5., 6., 7., 8. štěně z vrhu nedostalo papíry.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2020 12:33
Fatia

XXX.XXX.134.127

Nejsem dost velký pamětník a vlastně se v chovu psů tolik neorientuji... Vím samozřejmě, že v současnosti věta z nadpisu nikdy neplatí. Ale platilo to někdy? Kdy? U jakých plemen?

12.6.2020 12:45
Fatia

XXX.XXX.134.127

a doplňující otázka... uspávala se někdy zdravá, ale nadpočetná/nestandardní štěňata?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.6.2020 12:59

ano. a ano.
nejdele u loveckych plemen. kdy to prestalo platit netusim presne, kolem 2009.
nadpocetne se museli zaplatit, pokud se mohli vůbec ponechat..

12.6.2020 13:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ano pamatuji že štěňat se mohlo nechat snad jen 6 nebo 7. Teta tehdy chovala velšteriery.
Zbytek byl tzv. "bez papírů" a většinou se rozdala.
A ano na vesnicích se nechtěná štěnata topila třeba v pytli v sudu. Dodnes si pamatuji větu "necháme je vybublat"
Také vojenští psi na čáře byli "popravováni elektřinou" když už nemohli sloužit.
Hnus.

12.6.2020 14:16
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ano, za totality 6 štěňat dostalo PP, ostatní se měla nechat utratit. Šlo požádat o vyjímku, pak tam byly nějaké podmínky k odchovu, už si nepamatuji přesně jaké. Někdo nadbytečná štěňata nechával na tajno a prodala je jako bez papírová. A nebo se s tím čachrovalo, když měla fena od kamaráda míň kusů, nebo nebyla pěkná, tak se přidala. Znám konkrétní případ, ale říkalo se to i o jiných. Zase, pokud byla fena pro chov přínosem, vyjímku nad 6 štěňat dostala.

12.6.2020 18:20
eli22

XXX.XXX.58.41

Nedávno jsem byla na ČMKU něco řešit a paní říkala, že to je hrozný, kolik mají práce, že chovatelé nechávají i 12 štěňat.....

12.6.2020 19:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eli22 napsal(a):
Nedávno jsem byla na ČMKU něco řešit a paní říkala, že to je hrozný, kolik mají práce, že chovatelé nechávají i 12 štěňat.....

Však zadarmo to nedělají, tak ať mlčí a dělají svou práci (a ideálně pořádně, abysme nemuseli vracet třeba 3 z 10 rodokmenů se zkomolenýma jménana...)

12.6.2020 19:12

Od souseda z vedlejší ulice jsme takhle měli jezevce. Byl jen jeden "nad plán". A jako na potvoru z něj vyrostl snad nej povedený pes z vrhu, prý.

12.6.2020 21:43
tero

XXX.XXX.236.56

juhaj napsal(a):
Ano, za totality 6 štěňat dostalo PP, ostatní se měla nechat utratit. Šlo požádat o vyjímku, pak tam byly nějaké podmínky k odchovu, už si nepamatuji přesně jaké. Někdo nadbytečná štěňata nechával na tajno a prodala je jako bez papírová. A nebo se s tím čachrovalo, když měla fena od kamaráda míň kusů, nebo nebyla pěkná, tak se přidala. Znám konkrétní případ, ale říkalo se to i o jiných. Zase, pokud byla fena pro chov přínosem, vyjímku nad 6 štěňat dostala.

Při té výjimce musela být kojná...S tím čachrováním to tak divoké nebylo, protože ani nebyl takový zájem jako dnes, o feny skoro vůbec. Ceny štěňat byly docela nízké a výskyt bezpapíráků téměř nulový.Vím že i když se mohlo ponechat 6 štěňat, tak se občas utrácely i ty, na které nebyl kupec.Nevím jistě, ale mám dojem, že malá plemena měla povoleno nechat jen 4 štěňata.

12.6.2020 21:57
juhaj

XXX.XXX.164.121

tero napsal(a):
Při té výjimce musela být kojná...S tím čachrováním to tak divoké nebylo, protože ani nebyl takový zájem jako dnes, o feny skoro vůbec. Ceny štěňat byly docela nízké a výskyt bezpapíráků téměř nulový.Vím že i když se mohlo ponechat 6 štěňat, tak se občas utrácely i ty, na které nebyl kupec.Nevím jistě, ale mám dojem, že malá plemena měla povoleno nechat jen 4 štěňata.

To je pravda, to si ještě pamatuji, že všichni chtěli psa, já jsem tehdy chtěla prvního psa fenku, ale rodiče nepovolili

12.6.2020 23:08

mělo to svoje oprávněné důvody. Fena uživí kvalitně jen určitý počet štěňat a v té době nebyla kvalitní náhražka i tatru měl člověk problém sehnat. Pokud nebyla kojná fena, bylo rozumné utratit část štěňat. I dneska určitě nejsou všechny vrhy vyrovnané a chovatel by měl zvážit, jestli je skutečně pro chov přínosem odchovávat i jasně nemocná nebo slabá štěňata, někdy příroda moc dobře ví co dělá.

13.6.2020 08:43

mělo to svoje oprávněné důvody

ale uz nemá.
a i drive to bylo nebylo uplne obhajitelne vždycky.

co je za důvod a prinos pro populaci, ze stene muzu ponechat, pokud za nej zaplatim extra peníze?

13.6.2020 11:32

Mě je to celkem jedno, ale já osobně bych klidně selekci dělala dál. Kdyby ty různé náhražky mateřského mléka skutečně fungovaly, nezdůrazňují lékaři matkám důležitost kojení. Štěně samozřejmě odchováte na umělé stravě, šlo to i dřív, jen to bylo složitější, ale takové zvíře si do dalšího života s sebou nese oslabenou imunitu = základ pro nejrůznější typy nemocí, alergiemi počínaje a kdovíčím konče. Navíc se zachraňují štěňata, která jsou v dalším životě sbírka chorob. Já psy nechovám a ani rozhodně nechci, ale selekce vždy k chovu zvířat patřila, jen u psů se najednou dělá že ne.
To s těmi penězi byla rozhodně chyba.

13.6.2020 13:03
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mě je to celkem jedno, ale já osobně bych klidně selekci dělala dál. Kdyby ty různé náhražky mateřského mléka skutečně fungovaly, nezdůrazňují lékaři matkám důležitost kojení. Štěně samozřejmě odchováte na umělé stravě, šlo to i dřív, jen to bylo složitější, ale takové zvíře si do dalšího života s sebou nese oslabenou imunitu = základ pro nejrůznější typy nemocí, alergiemi počínaje a kdovíčím konče. Navíc se zachraňují štěňata, která jsou v dalším životě sbírka chorob. Já psy nechovám a ani rozhodně nechci, ale selekce vždy k chovu zvířat patřila, jen u psů se najednou dělá že ne.

Tak já si teda myslím, že pokud to fena zvládne, tak proč utrácet štěňata! Moje známá měla labošku, ta měla tuším snad kolem 10 - 11 štěňat. Myslím, že dvě uhynula hned při porodu, ale zbývajích 9 v pohodě fena odkojila. Teda samozřejmě známá asistovala, třeba když se některé nedostalo ke struku, tak přiložila a vyměnila za toho, co už byl nakrmený. No a co mám info, tak všichni labouši jsou/byli v poho (minulý čas proto, že už je to hromadu let zpátky a dnes už o nich nemám přehled; pravděpodobně už ani nežijí).

13.6.2020 13:09

jenže to dopředu rpávě nevíte. Ne každá samice se dost rozkojí a štěňata pak mají hlad a už se musí dokrmovat, fenu to likviduje atd. Jak říkám, já psy chovat nechci, ale zkrátka si nemyslím, že odchovávat obrovské vrhy je velká výhra, leda bráno přez peněženku, to jo, ale pro zdraví feny a štěňat v tom přínos nevidím.

13.6.2020 13:10
fikovnice

XXX.XXX.135.203

jenže to dopředu rpávě nevíte. Ne každá samice se dost rozkojí a štěňata pak mají hlad a už se musí dokrmovat, fenu to likviduje atd. Jak říkám, já psy chovat nechci, ale zkrátka si nemyslím, že odchovávat obrovské vrhy je velká výhra, leda bráno přez peněženku, to jo, ale pro zdraví feny a štěňat v tom přínos nevidím.

Tak z určitého úhlu pohledu máte jistě pravdu. Já si jen neumím představit zabít malé bezbranné stvoření...

13.6.2020 13:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jenomže ta štěňata u početných vrhů nejsou na náhražkách - jsou normálně kojená od matky, a sušeným mlékem jsou pouze přikrmovaná, aby úplně nevydrancovala fenu.

Já mam doma z takto početného přikrmovaného vrhu 8,5 letou fenu, je v plné kondici, celý život maká, a nikdy nebyla nemocná (14 dní staré foto)

13.6.2020 15:09
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jenomže ta štěňata u početných vrhů nejsou na náhražkách - jsou normálně kojená od matky, a sušeným mlékem jsou pouze přikrmovaná, aby úplně nevydrancovala fenu.

Já mam doma z takto početného přikrmovaného vrhu 8,5 letou fenu, je v plné kondici, celý život maká, a nikdy nebyla nemocná (14 dní staré foto)

To je nádherný zvíře!

13.6.2020 15:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Huskyjanina napsal(a):
To je nádherný zvíře!

Díky, to je moje "kapesní strašidlo"
... tak ji někdo z kamarádů od malin nazval, když byla malá👻

13.6.2020 15:17

Huskyjanina napsal(a):
To je nádherný zvíře!

nene, je nadpocetne preci a mělo se vyselektovat

13.6.2020 15:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No, zrovna ji a další 2 bráchy tervíky, by asi chovatel nechal, ale pak by si ve 3 týdnech, až by jim vylezly chlupy škubal vlasy, že zabil standardní štěňata, a z vrhu mu zůstali jen 3 maliny a 3 tervuereni (v té době nestandardi) 😱

13.6.2020 15:30

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No, zrovna ji a další 2 bráchy tervíky, by asi chovatel nechal, ale pak by si ve 3 týdnech, až by jim vylezly chlupy škubal vlasy, že zabil standardní štěňata, a z vrhu mu zůstali jen 3 maliny a 3 tervuereni (v té době nestandardi) 😱

me to nevypravej, ja se bavim :-D

nikdo neuhodne ani omylem, z kolikacetneho vrhu jsou psy, co potkavaji…
za to dam ruku do ohne.
vzdyt nedochudce muze byt klidne z malopocetneho vrhu.

delat selekci na prave narozenych stenatech je proste nesmysl. a to opravdu hlasuji pro selekci v chovu vsema deseti... jen se to ma dit při uchovnovani, ne při narozeni hlavne.

13.6.2020 15:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

za to dam ruku do ohne.

delat selekci na prave narozenych stenatech je proste nesmysl. a to opravdu hlasuji pro selekci v chovu vsema deseti... jen se to ma dit při uchovnovani, ne při narozeni hlavne.

Já vím, že ty z toho máš kabaret - my se názorově moc nelišíme, tohle bylo spíš zamyšlení do publika😉

13.6.2020 16:03
tero

XXX.XXX.237.136

mělo to svoje oprávněné důvody. Fena uživí kvalitně jen určitý počet štěňat a v té době nebyla kvalitní náhražka i tatru měl člověk problém sehnat. Pokud nebyla kojná fena, bylo rozumné utratit část štěňat. I dneska určitě nejsou všechny vrhy vyrovnané a chovatel by měl zvážit, jestli je skutečně pro chov přínosem odchovávat i jasně nemocná nebo slabá štěňata, někdy příroda moc dobře ví co dělá.

Fena velkého plemene uživí v pohodě více než 6 štěňat. Dá se použít i kojná. I na kozím mléku se štěńata odchovávala. Bylo to strašné dilema když byl vrh vyrovnaný rozhodnout které nechat a které utratit. Na to bych žaludek neměla, taky bych za takovýh podmínek ani nechovala.
Odpiplávat slabá štěňata když je i fena odmítne je asi proti přírodě. Ale na druhou stranu, když máte jen jedno, nebo dve štěnata asi vám to nedá nepomoct.Možná i proto ale jsou některá plemena tak zhuntovaná, udržují se doslova násílím při životě nedochůdčata a ty se klidně, pokud přežijí použíjí dále v chovu. Velmi časté u čivav.

13.6.2020 19:07
ainu

XXX.XXX.53.99

Vyjádření Českomoravské kynologické unie:
Již více jak 20 let, a pravděpodobně i více, platí že všechna štěňata v papírovém vrhu MAJÍ nárok na průkaz původu. Chovatel ani NESMÍ oceňovat štěně z takového vrhu jako bez PP, anebo naceňovat k němu zvlášť průkaz původu. Průkaz je nedílnou součástí štěňěte a to i u štěňat, která z nějakého důvodu nejsou "vhodná" pro další chov či výstavy. Vše řeší Zápisní řád ČMKU : http://www.cmku.cz/cz/rady-a-predpisy-cmku-152 Otázku je proto třeba spíše otočit a najít normativ, který by snad hovořil o nadpočetných štěňatech,která nesmí dostat průkaz původu. Normativy pod ČMKU o tom v žádném případě nehovoří.

Zdroj:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1260304267372193&id=692032327532726

13.6.2020 21:48
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Můžu se Vás,prosím, zeptat? JAK u čerstvě narozených štěňat poznáte, které bude silné, životaschopné a bude přínosem pro další chov, a které bude kriplík, kterého není škoda utratit?
Nezlobte se na mě, ale celá tahle myšlenka selekce po narození je prostá píč...na! Neexistuje způsob, jak malá štěňata rozlišit. Ta, co se po narození jeví jako super, můžou zeslábnout, můžou mít různé vady (dokonce i takové, které jsou neslučitelné se životem), můžou se v průběhu času ukázat jako „neperspektivní“... Jak víte, podle čeho určíte,které štěně utratit a které nechat?
Děkuju za to, že nemusím tuhle Sofiinu volbu dělat! Za svůj život jsem odchoval několik štěňat, která vypadala slabší a utraceníhodná. Dnes jsou z nich pěkní, zdraví, silní psi. Naopak mám pár prvorozených, u nichž se projevily vady, pro které nemohli být uchovněni, například.

13.6.2020 21:57
tero

XXX.XXX.236.35

Dasvo napsal(a):
Můžu se Vás,prosím, zeptat? JAK u čerstvě narozených štěňat poznáte, které bude silné, životaschopné a bude přínosem pro další chov, a které bude kriplík, kterého není škoda utratit?
Nezlobte se na mě, ale celá tahle myšlenka selekce po narození je prostá píč...na! Neexistuje způsob, jak malá štěňata rozlišit. Ta, co se po narození jeví jako super, můžou zeslábnout, můžou mít různé vady (dokonce i takové, které jsou neslučitelné se životem), můžou se v průběhu času ukázat jako „neperspektivní“... Jak víte, podle čeho určíte,které štěně utratit a které nechat?
Děkuju za to, že nemusím tuhle Sofiinu volbu dělat! Za svůj život jsem odchoval několik štěňat, která vypadala slabší a utraceníhodná. Dnes jsou z nich pěkní, zdraví, silní psi. Naopak mám pár prvorozených, u nichž se projevily vady, pro které nemohli být uchovněni, například.

Tehdy ta selekce byla většinou o pohlaví a pak podle např.líbivější kresby , ne o vadách. Ono stačilo i když mělo štěně paspárky a už byl důvod.

13.6.2020 22:01

tero napsal(a):
Tehdy ta selekce byla většinou o pohlaví a pak podle např.líbivější kresby , ne o vadách. Ono stačilo i když mělo štěně paspárky a už byl důvod.

to, ze utratim stene s pasparky ale neznamena, ze prezivsi sourozenci tuhle vadu nenesou a nepredaji ji dal i kdyz sami paskarky nemeli.

jen se o tom nevedelo.
to same spatna kresba - moc bile. utracenim narozeného moc obileneho stenete jsem problém ve vrhu nezlikvidovala, jen - zatajila. atd. atd.

13.6.2020 22:18
tero

XXX.XXX.236.35

to, ze utratim stene s pasparky ale neznamena, ze prezivsi sourozenci tuhle vadu nenesou a nepredaji ji dal i kdyz sami paskarky nemeli.

jen se o tom nevedelo.
to same spatna kresba - moc bile. utracenim narozeného moc obileneho stenete jsem problém ve vrhu nezlikvidovala, jen - zatajila. atd. atd.

Vy pořád nechápete že to kdysi nebyla selekce kvůli vadám, bylo to prostě rozhodnutí nevím koho, možná svazu chovatelů, nebo kynologických klubů a počtu štěňat ponechaných feně.

13.6.2020 22:22

tero napsal(a):
Vy pořád nechápete že to kdysi nebyla selekce kvůli vadám, bylo to prostě rozhodnutí nevím koho, možná svazu chovatelů, nebo kynologických klubů a počtu štěňat ponechaných feně.

chapu.
co nechapu je, ze někdo by v tom pokracoval i ted - ac to nemá moc oduvodneni.

mir

13.6.2020 22:28

chapu.

mir

Taky nechápu. Mělo by to být rozhodnutí chovatele - holt budu přikrmovat.

14.6.2020 07:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zbytečné emoce.
Chovatelé by měli být natolik rozumní, aby zvážili, co je pro fenu a štěňata nejlepší. Oba extrémy, zabít každé štěně nad šest a nechat všechna štěňata,ač jsou některá jasně vadná, jsou špatné.
Stále a stále se opakují nářky nad plnými útulky. Tak proč nechat třeba ta hendikepovaná, slabá,či nemocná štěňata? Vlastně ona se i ta tisícovka hodí a to šťendo je i tak hrozně roztomilé.
Když koupíte přísadu kedlubnů a zasadíte i ty nejslabší rostlinky, tak z těch silných už budete mít dávno úrodu,ale ty chcípáčky, co byla škoda vyhodit, tak ty jsou pořád nedomrlé a nic z nich není.
Příklad poněkud přitažený za vlasy, ale prostě to tak je.
A teď do mě, že i nemocný chudáček může být přínosem.

14.6.2020 07:39

sisi58 napsal(a):
Zbytečné emoce.
Chovatelé by měli být natolik rozumní, aby zvážili, co je pro fenu a štěňata nejlepší. Oba extrémy, zabít každé štěně nad šest a nechat všechna štěňata,ač jsou některá jasně vadná, jsou špatné.
Stále a stále se opakují nářky nad plnými útulky. Tak proč nechat třeba ta hendikepovaná, slabá,či nemocná štěňata? Vlastně ona se i ta tisícovka hodí a to šťendo je i tak hrozně roztomilé.
Když koupíte přísadu kedlubnů a zasadíte i ty nejslabší rostlinky, tak z těch silných už budete mít dávno úrodu,ale ty chcípáčky, co byla škoda vyhodit, tak ty jsou pořád nedomrlé a nic z nich není.

Ale na tom se asi většina z nás shoduje - od pohledu slabší nebo, jak píšete, vadné štěně, utratit. I když já bych to emocionálně nedávala, proto na ničem nechovám. Spíš šlo o to, že, když kdysi fena měla víc než 6 štěňat (plně vyvinutých a zdravých), tak ta přespočetná se MUSELA utratit. Vím od kamarádky, jak nám vyprávěla - prostě zavřela oči a namátkou vybrala u své feny. Už nikdy nepřipustila.

14.6.2020 07:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Zbytečné emoce.

Tady ale nikdo nepsal nic o tom, že by se měla nechávat nemocná a vadná štěňata - normální chovatel takové štěně vyselektuje, bez ohledu na to, kolik jich podle chovatelského řádu smí odchovat, protože to do budoucna přinese jen problémy, a náklady výrazně převýší tu Vaši "tisícovku, co se hodí..."

... a jsme zase u toho chovu s PP - prodávat kryplíky se vyplatí množitelům, protože jsou anonymní, ale v PP chovu i ten kryplík nese jméno CHS, a to není pro chovatele zrovna dobrá reklama (nehledě na to, že vzhledem k identifikaci a kupní smlouvě je PP psa možné reklamovat)

14.6.2020 07:56

sisi58 napsal(a):
Zbytečné emoce.

Oba extrémy, zabít každé štěně nad šest a nechat všechna štěňata,ač jsou některá jasně vadná, jsou špatné.

nemyslim si, ze bych psala něco jiného

14.6.2020 07:57

Ono to své opodstanění mělo. Chránilo to fenu. V době, kdy se o výživě psa nepřemýšlelo zdaleka tolik jako dnes a hlavně nebyly dnešní možnosti. Krmilo se zbytky ( třeba ze závodní jídelny, odpadem z jatek-k tomu se dostali jen členové Svazarmu, tvrdým chlebem v syrovátce, štěňata se dokrmovala kaší - rozhodně ne specl. mlékem a škrábaným hovězím ), kdo si mohl dovolit krmit tenkrát masem, tvarohem a vajíčky ?
Velká plemena v kotcích ( na dvoře ) krmena často kaší ze šrotu, malá na domácí kuchyni.

.

14.6.2020 08:07

Ale na tom se asi většina z nás shoduje - od pohledu slabší nebo, jak píšete, vadné štěně, utratit. I když já bych to emocionálně nedávala, proto na ničem nechovám. Spíš šlo o to, že, když kdysi fena měla víc než 6 štěňat (plně vyvinutých a zdravých), tak ta přespočetná se MUSELA utratit. Vím od kamarádky, jak nám vyprávěla - prostě zavřela oči a namátkou vybrala u své feny. Už nikdy nepřipustila.

prostě zavřela oči a namátkou vybrala u své feny

uz tohle muselo byt strasne.

jenze - kdo aspoň něco malo odchoval -tomu musí byt jasne, ze takhle se to vždycky nedelo.
po narozeni proste nejde poznat ( dobře - krom barvy a pasparku ) - pekne, zdrave stene a vybrat.

ta stenata jsou krehka, hodne prirozenych umrti je do prvniho tydne ( vyvojove vady, infekce po nalokani vody, zalehnuti) . i ve 14ti dnech, 3 týdnech se snadno prijde o stene. strasne snadno. je to otazka hodin.

neverim, ze kdo choval vícekrát dělal tu selekci HNED po narozeni. Byl si vedom ztrat a nechaval stenata "navíc" -aby mel nakonec plny vrh sesti, ze....
ale pak uz se utráceli ( a neverte tomu ze u veta) - opravdu zivotaschopna stenata. zadny slepy uzlíček.

14.6.2020 08:13

Ono to své opodstanění mělo. Chránilo to fenu. V době, kdy se o výživě psa nepřemýšlelo zdaleka tolik jako dnes a hlavně nebyly dnešní možnosti. Krmilo se zbytky ( třeba ze závodní jídelny, odpadem z jatek-k tomu se dostali jen členové Svazarmu, tvrdým chlebem v syrovátce, štěňata se dokrmovala kaší - rozhodně ne specl. mlékem a škrábaným hovězím ), kdo si mohl dovolit krmit tenkrát masem, tvarohem a vajíčky ?
Velká plemena v kotcích ( na dvoře ) krmena často kaší ze šrotu, malá na domácí kuchyni.

.

Ono to své opodstanění mělo

jo -pisou proc v tom odkazu, co jsem sem davala. ale jsou uz davno vyvracene, ty duvody .

a navíc -pro psy existovali krmne normy a doporuceni.
s PP chovali jen lidi, co na to měli podmínky.

sorry. ale ono to zase není tak davno a ti lide jsou porad mezi nami. a jde se jich vyptat....

14.6.2020 08:21
juhaj

XXX.XXX.164.121

.

Ale zas taková hrůza to nebyla. Teda, teď mluvím za město, vím, že na vsi ten pohled na žrádlo pro psy byl jiný. Píšu o 70 letech. Jednak byly tzv.nutky, většinou je obcházeli čiperní důchodci, u nás babička, jejíž to byl koníček. Výborné maso( pro lidi i psy) za pár korun. A kdo měl velké psy, tak chodil na jatka. Každý týden tam v určitý den a hodinu do přinesených nádob prodávali maso a kosti. Jatka byla kousek od nás, stávala tam vždy fronta. Naší příbuzní, kteří měli chovnou stanicí afgánských chrtů a tedy vždy 3 dospělé a různý počet štěňat, tam jezdili jednou za 14 dní s dvěma várnicema.

14.6.2020 09:13
conie

XXX.XXX.206.202

za to dam ruku do ohne.

Fena porodila 11 štěňat, do 12. dne věku je sama plně kojila, od 13. dne jsem 3x- 4x denně po kojení dokrmovala, od 20. dne štěnda začala baštit postupně z misky. Zdravá, vitální. V 8 týdnech naprosto vyrovnaný vrh exteriérově, mírné rozdíly samozřejmě v povahách. Nedovedu si představit, že bych po porodu měla téměř půlku štěňat vybrat k utracení.

14.6.2020 09:16

juhaj napsal(a):
Ale zas taková hrůza to nebyla. Teda, teď mluvím za město, vím, že na vsi ten pohled na žrádlo pro psy byl jiný. Píšu o 70 letech. Jednak byly tzv.nutky, většinou je obcházeli čiperní důchodci, u nás babička, jejíž to byl koníček. Výborné maso( pro lidi i psy) za pár korun. A kdo měl velké psy, tak chodil na jatka. Každý týden tam v určitý den a hodinu do přinesených nádob prodávali maso a kosti. Jatka byla kousek od nás, stávala tam vždy fronta. Naší příbuzní, kteří měli chovnou stanicí afgánských chrtů a tedy vždy 3 dospělé a různý počet štěňat, tam jezdili jednou za 14 dní s dvěma várnicema.

Ještě v 80. letech obdivoval poradce chovu naše štěňata, že jsou krásně narostlá "žádná vytahaná bříška po kaši" - byla na tom škrábaném mase, vajíčkách a tvarohu....Nebylo žádné přespočetné - na to už se tenkrát nehrálo, ale poradce uvažoval o tom, že mi eventuálně utratí jedno štěně pro pár bílých chlupů. Tak jsem ho odeslala s tím, ať si strčí všechny PP do.....Nakonec dostala průkaz štěňata všechna, tetoval nám je pan Procházka, těch 5. bílých chloupků si všimnul - "to zmizí"......
Btw : Na nucák i na jatka jsem chodila :-)). A na jednom táboře jsme porcovali půlku býčka z jatek - 2,-- Kčs za kilo :-))

14.6.2020 10:31
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ještě v 80. letech obdivoval poradce chovu naše štěňata, že jsou krásně narostlá "žádná vytahaná bříška po kaši" - byla na tom škrábaném mase, vajíčkách a tvarohu....Nebylo žádné přespočetné - na to už se tenkrát nehrálo, ale poradce uvažoval o tom, že mi eventuálně utratí jedno štěně pro pár bílých chlupů. Tak jsem ho odeslala s tím, ať si strčí všechny PP do.....Nakonec dostala průkaz štěňata všechna, tetoval nám je pan Procházka, těch 5. bílých chloupků si všimnul - "to zmizí"......
Btw : Na nucák i na jatka jsem chodila :-)). A na jednom táboře jsme porcovali půlku býčka z jatek - 2,-- Kčs za kilo :-))

Jo, to se krmilo dobře, granule jsme neznalí, táta to pojal jako osobní alchymii, aby pejsek dostal masíčko v správnou dobu, poměru, teplotě a abychom mu mi děti správně popřáli dobrou chuť

14.6.2020 10:33
tero

XXX.XXX.237.104

chapu.

mir

Proč by v tom probůh někdo pokračoval? Nechápu...nebo mi něco v diskusi uniklo?

14.6.2020 10:40

tero napsal(a):

nebo mi něco v diskusi uniklo

asi ano

14.6.2020 10:42
tero

XXX.XXX.237.104

juhaj napsal(a):

Jo, vzpomínám, nucený výsek, ten výběr co byl. Často i telecí, to se mohli psi utlouct po měkkých kostech ke hryzání, veškeré vnitřosti atd..Kam se hrabe dnešní barfování, tu pestrost výběru dnes běžně nemají.Vzpomínáte na Roboran? Někteří si myslí, jací nebyli psi chudáci o vodě a chlebu, ale opak byl pravdou.

14.6.2020 10:45

tero napsal(a):

Asi to, že se tady někdo občas obhajuje, že nekoupil štěně od množitele - "ono je fakt čistokrevné, papíry nedostalo, protože bylo přespočetné" - což je už dneska nesmysl.

14.6.2020 11:11
juhaj

XXX.XXX.164.121

tero napsal(a):
Jo, vzpomínám, nucený výsek, ten výběr co byl. Často i telecí, to se mohli psi utlouct po měkkých kostech ke hryzání, veškeré vnitřosti atd..Kam se hrabe dnešní barfování, tu pestrost výběru dnes běžně nemají.Vzpomínáte na Roboran? Někteří si myslí, jací nebyli psi chudáci o vodě a chlebu, ale opak byl pravdou.

Jóó, vzpomínám na pochod za Roboranem, naši nás nutili šlapat 25 km, to byl tehdy opruz....

14.6.2020 18:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Velmi ošklivá záležitost. To je nepřijatelné, utratit zdravého jedince. Opravdu jsem měla na mysli to, že je někdo schopen nechat se trápit štěňátka, která nejsou moc životaschopná. Lidé chtějí být chytřejší než Příroda. To není správné. Ta by nechala ta slabá štěňátka umřít. Člověk má možnost jim to zdlouhavé umírání ulehčit. To správné je.

14.6.2020 19:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

juhaj napsal(a):
Jóó, vzpomínám na pochod za Roboranem, naši nás nutili šlapat 25 km, to byl tehdy opruz....

To tedy opruz NEBYL, šel jsem v 86 s prvním mojim štěnětem SH a vybral ji tam "ženicha" SH (Akron ze Síbrtů) co byl perfekně ovladatelný a šel celou dobu na volno - a po něm si nechal Andulku - nejlepšího leadra, co jsem kdy měl, žila se mnou 17 let a 105 dnů a odvodila ve 13 letech celou sezonu včetně Šediváčka a Ledovky - kde za potlesku všech zúčastněných na záverečném ceremoniálu ukončila závodní karieru...

14.6.2020 19:43
juhaj

XXX.XXX.164.121

lupus4 napsal(a):
To tedy opruz NEBYL, šel jsem v 86 s prvním mojim štěnětem SH a vybral ji tam "ženicha" SH (Akron ze Síbrtů) co byl perfekně ovladatelný a šel celou dobu na volno - a po něm si nechal Andulku - nejlepšího leadra, co jsem kdy měl, žila se mnou 17 let a 105 dnů a odvodila ve 13 letech celou sezonu včetně Šediváčka a Ledovky - kde za potlesku všech zúčastněných na záverečném ceremoniálu ukončila závodní karieru...

Tak teď by to už opruz pro mne nebyl, naopak, ale tehdy jsem si dovedla představit daleko lepší zábavu . Ale je fakt, že jsem se ve škole mohla pochlubit tuším špendlíkem a diplomem, ten mám schovaný dodnes.

15.6.2020 08:28
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Dasvo napsal(a):

Není selekce jako selekce.
Kniha o chovu psů z roku 70 uvádí přibližně toto:
Pokud fenka některé štěně vytřídí sama, je vhodné její rozhodnutí respektovat a buďto je zkusit odchovat na lahvi, nebo je poslat bezbolestně na onen svět.
Menší či slabší štěně nemusí nutně znamenat, že je to kripl. Naopak štěně ideálních rozměrů, ale naprosto apatické a bez zájmu, kripl nejspíš bude.
Štěňata se zjevnou vadou (deformace, neukončený vývoj apod.) nikdy neodchováváme.

Což předpokládám, že se běžně děje i teď. Pokud se některé štěně narodí bez očí, s rozštěpem apod., je ta selekce nutná.
Oproti tomu utratit štěně, protože je fenka, má paspárky nebo flíček na nose, je zhůvěřilost.

15.6.2020 21:29

Varaxi napsal(a):
Není selekce jako selekce.
Kniha o chovu psů z roku 70 uvádí přibližně toto:
Pokud fenka některé štěně vytřídí sama, je vhodné její rozhodnutí respektovat a buďto je zkusit odchovat na lahvi, nebo je poslat bezbolestně na onen svět.
Menší či slabší štěně nemusí nutně znamenat, že je to kripl. Naopak štěně ideálních rozměrů, ale naprosto apatické a bez zájmu, kripl nejspíš bude.
Štěňata se zjevnou vadou (deformace, neukončený vývoj apod.) nikdy neodchováváme.

Což předpokládám, že se běžně děje i teď. Pokud se některé štěně narodí bez očí, s rozštěpem apod., je ta selekce nutná.
Oproti tomu utratit štěně, protože je fenka, má paspárky nebo flíček na nose, je zhůvěřilost.

S tím asi všichni souhlasíme, já tedy ano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík