Zdravím zkušené!
Ráda bych se zeptala, zda u psů existuje astma nebo CHOPN - zkrátka nějaká analogie těchto nemocí jaké má člověk. Oč jde? Drahanského vestaje tu asi znáte. I je to už poměrně dlouhá doba, co jsem psala o jeho sípotu a kašli. Bylo podezření na psincák. To jsem vyslovila já, dokonce tuším, že po přečtení nějakých rad zde. Pes dostával jitrocelový sirup - a velmi vzorně vždy vylízal lžičku!
Nicméně úleva žádná. A celý stav podle mě trvá už snad téměř rok. Sípe a dáví se nejčastěji, když je uhnaný a ještě víc z radosti. Dnes jsem jej byla navštívit a opět... Minulý týden jsem s ním zajela znovu k dr. a ta jej vyšetřila (jen opravdu základ), poslechla - řekla, že od srdce to není. Ale protože má už věk (12let), tak vyslovila právě dg. astma. No a že nasadíme prednison. Po pravdě do toho se mi tedy vůbec nechtělo. Tak je prozatímně na Euphyllinu CR (humánní lék - dnes už příliš nenasazovaný, spíš na něm "dobíhají" pacienti užívající jej od minulosti). Lék bere tedy krátce, efekt zatím nula. Prosím, kdo jste to přečetli až sem, písněte jak je to s těmi nemocemi (AB = asthma bronchiale nebo CHOPN = chronická obstrukční nemoc) u psů. Díky moc!
P.S. Event. - pokud mám pocit, že pes tím nějak netrpí - prostě jednou za čas zasípe, zakašle, a to je vše, zda vůbec jít do farmakoterapie.
Mám mimo jiné 12ti letého psa ,který občas zasípe,zakašle a dokonce si i ublinkne.
Nedělám s tím nic. Bo pes je v pohodě. Ten náš určitě.Jak ten Váš? nevím.
U veta byl mnohokrát .Asi to bude pes od psa a vet od veta............a nemoc od nemoci.
Vím,že jsem Vám zrovna dvakrát neporadila,ale dle mého názoru je základ věřit svému vet. a znát svého psa.
A nebláznit.
b.k
napsal(a):
Mám mimo jiné 12ti letého psa ,který občas zasípe,zakašle a dokonce si i ublinkne.
Nedělám s tím nic. Bo pes je v pohodě. Ten náš určitě.Jak ten Váš? nevím.
U veta byl mnohokrát .Asi to bude pes od psa a vet od veta............a nemoc od nemoci.
Vím,že jsem Vám zrovna dvakrát neporadila,ale dle mého názoru je základ věřit svému vet. a znát svého psa.
A nebláznit.
Díky za rychlou reakci!
Nicméně já fakt neblázním, už to, že se to řeší až po delší době, o tom vypovídá... Pokud nenastoupí po tom léku, co teď má, nějaký efekt, jsem pro řešení jaké praktikujete Vy - totiž na nějaké léky se prostě vyprdnout. Ale určitě mě zajímá i názor lidí odtud, Vám ještě jednou poděkování!
Uživatel s deaktivovaným účtem

chtěla bych pořádné vyšetření srdce
minimálně

Ten lek ma od veta?
Jine priznaky?
Zvysene piti, moceni, nechutenstvi?

tak podle poslechu říct rovnou, že od srdce to není, je dost frajeřina.
pes, co rok kašle, si vopravdu vopravdu zaslouží aspoň a minimálně rtg hrudníku.

Jako zrovna u duseni a sipani rady "hlavne nepanikarit " me taky trosku prekvapuji.
Jak píše bodlinka,určitě bych trvala alespoň na rtg hrudníku,nález může být na srdíčku, i na plicích. Jinak mě ještě napadl kolaps trachey.
Jinak ještě když jsem bydlela v PRaze,měla jsem labroše s diagnozou astma. Kortikoidy špatně snášel, byl nasazen právě ten Euphyllin a k trochu zlepšení došlo. Ale jeho "vykurýrovalo" odstěhování z Prahy,pak už v životě nezakašlal
napsal(a):
Ten lek ma od veta?
Jine priznaky?
Zvysene piti, moceni, nechutenstvi?
Ano, dr. napsala recept, přesto u tohoto léku došlo k jednomu seku ze strany té dr....jen to nechci moc psát veřejně. Další příznaky, na něž se ptáte - vůbec. Snad naopak zvýšená chuť k jídlu. A zvýšené polehávání a "lenost". Nevím, zda jde opravdu o lenost - on je takového založení již dlouho, ale teď tím může kompenzovat to, že se mu prostě po zětěži blbě dejchá, no.
napsal(a):
pes, co rok kašle, si vopravdu vopravdu zaslouží aspoň a minimálně rtg hrudníku.
No, já jsem tou vetkou dost zklamaná. Však víte, že jsem sem psala o koupi toho Strongholdu Plus na tasemnici! Je to dr., ke které se s vestajem chodí od štěněte, klasická "venkovská", "praktická" dr. Jméno sem psát nechci, ale mívala vždy dobré reference. Bohužel pes není v mém přímém vlastnictví. Pokud s tím budu chtít něco dál dělat, bude to na moji režii (což bych přežila a ráda za něj dala, miluju jej), ale znamená to převést jej na nějaké komplexnější vyšetření...asi do Brna. Toho se poněkud bojím, nejdál byl ten pes autem cca 20km od domova, ale tak zvládnout by se to asi dalo. Jinak příznaky hodně kolísají - někdy pár dní nic. Pak zase jo. Klasicky, opravdu při vítání - tam je to typické. A co se ještě změnilo - na stáří začal nabírat - jak odepisuju "janě", tak má teď větší apetýt...
Jinak poslech srdce byl navíc ztížen tím, že pes právě dejchal jak lokomotiva. Teď si nevybavuji proč - možná z vedra. To dejchání (lokomotivní) není zas nějak pro něj typické, to ne. Napadlo mě, že bych to mohla zkusit nahrát a video dát sem....ale zase - ono to asi nic moc k ničemu nebude . Z hlediska humánní medicíny mi to připomíná jako by stridor - jako by to šlo spíš z průdušnice.
janaa
napsal(a):
Jak píše bodlinka,určitě bych trvala alespoň na rtg hrudníku,nález může být na srdíčku, i na plicích. Jinak mě ještě napadl kolaps trachey.
Jinak ještě když jsem bydlela v PRaze,měla jsem labroše s diagnozou astma. Kortikoidy špatně snášel, byl nasazen právě ten Euphyllin a k trochu zlepšení došlo. Ale jeho "vykurýrovalo" odstěhování z Prahy,pak už v životě nezakašlal
Kolaps trachey se tu už řešil a většina jste napsali, že byste jej u něj a jeho fyziognomie nepředpokládali. On se nedusí jako při kolapsu trachey, spíš párkrát zasípe, pak se mu navalí, jako by se začne dávit, nic nezvrací a tím "záchvat" skončí.
Přidávám foto, jaký má čumák...
fikovnice
napsal(a):
Kolaps trachey se tu už řešil a většina jste napsali, že byste jej u něj a jeho fyziognomie nepředpokládali. On se nedusí jako při kolapsu trachey, spíš párkrát zasípe, pak se mu navalí, jako by se začne dávit, nic nezvrací a tím "záchvat" skončí.
Přidávám foto, jaký má čumák...
Edit: Foto se mi zatím nedaří přiložit.
fikovnice
napsal(a):
Edit: Foto se mi zatím nedaří přiložit.
Konečně...
lesnížínka
napsal(a):
Je to patro, už jsem to psala, měl to i náš Alfík skorošpic celý život, stářím se to pochopitelně zhoršuje. Je to prostě ,,nemoc" malých psů.
Myslíš? Jak patro? Už si nepamatuji, co jsi psala...? Písni, prosím, znovu, co myslíš tím patrem. Jinak vestaj fakt teď bohužel přibral - má cca 16 kg, takže vyloženě malý pes to není, spíš střeďák... A jako mladý nic takového neměl.
napsal(a):
Ještě jedno edit: Pes byl u dr. za ten rok nejméně 3x, spíše 4x. Poprvé dostal ten jitrocelový sirup, pak se to "řešilo" při očkování, při čipování, naposledy tedy teď minulý týden, kdy jsem psa popadla do svého auta a zajela tam znovu z vlastní iniciativy. Mám pocit, že dr. jeho stav poněkud bagatelizuje a mj. jej přičítá tomu, že fakt teď nabral na váze. O RTG mluvila ve smyslu, že by se "mohl" provést, ale až poté, pokud nezapůsobí nasazený lék. Ona sama RTG vybavena není. No, není to ideální postup, já vím...
fikovnice
napsal(a):
Ještě jedno edit: Pes byl u dr. za ten rok nejméně 3x, spíše 4x. Poprvé dostal ten jitrocelový sirup, pak se to "řešilo" při očkování, při čipování, naposledy tedy teď minulý týden, kdy jsem psa popadla do svého auta a zajela tam znovu z vlastní iniciativy. Mám pocit, že dr. jeho stav poněkud bagatelizuje a mj. jej přičítá tomu, že fakt teď nabral na váze. O RTG mluvila ve smyslu, že by se "mohl" provést, ale až poté, pokud nezapůsobí nasazený lék. Ona sama RTG vybavena není. No, není to ideální postup, já vím...
Doufám, že naposledy se teď ozývám k tématu: Co se mi tedy nelíbilo vůbec, byla snaha nasadit kortikoidy (prednison), aniž je vlastně známa dg. Ono i ten Euphyllin rozhodně není samospásný a značka ideál... Pokud by problémy byly opravdu od srdce, tak se jedná o methylxantin (mám na mysli ten Euphyllin; do stejné skupiny patří např. kofein), který naopak srdeční problémy zhoršuje...

"který naopak srdeční problémy zhoršuje"
Proto jsem se ptala, kdo to nasadil
Ale te peci vetky a "bagatelizaci" problemu. Vite, ono je to tezke.
Samo, ze jsou moznosti, ale ty se vetsinou nabizi lidem, kteri o to stoji a chteji to resit.
Podle toho, co tu pisete- ona postupuje standardne v pripade "vestaje na vesnici ".
Nejak se mu snazi ulevit v mezich, co jsou jeho majitele ochotni zaplatit. ( sirup, atb, euphyllin, kortikoidy - to je proste obvykly postup - snad neco zabere )
Nemyslim to nijak zle, ale znam tyhle situace duverne. A vy to jen potvrzujete. ( jak ho dostanu do Brna, kdyz nikdy necestoval atd.)
Reknete sama - kdyby pri prvni navsteve, kdy dostal sirup - misto toho rekla pribuznym - jedte na celkove vysetreni do Brna, bude to stat cca 5 tisic a pak celozivotne ne uplne levne leky - co by se stalo ??
Uplne slysim tu odpoved
Kvuli tomu
obcasnemu zakaslani? Ta vetka se zblaznila... a nedelo by se stejne nic.
Mate dve moznosti - podle me.
Nechte to byt uplne, ale pak asi uplne nebrante podavani leku i naslepo.
Nebo ho nechte zdiagnostikovat poradne a ne tady na faune.
Oboji je cesta - jen se jaksi nedaji kombinovat....
napsal(a):
Samo, ze jsou moznosti, ale ty se vetsinou nabizi lidem, kteri o to stoji a chteji to resit.
Podle toho, co tu pisete- ona postupuje standardne v pripade "vestaje na vesnici ".
Nejak se mu snazi ulevit v mezich, co jsou jeho majitele ochotni zaplatit. ( sirup, atb, euphyllin, kortikoidy - to je proste obvykly postup - snad neco zabere )
Nemyslim to nijak zle, ale znam tyhle situace duverne. A vy to jen potvrzujete. ( jak ho dostanu do Brna, kdyz nikdy necestoval atd.)
Reknete sama - kdyby pri prvni navsteve, kdy dostal sirup - misto toho rekla pribuznym - jedte na celkove vysetreni do Brna, bude to stat cca 5 tisic a pak celozivotne ne uplne levne leky - co by se stalo ??
Uplne slysim tu odpoved
Kvuli tomu
Já vím Petro. Máte v mnohém pravdu. Nemyslím, že by příbuzní do něj investovali tisíce - to máte pravdu. Ale třeba tady k iFAUNĚ - mě prvotně zajímalo, zda OBECNĚ se u psa může vyskytnout astma (event. CHOPN). Když jsem si tuto dg. vyslechla. Je mi jasné, že zde to nikdo u konkrétního zvířete nezdiagnostikuje. Psala jsem o té videonahrávce, ale hned jsem to zavrhla - to by opravdu k ničemu nebylo... No a poněkud s Vámi nesouhlasím stran hájení té vetky. Já ji měla a mám pořád ráda - je na ní vidět, že zvířata miluje a umí to s nimi. Ale víte, že jsem sem psala o prodeji toho Strongholdu na tasemnici a klíšťata u kocoura. No a písnu teda i tu druhou věc. Ten Euphyllin je CR. To znamená "Continuous release", velmi velmi zjednodušeně lék s prodlouženým uvolňováním účinné látky. No a dr. jej tedy předepsala, ale řekla, že "tablety" mají půlit a dávat tuším 2x denně půlku. Jenže ono to logicky není tableta, ale tobolka. Večer mi pak příbuzná volala, že pes je nějakej špatnej. Ptala jsem se jí na ten lék - no a řekla mi, že tedy tobolku rozšroubovali, tam že byly nějaké "malé kuličky" a z těch mu polovinu aplikovali! Dost jsem se zděsila, protože obecně tobolky se "neodemykají" a hlavně pokud je tam látka, která se uvolňuje postupně a je zbavena právě toho důležitého obalu, tak logicky ta účinná látka se namísto postupného uvolňování vstřebá hned a může zvíře intoxikovat. Teď mě napadá, že ale další kdo chyboval, byla lékárnice. Ta měla také upozornit, že tento druh léku se nepůlí.
Jinak Stronghold jsem jela vrátit, protože 550,- Kč jsou pro mě prostě velké peníze. Čekala bych nicméně omluvu, jela jsem 50 km svým autem + započítat investici časovou je také třeba. Ale dozvěděla jsem se, že při "masívní infestaci Stronghold "vezme" i ty tasemnice". A že když lék nechci, že ona s tím problém nemá. Já ale nic o masívním napadení neříkala, u kocoura vidím článek tak jednou do měsíce, žere a vyměšuje normálně. Ale hlavně nevěřím, že by byla "vzata" i tasemnice, když účinná látka na ni nefunguje. Když to shrnu, mám pocit, že dr. neměla svůj den, ono i ten poslech srdce řádově cca minutu až dvě a konstatování, že srdce má v pořádku, prostě není košer... Takže jak píšu, v mnohém s Vámi souhlasím, ale v některých věcech ne, doufám, že se nezlobíte.
lesnížínka
napsal(a):
Holky, prosím, zkuste najít nějaká videa se záchvatem u měkkého patra, mě se nedaří, v anglině nevím. To se těžko popisuje a kdyby to Jana viděla, možná by v některém psa poznala.
To je dobrý nápad!
Ale zároveň souhlasím výše s Petrou a ostatními, že samozřejmě by bylo záhodno psa vzít někam na kliniku a nechat jej vyšetřit pořádně... No, anebo to opravdu nechat být, podávat lék (ale tak, jak se má, a ne tak, jak píšu v předchozím příspěvku ) a počkat, zda to bude mít nějaký efekt. Vždyť je to snad ani ne týden, co Euphyllin bere...
napsal(a):
Uplne slysim tu odpoved
Kvuli tomu
Edit: Já trochu z Vašeho dotazu na lék vyčetla, jestli se neptáte, zda jsem lék nenasadila já....? Ale to bych nikdy neudělala. Respektive dovedu si představit stavy a situace, kdy bych si troufla nasadit nějaký lék zvířeti, i když nejsem vetka. Ale zrovna u této situace fakt ne.

fikovnice
napsal(a):
Edit: Já trochu z Vašeho dotazu na lék vyčetla, jestli se neptáte, zda jsem lék nenasadila já....? Ale to bych nikdy neudělala. Respektive dovedu si představit stavy a situace, kdy bych si troufla nasadit nějaký lék zvířeti, i když nejsem vetka. Ale zrovna u této situace fakt ne.
zda jsem lék nenasadila já....?
jo, napadlo me to...
to nemelo byt zastavani se te konkretni vetky -to co se ji "nepovedlo" by se stavat nemelo. Tecka.
jen poznámka pod carou, ze když vidim nektere požadavky majitelu zvirat - nedivim se, ze veti klickuji mezi penezi - a moznostmi.
a casem ti veti -vyhori a prestanou nabízet vse, co je mozne nabidnout za vysetreni. protoze proste o to málokdo ve skutecnosti -stoji.

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
i já se připojují k lesnížínka protože mi začal pokašlávat jeden pes. Je to delší čas tak, že psincák asi ne ( dostal by ho i ten druhý). Pokašlává jen sem tam třeba tak 2x za týden.
Děkují Dája
tak ho nechte vysetrit…
opravdu porovnavani s YT není dobra cesta k diagnoze.
starsi psi mají jiné problémy ( ale asi i podobny "kasel" ) -nez ti, co mají vadu patra od narozeni
napsal(a):
tak ho nechte vysetrit…
opravdu porovnavani s YT není dobra cesta k diagnoze.
starsi psi mají jiné problémy ( ale asi i podobny "kasel" ) -nez ti, co mají vadu patra od narozeni
Já bych k tomu dodala, že pod ,,pes kašle", si asi představuje každý něco jiného. U patra to není klasický kašel, spíš se to podobá tomu psincáku, při rozrušení začne jakoby chrkat, natahovat nosem, vypadá to spíš, jako by mu něco zaskočilo. Problém mu dělá hlavně, když zatáhne na obojku, dělá to i mamky Mandy, musí nosit postroj.
Mě Worka už pár let(dva roky určitě) kýchá. Ptala jsem se veta, jestli nemůže mít něco se srdcem, protože mi přijde, že má vodu v nose a proto kýchá. Řekl mi na to, že to ne a samozřejmě ho poslechově vyšetřil. Vím, že psi se srdcem kašlají, jenže jsem to za a) taky nikdy naživo neviděla a za b) třeba to může začínat i jen takto? Tak prý ne, řekl vet, takže OK. Ne, že bych tomu tak úplně věřila, už jsem hodně, co do diagnoz ostražitá.

psí kašel je jako natahování na zvracení, dávení se
lidské kuc kuc to není
a kýchání a voda z nosu (jestli jako kape - "mi přijde, že má vodu v nose") je nejspíš alergie
napsal(a):
zda jsem lék nenasadila já....?
jo, napadlo me to...
to nemelo byt zastavani se te konkretni vetky -to co se ji "nepovedlo" by se stavat nemelo. Tecka.
jen poznámka pod carou, ze když vidim nektere požadavky majitelu zvirat - nedivim se, ze veti klickuji mezi penezi - a moznostmi.
a casem ti veti -vyhori a prestanou nabízet vse, co je mozne nabidnout za vysetreni. protoze proste o to málokdo ve skutecnosti -stoji.
Ano, to s Vámi plně souhlasím.
A s tím lékem a nasazením mnou...jsem Vás tedy přečetla dobře , ale toto bych si fakt netroufla. Vždyť já i odčervení raději konzultuji. Jsou věci, v nichž je vet medicína stejná jako humánní, ale pak zase takové, kdy si prostě nemohu dovolit do vet. léčení zasahovat.
lesnížínka
napsal(a):
Já bych k tomu dodala, že pod ,,pes kašle", si asi představuje každý něco jiného. U patra to není klasický kašel, spíš se to podobá tomu psincáku, při rozrušení začne jakoby chrkat, natahovat nosem, vypadá to spíš, jako by mu něco zaskočilo. Problém mu dělá hlavně, když zatáhne na obojku, dělá to i mamky Mandy, musí nosit postroj.
Mě Worka už pár let(dva roky určitě) kýchá. Ptala jsem se veta, jestli nemůže mít něco se srdcem, protože mi přijde, že má vodu v nose a proto kýchá. Řekl mi na to, že to ne a samozřejmě ho poslechově vyšetřil. Vím, že psi se srdcem kašlají, jenže jsem to za a) taky nikdy naživo neviděla a za b) třeba to může začínat i jen takto? Tak prý ne, řekl vet, takže OK. Ne, že bych tomu tak úplně věřila, už jsem hodně, co do diagnoz ostražitá.
Rady, takže ale u našeho psa se dá to patro vyloučit. Petra výše píše (pěkně se mi to rýmuje ), že to je vada od narození (což je logické), takže proč by u vady patra začal náš pes kašlat až ve věku cca 11 let, ne?
A jinak: jasně, že se nedá a hlavně nemá stanovovat dg. po netu. S tím plně souhlasím. Ale znovu se vracím k úvodnímu dotazu - zda existuje u psa astma...? To bylo v podstatě "gró" toho mého zadání.
A ještě k vašemu psovi - u onemocnění srdce sice může docházet k zadržování vody v organismu, ale neprojevovalo by se to nějakým sekretem v nose. To se kloním také spíš k té alergii.

zda existuje u psa astma
https://www.prolekare.cz/tema/lecba-alergie/detail/psi-modely-astmatu-a-chopn-1523
fikovnice
napsal(a):
Rady, takže ale u našeho psa se dá to patro vyloučit. Petra výše píše (pěkně se mi to rýmuje ), že to je vada od narození (což je logické), takže proč by u vady patra začal náš pes kašlat až ve věku cca 11 let, ne?
A jinak: jasně, že se nedá a hlavně nemá stanovovat dg. po netu. S tím plně souhlasím. Ale znovu se vracím k úvodnímu dotazu - zda existuje u psa astma...? To bylo v podstatě "gró" toho mého zadání.
A ještě k vašemu psovi - u onemocnění srdce sice může docházet k zadržování vody v organismu, ale neprojevovalo by se to nějakým sekretem v nose. To se kloním také spíš k té alergii.
Já se mu taky směju, že je alergik, akorát mi přijde a trochu mne znepokojuje, že nejhorší to je, když leží. Jako, že spí(či se o to pokouší) a najednou začne kýchat a kýchá až někdy musí vyskočit na nohy, aby si neomlátil hubu o zem.
Patro bývá od narození, ale jako mladý to moc neměl, začalo se to projevovat později, asi jak to nějak ochabuje? Ale Mandy to má odmala(a to nemá krátký čumák)
Jestli je psí astma netuším. Jen mi tak nějak přijde, že lidi by psům najraděj přiřkli většinu lidských nemocí. Myslím tím hlavně veti. Slyším to každou chvíli, hlavně v telce, nějaký vet radí. Dotaz: může mít pes astma? A vet hned: ano, něco takového jako u lidí astma psi mít můžou a bla, bla a nakonec z toho vyplyne, že je to vlastně ale úplně něco jiného(třeba to patro) ale protože pes sípe, tak ten projev tak vypadá a vet to vysvětlí pro laiky, že je to ,,jako astma". Z toho by mne šlak trefil A stejně to je i u liských doktorů. Nemlich to samé.
lesnížínka
napsal(a):
Já se mu taky směju, že je alergik, akorát mi přijde a trochu mne znepokojuje, že nejhorší to je, když leží. Jako, že spí(či se o to pokouší) a najednou začne kýchat a kýchá až někdy musí vyskočit na nohy, aby si neomlátil hubu o zem.
Patro bývá od narození, ale jako mladý to moc neměl, začalo se to projevovat později, asi jak to nějak ochabuje? Ale Mandy to má odmala(a to nemá krátký čumák)
Jestli je psí astma netuším. Jen mi tak nějak přijde, že lidi by psům najraděj přiřkli většinu lidských nemocí. Myslím tím hlavně veti. Slyším to každou chvíli, hlavně v telce, nějaký vet radí. Dotaz: může mít pes astma? A vet hned: ano, něco takového jako u lidí astma psi mít můžou a bla, bla a nakonec z toho vyplyne, že je to vlastně ale úplně něco jiného(třeba to patro) ale protože pes sípe, tak ten projev tak vypadá a vet to vysvětlí pro laiky, že je to ,,jako astma". Z toho by mne šlak trefil A stejně to je i u liských doktorů. Nemlich to samé.
No, já mám právě poněkud pochybnosti stran toho astmatu u psů. Ale ještě jsem nepročetla ten odkaz od Petry.
A s posledními dvěma větami v Tvém příspěvku hrubě nesouhlasím! Nebo jak to vlastně myslíš? Že humánní lékaři přisuzují lidem veterinární onemocnění...?
fikovnice
napsal(a):
No, já mám právě poněkud pochybnosti stran toho astmatu u psů. Ale ještě jsem nepročetla ten odkaz od Petry.
A s posledními dvěma větami v Tvém příspěvku hrubě nesouhlasím! Nebo jak to vlastně myslíš? Že humánní lékaři přisuzují lidem veterinární onemocnění...?
Nebo jak to vlastně myslíš? Že humánní lékaři přisuzují lidem veterinární onemocnění...? - No, některé krávy by ho i mohly dostat Ne, myslím to vysvětlování. Nesnáším například pojem infarkt i u mrtvice. Ano, znalejší víme, že je to vlastně infarkt, ale pro běžnou populaci je to zavádějící. Zrovna mi v sobotu tchýně říká tady o jednom sousedu, že měl infarkt. Já na ni: fakt, toho bych tipla spíš na mrtvici. Ano infarkt, říkala to prý doktorka, nemůže na polovinu těla a špatně mluví...

lesnížínka
napsal(a):
Nebo jak to vlastně myslíš? Že humánní lékaři přisuzují lidem veterinární onemocnění...? - No, některé krávy by ho i mohly dostat Ne, myslím to vysvětlování. Nesnáším například pojem infarkt i u mrtvice. Ano, znalejší víme, že je to vlastně infarkt, ale pro běžnou populaci je to zavádějící. Zrovna mi v sobotu tchýně říká tady o jednom sousedu, že měl infarkt. Já na ni: fakt, toho bych tipla spíš na mrtvici. Ano infarkt, říkala to prý doktorka, nemůže na polovinu těla a špatně mluví...
Ono to pro běžnou laickou veřejnost stačí. Ale ve škole dětem vysvětluji, že správně je třeba říct infarkt čeho, protože nemusí být jenom ten nejznámější srdeční, ale i na ledvině nebo slezině. A na mozku že je to ictus.
lesnížínka
napsal(a):
"No, některé krávy by ho i mohly dostat..."
S tím infarktem mě překvapuješ. Mám na mysli, že přece nemáš zdravotní vzdělání (?) a víš, že jeden typ mrtvice je skutečně dán infarzací některé z mozkových tepen...? To ví málo lidí. Mám pocit, že se spíš obecně používá - "Kleplo ho/jej" a každý si pod tím představí něco jiného. Mimochodem s mým osobním příběhem toto rčení ve mně vzbuzuje přímo averzi!
Jo, a ještě s tím astmatem - já se právě nesnažila dávat vetce sugestivní otázky typu:"A nemohlo by to být astma?" To stanovila a řekla ona sama bez nějaké předchozí "nápovědy".
Přemýšlela jsem nad slovy "petryhei" a má pravdu v tom, že tady ti vesničtí voříšci se asi takto opravdu řeší. T.j., že se příčina až tak neřeší, nasadí se nějaké léky a čeká se, zda zaberou. A má pravdu i v tom, že moji příbuzní by velmi pravděpodobně nebyli ochotni dát třeba 10 tis. Kč. za nějaké superkomplexní vyšetření na specializované klinice. Samozřejmě to neplatí pro všechny vestaje. Někdo by to byl ochoten investovat, ale většina - mám pocit - se snaží ošidit i blbé očkování. Tak takoví moji příbuzní rozhodně nejsou a stran lásky vůči tomuto psovi bych se v příštím životě chtěla mít jako on (nebo jako mé kočky! ).
napsal(a):
Ono to pro běžnou laickou veřejnost stačí. Ale ve škole dětem vysvětluji, že správně je třeba říct infarkt čeho, protože nemusí být jenom ten nejznámější srdeční, ale i na ledvině nebo slezině. A na mozku že je to ictus.
Máte samozřejmě pravdu...ale jakou školu máte na mysli? Píšete o dětech - nám tedy na základce nic takového nevsvětlovali, ale je to už mnoho a mnoho let zpátky...

fikovnice
napsal(a):
Máte samozřejmě pravdu...ale jakou školu máte na mysli? Píšete o dětech - nám tedy na základce nic takového nevsvětlovali, ale je to už mnoho a mnoho let zpátky...
Střední veterina. A děti jim říkám, protože už jsem ve věku vyšším, než jejich rodiče.
Ne, zdravotní vzdělání fakt nemám, ale v rodině už proběhlo tolik nemocí(u lidí i psů ) prarodiče jsem ošetřovala já, taťka umřel na infarkt, strejda v 46letech těžkou mrtvici...a to mám rozsáhlou rodinu, kde proběhly snad všechny choroby světa...včetně oběšení ...stačí se zajímat, což musíš, pokud chceš dotyčnému pomoct, takže víš pak ledasco.
fikovnice
napsal(a):
Zdravím zkušené!
Ráda bych se zeptala, zda u psů existuje astma nebo CHOPN - zkrátka nějaká analogie těchto nemocí jaké má člověk. Oč jde? Drahanského vestaje tu asi znáte. I je to už poměrně dlouhá doba, co jsem psala o jeho sípotu a kašli. Bylo podezření na psincák. To jsem vyslovila já, dokonce tuším, že po přečtení nějakých rad zde. Pes dostával jitrocelový sirup - a velmi vzorně vždy vylízal lžičku!
Nicméně úleva žádná. A celý stav podle mě trvá už snad téměř rok. Sípe a dáví se nejčastěji, když je uhnaný a ještě víc z radosti. Dnes jsem jej byla navštívit a opět... Minulý týden jsem s ním zajela znovu k dr. a ta jej vyšetřila (jen opravdu základ), poslechla - řekla, že od srdce to není. Ale protože má už věk (12let), tak vyslovila právě dg. astma. No a že nasadíme prednison. Po pravdě do toho se mi tedy vůbec nechtělo. Tak je prozatímně na Euphyllinu CR (humánní lék - dnes už příliš nenasazovaný, spíš na něm "dobíhají" pacienti užívající jej od minulosti). Lék bere tedy krátce, efekt zatím nula. Prosím, kdo jste to přečetli až sem, písněte jak je to s těmi nemocemi (AB = asthma bronchiale nebo CHOPN = chronická obstrukční nemoc) u psů. Díky moc!
P.S. Event. - pokud mám pocit, že pes tím nějak netrpí - prostě jednou za čas zasípe, zakašle, a to je vše, zda vůbec jít do farmakoterapie.
Nečetla jsem ostatní reakce, nevím zda pes může mít astma.
Ale pamatuješ, jak jsem ti sem už tenkrát psala, že náš Max měl kdysi něco podobného? Fakt mi to připomíná hodně. Začalo to tím, že když se napil vody, tak se jakoby dávil. Postupně se přidalo, že zejména když měl radost, tak začal sýpat, chrčet. Pamatuji si, jak jsem přijela domů, vzala do ruky vodítko, že půjdeme ven a pes měl takovou radost, až z toho dostal jakýsi záchvat, musela jsem uklidit vodítko a uklidnit psa, nikam jsme nešli. Absolvovali jsme spousty vyšetření, včetně srdce a na nic se nepřišlo. Jenže Max už byl v tu dobu poměrně starý. Poslední možností byla endoskopie, kterou jsme vzhledem k věku psa nepodstoupili. Jinak byl Max taky v pohodě - prostě jsem se museli přizpůsobit a tak nějak držet emoce, aby ani on se tolik "nerozrušoval". Měl horší a lepší dny. Pak s příchodem Coopra se celkově zlepšil jeho stav, včetně tohohle problému, ale nezmizelo to nikdy.
Jinak prednison měl na toto taky - nepomohl, měl ještě spousty dalších léků, ale bohužel na názvy si už nevzpomenu...

že se příčina až tak neřeší, nasadí se nějaké léky a čeká se, zda zaberou
jj.
a to nejen u "vas" - to plati obecne.
Znam to totiž zase z te druhé strany -ze vetum musim občas připomenout, ze chci znat pricinu, neresit jen dusledky - a opravdu mi a tom zalezi
ono to nemá vyznit nejak blbe - je to jen konstatovani, ze tak to proste je.
napsal(a):
že se příčina až tak neřeší, nasadí se nějaké léky a čeká se, zda zaberou
jj.
a to nejen u "vas" - to plati obecne.
Znam to totiž zase z te druhé strany -ze vetum musim občas připomenout, ze chci znat pricinu, neresit jen dusledky - a opravdu mi a tom zalezi
ono to nemá vyznit nejak blbe - je to jen konstatovani, ze tak to proste je.
No u nás zase vet měl velkou snahu zjistit příčinu, hodně ho to zajímalo. Konzultoval to po večerech i s různýma kolegama, vždycky pak přišel s nějakým nápadem, ale vždycky se to zase vyloučilo. Ale v první řadě nás poslal na RTG a sono hrudníku a řádné vyšetření srdce přímo ke kardiologovi.
marcelaamax
napsal(a):
Ale pamatuješ, jak jsem ti sem už tenkrát psala, že náš Max měl kdysi něco podobného? Fakt mi to připomíná hodně. Začalo to tím, že když se napil vody, tak se jakoby dávil. Postupně se přidalo, že zejména když měl radost, tak začal sýpat, chrčet. Pamatuji si, jak jsem přijela domů, vzala do ruky vodítko, že půjdeme ven a pes měl takovou radost, až z toho dostal jakýsi záchvat, musela jsem uklidit vodítko a uklidnit psa, nikam jsme nešli. Absolvovali jsme spousty vyšetření, včetně srdce a na nic se nepřišlo. Jenže Max už byl v tu dobu poměrně starý. Poslední možností byla endoskopie, kterou jsme vzhledem k věku psa nepodstoupili. Jinak byl Max taky v pohodě - prostě jsem se museli přizpůsobit a tak nějak držet emoce, aby ani on se tolik "nerozrušoval". Měl horší a lepší dny. Pak s příchodem Coopra se celkově zlepšil jeho stav, včetně tohohle problému, ale nezmizelo to nikdy.
Jinak prednison měl na toto taky - nepomohl, měl ještě spousty dalších léků, ale bohužel na názvy si už nevzpomenu...
To je přesně ono. A nebudu kvůli tomu psa tahat po x vyšetřeních. Jasně, může to být srdce, ale to v dnešní době vyzjistit snad není už takový problém, i u dědy tu vodu poznal doktor poslechem.
lesnížínka
napsal(a):
To je přesně ono. A nebudu kvůli tomu psa tahat po x vyšetřeních. Jasně, může to být srdce, ale to v dnešní době vyzjistit snad není už takový problém, i u dědy tu vodu poznal doktor poslechem.
Myslíte to měkké patro? U nás to měl pes cca 35-40 kg, ne malý pes.
Se srdcem jsme byli u kardiologa, ale vše v pořádku. O měkkém patru nepadlo ani slovo, spíš myslím, že se řešilo něco s tracheou? Co by se dalo poznat právě jen enfoskopicky, ale nevím už přesně.
Nicméně aspoň to vyšetření srdce a hrudníku bych brala v tomhle případě jako základ.
Edit. : a ano tahala jsem psa po x vyšetřeních, aspoň těch "základních", nesla už bych třeba do narkózy právě kvůli té endoskopii. Ale ta Soňa, RTG, EKG, dopplery atd., to vše jsem podstoupit chtěla, protože co kdyby se tímto přišlo jen na nějakou " blbost" A psovi to pomohlo? Beru to jako samozřejmost. Akorát v našem případě se bohužel na nic nepřišlo.

marcelaamax
napsal(a):
No u nás zase vet měl velkou snahu zjistit příčinu, hodně ho to zajímalo. Konzultoval to po večerech i s různýma kolegama, vždycky pak přišel s nějakým nápadem, ale vždycky se to zase vyloučilo. Ale v první řadě nás poslal na RTG a sono hrudníku a řádné vyšetření srdce přímo ke kardiologovi.
jasne, ale kolik lidi by ta "zbytecna" vystreni bylo ochotných zaplatit?
a na tech vesnicích u vestaju - kor.
zase - ne ze s tim souhlasim, jen trochu chapu, ze casem se vet prestane angažovat.
a kor když z kombombinace sirup x atb x kortikid většinou něco psovi ulevi.
i kdyby ne - na operaci mekkeho patra stejne vestaje nikdo nevezme, ze lesnizinka?
me je jen tech psu lito, protože opravdu třeba srdce u staršího psa je často resitelne leky velmi dobře a ten život psa je na nich ok.
napsal(a):
jasne, ale kolik lidi by ta "zbytecna" vystreni bylo ochotných zaplatit?
a na tech vesnicích u vestaju - kor.
zase - ne ze s tim souhlasim, jen trochu chapu, ze casem se vet prestane angažovat.
a kor když z kombombinace sirup x atb x kortikid většinou něco psovi ulevi.
i kdyby ne - na operaci mekkeho patra stejne vestaje nikdo nevezme, ze lesnizinka?
me je jen tech psu lito, protože opravdu třeba srdce u staršího psa je často resitelne leky velmi dobře a ten život psa je na nich ok.
Na operaci, jestli něco s tracheou jako u Marcely, nebo měkké patro, vlastně netuším, co z toho přesně tyhle věci psům dělá...bych nedala ani své PP psy, protože je to jen nepříjemné, ale ne nebezpečné a život ohrožující. Mě taky občas zaskočí jídlo, někdy prostě jen slina...no operovat krk si kvůli tomu nedám. A jinak vestaj Alfík měl v 10letech operovaný urvaný křížový vaz. Ono jde o to, co je a není zbytečné. Můžu být hypochondr, kterého děsně baví nechat se prohlížet a rýpat si do kdečeho, cpát se práškama na to a támhleto, ale nebudu to přenášet na chudáka zvíře, pro které je to kravina a rozhodně ho to stresuje míň, než tahání po veterinách.
lesnížínka
napsal(a):
Na operaci, jestli něco s tracheou jako u Marcely, nebo měkké patro, vlastně netuším, co z toho přesně tyhle věci psům dělá...bych nedala ani své PP psy, protože je to jen nepříjemné, ale ne nebezpečné a život ohrožující. Mě taky občas zaskočí jídlo, někdy prostě jen slina...no operovat krk si kvůli tomu nedám. A jinak vestaj Alfík měl v 10letech operovaný urvaný křížový vaz. Ono jde o to, co je a není zbytečné. Můžu být hypochondr, kterého děsně baví nechat se prohlížet a rýpat si do kdečeho, cpát se práškama na to a támhleto, ale nebudu to přenášet na chudáka zvíře, pro které je to kravina a rozhodně ho to stresuje míň, než tahání po veterinách.
Aha, takže vy víte nejlíp, jak na tom takoví psi jsou, a co je stresuje méně nebo více? A víte úplně jistě, že je to kravina, která se nedá řešit třeba praskama? Vy víte,ze to bylo určitě To měkké patro nebo trachea...To si můžete rovnou otevřít nějakou online poradnu, ne? Na co veterinář😉 😀
Myslím si, že přesně takové příznaky mohou být klidně od srdce (to si myslel i vet), kdy potom stačí na to přijít, nasadit léky a psovi to dost zpříjemní život. Ale proč ho stresovat veterinou, že.

lesnížínka
napsal(a):
Jenže zvířata hypochondry většinou nejsou. Já když vidím u svých zvířat (kocouři, kůň) diskomfort, tak to s veterinářem řeším. Radši budu za hysterickou paničku, než něco zanedbat.
marcelaamax
napsal(a):
Aha, takže vy víte nejlíp, jak na tom takoví psi jsou, a co je stresuje méně nebo více? A víte úplně jistě, že je to kravina, která se nedá řešit třeba praskama? Vy víte,ze to bylo určitě To měkké patro nebo trachea...To si můžete rovnou otevřít nějakou online poradnu, ne? Na co veterinář😉 😀
Myslím si, že přesně takové příznaky mohou být klidně od srdce (to si myslel i vet), kdy potom stačí na to přijít, nasadit léky a psovi to dost zpříjemní život. Ale proč ho stresovat veterinou, že.
Sama jste si to tam napsala: to si myslel i vet. Takže toho věděl toliko co já. Prohnal ho kolečkem vyšetření s výsledkem nula. Měla jsem psy, kteří na veterinu chodili rádi, bylo to jen prohlídka, očkování. Když jsme se snažili Berryho zachraňovat, bylo to nesčetně nepříjemných procedur. Poslední cesty už bylo vidět, že tam nechce. On sice nějaké scény nedělal, ale bylo vidět, že nechce. To si budu do smrti vyčítat, že jsme ho tam přesto tahali. Víte proč? Protože on ten pes nakonec stejně umře. Akorát to mohlo být doma, v klidu, bez toho všeho. Možná by umřel o nějaký týden dřív. Některé z vás by ho možná i dávno uspaly. Udělala jsem stejnou chybu třikrát a modlím se, abych nemusela z nějakého důvodu tahat na veterinu Worku, že si zase budu myslet, že je to něco, co já nevyřeším. Poslední zkušenost prosincová z kocourem. Vy si to možná vyložíte, že jste udělala, co se dalo. Já si to vyložím tak, že kdyby umřel v klidu doma, udělala bych pro něj to nejlepší.
lesnížínka
napsal(a):
Sama jste si to tam napsala: to si myslel i vet. Takže toho věděl toliko co já. Prohnal ho kolečkem vyšetření s výsledkem nula. Měla jsem psy, kteří na veterinu chodili rádi, bylo to jen prohlídka, očkování. Když jsme se snažili Berryho zachraňovat, bylo to nesčetně nepříjemných procedur. Poslední cesty už bylo vidět, že tam nechce. On sice nějaké scény nedělal, ale bylo vidět, že nechce. To si budu do smrti vyčítat, že jsme ho tam přesto tahali. Víte proč? Protože on ten pes nakonec stejně umře. Akorát to mohlo být doma, v klidu, bez toho všeho. Možná by umřel o nějaký týden dřív. Některé z vás by ho možná i dávno uspaly. Udělala jsem stejnou chybu třikrát a modlím se, abych nemusela z nějakého důvodu tahat na veterinu Worku, že si zase budu myslet, že je to něco, co já nevyřeším. Poslední zkušenost prosincová z kocourem. Vy si to možná vyložíte, že jste udělala, co se dalo. Já si to vyložím tak, že kdyby umřel v klidu doma, udělala bych pro něj to nejlepší.
Jenže jak můžete vědět, že je to něco, co vy nevyřešíte?
Samozřejmě kdybych to věděla, tak bych se na to taky vykašlala, ale mohlo to být klidně třeba právě to srdce, a mohli na to stačit léky. Ne, rozhodně si nikdy nebudu vyčítat, ze jsem udělala všechno proto, abych zjistila příčinu a psovi pomohla. Naopak bych si vyčítala, kdybych neudělala nic a nemohla vyloučit, že to není něco z těch "základních" běžných věcí... Asi bych nemohla jen tak žít s tím, že to možná třeba způsobuje to srdce a možná, kdyby na to dostal léky,tak by to úplně zmizelo, ale já to nezjistim,protoze psa z principu nebudu tahat po veterinach.Ale tohle má každý postavené trochu jinak no.
Jo a mimo jiné, ten pes po těch všech vyšetřeních žil asi ještě rok, dva. A nakonec stejně umřel v klidu domova na něco jiného.
Edit. : a urcite bych si netroufla takhle od oka tady střelit, že to rozhodně není srdce, že to je určitě měkké patro a že nemá cenu se psem jet ani na základní vyšetření...
marcelaamax
napsal(a):
Ještě taková technická - nevím o jakých hrůzostrašných vyšetřeních píšete, ale vyšetření srdce opravdu není nic hrozného.
Konec konců nechávala jsem úplně zdravé mladé feně (a nejen já) dělat vyšetření srdce a RTG kloubů a úplně v pohodě.
Vím, že vyšetření srdce není nic hrozného a klidně tam pro klid duše může Jana pejsu vzít. Jenže všechno to, co jste absolvovala se psem vy, když i pominu tu endoskopii, zvládne klidný, na manipulaci i od cizích lidí zvyklý pes. Kolik takových běžných psů znáte? Já ať mluvím s kýmkoliv, tak to je: měli by jsme s tím jít na veterinu, jenže naše fifinka to nedává, dělá tam strašné scény. Takže pro psa je to stresující, pro veta nevyšetřitelné a celá akce v závěru zbytečná.

lesnížínka
napsal(a):
Vím, že vyšetření srdce není nic hrozného a klidně tam pro klid duše může Jana pejsu vzít. Jenže všechno to, co jste absolvovala se psem vy, když i pominu tu endoskopii, zvládne klidný, na manipulaci i od cizích lidí zvyklý pes. Kolik takových běžných psů znáte? Já ať mluvím s kýmkoliv, tak to je: měli by jsme s tím jít na veterinu, jenže naše fifinka to nedává, dělá tam strašné scény. Takže pro psa je to stresující, pro veta nevyšetřitelné a celá akce v závěru zbytečná.
Jenom úvaha, nechci se nikoho dotknout. Jestli to není tím, že "naše fifinka" je rozmachaná a proto dělá scény. Já osobně bych brala jako mé selhání, že pes (v mém případě kůň) je nevyšetřitelný.
napsal(a):
Jenom úvaha, nechci se nikoho dotknout. Jestli to není tím, že "naše fifinka" je rozmachaná a proto dělá scény. Já osobně bych brala jako mé selhání, že pes (v mém případě kůň) je nevyšetřitelný.
Ale to samozřejmě, mne se nedotknete, všichni naši psi byli naprosto vzorní pacienti, to jsou příklady z rodiny a po sousedech. Já jen, to na poznámku Petry, že s vestaji nikdo na pořádné vyšetření nepůjde. Ono s některým psem, ba většinou běžných psů, je zbytečné tam nakonec chodit. A z druhé strany: vetka Janě řekla, že se jí to na srdce nezdá. No není s tím spokojená, pes vyléčený není, tak rada: zkus jiného veta, navštiv specialistu. Kolik je třeba obejít veterin? Im29 byla s nemocným psem snad u 10 vetů, polovina specialistů. Nikdo nedal jasnou diagnozu, nikdo psu nepomohl, výsledek opět: mrtvý pes. Jasně, když vidím, že pes je vážně nemocný, udělám cokoliv, zavezu ho na kamkoliv...také jsem to dělala. Ale nejsem si jistá, jestli ještě budu. A podotýkám, že nejde o peníze, ty mi jsou dá se říct jedno. Jde o princip a o to, že prostě jsem psu akorát zhnusila poslední měsíc života.
P.S. netvrdím, že se tím má kdokoliv řídit. To jsou moje úvahy a moje zkušenosti, o které se podělím, ale ve výsledku si každý se svým psem dělá co chce.
marcelaamax
napsal(a):
Ahoj Marci, ano ano, připomněla jsi mi to teď, že to dělával Max... No ten náš pes už je také starý - v únoru měl 12 let... Zrovna dnes jsem opět mluvila s příbuznou, velmi velmi lehce jsem nadhodila, že by bylo vhodné nějaké další vyšetření - a NE! Petra měla pravdu. Pravdou je, že on je prostě pořád radostný a veselý psík, evidentně netrpí a to, že řekněme v průměru 1 - 2x do týdne dostane kašlací záchvat trvající tak asi 10 sekund, tragédie není. Uvidíme, co ten lék...
lesnížínka
napsal(a):
Ale to samozřejmě, mne se nedotknete, všichni naši psi byli naprosto vzorní pacienti, to jsou příklady z rodiny a po sousedech. Já jen, to na poznámku Petry, že s vestaji nikdo na pořádné vyšetření nepůjde. Ono s některým psem, ba většinou běžných psů, je zbytečné tam nakonec chodit. A z druhé strany: vetka Janě řekla, že se jí to na srdce nezdá. No není s tím spokojená, pes vyléčený není, tak rada: zkus jiného veta, navštiv specialistu. Kolik je třeba obejít veterin? Im29 byla s nemocným psem snad u 10 vetů, polovina specialistů. Nikdo nedal jasnou diagnozu, nikdo psu nepomohl, výsledek opět: mrtvý pes. Jasně, když vidím, že pes je vážně nemocný, udělám cokoliv, zavezu ho na kamkoliv...také jsem to dělala. Ale nejsem si jistá, jestli ještě budu. A podotýkám, že nejde o peníze, ty mi jsou dá se říct jedno. Jde o princip a o to, že prostě jsem psu akorát zhnusila poslední měsíc života.
P.S. netvrdím, že se tím má kdokoliv řídit. To jsou moje úvahy a moje zkušenosti, o které se podělím, ale ve výsledku si každý se svým psem dělá co chce.
Dámy, pokusím se trochu uklidnit situaci.
Nemyslím, že náš vestaj trpí na kolaps trachey - fyziognomicky tomu neodpovídá. Ani to měkké patro se mi nějak nezdá - že by najednou ve 12 letech jej začalo zlobit... No a jinak to může být opravdu cokoli... ALE: co je pro mě nejdůležitější, je komfort mých zvířat! Do léčby kocoura jsem dala cca 16 tis. Kč (za 14 dní) - ano, znovu to sem píšu, jak mi onehdá kdosi vyčetl . A kdyby se situace měla opakovat a já na to třeba neměla peníze, tak si je půjčím - protože to zvíře tehdy trpělo, a strašlivě, a bojovalo se o jeho život. Vestaj je veselý psík, celou vesnicí oblíbený, protože má všechny rád, nejvíc mláďata. To už jsem tu také psala. Kdyby příbuzným vlezl do baráku lupič, tak náš vestaj se asi zblázní vítáním... Těmi záchvaty netrpí, resp. trpí-li, tak někde v předchozím příspěvku píšu, že ta frekvence je nízká a délka trvání kašle tak asi 10 sekund. Jsem připravena skočit do auta v momentě, kdyby se mu přitížilo, kdyby začal nějak hubnout, přestal mít radost ze života, atd. a odvézt jej na lepší a komplexnější vyšetření. Ale teď, pro tuto chvíli, je rozhodnutí dávat ten Euphyllin a čekat na efekt. Jinak, ještě jak "petrahei" píše, že obvykle zabere něco z kombinace ATB-kortikoid-sirup, tak narovinu přiznávám, že do prednisonu se mi jít nechtělo. Já nevím, jaká jsou pak další doporučení, ale vetka nám řekla, že i když bude mít větší žízeň a hlad, tak mu nesmíme přidávat vodu nebo jídlo. S dalšími NÚ kortikoidů, kterých je fakt požehnaně, se mi zdá, že lepší je buď stav neřešit vůbec nebo vyzkoušet alternativu, což se teď děje (Euphyllin).