Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ševi

22.3.2020 21:40
Ševi

XXX.XXX.199.236

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, zda mate nekdo zkušenost s naší situací.
Mame 7leteho psa, kterého jsme pred 10dny nechali vykastrovat (bylo nam doporuceno vet z důvodů zvětšené prostaty a úniku krve z penisu).
Pes byl z narkozy brobuzen a dlouho nez mu začali fungovat končetiny, pry u většího plemene normální. Nicmene do 2 dnů mu hodne otekl šourek a začal mu mokvat zvenku u trisla a postupne mu zacala tim mokvanim slézat kůže, pod kterou to je velmi zarudle az krvave. Podotýkám, ze celou dobu ma na sobe ochranny límec, proti lizani/kousání.
Vet nam řekl, ze se to muze stat a ze mu sourek mame omyvat řepíkem a heřmánkem a k tomu 1x denne samponovat speciálním samponem a melo by to ustoupit.
Jedine co se zmenilo, ze se sourek zmenšil cca o 1/3. Ale pes je smutny bez života, hodne dlouho popochází nez si lehne a poté každých 10minut vstává a hleda si zase jine místo. Je nevyspaly, unaveny. Prijde mi, ze se trápí a ja nevím jak mu pomoct, mate prosim někdo radu, jak mu ulevit nebo kdy to přejde?
Moc děkuji!

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2020 11:50

To by měla být otázka spíš na veterináře. Asi i na jinýho, než kterej prováděl opreaci.

Marynka01

19.8.2020 16:26
Marynka01

XXX.XXX.128.17

Dobrý den, mám dotaz co se týká kastrace psa. Máme čtyřletého Maxe, je to Bernský Salašnický pes a vzali jsme si ho asipředtřičtvrtě rokem z nadace Berňáci v nouzi - žil v nevyhovujícićch podmínkách, byla zavřený u fabriku která zkrachovala a majitel si ho nevzal sebou.
No to je ale jedno, je zdravej veselej vděčnej pes a máme ho rádi. Nic méňe dnes mi veterinářka “vyrazila dech”.
Prý je to velký starý pes a zakořeněné kastrací odběry, dobře biochemka a Hematologie 1600,-kč a pokračovala když bude uspaný tak uděláme rtg hrudníku (problémy nemá) a také má bulku na zadní pacce tak vezmeme histologii aby jsme věděli co tam Mařík má a cena se vyšplhala na deset tisíc!! Samotná kastrace a pooperační péče 4500,- Kč, rtg 1500,-Kč a ta histolka podle toho co tam bude počítejte dvojku až tři tisíce... a jsem tam teda i s odběry za deset tisíc je to přiměřená cena?.. co myslíte?.. jsem ze Severu Čech
Jaké máte zkušenosti?.. Děkuji Š.

19.8.2020 16:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No jelikož jsem některé věci nerozluštila, zkusím se zeptat a vy to zkuste napsat bez automatických oprav Proč ta kastrace, má problémy? Starost by mi dělala hlavně ta bulka na noze a než cokoliv, nechala bych udělat histolku té bulky, protože se může stát, že všechno ostatní už bude zbytečné. Nechci strašit, může to být banalita, nebo taky rakovina kosti.

19.8.2020 16:54

Osobně bych začala cytologií bulky na noze (odběr vzorku tenkou jehlou na sklíčko, následně analýza). U nás na veterině (s materiálem i prací) to stojí cca 600,- Kč, výsledky mají do pár hodin, maximálně druhý den. Pokud by to vyšlo špatně, začala bych se zaobírat předoperačními vyšetřeními, následně operací a histologií. Jestli ty pojmy tedy správně chápu, nemám lékařské vzdělání.

Proč se má kastrovat a rentgenovat hrudník jsem bohužel z textu nepochopila.

Cenově jsou u nás krevní odběry a testy srovnatelné (materiál, práce, analýza vzorku), RTG hrudníku levnější, ale dělala jsem ho bez narkózy a jen jeden snímek. Ono je to s těmi cenami těžké, je otázka, co vše je do kalkulace zahrnuto, co přesně je třeba např. i s ohledem na hmotnost psa... Některé veteriny a kliniky mají na internetu ceníky k nahlédnutí, jestli si chcete udělat průzkum.

Jinak ve čtyřech letech mi pes starý nepřipadá. :-)

19.8.2020 18:09

Paní doktorka se chce asi připravit na krizi.
Já kvůli tomu dřela celé jaro a část léta, ale v příštím životě budu vet.
A bulka bude osina.

19.8.2020 18:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ševi napsal(a):
Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, zda mate nekdo zkušenost s naší situací.
Mame 7leteho psa, kterého jsme pred 10dny nechali vykastrovat (bylo nam doporuceno vet z důvodů zvětšené prostaty a úniku krve z penisu).
Pes byl z narkozy brobuzen a dlouho nez mu začali fungovat končetiny, pry u většího plemene normální. Nicmene do 2 dnů mu hodne otekl šourek a začal mu mokvat zvenku u trisla a postupne mu zacala tim mokvanim slézat kůže, pod kterou to je velmi zarudle az krvave. Podotýkám, ze celou dobu ma na sobe ochranny límec, proti lizani/kousání.
Vet nam řekl, ze se to muze stat a ze mu sourek mame omyvat řepíkem a heřmánkem a k tomu 1x denne samponovat speciálním samponem a melo by to ustoupit.
Jedine co se zmenilo, ze se sourek zmenšil cca o 1/3. Ale pes je smutny bez života, hodne dlouho popochází nez si lehne a poté každých 10minut vstává a hleda si zase jine místo. Je nevyspaly, unaveny. Prijde mi, ze se trápí a ja nevím jak mu pomoct, mate prosim někdo radu, jak mu ulevit nebo kdy to přejde?
Moc děkuji!

Se samotnou ránou vám neporadím, ale řekněte si vetovi o něco proti bolesti, ať se pejsek alespoň vyspí. Musí být unavený.

19.8.2020 18:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paní doktorka se chce asi připravit na krizi.
Já kvůli tomu dřela celé jaro a část léta, ale v příštím životě budu vet.
A bulka bude osina.

Osinu (absces) snad pozná, ne? Ale jsou to zákeřné potvory, posledně jsem ji pitvala zpod horního očního víčka. S každým mrknutím mizela... Málem mě z toho kleplo.

19.8.2020 19:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sisi58 napsal(a):
Se samotnou ránou vám neporadím, ale řekněte si vetovi o něco proti bolesti, ať se pejsek alespoň vyspí. Musí být unavený.

Sisi, tam je ještě pod tím jiný dotaz, nový.

19.8.2020 19:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Sisi, tam je ještě pod tím jiný dotaz, nový.

Dojela jsem zrovna na kole domů, chytla mě bouřka, tak tu sedím s schnu a zřejmě mi to kapku nemyslí. Věřím, že někdo dobře poradí. Ať je pejskovi lépe až dobře.

19.8.2020 19:51

Osinu (absces) snad pozná, ne? Ale jsou to zákeřné potvory, posledně jsem ji pitvala zpod horního očního víčka. S každým mrknutím mizela... Málem mě z toho kleplo.

Jo, pozná, já vim, ale asi nepřežiji den, kdy si do něčeho nerýpnu :-) a stejně to nemusí poznat! :-) dnes už jsem toho napsala hrozně moc, začíná mě bolet ruka, ta, co jsem tam kdysi měla píchnutý trn, kolik měsíců to řešilo x doktorů, dokonce slavná klinika, protože jsem tím nemohla hnout, hrozná legrace, hloupý trn, ale asi tam kousek někde putoval kolem šlachy nebo co, ...furt to natékalo i po jejich odborném čištění (z dr. celkem táhlo) ... no dnes bych vzala skalpel, co mám na řezání gum do praku, a prostě si to vyřešila sama.. oni mi všude tvrdili, že jsem se musela do ruky praštit a že jsem třeba jako negramot a retard, že oni musí mít pravdu.. no tak co, hlavně že mi nenutili kastraci.
Vy jste to z toho oka dostala, jo? to já bych volala sanitku pro psy :-)
Vymyslela jsem, že po každé vycházce (tj. u nás denně) po louce psa učešu. Což neřeší to víčko teda.. smekám.

19.8.2020 20:38

Jo, pozná, já vim, ale asi nepřežiji den, kdy si do něčeho nerýpnu :-) a stejně to nemusí poznat! :-) dnes už jsem toho napsala hrozně moc, začíná mě bolet ruka, ta, co jsem tam kdysi měla píchnutý trn, kolik měsíců to řešilo x doktorů, dokonce slavná klinika, protože jsem tím nemohla hnout, hrozná legrace, hloupý trn, ale asi tam kousek někde putoval kolem šlachy nebo co, ...furt to natékalo i po jejich odborném čištění (z dr. celkem táhlo) ... no dnes bych vzala skalpel, co mám na řezání gum do praku, a prostě si to vyřešila sama.. oni mi všude tvrdili, že jsem se musela do ruky praštit a že jsem třeba jako negramot a retard, že oni musí mít pravdu.. no tak co, hlavně že mi nenutili kastraci.
Vy jste to z toho oka dostala, jo? to já bych volala sanitku pro psy :-)
Vymyslela jsem, že po každé vycházce (tj. u nás denně) po louce psa učešu. Což neřeší to víčko teda.. smekám.

Ten trn, to tedy musela být akce! Už si raději žádný další nepořizujte, to Vám přeci nestojí za to. :-)

Nejdřív jsem si myslela, že si zažijeme epileptický záchvat uprostřed křižovatky (zatím máme na kontě jen dva na chodníku, zbytek doma), pes přestal ohýbat přední nohy a byl dost divný. Ale jak jsem si ho tak prohlížela, tak jsem si všimla, že mu z levého oka trčí konec osiny. To mi bylo hned jasné, odkud vítr vane. Bohužel si ji do toho oka vrazil jak jinak, než tím špatným koncem, takže byla zaháčkovaná uvnitř, pod víčkem. Jak mrkal, tak zalézala dovnitř, řekla bych, že jsme byli tak tři mrknutí od toho, aby tam zalezla úplně (bohužel tentokrát nepřeháním). Tak jsem ji popadla, víčko jsem se snažila dostat co nejdále od oka, abych mu jej neporanila, a tu potvoru jsem naprosto násilně vytáhla ven. Na sanitku jsem byla já. :-) Vůbec jsem z toho psa občas zralá na psychiatra. Bylo mi z toho špatně ještě týden. Ale pes to přežil bez následků, jen jsme to očičko pár dní vykapávali uklidňujícími kapkami. Doufám, že pro letošek máme stran osin splněno...

Marynka01

19.8.2020 20:50
Marynka01

XXX.XXX.128.17

lesnížínka napsal(a):
No jelikož jsem některé věci nerozluštila, zkusím se zeptat a vy to zkuste napsat bez automatických oprav Proč ta kastrace, má problémy? Starost by mi dělala hlavně ta bulka na noze a než cokoliv, nechala bych udělat histolku té bulky, protože se může stát, že všechno ostatní už bude zbytečné. Nechci strašit, může to být banalita, nebo taky rakovina kosti.

Kastrace nemá problémy, ale je prý velký (47kg) a starý pes. Kastraci musíme podstoupit je to ve smlouvě kdy jsme si brali psa z nadace pro Týrané Berňáky.
Bulka na pacce je asi problém to vyšetřit nechám, ale proč rtg hrudníku?... nemá problémy Max tak nevidím důvod a že už bude spát to není důvod mu dělat rtg... no jsem zvědavá co nám zítra řekne jak dopadly krevní testy. Jsem zdravotní sestra a zánět se pozná i z odběru.
Děkuji že jste odpověděli všichni

19.8.2020 20:59

Velký a starý pes tak jo, tak to asi narkóza nebude dobrý nápad, to jako sestra přece víte. Rtg asi kvůli srdci. Plicím. Nebo jen tak, aby řeč nestála.
Na kastraci bych se vybodla, veterinářce dala bonbonieru a šla jinam :-)

19.8.2020 21:13

Jak jako starý? Píšete, že jsou mu čtyři roky! Co by měl říkat můj pes? Je skoro o deset let starší jak ten Váš. No, já bych to taky viděla tak na tu bonboniéru...

19.8.2020 21:42

Marynka01 napsal(a):
Kastrace nemá problémy, ale je prý velký (47kg) a starý pes. Kastraci musíme podstoupit je to ve smlouvě kdy jsme si brali psa z nadace pro Týrané Berňáky.
Bulka na pacce je asi problém to vyšetřit nechám, ale proč rtg hrudníku?... nemá problémy Max tak nevidím důvod a že už bude spát to není důvod mu dělat rtg... no jsem zvědavá co nám zítra řekne jak dopadly krevní testy. Jsem zdravotní sestra a zánět se pozná i z odběru.
Děkuji že jste odpověděli všichni

Starý pes? Čtyřletý? Nerozumím.

19.8.2020 21:53
GAELLE

XXX.XXX.66.235

náš třináctiletý pes zvládl narkozu naprosto bez problémů (35 kg)

19.8.2020 22:07

GAELLE napsal(a):
náš třináctiletý pes zvládl narkozu naprosto bez problémů (35 kg)

No, jenže t.č. je bernie již 6 let po smrti, víte :-)

20.8.2020 00:25
GAELLE

XXX.XXX.66.235

No, jenže t.č. je bernie již 6 let po smrti, víte :-)

píšou čtyřletý....................

20.8.2020 08:41
impact

XXX.XXX.104.17

Velký a starý pes tak jo, tak to asi narkóza nebude dobrý nápad, to jako sestra přece víte. Rtg asi kvůli srdci. Plicím. Nebo jen tak, aby řeč nestála.
Na kastraci bych se vybodla, veterinářce dala bonbonieru a šla jinam :-)

Jestli se na kastraci vybodne, tak jí psa seberou, tím si u BvN buďte naprosto jistá.

20.8.2020 09:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):
Jestli se na kastraci vybodne, tak jí psa seberou, tím si u BvN buďte naprosto jistá.

Takže ne zdraví a pohoda psa, ale smlouva. Nepsalo tu povícero lidí, že toto není právně vymahatelné?
Máme psy 30 let a vždycky jsme je dokázali uhlídat. U fenek bych kastraci pochopila, ale u psů nerozumím tomu, proč kastrovat.

20.8.2020 10:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No já nevím, ale oni si tu organizaci vybrali, dobrovolně. Věděli, že je tam podmínka kastrace. Chápu, že někdo s tímhle nesouhlasí, ale taky ho nikdo nenutí si tam psa brát a může si ho vzít jinde.

Ale když si vezmu psa s tou podmínkou, že ho musím kastrovat, tak by mi pak asi přišlo trochu nefér (vůči té organizaci) to chtít nějak obejít. A je jedno, jestli je to vymahatelné nebo ne.

20.8.2020 10:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):
No já nevím, ale oni si tu organizaci vybrali, dobrovolně. Věděli, že je tam podmínka kastrace. Chápu, že někdo s tímhle nesouhlasí, ale taky ho nikdo nenutí si tam psa brát a může si ho vzít jinde.

Ale když si vezmu psa s tou podmínkou, že ho musím kastrovat, tak by mi pak asi přišlo trochu nefér (vůči té organizaci) to chtít nějak obejít. A je jedno, jestli je to vymahatelné nebo ne.

Mě to přijde nefér,vůči tomu psovi. Jak jsem psala, u fenek tomu rozumím. Ale u samců ne.Navíc mě irituje, že někdo šmahem rozhodne, že vše bude vykastrované. Nějaký spolek vybíral na ošetření jakojorka. Od pohledu starý, polomrtvý,podvyživený chudiněk. Ta organizace vypisovala, co všechno mu je, a co s ní bude práce a co bude absolvovat. Kastrace byla jako jedna z prvních akcí. Doufám, že tu jejich péči ten chudák přežil.

20.8.2020 10:20
impact

XXX.XXX.104.17

sisi58 napsal(a):
Takže ne zdraví a pohoda psa, ale smlouva. Nepsalo tu povícero lidí, že toto není právně vymahatelné?
Máme psy 30 let a vždycky jsme je dokázali uhlídat. U fenek bych kastraci pochopila, ale u psů nerozumím tomu, proč kastrovat.

Jestli to je nebo není právně vymahatelné záleží na tom, jak mají nastavenou smlouvu a ne na tom, co my si tady myslíme.

Ale o tom jsem tu diskutovat úplně nechtěla. Je to věc dané organizace a člověka, který si od nich dobrovolně adoptoval.

Jen jsem nechtěla, ať tazatelce toto radíte, protože jsem přesvědčena o tom, že zrovna BvN to nepřejde mávnutím ruky a zrovna od nich už jsem nějaké sebrané psy viděla.

20.8.2020 10:21
impact

XXX.XXX.104.17

sisi58 napsal(a):
Mě to přijde nefér,vůči tomu psovi. Jak jsem psala, u fenek tomu rozumím. Ale u samců ne.Navíc mě irituje, že někdo šmahem rozhodne, že vše bude vykastrované. Nějaký spolek vybíral na ošetření jakojorka. Od pohledu starý, polomrtvý,podvyživený chudiněk. Ta organizace vypisovala, co všechno mu je, a co s ní bude práce a co bude absolvovat. Kastrace byla jako jedna z prvních akcí. Doufám, že tu jejich péči ten chudák přežil.

Imho mě třeba u fenek přijde kastrace jako "nutné zlo", nicméně u psů jsem přesvědčena o tom, že se jim bez kulí žije o dost lépe.

20.8.2020 10:28

Je-li to ve smlouvě, je fér ji dodržet (pokud je to proti přesvědčení, tak ji nepodepisovat, nikoli obcházet) - souhlasím s Marcelkou. Ale i tak bych na místě zadavatelky asi změnila veterinu, důvěru to ve mně - ze zadavatelčina popisu - nebudí. Dost možná to bude jen otázka špatné komunikace, ale i tak... Rozumět si s vetem i lidsky je, myslím, velmi důležité.

20.8.2020 10:31

impact napsal(a):
Imho mě třeba u fenek přijde kastrace jako "nutné zlo", nicméně u psů jsem přesvědčena o tom, že se jim bez kulí žije o dost lépe.

Jako že se mu nezapaří, protože nemá co.

20.8.2020 10:34
impact

XXX.XXX.104.17

Jinak mě ještě k tomu rtg napadá, jestli vetka nepředpokládá, že je boule na noze opravdu osteosarkom a nechce se rovnou podívat i na případné metastáze na plicích, když už bude teda pes uspanej.

I když my Morislava na rtg kvůli tomuhle na Animedu neuspávali. Ale je fakt, že i když to byla v běžném životě bestie agresivní, tak stačilo vykulit oči a hned si lehl a ani se nehl.

Každopádně tohle by opravdu mělo být primárně o komunikaci s vetem.

20.8.2020 10:34
impact

XXX.XXX.104.17

Jako že se mu nezapaří, protože nemá co.

Zpravidla se značně odlehne v tom prostoru mezi ušima.

20.8.2020 10:39

impact napsal(a):
Zpravidla se značně odlehne v tom prostoru mezi ušima.

Jo, někdy je to na mrtvici, to je pravda.

20.8.2020 13:49

impact napsal(a):
Jinak mě ještě k tomu rtg napadá, jestli vetka nepředpokládá, že je boule na noze opravdu osteosarkom a nechce se rovnou podívat i na případné metastáze na plicích, když už bude teda pes uspanej.

I když my Morislava na rtg kvůli tomuhle na Animedu neuspávali. Ale je fakt, že i když to byla v běžném životě bestie agresivní, tak stačilo vykulit oči a hned si lehl a ani se nehl.

Každopádně tohle by opravdu mělo být primárně o komunikaci s vetem.

No taky mě to napadlo, že ten rentgen hrudníku může souviset s případnou diagnózou osteosarkomu.

20.8.2020 14:32

No taky mě to napadlo, že ten rentgen hrudníku může souviset s případnou diagnózou osteosarkomu.

může

a také:

"Každá anestezie je spojená s určitou mírou rizika pro pacienta, který ji podstupuje. Tato rizika mohou vést ke komplikacím v průběhu chirurgického zákroku a v době po něm. Protože tato rizika mohou být pro následný život zvířete závažná, je nezbytné tato rizika minimalizovat nebo ještě lépe, je úplně eliminovat. V humánní medicíně se běžné z těchto důvodů provádí předoperační vyšetření. Proto i ve veterinární medicíně byl zaveden systém klasifikace, rozdělující pacienty podle věku a podle výskytu různých onemocnění, který doporučuje vyšetření, která je vhodné provést před anestezií u jednotlivých skupin zvířat. Podle tohoto sytému se například pro zvíře ve věku 5 – 8 let doporučují tato předoperační vyšetření: vyšetření krve, EKG, a rentgenové vyšetření hrudníku." (http://www.veterinapodebradska.cz/odborne-clanky/ins--predoperacni-vysetreni)

20.8.2020 14:53

může

a také:

"Každá anestezie je spojená s určitou mírou rizika pro pacienta, který ji podstupuje. Tato rizika mohou vést ke komplikacím v průběhu chirurgického zákroku a v době po něm. Protože tato rizika mohou být pro následný život zvířete závažná, je nezbytné tato rizika minimalizovat nebo ještě lépe, je úplně eliminovat. V humánní medicíně se běžné z těchto důvodů provádí předoperační vyšetření. Proto i ve veterinární medicíně byl zaveden systém klasifikace, rozdělující pacienty podle věku a podle výskytu různých onemocnění, který doporučuje vyšetření, která je vhodné provést před anestezií u jednotlivých skupin zvířat. Podle tohoto sytému se například pro zvíře ve věku 5 – 8 let doporučují tato předoperační vyšetření: vyšetření krve, EKG, a rentgenové vyšetření hrudníku." (http://www.veterinapodebradska.cz/odborne-clanky/ins--predoperacni-vysetreni)

Teoreticky ano, ale asi to nebude tento případ - viz “a pokračovala když bude uspaný tak uděláme rtg hrudníku.” To bych se spíš přikláněla k souvislosti s tím útvarem na noze, ale nerozumím, proč by to veterinářka normálně neřekla.

Mně se moc nezdá, podotýkám jako laikovi, že se tady začíná (mimo krevní odběry) od narkózy. Jsem zvyklá na jiný postup, u nás se nejdříve alespoň rámcově zjišťuje, co je bulka zač, dělají se nějaká “konzervativní“ vyšetření, a když to vypadá na průšvih, tak se teprve začnou probírat ty invazivní možnosti jako operace. Ale třeba se u podezření na osteosarkom FNAB nedělá, a jde o standardní postup, že jde zvíře rovnou pod nůž, to já nevím a nemůžu vědět. Nebo by pejsek RTG bez uspání ani nezvládl, i takové znám. Ale pokud zadavatelka není schopná s veterinářkou o tomto nějak konstruktivně komunikovat, pokud je tam nějaká bariéra, tak by asi bylo lepší najít takového veta, který bude sdílnější nebo ho zadavatelka bude umět lépe vyzpovídat...

20.8.2020 14:59
impact

XXX.XXX.104.17

To bych se spíš přikláněla k souvislosti s tím útvarem na noze, ale nerozumím, proč by to veterinářka normálně neřekla.

Nechci nijak hanit tazatelku, ale polovina lidí v ordinaci prostě neposlouchá uchem, ale břuchem..

20.8.2020 15:26

ten pes jde (nebo byl?) na kastraci, ta bulka se "veze" s tím
mi tak přijde z úvodního příspěvku..

20.8.2020 16:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Taktéž

Přidejte reakci

Přidat smajlík