Dvě feny v domácnosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2020 09:27
rotikovac

XXX.XXX.241.248

Dobrý den,

rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti a doporučení ohledně chovu dvou fen v domácnosti.

Máme již fenku RTW - 2,5 roku, miluje další pejsky s kterými může běhat a rádi bychom jí pořidili kamarádku plemene bílého švýcarského ovčáka (štěně).

I přes to, že naše současná fenka je velmi dobře socializovaná a je ráda za každý pohyb s dalším psem (téměř každým), je poměrně sebevědomá a nenechá na sobě zrovna dříví štípat:) nejsem si tedy jist jak může probíhat soužití dvou fen, zda je možno nechat je spolu doma a aby nedocházelo k vzájemným útokům a třeba zhoršení situace během březosti.

Fenu chceme kvůli chovu, ale kdyby jsme měli indicie, že to nebude nejlepší nápad, pořídíme pejska.

Děkuji všem za odpovědi.

12.7.2020 09:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rotikovac napsal(a):
Dobrý den,

rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti a doporučení ohledně chovu dvou fen v domácnosti.

Máme již fenku RTW - 2,5 roku, miluje další pejsky s kterými může běhat a rádi bychom jí pořidili kamarádku plemene bílého švýcarského ovčáka (štěně).

I přes to, že naše současná fenka je velmi dobře socializovaná a je ráda za každý pohyb s dalším psem (téměř každým), je poměrně sebevědomá a nenechá na sobě zrovna dříví štípat:) nejsem si tedy jist jak může probíhat soužití dvou fen, zda je možno nechat je spolu doma a aby nedocházelo k vzájemným útokům a třeba zhoršení situace během březosti.

Fenu chceme kvůli chovu, ale kdyby jsme měli indicie, že to nebude nejlepší nápad, pořídíme pejska.

Děkuji všem za odpovědi.

2 feny v domácnosti jsou vždycky riziko (mnohem větší než dva samci)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2020 09:52

Vy jste se uhodil do hlavy?

12.7.2020 10:02

Pro vaši fenu to nemusí být kamarádka, ale konkurentka. A u fen, jakmile začnou být nepřítelkyně, to často končí smrtí jedné z nich. Je to nepřátelství na život a na smrt. Popřemýšlejte, jestli budete mít možnost je celý život důsledně oddělovat při všech činnostech, pokud nepřátelství mezi nimi propukne.
Na druhou stranu se nemusí nic stát, budete mít štěstí, nová fena bude přirozeně submisivní a s rotvajlerkou si bude rozumět.
Dobředu nelze nikdy říct, jak to bude.

12.7.2020 10:03
Moyda

XXX.XXX.147.89

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy jste se uhodil do hlavy?

A to proč jako? Zadavatel se slušně a uvážlivě zeptal, netřeba hned urážet. Samozřejmě je tam riziko, ale znám spoustu domácností kde jsou dvě a více fen a v pohodě. Já měla vždy dvě feny a vše bylo v v klidu. U současné bych druhou neriskovala jedině psa, ale už je starší tak ji nechám dožít jako jedináčka.
Rotikovac jestli si nejste jisti jak by to dávala tak to pořádně zvažte, je lepší mít doma jednu pohodovou fenu než dvě bestie .

12.7.2020 10:20

Moyda napsal(a):
A to proč jako? Zadavatel se slušně a uvážlivě zeptal, netřeba hned urážet. Samozřejmě je tam riziko, ale znám spoustu domácností kde jsou dvě a více fen a v pohodě. Já měla vždy dvě feny a vše bylo v v klidu. U současné bych druhou neriskovala jedině psa, ale už je starší tak ji nechám dožít jako jedináčka.
Rotikovac jestli si nejste jisti jak by to dávala tak to pořádně zvažte, je lepší mít doma jednu pohodovou fenu než dvě bestie .

Určitě se vezmu druhého psa, když s jedním si ještě zas tak moc nevím rady a ani není dospělý.

12.7.2020 11:00
Markéta80

XXX.XXX.224.55

Takže druhý pes bude určitě. Když místo feny pořídíte psa tak při hárání to bude dost náročné. Napře to chce mít na 100% zvládnutou první fenu a pak zvažovat štěně. Pokud si nesednou co potom? my máme 3 feny ale společenské a malé plemeno.

12.7.2020 11:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevím jestli někdo, nebo to prostě je, ale vzhledem k velikosti to nevypadá tak dramaticky....řešil problémy s fenama nějakých malých společenských plemen? Ony zřejmě po sobě i chňapnou, ale že by to skončilo strašnýma melama s krví a šitím, či mrtvou fenou... jsem ještě neslyšela.
Znám hodně případů velkých fen, kdy to nešlo, jedna sestava i v mé rodině, takže já bych to nikdy neriskovala.

12.7.2020 11:10

No já to vidím následovně.....protože taky si pohrávám s myšlenkou, že až odejde můj psí důchodce do psího nebe a budu k feně pořizovat (asi) dalšího psa, tak že bych pořídila druhou fenu.
Ale to pouze v případě, že v době pořizování bude Gina dospělá a uvidím jaká bude.

Jedno vím naprosto jistě, pokud bych měla potřebu se třeba zde zeptat, jestli mi holky budou spolu fungovat, tak si fenu určitě nepořídím, protože ta moje otázka by znamenala jediné, že si nejsem jistá......takže pokud bych si nebyla jistá, tak jedině psa....a stejně mi nikdo nemůže odpovědět, protože neví, jaká jsem pro psy autorita, jak mě psi berou a hlavně nikdo nezná mojí fenu a nikdo neví jaké štěně...jaké povahově...bych si přivezla, nikdo nemůže vědět, co by mi z nové feny vyrostlo.
To, co u mě může být pohodička, tak u jiného může být katastrofa a naopak.

Prostě jakýkoliv stín pochybnosti, jakákoliv nejistota z mé strany by byla pro mě jasné znamení, že další fenu nee.

Ke svojí minulé feně bych třeba žádnou nepořizovala, protože ta byla óbr kápo a všechno muselo být podle ní. A třeba k mojí ovčandě bych se toho nebála vůbec i když byla taky dominantnější, ale kupodivu s fenama se snášela docela dobře.

12.7.2020 11:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

rotikovac napsal(a):
Dobrý den,

Děkuji všem za odpovědi.

Nějak jsem to asi nepochopila. Pořídili jste si rotvajlerku, která je dle vás super a kvůli chovu si chcete pořizovat jinou....BŠO?

12.7.2020 11:22

Moyda napsal(a):

" A to proč jako? Zadavatel se slušně a uvážlivě zeptal, netřeba hned urážet".

Protože zadavatel otázky nemá svou rtw tak úplně zvládnutou a sem tam si s ní neví rady !

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3702134/problemy-s-rtw-25-roku

12.7.2020 11:47
rotikovac

XXX.XXX.241.248

Pořidili sme si RTW která má velmi pozitivní vztah k jiným psům, ale máme jenom jí, takže motivace č.1 - pořídit jí kamarádku (a proto se ptám i zde, aby to nebyl spíš nepřítel v domě, než kamarádka). A protože naše první fenka má zdravotní problémy s kyčlemi, nebudeme na ní krýt, ale štěňata bychom chtěli, proto druhá fena by při splnění bonitace byla chovná. Není to ale podmínka samozřejmě, tak jako není podmínka si ji pořídit. Spíše se informuji na zkušenosti ostatních či raději počkat až naše současná psí slečna dospěje a pořídit k ní pejska.

Jinak všem děkuji za odpovědi. Druhou fenku tedy pořizovat raději nebudeme :)

12.7.2020 11:48
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ve vaší situaci bych zatím pořízení dalšího psa odložila. jen názor, nikdy jsme fenu neměli ale u kamaráda se fakt málem zabily (byly to NO)

12.7.2020 12:20

Máme doma několik velkých a malých fen. Snáší se celkem dobře, ale jsou situace, kdy musí být oddělené a v poslední době, kdy dospěla jedna z mladších, musí být v přítomnosti ostatních pouze s košem. Celkově bych řekla, pokud máte mít jen dva psi, je rozhodně jednoduší mít psa a fenu. Je jednoduší oddělit je na hárání, než rozdělovat celý život dvě feny, co se chtějí zabít.

12.7.2020 12:25
impact

XXX.XXX.195.92

lesnížínka napsal(a):
Nevím jestli někdo, nebo to prostě je, ale vzhledem k velikosti to nevypadá tak dramaticky....řešil problémy s fenama nějakých malých společenských plemen? Ony zřejmě po sobě i chňapnou, ale že by to skončilo strašnýma melama s krví a šitím, či mrtvou fenou... jsem ještě neslyšela.
Znám hodně případů velkých fen, kdy to nešlo, jedna sestava i v mé rodině, takže já bych to nikdy neriskovala.

Ani u malých plemen nic neobvyklého. U JRT jasný, jsou to teriéři. Ale i u krysaříků vím o několika případech a chovatelé, kteří mají více fen, opravdu nenechávají nic náhodě....

12.7.2020 12:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No já to vidím následovně.....protože taky si pohrávám s myšlenkou, že až odejde můj psí důchodce do psího nebe a budu k feně pořizovat (asi) dalšího psa, tak že bych pořídila druhou fenu.
Ale to pouze v případě, že v době pořizování bude Gina dospělá a uvidím jaká bude.

Jedno vím naprosto jistě, pokud bych měla potřebu se třeba zde zeptat, jestli mi holky budou spolu fungovat, tak si fenu určitě nepořídím, protože ta moje otázka by znamenala jediné, že si nejsem jistá......takže pokud bych si nebyla jistá, tak jedině psa....a stejně mi nikdo nemůže odpovědět, protože neví, jaká jsem pro psy autorita, jak mě psi berou a hlavně nikdo nezná mojí fenu a nikdo neví jaké štěně...jaké povahově...bych si přivezla, nikdo nemůže vědět, co by mi z nové feny vyrostlo.
To, co u mě může být pohodička, tak u jiného může být katastrofa a naopak.

Prostě jakýkoliv stín pochybnosti, jakákoliv nejistota z mé strany by byla pro mě jasné znamení, že další fenu nee.

Ke svojí minulé feně bych třeba žádnou nepořizovala, protože ta byla óbr kápo a všechno muselo být podle ní. A třeba k mojí ovčandě bych se toho nebála vůbec i když byla taky dominantnější, ale kupodivu s fenama se snášela docela dobře.

Ono taky hodně záleží na plemeni - třeba u chrtů, retrieverů, bíglů, a jiných snášenlivých plemen to s největší pravděpodobností bude úplně v pohodě, ale u služebních plemen, kde se u zvířat chovem cíleně podporuje sebevědomí a rivalita, už to může být docela na hraně, protože druhá fena pro ni nebude kámoška, ale konkurence (zvlášť když majitel neumí číst chování psů a nemá s tím zkušenosti)

12.7.2020 13:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Jak už tu padlo, není to o velikosti, ale o plemeni anebo povaze konkrétního jedince. Menší pes sice má menší sílu a menší stisk, ale když je úměrně menší i protivník, může nastat malér stejně jako u velkých.
Taky jsem z těch, co si problémy vůbec nepřipustili...a ťuk ťuk, ony nejsou. Pes k feně nepřicházel v úvahu, do kastrace bych bez důvodu nešla a do oddělování v bytě už vůbec.
Feny se snáší dobře, větší kápo je pinčová, což jsem si zpočátku myslela, že bude naopak. Obě jsou snášenlivé, Vikina až tak, že by si nechala vlézt do misky. Snažím se nechodit maléru naproti a nenechat doma povalovat nic, o co by se mohly servat. Párkrát na sebe vrkly, když se obě rozeběhly ke stejnýmu pamlsku anebo když vykoupaná rozdováděná Vikina dorážela na pinčovou, která tomuto způsobu hry nerozumí.

12.7.2020 22:12
conie

XXX.XXX.206.202

Podle mé zkušenosti je důležité věnovat se výchově fen. U nás funguje smečka 5 fen již dost dlouho, od 1 do 13 let, od 2 do 50 kg. Zásadou je každou fenu vychovat a vycvičit (základy) a být pro svou smečku nezpochybnitelným "šéfem", který určuje pravidla chování. U nás to funguje bez problémů už několik let, ale musím monitorovat chování všech fen ve smečce a korigovat jejich reakce.

12.7.2020 22:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

conie napsal(a):
Podle mé zkušenosti je důležité věnovat se výchově fen. U nás funguje smečka 5 fen již dost dlouho, od 1 do 13 let, od 2 do 50 kg. Zásadou je každou fenu vychovat a vycvičit (základy) a být pro svou smečku nezpochybnitelným "šéfem", který určuje pravidla chování. U nás to funguje bez problémů už několik let, ale musím monitorovat chování všech fen ve smečce a korigovat jejich reakce.

Jasně, ale k tomu, aby to tak fungovalo, tak musite mít nějaké povědomí o psím chování a vyjadřování, a to zadavatel asi úplně nemá, podle dorazu v jiném vlákně.
Tam to může být v pohodě, pokud bude fena BŠO submisívní, a rtw nebude pinda, která se po ní bude mít potřebu vozit, ale taky to může byt docela mazec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík