Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2020 11:38
Eva76

XXX.XXX.199.129

Dobrý den. Je vhodné pořídit pravděpodobně fenku Australského ovčáka na pozemek, který sousedí s pozemkem kde je Borderka- pes. Teď má kolie asi 9 měsíců a roste jako dříví v lese. Jakmile je sama za plotem, plot kouše a dožaduje se neustálým štěkáním naší pozornosti. Majitelé většinou nereagují. No a ostatním jsem vysvětlila, ať na něj taky nereagují. Tak si myslím, že tohle chování ji zůstane. A že to bude problém správně vychovat ovčáka.
Zahrada je sto metrů dlouhá a jen pletivo. Sice jsou oba pozemky rozdělené plotem ještě na půl, takže by tam mohl byt pes zavřený, ale sám. Takže, jak to vidíte vy. Je tohle soužití vůbec možné. Já tam nebydlím, bydlí tam bratr s rodinou a rodiči. Ale ja osobně bych doho nešla. Doteť měli malá plemena co bydlela s bratrem doma . Teď se vzhlídli v ovčákovi. Jak moc času mu chtějí věnovat netuším.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2020 20:40

Nějak se v tom ztrácím. Kdosi by si neměl pořizovat psa, protože za plotem má soused nevychovanou borderku?
Jiná otázka je, zda by ten člověk dokázal vytvořit australákovi vhodné podmínky, aby jeho pes nedopadl podobně.
Jestli to má být hlavně "hračka" pro děti, tak jsou vhodnější plemena.
( Tu hračku neberte doslova!)

4.6.2020 23:46
Eva76

XXX.XXX.199.129

Díky za odpověď. Právě jde o ty podmínky. Aby se v jejich nepřítomnosti nenaučil to problémové chování od bordery. Pokud si bratr toho psa pořídí budou to mít s jeho výchovou asi těžší a sousedi jim to vůbec neulehčí.
Co se týče té " hračky" , tak třináctiletou dceru baví cvičit psy, tak snad jí to vydrží.
A teď se ještě zeptám můžou se navzájem pást přes ten plot a kvůli tomu vznikat nějaké konflikty ? To mě napadlo, protože mého psa začal ten borderák sledovat tím jejich pohledem, když se na něco zaměří a pase. A protože ten jejich pohled můj pes nemá rád, tak od něj odešel a pěkně si u toho brblal. Tak se omlouvám za ty otázky, ale co se týče těchto plemen, tak je neznám. Ještě jednou díky.

5.6.2020 09:14

Obávám se, že garanci ať toho či onoho Vám nikdo dát nemůže. Pokud by byl jediným problémem plot z pletiva, zdá se mi to snadno řešitelné - buď plot vyměnit nebo podél něj vysázet živý plot, aby na sebe psi neviděli.

Ale já osobně vidím hlavní úskalí v pořizování podobných plemen na bezprizorní pobíhání po zahradě. AUO se prostě nepořizuje “na pozemek”, jak píšete, ale na tvrdou práci, vrcholové sportování, atp. Ti psi potřebují něco úplně jiného než být ponecháni osudu na zahradě, a z tohoto životního stylu se nemalá část z nich doslova zblázní. Nehledě na to, že AUO i BOC jsou uštěkaní, obzvlášť když se to nijak nekoriguje, takže předem lituji všechny sousedy. (My máme u sousedů entlebuche, a když už šestou hodinu v kuse štěká, mám vážné obavy o své psychické zdraví.)

Sečteno a podtrženo, soužití s unuděným AUO bude peklo i bez event. škodlivých vlivů sousedovic BOC nebo erupcí na slunci.

Kdyby šlo o mě, zamyslela bych se hlavně nad sebou a nad tím, co mohu psovi nabídnout. Pokud bude jeho jediné vyžití výcvik s 13 letou dcerou (což je jediná aktivita, o které jste se zmínila), zdá se mi to pro AUO žalostně málo (a že je spousta plemen, u kterých to bude ok). Zároveň si myslím, že je to na výchovu/výcvik pro dítě docela velké sousto (to říkám jako někdo, kdo si v podobném věku taky ukousl poměrně velké sousto). Obzvlášť pokud AUO nebude s perfektně vyrovnanou povahou... Ale k tomu Vám určitě napíše víc někdo, kdo je má doma. Třeba se mýlím.

5.6.2020 09:38

může být cokoliv

Ale však i AUO může být v domě, při dostatečném zaměstnání, alespoň ve štěněcím věku. Bude tak pod kontrolou a nemůže se od sousedů učit blbiny. A na zahradu s člověkem, ať může řešit, pokud by byla potřeba. A vidělo by se.

5.6.2020 11:42

"Zároveň si myslím, že je to na výchovu/výcvik pro dítě docela velké sousto"
U holčiny vidím největší problém v tom, že i kdyby ona měla ty nejlepší úmysly, nastudováno, nacvičíno....tak hrozně záleží na tom, aby to zbytek rodiny uznával, uznal ji otec za vůdce toho psa a nekazil její snažení protichůdnými povely a nesmyslnými zásahy.

5.6.2020 11:43

Pro začátek by mohli vysázet ten živý plot.

5.6.2020 11:46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Zároveň si myslím, že je to na výchovu/výcvik pro dítě docela velké sousto"
U holčiny vidím největší problém v tom, že i kdyby ona měla ty nejlepší úmysly, nastudováno, nacvičíno....tak hrozně záleží na tom, aby to zbytek rodiny uznával, uznal ji otec za vůdce toho psa a nekazil její snažení protichůdnými povely a nesmyslnými zásahy.

ono ji za vůdce musí uznat i to štěně, posléze puberťák a dospělec, no....

5.6.2020 12:12
Eva76

XXX.XXX.199.129

Pro začátek by mohli vysázet ten živý plot.

Když ten plot má cca 100 metrů. Já už navrhovala tu zelenou zástěnu, ale rodiče to nechtějí. Ona by to ta bordera asi roztrhala. A majitelům by to bylo asi jedno. Nejhorší je, že je to rodina a když jsem se jim snažila borderu vymluvit, tak se pořád culili, že mám zbytečnou péči. Je to prostě na nervy, když tam hodinu pes štěká. Prostě neštěstí. My se jen modlíme a přejem aby se s věkem sklidnil.

5.6.2020 12:23

Eva76 napsal(a):
Když ten plot má cca 100 metrů. Já už navrhovala tu zelenou zástěnu, ale rodiče to nechtějí. Ona by to ta bordera asi roztrhala. A majitelům by to bylo asi jedno. Nejhorší je, že je to rodina a když jsem se jim snažila borderu vymluvit, tak se pořád culili, že mám zbytečnou péči. Je to prostě na nervy, když tam hodinu pes štěká. Prostě neštěstí. My se jen modlíme a přejem aby se s věkem sklidnil.

Jestli je to rodina... nepřipadá v úvahu, že by se dcera (cvičitelsky) realizovala s tou BOC? :)

5.6.2020 13:55
Eva76

XXX.XXX.102.23

Jestli je to rodina... nepřipadá v úvahu, že by se dcera (cvičitelsky) realizovala s tou BOC? :)

Kdepak, tam je to marný. Oni měli vždycky nějakého křížence a vždy bez výchovy a bez výcviku. A jim je to jedno. Jediný co zatím umí, tak aport, ale při odevzdávání dost hrubě vrčí. To cvičení nepřipadá v úvahu.

5.6.2020 15:50

ono ji za vůdce musí uznat i to štěně, posléze puberťák a dospělec, no....

To pokládám za samozřejmé. Jenže, když jí otec bude "radit" a psa svými "radami" a postoji soustavně kazit, tak ji ten pes neuzná. AUO je hodně chytrý až vyčůraný pes a jak vycítí, že otec holčinu sem tam setře, může to zkoušet taky.
A bude to mít větší vliv, než sousedova BOC.

Přidejte reakci

Přidat smajlík