Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gaara

24.5.2020 22:59
Gaara

XXX.XXX.41.29

Ahoj, máme doma fenku Sbt (4,5 měsíce).
Poslouchá pěkně, jak v klidu doma, tak na frekventovaném místě ve městě.

Ale mám jeden problém - chtěla bych, aby mohla být co nejvíce na volno, aby se to naučila. Jenže je strašně velká kamarádka se všemi lidmi, když někde uvidí člověka, okamžitě za ním chce, úplně zapomene, že před cestou na mě má čekat (na vodítku to umí a dělá), že nesmí utíkat daleko ode mě.. Není problém ji přivolat, to hned přijde, ale ráda bych, aby se uměla držet tak 5 metrů ode mě, aby nebehala pryč.

U mých předešlých psů to nebyl problém, taky rádi prozkoumávali svět, ale nebyli tak odvážní, aby se ode mě vzdálili, prozkoumávali jsme společně.

Bohužel bydlíme ve městě, takže není moc příležitostí být někde sám.

Předem děkuji za rady

Gaara

24.5.2020 23:15
Gaara

XXX.XXX.41.29

Jen doplním - mám opravdu strach, že někdy takhle vběhne pod auto, nebo bude ode mě tak daleko, že mě neuslyší a já ji neuvidím..
Jinak mezi lidmi je každý den, často chodíme do centra, doufala jsem, že se takhle lidí "převidí," že pak už se to uklidní, ale za celé ty 2 a půl měsíce, co ji máme, byli snad jen 4 lidi, ke kterým nechtěla a naprosto ignorovala, že tam jsou.

24.5.2020 23:29
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

- strach, že někdy takhle vběhne pod auto,

To je velmi pravděpodobné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2020 04:59

ne, takhle se na volno nechodí.

25.5.2020 06:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Gaara napsal(a):
Ahoj, máme doma fenku Sbt (4,5 měsíce).
Poslouchá pěkně, jak v klidu doma, tak na frekventovaném místě ve městě.

Ale mám jeden problém - chtěla bych, aby mohla být co nejvíce na volno, aby se to naučila. Jenže je strašně velká kamarádka se všemi lidmi, když někde uvidí člověka, okamžitě za ním chce, úplně zapomene, že před cestou na mě má čekat (na vodítku to umí a dělá), že nesmí utíkat daleko ode mě.. Není problém ji přivolat, to hned přijde, ale ráda bych, aby se uměla držet tak 5 metrů ode mě, aby nebehala pryč.

U mých předešlých psů to nebyl problém, taky rádi prozkoumávali svět, ale nebyli tak odvážní, aby se ode mě vzdálili, prozkoumávali jsme společně.

Bohužel bydlíme ve městě, takže není moc příležitostí být někde sám.

Předem děkuji za rady

Aby se držela jen u Vás a neběhala nikam dál ji musíte naučit - je to u temperamentního psa systematická práce tak na rok, přičemž mu musíte dát i náhradní aktivity, při kterých se vyblbne a unaví.

Pri vaší filozofii ji ale dřív přejede auto, nebo serve nějaký jiný pes - bohužel v tom městě nejste sami, a taky platí ve většině měst vyhláška, která praví něco o pohybu psa na vodítku.
Řešení je odstěhovat se někam na samotu...

25.5.2020 08:02

Štěně bych si dala na desetimetrovou stopovačku, takže bude moct běhat "jako na volno", ale budete mít záchrannou brzdu, když se rozběhne, kam nemá. Se stopovačkou je sice víc práce a špíny než s chozením na volno, ale zase budete mít živýho psa :) Naučit spolehlivou ovladatelnost potrvá trochu déle, nelze to čekat od štěněte. Navíc se blíží puberta, kdy bude pejsek zkoušet, co mu projde.

25.5.2020 08:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Štěně bych si dala na desetimetrovou stopovačku, takže bude moct běhat "jako na volno", ale budete mít záchrannou brzdu, když se rozběhne, kam nemá. Se stopovačkou je sice víc práce a špíny než s chozením na volno, ale zase budete mít živýho psa :) Naučit spolehlivou ovladatelnost potrvá trochu déle, nelze to čekat od štěněte. Navíc se blíží puberta, kdy bude pejsek zkoušet, co mu projde.

... anebo na flexinu, a člověk nebude furt jako čuňe od stopovačky...

25.5.2020 08:20

Inspektor Pišišvor napsal(a):
... anebo na flexinu, a člověk nebude furt jako čuňe od stopovačky...

Flexi je dobré, ale často to skončí: jednou flexi, navždy flexi. Když na ni přijde štěně začátečníka.

25.5.2020 08:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

Flexi je dobré, ale často to skončí: jednou flexi, navždy flexi. Když na ni přijde štěně začátečníka.

U takových lidí skončí úplně stejně i ta dlouhá šňůra (záměrně neříkám stopovačka, protože se stopou to nemá nic společného)

25.5.2020 10:42

U takových lidí skončí úplně stejně i ta dlouhá šňůra (záměrně neříkám stopovačka, protože se stopou to nemá nic společného)

I to je možné, jen ta flexi je 100% pohodlnější a o to častěji zůstává. Ta šňůra je tak nepohodlná.....že je možné zaměnit ji za flexi :-))

25.5.2020 10:48

Šnůra mi přijde náročnější pro člověka, ale lepší pro psa, aby se proběhnul. A lepší pro nácvik situací. Flexi je pohodlnější pro psovoda, ale nikdy jsem se na ní ani nesnažila o nějakej nácvik a ani jsem nikdy neviděla nikoho jinýho, že by na flexi psa něco učil (teda kromě toho, že se nemá snažit se proběhnout...). Čímž neříkám, že to nejde. Máme pár psích kámošů, co by se navolno naučit mohli, ale asi spíš zůstanou doživotně na pětimetrový flexi. To mi přijde škoda.
Jo a je pravda, že protivnost stopovačky byla pro mě vyloženě hnacím motorem k jejímu odbourání.

25.5.2020 10:56

Flexina sama o sobě není špatná, ale většina lidí ji neumí používat k výcviku a jen na ní psa vodí. Největší problém bych neviděla v tom, že flexina vytváří neustálý protitah a pes ví, že je na vodítku, jak hodně výcvikářů argumentuje. Když je mokro, tak je stopovačka větším závažím než flexina. Pes také moc dobře ví, že ji má.

Největší nevýhodu flexiny vidím v tom, že pokud se pes rozeběhne někam kam nemá, tak místo toho, aby majitelé na psa zavolali (popř. s ním začali nějak pracovat), psa najedříve reflexivně tlačítkem zastaví a až pak řeší nějaký slovní povel, jestli vůbec. Stopovačka více imituje psa na volno a funguje spíše jen jako pojistka a ne jako nástroj zastavení psa.

25.5.2020 10:59

Když ono je to tak lákavé ta flexi a nic pak neřešit
Učit štěně na krátkém pevném vodítku je namáhavé a hodně o trpělivosti, opakování a důslednosti. Co chvilku stojíte, musíte hodně přemýšlet aby štěně co nejmíň táhlo a mělo hodně úspěšných pokusů na prověšeném vodítku které budete moct odměnit. Dát mu dlouhou flexi to vlastně všechno řeší štěňátko nebo i malý dospělý psík pak sice běhá jak jojo do všech stran, ale jakoby netáhne a páníček může hledět po ptácích a pohoda

Asi 5x jsem použila flexi a sice měl více volnosti, pak ale logicky tahá na pevném vodítku o to víc.
Pokud budu chtít použít asi zkusím postroj a flexi aby to rozlišoval. A uvidíme.

Se štěníkem 5 měsíců chodím buď na pevném 2m vodítku nebo na volno kde je to možné a bezpečné. Taky bych chtěla aby mohl být co nejvíce na volno, to se ale nenaučí sám tím že ho prostě pustím a budu čekat jestli nevletí pod auto nebo k psovi co druhé psy nemusí.

Očekávat od takto malého štěněte že si bude hlídat přechody přes silnici a samo tam čekat mi přijde jako scifi pokud teda sama nemám opožděné štěně. Zvládal to můj dospělý pes, po prckovi bych to ani nevyžadovala. Stačí mi že se občas zastaví současně se mnou a to chválím.

25.5.2020 10:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Šnůra mi přijde náročnější pro člověka, ale lepší pro psa, aby se proběhnul. A lepší pro nácvik situací. Flexi je pohodlnější pro psovoda, ale nikdy jsem se na ní ani nesnažila o nějakej nácvik a ani jsem nikdy neviděla nikoho jinýho, že by na flexi psa něco učil (teda kromě toho, že se nemá snažit se proběhnout...). Čímž neříkám, že to nejde. Máme pár psích kámošů, co by se navolno naučit mohli, ale asi spíš zůstanou doživotně na pětimetrový flexi. To mi přijde škoda.
Jo a je pravda, že protivnost stopovačky byla pro mě vyloženě hnacím motorem k jejímu odbourání.

Já učím provozní ovladatelnost venku všechny psy na flexi, a takových lidí naopak ve výcviku znám většinu, a funguje jim to👍.

Ti, co jsou líní cvičit na flexině, budou stejně líní i na na tom špagátu, a naopak pro ty, co pro to něco udělat chtějí, není důvod ztrpčovat jim život zabláceným špagátem, do kterého se všichni akorát motají.

25.5.2020 11:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Flexina sama o sobě není špatná, ale většina lidí ji neumí používat k výcviku a jen na ní psa vodí. Největší problém bych neviděla v tom, že flexina vytváří neustálý protitah a pes ví, že je na vodítku, jak hodně výcvikářů argumentuje. Když je mokro, tak je stopovačka větším závažím než flexina. Pes také moc dobře ví, že ji má.

Největší nevýhodu flexiny vidím v tom, že pokud se pes rozeběhne někam kam nemá, tak místo toho, aby majitelé na psa zavolali (popř. s ním začali nějak pracovat), psa najedříve reflexivně tlačítkem zastaví a až pak řeší nějaký slovní povel, jestli vůbec. Stopovačka více imituje psa na volno a funguje spíše jen jako pojistka a ne jako nástroj zastavení psa.

Pokud lidi neumí používat povely a ovladat své ruce, tak je úplně jedno, na čem ten pes je

25.5.2020 11:11

Já učím provozní ovladatelnost venku všechny psy na flexi, a takových lidí naopak ve výcviku znám většinu, a funguje jim to👍.

Ti, co jsou líní cvičit na flexině, budou stejně líní i na na tom špagátu, a naopak pro ty, co pro to něco udělat chtějí, není důvod ztrpčovat jim život zabláceným špagátem, do kterého se všichni akorát motají.

Tak to je hodně velký posun mezi výcvikáři. Dřív byl každý, kdo měl flexi v ruce něco mezi jojo a mimozemšťanem.
Nechci s vámi polemizovat, kdo umí, umí na flexi stejně jako na šňůře nebo krátkém vodítku. A kdo v apatyce nekoupí, zůstane doživotně na flexi. A pes ho na ní bude vodit.
( Já jsem si to zkusila se starým, hluchým a slepým psem - byl tak přesvědčený, že kam se hne, jdu poslušně za ním, že byl schopný v nestřeženém okamžiku odkráčet kamkoliv.)

25.5.2020 11:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

Tak to je hodně velký posun mezi výcvikáři. Dřív byl každý, kdo měl flexi v ruce něco mezi jojo a mimozemšťanem.
Nechci s vámi polemizovat, kdo umí, umí na flexi stejně jako na šňůře nebo krátkém vodítku. A kdo v apatyce nekoupí, zůstane doživotně na flexi. A pes ho na ní bude vodit.
( Já jsem si to zkusila se starým, hluchým a slepým psem - byl tak přesvědčený, že kam se hne, jdu poslušně za ním, že byl schopný v nestřeženém okamžiku odkráčet kamkoliv.)

A jsme u toho - když se tím psem na čemkoliv necháte vodit, tak Vás prostě bude vodit. Dělá jen to, co jste si ho naučila.

Tohle není o tom co použijete, ale JAK to použijete

... já třeba psa na flexině nikdy nenechám dojít až do konce, a včas ho volám zpět - flexina je jen pojistka, jinak je pes ve stejném režimu, jako kdyby byl navolno.

25.5.2020 13:39

"Dělá jen to, co jste si ho naučila".
Psala jsem, že pes byl starý, slepý a hluchý a už je déle než 10 let po smrti :-((.
Dokud byl fit, chodil na vodítku i na volno. Flexi dostal na stará kolena, když přestal reagovat. Co chtít po 16ti letém psovi.

Ale máte pravdu v tom, že většina lidí má psa na flexi, aby ho nemuseli nic učit.

25.5.2020 14:45
TyVed

XXX.XXX.38.27

U nás odboural flexi sám pes, jelikož mu vadil ten tah při odvíjení. Prostě chtěl mít volnou prověšenou šňůru, která má jasný konec. Hlavně když se vracel směrem k nám a nad hlavou od postroje mu vedla ta páska, tak chytal menší záchvaty zuřivosti, takže jsme to radši přestali používat a máme prostě 3m šňůru, která mu poskytuje dost volnosti na očichávání blízkého okolí a mě dovoluje stihnout povel stůj, kdyby se náhodou rozhodl něco ulovit. Chce to tedy oči na stopkách a na psisku, aby člověk zachytil, když on něco zachytí, ale prostě už ho znám a poznám to hned. Vzhledem k plemeni a povaze stejně jinak než s košem a na vodítku chodit nemůžeme, takže tohle je asi nejlepší kompromis. Stejně chodíme ven čuchat, výběh máme doma.

25.5.2020 15:21

Tak já na psa teď aktuálně flexi zakoupila a používám, protože jsem zjistila, že bez feny on prostě 100% přivolání nemá v jeho téměř jedenácti letech s tím už nehodlám nic dělat. Obzvlášť když se i na volno pohybuje v okruhu cca 3 metry ode mne a nestartuje třista z místa, prostě jen se tak pomalu procházíme.
Jako vypustit ho lze, ale ne úplně všude, jen tam kde mám rozhled, protože jakmile by viděl psa, tak tradá k němu a nemyslím si, že bych ho povelem zastavila.

Výhoda je, že se mi do toho nemotá....já ani vodítko nemůžu držet prověšené, protože s jeho talentem v tu chvíli musím psa z vodítka vymotat, protože v lepším případě to má jen pod jednou packou.

Flexina je momentálně pro naše účely super...jediná nevýhoda je, že když se ke mě pes vrací, tak mě automaticky obejde a řadí se k noze a to se pak musím otočit i já, abych nebyla zamotaná, tak ale to se dá přežít.

25.5.2020 15:40
TyVed

XXX.XXX.38.27

Tak já na psa teď aktuálně flexi zakoupila a používám, protože jsem zjistila, že bez feny on prostě 100% přivolání nemá v jeho téměř jedenácti letech s tím už nehodlám nic dělat. Obzvlášť když se i na volno pohybuje v okruhu cca 3 metry ode mne a nestartuje třista z místa, prostě jen se tak pomalu procházíme.
Jako vypustit ho lze, ale ne úplně všude, jen tam kde mám rozhled, protože jakmile by viděl psa, tak tradá k němu a nemyslím si, že bych ho povelem zastavila.

Výhoda je, že se mi do toho nemotá....já ani vodítko nemůžu držet prověšené, protože s jeho talentem v tu chvíli musím psa z vodítka vymotat, protože v lepším případě to má jen pod jednou packou.

Flexina je momentálně pro naše účely super...jediná nevýhoda je, že když se ke mě pes vrací, tak mě automaticky obejde a řadí se k noze a to se pak musím otočit i já, abych nebyla zamotaná, tak ale to se dá přežít.

No to my právě startujeme 300 z místa, sice na povel zastavíme, ale vždycky to musíme zkusit, jestli zrovna na tenhle kus zvěře by nebyla výjimka. A rádius pohybu by byl na volno asi obrovský. Na volno jsme přestali chodit asi v půl roce právě proto, že vyrazil a prostě zmizel a za 20 minut si nás zase našel a tvářil se, jak by se nechumelilo. A opravdu sem nechtěl, aby si z toho vytvořil zvyk.

25.5.2020 16:13
veroniqc31

XXX.XXX.32.101

no na volno potrebuje byt pes spolahlivy - ako tu uz spominali, pomaha pri vycviku dlhe (cca 10m) voditko a vzdy ked psa zavolame, tak ho nasledne pritiahneme, az sa nauci na povel prist.. jednoducho napisane, prax zabavnejsia :D

25.5.2020 18:02

TyVed napsal(a):
No to my právě startujeme 300 z místa, sice na povel zastavíme, ale vždycky to musíme zkusit, jestli zrovna na tenhle kus zvěře by nebyla výjimka. A rádius pohybu by byl na volno asi obrovský. Na volno jsme přestali chodit asi v půl roce právě proto, že vyrazil a prostě zmizel a za 20 minut si nás zase našel a tvářil se, jak by se nechumelilo. A opravdu sem nechtěl, aby si z toho vytvořil zvyk.

No tak přesně z tohodle důvodu bylo nemyslitelné mít na flexině chrťáka....ten samej problém...odpíchnu se třista z místa ....než bych se vůbec na něco zmohla, než bych by mi vůbec mozek zaregistroval, že chrťák vystartoval, tak by byl na konci flexiny.

Ono prostě flexi není na každého psa....

25.5.2020 20:04
TyVed

XXX.XXX.38.27

No tak přesně z tohodle důvodu bylo nemyslitelné mít na flexině chrťáka....ten samej problém...odpíchnu se třista z místa ....než bych se vůbec na něco zmohla, než bych by mi vůbec mozek zaregistroval, že chrťák vystartoval, tak by byl na konci flexiny.

No dokud na té flexině ještě chodil, tak sem se jednoho dne zasnil a chvíli nedával pozor. Pak sem se několik metrů proletěl a asi dalších deset projel po louce a až následně výrostek zaznamenal, že “nějak nestíhám” . Ale od té doby dávám pozor a jedním okem kontroluju o čem on ví, ikdyž já o tom ještě nevím a druhým okem kontroluju okolí. Z té procházky přijdu uplně vyřízený Fena je zlato, ta chodí u nohy na prověšeném vodítku a neustále má nos na zemi, takže se spíš musí nutit, aby se pohnula.

25.5.2020 20:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

Asi jsem měla divný chrty - vodila jsem tak dva 40 kilový barzoje, a nikdy se mi nic podobného nestalo - asi mám štěstí na psy... 🙃

25.5.2020 20:34

Proč chcete chodit na volno po městě s takovým plemenem ? vím, jak bull psi mají rádi potkané lidi, kteří se jich nebojí...a co když potkáte někoho, kdo má vyloženě ze psů fobii nebo tatínka, co vám klidně do psa kopne, protože si bude myslet, že váš pes na ně útočí, hysterickou maminku, opilce, divně vypadající postavu , jiného pejskaře! a.t.d. Zatím je pes malý, ale až dospěje?
Pokud jste to zvládla naučit své předešlé psy, není problém to naučit tohoto a jako pojistku máte tu flexinu, pes má volnost, ale je i korigován aby nebyl jako drak na špagátě, pustit svého psa z vodítka nemám obavu, nikam mi neuteče, ale na sídlišti by mi ty lidi a psy chodila vítat, na divné lidi a opilce štěká.....takže flexina nebo vodítko, za městem na volno, a stejně, městská vyhláška volný pohyb psů po městě u nás zakazuje.

25.5.2020 20:51

Asi jsem měla divný chrty - vodila jsem tak dva 40 kilový barzoje, a nikdy se mi nic podobného nestalo - asi mám štěstí na psy... 🙃

To mě jo, stačilo se zamyslet, ohlídnout, někam zakoukat a prošvihnout okamžik, kdy kolem prohnal vítr list, igelitový pytlík....to prostě chrťák, když mu to prolétlo tzv. před nosem nejdřív vystartoval, opravdu se to dá přirovnat k jedinému, že se odpíchl třista z místa a pak asi v běhu teprve zanalyzoval, co to je.

Takže na volno....samozřejmě ne vedle silnice no problémo, to jsem na něj nemusela ani hoknout, hned jak zjistil co to je, tak se vracel......ale ten prvotní start tam byl.
Paradoxně nikdy nebyl problém ze zvěří, protože když něco uviděl, tak jsem i já viděla, že něco vidí a buď stihla stopnout hned a nebo odvolat vyběhnuvšího psa.

Na vodítku to taky nevadilo, protože buď šel na krátko a nebo co mu vodítko dovolilo, tam nebyl prostor takhle vystartovat, ale neumím si to představit na flexi.

25.5.2020 21:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

To mě jo, stačilo se zamyslet, ohlídnout, někam zakoukat a prošvihnout okamžik, kdy kolem prohnal vítr list, igelitový pytlík....to prostě chrťák, když mu to prolétlo tzv. před nosem nejdřív vystartoval, opravdu se to dá přirovnat k jedinému, že se odpíchl třista z místa a pak asi v běhu teprve zanalyzoval, co to je.

Takže na volno....samozřejmě ne vedle silnice no problémo, to jsem na něj nemusela ani hoknout, hned jak zjistil co to je, tak se vracel......ale ten prvotní start tam byl.
Paradoxně nikdy nebyl problém ze zvěří, protože když něco uviděl, tak jsem i já viděla, že něco vidí a buď stihla stopnout hned a nebo odvolat vyběhnuvšího psa.

Na vodítku to taky nevadilo, protože buď šel na krátko a nebo co mu vodítko dovolilo, tam nebyl prostor takhle vystartovat, ale neumím si to představit na flexi.

Pane doktore, Vy jste se zase kochal... 🤭

25.5.2020 21:32

Proč chcete chodit na volno po městě s takovým plemenem ? vím, jak bull psi mají rádi potkané lidi, kteří se jich nebojí...a co když potkáte někoho, kdo má vyloženě ze psů fobii nebo tatínka, co vám klidně do psa kopne, protože si bude myslet, že váš pes na ně útočí, hysterickou maminku, opilce, divně vypadající postavu , jiného pejskaře! a.t.d. Zatím je pes malý, ale až dospěje?
Pokud jste to zvládla naučit své předešlé psy, není problém to naučit tohoto a jako pojistku máte tu flexinu, pes má volnost, ale je i korigován aby nebyl jako drak na špagátě, pustit svého psa z vodítka nemám obavu, nikam mi neuteče, ale na sídlišti by mi ty lidi a psy chodila vítat, na divné lidi a opilce štěká.....takže flexina nebo vodítko, za městem na volno, a stejně, městská vyhláška volný pohyb psů po městě u nás zakazuje.

Presne...

... ja k tomu jeste doplnim, ze ve meste nejsou jen vseobecne "lide", ale i male deti (s jidlem?), starici, alergici, lidi s fobiemi...cyklisti, bezci...
To same pejsci. Stari, bojacni, slepi, hluchi... harave feny, feny co maj doma cerstve stene...
A kupodivu i kocky, veverky, ptaci...

Nikdo z vyse vypsanych proste na vase stene "v zacviku" zvedav neni - a pratalske muze byt jak chce...
Ve meste prosim na voditku.
Svet se da objevovat i tak.
Na volno jen ve psim parku.

25.5.2020 21:47

Ono se to s těmi lidmi časem uklidní, nebude už vítat každého, ale jen v místě bydliště staré známé a pohlazení bude vyloženě vyžadovat, no dobře taky nejsem někdy nadšená, když chci jít jinam a moje fena chce k vedlejšímu vchodu se pošmajchlovat nebo se očuchat s kámošem, jenže v zájmu plemene a "osvěty", že to není žádný bojový pes jí to často strpím...

25.5.2020 21:56

Tak napr. v lese (kde neni jisto, ze je to ok na volno) mam psiska na flexinach.
Pekne pripnute k bedernimu pasu u baglu.
A pokud nekdo vystartuje, staci mu pripomenout "snura"...
Pes se "nezaskl" uz leta, vi, hlida si to...
Fenecka se teda jeste obcas ve velke vasni sekne - podiva se na mne vycitave, ale co.... "ja ti to rikala"...

TyNaTy

26.5.2020 09:20
TyNaTy

XXX.XXX.17.102

Já jsem se naučila pracovat se stopovačkou bez problému, už nejsem ani špinavá, když je hnusně venku. Naučila jsem se skládat si ji do ruky a pouštět podle potřeby psa. Mám 8 měsíční fenku a stopovačka mi vyhovuje hlavně z toho důvodu, že když potřebuji, nasměruji si ji k sobě a může jít v klidu u nohy s prověšeným vodítkem. Přijde mi, že tak s ní mám větší kontakt než na flexi. Mám prostě v ruce šňůru a ne nějakej šuviks, takže pes, když chce táhnout, nepřetahuje se s pružinou, ale se mnou. Flexi jsme zkoušeli asi 2x, když byla menší, ale to jsme nedali, protože když se rozhodla, že si uloví ptáka, tak jsem měla co dělat, abych ji zastavila. A i když člověk cvičí přivolání, tak mi přijde, že se pes lépe "přitahuje" na stopovačce :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík