Jak naučit dvě štěňata vykonávat potřebu?

Maltézský psík
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2020 00:09

Přeji všem příjemný den.
Nevím, ,jak jinak tuto diskuzi nazvat a jdu si zde pro názor, radu a jiný pohled na věc.
V březnu tohoto roku nám bohužel při pandemii Covid19 zemřela fenka 10,5 roku rasy bišonek. Žijeme s partnerem na malém městě cca 25km od Bratislavy a bohužel kvůli pandemii nás v noci odmítl přijmout nebo přijet každý lékař v okolí s tím, že až ráno je možnost. Fenečka prodělala několika násobnou mrtvičku po dobu cca 12 hodin ( odpoledne -> noc) a byla to opravdu velká a těžká rána pro celou naší domácnost, když to její tělíčko dvě hodiny před možností návštěvy lékaře s uspáním to vzdalo.
Partner se s tím vyrovnával velmi těžko, já ještě hůře, protože jsem fenečku znala od štěněte a nakonec jsme si jí jako 8 letou vzala od rodinných příslušníků, kteří na pokraji rozvodu oznámili, že buď si ji někdo vezme, protože se o ní starat nechtějí, operace ji platit nebudou, nebo ji dají do útulku ( ano, zřejmě si o těchto lidech myslíte to co já) a i když byla již nemocná ( nádory, shnilé zuby, téměř úplně slepá - zákal) i přes to jsme ji zaplatili operace a postarali se o ni.
Již od štěněte byla klidná, bázlivá a vykonání potřeby venku uměla po 3. měsíci, kdy si i sama řekla. Mnoho z toho jsme ji naučila já, protože ji často už od mala dávali k babičce, kam jsem jezdila na víkendy ( a poté jsem bydlela na studiu) kvůli jejich ,, wellness výletům, lítání po párty apod." stejně tak jsem po škole jezdila venčit a postarat se, když pracovali na dlouhé šichty. A tak jsem to byla já, kdo se pejskovi věnoval vesměs nejvíce a nakonec jsem ji přece nemohla nechat jen tak strčit a dožít nemocnou do útulku..
Píši to z důvodu toho, abych objasnila, kde je problém nyní.
Po smrti fenečky, kterou jsme jak jsem napsala nesli velmi špatně ( jsem onkologický pacient, držela mě nahoře při léčbách i ztrátě dítěte), jsem partnerovi jasně řekla, dala najevo a snažila se promluvit, že se na dalšího pejska necítím a potřebuji čas. I přes to, že jsme fenečku měli pouze poslední necelých 2,5 roku, byla plnohodnotným členem rodiny, kde jsem po operaci i 3 dny nespala, jen abych se o ni starala a byla u ní, kdykoliv potřebovala, stejně jako byla ona u mě po každé léčbě. Partner mi vše odkýval, avšak k mému překvapení, zklamání a nebrání v úvahu toho co jsem mu vyjádřila, mi dva dny poté přinesl dvě malá štěňata maltézského psíka, že pani prodávala pár km od náš 6. týdenní a on , když to viděl, nemohl je tam nechat. Uznávám, bylo těžké si najít cestu, ale snažím se a miluji je, i když mi moje babuška chybí a velmi těžko to zvládám psychicky, život mi naplňují a dávají nový směr...
Maltéžáčci jsou holka a kluk - sourozenci. Jsou neuvěřitelně chytří. Jsou jim 4 měsíce a zvládají spousty povelů( sedni, místo, fuj, ne, pac, ticho, dolů,čekej, ven, domů..), poslouchají jak mají a vědí co je dobře a špatně. Venku chodi v blízkosti ( i když taky někdy zazlobí), ale na zavolání přijdou, ačkoliv zrovna okolo tohoto měsíce se přestávají držet máminy sukně a troufají si čím dál více, ovšem vědí, že jim to stejně neprojde a poslechnout musí .. A nyní přichází největší jádro problému. Ačkoliv jsou opravdu chytří a učí se i od sebe, pořád máme problémy s venčením, vykonáváním potřeby venku/doma a pohybem po bytě. Vzhledem k tomu, že partnera zřejmě omrzeli a když zjistil, že to nebude fungovat jako se starou fenkou ( několik hodin spánku, vyjít před barák vyčůrat a domu), ale musí se jim věnovat, hodil to na krk mě a člověk je z toho opravdu unavený a hlavně, když jsou na jeho zdr.stav pejsci dokonce dva. Nemám to srdce jednoho dát pryč a tak se to snažím opravdu zvládnout sama za sebe, jen si už nevím rady a je to velmi náročné fyzicky i psychicky.
Venku se mi oba dva vyčůrají i vykakají. Chodíme každé cca 2-3 hodiny ( přes noc vydrží i 8 hodin bez problémů), ale nima hodinu chodím, nechávám je vyběhat na louce, u rybníka apod. nebo jen vykonat potřebu a šup domu, stejně do pulhodiny se mi vyprázdní doma znova.. Jsme zoufalá. Pořídili jsme jim ohrádku, kde v noci spí a jsou zavření ( je to opravdu velká ohrádka a je dána v rohu takže měli cca 120/180 výběh určitě a mohli si v ní hrát a hýbat), přes den je vždy otevřená a tak se pohybují po bytě, nebo si vybíhají ven na ohrazenou předzahrádku s trávou ( žijeme ve velkém domě, rozděleným na 4 byty - 2 nahoře s balkonem a dva dole z malou předzahrádkou). I přes to, že můžou ven a vědí, že vykonat potřebu venku je správně a dokonce mají plenku v ohrádce pro všechny případy - , tak si kolikrát prostě čupnou na podlahu doma a udělají to kdekoliv ( kuchyně, chodba, obývák) a tak je vždy vezmu a donesu ven na trávu. Zkoušela jsem tlesknout, udělat rachot. cokoliv, ale čůrat nepřestanou, takže jediná možnost je dát hlasem najevo , že to je špatně a až to ,,dokončí" tak odnést ven a ukázat s povelem tady čůrat.. Jsem zoufalá protože nepomáhá nic. když jsme si je brali, byla velká zima a nesměli ještě ven, tak to pomalu odbourávám častým venčením, aby možnost čůrat na plenu vůbec neměli a za celých cca 24 hodin udělají tak jednu, dvě, někdy žádnou loužičku na plenu a bohužel někdy i na podlahu, když se netrefí, nebo čůrají naráz a tak to jeden hodí na plenu a druhý na volnou podlahu v ohrádce. Psi nebiji a neprosazuji ani máchání čumáku apod. Vždy pouze zvýším hlas a vědí, že to je špatně. Komunikuji jednoduchýma větama ,, to se nedělá to je fuj, co to je , ty víš že nesmíš apod.. Poslouchají, vnímají a vědí, že to je špatně. Dostala jsem samozřejmě mnoho rad od příbuzných a lidí z venku, že fyzicky trestat, vytahat za kůži, ale když vnímají, vždy přijdou, sednou si, poslouchají jak hudruji a pak se na omluvu o mě otírají, ukazují bříška a snaží se dát pusinku, což dokazuje, že si to uvědomují a omlouvají se, odmítám přejít k fyzickým trestům, za žádných extrémně nezbytných okolností. Fenečka i přes to, jaká je to paličanda, na každý křik , třeba v hádce ( jednou my), ale hlavně několikrát týdně sousedi, reaguje bázlivě a klepe se, kor když tam začnou házet věcmi...Takže opravdu nechci zvyšovat strach co není nutný a křičet, nebo dát přes zadek, když nejde o život, ale vím, že ji před tím nemohu neustále chránit. Svět je svět, ale bojím se, aby nebyla pak labilní strachy..
Bohužel jim plenku nemůžu úplně vzít, protože se stane, že se jeden vzbudí a potřebuje, když druhý spí a při pokusu vzít jednoho ven a druhé nechat spát, jsem se se setkala akorát s hysterickým záchvatem a loužičkou v ohrádce , v lepším případě na podlaze od toho ,,spícího" a nebo zase se mi ten ,, spící" nevyčůral venku, protože nepotřeboval a pak mi to stejně udělal doma o chvíli později.
Nakonec jsem to udělala velmi nerada, ale zmenšila jsem dnes ohrádku tak, že tam nemají žádnou volnou podlahu, ale pouze velký pelech na spaní, plenu u dviřek do ohrádky a misky, aby nedostali vůbec příležitost to hodit na podlahu a spojit si to tak, že když je podlaha i jinde, že můžou i tam.
Nevím, zda jsem udělala správně jim takto omezit místo, nechtěla jsem je omezovat v pohybu, když jsem mimo byt, nebo na noc, ale zároveň si myslím, že když odbourám spojení podlahy s čůráním a budu striktně dodržovat chození ven a po intervalech odebírání pleny přes den, že si už řeknou pak sami, nebo si v teplých dnech vylezou sami ven na předzahrádku.
Co myslíte Vy? Jak naučit dva roubíře, kde jeden se vyčůrá mimo a druhý i když ví, že je to špatně, to udělá taky , tomu, aby si nespojovali podlahu a byt s vyprazdňováním?Opravdu je potřeba omezit místo v kleci, aby nedostali na podlahu příležitost? Nemohu je při tom, když jsou venku z klece po bytě pustit z očí momentálně, a velmi mne to omezuje v každodenních činnostech co jsou potřeba udělat a není možné, aby každý člověk za psem lítal 24/7 a kor za dvěma. Bohužel na předzahrádce naprosto upřímně nevěřím sousedům, nemáme dobré vztahy a bohužel užívají návykové omamné látky- proto ty gradované hádky, aby mi branku neotevřeli ( není na zamčení bohužel)a psi neutekli ( jsou velmi přátelští hlavně vůči dětem), ovšem jakmile nechám otevřené dveře do předzahrádky, abych slyšela a viděla kde jsou, běhají mi do bytu a opět se opakuje situace s ,,čupnutím doma". Bohužel byt je pronajatý a nemohu si dovolit mít zničené podlahy a nábytek a tak lítám a každou louži a kousání okamžitě hlídám, ale nejde to tak pořád..
Děkuji všem za přečtení. Tak nějak jsem se potřebovala vypsat a doufám, že mne zde nezlynčujete, ale dostane se mi dobré rady, nebo ujištění. Dělám opravdu co mohu, aby byla štěňata spokojená a vše bylo jak má být.
Přeji příjemný den všem.

14.6.2020 00:53
b.k

XXX.XXX.210.234

Máte to těžké vzhledem k tomu,že nejvíc času a sil potřebujete sama pro sebe.Držím Vám palce.
Na Vašem místě bych pejsky vrátila,prodala,darovala.
Nemůžete za to - nemoc je svině - nicméně za to nemůže ani to štěně,které opravdu potřebuje spousty aktivit.....
A jen zahrádka případně malá jen venčící procházka je málo . No a o tom to je.
Režim,který uvádíte by možná vyhovoval staršímu pejskovi třeba z útulku a určitě by Vám byl víc oporou než poblázněné štěně - notabene dvě

14.6.2020 00:59

Nechci to napsat nikterak necitlivě, soucítím s Vámi a přeji Vám brzké uzdravení a zotavení se z Vaší ztráty, ale obávám se, že jste si zadělala na problém těmi plenami. Dokud nepřestanete hledat výmluvy a nezrušíte je, a následně se psy nebudete intenzivně pracovat, nečekejte zádadní zlepšení. Štěně nevidí rozdíl mezi konáním potřeby na plenu a na jinou textilii nebo podlahu. Odnáší si z toho zprávu, že dělat tyto věci doma je ok. A nejspíš jsou z Vás oba pejsci zmatení, protože někdy Vám to nevadí a někdy ano.

Nahlédněte do toho tématu, v posledních dnech tam o tomto probíhala docela plodná diskuze.

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3691529/cura-a-kadi-do-postele?from-list=1#a3692656

To zavírání do ohrádek / kennelek / chodeb / koupelen je kapitola sama pro sebe. Není mi to sympatické - můj pes měl vždy volný pohyb, kde si přál (zavírala jsem před ním jen koupelnu s čistícími prostředky z bezpečnostních důvodů) a vždy k oboustranné spokojenosti. Ale každý si to zařizuje dle vlastního uvážení...

PS Jinak souhlasím s reakcí nade mnou. Pokud je Váš stav vážný a je to nad Vaše síly, zvážila bych v tomto případě nalezení jiného domova pro oba pejsky. Na partnera bych se zlobils, Vaše potřeby by měly jistě být prioritou. Držím Vám palce, ať jste brzy fit a ať to s pejsky dopadne co nejlépe (ať už to znamená cokoli).

14.6.2020 01:14

Děkuji za odpověď. Již jsem po léčbě, ale i když to je půlrok, někdy se ta psychika za dobu 3 let onkologického onemocnění, potratu a smrti blízkého pejska ukáže a je to těžké, ovšem věřím tomu, že jsem silná osoba a zvládám to dobře a funguji stále.
Asi jsem to špatně napsala, ale venčení chodím dlouhé , aspoň hodinové procházky každé 2-3 hodiny ( podle počasí samozřejmě, ale ať prší, nebo je sluníčko, vždy aspoň na 30 minut venku jsme). Zkoušela jsme kratší interval, kvůli tomu čůraní doma, ale vyjde to nastejno, ať čůrají venku i 2x za hodinu, stejně pak do to pulhoďky udělají doma a nebo i po krátkém venčení.
Děkuji za rady. Pleny chci dát pryč, ale bojím se. Přece jenom pronajatý byt a psy jsou dva, kdy opravdu to nedělaji ve stejnou vteřinu a to bych taky nemusela chodit vůbec domu. Zatím se to omezilo díky chození ven za poslední 3 dny na 1 louzicku od kluka za den, holka vydrží ven a v noci necuraji vubec, to vybehnu jeste v zupanu aspon do aleje, co mame pred domem a to do 15 mentru po chuzi v trave uz oba curaji jako o zivot. Ono to je stavene tak, ze mame u bytu predzahradku, pak branku, velkou branu na auta a pak alej a tam chodime, nebo na druhou stranu do luk a k rybniku ( jsme na kraji mestecka) a tak se snazim co nejvice je navyknout na travu. Chapu, ze jim jsou jen 4 mesice, ale myslim, ze si ,, vedeme aspon s curanim venku dobre" a doma to MUSIME dopilovat. Zatim plenu vezmu treba na hodinu ze 2 co jsou doma, zacnu to zvysovat a pak jen na noc, nebo vubec, ovsem nevim, co delat kdyz to delaji doma. Vedi, ze to je spatne ,ale ne a ne prestat s tim, nebo si vlezt aspon do ohradky...

14.6.2020 01:30

Jinak nemusíte se bát necitlivosti, každý to máme nějak, každý se pomalu učí a zkouší a já to chápu a jsem opravdu vděčná za každou radu. Něco jiného je vidět psa a vychovávat hodinu dvě denně, nebo víkendy/ týden o někoho dovolené a něco jiného je mít prcka od mimina a tuplem dva.Kdy po sobě opakují jak to dobré, tak to zlé
Snažím se to zvládat, problém je spíše doma, kdy partner mi to vše hodil na krk, protože to není, jak byl zvyklý, ale o tom, že aspoň jeden, nebo oba půjdou pryč slyšet nechce a ja po tolika práce a nalezení vztahu k nim také dvakrát ne.
JInak ohledně ohrádky, vím, není to moc fajn, ale radši ohrádku , než uzavřenou klec a především to je bohužel vzhledem k tomu jak řádí, pronájmu a jejich věku zatím potřeba.. :/ Berou to jako svoje útočiště a jejich místo a aspon v noci mam jistotu a klid, že neco neznici a ve sve podstate az na par vzbuzeni celou noc spi. Ráda bych jim nechala volnější pohyb i v noci, ale jak říkám stejne spi a od rána co večera mají ohrádku otevřenou.Nanestesti byt máme stavěný do účkové kuchyněspojene s obyvakem, dlouhé chodby, do které nevidím, pokud si nestoupnu mezi kuchyň a obývák, takze já jediné co dělám, že furt lítam za jeden a druhý roh, abych viděla, zda se tam ,, nevyto" .. A to je mazec teda se dvěma hyperkativníma štěnatama, když třeba vaříte, nebo potřebujete uklízet. :D
Chci to zvládnout, věřím, že to zvládnu. Jen doufám v trošku podpory a právě nějakou pozitivní radu..

14.6.2020 01:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji za odpověď. Již jsem po léčbě, ale i když to je půlrok, někdy se ta psychika za dobu 3 let onkologického onemocnění, potratu a smrti blízkého pejska ukáže a je to těžké, ovšem věřím tomu, že jsem silná osoba a zvládám to dobře a funguji stále.
Asi jsem to špatně napsala, ale venčení chodím dlouhé , aspoň hodinové procházky každé 2-3 hodiny ( podle počasí samozřejmě, ale ať prší, nebo je sluníčko, vždy aspoň na 30 minut venku jsme). Zkoušela jsme kratší interval, kvůli tomu čůraní doma, ale vyjde to nastejno, ať čůrají venku i 2x za hodinu, stejně pak do to pulhoďky udělají doma a nebo i po krátkém venčení.
Děkuji za rady. Pleny chci dát pryč, ale bojím se. Přece jenom pronajatý byt a psy jsou dva, kdy opravdu to nedělaji ve stejnou vteřinu a to bych taky nemusela chodit vůbec domu. Zatím se to omezilo díky chození ven za poslední 3 dny na 1 louzicku od kluka za den, holka vydrží ven a v noci necuraji vubec, to vybehnu jeste v zupanu aspon do aleje, co mame pred domem a to do 15 mentru po chuzi v trave uz oba curaji jako o zivot. Ono to je stavene tak, ze mame u bytu predzahradku, pak branku, velkou branu na auta a pak alej a tam chodime, nebo na druhou stranu do luk a k rybniku ( jsme na kraji mestecka) a tak se snazim co nejvice je navyknout na travu. Chapu, ze jim jsou jen 4 mesice, ale myslim, ze si ,, vedeme aspon s curanim venku dobre" a doma to MUSIME dopilovat. Zatim plenu vezmu treba na hodinu ze 2 co jsou doma, zacnu to zvysovat a pak jen na noc, nebo vubec, ovsem nevim, co delat kdyz to delaji doma. Vedi, ze to je spatne ,ale ne a ne prestat s tim, nebo si vlezt aspon do ohradky...

Já Vám fandím, vážně, a ráda bych Vás podpořila radou. Ale Vy to, zdá se, nechápete - musíte být prostě důsledná. Bez výjimek. Jsou to psi - nemají kapacitu na to, aby pochopili koncept pleny, obzvlášť s tím, že jednu hodinu je ok vyprazdňovat se doma a druhou nikoli. Rozhodněte se, co od nich v příštích letech chcete (venčit výhradně venku nebo i doma), a pak buďte důsledná a konzistentní. Oni nevědí, co pokládáte za špatné, dáváte jim smíšenou zpětnou vazbu.

S tím bytem se mi zdáte trochu úzkostlivá (i když to svým způsobem chápu). Jedna loužička podlahu nezničí a zbytečně si tím kazíte ostatní úspěchy (oba vydrží celou noc, fena i přes den).

A s tím spaním - já v tom právě nevidím rozdíl (v tom smyslu, že mi omezování pohybu připadá zbytečné), když pes stejně celou noc spí. Stejně tak jako zavřený v ohrádce může být zavřený se mnou v ložnici. Ale respektuji, že tohle máme každy jinak, a že diskuze je o něčem jiném. :) Jen mi to nedalo, pardon.

14.6.2020 02:07

Ja to opravdu chapu. Důsledná byt chci, jen je to složitější v tom, ze treba dneska bylo u nas 31 stupňů az do 9 do vecera a mesto kde ziji je proste plac bez kopců plne betonových domu a cest a to horko je priserne a to 7 metru sirok alej nezmeni a tahat do toho na hodinu kazde dve hodiny ven stene, kteremu jsou 4 mesice mi dělá obavy. Stejne tak cesta k rybniku je skoro 700 metru po betonu. Takze jsem vdecna za předzahrádku na severu ve stínu aspon pro ne..
Kdyz uz funguji a vse se ok, kluk to zase ,, zkazi".. A holka to udela po nem. Jak rikam jsem dusledna. Nekdy vstanu, jelikoz mam lehky spanek a vzbudi me kdyz se hybou v pelechu a hned je čapnu na dvojvoditko a ven i v noci.. Kdyby aspoň doma cmuchali pred vykonanim potreby, ale oni nejsou ani neklidni, necuchaji, netoci se. Proste sednou a tak i kdyz mi to udelaji pulmetru od nohy, neda se to stihnout, leda bych je chcijici tahla po byte ven.
Ohledne bytu to je slozite v tom, ze byt byl pri nastehovani vybaveny. Od vytápěných plovoucek po nabytek a za mesic se stehuji do Čech, tak nemusíme vratit byt pocurany po nabytku s nabobtnanyma podlahama.. Najem a kauce nebyly male..
Udelam jak mi radite. Opravdu to chci zvládnout, nehledam vymluvy, jen vim jak stenata funguji a co plati a co ne a i podle toho musim fungovat a snazim se.. Opravdu se snazim.

14.6.2020 14:17
Markéta80

XXX.XXX.224.55

proč si lidi přidělávají úplně zbytečné problémy? přinést dvě štěnata proč? Navíc psa a fenu . To při prvním hárání hned bude problém, pes si možná začne v pubertě značkovat vše v bytě . Jo jsou ještě malá takže nehody budou, jenže on je často fakt záhul jedno štěně a tady jsou 2. Ta plena je problém a velký. I ta ohrádka, naučí se že se své místo znečistuje partnerovi teda nevím co bych řekla ale nic hezkého , přitáhne dvě štěnata a pak nezájem. Vzít si štěnata v 6 týdnech je jasné co to bylo za "chovatelku". To už ví jak je oddělíte až fena bude hárat? Dvě štěnata bych si prostě nevzala, té práce je moc i jedno štěně zabere strašně času a furt hlídat aby těch nehod bylo minimum Pokud by manžel přinesl dvě štěnata tak bych chtěla vědět proč a psa u fen bych si nenechala určitě. Pěkně at se zapojí když si to vymyslel. Hned jel na první inzerát máme 3 feny ale postupně, aby na štěně byl čas. I chovatelka řekla že dvě štěnata si vzít je nerozum Já bych teda měla asi strach jak je pak uhlídám a aby pes si ten byt neznačkoval Hodně štěstí, bude to fakt náročné . Trvala bych fakt at se partner zapojí že to sama nezvládnu. Navíc když měl tak pitomý nápad

14.6.2020 19:21
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Jestli máte trošku pud sebezáchovy, dejte 1 štěně pryč.
Nemusíte ho litovat, zvykne si rychle.

14.6.2020 22:44

Po dosti nepříjemném řešení - téměř hádavém jsem partnerovi oznámila, že buď bude fungovat, nebo jde kluk pryč a fena zůstane a napise se pouze na me. Stejně tak řeším i ty kastrace, pro všechny případy, ať jsem aspoň informovaná.
Nejsem taková, že pokud nedojde do krajního případu a zvládneme to, tak psi zůstanou. Jiní lidé to zvládli, tak my musíme také, pokud to byť aspoň nějak půjde. Přišla jsem pro radu a zkušenost, jak to vyřešit, aby byla spokojenost a klid na všech stranách. ne promiňte poslouchat necitlivé komentáře o vyhození zvířete jako kusu věci, protože nesedí do ,,dokonalého života a je to starost" a život mě naučil o tohle bojovat a hledat řešení , i když těžsí, než si to zjednodušovat. Preji timto kazdemu prijemny den :) A za sebe toto uzaviram, když nekdo se vyjadrí, snad to jinym pomuze.

15.6.2020 08:50
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.114

Po dosti nepříjemném řešení - téměř hádavém jsem partnerovi oznámila, že buď bude fungovat, nebo jde kluk pryč a fena zůstane a napise se pouze na me. Stejně tak řeším i ty kastrace, pro všechny případy, ať jsem aspoň informovaná.
Nejsem taková, že pokud nedojde do krajního případu a zvládneme to, tak psi zůstanou. Jiní lidé to zvládli, tak my musíme také, pokud to byť aspoň nějak půjde. Přišla jsem pro radu a zkušenost, jak to vyřešit, aby byla spokojenost a klid na všech stranách. ne promiňte poslouchat necitlivé komentáře o vyhození zvířete jako kusu věci, protože nesedí do ,,dokonalého života a je to starost" a život mě naučil o tohle bojovat a hledat řešení , i když těžsí, než si to zjednodušovat. Preji timto kazdemu prijemny den :) A za sebe toto uzaviram, když nekdo se vyjadrí, snad to jinym pomuze.

Kdy je krajní případ?
S partnerem jste se pohádala a možná něco slíbil. Jste si 100% jistá, že to dodrží? Nebo budete čekat několik další měsíců, jestli se náhodou k výchově štěňat nepostaví čelem? Pak bude ten krajní případ?
Pes nakryje fenku v půl roce života. To bude ten krajní případ?
Po roce zjistíte, že jste je k čistotě nevychovala. To bude ten krajní případ?

život mě naučil o tohle bojovat a hledat řešení , i když těžsí, než si to zjednodušovat
Vy máte štěňata jako trest nebo překážku, kterou je třeba překonat?????

Je velmi náročné vychovávat dvě stejně stará štěňata, ona si totiž rozumí, stačí aby na sebe mrkla a jsou domluvená hned.
Je dost sobecké doufat, že nenastane krajní případ a nebude muset jedno z domu. Asi je vám jedno, že čím déle u vás budou spolu, tím horší pro ně bude rozdělení.

15.6.2020 09:36

Fiona.Praha napsal(a):
Kdy je krajní případ?
S partnerem jste se pohádala a možná něco slíbil. Jste si 100% jistá, že to dodrží? Nebo budete čekat několik další měsíců, jestli se náhodou k výchově štěňat nepostaví čelem? Pak bude ten krajní případ?
Pes nakryje fenku v půl roce života. To bude ten krajní případ?
Po roce zjistíte, že jste je k čistotě nevychovala. To bude ten krajní případ?

život mě naučil o tohle bojovat a hledat řešení , i když těžsí, než si to zjednodušovat
Vy máte štěňata jako trest nebo překážku, kterou je třeba překonat?????

Je velmi náročné vychovávat dvě stejně stará štěňata, ona si totiž rozumí, stačí aby na sebe mrkla a jsou domluvená hned.
Je dost sobecké doufat, že nenastane krajní případ a nebude muset jedno z domu. Asi je vám jedno, že čím déle u vás budou spolu, tím horší pro ně bude rozdělení.

Já bych do dvou stejně starých štěňat také nešla, bylo by to na mě moc (a štěňata by na tom byla “bita” - málo času jeden na jednoho, komplikovanější budování vztahu...). Jako odstrašující příklad mám sousedy s molosslidním (a velmi ostrým) plemenem. Také mají smíšený pár, i když z jiného vrhu (s různými rodiči), věkový rozdíl asi dva týdny. Tam se pomalu, ale jistě, schyluje k velkému průšvihu (výchovně je to průšvih od začátku, ale je tam i reálná hrozba fyzické likvidace lidí...).

Nevím, co bych na zakladatelčině místě dělala, ale rozhodla bych se rychle. A byla bych u toho rozhodování sama k sobě velmi upřímná...

15.6.2020 09:50
Markéta80

XXX.XXX.224.55

Jde i o to že čím menší štěně tím větší šance že si štěně někdo vezme. Hygiena je pro každého základ a u čím štěněte se s nehodami počítá,ale čím bude starší tím to učení bude složitější. Ale osobně bych se bála nechtěného nakrytí. Ted tady mám dvě hárající feny a když vidím jak blbnou a nastavují se tak to neuhlídám. Jim stačí chvilka a je průser. A kastrovat štěnata taky dobré řešení není . žádné řešení není ideální. Co potom až bude nakryta půlroční fena, navíc sourozencem "chovatelka" byl ráda že se jich zbavila, jinak by to rozmluvil právě kvůli tomuhle co hrozí

15.6.2020 10:25
marushka

XXX.XXX.11.182

Dala bych jedno štěně pryč. Zatím ho v pohodě udate a ono si rychle zvykne. Dávám štěňata, co jdou do zahraničí i ve 4 měsících kvůli očkování a úplně v pohodě to zvládají. To spíš mně je smutno, protože už je na ně člověk zvyklý, ale zároveň právě v tomto věku si fakt začnu uvědomovat, jaký je to mazec vychovávat dvě štěňata najednou.

15.6.2020 17:42

Preji hezky den. Jdu s novym info ohledne rad, co se mi dostalo...
Krajním pripadem uvadim, pokud by se to opravdu nedalo zvládnout se dvema, ale zvladame to momentálně krasne.
Jak mi bylo porazeno, pleny jsou pryc, vydrzi celou noc a pres den s nima chodím kazde 3 hodiny a to opravdu kolikrát ani oba tak casto nepotrebuji, takze pokud jeden z nich za rozmezi 3 hodin nevykona potrebu, jdu jen s jedním treba za hodinu znova. Od vcera nebyla jedina louzicka doma a jsem opravdu dusledna na to. Mame to nastavené tak, ze dokud neudělají potrebu, neni zadne pousteni z voditka a volno na hrani. Jsou oba velmi chytří, povel se nauci za par dni a i ted chapou, co se po nich chce a co musi udělat, protoze ja jsem pan, ja je vencim a j urcuji cas hrani a toho co kdy bude.
Partner se chytnul z nos, kdyz slysel hovor s nasim veterinářem, kam jsem chodila se starou fenou, ze by si kluka bez problemu vzal, pokud by nebylo zbyti a rozhodneme se jen pro jednoho pejska. Ma doma jiz nekolik psu malych plemen a vim, ze ke zviratum ma skvely vztah, venuje se jim a ja budu jej rada, ze by sel k člověku, ktereho zna, nebude tam sam a vet je člověk vel ktery se opravdu postará a ma skvely vztah k nemym tvarim. I kdyz se to nezdá, je hodne lidi, kteri jsou schopny veci dodrzet a vim, ze on, kdyz kde fakt do tuhého, to udělá a bude delat co ma, protože vi, jak zle by to mezi nami a pro psy dopadlo... Dnes jsme u veta byli i osobne a resili jsme kastrace - kdy a koho. Vet udelal vysetreni fenky a ejhle, ona ma prvni zacinajici harani. Uz vcera spinila, ale to jsme prikladali jen zacinajicim hormonalnim zmenam. Dnes otekla buchta a bráchu si drzi od tela..Udelal ji ster a doporucil po 6. mesici kastrovat.
Me samotne prijde harani brzy, ale co mi vet rekl, ze tam mel i ve 4. a 5. mesici hravky malych plemen, tak sance je mala, ale je.

15.6.2020 17:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Udelal ji ster a doporucil po 6. mesici kastrovat.

tak je to VŮL, co honí jen peníze a ví o tom PRD

15.6.2020 17:58

V te době uz na sk nebudu a budu to stejne resit uz v ČR. Pokud mate doporučení na dobrého veta okolo Prahy, rada se ho zeptam, az na 6. mesic dojde.
Volem bych ho nenazyvala. Je to jeden z nejlepších co tu je v okruhu 200 a vic km, nepočítaje ze za nim z nějakého důvodu jezdi i lidi z Čech az z Brna, nebo východu SK, takze to nejaky imbecil, jak to podavate nebude a vzhledem k jejímu brzkemu hormonalnimu vývinu podotknul ze nejlepší je po roce, ovsem pro její i nas klid to neni problem udělat v pulroce i kvuli moznym problemum, kdy cim starsi pes na kastraci, tim vic problémů a ja mu verim, protože nam dvakrat zachranil psa, kdyz to jini,, kolikrat zde doporucovani" vzdali. A maly detail ano branit ho budu, protože se mnohokrat stalo, ze na jeho naklady dal sam kapacku, nebo analgetika, s tim, ze mu to zaplatime priste a pak to odmitl at to nechame byt. Pokud to je takový mega na hovno reznik sprominutim, tak nevidim duvod, proc ma nonstop plno, jezdi po lidech desitky kilometru a o tom, ze jsem nevidela za x navstev jedine zvíře se ho bat a byt u nej ve stresu a zadne negativní hodnoceni, kdy za nim casto chodí jini veterinari az ze Senec apod pro radu a ano u toho jsem byla take... To mluvi za sve a ja jeho usudku věřím i kdyz vy ne

15.6.2020 18:01
impact

XXX.XXX.97.145

lupus4 napsal(a):
Udelal ji ster a doporucil po 6. mesici kastrovat.

tak je to VŮL, co honí jen peníze a ví o tom PRD

Prase je to, neskutečný. Se divim, že ji nevykastroval hned.

15.6.2020 18:07
lupus4

XXX.XXX.205.61

Proč si negativní důsledky ranné kastrace nanastudujete tedy sama ?
To byla zvrácená "móda spotřebního zboží" v USA, kterou se tu často neználci obhajují, ale už i tam přišli na to, že je to špatně...

15.6.2020 18:15

Nu coz. Preji hezky den a dekuji za vase,, komentare".. Zapomněla jsem jak tady laik toho umi vic nez mezinárodně uznavany vet, ale v pohode, nic jineho jsem nečekala. Kazdy tu dela, jako by sežral salamounovo ho*no sprominutim a realita je jinde.. Jen tak dohodim info, ze pokud si kupujete z ciziny stene feny, tak ji mate moznost kastrovat od 4. mesice a verte tomu nebo ne, jde o sampiona se specializovanyma doktorama jen a pouze pro tyto chovatele. Ane nejedna se o priblblou Ameriku.. Navic pokud stene ma hormony v takovým stavu uz 4.mesic, nemusim riskovat nejaky problémy, ktere se vytvori čím bude starsi.. Nastudovala jsem si toho sakra dost a predevsim z oficiálních EU studii, takze také toho dost vim a svemu lékaři verim.
Uz zacinam chapat, ze tady asi kvalitni rady a pomoc nenajdu ano ohledne chcani, protože kazdy zna psa ktery je xset kilometru daleko vic, nez majitel, nebo jeho osetrujici veterinar. Ozvala jsem se lidem, co me podporili aspon nejak, pro ty, co si zde resi jejich ega, protože je nikdo nikdy neposloucha mam jen rozlouceni. Radsi budu mit klidnou hlavu a den, nez resit rypaly, co vi uuuuplne vse a ma tu 3000 příspěvků, kde je 90% jen negativnich, urazejicich a zbytecnych.. Hezky den. Sem uz nepachnu. Zacina se to tu kazdym rokem dostavat do bodu obdobne emimino, maminky cz, nebo modry konik 😂.. Nashledanou a preji pevne zdravi vsem.

15.6.2020 18:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

celé jsem to nečetla ale je to teda síla.
Partner na dvě věci na nic a na h...o dotáhne dva psy od množitele a pak na ně kašle.
Nejste schopná je naučit čurat venku, ohrádka ani žádné řvaní to nevyřeší.
Problémy s partnerem, se sousedy, s majiteli bytu prostě se vším, do toho onkologická nemoc.
Zbavte se obou psů a to co nejdříve.
Já osobně bych se zbavila i takového partnera...............

15.6.2020 18:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

Nastudovala jsem si toho sakra dost a predevsim z oficiálních EU studii,

tak nežvaňte a dejte odkazy, ať se poučíme, jinak jsou to jen kecy v kleci

PS. ...zase se divím, že se vůbec divim ...

15.6.2020 18:42
Markéta80

XXX.XXX.224.55

kastrovat štěně je prostě prasárna . jemu je to ale fuk, on to zvíře doma mít nebude

15.6.2020 19:06
GAELLE

XXX.XXX.55.67

kastrace navíc nevyřeší problémy s ch*caním v bytě

15.6.2020 19:14

Ač nesouhlasím s kastrací štěněte, je to asi menší zlo, než aby fena každé hárání zabřezla. A tady to reálně hrozí. Fakt nechápu, proč si lidi nenechají poradit. Proč sem zadavatelka tedy psala, když je nejchytřejší ze všech?

15.6.2020 19:15

Nu coz. Preji hezky den a dekuji za vase,, komentare".. Zapomněla jsem jak tady laik toho umi vic nez mezinárodně uznavany vet, ale v pohode, nic jineho jsem nečekala. Kazdy tu dela, jako by sežral salamounovo ho*no sprominutim a realita je jinde.. Jen tak dohodim info, ze pokud si kupujete z ciziny stene feny, tak ji mate moznost kastrovat od 4. mesice a verte tomu nebo ne, jde o sampiona se specializovanyma doktorama jen a pouze pro tyto chovatele. Ane nejedna se o priblblou Ameriku.. Navic pokud stene ma hormony v takovým stavu uz 4.mesic, nemusim riskovat nejaky problémy, ktere se vytvori čím bude starsi.. Nastudovala jsem si toho sakra dost a predevsim z oficiálních EU studii, takze také toho dost vim a svemu lékaři verim.
Uz zacinam chapat, ze tady asi kvalitni rady a pomoc nenajdu ano ohledne chcani, protože kazdy zna psa ktery je xset kilometru daleko vic, nez majitel, nebo jeho osetrujici veterinar. Ozvala jsem se lidem, co me podporili aspon nejak, pro ty, co si zde resi jejich ega, protože je nikdo nikdy neposloucha mam jen rozlouceni. Radsi budu mit klidnou hlavu a den, nez resit rypaly, co vi uuuuplne vse a ma tu 3000 příspěvků, kde je 90% jen negativnich, urazejicich a zbytecnych.. Hezky den. Sem uz nepachnu. Zacina se to tu kazdym rokem dostavat do bodu obdobne emimino, maminky cz, nebo modry konik 😂.. Nashledanou a preji pevne zdravi vsem.

Nikdo vás neuráží, ale kastrovat půlroční fenu JE prasárna. A za tím si stojím.

15.6.2020 19:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nikdo vás neuráží, ale kastrovat půlroční fenu JE prasárna. A za tím si stojím.

Souhlasím s Vámi. Ale možná je pořád menší prasárna kastrace než to, aby fena v 5ti měsících zabřezla. A co jsem tak četla příspěvky zadavatelky, tak do toho nemá daleko.

A ještě pro zadavatelku: někde jste tuším psala, že oddělování psů není možné. Nyní už vám fena začala hárat, jak to tedy řešíte?

15.6.2020 19:24
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.181

Preji hezky den. Jdu s novym info ohledne rad, co se mi dostalo...
Krajním pripadem uvadim, pokud by se to opravdu nedalo zvládnout se dvema, ale zvladame to momentálně krasne.
Jak mi bylo porazeno, pleny jsou pryc, vydrzi celou noc a pres den s nima chodím kazde 3 hodiny a to opravdu kolikrát ani oba tak casto nepotrebuji, takze pokud jeden z nich za rozmezi 3 hodin nevykona potrebu, jdu jen s jedním treba za hodinu znova. Od vcera nebyla jedina louzicka doma a jsem opravdu dusledna na to. Mame to nastavené tak, ze dokud neudělají potrebu, neni zadne pousteni z voditka a volno na hrani. Jsou oba velmi chytří, povel se nauci za par dni a i ted chapou, co se po nich chce a co musi udělat, protoze ja jsem pan, ja je vencim a j urcuji cas hrani a toho co kdy bude.
Partner se chytnul z nos, kdyz slysel hovor s nasim veterinářem, kam jsem chodila se starou fenou, ze by si kluka bez problemu vzal, pokud by nebylo zbyti a rozhodneme se jen pro jednoho pejska. Ma doma jiz nekolik psu malych plemen a vim, ze ke zviratum ma skvely vztah, venuje se jim a ja budu jej rada, ze by sel k člověku, ktereho zna, nebude tam sam a vet je člověk vel ktery se opravdu postará a ma skvely vztah k nemym tvarim. I kdyz se to nezdá, je hodne lidi, kteri jsou schopny veci dodrzet a vim, ze on, kdyz kde fakt do tuhého, to udělá a bude delat co ma, protože vi, jak zle by to mezi nami a pro psy dopadlo... Dnes jsme u veta byli i osobne a resili jsme kastrace - kdy a koho. Vet udelal vysetreni fenky a ejhle, ona ma prvni zacinajici harani. Uz vcera spinila, ale to jsme prikladali jen zacinajicim hormonalnim zmenam. Dnes otekla buchta a bráchu si drzi od tela..Udelal ji ster a doporucil po 6. mesici kastrovat.
Me samotne prijde harani brzy, ale co mi vet rekl, ze tam mel i ve 4. a 5. mesici hravky malych plemen, tak sance je mala, ale je.

A teď ještě, prosím, tu o Červené Karkulce

15.6.2020 19:25

marcelaamax napsal(a):
Souhlasím s Vámi. Ale možná je pořád menší prasárna kastrace než to, aby fena v 5ti měsících zabřezla. A co jsem tak četla příspěvky zadavatelky, tak do toho nemá daleko.

A ještě pro zadavatelku: někde jste tuším psala, že oddělování psů není možné. Nyní už vám fena začala hárat, jak to tedy řešíte?

Taky máte pravdu. Ale proč proboha živého mám psa a fenu, když je nemůžu oddělovat? Tak snad trochu přemýšlím do budoucnosti, ne?

15.6.2020 19:29
Moyda

XXX.XXX.147.89

No když je nejhůř, některý člověk si dokáže zdůvodnit a obhájit úplně všechno.

15.6.2020 20:20
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Taky máte pravdu. Ale proč proboha živého mám psa a fenu, když je nemůžu oddělovat? Tak snad trochu přemýšlím do budoucnosti, ne?

takoví lidi bohužel nepřemýšlí

15.6.2020 21:39

GAELLE napsal(a):
takoví lidi bohužel nepřemýšlí

He, až teď jsem si všimla, že Safi 23 se stejným IP založila vlákno na téma - pes a fena v jedné domácnosti - hezky si z nás vystřelila!

15.6.2020 21:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

He, až teď jsem si všimla, že Safi 23 se stejným IP založila vlákno na téma - pes a fena v jedné domácnosti - hezky si z nás vystřelila!

Nevystřelila.. Ona tam i píše, že toto téma je taky její, alespoň myslím. Tady řeší čistotnost a tam kastraci.

15.6.2020 21:55

marcelaamax napsal(a):
Nevystřelila.. Ona tam i píše, že toto téma je taky její, alespoň myslím. Tady řeší čistotnost a tam kastraci.

To ano, ale odporuje si. Viz její reakce v tomto vlákně 17 58 a 18 15 - jak jsme všichni na ho... a že má veta mezinárodně uznávaného, který kastraci feny doporučuje. A v druhém vlákně se jí tento názor nezdá a zpochybňuje ho.

16.6.2020 00:33
b.k

XXX.XXX.210.151

Přestávám ,zdá se , lidem rozumět. Možná jsem asociál bo co..
Zadavatelko já si ten nejen Váš obrat,ale i v příbuzných tématech
i jiných lidí neumím vysvětlit..
Totiž - pokud máte ve všem jasno - proč se tedy ptáte? Já Vás rozhodně nebudu soudit za Vaše rozhodnutí,ale nerozumím ..
Každý jeden koment Vás pouze upozornuje na to,že vychovávat dvě stejně stará štěnata je prostě náročné,obzvlášt pokud jste nemocná (a to je všem líto) tak tím spíš.
Kastrace štěnda není cesta ven..ne tak brzo. Pokud to nezvládnete uhlídat nemáte je mít.
No a pokud nedáte jedno,dvě hárání spolu s tím vším okolo..no nevím,za mě ne. Sorry.
Vám přeji pevné zdraví

16.6.2020 04:26
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Protože netuší.
Absolutně netuší, co je čeká při hárání.
Myslím hlasité projevy, nářek psa - bez přestávky.
Chudáci sousedi.
""""""""""""
- čupnou na podlahu doma a udělají to kdekoliv

Po kastraci časem přijde inkontinence
a to si ani nečupnou.
Potečou prostě všude.

16.6.2020 21:03

Takže ji nakryje v 5. měsících brácha a po 6. ji nechá vykastrovat. Tak to tedy klobouk dolů ( a hůl do ruky )

Přidejte reakci

Přidat smajlík