Romana5013

XXX.XXX.188.5
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám šhibu inu, má dost krátkou bohatou srst, i když vyčesavám a to cca hodinu (a pul) nic už to nebere, tak v baráku mám dost chlupů. Napadlo mě zkrátit srst na cca 3 mm, za jak dlouho by to dorostlo, ví někdo? Poradí? Děkuji vám předem :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Romana5013
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám šhibu inu, má dost krátkou bohatou srst, i když vyčesavám a to cca hodinu (a pul) nic už to nebere, tak v baráku mám dost chlupů. Napadlo mě zkrátit srst na cca 3 mm, za jak dlouho by to dorostlo, ví někdo? Poradí? Děkuji vám předem :)
Mám doma psa (já teda 2 kocoury, výsledek je stejný), mám chlupy. To jste dopředu nevěděla? Měla jste si pořídit naháče.
Romana5013
napsal(a):
U této rasy je všeobecně známo, že líná a to hodně. Zkrácení nic nevyřeší a bude navíc vypadat dost divně.
Doroste to, ale srst by mohla změknout a to se pak už nikdy nevrátí zpět. A pokud nezměkne, budete mít těch chlupů v dopácnosti stejně, ale ostré a pichlavé se Vám budou zabodávat do ponožek, koberců a všude možně a špatně se toho zbavuje.
Pro psa má pak ostříhání opravdu nakrátko jen samá negativa - hrozí úpal, úžeh, ekzémy a drobná poranění, než se pes naučí být na sebe dostatečně opatrný.
Lze vzít psa k psímu kadeřníkovi. Vyčeše ho lépe než Vy v domácích podmínkách.
Na línajícího psa platí jediné - česat, česat, česat, vysát, česat, česat, česat. Máte kvalitní a vhodné kartáče a hřebeny? Máte dobrou techniku? Češete opravdu denně?
Romana5013

XXX.XXX.188.5
Psa jsem se ujala po smrti jeho panička, proto se ptám. Děkuju za odpovědi
Romana5013
napsal(a):
tleskám za to že jste se psa ujala. měli jsme to podobně.
česat česat a zase česat, toto plemeno určitě nestříhat.
V salonu jistě poradí vhodné kartáče. Krátké chlupy jsou většinou větší problém než ty dlouhé. Navíc jak píší nade mnou kvalita srsti se po stříhání zhorší.
Navíc stříhat psa na léto není vhodné. My vořecha ostříhat museli protože byl tak zdredatělý že jiné řešení bohužel nebylo.

Romana5013
napsal(a):
Tak to je jiná. Děvčata nade mnou radí dobře. A jak si rozumíte? Tohle plemeno není úplně jednoduché, kór, když změní pána.

Kupte sušičku, chlupy z hadrů sebere. Pomohou různé oleje, každému jiný.. u nás třeba losos. - totální propadák.
Nevíte náhodou, jestli tak línal, i než se dostal k Vám?
Aby se vědělo, jestli je to změnou prostředí nebo jídla
nebo jestli je to u této rasy normální.
Kromě všeho, co tu padlo, ještě št. žláza, zuby, ...
Romana 5013
Taky jsem četla rady, že stříháním se zkazí srst.
Taková blbost, říkala jsem si.
Pes přelíná a je do dobrý.
Nevím proč, ale není!
Upřímně Vám říkám: NESTŘÍHEJTE!
Stejně "chytrá" jsem byla u "chemické kastrace" kočky.
Fauňáci před tím varují a vědí proč
a Vy (všichni) těmto radám věřte!
rapotacka11
napsal(a):
Romana 5013
Taky jsem četla rady, že stříháním se zkazí srst.
Taková blbost, říkala jsem si.
Pes přelíná a je do dobrý.
Nevím proč, ale není!
Upřímně Vám říkám: NESTŘÍHEJTE!
Stejně "chytrá" jsem byla u "chemické kastrace" kočky.
Fauňáci před tím varují a vědí proč
a Vy (všichni) těmto radám věřte!
Já z praxe znám ostříhaného hrubosrstého jezevčíka - to, co je na tom psu teď, není srst, ale vata. Nečesatelné chuchvalce plsti. U hrubé srsti to je prý naprosto běžné.
Jakoželabradora jsem ostříhala na krku kvůli zánětům - za krkem mu narostla hříva stejná, jakou měl před tím, ale pod krkem mu začala růst srst delší a zvlněná, ne zrovna měkká, ne vata, ale přece jen strukturou jinačí a hůř se rozčesávala. Nevím, jestli za to může ostříhání, nebo ten zánět.
A taky nevím, co dělá srst špiců, proto si to netroufám na sto procent prorokovat. Může změknout, nemusí; ale já bych to teda neriskovala, ono se to fakt nikdy nespraví.
Srst nejsou vlasy, pes není ovce; já říkám, není-li to nezbytně nutné, nestříhat.
Varaxi
napsal(a):
Já z praxe znám ostříhaného hrubosrstého jezevčíka - to, co je na tom psu teď, není srst, ale vata. Nečesatelné chuchvalce plsti. U hrubé srsti to je prý naprosto běžné.
Jakoželabradora jsem ostříhala na krku kvůli zánětům - za krkem mu narostla hříva stejná, jakou měl před tím, ale pod krkem mu začala růst srst delší a zvlněná, ne zrovna měkká, ne vata, ale přece jen strukturou jinačí a hůř se rozčesávala. Nevím, jestli za to může ostříhání, nebo ten zánět.
A taky nevím, co dělá srst špiců, proto si to netroufám na sto procent prorokovat. Může změknout, nemusí; ale já bych to teda neriskovala, ono se to fakt nikdy nespraví.
Srst nejsou vlasy, pes není ovce; já říkám, není-li to nezbytně nutné, nestříhat.
Kruciš, dnes jsme darovali krev, fena (NO) má na krku vyholený flek cca 10x10 cm, snad naroste srst stejná

HanaNO
napsal(a):
Kruciš, dnes jsme darovali krev, fena (NO) má na krku vyholený flek cca 10x10 cm, snad naroste srst stejná
To, si myslím, .. není problém. Třeba po zranění srst normálně narostla a to bylo takové.. ošklivé. Po strojku u normálního psa to bude ok.
Ale šiba není ani není běžný špic.....má tu srst strašně hustou. Skoro bych řekla pancíř.
Problém je typicky drsnos. jezevčík a podobně.. psi, co se mají trimovat určitě. Těm se kožich zničí a nenaroste stejný.
Navíc zničím termoregulaci. Hustý kožich nepustí horko ke kůži.
No není to jednoduché.

Znám shibu - v době línání vykoupou a ještě před uschnutím vyčešou maximum uvolněné srsti. Ale je otázka, jaký s ní máte vztah a jestli se bez problémů nechá. Každopádně nestříhat.