Dobrý den,
mám problém s mým psem. Dovezla jsem si ho před 2 měsíci z útulku, je to kříženec (nejspíš border colie s něčím), střední vzrůst - má 11 kg, přibližně rok a byl v minulosti týraný.
Mě s přítelem má nejradši, je na nás až příliš závislý. Rodiče má rád, ale o dost míň (bydlí s námi).
Problém je, že jakmile se někdo z prarodičů či bratr a jeho rodina přiblíží ke dveřím na našem poschodí (prarodiče bydlí o poschodí níž), začne štěkat a vrčet. Nevím zda by to dělal i u cizích, zatím jsme neměli tu možnost to zjistit. Jakmile vstoupí dovnitř, pes pokračuje ve štěkání, po chvíli je klidně i hryzne do kalhot či plandavého svetru (všechny hryže pouze když se k němu otočí zezadu, babičku klidně i zepředu) a drží oblečení tak pevně, že mu musím otevřít tlamu. Jednou kousl i do nohy. Napadlo mě, že se mu nelíbí, když mu někdo "cizí" leze na jeho "teritorium". Ale dělá to stejné, když s ním jdu dolů o poschodí níž za prarodiči. Potom, co přijdou je někdy klid, ale po celou dobu je jeho celé chování nevyzpytatelné. Nepodařilo se nám vysledovat, co přesně ho rozhněvá, kromě příchodu. Chvílu je v klidu, jako největší kamarád s nimi - k bratrovi si klidně přijde, nechá se drbat, dokonce do něj čumákem dloube, aby ho drbal, lehne si k němu na záda a je klid. Bratr dál sedí a po pěti minutách na něj klidně z ničeho nic vyjede, začne vrčet a kousne ho. Když se bratr potuluje po baráku, neustále ho sleduje a neuhne pohledem. To stejné víceméně u dětí, tam ale držíme velký odstup, nepouštíme k nim vůbec psa blíž (pouze na vodítku a pod neustálým dohledem), protože si ani nechci představit, co by se dětem mohlo stát.
Ještě bych jen dodala, že na zahradě si nikoho z nich vůbec nevšímá a nikdy na ně na zahradě nezaútočil. Když nejsme doma a jde ho babička navštívit, je hodný, v klidu, neštěká a nechá se celé hodiny drbkat.
Zkoušela jsem to cestou pamlsků a pochval když byl v klidu celý měsíc, žádný náznak zlepšení jsem nezaznamenala. Tak jsem poté dala na radu jiných a začala ho okřikovat, opět bez výsledku.
Jakým jiným způsobem se dá tento problém se psem zvládnout?
Děkuji předem za odpověď.
impact
napsal(a):
Nasadit nahubek a couracku, nenechat psa tohle delat, prevest pozornost jinam, na jinou - zadouci cinnost.
Ma pes na praci i neco jineho, jak hlidat barak?
Vodítko za sebou tahá, někdy se mi tomu podaří předejít, někdy bohužel zareaguji pozdě. Jde mi o to proč to dělá a jak ho to odnaučit? Když je u nás babička celý den, je těžké neustále pozornost psa odvádět jinam :/
Pes i když si hraje, i když loudá zrovna u stolu když jíme, v tu chvíli je mu to jedno a jde si štěkat na toho, kdo zrovna přijde.
tereza.krato
napsal(a):
Vodítko za sebou tahá, někdy se mi tomu podaří předejít, někdy bohužel zareaguji pozdě. Jde mi o to proč to dělá a jak ho to odnaučit? Když je u nás babička celý den, je těžké neustále pozornost psa odvádět jinam :/
Pes i když si hraje, i když loudá zrovna u stolu když jíme, v tu chvíli je mu to jedno a jde si štěkat na toho, kdo zrovna přijde.
Na to bych asi řekla jen, naučit povel místo. Nenechat loudit u stolu a už vůbec ne, otravovat řvaním a kousáním návštěvy. Mám trochu dojem, že se pěkně nudí.
lesnížínka
napsal(a):
Na to bych asi řekla jen, naučit povel místo. Nenechat loudit u stolu a už vůbec ne, otravovat řvaním a kousáním návštěvy. Mám trochu dojem, že se pěkně nudí.
Povel místo umí, ale to tam má být třeba celý den? potřebuji ho to spíš odnaučit, aby mohl po baráku volně pobíhat kdykoli
tereza.krato
napsal(a):
Aha, takze vy mu to chovani dovolujete a pak se divite, ze ho dela? Odnaucite ho to tim, ze budete DUSLEDNE VYCHYTAVAT KAZDOU TAKOVOU SITUACI a budete ji IHNED resit. Pokud to jednou dovolite a dvakrat ne, nikdy se nepohnete z mista. Bohuzel je to v tomto pripadne primarne vase vina. A to si uvedomte. Pak s tim muzete zacit pracovat.
tereza.krato
napsal(a):
Povel místo umí, ale to tam má být třeba celý den? potřebuji ho to spíš odnaučit, aby mohl po baráku volně pobíhat kdykoli
Ne, to určitě ne, tam bych ho poslala jen při náznaku otravování, po chvilce, kdy tam vydrží v klidu, dám volno, ale tady by to právě chtělo tu zábavu, protože si myslím, že pokud se mu nebudete věnovat, začne rychle nanovo.
impact
napsal(a):
Aha, takze vy mu to chovani dovolujete a pak se divite, ze ho dela? Odnaucite ho to tim, ze budete DUSLEDNE VYCHYTAVAT KAZDOU TAKOVOU SITUACI a budete ji IHNED resit. Pokud to jednou dovolite a dvakrat ne, nikdy se nepohnete z mista. Bohuzel je to v tomto pripadne primarne vase vina. A to si uvedomte. Pak s tim muzete zacit pracovat.
Nevím jak mu to zakázat, proto sem píšu - jak takovou situaci řešit? Chválit když je hodný, snažit se zaujmout něčím jiným, zavřít do jiné místnosti, okřiknout ho? Samozřejmě že nenechám psa vyjíždět po ostatních, někdy to uhlídat ale nejde.
tereza.krato
napsal(a):
Nevím jak mu to zakázat, proto sem píšu - jak takovou situaci řešit? Chválit když je hodný, snažit se zaujmout něčím jiným, zavřít do jiné místnosti, okřiknout ho? Samozřejmě že nenechám psa vyjíždět po ostatních, někdy to uhlídat ale nejde.
Okřiknout?
No to je jasný, že to uhlídat nejde..
To by se jeden zcvok úplně.
Pořiďte ještě jednoho.
Ve dvou se to lépe táhne.
Babičku budou tahat z obou stran
a vy třeba vymyslíte strategii.
Bystrá jste dost.
Nevím zda by to dělal i u cizích, zatím jsme neměli tu možnost to zjistit
To je chyba.
rapotacka11
napsal(a):
Okřiknout?
No to je jasný, že to uhlídat nejde..
To by se jeden zcvok úplně.
Pořiďte ještě jednoho.
Ve dvou se to lépe táhne.
Babičku budou tahat z obou stran
a vy třeba vymyslíte strategii.
Bystrá jste dost.
Nevím zda by to dělal i u cizích, zatím jsme neměli tu možnost to zjistit
To je chyba.
A co místo okřiknutí tedy radíte?
impact
napsal(a):
Rady jste dostala. Máte na to milion výmluv, proč to nejde. Tak když to nejde, nic s tím nenaděláte. Jediná možnost je se psovi věnovat a nenechat ho to dělat. Pokud ale ležíte doma na pupku, tak to nikdy nezměníte.
Znovu se ptám - jakou má pes činnost vyjma nahánění lidí po baráku?
Venčím ho dvě hodiny každý den, trénuji povely, hrajeme si s míčkama. To je tak asi základ, pak mám i jinou práci a musí se zabavit sám.
tereza.krato
napsal(a):
Pokud nechodíte do práce a nestaráte se o rodinu, nevaříte, nemáte jiné koníčky tak času bude určitě dost, já tu možnost bohužel nemám...
Hej sorry jako, ale proč si pořizujete psa, když nejste ochotná mu věnovat čas? Ještě takovýho křížence, kterej evidentně nebude ležet doma pod stolem.
Imho já mám těch psů doma aktuálně 17 a do práce taky chodím, heč.
Teda teď jsem od soboty na neschopence, ale to se nepočítá. Běžně tu mám 16-20 psů. Už x let v kuse.
Přestaňte se hloupě vymlouvat a začněte s tím psem makat. Jinak nic nezměníte. Žádný čárymáryfuk neexistuje. Jen práce, práce a zase práce.
impact
napsal(a):
Hej sorry jako, ale proč si pořizujete psa, když nejste ochotná mu věnovat čas? Ještě takovýho křížence, kterej evidentně nebude ležet doma pod stolem.
Imho já mám těch psů doma aktuálně 17 a do práce taky chodím, heč.
Teda teď jsem od soboty na neschopence, ale to se nepočítá. Běžně tu mám 16-20 psů. Už x let v kuse.
Přestaňte se hloupě vymlouvat a začněte s tím psem makat. Jinak nic nezměníte. Žádný čárymáryfuk neexistuje. Jen práce, práce a zase práce.
Jasně že by se mu mohl někdo věnovat víc, ale aspoň se snažím si ho brát do práce a je se mnou skoro 24 hodin denně, ale v práci na něj bohužel čas nemám, tak si hraje s míčkama. Případně (neberte to teď ve zlém), jak s nimi trávíte vy více času?
Ráda bych pracovala na jeho převýchově, ale stále nevím co s tím.. Povely (ty základní) už zvládá celkem slušně, ale to mi od mého problému nepomůže :(
přečtěte si hlavně příspěvek hmn v 10:40
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3659775/jak-naucit-skoro-dospeleho-psa-vykonavat-potrebu-venku?from-list=1#a3660123
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že jste se měli více zamyslet, než jste si pořídili "dřív týranýho pejska". Ona může být pro ne tak zkušenýho člověka fakt pakárna "celej den" hlídat, aby mu pes nikoho nezakousnul.
Kdo o tom něco ví, už s tím aspoň dopředu počítá, tuší, jak s tím naložit, případně má v kontaktech někoho ještě zkušenějšího, kdo mu poradí.
Moc nevěřím tomu, že s takovým problémem lze skutečně a významně pohnout jen na základě rad na internetu.
napsal(a):
Myslím, že jste se měli více zamyslet, než jste si pořídili "dřív týranýho pejska". Ona může být pro ne tak zkušenýho člověka fakt pakárna "celej den" hlídat, aby mu pes nikoho nezakousnul.
Kdo o tom něco ví, už s tím aspoň dopředu počítá, tuší, jak s tím naložit, případně má v kontaktech někoho ještě zkušenějšího, kdo mu poradí.
Moc nevěřím tomu, že s takovým problémem lze skutečně a významně pohnout jen na základě rad na internetu.
A nemáte s tím prosím náhodou zkušenosti? Určitě ho vracet nechci, to není řešením, chci na tom nějak zapracovat. Agresivní je jen vůči určitým osobám a jedině doma..

tereza.krato
napsal(a):
A nemáte s tím prosím náhodou zkušenosti? Určitě ho vracet nechci, to není řešením, chci na tom nějak zapracovat. Agresivní je jen vůči určitým osobám a jedině doma..
Osobní ne, a kdybych takovýho psa dostala do ruky, i po těch letech a zkušenostech s dosavadním pejskařstvím bych vyhledala osobní konzultaci s odborníkem (Eva Štemberová).
tereza.krato
napsal(a):
Nač tam jste Vy?!
Jste tam proto, abyste to nedopustila.
Vodítko máte.
Ty osoby ať si ho nevšímají.
On si časem zvykne.

tereza.krato
napsal(a):
Pes po nich vyjíždí i když si ho nevšímají. Samozřejmě že ho hlídám, ale co když se bude snažit zaútočit na ně? Jaký je postup v té situaci?
Předejít situaci. Dát psovi úkol (jdi na místo) dřív, než spustí akci. Pokud to nestihnete a pes začne, zastavíte ho a pak mu dáte úkol. Netrestejte, neokřikujte, nezlobte se na něj.
Naučte ho, co má dělat, pak to po něm chtějte a pomožte mu to udělat.
Pokud pes neví, co má dělat, udělá první věc, která ho napadne. On se těch lidí bojí a první věc, co ho napadne, je preventivně po nich jít. Potřebuje se učit, že lidi jsou ok (řízená a správně provedená socializace na lidi), a potřebuje se učit, co má dělat jinýho místo tý agrese.
Pokud se budete dobře dívat, co dělá, než po někom vyjede, uvidíte na něm tu jeho otázku "co teď?" Pokud ani v tu chvíli nepřichází vaše odpověď a vedení, pes si holt odpoví sám.
No, dělala bych to ještě jinak:
- v situaci, kdy se psovi nikdo nevěnuje a zároveň jsou v bytě na návštěve cizí lidé nebo děti "navolno", pes by měl být zabezpečený (kennelka, domácí kotec, nebo aspoň úvaz na pelechu). Nehrotit to nějakými rozkazy a okřikováním, dát mu tam klidně kost nebo hračku, ale zamezit mu neřízený kontakt a aktivní činnost vůči členům domácnosti (jakože si sám přijde k sedícímu bratrovi a dloubáním se dožaduje mazlení - to prostě ne).
- pokud sedíte u kafe a klábosíte s návštěvou, psa bych vzala na vodítku a s košíkem k sobě, a nechala bych ho s námi sedět, ležet, postávat vedle křesla s možností omezeného pohybu a seznamování se s ostatními. Ať ho oslovují jménem, podrbou ho (pokud to psa těší), dají mu něco drobného na zub, mluví na něj. Na jakýkoliv projev agrese ale reaguji (já jako majitel psa, nikoliv ostatní lidé u stolu) a zakazuji ji. učím tedy psa zákazový povel, a neztrácím čas převáděním na jinou činnost.
- principem takového postupu je, že pes při něm nikdy nejedná jaksi aktivně sám ve smyslu, že nevyhledává či neotravuje či dokonce neohrožuje lidi o své vůli, a zároveň se sžívá s novou domácností, seznamuje se s ostatními a zvyká si na režim a styk s ostatními, učí se, co ano a co ne.