Janov

XXX.XXX.73.72
Dobrý den, máme 4 měsíční štěně Border Kolie. Je to nás třetí pes. První dva jsou ohaři. Začali jsme u ní s výcvikem odpovídajícím věku ( sedni,.sleduj, čekej, pusť)
Máme doma slepice, většinou v oplocenem výběhu, dnes jedna utekla a BK ji přinesla mrtvou v hubě.
U ohařu jsem tento problém neměla.
Našla jsem spoustu diskuzi na toto téma, ale nikde praktickou radu.
Všichni píší, " nabidnete alternativni chovani". Ale jak? To když drží slepičí v hubě ji mám navrhnout hračku?
Dál píšou "netrestat", ale jak pak pochopí, že co udělala je špatně? A když trestat tak jak? Jak říkám..U ohařu jsem to řešit nemusela.
Moc prosím o praktické rady.
Děkuji
Každý pes je jiný. Předchozí fena stejného plemene co mám teď nikdy nic nezakousla. Nynější jako štěně zlikvidovala aspoň tři kusy. Teda, spíš umordovala, já nevím, vždy to bylo rychlé a když to nikdo neviděl. Slepice jsou na parcele manželových rodičů pár baráků od nás, takže kontakty jsou časté. Vždy jsem jakýkoli pokus o honění likvidovala v zárodku, nesmíš bylo, jen se podívala po slepici. Přesto jsme neuhlídali. Ale nutno říct, že zhruba od půl roku útoky ustávaly až vymizeli úplně. Dávala jsem pozor pořád, ale tak od roku už bez obav může být sama se slepicema v zahradě a je to v pořádku ( jsou jí dva roky).
Janov

XXX.XXX.73.72
Moc se omlouvám za překlep názvu. Psala jsem to v rozčilení. :(
Janov
napsal(a):
Dobrý den, máme 4 měsíční štěně Border Kolie. Je to nás třetí pes. První dva jsou ohaři. Začali jsme u ní s výcvikem odpovídajícím věku ( sedni,.sleduj, čekej, pusť)
Máme doma slepice, většinou v oplocenem výběhu, dnes jedna utekla a BK ji přinesla mrtvou v hubě.
Všichni píší, " nabidnete alternativni chovani". Ale jak? To když drží slepičí v hubě ji mám navrhnout hračku?
Dál píšou "netrestat", ale jak pak pochopí, že co udělala je špatně? A když trestat tak jak? Jak říkám..U ohařu jsem to řešit nemusela.
Děkuji
Slepice nemám a nikdy jsem neměla .Ale mají sousedi ..ti je vypouští zcela různě kolem naší zahrady,mě to neva,psi si zvykli,ale nemít pevný plot (klasické pletivo a před ním kari sítˇ) tak by to dobře nedopadlo. Takže na Vašem místě bych si ten oplocený slepičí výběh ještě víc zabezpečila.
Děkuji všem za rady,
Na lepším zabezpečení výběhu jsme začali pracovat okamžitě.
Přesto by mě zajímalo jaká je správná výchovná reakce když to štěně udělá ?
Obzvlášť u Border kolie se zdůrazňuje, že se na ně nesmí křičet a že na ně člověk nesmí být hrubý, ale jak jí tedy dát najevo, že to je nepřípustné chování?
Moc díky
P.S. níže foto naší vražednice
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píše někdo přede mnou. Nečekat, až slepici přinese. Vyhledávat situace, kdy jsou slepice za plotem a ona jim věnuje nepřiměřenou pozornost - štěká, útočí na plot.
Pak bych kárala rozhodným povelem "ne", "špatně" a podobně. Pokárala, odvedla a zabavila hrou, cvičením a pod. Dalším by mohlo být "kašli na ně" - jen o slepice projeví zájem.
I když tady nejsou zákazové povely v oblibě, v tomhle případě jsou snad na místě. Měla by se naučit, že slepice jsou tabu.
( Měli jsme naši dokonalou fenu, ta slepice zahnala k díře v plotě na jejich vlastní pozemek. "Zase tu ty mrchy se..., žeň je". Nikdy žádné nezřivila peříčko, ale zaháněla je spolehlivě - to jsem se jen tak pochlubila :-)). To vy zatím nezkoušejte :-)) )
Janov

XXX.XXX.73.72
Jenže ja jsem nejak uplně zmatená z tech zákazových/nezakazových povelů🙈.
Ohaři byli mi první psy ( je jim 7 a 5let). Nevěděla jsem o psech nic, mluvila na ně jako na lidí, a nakonec umí vše. Vlastně ani ne vydávám povely, komunikujeme spolu stylem .."to jsi se zbláznil sem nelez", " Jdi si lehnout vedle tady překážíš"...atd. A funguje to... na začátku jsem u nich úplně normálně používala výraz nesmíš fuj a podobně.
Nadmíra odborné literatury o Border koliich, o tom jak jsou jiné citlivé a jak se s nimi musí zachazet jinak mě úplně zparalyzovala a vpodstatě si s tím štěnětem nevím rady.
Když ostře řeknu" nesmíš " a přitáhnu ji k sobě, kouká na mě jak umírající labuť a jde tam za chvíli zas...
hmn

XXX.XXX.4.31
"Všichni píší, " nabidnete alternativni chovani". Ale jak? To když drží slepičí v hubě ji mám navrhnout hračku?"
špatně pochopená rada
alternativní chování se nenabízí až po činu, ale před, místo činu......
jako součást výcviku "slepic si nevšímáme"
"Přesto by mě zajímalo jaká je správná výchovná reakce když to štěně udělá ?"
dát si na p.rdel, vlastní, neb jsem dopustil špatnost - nemám dostatečně zabezpečené slepice, necvičím štěně......za nic z toho štěně nemůže, to se chová tak, jak mu káží jeho pudy
neboli:
lépe zabezpečit drůbež + zahájit výcvik štěněte "slepice = klid /sedni, lehni, jdu ke dveřím.....prostě nějaké chování které bude vylučovat honění drůbeže + odměny! + ono alternativní chování, které vybije štěněcí energii ale žádoucí formou + si myslím dost opomíjený nástroj, který je rovněž vybitím energie ale jinou formou a to - vzít štěně na špacír ven + opět samozřejmě obecně dostatečné a vhodné zaměstnání pro daného jedince

Ohaři jsou napůl lidi, to nemůžete srovnávat... :-) Souhlasím s ostatními výše, když je slepice zakousnutá, je už pozdě. Musíte štěně naučit slepice ignorovat. Ještě tady nezazněl tip na couračku, to by mohlo v předcházení průšvihů pomoci.
S tou citlivostí... já mám citlivého ohaře, tak zkusím popsat, jak s ním pracuji. Mluvím s ním jako s dítětem, včetně kouzelných slovíček "prosím" a "děkuji". Zjistila jsem, že mám pak lepší (měkčí) intonaci. Netrestám, nekřičím. Když dělá neplechu, zvedám obočí, to je pro něj signál (manžel se tomu vždycky směje, že posílám škodíka, co se mnou chce vařit, na místo zvednutým obočím), u větších prohřešků stačí zklamání v hlase. A když výjimečně udělá něco, s čím se vůbec neztotožňuji a je to fakt přes čáru, tak ho chvíli ignoruji. Nereaguji na šťouchání čumákem, nehladím ho, nedívám se na něj, nemluvím s ním. To je u nás ten absolutně největší "trest". Jak s ním hodně mluvím, tak umí dost slušně česky - ostatně asi jako ti Vaši ohaři. Myslím, že borderka se taky naučí. Řekla bych, že tento přístup funguje tím lépe, čím hlubší má člověk se psem vztah.
Jinak místo zákazových povelů (fuj, nesmíš) se mi více osvědčily zvukové signály. Označuji "chybu" většinou písknutím, pes mi na to reaguje lépe.
hmn

XXX.XXX.4.31
"Ještě tady nezazněl tip na couračku, to by mohlo v předcházení průšvihů pomoci."
jenom, stopovačka je jen mechanické jištění, výcvik nenahrazuje
nedobrá je základní úvaha a to ta o trestech
není třeba trestat, ale aktivně a po dobrém učit psa, jak se má na podnět "slepice" chovat
není nutné učit psa co nesmí, je nutné učit psa, co může
dostatečně intenzivně a důsledně

Jak ten pes přišel ke slepici? Asi pobíhal u slepic, tudíž mu couračku nedáte, neb by se oběsil.
Zaměstnat, učit klid při pohledu na slepici skrz zkracování vzdálenosti. Si třeba může hrát a cvičit sedni lehni - každý den slepicím blíž a blíž.
Vybít energii před cvičením, jinak to nemá smysl.
Furt je to štěně, tak se z toho nekácet a pomalu..

hmn
napsal(a):
"Ještě tady nezazněl tip na couračku, to by mohlo v předcházení průšvihů pomoci."
jenom, stopovačka je jen mechanické jištění, výcvik nenahrazuje
nedobrá je základní úvaha a to ta o trestech
není třeba trestat, ale aktivně a po dobrém učit psa, jak se má na podnět "slepice" chovat
není nutné učit psa co nesmí, je nutné učit psa, co může
dostatečně intenzivně a důsledně
Souhlas. Ale v nějaké první fázi nejspíš bude mít to štěně tendenci popadnout slepici a někam zdrhnout. Pak se couračka hodí, zvlášť pokud ještě nemá 100% přivolání. Jako pomůcka při nácviku (tzn. v přítomnosti majitele jako jeho prodloužená ruka), nikoli jako náhrada výcviku. Přivolání se také nejprve trénuje na stopovačce/couračce. O samotě se slepicemi bych štěně nenechávala vůbec.
Souhlasím i s tím, že je třeba primárně naučit správné chování a sama jsem to tak dělala (pes je 13+). Povely, o kterých vím, že nebudou splněny, nedávám zase vůbec. Ale pokud mi např. venku přemýšlí, jestli sežere mršinu, tak je třeba pro mě optimální toho psa "propísknout", on zvedne hlavu, kouká, co chci, a pak si ho přivolám. Nevidím na tom nic ař tak špatného. (I když by samozřejmě bylo ideální, kdyby si takových lákadel vůbec nevšímal, to je jasné, a zřejmě je ten současný stav mé selhání.)
K těm trestům - zkusím to trochu přiblížit, možná si jen nerozumíme. Schválně jsem to dala do uvozovek, protože si nemyslím, že bych psa trestala, ale asi je ta hranice mezi trestem a vyjádřením emocí (tím opravdu nemyslím cholerický záchvat) tenká.
I když máme natrénováno (očividně asi ne zcela dokonale), bohužel se občas stane, že do toho pes hodí vidle. To je pro mě signál, že mám danou problematiku zařadit k nějakému intenzivnějšímu opakování. Ale pokud udělá nějakou jó bejkárnu, a bezprostředně po ní chce pohladit ("Koukej jak jsem to vymyslel, to jsem dobrej, co?!"), tak prostě ruku nechám viset a nepomazlím ho. V mé optice toto není trest, ale nesouhlas ("Hele, tohle se mi teda vůbec nelíbilo, už to nedělej, prosím."). Ale třeba má optika není správná, i to je možné.
hmn

XXX.XXX.4.31
"tak je třeba pro mě optimální toho psa "propísknout", on zvedne hlavu, kouká, co chci, a pak si ho přivolám."
ano, to je zcela v pořádku (pokud nebyl pes naučen, že písknutí znamená kopanec do žeber, např.)
"K těm trestům - zkusím to trochu přiblížit, možná si jen nerozumíme"
má poznámka o trestech byla směřována zadavatelce, neb se mi dle příspěvků zdá, že je považuje za řešení
Janov
napsal(a):
Děkuji
Jen dotaz, který tu nikde nevidím:
Jste si naprosto jistá, že štěně tu slípku zavraždilo? Viděla jste ji u toho? Nemohlo se třeba stát, že už mrtvou pipenu našla a jen Vám ji přinesla?
Jinak se samozřejmě ztotožňuju s výše napsaným... Nemůžete trestat po činu. Žádného psa, ne jenom BC. Takže pracovat, makat, zaměstnat hlavu, socializovat s domácími zvířaty v sizuacích, kdy ještě nejsou zajímavou kořistí.

když už pes nese zakouslou slepici, tak můžete jedině začít vařit vodu.
Dobrý večer,
všem děkuji za rady.
Ano, zavedli jsme stopovačku i na zahradě, u ohařu jsem ji též používala, ale venku.
Ano, dnes jsem znovu zdokonalila zabezpečení výběhu pro slepice a přistihla těm lítavějším kridýlka.
Ano, i nadále hodlám věnovat se naší BK a zaměstnat ji hlavu a zabavit ji i jinak. Ano, vím jak je aktivní.
Jenom jedno mi nejde do hlavy....
Upřímně...vy nepoužívate NESMIŠ? NE? FUJ? NECH TOHO?
Nemyslim co či o tom myslíte, ale zdá používáte...
Vy nikdy nekřičite na psa co zkouší vytáhnout maso z nákupní tašky? To mu řekněte místo toho sedni? Couvej?
Moji stávající psi jsou zhýčkani mazlici...fungují ale v domácnosti dokonale....přesto zivot bez NESMÍŠ mi přijde spíše utopií než realitou.
Ale to muze byt samozřejmě mou nezkušenosti či amaterismem. Přála bych si abyste měli pravdu.
napsal(a):
Ohaři jsou napůl lidi, to nemůžete srovnávat... :-) Souhlasím s ostatními výše, když je slepice zakousnutá, je už pozdě. Musíte štěně naučit slepice ignorovat. Ještě tady nezazněl tip na couračku, to by mohlo v předcházení průšvihů pomoci.
S tou citlivostí... já mám citlivého ohaře, tak zkusím popsat, jak s ním pracuji. Mluvím s ním jako s dítětem, včetně kouzelných slovíček "prosím" a "děkuji". Zjistila jsem, že mám pak lepší (měkčí) intonaci. Netrestám, nekřičím. Když dělá neplechu, zvedám obočí, to je pro něj signál (manžel se tomu vždycky směje, že posílám škodíka, co se mnou chce vařit, na místo zvednutým obočím), u větších prohřešků stačí zklamání v hlase. A když výjimečně udělá něco, s čím se vůbec neztotožňuji a je to fakt přes čáru, tak ho chvíli ignoruji. Nereaguji na šťouchání čumákem, nehladím ho, nedívám se na něj, nemluvím s ním. To je u nás ten absolutně největší "trest". Jak s ním hodně mluvím, tak umí dost slušně česky - ostatně asi jako ti Vaši ohaři. Myslím, že borderka se taky naučí. Řekla bych, že tento přístup funguje tím lépe, čím hlubší má člověk se psem vztah.
Jinak místo zákazových povelů (fuj, nesmíš) se mi více osvědčily zvukové signály. Označuji "chybu" většinou písknutím, pes mi na to reaguje lépe.
Vy mi úplně mluvíte z duše! Moc díky za tento příspěvek.
Přesně jak říkáte! NKO se prostě vycvičil tak nějak sám pouze intonaci....
Někdy si říkám, že jsem blázen, ale rozumí i povelům "obejdi to", "až za chvíli"..a 😁 " zatím spi"....
Přesto když něco provádí musím použít " nesmíš "Vypadni "Co blbneš"...
Ale je možné, že je to celé jen o intonaci. Přesně jste to vystihla ten pes mě prostě nechce rozčílit nebo naštvat snaží se mi primárně vyhovět...a já jemu....
Samozřejmě by pro mě bylo nejpřirozenější zkusit stejný postup i u Border kolie, ale nevím jestli to není úplně jinak mentálně stavěný pes....
U ohařů žádné lovení jsme nikdy řešit nemuseli...
důkaz níže
janovo
napsal(a):
Dobrý večer,
všem děkuji za rady.
Ano, zavedli jsme stopovačku i na zahradě, u ohařu jsem ji též používala, ale venku.
Ano, dnes jsem znovu zdokonalila zabezpečení výběhu pro slepice a přistihla těm lítavějším kridýlka.
Ano, i nadále hodlám věnovat se naší BK a zaměstnat ji hlavu a zabavit ji i jinak. Ano, vím jak je aktivní.
Vy nikdy nekřičite na psa co zkouší vytáhnout maso z nákupní tašky? To mu řekněte místo toho sedni? Couvej?
Moji stávající psi jsou zhýčkani mazlici...fungují ale v domácnosti dokonale....přesto zivot bez NESMÍŠ mi přijde spíše utopií než realitou.
Ale to muze byt samozřejmě mou nezkušenosti či amaterismem. Přála bych si abyste měli pravdu.
Samozdřejmě používám povel fuj,nesmíš i nech toho.. nebo zalez,dej si pauzu.. a ano od mala..nicméně v těch čtyřech měsících se to pejsa právě učí..
Myslím si,že Váš problém o tom až tolik není. Ale jasně - je dobré i toto štěně učit. Nicméně než tomu porozumí - chvilku to potrvá. . Nebo Vaši stávající ohaři tomu porozuměli hned? Taky se to přece museli nejdřív naučit.. No a tady bych je asi využila a štěndu ukázala příklad právě na nich,at se učí od starších nebo spolu s nima

janovo
napsal(a):
Dobrý večer,
všem děkuji za rady.
Ale jo, používám NE_E! a NORINO DOPR.ELE a Norino vypadni, ale nejsou to vlastně povely, spíš něco, co se prostě používá v určitých situacích a význam je víceméně jasný tím, že to používám i když je pes na vodítku/stopovačce/vedu za obojek.
Takže to můžu použít, vidím-li, že se čenich blíží do nákupní tašky, případně pokud pes vleze do výběhu ke slepicím a jsem u toho.
Akorát že nehlídaná taška a nehlídané slepice jsou úplně, ale úplně něco jiného :D
vy nepoužívate NESMIŠ? NE? FUJ? NECH TOHO?
Já to samozřejmě vždy používala
a používám.
Na moje zvířata to vždy platilo.
Zaječím tak, že pochopí vše a hned.
Svou nelibost před nimi netajím,
reaguji impulsívně, stačí to,
psychologa na ně nevolám.
Drůbež, ŠTĚNĚ, lov, to je silné lákadlo, supr hra.
To prostě musíte hlídat
a NESMÍTE to dopustit.
Dasvo
napsal(a):
Jen dotaz, který tu nikde nevidím:
Jste si naprosto jistá, že štěně tu slípku zavraždilo? Viděla jste ji u toho? Nemohlo se třeba stát, že už mrtvou pipenu našla a jen Vám ji přinesla?
Jinak se samozřejmě ztotožňuju s výše napsaným... Nemůžete trestat po činu. Žádného psa, ne jenom BC. Takže pracovat, makat, zaměstnat hlavu, socializovat s domácími zvířaty v sizuacích, kdy ještě nejsou zajímavou kořistí.
Taky mě to napadlo, že nemusela být viník. Možná ji jen uhnala ve snaze si hrát , možná pokus o pasení, nebo po zůsobů kolií " štípla" a slípka to nevydržela.Asi by bylo dobré ji vodit často mezi drůbež a ostatní zvířata a naučit ji co může a co ne.

janovo
napsal(a):
Dobrý večer,
všem děkuji za rady.
Používám všechno....ne, nesmíš, fuj, ani na to nemysli, já tě vidim, zklidněte hormon, chraň tě ruka páně a já nevím co všechno....
Ono není problém v tom, jaké slovo člověk na co použije, jde o to, že pokud pes neví, co povel znamená, tak je to o ničem, i ten "zákazový povel" se musí naučit.
Takže třeba FUJ znamená např. "přestaň očuchávat ten hnusanec a jdi si po svým"
NESMÍŠ... používám, hlavně když jdeme kolem plotu s domácím hlídačem a vidím, že pesani mají "cukání" si to s ním vyříkat.....znamená to "tak vážení, žádné bejkárny, projdeme v klidu"
JÁ TĚ VIDIM...fena se právě snaží něco ukrást......ihned začne dělat "já nic já muzikant"
SLEZTE Z TOHO LUSTRU DONALDE, VIDÍM VÁS...to jsem říkala feně, když si předníma vyskočila na linku, aby to tam zkontrolovala.
A další věc dle mého je, v jaké fázy máme psa....jestli už dobře mluví "česky", myslím, že to známe všichni, že časem třeba doma ani nemusíme pouřívat povely, normálně se psy mluvíme.
Mám doma štěně...3 měsíční....a klidně řeknu, že se s nějakýma povelama typu NESMÍŠ, FUJ můžu jít tak max vyfotit...jasně, že je mimoděk použiju a nejen tyhle zákazové, ale i normální povel, jak jsem zvyklá u psů... prostě to bude ještě trvat.

janovo
napsal(a):
Dobrý večer,
všem děkuji za rady.
Nebojte, však je to ještě malé štěně. To bude dobré, jen musíte být důsledná, konzistentní a láskyplná.
Mimochodem, Váš ohařík je fešák, posíláme se zrzavcem pozdravení. :-)
Borderka má potenciál naučit se kde co, myslím si, že v určitém smyslu to s ní bude nakonec jednodušší než s ohaři. Alespoň tedy můj ohař mívá dost často vlastní názor (třeba takové ty triky, jak se dnes říká, ze sociálních sítí by byly pod jeho úroveň - pod mou naštěstí taky), v tomhle mi ovčáci připadají tvárnější. Já bych to s borderkou zkusila s klikrem. Zkuste se podívat na knihy Svého psa nestřílejte a Trénink je rozhovor. Třeba tam najdete nějakou inspiraci.
Jinak si myslím, že snazší než učit štěně univerzální fuj, je nabídnout nějakou adekvátní náhradu. Například když mě štěně vítalo, bralo si do tlamy pantofli. Tak jsem ho naučila, že si má dojít pro svou hračku a boty nechat na pokoji, pokud u toho teda musí mít něco v tlamě. A bylo to snadné - už věděl, co je to balonek, takže se odebrala bota a štěně se vyslalo hledat balonek. Nalezení odměněno vřelým vítáním a obrovskou pochvalou. A takhle analogicky se vším...

"Upřímně...vy nepoužívate NESMIŠ? NE? FUJ? NECH TOHO?"
pes není znalcem češtiny a každé slovo bude mít takový význam, jaký a jak mu člověk dá
mohu na povel naučit psa nějakému chování (za použití odměn a/nebo trestů)
nebo četní s tím slovem spojí jenom trest (a intonace umí být sakra velký trest) a pak se pes v souvislosti s tím prostě bojí a přestane "něco" dělat, lekne se, prchne, třeba i s kořistí, může se začít člověka bát a tak.......
můj pes je naučen slovo NE, pomocí klikru, jako odvrácení hlavy od předmětu zájmu - je to tedy zákazový povel?
má "vypadni", naučené jako odchod od předmětu zájmu (většinou kočka)
"Vy nikdy nekřičite na psa co zkouší vytáhnout maso z nákupní tašky? To mu řekněte místo toho sedni? Couvej?"
ne, opravdu bych v takovém případě ani náhodou nekřičela (křik bych použila jedině v případě, že by se pes chtěl dopustit něčeho, co přímo ohrozí jeho zdraví či život, to bych po něm i cihlou hodila)
zde se nabízí povel "pusť" (naučen opět ryze po dobrém), ale já bych svému psu řekla "to víš, že ti mamka přinesla něco dobrého, potom dostaneš" a pes by moudře kývl a těšil se na to potom....... .....protože tak fungujeme

Když je pes doma, tak poslechne i na slova, která nikdy neslyšel-aspoň my si to myslíme ( "Podej mi ten kolíček" - při věšení prádla ).
Začnete s povely a posléze zjistíte, že pes rozumí všemu a začnete vymýšlet, jak se některým slovům vyhnout - a pak se pes naučí i latinsky ( v jiné diskuzi kočka=felina )

"Vy nikdy nekřičite na psa co zkouší vytáhnout maso z nákupní tašky? To mu řekněte místo toho sedni? Couvej?"
Nekřičím, neříkám couvej ani sedni, protože je jasný, že moje malá slečna by to buď ignorovala a nebo by se zeptala proč??....spíš se tak zeptám "hele dal/dala jsi si do tý tašky něco??"...a pes většinou řekne "ne, já jen kontroluju, jestli jsi náhodou něco nezapomněla"..a samozřejmě u nás se povětšinou, když se přijde z nákupu odevzdá psům rohlík....
Je teda fakt, že Ginuša je ještě prtě a neumí holt všechno, takže minule vytáhla z tašky kuře, odtáhla pod stůl, roztrhla obal a už žužlala křídlo....... teda kuře jsem stejně kupovala pro ní, tak jsem jí jen odřízla to křídlo....celý kuře v celku bych ještě nedala.
Ale tak jsou jí 3 měsíce, takže klídek, ona se naučí, že z tašky se věci tahat nemaj, že se má počkat, až něco vylosuje panička....kvůli tomu nemusím na psa hned křičet, když už jí s něčím chytnu, jak se to snaží znárodnit, tak jí řeknu "tak to rovnou odevzdej, to není pro tebe, chvilku počkej, já musím tu mňamku pro vás někde vyhrabat"....a světe div se, malá si sedne a hezky čeká.....
Vzhledem k tomu, že "povel" CHVILKU POČKEJ používám i když nandavám krmení a ona je netrpělivá a štěká nebo když nandavám psům obojky a taky nemůžu oběma najednou.... tak máme naprosto nenásilně vytvořen smysl těhle slov....."no jo no, panička je tvor pomalý, takže si sednu a chvilku počkám"
napsal(a):
"Upřímně...vy nepoužívate NESMIŠ? NE? FUJ? NECH TOHO?"
pes není znalcem češtiny a každé slovo bude mít takový význam, jaký a jak mu člověk dá
mohu na povel naučit psa nějakému chování (za použití odměn a/nebo trestů)
nebo četní s tím slovem spojí jenom trest (a intonace umí být sakra velký trest) a pak se pes v souvislosti s tím prostě bojí a přestane "něco" dělat, lekne se, prchne, třeba i s kořistí, může se začít člověka bát a tak.......
můj pes je naučen slovo NE, pomocí klikru, jako odvrácení hlavy od předmětu zájmu - je to tedy zákazový povel?
má "vypadni", naučené jako odchod od předmětu zájmu (většinou kočka)
ne, opravdu bych v takovém případě ani náhodou nekřičela (křik bych použila jedině v případě, že by se pes chtěl dopustit něčeho, co přímo ohrozí jeho zdraví či život, to bych po něm i cihlou hodila)
zde se nabízí povel "pusť" (naučen opět ryze po dobrém), ale já bych svému psu řekla "to víš, že ti mamka přinesla něco dobrého, potom dostaneš" a pes by moudře kývl a těšil se na to potom....... .....protože tak fungujeme
Nabízí se povel "pusť" když pes nic nedrží a jen strká hlavu do tašky?

Huskyjanina
napsal(a):
Ale vůbec ne, však ten pes vytáhne hlavu, protože reaguje na tón. Zní to podobně jako "fuj". Lidé tahle slova prostě pronáší s tímhle výrazem, tak jako zhurta.
No a já slova jako ne používám normálně, akorát to neřvu, řeknu to stejně jako sedni, protože jsem si naučila psa nelézt do tašky takhle:
"ne" a posunula jsem ho stranou
.. a tak jsem ho posunovala stranou tak dlouho, dokud nepochopil, že když zůstane sedět vedle tašky, tak že dostane něco dobrého. Na místo ještě neuměla. A nemá místo :-) To je taky něco.. řeknu jdi na místo, protože jsme to někdy zkoušeli.. a co ona udělá? Někde sebou plácne.
Pak umí na slovo ne jít doprava, když je vlevo. A to samé bylo s lezením na stůl. Takže ne znamená, že to přestane dělat a kouká, co poručím dál.
Tak nějak to může fungovat - to puštění - jako "hele co je jako, nech toho a koukej na mě".

Huskyjanina
napsal(a):
samozřejmě a ano
to je půvab učení, v tomto případě, nestrkání hlavy do tašky, ne až vyndávání hlavy z tašky.....(a stejně tak pusť NEŽ se zakousne do končetiny a tak....)
a ne, není to na principu trestu, jako zhurta (viz megi)
napsal(a):
Ale vůbec ne, však ten pes vytáhne hlavu, protože reaguje na tón. Zní to podobně jako "fuj". Lidé tahle slova prostě pronáší s tímhle výrazem, tak jako zhurta.
No a já slova jako ne používám normálně, akorát to neřvu, řeknu to stejně jako sedni, protože jsem si naučila psa nelézt do tašky takhle:
"ne" a posunula jsem ho stranou
.. a tak jsem ho posunovala stranou tak dlouho, dokud nepochopil, že když zůstane sedět vedle tašky, tak že dostane něco dobrého. Na místo ještě neuměla. A nemá místo :-) To je taky něco.. řeknu jdi na místo, protože jsme to někdy zkoušeli.. a co ona udělá? Někde sebou plácne.
Pak umí na slovo ne jít doprava, když je vlevo. A to samé bylo s lezením na stůl. Takže ne znamená, že to přestane dělat a kouká, co poručím dál.
Tak nějak to může fungovat - to puštění - jako "hele co je jako, nech toho a koukej na mě".
No mě přijde, že lidi rádi slovíčkařej, rádi se dělaj důležitý, nebo už nevim, jak si vysvětlit tu mánii proti zákazovým povelům. Zákazovej povel je přece povel, jako každej jinej. Odpůrci se oháněj tím, že zákazem psu neřeknem, co dělat má, jen to, co dělat nemá. A neni to ve výsledku jedno? Dám příklad třeba u žraní fujtajblu. Ať řeknu "pusť" a nebo "fuj" tak ve výsledku pes udělá tu samou věc, zanechá nežádoucí činnosti. Takže v čem je ten problém? Že mu neřeknu, co má následně dělat? Ale to bych mu musela říct, at mu dám ten a nebo onen povel. A musí bejt pes pořád jen povelovanej? Mě stačí, když zanechá nežádoucí činnosti a pak si dál dělá co chce
napsal(a):
samozřejmě a ano
to je půvab učení, v tomto případě, nestrkání hlavy do tašky, ne až vyndávání hlavy z tašky.....(a stejně tak pusť NEŽ se zakousne do končetiny a tak....)
a ne, není to na principu trestu, jako zhurta (viz megi)
než to dělat složitě, je pro mě jednodušší mu říct "fuj"

Huskyjanina
napsal(a):
No mě přijde, že lidi rádi slovíčkařej, rádi se dělaj důležitý, nebo už nevim, jak si vysvětlit tu mánii proti zákazovým povelům. Zákazovej povel je přece povel, jako každej jinej. Odpůrci se oháněj tím, že zákazem psu neřeknem, co dělat má, jen to, co dělat nemá. A neni to ve výsledku jedno? Dám příklad třeba u žraní fujtajblu. Ať řeknu "pusť" a nebo "fuj" tak ve výsledku pes udělá tu samou věc, zanechá nežádoucí činnosti. Takže v čem je ten problém? Že mu neřeknu, co má následně dělat? Ale to bych mu musela říct, at mu dám ten a nebo onen povel. A musí bejt pes pořád jen povelovanej? Mě stačí, když zanechá nežádoucí činnosti a pak si dál dělá co chce
Jo tak.. no lidé to povětšinou používají jako hovada, proto na to mám venku slabou alergii - když někdo škube psem a říká mu netahej a nežer to a tak .. ale není to tím slovem, to je jasné. Je to o tom, že se to fakt používá špatně, tak jako nehezky, to je to, co vadí mně. Ne že mi jde o to slovo.
Třeba potkáváme tu kolii.. chudák.. chcou se s megí navzájem sežrat.. ale její panička jí furt říká "nesmíš" a fuj ne a "co sem ti řekla".....a škube s ní.. já to chápu, taky jsem měla takové nápady, je to celkem adrenalin, žádná legrace, není kam utéct....... no a já řeknu "megí u mě a drž míček, hlídej ho" ...a je to v pohodě.
Protože samotné "ne" mi tady prostě nestačilo.
S tou taškou u štěníka jsem to pak musela taky trochu vylepšit.. říct lehni nebo místo.. protože on se ten pes 20x vrátil :-) Takže si dalším povelem ulehčuji práci, provoz.
Když už spolu nějak fungujeme, tak povel mám tabulkový jeden.. čekej.. před srnkami a fenami. Víc už toho nepotřebujeme. Se kouknu nebo ukážu na dveře a jde :-)

"Odpůrci se oháněj tím, že zákazem psu neřeknem, co dělat má, jen to, co dělat nemá. A neni to ve výsledku jedno? Dám příklad třeba u žraní fujtajblu. Ať řeknu "pusť" a nebo "fuj" tak ve výsledku pes udělá tu samou věc, zanechá nežádoucí činnosti. Takže v čem je ten problém? Že mu neřeknu, co má následně dělat?"
1) esence nepochopení
2) následně? kdy následně? po čem následně?

Asi takhle.. když pes neví, co dělat, tak mu to řekněte. Když ví a jste s tím ok, tak už nic říkat nemusíte :-)

Huskyjanina
napsal(a):
než to dělat složitě, je pro mě jednodušší mu říct "fuj"
co je na tom složitého?
a já to nijak složitě nedělám, ono to tak funguje samo.....
rapotacka11
napsal(a):
vy nepoužívate NESMIŠ? NE? FUJ? NECH TOHO?
Já to samozřejmě vždy používala
a používám.
Na moje zvířata to vždy platilo.
Zaječím tak, že pochopí vše a hned.
Svou nelibost před nimi netajím,
reaguji impulsívně, stačí to,
psychologa na ně nevolám.
Drůbež, ŠTĚNĚ, lov, to je silné lákadlo, supr hra.
To prostě musíte hlídat
a NESMÍTE to dopustit.
Ano. A mám pocit, že nejen psi, ale i kočky moooc dobře vědí, co znamená slovo "Nesmíš!" Jen u koček je to někdy hůře vymahatelné, když on mě ten můj kocour tak moooc chce naštvat a chce, abych zvedla zadek a šla se mu věnovat . Viz nejen z internetu, ale i u nás doma velmi dobře známé pomalé posouvání mísy, vázičky, fotky v rámečku (prostě něčeho, co mám ráda) k okraji stolu, na moje varovné "Ne, nesmíš!" mi odsekne (zamručí stylem, kdy vím, že mi odsekává), pak se teda na malou chvíli zastaví, aby vzápětí vše shodil na zem! A poté následuje jeho velmi velmi udivený a dlouhý pohled (ze stolu stolku, poličky) dolů na shozenou věc - jako že, kdo si to opovážil shodit paniččinu oblíbenou věc!

fikovnice
napsal(a):
Ano. A mám pocit, že nejen psi, ale i kočky moooc dobře vědí, co znamená slovo "Nesmíš!" Jen u koček je to někdy hůře vymahatelné, když on mě ten můj kocour tak moooc chce naštvat a chce, abych zvedla zadek a šla se mu věnovat . Viz nejen z internetu, ale i u nás doma velmi dobře známé pomalé posouvání mísy, vázičky, fotky v rámečku (prostě něčeho, co mám ráda) k okraji stolu, na moje varovné "Ne, nesmíš!" mi odsekne (zamručí stylem, kdy vím, že mi odsekává), pak se teda na malou chvíli zastaví, aby vzápětí vše shodil na zem! A poté následuje jeho velmi velmi udivený a dlouhý pohled (ze stolu stolku, poličky) dolů na shozenou věc - jako že, kdo si to opovážil shodit paniččinu oblíbenou věc!
No a pokud je ta shozená věc talíř, kde je cukr se skořicí na obalování pečených jablek, tak seskočí a ještě se v tom vyválí....