Ahoj prosim o zhodnocení a vase zkusenosti s temito granulemi Agil(viz odkaz dole) ? Slozeni a cena mi prijdou dobry. Nebo co je v nich pripadne špatného? Budu ráda i za doporuceni jinych v cenove kategorii tak do 1000Kc(plus,minus) za co nejvetsi baleni. A jeste zda je dobre smichat treba dva druhy granuli napr.tyto agil s o neco lepšíma? Lepší nemichat nebo je to mozne? A jeste co si myslite o tech za stud. lisovanych, treba bardog top meat 70, me se slozeni libi, ale asi jako u vsech u tech za stu. lis. ve slozeni neni uvedene kolik procent masa a jakeho obsahují proto tomu moc nevěřím a cetla jsem ohledne toho i diskuze a psalo to hodne lidi ze neni mozne aby tam nacpaly 70%suseneho masa a hlavne ze cena by byla jina. V popisku to sice maji ze obsahuji 70%sus.masa ale ve slozeni uz ne, tak by to melo byt hlavne do popisku si každý muze napsat co chce. To same petkult a asi vsechny za stud. lisovane kde uvadeji vysoke %masa. Diky moc za odpovědi
https://krmivo.puffins.cz/agil/72-132-agil-adult-sensitive-lamb-venison-grain-free.html#/28-velikost_baleni-10kg
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak především Agil má masa 8%. Zbytek jsou moučky, které jsou dost blbě konzervované, takže bych tím nekrmila.
Pro jakého psa to je?
Markus Mühle určitě dost masa obsahuje, musí to psovi ale sednout. Jde o to, aby dobře vycházela denní dávka krmiva, ne cena za balení.
Jinak jako bezpracné krmení a levnější je hodit psovi celé kuře. Supermarket 44,90kč.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse?q=levn%C3%A9%20granule

Hrnecek
napsal(a):
a kde jste vyčetla 8procent? Má 25 čerstvýho a 45procent moučka. A jak jsou konzervované? A které markus muhle myslíte? Koukám jak na ty levnější tak dražší a ani v jedněch nevidím ani procento masa, čerstvého, pouze moučku. A nevím jestli jít do těch za studena lisovaných. Díky
Žádná moučka v MM není. Je to produkt fabriky, která si velmi zakládá na přírodních surovinách a vůbec celém procesu výroby.
Je to špatný překlad - originál je "mleté maso". Je tam maso z volných chovů, z toho se opravdu moučka nevyrábí.
Kuřecí sušené mleté..
Moučka je konzervovaná co největšími sajrajty, jinak by nevydržela roky v pytli na podlaze ve stodole. Je to ten nejblbší produkt - zbytky z toho, co už se jinak využít nedá.
https://www.youtube.com/results?search_query=meat+meal+rendering
Lisované granule jsou vhodné pro toho psa, co není nějak moc aktivní, nežije v boudě čistě jen o těchto granulích. Mají málo tuku a proteiny se též nepředaly. Ale je to kvalitní žrádlo. Když k tomu přihodíte kus masa vcelku - i s tukem a kostí, bude to ok.
Jsou to malé tvrdé válečky, takže to pes nemusí chtít.
A dávkování prostě nemusí stačit.
Pročtěte si tady těch 100 témat ;-)
PS: krmivo s 45% moučky nebude mít 25% bílkovin - moučka má od 50% bílkovin výš...drůbeží moučka: Ethoxyquin (used as a preservative), drůbeží tuk dtto....v evropě podobně
Aha, ja bych asi radeji aby nebyli za studena lisovane,pes je aktivni dost a nikdy jsme je nezkousel, nanapadaji vas nejake které by jste doporucil v této cenové kategorii jak jsem psala, plus minus?Tu moucku obsahuji skoro vsechna krmima, i ty o dost dražší co jsem koukala😐. A jeste prosim jake ty slozky jsou spatne konzervanty v tom agilu abych vedela pripadne i u jiných granuli na co koukat? Nebo to tam neni uvedeno, to by melo byt ne? A co si myslite o tom míchání granuli je to možné nebo spis nevhodne? Treba rano dat jedny a vecer druhe nebo najednou je smichat nebo radeji vubec a zustat u tech ktery mu budou vyhovovat a nemenit casto? Jeste jednou díky
složení:
jehněčí 45% (čerstvé 10%, masová jehněčí moučka 35%), brambory, zvěřina 25% (čerstvé 15%, zvěřinová moučka 10%), hrách, domácí ovoce (čerstvé, sušené, ovocný extrakt)
Masová moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, jejichž tuk lze částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev."
Přihodí se antioxidanty a narve se do bigbagu.
Co může způsobit podávání takových produktů vašim zvířecím společníkům? Někteří veterináři tvrdí, že krmení zvířat odpadem z jatek zvyšuje možnost jejich onemocnění rakovinou a jinými degenerativními chorobami. Metody vaření používané výrobci krmiv pro domácí zvířata – jako vyškvařování, protlačování (tepelný a tlakový systém používaný k „nafouknutí“ suchého krmiva do nugetů nebo zrn) a pečení – nemusí nutně zničit hormony používané k vykrmení hospodářských zvířat nebo ke zvýšení produkce mléka, ani léky jako antibiotika či barbituráty používané k eutanázii zvířat.
krmte maso
https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94.

lupus4
napsal(a):
no tv, a ta cena 67Kč/kg
odečtěte si clo, DPH, marži prodejce a výrobce...
dostanete se k nákladům 5kč/kg výrobku....za to tam je fakt jen to "nejlepší"
Vyrábí se tady.
PS pro zadavatele: máte odkaz, čtěte, mě to moc neba.
Diky za nazory a ktere by jste tedy jeste doporucily? Ja co koukala tak moucka je snad ve vsech granulich. Barf nechci a ani to pes nechce, obcas mu davam maso nebo se spis pokousim a sni kus a konec. Odkaz nevidim, akorat na to krmte masem a to nejde otevřít, ale o to uz jsem se parkat pokousela.
lupus4
napsal(a):
a teď ?
https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94
a tak já zas chápu že každý nechce nebo ani nemůže takto psa krmit. a někteří psi syrové maso ani nechtějí. Náš pes třeba nepozřel vůbec játra, plíce, vnitřnosti. Nesežral žádné ovoce ani zeleninu kromě mrkve. Dávali jsme granule, konzervy a maso.
Koukam na to a na ty co jsem koukala tak maji fakt skoro všechny moucku(brit care, calibra, ontario,). Libi se mi petkult jsou uz teda trochu dražší ale uvadeji 60%suseneho masa, myslite ze je to mozne, jeste za tyhle peníze? Psala jsem o e-mail, jestli to tak je a proc to neni uvedeno ve slozeni a napsaly ze budou psat vyrobci tak jsem zvedava. To same ten bardog ty uvadeji 70%sus.masa ale take jen v popisku a ve slozeni uz taky ne, což je vubec divne za ty penize, ale ty jsou za studena lis. radeji bych normalni. Co si o tom myslíte? Ještě jsem nasla simsons premium ty bych rekla ze maji uz dobre složení nebo je tam take neco spatne? A brit fresh? Víte prosim jeste o jiných v podobne cenove relaci? Furt hledam a nic jineho v teto cenove relaci jsem uz nenasla, i toto uz jsou dražší. Jeste jednou diky
Koukam na to a na ty co jsem koukala tak maji fakt skoro všechny moucku(brit care, calibra, ontario,). Libi se mi petkult jsou uz teda trochu dražší ale uvadeji 60%suseneho masa, myslite ze je to mozne, jeste za tyhle peníze? Psala jsem o e-mail, jestli to tak je a proc to neni uvedeno ve slozeni a napsaly ze budou psat vyrobci tak jsem zvedava. To same ten bardog ty uvadeji 70%sus.masa ale take jen v popisku a ve slozeni uz taky ne, což je vubec divne za ty penize, ale ty jsou za studena lis. radeji bych normalni. Co si o tom myslíte? Ještě jsem nasla simsons premium ty bych rekla ze maji uz dobre složení nebo je tam take neco spatne? A brit fresh? Víte prosim jeste o jiných v podobne cenove relaci? Furt hledam a nic jineho v teto cenove relaci jsem uz nenasla, i toto uz jsou dražší. Jeste jednou diky

Jak velký je pes?
Kolik měsíčně utratíte za granule?
N&D 12kg / 1030kč a 3997kcal/kg = nižší dávka na den. Kupte si dva nebo tři pytle naráz, to je levnější.
Propeska dám dva pytle na měsíc. Co vyjde levněji?
Odpadky doporučovat nebudu.
Levnější dobré granule nejsou.
Tečka.
chci pro dalmatina a ohaře takže oba střední velikost. Doteď jsme jednomu dávali brit premium by nature,u druhého nevím. Tak to N&D by taky ještě šlo,ale wolsfblut ani orijen určitě na dávkování jsem koukala že je o trošku nižší,ale to si opravdu dovolit nemůžeme. Myslela jsem jestli nevíte někdo o nějakých v té střední cenové relaci? A co si myslíte o těch bardog a petkult jak sem psala s tím složením. A ještě pokud by jste měly tip i na kočičí granule ve střední cenové relaci budu také ráda. Objednala jsem na doporučení z kočičí skupiny Brit cat Care Cocco I'm Gourmand a teď koukám že tam je také moučka tak abych věděla pro příště.

Hrnecek
napsal(a):
chci pro dalmatina a ohaře takže oba střední velikost. Doteď jsme jednomu dávali brit premium by nature,u druhého nevím. Tak to N&D by taky ještě šlo,ale wolsfblut ani orijen určitě na dávkování jsem koukala že je o trošku nižší,ale to si opravdu dovolit nemůžeme. Myslela jsem jestli nevíte někdo o nějakých v té střední cenové relaci? A co si myslíte o těch bardog a petkult jak sem psala s tím složením. A ještě pokud by jste měly tip i na kočičí granule ve střední cenové relaci budu také ráda. Objednala jsem na doporučení z kočičí skupiny Brit cat Care Cocco I'm Gourmand a teď koukám že tam je také moučka tak abych věděla pro příště.
No tak já klidně řeknu, co si myslí všichni - buď mějte peníze na kvalitní granule, nebo krmte kuřaty, nebo máte moc psů.
Za tu cenu žádné dobré granule neexistují. Už to chápete? Střední cenová relace jsou Petkult, N&D, Simpsons, Wolfsblut některé druhy jsou levné 15kg balení.
Petkult jsou ok, Bardog jsou nějaké také lisované snad, na složení docela drahé, Brit se mi nelíbí, kočičí granule jsou značky dtto - co je výš v diskuzi a vše ostatní se dovíte, když si ty ostatní diskuze, co máte nahoře odkaz, otevřete a přečtete.
Končím.
Jdu dělat zásoby kuřat na konec světa.
PS: všechny granule mají chlorid sodný - chlor i sodík jsou potřebné věci....je v analýze moc sodíku? není.. to je v Royalu, tak klid
je tam prosím něco nevhodného ve složení:Simpsons Premium Adult Sensitive jehněčí & brambory : Složení
jehněčí (min. 45% - sušené, vykostěné, jehněčí tuk), brambory (min. 26%), řepná dužina, bramborová bílkovina, sušená vejce, pivní kvasnice, jehněčí omáčka, lososový olej, lněná semínka, minerální látky, vitamíny, Yucca-výtažek, brusinky, nukleotidy, mannan-oligosacharidy (MOS), fructo - oligosacharidy (FOS), glukosamin, MSM, chondriotin.
brit fresh: Složení: čerstvá kachna (40 %), sušená kachna (30%), kuřecí tuk (konzervovaný směsí tokoferolů), oves, proso (4%), pohanka, jablka, celá cukrová řepa, lososový olej, kuřecí játra, pivovarské kvasnice, lněné semeno, kolagen, cuketa (2%), špenát (0,4%), řasy, černý rybíz, petržel, rozmarýn, tymián, měsíček lékařský (0,3%), pampeliška, probiotika (Enterococcus faecium 1x109 CFU), glukosamin 1,700 mg/kg, chondroitin sulfat 1,300 mg/kg, frukto-oligosacharidy 220 mg/kg, β-glucan 200 mg/kg, mannan-oligosacharidy 180 mg/kg, yucca 150 mg/kg, slávka zelenoústá 100 mg/kg.
takové řeči si prosím nechte,pokud nechcete poradit tak nemusíte, nikdo vás nenutí,nebo se bavte normálně a ne na takove urovni. Nic o mě nevíte,o situací kterou řeším atd. a ani vám to nehodlám vysvětlovat nemelo by to cenu. Navíc Vaše názory jsou opravdu zajímavé nejdřív mi napíšete at mám peníze nebo nemam tolik psů, a pak na granule které se ptám napíšete že jsou vlastně dobré:-D. Ten chlorid sodný neobsahují všechny a bylo mě doporučeno i od zvěrolékaře se takovým vyhnout,nevím asi tedy máte lepší informace než on. Já tomu nerozumím proto se ptám,kdybych to věděla tak to nezakladám. Další třeba ten bardog top meat 70 se vám zdá na složení drahé? Mě teda naopak právě proto jsem předtím psala že je to podezřelé a asi i spoustě dalších lidí co jsem pročítala diskuze. Navíc neodpovídáte na nic na co se ptám a rady tohoto tipu fakt nepotřebuju:-D. Děkuji a nashle
Informace v propagačních materiálech :
Celá vykrmená kuřata, vybrané kusy hovězího, čerstvé obiloviny a veškeré zdraví prospěšné látky, které Váš pes nebo kočka potřebuje.
Takový obraz šíří v médiích a v reklamě výrobci krmiv pro domácí zvířata.
Ve skutečnosti je tam JEN ODPAD nepoužitelný pro lidi.
Do komerčních krmiv pro domácí zvířata se přidává řada chemikálií ke zlepšení chuti, stability, charakteristiky či vzhledu krmiva. Přísady nemají žádnou výživnou hodnotu. Obsahují emulzifikátory zabraňující odloučení vody a tuku, antioxidanty bránící tomu, aby se tuk stal nechutným, a umělá barviva a příchutě, které činí produkt přitažlivým pro spotřebitele a chutnějším pro jejich zvířecí společníky.
Množství a druh uhlohydrátů v krmivu určuje výživnou hodnotu, kterou zvíře skutečně dostává. Psi mohou téměř úplně spotřebovat uhlohydráty z některých obilovin, jako například z bílé rýže. Až 20% výživné hodnoty z jiných obilovin může zůstat nestráveno. Obsah živin v pšenici, fazolích a ovsu je nízký. Živin v bramborách a kukuřici je podstatně méně než v rýži. Některé ingredience, například arašídové skořápky, se používají jako náplň nebo vlákno a nemají žádnou podstatnou nutriční hodnotu.
Jelikož výrobci potřebují zajistit, aby suchá krmiva měla dlouhou skladovou životnost a zachovala si tak stravitelnost po dopravě a dlouhém skladování, jsou tuky obsažené v krmivu konzervovány pomocí buď syntetických nebo „přírodních“ konzervačních látek. K syntetickým konzervačním látkám patří butylovaný hydroxyanisol (BHA) a butylovaný hydroxytoluen (BHT), propyl gallat, propylenglykol (používá se rovněž jako méně toxická verze automobilových nemrznoucích kapalin) a ethoxyquin. U těchto antioxidantů se uvádí jen málo informací o jejich toxicitě, bezpečnosti, interakcích či dlouhodobém používání v krmivech pro domácí zvířata, která může zvíře konzumovat každý den po celý svůj život.
je to tu jak s tatarama furt dokola , lidi prostě NEchtějí z vlastní blbosti a pohodlnosti NIC řešit a věří zcela nablblým reklamám
tož na závěr oblíbenou citaci a když se nikomu nerosvítí ani pak, tak je to marný ...je to marný...je to marný...
Lidé se dělí na 2 druhy.
Jedni krmí psa masem, a druzí celý život zjišťují, které granule alespoň malý podíl masa obsahují.
Tip první vědí naprosto přesně co jejich pes žere, ti druzí vědí, co by jejich pes žrát měl. Co ale skutečně žere, to věští z popisu složení na obale a kávové sedliny.
nezbývá než na závěr
a ještě názory tipu brit se mi nelíbí a nenapíšete ani proč tak mi to opravdu k ničemu není, zajímalo mě to abych věděla pro které se rozhodnout a proč a hlavně abych věděla i do budoucna čemu se vyhnout nebo co tam není dobrý,protože mi dobrý připadají a zajímalo by mě proč teda nejsou ale tohle mi opravdu nepomůže
Hrnecek
napsal(a):
a ještě názory tipu brit se mi nelíbí a nenapíšete ani proč tak mi to opravdu k ničemu není, zajímalo mě to abych věděla pro které se rozhodnout a proč a hlavně abych věděla i do budoucna čemu se vyhnout nebo co tam není dobrý,protože mi dobrý připadají a zajímalo by mě proč teda nejsou ale tohle mi opravdu nepomůže
nakonec nějaký vyberete a psovi nesednou. co pak?

"Množství a druh uhlohydrátů v krmivu určuje výživnou hodnotu, kterou zvíře skutečně dostává. Psi mohou téměř úplně spotřebovat uhlohydráty z některých obilovin, jako například z bílé rýže. Až 20% výživné hodnoty z jiných obilovin může zůstat nestráveno. Obsah živin v pšenici, fazolích a ovsu je nízký. Živin v bramborách a kukuřici je podstatně méně než v rýži. "
S tím nesouhlasím. Extrudace udělá z příloh takovou univerzální hmotu.
Proto třeba i kecy o nízkém glykemickém indexu jsou kecy. To je tak jediné, co mohu N&D vytknout.
Stravitelnost, využitelnost... všech krmivářských surovin byla už tolikrát zkoumána, testována, zapsána... a je to cca tak, že se to od sebe liší v jednotkách %.
Třeba ten Bardog.. co? 70% čerstvého, mokrého masa, z toho se 3x 1/4 vody ztratí při výrobě a máme nějakých 25% ?
Granule mají 28% proteinu..... další přísady mají také nějaký protein.....no takže fakt max těch 25% masa.
Lisovaných je vždy potřeba krmit víc, tak nevím, na co by mi to bylo... tady byla diskuze přímo s výrobcem a ten říkal, že vlastně neví, jestli používají moučku nebo maso, no tak jako co já s tím. Píší to i na svém webu - v jedné sekci moučka, v druhé maso. Bla bla. Si to tam běžte přečíst, když já mluvím tak neodborně :-)
No fakt nevím, co to máte za problém, ale já můžu přísahat na všechny granule světa, že žádné levné dobré nejsou.
Jo a ještě znám pečené.
Si prostě kupte kuře. To znám také pečené.
Bardog jsou lisované a ty nechcete. Je tady milion diskuzí o granulích a všechny blbé, že jo, nikdo nechce pochválit Agil. Brit. Boha už ten název.
jinak s tím chloridem to vím že je to sůl ale nevím v jakém množství je to dobré a v jakém už ne, bylo mi řečeno že to tam přidávájí kvůli tomu aby to psům chutnalo zbytecne moc. Ale nikde neuvádějí množsví těch chloridů nebo ano? A taky je některé obsahují a některé ne tak já už nevím co je vlastně dobré . Jinak o barfu samozřejmě vím že by to asi bylo nejlepší,ale o tom se nebavíme.

lesnížínka
napsal(a):
Vzala bych ty simpsons a nevím, co pořád všichni máte s tím chloridem, jako by chtěl někdo psa otrávit...vždyť je to normální sůl
Neasi. Ostatní výrobci ji tam nasypali taky, jenže už v přísadách, takže to uvádět nemusí.
Můj názor na Brit je podle mě naprosto v pořádku. Je můj. V každém jazyce jiné složení, na otázku "co to je moučka" odpoví "rozemelete let´s bite a máte sušené maso", no tak s tím se jděte vycpat do muzea. Ostatní se dovíte, když si prostě otevřete tohle https://www.ifauna.cz/psi/diskuse?q=levn%C3%A9%20granule
Ještě to umím takhle: Let´s otevřít tohle https://www.ifauna.cz/psi/diskuse?q=levn%C3%A9%20granule
Máúcta.
nepotřebuju aby je někdo chválil jen sem se ptala co v nich není dobře abych věděla. A třeba ty simsons,petkult ani ty brit nejsou uplne levné je to lepší střed bych řekla. Jinak s tím složením u britu fresh jsem nevěla,četla jsem na ně chválu oproti těm care a by nature. Jinak ty odkaZy na všechny diskuze asi přečíst nestihnu . A když které vyberu nesednou tak je prodám a dávat nebudu a vyzkouším jiné, jiné řešení nevidím

Hrnecek
napsal(a):
nepotřebuju aby je někdo chválil jen sem se ptala co v nich není dobře abych věděla. A třeba ty simsons,petkult ani ty brit nejsou uplne levné je to lepší střed bych řekla. Jinak s tím složením u britu fresh jsem nevěla,četla jsem na ně chválu oproti těm care a by nature. Jinak ty odkaZy na všechny diskuze asi přečíst nestihnu . A když které vyberu nesednou tak je prodám a dávat nebudu a vyzkouším jiné, jiné řešení nevidím
Fakt nechcete ještě zkusit ten barf? Vyjde to levněji. Popř. jestli by si pes nejdřív nedal sušené a pak přejít na syrové. Já jsem v pohodě, polkne mi všechno (i samotnou sušenou přílohu zalitou vodou) a do smrti se mu budu omlouvat, že byl jako štěně na keksech. A že ve finále stály 2000 Kč/12 kg a stejně je narozdíl od jídla nevdechnul, ale rozvážně chroustal.
Hrnecek
napsal(a):
Zrovna u Britu tady je tisíc příspěvků, co je na něm špatně.
Projeďte si starší diskuze. Jsou tam doporučované relativně levnější granule, je tam vysvětleno, proč levné granule jsou špatné, všechno tam je. Jen je musíte najít. Nebo kliknout na odkaz od megí v prvním příspěvku. Nebo vyhledávejte přes google (zadejte ifauna granule nebo něco podobného), zdejší vyhledávač není nejlepší.
Ono je jasné, že přečíst to trvá spoustu času. Ale napsat to trvalo ještě déle, nemůžete čekat, že Vám to tu někdo přijde zopakovat...
Nejlevnější jedlé jsou:
Lukullus, Petkult, Marcus Mühle, Magnusson, Lupo. Profine je „ještě nezávadný“. Kromě Petkultu a Profine jsou všechny za studena lisované.
Kvalitní granule nemůžou být levné. Já měla na labradora limit cca 1 000 Kč měsíčně, to jsme mohli kupovat i NaD, Essential, Barking Haeds (ty mu teda neseděly...), Purizon, Simpson a Marp. Už jsem to tu psala - za svůj víceméně zdravý život mě stál tolik, že bych si za něj mohla koupit nové auto. Psi nejsou levní, tak to prostě je. A kdo nemůže dát bokem tisícovku na psa na krmení a druhou tisícovku na psa pro případ veterinárních výloh, ten si zkrátka psa nemůže dovolit. A malý pes nepomůže, alespoň u nás to tak není - malý pes potřebuje obvykle jiný, koncentrovanější typ krmiva, malá balení bývají dražší. Krmný den u kavalíra nás stojí mezi dvaceti a pětadvaceti korunami, pětkrát těžší labrador nás stál mezi dvaadvaceti a třiceti korunami na den. To zas není taková položka, prostě si odpustíte (Vy jako rodina, ne Vy konkrétně) každý den nějakou drobnost a můžete psům pořídit kvalitní granule.
Nejlevnější kvalitní strava je skutečně barf - ale pokud nemáte čas ani si pročíst staré diskuze, nebudete mít čas si nastudovat, jak krmit barfem.
Ten barf nevim ani jestli bych momentalne dala. Zkousim davat obcas syrove maso, ale to musi byt aby trochu snedl, nedovedu si ani predstavit jak by snedl takove mnozstvi jake by mel. A taky neni uz nejmladsi a zvykat ho ted, zda uz neni pozde. Dalsi věci co jsem koukala na sestovovani tech jídelníčku co a jake mnozstvi, to chce taky něco o tom vedet aby mu nic nechybelo atd. a skladovani takového množství masa to by se mi asi taky uplne nevešlo. Na vetsine by se asi slo domluvit primo z reznikem zda by mi neco nechavali. Delate to nekdo tak? Co jsem koukala tak hodne objednavaji z netu uz ty zamrazene balíčky. Neco trosku jsem o tom cetla, ale zatim toho moc nevim
Taky mam strach z kosti, aby je poradne rozkousal pokud by je texa vubec jedl to jsem nezkousela, pak vyprazdnovani.. A taky zelenina to taky nevim jestli by jedl. Zkusim mu nekdy udelat nějakou menší misku na zkousku a uvidím. A myslite ze by slo kombinovat, treba bud jednou za den barf podruhe granule nebo treba 3 tydne barf zbytek granule? Nebo lepsi ne kombinovat? Zatim jsem davala maso jen pro spetreni. Asi kvuli složení ne kombinovat ze
díky na ty už jsem také koukala,ale když napíšu třeba brit nebo tak něco tak mě to hodí na všechny ti dizkuze asi a nikde které sem zkoušela rozkliknout o tom nic nebylo. Ještě to prozkoumám odpoledne. A neříkala jsem že nemůžu dát bokem tisícovku,kolem té tisícky ty granule hledám. Mluvila jsem že 2000kc už by bylo dost. A věřte že diskuzí jsem pročetla hodně,ale spíš jinde tady mi to přijde hodně nepřehledné ten vyhledávač když jsem tam něco zadala tak jsem nenašla co jsem hledala. A o tom barfu už jsem psala, něco málo o tom každý den přečtu když mam chvíli ale nepočítám že budu všechno vědět za týden. A postupně zkouším a budu dál,ale nejsem zatím rozhodnutá zda přejdeme nebo ne to se teprve všechno uvidí,ale zjišťovat dopředu ve volných chvílích o tom budu.
Hrnecek
napsal(a):
Ten barf nevim ani jestli bych momentalne dala. Zkousim davat obcas syrove maso, ale to musi byt aby trochu snedl, nedovedu si ani predstavit jak by snedl takove mnozstvi jake by mel. A taky neni uz nejmladsi a zvykat ho ted, zda uz neni pozde. Dalsi věci co jsem koukala na sestovovani tech jídelníčku co a jake mnozstvi, to chce taky něco o tom vedet aby mu nic nechybelo atd. a skladovani takového množství masa to by se mi asi taky uplne nevešlo. Na vetsine by se asi slo domluvit primo z reznikem zda by mi neco nechavali. Delate to nekdo tak? Co jsem koukala tak hodne objednavaji z netu uz ty zamrazene balíčky. Neco trosku jsem o tom cetla, ale zatim toho moc nevim
Taky mam strach z kosti, aby je poradne rozkousal pokud by je texa vubec jedl to jsem nezkousela, pak vyprazdnovani.. A taky zelenina to taky nevim jestli by jedl. Zkusim mu nekdy udelat nějakou menší misku na zkousku a uvidím. A myslite ze by slo kombinovat, treba bud jednou za den barf podruhe granule nebo treba 3 tydne barf zbytek granule? Nebo lepsi ne kombinovat? Zatim jsem davala maso jen pro spetreni. Asi kvuli složení ne kombinovat ze
Pokud jde o psa, který byl zatím jenom na granulích, tak přechod na barf opravdu může být problém a nemusí probíhat hladce. Návodů, jak přecházet z granulí na syrovou stravu je víc, já osobně bych preferovala pozvolný postup. Nejdřív maso vařit a vařit ho stále méně, nakonec ho jen párkrát otočit v mikrovlnce, aby se zatáhlo a pak teprve syrové. Rychlost postupu podle toho, jakou má pes stolici a jak to snáší. Zpočátku dávat jenom svalovinu, žádné vnitřnosti, které projímají, ani kosti. Kosti až teprve, když pes v pohodě žere syrovou svalovinu.
Nevím, kolik je psům let, možná, že celé kosti už pro ně budou vždy problém - u starších psů mohou dělat problémy i v případě, že byli celoživotně na barfu. V obchodem s masem pro psy lze sehnat mletiny, které už kosti obsahují a s tím by pes mít problém neměl. Případně jdou kosti nahradit i nějakými doplňky, z hlavy vám je ale nenapíšu, nepotřebuju je.
Podívejte, já Vás chápu. Dva psy jsem sice nikdy neměla, ale měla jsem starého psa granuláře. Přejít s ním na barf bylo skutečně nemyslitelné - kosti bych mu nedala vůbec, na syrové maso tak zvědavě koukal, co s tím jako má dělat. Vařené dostával jako doplněk ke granulím. Ovocem a zeleninou se obsloužil sám na zahradě, do toho jsme mu nemluvili, takže nějaké přílohy jsem vůbec neřešila, leda přes zimu dostal banán a kousek jablka. Dostával syrové vajíčko, jogurt, tvaroh, když jsme dělali polévku, dostal všechny chrupavky z masa a taky trochu vývaru, když jsme dělali ovesnou kaši, dostal vlastní miniporcičku s jahodami a máslem. Jinak byl na granulích.
Dostala jsem ho k patnáctinám, krmila jsem ho granulemi, které mi doporučil majitel jeho otce a tím to pro mě skončilo. Trvalo mi cca pět let, než jsem mu mohla dopřát něco lepšího, do té doby mi v tom bránila jak vlastní nevědomost, tak i nedostatek financí - studovala jsem a většina mých příjmů padla na dojíždění a nákup učebnic. Dávala jsem mu různé granule, pes byl venkovní, tak jsem měla přes zimu trošku jiný režim, který vyžadoval energičtější granule. Sedmnáct dní před jeho třináctými narozeninami mi ho vzala nejspíš klíšťová meningoencefalitida. Do té doby byl zdravý, výjimečně zakulhal, třikrát za život měl kožní zánět a několikrát ucpané anální žlázky.
K barfu jsem se stavěla velmi skepticky a doteď nevím, jestli dalšího psa budu krmit masem. Velmi to bude záležet na chovatelce - pokud mě nějak konkrétně nasměruje, věřím, že bude na pes na mase. Nastudovanou teorii mám, ale ta praxe...
Před léty, ještě jako děti, jsme se s kamarádkou „ujaly“ psa ze sousední vesnice. Dvanáctileté holky bez vlastních příjmů - kapesné jsme ani jedna neměly - se snažily udržet cizího psa v jakž takž kondici. Na Vánoce jsem vydyndala předplatné časopisu Svět psů (tenkrát to byl celkem dobrý zdroj informací), kamarádka dostala obojek a vodítko. Byl to velmi hubený mladý pes, snad kříženec hovavarta a slovenského čuvače, ke všemu pravděpodobně alergický na nějaké běžné složky v granulích, kuře, pšenice, něco takového. A tam byl barf naprosto nezastoupitelný - v řeznictví nám dávali kosti zdarma, braly jsme odřezky, vepřové ořezy, slevněné vnitřnosti ve vaničkách, prostě co bylo nejlevnější a zároveň odpovídalo požadavkům psa. Občas nám sousedka chtěla dát vynesenou slepici, kterou jsme musely odmítnout, protože jsme se bály, že pes je na ni alergický. Maso jsme kupovaly výlučně pro lidskou spotřebu, ne že bychom byly tak zarputilé zastánkyně zdravé stravy, ale do zverimexu jsme se zkrátka ani jedna nedostaly. Prakticky to krmení splňovalo základní teoretickou barfařskou poučku, že krmit se má celé zvíře. Ale zázrak se nekonal. V naší péči sice přibral a vypadal podstatně lépe, ale stále měl matnou srst, stále měl takový svázaný pohyb, stále trpěl na kožní záněty, stále mu teklo z očí, i když méně. I přes pravidelné odčervování byl stále trochu hubenější.
O pár let později si kamarádka našla přítele, který jí na psa přispíval. Najednou měla možnosti, o jakých se nám dřív ani nesnilo. Se psem šla na veterinu, udělala vyšetření, koupila nějaké hypoalergenní granule, tuším Hill's nebo Eukanuba, tenkrát to byly moderní značky (na střední jsme šly každá jinam, přestaly jsme se tolik vídat a pes prakticky skončil u ní - je pravda, že tehdy mu mohla poskytnout víc než já). Když jsem ho pak po měsíci uviděla, nemohla jsem ho poznat. Z tlap mu zmizely rezavé fleky a uzdravily se mu oči. Za cca půl roku se mu zlepšila srst a přestalo mu táhnout z tlamy. Zmizely mu kožní záněty a vrátily se zas až pár měsíců před smrtí. Dožil se jedenácti let, uspali ho na veterině pro selhání ledvin.
Nemyslím si, že by to byla vina toho barfu. Jen ten pes potřeboval ještě něco, co jsme mu do toho krmiva nedodaly, a nepřišly jsme na to, co to je. Nebo potřeboval něco vynechat. Měl nároky, kterým jsme nedokázaly vyhovět. Ale vyhověly mu ty granule.
Co tím chci říci? Nedávejte svým psům NaD, protože Varaxi z diskuze byla spokojená, nedávejte jim barf, protože to na ifauně tvrdí. Dávejte psům nezávadné krmivo, které jim sedí. Mohou to být granule, může to být barf, může to být vařené. Může to být pro každého psa něco jiného.
Faktem je, že pokud máte psy popelnice, kterým sedí víceméně všechno, kvalitní barf je nejlevnější. Ale není zárukou, že to ti psi budou žrát, a není zárukou, že psům sedne.
A hlavně Vás chci varovat před přílišným střídáním značek a typů krmiva - psům může trvat déle, než si na nové krmivo zvyknou. Zkoušet co čtrnáct dnů nové granule a prokládat je řízkem může být hodně špatný nápad. Ono je to vlastně dobře, dá Vám to čas ke studiu.