Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2020 15:43
LiEm

XXX.XXX.232.94

Ahoj všem pejskařům!

Chci se poptat na zkušenosti s GPS lokátory pro psy (střední plemeno).

Na trhu jich sice moc není, ale nemohu dohledat aktuální články a informace. Některé značky dokonce už neexistují a trochu jsem se v tom už popravdě ztratila. Navíc jsou u nich různé ceny, různé poplatky za provoz, různě funkční aplikace do mobilu a ráda bych znala opravdové názory.

Moje požadavky na GPS lokátor jsou:
- v případě zaběhnutí psa chci na appce v telefonu vidět kde se zhruba pohybuje s přesností na několik metrů
- nepočítám s tím, že signál budu chytat i na konci světa, ale kdyby takový lokátor existoval za rozumnou cenu, samozřejmě raději sáhnu po tom spolehlivějším
- líbí se mi fce virtuálního plotu
- může být samostatně prodávaný (bez obojku)
- mohl by být podsvícený, ale není podmínkou

Na čem nabazíruji:
- nemusí být dodáván s obojkem
- nepotřebuji nutně vidět kolik kilometrů pes uběhl ani kudy přesně chodil
- nemusí fungovat na 100 % v lese
- výdrž baterie není až tak podstatná

Ideálně bych samozřejmě chtěla nejlepší produkt cena/výkon.

Do 2 000 Kč pokud bude nějaký lokátor splňovat část požadavků.

Pokud existuje něco hodně v topu (tzn. dobře fungující appka, dobře fungující signál, podsvícení, výdrž baterky a další podmínky) a bude to stát za to, jsem ochotná si připlatit.

Předem díky, pokud tohle téma někdo v blízké minulosti řešil a vyjádří s emi s názorem. :)

Lucka

16.6.2020 15:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LiEm napsal(a):
Ahoj všem pejskařům!

Chci se poptat na zkušenosti s GPS lokátory pro psy (střední plemeno).

Na trhu jich sice moc není, ale nemohu dohledat aktuální články a informace. Některé značky dokonce už neexistují a trochu jsem se v tom už popravdě ztratila. Navíc jsou u nich různé ceny, různé poplatky za provoz, různě funkční aplikace do mobilu a ráda bych znala opravdové názory.

Moje požadavky na GPS lokátor jsou:
- v případě zaběhnutí psa chci na appce v telefonu vidět kde se zhruba pohybuje s přesností na několik metrů
- nepočítám s tím, že signál budu chytat i na konci světa, ale kdyby takový lokátor existoval za rozumnou cenu, samozřejmě raději sáhnu po tom spolehlivějším
- líbí se mi fce virtuálního plotu
- může být samostatně prodávaný (bez obojku)
- mohl by být podsvícený, ale není podmínkou

Na čem nabazíruji:
- nemusí být dodáván s obojkem
- nepotřebuji nutně vidět kolik kilometrů pes uběhl ani kudy přesně chodil
- nemusí fungovat na 100 % v lese
- výdrž baterie není až tak podstatná

Ideálně bych samozřejmě chtěla nejlepší produkt cena/výkon.

Do 2 000 Kč pokud bude nějaký lokátor splňovat část požadavků.

Pokud existuje něco hodně v topu (tzn. dobře fungující appka, dobře fungující signál, podsvícení, výdrž baterky a další podmínky) a bude to stát za to, jsem ochotná si připlatit.

Předem díky, pokud tohle téma někdo v blízké minulosti řešil a vyjádří s emi s názorem. :)

Lucka

Když jsem to začala číst, tak jsem nejdřív jen nevěřícně zírala - jako s tím zaběhnutím si děláte srandu, ne?

... ale jak jsem se dočetla k té Vámi nabízené ceně, tak jsem vyprskla smíchy 😂

16.6.2020 22:21
assil

XXX.XXX.121.3

No cena není až tak důležitá, protože v těhle lokátorech jsou simky a aby fungovaly, musíte měsíčně platit poplatek, což vám časem převýší cenu lokátoru vždycky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2020 22:33

Hledejte TK102B na Aliexpress to stojí pár kaček

17.6.2020 11:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

a fakt se takhle nachází ztraceni psi?
máte to vyzkoušené, že to funguje?

17.6.2020 14:21
assil

XXX.XXX.225.195

Funguje, ale jako u spousty elektroniky z ali, to ma baterku na dve veci, takze to hned chcipne a opět - musíte do toho dát simku. Náklady na tu simku za život psa fakt několikanásobně převýší pořizovací cenu, ať to stojí tisícovku nebo 4.
Obecně to funguje jak píše zadavatelka, trasuje to psa stejně jako lidem výlety třeba google nebo seznam mapy, atd., takže v apce vidíte trasu, kterou pes ušel a současnou polohu psa. Samozřejmě bez dat to nejde, proto ta simka. Známej má koupený tady a ty měsíční poplatky nejsou tak velký, pár euro, platí se to přímo výrobci, protože simka už je v tom, takže se nemusí shánět u operátora.

17.6.2020 14:26
LiEm

XXX.XXX.179.144

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Když jsem to začala číst, tak jsem nejdřív jen nevěřícně zírala - jako s tím zaběhnutím si děláte srandu, ne?

... ale jak jsem se dočetla k té Vámi nabízené ceně, tak jsem vyprskla smíchy 😂

Nechápu proč bych si měla dělat srandu? Jestli máte čivavu, tak chápu vaše úsměvy. Každý kdo má PSA, tak asi chápe.. Pořizovací ceny jsem viděla i nižší než 2000,- takže ani to moc nechápu. :) Ale díky za reakci, která byla sic trochu zbytečná, ale aspoň jsem vypotřebovala pár minut vašeho času. :)

17.6.2020 14:38
LiEm

XXX.XXX.179.144

Díky moc, taky jsme o tom již slyšela a možná vyzkouším, až vyroste z puberty, tak to snad nebudem potřebovat, takže třeba aspon jako alternativu zkusíme. :)

17.6.2020 14:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LiEm napsal(a):
Nechápu proč bych si měla dělat srandu? Jestli máte čivavu, tak chápu vaše úsměvy. Každý kdo má PSA, tak asi chápe.. Pořizovací ceny jsem viděla i nižší než 2000,- takže ani to moc nechápu. :) Ale díky za reakci, která byla sic trochu zbytečná, ale aspoň jsem vypotřebovala pár minut vašeho času. :)

Jj, s tou čivavou jste to trefila👍

17.6.2020 14:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LiEm napsal(a):

On totiž každý, kdo má PSA by měl mít i zodpovědnost, a toho PSA si zajistit tak, aby mu neutíkal - on totiž GPS lokátor nezabrání tomu, aby Váš bezprizorní pes někomu neublížil, nebo nezpůsobil dopravní nehodu, víte...?!

17.6.2020 15:16

Funguje. Jen musíte hlídat, aby byl lokátor nabitý. Tzn. vypínat ho po procházce, když psovi sundaváte obojek a nezapomínat ho zapínat, když jdete ven. Baterka vydrží nějakých 48 hodin. Je to použitelné jen na místě, kde je signál. Tzn. mezi skalami, v lese a údolí můžete mít problém..

Máme něco podobného https://www.alza.cz/pet/tractive-gps-tracker-pro-domaci-mazlicky-d2418101.htm

Kupovala jsem ho pro svou minulou fenku. Byla už krapet nahluchlá a zmatená, tak se občas vydala špatným směrem. Nosila to jako pojistku. Jako bonus umí ta naše krabička i ,,pískat". Pískání těsně u ucha slyšela, takže jsem to používala v případě krajní nouze, kdy neslyšela volání a mašírovala si to pryč. Jen trvalo pár sekund než lokátor zareagoval na mobilní aplikaci a pískání se zapnulo, tak s tím bylo třeba počítat a nešlo to používat místo klasického přivolání, kdy potřebujete, aby pes hned reagoval. Na volno jsem jí ale pouštěla jen mimo civilizaci a mimo provoz.

Současnému mlaďochovi lokátor na obojek dávám, když ho pouštím venku se šňůrou. Zase je to jen pojistka, kdyby se mu povedlo zdrhnout a někde se zamotal. Ještě se nám to nestalo, ale když už to doma mám...

Psa jsem podle toho nikdy hledat nemusela (ťuk ťuk).

17.6.2020 15:42
Terven

XXX.XXX.110.191

On totiž každý, kdo má PSA by měl mít i zodpovědnost, a toho PSA si zajistit tak, aby mu neutíkal - on totiž GPS lokátor nezabrání tomu, aby Váš bezprizorní pes někomu neublížil, nebo nezpůsobil dopravní nehodu, víte...?!

Fakt, že někdo shání takovýto produkt, se vylučuje se zodpovědností? Tak mě napadá, jestli já nejsem taky nezpodpovědná, když jsem nechala fenám na všechny postroje a obojky vyšít telefonní čísla -tím totiž připouštím eventualitu zaběhnutí, což se slušným majitelům PSA neděje.
Že něco neznáte, nepoužíváte a nemáte ponětí o ceně automaticky neznamená, že je to blbost hodná výbuchu smíchu.

17.6.2020 16:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Fakt, že někdo shání takovýto produkt, se vylučuje se zodpovědností? Tak mě napadá, jestli já nejsem taky nezpodpovědná, když jsem nechala fenám na všechny postroje a obojky vyšít telefonní čísla -tím totiž připouštím eventualitu zaběhnutí, což se slušným majitelům PSA neděje.
Že něco neznáte, nepoužíváte a nemáte ponětí o ceně automaticky neznamená, že je to blbost hodná výbuchu smíchu.

Občas se pohybuju mezi loveckými psy, takže vím za kolik gps obojky kupovali.

17.6.2020 16:43

Terven napsal(a):

Souhlasim ! Až paní bude platit 8500kc za jednodenní pobyt v utulku za svého psa tak ji spadne brada.Mám psy vychovane ,ale před deseti lety mi zdrhl pes. Jsem zodpovědný,psy mám řádné zajištěné.Ale ať už se člověk snaží jakkoliv může se stát.Nikdy neříkej ,,nikdy ".Také o tom uvažuji , na internetu jsou stranky ,ktere tyto lokalizační obojky s GPS nabízejí a to v cenách do 2000Kč.Myslivci to běžně používají u svých psů.A právě proto jsi myslim že takovy člověk je zodpovědný,protože vykonává jeho pes v honidbě práci. Při ,které může dojit zaběhnuti.

17.6.2020 19:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

Souhlasim ! Až paní bude platit 8500kc za jednodenní pobyt v utulku za svého psa tak ji spadne brada.Mám psy vychovane ,ale před deseti lety mi zdrhl pes. Jsem zodpovědný,psy mám řádné zajištěné.Ale ať už se člověk snaží jakkoliv může se stát.Nikdy neříkej ,,nikdy ".Také o tom uvažuji , na internetu jsou stranky ,ktere tyto lokalizační obojky s GPS nabízejí a to v cenách do 2000Kč.Myslivci to běžně používají u svých psů.A právě proto jsi myslim že takovy člověk je zodpovědný,protože vykonává jeho pes v honidbě práci. Při ,které může dojit zaběhnuti.

Ano, u psa v myslivecké praxi to opodstatnění má, ale ten kdo cvičí psy pro loveckou upotřebitelnost ví, koho se má na takovou věc zeptat.

Ale pokud někdo tohle shání proto, aby si ho mohl jen tak vypustit, a pak někde dohledat pres gps, tak je něco špatně.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2020 20:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.26

Ano, u psa v myslivecké praxi to opodstatnění má, ale ten kdo cvičí psy pro loveckou upotřebitelnost ví, koho se má na takovou věc zeptat.

Ale pokud někdo tohle shání proto, aby si ho mohl jen tak vypustit, a pak někde dohledat pres gps, tak je něco špatně.

A to nekde zadavatelka psala? Pruser se stat muze. Holt jen vy jste dokonala. Nepreju vam aby se vam nejakej pruser stal.

17.6.2020 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Proč hned předpokládat, že někdo chce vypouštět neovladatelného psa a dohledávat ho přes gps?
Jsem přesvědčená, že každej trochu příčetnej majitel je radši, když se pes pohybuje v jeho dohledu a nikam nezdrhá. Protože přesně, jak píšete, GPS nezabrání tomu, aby psa nepřejelo auto, nepotrhal ho cizí agresor apod.
Nemůže to být třeba tak, že někdo má potřebu se sichrovat? Mít pojistku, kdyby náhodou...přijde mi to naopak velmi rozumné. Protože když už se pes zaběhne - a že spoustě majitelů se prostě zaběhne a ne že ne - tak je určitě lepší dohledat ho pomocí něčeho takového než si v lese vyřvat hlasivky a večer psát na Psího detektiva.

17.6.2020 21:23

Ano ,chápete to dobře.

17.6.2020 21:54

Jenže ja nepatřím mezi ty kteří jsi chcou pustit psa jen tak.....pes jak dospěje a je dobře vychován, ví co se sluší a patří .... takže tu volnost svému psovi dopřeji ,jelikož mu důvěřují a bezmezně věřím a to za predpokladu ,že mám naprostou kontrolu ,rozhled a že dokáží situaci zvladnou ,odvolat, zavolat atd....ale jsou situace např. socializace ,vychova štěněte a jeho puberta ,kdy může dojít někde na veřejném prostranství ve městě ,u lesa atd ....k zaběhnuti ať už ze strany zajmu něčeho v okolí nebo strachu ,nepředvídatelna reakce na něco ....a pak budete ráda,že mate GPS a ne zavazek uhradit za jeden den 8500 Kc mě nejde o peníze mě jde hlavně o to že muj pes a člen rodiny se vrátí .Kdyby něco ,někdy,cokoliv...

17.6.2020 22:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

Jenže ja nepatřím mezi ty kteří jsi chcou pustit psa jen tak.....pes jak dospěje a je dobře vychován, ví co se sluší a patří .... takže tu volnost svému psovi dopřeji ,jelikož mu důvěřují a bezmezně věřím a to za predpokladu ,že mám naprostou kontrolu ,rozhled a že dokáží situaci zvladnou ,odvolat, zavolat atd....ale jsou situace např. socializace ,vychova štěněte a jeho puberta ,kdy může dojít někde na veřejném prostranství ve městě ,u lesa atd ....k zaběhnuti ať už ze strany zajmu něčeho v okolí nebo strachu ,nepředvídatelna reakce na něco ....a pak budete ráda,že mate GPS a ne zavazek uhradit za jeden den 8500 Kc mě nejde o peníze mě jde hlavně o to že muj pes a člen rodiny se vrátí .Kdyby něco ,někdy,cokoliv...

Já nevím, ale gps opravdu nezabrání tomu, aby Vám pes vletěl pod auto. Jako v téhle situaci už bych spíš pochopila EO (když už "nejde použít vodítko), než nechat psa zdrhnout, a pak ho dohledávat přes gps.

Nevím, kde stojí noc v útulku 8500, ale vzhledem k tomu, že jsem za poslední měsíc nechala na veterině zhruba 45 tis, tak mi i 8500 jako trest za vlastní blbost přijde jako vychovná.

18.6.2020 06:39

Já nevím, ale gps opravdu nezabrání tomu, aby Vám pes vletěl pod auto. Jako v téhle situaci už bych spíš pochopila EO (když už "nejde použít vodítko), než nechat psa zdrhnout, a pak ho dohledávat přes gps.

Nevím, kde stojí noc v útulku 8500, ale vzhledem k tomu, že jsem za poslední měsíc nechala na veterině zhruba 45 tis, tak mi i 8500 jako trest za vlastní blbost přijde jako vychovná.

Ja o voze a vy o koze!!!!! Tu ma někdo krátké vedení a kdo říká, že ma GPS zabraňovat skoku pod auto .To vy jste tady zanesla takových plno úvah o kterých se tady nikdo nezmínil. Noc v utulku nestojí 8500-ale celkovy proces od převodu psa městskou policii atd..az po pokutu životnímu prostředí....
Ještě jednou jsem zodpovědný člověk,ohleduplny ke svému okoli,psy jsi držím na vodítku tam kde to nařizuje zákon ,vyžaduje situace atd......to neznamena ,že cely život bude pes chodit na voditku i pes potřebuje volnost. A pokuď mám psa výchovaného tak v tom nevidím problém? Ne! Ano 8500,- byl trest za vlastni blbost,nicméně . Ja na tom mám podíl ,ale, nevíte za jake situace se to stalo....byl to pes kříženec , kterého jsem vzal z útulku NO×Brazilská fila ten pes jsi prošel svým a byl týrán a ja mu chtěl dopřát hezký život! To je na dlouhé povídání .A částka 45 tis jsou u mne roční vydaje za psy.A co ? plačete na špatném hrobě....tady na diskuzi o psech bych jsi pro radu určitě nešel. Lituji majitele psu ,kteří jsi nevědí rady a prijdou se sem tazat ,žádat o radu. I když mnozí se tu ptají na blbosti a mnohdy jsou Vaše rakce oprávněné.To nepopírám. Přeji hezky den nemyslím to zle ,není třeba reagovat.

18.6.2020 06:57

A co se týče EO pokuď chápu dobře elektrický obojek .Psa musíte ovládat slovem i bez voditka i bez EO.Většina majitelů to zneužívá a používá k výcviku neuvážené až to hraničí s týráním.EO patří do ruk zkušeným.Ne laikům ,kteří ze psa udělají necitelně většího agresora a nevim co ....než ,aby se vydali cestou k nápravě a hledali příčinu vzniku nějakého nevhodneho chování. EO ma jeden soused ve vesnici na Lab. Retriv. agresivnějšího psa tohoto plemene jsem ještě neviděl .Čím to asi bude....Ten pes za to nemůže ,ale majitel jeho pan s něho udělal agresora.Takže v nevhodnych rukách EO může způsobit vic škody než užitku.

18.6.2020 07:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

A co se týče EO pokuď chápu dobře elektrický obojek .Psa musíte ovládat slovem i bez voditka i bez EO.Většina majitelů to zneužívá a používá k výcviku neuvážené až to hraničí s týráním.EO patří do ruk zkušeným.Ne laikům ,kteří ze psa udělají necitelně většího agresora a nevim co ....než ,aby se vydali cestou k nápravě a hledali příčinu vzniku nějakého nevhodneho chování. EO ma jeden soused ve vesnici na Lab. Retriv. agresivnějšího psa tohoto plemene jsem ještě neviděl .Čím to asi bude....Ten pes za to nemůže ,ale majitel jeho pan s něho udělal agresora.Takže v nevhodnych rukách EO může způsobit vic škody než užitku.

Ano s tím naprosto souhlasím, a že to nepatří laikům do ruky tady píšu pokaždé.

Nicméně i EO je ve správn_ch rukach výborná pomůcka.

18.6.2020 07:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

Ja o voze a vy o koze!!!!! Tu ma někdo krátké vedení a kdo říká, že ma GPS zabraňovat skoku pod auto .To vy jste tady zanesla takových plno úvah o kterých se tady nikdo nezmínil. Noc v utulku nestojí 8500-ale celkovy proces od převodu psa městskou policii atd..az po pokutu životnímu prostředí....
Ještě jednou jsem zodpovědný člověk,ohleduplny ke svému okoli,psy jsi držím na vodítku tam kde to nařizuje zákon ,vyžaduje situace atd......to neznamena ,že cely život bude pes chodit na voditku i pes potřebuje volnost. A pokuď mám psa výchovaného tak v tom nevidím problém? Ne! Ano 8500,- byl trest za vlastni blbost,nicméně . Ja na tom mám podíl ,ale, nevíte za jake situace se to stalo....byl to pes kříženec , kterého jsem vzal z útulku NO×Brazilská fila ten pes jsi prošel svým a byl týrán a ja mu chtěl dopřát hezký život! To je na dlouhé povídání .A částka 45 tis jsou u mne roční vydaje za psy.A co ? plačete na špatném hrobě....tady na diskuzi o psech bych jsi pro radu určitě nešel. Lituji majitele psu ,kteří jsi nevědí rady a prijdou se sem tazat ,žádat o radu. I když mnozí se tu ptají na blbosti a mnohdy jsou Vaše rakce oprávněné.To nepopírám. Přeji hezky den nemyslím to zle ,není třeba reagovat.

Jako, potkat venku bezprizorního křížence NO a brazilské fily s gps na krku od majitele, co mu "chce dopřát hezký život" byl vždycky můj sen... 🙄

Takový pes má mít VODÍTKO, ne gpsku!

18.6.2020 09:19

Vy to pořád nechápete!!! Omlouvám se ,ale co to melete? Znovu pro méně chápavé jedince ,moji psi maji voditko,ale to voditko neslouží ,aby byli celý život na něm připojení. Pes je živý tvor a pokuď vy patříte mezi ty úzkostlivé,nedůvěřivé lidi co mají psa uvazaného na řetězu a zavřený cely život v kotci ,aby nahodou neutekl,tak se na mě nezlobte je mi líto Vás i vašich psů. Psal jsem ,že nebudu zde rozvádět jak k útěku došlo,je to na delší povídání. Pes byl nekonfliktní vůči psům všech ras a lidí či zvířatům. Jenom pochazel z útulku byl jsem jeho 3 majitel a byl tyraný a prošel jsi svým což bylo znatelne ,při různých reakcích. Je totiž rozdíl vychovat psa od štěněte a rozdíl, když přijmete do své rodiny staršího psa,který má nějaké návyky,zlozvyky ,strach atd...o kterých se dozvídáte v průběhu..... v současné době mám psy které mám od štěněte ,kteří mě milují a já je a nemají potřebu utíkat a ja nemám potřebu jsi pořizovat GPS .Jenom stejně jako vy z zmiňujete EO ,že je to užitečná věc ,tak ja poukazuji na GPS jako užitečnou věc během vychovy ,a výcviku štěněte a mladého psa.Jedna věc je cvičit psa na svém pozemku či cvičaku kynologickeho spolku ,kde je prostor ohrazen ,ale je třeba hodně věcí cvičit v prostoru mezi lidma ,zvířaty ,rozruch dopravnich prostředků a spousta dalsich podnětů, ktere na svém pozemku ani cvičáku nemáte a to bez připnuti na voditko.Kde se může stát právě zaběhnuti vašeho zvířete....v zavislosti na povaze a příslušnosti plemene ,můžete byt nejlepší na světě,ale i přesto se to může stát. !!!! A tím ,že psa chcete držet
neustále na vodítku, tak mu vyjadřujete svou nedůvěru .A to je špatně!!!! U majitelů Kavkazanu ,Stredoasiatu a dalších souhlasím jsou to psi kteří maji svou hlavu a nedoporučuje se chodit na volno ani těm nejostřilenějšim psovodum.

18.6.2020 09:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

To, že mladý pes neposlechne, a zdrhne třeba za psem, nebo se někde začuchá, to se stává i v lepších rodinách, ale pokud Vás má pes na háku takovým stylem, že se sebere, zmizí, a musíte ho hledat přes gps, tak takový pes venku navolno nemá co dělat.

... a ano, mí psi jsou chudáci, co neví jak to vypadá venku🤪

18.6.2020 10:34

To, že mladý pes neposlechne, a zdrhne třeba za psem, nebo se někde začuchá, to se stává i v lepších rodinách, ale pokud Vás má pes na háku takovým stylem, že se sebere, zmizí, a musíte ho hledat přes gps, tak takový pes venku navolno nemá co dělat.

Nádherní psi!

18.6.2020 10:58

Tak nechápu proč mě napadate a odsuzujete GPS.Ja nikde nepsal, že mě maji psi na háku. A ani v tomto smyslu k útěku nedošlo!!!! Ano takovy pes nemá venku na volno co dělat!!! To co jste popsala v začátku teto citace ,je právě ten důvod proč bych ja sám využil GPS. A nebo v tomto případů křížence , ktery jsem zmiňoval,protože jsem toho psa nevychoval a dostal se ke mě jako dospělý pes . S určitými nevhodnými návyky,úzkostlivostí atd a trvalo než se dalo vše dopořadku.Byl to chronicky utěkař,ale to jsem zjistil až jsem ho měl doma.Přelezal plot jak po žebříku pěkné v rohu.Nechtěl jsem ho vracet zpět do útulku,nechtěl jsem mu brat tu ,,NADĚJI" kterou jsem mu dal!!!.Nemám čas zde vyprávět tento příběh ,jelikoz opět vytáhnete nejake slova které přeskladáte a vytváří jiny význam ,než je skutečnost. Ztráta času.....

18.6.2020 11:10
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Krásná smečka

18.6.2020 11:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

GAELLE napsal(a):
Krásná smečka

To je jen část, ale děkuju 🍀

18.6.2020 11:16
GAELLE

XXX.XXX.55.67

To je jen část, ale děkuju 🍀

tak dejte všechny

18.6.2020 11:53
LiEm

XXX.XXX.232.94

Poprosila bych paní Inspektor Pišišvor, aby se tady zdržela hlasování. Pokud nemáte čím přispět k tématu, které jsem zadala, nemusíte se přeci vyjadřovat vůbec. Jestli toužíte po uznání a lichotkách, tak to asi patří jinam než pod diskuzi k GPS lokátorům. Vy vůbec nevíte, kdo tady máme jakého psa, co je ten pes zač, jaké má povahy a technicky vzato ani jaký je kdo chovatel.

Já mám štěně a nevidím jediný důvod, proč ho mít třeba na zahradě na vodítku. Přesto je schopný se pohrabat pod polotem a nejspíš by se vrátil, ale je to štěně. Pracuji z domu, takž ho mám na očích, ale nejsem otrokem a občas také potřebuji psa nechat samotného. A ani nemám v plánu ho na místech, kde nemá pod jaké auto skočit držet na vodítku. Takže sháním GPS lokátor a chci znát názor lidí, kteří s tím mají zkušenosti a ne váš, která je evidentně nemá a proto vůbec nechápu, proč jste se do diskuze zapojila. Každopádně vám moc děkuji, protože tím jste diskuzi v podstatě zastavila a já už se k tématu nic podstatného nedozvím, protože každý kdo sem možná ještě stihne zabrousit si přečte pár těch vašich příspěvků a zaťuká si na čelo a odejde.

Ne, nenarodila jsem se jako perfektní výcvikář, psycholog psů a je to pes první a nestydím se za to, že s výchovou začínám a nemám zkušenosti. Vám ale pravděpodobně v mládí bylo často vytýkáno, že něco neumíte, nezvládáte a evidentně si neumíte přiznat, že každý může být v jiné fázi cesty. Vám taky asi bude pár let navíc a máte za sebou třeba roky výchovy. No hold jsem mladá a zkušenosti zatím nemám a nemyslím si, že to je důvod nemít psa a nemít GPS lokátor.

Tímto bych to s dovolením ukončila, protože celá diskuze se stala víceméně bezpředmětnou k tématu. Nechat si pochválit vaše psy můžete třeba na výstavě nebo v parku. Tady se ptám jasně na rady k lokátorům. Takže děkuji za váš čas. :)

18.6.2020 11:53

Já myslím, že hlavní nepochopení mezi zadavatelem a Inspektorem je v tom, že zadavatel řeší výhradně to, jak psa zase najít, anžto Inspektor poukazuje na to, že riziko rozhodně není jen v tom, že pes vezme čáru a prostě nebude. Ale zejména v tom, co při tom útěku může napáchat. Napadení, způsobení autonehody, vyšokování cizích lidí... doplňte dle libosti.

A já s ní plně souhlasím. Pokud vím, že mám psa, kterej je schopnej zmizet jak pára nad hrncem, čert vem důvod, tak takového psa prostě na volno nepustím. Protože nevím jak vy, ale já bych měla velký problém žít s tím, že se např. kvůli mému psu, pobíhajícímu po silnici, někdo vyboural.

18.6.2020 12:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

LiEm napsal(a):
Poprosila bych paní Inspektor Pišišvor, aby se tady zdržela hlasování. Pokud nemáte čím přispět k tématu, které jsem zadala, nemusíte se přeci vyjadřovat vůbec. Jestli toužíte po uznání a lichotkách, tak to asi patří jinam než pod diskuzi k GPS lokátorům. Vy vůbec nevíte, kdo tady máme jakého psa, co je ten pes zač, jaké má povahy a technicky vzato ani jaký je kdo chovatel.

Já mám štěně a nevidím jediný důvod, proč ho mít třeba na zahradě na vodítku. Přesto je schopný se pohrabat pod polotem a nejspíš by se vrátil, ale je to štěně. Pracuji z domu, takž ho mám na očích, ale nejsem otrokem a občas také potřebuji psa nechat samotného. A ani nemám v plánu ho na místech, kde nemá pod jaké auto skočit držet na vodítku. Takže sháním GPS lokátor a chci znát názor lidí, kteří s tím mají zkušenosti a ne váš, která je evidentně nemá a proto vůbec nechápu, proč jste se do diskuze zapojila. Každopádně vám moc děkuji, protože tím jste diskuzi v podstatě zastavila a já už se k tématu nic podstatného nedozvím, protože každý kdo sem možná ještě stihne zabrousit si přečte pár těch vašich příspěvků a zaťuká si na čelo a odejde.

Ne, nenarodila jsem se jako perfektní výcvikář, psycholog psů a je to pes první a nestydím se za to, že s výchovou začínám a nemám zkušenosti. Vám ale pravděpodobně v mládí bylo často vytýkáno, že něco neumíte, nezvládáte a evidentně si neumíte přiznat, že každý může být v jiné fázi cesty. Vám taky asi bude pár let navíc a máte za sebou třeba roky výchovy. No hold jsem mladá a zkušenosti zatím nemám a nemyslím si, že to je důvod nemít psa a nemít GPS lokátor.

Tímto bych to s dovolením ukončila, protože celá diskuze se stala víceméně bezpředmětnou k tématu. Nechat si pochválit vaše psy můžete třeba na výstavě nebo v parku. Tady se ptám jasně na rady k lokátorům. Takže děkuji za váš čas. :)

Nezlobte se, ale pokud nejste schopná uhlidat ani štěně na vlastní zahradě, když jste doma, tak gps lokátor opravdu nic nevyřeší - problém je jinde.

Floo

18.6.2020 12:45
Floo

XXX.XXX.215.230

Mám lokátor Tractive a jsem spokojená. Baterie vydrží cca 4 dny a má i celkem kompaktní rozměry. Mám chrta a pokud nevidím srnku dřív než on, tak přece jen mám lepší pocit, když vím, kde se v lese pohybuje.

18.6.2020 12:54

Já myslím, že hlavní nepochopení mezi zadavatelem a Inspektorem je v tom, že zadavatel řeší výhradně to, jak psa zase najít, anžto Inspektor poukazuje na to, že riziko rozhodně není jen v tom, že pes vezme čáru a prostě nebude. Ale zejména v tom, co při tom útěku může napáchat. Napadení, způsobení autonehody, vyšokování cizích lidí... doplňte dle libosti.

A já s ní plně souhlasím. Pokud vím, že mám psa, kterej je schopnej zmizet jak pára nad hrncem, čert vem důvod, tak takového psa prostě na volno nepustím. Protože nevím jak vy, ale já bych měla velký problém žít s tím, že se např. kvůli mému psu, pobíhajícímu po silnici, někdo vyboural.

požadavky na GPS lokátor jsou:

Zadavatelka píše (v případě) néé ,že ji pes utíká , neposloucha ,a nebo že není schopna jsi uhlídat psa na zahradě atd....A co se týče co může způsobit pes při útěku.?Tak snad ví asi každý rozumny zodpovědný člověk .Možná i to je jeden z mnohych důvodů kdy GPS lokator může být ,v případě opakuji (v případě) zaběhnuti psa, dobrý pomocnik a za par desitek minut jsem na místě jeho pohybu.A nemusím čekat hodiny ,dny než se někdo ozve .A řešit průser co způsobil a zároveň tomu předejít!!! Mě osobně to taky zajimalo kdo má jaké zkušenosti a co je na trhu top ,co funguje.?
A vy myslíte,že je řešení psa držet celý život na vodítku. Protože tak vystihujete ve slovech vaše chování a názor.
.....cituji :Pokud vím, že mám psa, kterej je schopnej zmizet jak pára nad hrncem, čert vem důvod, tak takového psa prostě na volno nepustím.

Ja bych hledal důvod včetně nebo hlavně
v mé osobě a snažil se sjednat nápravu. A učinil kroky, které k tomuto chování zamezí. A co je jeji příčinou. Atd...a ne to řešit pohyb psa, pouze na vodítku? Ano prosím ,pokuď je někdo blb a neumí vychovat psa ,tak ať jsi psa nejlépe vůbec nepořizuje nebo ať je na voditku. GPS je pouhá pomůcka ,která dopomůže rychle dohledat dotyčné zvíře v případě ,že by se nahodou zaběhlo nebo se to opakovalo.
K čertu s touhle diskuzi .Mě samotneho to zajímalo .Tady je zbytečné se na cokoliv ptát.....

18.6.2020 13:00

No když opomenu všechno viz výše.....když vezmu v potaz nějaké "juchůů" zmizel mi pes a já ho podle GPS najdu (ano vidím smysl třeba u těch loveckých psů, kteří nejsou při práci v každém momentu páníčkovi na očích, beru že pes se může zranit a pak je super, že se dá podle GPS dohledat)...a to teď myslím bez nějaké ironie.
Když nebudu brát ohledy na ostatní, tak ale riziko, že se psu může něco stát, by mě teda v klidu nenechávalo.

Někde výše bylo uvedeno, že by bylo dobrý mít psa dohledatelného při útěku ze zahrady...přeleze nebo podhrabe plot....už se mi to nechce hledat.
Tak jako přijde to jenom mě divný?? Jasně nikdo nejsme dokonalej a je možné, že nový pes překoná i plot, který by nás nenapadlo, že by s tím byl problém, obzvlášť, když už je to pes několikátý a zatím se nic podobného nestalo. Ale tak z mého pohledu po takovém zážitku a to i kdyby se pes vrátil sám a v pořádku, ho už na zahradě nenechám bez dozoru minimálně do té doby než plot upravím, aby pes nemohl utéct.

18.6.2020 13:02
LiEm

XXX.XXX.232.94

Nezlobte se, ale pokud nejste schopná uhlidat ani štěně na vlastní zahradě, když jste doma, tak gps lokátor opravdu nic nevyřeší - problém je jinde.

Vy jste hodně zvláštní člověk, kterýmu naprosto unikají zásadní informace v textu. Myslím, že už jsme nemohla jasněji napsat, že když jsem doma, tak je jasné, že žádný GPS lokátor není potřeba. Ne jen tak pro srandu jsem psala, že i já někdy musím vyjet mimo domov. Ale s vámi opravdu škoda času. :)

18.6.2020 13:12

LiEm napsal(a):

Jedna věc je cvičit psa na svém pozemku či cvičaku kynologickeho spolku ,kde je prostor ohrazen ,ale je třeba hodně věcí cvičit v prostoru mezi lidma ,zvířaty ,rozruch dopravnich prostředků a spousta dalsich podnětů, ktere na svém pozemku ani cvičáku nemáte a to bez připnuti na voditko.Kde se může stát právě zaběhnuti vašeho zvířete....v zavislosti na povaze a příslušnosti plemene ,můžete byt nejlepší na světě,ale i přesto se to může stát. !!!! A tím ,že psa chcete držet
neustále na vodítku, tak mu vyjadřujete svou nedůvěru

Tak teď nevím jestli jsem porozuměla psanému textu...

Jako cvičit bez vodítka mezi lidmi, zvířaty, rozruch dopravních prostředků, kde se může stát zaběhnutí??
Tak to můžu nacvičovat se psem, který je už spolehlivý v klidnějším prostředí a tu náročnost zvyšovat.
Tím, že mám psa na vodítku mu nevyjadřuju nedůvěru, ale chráním jeho a chráním okolí před ním.

No a ke zbytku....taky jsem byla mladá, svojí první ovčandu jsem měla v šestnácti letech a ano mohla jsem s ní klidně bez problémů a bez vodítka projít třeba václavák, ale k tomuto stavu jsme se musely dopracovat . A určitě to, že jsem neměla zkušenosti nebyl důvod nemít psa . Ale zároveň a tím spíš, že jsem byla mladá a bez zkušeností, tak o to zodpovědněji jsem se musela chovat.
Druhého psa...chrta.. jsem si pořizovala, když mi bylo 25 let (to si taky nemyslím, že je úplně stáří) a to byla vyšší dívčí.

A já jen doufám, že lidi s podobným přístupem, nemám ve svém okolí.

18.6.2020 13:12
janaa

XXX.XXX.250.210

Floo napsal(a):
Mám lokátor Tractive a jsem spokojená. Baterie vydrží cca 4 dny a má i celkem kompaktní rozměry. Mám chrta a pokud nevidím srnku dřív než on, tak přece jen mám lepší pocit, když vím, kde se v lese pohybuje.

Joo,ta srnka je taky určitě úplně šťastná

Ad zahrada,štěně,útěk,asi jsem taky natvrdlá,ale taky nějak nechápu,jak může zdrhnout štěně ze zahrady,zvlášť pokud je majitel doma. Pokud se umí podhrabat,tak to není o gps,ale o tom,že pozemek není dostatečně zabezpečený, a plot se prostě musí opravit,upravit. Notabene, nechte to štěně udělat dvakrát třikrát a máte parádní naučený chování a útěkáře na celý život.

Ad gps, tyhle hobby zaměřovače neznám,od loveckých psů znám gps obojky,ale ta cena je o nulu výš

18.6.2020 13:13
LiEm

XXX.XXX.232.94

Achjo, to jsem si zase naběhla. Jasně, že nikdo nechce aby pes "zrdnul" a ani nikdo kdo má psa asi neodepíná vodítko s tím, že "na tak běž si kam chceš, snad se někdy vrátíš". Ale pak tedy nechápu, proč vůbec existují stánky na FB kde lidi hledají ztracené zaběhlé psy? Proč se to tedy občas stane? Velice pochybuji o tom, že psi jsou nevychovaní, nebo že je doma týrají a pes zrdhá, protože chce pryč. Prostě stát se to může a spíše, než abyste hledali důvody proč se to stane, bych uvítala opravdové zkušenosti na lokátory. Pokud to nepoužíváte, tak to nepoužívejte a diskuze se prosím zdržte. Pokud máte čím přispět, prosím přispěte.

Tohle je můj pes první, je to štěně a jelikož máme spolu s ním na zahradě asi 5 koček, tak si s nima hraje a jednou jsem ho viděla, že hrabe u plotu. No vícekrát to neudělal anebo jsme u toho nebyla, protože pardon, ale hlídat psa na hektarovym pozemku mi připadá trochu na hlavu, a vázat ho na vodák když zrovna vařím oběd a taky, takže pro všechny případy, kdyby ho to někdy ještě náhodou napadlo a já nebyla doma, protože světe div se musím někdy třeba na nákup, tak budu vědět, kde se nachází.

Každopádně všem teda díky za jejich rady jak hlídat štěně, asi teda jdu koupit klec a zavřu ho, aby se mi náhodou něco nestalo, žeano. :)

18.6.2020 13:18

požadavky na GPS lokátor jsou:

Zadavatelka píše (v případě) néé ,že ji pes utíká , neposloucha ,a nebo že není schopna jsi uhlídat psa na zahradě atd....A co se týče co může způsobit pes při útěku.?Tak snad ví asi každý rozumny zodpovědný člověk .Možná i to je jeden z mnohych důvodů kdy GPS lokator může být ,v případě opakuji (v případě) zaběhnuti psa, dobrý pomocnik a za par desitek minut jsem na místě jeho pohybu.A nemusím čekat hodiny ,dny než se někdo ozve .A řešit průser co způsobil a zároveň tomu předejít!!! Mě osobně to taky zajimalo kdo má jaké zkušenosti a co je na trhu top ,co funguje.?
A vy myslíte,že je řešení psa držet celý život na vodítku. Protože tak vystihujete ve slovech vaše chování a názor.
.....cituji :Pokud vím, že mám psa, kterej je schopnej zmizet jak pára nad hrncem, čert vem důvod, tak takového psa prostě na volno nepustím.

Ja bych hledal důvod včetně nebo hlavně
v mé osobě a snažil se sjednat nápravu. A učinil kroky, které k tomuto chování zamezí. A co je jeji příčinou. Atd...a ne to řešit pohyb psa, pouze na vodítku? Ano prosím ,pokuď je někdo blb a neumí vychovat psa ,tak ať jsi psa nejlépe vůbec nepořizuje nebo ať je na voditku. GPS je pouhá pomůcka ,která dopomůže rychle dohledat dotyčné zvíře v případě ,že by se nahodou zaběhlo nebo se to opakovalo.
K čertu s touhle diskuzi .Mě samotneho to zajímalo .Tady je zbytečné se na cokoliv ptát.....

Ano, myslím si, že pokud všechno selže (výchova, výcvik, práce se stopovačkou a další metody tréninku přivolání), pak nezbývá, než mít psa stále na vodítku. Je to rozhodně zodpovědnější, než chronického útěkáře vodit na volno a pak dohledávat podle GPS.

Ve finále totéž potvrzujete v posledním odstavci.

18.6.2020 14:01

A kdo říká ,že chronický utěkař ,byl na volno.?A kdo říká že chronickým utekařem zůstal......tdddt ano cvičit psa na volno někde v krajině, ano pouze se spolehlivým psem jenom opět a zas kratke vedeni...protože i ten spolehlivy pes nemusí udělat zrovna to co chcete
a co se týče toho držení psa neustale na vodítku,tak zjistěte co z toho vyplývá z psího pohledu .Knížek a literatury je k sehnani dost...kdyby vaší psi byli tak vychovani jak tu vsichni tvrdite a kažete tak žádné voditko nepotřebujete. Konec

18.6.2020 14:04

A kdo říká ,že chronický utěkař ,byl na volno.?A kdo říká že chronickým utekařem zůstal......tdddt ano cvičit psa na volno někde v krajině, ano pouze se spolehlivým psem jenom opět a zas kratke vedeni...protože i ten spolehlivy pes nemusí udělat zrovna to co chcete
a co se týče toho držení psa neustale na vodítku,tak zjistěte co z toho vyplývá z psího pohledu .Knížek a literatury je k sehnani dost...kdyby vaší psi byli tak vychovani jak tu vsichni tvrdite a kažete tak žádné voditko nepotřebujete. Konec

Myslím, že máte vážný problém s chápáním psaného textu...

18.6.2020 14:29

Ne nemám, to máte vy . Otázka byla jasná .....

18.6.2020 14:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

a co se týče toho držení psa neustale na vodítku,tak zjistěte co z toho vyplývá z psího pohledu .

A co z toho jako vyplývá?

Mám dva psy, fena může být na volno úplně v klidu, pes ne - zdrhá za zvěří a jde do toho na 100 %. Navíc to není pes s úplně běžnou povahou, nemá rád cizí lidi, nemá problém si do člověka kousnout, nesnese psy - samce. Opravdu nemám potřebu takového psa mít někde na volno a riskovat, že se něco stane. I když do té doby, než uvidí zvěř se nestane vůbec nic, to poslechne na první dobrou. Takže ano, pes je většinu času venku na vodítku - konkrétně v postroji a v sedáku, což bere jako práci a baví ho to. Případně na šňůře, na které se i proběhne. Pouštím ho když jdeme vyloženě cvičit, když běhá za udičkou nebo za míčkem a pouštím ho do vody, to ho nic jiného nezajímá. Krom toho máme zahradu, kde má volný pohyb, jezdíme cvičit, trénovat bull sporty, běhá coursing... Opravdu mu nechybí volný pohyb a dost možná má víc pohybu než pes, který chodí "jen" na procházky na volno. Fakt neřeší, že někde na procházce je na vodítku. Ono to vodítko nebo šňůra je přítěž spíš pro páníčka než pro psa, pokud má pes možnost se někde vylítat.

18.6.2020 15:18

ten spolehlivy pes nemusí udělat zrovna to co chcete

Ten SPOLEHLIVÝ ano.

kdyby vaší psi byli tak vychovani jak tu vsichni tvrdite a kažete tak žádné voditko nepotřebujete

Ano na ovčandu jsem ho nepotřebovala, na vodítko šla pouze tam, kde to bylo nařízeno, jinak ovladatelná a chůze u nohy bez vodítka žádný problém, kdekoliv, kdykoliv.
Chrt taky uměl chodit bez vodítka u nohy....ale u něj platilo a to doslova, že nemusí udělat to, co zrovna chci.
A to je rozdíl mezi spolehlivým a nespolehlivým psem, alespoň dle mého.

Jenže takoví psi nejsou všichni a jsou plemena, u kterých tu spolehlivost a ovladatelnost za každé situace nedosáhnete, kdyby se páníček na hlavu stavěl.
Teď mě napadají zástupci např. chrtů a pastevců,....někteří zástupci těchto typů jsou opravdu odkázáni k tomu, že mimo oplocený pozemek musí být celoživotně na vodítku a nebo někteří mají EO.
A že tím vodítkem je nedůvěra?? Ano, protože důvěra by v tomto případě mohla být fatální pro psa a nebo pro někoho jiného.

Konec

.

18.6.2020 15:35

marcelaamax napsal(a):
a co se týče toho držení psa neustale na vodítku,tak zjistěte co z toho vyplývá z psího pohledu .

A co z toho jako vyplývá?

Mám dva psy, fena může být na volno úplně v klidu, pes ne - zdrhá za zvěří a jde do toho na 100 %. Navíc to není pes s úplně běžnou povahou, nemá rád cizí lidi, nemá problém si do člověka kousnout, nesnese psy - samce. Opravdu nemám potřebu takového psa mít někde na volno a riskovat, že se něco stane. I když do té doby, než uvidí zvěř se nestane vůbec nic, to poslechne na první dobrou. Takže ano, pes je většinu času venku na vodítku - konkrétně v postroji a v sedáku, což bere jako práci a baví ho to. Případně na šňůře, na které se i proběhne. Pouštím ho když jdeme vyloženě cvičit, když běhá za udičkou nebo za míčkem a pouštím ho do vody, to ho nic jiného nezajímá. Krom toho máme zahradu, kde má volný pohyb, jezdíme cvičit, trénovat bull sporty, běhá coursing... Opravdu mu nechybí volný pohyb a dost možná má víc pohybu než pes, který chodí "jen" na procházky na volno. Fakt neřeší, že někde na procházce je na vodítku. Ono to vodítko nebo šňůra je přítěž spíš pro páníčka než pro psa, pokud má pes možnost se někde vylítat.

A myslíte,že je to chyba psa????Nikoliv Vaše chyba, jak jste si ho vychovala takového ho máte.očividně nejste pro něj autoritou, i jeho socializace byla nějak podceněna ,misto aby jste nevhodne chování psa řešila.Zamazla jste to voditkem a postroji a sportem .tady bude neco špatně asi ne?Vaše vychova postradala očividně důslednost,ja se nepodřizuji nevhodnému chování v tom je mezi nama rozdíl....sám jsem majitelem pro někoho kontroverzních plemen ,ale aby jsi pes dovolil, nebal se do někoho kousnout?????A byl nebezpečný pro okolí.?!...diky nemám slov ,nebudu už zde na nic reagovat, to mi stačí. Ja mám psy vychováne a vždy budu a dávám přednost ať vychova dospěje k vyrovnanému jedinci ,který mě nezklame,nikoliv k agresivním výstupům....

18.6.2020 15:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak já na rozdíl od ostatních chápu, neb jsem celý život měla zdrhače. Jistě, severské plemeno které je na vodítko jaksi odkázané, divím se, že se s ním nerodí Selhaly veškeré pokusy o to, ho tohle odnaučit. Když to učíte mladého psa, začínáte na oploceném pozemku, pak nějaká stopovačka venku a někdy ho pak musíte také pustit na volno, aby jste zjistil, jestli to jde. A tam bych taky použila GPSku, páč když to nevyjde, pes je v trapu. Jasně, pak bych ho zase jóó dlouho nepustila, znovu cvičila se stopovačkou a následně zkusila pustit. U nás to nebyla GPSka, ale EO, který nezafungoval a já vyděšená k smrti(i když pes přiběhnul do 5minut) jsem ho dala doživotně na flexinu, protože prostě už jsem na to neměla nervy. Takže nějak nechápu, co kdo nechápe...

18.6.2020 16:05
marcelaamax

XXX.XXX.230.249

A myslíte,že je to chyba psa????Nikoliv Vaše chyba, jak jste si ho vychovala takového ho máte.očividně nejste pro něj autoritou, i jeho socializace byla nějak podceněna ,misto aby jste nevhodne chování psa řešila.Zamazla jste to voditkem a postroji a sportem .tady bude neco špatně asi ne?Vaše vychova postradala očividně důslednost,ja se nepodřizuji nevhodnému chování v tom je mezi nama rozdíl....sám jsem majitelem pro někoho kontroverzních plemen ,ale aby jsi pes dovolil, nebal se do někoho kousnout?????A byl nebezpečný pro okolí.?!...diky nemám slov ,nebudu už zde na nic reagovat, to mi stačí. Ja mám psy vychováne a vždy budu a dávám přednost ať vychova dospěje k vyrovnanému jedinci ,který mě nezklame,nikoliv k agresivním výstupům....

Jo jo, vy mého psa znáte nejlíp a úplně nejlíp víte, jak jsem ho vychovávala a kdyby jste ho měl vy, tak by to byl rozhodně bezproblémový pes, milující lidi i psi a zvěř by ho nezajímala 😉.

A ne, opravdu jsem nic nezamazla vodítkem, postrojem a sportem. Pes cca do roka a půl chodil normálně na volno, ale něco jsme dělali již dávno před tím. To samé dělám s fenou, která na volno chodí. To opravdu není o tom, že bych to dělala jen proto, že nemůže být na volno.

A k tomu "nebezpečný pro okolí" - právě proto, že jsem si vědoma toho, co mám doma a jsem zodpovědná, tak pes venku, kde se vyskytují lidi a psi chodí s kosem, je zabezpečený a nikoho neohrožuje. Lidí a psů si vůbec nevšímá, pokud si nevšímají oni jeho..

A ještě, já naprosto upřímně přiznávám, že si myslím, že kdyby byl pes od štěněte v rukou někoho opravdu zkušeného (ze zdejších diskutujících si myslím, že by to byla třeba inspektor 😉) , tak by to s ním bylo trochu lepší, nicméně pes milující lidi a psi by z něho asi ani tak nebyl. Ale dle vašich názorů si nemyslím, že by se něco zlepšilo ve vašich rukách, sorry..

Ale ani tak si nemyslím, ze bych u psa neměla autoritu a že by na tom byl nějak špatně.

18.6.2020 17:24

marcelaamax napsal(a):
Jo jo, vy mého psa znáte nejlíp a úplně nejlíp víte, jak jsem ho vychovávala a kdyby jste ho měl vy, tak by to byl rozhodně bezproblémový pes, milující lidi i psi a zvěř by ho nezajímala 😉.

A ne, opravdu jsem nic nezamazla vodítkem, postrojem a sportem. Pes cca do roka a půl chodil normálně na volno, ale něco jsme dělali již dávno před tím. To samé dělám s fenou, která na volno chodí. To opravdu není o tom, že bych to dělala jen proto, že nemůže být na volno.

A k tomu "nebezpečný pro okolí" - právě proto, že jsem si vědoma toho, co mám doma a jsem zodpovědná, tak pes venku, kde se vyskytují lidi a psi chodí s kosem, je zabezpečený a nikoho neohrožuje. Lidí a psů si vůbec nevšímá, pokud si nevšímají oni jeho..

A ještě, já naprosto upřímně přiznávám, že si myslím, že kdyby byl pes od štěněte v rukou někoho opravdu zkušeného (ze zdejších diskutujících si myslím, že by to byla třeba inspektor 😉) , tak by to s ním bylo trochu lepší, nicméně pes milující lidi a psi by z něho asi ani tak nebyl. Ale dle vašich názorů si nemyslím, že by se něco zlepšilo ve vašich rukách, sorry..

Ale ani tak si nemyslím, ze bych u psa neměla autoritu a že by na tom byl nějak špatně.

Nejsem odborník ,jenom jsem jsi mnoho věcí ověřil samotnou praxi .Jaky pán takový pes ,platilo to a platit to bude.

Neregistrovaný uživatel

18.6.2020 17:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.26

Fajn. Lidi jsou bl bi. Dam priklad kterej se snadno muze stat i tem co maj za idi oty ty co se jim nedejboze zatoulal pes. Pujdete s vasi smeckou ven, potkate dva nasrany bully nebo pastevce. Semele se rvacka. Vasi nekteri psi vemou caru a budou zdrhat... Ne netvrdte mi ze v takovym pripade zmaknete treba hejno rvoucich se a zdrhajicich sedmi psu. Dalsi priklad. Pojedete autem, bouračka cast psu zdrhne... Je dost pripadu kdy se neco mize podelat abiz by to clovek moh ovlivnit a jestli jste tak tupa ze to nechapete tak si zajdete k psychiatrovi.

18.6.2020 17:33
Terven

XXX.XXX.103.178

Mne osobne by zajmalo, jestli opravdu vsichni zdejsi, co pousteji nekdy psy navolno, maji stoprocentni privolani. Jestli se jim opravdu nikdy nestal maler, jestli jim nekdy nezatrnulo...
Ja se bez muceni priznam, ze mi moje fena ve stenecim veku, nez jsem pochopila, co mam doma, 2x zdrhla. Fakt to byly infarktove situace, ktere si za ramecek nedam a od te doby se mi to nestalo.
Osobne nechapu logiku zdejsich odpurcu gps lokatoru - i kdyby nekdo byl tak nezodpovedny a nechal by psa zdrhat jak je libo, tak varianta s gps je porad min rizikova nez bez nej. A myslet si, ze pokud si lokator neporidi, radeji pujde cestou vychovy nebo zajisteni... to je asi naivni predstava.

18.6.2020 17:56
marcelaamax

XXX.XXX.230.249

Nejsem odborník ,jenom jsem jsi mnoho věcí ověřil samotnou praxi .Jaky pán takový pes ,platilo to a platit to bude.

Jo samozřejmě, že do určité míry to platí, ale ne úplně ve všem. Takové ty základní povahove rysy nezměníte, ani výchovou, pokud nechcete psa zlomit. A jak jsem psala - tuto povahu má pouze můj jeden pes, fena ne a předešlý pes taky ne 😉. A to byl pes oproti feně třeba socializovany o dost víc...

Dám takový příklad - můj pes je kříženec, od štěněte má "zvláštní" (Pro někoho) povahu a nemusí lidi, ani jako stěně se k lidem nerhnul, ne nebál se, ale prostě nemel o cizí lidi zájem. Asi bych to mohla hrotit a nutit ho do kontaktu s lidmi, ale proč? Nemám k tomu důvod. Fena je opak, je to plemeno, které miluje lidi. A taky nemám potřebu ji "lámat", aby lidi tolik rada neměla... A jsem si jistá, ze i kdybych ji jako stěně držela izolovanou od lidí, stejně je bude milovat.

Ale to už jsme hodně odbočili od tématu.

Jinak já proti té GPS nemám nic, pokud to chce někdo jako pojistku, tak ať si to na psa dá, jeho věc. Já jen reagovala na to, že je to dobré třeba pro chronického utekare, jak někdo psal- jo, tak pokud někomu nevadí, že mu utíká pes, tak určitě lepší než nic. Ale za mě je základ zajistit, aby ten pes utéct nemohl. A pak jsem se vyjadřovala k tomu, že dle vás je z psího pohledu hrozné být na vodítku nebo šňůře, z mého pohledu to pes neřeší , spíš panickovi to může vadit. Prostě najdou se psi, kteří z nějakého důvodu na volno být nemůžou. A když to zase prevedu na meho psa - máme tady trasu, kde zvěř vůbec není, takže by tam teoreticky mohl chodit na volno, ale já bych musela mít oči na stopkách a být pořád v pozoru, jestli někde něco nevybehne a kdyby náhodou jo a nebyla jsem rychlá, tak pes za zvěří zdrhne a je taky možný, že už ho v životě neuvidím, v blízkosti jsou také koleje a ne, za to mi to nestojí. To mu radši budu chvíli házet balonek (v tu chvíli nic kolem neřeší), pocvicime, pak si ho připnu, případně mu dám šňůru,a půjdeme dál...

18.6.2020 19:32

Terven napsal(a):
Mne osobne by zajmalo, jestli opravdu vsichni zdejsi, co pousteji nekdy psy navolno, maji stoprocentni privolani. Jestli se jim opravdu nikdy nestal maler, jestli jim nekdy nezatrnulo...
Ja se bez muceni priznam, ze mi moje fena ve stenecim veku, nez jsem pochopila, co mam doma, 2x zdrhla. Fakt to byly infarktove situace, ktere si za ramecek nedam a od te doby se mi to nestalo.
Osobne nechapu logiku zdejsich odpurcu gps lokatoru - i kdyby nekdo byl tak nezodpovedny a nechal by psa zdrhat jak je libo, tak varianta s gps je porad min rizikova nez bez nej. A myslet si, ze pokud si lokator neporidi, radeji pujde cestou vychovy nebo zajisteni... to je asi naivni predstava.

Když se ptáte na to, jestli někdy pes jdoucí na volno neutekl, tak u nás - kříženec NO ne, střední knírač párkrát v lese, a byl doma dřív než já, černá ruska ne, choďačka ne, první kavkazanka ne. Samojed jednou, dvakrát, vzápětí se vrátil, po této zkušenosti už na volno nechodil, protože fakt neposlechl, jakmile ho něco zaujalo, a nemusela to být jen zvěř, "neslyšel" - nevnímal. Současná kavkazanka chodí na vodítku. V cca roce ji zranil cyklista, nakopl ji když jsme s ní na vodítku přecházeli silnici. Nevšimli jsme si zranění hned, ale až později. Na žebrech pod kůží se jí vytvořila kapsa s tekutinou, mazali jsme k vetovi. Od té doby nesnáší cyklisty.
Proti GPS lokátoru úplně nejsem. Chápala bych ho jako jakousi jistotu, kdyby se náhodou stalo a pes utekl. No ale tam by se to zas finančně asi nevyplatilo. Nesouhlasím s použitím u psa, který nemá spolehlivé přivolání, a jeho pán hřeší na to, že ho dohledá. A tak mu dá volnost, nebo neřeší, že pes utíká. Tím se stane pro psa utíkání návykem a už nikdy se ho nezbaví.

18.6.2020 20:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):

Psi, kterým 100% nevěřím chodí buď na flexině nebo na EO - raději psy zajistím, než abych řešila, ze mi zdrhli.

Ono stačí mít na flexině vůdčí fenu, a mlaďocha na EO - ti ostatní jsou spolehliví. Kdybych tu vedoucí fenu pustila, tak strhne smečku, ale pokud u toho člověk trochu myslí, tak to jde zvladat v pohodě.

18.6.2020 20:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Fajn. Lidi jsou bl bi. Dam priklad kterej se snadno muze stat i tem co maj za idi oty ty co se jim nedejboze zatoulal pes. Pujdete s vasi smeckou ven, potkate dva nasrany bully nebo pastevce. Semele se rvacka. Vasi nekteri psi vemou caru a budou zdrhat... Ne netvrdte mi ze v takovym pripade zmaknete treba hejno rvoucich se a zdrhajicich sedmi psu. Dalsi priklad. Pojedete autem, bouračka cast psu zdrhne... Je dost pripadu kdy se neco mize podelat abiz by to clovek moh ovlivnit a jestli jste tak tupa ze to nechapete tak si zajdete k psychiatrovi.

Bullům a pastevcům se se psy vyhýbám obrovským obloukem, a hlavně si je okamžitě volám, nebo pokládám, když kdokoliv jde (člověk, cyklista, pejskař).
Mí psi absolutně nepřijdou do kontaktu s okolím, pokud mám víc než jednoho.

18.6.2020 20:30

Terven napsal(a):

Tak za mě:
Můj pes chodí na volno stále. Stoprocentní přivolání nějak neřeším, protože se nikam nevzdaluje. Ale jo, přivolání asi máme, na zavolání venku přijde, sice se courá a rozhodně to není bleskové přiklusání k noze, spíš provozní poslušnost.

Nikdy neutekl, nikdy mi nezatrnulo, nikdy nebyl malér. Tak a teď jsem to určitě zakřikla a z noční procházky se vrátím sama...

Nemyslím, že by se tu rojili odpůrci GPS udělátek. Spíš odpůrci používání GPS místo zabezpečení psa. Když pes zdrhne, je to riziko, ať lokátor má nebo ne.

Není to tak dlouho, co jsem pomáhala hledat uprchlíka. Našli jsme ho v příkopu u silnice. Kdyby měl lokátor, to auto by ho stejně sundalo, byl na útěku cca 15 minut.

Asi chci mít dál ty naivní představy.

18.6.2020 20:45
GAELLE

XXX.XXX.55.67

náš pes se od nás nikam nikdy nevzdaloval. V lese na houbách běhal jen mezi námi. Když šel přítel byl pes na volno. Když jsem ho měla sama byl vždy jen na vodítku. Neriskla bych že by mi utekl, skočil pod auto nebo něco vyvedl.

18.6.2020 20:49

"Spíš odpůrci používání GPS místo zabezpečení psa"

Njn. Nejak se to tu zvrtlo

Ale me vazne zajimalo kdy a kdo to vlastne pouziva.
U psu na lovu, jo tam mi to dava smysl. Jinak moc ne.

Na vychazce jako pojistku - ceho vlastne - si to neumim predstavit - ja. Ze jini ano - no proc ne.

Me by se libilo spis zajisteni psa, kdyz s nim nejsem, nemam na nej vliv.
Jenze - na zahradu to asi nedam.
V aute mam taky psy bez niceho.

Btw. Funguje to v mistnostech?

18.6.2020 21:23

Terven napsal(a):

Když vynechám ovčandu, která to přivolání měla, tak zbytek mých psů ne a nebylo je tedy možné pustit kdekoliv a kdykoliv...
Jako u chrta jsem se nemusela bát, že by někomu ublížil, nebála jsem se ani, že by mi utekl a musela bych ho hledat...lidi ignoroval, ale miloval psy...a myslím, že nikdo nechce, aby se k němu řítila rychlostí světla obrovská černá chlupatá koule a za ním běží panička a volá "nebojte, on je hodnej"

No a moje psí dvojčata, tam bylo riziko, že pokud se rozeběhne fena, tak poběží i pes a že už je povelem nezastavím, ale opět, ne že bych se bála, že by utekli, ale u feny hrozilo riziko, že by mohla napadnout psa, který by machroval a nebo jí byl z nějakého důvodu nesympatickej......takže oba psi mohli chodit, tam kde jsem já měla přehled a nebo naopak, kde neměli přehled psi a nebo jeden na vodítku a druhej na volno...na střídačku.

A jestli mi někdy nezatrnulo??...zatrnulo, když jsem poprvé vypustila irského setra, kterého jsem neměla od štěněte, ale přivolání už vypadalo ok, na polňačce a kolem nás pole ladem s remízkama na rovinu jsem si myslela, že mi utekl, ale prostě měl jen podstatně větší rádius pohybu kolem mě... resp. přede mnou třeba i co já vím 50 metrů..než na co jsem byla zvyklá....takže tam jsme museli zamakat na tom, aby si ode mne neodcházel, jak ho napadne a aby byl odvolatelný, aby mě vnímal i když prohledává terén.
Ano i já mám "máslo na hlavě" a snad i proto můžu říct, že pokud by mi utekl, tak bych byla za nějaké zařízení, co by mi ho pomohlo najít, víc než vděčná, ale zároveň bych ho příště takhle nevypustila, dokud bych si nebyla jistá, že jsme na tom zamakali a že teď už nezdrhne....určitě bych si neřekla..."no a kdyby náhodou utekl, tak má GPS, takže ho najdu a je to pohoda.

18.6.2020 21:26

Floo napsal(a):

Tak to je pěkná prasárna. Chrt je z mála psů, kteří srnku dohoní a roztrhá. Hlavně, že víte kde. Asi si půjdete sebrat, co z ní zbyde.

18.6.2020 21:50

Bullům a pastevcům se se psy vyhýbám obrovským obloukem, a hlavně si je okamžitě volám, nebo pokládám, když kdokoliv jde (člověk, cyklista, pejskař).
Mí psi absolutně nepřijdou do kontaktu s okolím, pokud mám víc než jednoho.

Teď jsem si oddychla. Zrovna jsem chtěla napsat, že bych nechtěla jít po té cestě proti vám.

18.6.2020 21:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Sardullah, děkuji - o vás vím už nějakej pátek, že jste normální
Mám to podobně - menežuju vycházku podle aktuální situace - někde jdou obě na volno, někde obě na vodítku, někde na vodítku pouze jedna, případně jedna jištěna stopovací šňůrou.
Řekla bych, že oproti většině lidí, co venku potkávám se psy, já ty svoje extrémně hlídám, přesto se přiznávám k máslu na hlavě a do budoucna nevylučuju možnost infarktové situace. Jsou to živá zvířata a na vycházkách prostě nejde docílit absolutní kontroly prostředí.
GPS lokátor pořizovat nehodlám, ale nenapadlo by mě někoho, kdo o jeho pořízení uvažuje, apriori podezřívat z toho, že plánuje dát pubertálnímu psu bez přivolání absolutní volnost a pak ho pomocí tohoto dohledávat.

18.6.2020 21:57

Co se týče GPS lokátoru na psa : Podle zákona schválnosti, když ho bude nosit pořád ( skoro ), ve chvíli kdy zdrhne ho a) nebude mít na krku, b) bude mít vybitou baterii - nikdy se vám nepodařilo mít vybitý mobil, foťák ? c) tam, kde bude lítat nebude signál
d) přes provoz je to docela drahá záležitost a pro zadavatelku, která řeší výši kupní ceny asi nic moc e) pro malého psa dost velká krabička ( to, co jsem viděla ).
Zavrhli jsme ( u malého loveckého plemene ) právě kvůli velikosti a provozní ceně.
A také proto, že rozhodně nefunguje všude. A právě tam ne, kam malý lovecký pes vleze.

18.6.2020 21:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Teď jsem si oddychla. Zrovna jsem chtěla napsat, že bych nechtěla jít po té cestě proti vám.

Když jdu sama, tak nikdy neberu všechny psy - oni sice poslouchají, ale v případě maléru (např. někomu zdrhne pes k nám, zranění mého psa apod.), už by to v jednom člověkovi bylo o hubu, i když naši "vytržníci" nosí venku koše.

Fakt nepotřebuju skončit na Nově, a pak v kriminále😉

18.6.2020 22:51
marcelaamax

XXX.XXX.230.249

Nádherní psi 😍😍. Mě se upřímně celkově ovčáci nikdy moc nelíbili, ale BOM se mi začínají líbit čím dál tím víc, jak vzhledově, tak povahou.

18.6.2020 22:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Nádherní psi 😍😍. Mě se upřímně celkově ovčáci nikdy moc nelíbili, ale BOM se mi začínají líbit čím dál tím víc, jak vzhledově, tak povahou.

mně se zas líbí moc, škoda že už na toto plemeno nemám věk ani fyzičku

18.6.2020 22:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Díky 🌷
Oni bohužel přichází do módy, a bojím se, že to bude brzy hrob toho plemene, stejně jako u borderek apod. ☹️

floo

19.6.2020 10:51
floo

XXX.XXX.87.227

Vipet určitě srnku neroztrhá a hlavně chodí s košíkem

19.6.2020 11:26
janaa

XXX.XXX.247.135

floo napsal(a):

on jí nemusí roztrhat, stačí,že jí užene tak,že někde zkolabuje a chcípne

19.6.2020 11:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.108

janaa napsal(a):
on jí nemusí roztrhat, stačí,že jí užene tak,že někde zkolabuje a chcípne

Jj, známé takhle 2 vipeti nahnali srnu do plotu, a zlomila si nohu☹️

19.6.2020 11:35
janaa

XXX.XXX.247.135

:-( Buď tak,nebo jí naženou pod auto,nebo "jenom" uťaví. Třikrát jsme takhle vyvrhovali srnu uhnanou psy a měla prostě roztržený srdce a "vyteklý" plíce. Paráda, zvlášť,když pak okolo běhají osamělá srnčata. Ale pes je přece z obliga,on jí nezakousnul

19.6.2020 11:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
:-( Buď tak,nebo jí naženou pod auto,nebo "jenom" uťaví. Třikrát jsme takhle vyvrhovali srnu uhnanou psy a měla prostě roztržený srdce a "vyteklý" plíce. Paráda, zvlášť,když pak okolo běhají osamělá srnčata. Ale pes je přece z obliga,on jí nezakousnul

No tohle taky nebylo moc ready, protože ona neměla koule na to ji dorazit, a myslivcům se jí volat taky nechtělo, takže se ani neptám, jak srna skončila

Pak s námi trénuje holka, a její fena má taky pár zářezů na pažbě - proto tak nesnáším tady ty volně pobíhající psy kterým "chtělpánečekdopřáthezkýzivot" nebo "semusítakyněkdyproběhnout"

19.6.2020 14:32

floo napsal(a):

Mýlíte se, roztrhá a ta srna u toho řve na celé polesí. A GPS lokátor jí v tom fakt nezabrání. Také může "pást" koně po lukách, lesích a pláních...... Dnes by vám ho v takovém případě asi zastřelili, tenkrát tolik zbraní mezi lidmi nebylo.Nevíte, co máte doma !

19.6.2020 14:35

No tohle taky nebylo moc ready, protože ona neměla koule na to ji dorazit, a myslivcům se jí volat taky nechtělo, takže se ani neptám, jak srna skončila

Pak s námi trénuje holka, a její fena má taky pár zářezů na pažbě - proto tak nesnáším tady ty volně pobíhající psy kterým "chtělpánečekdopřáthezkýzivot" nebo "semusítakyněkdyproběhnout"

Jo a v zimě nastoupí proběhnutý vipýtek do vyhřátého auta a srna zdechne na sněhu.
Hlavně, že má GPS lokátor a košík.

19.6.2020 17:17
janaa

XXX.XXX.247.135

Jj,případně budou dotyční plakat a nadávat na hnusný myslivce,co mazlíčka odstřelí

19.6.2020 17:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tohle taky nechápu, že někomu přijde normální, že pes prožene srnu. A vůbec to vlastně nevadí, protože ji nechytí. Pes mi takhle zdrhnul za zvěří dvakrát - za zajícem. Jednou to bylo na polní cestě u rybníka, to sice zmizel z dohledu, ale vrátil se celkem rychle. Podruhé to bylo na louce, v dálce byl les, to už měl pes na krku EO, ale nepomohl. Už jsem viděla jen malou tečku v dálce, jak mizí do lesa, krve by se ve mě nedořezali, bylo to pár minut (no víc než pár), ale neskutečně dlouhých, pak pes zase vyběhl z lesa a s radostí se vracel ke mě... Od té doby už jsem mu neumožnila za zvěří zdrhnout. Fakt bych se bála toho, že ho někdo zastřelí, případně že se třeba dostane až na silnici a způsobí nehodu. A navíc teda nevím, jak rychle srny běhají? Jestli by neměl i šanci ji chytit....

19.6.2020 17:48
janaa

XXX.XXX.247.135

marcelaamax napsal(a):
Tohle taky nechápu, že někomu přijde normální, že pes prožene srnu. A vůbec to vlastně nevadí, protože ji nechytí. Pes mi takhle zdrhnul za zvěří dvakrát - za zajícem. Jednou to bylo na polní cestě u rybníka, to sice zmizel z dohledu, ale vrátil se celkem rychle. Podruhé to bylo na louce, v dálce byl les, to už měl pes na krku EO, ale nepomohl. Už jsem viděla jen malou tečku v dálce, jak mizí do lesa, krve by se ve mě nedořezali, bylo to pár minut (no víc než pár), ale neskutečně dlouhých, pak pes zase vyběhl z lesa a s radostí se vracel ke mě... Od té doby už jsem mu neumožnila za zvěří zdrhnout. Fakt bych se bála toho, že ho někdo zastřelí, případně že se třeba dostane až na silnici a způsobí nehodu. A navíc teda nevím, jak rychle srny běhají? Jestli by neměl i šanci ji chytit....

Dospělá zdravá srna, pokud není sníh,psovi uteče,ale... pokud je to srna, a je březí, samozřejmě jí pes dohnat může. Pokud je někde silnice,může vběhnout do ní. Pokud je někde plot,oplocenka, může se do ní zamotat, a navíc srnčí v panice dokáže vrazit i do jediného stromu široko daleko. V obou případech jí pes v ten okamžik dožene. Srnčata vůbec neřeším a případ,kdy ženou srnčí dva psi už vůbec ne (tam zkušení psi udělají srnu lehce). A problém je opravdu to uhnání, o kterém se až tak neví, kdy prostě srna zdrhne a někde dál začne kolabovat, praskne srdce, zkolabují plíce atd....

Přidejte reakci

Přidat smajlík