HanaNO

XXX.XXX.245.153
Dobrý den, poradíte mi prosím, jak psychicky zabavit a unavit psa? Mám mladou, velmi temperamentní, ale i svéhlavou fenu pracovního NO. Na jednu stranu je hyperaktivní, honí po zahradě ptáky, hmyz, neustále kouše, na druhou stranu když se po ní něco chce, moc ochotná spolupracovat není. Klasické procvičování poslušnosti ji nebaví, chtěla bych najít něco, co ji chytne a bude to dělat s chutí. Zatím mě napadl a zaujal nosework (zkušenosti s ním nemám), nebo existuje ještě nějaká méně známá
HanaNO
napsal(a):
Dobrý den, poradíte mi prosím, jak psychicky zabavit a unavit psa? Mám mladou, velmi temperamentní, ale i svéhlavou fenu pracovního NO. Na jednu stranu je hyperaktivní, honí po zahradě ptáky, hmyz, neustále kouše, na druhou stranu když se po ní něco chce, moc ochotná spolupracovat není. Klasické procvičování poslušnosti ji nebaví, chtěla bych najít něco, co ji chytne a bude to dělat s chutí. Zatím mě napadl a zaujal nosework (zkušenosti s ním nemám), nebo existuje ještě nějaká méně známá
Má ta fena i nějakou fyzickou práci?
Uživatel s deaktivovaným účtem

nevím, co je "klasické", ale jestli nebude problém v tom, tedy ve způsobu, a ne v samotné poslušnosti
stopy, obrana - nic?
HanaNO

XXX.XXX.245.153
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Má ta fena i nějakou fyzickou práci?
Má asi hodinu a půl denně procházku, kdy cvičíme poslušnost, výcviková metoda je víceméně 'stará klasická kynologická škola'. Zkoušela jsem i pozitivku s instruktorkou, ale nijak ji to nebralo, možná chyba ve mně. Jinak je na zahradě o rozloze několik arů, takže pohybu má, kolik chce, i vzruchů. Obrany a stopy jsme zkoušeli, když jí bylo půl roku, možná by ji to bavilo, ale nějak nebyl moc k dispozici figurant, pak hárala, já byla nemocná a nějak to vyšumělo...
HanaNO

XXX.XXX.245.153
napsal(a):
nevím, co je "klasické", ale jestli nebude problém v tom, tedy ve způsobu, a ne v samotné poslušnosti
stopy, obrana - nic?
Slovo 'klasické' jsem se pokusila přiblížit výše. K poslušnosti se staví spíše stylem " tak já to teda udělám, ať mi dáš pokoj". Rozhodně nepoužívám fyzické tresty ani násilí.

HanaNO
napsal(a):
Slovo 'klasické' jsem se pokusila přiblížit výše. K poslušnosti se staví spíše stylem " tak já to teda udělám, ať mi dáš pokoj". Rozhodně nepoužívám fyzické tresty ani násilí.
A dělat to společně pro příjemně strávený čas nic?
Je divný, že pracovní NO nepracuje pro vás dobrovolně. To spíš ukazuje na ne zcela dobrý vztah se psem.
A co klasická stopa? Na té se hodně psů uklidní, a ovčouni stopují rádi.
Já vidím chybu ve vás. Ve schopnosti psa zaujmout pro jakoukoli práci s vámi a pro vás. Najděte si nějaký cíl, třeba složení jednoduchých zkoušek, je jedno, jestli to bude poslušnost, nosework, klasická stopa, dogdancing. Třeba vás to bude víc bavit. Taky se lépe cvičí s někým, kdo má stejný cíl, může dělat pomocníka, navzájem se můžete hecovat, můžete mít psí parťáky na psí hrátky. Velký pozemek pro psa moc neznamená, a ovčouni jsou velké hračičky.

na vlastním pozemku zcela jistě nemá dost "vzruchů"..........
HanaNO

XXX.XXX.245.153
"A dělat to společně pro příjemně strávený čas nic?"
To jsem nepochopila, jak myslíte. S tím vztahem to může být pravda, je to takové rozpačité, nějak k sobě pořád hledáme cestu (nebo já k ní, ona je prostě hodně dominantní, sebevědomá, svéhlavá). Její pořízení nebylo úplně to pravé, původně to měl být pes podle manželova gusta (měli vždycky feny "NO" , znala jsem poslední 4 a jediná byla asi skutečně čistokrevná a dodnes o ní říkají, že byla nedobrá = temperamentní a nevybitá. Tchán na ně nedá dopustit a manžel je pod jeho vlivem) Právě proto hledám nějakou disciplínu, která by ji bavila, aby se na ni těšila a tím pádem ke mně víc přilnula.
"A co klasická stopa? Na té se hodně psů uklidní, a ovčouni stopují rádi."
Jaký je rozdíl mezi klasickou stopou a noseworkem? Ten nosework mi přijde, že je rozmanitější, hravější, ale možná se pletu. S tím cílem to je fajn nápad, teď ještě najít tu správnou disciplínu. Jen s tím psím parťákem to asi nepůjde, psy prostě nemá ráda, zkoušíme to, už není tak zlostná jako dřív, ale pořád nic moc.
Můžete dělat oboje, klasickou stopu pro delší soustředěnou práci, nosework jako hru v různých prostředích.
Nebo psí hlavolamy, na netu je plno návodů.
Ono je ale jedno, co se psem děláte, hlavní je ten společně trávený čas, najít k sobě cestu. Musíte být pro psa zdrojem zábavy, parťák. Při cvičení se pes naučí vám rozumět a je pak s ním mnohem jednodušší život.
HanaNO

XXX.XXX.245.153
LájošM: děkuji za tipy, ty hlavolamy zní zajímavě, určitě na netu pohledám. Jinak ano, přesně jste vystihla, o co mi jde, proto tady pátrám
Tuvalu: taky moc děkuji za tip, nastuduju. Nemám závodní ambice, takže absence pravidel nevadí.
Všem moc děkuju za rady a tipy, každé rady a názoru si moc cením.
Souhlasím s výše napsaným a navíc bych ještě zařadila do programu s fenkou courání po venku, výletech. Ale ne tím stylem, že jdeme na hoďku a půl na procházku, aby se fena vylitala, ale fakt jít třeba na půl dne, celý den, víkend a užívat si to - já a pes. Ne jen procházka z povinnosti.Klidně třeba nějaké stanování. Když narazíte na zajímavé místo, tak si tam klidně sednout, lehnout do trávy a prostě se jen tak kochat, já (a spousta dalších) se se psy i povídám 😀, pak se podělit o jídlo, společně usínat... Občas si pohrát, chvíli aportovat, mazlit... Protože to na mě působí tak, že u vás jde hlavně o ten vztah s fenou a tímhle se ten vztah posílí.
HanaNO

XXX.XXX.245.153
marcelaamax
napsal(a):
Souhlasím s výše napsaným a navíc bych ještě zařadila do programu s fenkou courání po venku, výletech. Ale ne tím stylem, že jdeme na hoďku a půl na procházku, aby se fena vylitala, ale fakt jít třeba na půl dne, celý den, víkend a užívat si to - já a pes. Ne jen procházka z povinnosti.Klidně třeba nějaké stanování. Když narazíte na zajímavé místo, tak si tam klidně sednout, lehnout do trávy a prostě se jen tak kochat, já (a spousta dalších) se se psy i povídám 😀, pak se podělit o jídlo, společně usínat... Občas si pohrát, chvíli aportovat, mazlit... Protože to na mě působí tak, že u vás jde hlavně o ten vztah s fenou a tímhle se ten vztah posílí.
To zní krásně, to chci Bohužel to není moc reálné, mám 2 malé děti, domácnost, ... Ale budu se snažit, aspoň výjimečně něco takového podniknout, zatím se teda bojím ji venku pustit, aby mi neutekla za zvěří, ještě jsem to nezkoušela, když vidím, jak vehementně honí ptáky na zahradě či hmyz... Můj sen (asi nesplnitelný) je brát ji ke koni na vyjížďku A hlavně se snažím ji 'vymazlit', je dost samostatná
rapotacka11: mám ráda velké, inteligentní, sebevědomé a hrdé psy s klidnou, mazlivou povahou, chtěla jsem nějakého útulkáče, u kterého už budu vědět, do čeho jdu. A největší sen: až děti odejdou z domu, manžel za mladší a dochovám kobylu, tak si pořídím irského vlkodava

HanaNO
napsal(a):
To zní krásně, to chci Bohužel to není moc reálné, mám 2 malé děti, domácnost, ... Ale budu se snažit, aspoň výjimečně něco takového podniknout, zatím se teda bojím ji venku pustit, aby mi neutekla za zvěří, ještě jsem to nezkoušela, když vidím, jak vehementně honí ptáky na zahradě či hmyz... Můj sen (asi nesplnitelný) je brát ji ke koni na vyjížďku A hlavně se snažím ji 'vymazlit', je dost samostatná
rapotacka11: mám ráda velké, inteligentní, sebevědomé a hrdé psy s klidnou, mazlivou povahou, chtěla jsem nějakého útulkáče, u kterého už budu vědět, do čeho jdu. A největší sen: až děti odejdou z domu, manžel za mladší a dochovám kobylu, tak si pořídím irského vlkodava
OT pobavila mě věta s manželem
Odkud jste? Možná by vám bodl nějaký pozitivkar, který by vás nakopl nějakým směrem ve výcviku.
marcelaamax
napsal(a):
Chtěla jsem poradit to samé, na tom se buduje vztah nejlépe!
HanaNO
napsal(a):
Když to není možné, tak to nemusí být na celý den, víkend. Ale zkuste si ty procházky prostě užívat - teda berte to i z pohledu psa, aby on si je užíval. Píšete, že s čubinou máte procházky hodinu a půl, kde cvičíte poslušnost "starou kynologickou školou", navíc píšete, že to cvičení ji nebaví. Takže pro psa to nijak extra záživné není, nejste pro ni zdrojem zábavy... Takže jak už bylo řečeno - chce to najít něco, co ji bude bavit, případně změnit přístup tak, aby jí to bavilo , aby opravdu z jejího pohledu s vámi byla prča.... no a k tomu nějaké to toulání po venku tím stylem, jak jsem psala a vůbec nevadí, že to není možné na celý den.... Nevadí ani to, že fenu zatím nemůžete pustit na volno - zkuste delší vodítko, šňůru, případně můžete pořídit feně postroj, sobě sedák a chodit tak - i ten tah je pro psa práce, taky se tím unaví... Takže můžete třeba kousek jít tak, pak přepnout na šňůru atd...
edit.: jo a ještě nikde nevidím informaci, jestli si s fenou nějak hrajete? Na to stačí zahrada, prostě hrát si, blbnout, tahat se, honit se......
Myslím, že s NO by to neměl být až takový problém - znám spoustu NO, kteří nemají úplně nejlepší páníčky, kteří by se jim věnovali tak, jak by měli, a přesto jsou v očích psů bozi a psi by pro ně udělali cokoli....
Držím palce

To je trochu na pytel....manžel a tchán chtějí ovčouna a ženská, aby se starala. Předpokládala bych, že se do toho zapojí víc chlapi a zadavatelka vezme čubu třeba v rámci prochajdy s dětma nebo prostě nějaký hry na zahradě, ale že to hlavní bude na chlapech.
Já když se mi narodil syn, tak už byla ovčanda "vycvičená" už to bylo opravdu spíš o tom, buď jí vzít sebou na prochajdu s kočárem a nebo šoupnout mimčo pohlídat babičce a jít si s čubinou vyčestit hlavu ven.......navíc na další prochajdu jí odpolko vzal tchán a večer s ní někdo udělala ještě "čůrací" před spaním.
K dětem jsem následně pořizovala chrta, protože tomu se nemusí věnovat ten čas "extra"......
Jinak mojí čubu cvičení taky nebavilo, ona se naučila poslouchat na první dobrou, ale takový to cílený povelování, na to se moc netvářila, ve stylu "nechápu, proč si mám furt sedat a lehat atd, když to umím, no ale tak když ti to udělá radost".....ale ráda "hledala" lidi, nechodila jsem na žádný stopy nebo tak, ale třeba jsem se s někým domluvila, že vyrazí 20 minut před námi lesem a pak jsme šli my a hledali. Tam to nadšení z toho, že jde někoho hledat bylo neskutečný.
HanaNO

XXX.XXX.245.153
Tak popořadě:
Cstmr: a která pasáž přesně Vás pobavila? Vždyť je to spíš k pláči Jinak co se pozitivky týče, začaly jsme pod trenérkou pracovať v zimě, jenže pak přišel koronavirus a bylo po trénincích Samozřejmě jsem zkoušela pokračovat, ale asi blbě, ji to prostě moc nebralo Teď se chystám se jí ozvat, tak to s ní můžu probrat, dobrý nápad, děkuji
Marcelaamax: Mockrát děkuju za rady, určitě to vyzkouším. A jsou ještě nějaké způsoby, čím jí tu procházku zpestřit, aby ji celou nestrávila s čumákem na zemi? Jinak zase tady musím šoupnout jedno 'ale': samozřejmě si s ní chci hrát a teď přijde to ale: aportovat většinou nechce, bojí se, že jí danou věc sebereme, stačí se přiblížit a už se pakuje pryč. Je pravda, že odmalička nám kradla všechno, co se podařilo - šroubováky, akuvrtačku, dětské rukavice, ventilek od kola, kolíky na prádlo, ... No a my jsme jí to samozřejmě brali, tak se nedivím Na jednu stranu je to pracák jak vyšitý, ale ta snaha zavděčit se pánovi tam chybí
rapotacka11: tak teď jsem se zase pobavila já. Od stolu je velice chytrý, ale trošku mimo. Sice mi nabízel (spíše taková řečnická otázka), ať mu ji prý na týden přivedu a uvidím, jak ji naučí mít ráda psy (co na tom, že jejich submisivní fenu by setkání s tou mo nejspíš stálo život), nicméně by si s ní absolutně neporadil, viz jak jsem psala, jak to vypadalo, když jednou měli fakt pracáka. On je zvyklý na ty svoje pseudoNO vržené spíš do exteriérové linie
Sardullah: ona byla pořizována jako rodinný pes, ne jako manželův. Jinak tchán s námi nebydlí. Jenomže jak začala ukazovat temperament a to, že má svou hlavu, dal ruce pryč s tím, že je to magor a že byla blbost pořizovat si papírového psa (PP jsem si prosadila já). Jinak teda aaah chrt, toho bych brala. Tak snad se podaří najít cesta, co ji bude bavit.
Opět všem děkuji za reakce
"Myslím, že s NO by to neměl být až takový problém - znám spoustu NO, kteří nemají úplně nejlepší páníčky, kteří by se jim věnovali tak, jak by měli, a přesto jsou v očích psů bozi a psi by pro ně udělali cokoli...."
Ježiš, kéžby! :D Ten náš vořech nás také ne úplně vždy potřebuje a rozhodně pro něj nejsme žádní bozi :D
HanaNO
napsal(a):
Tak popořadě:
Cstmr: a která pasáž přesně Vás pobavila? Vždyť je to spíš k pláči Jinak co se pozitivky týče, začaly jsme pod trenérkou pracovať v zimě, jenže pak přišel koronavirus a bylo po trénincích Samozřejmě jsem zkoušela pokračovat, ale asi blbě, ji to prostě moc nebralo Teď se chystám se jí ozvat, tak to s ní můžu probrat, dobrý nápad, děkuji
Marcelaamax: Mockrát děkuju za rady, určitě to vyzkouším. A jsou ještě nějaké způsoby, čím jí tu procházku zpestřit, aby ji celou nestrávila s čumákem na zemi? Jinak zase tady musím šoupnout jedno 'ale': samozřejmě si s ní chci hrát a teď přijde to ale: aportovat většinou nechce, bojí se, že jí danou věc sebereme, stačí se přiblížit a už se pakuje pryč. Je pravda, že odmalička nám kradla všechno, co se podařilo - šroubováky, akuvrtačku, dětské rukavice, ventilek od kola, kolíky na prádlo, ... No a my jsme jí to samozřejmě brali, tak se nedivím Na jednu stranu je to pracák jak vyšitý, ale ta snaha zavděčit se pánovi tam chybí
rapotacka11: tak teď jsem se zase pobavila já. Od stolu je velice chytrý, ale trošku mimo. Sice mi nabízel (spíše taková řečnická otázka), ať mu ji prý na týden přivedu a uvidím, jak ji naučí mít ráda psy (co na tom, že jejich submisivní fenu by setkání s tou mo nejspíš stálo život), nicméně by si s ní absolutně neporadil, viz jak jsem psala, jak to vypadalo, když jednou měli fakt pracáka. On je zvyklý na ty svoje pseudoNO vržené spíš do exteriérové linie
Sardullah: ona byla pořizována jako rodinný pes, ne jako manželův. Jinak tchán s námi nebydlí. Jenomže jak začala ukazovat temperament a to, že má svou hlavu, dal ruce pryč s tím, že je to magor a že byla blbost pořizovat si papírového psa (PP jsem si prosadila já). Jinak teda aaah chrt, toho bych brala. Tak snad se podaří najít cesta, co ji bude bavit.
Opět všem děkuji za reakce
Pokud Vám fenka nechce odevzdávat hračky, je na to jednoduchý trik - mějte dvě, nejlépe stejné :) Pro ní bude větší sranda ta hračka, se kterou si s ní budete hrát Vy, ne ta, co má v tlamě. Takhle se dá krásně a nenásilně naučit, aby odevzdávala.
Jinak mám podobného magora a holt to chce čas a trpělivost. Čím více se Váš vztah prohloubí, tím lépe vše funguje. Zkuste cvičit nějaké triky, pokud ji nebaví poslušnost (doporučuji knihu 101 psích triků), ale zároveň zapracujte na způsobu, jakým ji ke cvičení motivujete. U nás nejlépe funguje míček, ale pro jiného psa může být super motivace tvrdý sýr či kus klobásy :) A hlavně to chce cvičit radostně a s nadšením a psa hodně chválit a zbytečně nebuzerovat.
Také jsem měla zažitou "klasickou kynologii" ze cvičáku, kam jsem chodila se svým prvním NO (můj vlastní první, ale rodinný druhý). A tohle by fakt na našeho aktuálního NO nefungovalo. I můj předchozí pes nebyl ze cvičení nijak nadšený a dnes už chápu proč. Před tím jsem si myslela, že ho to prostě nebaví. No, ho*no, chyba byla absolutně na mé straně. Ale k tomu, aby si tohle člověk uvědomil, potřebuje mít někoho, kdo mu nejen poradí a ukáže, jak na to, ale hlavně mu řekne a bude neustále dokola opakovat, co vše dělá člověk špatně (díky Inspektorko a Thomasi!). Jinak se v tom člověk bude pořád plácat a nebude z toho mít radost ani pes, ani páníček :)
Také mám psa, který rád loví hmyz, ptáky a prostě všechno, co se hýbe. Dlouho byl jen na vodítku, teď už ho ale pouštím. Jen když vidím, že se hystericky začmuchal a rozveselil se, vím, že je čas dát ho zpět na vodítko. Také jsem ho naučila "záchrannou brzdu" - slovo "Zpět!". Několikrát denně ho procvičujeme v okamžiku, kdy pes nedává pozor, popřípadě, když mu hodím jinou hračku, od které ho chci odvolat. V tom okamžiku mu totiž nabídnu něco, čemu neodolá - míček na šňůře a hru. Tím jsem mu do hlavy dostala spojení slovo Zpět a zábava. Vyzkoušeno 2x poté, co se rozeběhl za běžícími srnkami :)
A doporučuji nastavit psovi režim, nám to hrozně moc pomohlo. Ráno se jde ven a cvičit, po příchodu se jí, ale pak až do odpolední a následně večerní aktivity se spí a neotravuje. Ví pak, že o žádnou zábavu nepřijde a naopak musí šetřit energii, takže i nás hyperaktiv poměrně ochotně chrápe :)
Ještě co se týče tipů na zábavu. Nám se třeba osvědčilo "pasení" míče, učení nových triků, procházky se cvičením, procházky na sedáku či hlavolamy na deštivé dny doma :)
Držím pěsti, ať se Váš vztah s fenkou zlepší a máte ze společně tráveného času radost obě dvě :)
PumaCZ
napsal(a):
Pokud Vám fenka nechce odevzdávat hračky, je na to jednoduchý trik - mějte dvě, nejlépe stejné :) Pro ní bude větší sranda ta hračka, se kterou si s ní budete hrát Vy, ne ta, co má v tlamě. Takhle se dá krásně a nenásilně naučit, aby odevzdávala.
Jinak mám podobného magora a holt to chce čas a trpělivost. Čím více se Váš vztah prohloubí, tím lépe vše funguje. Zkuste cvičit nějaké triky, pokud ji nebaví poslušnost (doporučuji knihu 101 psích triků), ale zároveň zapracujte na způsobu, jakým ji ke cvičení motivujete. U nás nejlépe funguje míček, ale pro jiného psa může být super motivace tvrdý sýr či kus klobásy :) A hlavně to chce cvičit radostně a s nadšením a psa hodně chválit a zbytečně nebuzerovat.
Také jsem měla zažitou "klasickou kynologii" ze cvičáku, kam jsem chodila se svým prvním NO (můj vlastní první, ale rodinný druhý). A tohle by fakt na našeho aktuálního NO nefungovalo. I můj předchozí pes nebyl ze cvičení nijak nadšený a dnes už chápu proč. Před tím jsem si myslela, že ho to prostě nebaví. No, ho*no, chyba byla absolutně na mé straně. Ale k tomu, aby si tohle člověk uvědomil, potřebuje mít někoho, kdo mu nejen poradí a ukáže, jak na to, ale hlavně mu řekne a bude neustále dokola opakovat, co vše dělá člověk špatně (díky Inspektorko a Thomasi!). Jinak se v tom člověk bude pořád plácat a nebude z toho mít radost ani pes, ani páníček :)
Také mám psa, který rád loví hmyz, ptáky a prostě všechno, co se hýbe. Dlouho byl jen na vodítku, teď už ho ale pouštím. Jen když vidím, že se hystericky začmuchal a rozveselil se, vím, že je čas dát ho zpět na vodítko. Také jsem ho naučila "záchrannou brzdu" - slovo "Zpět!". Několikrát denně ho procvičujeme v okamžiku, kdy pes nedává pozor, popřípadě, když mu hodím jinou hračku, od které ho chci odvolat. V tom okamžiku mu totiž nabídnu něco, čemu neodolá - míček na šňůře a hru. Tím jsem mu do hlavy dostala spojení slovo Zpět a zábava. Vyzkoušeno 2x poté, co se rozeběhl za běžícími srnkami :)
A doporučuji nastavit psovi režim, nám to hrozně moc pomohlo. Ráno se jde ven a cvičit, po příchodu se jí, ale pak až do odpolední a následně večerní aktivity se spí a neotravuje. Ví pak, že o žádnou zábavu nepřijde a naopak musí šetřit energii, takže i nás hyperaktiv poměrně ochotně chrápe :)
Ještě co se týče tipů na zábavu. Nám se třeba osvědčilo "pasení" míče, učení nových triků, procházky se cvičením, procházky na sedáku či hlavolamy na deštivé dny doma :)
Držím pěsti, ať se Váš vztah s fenkou zlepší a máte ze společně tráveného času radost obě dvě :)
to už je pan pes ! a jak se "pase" míč? to mne zajímá. díky a posílám pohlazení Hachimu

ona byla pořizována jako rodinný pes, ne jako manželův
No já si nemyslím, že jako rodinný pes je ovčoun špatně, sama s tím mám tu nejlepší zkušenost a ovčouny pokládám za báječné a univerzální plémě.
Ono být rodinným psem dá taky pěknou fušku, když člověk psa zapojí....navíc udržet rodinu ve stádečku, když jdete na houby a oni se vám couraj, jak je napadne, tak po takovém výletě chudák rodinný pes padne za vlast.
Problém je, alespoň tak to vidím já, že čím mladší pes, tám víc času to zabere, než je z něho ten "ideál"....a u pracovních plemen to bude náročnější na čas více, než třeba u chrta, kterej všechno pochopí hned, ale to teda rozhodně neznamená, že poslechne, než třeba u BSP, ti jsou tak úžasní, že mi přijde, že stačí laskavá výchova a pes prostě poslouchá.
Jo a myslím, že prioritně je to vždycky o vztahu....on i ten chrt tak nějak poslechne, ale proto že vás miluje a že je milován...
Za mě je super, že se snažíte vymyslet něco, co by ovčandu bavilo....
Jinak bych vám ráda napsala....vydržte, pracujte s feňulkou dál a já myslím, že nastane doba, že si řeknete "lepšího psa jsem nikdy neměla, to je ta nejúžasnější holka na světě"....jinak moje dokonalá a úžasná ovčanda byla jako štěně kousací poděs a jako poberťačka někdy na zabití, někdy jsem opravdu musela počítat do deseti.......a někdy jsem si říkala, že ona nikdy poslouchat nebude, že to asi dělám blbě, ale makaly jsme na tom a hle...feně byly 2 roky a najednou z ní byla poslušná psí dáma, až mi někdy padla brada...jakože "tý jo, já jsem jí dala povel a ona fakt poslechla a jakože hned"
HanaNO

XXX.XXX.245.153
PumaCZ, sardullah: moc Vám děkuji, hlavně za dodání energie a optimismu, začínám věřit, že se vše v dobré obráťí
Marcelaamax: Mockrát děkuju za rady, určitě to vyzkouším. A jsou ještě nějaké způsoby, čím jí tu procházku zpestřit, aby ji celou nestrávila s čumákem na zemi?
A co hračky, o ty nemá zájem? Balonek, nebo něco přivázaného na provazu a s tím ji utíkat? Nebo ji hračku schovávat a nechávat hledat, to můžete i s pamlskem. Dělala bych to nečekaně, prostě jdeme a já z ničeho nic vytáhnu hračku a začnu bláznit, po chvíli hraní, když je to v tom nejlepším, dokud to fenu baví, tak bych hračku zase schovala šla dál a párkrát to zopakovala. Aby nečekala, kdy to přijde a aby si vás tak nějak všímala a hlídala.
Kolik fence je? Řešila jsem něco podobného s mým prvním psem, kterého jsem dostala v 11ti letech (mých 11, pes štěně). Když byl štěňátko tak pohodička, venku po něm nikdo nic nechtěl, takže si jen tak běhal a čuchal, já si ho nějak nevšímala, on mě taky ne. Jenže jak rostl, tak už to nebylo to malé roztomilé štěně a už jsme měli docela problém. Na vodítku mě vláčel, navolno neposlouchal, dělal si co chtěl, celá procházka byla s čumákem u země - nezajímali ho ani pamlsky, ani hračky. Ale on vlastně nedělal nic špatně, on dělal jen to, na co byl od štěněte zvyklý.
Ty chyby jsem udělala já. V jeho dvou letech jsme začali chodit na cvičák, protože už se to nedalo a procházky pro mě byly utrpení. Začátky byly hodně těžký, už vůbec pro mě jako pro dítě, kolikrát se mi na cvičáku chtělo fakt brečet, když to nešlo. Ale ty lidi tam mě hrozně pomohli, motivovali. Cvičák byl jen takové navedení - nejvíc jsme museli makat prostě doma a na procházkách. Sice to trvalo, ale zvládli jsme to. Ten vztah začal být jiný, nebyla jsem psovi tak ukradená, pochopil, že si můžeme na procházkách hrát, cvičit, dělat blbosti - prostě že je se mnou sranda....
Mě k tomu ještě napadlo, že teď ta situace je dobrý trénink na irského vlkodava! :-) Já jsem jednoho "vyvdala" a taky jsme spolu k sobě cestu chvíli hledaly. Nebavilo jí nic, s čím bych souzněla motivovatelná nebyla venku na nic, mazlit se nechtěla, co chtěla, bylo lítat za srnkama, a do toho byla trochu plašan. Nakonec se to podalo, ale chvíli to trvalo.
Zkuste spolu občas jen trochu blbnout, nebo i klidně mezi cvikama, ať vidí, že je s vámi zábava. Bude pak ty cviky dělat rychle, aby už jste se dostaly k tomu zajímavýmu. Ono to bude víc bavit i vás a nadšení je nakažlivý, časem ji třeba začnou bavit i ty cviky samotný.
marcelaamax
napsal(a):
To vypadá super a určitě by to bavilo mé psy, asi pořídím míče a vyzkouším. Máte zkušenosti, jestli pes ten míč neprokousne?
Mě to také láká, ale mám též pocit, že by to byl s míčem rychlý proces :D Pokud se nepletu, tak se používá klasický gymnastický míč. Alespoň co jsem našla. Tento sport se nazývá Treibball, kdyby to někomu bylo užitečné :)
Já takhle nechala Hachiho "pást" ten velký (25 nebo 30 cm) míč z tvrdého plastu, ale poté, co jsem mu s ním urazila zub, už se bojím. Pořídila jsem proto Jolly Pets Tug 'n 'Toss Jolly Ball, který je z tvrdé gumy, ale ten zas může vzít do tlamy, protože je měkčí, takže ho nepase :/ Ale s tím prvním se fakt vyblbnul extrémně a na půl dne jsem od něj měla pokoj :)) A naprosto ho miloval.
marcelaamax
napsal(a):
To vypadá super a určitě by to bavilo mé psy, asi pořídím míče a vyzkouším. Máte zkušenosti, jestli pes ten míč neprokousne?
Přestože mi kdysi tvrdili, že se jim ještě nikdy na tréninku treibballu nestalo, aby pes prokousl míč, tak u nás to byla zalezitost cca na 3 vteřiny, a míč se odebral do věcných lovišť... ⚰️🕯️

PumaCZ
napsal(a):
Mě to také láká, ale mám též pocit, že by to byl s míčem rychlý proces :D Pokud se nepletu, tak se používá klasický gymnastický míč. Alespoň co jsem našla. Tento sport se nazývá Treibball, kdyby to někomu bylo užitečné :)
Já takhle nechala Hachiho "pást" ten velký (25 nebo 30 cm) míč z tvrdého plastu, ale poté, co jsem mu s ním urazila zub, už se bojím. Pořídila jsem proto Jolly Pets Tug 'n 'Toss Jolly Ball, který je z tvrdé gumy, ale ten zas může vzít do tlamy, protože je měkčí, takže ho nepase :/ Ale s tím prvním se fakt vyblbnul extrémně a na půl dne jsem od něj měla pokoj :)) A naprosto ho miloval.
Kdysi jeden NO takhle "påsl" kameny. Chodil s nåhubkem, tak je nemohl vzít do tlamy. Ale honil je po silnici či chodniku tak usilovně, že prošoupal několik nahubků. Nenapadlo by mne udělat z nežádoucího chování povolenou zábavu.
napsal(a):
Kdysi jeden NO takhle "påsl" kameny. Chodil s nåhubkem, tak je nemohl vzít do tlamy. Ale honil je po silnici či chodniku tak usilovně, že prošoupal několik nahubků. Nenapadlo by mne udělat z nežádoucího chování povolenou zábavu.
Ale u toho treiballu jde o to, ze má pes míč dostat do brány - je to "práce", nepřijde mi to jako nežádoucí chování. Dělá to na nějaký povel a ne jen tak sám od sebe. Stejně jako třeba stopování - pes taky stopuje na popud páníčka a neznamená to, že by potom pořád všude a všechno stopoval.

marcelaamax
napsal(a):
Ale u toho treiballu jde o to, ze má pes míč dostat do brány - je to "práce", nepřijde mi to jako nežádoucí chování. Dělá to na nějaký povel a ne jen tak sám od sebe. Stejně jako třeba stopování - pes taky stopuje na popud páníčka a neznamená to, že by potom pořád všude a všechno stopoval.
Aha, tak se omlouvám, nějak jsem to z videa nepochopila.
napsal(a):
Aha, tak se omlouvám, nějak jsem to z videa nepochopila.
Na videu neni treibball, jen si hrajeme - Hachi mi mic musi vzdy dokutalet a nenechat ho zakutalet do krovi. Proste musi premyslet a ovladat ho, nejen jej bezhlave kutalet. Prirovnani k “paseni” kamenu a “zlozvyku” mi tedy prijde mimo :)
HanaNO

XXX.XXX.245.153
Marcelaamax: Znovu moc děkuji za nápady. Každá rada, kterou tady všichni napíšete, je pro mě cenná, a moc si vážím toho, že se mnou ztrácíte čas. Jinak fence je rok a 5 měsíců, takže je zrovna v nejhorší pubertě
Zoia: A Vy myslíte, že může být ještě hůř? Já jsem křížence vlkodava měla, vzhledem i povahou to byl vlkodav, a byl to ten nejlepší pes na světě. Mně se u vlkodavů líbí ta jejich aristokratická povaha, jsou si dobře vědomu své síly a nestojí jim za to se obtěžovat, aby ji někomu neustále dokazovali (třeba reakce na provokující psy - "jen si štěkej, nestojíš mi za to, abych se namáhal, když budu chtít, rozmáčknu Tě jak červa". A pokud pes otravuje dlouho, jedním chvstem ho položí na záda, zavrčí a je klid). Asi jsou to spíš psi jednoho pána, ale jsou úchvatní. A taktéž děkuju za rady:-)
Ten treiball vypadá skvěle, ale mám stejnou obavu jako ostatní: že bude míč do 10 sekund prokousnutý. Ona miluje prázdné PET láhve, no a už se naučila, jak to jedním chvatem prokousnout . Má to své výhody, máme dokonale slisované PETky

napsal(a):
btw. konkretne paseni - se resi nejlepe tak, ze pes ma presne rozliseno, kdy past smi a kdy ne.
jinak jsou psi, co pasou vždycky a všechno a - zblazni se z toho.

Včera jsem hledala pro kámošku něco o noseworku a tolik mě to zaujalo, že to asi zkusím s tím naším starým pardálem. A dokonce si tipnu, že to bude chtít vyzkoušet i můj muž nepejskař :)
https://www.youtube.com/watch?v=S9YHf_NFhfo
napsal(a):
Včera jsem hledala pro kámošku něco o noseworku a tolik mě to zaujalo, že to asi zkusím s tím naším starým pardálem. A dokonce si tipnu, že to bude chtít vyzkoušet i můj muž nepejskař :)
Tak tohle je super zábava na doma :))
Docela by mě zajímalo, co a jakým způsobem používá paní za pach, protože mi přijde, že má sklenici prázdnou

PumaCZ
napsal(a):
Docela by mě zajímalo, co a jakým způsobem používá paní za pach, protože mi přijde, že má sklenici prázdnou
krom pevnych vzorku se i olejove silice hledaji

"Jak je to pak vůbec se cvičením klasických stop a doma pak cvičení noseworku?"
me to prijde tak hodne jiné, ze bych necekala nejakou spojitost pro psa v tom.
PumaCZ
napsal(a):
Sklenici se vzorkem má dole označenou žlutým pruhem, takže je to blbě vidět, ale řekla bych, že tam má skořici.
Ono stačí i malinký kousek, po čase tréninku je pes schopen dohledat i napachovaný předmět, tj. předmět, který byl se zdrojem pachu určitou dobu v kontaktu.
Já nosím ven vzorek skořice ve zkumavce na moč a když se mi podařilo ho ztratit, fena v pohodě dohledávala prázdnou zkumavku.
napsal(a):
Tak jsme taky začali dělat a potřebovala bych poradit. Jak docílit toho, aby pes čumák ve sklenici nechal déle? moji psi tam čumec strčí, to pochopili hned, ale nenechají ho tam tak dlouho a i když čekám, tak tohle chování nenabídnou. Je teda pravda, že mám, hlavně pro psa, asi i malé sklenice, ten čumák tam má úplně akorát. No a se psem nějaké domácké cuchani dělám a je zvyklý označovat sedáním. Takže většinou i u teto činnosti nabízí jako označení sednutí. A teď nějak nevím, co s tím 😀.

vrátit se o krok zpet - a naucit ho třeba nose-touch na dlan s vydrzi.
oni ti psi na videích tak většinou zacinaji si myslim.
napsal(a):
vrátit se o krok zpet - a naucit ho třeba nose-touch na dlan s vydrzi.
oni ti psi na videích tak většinou zacinaji si myslim.
Dobře a to ho naučím jak? 😀 . Nose touch děláme, ale tu výdrž prostě nemáme no. S fenou je to o něco lepší, ta se snaží a nabízí, ale pes je v tomhle nesamostatnej a pořád čeká, že ho navedu já, že mu pomůžu. Takže klasika, odměňuji za ten dotek ruky (případně předmětu), zvládá to ať dám ruku kamkoli, ale prostě se čumákem dotkne, třeba na vteřinu, víc ne. Když cekam, jestli nenechá čumák déle, tudíž ho po pár krátkých dotekach nepochvalim, neodmenim, tak už to nebude dělat vůbec a začne zkoušet úplně něco jiného. Nebo pak jen sedí a čumí na mě, co po něm teda jako chci 😀.
Ale třeba to dělám úplně špatně, jsem v tomhle začátečník a řada se přiučím :-) .

marcelaamax
napsal(a):
Tak jsme taky začali dělat a potřebovala bych poradit. Jak docílit toho, aby pes čumák ve sklenici nechal déle? moji psi tam čumec strčí, to pochopili hned, ale nenechají ho tam tak dlouho a i když čekám, tak tohle chování nenabídnou. Je teda pravda, že mám, hlavně pro psa, asi i malé sklenice, ten čumák tam má úplně akorát. No a se psem nějaké domácké cuchani dělám a je zvyklý označovat sedáním. Takže většinou i u teto činnosti nabízí jako označení sednutí. A teď nějak nevím, co s tím 😀.
Taky jsme už asi 3x zkoušeli a řešili jsme stejný problém. Zpočátku k tomu nechtěl čumák ani přiblížit :D Taky se mu tam čumák úplně nevejde tak hezky jako tý borderce na videu.
Zatím jsem vždy došla do fáze "tři sklenice" a při každým dalším cvičení začínáme zase od nuly a dolaďuju ten začátek, aby dával čumáček do sklenice jasnějc a na dýl. Zatím mi nepřijde, že by pochopil princip této činnosti, on si tyhle věci dává dohromady obecně docela pomalu.
Můj pes rozhodně není zvyklej nabízet cokoliv jinýho než již naučený cviky, takže tam nějaký čekání, co nabídne, nepomáhá. Navíc je to magor a podobně jako já má automatický přemýšlení nastavený na setinu vteřiny a přemýšlet déle je náročná činnost, které je lepší se vyhýbat. Vymýšlet, jak se vyhnout přemýšlení, naopak nebolí vůbec A ještě vzhledem k věku musím držet cvičení na úrovni "jen tak pro legraci provedeme pár blbinek" a nezatěžování toho ubohýho zvířete....
Dnes možná zase zkusím, tak jsem zvědavá, jestli to v něm po pár dnech uzrálo.
To vydržení s čumákem ve sklenici bych zkusila pomocí gesta. Navést ho tam rukou a pokusit se tím prodloužit okamžik o nepatrnou chvíli.

marcelaamax
napsal(a):
Dobře a to ho naučím jak? 😀 . Nose touch děláme, ale tu výdrž prostě nemáme no. S fenou je to o něco lepší, ta se snaží a nabízí, ale pes je v tomhle nesamostatnej a pořád čeká, že ho navedu já, že mu pomůžu. Takže klasika, odměňuji za ten dotek ruky (případně předmětu), zvládá to ať dám ruku kamkoli, ale prostě se čumákem dotkne, třeba na vteřinu, víc ne. Když cekam, jestli nenechá čumák déle, tudíž ho po pár krátkých dotekach nepochvalim, neodmenim, tak už to nebude dělat vůbec a začne zkoušet úplně něco jiného. Nebo pak jen sedí a čumí na mě, co po něm teda jako chci 😀.
Ale třeba to dělám úplně špatně, jsem v tomhle začátečník a řada se přiučím :-) .
moc dlouho se odmenoval dotek, ne vydrz. a pes si mysli, ze to je cilem.
s timhle se musi strasne opatrne.
pri uceni novych veci nezustavat dlouho na jednom miste.
btw. tohle se deje ve sportovce často u uceni aportu
rozbit stereotyp -jina vec, jine misto, jiny zacatek, jiny povel - udelat z toho novy požadavek.
víc na dalku neporadim
na yt budou urcite nejake navody?
marcelaamax
napsal(a):
Odměňujete co nejblíže u vzorku? To se dělá proto, aby pes neměl takovou potřebu oddělávat čumák pryč a koukat, kam mu dáte pamlsek.
Používáte ukončovací/pochvalné slovo? Nebo klikr? Pokud ano, hodně pomalu prodlužujte dobu od označení psem po kliknutí.
Označení čumákem je samozřejmě mnohem přesnější než jen sednutí nebo lehnutí. A v mnoha případech (v přírodě, těžkém terénu s mnoha úkryty, ve vodě...) takové značení nestačí. Chce to trpělivost, rychle reagovat na přiblížení čumáku ke vzorku a postupně krůček po krůčku prodlužovat dobu označení. Nejhorší je spěch.
LájošM
napsal(a):
Odměňujete co nejblíže u vzorku? To se dělá proto, aby pes neměl takovou potřebu oddělávat čumák pryč a koukat, kam mu dáte pamlsek.
Používáte ukončovací/pochvalné slovo? Nebo klikr? Pokud ano, hodně pomalu prodlužujte dobu od označení psem po kliknutí.
Označení čumákem je samozřejmě mnohem přesnější než jen sednutí nebo lehnutí. A v mnoha případech (v přírodě, těžkém terénu s mnoha úkryty, ve vodě...) takové značení nestačí. Chce to trpělivost, rychle reagovat na přiblížení čumáku ke vzorku a postupně krůček po krůčku prodlužovat dobu označení. Nejhorší je spěch.
Jo jo používám "ano" nebo klikr. No ono to asi ani není o tom, že by koukal kam mi dám pamlsek, ale spíš o tom, že se to snaží označit stejně jako jiné cuchani co děláme, takže sednutim. Protože on třeba ocucha tři sklenice a po tom, co cuchne k té s pachem, tak si sedne.
Já bych ráda tu dobu označení prodloužila, ale právě nevim jak 😀, protože pes mi tam ten čumák déle nenechá.
PumaCZ
napsal(a):
Mne sa teda NO nikdy nepáčili,ale...pri Hachim sa vždy roztopím a miesto oči mám srdiečka! Nádherné vyrástol👍🏼S Nefret by si isto rozumeli😉

marcelaamax
napsal(a):
Dneska jsem vyzkoušela jiný postup podle videa, co dávala Terven do vedlejšího vlákna, a super! Pochopil to mnohem snáz a bavilo ho to. Viz zde (je to série videí postupně od nuly):
https://www.youtube.com/watch?v=hsvZjrNhPrs&list=PLnmdlU-hON5_oBw3iIVxOindxZaURW6jw&index=1
domi.t
napsal(a):
Mne sa teda NO nikdy nepáčili,ale...pri Hachim sa vždy roztopím a miesto oči mám srdiečka! Nádherné vyrástol👍🏼S Nefret by si isto rozumeli😉
Mockrat dekujeme :)
Je to vtipne, ale uplne stejne to mam s Nefret :)) Na zlataky vubec nejsem, ale Nefret je proste naprosto uzasna!
Jinak si myslim, ze kdyby se ti nasi dva satanasi dali dohromady, tak se z toho my dve zblaznime :D
PumaCZ
napsal(a):
Mockrat dekujeme :)
Je to vtipne, ale uplne stejne to mam s Nefret :)) Na zlataky vubec nejsem, ale Nefret je proste naprosto uzasna!
Jinak si myslim, ze kdyby se ti nasi dva satanasi dali dohromady, tak se z toho my dve zblaznime :D
a mně se páči Hachi i Nefret
škoda že je znám jen z fotek.........