Německý ovčák s PP

Prodám Německého ovčáka - Chovatelská stanice německých ovčáků nabízí celoč...
DohodouMarketsir
XXX.XXX.110.191
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Včera jsme si dovezli fenku německého ovčáka, ze záchranné stanice, Je to zhruba rok a pul stará, čerstvě kastrovaná fena, které si nejspíše prožila peklo. Údajně je z množírny, kde žila celý život. Je vystresovaná a bojí se lidí, Ostatní pejskové nejsou problém a chce si hrát. Máme doma již dva pejsky, 9 ti letého jorkšíra a cca 10 letého také zachráněného Německého ovčáka. Abych se dostala k jádru problému. To že je plachá a pod. vůbec nebereme jako něco, s čím chceme zatočit ze dne na den, už jsme s tím prošli u toho prvního NO. Problém je hygiena. Včera když jsme pro ní byly, byla v kotci (cca 3 týdny) kontakt cca 2-3 x denně. I když původně bylo psáno vhodná do bytu. Nemá vůbec ponětí, že by měla vykonávat potřebu venku a ne doma. Chodíme s ní od včerejška odpoledne ven každé cca 2-4 hodiny (i v noci), ale za tu dobu se ani jednou nevyčůrala. Poprvé se vyčurala doma na gauči, skočila nahoru a já za ní opatrně přišla ji pohladit, strnula, začala čurat a utekla. Vím, že jsem jí dostala do té situace já. Poté jsem ji chtěla zkontrolovat, zda není mokrá a chtěla jsem přijít k ni a ona začala utíkat a čůrat po cestě. Trochu jsem jí vynadala, ale spíš jen jako že fuj, že nesmí, nekřičela jsem a hned jsem jí vzala ven, venku nic, jen čmuchá. Po téhle procházce se za cca 5 min vykakala doma u dveří terasy. Poté se znovu vyčurala, když jsem v noci pro ní šla ,že jí zapnu na vodítko, tak se celá přikrčila a počurala se na zem. Opět jsem řekla, že fuj a pomalu ji zapnula na vodítko a šli jsme ven. Ještě včera to bylo, když jsem jí opatrně brala za kšíry abych ji zapnula, že se celá krčí a občas hrozně kňučí. Dneska už to nedělá, je šikovná, přijde ke dveřím, lehne si a čeká až jí zapnu i když je vidět, že je jí to nepříjemné. Dnešní den jsme byly venku již 3x do těchto 14 hod, Celkem jsme venku strávili cca hodinu a prostě nic, Dneska ještě nečurala i když pije. Po druhé procházce udělala 2 min na to bobek na stejném místě jako prvně. Přistihla jsem ji při činu a opět ji řekla fuj, že nesmí a šla ven. Nevadí mi utřít občas loužičku, ale nechápu co má za blok, že nedělá nic venku. Už byla venku jak s našima, tak i sama a žádná změna, jen čuchá a nic. Koupila jsem psí podložky na čurání a pokapala nějakým roztokem, co by ji měl přimět čurat na to místo. Zatím nic. Dneska po práci chceme jet i kvůli situaci někam na pole pořádně vyvenčit, kde nebude tolika pachů, napadlo mě, že třeba má strach, všude kolem nás je hromada psů, takže jsou všude nějaké pachy. Nemáte pro nás radu, co vyzkoušet? Nebo prostě počkat a dělat to co do teď a ono to přijde? Děkuji moc
Šmarjá, nechce se mi vás moc kritizovat, chtěli jste udělat dobrý skutek, ale nemáte s takovým psem žádné zkušenosti, ani mu asi nerozumíte, bohužel. Ta fenka čůrá ze strachu, je totálně psychicky mimo a říkat ji fuj a nesmíš u toho...to je s prominutím totální bl.ost. Píšete terasu...máte tedy dům? Nechápete, co má za blok? Jestli byla v množírně, mohla být celý život jen ve chlívku, nikdy nemusela být venku.
Marketsir
XXX.XXX.110.191
Děkuji za reakci.
Jak jsem již psala, zkušenosti již máme, i když ne se psem z množírny tak se psem týraným. Pes byl psychicky v hajzlu taky, doteď nesnese většinu chlapů. Bál se, ale hygiena byla celkem v pořádku. Byl zvyklí na řetězu u baráku.
Proto jsem psala, že jsem na ní neřvala, řekla jsem jí neutrálním tonem, že fuj že nesmí a pomaličku ji vzala na vodítko a šla ven. Když bych ji u toto nepřistihla neřekl bych ji ani pumpička.
Nebudu na psa řvát nebo mu nadávat když je v pr.eli, na druhou stranu venku na povel fuj reaguje dobře, proč to neříct když se vykadí nebo vyčurá. Hlas jsem nezvýšila.
Na ní je vidět jak by hrozně chtěla kontakt, ale prostě se bojí.
Můj dotaz tedy zní, pokud vy máte větší zkušenosti, jak ji vysvětlit, že venku muže čurat taky.
Za ty tři týdny (paní říkala) neudělala bobek mimo kotec (o čurání nemluvila)
Jsme ve velkém bytě kde máme větší terasu.
Nechápu její blok nečurání venku ne to že je v háji. Prost nerozumím tomu proč nečurá doma i venku. A chci to vyřešit a proto se obracím na lidi kteří mohou mít nějakou zkušenost.
díky
Uživatel s deaktivovaným účtem
Budete s ní muset být venku tak dlouho, dokud se nevyčůrá.
Doma bych takovýmu psovi nechala minimálně couračku, abych mu mohla napovídat, co má dělat.
Slova jako fuj, nesmíš, ne, atd, bych okamžitě vymazala ze slovníku, je naprostý nesmysl je používat na psa, kterej má problém.
Marketsir
napsal(a):
Děkuji za reakci.
Jak jsem již psala, zkušenosti již máme, i když ne se psem z množírny tak se psem týraným. Pes byl psychicky v hajzlu taky, doteď nesnese většinu chlapů. Bál se, ale hygiena byla celkem v pořádku. Byl zvyklí na řetězu u baráku.
Proto jsem psala, že jsem na ní neřvala, řekla jsem jí neutrálním tonem, že fuj že nesmí a pomaličku ji vzala na vodítko a šla ven. Když bych ji u toto nepřistihla neřekl bych ji ani pumpička.
Nebudu na psa řvát nebo mu nadávat když je v pr.eli, na druhou stranu venku na povel fuj reaguje dobře, proč to neříct když se vykadí nebo vyčurá. Hlas jsem nezvýšila.
Na ní je vidět jak by hrozně chtěla kontakt, ale prostě se bojí.
Můj dotaz tedy zní, pokud vy máte větší zkušenosti, jak ji vysvětlit, že venku muže čurat taky.
Za ty tři týdny (paní říkala) neudělala bobek mimo kotec (o čurání nemluvila)
Jsme ve velkém bytě kde máme větší terasu.
Nechápu její blok nečurání venku ne to že je v háji. Prost nerozumím tomu proč nečurá doma i venku. A chci to vyřešit a proto se obracím na lidi kteří mohou mít nějakou zkušenost.
díky
Ne, zkušenosti nemám a do bytu bych si ani nikdy takového psa nevzala. Takže jak na to, vám snad poradí v tomto směru zkušenější, jen zopakuju: ta fena pravděpodobně nikdy nebyla venku, byla jen v nějakém baráku, kde se naučila čůrat a kadit někde kolem. Neví, že se to dělá venku. Paní vám řekla, že nikdy venku nekadila, čůrání jste nerozebíraly, takže to bude s největší pravděpodobností totéž. Doma čůrá jen ze strachu a je možné, že jen takto čůrala celý život, protože na ni byl někdo móóóc hodný
To není na vás, jen si musím ulevit: je mi zle, když na to jen pomyslím, jak ta fenka dosud žila a momentálně bych byla schopná asi dát přes tlamu každému, kdo si štěně z množírny koupí. Protože to, co popisujete je strašné
Marketsir
XXX.XXX.35.97
Děkuji, už na tom pracujeme, jedeme ven do přírody a dokud se nevycura tak domů nejedeme.
Zkusím ty slova omezit, na druhou stranu není zase tak špatná, že bych ji řekla fuj a ona se začala krčit a knucet. Zas tak špatná není.
Když něco olizuje venku řekni fuj a ona od toho odejde a jde se dál.
Marketsir
napsal(a):
Děkuji, už na tom pracujeme, jedeme ven do přírody a dokud se nevycura tak domů nejedeme.
Zkusím ty slova omezit, na druhou stranu není zase tak špatná, že bych ji řekla fuj a ona se začala krčit a knucet. Zas tak špatná není.
Když něco olizuje venku řekni fuj a ona od toho odejde a jde se dál.
Jestli zná "fuj" v tomhle smyslu, nechte si to slovo jen přesně pro tyhle případy, kdy má pes nechat být nějakou pochoutku. Přiznám se, že ho v tomto případě taky používám, ale jen proto, že ke mně pes už přišel s tímhle naučeným.
Není ale dobrý takovej "povel" používat na zcela odlišnou věc. Asi se shodneme na tom, že žrát odpadek je úplně jiná činnost než čůrat.
Zákazový povely jsou obecně pro psa stresující a neefektivní, a to vám u vystresovaný feny moc nepomáhá. Jednak pes obvykle neví, co přesně nemá dělat (nesmíš být na gauči? nesmíš koukat z okna?), jednak psovi nemůžete názorně předvést, co že to po něm chcete, a do třetice mu tím vyvstává otázka, co tedy dělat má. A na tu už obvykle odpověď nepřichází, což je úplně blbě.
Marketsir
XXX.XXX.35.97
Lesnížínka
Chápu vás, mam stejny vztek.
Ono je nyní hrozně vidět, že ji ubližoval člověk, ale mezi našima pejskama, je to prostě jen 30 kilove štěně, co neví co se sebou.
Určitě to zvládneme. Nemám problém si vyžádat zkušenou pomoc a docházet na cvičák nebo individuální hodiny. Pro své zvířata (ještě máme dva koně) dýchám.
Pani řekla, že chodí na procházky dvakrát denně, ale že jak přijdou domu, tak jde do kotce a tam se vykadi. Tak jsem pochopila, že čůrá normálně venku.
Na druhou stranu je zachráněna už několik týdnů a i když to není málo, tak nějaký základ už má. Vodítko a procházky už pozná. Nevytáhli jsme ji ze sklepa včera. Ale vím, že je to individuální a každém zvířeti to bude trvat jinak dlouho, než bude lepší.
postupovala bych jako u štěněte, jen daleko citlivěji... taky bych nasadila trvalou couračku na doma (aby se zmírnil stres se zapínání vodítka před venčením). a stejně jako u štěněte, nevenčila v pravidelných intervalech ale vždy, když je třeba - po spaní, po jídle, po hře, když se divně motá kolem míst, kde se už vyčůrala... venku chválit, když se povede ale asi bych ubrala afektu (zatímco štěněti bych zahrála divadlo s hlasitým jásáním, u starší fenky z množírny bych s láskou poznamenala jen tááák je dobře, třeba). nehody doma nekomentovat, ani když ji přistihnete. rozhodně ne teď ještě...
Marketsir
XXX.XXX.110.191
Dobře, děkuji za rady.
Hlasím, že jsme byli na dvouhodinové procházce, kde se chovala báječně. Jednou se po cca hodině vyčurala a chvilku na to i vykadila. Pochválili jsme hodná a dali pamlsek. Nic přehnaného, ale vlídně.
Myslím, že je to tedy na dobré cestě. Já se fakt jen bála, že prostě bude třeba týden dělat tohle a že se to bude těžko odnaučovat, jak jsem psala, nevadí mi to uklidit, ale prostě jsem nechápala, proč se nevyčurá i venku.
kdyby jste mel kdokoliv ještě nějaký postřeh, ráda si to přečtu.
Marketsir
napsal(a):
Dobře, děkuji za rady.
Hlasím, že jsme byli na dvouhodinové procházce, kde se chovala báječně. Jednou se po cca hodině vyčurala a chvilku na to i vykadila. Pochválili jsme hodná a dali pamlsek. Nic přehnaného, ale vlídně.
Myslím, že je to tedy na dobré cestě. Já se fakt jen bála, že prostě bude třeba týden dělat tohle a že se to bude těžko odnaučovat, jak jsem psala, nevadí mi to uklidit, ale prostě jsem nechápala, proč se nevyčurá i venku.
kdyby jste mel kdokoliv ještě nějaký postřeh, ráda si to přečtu.
Je to úplně normální. Dokonce bych řekla, že mi s tím volá tak každý druhý třetí nový majitel. Pokud je fenka bázlivá a submisivní, bude jí to několik dní trvat, než po sobě zvládne nechat venku stopu. Prostě pokračujte v tom, co děláte - choďte co nejvíc a nejčastěji ven. Doma nehodu bez řečí ukliďte. Za pár dní se to zlomí a bude to dobré, uvidíte.
Spousta submisivních nesebevědomých psů právě z takovýhle podmínek mají ze začátku stejný problém. Jedna věc je,že nechápou princip čistotnosti (doma ne,venku ano),ale venku se nevenčí,protože po sobě nechtějí zanechávat pachové značky. Je to jen o spoustě času a trpělivosti. Doma jednak netrestat,ani slovně, couračka na manipulaci,jak bylo psáno,aby to čubina nepouštěla ze strachu a stresu, venku s ní být spousty času,aby začala brát i venek jako bezpečné místo
Marketsir
XXX.XXX.110.191
Děkuji moc za rady, už je to mnohem lepší. V noci čůrala venku a dneska ráno hodila i bobek. Ještě se chci zeptat, je to prostě velké štěně a když se mám vyvarovat slovům fuj, nesmíš a pod. Co používat za povely pokud dělá něco co nechci? Chci ji na druhou stranu vymezovat hranice od začátku (nechci doma demoličního magora), jak jsem psala, bojí se lidí, ale pokud po ní nikdo nich nechce tak dovádí jako štěně. Teď třeba ukradla mojí botu, tak jsem řekla Ne! a ona koukala a odešla si lehnout, žádný náznak že by byla vystresovaná nebyl. Zkusím se dát do kontaktu s někým kdo cvičí a vychovává psiska z našeho okolí, aspoň po písmenkách, než opadne situace venku. Vím, že by potřebovala kontakt i s jinýma kámošema aby se i vyblbla. Naši si s ní hrát moc nechtějí.
Marketsir
napsal(a):
Děkuji moc za rady, už je to mnohem lepší. V noci čůrala venku a dneska ráno hodila i bobek. Ještě se chci zeptat, je to prostě velké štěně a když se mám vyvarovat slovům fuj, nesmíš a pod. Co používat za povely pokud dělá něco co nechci? Chci ji na druhou stranu vymezovat hranice od začátku (nechci doma demoličního magora), jak jsem psala, bojí se lidí, ale pokud po ní nikdo nich nechce tak dovádí jako štěně. Teď třeba ukradla mojí botu, tak jsem řekla Ne! a ona koukala a odešla si lehnout, žádný náznak že by byla vystresovaná nebyl. Zkusím se dát do kontaktu s někým kdo cvičí a vychovává psiska z našeho okolí, aspoň po písmenkách, než opadne situace venku. Vím, že by potřebovala kontakt i s jinýma kámošema aby se i vyblbla. Naši si s ní hrát moc nechtějí.
Na to je právě ta couračka, nemusíte jí okřikovat,prostě si jí jemně přitáhnete,můžete říct dej,botu vezmete,uklídíte. Slovu ne stejně nerozumím. Vždycky je lepší psovi říkat,co má dělat,než co nesmí,to je kontraproduktivní u všech psů, natož u nejistého psa ze špatných podmínek. Jasný,že nějaký fuj časem naučíte, ale rozhodně bych to nedělala teď,ale až bude mít pes na vás vazbu a to sebevědomí bude někde jinde
ono všechno podstatné už výše padlo, jen se přidám:
"Ještě se chci zeptat, je to prostě velké štěně a když se mám vyvarovat slovům fuj, nesmíš a pod. Co používat za povely pokud dělá něco co nechci?"
jednoduché - neřeš co NEchceš, ale co v tom okamžiku chceš, aby udělala - tedy odešla, sedla si, lehla, pustila něco, přišla ke mně......ak tomu ji nauč, a nauč po dobrém, povely, ať se můžete domluvit
platí "Test mrtvého muže"( (kopíruju celý text ze stránek K. Lerlové, neb původní odkaz už nefunguje) :
"Na test mrtvého muže jsem narazila nedávno a v první řadě mě pobavilo, v druhé řadě mi přijde opravdu chytré. Chcete svého psa něco naučit. Nějaké chování se dá získat jedině přes odměny (tresty tako ovlivňují chování, ale tak, že ho potlačují, není možné jen skrze tresty chování získat). Ale co je vlastně chování, které se dá odměnit? V tom nám pomůže test mrtvého muže může pomoci.
Zní: Když to může udělat mrtvý muž, není to chování. Když to mrtvý muž udělat nemůže, je to chování.
Co to znamená v praxi? Každý, kdo začal cvičit, zjistil, že se obtížně učí, aby pes něco nedělal - neštěkal, netahal, nevyrážel za zvěří... Neštěkat a netahat není chování. To totiž zvládne i mrtvola - taky neštěká a nehoní zvěř.
Mnohem lépe se učí, co by pes měl dělat místo toho nežádoucího - jít na pelíšek, držet se u nohy, podívat se na psovoda. Ani jedno mrtvý muž nezvládne, proto to je chování.
Test mrtvého muže je jen taková pomůcka pro určení, jestli to, co chceme naučit, se počítá mezi chování, a bude se nám to dobře učit."
............................................
"Teď třeba ukradla mojí botu, tak jsem řekla Ne! "
v tomto případě naučím a používám povel PUSŤ naučen jako ryze dobrovolnou výměnu něčeho za něco lepšího ......neboli psu říkám, co dělat MÁ
Marketsir
XXX.XXX.110.191
Díky moc všem!
Tak teď jsem to konečně pořádně pochopila, zítra přijde couracka poštou.
Tak začnu aplikovat. Díky tohle mi hodně pomohlo.