Rotvajler - pejsci s PP

Prodám Rotvajlera - Chovatelská stanice nabízí pejsky RTW s PP (FCI) po pra...
Dohodou
Dobrý den,
rád bych zde požádal někoho o radu kdo ví o čem je řeč. Rád využiji i placenou konzultaci osobně či telefonicky, když se bude jednat o zkušeného odborníka, který by nám pomohl vyřešit problém se psem.
Máme RTW fenu 2,5 roku, do teď bezproblémová, nemusí cyklisty a koloběžky, ale pomalu to výcvikem odbouráváme, chodíme pravidelně na cvičák, je šikovná na obranách, atd.. nikdy s ní nebyl problém proti člověku, neprojevuje dominanci, je mazlivá, dobře socializovaná, víceméně s každým kamarád.
Během dovolené se širší rodinou po pěti dnech začala z ničeho nic vyjíždět na ostatní. První incident byl s mladým synovcem, 6 let, ležela u mě a čekala na jídlo, byla rozplácnutá a synovec ji hladil po hlavě, vrtěla ocáskem a najednou z ničeho nic vyjela a třikrát štěkla, nekousla ho, ale bylo zjevné, že se jí něco nelíbí a v podstatě ho vyhnala. Přikládal sem to tomu, že čeká na jídlo a odhání ho, aby jí ho nevzal. Připadalo mi to však velmi nepravděpodobné, protože přípravu jídla nikdy nijak neřešila, do teď si byla schopná během toho (doma) hrát s kocourem, s námi, prostě vše ok.
Další incident nastal však dnes, den potom. Pustil jsem ji ven rozespalou z pokoje, začala se se všemi mazlit, lehla si mezi nás a rozvalila se na záda, odhalila břicho - což dělá často a tchán jí drbal na prsou. Najednou zase vyjela, zavrčela a cvakala na prázdno zuby, úplně bez jakéhokoliv podnětu. Jako kdyby jí píchl nebo něco, netuším co to mohlo být. Měla v puse jeho ruku, ale nezkousla, pak jakoby kousek uskočila a zase zůstala sedět. Odvolal sem ji, zavřel do kotce, tam si lehla a koukala.
Docela nás to děsí, protože děláme vše proto, aby z ní byl bezproblémový pes, člen rodiny a nemáme tušení co děláme špatně. Prohlédli jsme jí oblast prsou zda tam třeba nemá nějaké mechanické zranění, trn, ale nic jsme nenašli. Nevím jestli se může jednat o jiný zdravotní problém, to by tomu odpovídalo. Jestli má nějaké bolesti, třeba je přetažená... má během dovolené více pohybu a procházek než doma, ale vše zvládala ok.
Vážně nevíme čím by to mohlo být, ani neznáme žádného odborníka na psí psychologii, pokud by nám někdo mohl pomoci, budeme rádi za kontakt, či PM, abychom to mohli začít řešit okamžitě.
Děkuji všem za Váš čas :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
já si teda myslím, že ten pes se chová úplně normálně.
unavenej a zpruzenej. obklopenej cizíma lidma, co se chovají familiérně a obtěžujou. náhodou varuje velice něžně a vsadím se, že ukazuje spoustu dalších konejšivých signálů dávno předtím, akorát že to nevidíte nebo nechcete vidět.
Nejsem odborník, ale přijde mi, že fena po pěti dnech měla celé širší rodiny plný brejle.
Jde o to, že ne každý pes dává takovej šrumec, jakým je určitě společná dovolená a více lidech, které třeba ani nezná. Předpokládám, že tam asi bude i víc dětí, které možná fenu nadměrně neobtěžují, ale lítají, křičí a já nevím co ještě...prostě děti, do toho asi nemá stejný režim jako doma a i když to na ní nebylo vidět, tak ten stres už může začít dávat najevo.
Možná nějaký retrívr, labrador ...prostě pes, co je šťastný pokud mu kdokoliv věnuje pozornost, protože to je takové šťastné sluníčko milující všechny lidi na světě, možná pro RTW to není ideální.
Moje kamarádka měla dva rotvíky (feňulka už bohužel umřela), oba pes i fena neměli problém s jejich rodinou, s návštěvami. Jsou zvyklí od mala, že jsou návštěvy poměrně časté.....no ale když byla rodinná oslava a sešlo se hafec lidí, tak jakmile si všimli, že už to začíná být na psy moc, tak šup do kotce, aby měli klid....ti psi myslím a aby se náhodou něco nepřihodilo.
napsal(a):
já si teda myslím, že ten pes se chová úplně normálně.
unavenej a zpruzenej. obklopenej cizíma lidma, co se chovají familiérně a obtěžujou. náhodou varuje velice něžně a vsadím se, že ukazuje spoustu dalších konejšivých signálů dávno předtím, akorát že to nevidíte nebo nechcete vidět.
Mohu se zeptat dle jakých signálů je možné poznat, že už je to na psa moc?
Ten první incident se synovcem ještě jakž takž chápu, moje chyba, ale podruhé si lehla sama na záda, nechala se drbat na břiše a z ničeho nic vyjela. Dle mého stačilo prostě odejít.
Je velmi kontaktní a kdykoliv slyší na chodbě další členy rodiny knučí že chce ven a kroutí ocasem. Připouštím, že psík je ve dvou a půl letech stále ještě ve vývinu a to, co milovala jako štěně už ji může pomalu opouštět. Mnoho chovatelů nám říkalo, že si bude sama vybírat s kým se bavit a s kým ne, ale zatím jsem na ní nic nepozoroval.
Děkuji všem za odpovědi!
Na zádech neměla jinou možnost, tak je pes nejvíc zranitelný.
Může být fakt jen přetažená. Běžně je doma a na cvičáku a najednou má tolik práce. Vyhnala dítě. Někdo v tom může vidět "dominanci", agresivitu, já myslím, že ta dovolená je pro psa hodně těžká práce.
Zkuste to znovu, drbat na břiše, a sledujte uši, oči, tlamu. V určité chvíli, na určitém místě, se jí to třeba přestane líbit.
A protože je to ženská.. hárání nebo falešná březost? Ta období máme totiž úplně jiné psy.
Nezavírala bych ji do kotce, ale nechala vybrat, co bude dělat. Protože ona si akorát lidem řekla, že už stačí, takže za co trestat?
Já třeba vím, že mého psa může někdo "cizí" takhle na břiše drbat tak pár vteřin.. to prostě není místo pro kdekoho. Pak začne ruku olizovat a když nikdo nereaguje, tak bručí. A pak cvaká.
Ti lidé si myslí, že olizování ruky znamená, že se to psovi líbí.
Opravdu může pes, který leží na zádech, odejít? Když ten člověk, aby psa drbal na břiše, je nad psem asi nahnutý? Pes je obklíčený.
Myslíte, že tohle stejné udělá Vám? Já myslím, že pokud nejde o dotek na místě, které jí vadí, tak ne.
Na to hárání atd. bacha, může být fakt dost nervozní....a nemůže za to.. my řešíme pohybem a jinak na ni nemluvím :-)
rotikovac
napsal(a):
Mohu se zeptat dle jakých signálů je možné poznat, že už je to na psa moc?
Ten první incident se synovcem ještě jakž takž chápu, moje chyba, ale podruhé si lehla sama na záda, nechala se drbat na břiše a z ničeho nic vyjela. Dle mého stačilo prostě odejít.
Je velmi kontaktní a kdykoliv slyší na chodbě další členy rodiny knučí že chce ven a kroutí ocasem. Připouštím, že psík je ve dvou a půl letech stále ještě ve vývinu a to, co milovala jako štěně už ji může pomalu opouštět. Mnoho chovatelů nám říkalo, že si bude sama vybírat s kým se bavit a s kým ne, ale zatím jsem na ní nic nepozoroval.
Děkuji všem za odpovědi!
I když to nebyla reakce na mě, tak si dovolím sdělit i svůj názor.
Ty signály se můžou různit, je to o tom, jak má člověk svého psa přečteného. Třeba když jsem byla ukázat kolegyni v práci svýho psa, tak si ho chtěla pohladit...kouknu na psa, vidím, že asi ju, že neva...pohladila ho 3x a já jí říkám, tak stačí, už nechce...podotýkám, že změna nenastala žádná, pes prostě stál, ale už jsem viděla, že to není ok...nicméně pohladila ho ještě jednou a už vrčel a následně se i ohradil.
Nebo třeba moje feňule, co měla problém se psy, když jsme procházeli kolem nějakýho psa, tak to pohledem nezúčastněné osoby mohlo vypadat, že fena jde klidně uvolněně, nikoho a ničeho si nevšímá a je jí to buřt, já ale věděla, že je pěkně načuřelá a někdy jsem to musela i zkorigovat povelem, protože by stačila ta pověstná poslední kapka...třeba, že by k ní cizí pes čuchnul a ona by vystartovala, takže jsem jí musela říct "hele mě neoblafneš, já vím, že nejsi v klidu, takže chraň tě ruka páně vymejšlet nějaký bejkárny"
On ten signál totiž nemusí být okatý. Ono to nemusí mít žádnej výraznej projev. A pak se dost lidí diví, že pes vystartoval zničeho nic, že předtím mu nic nevadilo.
A jsem zapomněla to.. mávání ocáskem.. to dělá můj pes, než nepřítele srazí k zemi.
Dělá to z radosti, z rozčarování, ze soustředění.. ale pokaždé uši jinak a výraz v očích také jiný.
Ale to na svém psu prostě musíte vidět sami.
I když.. nevím, jak nyní vypadá rotvík s dlouhým ocasem, jak jím máchá.
Každopádně vím, jak vypadá můj pes, když hledá myši - ocas cca v rovině s páteří a vypadá to rychlostně tak, že ten ocásek musí každou chvíli upadnout.
Když má radost, je tak v 45 úhlu, a když varuje, že je něco blbě, tak je ocas nejvýš a oči říkají - odstup satane.
No a když je před háráním, tak takové vystoupení zkouší i na mě, tak já jí řeknu - se nepodělej, za chvíli jsme doma, si lehneš... anebo dostane rozcvičku - lehni, sedni, lehni, sedni.. aby se probrala.
Hlídat celé příbuzenstvo, žrádlo a kdo ví co ještě.. dávkovala bych to.
Za dva a půl roku už musíte svého psa přece znát.
A tak každá změna zaběhnutého režimu, což dovolená se širším příbuzenstvem v neznámém prostředí určitě je, je pro psa stres. Některý to zkousne líp, jiný hůř. Třeba je utahaný, nevyspalý, třeba mu mu neustálá pozornost "cizích" lidí už začíná vadit, chce mít svůj klid .... atd, může toho být mraky. Navíc "otravovat" psa, když čeká na jídlo .... A dotyky na hlavu či packy od cizích lidí někteří psi opravdu nemusí, chvíli to bude třeba tolerovat, ale po čase mu to začne vadit.
Právě proto je dobré umět svého psa "číst" a porozumět daleko mírnějším konejšivým signálům, než je zavrčení. A které váš pes určitě vyslal. (Vzhledem k jeho povaze, kterou popisujete) Může to být třeba mrknutí, olíznutí, zívnutí, odvrácení hlavy, ztuhnutí, snaha z pro něj nepříjemné situace odejít, celkové zpomalení pohybů .... Případně jen jiná reakce na daný podnět neobvyklá. Třeba můj pes když se natáhne na záda a drbu ho na břiše pootevře tlamu a nahodí svůj typický "spokojený výtlem". Kdyby ho nenahodil, budu si říkat co je špatně.
Prostě naučte se svého psa číst a respektujte, co vám tím "říká".
napsal(a):
I když to nebyla reakce na mě, tak si dovolím sdělit i svůj názor.
Ty signály se můžou různit, je to o tom, jak má člověk svého psa přečteného. Třeba když jsem byla ukázat kolegyni v práci svýho psa, tak si ho chtěla pohladit...kouknu na psa, vidím, že asi ju, že neva...pohladila ho 3x a já jí říkám, tak stačí, už nechce...podotýkám, že změna nenastala žádná, pes prostě stál, ale už jsem viděla, že to není ok...nicméně pohladila ho ještě jednou a už vrčel a následně se i ohradil.
Nebo třeba moje feňule, co měla problém se psy, když jsme procházeli kolem nějakýho psa, tak to pohledem nezúčastněné osoby mohlo vypadat, že fena jde klidně uvolněně, nikoho a ničeho si nevšímá a je jí to buřt, já ale věděla, že je pěkně načuřelá a někdy jsem to musela i zkorigovat povelem, protože by stačila ta pověstná poslední kapka...třeba, že by k ní cizí pes čuchnul a ona by vystartovala, takže jsem jí musela říct "hele mě neoblafneš, já vím, že nejsi v klidu, takže chraň tě ruka páně vymejšlet nějaký bejkárny"
On ten signál totiž nemusí být okatý. Ono to nemusí mít žádnej výraznej projev. A pak se dost lidí diví, že pes vystartoval zničeho nic, že předtím mu nic nevadilo.
Souhlasím, je potřeba mít svého psa načteného. Vy jste tu od toho, abyste ho nenechal napospas v nějaké nepříjemné situaci, protože jinak to prostě bude řešit sám.
Existuje celá škála konejšivých signálu. Ve zkratce. Jsou to signály, které pes vysílá, když se ocitne v nějaké nepříjmené situaci a chce, aby ta situace skončila. Snaží se tak předejít konfliktu. Psi je používají mezi sebou, ale vysílají je i vůči lidem. Bohužel velmi často se stává, že lidé tyhle signály vůbec neznají, přehlížejí je nebo si je vykládají jinak. Pokud nezabere signál, kterým se pes snaží říct: Hej, tohle mi je nepříjemné. Přestaň. Tak logicky jeho obrana vygraduje. Zavrčí. Chňapne. Pokud budete jeho konejšivé signály přehlížet pravidelně, povede to k tomu, že je pes přestane používat a rovnou půjde do aktivní obrany. Není hloupý. Proč, by se měl dělat něco, co evidentně nefunguje.
Všimněte si, jak se Vaše fenka chová, když se seznamuje s cizím psem. Dobře socializování psi si při seznámení vymění celou řadu konejšivých signálů, kterými si vzájmně říkají, že nestojí konflikt. Někdy to jsou jen bleskové pohyby, které má člověk problém zaregistrovat (např. rychlý pohyb očí do strany, rychlé olíznutí), někdy to jsou signály velmi očividně (otočení celé hlavy do strany, obcházení psa obloukem, úklona, opakované olizování tlamy, zívnutí, lehnutí si, když je druhý pes moc divoký).
Přečtěte si knížku Konejšivé signály od Turid Ragaas a hned Vám bude chování Vaší fenky jasnější. Začněte si všímat její řeči v různých situací. Mimochodem konejšivé signály fungují i druhým směrem. Je dokázáno, že psi chápou konejšivé signály, které jim vysílají lidé.
Jinak bych se také ještě zamyslela nad tím, jaký režim fenka na dovolené má. Může být opravdu více unavená a podrážděná. Řeší věci, které by jinak přešla. Ne každý pes dokáže odpočívat, když je kolem něj šrumec. Vlastně to umí málokterý pes. Dejte fence pravidelný režim i na dovolené. Poskytněte jí místo, kde bude mít klid a nikdo jí tam nebude rušit. Pokud je kotec v místě, kde je okolo šrumec, tak vhodný není.
Řekla bych, že prosťe dospívá. Mám druhou fenu hovawarta, plemeno dospívá okolo třetího roku, teď jí na jaře byly dva roky a je to jak přes kopíráku s první fenou. Přestala vítat návštěvy, naopak, štěká, jakmile se někdo snaží vstoupit na dvůr je- li sama, bere to jako odpovědnost za svěřený majetek. Ještě by asi nešla na kontakt ale už to je prostě skoro dospělý pes. A nepoznáte dopředu, koho bude tolerovat a koho ne. U předchozí feny, došel třeba na kafe manželský pár, fena na místě, zatímco pán se mohl pohybovat celkem volně, paní byla ta podezřelá a pod monitorem. V naší přítomnosti si nic nedovolila, ale sáhnout si na ní určitě ne. Fena má kámoše rotvíka, ten je starší o 3 měsíce a už v zimě začal hlídat na ostro.
Takže, můj názor, dospívající pes pracovního plemene, nikdy to nebude miláček davů. Samozřejmě, pokud si najdete někoho, kdo dokáže psa předělat, asi by se i našel, ale k čemu, je to proti povaze toho plemene.
Děkuji všem za odpovědi. Knihu konejšivé signály jsem již objednal. Společným jmenovatelem obou incidentů je skutečně hlazení někým "cizím". Zřejmě jsme nedokázali číst dostatečně našeho psa, protože to nebylo dosud potřeba, teĎ když je již dospělejší bude třeba více se na to zaměřit :)