Dysplazie lokte u NO - jak moc velký problém to představuje?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MartaM

11.6.2020 10:21
MartaM

XXX.XXX.245.153

Dobrý den, ráda bych slyšela názor a zkušenosti jiných. Chci koupit ročního psa německého ovčáka s PP, pracovní linie. Kupuji přímo od chovatelů (prověřená, kvalitní CHS) Prodávají z důvodu, že jej chtěli do sportu, nicméně nemá čistý RTG lokte, jen neví, jaký stupeň, nechali posoudit jen veterinářem a neposílali k oficiálnímu posouzení. Zdravotně ho to nikterak neomezuje. Oba rodiče mají RTG čisté. Ráda bych se zeptala těch, kdo mají zkušenosti s tímto nálezem, jak velký problém to může být (teď a hlavně v budoucnu), když bude zátěž přizpůsobena tomuto faktu a případně jak tu zátěž nastavit. Existují nějaké přípravky, které dokážou nějakým způsobem kompenzovat? Samozřejmě vše pořádně prodiskutuji s chovateli, jedeme se tam podívat až o víkendu, tak bych zatím ráda slyšela rady, názory, postřehy nezávislých lidí. Za každý příspěvek předem děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.6.2020 11:11

Ze jsou oba rodice cisti uz je irelevantni, když tenhle konkretni pes nalez ma.

Obecne - loket je vetsi problém, nez kycle. A vzdycky zalezi na tom, CO je s tim loktem spatne.
nemusi ho to omezovat, ale taky muze byt nutna operace, aby pes fungoval.
Velke rozpeti.

11.6.2020 11:27
marushka

XXX.XXX.41.2

Dysplazie lokte je něco jiného než dysplazie kyčlí, kde pes může s dvojkami bez problémů celý život fungovat. Dysplazie lokte hodně laicky znamená, že se v kloubu můžou nacházet nějaké chrupavčité úlomky, které je nutné chirurgicky odstranit, nebo že růst kloubu neproběhl normálně. Bez důkladného ortopedického vyšetření a zprávy veterinárního lékaře bych takového psa určitě nekupovala. Nejde o to, že není vhodný do chovu, ale že Vám to v budoucnu může přinést spoustu komplikací.

11.6.2020 12:58
keissa

XXX.XXX.155.174

MartaM napsal(a):
Dobrý den, ráda bych slyšela názor a zkušenosti jiných. Chci koupit ročního psa německého ovčáka s PP, pracovní linie. Kupuji přímo od chovatelů (prověřená, kvalitní CHS) Prodávají z důvodu, že jej chtěli do sportu, nicméně nemá čistý RTG lokte, jen neví, jaký stupeň, nechali posoudit jen veterinářem a neposílali k oficiálnímu posouzení. Zdravotně ho to nikterak neomezuje. Oba rodiče mají RTG čisté. Ráda bych se zeptala těch, kdo mají zkušenosti s tímto nálezem, jak velký problém to může být (teď a hlavně v budoucnu), když bude zátěž přizpůsobena tomuto faktu a případně jak tu zátěž nastavit. Existují nějaké přípravky, které dokážou nějakým způsobem kompenzovat? Samozřejmě vše pořádně prodiskutuji s chovateli, jedeme se tam podívat až o víkendu, tak bych zatím ráda slyšela rady, názory, postřehy nezávislých lidí. Za každý příspěvek předem děkuji

Muže to byt problém ale taky nemusí.záleží na tom v jakem stavu je kloub ,jestlI už tam jsou změny a zda má i nějaké potíže .Hodně záleží pak i na temperamentu psa ,velikosti .
Na lokti nese pes celou váhu těla ,je potřeba počítat s tím že bude možna potřeba operace na odstranění ulomku kostí ,chrupavky a tam se někdy stane že zatěžováním zdravé nohy se poškodí a musí se později operovat taky ..

11.6.2020 15:44
janaa

XXX.XXX.141.33

Neznám psa, který by s dysplazií lokte časem nezačal kulhat a neměl problémy. Narozdíl od psů,co mají čtyřkové kyčle a celý život by to na nich nikdo nepoznal. Rozhodně bych chtěla názor ortopeda. Ale ať je to jak chce počítejte s tím, že se to časem bude muset operovat (nemusí to tak dopadnout,ale pokud už si psa se špatným loktem beru, s tou finanční investicí do operace,která není malá, bych měla počítat)

11.6.2020 19:28

Neznám psa, který by s dysplazií lokte časem nezačal kulhat a neměl problémy

a tak to ja znam ovčáky s jednickama a jsou OK, neoperovali.
opravdu zalezi na tom, co je spatne.

ovcaku po rtg se dava v roce pryc mraky a delaji v novych rodinnach radost.

ona i ta pripadna operace se da dneska uz pojistit

11.6.2020 19:45
janaa

XXX.XXX.141.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neznám psa, který by s dysplazií lokte časem nezačal kulhat a neměl problémy

a tak to ja znam ovčáky s jednickama a jsou OK, neoperovali.
opravdu zalezi na tom, co je spatne.

ovcaku po rtg se dava v roce pryc mraky a delaji v novych rodinnach radost.

ona i ta pripadna operace se da dneska uz pojistit

Já neříkám,že se museli operovat. Ale měli prostě problémy, někdo dřív,někdo později. Jasně,u psa na zahradu,se kterým se jde občas ven to asi nevadí,ale zas pak bych se bála,toho pracáka,no....Netvrdím,že to nejde, ani že nemůžou dělat radost. Jen bych prostě radši počítala s horšíma variantama
Ad pojištění,nevím,nechtějí před pojištěním dobrozdání,že je pes zdravotně v pořádku? Vztahuje se to na operaci dysplazie? (teď se ptám,fakt to nevím)

11.6.2020 19:59

pak bych se bála,toho pracáka,no

většinou je to tak, ze ti pracaci před RTG nic moc nedelaji.
nejsou ještě zavisli na praci.

Vztahuje se to na operaci dysplazie

za určitých okolnosti -ano

MartaM

11.6.2020 21:39
MartaM

XXX.XXX.245.153

Děkuji všem za reakce, upřímně nečekala jsem, že to bude tak vážné :-( Požádala jsem chovatelku o RTG snímky, jestli je má, zkusila bych prokonzultovat se svým vetem, na ortopedii se zaměřuje. A samozřejmě vše prokonzultuji i s chovatelkou. Tak uvidím... Popravdě u té operace nejsou takový problém peníze (ne, že bychom byli milionáři, ale tu rezervu na takové přůšvihy díkybohu vždy máme), ale spíše ta pooerační rekonvalescence a hlavně půlroční rehabilitace. Za poslední půlrok jsem si toho se svou starou fenou užila dost, na veterině už jsme soro štamgasti... Tak bych ráda na pár let měla pokoj...

11.6.2020 21:56

a hlavně půlroční rehabilitace

6-8 tydnu většinou
ono většinou totiz odstranuji úlomky a "vycisti" kloub, nejsou to mekke tkane, neresi se nasledne nasvaleni/posileni
to když jd evsechno dobře.

nechteli jsme vas tu uplne strasit - je -popis reality to byl.
ono ulomek v kloubu proste chondra nerozpusti a artrózu nezastavi

MartaM

11.6.2020 22:00
MartaM

XXX.XXX.245.153

a hlavně půlroční rehabilitace

6-8 tydnu většinou
ono většinou totiz odstranuji úlomky a "vycisti" kloub, nejsou to mekke tkane, neresi se nasledne nasvaleni/posileni
to když jd evsechno dobře.

nechteli jsme vas tu uplne strasit - je -popis reality to byl.
ono ulomek v kloubu proste chondra nerozpusti a artrózu nezastavi

Vždycky je lepší počítat s tou horší alternativou, pak už může být člověk pouze mile překvapen...

12.6.2020 09:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

pak bych se bála,toho pracáka,no

Vztahuje se to na operaci dysplazie

za určitých okolnosti -ano

Já teda znám ze cvičáku pracáky, se kterýma začíná něco dělat už chovatel, ještě před odběrem. Nový majitel pak "cvičí" (samozřejmě s ohledem na to, že je to štěně) od začátku. A třeba na půl roce už vídám nadšené psy, kteří se mohou zbláznit radostí, že půjdou na plac cvičit. A představa, že si takového psa pak v roce vezme někdo jako společníka na zahradu - nic moc, to si myslím, že se pak trápí jak pes, tak páníček.

Ale je teda fakt, že většinou jsou to normálně psi v rodině, kteří nepůjdou pryč ani po špatných rentgenech. Tak nevím, jestli to u lidí, co mají psy vyloženě na chov, na cvičení, funguje jinak? Ale naopak jsem si myslela, že i tihle psi makají od štěňat.

12.6.2020 10:19

že i tihle psi makají od štěňat

asi jak kdo a kde - nejde to paušalizovat.
Hodne lidi, co chce sportovat ( tj i chovat), ma napr. stenata v "predvychove" a berou si je az v roce, po RTG prave. Jiny delaji v pul roce predRTG.

A nabidnou je dál - když nevyjdou -a nemusi to byt uplna katastrofa zdravotni.
Ovcaku je hafo - a ono makat se psem, co ma i jen na jednom loktu jednicku znamena, ze ac bude "vyhravat", stejne nebude moc kryt. Nevyberou si ho...
A to pak radsi vrazi tu praci do uplne zdravého psa.

12.6.2020 10:26

a jen tak btw. zrovna lokty - každý chovatel NO vi, v kterem veku prirusta anconeus a v tehle době s nimi nedela snad nikdo, nikdo je nemickuje, nekousou.
většinou se dela něco malo s velmi malymi stenaty, pak dostanou pauzu a pokracuje se, az když jsou starsi, po tom pul roce.

12.6.2020 10:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

a jen tak btw. zrovna lokty - každý chovatel NO vi, v kterem veku prirusta anconeus a v tehle době s nimi nedela snad nikdo, nikdo je nemickuje, nekousou.
většinou se dela něco malo s velmi malymi stenaty, pak dostanou pauzu a pokracuje se, az když jsou starsi, po tom pul roce.

Aha... To slyším prvně.... U nás na cvičáku opravdu cvičí bez pauzy. Teda snad jen krom toho, že při přezubování nekoušou...

12.6.2020 10:55

marcelaamax napsal(a):
Aha... To slyším prvně.... U nás na cvičáku opravdu cvičí bez pauzy. Teda snad jen krom toho, že při přezubování nekoušou...

Az když jednou nevyjdou lokty - lidi se az pak zacnou zajímat vice a toho ortopeda se vyptají...
hlavne když nevyjde jedna noha -a vzpomenou si, ze v tom kritickem veku někdo opravdu do stenete prudce narazil, klouzlo osklive za mickem a 3 dny si pokulhalo apod.

12.6.2020 11:00
PumaCZ

XXX.XXX.242.139

Az když jednou nevyjdou lokty - lidi se az pak zacnou zajímat vice a toho ortopeda se vyptají...
hlavne když nevyjde jedna noha -a vzpomenou si, ze v tom kritickem veku někdo opravdu do stenete prudce narazil, klouzlo osklive za mickem a 3 dny si pokulhalo apod.

A kdy přesně je podle Vás toto kritické období?

12.6.2020 11:09

PumaCZ napsal(a):
A kdy přesně je podle Vás toto kritické období?

uff. ty lokty jsou v týdnech - musela bych to hledat.

ranna diagnostika DKK se ma delat do 4,5 mesicu , DLK lze zjistit mezi 4-6 mesicem veku

12.6.2020 11:25
PumaCZ

XXX.XXX.242.139

ranna diagnostika DKK se ma delat do 4,5 mesicu , DLK lze zjistit mezi 4-6 mesicem veku

Děkuji, tak to byl ještě "jakž takž" v klidu, pokud se tomu tak dá říkat, tak snad to nebude nijak extra zlé :) Na RTG jsme objednaní až v srpnu k Ekrovi, tak se zatím můžu jen stresovat :D

Musím zaklepat (ťuk ťuk), že se i přes vysokou aktivitu žádné problémy neprojevují. Ale když je unavený, což jde ze sta na nulu během vteřin, tak si lehá a už nechce ani chodit, tak mě to děsí (ale když se zvedne, tak jde ale normálně, nekulhá). Tyto stavy má už od štěněte, když se mu při té jeho invaginaci nechtělo jít ven - zalehnul a odmítal se hýbat. Tak snad to bude mít důvod tady a ne v bolavých nohách :/

12.6.2020 11:56
marcelaamax

XXX.XXX.254.164

A to se týká vyloženě NO, nebo všeobecně všech psů?

12.6.2020 11:58

marcelaamax napsal(a):
A to se týká vyloženě NO, nebo všeobecně všech psů?

všech psu.

jen u NO a vůbec pracovnich psu se vice rentgenuje

12.6.2020 12:08

PumaCZ napsal(a):
Děkuji, tak to byl ještě "jakž takž" v klidu, pokud se tomu tak dá říkat, tak snad to nebude nijak extra zlé :) Na RTG jsme objednaní až v srpnu k Ekrovi, tak se zatím můžu jen stresovat :D

Musím zaklepat (ťuk ťuk), že se i přes vysokou aktivitu žádné problémy neprojevují. Ale když je unavený, což jde ze sta na nulu během vteřin, tak si lehá a už nechce ani chodit, tak mě to děsí (ale když se zvedne, tak jde ale normálně, nekulhá). Tyto stavy má už od štěněte, když se mu při té jeho invaginaci nechtělo jít ven - zalehnul a odmítal se hýbat. Tak snad to bude mít důvod tady a ne v bolavých nohách :/

Muze byt uplne v cajku a taky nemusi - ale vůbec nepujde o dysplazku atd.
Velmi často nalez neodpovida projevum tj. pes, se tvari, ze mu nic není, nikdy nezakulhal - a stejne není "cisty" . a naopak - smajda ma nuly.

Moje stene třeba chodi priserne
Ale ortoped na nem nic moc nenasel. Proste je to smajda. Ale aspoň mi dal zelenou, ze ho muzu zatezovat.

12.6.2020 12:25
PumaCZ

XXX.XXX.242.139

Muze byt uplne v cajku a taky nemusi - ale vůbec nepujde o dysplazku atd.
Velmi často nalez neodpovida projevum tj. pes, se tvari, ze mu nic není, nikdy nezakulhal - a stejne není "cisty" . a naopak - smajda ma nuly.

Moje stene třeba chodi priserne
Ale ortoped na nem nic moc nenasel. Proste je to smajda. Ale aspoň mi dal zelenou, ze ho muzu zatezovat.

Tak Hachi minimálně kyčle mít čisté nebude, to už víme od jeho půl roku, kdy se dělal RTG břicha a byly tam vidět i kyčle. Otázkou je, jak zlé to bude a jak na tom budou lokty :/

Kdy se chystáte na RTG Vy? :)

12.6.2020 12:34

Před 14ti dny jsem ho nechala komplet zrentgenovat a vysetrit. Ve13ti mesicich.
Na ofiko ještě nemůže, ale nezdalo se mi, jak chodil, tak jsem ho radsi nechala bliknout.

12.6.2020 13:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

všech psu.

jen u NO a vůbec pracovnich psu se vice rentgenuje

A do jakého věku se to tak projeví?

Já jsem teda se psem, když byl štěně, cvičila fakt intenzivně. Pravidelně 2-3 x týdně jsme byli na cvicaku (dvě kola individuálního cvičení plus skolicka) , plus jednou za 14 dní obrany. Do toho normální procházky, lítání se psema atd... Nikdy v životě nezakulhal, ani neměl jiný takový problém. Nemá žádné problémy ani teď, ani po velké zátěži. Za měsíc mu bude 5 let. Myslíte, že už by se to projevilo? Zrentgenovaneho ho teda nemám, i když jsem o tom přemýšlela.

S fenou jsem ve stenecim věku zase tak moc intenzivně necvicila, ale za balonkem nebo s druhým psem lítala taky. Když jsme jeli na RTG, tak jsem se trochu bála, protože mě taky přišlo, že divně chodí, nebo spíš běhá, ale spousta lidí mě uklidňovala, že to tak má hodně lidí před RTG, že psa prehnane pozorují 😀. No RTG naštěstí naprosto čisté.

Jo a fena jeste už jako stěně běhala coursing, i když jen rovinky pro štěňata.

Upřímně jsme teda docela překvapená, protože tohle mi fakt nikdy nikdo neřekl, ani z lidí na cvicaku, z chovatelů...

12.6.2020 14:41

Nikdy v životě nezakulhal, ani neměl jiný takový problém

a co cekate, ze se projevi? nemá problémy, nereste

protože tohle mi fakt nikdy nikdo neřekl, ani z lidí na cvicaku, z chovatelů...

Tak zase obecne - pes vydrzi docela dost. Dost se hresi i na to, ze je pes tak snadno dostupny a "vymenitelny".

A vazne se o tyhle věci zacnou lidi zajímat az po spatne zkusennosti nebo když mají k dispozici vetsi vzorek vysetrenych psu ( jako ti chovatele NO -tam je to i velka fin. ztrata ) .

Anebo když se ke psum dostane clovek od koni
U koni se vyvoj, pohyb, trenink resi neustale. Jsem si to prenesla i ke psum - a zajimam se.
Genetiku nepreperu, ale nechci jit vylozene naproti prusvihum.

13.6.2020 09:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, máte pravdu. Já jsem ty rentgeny dlouho řešila a jednu chvíli jsem byla i rozhodnutá, že je nechám udělat, ale nakonec ne. Názory na to byy tak 50:50 - jedna část by určitě dělala, aby kdyžtak mohla přizpůsobit tréninky a vynechat nějakou zátěž, druhá část by nedělala, protože je lepší nevědět a psa "zbytečně" neomezovat,a zbytečně nedávat pod narkózu, řešila by až v případě kulhání nebo problémů. Což zase ta první část oponovala tím, že v případě problémů už je pozdě a kdyby se ta zátěž upravila dřív, tak by k problémům třeba ani nedošlo, no a pak si vyber

Já jsem se nakonec rozhodla, že rentgenovat nebudu, pokud nenastanou nějaké problémy. A nebo pokud by pes musel pod narkózu z jiného důvodu. Nicméně vždycky když čtu nějaké takové téma, tak o tom začnu moc přemýšlet a říkat si, jestli jsem se rozhodla dobře

13.6.2020 10:01

marcelaamax napsal(a):

Jo, máte pravdu. Já jsem ty rentgeny dlouho řešila a jednu chvíli jsem byla i rozhodnutá, že je nechám udělat, ale nakonec ne. Názory na to byy tak 50:50 - jedna část by určitě dělala, aby kdyžtak mohla přizpůsobit tréninky a vynechat nějakou zátěž, druhá část by nedělala, protože je lepší nevědět a psa "zbytečně" neomezovat,a zbytečně nedávat pod narkózu, řešila by až v případě kulhání nebo problémů. Což zase ta první část oponovala tím, že v případě problémů už je pozdě a kdyby se ta zátěž upravila dřív, tak by k problémům třeba ani nedošlo, no a pak si vyber

Já jsem se nakonec rozhodla, že rentgenovat nebudu, pokud nenastanou nějaké problémy. A nebo pokud by pes musel pod narkózu z jiného důvodu. Nicméně vždycky když čtu nějaké takové téma, tak o tom začnu moc přemýšlet a říkat si, jestli jsem se rozhodla dobře

Na DKK/DLK se dává narkóza? Mému psu při RTG tehdy (cca 10-11 let zpět) dávali jen sedativa. Trvalo to celé necelou hodinu a odešel z veteriny po svých, v dobré náladě. Narkózu (inhalačku) měl jen při operaci...

13.6.2020 10:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já se přiznám, že nevím, jestli je to narkóza nebo jen sedativa. Čubina mi taky odcházela po RTG asi po hodině a půl po svých, nicméně byla ještě trochu oblblá, a to pak ještě pár hodin doma taky, než se z toho vyspala. Něco jí píchali do žíly na to přispání, takže asi sedativa? Ale bylo to tedy rychlé, fena se mi během chvilky svalila v náručí.

13.6.2020 12:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Já se přiznám, že nevím, jestli je to narkóza nebo jen sedativa. Čubina mi taky odcházela po RTG asi po hodině a půl po svých, nicméně byla ještě trochu oblblá, a to pak ještě pár hodin doma taky, než se z toho vyspala. Něco jí píchali do žíly na to přispání, takže asi sedativa? Ale bylo to tedy rychlé, fena se mi během chvilky svalila v náručí.

Z každé sedace/narkózy se předává zvíře, které je schopné odejít po svých vet nesmí vydat pacienta, který po sedaci není při vědomí.

13.6.2020 12:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

MartaM napsal(a):

Takhle - pokud by tam měl pes třeba nález 1. stupně, tak nemají důvod neposlat to na posouzení, když už si zaplatili oficiální rtg, takže bych spíš čekala neco horšího, a takoveho psa bych nekupovala.

S nálezem 1/1 na loktech jde pes celkem bez problémů prodat třeba ozbrojeným složkám za cenu 40 000 Kč i víc, takže pokud vám ho nabízí na zahradu, a neposlali to raději ani na vyhodnocení, tak ví moc dobře, proč... 🤫

13.6.2020 13:26
marcelaamax

XXX.XXX.181.77

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Z každé sedace/narkózy se předává zvíře, které je schopné odejít po svých vet nesmí vydat pacienta, který po sedaci není při vědomí.

Však ona byla při vědomí, na to se čekalo. Chodit mohla, ale trošku se motala.

13.6.2020 15:27

marcelaamax napsal(a):

"že v případě problémů už je pozdě "

to byl i důvod, proc jsem nechavala delat RTG steneti ve 4,5 mesicich - kdyby se v tu dobu na něco prislo, slo to ještě resit.
s dospelym psem v zatezi bez obtizi bych na "prevetivni" RTG taky nesla.
i mlady sel ted znovu, protože mel nejaky drobny uraz. ne uplne preventivne.

13.6.2020 15:50

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Takhle - pokud by tam měl pes třeba nález 1. stupně, tak nemají důvod neposlat to na posouzení, když už si zaplatili oficiální rtg, takže bych spíš čekala neco horšího, a takoveho psa bych nekupovala.

S nálezem 1/1 na loktech jde pes celkem bez problémů prodat třeba ozbrojeným složkám za cenu 40 000 Kč i víc, takže pokud vám ho nabízí na zahradu, a neposlali to raději ani na vyhodnocení, tak ví moc dobře, proč... 🤫

jde pes celkem bez problémů prodat třeba ozbrojeným složkám

no ale to k tomu taky musí trosku byt ten pes -nejde jen o RTG - nevykoupi uplne všechno

13.6.2020 15:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jde pes celkem bez problémů prodat třeba ozbrojeným složkám

no ale to k tomu taky musí trosku byt ten pes -nejde jen o RTG - nevykoupi uplne všechno

No jasně, v ČR ne, protože tady máme poměrně vysokou laťku, ale ven přes překupníka prodáš s jedničkama i s prominutím jebku (pokud to není nějaký extrém - stačí se podívat na exteriérové NO)

Přidejte reakci

Přidat smajlík