Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Akestich

21.4.2020 15:52
Akestich

XXX.XXX.123.174

Ahoj. Vzala jsem si pejska darem.
Cvičíme školu už pomalu půl roku základní přivolávku ke mě. Doma všechno super poslouchá. Na zahradě jen jak se mu chce a venku na stopovačce skoro vůbec.
Povel jako dej pac sedni se naučil lusknutím prstů ale co se týká přivolávky tak nic. Když ho mám na vodítku venku a dám povel podívá se na mě přijde, ale ne úplně ke mě, a dál si dělá co chce. Jiné dny kdy poslouchá tak stopovačku pustím a povel absolutně nezvládá. Nepřijde jde si kam chce. Prostě ohluchne. Ani pamlsek hračka, tleskání ani to že se po zadu od něj vzdálím nepomáhá.
Na vodítku samozřejmě škubnu, když neposlechne tak to přijde mazlime se mnamku dostane hrajeme si. To mu jde tak 3x po sobě pak zase nic.. je to 16 měsíční pejsek.
Děkuji za rady :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2020 16:49

První rada je přečíst si knížku Svého psa nestřílejte.

Také jsme si se psem v tomto nerozuměli a přestože jsem se snažila používat správný postup a stopovačku, dlouho jsme se nemohli pohnout z místa. Ta kniha mi dost pomohla pochopit, jak psa chválit, motivovat, jak zachytit správné chování, atd, a přivolání se pak zlepšilo výrazně.

Obecně by nemělo dojít k tomu, že dáte povel a ten zůstane nesplněn. Jinak psa učíte, že nemusí. Povel se nikdy neopakuje, pes se neláká na mlsky, už to není žádný štěňátko.
Vždy, když zazní přivolání, měl by ho pejsek po vteřině začít vykonávat. Pokud nezačne, měl by být pomocí stopovačky plynule přitažen až k člověku (nikoli škubáním), v cíli se vodítko povolí a následuje pochvala. Neumožním psovi odejít, musí zůstat u mě a čeká na další povel nebo na "volno". Pochvala je různé intenzity - pokud přijde sám, je to jiná pochvala, než když je mu pomoženo - ale i tehdy je pochvala, byť třeba slovní a byť třeba "no vidíš, že to jde, a kdybys příště přišel sám, bylo by to lepší".

Taky je dobrý dávat pozor, kdy povel dávám. Připravím si situaci předem, abych mohla případně po vteřině (ne déle!) začít psovi pomáhat s vykonáním povelu.

21.4.2020 16:53

jste naprosto nedůsledná a pes vás má na háku.

"Když ho mám na vodítku venku a dám povel podívá se na mě přijde, ale ne úplně ke mě, a dál si dělá co chce."

jak se vám tohle může stát, když je na vodítku? pokud chcete, aby něco dělal, musíte trvat na tom, že to tak bude. jinak z toho máte cochcárnu. to samé s tou stopovačkou. tu má, abyste mohla VYNUTIT splnění vašeho požadavku a to za všech okolností. nefunguje to nijak zázračně, jakože pes za sebou bude tahat stopku a nějak se naučí poslouchat asi tím vířením prachu.

prostě ke mně znamená ke mně, i kdybyste ho měla přitáhnout silou.

ve vašem případě bych ale slovo "ke mně" úplně opustila a vymyslela jiný povel, který od začátku budete dělat správně s využitím reflexního oblouku, protože ke mně pro vašeho psa znamená "vona si tam něco kváká a když budu mít náladu, můžu si přijít pro pomazlení" a odnaučit to je těžší než naučit novou věc, která bude znamenat "všeho nechat, běžet a předsednout"

nebo aspoň všeho pomalu nechat a vypravit se pokud možno přímou cestou k psovodovi a předsednout"

21.4.2020 17:05

Akestich napsal(a):
Ahoj. Vzala jsem si pejska darem.
Cvičíme školu už pomalu půl roku základní přivolávku ke mě. Doma všechno super poslouchá. Na zahradě jen jak se mu chce a venku na stopovačce skoro vůbec.
Povel jako dej pac sedni se naučil lusknutím prstů ale co se týká přivolávky tak nic. Když ho mám na vodítku venku a dám povel podívá se na mě přijde, ale ne úplně ke mě, a dál si dělá co chce. Jiné dny kdy poslouchá tak stopovačku pustím a povel absolutně nezvládá. Nepřijde jde si kam chce. Prostě ohluchne. Ani pamlsek hračka, tleskání ani to že se po zadu od něj vzdálím nepomáhá.
Na vodítku samozřejmě škubnu, když neposlechne tak to přijde mazlime se mnamku dostane hrajeme si. To mu jde tak 3x po sobě pak zase nic.. je to 16 měsíční pejsek.
Děkuji za rady :)

Já se obávám, že celkově neumíte se psem komunikovat, nemáte tucha, jak ho něco naučit.....a to nemyslím jako nějakou urážku...

Za mě byste se měla poohlédnout v okolí po nějakém cvičáku, kde by vás to měli "naučit".
Nevím, co máte za plemeno, jak je pes starý, jak fungoval u původního majitele
...jestli je to třeba chrt, tak se možná o přivolání snažíte marně.

Mám strach, abyste místo snahy NĚCO naučit, spíše psa "nezkazila", protože za půl roku učení, už by měl na té stopovačce přijít na první dobrou a když ne, tak máte nástroj, jak zajistit, aby povel splnil...

Jiné dny kdy poslouchá tak stopovačku pustím a povel absolutně nezvládá.

Váš pes neposlouchá, resp. poslouchá, když se mu to asi hodí.

21.4.2020 17:12

"Za mě byste se měla poohlédnout v okolí po nějakém cvičáku, kde by vás to měli "naučit"."

Ze všech 7 nebo 8 cvičáků, co jsem kdy vyzkoušela, mi žádný s přivoláním nijak nepomohl

21.4.2020 17:14
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Za mě byste se měla poohlédnout v okolí po nějakém cvičáku, kde by vás to měli "naučit"."

Ze všech 7 nebo 8 cvičáků, co jsem kdy vyzkoušela, mi žádný s přivoláním nijak nepomohl

Mně taky ne.

21.4.2020 17:23

a já to na cvičáku zažila správně i se stopovačkou už před těmi 14ti lety
ale tož, u nás na Moravě

jenom teda pro jistotu technická poznámka k tomuto:
"Povel se nikdy neopakuje"
neopakuje, pokud už je vytvořeno spojení mezi povelem a chováním

21.4.2020 17:23
marcelaamax

XXX.XXX.169.97

S cvicakem to bude hodně individuální, ale mě s privolanim pomohl - cvičilo se tam taky mimo jiné odvolání od psa, ze hry, od jídla, od lidí... Je teda pravda, ze jsem tam chodila se psema od štěňat, ale chodili tam i lidi, co přišli s dospělým nezvladatelnym psem, a taky se naučil.

Ale jen cvicak nestačí, to je jasné. Spíš to bylo myšlené tak, ze na tom cvicaku dostanete (měli byste dostat) rady, jak celkově se psem pracovat, což dle mě zadavatelka potřebuje. Ale chápu, ze najít dobrý cvicak je těžké a navíc pro zacatecnika.

21.4.2020 17:47

No já nemůžu soudit, protože jsem na cvičák nechodila, ale třeba u ovčandy hodně pomohlo cvičit přivolání s jiným - cvičeným psem, protože se držela psů.

Nevím, jak to chodí na cvičácích, ale tak snad existujou i takové, kde alespoň dotyčnému ukážou "jak naučit"...nebo nee??

21.4.2020 18:06
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

Off topic:

Nemá tu někdo z Vás nahoře doporučenou knihu Svého psa nestřílejte v digitální formě? nebo nevíte o nějakém eshopu, kde by byla k zakoupení? Zaujala mě a ráda bych si ji přečetla, ale u nás jsem ji našla jen v němčině a to se mi vůbec nechce podstupovat :))

Jako studenti máme sice přístup do kompletní databáze Národní knihovny, ale tahle knížka tam jako na potvoru bohužel není :/

21.4.2020 18:28

No já nemůžu soudit, protože jsem na cvičák nechodila, ale třeba u ovčandy hodně pomohlo cvičit přivolání s jiným - cvičeným psem, protože se držela psů.

Nevím, jak to chodí na cvičácích, ale tak snad existujou i takové, kde alespoň dotyčnému ukážou "jak naučit"...nebo nee??

Jak říkám, nesetkala jsem se s tím, že by na cvičáku učili správný a efektivní postup učení přivolání. Ale vyzkoušela jsem jich jen těch 7-8, takže mizivý vzorek :) Určitě existují i ty správné "běžné cvičáky", akorát na to už nevěřím

21.4.2020 22:39
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Cvičíme školu už pomalu půl roku
- ke mě, dál si dělá co chce a povel absolutně nezvládá.
Nepřijde jde si kam chce. Prostě ohluchne.
Ani pamlsek hračka, tleskání ani to že se po zadu od něj vzdálím nepomáhá.
Na vodítku samozřejmě škubnu, když neposlechne tak to
přijde mazlime se mnamku dostane
hrajeme si.
To mu jde tak 3x po sobě pak zase nic.

Hrajete si?
3 x po sobě? Jak ta "hra" vypadá?
Pes není na vojně. Někdo cvičí hravou formou, vymýšlí, blbne,
psa to s ním prostě baví.
Dril ho bavit nemůže

Přidejte reakci

Přidat smajlík