Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2020 23:28
Šiskova

XXX.XXX.194.155

Dobrý večer, máme v pořadí druhou dlouhosrstou kolii - vždy psa. Bude mu 11 let. Proti první kolii je tento od štěněte více “labilní”, nechá se lehce vyprovokovat například nějakým druhým psem, jinak je fajn. Absolvovali jsme cvičák, poslouchal, ale v posledním roce či roce a půl začal zkoušet, co si může dovolit. V poslední době se ale začal i ohánět, když se mu něco nelíbí - třeba při česání. Přitom pravidelné česání zná, češeme 1x týdně, ale jakoby neměl vůbec V poslední době trpělivost. Dnes se po mně dokonce ohnal i zuby, tak jsem ho instinktivně odstrčila a křikla na něj. Vyskočil ale proti mně, hodně agresivně (což mě překvapilo) a kousnul mě do ruky, chytla jsem ho a přitlačila ho na chvíli k zemi, ale jak jsem ho pustila, skočil po mně znovu a znovu mě kousnul, tak jsem ho přitiskla za krk k zemi a držela ho déle, než přestal zuřit. Potom už toho nechal. Moc dobře pak věděl, že se stalo něco špatného, byl celý schlíplý. Ale co teď? Česat ho musíme, nechci se dočkat toho, že mu potom někdo omylem šlápne na nohu a on ho pokouše. Zatím takovou zkušenost se psem nemám, hledám tu i v odborných knihách... jak byste teď řešili Vy? Třeba máte víc zkušeností, třeba znáte i kolie.... tu první kolii, kterou jsme měli 14 let, tak tam nikdy nebyl žádný problém. Byl naprosto klidný a vyrovnaný. U tohoto si od štěněte uvědomujeme, že takový kliďas není. Ale musíme z toho vyjít tak, abychom mohli společně dobře ještě několik let fungovat. Díky zkušené pejskaře za rady a názory.

Neregistrovaný uživatel

10.5.2020 23:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.191

Jestli to zacal delat v tomhle veku nejspis to bude zdravotní problem. Zaklad prohlidka u veta a rentgeny. Nam se podobne choval rtw s leukemii. Bolelo ho vse chtel se mazlit ale urcote doteky ho bolely takze se v soku ohnal.

11.5.2020 00:41
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

I při šetrné manipulaci dejte náhubek.

11.5.2020 07:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jestli to zacal delat v tomhle veku nejspis to bude zdravotní problem. Zaklad prohlidka u veta a rentgeny. Nam se podobne choval rtw s leukemii. Bolelo ho vse chtel se mazlit ale urcote doteky ho bolely takze se v soku ohnal.

Jestli se do této doby pes podobně neprojevoval, tak bych dala krk za to, že je něco hodně blbě zdravotně. Pokud se podobně projevoval, jen to třeba až nepřecházelo v útok, může to být tím, že pes senilní a všechny špatné vlastnosti se stupňují, přestává se kontrolovat...stejně jako u starých lidí. Rozhodně to není, že by se chtěl v tomto věku prosazovat! To dělá pes když čerstvě dospěje, ne, když zestárne. Vemte ho na pořádnou prohlídku na veterinu, to znamená všechny odběry.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2020 08:08

taky bych v prvé řadě myslela na zdraví

11.5.2020 08:12
eli22

XXX.XXX.58.41

99% zdravotní problém. Našemu je 15 let a když ho špatně uchopím,nebo chci učesat slabiny a zadek, taky se ožene a zavrčí, ale pak se jakoby omlouvá, chudák. Tak to převedu na srandu. Nedokážu si představit, že bych ho za to ještě trestala.

11.5.2020 08:22
PumaCZ

XXX.XXX.222.149

U nás se podobně projevil zdravotní problém - nejprve zjištěna špatná funkce jater způsobující migrény, následně tumor na srdci.

Pes od malinka perfektní, nikdy nic nezničil, se všemi kámoš, ale pak nám z ničeho nic pokousal jiného psa (dvakrát, vč. jeho nejlepší psí kámošky), začal si okusovat do krve a do masa špičku ocasu, zničil sofa, a celkově venku neměl absolutně trpělivost s jinými psy. S námi naštěstí v pohodě, ale prostě to nebyl on.

Pak se právě přišlo na ta špatná játra, začala se řešit a stav se opět zlepšil. Jen tu trpělivost s ostatními psy už bohužel neměl. Do roka a půl od začátku problému s ocasem nám bohužel odešel.. Bylo mu deset a půl let.

11.5.2020 08:30
Šiskova

XXX.XXX.194.155

No vidíte! To jsem včera nenapsala, ale bude to ono! U veterináře jsme byli jako první - cca 14 dnů- 3 týdny zpátky. Začal se totiž mírně počůrávat. Vyšetřila ho (i konečníkem - chudáka), zvětšená prostata, vyšší ph v moči. Antibiotika a pastu. Vrátili jsme se k původním granulím. Už léky vyjedl, počůrávání je pryč. Tak to bude fakt důsledek toho. No poradím se tedy ještě jednou s veterinářkou, co ještě udělat. A potom prostě s velkým klidem na něj,hodně chválit, na česání náhubek? Zbytečně neprovokovat tím, co jej vyvádí z míry. Jak byste ještě řešili Vy? Ale díky moc! Moc mi to pomohlo.

11.5.2020 08:33

"...ale jakoby neměl vůbec V poslední době trpělivost."

Starej pes může ztrácet trpělivost, může ho něco bolet, blbá nálada, blbý počasí... Já se starochem čím dál víc dovoluju diskuzi (třeba jestli je právě teď nutné hledat, kde má klíště) a nechávám mu ledacos projít.

"Dnes se po mně dokonce ohnal i zuby, tak jsem ho instinktivně odstrčila a křikla na něj. Vyskočil ale proti mně, hodně agresivně (což mě překvapilo) a kousnul mě do ruky, chytla jsem ho a přitlačila ho na chvíli k zemi, ale jak jsem ho pustila, skočil po mně znovu a znovu mě kousnul, tak jsem ho přitiskla za krk k zemi a držela ho déle, než přestal zuřit."

Snažila bych se, abych takto úplně blbý zákrok už psovi nikdy neudělala. Jak má nebýt agresivní, když jste na něj agresivní? Pejsek vám oznámil, že se mu něco nelíbí, vy jste ho za to tvrdě sejmula.
Chce to víc reagovat na psovy signály, že se v něčem necítí dobře. Nechte mu víc prostoru. Vyčesávání zkuste vzít pozitivně třeba přes pamlsky.

11.5.2020 09:00
Šiskova

XXX.XXX.194.155

Máte pravdu, a protože vím, že to ode mě nebylo správně, tak to nyní řeším. Dokážu si to spojit do jednoho, ale samotnou mě to v konečné fázi překvapilo. Když češu, občas se mu něco nelíbilo vždycky, ale nikdy se neohnal, dřív se jen podíval, Za pár let potom třeba rychle otočil hlavu, v zimě teď třeba trochu vycenil zuby, ale pomohlo na něj mluvit, pohladit, říct jasně, tak to zkusíme jinde a pak se k tomu místu vrátit. Ono se to stupňuje. A protože jsme to u prvního psa nezažili, tak teď hledám cestu jak z toho ven, abychom se v tom všichni naučili žít, za rok ho mohou začít bolet i nohy a potom už si s tím neporadím třeba vůbec. děkuji za každý váš názor.

11.5.2020 09:10
Šiskova

XXX.XXX.194.155

Vlastně už v tuto chvíli řeším jen, co s tím v budoucnu. poradím se ještě jednou s veterinářkou, co ještě mohu udělat. A potom prostě s velkým klidem na něj,hodně chválit, na česání náhubek? Zbytečně neprovokovat tím, co jej vyvádí z míry. Vnášet klid. Moc mi vaše názory pomohly.

11.5.2020 09:14

Šiskova napsal(a):
Máte pravdu, a protože vím, že to ode mě nebylo správně, tak to nyní řeším. Dokážu si to spojit do jednoho, ale samotnou mě to v konečné fázi překvapilo. Když češu, občas se mu něco nelíbilo vždycky, ale nikdy se neohnal, dřív se jen podíval, Za pár let potom třeba rychle otočil hlavu, v zimě teď třeba trochu vycenil zuby, ale pomohlo na něj mluvit, pohladit, říct jasně, tak to zkusíme jinde a pak se k tomu místu vrátit. Ono se to stupňuje. A protože jsme to u prvního psa nezažili, tak teď hledám cestu jak z toho ven, abychom se v tom všichni naučili žít, za rok ho mohou začít bolet i nohy a potom už si s tím neporadím třeba vůbec. děkuji za každý váš názor.

Se stářím se tyhle věci zhoršují, zejména strach, citlivost. S tím je třeba se smířit, uvědomovat si to, respektovat.
Já se snažím tyhle nepříjemný procedury dělat přes pamlsky, udělat z toho blbnutí, cvik, divadýlko. Pes to musí dělat dobrovolně a rád, jinak se mi na to příště vyprdne nebo mě bude šíleně citově vydírat na téma "jsem starý a ty nemáš slitování a trápíš mě" (a to mě fakt nebaví ). Omezuju nepříjemnosti na ty nejnutnější.

11.5.2020 09:20
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Já mám hřeben s velmi ostrými hroty a druhý s tupými.
Ty ostré mě překvapily - musí se velmi opatrně,
vyzkoušejte vše na sobě.

11.5.2020 09:33
Šiskova

XXX.XXX.194.155

Jo, hřebenem to není. Ten je v pohodě, máme ho už spoustu let, problém je s partiemi těla, kde mu nebylo česání příjemné - zadní nohy a slabiny. Dřív jsme se vždycky domluvili, teď už to nevydrží. Češu jemně, To česání byly právě takové naše chvilky, kdy jsme se i pomazlili, povykládali si. Tak prostě musím zvolit jinou taktiku. Ale po dobrém. Už vím, jak na to.

11.5.2020 09:36

slabiny bych stříhala

edit: Tenuri hodila jinde hezký odkaz, je tam i článek sem se hodící (a třeba se tam najde i jiné, zatím jsem nepročítala):

http://www.psi.tomczik.cz/clanky/vrceni-jako-informace

11.5.2020 12:36
Šiskova

XXX.XXX.194.155

Jo, to je přesně ono. Perfektní článek, je mi to jasné. Asi se to i celkově sbíralo, on na mě nevrčel, on vycenil zuby a měli jsme jasno. Pohladila jsem ho, uchlácholila, povídala mu a šla česat jinou část těla, vždycky po troškách. Celý život jsme to spolu uměli. Teď měl ale ty potíže s prostatou, já si říkala při česání - ještě chvilku ... už to bude a on už nevydržel. Chápu jeho signály, jen jsem je nechtěla vidět. Hlavní závěr z toho všeho mám - musím počítat, že je tu už opravdu staří, netrpělivost.... a já zase v klidu, rozložit vše, pohrát si s ním a pokračovat... prokládat to špatné tím lepším a nelpět, že bude po mém. Prostě trochu polevit a předvídat! Díky moc.

11.5.2020 12:47

jenom ještě
asi bych nepustila úplně ze zřetele to zdraví
prostata nemusí být jediný problém
nějakou takovou seniorskou preventivku by to možná chtělo (jako krev, srdíčko a tak)

11.5.2020 13:05
Šiskova

XXX.XXX.194.155

Na dnešní odpoledne už mám domluvenou telefonickou konzultaci s veterinářkou, předpokládám, že se domluvíme a najdeme termín na vyšetření.

Přidejte reakci

Přidat smajlík