adriana333

XXX.XXX.214.47
Ahojte ,
Chcela som sa opýtať či máte niekto skúsenosti s týmto plemenom . Ako poslúcha , ako zvládal výcvik - aspoň základne povely , či ho chováte v byte respt. V dome s vybehom.
Čo som si čítala tak ževraj dosť ničí doma veci a hryzie nábytok?
Viem že sú aj iné plemena ... no mala som bigla- fenku , no krátko. Bola na byte a nemali sme ísť času venovať sa jej a v podstate som si o tom plemene moc nezistila . No ideme sa sťahovať do domu so záhradou a nad iným plemenom ani nerozmyšľam.
S mojou fenkou mám dobre aj zle skúsenosti - u mňa nič neničila ani netrhala a posluchala. No keď sme boli u priateľa tak bola ako besna. Strávila som s ňou viac času a bolo to len šteniatko - a ako každé šteniatko je šialene a nemá moc zábrany .
Tak ak máte niekto skúsenosti aj s dospelými biglami tak mi prosím napíšte .
Či zmenia spravanie a to ničenie nábytku či ich prejde.
Ďakujem veľmi pekne 😄
Uživatel s deaktivovaným účtem

Před mnoha a mnoha lety mým rodičům někdo vnutil štěně bígla. Rodině nepejskařů s fůrou malých dětí (podle mě fakt hodně blbý nápad)..... Štěně se podhrabávalo pod plotem a do měsíce ho zajelo auto.
Když jsem později přemýšlela, jakýho psa si pořídit, bígl byl první nápad, neboť vyhovuje velikostí a vzhledem. Po krátkém průzkumu internetu jsem to zavrhla a jsem ráda.
Ráda bígly potkávám, připadají mi milí a vtipní, ale nikdy jsem nepotkala bígla, co by měl přivolání a mohl chodit bez vodítka. Už tak mi přišlo těžký naučit přivolání "normálního" psa, tak u bígla to musí být asi fakt oříšek.
Sousedé mají bíglici. Roky. Najednou začala chodit s náhubkem. Na dotaz proč? Mi paní odpověděla, že čtvrtou operaci žaludku veterinář nedoporučil.
Fena totiž na procházkách žrala vše, co uviděla. I hnusoty, co jí škodily.
Stejně jako keriton jsem myslela, že bude bígl ideální pes. Tak akorát a krátká srst. Naštěstí jsem včas prohlédla.
Bígl je honič. Tedy pes šlechtěný k samostatnosti, práci nosem, stopování. Naučit bígla spolehlivé přivolání je skoro scifi, pokud bude ve městě a budete na tom makat,makat,makat,může se povést, ale kdekoli v přírodě bude s největší pravděpodobností muset chodit na stopovačce nebo vodítku - jakmile chytne stopu,dostane se do tranzu,kdy nevidí neslyší a jde. Jinak je to ale fajn společník, díky tomu,že byl šlechtěn pro práci ve smečkách, je přátelský,nekonfliktní,ať už k lidem nebo k ostatním psům. Je to lovečák,takže potřebuje hodně zaměstnat, vybít energii a zaměstnat i hlavu. Suma sumárum,bíglové jsou fajn,ale jen pokud jste schopní respektovat jejich specifika honičů
Tuvalu
napsal(a):
Známí vlastní bíglíka- 10 ti měsíční fenku.Na vodítku netahá a neutíká i přesto ,že nemají plot .jediná věc je to,že teda nemá přivolání a dvakrát zardousila slepici. (tak to by už byli dvě věci)
V 10 měsících mají svatozář skoro všichni psi, ale pak přijde jiný level...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
V 10 měsících mají svatozář skoro všichni psi, ale pak přijde jiný level...
Jenže ona je jiný level už teď. Všechny štěňátka v jejím věku hravé, komunikativní a ona introvert a lovec který má své lidi na háku
To je možná tím, že na ni leze puberta a nebo taky tím, že je to prostě bígl.
Máme doma čtyři fenky bígla takže snad mám co napsat. Bígl rozhodně není pes pro začátečníky, je to neuvěřitelně tvrdohlavé plemeno a je oříšek ho naučit i základní povely. Velkou motivaci mají v pamlscích, milují všechno jídlo. Na procházkách je nutné si na to dávat pozor- sežerou opravdu všechno. Taky je nutné je brát ja procházky na vodítku, stopovačce nebo flexině, na volno se pouštět bohužel moc nedají, pro lovecké účely jsou ideální. Naší psi spí doma a tráví tam většinu času, ale potřebují dost pohybu (procházky 2krát denně, agility atd.).

Bíglů je u más dost, jakž takž přivolání jen jedna fenka, jinak nikdo. To i můj pes je na tom nesrovnatelně lépe. Jeden kluk nám tu lítá navolno, páníček kdesi o ulici dál. Trochu problém, že je přátelský až neodbytně otravný, někdy je z toho konflikt. A když na něj můj zamručí, ať se k němu nepřibližuje, tak bígl na něj zle vylítne. Takže ta nekonfliktní povaha asi taky není vždycky daná. Ale tak to se holt stává, všichni psi v rámci plemene nejsou stejní.

trebamichelle
napsal(a):
Máme doma čtyři fenky bígla takže snad mám co napsat. Bígl rozhodně není pes pro začátečníky, je to neuvěřitelně tvrdohlavé plemeno a je oříšek ho naučit i základní povely. Velkou motivaci mají v pamlscích, milují všechno jídlo. Na procházkách je nutné si na to dávat pozor- sežerou opravdu všechno. Taky je nutné je brát ja procházky na vodítku, stopovačce nebo flexině, na volno se pouštět bohužel moc nedají, pro lovecké účely jsou ideální. Naší psi spí doma a tráví tam většinu času, ale potřebují dost pohybu (procházky 2krát denně, agility atd.).
...na volno se pouštět bohužel moc nedají, pro lovecké účely jsou ideální.
Neodporuje si tento výrok? Přece když nemohu bígla pustit na volno, tak nemůže pracovat, ne?
napsal(a):
...na volno se pouštět bohužel moc nedají, pro lovecké účely jsou ideální.
Neodporuje si tento výrok? Přece když nemohu bígla pustit na volno, tak nemůže pracovat, ne?
Je to skvělé plemeno na lovecké zkoušky, ale když jdete pouze na procházku do lesa bez loveckých účelů tak se s bíglem bez vodítka, flexiny či stopovačky neobejdete.

Mají ho sousedé a je to velký špatný. Vybrali si tehdy štěně podle vzhledu, však co si budem povídat, malá bíglata jsou nádherná.
No, pes vyrostl, zklackovatěl, nezvládli s ním naprosto nic, takže poslouchám štěko-vytí z jejich dvora, když ho potkáme venku, míní se na vodítku udusit, vřeští, paní za ním plápolá (nechápu, takový malý pes...), a tak se začali preventivně vyhýbat všemu živému venku, zejména jiným psům. Aby předešli těmhle estrádám, co předvádí.
Poslední dobou je tedy vídám jen, když se před námi schovávají za rohem, nebo mizí v poklusu. Ale tady jednoznačně selhali lidé, kteří si mysleli, že "barva jezdí", aneb vzhled rozhodl.

janaa
napsal(a):
Bígl je honič,takže jeho úkolem je daleko prohledat leč a zvěř z ní vyhnat
Ale na to musí být ovladatelný. Musí mít přivolání. Nebo ne?
Ne,pokud je na teplé stopě nebo je v kontaktu se zvěří,neočekává se,že přijde na přivolání. A pokud je třeba 500,600 m daleko,ani se moc přivolávat nedá. I proto se na zkouškách u honičů řeší i schopnost orientace v terénu, proto se na vlohách u většiny plemen zkouší stopa vůdce. I když to dnes samozřejmě řeší gps obojky

janaa
napsal(a):
Ne,pokud je na teplé stopě nebo je v kontaktu se zvěří,neočekává se,že přijde na přivolání. A pokud je třeba 500,600 m daleko,ani se moc přivolávat nedá. I proto se na zkouškách u honičů řeší i schopnost orientace v terénu, proto se na vlohách u většiny plemen zkouší stopa vůdce. I když to dnes samozřejmě řeší gps obojky
Takže po bíglovi vy lovci (nebo myslivci, či jak si říkáte) přivolání nevyžadujete. A jak psa v lese odchytáváte?
napsal(a):
Takže po bíglovi vy lovci (nebo myslivci, či jak si říkáte) přivolání nevyžadujete. A jak psa v lese odchytáváte?
Na loveckých zkouškách a speciálních trénincích člověk obvykle ví kam pes poběží. A na procházce ho neodchytáváme, vodítko to jistí.

trebamichelle
napsal(a):
Na loveckých zkouškách a speciálních trénincích člověk obvykle ví kam pes poběží. A na procházce ho neodchytáváme, vodítko to jistí.
Díky. Tohle by si měli přečíst všichni zájemci o štěně.
Tak když nejsou na stopě nebo ve zvěři,tak se normálně přivolat dají,ale není to samozřejmě to stoprocentní přivolání,co u jiných plemen. A pokud zdrhnou po stopě nebo za zvěří,tak člověk prostě čeká na místě, až se pes vrátí. V praxi se prostě postupuje lečí a časem pes přijde, majitele si najde (a má tu gps)