Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
DohodouPbeness
XXX.XXX.128.28
Dobrý den mám dotaz ohledně výchovy, naše štěně očesalo celý keř borůvek a jahod a bojíme se, aby nesnedl i víno a rajčata. Pejskovi se věnujeme 2-3x denně chodíme na procházku a potom různá aktivita jako hlavolamy, sporty a hry. Pejska krmíme granulemu acanu. Pejsek je venku, nesmí bohužel dovnitř, což já neovlivním. Takže prosím o radu proč očesává to ovoce a jak tomu zabránit. Předem dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
Protože žere Acanu.
Je chytrý.
Dejte mu normálně nažrat a borůvek zbude víc.
Proč to ovoce očesává? No asi ze stejného důvodu jako lidi... je mlsný.
Zábráníte tomu jen mechanicky - obalit keříky pletivem. A počítejte s tím, že obírání plodů je jen slabší level psího zahradničení on totiž bude taky hrabat a okusovat a škubat a likvidovat. Bez ohledu na rasu a vytížení to dělá 95% štěňat.
No co, jsou to jenom kytky
Pbeness
XXX.XXX.128.28
Prosím vás acana je kvalitní krmivo, a rozhodně nebudu krmit psa zbytkami. A na barf nemáme prostor. Hrabal jen dva dny a rychle pochopil, že nesmí.
napsal(a):
Protože žere Acanu.
Je chytrý.
Dejte mu normálně nažrat a borůvek zbude víc.
Nezbude. Krmíme barfem, dostávají zeleninu ze zahrady a veškeré plody, které mají někde okousaný flíček a tak podobně. A kamkoliv mají přístup, je sklizeno do výše na zadních stojícího a poskakujícího psa. Takže první švestky začínají tak ve 250 cm nad zemí a všechno co jde už sázíme na naší oddělenou zahradu a je to pro všechny, ale na příděl.
Těžko tomu zabráníte, asi mu ovoce chutná -
My jsme řešení našli ...protože naši jezevčíci nám takto plenili rovněž zahradu - od švestek, přes hrášek který trhali jako chmel, mají rádi mrkev, ředkvičky, prostě mimo jablek všechno -oddělili jsme jim zahradu na půlku, kde mohou spásat co chtějí. Sázíme jim "jejich" hrášek, "jejich" mrkev a jsme spokojeni my i oni.
Takže jedině tímto způsobem - nějaké zákazy budou houby platné.
My máme taky zahradu oddělenou, bylo to teda z jiných důvodů, ale ovoce očesávali taky. Když je tam pustím, tak jim to nezakazuji, ale nenechám je sežrat nám to všechno , oni stejně pak dostanou, když to jíme my. Máme třešeň, která má větve až nahoře a pes si pro každou jednu třešeň skáče do vzduchu . Jo a krmili jsme granulemi, teď krmíme masem a v tomhle ohledu se nezměnilo vůbec nic, jsou pořád stejný popelnice.
Teď teda té úrody zase tolik nemáme, ale beru to i z let minulých a z jiného bydliště. Teď máme zatím jen třešně, rybíz, ostružiny, kanadské borůvky, maliny, jabloň, švestky, blumy..... Za rok chci začít i nějakou zeleninu, ředkvičky, okurky, rajčata, papriky atd...., a musím promyslet, kam s tím, aby to bylo v bezpečí . Něco mám v plánu do vyvýšeného záhonu z palet, ale i ten budu muset dát asi na tu druhou část zahrady.
Co je u nás ale neřešitelné jsou vlašské ořechy, ty jsou totiž v v obou částech zahrady a obrovské (stromy), ořechů je mraky. No a psi jsou tím jak posedlí, jen co je vypustím z baráku, tak ještě než se jdou vůbec vyvenčit, tak si letí pro ořech. Akorát teda někdy to žerou i se skořápkou, což se mi moc nelíbí. Samozřejmě se snažím ořechy všechny vysbírávat, ale oni stejně prostě najdou, navíc je nachází ještě několik měsíců potom, co už je dávno po nich - si je snad někam schovávají . Ale vím, že jsem to tu už řešila, a že nás bylo víc, co jim psi takhle šli po ořeších. Teď si říkám, jak jsou ty stromy skvělé, jaký udělají stín ale hlavně i ten "chládek", fakt je pod nimi příjemně i ve vedrech, ale až začne padat listí a ořechy, tak začnu ty stromy zase proklínat, ale stejně je nedám
Ebi
napsal(a):
Těžko tomu zabráníte, asi mu ovoce chutná -
My jsme řešení našli ...protože naši jezevčíci nám takto plenili rovněž zahradu - od švestek, přes hrášek který trhali jako chmel, mají rádi mrkev, ředkvičky, prostě mimo jablek všechno -oddělili jsme jim zahradu na půlku, kde mohou spásat co chtějí. Sázíme jim "jejich" hrášek, "jejich" mrkev a jsme spokojeni my i oni.
Takže jedině tímto způsobem - nějaké zákazy budou houby platné.
Tleskám! Tomu se říká kompromis!
Naše popelnice nám na zahradě, žere všechno.. Maliny, jahody borůvky, hrušky, švestky, jablka i ořechy ..
To nám, ale ani tak nevadí na zahradě je 40 stromů takže když pes sem tam něco sežere nikdo si toho nevšimne. U zeleniny by to bylo horší, té nemáme tolik takže máme zahradu odďelenou . A jsme všichni spokojení . Pes je krmem barfem a i přesto, že do porce dostává buď dršťky nebo ovozel, stejně si na chuť občas něco vezme sám .
Je to přirozené - našel jídlo, tak je sní. Dělají to vlci a psi všech ras na celém světě.
Náš pes taky spásal, ale naštěstí to byl gurmán - nežral všechno a sem tam nám i milostivě nechal. Je pravda, že jak povyrostl, začal se zužovat sortiment toho, co baštil, tak nám toho zbývalo víc a víc. Ale jak dokázal očesávat pichlavý angrešt, to byla opravdu nádhera.
Jak dospěl a začal moudřet, stačily ty zábrany jen tak naznačené - spojit dva klacky zapíchnuté do země provázkem přibližně ve výšce jeho očí. Přestal postupně lézt do foliáku, začal poctivě chodit po cestičkách, ovoce spíš sbíral ze země apod. Takže je šance, že věkem se to dost urovná i bez Vaší nadměrné iniciativy. Je fakt, že k tomu se pes vychovává dost špatně - nemůžete být nonstop se psem, který je venkovní, abyste důsledně ohlídal(a), aby se pes neožužlával Vaši úrodu.
aluska
napsal(a):
Jsem jediná, která má oplocený záhony mrkve, ne proto, aby je psi hned nesežrali, ale aby jim pořádně narostla a pak jí měli dost, až plůtek odstraním ????
No já budu muset stihnout ještě asi několik záhonů zasít, aby to do zimy vyrostlo. Když se pohnu směrem k záhonům s mrkví, tak okamžitě sedí u plotu zeleninové zahrady dvě zvířata, která sice vypadají jako psi, ale snaží se mě přesvědčit, že jsou obří králíci. Fena chroustá mrkve jako šílená, kdežto pes si tu mrkev odnese, radostí poskakuje a nadhazuje si jí v tlamě a pak se uloží, mrkev si chytne mezi tlapy a spokojeně si jí ukusuje.