Pes a fena v jedne domácnosti - harani a obskakovani

Maltézský psík
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2020 21:25

Preji hezky vecer. Jiz jsem zde psala diskuzi o tom, ze mam doma 4 mesicni stenata rozena 2.2.2020.
Dnes jsem se telefonicky informovala u 3 veterinaru v nasem meste kdy a koho drive kastrovat. Stenatka jsou holka a kluk- sourozenci. Klučina uz obskakuje( i kdyz ještě nevi jak uplne na to), ma erekci a varlata mu rostou dobre bez problémů a krasne sestoupla, telo mohutni a ocurava treba 3x, ruzna mista nez se vycura uplne, takze pomalinku se zrejme uci znackovat. Fenecka se brání klukovo naskakovani, ale poslední dny je nervózní, utika, roztekana a mam obavy, ze zacina byt hormonalne na tom tak, ze za par tydnu prijde harani. Oba dva jsoi velmi chytri a sam nas veterinar, kam jsme chodili se starou fenku rikal, ze jsou dosti emocne i fyzicky vyspeli.
Nejsou papírový a tim padem nechceme ani jednoho mnozit a predevsim chceme zamezit nemocem, protoze nase stara fenka ( nekastrovana od puvodnich majitelů, nikdy nemela stenata, hrozne ve stari trpela - cukrovka, nádory a další problémy) Bohuzel mi kazdy veterinář rekl neco jineho.
1. Lekar mi rekl, ze kastrace az po 12.mesici, v dospělosti oba dva.
2. Kastrace feny nyní a kluka nechat opet po 12.mesici veku.
3. Možnost vykastrovat oba ( fenu nyní a kluka cca v 6.mesici).

Samozrejme jsem si nasla mnoho stranek od veterinaru po internetu s výhodami a nevýhodami podle stáří, abych si udelala obrazrk a informovala se i mimo.
Jiz jsem zde podobne tema nasla, ale opet se radeji zeptam, jelikoz možnost je oddelit sice mame( bohuzel rozdelit klec na dve časti, ale mit je zavrene kvuli tomu v oddělených klecich, kdyz je nyni ucime curat plne venku, jsou velmi aktivní, závislí na sobě a držet je v malem vybehu i kdyby střídavě mi prijde uz prilis - jsou zvykly mit cely den volný pohyb po byte a predzahradce + dlouhe procházky)

Docetla jsem se a bylo mi receno, ze kastrace ve starším veku- dospělosti da možnost vyspet telu do dane velikosti, momentalne maji oba uz stejne necela 4 kila.

Kastrace v brzkem stenecim veku zase zpusobi to, ze pry nedorostou do dane velikosti a zustanou postavou, srsti atd stenetem. Nekde je i tvrzeno, ze zustanou myslenkove ve stenecim veku ( mam obavy, aby to nezpusobilo problémy s ucenim veci a predevsim poradneho nauceni vykonavani potreb).

Prosim o rady lidi se zkusenostmi. Nejsem zastance kastraci, ale nejenom, ze tady moc nic jineho nezbyde, zaroven chci byt klidna kvuli jejich zdravi a nerozmnožovat psiky, kor sourozence( kdyby se to nahodou nedejbože neohlidalo). Dekuji

14.6.2020 21:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jsem proti kastracím z jiných, než zdravotních důvodů...
Další z řady "pohodlných"
Stačí fenu, ale když už , tak až v DOSPĚLOSTI... v 1,5 - 2 letech
Ty min 2-3 hárání musíte vydržet, buď oddělovat, nebo na ty max dva týdny umístit psa u někoho jiného...fenu si musíte pohlídat sama
Kdybyste měla profil můžu vám poslat podrobné info o + a - , jak pro feny či psy

14.6.2020 21:39

Nikdy jsme v rodine dva psy v rodien nemeli a uz vubec ne sourozence. Resim to z duvodu toho zda jedno stene bohuzel pryc, nebo to zvladnout, ale vyresit.. Naprosto uprimne si myslim, ze je lepsi, ze to resim, nez vystavit prcka nebezpeci a problemum..

14.6.2020 21:42

Prosím, když nejste schopni štěňata oddělit, učit samostatnosti, najděte jednomu z těch sourozenců nový domov. Nebudete muset řešit takové věci, ubydou vám starosti a rozhodování, koho a kdy vykastrovat. Z mého pohledu je prasárna vůbec uvažovat o kastraci 4měsíčního zvířete, stejně tak i půlročního.
Zaděláváte si na problém, když sourozence vůbec neoddělujete, nevenčíte individuálně, nepracujete s nimi separé a ve čtyřech měsících "jsou závislí na sobě".
Edit
Resim to z duvodu toho zda jedno stene bohuzel pryc, nebo to zvladnout, ale vyresit..
Jedno štěně pryč, to je řešení.

14.6.2020 21:57

lupus4 napsal(a):
Jsem proti kastracím z jiných, než zdravotních důvodů...
Další z řady "pohodlných"
Stačí fenu, ale když už , tak až v DOSPĚLOSTI... v 1,5 - 2 letech
Ty min 2-3 hárání musíte vydržet, buď oddělovat, nebo na ty max dva týdny umístit psa u někoho jiného...fenu si musíte pohlídat sama
Kdybyste měla profil můžu vám poslat podrobné info o + a - , jak pro feny či psy

Děkuji, klidně to hoďte sem, ale bude to zřejme to stejné, co se píše, ví a co mi řekne spousta lékařů. Ovšem ráda se dozvím něco nového. Jak říkám, ptám se především kvůli tomu všemu. Nejsem zastánce kastrací, když nejde o zdravotní problémy, mám už negativní pozici k jakémukoliv řezání do psa ( po naši staré fence a tolika operacích to už jen pomyslím a jsem z toho nesvá), ale pokud zůstanou oba, musí jeden být bohužel vykastrován a do té doby to řešit odděleně. Chtě nechtě.

14.6.2020 22:13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Prosím, když nejste schopni štěňata oddělit, učit samostatnosti, najděte jednomu z těch sourozenců nový domov. Nebudete muset řešit takové věci, ubydou vám starosti a rozhodování, koho a kdy vykastrovat. Z mého pohledu je prasárna vůbec uvažovat o kastraci 4měsíčního zvířete, stejně tak i půlročního.
Zaděláváte si na problém, když sourozence vůbec neoddělujete, nevenčíte individuálně, nepracujete s nimi separé a ve čtyřech měsících "jsou závislí na sobě".
Edit
Resim to z duvodu toho zda jedno stene bohuzel pryc, nebo to zvladnout, ale vyresit..
Jedno štěně pryč, to je řešení.

Se sourozenci individuálně pracuji a učím, ovšem prostě jsou radši spolu a je to hodně o jejich povaze ( jsou velmi emotivní a společenští, až nezvykle a to jsme v rodině měli psů, koček ajn. opravdu hodně, takže vím a znám povahy zvířat).Navíc, že jsou psi rádi spolu je dané tím, že jsou smečková zvířata,stejně jako spousty jiných.. Pokud nebude vyloženě naprosté zbytí, než jednoho dát do rodiny, aby byl šťastný jinde , udělám to. Kastrovat v tak malém věku nechci. Pouze se informuji, co je nejlepší a jaké jsou možnosti a věřte mi, že se mi také nelíbí info kastrace v 6. měsíci. Ovšem si myslím, není špatně se informovat . Aspoň to proti mnoha lidem aspoň řeším, snažím se pochopit, než něco riskovat a podcenit. Bohužel , že mi partner 2 psy domu přinesl, nezměním a vzhledem k tomu, že je také psaný majitel a kupní smlouva je na něj, nemohu jen tak bez jeho vědomí udělat něco proti němu i když si zaslouží kopnout do zadku a to s rozeběhem...
Ovšem když už jsme si je pořídili, snažím se to zvládat + postupy ve výchově a fungování jsou, přijde mi dost necitlivé prostě se jednoho zbavit, jen že se nehodí kvůli jeho potřebám..Co mají tím pádem dělat lidi, kteří mají doma psů nebo koček stejného věku- například sourozenců třeba 5? Pochybuji, že mají x místností kvůli tomu a taky to museli nějak pořešit. Přišla jsem pro radu a zkušenost, jak to vyřešit, aby byla spokojenost na klid na všech stranách. ne promiňte poslouchat necitlivé komentáře o vyhození zvířete jako kusu věci, protože nesedí do ,,dokonalého života" a život mě naučil o tohle bojovat a hledat řešení , i když těžsí, než si to zjednosušovat.

14.6.2020 22:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji, klidně to hoďte sem, ale bude to zřejme to stejné, co se píše, ví a co mi řekne spousta lékařů. Ovšem ráda se dozvím něco nového. Jak říkám, ptám se především kvůli tomu všemu. Nejsem zastánce kastrací, když nejde o zdravotní problémy, mám už negativní pozici k jakémukoliv řezání do psa ( po naši staré fence a tolika operacích to už jen pomyslím a jsem z toho nesvá), ale pokud zůstanou oba, musí jeden být bohužel vykastrován a do té doby to řešit odděleně. Chtě nechtě.

Vezmu to odzadu. Kdyby jste dala včas kastrovat vaši starou fenku(ne, až měla problémy) tak by se vyhnula cukrovce a zřejmě i nádorům(předpokládám mléčné žlázy? ) Fenky se kastrují po prvním, či druhém hárání a to rozhodně není ve 4 měsících. Vůbec nechápu, jak můžete myslet na kastraci 4měsíčního štěnda Vykastrujete fenku a máte po problému s hlídáním a vyloučíte falešky či pyometru v pozdějším věku.

14.6.2020 22:29

lesnížínka napsal(a):
Vezmu to odzadu. Kdyby jste dala včas kastrovat vaši starou fenku(ne, až měla problémy) tak by se vyhnula cukrovce a zřejmě i nádorům(předpokládám mléčné žlázy? ) Fenky se kastrují po prvním, či druhém hárání a to rozhodně není ve 4 měsících. Vůbec nechápu, jak můžete myslet na kastraci 4měsíčního štěnda Vykastrujete fenku a máte po problému s hlídáním a vyloučíte falešky či pyometru v pozdějším věku.

Fenku, jsme si brali po 8. roku věku - zde úryvek z mé jiné diskuze o objasnění.
.............
V březnu tohoto roku nám bohužel při pandemii Covid19 zemřela fenka 10,5 roku rasy bišonek. Žijeme s partnerem na malém městě cca 25km od Bratislavy a bohužel kvůli pandemii nás v noci odmítl přijmout nebo přijet každý lékař v okolí s tím, že až ráno je možnost. Fenečka prodělala několika násobnou mrtvičku po dobu cca 12 hodin ( odpoledne -> noc) a byla to opravdu velká a těžká rána pro celou naší domácnost, když to její tělíčko dvě hodiny před možností návštěvy lékaře s uspáním to vzdalo.
Partner se s tím vyrovnával velmi těžko, já ještě hůře, protože jsem fenečku znala od štěněte a nakonec jsme si jí jako 8 letou vzala od rodinných příslušníků, kteří na pokraji rozvodu oznámili, že buď si ji někdo vezme, protože se o ní starat nechtějí, operace ji platit nebudou, nebo ji dají do útulku ( ano, zřejmě si o těchto lidech myslíte to co já) a i když byla již nemocná ( nádory, shnilé zuby, téměř úplně slepá - zákal) i přes to jsme ji zaplatili operace a postarali se o ni.
Již od štěněte byla klidná, bázlivá a vykonání potřeby venku uměla po 3. měsíci, kdy si i sama řekla. Mnoho z toho jsme ji naučila já, protože ji často už od mala dávali k babičce, kam jsem jezdila na víkendy ( a poté jsem bydlela na studiu) kvůli jejich ,, wellness výletům, lítání po párty apod." stejně tak jsem po škole jezdila venčit a postarat se, když pracovali na dlouhé šichty. A tak jsem to byla já, kdo se pejskovi věnoval vesměs nejvíce a nakonec jsem ji přece nemohla nechat jen tak strčit a dožít nemocnou do útulku..

K vysvětlení, původní majitelé, i přes výrazná doporučení lékařů i rodiny ji kastrovat nenechali. Neustále plánovali štěnata, na která nikdy, kvůli jejich pohodlí nedošlo a poté, než platit finance na kastraci, tak to prostě nechali být.. Vím, že k ní takto přistupovali, protože když cca v 5. roku věku prodělala nastydnutý močák a měla denně jezdit na injekce antibiotik, nejenom, že jsem to musela obstarat já, ale oni odmítli dokonce to zaplatit s tím, že ji radši nechají utratit, než jí platit ,, tak moc za léky "-> 1 injekce cca 100 korun a injekci bylo cca 5, a tak jsem to platila já, jeste studentka na individualu , kdy jsem 17 hodin denne delala po brigadach a litala do skoly, protože mi ten pes jedno vážně nebyl.. Když jsem byla na policii za týrani zvirete, tak to ten manzel zametl jakozto statak na vysokym postu pod stul a jeste se mnou pak rodina pomalu nepromluvila, ze jsem si dovolila jit proti ,,dokonalým a milovanym manzelum v nasi rodine"..

Ohledně feny, fakt ji nechci kastrovat ve 4 měsícíh, když mi to vet řekl, velmi rázně jsme to zamítla a nepřijde mi to normální.. Jen jsem vypsala, co mi bylo řečeno, ne že to mám v plánu udělat... Nechci a nebudu se tu predevším s nikym hadat, Pouze jsem si prala nejake info od lidi s podobnou, nebo stejnou zkusenosti. Pokdu to zde dmycha takove veci ( ano vim, že tady jsou skupiny antivoresi, antikastrace, antiklece, antivsechno, tak mi to za nejaky hadky nestoji a hotl to budu muset vyresit jinak).

14.6.2020 22:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nejsem proti kastracím, protože sama znám x fenek, kterým nekastrace hodně zkomplikovala život a ani jednu, která by kvůli kastraci měla nějaký problém. V prvé řadě fenka mé mamky, která zůstala na baráku po zemřelé babči, ale je to hned proti domu mé mámy. Fenku při prvním hárání zavřela na noc za vrata do průjezdu, ovšem do rána vrata rozlámaná, fena obskočená. Jak se začala kulatit, bylo to jasné. Šla okamžitě na kastraci i s plody - máma byla ještě psychicky na dně z péče o babču a její smrti tři měsíce zpátky, řešit co se štěňaty..ani omylem. Tady pobíhají na volno psi a když něco hárá na dvorku není šance, dostanou se snad všude. Teď je fence 9let a je v pohodě. Je to vořech zahradní a už léta bydlí u mamky. Tím, že byla vykastrovaná, to byla pohodová kámoška pro mé dva psy, mohla s náma jezdit na výlety, aniž by jsme řešili hárání. Snese se s fenkama a psi ji neotravují. Ano, nepopírám, je to pohodlné, ale ne jen pro majitelku, ale i pro fenku. Není nervní, neřeší falešky. Nikdo nezaručí, že se nějaký problém zase v souvislosti s kastrací neobjeví(inkontience, rakovina kosti) ale moc tomu nevěřím, to je problém hlavně velkých(a predisponovaných) plemen, ona je prcek.
A ne, kastrace pro mne není ,,brnkačka" ještě mám v živé paměti, jak mi bylo zle, když jsme ji tam vezly. Nejraděj bych utekla. Proto bych si taky nikdy fenku nepořídila, protože jak už jsem psala, tady ani nekastrovaná být nemůže - já mám také psy zahradní za kterýma pro změnu běhají všechny fenky ze sousedství.

15.6.2020 10:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pokud nejste schopní psy pár dní v roce uhlídat, tak potom teda radši kastrace, ale určitě ne takhle brzy, a navíc nevidím důvod, proč kastrovat oba?

Mám v jedné domácnosti fenu a psa a když fena hárá, tak prostě oddělujeme. Na začátku hárání, kdy k ní pes začíná více čuchat atd. - v moji přítomnosti můžou být spolu, psa koriguji slovně a nenechám ho fenu otravovat. Pak jsou kritické cca 3-4 dny, kdy jsou teda oddělení. Pes v jedné části baráku, fena v druhé části baráku. Na procházky je můžu vzít společně, tam si je uhlídám. Ale většinu je beru zvlášť (v tom období hárání). S fenou většinou jen procházkujeme, nebo házíme balonky, ale psa se snažím co nejvíc utahat, aby neměl tolik tendence řešit háravku.

A jinak, jak vám tu radili, že byste se měli začít věnovat každému psovi zvlášť - tak to není myšleno jen kvůli hárání. Ale ono je prostě fajn a může se to hodit, když pes umí fungovat i sám, bez druhého psa. Je pochopitelné, že fena a pes v jedné domácnosti si k sobě vytvoří vztah, o to větší vztah si vytvoří spolu, pokud se jim člověk nějak zvlášť nevěnuje, každému zvlášť. Já mám psa 5ti letého, fena 1,5 roku. Mají spolu krásný vztah. Ale od té doby, co je fena doma, tak je beru i každého zvlášť. No a pak ještě cvičíme, takže ty tréninky se taky odehrávají s každým samostatně. Prostě není problém jednoho psa vzít a druhého nechat doma, je to v pohodě, protože to berou jako normální věc.

15.6.2020 10:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Nejsem proti kastracím, protože sama znám x fenek, kterým nekastrace hodně zkomplikovala život a ani jednu, která by kvůli kastraci měla nějaký problém. V prvé řadě fenka mé mamky, která zůstala na baráku po zemřelé babči, ale je to hned proti domu mé mámy. Fenku při prvním hárání zavřela na noc za vrata do průjezdu, ovšem do rána vrata rozlámaná, fena obskočená. Jak se začala kulatit, bylo to jasné. Šla okamžitě na kastraci i s plody - máma byla ještě psychicky na dně z péče o babču a její smrti tři měsíce zpátky, řešit co se štěňaty..ani omylem. Tady pobíhají na volno psi a když něco hárá na dvorku není šance, dostanou se snad všude. Teď je fence 9let a je v pohodě. Je to vořech zahradní a už léta bydlí u mamky. Tím, že byla vykastrovaná, to byla pohodová kámoška pro mé dva psy, mohla s náma jezdit na výlety, aniž by jsme řešili hárání. Snese se s fenkama a psi ji neotravují. Ano, nepopírám, je to pohodlné, ale ne jen pro majitelku, ale i pro fenku. Není nervní, neřeší falešky. Nikdo nezaručí, že se nějaký problém zase v souvislosti s kastrací neobjeví(inkontience, rakovina kosti) ale moc tomu nevěřím, to je problém hlavně velkých(a predisponovaných) plemen, ona je prcek.
A ne, kastrace pro mne není ,,brnkačka" ještě mám v živé paměti, jak mi bylo zle, když jsme ji tam vezly. Nejraděj bych utekla. Proto bych si taky nikdy fenku nepořídila, protože jak už jsem psala, tady ani nekastrovaná být nemůže - já mám také psy zahradní za kterýma pro změnu běhají všechny fenky ze sousedství.

. Fenku při prvním hárání zavřela na noc za vrata do průjezdu, ovšem do rána vrata rozlámaná, fena obskočená. Jak se začala kulatit, bylo to jasné. Šla okamžitě na kastraci i s plody - máma byla ještě psychicky na dně z péče o babču a její smrti tři měsíce zpátky, řešit co se štěňaty..ani omylem. Tady pobíhají na volno psi a když něco hárá na dvorku není šance, dostanou se snad všude.

No jo, tohle je těžký. Ono by stačilo vzít tu fenu na tu dobu domů, že jo. Venku jen pod dozorem a pak třeba někam do chodby. Nebo se tam psi dostanou i dovnitř do baráku?

Nikdo nezaručí, že se nějaký problém zase v souvislosti s kastrací neobjeví(inkontience, rakovina kosti) ale moc tomu nevěřím, to je problém hlavně velkých(a predisponovaných) plemen, ona je prcek.

Zrovna v poslední době znám dost případů, kdy se u fen po kastraci objevila inkontinence - u malých společenských plemen...

15.6.2020 13:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ona ji nechala tam, kde byla zvyklá, jinde to neznala. Jen ji zavřela, nevím jak to vysvětlit, jako by do garáže, která má vrata z obou stran, z venku i do dvora. Jsou tam bytelná vrata, taková ta, co se dělala před sto lety. Jenže ten čoklind dokázal vykousat v rohu díru. Je tam původně malá, kvůli mechanismu zavírání, tak si ji trochu zvětšil Jasně, kdyby ji to napadlo, vzala by ji radši domů, stejně tam pak po kastraci týden byla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík