Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2020 00:09
Dara990

XXX.XXX.168.242

Zdravím, setkali jste se někdy s nějakou nemocí u pejsků způsobené klíšťaty? Nedávno známé zemřel pejsek kvůli nějaké nemoci přenášené klíšťaty. Zajímá mě, jestli to je nějak časté nebo spíš jen výjimečně. Děkuji

(čistě ze zvídavosti. )

DOPLŇUJI: Slyšela jsem, že je dobré pejska 2x ročně nechat testovat na tyhle nemoci. Nevíte kolik takový test stojí? To bude asi v řádu tisíců, což? Hradí něco takového pojistka?
A když už jsme u toho. Kde máte pojištěné pejsky? Já zatím nenašla nic, co by se mi vyplatilo.

13.6.2020 07:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Anaplasmoza, babesioza. Obě jsou nebezpečné, často i smrtelné. U anaplasmy se to pozná většinou tak, že pes ochrne na zadní, prostě se nemůže postavit. Babesioza je míň nápadná, zato fatánější. Anaplazmu měla fenka taky jedněch sousedů, kříženeček maltézáka. Dostala ATB a je OK.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2020 10:31

Borrelioza. Proti té ale exstuje pro psy očkování.

13.6.2020 12:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Na anaplasmosu + bartonelozu jsem přišla o fenu. Resp. fena by to přežila, ale neprofesionálním přístupem veterinářů se jeji stav zkomplikoval natolik, že už to nezvládla.

13.6.2020 12:10
Dara990

XXX.XXX.244.97

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Na anaplasmosu + bartonelozu jsem přišla o fenu. Resp. fena by to přežila, ale neprofesionálním přístupem veterinářů se jeji stav zkomplikoval natolik, že už to nezvládla.

To mě moc mrzí
Jaké příznaky fena měla? Nebo jak jste to zjistila?

13.6.2020 12:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dara990 napsal(a):
To mě moc mrzí
Jaké příznaky fena měla? Nebo jak jste to zjistila?

Odmítla krmení (u ní věc nevídaná), tak jsem jí změřila teplotu - měla 41°C a úplně bílé sliznice vlivem anemie.

Bohužel se to stalo na dovolené v části republiky, kde je úroveň veterinární péče hodně špatná, a takže jsme ji druhý den už ve velmi špatném stavu vezli 300 km na kliniku do Brna. V Praze nás taky na 2 klinikách odmitli (Jaggy a Stodůlky) , i když fena potřebovala transfuzi a měli jsme i svého dárce.

13.6.2020 12:38
Dara990

XXX.XXX.244.97

Odmítla krmení (u ní věc nevídaná), tak jsem jí změřila teplotu - měla 41°C a úplně bílé sliznice vlivem anemie.

Bohužel se to stalo na dovolené v části republiky, kde je úroveň veterinární péče hodně špatná, a takže jsme ji druhý den už ve velmi špatném stavu vezli 300 km na kliniku do Brna. V Praze nás taky na 2 klinikách odmitli (Jaggy a Stodůlky) , i když fena potřebovala transfuzi a měli jsme i svého dárce.

To je hrůza dneska těm veterinářům už fakt člověk ani nemůže věřit

Kolik měla fenka, když umřela?

13.6.2020 12:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dara990 napsal(a):
To je hrůza dneska těm veterinářům už fakt člověk ani nemůže věřit

Kolik měla fenka, když umřela?

6 let a "pod sebou" 8 týdenní vrh štěňat - po řadě špatných zkušeností už věřím jen svým vetům, a pokud nebude zvíře v přímém ohrožení života, tak povezu raději hned všechno k nám.

13.6.2020 12:54
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Borrelioza. Proti té ale exstuje pro psy očkování.

Fakt? Pak se nabízí otázka, proč není pro lidi. Moje kolegyně měla učebnicové příznaky borelky, vše přecházela, chodila přednášet třeba i se 40 horečkami, myslela, že to její tělo zvládne. Paní doktorka - hrdinka!
S tím očkováním mě to nicméně zajímá a přijde mi to zvláštní. Kromě výše zmíněné znám dalších x lidí, kteří borelku prodělali...

13.6.2020 12:56
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Dara990 napsal(a):
Zdravím, setkali jste se někdy s nějakou nemocí u pejsků způsobené klíšťaty? Nedávno známé zemřel pejsek kvůli nějaké nemoci přenášené klíšťaty. Zajímá mě, jestli to je nějak časté nebo spíš jen výjimečně. Děkuji

(čistě ze zvídavosti. )

DOPLŇUJI: Slyšela jsem, že je dobré pejska 2x ročně nechat testovat na tyhle nemoci. Nevíte kolik takový test stojí? To bude asi v řádu tisíců, což? Hradí něco takového pojistka?
A když už jsme u toho. Kde máte pojištěné pejsky? Já zatím nenašla nic, co by se mi vyplatilo.

Daro, nechci nic zlehčovat. Pokud existují očkování a máte za to, že by to Vašemu psovi prospělo, tak na ně běžte. Ale už minule jsem Vám psala - v dobrém - že svého psa až moc pozorujete!

13.6.2020 12:57
Dara990

XXX.XXX.244.97

6 let a "pod sebou" 8 týdenní vrh štěňat - po řadě špatných zkušeností už věřím jen svým vetům, a pokud nebude zvíře v přímém ohrožení života, tak povezu raději hned všechno k nám.

To chápu...
Ja snad konečně našla normální veterinu. Snad už desátá, kterou jsem vystřídala.

13.6.2020 12:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Fakt? Pak se nabízí otázka, proč není pro lidi. Moje kolegyně měla učebnicové příznaky borelky, vše přecházela, chodila přednášet třeba i se 40 horečkami, myslela, že to její tělo zvládne. Paní doktorka - hrdinka!
S tím očkováním mě to nicméně zajímá a přijde mi to zvláštní. Kromě výše zmíněné znám dalších x lidí, kteří borelku prodělali...

Borelka se u psů očkuje normálně už desítky let (já tak měla prvního očkováno psa v r. 1998), ale zrovna pes na ni není tolik náchylný - ti spíš mívají tu anaplasmosu.

13.6.2020 12:59
Dara990

XXX.XXX.244.97

fikovnice napsal(a):
Daro, nechci nic zlehčovat. Pokud existují očkování a máte za to, že by to Vašemu psovi prospělo, tak na ně běžte. Ale už minule jsem Vám psala - v dobrém - že svého psa až moc pozorujete!

O očkování mi nejde. To je jen na jednu tu nemoc. A můj pes strašně špatně snáší vakcíny. A zase další chemie v těle. Takže vůbec nepřipadá v úvahu.

13.6.2020 13:02

fikovnice napsal(a):

Očkování proti borrelioze pro psy je dostupné už hodně dlouho, snad dvacet let. Na trhu jsou vakcíny zahraniční i naše, z Biovety. Vždycky očkujeme tou z Biovety, protože ta je dělaná na kmeny borrelií, které se vyskytují ve střední Evropě.

Taky znám lidi, co borreliozu prodělali, dokonce jednoho kdysi velmi blízkého. Byl měsíc na infekčním, potom následovala dlouhá léčba a rekonvalescence doma.

13.6.2020 13:08
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Očkování proti borrelioze pro psy je dostupné už hodně dlouho, snad dvacet let. Na trhu jsou vakcíny zahraniční i naše, z Biovety. Vždycky očkujeme tou z Biovety, protože ta je dělaná na kmeny borrelií, které se vyskytují ve střední Evropě.

Taky znám lidi, co borreliozu prodělali, dokonce jednoho kdysi velmi blízkého. Byl měsíc na infekčním, potom následovala dlouhá léčba a rekonvalescence doma.

No to přesně zažila ta moje kolegyně. Nejdříve dělala hrdinku, VŠICHNI jsme jí říkali, ať jde okamžitě k lékaři, ale to ona ne a ne! A pak také skončila na Infekčním a následky si nese dodnes (prý jí to zasáhlo paměť, což je při našem povolání tragédie).

Ale s tím očkováním je to fakt zvláštní, proč tedy není pro lidi... Myslím, že obrovské množství lidí by se nechalo očkovat... Já tedy asi ne, mám k očkování určité výhrady. Teď nemám na mysli takové ty biomatky, co si myslí, že očkování vyvolává kdeco, ale prostě tak úplně k očkování důvěru nemám.

13.6.2020 13:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dara990 napsal(a):
O očkování mi nejde. To je jen na jednu tu nemoc. A můj pes strašně špatně snáší vakcíny. A zase další chemie v těle. Takže vůbec nepřipadá v úvahu.

To očkování proti borelioze je spíš zbytečné.

Jinak ten rychlotest na klišťové nemoci stojí do tisícovky, a obsahuje borelku, anaplasmu, babesiozu a erichliozu, ale je spíš orientační. Spolehlivý je jen titr na protilátky (dlouhodobé vs. kratkodobé), a ten už stojí cca 1500 Kč na jednu nemoc

13.6.2020 13:32
Dara990

XXX.XXX.244.97

Jinak ten rychlotest na klišťové nemoci stojí do tisícovky, a obsahuje borelku, anaplasmu, babesiozu a erichliozu, ale je spíš orientační. Spolehlivý je jen titr na protilátky (dlouhodobé vs. kratkodobé), a ten už stojí cca 1500 Kč na jednu nemoc

Tak... Podezření žádné ani nemám. Jen jakoby tak orientačně. Možná by bylo dobré udělat během léta ten rychlotest. Přece jen některé nemoci se projevují až za nějakou dobu.

Ale je fakt, že teď klíšťat pochytala hodně. I když má pipetu,která má ještě dva týdny působit.

Brala bych kdyby se klíště jen přisálo, ale že bylo už napité ve mě vyvolává dost velkou nedůvěru vůči těmto pipetám.

Možná ještě vyzkouším bravecto tabletu. Uvidíme... S tím ještě zkušenost nemám.

13.6.2020 14:32
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Já zrovna dnes proti borelioze naočkovala. Po těch cca dvaceti klíšťatech, co Hachi s Forestem nasbíral a polovinu si sám odstranil, mám strach :/ Bylo to sice sedm stovek a dalších sedm za měsíc, ale alespoň budu mít pocit, že je trošku chráněný.

13.6.2020 15:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):
Já zrovna dnes proti borelioze naočkovala. Po těch cca dvaceti klíšťatech, co Hachi s Forestem nasbíral a polovinu si sám odstranil, mám strach :/ Bylo to sice sedm stovek a dalších sedm za měsíc, ale alespoň budu mít pocit, že je trošku chráněný.

Bohužel je to jen ten pocit - těch krevních parazitů je víc, a třeba babezioza, leishmanioza, nebo i dirofilarie jsou pro psa ještě nebezpečnější

13.6.2020 15:32

Bohužel je to jen ten pocit - těch krevních parazitů je víc, a třeba babezioza, leishmanioza, nebo i dirofilarie jsou pro psa ještě nebezpečnější

presne - jen pro dobry pocit a ta vakcína není zrovna bez nežádoucích reakci.

prevence je ochrana před klíšťaty, pouzivani repelentu.

13.6.2020 18:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak já zase od veta dostala info, že očkování u psů na borelku sice je, ale ne zrovna účinné.

13.6.2020 18:54

presne - jen pro dobry pocit a ta vakcína není zrovna bez nežádoucích reakci.

prevence je ochrana před klíšťaty, pouzivani repelentu.

Jen pro dobrý pocit? Nesouhlasím. Pokud naaočkuji Biovetou, která je přímo dělána na kmeny borrelií vyskytující se ve střední Evropě, tak to smysl má. Ale každý ať dělá co uzná za vhodné.
Mě zas nikdo nepřesvědčí o tom, abych se nechala očkovat proti chřipce. Ale jinak jsem zastáncem povinného očkování dětí, protože jen díky tomu u nás vymizely nemoci, na které děti v minulosti běžné umíraly.

13.6.2020 18:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jen pro dobrý pocit? Nesouhlasím. Pokud naaočkuji Biovetou, která je přímo dělána na kmeny borrelií vyskytující se ve střední Evropě, tak to smysl má. Ale každý ať dělá co uzná za vhodné.
Mě zas nikdo nepřesvědčí o tom, abych se nechala očkovat proti chřipce. Ale jinak jsem zastáncem povinného očkování dětí, protože jen díky tomu u nás vymizely nemoci, na které děti v minulosti běžné umíraly.

Problém je, že vakcíny Biovety jsou všeobecně problémové, takže nevím jestli to není spíš vyhánění čerta ďáblem...

13.6.2020 18:59
Terven

XXX.XXX.110.191

Problém je, že vakcíny Biovety jsou všeobecně problémové, takže nevím jestli to není spíš vyhánění čerta ďáblem...

Přesně to jsem chtěla napsat.

13.6.2020 19:05

Jak problémové?

13.6.2020 19:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Že očkování psů proti borelióze je hodně diskutabilní, už jsem slyšela i od vetů a namátkou zde
https://olomouc.rozhlas.cz/ockovat-psy-proti-lymske-borelioze-jen-tahani-penez-z-kapes-jejich-majitelu-6381183
Ono těch klíšťat v oblastech výskytu boreliózy je infikováno celkem vysoké procento a psi na rozdíl od lidí jich pochytají hodně. Je velmi pravděpodobné, že psi, žijící v těchto lokalitách mají protilátky anebo jsou pozitivní a bezpříznakoví.
Obecně platí, že by benefity očkování měly převážit nežádoucí účinky a to jaksi v tomto případě nevím, nevím...

13.6.2020 19:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jen dotaz: když vám to proti borelce přijde jako dobrá věc, proč nevěříte té chřipce? Tu přece taky chystají aktuálně, podle předpokládané mutace viru, či jak tomu říkají. Neptám se proto, že já bych se očkovala, taktéž mě to ani nenapadne, ale já prostě ani tu borelku. Základní očkování dětí mi důležité přijde, i když jsou tam zahrnuty věci, které jsou pro děti škodlivé minimálně, jako třeba ty spalničky. Já jako dítě prodělala zarděnky, jako jedinou z ,,dětských nemocí", nijak zvlášť to nikdo neřešil, pak jsme se očkovali, snad někdy ve 12-13letech? Brácha byl zase v nemocnici se spálou, já ji tehdy nechytnula.

13.6.2020 19:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jak problémové?

Jsou na ně často alergické reakce

13.6.2020 19:15

Bioveta není jediny výrobce vakcin v Evrope.
A presto jiny výrobce vakcinu pro ty evropske borelie nenabizi. ani lidi se neockuji...
Člověka tak proste napada, ze proc? a uz tolik let, ze....

13.6.2020 19:18

lesnížínka napsal(a):
Jen dotaz: když vám to proti borelce přijde jako dobrá věc, proč nevěříte té chřipce? Tu přece taky chystají aktuálně, podle předpokládané mutace viru, či jak tomu říkají. Neptám se proto, že já bych se očkovala, taktéž mě to ani nenapadne, ale já prostě ani tu borelku. Základní očkování dětí mi důležité přijde, i když jsou tam zahrnuty věci, které jsou pro děti škodlivé minimálně, jako třeba ty spalničky. Já jako dítě prodělala zarděnky, jako jedinou z ,,dětských nemocí", nijak zvlášť to nikdo neřešil, pak jsme se očkovali, snad někdy ve 12-13letech? Brácha byl zase v nemocnici se spálou, já ji tehdy nechytnula.

Protože mi to pro mě nepřipadá přínosné. Zatímco borelka pro psa, který je pořád venku, žije v zahradě u lesa, chodí denně do lesa, mi smysl dává. Ale jak jsem psala, nikomu svůj názor nenutím. A ani nemám podíl v Biovetě .

13.6.2020 19:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A presto jiny výrobce vakcinu pro ty evropske borelie nenabizi. ani lidi se neockuji...

No, on je i dost odstrašující i ten pokus Biovety o vakcínu proti aujezskyho nemoci - to že ji v takové fazi vyvoje začali reálně testovat na psech mi přišlo jako hodně velké zvěrstvo! 🤔

13.6.2020 19:19

Jsou na ně často alergické reakce

Aha, my jsme u našich psů žádné alergické reakce nezaznamenali.

13.6.2020 19:21

Lidi se neočkují, protože pro lidi neexistuje vakcína. Nikde na světě.

13.6.2020 19:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Aha, my jsme u našich psů žádné alergické reakce nezaznamenali.

To je dobře

13.6.2020 19:25

Lidi se neočkují, protože pro lidi neexistuje vakcína. Nikde na světě.

no prave.
vakcína pro lidi se nedela, protože není bezpecna.

13.6.2020 19:59
Terven

XXX.XXX.110.191

Protože mi to pro mě nepřipadá přínosné. Zatímco borelka pro psa, který je pořád venku, žije v zahradě u lesa, chodí denně do lesa, mi smysl dává. Ale jak jsem psala, nikomu svůj názor nenutím. A ani nemám podíl v Biovetě .

Že vám to dává u psa smysl bude jen tím, že máte málo informací.
Na 99% borelie vašeho psa vůbec neohrožujou, na rozdíl od vakcíny. Veta, který vám očkuje, musíte brát s rezervou, je na tom finančně zainteresován.

13.6.2020 20:18

Jenom podotek - dirofilarie se dají docela slušně pokrýt antiparazitiky - konkrétně Milbemax.

13.6.2020 20:20

no prave.
vakcína pro lidi se nedela, protože není bezpecna.

Před pár dny jsem slyšela na ČT 24, že zrovna na této vakcíně se pracuje. Ale ještě si pár let počkáme.

13.6.2020 20:21

Před pár dny jsem slyšela na ČT 24, že zrovna na této vakcíně se pracuje. Ale ještě si pár let počkáme.

ale Bioveta uz ji ma 20 let ….

jo -at si každý dela podle uvazeni.
nicmene -pokud je dalších xy chorob, která klíšťata na psy prenasi - porad je nejbezpecnejsi je chranit před klíšťaty nez spoléhat na ockovani

13.6.2020 20:25

ale Bioveta uz ji ma 20 let ….

jo -at si každý dela podle uvazeni.
nicmene -pokud je dalších xy chorob, která klíšťata na psy prenasi - porad je nejbezpecnejsi je chranit před klíšťaty nez spoléhat na ockovani

Vakcínu pro lidi?

13.6.2020 20:26

Vakcínu pro lidi?

neee. sorry. pro zvířata.

13.6.2020 20:33

neee. sorry. pro zvířata.

Já si hned myslela, že si nerozumíme. Na ČT mluvili právě o vakcíně pro lidi.

13.6.2020 20:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jenom podotek - dirofilarie se dají docela slušně pokrýt antiparazitiky - konkrétně Milbemax.

To jo, já třeba Milbemax 1x ročně dávám všem, ale zrovna ten běžně veti nepoužívají (i já si ho musím objednat), a hlavně je to o diagnostice - pokud je vet křupan, co léčí metodou pokus - omyl, tak jsou Vám ty léčiva k ničemu.
Na krevní parazity jsou taky atb, ale potřebujete k tomu veta, co trefí diagnozu.

13.6.2020 20:49

To jo, já třeba Milbemax 1x ročně dávám všem, ale zrovna ten běžně veti nepoužívají (i já si ho musím objednat), a hlavně je to o diagnostice - pokud je vet křupan, co léčí metodou pokus - omyl, tak jsou Vám ty léčiva k ničemu.
Na krevní parazity jsou taky atb, ale potřebujete k tomu veta, co trefí diagnozu.

U nás ano. Chtěla jsem jenom rozšířit obzory. Jako vy.

13.6.2020 20:50

Já si hned myslela, že si nerozumíme. Na ČT mluvili právě o vakcíně pro lidi.

Ano, je to tak. Třeba se časem dočkáme.
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/cesko-vedci-vakcina-lymska-borelioza-testovani-latka-vyzkum-akademie-ved_2005271241_tzr

13.6.2020 21:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Ano, je to tak. Třeba se časem dočkáme.
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/cesko-vedci-vakcina-lymska-borelioza-testovani-latka-vyzkum-akademie-ved_2005271241_tzr

Rozhodně nejsem rebel, co by bojkotoval povinná očkování, na druhou stranu si nemyslím, že je výhra nechat se očkovat proti všemu, co člověku hrozí. Byť jsou to blbé nemoci. Důležitější je budovat si dobrou imunitu, která každým očkováním dostane na frak a člověku hrozí nemoci ještě blbější, bohužel.

13.6.2020 21:18
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

lesnížínka napsal(a):

Pozor, pro děti sice spalničky či zarděnky nebezpečné nejsou, ale pokud si je neprodělají v dětství či nejsou v dospělosti očkovaní, je to velký prů*er v dospělosti. U žen v těhotenství, kdy dochází k poškození plodu, u mužů může dojít k neplodnosti. To samé ještě neštovice.

13.6.2020 21:21
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Jinak mě dnes vet (ne můj, "náš" pražský) vysvětloval, že se tím chrání i lidé, protože se očkováním znemožní přenos z klíštěte na potomstvo. Pokud je toto pravda, tak to pak smysl vážně má, i co se týče ochrany člověka samotného.
Musím se zeptat na katedře parazitologie, zda to je vážně pravda :)

13.6.2020 21:22

Terven napsal(a):
Že vám to dává u psa smysl bude jen tím, že máte málo informací.
Na 99% borelie vašeho psa vůbec neohrožujou, na rozdíl od vakcíny. Veta, který vám očkuje, musíte brát s rezervou, je na tom finančně zainteresován.

Našeho psa a ani naše psy v minulosti vakcína proti borrelioze od Biovety neohrožovala, nemějte strach. A vakcínu Biovety jsme si vždy sami vyžádali. Takže nemějte ani péči o kvality a motivaci našeho veta. Neznáte ho. Chodíme k němu víc jak dvacet let a velice si ho vážíme, pro což máme pádné důvody. Vaše nařčení nebo podezření, že nám vet doporučuje vakcínu jen podle své finanční zainteresovanosti, mi vadí.

13.6.2020 21:31
Terven

XXX.XXX.110.191

Našeho psa a ani naše psy v minulosti vakcína proti borrelioze od Biovety neohrožovala, nemějte strach. A vakcínu Biovety jsme si vždy sami vyžádali. Takže nemějte ani péči o kvality a motivaci našeho veta. Neznáte ho. Chodíme k němu víc jak dvacet let a velice si ho vážíme, pro což máme pádné důvody. Vaše nařčení nebo podezření, že nám vet doporučuje vakcínu jen podle své finanční zainteresovanosti, mi vadí.

Jak už psala Inspektor, je dobře, že vaše psy neohrožovaly vakcíny od Biovety.
O kvality vašeho veta opravdu péči nemám, jsou mi upřímně jedno. Já jen, že lidi většinou nechají psy očkovat na základě doporučení od veta, který jim často poskytne poněkud jednostranné informace. Pokud to máte ověřeno z více zdrojů, omlouvám se a beru zpět.

13.6.2020 21:35

PumaCZ napsal(a):
Jinak mě dnes vet (ne můj, "náš" pražský) vysvětloval, že se tím chrání i lidé, protože se očkováním znemožní přenos z klíštěte na potomstvo. Pokud je toto pravda, tak to pak smysl vážně má, i co se týče ochrany člověka samotného.
Musím se zeptat na katedře parazitologie, zda to je vážně pravda :)

že se tím chrání i lidé, protože se očkováním znemožní přenos z klíštěte na potomstvo

jsem tuhle vetu vůbec nepochopila

13.6.2020 21:36

Mám "psa chodníčkového", ale i tak někdy čenich do vysoké trávy strčí. Letos jsem nějak zapomněla na Advantix a cca před 3 týdny vytáhla z krku nacucané klíště. A stejně jako před dvěma lety, kdy se stalo to samé, s ním teď půjdu na testy. V okolí jsem se setkala s encefalitidou u psa a bylo to zlé.

13.6.2020 21:54
Terven

XXX.XXX.110.191

že se tím chrání i lidé, protože se očkováním znemožní přenos z klíštěte na potomstvo

jsem tuhle vetu vůbec nepochopila

Já taky ne....na čí potomstvo? Na potomstvo lidí nebo klíšťat?

13.6.2020 21:55

Terven napsal(a):
Já taky ne....na čí potomstvo? Na potomstvo lidí nebo klíšťat?

presne to mi vrta hlavou

13.6.2020 21:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Taky jsem se v tom ztratila 🤫

13.6.2020 22:35

PumaCZ napsal(a):
Pozor, pro děti sice spalničky či zarděnky nebezpečné nejsou, ale pokud si je neprodělají v dětství či nejsou v dospělosti očkovaní, je to velký prů*er v dospělosti. U žen v těhotenství, kdy dochází k poškození plodu, u mužů může dojít k neplodnosti. To samé ještě neštovice.

Zase budu protivný puntík - jedná se o poškození embrya, ne plodu. Teratogeny působí v prvním trimestru.

13.6.2020 22:36

Taky jsem se v tom ztratila 🤫

Já se taky ztratila.

13.6.2020 23:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zase budu protivný puntík - jedná se o poškození embrya, ne plodu. Teratogeny působí v prvním trimestru.

Puma to napsala správně, je to tak uváděno. Není tam v prvním trimestru, ale že poškození plodu je závažnější podle toho, ve které fázi vývoje zrovna je...
Jinak...ty zarděnky mne zajímaly proto, že jsem je teda sama měla(přesto jsem pak byla přeočkovamá) Jak někdo uváděl, že pak je to nebezpečné pro dospělé, tak to stejně je, jelikož ta vakcína v dospělosti už dávno nechrání, ani ty těhotné. Takže si myslím, že mnohem lepší by bylo, nechat to ta děcka prodělat a celá generace by měla doživotní ochranu a tím i ty zmiňované těhotné. Já vím, každé dítě to nechytne. Tedy v naší generaci třeba nechytlo, teď už ale asi chytnou všechno...

14.6.2020 07:59

lesnížínka napsal(a):
Puma to napsala správně, je to tak uváděno. Není tam v prvním trimestru, ale že poškození plodu je závažnější podle toho, ve které fázi vývoje zrovna je...
Jinak...ty zarděnky mne zajímaly proto, že jsem je teda sama měla(přesto jsem pak byla přeočkovamá) Jak někdo uváděl, že pak je to nebezpečné pro dospělé, tak to stejně je, jelikož ta vakcína v dospělosti už dávno nechrání, ani ty těhotné. Takže si myslím, že mnohem lepší by bylo, nechat to ta děcka prodělat a celá generace by měla doživotní ochranu a tím i ty zmiňované těhotné. Já vím, každé dítě to nechytne. Tedy v naší generaci třeba nechytlo, teď už ale asi chytnou všechno...

To je právě ono - ve které fázi vývoje to je. Jasně, je to slovíčkaření, ale - v prvním trimestru (embryonálním vývoji) působí teratogeny (třeba ty zarděnky) tak, že se něco zásadního porouchá - já říkám dětem, že se jim narodí třeba "dvouhlavá saň". Pak už je jedinec hotový, ale vlivem nepříznivých okolností se může potratit nebo předčasně narodit. A obojí může být problém.

14.6.2020 11:23
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

"jsem tuhle vetu vůbec nepochopila"

Ale no tak, to tady fakt budeme takto slovíčkařit? Samozřejmě jsem myslela přenos borelií z klíštěte na své potomstvo, tedy potomstvo klíštěte.

14.6.2020 11:23
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

lesnížínka napsal(a):

Očkování je účinné i v dospělosti, jen se musí obnovit.

14.6.2020 11:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):
Očkování je účinné i v dospělosti, jen se musí obnovit.

Tak právě o to jde. Nemá smysl očkovat děti, kterým tahle nemoc nijak nevadí, bylo by důležitější když už, tak aby se očkovali třeba 20letí.

14.6.2020 11:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):

Ale no tak, to tady fakt budeme takto slovíčkařit? Samozřejmě jsem myslela přenos borelií z klíštěte na své potomstvo, tedy potomstvo klíštěte.

Ajo, nechtěla jsem slovíčkařit, ale opravdu jsem to nepochopila.

Jinak je to zase o úhlu pohledu - ten kdo se snaží psa maximálně chránit a hledí si ho (jako třeba ty), tak většinou klíště zaregistruje dřív, než úplně nachlastaný odpadne někde do trávy, aby dokončilo své vývojové stadium a reprodukovalo se - to s mnohem větší pravděpodobností skončí svoji životní pouť ve Tvých rukách 😉. A naopak tam, kde lidi své psy nekontrolují a nechrání, tak ani neočkují.

14.6.2020 11:43

PumaCZ napsal(a):

to není slovickareni.
my to fakt nechapeme, co má to ockovaní delat.

jsem myslela přenos borelií z klíštěte na své potomstvo, tedy potomstvo klíštěte. “

a tohle mi to ještě vic zamotalo.
porad ale vubec nechapu.

jak ockovaní psa souvisi s prenosem borelii z klistete na potomstvo klistete?

14.6.2020 11:47

PumaCZ napsal(a):

Já si teda stále sedím na vedení. Jak se zabrání přenosu boreliózy (na potomstvo klíštěte) tím, že klíště bude sát na očkovaném psu? Jako aby se tím chránili i lidi. Jestli jsem to napsala srozumitelně. Vlastně - klíště saje krev s protilátkami a ty baktérie v něm to zabije? Fakt se ptám bez ironie. Nevíte někdo? Safra, musím se zeptat kolegyně parazitoložky, nasadila jste mi brouka do hlavy.

14.6.2020 11:51
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Já si teda stále sedím na vedení. Jak se zabrání přenosu boreliózy (na potomstvo klíštěte) tím, že klíště bude sát na očkovaném psu? Jako aby se tím chránili i lidi. Jestli jsem to napsala srozumitelně. Vlastně - klíště saje krev s protilátkami a ty baktérie v něm to zabije? Fakt se ptám bez ironie. Nevíte někdo? Safra, musím se zeptat kolegyně parazitoložky, nasadila jste mi brouka do hlavy.

Jak říkám, sama nevím, jak to funguje, a chci se zeptat na katedře parazitologie, až tam budu. Ale včera mi veterinář, který našeho psa očkoval, tvrdil, že očkováním se při nasátí krve klíštětem ničí samotné borelie v něm obsažené. Tím pádem, i když to původně nakažené klíště odpadne a naklade vajíčka, jeho potomstvo již dále borelie nešíří. Ale slyšela jsem toto poprvé, tak se chci zeptat lidí, co se parazitologií zabývají, zda to tak opravdu je.

14.6.2020 11:52

klíště saje krev s protilátkami a ty baktérie v něm to zabije?

me to prijde jako sci.fi.
mozna ne ze zabije, ale kliste ziska imunitu jakoby bylo samo ockovane??

no to by me zajimal výzkum na tohle, jak by probihal. ani to si nedokazu predstavit

14.6.2020 11:53
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

no to by me zajimal výzkum na tohle, jak by probihal. ani to si nedokazu predstavit

Mně právě také. Hlavně, kdyby to byla pravda, tak to očkování pak bude podle mě i povinné, aby se nákaza alespoň lokálně vymýtila.

14.6.2020 11:55

Klíště imunitu nepotřebuje, jemu borelie nevadí. Jdu volat.

14.6.2020 11:57
Terven

XXX.XXX.110.191

PumaCZ napsal(a):
Mně právě také. Hlavně, kdyby to byla pravda, tak to očkování pak bude podle mě i povinné, aby se nákaza alespoň lokálně vymýtila.

Tak takovýho povinnýho očkování bych se upřímně děsila.

14.6.2020 11:58
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Ajo, nechtěla jsem slovíčkařit, ale opravdu jsem to nepochopila.

Jinak je to zase o úhlu pohledu - ten kdo se snaží psa maximálně chránit a hledí si ho (jako třeba ty), tak většinou klíště zaregistruje dřív, než úplně nachlastaný odpadne někde do trávy, aby dokončilo své vývojové stadium a reprodukovalo se - to s mnohem větší pravděpodobností skončí svoji životní pouť ve Tvých rukách 😉. A naopak tam, kde lidi své psy nekontrolují a nechrání, tak ani neočkují.

Mně to právě přišlo jako slovíčkaření, promiň :)

Jak už jsem psala výše, slyšela jsem to poprvé a samotnou mě zajímá, zda na tom je něco pravdy. nepřijde mi to možné, protože očkování funguje na jiném mechanismu. Tedy tak, že se do zvířete/člověka vpraví buď oslabený patogen či jeho fragmenty, na které si pak tělo vytvoří vlastní protilátky, takže v případě opravdové nákazy imunitní systém zareaguje mnohem rychleji a specifičtěji, takže se spíš s patogenem vypořádá.

edit: Jinak já ty klíšťata často nezaregistrovala, i když byla nasátá. To si je potom Hachi vytáhnul sám :/ On jak je chlupatý, tak jsou vážně blbě vidět. I při drbání na ně člověk narazí jen náhodou. A dvě měl tak dementně z vnitřní strany kolene schované v chlupech, že kdyby si je nezačal vytahovat sám, tak o nich vůbec netuším.

14.6.2020 12:02
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Klíště imunitu nepotřebuje, jemu borelie nevadí. Jdu volat.

Dejte vědět, já se do školy dostanu až příští týden. Ale napadlo mě ještě napsat email panu docentovi Votýpkovi, tak pokud nezjistíte, zeptám se přímo jeho :)

14.6.2020 12:03

PumaCZ napsal(a):

nedava smysl povinne ockovat psy a zadné jiné zivocichy, neb:

"Rezervoárem je více než 200 druhů savců, plazů a ptáků (zejm. hlodavci, veverka, psi, kočky, ovce, kozy, srnci, divoká prasata a skot). Člověk je pouze náhodným hostitelem"

14.6.2020 12:05

PumaCZ napsal(a):
Jak říkám, sama nevím, jak to funguje, a chci se zeptat na katedře parazitologie, až tam budu. Ale včera mi veterinář, který našeho psa očkoval, tvrdil, že očkováním se při nasátí krve klíštětem ničí samotné borelie v něm obsažené. Tím pádem, i když to původně nakažené klíště odpadne a naklade vajíčka, jeho potomstvo již dále borelie nešíří. Ale slyšela jsem toto poprvé, tak se chci zeptat lidí, co se parazitologií zabývají, zda to tak opravdu je.

Zní to logicky, ale ani kolegyně si není jistá. Vyptejte se na té katedře, jestli už něco vykoumali a dejte prosím vědět. Zajímá nás to.

14.6.2020 12:06
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):

Jo, tak nějak bych si to myslela taky. Ale jestli to jde udělat, tedy vyrobit takovu očkovací látku fakt netuším.

14.6.2020 12:06
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

nedava smysl povinne ockovat psy a zadné jiné zivocichy, neb:

"Rezervoárem je více než 200 druhů savců, plazů a ptáků (zejm. hlodavci, veverka, psi, kočky, ovce, kozy, srnci, divoká prasata a skot). Člověk je pouze náhodným hostitelem"

Já bych v tom smysl viděla, vzhledem k tomu, že psi a kočky si člověk drží nejblíž. Ale je to diskutabilní, souhlasím :)

14.6.2020 12:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):

Už vidím, jak někdo honí srny, zajíce, a hlodavce, aby je naočkoval - díky nim klíšťata dokončují vývojové stadium, a množí se. Pes domácí a člověk v tom hraje úplně mizivou roli (člověk úplně)

14.6.2020 12:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

PumaCZ napsal(a):
Mně to právě přišlo jako slovíčkaření, promiň :)

Jak už jsem psala výše, slyšela jsem to poprvé a samotnou mě zajímá, zda na tom je něco pravdy. nepřijde mi to možné, protože očkování funguje na jiném mechanismu. Tedy tak, že se do zvířete/člověka vpraví buď oslabený patogen či jeho fragmenty, na které si pak tělo vytvoří vlastní protilátky, takže v případě opravdové nákazy imunitní systém zareaguje mnohem rychleji a specifičtěji, takže se spíš s patogenem vypořádá.

edit: Jinak já ty klíšťata často nezaregistrovala, i když byla nasátá. To si je potom Hachi vytáhnul sám :/ On jak je chlupatý, tak jsou vážně blbě vidět. I při drbání na ně člověk narazí jen náhodou. A dvě měl tak dementně z vnitřní strany kolene schované v chlupech, že kdyby si je nezačal vytahovat sám, tak o nich vůbec netuším.

Prohlížím psa podrobně ráno(i teď, když má Bravecto) a zběžně pokaždé, když se ke mně příblíží Ne, u chlupatého psa nemáte šanci najít všechna klíšťata, leda omylem. Na záda mu nelezou, no stačilo, že jsem po vykoupání z ramen vytahala podsadu a za dva dny tam měl 7! klíšťat. To bylo ještě před Bravectem. Pořád si olizuje packu. Šmarjá, co tam zas lížeš, zas si tam vylížeš bolák, jak na té druhé. Dobře, tak začnu prohlížet i ty prsty a on v meziprstí nacucané už částečně rozkouslé klíště. No velice jsem se omlouvala, že jsem mu nevěřila, že tam fakt něco má Zřejmě bylo i na té druhé pacce, ale to jsem nenašla, asi už bylo dávno pryč.

14.6.2020 12:32

PumaCZ napsal(a):
Já bych v tom smysl viděla, vzhledem k tomu, že psi a kočky si člověk drží nejblíž. Ale je to diskutabilní, souhlasím :)

Ale je to diskutabilní, souhlasím :) “

napadají mě jiné výrazy

14.6.2020 12:38
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Už vidím, jak někdo honí srny, zajíce, a hlodavce, aby je naočkoval - díky nim klíšťata dokončují vývojové stadium, a množí se. Pes domácí a člověk v tom hraje úplně mizivou roli (člověk úplně)

Proto jsem psala lokálně. Třeba ve městech apod by podle mě minimálně redukce nakažených klíšťat možná byla :)

14.6.2020 12:38
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Zní to logicky, ale ani kolegyně si není jistá. Vyptejte se na té katedře, jestli už něco vykoumali a dejte prosím vědět. Zajímá nás to.

Už jsem psala panu docentovi, tak dám vědět, pokud se ozve :)

14.6.2020 12:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):
Proto jsem psala lokálně. Třeba ve městech apod by podle mě minimálně redukce nakažených klíšťat možná byla :)

Myslím, že i ve městech jsou primárními hostiteli hlodavci, ježci a kočky.

14.6.2020 12:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Navíc tato zvířata ty klíšťata nosí i ze vzdálenějších lokalit, takže to není uzavřený koloběh

14.6.2020 12:49
Terven

XXX.XXX.110.191

PumaCZ napsal(a):

Tím, že by majitelé dostali k povinnýmu čipu ještě povinnost očkovat boreliózu? Děkuju pěkně
Asi by se lidi měli naučit žít s jistou mírou rizika. Nelze hledat uspokojení v eliminaci všeho, co nás ohrožuje, ať už reálně nebo jen v naší fantazii.
Očkování je dobrý sluha, ale zlý pán. A jestli někdo považuje za výhru nechat sebe nebo své zvíře naočkovat proti každé nemoci, na kterou je nebo bude vynalezena vakcína, protože přece - je to blbá nemoc a je lepší ji nedostat...myslím, že v dlouhodobějším horizontu bude čelit ohrožení ještě blbějšímu. Ale každýho věc. Jen bych fakt nerada, aby někdo nařídil povinně něco, co by mejm psům přineslo víc problémů než užitku.

14.6.2020 12:52

PumaCZ napsal(a):

Já nevím, ony ty bestie parazitují na všem - savcích, ptácích, viděla jsem je i na ještěrce. A tohle všechno v těch městech žije taky.

14.6.2020 15:33
fikovnice

XXX.XXX.135.203

lesnížínka napsal(a):

Ahojky. Já bych se proti chřipce velmi pravděpodobně taky nedala očkovat. Virus chřipky se v čase mění, probíhá shift, ev. drift, prostě se mění jeho antigenní vlastnosti. A já nevěřím, že se dá stoprocentně odhadnout, zda něco takového v sezóně proběhne, pominu-li navíc to, že je více kmenů chřipky. Benefit musí být větší než risk (alespoň pro mě). A znám x lidí, kteří zareagovali na "běžná" očkování, někdy šlo i o nebezpečnou reakci. A jinak sdílím názor "Balu" na očkování malých dětí, v tomto nejsem taková ta sluníčkářská žena odmítající nejen očkování, ale doktory, školy, a podobně. To jsou podle mě blázni!

14.6.2020 17:38
PumaCZ

XXX.XXX.222.99

Tak je to pí*ovina :)

"Zdravím a přeji pěkný den,
Vakcína pouze ochrání před přenosem bakterií z klíštěte na psa, a tedy i před infekcí psa a případným rozvojem klinických příznaků borreliózy.
Vakcína nemá žádné účinky na klíště samotné.
Stejně tak přenos borrelií z klíště (samice) na potomky je velmi málo pravděpodobné (u viru klíšť. enc. je to běžnější, u bakterií je to ale velmi vzácné).
Rovněž tak nebezpečí, že by se klíště nakazilo na psu a následně napadlo člověka je celkem malá.
Takže bych řekl, že očkování chrání především a hlavně psa, s lidmi toho nemá moc co do činění.
JV "

14.6.2020 19:31

Aaa. Na moje vyrazy nakonec doslo😂

14.6.2020 19:41

PumaCZ napsal(a):
Tak je to pí*ovina :)

"Zdravím a přeji pěkný den,
Vakcína pouze ochrání před přenosem bakterií z klíštěte na psa, a tedy i před infekcí psa a případným rozvojem klinických příznaků borreliózy.
Vakcína nemá žádné účinky na klíště samotné.
Stejně tak přenos borrelií z klíště (samice) na potomky je velmi málo pravděpodobné (u viru klíšť. enc. je to běžnější, u bakterií je to ale velmi vzácné).
Rovněž tak nebezpečí, že by se klíště nakazilo na psu a následně napadlo člověka je celkem malá.
Takže bych řekl, že očkování chrání především a hlavně psa, s lidmi toho nemá moc co do činění.
JV "

Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík