Pes nám začal bezdůvodně vážně hrozit.

Československý vlčák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Čsv

28.2.2020 21:54
Čsv

XXX.XXX.10.30

Dobrý den, máme téměř tříletého čsv, nemá rád psy, nemusí děti, jinak byl donedávna bezproblémový. Bydlí s námi vevnitř, přítel pracuje z domu, hodně se mu věnujeme, děláme s ním několik sportů, je šikovný na výcvik a baví ho to. Bohužel výchova nám asi nejde tak dobře jako výcvik. Byť ho například odvoláme i od zvěře, tak zákazy jinak moc nerespektuje, snažíme se, aby chápal, co se má a co ne, hodně chválíme, ale pokud překročí hranice (např vyjetí po procházející dítěti nebo když mu x krát řekneme ne, třeba když terorizuje slepice či kocoura a stejně pokračuje) tak ho sejmu. Před pár měsíci nám ale začal bezdůvodně vyhrožovat, to vypadá tak, že se nám postaví, čumí, napruží se, zježí, vrčí a má smrt v očích, běhá z toho mráz po zádech, myslí to opravdu vážně, není to jen nějaké odmlouvání, povídání, regulerně jak kdyby nás chtěl zabít. Bohužel absolutně nevíme, co tyto situace spouští a je těžké ho z toho dostat. Přepne mu, jak kdyby nás nepoznal a pak mu zase přepne zpátky a je veselý a umazlený. Stalo se to mně i přítelovi, mně se takhle 2x přepl že hry, jednou při zvednutí tlapky na utření, 1x když jsme po tréninku přišli domu a já si vesele zpívala a dělala různé zvuky, 1x když jsem doma učila na klikr nejdřív kocoura, pak jeho, pak jsem pohladila kocoura a následně jeho. Přítelovi se takhle otočil také ze hry a drbání, kdy okolo něj na zahradě dokonce kroužil jak hladový tygr v zoo, ale udělal to například i když jen seděl na záchodě - pomalu, plíživě přišel a začal hrozit. Nedokážu si to vysvětlit, nevidím v tom žádný podnět ani souvislost, snad jen, že se to pokaždé stalo, když jsme měli dobrou náladu. Přemýšlela jsem i jestli třeba není nemocný.. Má někdo podobnou zkusenost?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2020 22:00

Protířečíte si:
"jinak byl donedávna bezproblémový"
"nemá rád psy, nemusí děti"
"vyjetí po procházející dítěti"

Máte solidní problém a ten se zhoršuje. Se psem si nerozumíte, používáte zákazový povely a agresi k psovi, kterej má hodně daleko do labíka nebo pudla, kteří by vám takový hrubý chyby třeba odpustili. Najděte si někoho, kdo vám pomůže osobně, a to pokud možno dřív, než fakt sejme nějaký dítě. Nejlíp někoho, kdo rozumí psům typu čsv.

28.2.2020 22:48

když mu x krát řekneme ne, třeba když terorizuje slepice či kocoura a stejně pokračuje) tak ho sejmu. Před pár měsíci nám ale začal bezdůvodně vyhrožovat

Bezdůvodně???.....nejsem expert, ale minimálně jeden důvod mě napadá....zákon akce a reakce.

Čsv

28.2.2020 23:01
Čsv

XXX.XXX.10.30

Akci a reakci si asi představuji jinak než, že člověk sedí na záchodě a on tam přijde vyhrožovat, protože měsíc předtím dostal lepáka za vyjetí po dítěti.

28.2.2020 23:10
Terven

XXX.XXX.160.10

Čsv napsal(a):
Akci a reakci si asi představuji jinak než, že člověk sedí na záchodě a on tam přijde vyhrožovat, protože měsíc předtím dostal lepáka za vyjetí po dítěti.

Jenomže ten lepák se mu z hlavy nevymaže, sejmutí taky ne...evidentně nemáte jeho důvěru. Těch problémů u vás zřejmě bude víc než popisujete a budou zásadní.
Jak píše keriton, jsou plemena, která člověku nějakou tu hrubost nebo nespravedlnost odpustí, čsv mezi ně určitě nepatří.

28.2.2020 23:22

Čsv napsal(a):

Ale to není přeci o tom, že vám pes přijde vyhrožovat za to, že před měsícem dostal lepáka....je to přeci celkově o vztahu se psem...

Bohužel výchova nám asi nejde tak dobře jako výcvik.

Já si bohužel myslím to samé. Nebudu na vás machrovat a dělat chytrou, na to opravdu ani po třiceti letech, co mám velké psy, nemám dost zkušeností, ale řeknu jedno....u mě pravidlo číslo jedna je důvěra...já neublížím psovi NIKDY a on neublíží mě NIKDY...to je o vybudované důvěře a pak ještě jeden můj postřeh se soužití s hodně ostrou fenou, která si ode mne zdaleka nenechá všechno líbit.....vždycky musím vymyslet, jak to udělat, aby si TO líbit nechala, ale rozhodně to nemůžu lámat přes koleno, protože pak nemá problém se ohradit, musím to udělat po dobrém a kupodivu zatím vždycky všechno po dobrém šlo...

Moje fena taky není žádný anděl....nesnáší psy, skoro všechny na světě, ona by si to představovala tak, že by na každýho psa rovnou hupsla...no nemůže, protože jsem tady já, která jí neříká "ne, nesmíš na psa hupsnout", ale "šlapej u nohy a chraň tě ruka páně vymejšlet bejkárny, to bych byla fakt naštvaná"
Ano taky používáme zákazové povely typu "ani na to nemysli", ale i tenhle povel znamená "šlapej u nohy a dělej, že ten pes neexistuje"

29.2.2020 07:22
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

keriton
Máte solidní problém a ten se zhoršuje. Se psem si nerozumíte, používáte zákazový povely a agresi k psovi, kterej má hodně daleko do labíka nebo pudla, kteří by vám takový hrubý chyby třeba odpustili.

Souhlas.

Všechno špatně.
NIC jste o nich věděli než jste si ho pořídili.

29.2.2020 08:27

se jenom přidám k davu....

teda je to hnusné, ale při čtení tohoto oxymoronu jsem se musela začít smát :

"tak ho sejmu. Před pár měsíci nám ale začal bezdůvodně vyhrožovat,"

a proč až teď? No dospěl.......

takže důvod daný lidmi tady jasně existuje
čsv, zmiňuješ zdravotní - to samozřejmě může být také

29.2.2020 08:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

"Mené,mené,tekel." Výklad těchto slov: "Bůh sečetl tvé kralování a ukončil je. Byl jsi zvážen a shledán lehký."
Jinak řečeno,váš pes vás, jako vůdce smečky, přestal uznávat. Urychleně pohledejte odborníka na ČSV a požádejte ho, o rady a pomoc. Než se stane neštěstí, které ve výsledku odskáče váš pes. Bohužel jste si spletl ČSV s NO. Pes tohoto plemene je jiný,než běžná populace psů.

29.2.2020 08:50

V podstatě dělá to, co v jeho očích vy. Něco mu umožňujete (prudit kočku, vyjet po dítěti) a najednou ho kvůli tomu sejmete. Že u toho vyprávíte nějaké pohádky (ne, nesmíš, fuj, cotobylo), nehraje žádnou roli.
Pokud po vašich povelech nenásleduje názorná a pochopitelná ukázka, co přesně má po tomto povelu udělat, aby to bylo správně, zůstává to pro psa asi takovým zvukem jako blablabla.
Takže podle něj po něm bezdůvodně jdete, a tak po vás "bezdůvodně" jde on. Takový zásadní problém ve vztahu s tak specifickým psem asi po internetu nevyřešíte....

Mimochodem, tím sejmutím můžete napáchat ještě asi tisíc dalších škod než jen to, že se pes nasere a vrátí vám to. Takovej nevhodnej zákrok může psa naučit taky třeba to, že "aha, takže asi nesmím vrčet a musím vystartovat rovnou bez varování". A to už si bude pamatovat na furt.

29.2.2020 08:56
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Myslím, že to oni nevyřeší vůbec.

29.2.2020 09:02

Sejmu :-) Co to je?
Jen ať to nevezme jako výzvu moc rychle. To pak chytí za krk a už nic nenapíšete.
http://pomoc-csvlcak.cz/

29.2.2020 09:04
TyVed

XXX.XXX.6.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V podstatě dělá to, co v jeho očích vy. Něco mu umožňujete (prudit kočku, vyjet po dítěti) a najednou ho kvůli tomu sejmete. Že u toho vyprávíte nějaké pohádky (ne, nesmíš, fuj, cotobylo), nehraje žádnou roli.
Pokud po vašich povelech nenásleduje názorná a pochopitelná ukázka, co přesně má po tomto povelu udělat, aby to bylo správně, zůstává to pro psa asi takovým zvukem jako blablabla.
Takže podle něj po něm bezdůvodně jdete, a tak po vás "bezdůvodně" jde on. Takový zásadní problém ve vztahu s tak specifickým psem asi po internetu nevyřešíte....

Mimochodem, tím sejmutím můžete napáchat ještě asi tisíc dalších škod než jen to, že se pes nasere a vrátí vám to. Takovej nevhodnej zákrok může psa naučit taky třeba to, že "aha, takže asi nesmím vrčet a musím vystartovat rovnou bez varování". A to už si bude pamatovat na furt.

No těch tisíc dalších škod je určitě pravda, ale v současném stádiu bych hlavně jakékoliv fyzické korekce vypustil, jelikož mi to přijde hodně na hraně, kdo koho sejme příště.

29.2.2020 09:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zde je příklad psa, jako je váš. Totožný přístup, totožný výsledek.
http://pomoc-csvlcak.cz/argos-z-novobelske-kotliny/

29.2.2020 09:09
tero

XXX.XXX.237.244

Myslím si, že pes dospěl duševně a snaží se zaujmout vedení ve smečce. Tak to ve vlčí smečce totiž funguje.Jakým způsobem mu dát najevo že to tak není, netuším, vašeho psa neznám. I když neupřednostňujete fyzické tresty, tak ve smečce, právě síla a nebo dokonce násilí problém vyřeší. Pokud se psa už teď bojíte, on to dobře vycítil a prohráli jste. Ona rádoby rovnoprávná výchova bez mantinelů, dnes tak obvyklá , je k ničemu. Psi mohou do postele, vše se jim promíjí, nedůslednost, vztah jako k dítěti, podlézání psovi a pocit, že pes zná něco jako férovost, je akorát tak cesta do pekel.Poslechněte a jděte za odborníkem, nebo dejte psa někomu kdo plemenu rozumí a nebude se ho bát.Taky nemoc by mohla být příčina.

29.2.2020 09:21

no, tak takhle nějak bych to fakt neviděla, ba to může být i pohled nebezpečný, při neinteligentním uchopení......

ale samozřejmě nedůslednost, podlézání psu a pod. to je problém vždy

29.2.2020 10:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tero napsal(a):
Myslím si, že pes dospěl duševně a snaží se zaujmout vedení ve smečce. Tak to ve vlčí smečce totiž funguje.Jakým způsobem mu dát najevo že to tak není, netuším, vašeho psa neznám. I když neupřednostňujete fyzické tresty, tak ve smečce, právě síla a nebo dokonce násilí problém vyřeší. Pokud se psa už teď bojíte, on to dobře vycítil a prohráli jste. Ona rádoby rovnoprávná výchova bez mantinelů, dnes tak obvyklá , je k ničemu. Psi mohou do postele, vše se jim promíjí, nedůslednost, vztah jako k dítěti, podlézání psovi a pocit, že pes zná něco jako férovost, je akorát tak cesta do pekel.Poslechněte a jděte za odborníkem, nebo dejte psa někomu kdo plemenu rozumí a nebude se ho bát.Taky nemoc by mohla být příčina.

Nemyslím si, že hierarchii ne smečce udržují vůdčí zvířata silou - oni mají neskutečnou přirozenou autoritu, a platí tam jasná pravidla.
Ve vlčí (nebo fungující psí) smečce se třeba nestane, že by si 2 letý pes vyskakoval natolik, že by chtěl šéfovat - na něco takového pomyslí až daleko starší psychcky vyzrálý pes v době, kdy tomu stávajícímu alfa začnou chybět síly.
Až v téhle fazi se psi pobijou o postavení. Navíc je to v době, kdy ten mladší pes ví (nebo si aspoň myslí), že už na to má. Do té doby mezi nimi k žádným fyzickým konfrontacím nedochází.

Takže vzhledem k věku psa se dá očekávat, že pejsek zadavateli co nevidět pěkně rozhodí sandál...🤫

... a bohužel docela pravém

29.2.2020 10:09
TyVed

XXX.XXX.6.133

tero napsal(a):

Takto ale můžou řešit vlci, jelikož jsou na vzájemné střety vybaveni. Pokud se s Vámi pes této velikosti a ještě tohohle typu rozhodne bojovat, tak nemáte šanci, takže tudy opravdu cesta nevede, zejména ne ve chvíli, kdy už Vás pravděpodobně považuje za agresora a nepřítele. Nevím jak u ČSV, ale třeba u kavkazáka pokud dojde k nějakému střetu a člověk vyhraje, tak ten pes si příště počká, až budou podmínky výhodnější pro něj, člověk to nebude čekat, nebude třeba zdravotně ve své kůži a podobně. Rozhodně se to nedá vyřešit násilím, protože pak je třeba, stejně jako u těch vlků, být kdykoliv schopen svoji pozici obhájit znovu. Takže si nastavíte stav, kdy Vás pes může kdykoliv napadnout a nemůžete se k němu nikdy otočit zády.

29.2.2020 10:15

nemyslím si, že je dobrý nápad myslet si, že fungující smečka člověk-pes je taková, kde se vůdčí postavení vytváří silou a fyzickou převahou.

protože v tom případě... hodně štěstí.

29.2.2020 10:45
vetřelec

XXX.XXX.241.250

To by mě zajímalo, jestli se Vám plemeno pořád líbí natolik, že byste si jej rádi pořídili. Každý druhý začátečník přece ví, že vzhled je to nejpovrchnější kritérium pro výběr, že obliba jde ruku v ruce s vědomostmi.

Se psem přestaňte cvičit protože se plemeno k výcviku nehodí a výcvik mu spíše nevyhovuje. Chovejte se ke zvířeti laskavě a srozumitelně - jednejte s ním upřímně. Když Vám bude vyhrožovat pošlete toho debila krásným hlubokým hlasem, přímočaře a důrazně do pr dele. Neřvěte na něj, zbytečně mu nevyhrožujte a nebijte ho.

Pokud Vás jednoho dne napadne, sundáte si ho vyškrcením. To znamená, že hlubokým úchopem nahmatáte hrtan a zmáčknete jej tak, abyste uzavřeli příchod vzduchu - Přitom se zvíře do široka vydáví. Dáma by měla nosit pepřák, protože pes je silné, rychlé a mrštné zvíře. Zápas s ním je prestižní výsadou mužů. :)

29.2.2020 11:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

vetřelec napsal(a):
To by mě zajímalo, jestli se Vám plemeno pořád líbí natolik, že byste si jej rádi pořídili. Každý druhý začátečník přece ví, že vzhled je to nejpovrchnější kritérium pro výběr, že obliba jde ruku v ruce s vědomostmi.

Se psem přestaňte cvičit protože se plemeno k výcviku nehodí a výcvik mu spíše nevyhovuje. Chovejte se ke zvířeti laskavě a srozumitelně - jednejte s ním upřímně. Když Vám bude vyhrožovat pošlete toho debila krásným hlubokým hlasem, přímočaře a důrazně do pr dele. Neřvěte na něj, zbytečně mu nevyhrožujte a nebijte ho.

Pokud Vás jednoho dne napadne, sundáte si ho vyškrcením. To znamená, že hlubokým úchopem nahmatáte hrtan a zmáčknete jej tak, abyste uzavřeli příchod vzduchu - Přitom se zvíře do široka vydáví. Dáma by měla nosit pepřák, protože pes je silné, rychlé a mrštné zvíře. Zápas s ním je prestižní výsadou mužů. :)

Souhlas. To samé mne napadlo po přečtení příspěvku zadavatele. K poslednímu odstavoci se vyjadřovat nebudu, nemám s tím žádnou zkušenost.

29.2.2020 11:27
tero

XXX.XXX.237.244

TyVed napsal(a):
Takto ale můžou řešit vlci, jelikož jsou na vzájemné střety vybaveni. Pokud se s Vámi pes této velikosti a ještě tohohle typu rozhodne bojovat, tak nemáte šanci, takže tudy opravdu cesta nevede, zejména ne ve chvíli, kdy už Vás pravděpodobně považuje za agresora a nepřítele. Nevím jak u ČSV, ale třeba u kavkazáka pokud dojde k nějakému střetu a člověk vyhraje, tak ten pes si příště počká, až budou podmínky výhodnější pro něj, člověk to nebude čekat, nebude třeba zdravotně ve své kůži a podobně. Rozhodně se to nedá vyřešit násilím, protože pak je třeba, stejně jako u těch vlků, být kdykoliv schopen svoji pozici obhájit znovu. Takže si nastavíte stav, kdy Vás pes může kdykoliv napadnout a nemůžete se k němu nikdy otočit zády.

To máte pravdu, ale jen u dospělého psa. Kdyby začali s řádnou výchovou už od štěněte, tak se k takovým koncům možná nedobrali. Podcenili plemeno. Jsou ale jedinci, kteří mají tak nabubřelé sebevědomí, že s něma nikdy nevíte co si vymyslí a jak se zachovají. Myslím si ale, že už u štěněte je možné vypozorovat náznak příštího " drzého"chování v dospělosti.Když to majitel nechá plavat a ještě v domnění že jde o hru to v psovi upevní, tak je problém na světě. Viděla jsem jak majitel musel dávat žrádlo psovi postrkováním misky tyčkou přes mříže, protože by ho pes napadl. Tohle určitě nevzniklo ze dne na den.

29.2.2020 11:36
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Čsv napsal(a):
Dobrý den, máme téměř tříletého čsv, nemá rád psy, nemusí děti, jinak byl donedávna bezproblémový. Bydlí s námi vevnitř, přítel pracuje z domu, hodně se mu věnujeme, děláme s ním několik sportů, je šikovný na výcvik a baví ho to. Bohužel výchova nám asi nejde tak dobře jako výcvik. Byť ho například odvoláme i od zvěře, tak zákazy jinak moc nerespektuje, snažíme se, aby chápal, co se má a co ne, hodně chválíme, ale pokud překročí hranice (např vyjetí po procházející dítěti nebo když mu x krát řekneme ne, třeba když terorizuje slepice či kocoura a stejně pokračuje) tak ho sejmu. Před pár měsíci nám ale začal bezdůvodně vyhrožovat, to vypadá tak, že se nám postaví, čumí, napruží se, zježí, vrčí a má smrt v očích, běhá z toho mráz po zádech, myslí to opravdu vážně, není to jen nějaké odmlouvání, povídání, regulerně jak kdyby nás chtěl zabít. Bohužel absolutně nevíme, co tyto situace spouští a je těžké ho z toho dostat. Přepne mu, jak kdyby nás nepoznal a pak mu zase přepne zpátky a je veselý a umazlený. Stalo se to mně i přítelovi, mně se takhle 2x přepl že hry, jednou při zvednutí tlapky na utření, 1x když jsme po tréninku přišli domu a já si vesele zpívala a dělala různé zvuky, 1x když jsem doma učila na klikr nejdřív kocoura, pak jeho, pak jsem pohladila kocoura a následně jeho. Přítelovi se takhle otočil také ze hry a drbání, kdy okolo něj na zahradě dokonce kroužil jak hladový tygr v zoo, ale udělal to například i když jen seděl na záchodě - pomalu, plíživě přišel a začal hrozit. Nedokážu si to vysvětlit, nevidím v tom žádný podnět ani souvislost, snad jen, že se to pokaždé stalo, když jsme měli dobrou náladu. Přemýšlela jsem i jestli třeba není nemocný.. Má někdo podobnou zkusenost?

Kontaktujte Rudu Desenskýho, protože tohle je zrovna jeho parketa. Je potřeba být psu srozumitelný, což vy zrovna nejste. Ruda vám ukáže, co a jak....

29.2.2020 16:20

Huskyjanina napsal(a):
Kontaktujte Rudu Desenskýho, protože tohle je zrovna jeho parketa. Je potřeba být psu srozumitelný, což vy zrovna nejste. Ruda vám ukáže, co a jak....

No a dneska ho zrovna dávají na ČT1 v 17,55, kočka není pes. Bude se tam asi řešit něco podobného, co psali, nějaká beauceronka vyjíždí po ostatních psech v domácnosti a vrčí na paničku.

29.2.2020 18:48
GAELLE

XXX.XXX.55.67

No a dneska ho zrovna dávají na ČT1 v 17,55, kočka není pes. Bude se tam asi řešit něco podobného, co psali, nějaká beauceronka vyjíždí po ostatních psech v domácnosti a vrčí na paničku.

koukala jsem. Ta panička naprosto marná a to si pořídí 3 feny .........

29.2.2020 19:19

GAELLE napsal(a):

No já si myslím, že ty dvě původní feňule tak nějak fungovaly sami od sebe bezproblémově, no a když přišla ta třetí, tak nastal problém a panička vlastně neví a hlavně bych řekla, že je sama nejistá a bojí se......a bohužel dokud si to sama vnitřně a v hlavě nesrovná, tak to dobrý nebude. Tam mi přišlo, že ani nepotřebujou nějaký extra výcvik ty feny, ale ona by se měla naučit, aby si byla jistá sama sebou, že to zvládne a pokud to tak nebude, tak ty čuby to prostě vycítí....moje vlastní zkušenost a řekla bych v mém případě k nezaplacení.

Já teda nesouhlasím se vším, co Desenský řekne, ale to co od něj zaznělo, že tam musí být rovnováha mezi důvěrou a respektem, tak pod to se klidně podepíšu, to je myslím alfa a omega všeho.

29.2.2020 19:53

GAELLE napsal(a):

Neuvěřitelná panička. Nejistá, neumí používat povely,... Z návštěvy u p. Desenského si neodnesla skoro nic.

29.2.2020 19:56
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Neuvěřitelná panička. Nejistá, neumí používat povely,... Z návštěvy u p. Desenského si neodnesla skoro nic.

a jsme přesně u těch zdejších dotazů proč si pořídit druhého (třetího) psa když nezvládám ani toho jednoho
Desenského nemusím ale tentokrát radil docela dobře. Pokrok bohužel vidět nebyl žádný....

29.2.2020 20:01

GAELLE napsal(a):
a jsme přesně u těch zdejších dotazů proč si pořídit druhého (třetího) psa když nezvládám ani toho jednoho
Desenského nemusím ale tentokrát radil docela dobře. Pokrok bohužel vidět nebyl žádný....

Nejsem žádná obdivovatelka p. Desenského, ale dost často se s jeho radami v tomto pořadu ztotožňuji.

29.2.2020 20:03

Tři psi, co nemají žádné zaměstnání, a jeden z nich se ještě navíc bojí lidí i psů. To není smečka, ale bordel. To se řídí těžko.
Povel se ve strachu provádí dost blbě.
Paní to myslela dobře, ale vzala si nevhodného psa. Bude s ním ještě hodně práce a na to ona asi nebude mít čas, ani tu potřebnou důslednost.
Někdo se třeba zlepšit chce, ale přijde mu to k těm psům tvrdé. Paní mi nepřišla úplně hloupá. Jen nevhodná pro toho třetího psa.

29.2.2020 20:18

většinou souhlasím s jeho komentáři, bohužel již nikoliv s jejich převedením do praxe.....ono nic nebo málo si odnese většina jeho "klientů" v tomto pořadu, bych řekla, že právě kvůli tomu

29.2.2020 20:24

většinou souhlasím s jeho komentáři, bohužel již nikoliv s jejich převedením do praxe.....ono nic nebo málo si odnese většina jeho "klientů" v tomto pořadu, bych řekla, že právě kvůli tomu

většinou souhlasím s jeho komentáři, bohužel již nikoliv s jejich převedením do praxe.

Co třeba tady máte konkrétně na mysli?

29.2.2020 20:41

např.
je hezké, jak zmiňuje reflexní oblouk "nechám proběhnout a pak psa posadím/přitáhnu/něconěco", ale že psa nejdřív musím psa povel naučit, to od něj zaznělo tuším jen v jednom díle a to jako nejdřív ho tu češtinu musím naučit (což může být pro někoho i matoucí). Jeho klasické sedni - zatlačením na zadek - notabene v situaci, kdy pes není v klidu - to je poplatné tak době před 20ti lety, je vidět, jak je to těm psům proti mysli, občas se mu to nepovede.......nebo u bázlivých psů, násilné přidržení a hlazení - tuším to byl díl s blondýnou herečkou a jejím malým psem, který se v průběhu dílu Desenského jen a jen bál víc a víc......má silová řešení a ta nebudou fungovat na všechny psy a nebudou fungovat každému člověku, a to je jejich problém

29.2.2020 20:51

např.
je hezké, jak zmiňuje reflexní oblouk "nechám proběhnout a pak psa posadím/přitáhnu/něconěco", ale že psa nejdřív musím psa povel naučit, to od něj zaznělo tuším jen v jednom díle a to jako nejdřív ho tu češtinu musím naučit (což může být pro někoho i matoucí). Jeho klasické sedni - zatlačením na zadek - notabene v situaci, kdy pes není v klidu - to je poplatné tak době před 20ti lety, je vidět, jak je to těm psům proti mysli, občas se mu to nepovede.......nebo u bázlivých psů, násilné přidržení a hlazení - tuším to byl díl s blondýnou herečkou a jejím malým psem, který se v průběhu dílu Desenského jen a jen bál víc a víc......má silová řešení a ta nebudou fungovat na všechny psy a nebudou fungovat každému člověku, a to je jejich problém

Já to beru tak, že to je pro natáčení. Ukazuje to na cizím psovi, který je vedle už z natáčecího štábu, z cizího chlapa, světel, zvuků,... Vemte si cizího psa v takovém prostředí, taky s ním budete nejspíš trochu zápasit. Mohl by to ukazovat na svých fenách, ale ty poslouchají aniž by na ně musel sahat... Beru to tak, že to, co vidíme na obrazovce, je jen sestříhaný zlomek z celé akce. Že je to poplatné době před dvaceti lety - a proč ne? Ten způsob je pořád stejný. Naopak, mně se líbí, že nepředvádí výchovu s rukama plnýma pamlsků jak je to teď zvykem, ani s balónkem, a líbí se mi, že to ani těm lidem neradí.

29.2.2020 20:56

např.

Já si při tom zase říkám, že kdybych tam byla se svojí fenou, tak z jakého důvodu by se od něj měla nechat fyzicky korigovat, v takovém případě by mi nepřišlo špatně, že by se třeba fena důrazně ohradila.......a já bych si teda nepřipadala jako neschopná panička, že si zatlačení na zadek nenechá fena od cizího člověka líbit. Proč by měla??
To si tak max můžu dovolit já...zatlačit feně na záď resp. ťuknout, když třeba potřebuju, aby si dřepla a ona zrovna nevnímá...nějaký ten dotyk, je určitě lepší než opakovat povel, ale to neznamená, že bych měla učit svého psa, aby tohle beztrestně strpěl od každého člověka.

To samé můj bázlivý pes a to "násilné" hlazení....proč?? Mým cílem je, aby můj pes věděl, že já nedovolím, aby na něj sahali...hladili si ho cizí lidé, protože jemu je to víc než nepříjemné, ale že může být v klidu a nemusí to řešit sám, nemusí řvát na každýho člověka, který se k němu přiblíží v obavě, že na něj bude saháno.

Takže já osobně s vámi souhlasím.

Ono je jasný, že za tu chvilku, co pořad trvá se asi nedá dopodrobna popsat a předvést, co by se mělo se psem dělat, ale mám strach, že hodně lidí, co na to kouká, to může vzít za bernou minci a že si bohužel nevezme jen to, co dává smysl a co je dobré, ale i to, co je třeba pro jeho psa naprosto nevhodné.

29.2.2020 20:57

nevím, každý pes je v tomhle přece jiný.

Norina třeba silová řešení nenávidí, nerozumí jim a když něčemu nerozumí, tak se šprajcne. Nenávidí ani juchání a hromadu pamlsků nebo balonek podaný ve chvíli, kdy si přece nechce hrát, to mu nerozumí a připadá jí jako blbost a když jí něco připadá jako blbost, tak se šprajcne.

Ale žijeme spolu, protože kdybych byla pes, tak přesně takovejhle, takže prostě musím vymyslet, jak jí sdělit, o co jde, aby to rychle pochopila , protože když dlouho nechápe tak se šprajcne, že je to blbost a že tomu nerozumí. A přitom skoro nemůžu používat sílu a nesmím přehnaně chválit :D

a pak moje maminka kouká na tenhle pořad a pak přijde s tím, proč to nedělám s Norou taky takhle a já neumím vysvětlit, že tohle by teda nefungovalo.

29.2.2020 21:00

Ještě bych dodala, že dnes Desenský mluvil o reflexním oblouku...jedna sekunda...tak to je v případě mého psa zcela nereálné sci-fi, takhle rychle to u něj v hlavince nesepne

29.2.2020 21:03

Já si při tom zase říkám, že kdybych tam byla se svojí fenou, tak z jakého důvodu by se od něj měla nechat fyzicky korigovat, v takovém případě by mi nepřišlo špatně, že by se třeba fena důrazně ohradila.......a já bych si teda nepřipadala jako neschopná panička, že si zatlačení na zadek nenechá fena od cizího člověka líbit. Proč by měla??
To si tak max můžu dovolit já...zatlačit feně na záď resp. ťuknout, když třeba potřebuju, aby si dřepla a ona zrovna nevnímá...nějaký ten dotyk, je určitě lepší než opakovat povel, ale to neznamená, že bych měla učit svého psa, aby tohle beztrestně strpěl od každého člověka.

To samé můj bázlivý pes a to "násilné" hlazení....proč?? Mým cílem je, aby můj pes věděl, že já nedovolím, aby na něj sahali...hladili si ho cizí lidé, protože jemu je to víc než nepříjemné, ale že může být v klidu a nemusí to řešit sám, nemusí řvát na každýho člověka, který se k němu přiblíží v obavě, že na něj bude saháno.

Ono je jasný, že za tu chvilku, co pořad trvá se asi nedá dopodrobna popsat a předvést, co by se mělo se psem dělat, ale mám strach, že hodně lidí, co na to kouká, to může vzít za bernou minci a že si bohužel nevezme jen to, co dává smysl a co je dobré, ale i to, co je třeba pro jeho psa naprosto nevhodné.

To je riziko všeho, co je v tv, nebo klidně i na té diskuzi. Muselo by to být na několik dílů, na delší spolupráci.
Mně se zdá, že i tento pes se RD bál. Jako by toho psa v minulosti někdo řezal, něco tak. Bojí se o paničku, bojí se cizích lidí, psů, chudák malej. Pustila bych k němu nějakého hodného psa, ten by mu pomohl.
Ale žádného nemám :-)

29.2.2020 21:04

Jenomže vy se do takového pořadu nepřihlásíte. Ani já. Taky nechci, aby s mým psem manipuloval cizí člověk. Ale když si někdo neumí sám poradit... Jednou jsem to taky udělala. Na výstavě psů kdysi. Nějaká známá mé známé si stěžovala, že její fena ridgebacka nechtěla otevřít tlamu pro kontrolu zubů. Jak jsme se tak o tom bavily, tak jsem se jí zeptala, jestli to chce ukázat na její feně. Souhlasila. Tak jsem to provedla. Naprosto bez problémů...

29.2.2020 21:11

jsem měla rozepsaný takový hezký rozbor a jedním klikem jsem si ho smázla....

takže stručně - on volí silová řešení a u těch je vždy problém v tom, že ne každý pes je bude akceptovat,u některých situaci zhorší, a ne každý majitel je schopen taková řešení dobře a bezpečně provádět.
Zatlačit na zadek ve snaze si vynutit sedni mému pastevci, tak se jednak zcela šprajcne, a dost možná by toho cizího i napadl. A on ne že by se jenom šprajcl, ale v jeho očích bych spadla do nižší kategorie, což by se projevilo v soužití obecně (třeba až k takovému "zničehonic" či "bezdůvodně"), a nějakou dobu by asi trvalo, než by mi zase začal věřit.
A ono je to zcela zbytečné, vynucovat si, ono to jde i lépe a ze strany psů i dobrovolně, a u všech......a tudíž i spolehlivě

edit: ještě k tomu úvodnímu vypuštění smečky "chůviček"......jsem si i říkala, že bych v takovém případě pustila pastevcovo vodítka a ustoupila (ale tak předpokládám, že by i rychle zjistil, že jde o holky a holky by snad zjistily, že je to kapku magůrek a radši ho nečílit )

29.2.2020 21:15
TyVed

XXX.XXX.6.133

nevím, každý pes je v tomhle přece jiný.

Norina třeba silová řešení nenávidí, nerozumí jim a když něčemu nerozumí, tak se šprajcne. Nenávidí ani juchání a hromadu pamlsků nebo balonek podaný ve chvíli, kdy si přece nechce hrát, to mu nerozumí a připadá jí jako blbost a když jí něco připadá jako blbost, tak se šprajcne.

Ale žijeme spolu, protože kdybych byla pes, tak přesně takovejhle, takže prostě musím vymyslet, jak jí sdělit, o co jde, aby to rychle pochopila , protože když dlouho nechápe tak se šprajcne, že je to blbost a že tomu nerozumí. A přitom skoro nemůžu používat sílu a nesmím přehnaně chválit :D

a pak moje maminka kouká na tenhle pořad a pak přijde s tím, proč to nedělám s Norou taky takhle a já neumím vysvětlit, že tohle by teda nefungovalo.

29.2.2020 21:21

jsem měla rozepsaný takový hezký rozbor a jedním klikem jsem si ho smázla....

takže stručně - on volí silová řešení a u těch je vždy problém v tom, že ne každý pes je bude akceptovat,u některých situaci zhorší, a ne každý majitel je schopen taková řešení dobře a bezpečně provádět.
Zatlačit na zadek ve snaze si vynutit sedni mému pastevci, tak se jednak zcela šprajcne, a dost možná by toho cizího i napadl. A on ne že by se jenom šprajcl, ale v jeho očích bych spadla do nižší kategorie, což by se projevilo v soužití obecně (třeba až k takovému "zničehonic" či "bezdůvodně"), a nějakou dobu by asi trvalo, než by mi zase začal věřit.
A ono je to zcela zbytečné, vynucovat si, ono to jde i lépe a ze strany psů i dobrovolně, a u všech......a tudíž i spolehlivě

edit: ještě k tomu úvodnímu vypuštění smečky "chůviček"......jsem si i říkala, že bych v takovém případě pustila pastevcovo vodítka a ustoupila (ale tak předpokládám, že by i rychle zjistil, že jde o holky a holky by snad zjistily, že je to kapku magůrek a radši ho nečílit )

Nevěřím, že by Desenský použil stejnou metodu na pastevce. Každý, kdo pastevce má, ví, že silou si u něj nic nevynutí. A on tam pastevce má...

Já mám trochu problém, s tím, jak pustí "chůvičky". Ale používá je na takovou zkratku, ve které si otypuje psa a hlavně jeho pána...

29.2.2020 21:23
saola

XXX.XXX.46.11

No, to je sice všechno ohledně argumentace pastevci hezké, ale beauceron přece není žádný pastevec, to je ovčák a kdysi (nevím, jak teď) služební plemeno.
To jsou diametrálně odlišné povahy a vlohy plemen a tím pádem i práce s nimi.

29.2.2020 21:26

Nevěřím, že by Desenský použil stejnou metodu na pastevce. Každý, kdo pastevce má, ví, že silou si u něj nic nevynutí. A on tam pastevce má...

Já mám trochu problém, s tím, jak pustí "chůvičky". Ale používá je na takovou zkratku, ve které si otypuje psa a hlavně jeho pána...

tohle taky úplně nechápu. jako otypovat psa, ale Niky, můj předchozí pes, ta by se posrala, někdo na ní pustit najednou vícero cizích psů a já bych teda nikdy s takovým testem u ní nesouhlasila, protože výsledek by mi byl předem znám a vlastně celé naše bezproblémové fungování bylo založeno na vzájemné dohodě "ty to nebudeš řešit a já zařídím, aby k tobě ti psi nechodili, ju?

na Noru chůvičky klidně, ta by byla v sedmém nebi, že je tolik velkých kamarádů na hraní.

29.2.2020 21:36

Ten pořad je dost nešťastně pojatý a s přibývajícíma řadama jen a jen ztrácí. Jestli udělají další sérii a nic nezmění, už na to ani nebudu koukat. Zkrátit celý proces na sestřih 15 minut, z kterých 5 minut páníček vypráví, čím se živí, jaký všechny zvířata má a kam všude mu ta kočka čůrá.... a dalších 5 minut je rekapitulace a opakování, co je tedy problém...
Trochu škoda takhle ne/využít lidi, co těm zvířatům rozumí.
To pouštění chůviček furt nechápu a řekla bych, že to je nějakej trik z produkce, aby měli jako zajímavou scénu. Nechápu, proč by to Desenský dělal sám od sebe, když mu tam přijdou lidi se psem na stahováku a flexině, jakože aby se pobavil, jak jim to vůbec nejde... to vidí hned, na to nemusí pouštět chůvičky.

Od Desenskýho jsem se nejvíc naučila pozorováním, jak se psama zachází. Ale to chtělo čas a trpělivost a neurazit se, že mi neporadil přesně tak, jak jsem si představovala, a ještě k tomu řekl bez servítek, co je za problém. Nakonec mnohem víc jsem se ale stejně dozvěděla od Evy Štemberový, a proto ji lidem doporučuju mnohem radši a bez obav...

29.2.2020 21:43

Ty chůvičky nejsou moc chůvičky. Proč na toho cizího psa tak řvou a letí jak praštěné?
Příznivci tohoto pořadu prominou, ale prostě ti bílí psi tam na toho chudáka naběhnou tak, že být to můj pes chudák, něco ošklivého jim provedu.
Takhle se k návštěvě nechová.
No ale já bych tam s mým psem nešla.. protože nejdřív by se megí lekla a pak by je srovnala. To úplně vidím, uskočí, jak se lekne a pak řekne "si děláš xxx, to tě doma neučili držet uctivou vzdálenost, co na mě řveš" a bude průšvih.
A otipovali by mě jako drzou, to vím.
edit.: jo, keriton, kloním se k tomu, asi máte pravdu, že to je jen nějaký přiblblý nápad produkce

29.2.2020 22:12

Vrátím se k tématu. Na typy ČSV buď člověk má, nebo prostě nemá a jakákoliv instruktáž a výchova (myslím v první řadě majitele) mu nepomůže, zvlášť ve vyšším věku psa. Navíc když už se zadaří, tak nevím o žádném, který by bral celou člověčí smečku. Šéf je jen jeden. Znala jsem 2 feny, které v míru fungovaly spolu i s okolím, byly na povel a lítaly navolno. Úplně špatná reklama, na základě tohoto příkladu si kluk pořídil psa a průšvih. Ani nevím, jak skončil, po prvních pár problémech se oba vypařili.

29.2.2020 23:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vrátím se k tématu. Na typy ČSV buď člověk má, nebo prostě nemá a jakákoliv instruktáž a výchova (myslím v první řadě majitele) mu nepomůže, zvlášť ve vyšším věku psa. Navíc když už se zadaří, tak nevím o žádném, který by bral celou člověčí smečku. Šéf je jen jeden. Znala jsem 2 feny, které v míru fungovaly spolu i s okolím, byly na povel a lítaly navolno. Úplně špatná reklama, na základě tohoto příkladu si kluk pořídil psa a průšvih. Ani nevím, jak skončil, po prvních pár problémech se oba vypařili.

Jo, problémoví se takto vypařujou. Já mám vždycky zprávy o tom, jak si někdo v Praze pořídil samojeda. ,,Štěňátko úžasné, chodí k nám do parku" Za půl roku se ptám: tak co samík, jak to pokračuje? ,,Hmm, nevím, už jsme je pak vůbec nevídali, asi se někam odstěhovali..."Jo, nejspíš, koupili vilu v Norsku..

29.2.2020 23:31

lesnížínka napsal(a):
Jo, problémoví se takto vypařujou. Já mám vždycky zprávy o tom, jak si někdo v Praze pořídil samojeda. ,,Štěňátko úžasné, chodí k nám do parku" Za půl roku se ptám: tak co samík, jak to pokračuje? ,,Hmm, nevím, už jsme je pak vůbec nevídali, asi se někam odstěhovali..."Jo, nejspíš, koupili vilu v Norsku..

Taky byl jeden na Letné, ale už netuším, chodíme sporadicky. Nějak se rozmnožili agresoři navolno. Měli jsem babi sousedku, trouba jí od štěňátka miloval, prostě taková větší chlupatá basenžice. Ona jeho taky a celkově byla relativně nekonfliktní, když se to pohlídalo. Ale ta poslední léta, to pro ní bylo peklo. Naštěstí majitelé byli rentiéři a ten činžák vedle je taky jejich, navíc už starší, takže letní byt - dům na horách. Tam to holka dávala. Akorát ten můj nikdy nepochopil, kam mu babi zmizela. Ale pak na podzim ta radost a vítačky...

1.3.2020 07:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

To sardullah
Celý pořad je tak trochu exhibice. Pro obecenstvo. A já jsem ráda, že tam Desenský říká, ne tedy přímo,ale celkovým přístupem, že pes není hračka na klíček, kterou natáhnete a funguje, ale že je potřeba psa učit.
A učit co nejjednodušeji.
Jak byste učila psa povel Sedni! když ne zatlačením na zadek? Na mě by Maďar mohl řvát z plných plic,abych si sedla, stejně mu nebudu rozumět. Ale pokud mi za zadek dá židli a šťouchne do mě tak, že si sednu a přitom řekne maďarsky sedni!, budu rozumět.
Co se týká vaší feny. Většina psů NENÍ jako ona. Většinu psů lze pohladit a pokud do nich někdo v davu strčí, neskončí s prokousnutým lýtkem.

1.3.2020 07:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
To sardullah
Celý pořad je tak trochu exhibice. Pro obecenstvo. A já jsem ráda, že tam Desenský říká, ne tedy přímo,ale celkovým přístupem, že pes není hračka na klíček, kterou natáhnete a funguje, ale že je potřeba psa učit.
Jak byste učila psa povel Sedni! když ne zatlačením na zadek? Na mě by Maďar mohl řvát z plných plic,abych si sedla, stejně mu nebudu rozumět. Ale pokud mi za zadek dá židli a šťouchne do mě tak, že si sednu a přitom řekne maďarsky sedni!, budu rozumět.
Co se týká vaší feny. Většina psů NENÍ jako ona. Většinu psů lze pohladit a pokud do nich někdo v davu strčí, neskončí s prokousnutým lýtkem.

Sedni naučíte úplně jednoduše bez řvaní, i bez jediného sáhnutí na psa🤫

1.3.2020 07:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Sedni naučíte úplně jednoduše bez řvaní, i bez jediného sáhnutí na psa🤫

Odkaz?
To řvaní by bylo na mě (od Maďara), ne na psa.

1.3.2020 08:01

sisi58 napsal(a):
To sardullah

Moje fena není magor, který by ukousnul palici každému, kdo do ní strčí nebo se jí jinak dotkne, ale něco jiného je "náhodný dotyk" a něco jiného by bylo cílené zatlačení na záď.

Jinak nemám nic proti fyzické korekci, nemám problém zatlačit psovi na zadek, aby si sednul, ale tohle jsem naposledy použila u ovčandy, kdy jsem si fenu cvičila sama a jako naprostý začátečník jsem čerpala z knihy Pes a jeho výcvik, od té doby jsem to nikdy nepoužila...sedni i lehni jsme naučila úplně bez problémů i bez fyzické korekce....ano pesovi se musí "ukázat", co který povel znamená...jak se říká, musíme ho naučit česky,, ale jde to i bez té fyzické korekce. Ale to je mimo téma, nemá to nic společného s tím, že psa bude korigovat cizí člověk a ano, je to pes od psa,když vezmu moje psy... ovčanda by se asi nechala, irskej setr by se nechal určitě, chrt a moji současní psi nee........

1.3.2020 08:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Odkaz?
To řvaní by bylo na mě (od Maďara), ne na psa.

Máte jich plnej internet - je to ve sportovní kynologii nejpoužívanější metoda.
Stačí k tomu pamlsek nad hlavu psa, a pak pohyb dozadu, aby se pes dostal do záklonu - v 90% si pes sedne úplně sám, aniž by se ho člověk musel dotknout.

1.3.2020 08:09

Máte jich plnej internet - je to ve sportovní kynologii nejpoužívanější metoda.
Stačí k tomu pamlsek nad hlavu psa, a pak pohyb dozadu, aby se pes dostal do záklonu - v 90% si pes sedne úplně sám, aniž by se ho člověk musel dotknout.

No jo, ale to je přes pamlsek. A když ho nemáte?...

1.3.2020 08:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No jo, ale to je přes pamlsek. A když ho nemáte?...

Když jdu psa něco učit, tak ho mám.

1.3.2020 08:25

Když jdu psa něco učit, tak ho mám.

Proces učení je ale součástí života. Já jsem nikdy neměla se psem vyhrazené hodiny výcviku (jako ve škole), ale cvičili jsme v průběhu každé procházky, vždycky, když jsme byli spolu - doma, na zahradě, kdekoliv. To by podle vás znamenalo mít neustále po kapsách pamlsky. To odmítám. Radši budu učit postaru, zatlačením na zadek a za pochvalu. Proces učení jednoho cviku bude asi delší, ale lépe upevněný, pes ho bude provádět i když nebudu mít po kapsách pamlsky (pes moc dobře ví, jestli má psovod u sebe pamlsky).

1.3.2020 08:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Proces učení je ale součástí života. Já jsem nikdy neměla se psem vyhrazené hodiny výcviku (jako ve škole), ale cvičili jsme v průběhu každé procházky, vždycky, když jsme byli spolu - doma, na zahradě, kdekoliv. To by podle vás znamenalo mít neustále po kapsách pamlsky. To odmítám. Radši budu učit postaru, zatlačením na zadek a za pochvalu. Proces učení jednoho cviku bude asi delší, ale lépe upevněný, pes ho bude provádět i když nebudu mít po kapsách pamlsky (pes moc dobře ví, jestli má psovod u sebe pamlsky).

Dobrý názor. Aspoň pro mě, laika. Jak píšete, pes ví,že máte pamlsek a takový bernardýn, který si chce pamlsek vzít sám, může být dost problém,ne?
Když budu otravovat s koňmi. Vlézt do ohrady ke koním s pamlsky? Koledujete si o velký malér.

1.3.2020 08:38

sisi58 napsal(a):
Dobrý názor. Aspoň pro mě, laika. Jak píšete, pes ví,že máte pamlsek a takový bernardýn, který si chce pamlsek vzít sám, může být dost problém,ne?
Když budu otravovat s koňmi. Vlézt do ohrady ke koním s pamlsky? Koledujete si o velký malér.

Nevím, jak je to s koňmi a pamlsky. Ale u psů a jejich "pamlskování" mi nejvíc vadí, že pes dobře ví, kdy pamlsky psovod má a kdy ne a podle toho se zařídí - bez pamlsků neposlechne, nebo ne tak ochotně, jako když ví, že bude následovat pamlsek. Že by si ho vzal sám se mi nestalo, ale co já vím, může se stát, že bude chtít...

1.3.2020 08:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.221

Taky nenosím pamlsky po kapsách, a nemam na nich postavený výcvik, ale k UČENÍ absolutních základů, jakým je i cvik sedni jsou nejjednodušší věcí, a je to pro psa rozhodně příjemnější cvičení, než když po něm hamtám.

1.3.2020 08:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Taky nenosím pamlsky po kapsách, a nemam na nich postavený výcvik, ale k UČENÍ absolutních základů, jakým je i cvik sedni jsou nejjednodušší věcí, a je to pro psa rozhodně příjemnější cvičení, než když po něm hamtám.

Myslela jsem, že jsou psi rádi, když na ně majitel sahá. Alespoň náš pes je rád.

1.3.2020 08:57
conie

XXX.XXX.206.202

Nevím, jak je to s koňmi a pamlsky. Ale u psů a jejich "pamlskování" mi nejvíc vadí, že pes dobře ví, kdy pamlsky psovod má a kdy ne a podle toho se zařídí - bez pamlsků neposlechne, nebo ne tak ochotně, jako když ví, že bude následovat pamlsek. Že by si ho vzal sám se mi nestalo, ale co já vím, může se stát, že bude chtít...

To pak záleží na přístupu (a zkušenosti) psovoda - za každý splněný povel dostane pamlsek 3 měsíční štěndo, při učení něčeho úplně nového pamlsek dostane i dospělák vždy, u povelů, které pes již zná, tak se odměna střídá - pochvala.pohlazení, pamlsek, hračka. A pro některého psa je odměnou přetahování, hození míčku a jiného psa tím vůbec nenadchnete. Psovod musí svého psa znát a vědět, co na něj platí.

1.3.2020 09:13

Nora, když se učila povel sedni, byla příšera, která na fyzické ukazování čehokoliv reagovala prostě tak, že se zapříčila proti tomu tlaku. Co na mě tlačíš? A přesně s tímhle pohledem... co to děláš? Proč to děláš? Tak já půjdu radši pryč

Ale na pamlsek se teda podívala a sedla. Tak se vysvětlilo o co jde. Dnes, když má trochu zásek a řeknu sedni a ona je zasněná nebo zakoukaná, tak můžu už do té řitě rukou trochu klepnout. Tak jako naznačit. A sedne si, protože už to chápe.

Stejně jako k noze. Noru jsem nemohla učit k noze jako hovawarty, že jim člověk vodítkem a rukou ukázal. To prostě nešlo, okamžitý odpor "co mi to děláš nechápu a dělat nechci"

Naučila jsem čistě zachycením. Jakože mám pamlsek, štěně ví, že mám pamlsek, navedu pamlskem, jdeme a pes jde u nohy. "K noze!". Všechno na volno. Vodítko k tom přišlo až k "brždění" při zastavení a bez jakéhokoliv tahu.

Jo, dnes už ví, o co jde, a můžu si dovolit lehce, lehounce škubnout když předbíhá. A umí to i bez pamlsku. Ale na vysvětlení byl ten pamlsek nutnost.

A takhle je to u ní se vším. Nelze jí vysvětlit věci tak, že se nastaví jakkoliv do nějaké pozice, protože toto nechápe a bojuje s tím. Nelze jí vysvětlit věci pochvalou, protože pochvalou jí nenasměruju do správné pozice a když to rychle nepochopí, tak jí to přestává bavit, nemá prostě v sobě takovou tu touhu maďara rychle pochopit a vyhovět. Ale žrádlu rozumí a když vysvětluju rozumně a žrádlo je hned, dokud ho chce, dá se naučit leccos.

1.3.2020 09:15

"Nevěřím, že by Desenský použil stejnou metodu na pastevce. Každý, kdo pastevce má, ví, že silou si u něj nic nevynutí. A on tam pastevce má..."
nikdy jsem v pořadu neslyšela, tohle nezkoušejte na každého psa........naopak, jeto jeho univerzální metoda v každém dílu a na každého psa

"Já mám trochu problém, s tím, jak pustí "chůvičky". Ale používá je na takovou zkratku, ve které si otypuje psa a hlavně jeho pána..."
pro mě lehce prasárna
a nemyslím, že s tím má cokoliv společného produkce.....
ale myslím, že si vybírá aktéry, ne velké problémy

"Jak byste učila psa povel Sedni! když ne zatlačením na zadek? Na mě by Maďar mohl řvát z plných plic,abych si sedla, stejně mu nebudu rozumět."
to jako fakt?

" Proces učení jednoho cviku bude asi delší, ale lépe upevněný, pes ho bude provádět i když nebudu mít po kapsách pamlsky (pes moc dobře ví, jestli má psovod u sebe pamlsky)."
to jako fakt?!

takové základy........

1.3.2020 09:16
Vanee

XXX.XXX.122.2

Čo je pre psa odmenou, si určuje pes sám. Niektoré psy makajú fakt len za pekné oči majiteľa, niektoré ocenia pohladenie, iné dotyky nemusia, veľa psov cvičí na hračku, iné by sa na hračku vykašľali...
Pokiaľ pes maká len keď vidí/cíti odmenu, nie je to výcvik, pozitívka ani nič, ale uplácanie. Cvičí sa tak, že sa odmeny postupne odbúravajú, predlžujú intervaly medzi odmenami, až napokon zmiznú úplne.
Pokiaľ viem, tak aj pri koňoch je jedna z prvých vecí, ktoré sa musia naučiť, neutrálna poloha a to, že snaha získať pamlsok fyzicky nikam nevedie, zatiaľ čo stáť s odstupom od človeka a čakať na prípadné inštrukcie áno. Na tom narazia skoro všetci, ktorí sa snažia robiť pozitívku s koňmi - že ich z nadšenia pomaly prevalcuje.

S ČSV sa po starom na štýl "bude ma poslúchať zadarmo, lebo som alfa" veľmi nedá, na tom si väčšina ľudí vyláme zuby. Po zlom tiež nie, nenechá si s**ť na hlavu.

Príklad z reálneho života:

pán mal psa, zavrčal naňho pri žrádle. Samozrejme nastúpila klasika "pes si nemá čo dovoliť vrčať na pána" a pokúsil sa mu žrádlo vziať, skončil s niekoľkými dierami v tvári. Mohol sa psa pokúsiť zlomiť (možno by to šlo, pri ČSV možno ani nie), alebo potlačiť ego a zamyslieť sa, prečo ho vlastný pes považuje za ohrozenie pri žrádle a ako to zmeniť. Naučil psa výmene, že ruka neberie, ale dáva a dnes bez problému. A bez potreby nejako fyzicky bojovať so psom.

1.3.2020 09:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Myslela jsem, že jsou psi rádi, když na ně majitel sahá. Alespoň náš pes je rád.

Mechanická metoda je postavená na tom, že pes uhýbá před tlakem.
Já nechci aby dělal něco pod tlakem už ve fazi učení - je mi milejší naučit ho to tak, aby se pri cvičení cítil dobře, a tlak si nechávám v rezervě na situace, kdy pes kraví a je potřeba korekce.

1.3.2020 09:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

"Nevěřím, že by Desenský použil stejnou metodu na pastevce. Každý, kdo pastevce má, ví, že silou si u něj nic nevynutí. A on tam pastevce má..."
nikdy jsem v pořadu neslyšela, tohle nezkoušejte na každého psa........naopak, jeto jeho univerzální metoda v každém dílu a na každého psa

"Já mám trochu problém, s tím, jak pustí "chůvičky". Ale používá je na takovou zkratku, ve které si otypuje psa a hlavně jeho pána..."
pro mě lehce prasárna
a nemyslím, že s tím má cokoliv společného produkce.....
ale myslím, že si vybírá aktéry, ne velké problémy

"Jak byste učila psa povel Sedni! když ne zatlačením na zadek? Na mě by Maďar mohl řvát z plných plic,abych si sedla, stejně mu nebudu rozumět."
to jako fakt?

" Proces učení jednoho cviku bude asi delší, ale lépe upevněný, pes ho bude provádět i když nebudu mít po kapsách pamlsky (pes moc dobře ví, jestli má psovod u sebe pamlsky)."
to jako fakt?!

takové základy........

No každý není takový borec, že vidí druhému do hlavy.
Opravdu bych Maďarovi nerozuměla, kdyby mi řekl sedni. Možná kdyby řekl lehni a přiložil si sepjaté ruce k nakloněné hlavě a zavřel oči. Ale to už je posunčina. Nikoli jen řeč.
Co se vám na tom nezdá? Reaguji jako průměrný majitel psa. Bez psa bych ani nevěděla, o čem to tu většina píše.
Nezapomeňte, že jsou i lidé, pro které je pes parťák, ale není pro ně jediná milovánihodná bytost.

1.3.2020 09:28
Vanee

XXX.XXX.122.2

Alebo ďalší z prípadov, ktoré som sledovala:

výcvikárka sa dostala ku krížencovi BOC a českého fouska, jeden z rady problémov bol ten, že pes útočil "bez varovania", vrčania, náznakov. Čo by u väčšiny tradičných výcvikárov neprešlo, buď by toho psa označili za dominantného, alebo zatratili ako labila...

Pes útočil preto, lebo ho predošlý majitelia trestali pravdepodobne za vrčanie, naučil sa teda, že varovať pred útokom je zle a že jediná cesta z nepríjemnej situácie je teda ten útok samotný. Stačilo ho naučiť, ako vyriešiť nepríjemnú situáciu (odísť na miesto...). Toto sú pre mňa výcvikári, ktorých by mali považovať laici za vzor v kynológii, nie Desenský a jeho nesprávne a toľkokrát vyvrátené teórie o alfovi, medzidruhovej svorke atď.

Čo chcem povedať:
ČSV si vyžaduje buď vrodený talent pre psy, ktorý má málokto, alebo si teda niečo načítať o psom chovaní, myslení a učení (a nie knižky na štýl "ja som alfa, budeš ma poslúchať, lebo.") S tým, že dá človeku akúkoľvek nespravodlivosť vyžrať. Potrestať psa za nesprávne chovanie, pokiaľ ho človek nenaučí žiaducu alternatívu, nespravodlivosť je. Zahodiť ego a premýšľať štýlom: "Ako psa naučím, čo v danej situácii urobiť a ako zariadiť, aby to urobiť chcel?" Pretože pre pekné oči väčšina poslúchať nebude. Dá sa to - ale to by si vyžadovalo fakt neobvyklí vzťah s tým psom.
Snažiť sa ho zlomiť fyzicky je cesta do pekla.

1.3.2020 09:32

Mně na tom úplně nejblbější přijde vypuštění chůviček na psa na vodítku a s košem. Ten si musí "myslet", že je jim naservírován k večeři, protože na rozdíl od Desenského neví, že ho neroztrhají. Tím, že jim nemůže dát najevo cokoliv po psím, tak je úplně v šoku - taky bych byla. Kdyby byl pes volně a mohl se chovat po psím, asi by se proti čtyřem psům nepostavil. Ale mohl by se s nimi proběhnout a dohodnout. Takhle je jim naservírován. Nutně to musí narušit vztah s majitelem.
I kdyby jeho další rady byly tesány do kamene, ten úvod.......

1.3.2020 09:39

Ještě dodám :
Kamarádka se namotala s labradorem na vodítku v Novohradkách do "tábora" skupiny
Rainnbow ( asi se tak nepíšou ) - volné uskupení lidí, kteří obsadili Novohradské louky. Ve skupině množství dětí, volně lítajících psů. Psi se rozeběhli k nim a přihlížející volali : "Pusťte psa z vodítka". Naštěstí poslechli, pes se zařadil, polítali si a po době šli dál. Psa na vodítku by neubránili, smečku psů by nikdo nebyl schopný odvolat.

1.3.2020 10:25

"No každý není takový borec, že vidí druhému do hlavy."
tomuto nerozumím

"Opravdu bych Maďarovi nerozuměla, kdyby mi řekl sedni. Možná kdyby řekl lehni a přiložil si sepjaté ruce k nakloněné hlavě a zavřel oči. Ale to už je posunčina. Nikoli jen řeč."
taky moc argumentaci nerozumím....
řeč je snad o učení psů, ne?
a nepotřebuji na psa tlačit, abych ho něco naučila (viz inspektor výše - pes se chce tlaku vyhnout), ale psa můžu navádět (opět viz inspektor výše), chování zachycovat (odměňuji to, co pes sám udělá-zachytím to), či tvarovat (v podstatě vedu psa odměnami krok za krokem k požadovanému, aktivní je pes). A ten povel, slovo, mohu přiřadit až k naučenému......

jen se trošku vrátím - psala jsem, že mi tam chyběl základ a to, že než po psu chci nějaký povel provést, tak ho to nejdřív musím naučit. A učím cíleně, připraveně = trénuji (jako tedy když si jdu zaplavat na bazén tak si taky vezmu plavky a třeba ručník a pod. a třeba se bezprostředně předtím nenacpu a tak.....)....nezačínám ve stresovém prostředí a pod.

1.3.2020 10:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, samozřejmě jdu jak vždy ,,proti proudu", takže nesouhlasím s tady názorem, že pes mi má věřit, že ho ochráním. Protože pokud by nás napadli třeba tři velcí psi, tak leda ho.no a pak co? Stejně bych ztratila jeho důvěru. Já psa od mala učila stylem: hele pejsek...a psy nechala a jen slovně korigovala. Nevím, asi jsem měla štěstí jen na ,,normální" psy, protože žádný mi nikdy štěňata nenapadnul. Dospělí už pak třeba i na sebe povrkali, ale prostě se hned zase uklidnili. Pokud k nám letí cizí velký pes na volno a nevypadá vůbec přátelsky, psu řeknu taky: hm, nějaký pejsek sem jde a je nastara.ý. A psa pustím z vodítka. Opět se snažím korigovat jen hlasem, pokud cizí pes do mého rovnou vletí, tak už nadávám: nechte toho ma.oři, klídek. Nikdy se nám nic vážného nestalo. Psa jsem bránila za život dvakrát, když ho držel za krk magor kavkaz, protože to byl pes zabiják a ten nic jako far play neznal. A pak ten fila, který na psa skočil za tmy a já ani nevěděla, co se to tam pod ním děje, tak jak držel mého psa vzadu za krkem a tlačil ho k zemi, tak jsem ho mlátila flexinou mezi oči. Jinak...proti velkému psu bych já prcek stejně neměla žádnou šanci. Jedu heslo: jste psi, já ne, vyřešte si to po svém. A nikdy jsem s jejich chováním k cizím psům problém neměla, protože se to prostě naučili.
Nevidím žádný problém při učení psa sedni, mu trochu zatlačit na zadek. Vůbec už netuším, jestli já jsem to musela použít, ale proč bych jako nesměla šáhnout na svého psa? Že by mu to mělo vadit? No pokud už projeví, že mu to vadí, tak to jistě není jen takový nevinný náznak. Rozhodně nemyslím ho do sedu tlačit násilím. Když mi někdo šáhne psu na zadek, ten se nanejvíš ohlédne, co jako chce. A taky je potřeba to komentovat. Když dítě šáhne mému psu na zadek, tak to komentuju: děti, oni se chtějí muconit víš. Nevěřím, že pokud nechám lidi na psa šahat od štěněte, nenásilně, v rámci hry, seznamování atd, že mu bude vadit, když na něj někdo sáhne. Pokud ale razím heslo, že na mého psa nemá co kdo sahat(asi aby mi ho neošoupal ) tak se nemůžu divit, že pes tuto averzi převezme.

1.3.2020 10:46

"nezačínám ve stresovém prostředí"
To je u tv natáčení kapku problém :-)
No a furt je tam to o vodě a vínu třeba s ref. obloukem.
Sízr má moc pěkné chůvičky. A nebojí se je použít. A okřiknout, odsunout, napomenout, že se chovají jak voli. Toho nezmiňovat, já vím :-)

Sisi, klid. Oni to tak nemyslí. Klidně dál učte takhle, to není nic špatného. Tam jde o nastavení nějakého systému pro vyšší účely, které Vás nezajímají.
Po svém psovi můžu patlat jak chci, on z toho má legraci, tomu rozumíte..
Mně zas nebude fungovat dát někam pamlsek. Můj azorek si nesedne, ale otočí se na všech 4. A bude si říkat "co hrajeme, kolo kolo mlýnský? a na co máš ten pamlsek?" :-)

1.3.2020 10:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"nezačínám ve stresovém prostředí"
To je u tv natáčení kapku problém :-)
No a furt je tam to o vodě a vínu třeba s ref. obloukem.
Sízr má moc pěkné chůvičky. A nebojí se je použít. A okřiknout, odsunout, napomenout, že se chovají jak voli. Toho nezmiňovat, já vím :-)

Sisi, klid. Oni to tak nemyslí. Klidně dál učte takhle, to není nic špatného. Tam jde o nastavení nějakého systému pro vyšší účely, které Vás nezajímají.
Po svém psovi můžu patlat jak chci, on z toho má legraci, tomu rozumíte..
Mně zas nebude fungovat dát někam pamlsek. Můj azorek si nesedne, ale otočí se na všech 4. A bude si říkat "co hrajeme, kolo kolo mlýnský? a na co máš ten pamlsek?" :-)

Však ať si Sisi cvičí jak chce - je spousta cest k cíli. To bylo spíš o tom, že psala, že jinak to nejde, a tohle je jediný srozumitelný způsob - a to prostě není.

1.3.2020 11:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
No každý není takový borec, že vidí druhému do hlavy.
Opravdu bych Maďarovi nerozuměla, kdyby mi řekl sedni. Možná kdyby řekl lehni a přiložil si sepjaté ruce k nakloněné hlavě a zavřel oči. Ale to už je posunčina. Nikoli jen řeč.
Co se vám na tom nezdá? Reaguji jako průměrný majitel psa. Bez psa bych ani nevěděla, o čem to tu většina píše.
Nezapomeňte, že jsou i lidé, pro které je pes parťák, ale není pro ně jediná milovánihodná bytost.

Vám vadí posunek, ale přitlačit psovi pr. del k zemi je co - to je snad řeč?

Nevím, ale pokud mi Maďar rukou pokyne k židli, tak to taky pochopím, že si mám sednout, a když mi za to ještě přinesou jidlo, tak ho budu mít rozhodně radši, než když mě chytí za rameno a na židli odvleče, a pak mi Maďarsky řekne "super"

1.3.2020 11:06

Však ať si Sisi cvičí jak chce - je spousta cest k cíli. To bylo spíš o tom, že psala, že jinak to nejde, a tohle je jediný srozumitelný způsob - a to prostě není.

Tak to je jasné. Sisi si to napasovala na lidský model a neseděl k tomu pamlsek...no tam by se musel nad hlavu dát pětilitr :-)
K tlaku.. už to jednou vypadalo, že necvičí pes, ale my dva spolu - já se psa dotknu na boku, aby se svalil na zem, a pes si lehne. Ok, to šlo. Ale pak už furt čekal, až já udělám, co jsme nacvičovali, a nelehl :-)
No nic, to je ostuda.

1.3.2020 11:24

Sisi58: to, co dělal RD, není ani nácvik, ani nic.. na psa tlačil už svou přítomností - moc blízko (a proč psa hladí po hlavě taky nechápu) - a pak utlačeného psa ještě tlakem nutí si sednout. Zavřít psy do kanclu je další tlak.. no nic, to nemá smysl, je to televize. Ale když se na to video podíváte znovu a budete sledovat reakce černého psa i toho ovčáka, uvidíte na nich, k čemu vede tlak ve smyslu fakt tlak a ne dotýkání se mého vlastního psa. Pak Vám bude jasné, že to není nejlepší cesta. Ale nejhorší není, to zas ne, to právě záleží na každém psu a celkovém provedení toho páníčka. Někdo to umí hodně ošklivě a pes vidí věci, o kterých si myslíme, že nemůže chápat.

1.3.2020 11:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
No, samozřejmě jdu jak vždy ,,proti proudu", takže nesouhlasím s tady názorem, že pes mi má věřit, že ho ochráním. Protože pokud by nás napadli třeba tři velcí psi, tak leda ho.no a pak co? Stejně bych ztratila jeho důvěru. Já psa od mala učila stylem: hele pejsek...a psy nechala a jen slovně korigovala. Nevím, asi jsem měla štěstí jen na ,,normální" psy, protože žádný mi nikdy štěňata nenapadnul. Dospělí už pak třeba i na sebe povrkali, ale prostě se hned zase uklidnili. Pokud k nám letí cizí velký pes na volno a nevypadá vůbec přátelsky, psu řeknu taky: hm, nějaký pejsek sem jde a je nastara.ý. A psa pustím z vodítka. Opět se snažím korigovat jen hlasem, pokud cizí pes do mého rovnou vletí, tak už nadávám: nechte toho ma.oři, klídek. Nikdy se nám nic vážného nestalo. Psa jsem bránila za život dvakrát, když ho držel za krk magor kavkaz, protože to byl pes zabiják a ten nic jako far play neznal. A pak ten fila, který na psa skočil za tmy a já ani nevěděla, co se to tam pod ním děje, tak jak držel mého psa vzadu za krkem a tlačil ho k zemi, tak jsem ho mlátila flexinou mezi oči. Jinak...proti velkému psu bych já prcek stejně neměla žádnou šanci. Jedu heslo: jste psi, já ne, vyřešte si to po svém. A nikdy jsem s jejich chováním k cizím psům problém neměla, protože se to prostě naučili.
Nevidím žádný problém při učení psa sedni, mu trochu zatlačit na zadek. Vůbec už netuším, jestli já jsem to musela použít, ale proč bych jako nesměla šáhnout na svého psa? Že by mu to mělo vadit? No pokud už projeví, že mu to vadí, tak to jistě není jen takový nevinný náznak. Rozhodně nemyslím ho do sedu tlačit násilím. Když mi někdo šáhne psu na zadek, ten se nanejvíš ohlédne, co jako chce. A taky je potřeba to komentovat. Když dítě šáhne mému psu na zadek, tak to komentuju: děti, oni se chtějí muconit víš. Nevěřím, že pokud nechám lidi na psa šahat od štěněte, nenásilně, v rámci hry, seznamování atd, že mu bude vadit, když na něj někdo sáhne. Pokud ale razím heslo, že na mého psa nemá co kdo sahat(asi aby mi ho neošoupal ) tak se nemůžu divit, že pes tuto averzi převezme.

Nevěřím, že pokud nechám lidi na psa šahat od štěněte, nenásilně, v rámci hry, seznamování atd, že mu bude vadit, když na něj někdo sáhne.

Jenže oni někteří psi mají prostě v sobě to, že cizí lidi nemusí a jejich doteky jim opravdu vadí. A neuděláte s tím nic, ani když od štěněte necháte na psa lidi sahat.

Další věc je ta, že některý pes moc nemusí ty doteky od cizích ani jako štěně

- viz můj pes. Nebyl takové to štěně, co se nadšeně hrne ke všem lidem a nechává se hladit. Už od štěnda si držel od lidí odstup. Chodili jsme hooodně mezi lidi, ve skupině známých lidí jsem vždy poprosila, jestli by si dřepli na zem a až štěně samo přijde, tak mu dali pamlsek. Jo, tak on přišel, rychle sebral pamlsek a couvnul pryč, aby na něho nestihli sáhnout. Prostě mu ten kontakt s cizími lidmi nebyl příjemný. On se nebál, on byl i ve velké skupině lidí v pohodě, klidný, ale jen pokud na něj nikdo nesahal. Nejdřív jsem to řešila, ale pak mi došlo, že to nemá smysl lámat, že ten pes takový prostě je. Takže jsem to nechala na něm a do kontaktu ho nenutila... No a je takový doteď, cizí lidi nemusí. Ale to neznamená, že by kousnul někoho, kdo do něj v davu lidi omylem strčí. Mezi lidmi - na narvaném náměstí, v narvaném vlaku nebo MHD atd. - normálně funguje. Ale hladit od cizích lidí ho nenechávám, protože vím, že to nemá rád a že by se ohradil - a je to v pořádku, proč by na sebe měl nechat sahat od cizích lidí (nemyslím nějaké letmé náhodné doteky, to je něco jiného), když to nemá rád? Pokud by mu někdo cizí zatlačil na zadek, jako aby si sednul, tak se mu to rozhodně líbit nebude.

Fena je opak - ta miluje všechny lidi a mazlení od všech, ta by z toho měla radost .

Prostě každý pes je jiný a na tom, že některý na sebe nenechá sahat od cizích lidí nevidím nic špatného . Nemusí být všichni psi přátelští mazlíci...

1.3.2020 11:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

vetřelec napsal(a):
Jak se Vám líbí tento přístup?
https://www.youtube.com/watch?v=SDt8HnyxHK0
https://www.youtube.com/watch?v=u_RWYNMmJUA

Ten chlap ví co dělá, má přirozenou autoritu a rozumí psímu chování (i když si myslím, že na té akitě už zbytečně exhiboval).
Blbý je, že diváci si to co viděli, povytrhávají z kontextu, a nemají pro to ani znalosti a cit, takže z toho v laickém provedení kouká jen průšvih

1.3.2020 12:08

Tak akitu nemuseli brát na výstavy a byl klid.
Aneb co může znamenat olizování se psa a podávání tlapy, příp. opření se oběma tlapami.
Mně to teda trochu vadí, že by se měl každý pes nechat osahávat.
Ne kousat kolemjdoucí na chodníku, to ne. Ale..

1.3.2020 12:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.221

Tak akitu nemuseli brát na výstavy a byl klid.
Aneb co může znamenat olizování se psa a podávání tlapy, příp. opření se oběma tlapami.
Mně to teda trochu vadí, že by se měl každý pes nechat osahávat.
Ne kousat kolemjdoucí na chodníku, to ne. Ale..

Akita se nevystavuje na stole, a ani tam do ní rozhodčí takto nebude hrabat - to jednak. A druhak ten pes ví, ze si v košíku nemůže vyskakovat na tohohle strejdu, ale na výstavě si rozhodčího stejně otestuje, a půjde...

Pes není blbej - proto tyhle převýchovy u takto zkažených psů v praxi moc nefungují.

1.3.2020 12:31

Akita se nevystavuje na stole, a ani tam do ní rozhodčí takto nebude hrabat - to jednak. A druhak ten pes ví, ze si v košíku nemůže vyskakovat na tohohle strejdu, ale na výstavě si rozhodčího stejně otestuje, a půjde...

Pes není blbej - proto tyhle převýchovy u takto zkažených psů v praxi moc nefungují.

Podle mě není zkažený.
Ale jinak v principu souhlasím.

1.3.2020 12:48

Ten chlap ví co dělá, má přirozenou autoritu a rozumí psímu chování (i když si myslím, že na té akitě už zbytečně exhiboval).
Blbý je, že diváci si to co viděli, povytrhávají z kontextu, a nemají pro to ani znalosti a cit, takže z toho v laickém provedení kouká jen průšvih

Na tom prvním videu - jak "ochočí" malinoise. Myslíte, že se bude tak dobře chovat i k majiteli? Já o tom pochybuji, člověku, co to umí a má přirozený respekt se podřídí, ale na ostatní bude zase stejná. Nevěřím, že majitel to odkouká a zjedná si autoritu. Komu není zhůry dáno......To by si ji ten výcvikář musel nechat.

1.3.2020 12:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Nevěřím, že pokud nechám lidi na psa šahat od štěněte, nenásilně, v rámci hry, seznamování atd, že mu bude vadit, když na něj někdo sáhne.

Jenže oni někteří psi mají prostě v sobě to, že cizí lidi nemusí a jejich doteky jim opravdu vadí. A neuděláte s tím nic, ani když od štěněte necháte na psa lidi sahat.

Další věc je ta, že některý pes moc nemusí ty doteky od cizích ani jako štěně

- viz můj pes. Nebyl takové to štěně, co se nadšeně hrne ke všem lidem a nechává se hladit. Už od štěnda si držel od lidí odstup. Chodili jsme hooodně mezi lidi, ve skupině známých lidí jsem vždy poprosila, jestli by si dřepli na zem a až štěně samo přijde, tak mu dali pamlsek. Jo, tak on přišel, rychle sebral pamlsek a couvnul pryč, aby na něho nestihli sáhnout. Prostě mu ten kontakt s cizími lidmi nebyl příjemný. On se nebál, on byl i ve velké skupině lidí v pohodě, klidný, ale jen pokud na něj nikdo nesahal. Nejdřív jsem to řešila, ale pak mi došlo, že to nemá smysl lámat, že ten pes takový prostě je. Takže jsem to nechala na něm a do kontaktu ho nenutila... No a je takový doteď, cizí lidi nemusí. Ale to neznamená, že by kousnul někoho, kdo do něj v davu lidi omylem strčí. Mezi lidmi - na narvaném náměstí, v narvaném vlaku nebo MHD atd. - normálně funguje. Ale hladit od cizích lidí ho nenechávám, protože vím, že to nemá rád a že by se ohradil - a je to v pořádku, proč by na sebe měl nechat sahat od cizích lidí (nemyslím nějaké letmé náhodné doteky, to je něco jiného), když to nemá rád? Pokud by mu někdo cizí zatlačil na zadek, jako aby si sednul, tak se mu to rozhodně líbit nebude.

Fena je opak - ta miluje všechny lidi a mazlení od všech, ta by z toho měla radost .

Prostě každý pes je jiný a na tom, že některý na sebe nenechá sahat od cizích lidí nevidím nic špatného . Nemusí být všichni psi přátelští mazlíci...

Já vím, že se někteří psi rodí bojácní, s nedůvěrou k lidem, i berňák byl mnohem odtažitější než samík a kontakt s cizíma lidma vyloženě nevyhledával. Když ho chtěl někdo hladit, vždycky kouknul co já na to. Musela jsem ho ponoukat stylem, dej pacinku, no ty jsi šikulka, aby to prostě bral jako hru. Jasně, pokud začnu na psa vyloženě tlačit a vnucovat mu to, je pravděpodobné, že takovýto nedůvěřivý pes se šprajcne. Nechtěla jsem tím říct, že bych do kontaktu nutila psa, který to nesnáší. Ale k tomu nesnáší je od štěňátka delší cesta, nemyslím si, že do tohoto stavu spadne ze dne na den. Znám takovéto psy, ale znám i jejich páníky a ty chyby vidím naprosto jasně. Příklad z dneška, sousedovic štěndo NO. Mají ho od Vánoc takže mu budou 4měsíce cca. Od prvních dnů žije v kotci. Jelikož zima, takže rodinu vidí, když mu nesou nažrat, nebo si zapálit na terasu. Venku byla párkrát, na prochajdě...to bych spočítala asi na prstech. Dneska se vracíme z obchůzky domů se psem, panička nás jasně vidí, přesto jde za barák pro feňuli, protože s děckama vypravená na prochajdu. Jak s ní vyšla před barák, můj pes to zmerčil a vyrazil k nim. Nemělo smysl na něj řvát povely, protože bych děcka jen vyplašila, že je snad jde sežrat a stresovala to štěně. Takže jsem se jen zavrtěla na patě a letěla k nim taky. A ano, volala jsem neboj, on jí nic neudělá. My se tu všichni známe, znají mého psa, takže to ví. Fenka se celá naježila a temně hučela. Samík znejistěl, stál zaražený metr od ní a jen koukal. Já přišla, vrazila oběma do huby sušené maso, fenku pohladila, pochválila a už vrtěla ocáskem(a chtěla skákat ) Psa jsem odvolala a šli jsme pryč. Ta fena do kontaktu se psem přišla párkrát(s druhým jejich pokojovým) když jsme se před měsícem potkali venku na cestě s páníkem, tak ji bral na ruce a na mého psa: fuj, huš, běž pryč. Co ji takto naučí? Že psi jsou hrozní. Jestli přichází do kontaktu(osobního, ne jak čumí z kotce) i s lidma netuším...ale dovedu si celkem představit Co vyrobí? Psího asociála, kterého bude radost potkat. I když, ji venku asi těžko kdy někdo potká

1.3.2020 12:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.221

Na tom prvním videu - jak "ochočí" malinoise. Myslíte, že se bude tak dobře chovat i k majiteli? Já o tom pochybuji, člověku, co to umí a má přirozený respekt se podřídí, ale na ostatní bude zase stejná. Nevěřím, že majitel to odkouká a zjedná si autoritu. Komu není zhůry dáno......To by si ji ten výcvikář musel nechat.

Vždyť o tom tady celou dobu píšu.

1.3.2020 13:58
vetřelec

XXX.XXX.241.250

Myslím že s majitelem ten malinois konflikt nemá. Tak usuzuji z toho jak se k majiteli uchyluje. Podle mého názoru má problém s cizími lidmi a to pochopitelně problém spojený s obranami respektive napadáním. K tomu mohl být buď vychovaný, ostrost má vrozenou, či obojí, či obojí v kombinaci s výcvikem. Vzhledem k tomu jak je vycvičený si myslím, že veden byl. Narozdíl od akity by asi v nějaké kvalitě kousal, respektive trhal (zatímco akita jednotlivě štípe a pouští).
Takto by možná probíhalo jeho předání do péče jiného psovoda. Nebo se podobným způsobem může seznámit s řadou lidí a nakonec třeba i samostatně pochopit co se od něj při ostraze a obraně očekává a co vlastně ne. Asi by mohl být převychován i zrychlenou metodou v kombinaci s výcvikem.

Možná jsem ale v těchto ohledech až příliš prozíravý a ve skutečnosti případ vypadal jinak.

1.3.2020 14:18

Škoda, že tady tu diskuzi nečte někdo z ČT. Mohli by si tam některé diskutující vzít jako poradce a korektory p. Desenského.

1.3.2020 14:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.221

Škoda, že tady tu diskuzi nečte někdo z ČT. Mohli by si tam některé diskutující vzít jako poradce a korektory p. Desenského.

Já bych z Desenskýho zase takovýho boha nedělala - používá normální, obecně známý postupy. Žádná senzace to není.

1.3.2020 14:45

Já bych z Desenskýho zase takovýho boha nedělala - používá normální, obecně známý postupy. Žádná senzace to není.

Já z něj nedělám boha. Nejsem žádná jeho obdivovatelka. Mně se akorát zdá některá zdejší kritika přehnaná. Je to televizní pořad, ne instruktážní video, má přinést poučení ale taky pobavit. Pořad je sestříhán, a mnohdy vyzní úplně jinak, než kdyby se vysílalo nesestříhané vše, co bylo natočeno.

1.3.2020 14:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Já vím, že se někteří psi rodí bojácní, s nedůvěrou k lidem, i berňák byl mnohem odtažitější než samík a kontakt s cizíma lidma vyloženě nevyhledával. Když ho chtěl někdo hladit, vždycky kouknul co já na to. Musela jsem ho ponoukat stylem, dej pacinku, no ty jsi šikulka, aby to prostě bral jako hru. Jasně, pokud začnu na psa vyloženě tlačit a vnucovat mu to, je pravděpodobné, že takovýto nedůvěřivý pes se šprajcne. Nechtěla jsem tím říct, že bych do kontaktu nutila psa, který to nesnáší. Ale k tomu nesnáší je od štěňátka delší cesta, nemyslím si, že do tohoto stavu spadne ze dne na den. Znám takovéto psy, ale znám i jejich páníky a ty chyby vidím naprosto jasně. Příklad z dneška, sousedovic štěndo NO. Mají ho od Vánoc takže mu budou 4měsíce cca. Od prvních dnů žije v kotci. Jelikož zima, takže rodinu vidí, když mu nesou nažrat, nebo si zapálit na terasu. Venku byla párkrát, na prochajdě...to bych spočítala asi na prstech. Dneska se vracíme z obchůzky domů se psem, panička nás jasně vidí, přesto jde za barák pro feňuli, protože s děckama vypravená na prochajdu. Jak s ní vyšla před barák, můj pes to zmerčil a vyrazil k nim. Nemělo smysl na něj řvát povely, protože bych děcka jen vyplašila, že je snad jde sežrat a stresovala to štěně. Takže jsem se jen zavrtěla na patě a letěla k nim taky. A ano, volala jsem neboj, on jí nic neudělá. My se tu všichni známe, znají mého psa, takže to ví. Fenka se celá naježila a temně hučela. Samík znejistěl, stál zaražený metr od ní a jen koukal. Já přišla, vrazila oběma do huby sušené maso, fenku pohladila, pochválila a už vrtěla ocáskem(a chtěla skákat ) Psa jsem odvolala a šli jsme pryč. Ta fena do kontaktu se psem přišla párkrát(s druhým jejich pokojovým) když jsme se před měsícem potkali venku na cestě s páníkem, tak ji bral na ruce a na mého psa: fuj, huš, běž pryč. Co ji takto naučí? Že psi jsou hrozní. Jestli přichází do kontaktu(osobního, ne jak čumí z kotce) i s lidma netuším...ale dovedu si celkem představit Co vyrobí? Psího asociála, kterého bude radost potkat. I když, ji venku asi těžko kdy někdo potká

Ale tohle je něco jiného. Tohle je chyba páníčků, že štěně neberou mezi lidi, psy... a pak se následkem toho pes může lidí bát atd - jenže tady s tím jde pracovat a ukázat psovi, že lidi jsou kamarádi.....

Ale já mluvila o psech, kteří tu nedůvěru (případně ostražitost, ostrost) k lidem mají v povaze, a ne získanou nějakou špatnou zkušeností nebo žádnou zkušeností. Tam nemá smysl toho psa lámat a nějak ho učit, že na něj může sahat kdokoli....

Nemělo smysl na něj řvát povely, protože bych děcka jen vyplašila, že je snad jde sežrat a stresovala to štěně.

Neberte to špatně, ale mě to nedá - proč byste ty povely musela řvát? On by nestačil jeden povel normálním, klidným hlasem?

Edit.: ještě dodám - mě prostě přijde, že vy všechny psy srovnáváte s vašimi psy a myslíte, že když budete ke všem psům (plemenům) přistupovat stejně jako k vašim, tak že ti psi budou úplně stejní - nekonfliktní, přátelští mazlíčci - jenže ono to tak není.... Všechno se tou výchovou a přístupem ovlivnit nedá. Už jsem to tu psala jindy - pes cizí lidí rád nemá, ani přes veškerou socializaci atd. Fena od štěněte lidi miluje, všechny, bez rozdílu. Pes lidi rád nemá a já s tím nic neudělám, a fena je miluje a jsem si jistá, že by je milovala i kdybychom vůbec nikam nechodili a držela bych ji jen doma - protože tu vlastnost v sobě prostě má.

1.3.2020 15:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já z něj nedělám boha. Nejsem žádná jeho obdivovatelka. Mně se akorát zdá některá zdejší kritika přehnaná. Je to televizní pořad, ne instruktážní video, má přinést poučení ale taky pobavit. Pořad je sestříhán, a mnohdy vyzní úplně jinak, než kdyby se vysílalo nesestříhané vše, co bylo natočeno.

Asi tak.

1.3.2020 15:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ale tohle je něco jiného. Tohle je chyba páníčků, že štěně neberou mezi lidi, psy... a pak se následkem toho pes může lidí bát atd - jenže tady s tím jde pracovat a ukázat psovi, že lidi jsou kamarádi.....

Ale já mluvila o psech, kteří tu nedůvěru (případně ostražitost, ostrost) k lidem mají v povaze, a ne získanou nějakou špatnou zkušeností nebo žádnou zkušeností. Tam nemá smysl toho psa lámat a nějak ho učit, že na něj může sahat kdokoli....

Nemělo smysl na něj řvát povely, protože bych děcka jen vyplašila, že je snad jde sežrat a stresovala to štěně.

Neberte to špatně, ale mě to nedá - proč byste ty povely musela řvát? On by nestačil jeden povel normálním, klidným hlasem?

Edit.: ještě dodám - mě prostě přijde, že vy všechny psy srovnáváte s vašimi psy a myslíte, že když budete ke všem psům (plemenům) přistupovat stejně jako k vašim, tak že ti psi budou úplně stejní - nekonfliktní, přátelští mazlíčci - jenže ono to tak není.... Všechno se tou výchovou a přístupem ovlivnit nedá. Už jsem to tu psala jindy - pes cizí lidí rád nemá, ani přes veškerou socializaci atd. Fena od štěněte lidi miluje, všechny, bez rozdílu. Pes lidi rád nemá a já s tím nic neudělám, a fena je miluje a jsem si jistá, že by je milovala i kdybychom vůbec nikam nechodili a držela bych ji jen doma - protože tu vlastnost v sobě prostě má.

Ale tak jistě, že srovnávám s mýma, s kterýma jinýma taky? Každý srovnává se svýma, s tím, jak to dělá on, tak to prostě je. Vidím samozžejmě psy svých sousedů, kamarádů, známých a vidím ten přístup a vidím i proč je ten pes takový, jakový je.
Povel musím řvát, protože jsem od něho byla asi 30m a už si nejsem úplně jistá, jestli dobře slyší, protože někdy (na větší dálku) se mi stalo, že jsem ho volala, hulákala, mávala rukama...a pes se rozeběhnul opačným směrem, protože jsem tam před tím byla a on si myslel, že jsem se tam vrátila.

1.3.2020 15:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale tak jistě, že srovnávám s mýma, s kterýma jinýma taky? Každý srovnává se svýma, s tím, jak to dělá on, tak to prostě je. Vidím samozžejmě psy svých sousedů, kamarádů, známých a vidím ten přístup a vidím i proč je ten pes takový, jakový je.

A já třeba vidím psy známých - dám konkrétní případ - vždycky měli psy k lidem přátelské, společenská plemena. Teď mají pár let pastevce - chovali se k němu stejně jako k ostatním psům, vychovávali ho stejně. Přesto ten pes stejný není a nikdy nebude . Ani kdybyste ho měla vy a vedla ho stejně jako vašeho samíka, tak on stejný nebude...

Edit.: samozřejmě, že leccos se dá ovlivnit výchovou a přístupem, ale s ohledem na určité vlastnosti psa neovlivníte všechno.... reaguji hlavně na toto: Nevěřím, že pokud nechám lidi na psa šahat od štěněte, nenásilně, v rámci hry, seznamování atd, že mu bude vadit, když na něj někdo sáhne.

Mimochodem ti známí s pastevcem si taky mysleli, že jakého si ho udělají, takový bude. Že bude k lidem v pohodě a že nebude hlídat, protože tam od štěnda budou vodit návštěvy a všichni lidi budou kamarádi.... No docela pak koukali, když jim pes asi v 10 měsících zastavil uprostřed dvora kamaráda, který tam normálně chodil od štěněte, a dost důrazně na něj řval a nepustil ho z místa. Pak až jim došlo, ze mazlíka z něj neudělají, ani kdyby se postavili na hlavu...

1.3.2020 16:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

A já třeba vidím psy známých - dám konkrétní případ - vždycky měli psy k lidem přátelské, společenská plemena. Teď mají pár let pastevce - chovali se k němu stejně jako k ostatním psům, vychovávali ho stejně. Přesto ten pes stejný není a nikdy nebude . Ani kdybyste ho měla vy a vedla ho stejně jako vašeho samíka, tak on stejný nebude...

Edit.: samozřejmě, že leccos se dá ovlivnit výchovou a přístupem, ale s ohledem na určité vlastnosti psa neovlivníte všechno.... reaguji hlavně na toto: Nevěřím, že pokud nechám lidi na psa šahat od štěněte, nenásilně, v rámci hry, seznamování atd, že mu bude vadit, když na něj někdo sáhne.

Mimochodem ti známí s pastevcem si taky mysleli, že jakého si ho udělají, takový bude. Že bude k lidem v pohodě a že nebude hlídat, protože tam od štěnda budou vodit návštěvy a všichni lidi budou kamarádi.... No docela pak koukali, když jim pes asi v 10 měsících zastavil uprostřed dvora kamaráda, který tam normálně chodil od štěněte, a dost důrazně na něj řval a nepustil ho z místa. Pak až jim došlo, ze mazlíka z něj neudělají, ani kdyby se postavili na hlavu...

Ne, ne, tak naivní fakt nejsem a proto vím 100%, že některá plemena si NIKDY nepořídím. Ne, nebudu se snažit udělat z pastevce lidumila a z bulla psomila ani by mě to nebavilo. Ale to jsou prostě plemena specifická. Jsem jaká jsem a podle toho mám i psy. Bohužel někteří lidi si tohle nejsou schopní uvědomit(viz. CSV ze kterého cvičákem udělám poslušného NO)

1.3.2020 16:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

"No každý není takový borec, že vidí druhému do hlavy."
tomuto nerozumím

"Opravdu bych Maďarovi nerozuměla, kdyby mi řekl sedni. Možná kdyby řekl lehni a přiložil si sepjaté ruce k nakloněné hlavě a zavřel oči. Ale to už je posunčina. Nikoli jen řeč."
taky moc argumentaci nerozumím....
řeč je snad o učení psů, ne?
a nepotřebuji na psa tlačit, abych ho něco naučila (viz inspektor výše - pes se chce tlaku vyhnout), ale psa můžu navádět (opět viz inspektor výše), chování zachycovat (odměňuji to, co pes sám udělá-zachytím to), či tvarovat (v podstatě vedu psa odměnami krok za krokem k požadovanému, aktivní je pes). A ten povel, slovo, mohu přiřadit až k naučenému......

jen se trošku vrátím - psala jsem, že mi tam chyběl základ a to, že než po psu chci nějaký povel provést, tak ho to nejdřív musím naučit. A učím cíleně, připraveně = trénuji (jako tedy když si jdu zaplavat na bazén tak si taky vezmu plavky a třeba ručník a pod. a třeba se bezprostředně předtím nenacpu a tak.....)....nezačínám ve stresovém prostředí a pod.

Souhlasím, nezačínat ve stress prostředí učit. Ale D. neučil psa, ale majitelku na psovi. Ta stará feňule už snad měla umět povel sedni a že by ji to posazení stresovalo? Spíš byla znechucená tím vším okolo.
Jinak se mi zdá, že ze psů se tu dělají cimprlíny, na které se nesmí škaredě pohlédnout,aby z toho pes neměl trauma.
Ženy se tu předhánějí v tom, jak která bravurně ovládá psa myšlenkou a bez jediného doteku! A psi čtou svým majitelkám jejich přání z očí a jdou se přetrhnout, přání splnit.
Nejspíš se přijdu na psy podívat až někdy po delší době.

1.3.2020 16:40

sisi58 napsal(a):
Souhlasím, nezačínat ve stress prostředí učit. Ale D. neučil psa, ale majitelku na psovi. Ta stará feňule už snad měla umět povel sedni a že by ji to posazení stresovalo? Spíš byla znechucená tím vším okolo.
Jinak se mi zdá, že ze psů se tu dělají cimprlíny, na které se nesmí škaredě pohlédnout,aby z toho pes neměl trauma.
Ženy se tu předhánějí v tom, jak která bravurně ovládá psa myšlenkou a bez jediného doteku! A psi čtou svým majitelkám jejich přání z očí a jdou se přetrhnout, přání splnit.
Nejspíš se přijdu na psy podívat až někdy po delší době.

Můj pes mě fakt zbožňuje (nemá jinou možnost :-) ) a já jeho. Ale jinak máte pravdu, ale nerozčilujte se, nikdo to tak zle nemyslí, jen jsou všici nervózní.
A pokrytci :-)
Ne, ono to zas přejde, je to tu celkem pravidelně :-)
Ovšem na koně se nehrabeme, tam už jsem to nezvládla ani dočíst, osmadvacetikilometrové vlákno :-)

1.3.2020 17:09

"Ženy se tu předhánějí v tom, jak která bravurně ovládá psa myšlenkou a bez jediného doteku! A psi čtou svým majitelkám jejich přání z očí a jdou se přetrhnout, přání splnit."
ano?
kde?

"Ale D. neučil psa, ale majitelku na psovi"
no a já si myslím, že zbytečně blbě

"Ta stará feňule už snad měla umět povel sedni"
a podle čeho "měla umět"....?
ona bude umět to, co ji někdy někdo a jak naučil

"a že by ji to posazení stresovalo? Spíš byla znechucená tím vším okolo."
byla jasně ve stresu
koneckonců to tam RD komentuje

1.3.2020 18:47

"Ale D. neučil psa, ale majitelku na psovi".
Jasně, že potřebovala naučit majitelka, jak se psem. Ale proč používat vystresovaného psa jako učební pomůcku?
Zvlášť, když je pořad sestříhán z kilometru natočeného materiálu.
Já bych svou fenu do ruky cizímu ( a ještě k tomu tak streslou ) rozhodně nepůjčila.
To bych se cítila jsko pěkná sketa.
Hlazení má být pro psa odměnou. U RD mi to spíš připadá jako projev dominance. Prostě to strpíš a hotovo !

1.3.2020 18:52

"Ale D. neučil psa, ale majitelku na psovi".
Jasně, že potřebovala naučit majitelka, jak se psem. Ale proč používat vystresovaného psa jako učební pomůcku?
Zvlášť, když je pořad sestříhán z kilometru natočeného materiálu.
Já bych svou fenu do ruky cizímu ( a ještě k tomu tak streslou ) rozhodně nepůjčila.
To bych se cítila jsko pěkná sketa.
Hlazení má být pro psa odměnou. U RD mi to spíš připadá jako projev dominance. Prostě to strpíš a hotovo !

Mi se to také nelíbí, ale oni by pak asi ten pořad nenatočili, kdyby jim nikdo nepůjčil psa :-)
Kdo se na to bude dívat, když nebude žádné drama, žádné uvěřitelné situace, ze života. No?

1.3.2020 20:15

"Mi se to také nelíbí, ale oni by pak asi ten pořad nenatočili, kdyby jim nikdo nepůjčil psa :-)"
tak ono opravdu není problém ukazovat na svém psu, jak to i četní jiní dělají......ale on není ani problém ukazovat na tom cizím, když je učeno v pohodě a pes je s tím srozuměn
(což mi připomnělo jednu HW výcvikovou akci, kdy jsem se dívala, jak výcvikářka ukazuje majitelům na jejich psech a oni nadšeně cvrkali - jako ti psi, i jsem za ní zašla se svým, jako schválně, zkus to s ním.....a ona rovnou říká - jo, ale ten se mnou cvičit nebude.....a cvičil? )

"Kdo se na to bude dívat, když nebude žádné drama, žádné uvěřitelné situace, ze života. No?"
ale vždyť se tam žádná dramata neodehrávají.......

2.3.2020 07:37

"Mi se to také nelíbí, ale oni by pak asi ten pořad nenatočili, kdyby jim nikdo nepůjčil psa :-)"
tak ono opravdu není problém ukazovat na svém psu, jak to i četní jiní dělají......ale on není ani problém ukazovat na tom cizím, když je učeno v pohodě a pes je s tím srozuměn
(což mi připomnělo jednu HW výcvikovou akci, kdy jsem se dívala, jak výcvikářka ukazuje majitelům na jejich psech a oni nadšeně cvrkali - jako ti psi, i jsem za ní zašla se svým, jako schválně, zkus to s ním.....a ona rovnou říká - jo, ale ten se mnou cvičit nebude.....a cvičil? )

"Kdo se na to bude dívat, když nebude žádné drama, žádné uvěřitelné situace, ze života. No?"
ale vždyť se tam žádná dramata neodehrávají.......

Tak se tam přihlaste, že budete radit místo Desenského. Nebo jim tam své výtky napište. Tady s tím nikdo nic nenadělá.

2.3.2020 08:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.221

Tak se tam přihlaste, že budete radit místo Desenského. Nebo jim tam své výtky napište. Tady s tím nikdo nic nenadělá.

Proč by se tam měla hlásit?
To už jako lidi nesmí diskutovat o tom, co viděli v televizi?!

2.3.2020 08:27

Proč by se tam měla hlásit?
To už jako lidi nesmí diskutovat o tom, co viděli v televizi?!

Ale jistě že můžou. Akorát to nemá ten efekt.

2.3.2020 08:29
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.221

No a?

2.3.2020 08:31

Když ale štáb nedělá after party, tak to píšeme sem. Neefektně a neefektivně.
:-)

2.3.2020 08:40

Má to ten efekt, že lidi pochopí ( čtenáři iFauny), jak se to dělat nemá. Konkrétně v diskutovaném díle - pes ze statku, takový nádvorní, jiné lidi ( a psy ) než své moc často nevidí, pak na něj vypustí cizí smečku ( která se nechová zrovna mírumilovně ), kterou zná jen RD a ani majitelka, natož ten pes, neví, co se stane......Pak ho cizí chlap matlá po hlavě a majitelka nic - se ho nezastane. To je tak dobrý návod, jak si pokazit vztah se psem. A nevím, jestli si to dobře pamatuju - nacpou mu náhubek.

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 15:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

vetřelec napsal(a):

Já mám s vlčákem tu osobní zkušenost, že se cvičí právě docela dobře. Je velice inteligentní, chytrý a obvykle velice dobře motivovatelný na žrádlo. Protože potravní chování je alfa a omega jeho života. Má to v sobě hluboce zakořeněný - prostě co když nastanou horší časy? Takže pokud možno všechno v dosahu posbírat, ulovit, ukrást a sežrat. Pokud to není v dosahu, tak si to zařídím tak, aby to v dosahu bylo. U toho je vlčák neuvěřitelně vynalézavý. Člověka až tak moc nepotřebuje, proto je naivní blbost si ho pořizovat jako mazlíčka, protože se mi líbí. Fakt to není normální pes. Potřebuje dodavatele potravy a smečku, to ano. Ale na konkrétního člověka se až tak neváže, i když jsem se u chovatelů a milovníků tohoto plemene "dozvěděla" pravý opak. Tedy o bezbřehé věrnosti svému člověku a v podstatě ho ani cvičit nemusíte, protože on vycítí vaše potřeby a udělá to pro vás sám. Tohle je fakt pěkný nesmysl!
Jak se mi vlčák dobře cvičí, tak musím říct, že výchova je skoro nemožná.
On si vždycky najde skulinku jak vyhovět svým potřebám.

Mám dotaz - hlavně na Vetřelce - jak, prosím Vás, se posílá ten (podle vás) deb..il krásným hlasem do patřičných mezí? Myslím jak tou "sluníčkářskou" metodou? Tedy fyzicky nepotrestat ani neřvat. To by mě fakt zajímalo!
Dle mých zkušeností jste pánem vy, nebo ten pes. To mám jít na psa takového typu a chování pozitivní metodou? Třeba klikrem, nebo co? Zavrčí míň a já kliknu a odměním? Fakt blbost!

Je taková doba, že se každý bojí napsat, nebo říct, že do svého psa taky "hrábnul" a každý tvrdí, jak jde všechno po dobrém. Nejde! U všech povah to tak nejde!
Můj vlčák poslouchá na první dobrou a za všech okolností. Dám mu krásný kus masa a zase si ho vezmu atd. Ale nebudu nikomu tvrdit, že šlo všechno po dobrém, jen abych se tady líbila.

2.3.2020 16:47
brno

XXX.XXX.68.3

Jednoduše dospěl a vy pro něj nejste autorita. Vy si musíte být na 100% jisti, že jste psychicky i fyzicky silnější než on. A to si musíte v hlavě ujasnit vy, že vy jste vůdce. Začít krmit na povel, denně co nejvíc povelů, které ale musí bez řečí splnit, aby pochopil, že on tu nevelí. Klidně to můžou být základní povely, které dobře umí, ale prostě musí splnit každý. Pochopí, že se jako dorostenec mýlil. Pokud nemá nějakou zdravotní vadu.

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 16:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

brno napsal(a):
Jednoduše dospěl a vy pro něj nejste autorita. Vy si musíte být na 100% jisti, že jste psychicky i fyzicky silnější než on. A to si musíte v hlavě ujasnit vy, že vy jste vůdce. Začít krmit na povel, denně co nejvíc povelů, které ale musí bez řečí splnit, aby pochopil, že on tu nevelí. Klidně to můžou být základní povely, které dobře umí, ale prostě musí splnit každý. Pochopí, že se jako dorostenec mýlil. Pokud nemá nějakou zdravotní vadu.

Úplný souhlas s postupem co píše Brno.
Začíná to u sebevědomí člověka a ve Vaší vnitřní jistotě, že jste pánem situace.
Bohužel, mně se právě taky osvědčila doslova buzerace vlčáka. Nemám to obecně ráda, ale u něj to šlo jedině takto. Krmení před psem na zemi a smí si vzít jedině na povel a klidně nechám i déle. Neustálé povely, neustálé přivolávání a posílání na místo a zase uvolňování z místa.
Co se mi hodně osvědčilo je aportování různých předmětů. Hodně ho to zaměstná a musí podat i předměty nepříjemné, tedy těžké, nebo kovové, nebo třeba nepříjemně páchnoucí. Naučila jsem ho to pomocí klikru a za žrací odměnu. Takže je hodně namotivován. Většinou ho odložím a rozmístím předměty a na povel je začne sbírat a nosit do ruky. Občas to přeruším zase odložením na dálku a pak zase sbírá. Docela ho to baví a přitom procvičuje striktní poslušnost a docela ho to i unaví.
Zdá se mi i dobré časté zalehávání na povel. Ta pozice ho znevýhodňuje a drží se tak disciplína.
Je to strašně náročný plemeno a každý by si měl dvacetkrát promyslet jeho pořízení.

2.3.2020 17:02

tož samozřejmě
čím víc povelů tím víc vůdce
a ještě je dobré si to posichrovat občasným sejmutím......

2.3.2020 17:12
brno

XXX.XXX.68.3

tož samozřejmě

Můžu se zeptat, co tou reakcí myslíte? Co je špatně na krmení na povel? Co je špatně na vykonávání povelů? A kdo se baví o nějakém sejmutí??? Děkuji za odpověď

2.3.2020 17:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

tož samozřejmě

Tak já to celkem chápu, proti ,,blbnutí psa" ať už jakémukoliv, se to doporučuje. Zeptám se teda naivně, protože toho jsem se při pořizování si velkých psů fakt bála: co když dám povel a pes nic, neposlechne a ani nehodlá. Co se dělá potom? A myslím to vážně, páč netuším, co bych dělala a fakt mě to zajímá. Že pes běžel za srnama, i když jsem řvala všechny povely světa...to nemyslím, to je v rauši. Ale když dám v klidu třeba v zahradě sedni a pes nehodlá? Jako je hezké říct: pes musí poslechnout...

2.3.2020 17:13

tož samozřejmě

To zas úplně ne.. ale když má pejsek "dobrej" den, tak taková rozcvička ho rychle hodí zpět do stavu "jsem zas normální". A cvičí denně a to už jí bude pět, furt je to janek občas.
Že bych na psa nikdy nezařvala, nebo mu jednu neliskla, to je kravina. Ale je to výjimka ve vážném stavu. Zrovna tak neřežu dítě a nestavím na tom výchovu, výcvik. Obou. V tom bude ten rozdíl.
U vlčáka je to takové divné, mně to stejně prostě přijde jako polodivoké zvíře, jako bych měla lámat kočku. Kocour se taky naučil spoustu věcí, ale furt je to .. kočka.
Ty alfa kecy jsou v lidech hodně silně zakořeněné.
Co navrhujete?
Já - nepořizovat :-)

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 17:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

tož samozřejmě

Hmn - nechci vůbec rýpat, jen dotaz - měla jste někdy vlčáka?

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 17:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Fyzicky ho k tomu přinutím a to tak, že výsledek MUSÍ být v můj prospěch.
Jinak u spousty psů končíte. Všechno vždycky po dobrém nejde. Je super když to jde a většinou to jde, ale někdy prostě ne.
Pokud na toho konkrétního psa fyzicky nemám, tak si ho nepořizuji, protože ohrožuji sebe, psa i okolí.

2.3.2020 17:20
lupus4

XXX.XXX.205.61

to flip : vy ho jen vytahujete z kotce, nebo s vámi žije doma ?

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 17:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

To zas úplně ne.. ale když má pejsek "dobrej" den, tak taková rozcvička ho rychle hodí zpět do stavu "jsem zas normální". A cvičí denně a to už jí bude pět, furt je to janek občas.
Že bych na psa nikdy nezařvala, nebo mu jednu neliskla, to je kravina. Ale je to výjimka ve vážném stavu. Zrovna tak neřežu dítě a nestavím na tom výchovu, výcvik. Obou. V tom bude ten rozdíl.
U vlčáka je to takové divné, mně to stejně prostě přijde jako polodivoké zvíře, jako bych měla lámat kočku. Kocour se taky naučil spoustu věcí, ale furt je to .. kočka.
Ty alfa kecy jsou v lidech hodně silně zakořeněné.
Co navrhujete?
Já - nepořizovat :-)

Souhlas. Byl to hloupý nápad přikřížit do psa vlka. Když už konečně z vlka vznikl domestikací pes- kamarád, tak je to prostě krok zpátky.
Stejně jsem "prohlédla" i s kočkama. Byla jsem celá divá do savannových koček a když jsem je pořídila, tak zjišťuji to samé - je to šelma a je to krok zpátky do domestikovaných přátelských micin vkřížit divokou šelmu, která domestikačních procesem neprošla.

2.3.2020 17:21

lesnížínka napsal(a):
Tak já to celkem chápu, proti ,,blbnutí psa" ať už jakémukoliv, se to doporučuje. Zeptám se teda naivně, protože toho jsem se při pořizování si velkých psů fakt bála: co když dám povel a pes nic, neposlechne a ani nehodlá. Co se dělá potom? A myslím to vážně, páč netuším, co bych dělala a fakt mě to zajímá. Že pes běžel za srnama, i když jsem řvala všechny povely světa...to nemyslím, to je v rauši. Ale když dám v klidu třeba v zahradě sedni a pes nehodlá? Jako je hezké říct: pes musí poslechnout...

To je lehké.. nedám sedni a mám hrozně dobře vycvičeného psa :-)
Prostě se to nenaučil dobře, no. Já učím psa jen to, co fakt tak nějak potřebujeme.
Když něco zavelím a pes nic, tak to zkusím jinak, ale neopakuji ten povel, to stejné slovo nepoužiju.. řeknu třeba "haló je tam někdo?" ...a když vidím, že mě slyšela, ale kašle na to, tak jdu domů a nebavím se s ní. Tlouct ne. Možná ještě někdy zkusím zvýšit hlas, písknout, ale neopakuji ten stejný povel.
Ona pak přijde a vypadá jako "tak promiň no". Takže jsem ji potrestala. No a co, se mám zbláznit.. nevím, proč měla chvilkovou hluchotu. Prostě začneme s povelem znovu, od kuchyně po náměstí.

2.3.2020 17:24
vetřelec

XXX.XXX.36.165

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já mám s vlčákem tu osobní zkušenost, že se cvičí právě docela dobře. Je velice inteligentní, chytrý a obvykle velice dobře motivovatelný na žrádlo. Protože potravní chování je alfa a omega jeho života. Má to v sobě hluboce zakořeněný - prostě co když nastanou horší časy? Takže pokud možno všechno v dosahu posbírat, ulovit, ukrást a sežrat. Pokud to není v dosahu, tak si to zařídím tak, aby to v dosahu bylo. U toho je vlčák neuvěřitelně vynalézavý. Člověka až tak moc nepotřebuje, proto je naivní blbost si ho pořizovat jako mazlíčka, protože se mi líbí. Fakt to není normální pes. Potřebuje dodavatele potravy a smečku, to ano. Ale na konkrétního člověka se až tak neváže, i když jsem se u chovatelů a milovníků tohoto plemene "dozvěděla" pravý opak. Tedy o bezbřehé věrnosti svému člověku a v podstatě ho ani cvičit nemusíte, protože on vycítí vaše potřeby a udělá to pro vás sám. Tohle je fakt pěkný nesmysl!
Jak se mi vlčák dobře cvičí, tak musím říct, že výchova je skoro nemožná.
On si vždycky najde skulinku jak vyhovět svým potřebám.

Mám dotaz - hlavně na Vetřelce - jak, prosím Vás, se posílá ten (podle vás) deb..il krásným hlasem do patřičných mezí? Myslím jak tou "sluníčkářskou" metodou? Tedy fyzicky nepotrestat ani neřvat. To by mě fakt zajímalo!
Dle mých zkušeností jste pánem vy, nebo ten pes. To mám jít na psa takového typu a chování pozitivní metodou? Třeba klikrem, nebo co? Zavrčí míň a já kliknu a odměním? Fakt blbost!

Je taková doba, že se každý bojí napsat, nebo říct, že do svého psa taky "hrábnul" a každý tvrdí, jak jde všechno po dobrém. Nejde! U všech povah to tak nejde!
Můj vlčák poslouchá na první dobrou a za všech okolností. Dám mu krásný kus masa a zase si ho vezmu atd. Ale nebudu nikomu tvrdit, že šlo všechno po dobrém, jen abych se tady líbila.

Psovití jsou snadno cvičitelná zvířata, jen to ve většině případů není nutný ani vhodný přístup. Co se týká výchovy nemohu s Vámi souhlasit. Možná budu moct, pokud si uděláte chvilku a tento termín definujete. O to Vás žádám, protože se tím rád zabývám.

Když Nám vyhrožuje pes můžeme dělat jistě celou řadu věcí. Řev na krátkou vzdálenost mívá hysterický podkres. Co se týká srozumitelnosti, může být vysoká hlasitost žádoucí třeba jindy. Částečně zvýšený hlas může být v pořádku i v tomto případě.
Upřímné vyjadřování nálad považuji za mezidruhově srozumitelné. Řádně procítěné nadávky považuji za offensivní gesta a do pozitivní motivace to má tedy podle mého názoru daleko. Pokud si na to majitelé troufnou, mohou zvíře dokonce i hecnout. Mohou se mu také vysmát. Pokud budou napadeni, mohou podle mého názoru zvíře s čistým svědomím zabít. Také by nebylo od věci uvažovat v tomto případě o preventivní eutanazii.

Snad jsem vysvětlil to, na co jste se ptala.

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 17:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

lupus4 napsal(a):
to flip : vy ho jen vytahujete z kotce, nebo s vámi žije doma ?

Je pouze na zahradě a na dvoře. Do bytu jde vzít jen pod dozorem. Třeba ty aporty jsme začali cvičit v pokoji, aby se nerozptyloval, ale je to rozhodně pes venkovní.
Kotce používám jen výjimečně, když něco hárá a tak. Navíc když máte psa v kotci, tak se jim musíte daleko víc věnovat. Takhle tím, že mají velké pozemky a je jich hodně, tak se spolu zabaví.

Neregistrovaný uživatel

2.3.2020 17:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

vetřelec napsal(a):
Psovití jsou snadno cvičitelná zvířata, jen to ve většině případů není nutný ani vhodný přístup. Co se týká výchovy nemohu s Vámi souhlasit. Možná budu moct, pokud si uděláte chvilku a tento termín definujete. O to Vás žádám, protože se tím rád zabývám.

Když Nám vyhrožuje pes můžeme dělat jistě celou řadu věcí. Řev na krátkou vzdálenost mívá hysterický podkres. Co se týká srozumitelnosti, může být vysoká hlasitost žádoucí třeba jindy. Částečně zvýšený hlas může být v pořádku i v tomto případě.
Upřímné vyjadřování nálad považuji za mezidruhově srozumitelné. Řádně procítěné nadávky považuji za offensivní gesta a do pozitivní motivace to má tedy podle mého názoru daleko. Pokud si na to majitelé troufnou, mohou zvíře dokonce i hecnout. Mohou se mu také vysmát. Pokud budou napadeni, mohou podle mého názoru zvíře s čistým svědomím zabít. Také by nebylo od věci uvažovat v tomto případě o preventivní eutanazii.

Snad jsem vysvětlil to, na co jste se ptala.

Já se pokusím odpovědět, ale až zítra, teď jedu na veterinu a taky se přiznám, že zrovna Vy máte zvláštní originální způsob vyjadřování, tak si Váš příspěvek musím přečíst znova a pozorněji a pak se nad tím zamyslet.
Ale zajímavé téma...

2.3.2020 17:29

Souhlas. Byl to hloupý nápad přikřížit do psa vlka. Když už konečně z vlka vznikl domestikací pes- kamarád, tak je to prostě krok zpátky.
Stejně jsem "prohlédla" i s kočkama. Byla jsem celá divá do savannových koček a když jsem je pořídila, tak zjišťuji to samé - je to šelma a je to krok zpátky do domestikovaných přátelských micin vkřížit divokou šelmu, která domestikačních procesem neprošla.

Chyba.. to nevím, nevím, jaký to mělo mít účel, stvoření českoslov. vlčáka. Jinde si stvořili toho extra čuchacího psa, to jsem pochopila. Jinak je to spíše asi fakt jen lidský rozmar. A zmar zvířátek.
Hloupý nápad je hlavně pořídit si plemeno, které ke mně nesedí.
Jako já bych si nikdy domů nepřivedla psa, který je takový jako robot - ovčáci včetně kolií, retrívři.. ti, co se jim říká chytří.. tak k Vám mi absolutně nesedí pes (i ty kočky), který je tvrdohlavý a tento napůl divoký dvojnásob.
Jste zvyklá velet (to není ve zlém, vůbec) a na psy, kteří plní i hodně složité povely do totální milimetrové a okamžité přesnosti.
Přesný opak mě.
Já mám rozmazlence, který sice poslouchat umí, ale hrozně se u toho nasmějeme.
To byste nevydržela :-)

2.3.2020 17:31
lupus4

XXX.XXX.205.61

celej vtip je v tom, dávat povel, jen když si můžu vynutit jeho splnění...je to o důslednosti mj. hlavně SÁM K SOBĚ

smůla ČsV a i SH, je teď současná "móda Jitek" mít "vlka či modrookého úžasňáka", výchovu nezvládají, hejbat se sou líný, tak je nakonec "zaklecujou" a je vymalováno...

2.3.2020 17:38

Je pouze na zahradě a na dvoře. Do bytu jde vzít jen pod dozorem. Třeba ty aporty jsme začali cvičit v pokoji, aby se nerozptyloval, ale je to rozhodně pes venkovní.
Kotce používám jen výjimečně, když něco hárá a tak. Navíc když máte psa v kotci, tak se jim musíte daleko víc věnovat. Takhle tím, že mají velké pozemky a je jich hodně, tak se spolu zabaví.

Já nevím, ale podle chovatelů to fakt není pes do kotce...znám lidi, kteří jsou s ním fakt spokojení, žijí s ním doma, klidně s ním spí v posteli, ale co je nejdůležitější, mají s tím psem hluboký vztah, což je u ČSV asi nejdůležitější...pravidla, důslednost...jistě, ale ten pes vám musí věřit a musí vás mít rád a vy jeho...
ale stejně to nikdy nebude stejný pes, jako NO, retrívr a podobně...ČSV musí člověku prostě sednout, není pro každýho.

2.3.2020 17:40

lesnížínka napsal(a):

volám "Noro, haló" a tahám za chlupy za uchem, když je pes zasněný, nebo říkám "dělej" a klepu na zadek, když je pes na příjmu a jenom testuje, jestli fakt.

2.3.2020 17:44
Vanee

XXX.XXX.119.81

Ale ani po zlom to nie je vždy najlepší nápad, a už vôbec nie u ČSV.
Situácia - pes sa rozhodne urobiť niečo, čo nemá. Terorizuje sliepky. Majiteľ sa snaží činnosť neúspešne ukončiť (neupevneným zákazovým povelom, pokrikovaním), pes neprestane, majiteľ ho zmláti.
Opakuje sa to druhý krát, pes vycíti, čo ho čaká, preventívne vrčí. Majiteľ samozrejme musí byť alfa, tak psa zmláti opäť, za sliepky aj preto, lebo "pes si nemá čo dovoliť vrčať".
Niektoré psy dosť odvahy nemajú, niektoré áno. Také nabudúce preventívne zaútočia, pretože vedia, že konejšit, vrčať a pod. nikam nevedie.

Násilie veľakrát plodí ďalšie násilie a tam sa človek musí spýtať, či je ochotný dostať sa do prípadného fyzického konfliktu so psom. Ja by som sa tomu radšej vyhla.

VŠETKO ide po dobrom. Len to nie je tak ľahké. Ja osobne by som nemala, väčšina ľudí by na to nemala, no kto vie psa čítať a rozumie mu, vie zistiť, čo neželanému chovaniu predchádza a ako ho nahradiť za iné.

Málo psov vrčí, útočí atď. len tak, lebo majú z pánov pr**l, väčšina na to má nejaký dôvod.

2.3.2020 17:58

Příklad se slepicemi je úplně blbý systém ne/výcviku, nedůvěry a vůbec celé blbě. To je druhý extrém. Ještě jsou věci mezi tím.

2.3.2020 18:03

"co když dám povel a pes nic, neposlechne a ani nehodlá. Co se dělá potom?"
no přeci sejme čímž dá psovod jasně najevo svou fyzickou převahu....a je vůdce"

"Ale když dám v klidu třeba v zahradě sedni a pes nehodlá? Jako je hezké říct: pes musí poslechnout...
začátek je ten, že jako psovod mám mít soudnost a vědět, kdy co a jak ten pes zvládne
a když už se teda stane, tak ho do té polohy dostanu - u některého psa bych já volila i to ruční posazení, ve formě ruka hledí bok, přejde na záď a jemně posadí......u pastevce jsem tuto konkrétní situaci vyřešila tak (po prvotní reakci mu tam tu prdélku dotlačit = zadní nožičky = žel.bet.sloupy), že jsem si došla pro něco dobrého a do pozice ho navedla jako ščeňátko....a pak veselé rychlé poziční cvičení....a to bylo naposled, kdy si po povelu nesedl

"To zas úplně ne.. ale když má pejsek "dobrej" den, tak taková rozcvička ho rychle hodí zpět do stavu "jsem zas normální""
tož souhlas, i když s výhradou, ale nemyslím, že přesně o tom ty příspěvky, na které jsem reagovala, byly.

počet povelů a buzerace psa nejsou ta pravá slovíčka
jo, takhle pravidla, učení, režim, zaměstnání, důslednost, jednoznačnost, srozumitelnost, soužití přímo láskyplné......to by bylo jiná

flip, zcela upřímně, na základě účastenství ve zdejších diskuzích, si myslím, že ty a čsv jste poměrně nekompatibilní a od toho se odvíjí další.....

2.3.2020 18:23

lesnížínka napsal(a):

Tak ho přece sednu, ne? Sedat ho začnu cca dvě vteřiny od zaznění povelu (vteřina jeho reflexní oblouk, druhá vteřina můj reflexní oblouk zjišťující, že pes neplní povel).
Samozřejmě pomůže, pokud už jsem ho ten povel někdy učila.
A pokud to po něm chci v situaci, kterou by měl zvládnout.
A pokud to po něm chci v náročnější / jiný situaci, než jakou dosud zvládal, připravím se na to předem a pojmu to jako výuku a ne jako něco již naučenýho.

A pokud se mi už stalo, že pes byl 10m ode mě a nesedl si, připravím se a nebudu to po něm znova chtít z dálky 10m. A pokud se mi děje, že dám "na místo" a pes nejde, tak příště si dám bacha, abych po vyslovení povelu byla připravená pejska na místo doprovodit. Jinak si kazím povel a učím psa, že nemusí.
Což dělá 99,9 % pejskařů majících psa celoživotně na flexinách a opakujících každý povel 20x za půl minuty.

2.3.2020 18:47

Já si připadám trochu jako mimozemšťan....když opomenu rozdílné povahy a naturely psích plemen...ten potřebuje víc makat, ten potřebuje víc zaměstnat hlavu, u tohodle musím být důsledná, u jiného si můžu dovolit benevolenci a u dalšího nezbývá, než se dohodnout jak to budeme dělat..atd atd
ale zpět k mému mimozemskému původu...když si pořídím štěně, tak už přeci od první chvíle buduju vztah, snažím se být milující, laskavá, v tom, co je pro mě důležité, tak opravdu důsledná a hlavně spravedlivá.......neříkám, že nikdy na pesany nehouknu, když vymejšlej bejkárny, ale je to spíš ve stylu "hele mládeži zklidněte hormon".....

Z některých příspěvků zde mám pocit, že si nutně musím pořídit psa, kterého přeperu, jinak nejsem alfa resp. jsem pro psa slabší a mohl by mě sejmout on.

Já si myslím, že pokud má člověk vůči svému psu svědomí čisté, tak se nemusí svého psa bát.
A to jestli je člověk šéfíček, to si myslím, že tak nějak musí mít v sobě a pes to pozná a když to tam není.......když tam není ten, pro mě základ...vztah založený hlavně na důvěře, tak si myslím, že je to celé špatně.

Opravdu lituju lidi, kteří sem píší a řeší to, že mají ze svého psa strach.....a vlastně lituju i ty psy.

2.3.2020 18:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak ho přece sednu, ne? Sedat ho začnu cca dvě vteřiny od zaznění povelu (vteřina jeho reflexní oblouk, druhá vteřina můj reflexní oblouk zjišťující, že pes neplní povel).
Samozřejmě pomůže, pokud už jsem ho ten povel někdy učila.
A pokud to po něm chci v situaci, kterou by měl zvládnout.
A pokud to po něm chci v náročnější / jiný situaci, než jakou dosud zvládal, připravím se na to předem a pojmu to jako výuku a ne jako něco již naučenýho.

A pokud se mi už stalo, že pes byl 10m ode mě a nesedl si, připravím se a nebudu to po něm znova chtít z dálky 10m. A pokud se mi děje, že dám "na místo" a pes nejde, tak příště si dám bacha, abych po vyslovení povelu byla připravená pejska na místo doprovodit. Jinak si kazím povel a učím psa, že nemusí.
Což dělá 99,9 % pejskařů majících psa celoživotně na flexinách a opakujících každý povel 20x za půl minuty.

No sednu..třeba samíka bych i sedla. Představuju si to u nějakého kavkaze, nebo Bodlinčiny Nory, když se šprajcne a sednout nechce. Vy nemáte na vybranou, protože jste povel dala a říkáte, že ho udělat prostě musí. Ten pes si to nemyslí a nejsem si jistá, co bych dělala. Naštěstí jsem měla psy tvárné. Snad i vždycky mít budu, ale záruka v tom není..

2.3.2020 18:49
hn..

XXX.XXX.245.250

měla jsem několik vlčích kříženců - F3 generaci, v době, kdy se tito psi dostávali na výchovu a výcvik mezi lidi. Moje zkušenost je taková, že násilím se nezmohlo nic a ani metoda, co tu píše Flip se neosvědčila, psi šli do útlumu a nereagovali na nic. Nejlepší bylo je tak trochu nechat žít a netrvat na tom, aby se chovali a cvičili jako němečtí ovčáci. Zdaleka ne každý psovod byl tenkrát ochotný nechat kříženci určitý prostor a celý ten experiment dopadl jak dopadl. Až na pár psů na Slovensku kříženci velmi rychle zmizeli ze světa … a z těch slovenských vznikl současný vlčák.

2.3.2020 18:52

když si pořídím štěně, tak už přeci od první chvíle buduju vztah, snažím se být milující, laskavá, v tom, co je pro mě důležité, tak opravdu důsledná a hlavně spravedlivá.......neříkám, že nikdy na pesany nehouknu, když vymejšlej bejkárny, ale je to spíš ve stylu "hele mládeži zklidněte hormon".....

Věřím, že takhle se snařila postupovat i většina těch, kteří teď bojují s taháním na vodítku, startováním po psech, lidech, dětech, vlastních páníčcích, bráněním si žrádla, utíkáním ze zahrady a kdoví čím dalším. Hezký úmysl a "pořídíme si štěně a vychováme si ho podle sebe" prostě ledaskdy nestačí.

A to, kdy to nestačí, nastává opravdu velice často, když si lidi pořídí naprosto nevhodný plemeno, protože "se nám líbí" (budiž já také příkladem, a to jsem dopadla ještě dobře).

2.3.2020 18:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Chyba.. to nevím, nevím, jaký to mělo mít účel, stvoření českoslov. vlčáka. Jinde si stvořili toho extra čuchacího psa, to jsem pochopila. Jinak je to spíše asi fakt jen lidský rozmar. A zmar zvířátek.
Hloupý nápad je hlavně pořídit si plemeno, které ke mně nesedí.
Jako já bych si nikdy domů nepřivedla psa, který je takový jako robot - ovčáci včetně kolií, retrívři.. ti, co se jim říká chytří.. tak k Vám mi absolutně nesedí pes (i ty kočky), který je tvrdohlavý a tento napůl divoký dvojnásob.
Jste zvyklá velet (to není ve zlém, vůbec) a na psy, kteří plní i hodně složité povely do totální milimetrové a okamžité přesnosti.
Přesný opak mě.
Já mám rozmazlence, který sice poslouchat umí, ale hrozně se u toho nasmějeme.
To byste nevydržela :-)

Vím, četla jsem knížku. Pohraničníci chtěli psa, ostřejšího než ostrého, aby neměl problém roztrhat člověka. Nejlíp sám, aby ,,já nic, já muzikant". To si mysleli o vlcích, tak to prubnuli. Vyšlo to tak půl napůl Polovina kousala do lidí, protože NO, polovina byla plachá jako vlk. Jenže pes líbivý, tak proč to nevyužít a neudělat z toho plemeno. Mě se líbí moc, je krásný, ale sama bych si ho nikdy nepořídila. Stačí samík

2.3.2020 18:58

když si pořídím štěně, tak už přeci od první chvíle buduju vztah, snažím se být milující, laskavá, v tom, co je pro mě důležité, tak opravdu důsledná a hlavně spravedlivá.......neříkám, že nikdy na pesany nehouknu, když vymejšlej bejkárny, ale je to spíš ve stylu "hele mládeži zklidněte hormon".....

Věřím, že takhle se snařila postupovat i většina těch, kteří teď bojují s taháním na vodítku, startováním po psech, lidech, dětech, vlastních páníčcích, bráněním si žrádla, utíkáním ze zahrady a kdoví čím dalším. Hezký úmysl a "pořídíme si štěně a vychováme si ho podle sebe" prostě ledaskdy nestačí.

A to, kdy to nestačí, nastává opravdu velice často, když si lidi pořídí naprosto nevhodný plemeno, protože "se nám líbí" (budiž já také příkladem, a to jsem dopadla ještě dobře).

Tak jasně, že je potřeba zapojit i tu výchovu....však jsem psala ,
co je pro mě důležité, tak opravdu důsledná
a to je např. to, že mě psi nebudou vláčet na vodítku.....to bych asi strávila procházku v poloze ležícího střelce

2.3.2020 19:23
conie

XXX.XXX.206.202

Jinak u spousty psů končíte. Všechno vždycky po dobrém nejde. Je super když to jde a většinou to jde, ale někdy prostě ne.
Pokud na toho konkrétního psa fyzicky nemám, tak si ho nepořizuji, protože ohrožuji sebe, psa i okolí.

V tom pádě by např. pastevce nemohl mít téměř nikdo, protože bych chtěla vidět, kdo má "fyzicky" na dospělého sebevědomého pastevce! A přeci jich tu je dost a většina normálně funguje, i s paničkami, které váží míň jak jejich pes. Čím to asi bude????

2.3.2020 20:18

Norinku nelze k ničemu fyzicky přinutit :D

Ale v 99% jí lze požádat a ona to udělá, i když třeba s výrazem "no dobře, myslím si, je to zbytečné,ale když teda myslíš...."

to jedno procento je eskalátor ("nejsem sebevrah!") a pak "nápad" při pohybu na volno, na který teda nemám nervy.... co je špatnýho na flexině?

2.3.2020 20:22

"i s paničkami, které váží míň jak jejich pes."

och, to bych chtěla.......

2.3.2020 21:16

"i s paničkami, které váží míň jak jejich pes."

och, to bych chtěla.......

A tak já nějaký rezervičky mám, třeba pěkně narostlej samec německé dogy, bernardýna a pod. klíďo můžou mít 90 kilo, tak tam bych o nějaký to kilíčko lehčí být mohla....

2.3.2020 21:29

clovek ma hlavne mozek
uz davno nemusi spoléhat hlavne na svaly.....
bohudik.

buzerace psa 100 povely - aby si clovek udrzel autoritu?
tak jo...

2.3.2020 21:40
Terven

XXX.XXX.110.191

"Cim vic povelu, tim vic vudce" a "moda Jitek".... luxusni hlasky 👍👍

3.3.2020 08:45

A tak já nějaký rezervičky mám, třeba pěkně narostlej samec německé dogy, bernardýna a pod. klíďo můžou mít 90 kilo, tak tam bych o nějaký to kilíčko lehčí být mohla....

sardulah, teď jsi na to kápla
nakonec manžovi na toho moskeváka kývnu

3.3.2020 08:54

sardulah, teď jsi na to kápla
nakonec manžovi na toho moskeváka kývnu

Tak já si myslim, že i teď mám splněno, protože mám psy dva...takže těch 100-110 kileček to dohromady dá a tolik já ještě nevážim....počítá se to??

5.3.2020 15:34
tero

XXX.XXX.237.241

To, že si jeden chlap možná získal respekt psa, neznamená, že se pes nebude chovat agresivně k ostatním dál.

5.3.2020 15:47
tero

XXX.XXX.237.241

Byly tady úvahy proč se kdysi začalo vůbec s vkřižováním vlka . Byly pro to to údajně zdravotní důvody,mmj.zlepšení postavení kloubů. Jen asi nikdo nepočítal s tím, že ze psa toho vlka jen tak nevyženou. Je úžasné si uvědomit, jakou cestu ušel dnešní pes a co práce to dalo aby se stal tím čím je.

5.3.2020 15:59

Kvůli kloubům? To se mi moc nezdá. Copak vlky někdo hromadně rentgenuje?
Historii toho jsem nečetla, jen si myslím, že mohli chtít ostrost, rychlost, .. hranice, služba.. jako jinde mají křížence s šakaly..veřejnosti se neprodávají..

5.3.2020 16:03
tero

XXX.XXX.237.241

Kvůli kloubům? To se mi moc nezdá. Copak vlky někdo hromadně rentgenuje?
Historii toho jsem nečetla, jen si myslím, že mohli chtít ostrost, rychlost, .. hranice, služba.. jako jinde mají křížence s šakaly..veřejnosti se neprodávají..

Byla tu snaha eliminovat ty sražené zadky a dysplazii a taky se doufalo ve větší vytrvalost.

5.3.2020 16:07

tero napsal(a):
Byla tu snaha eliminovat ty sražené zadky a dysplazii a taky se doufalo ve větší vytrvalost.

Vytrvalost určitě, čich, sluch, zrak......ale nohy někde před 70 lety?

5.3.2020 16:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak to písnu ještě jednou četla jsem knížku od chlapa, který CSV stvořil. Ano, bylo to kvůli ostrosti.

5.3.2020 16:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

potřebovali na čáru tzv. "supi" samostatně útočící psy kteří byli vypuštěni z kotce mezi dráty každý na jednu stranu v případě "narušení". údajně měli jít rovnou po krku .................z historek bývalých pohraničníků.

5.3.2020 16:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
potřebovali na čáru tzv. "supi" samostatně útočící psy kteří byli vypuštěni z kotce mezi dráty každý na jednu stranu v případě "narušení". údajně měli jít rovnou po krku .................z historek bývalých pohraničníků.

Není to z historek, psal to on - bývalý pohraničník tuším, ale to už si přesně nepamatuju.

5.3.2020 16:53
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):
Není to z historek, psal to on - bývalý pohraničník tuším, ale to už si přesně nepamatuju.

tak já to mám z přímého zdroje který konkretně na šumavě sloužil. bohužel mi taky vyprávěl jak ti jejich psi pak končili (nejen tito supi)

5.3.2020 16:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
tak já to mám z přímého zdroje který konkretně na šumavě sloužil. bohužel mi taky vyprávěl jak ti jejich psi pak končili (nejen tito supi)

Já tím nechtěla říct, že kecáš ale to spíš potvrdit Že to nejsou jen ,,historky" ale oni o tom všichni věděli.

5.3.2020 17:23
tero

XXX.XXX.237.241

lesnížínka napsal(a):
Já tím nechtěla říct, že kecáš ale to spíš potvrdit Že to nejsou jen ,,historky" ale oni o tom všichni věděli.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD_vl%C4%8D%C3%A1k

Informací je spousta.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2020 18:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Muj tata temhle psum delaval figuranta. Od te doby ma velky respekt a strach z cehokoli vetsiho jak jorksir. Postupem let byl schopnej se sebezaprenim sahnout i na vetsiho ale....

5.3.2020 19:09

lesnížínka napsal(a):
Tak to písnu ještě jednou četla jsem knížku od chlapa, který CSV stvořil. Ano, bylo to kvůli ostrosti.

Od pana Karla Hartla?

5.3.2020 19:11

tero napsal(a):

Se šlechtěním československého (původně českého) vlčáka se začalo v padesátých letech. To NO žádné sražené zadky neměli a dysplazie se ještě nesledovala.

5.3.2020 19:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

lesnížínka napsal(a):

Nebylo, bylo to kvůli zlepšení vitality - hlavně vytrvalosti , odolnosti , menší náročnosti a délevěkosti .

NO byli po pár letech služby KO.

Jen blb (což Karel není) by "zlepšoval" ostrost nevyzpytatelným divokým zvířetem.

Ztroskotalo to na tom, že nesnášeli obvyklý dril, tehdy používaný u NO a hlavně velmi těžce nesli změnu psovoda...
F1 i 2 byly tehdejším přístupem necvičitelní, z F3 a F4 pak začli dělat SUPy

zkrátka pro armádu

5.3.2020 20:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Od pana Karla Hartla?

Jo, ano od něj. Myslela jsem dokonce, že ji mám doma, ale nenašla, tak buď z knihovny, nebo mi ji někdo půjčil. Je to už pár let.

5.3.2020 23:24
lupus4

XXX.XXX.205.61

S Karlem Hartlem jsme se o tom dlouze bavili vícekrát...pokud to bylo v režii Hartla tak to docela mělo směr ALE

napřed to bylo v režii jen armády, v Čechách Hartl , na Slovensku Rosík...
klub pro ČsV působí od 1982, PCH byl právě KH.
Na Slovači pak chov řídil železnou rukou Frant.Rosík až to došlo , kam to došlo a dnes jejich "módnost" to docela zazdívá...
Jenže Slováci to začli "vest po svojom" což mělo za důsledek, že za dva roky bylo skoro 80% vrhů po jednom psovi a to byl Rep z PS (pohraniční stráže) v tomto "úspěšně" pokračovali takže za dalších pár let bylo 90% populace úzce příbuzní. Nepomohlo ani nové "přilití" vlčí krve v 85 byl použit F1 Kazan z PS (NO Bojar von Schottenhof x vlčice Laila ze zoo Hluboká )
Za 25 let chovu byli použiti 4 vlci...2,2
uznaní FCI byli asi 94?

takže hlášky o šlechtění "ostrosti" jsou nesmysl a o účelu SUP - to bylo řešení z nouze, navíc po pádu opony zcela postrádající smysl
no a teď tomu dávají "na (_:_)" Jitky s klecí...

6.3.2020 07:56

lupus4 napsal(a):
S Karlem Hartlem jsme se o tom dlouze bavili vícekrát...pokud to bylo v režii Hartla tak to docela mělo směr ALE

Na Slovači pak chov řídil železnou rukou Frant.Rosík až to došlo , kam to došlo a dnes jejich "módnost" to docela zazdívá...
Jenže Slováci to začli "vest po svojom" což mělo za důsledek, že za dva roky bylo skoro 80% vrhů po jednom psovi a to byl Rep z PS (pohraniční stráže) v tomto "úspěšně" pokračovali takže za dalších pár let bylo 90% populace úzce příbuzní. Nepomohlo ani nové "přilití" vlčí krve v 85 byl použit F1 Kazan z PS (NO Bojar von Schottenhof x vlčice Laila ze zoo Hluboká )
uznaní FCI byli asi 94?

takže hlášky o šlechtění "ostrosti" jsou nesmysl a o účelu SUP - to bylo řešení z nouze, navíc po pádu opony zcela postrádající smysl

Vždycky jsem byla toho názoru, že předání chovu ČSV na Slovensko není dobrý krok. Ale asi politika...

6.3.2020 09:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):

uznaní FCI byli asi 94?

No, však ty Jitky teď právě chovají ty SUP - a myslím, že docela úspěšně, protože tolik co teď v civilu, si do živýho nekousli ani tenkrát na té čáře 🤫

6.3.2020 10:38
Terven

XXX.XXX.110.191

Bohuzel nejenom Jitky... nevim teda, jak je od Jitky muzskej rod. Ono je to tak lakave, vypadat jako Kevin Costner- vim o takovem pripadu. A u tech chlapu se k tomu prida jeste fakt, ze pokud je se psem problem, maj tendenci to resit tvrdou rukou z pozice vudce, coz u Jitek chybi.

6.3.2020 11:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.4.195

Terven napsal(a):
Bohuzel nejenom Jitky... nevim teda, jak je od Jitky muzskej rod. Ono je to tak lakave, vypadat jako Kevin Costner- vim o takovem pripadu. A u tech chlapu se k tomu prida jeste fakt, ze pokud je se psem problem, maj tendenci to resit tvrdou rukou z pozice vudce, coz u Jitek chybi.

Tak tomu samci od Jitky říkejme třeba Kevin🤪

6.3.2020 16:58

tero napsal(a):

Nebyl to náhodou(zjednodušeně) nápad toho křížence používat na hranicích, jako samostatného psa? Jenže se nepočítalo s bázlivostí-plachostí po vlcích.....
Edit: tak jsem to dočetla do konce, už je to tam rozepsané.....

6.3.2020 21:11
tero

XXX.XXX.237.216

Se šlechtěním československého (původně českého) vlčáka se začalo v padesátých letech. To NO žádné sražené zadky neměli a dysplazie se ještě nesledovala.

Možná nesledovala, ale pajdavých NO bylo dost.

6.3.2020 22:43

tero napsal(a):
Možná nesledovala, ale pajdavých NO bylo dost.

Tak to je argument. Vy jste je počítala?

6.3.2020 22:49
Terven

XXX.XXX.160.10

tero napsal(a):

A byl by nějakej odkaz na zdroj tvrzení? V tom vašem z wiki jsem o tom nic nenašla.

6.3.2020 23:57
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Zdroj nemám, jen tu wiki.
Ale pamatuji si to.
NO měli tehdy zádě v pořádku.
Přidáním vlka, chtěli zlepšit vytrvalost (odolnost).
Psávali o tom ve Psovi. (Myslím p. Hartl.)¨
Znala jsem tenkrát krásnou fenu z toho experimentu.
Měl ji p. Vojna. (v r.68 už ji měli doma)
Byla mohutná, jiný typ než jsou ČSV-postavou, ale oči měla vlčí.
Nebyla z první generace.
Pan Vojna tam vojákoval (voják z povolání), nevím, jestli si fenku
dovezl když šel do penze nebo si pro ní
zvlášť zajel. Byli to takoví přírodní lidé, žili
v domečku na zahradě za městem. Psům rozuměli.
Myslím, že ČSV na vojně, taky trochu popisuje Ivo Eichler.

7.3.2020 00:14
Terven

XXX.XXX.160.10

rapotacka11 napsal(a):
Zdroj nemám, jen tu wiki.
Ale pamatuji si to.
NO měli tehdy zádě v pořádku.
Přidáním vlka, chtěli zlepšit vytrvalost (odolnost).
Psávali o tom ve Psovi. (Myslím p. Hartl.)¨
Znala jsem tenkrát krásnou fenu z toho experimentu.
Měl ji p. Vojna. (v r.68 už ji měli doma)
Byla mohutná, jiný typ než jsou ČSV-postavou, ale oči měla vlčí.
Nebyla z první generace.
Pan Vojna tam vojákoval (voják z povolání), nevím, jestli si fenku
dovezl když šel do penze nebo si pro ní
zvlášť zajel. Byli to takoví přírodní lidé, žili
v domečku na zahradě za městem. Psům rozuměli.
Myslím, že ČSV na vojně, taky trochu popisuje Ivo Eichler.

No právěže měli zádě v pořádku...tak by mě zajímal zdroj toho, co píše tero.

7.3.2020 05:19
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

To jo.
Pardon, nečetla jsem to celé podrobně, jen jsem to
přelítla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík