právě tohle plemeno Malinois díky jeho všestrannosti. Jak říkám, psa chci na sporty ale také aby mi byl parťákem všude a to i při cestovaní, tak i při procházkách městem atd.
Někde jsem se dočetl, že pokud psa plánuji spíše jako parťáka do města a pod, je lepší ext. linie. Tak bych se chtěl zeptat zda-li je mezi liniemi až takový rozdíl a pokud bych mohl poprosit, tak nějaký kontakt na stanice.
Předem děkuji za odpovědi.
Ano, mezi pracovní a exterierovou linií je výrazný rozdil v povaze - hlavně v sebevědomí a průbojnosti. Exterierák je taková princezna, zatimco pracák se do všeho vrhá po hlavě.
Každým dnem se má narodit tento vrh, kde je vysoký předpoklad pro sport (otec pracák, matka exterier. linie). Nebude tam vzhledem k exterierovemu původu maminky ta tvrdost do vrcholového IPO nebo sluzebnich obran, ale na klasické psí sporty to nebude špatná volba. Oba rodiče znám osobně:
Kolik těch plemen chovají? BOM, bordery, irské vlkodavy,???
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Chovatelka má jen 2 borderky (jednu už hodně starou) a jednu fenu BOM - na té teď v 5 letech bude mit druhý vrh, takže žádná množka. Jinak v minulosti měla jiná plemena.
Aha, já jsem našla asi spíš tu minulost, když jsem si zadala chovku do vyhledávače. Nemám nic proti, když má chovka více plemen. Jen mne to zajímalo.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já měla kdysi dobrmany a barzoje, tak by ze mě možná vyhledávač udělal taky množitele🤔
napsal(a):
Taky mám v okolí jednoho člověka, kterýho "zaujal maliňák". Po prvním roce, kdy to nebohé štěně nebylo venku jinak než na stahováku a krátkým vodítku, skončil pes na zahradě u rodičů (tuším, že se začal doma ohánět po vlastních lidech).
Přišlo by mi lepší vybrat si jiný plemeno, než snažit se v pracovním plemeni najít "ne-tak-pracovní" linii.
No, ona bohužel dnes ve většině pracovních plemen ta "ne-tak pracovní" linie je, a u většiny už bohužel tvoří velikou část, nebo téměř celou základnu plemene
To naštěstí u BOM neplatí.
LájošM
napsal(a):
BOM nepotřebují k uchovnění žádnou zkoušku?
To se kryje běžně se psem,který pracovně ještě nic neukázal? Nebo to jen nemá na letáčku?
Nechci, aby to znělo nějak rýpavě, jen se ptám, protože mě to překvapilo.
Ne, nepotřebují do chovu zkoušku.
Ano, kryje se i pracovními psy dřív, než mají zkoušky - u psů do vyššího sportu je běžné, že se s nimi cvičí do 3 let, jde se na zkoušku, až má všechno na soutěžní úrovni, a pak složí IPO 1-3 třeba během 2 měsíců, a rovnou se kvalifikuje na výběráky.
Zrovna tak to měla sestra a bratr Boomeranga - na podzim udělali hned po sobě IGP 1,2,3 a oba se kvalifikovali na VS.
S tímto psem jsou stejné plány, a kdo ho osobně zná, ví že ho určitě vidět bude . Další jeho sestra je úřadující Mistr světa v canicrossu, a bratr závodí v Rakousku v mondioringu, takže ten pes má hodně kvalitní pracovní původ (a navic je i hezkej).
LájošM
napsal(a):
Díky Pišišvore za vysvětlení. Nevím, proč jsem žil v tom, že to mají podobně jako NO, aspoň základní zkouška před bonitací.
Kdyby museli mít BOM do chovu zkoušku, nebo nedejbože kousat na bonitaci, tak neexistuje žádný exterierový chov🤫
... a neexistuje ani polovina toho tzv. pracovniho🤫
LájošM
napsal(a):
Jestli by to ale nakonec u pracovního plemene nebylo lepší.
Normálně bych řekla, že bylo a nezlobila bych se za to, ale když vidím chov NO, kde zkouška povinná je, a stejně se chová na každé (dámy prominou) jebce, tak si nemyslím, že by to něco vyřešilo - kdo mizernou fenu do chovu protlačit chce, tak si tu zkoušku buď na 15. pokus uchodí, anebo ví, který "poctivý" rozhodčí mu ji napíše 🤮