Zdravím,
můj dotaz se sice netýká vyloženě psů, ale věřím, že v této rubrice s tím budete mít největší zkušenosti.
Když se píše kupní smlouva a majitel si tam zakomponuje "předkupní právo", jak by to mělo být správně napsané a je to opravdu vymahatelné? Stejně tak třeba nemnožit na neuchovněných?
Abyste mě pochopili, budu nabízet králíčky s PP docela vzácného plemene, takže nepředpokládám, že půjdou k chovateli. Což mi ani nevadí. Ale nechci podporovat množitele a nechci, aby králíčka po půl roce někomu prodali, protože je přestal bavit.
A nerada bych, aby předkupní právo vypadalo tak, že mi nabídnou králíka zpět za nehoráznou cenu jen abych jim řekla ne a oni ho mohli hodit jinam. Samozřejmě si budu vybírat nové majitele stejně jako chovatelé psů, ale člověk nikdy neví.
Jak to řeší chovatelé psů?
Děkuji
karo2702
napsal(a):
Zdravím,
můj dotaz se sice netýká vyloženě psů, ale věřím, že v této rubrice s tím budete mít největší zkušenosti.
Když se píše kupní smlouva a majitel si tam zakomponuje "předkupní právo", jak by to mělo být správně napsané a je to opravdu vymahatelné? Stejně tak třeba nemnožit na neuchovněných?
Abyste mě pochopili, budu nabízet králíčky s PP docela vzácného plemene, takže nepředpokládám, že půjdou k chovateli. Což mi ani nevadí. Ale nechci podporovat množitele a nechci, aby králíčka po půl roce někomu prodali, protože je přestal bavit.
A nerada bych, aby předkupní právo vypadalo tak, že mi nabídnou králíka zpět za nehoráznou cenu jen abych jim řekla ne a oni ho mohli hodit jinam. Samozřejmě si budu vybírat nové majitele stejně jako chovatelé psů, ale člověk nikdy neví.
Děkuji
Nevím, jak to řeší chovatelé psů. Ale vím, jak to řeší chovatelé koček. Mám MCO s PP. Předkupní právo si dala chovatelka do smlouvy a určila i výši ceny, tuším 50% prodejní. Takže cenu při případném předkupu si ošetříte sama a nemusíte se bát "nehorázné ceny". Jinak "moje" chovatelka též nechtěla, abych na Else množila (i když to bych nikdy nedělala), takže mi chtěla prodat buď již vykastrované zvíře, ale na cca 3 měsících. S tím jsem zas nesouhlasila já, odsuzuji rané kastrace. Takže nakonec jsem měla ve smlouvě tuším kastraci do půl roku věku (nakonec jsem to ukecala na 7 měsíců), a byl mi zadržen PP. Ten jsem obdržela až poté, co jsem předložila zprávu z veteriny, že proběhla kastrace.
fikovnice
napsal(a):
Nevím, jak to řeší chovatelé psů. Ale vím, jak to řeší chovatelé koček. Mám MCO s PP. Předkupní právo si dala chovatelka do smlouvy a určila i výši ceny, tuším 50% prodejní. Takže cenu při případném předkupu si ošetříte sama a nemusíte se bát "nehorázné ceny". Jinak "moje" chovatelka též nechtěla, abych na Else množila (i když to bych nikdy nedělala), takže mi chtěla prodat buď již vykastrované zvíře, ale na cca 3 měsících. S tím jsem zas nesouhlasila já, odsuzuji rané kastrace. Takže nakonec jsem měla ve smlouvě tuším kastraci do půl roku věku (nakonec jsem to ukecala na 7 měsíců), a byl mi zadržen PP. Ten jsem obdržela až poté, co jsem předložila zprávu z veteriny, že proběhla kastrace.
Dodatek: měla jsem přislíbeno, že než proběhne kastrace, tak že obdržím kopii PP. To se nestalo, ale myslím, že jsme se s chovatelkou celkem spřátelily a věřila jsem já jí a ona mně (v podstatě asi, kdybych byla hov.do, tak bych na Else mohla napráskat koťata). Každopádně ale v dnešní době doporučuji mít fakt vše ošetřeno kvalitní smlouvou. To, že já píšu, že jsem se s chovatelkou dá se říct spřátelila, tak asi není úplně běžné.
fikovnice
napsal(a):
Dodatek: měla jsem přislíbeno, že než proběhne kastrace, tak že obdržím kopii PP. To se nestalo, ale myslím, že jsme se s chovatelkou celkem spřátelily a věřila jsem já jí a ona mně (v podstatě asi, kdybych byla hov.do, tak bych na Else mohla napráskat koťata). Každopádně ale v dnešní době doporučuji mít fakt vše ošetřeno kvalitní smlouvou. To, že já píšu, že jsem se s chovatelkou dá se říct spřátelila, tak asi není úplně běžné.
Vidíte, možná by šla domluvit ta kastrace, to mě ani nenapadlo. Moc veterinářů králíky nekastruje, ale tím bych si to aspoň fakt ohlídala. Myslím, že zadržení pp by případného množitele nezastavilo. Králičí "chovky" si píšou vlastní výpisy předků a můžou si je s klidem vymyslet. U králíků je ta morálka mnohem horší než u psů nebo koček
Děkuji za názor
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že předkupní právo; cena se řídí hodnotou v tuto chvíli a na tomto místě. Obvyklá cena. Být to byt, bere se cena tržní za metr čtvereční v den, kdy se ten zpět-prodej děje. Vůbec netuším, jestli takto divně sepsané smlouvy jsou platné, jestli jedna kravina nezneplatní celou věc. Něco takto prodat jako lze, otázka je pak právě hádka. Vážně se domnívám, že naplácat si nějakou cenu u předkupního práva bude jen tak jako.. nanic. Ale nehorázné ceny se fakt bát nemusíme, protože prostě na to nikdo nemá právo. Ani já jako bývalý majitel, ani ten, co mi to zvíře pak chce prodat zpět, ani to nezávisí na třetí straně - případném "lepším" kupujícím - jako že někdo nabídne víc.
Jinak ty ostatní věci jsou nesmysl, pokud na mě přešlo vlastnické právo, nemůže mi bývalý majitel držet papíry a tak dále. Leda to bude půjčení zvířete, dočasná péče za peníze, a až po splnění podmínek, co si navymýšlel prodejce, přijde kupní smlouva.
napsal(a):
Myslím, že předkupní právo; cena se řídí hodnotou v tuto chvíli a na tomto místě. Obvyklá cena. Být to byt, bere se cena tržní za metr čtvereční v den, kdy se ten zpět-prodej děje. Vůbec netuším, jestli takto divně sepsané smlouvy jsou platné, jestli jedna kravina nezneplatní celou věc. Něco takto prodat jako lze, otázka je pak právě hádka. Vážně se domnívám, že naplácat si nějakou cenu u předkupního práva bude jen tak jako.. nanic. Ale nehorázné ceny se fakt bát nemusíme, protože prostě na to nikdo nemá právo. Ani já jako bývalý majitel, ani ten, co mi to zvíře pak chce prodat zpět, ani to nezávisí na třetí straně - případném "lepším" kupujícím - jako že někdo nabídne víc.
Jinak ty ostatní věci jsou nesmysl, pokud na mě přešlo vlastnické právo, nemůže mi bývalý majitel držet papíry a tak dále. Leda to bude půjčení zvířete, dočasná péče za peníze, a až po splnění podmínek, co si navymýšlel prodejce, přijde kupní smlouva.
"Ale nehorázné ceny se fakt bát nemusíme, protože prostě na to nikdo nemá právo."
Ale má, i takoví vyčuránci se dnes najdou.
A ty ostatní věci, které komentujete jako nesmysl, se tak prostě u koupě PP koček dělají. Pokud tedy nechcete zakoupit vykastrované 3měsíční kotě.
karo2702
napsal(a):
Vidíte, možná by šla domluvit ta kastrace, to mě ani nenapadlo. Moc veterinářů králíky nekastruje, ale tím bych si to aspoň fakt ohlídala. Myslím, že zadržení pp by případného množitele nezastavilo. Králičí "chovky" si píšou vlastní výpisy předků a můžou si je s klidem vymyslet. U králíků je ta morálka mnohem horší než u psů nebo koček
Děkuji za názor
Rádo se stalo.
napsal(a):
Jj, vím že to držení pp se tu už řešilo. Ani jsem nic takového v plánu něměla. Nejvíc mě asi zajímalo jak definovat tu cenu u předkupního práva a jestli se dá odvolávat na smlouvu, pokud by byla podmínka porušena.
Děkuji
napsal(a):
Edit: Takto to prostě chodí, fakt je, že většina lidí si koupí právě to vykastrované kotě. A když se Ti to příčí (rozumějte mně), tak holt Ti zadržím PP. Mně to přišlo od chovatelky jaksi pochopitelné. Do té doby jsme se neznaly, nemohla tušit jaké budu mít úmysly.
Druhá věc je, jaká je vymahatelnost takovýchto smluvních dodatků, ale vzhledem k tomu, že k smlouvě jsou vždy potřeba dva lidé a tedy dva podpisy, tak předpokládám, že pak jeden z těch dvou se nezačne cukat a vymýšlet hovadiny.
karo2702
napsal(a):
Jj, vím že to držení pp se tu už řešilo. Ani jsem nic takového v plánu něměla. Nejvíc mě asi zajímalo jak definovat tu cenu u předkupního práva a jestli se dá odvolávat na smlouvu, pokud by byla podmínka porušena.
Děkuji
Stran té ceny - nevím, jak by se ošetřilo, že bude řešena, až by případně nastala ona situace. I proto si myslím, že je fér do kupní smlouvy rovnou nějakou sumu dát (jak jsem psala, mám pocit, že u mě je to 50% kupní ceny, ale mám teď smlouvu zašantročenou, musela bych ji pohledat); předpokládám, že ceny PP zvířat se neliší v čase tak moc jako třeba nemovitosti, proto v tom nevidím problém.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tady v tom byrokratickém bordelu Vám jednoznačně neodpoví ani právník.🙂 Poslanci prý opět zrušili předkupní právo u nemovitostí a teď se jen čeká na senát jestli to posvětí.Logicky bohužel v "právu" nelze uvažovat.Co platí letos,příští rok již nemusí a co jsem se bavil nedávno se sousedem(státní zástupce),tak zrovna všeobecně kolem toho předkupního práva je v tom hodně nejasností.No zkuste dohledat na netu a možná budete moudřejší.🙁

Cože zrušili? Snad vrátili asi tak před dvěma lety. Zrušené zcela ani snad nebylo nikdy, ale to nevím jistě. Jednalo se o pp spoluvlastníků a toto zas právě bylo vráceno v platnost.
Ne, já jako člověk s předkupním právem nemusím přistoupit na nesmyslnou cenu, která je v kupní smlouvě "budoucího kupce". Ta smlouva mi právě musí být předložena, abych si to mohla rozmyslet. Kdyby to vypadalo moc blbě a nedohodli jsme se v klidu, pak nastupuje soud.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Staci formulace za cenu jakou bude nabizen pripadne ostatnim. Nebo tsk nějak. Coz znsmena ze ho nemuze chovateli nabizet za 2tis a prodat kamosovi za litr. Nicmene pravne vymahatelne to prakticky nebude. Možná by to resil soud a policie u drahych zvirat za par set tisic ale fakt ne u kralika.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Cože zrušili? Snad vrátili asi tak před dvěma lety. Zrušené zcela ani snad nebylo nikdy, ale to nevím jistě. Jednalo se o pp spoluvlastníků a toto zas právě bylo vráceno v platnost.
Ne, já jako člověk s předkupním právem nemusím přistoupit na nesmyslnou cenu, která je v kupní smlouvě "budoucího kupce". Ta smlouva mi právě musí být předložena, abych si to mohla rozmyslet. Kdyby to vypadalo moc blbě a nedohodli jsme se v klidu, pak nastupuje soud.
No tak to už zase teď ruší.😀
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-obcansky-zakona-predkupni-pravo-spoluvlastniku.A200212_092750_domaci_kop

neverend
napsal(a):
No tak to už zase teď ruší.😀
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-obcansky-zakona-predkupni-pravo-spoluvlastniku.A200212_092750_domaci_kop
Hm hm ne. Furt spoluvlastnictví v bytovkách a takových složitějších věcech a zas se mění jen několik podmínek, v tomto případě je to dobrá změna, ale
rozhodně nikdo tohle právo nezruší. Fakt ne. Výjimka je osoba blízká, ale tak to už .. no prostě když budu chtít mít fakt smlouvu ok, dám to zpracovat člověku, co na to má titul a praxi a zabývá se majetkovým právem. Jinak jako stahovat si z netu vzory s dávno neplatnými čísílky paragrafů.. no..
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Hm hm ne. Furt spoluvlastnictví v bytovkách a takových složitějších věcech a zas se mění jen několik podmínek, v tomto případě je to dobrá změna, ale
rozhodně nikdo tohle právo nezruší. Fakt ne. Výjimka je osoba blízká, ale tak to už .. no prostě když budu chtít mít fakt smlouvu ok, dám to zpracovat člověku, co na to má titul a praxi a zabývá se majetkovým právem. Jinak jako stahovat si z netu vzory s dávno neplatnými čísílky paragrafů.. no..
Jo tak to si stěžujte u redakce idnes a ne u mě.😀 Já to nepsal a říkal jsem že jsem jen něco zahlédl.Možná spíš z hlediska že zákony se pořád mění a co platilo dnes,již nemusí zítra.Soud může klidně smést smlouvu ze stolu a postupovat standardně podle platného OZ,pokud bude chybně sepsaná.
Janae1

XXX.XXX.160.6
karo2702
napsal(a):
Zdravím,
Děkuji
A co darování?
Pokud králíky darují a neprodaj, tak jakou máte šanci uplatnit předkupní právo?
Celé mi to přijde na hlavu postavené, pokud něco prodám, tak mi věc (zvíře) už napatří a nedělám si na ni nárok.
Janae1
napsal(a):
A co darování?
Pokud králíky darují a neprodaj, tak jakou máte šanci uplatnit předkupní právo?
Celé mi to přijde na hlavu postavené, pokud něco prodám, tak mi věc (zvíře) už napatří a nedělám si na ni nárok.
Děkuji za názor. Určitě takto se na to také dívá spoustu lidí a já to respektuji. Proto se ptám jak vymahatelné to je a jak to v praxi funguje nebo nefunguje.
Určitě nechci dělat problémy budoucím majitelům, pokud budou chtít dát králíčka známému, že už se o něj nemohou starat nebo tak. Ale nerada bych, aby se tímhle způsobem opět dostal do nějakých nezodpovědných rukou.
Ale pravda je, že když ho dají do zoo na skrmení, taky s tím nic neudělám. Stejně tak ho můžou někomu dát a říct, že umřel a pod. Takže s tím stejně asi nic nenadělám a můžu se jen modlit, že se mají dobře

neverend
napsal(a):
Jo tak to si stěžujte u redakce idnes a ne u mě.😀 Já to nepsal a říkal jsem že jsem jen něco zahlédl.Možná spíš z hlediska že zákony se pořád mění a co platilo dnes,již nemusí zítra.Soud může klidně smést smlouvu ze stolu a postupovat standardně podle platného OZ,pokud bude chybně sepsaná.
Ne že může, ale musí postupovat podle platného OZ. A stejně tak já teď podepisuji smlouvu, která je právě teď platná podle teď platného OZ.
Idnes je sice občas brak, ale Vy jste jen nepochopil, o jakou změnu se jedná :)
Vymahatelnost v praxi je nic moc naprosto u všeho, takže.. :-)
Úplně mě jde porazit při představě, že se naše štěňátka, slepičky, morčátka,.. dostanou do ruk nějakému ignorantovi, ani je vlastně nechci nikomu dát, tak radši nic nechovám. To je prostě chovatelova noční můra, špatný nový majitel. Nezávidím.

karo2702
napsal(a):
Zdravím,
Děkuji
V tom jdou vidět prachy, to neschováte. Hlavně, aby se ti králíci nedostali do ruk někoho, kdo si na nich namaže kapsu.
To máte akorát možnost vykastrovat je, než budou prodáni. Ačkoli s takovou možností osobně výslovně nesouhlasím, protože plemena nejsou majetkem určité skupiny lidí, patří všem.
Protože jinak je teoreticky nemožné zabránit tomu, aby toho králíka nikdo nevyužil, jak nechcete.
Chytrák si prostě koupí králíka s nějakou podmínkou, za měsíc zavolá, že měl doma návštěvu s loveckým psem a králík to má za sebou a už je v omáčce, tak budete možná litovat, pokud jste citlivka. Zatímco dotyčný má králíka stále a už si shání druhé pohlaví, aby mohl začít množit a kšeftovat. K tomu jsou smlouvyúplně na nic a pokud si tam uvedete podmínky, jakože majitel dostane takovou a onakou pokutu, když mu králíčka zakousne pes nebo kuna nebo srazí auto, tak si ho normální člověk prostě nekoupí. Tak se věci mají, a to může platit u všeho, v čem lítají peníze.
Za druhé-když ho králík přestane bavit, tak je lepší, když ho majitel prodá a nikdo mu do toho nekecá a nezrazuje. Pokud jde o dražšího kastráta (píšete vzácné plemeno), tak si ho asi nevezme nějaký mamlas, co se o něj starat nebude, ten si koupí králíka nízké hodnoty.
Janae1

XXX.XXX.160.6
karo2702
napsal(a):
Děkuji za názor. Určitě takto se na to také dívá spoustu lidí a já to respektuji. Proto se ptám jak vymahatelné to je a jak to v praxi funguje nebo nefunguje.
Určitě nechci dělat problémy budoucím majitelům, pokud budou chtít dát králíčka známému, že už se o něj nemohou starat nebo tak. Ale nerada bych, aby se tímhle způsobem opět dostal do nějakých nezodpovědných rukou.
Ale pravda je, že když ho dají do zoo na skrmení, taky s tím nic neudělám. Stejně tak ho můžou někomu dát a říct, že umřel a pod. Takže s tím stejně asi nic nenadělám a můžu se jen modlit, že se mají dobře
Já to chápu, každý má strach o svoje "miminka", kolikrát jsem odmítla zájemce o koťata.
Na druhou stranu, pokud stojím a zvíře a chovatel si klade nesmyslné nároky, tak odkejvu a dál si dělám dle sebe. Kontrétně v mém případě "kočka nesmí ven".
A takto to bude řešit většina lidí, podmínky přislíbí, ale nedodrží.
neverend

XXX.XXX.213.247
karo2702
napsal(a):
Tak to Vás plně chápu s těmi obavami aby se zvířátko dostalo do dobrých rukou.🙁 A že těch špatných je dnes alespoň podle mě víc.Řeknu to asi trochu "blbě",ale představte si že i kůň se může ztratit a neuděláte majiteli nic.Takový králík bude o mnoho jednodušší a policie ho jistě bude s plným nasazením hledat.🙂 Jistota dobrých rukou jsou pouze a jedině ty Vaše.🙂 Prodej je prostě prodej a ztráta kontroly a moci nad zvířetem.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Ne že může, ale musí postupovat podle platného OZ. A stejně tak já teď podepisuji smlouvu, která je právě teď platná podle teď platného OZ.
Idnes je sice občas brak, ale Vy jste jen nepochopil, o jakou změnu se jedná :)
Vymahatelnost v praxi je nic moc naprosto u všeho, takže.. :-)
Úplně mě jde porazit při představě, že se naše štěňátka, slepičky, morčátka,.. dostanou do ruk nějakému ignorantovi, ani je vlastně nechci nikomu dát, tak radši nic nechovám. To je prostě chovatelova noční můra, špatný nový majitel. Nezávidím.
No,právnické rozbory necháme právníkům,ale s tím chovatelstvím to máte podobně jako já.😀 Mě by zavřeli kdybych se dozvěděl že "mému" zvířeti někdo ubližuje a je jedno co by bylo napsáno ve smlouvě.Na zvířata jsem "cíťa",protože se nemohou bránit.

Já mám na tohle nepopulární názor, ale pokud něco prodám, je to prostě majetek toho, komu jsem prodala. Pokud mi to vadí, neprodávám, nechovám. Mě třeba konkrétně u králíků vadilo chování několika nových majitelů a přestala jsem živá zvířata prodávat.

napsal(a):
Já mám na tohle nepopulární názor, ale pokud něco prodám, je to prostě majetek toho, komu jsem prodala. Pokud mi to vadí, neprodávám, nechovám. Mě třeba konkrétně u králíků vadilo chování několika nových majitelů a přestala jsem živá zvířata prodávat.
Také tento nepopulární názor zastávám :)
"budu nabízet králíčky s PP docela vzácného plemene, takže nepředpokládám, že půjdou k chovateli."
A proč to předpokládáte? A pokud by chtěl někdo králíčky do chovu, tak mu je neprodáte?
Nezlobte se, ale takto napsané to spíš na mně působí, že se nechcete vzdát svého monopolu na toto plemeno.
Jinak souhlasím s ostatními, právní vymahatelnost předkupního práva by byla u nás obtížná, a pokud byste to pak chtěla vymáhat soudně, tak byste se dosoudila nejspíš až za života pravnuků původního králíčka...
Janae1

XXX.XXX.160.6
Nyala
napsal(a):
"budu nabízet králíčky s PP docela vzácného plemene, takže nepředpokládám, že půjdou k chovateli."
A proč to předpokládáte? A pokud by chtěl někdo králíčky do chovu, tak mu je neprodáte?
Nezlobte se, ale takto napsané to spíš na mně působí, že se nechcete vzdát svého monopolu na toto plemeno.
Jinak souhlasím s ostatními, právní vymahatelnost předkupního práva by byla u nás obtížná, a pokud byste to pak chtěla vymáhat soudně, tak byste se dosoudila nejspíš až za života pravnuků původního králíčka...
Já tomu nerozumím, ale nebere se v potaz i škoda, která vznikla postiženému?
Jaká může být cena takového králíka? 2000Kč? Jaká vznikne škoda nedodržením smlouvy? Dle mého by to vůbec k soudu nešlo, možná k nějaké přestupkové komisy.
Dle mého by se králíkem policie vůbec nezabývala, sepsala by a odložila.
Nyala
napsal(a):
Jistěže prodala, nejraději jen chovatelům. Ale ono když jsou kromě mě jen tři další chovatelé v čr, tak i kdyby přibyli další, tak asi neprodám celý vrh jen chovatelům.
Ale stejně z toho není žádné pořádné východisko, takže to udělám jak každý jiný chovatel. Prodám normálně přes inzerát nebo na výstavě a nebudu to komplikovat. A budu jen doufat, že se dožijí krásného věku.
A monopol si na tom neudělám. A i kdyby, jeden králík stojí 300 a bývají tak 4 ve vrhu, takže vydělat na tom vážně nevydělám, pokud si někdo myslí
karo2702
napsal(a):
Jistěže prodala, nejraději jen chovatelům. Ale ono když jsou kromě mě jen tři další chovatelé v čr, tak i kdyby přibyli další, tak asi neprodám celý vrh jen chovatelům.
Ale stejně z toho není žádné pořádné východisko, takže to udělám jak každý jiný chovatel. Prodám normálně přes inzerát nebo na výstavě a nebudu to komplikovat. A budu jen doufat, že se dožijí krásného věku.
A monopol si na tom neudělám. A i kdyby, jeden králík stojí 300 a bývají tak 4 ve vrhu, takže vydělat na tom vážně nevydělám, pokud si někdo myslí
Takže do té kastrace nepůjdete?
Jinak "monopol" si ale opravdu chovatelé zvířat dělají...a vlastně na tom nevidím nic až tak špatného. Teď teda píšu o kočkách. Chovek je hodně a každá další nová znamená novou konkurenci, horší odbyt, atd. Takže já Vás chápu, i když u Vás je ten důvod myslím si jiný.
rapotacka11
napsal(a):
To mi vadí.
Nesnesla bych, kupovat si "zboží" s podmínkami.
No jo, ale jak jsem to třeba já měla udělat, když jsem si chtěla aspoň jednou za život pořídit kočku s PP? Prakticky všechny inzeráty nabízejí koťata jen na mazlíka. A opět prakticky všichni chovatelé se brání množení tím, že prodávají ta koťata již vykastrovaná. Toto se zase extrémně příčí mně. Proto jsem přistoupila na podmínku zadržení PP do doby než dodám potvrzení z veteriny o kastraci. Peníze jsem dávala hned při odběru kočky. Teoreticky by mi chovatelka mohla PP nedát. A to je asi zčásti i podstatou tohoto vlákna. Jak bych potom já mohla vymáhat smluvené věci, ošetřené písemnou smlouvou s podpisy nás dvou ve dvou kopiích - jedna pro mě, druhou si nechala chovatelka....?
No, přiznám se, že tomu taky moc nerozumím - chtěla jste si konečně v životě pořídit kočku s PP? Budiž, ale na chov asi ne, že, když jste souhlasila s kastrací, pak ale nechápu, proč vám v takovém případě vadí, že vám chovatelka do potvrzení kastrace zadržuje PP?
Pokud je kočka v bytě, tak se kastrovat snad nemusí, ne? Nebo máte i nekastrovaná zvířata? Vím, že máte koček víc, někde jste to tady uváděla....
Nebo se jedná o kocoura? Ono když se napíše kočka, není to úplně poznat
Podstatou mého příspěvku tedy asi je, že i když to je takhle mezi chovateli koček přitrouble nastavené, tak pokud na zvířeti nechcete chovat (a není to značkující kocour), tak by mělo být přece jedno, zda si chovatelka nechá PP? Než řezat do zdravé kočky, tak oželím ten papír, když mi stejně k ničemu není, ne?

Ty kočky jsou čipované?
Janae1

XXX.XXX.160.6
saola
napsal(a):
No, přiznám se, že tomu taky moc nerozumím - chtěla jste si konečně v životě pořídit kočku s PP? Budiž, ale na chov asi ne, že, když jste souhlasila s kastrací, pak ale nechápu, proč vám v takovém případě vadí, že vám chovatelka do potvrzení kastrace zadržuje PP?
Pokud je kočka v bytě, tak se kastrovat snad nemusí, ne? Nebo máte i nekastrovaná zvířata? Vím, že máte koček víc, někde jste to tady uváděla....
Podstatou mého příspěvku tedy asi je, že i když to je takhle mezi chovateli koček přitrouble nastavené, tak pokud na zvířeti nechcete chovat (a není to značkující kocour), tak by mělo být přece jedno, zda si chovatelka nechá PP? Než řezat do zdravé kočky, tak oželím ten papír, když mi stejně k ničemu není, ne?
Není to tak jednoduché.
Kočka není fena. Kočka v ideálních podmínkách mrouská dokud nezabřezne. V reálu jedno mrouskání nevazuje na druhé, některá si dá pár týdnů pohov, některá mrouská nepřetržitě. Kočku to vysiluje a vznikají cysty na pohlavních orgánech.
Kočka se mrouská dost hlasitě, často to zní jak pláč miminka, v bytě to ví všichni sousedi. V mrouskání je nečistotná, snaží se značkovat. Navíc její moč více zapáchá.
Ale popravdě, pokud bych byla ve stejné situaci jako Fíkovnice, asi bych se vykašlala na tak časnou kastraci a klidně PP nechala chovatelce. Ale zase, internet a FCB jsou všemocní a je mi jasné, že příště by mi nikdo neprodal ani kočičí chlup s PP.

saola
napsal(a):
Povím Vám k tomu něco já, protože ohledně koček vím, jak se věci mají ohledně těch kastrací aj.
Kočka samice doma, která není určena k chovu, má být kastrovaná, ale jsou případy kdy nemusí.
Je to z toho důvodu, že kočka se běžně mrouská jednou za měsíc (zhruba). Ten řev člověk snese, pokud je to člověk s pevnými nervy, to není takový důvod ke kastraci. Důvodem je, že kočka může začít říjit i permanentně a to už je pro kočku ohrožující na zdraví. Prostě opakované říje kočičí samici škodí a řešení jsou následující:
Zavedení kocourem-není dobrý nápad u každé kočky, mohou vzniknout moc neatraktivní koťata, o která není zájem a to je problém, co s nimi (když teda majitel kočky nebaští nebo o ně nemají zájem Asiati a hadi). Takovou kočku raději nezavádět.
Dávka Suprelorinu (používá se i pro kocoury, chem. kastrace, zastaví tvorbu hormonů a pohlavní chování, zastaví estrální cyklus u kočky), což je dočasné řešení, když se má nevyspělá kočka zavést později, ale mrouská se moc brzo a často.
Kastrace-odstranění vaječníků a dělohy, nebo jen vaječníků
Všechna tato řešení zastaví mrouskání.
Pak jsou kočky, co mrouskají 1*-3* za rok, což lze vydržet (z pohledu kočky). Prababička má takovou kočku v domě už čtyřletou, zrovna teď vlednu měla pořádnou říji, ale jinak je OK.
Kocourovi v domě nebo bytě nijak běžně nevadí, že není kastrát a nemá to pro něj příliš výhody. Kocoura kastrace velmi pozmění na vnějším vzhledu, pro mě jako chlapa je nereálné, že by to můj kocour neměl tam dole, nebyl by to kocour ale cap a proto se připravuju na možnost soužití s plodným dospělým kocourem. Hlavně ho to změní povahově. Kočka kastrovaná je téměř to samo co nekastrovaná v zimě (neboli mimo říji a odchov), ale kocour bývá jiný-ztratí typické chování kocoura (ale nemusí).
Když je chován nekastrovaný kocour v bytě nebo domě, existuje víc možností, jak to dopadne. Takového jedince je vhodné chovat bez jiných koček, je teritoriální a v případě sebemenšího rozruchu a změny (pach kocoura, jiné kočky) má prostě tendenci značit si to své. Někteří mohou trpět na sexuální frustraci, kocour si ho sám nevytáhá packou, takže...buďto mu majitel koupí nějakou umělou milenku, nebo si kocour doma najde svoji hračku (polštářek). A nebo je krycí a kryje příchozí kočky, ale to pak po krytí zase značkuje. Když se nevyřádí, může být nevrlý. Je normální, že řve kvůli kočkám a kocouří konkurenci za okny, což taky není pořád, to hlavně v době páření koček venku. Některý to snáší hůř a jiný líp. Stejně jako máme psa, co ho minimálně berou háravky, tak může být i kocour lenoch přestože není kastrát.
Co jsem tak pochytil z jejich reakcí, Fikovnice má kastrovanou MCO kočku Elsu s PP barvy stříbrné a nějaké 2 normální kastrované kocoury evropské či nějaký mix, , a jeden měl kdysi panleukopenii a přežil ji (obdiv ). Když chcete vědět, co má.
Děkuji oběma, janae1 i j.erlec, za vyčerpávající vysvětlení.
Vypadá to skoro, že kočka tedy není ideální spolubydlící do bytu obecně, pro mne tedy stoprocentně ne, to je jasné, ale podivuji se, že i přesto je to tak často chované zvíře v bytě - no, asi kastrace je mnohem běžnější než u psů, jinak by se s kočkami v malých prostorách bytů asi těžko žilo.
Nevím, co si o tom myslet, jestli si opravdu musím pořídit sobecky kočku jako bytovou i za cenu chirgurgického zákroku, aby bylo případně soužití pro mne i pro zvíře snesitelné? To si každý holt musí rozhodnout sám....
Koček je tolik, že by se měly kastrovat i ty "venkovní".
Známá ke konci roku dávala kastrovat (= PLATILA)
za 2 kočky. Objevily se u nich v zahradní kolonii.
Měly koťata, přivedly je už větší .
Všechno to bylo vychrtlé ...
Podělané záhony, značkující kocour-ři.
Přemnožené kočky bez domova.

saola
napsal(a):
Děkuji oběma, janae1 i j.erlec, za vyčerpávající vysvětlení.
Vypadá to skoro, že kočka tedy není ideální spolubydlící do bytu obecně, pro mne tedy stoprocentně ne, to je jasné, ale podivuji se, že i přesto je to tak často chované zvíře v bytě - no, asi kastrace je mnohem běžnější než u psů, jinak by se s kočkami v malých prostorách bytů asi těžko žilo.
Nevím, co si o tom myslet, jestli si opravdu musím pořídit sobecky kočku jako bytovou i za cenu chirgurgického zákroku, aby bylo případně soužití pro mne i pro zvíře snesitelné? To si každý holt musí rozhodnout sám....
Kastrovaná je téměř každá koček žijící v bytě nebo domě, i když majitelé nějakého povídají: máme kočku, máme kocoura, mluví většinou o kastrátech.
Existuje možnost, jak mít kočku nekastrovanou doma, ale ta není vhodná. Zakrmit ji příliš, ona pak přestane být pohlavně (ale i fyzicky) aktivní. Nebo si sehnat kocoura nekastráta, co je typický flegmatik a neznačí.
Zrovna kočka je podle mého názoru lepší v bytě než pes nebo jiné zvíře, i za cenu, že se z nutnosti vykastruje. Pes lítá venku za každého počasí a nosí na sobě tedy vše možné, morče a králík a nebo papoušek se.e normálně všude po místnosti, zatímco kočka může být čistě domácí, neroznáší běžně nic na tlapách, je čistá a netáhne z ní zápach (když je zdravá), zahrabává si to po sobě, skočí člověku na sedačku, do postele, lehne k němu a spí.

rapotacka11
napsal(a):
Koček je tolik, že by se měly kastrovat i ty "venkovní".
Známá ke konci roku dávala kastrovat (= PLATILA)
za 2 kočky. Objevily se u nich v zahradní kolonii.
Měly koťata, přivedly je už větší .
Všechno to bylo vychrtlé ...
Podělané záhony, značkující kocour-ři.
Přemnožené kočky bez domova.
Toulavé kočky, to už je druhý extrém, co by se měl radikálně jednou vyřešit. Problém je v lidech, co se takto zbavují koček.
Jak je vidět, součásná kastrační vlna problém zcela nezastavila a nezastaví, jen více méně omezí.
Kdybychom se to rozhodli řešit radikálně a extrémně, zlikvidovat toulavé populace a utrpení, tak by se všechny vlastněné kočky musely na čas pozavírat, všechny venku do posledního kusu vychytat mimo ty již kastrované v rámci programů (v zimě), utratit nemocné a hodně hubené, zdravé nabídnout (některé by našly domov) a zbytek by byl humánně poražen a nechán šikmookým pro jejich kulinářství. Pak by byly kočky s domovem opět vypouštěny i ven a byla zavedena třeba povinná evidence koček (tetování koťat do ucha nebo čipy a registrace přísná jak u krav), pak by nikdo kočky nemohl pohazovat, pokud by byla všechna (tedy dle zákonů) odchovaná koťata evidována.