Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2020 10:32
Ivet94

XXX.XXX.112.105

Dobrý den, mám dotaz ohledně našeho téměř 4 roky starého kokra. Zhruba před rokem když byl na vodítku, vyjel na psa staforda, který byl na volno, pes byl naštěstí kliďas a odešel, jinak nevím jak by to dopadlo, a od té doby, v podstatě na všechny psy vrčí, když se jejich majitelé rozhodnou zastavit a psy seznámit. Jinak na ty co zná odmalička ne, chce si hrát, a když je na volno tak si psů taky nevšímá, nikdy po něm žádný pes nevystartoval tak nemá trauma. Mám obavu taky proto, že za 2 měsíce má k nám do domáctnosti přijít štěndo, je možné, že jen na vodítku dělá machra? Děkuji za rady

17.4.2020 12:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

je možné, že jen na vodítku dělá machra?

Možné to určitě je a není nic tak neobvyklého, že při seznámování psů na vodítku nastane problém, přitom když se pustí na volno, tak je to v klidu. Moje fena je na vodítku to samé - ona teda psy ignoruje, nevšímá si jich, ale pokud přijde nějaký pes k ní a ona je na vodítku, tak psa pěkně sjede. Neublíží, ale nepustí ho k sobě. Když ji v tenhle moment pustím z vodítka, tak ke psovi jde, očuchá si ho a je to v klidu. Připadá mi, že je to proto, že na tom vodítku nemá tolik prostoru si ten kontakt korigovat, nebo jak to říct... U nás třeba klasika - sejdeme se s kamarádkou a jejím psem, který je docela vlezlý - na fenu, ten se k ní přiřítí, když je na vodítku a fena ho za značeného řevu odežene. Pak je pustíme a je klid, jdeme několik km, psi si lítají, občas si hrají, honí se. No a pak se vracíme a psy připneme na vodítka a v tu chvíli už je z feny zase ta "bestie" . Ale ona je celkově , co se psů týče, dámička , nikdy žádnému psovi nezkřivila chlup, ale když si prostě nechce hrát, nemá náladu, pes ji otravuje, tak to prostě dá jasně najevo. Teda krom našeho druhého psa, s tím by si hrála kdykoli, jakkoli, kdekoli - a myslím, že i to je jeden z důvodů, proč o ty hry s "cizími" psy zas tak nestojí...

A k tomu jestli nebude problém s dalším štěnětem v domácnosti - no to vám nikdo dopředu neřekne, to musíte vědět nejlépe vy sám, vy toho psa znáte. Ono "domácí" pes je něco ´úplně jiného než psi venku. Můj pes se chová k feně (kterou jsme si dovezli když bylo psovi cca 3,5) od první chvíle prostě jinak, než ke psům "cizím", prostě ji bere za svoji, za naši..... Na druhou stranu jsou ale psi, kteří s "cizími" kámoší a nemají problém, ale další pes ve smečce jim vadí a těžce to nesou...

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2020 21:17

Ivet94 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ohledně našeho téměř 4 roky starého kokra. Zhruba před rokem když byl na vodítku, vyjel na psa staforda, který byl na volno, pes byl naštěstí kliďas a odešel, jinak nevím jak by to dopadlo, a od té doby, v podstatě na všechny psy vrčí, když se jejich majitelé rozhodnou zastavit a psy seznámit. Jinak na ty co zná odmalička ne, chce si hrát, a když je na volno tak si psů taky nevšímá, nikdy po něm žádný pes nevystartoval tak nemá trauma. Mám obavu taky proto, že za 2 měsíce má k nám do domáctnosti přijít štěndo, je možné, že jen na vodítku dělá machra? Děkuji za rady

a od té doby, v podstatě na všechny psy vrčí, když se jejich majitelé rozhodnou zastavit a psy seznámit

Jak psala Marcelka výše...není to nic neobvyklého, viděla jsem to x-krát.

Já takový problém nemám...na vodítku rozhodně neseznamuju, jsem ráda, že mi fena v klidu projde kolem jiného psa a nesežere ho...
Otázkou je, zda už pes necítí napětí i z vaší strany....kdy vy očekáváte, že se něco může stát, i když si říkáte budu klidná, jsem vůdce, ale v hlavě je to jinak, tak pes už může reagovat i na vaší nervozitu....

Je opravdu nutní, aby se pes seznamoval s každým psem na potkání když se jejich majitelé rozhodnou zastavit a psy seznámit ??

Já si to nemyslím..

18.4.2020 09:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jojo v tomhle máme stejnou zkušnost - jak se to přenáší na psy . Už víckrát jsme se shodly na tom, že nám oběma hodně pomohl náhubek, který hodil do klidu především nás a potom taky psy . Takže bych možná zkusila ještě to.

Jinak já taky fenu běžně neseznamuji s každým psem na potkání, to ani náhodou. Navíc ve většině takových případů mám i psa, takže by to ani nešlo.. Ale psala jsem spíš o tom, když jsem seznamovala s někým známým, se kterým občas třeba zajdeme na společnou prochajdu nebo výlet :-) . A většinou začínáme tak, že prostě kus jdeme se psy na vodítkách a pak teprve je pustíme na volno. A u mě a feny to teda není tím, že bych byla nervozní, nebo že by to bylo z mojí strany. Já jsem v těch případech klidná, vím, že se nic nestane. Ale spíš mi to fakt přijde, jakože fena potřebuje svůj prostor a to vodítko ji vadí a omezuje no. Ale ona to tak má od mala.

18.4.2020 09:53

marcelaamax napsal(a):
Jojo v tomhle máme stejnou zkušnost - jak se to přenáší na psy . Už víckrát jsme se shodly na tom, že nám oběma hodně pomohl náhubek, který hodil do klidu především nás a potom taky psy . Takže bych možná zkusila ještě to.

Jinak já taky fenu běžně neseznamuji s každým psem na potkání, to ani náhodou. Navíc ve většině takových případů mám i psa, takže by to ani nešlo.. Ale psala jsem spíš o tom, když jsem seznamovala s někým známým, se kterým občas třeba zajdeme na společnou prochajdu nebo výlet :-) . A většinou začínáme tak, že prostě kus jdeme se psy na vodítkách a pak teprve je pustíme na volno. A u mě a feny to teda není tím, že bych byla nervozní, nebo že by to bylo z mojí strany. Já jsem v těch případech klidná, vím, že se nic nestane. Ale spíš mi to fakt přijde, jakože fena potřebuje svůj prostor a to vodítko ji vadí a omezuje no. Ale ona to tak má od mala.

A většinou začínáme tak, že prostě kus jdeme se psy na vodítkách a pak teprve je pustíme na volno.

Tohle bych zvýraznila. I když nedojde k tomu, že jsou pak psi někde vypuštěni, tak v případě problémů je prostě lepší jít kus cesty spolu, než k seznamování přistupovat tak, že jdeme proti sobě.....ono to je totiž klasika, sama jsem to u feny zažila....vodítko, panička napnutá jak struna, protože už se psychicky chystá na to, že NĚCO bude, vodítko obtočené kolem ruky, křečovitě držené, abych v případě potřeby udržela padesátikilovou bestii...fena jde proti psu, takže je na něj napružená už z dálky, navíc cítí, že se panička bojí...ona si myslím, že neví, že panička se bojí o cizího psa, takže panička má strach= cizí pes je hrozba a musím ho zlikvidovat, přeci tu mojí člověčí holku nedám.......zažila jsem a dodnes bych si za tuhle svojí chybu, sice způsobenou nezkušností s podobnou situací, nafackovala...já ve stresu, fena ve stresu, super několik měsíců, než jsem přšla na to, jak to vyřešit.

Já to pak praktikovala i s kámoškama na začátku prochajdy....nechala jsem je vyrazit napřed, pak jsem teprve vyndala z auta psy, abychom unikli tomu prvotnímu nadšení, kdy všichni pesani vylezou z aut, natěšený, nadšení, nedejbože znám fenu...přenesená agresivita je její druhé jméno, mohla by ufouknout páru tím, že by po někom hned hupsla....no a my jsme si v klidu počuchali, vydýchali a vyrazili v rychlejším tempu za nimi, když jsme je došli, tak už v pohodě, jen jsem pak musela dávat pozor, aby fena neměla celou smečku na povel, popř. jí vzít na vodítko, když měli pesani tzv. "lítací", aby je nezastavovala s tím "hele, já jsem tady šéf, takže se nebudeme chovat jako játra a budeme se hezky důstojně procházet jasnýýýý "..."A Majlo (raslice) nevím kolikrát ti to mám říkat, ale nebudeš chodit za mojí paničkou, ale pěkně před ní, panička to takhle nechce a když jí můžu poslouchat já - zabiják draků - a necourat se za ní, tak ty taky nebudeš "......

18.4.2020 10:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jojo my jsme zrovna minulý víkend chtěli seznámit spolu dva psí kamarády naší fenu - pes CC a pes xAST. Oba dva naprosto bezproblémoví, přátelští, hraví - ani jeden z nich nikdy neměl problém s dalším psem. No sešli jsme se na louce - já s fenou a a kamarádka s CC (ten je mladý, asi 10 měsíců) jsme tam byli dřív. Za chvíli dorazili kamarádi s druhým psem - všichni byli na vodítkách - hned při prvotním seznámení pes CC po druhém psovi vystartoval - poprvé v životě, zalehnul ho a přišlo mi, že ho i držel, vrčel , druhý pes se ani nehnul. Ve třech lidech psa "sundávali". Psovi nic neudělal, takže to asi nemyslel úplně na tvrdo, a "napadený" pes měl taky postroj v těch místech, kde měl druhý pes hlavu, takže možná i to pomohlo. Možná to bylo i kvůli feně, asi jsme měli i nejdřív prostě kus jít bez nějakého přímého kontaktu, no a za mě ještě teda psi měli mít košíky, a možná prostě pes jen dospívá No nic, nevyšlo to, kamarádka s CC odjela a nešla s námi, byla z toho celkem špatn, ale hlavně, že se nic nestalo. Chtějí to zkusit ještě jednou, ale tentokrát už lépe - bez feny, oba psi s náhubkem a tím stylem, že nejdřív pár km půjdou na vodítkách bez kontaktu.

Tím chci jen říct, že to "potom je pustíme na volno" se koná jen tehdy, když je všechno v pohodě. Takže kus jít na vodítkách, pak nechat psi v případě zájmu očuchat, seznámit a když je to úplně v pohodě, tak teprve potom pustit. Ale to je jen naše zkušenost a nikomu to nevnucuji.

18.4.2020 11:16
lupus4

XXX.XXX.205.61

napnuté vodítko = napnuté vztahy

19.4.2020 10:01
Ivet94

XXX.XXX.112.105

Děkuji moc za rady, také bych neseznamovala svého psa s každým koho potkáme, problém je spíš u ostatních majitelů-důchodců, kterým se třeba můj pes líbí, že vypadá pořád jako štěně, a než stihnu zareagovat, povolej flexinu a jejich pes už je u toho našeho .

19.4.2020 11:27

Ivet94 napsal(a):
Děkuji moc za rady, také bych neseznamovala svého psa s každým koho potkáme, problém je spíš u ostatních majitelů-důchodců, kterým se třeba můj pes líbí, že vypadá pořád jako štěně, a než stihnu zareagovat, povolej flexinu a jejich pes už je u toho našeho .

Ideální příležitost trénovat to, že toho psa k vašemu nepustíte (v mnoha případech stačí gesto, rukou příchozímu psovi naznačit "stop", přičemž ruka je mezi vaším a cizím psem - popřípadě lze použít nohu). Pokud se vám to opakovaně podaří, váš pes by se tím mohl trochu uklidnit. Uvidí totiž, že máte situaci pod kontrolou a nemusí se bránit preventivně sám.

21.4.2020 21:21
Ivet94

XXX.XXX.112.105

děkuji za rady, určitě vyzkouším, mohu se ještě zeptat na jednu věc, ze zcela jiného soudku....můj pes nosí foresto obojek, ale když jedeme na návštěvu, kde vím, že jsou blechy a foresto sice proti klíšťatům funguje super ( ještě jsme ani jedno neměli) ale na blechy ne na 100%, mohu ho nastříkat arpalitem před a po, nesníží se tím účinnost obojku? děkuji moc :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík