Bišonek s PP

Prodám Bišonka - Štěňátka bišonků narozená 22.3.2025, k zadání dvě holčičky...
Dohodou
Dobrý den,
potřebuji poradit. Nejde mi naučit mého psa (havanský bišonek) novelu lehni. Snažím se ho pamlskem dostat do pozice lehni ale nejde mi to. Buď jen sedí a čumí na něj nebo kouká na mě. Už to zkouším asi půl roku ale nic.
Žádný jiný povel mu netrvalo tak dlouho. Většinou se povel naučí za cca týden. Prošli poraďte co dělám špatně. Je mu rok a půl.
Díky.
AnimalsNat
napsal(a):
Dobrý den,
potřebuji poradit. Nejde mi naučit mého psa (havanský bišonek) novelu lehni. Snažím se ho pamlskem dostat do pozice lehni ale nejde mi to. Buď jen sedí a čumí na něj nebo kouká na mě. Už to zkouším asi půl roku ale nic.
Žádný jiný povel mu netrvalo tak dlouho. Většinou se povel naučí za cca týden. Prošli poraďte co dělám špatně. Je mu rok a půl.
Díky.
Dejte sem video
AnimalsNat
napsal(a):
Dobrý den,
Díky.
A proč potřebujete u bišonka povel lehni? Jen pro zajímavost.. Třeba máte špatný postup při učení, třeba pes nechápe, co po něm chcete.... Musí bišon umět LEHNI? Umí jiné povely?
conie
napsal(a):
A proč potřebujete u bišonka povel lehni? Jen pro zajímavost.. Třeba máte špatný postup při učení, třeba pes nechápe, co po něm chcete.... Musí bišon umět LEHNI? Umí jiné povely?
Tak asi předpisově lehni nemusí, ale jsou situace, kdy se to zhodí, třeba zrovna na veterině jsem to onehdá musela použít. Když pes nechápe povel, naučila jsem ho to tak, že ve chvíli, kdy si sám lehal jsem opakovala: lehni, výborně, tak je hodný, umí lehni A dala pamlsek. Myslím, že už napodruhé to pochopil. Ale samozřejmě běžně se učí, že je v sedni a pamlsek mu dávám před nosem tak dolů, aby si musel lehnout, když si ho chce vzít. Takže dolů a dál od něj.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já teda Ginušu teď taky učíla "lehni"....sedni pochopila ihned, na lehni, po zkoušení několika způsobů, jak jí sdělit, co po ní chci, se mi nakonec osvědčil nejvíc způsob, který jsem u žádného předchozího psa použít nemusela....dám povel sedni, ukážu, že mám v ruce pamlsek a zavřenou pěst s pamlskem dám před ní na zem s povelem lehni, ona se k němu chce dostat, ale nemůže ho vydolovat, takže si k tomu nakonec lehne a když si lehá, tak opakuju povel...lehne, pochvala, odměna.
Ale upřímně, zatímco SEDNI provádí celkem ochotně, protože to má spojené s čekáním na "něco"...čekání na misku s papáníčkem, nasazení obojku, čekání na to, až mi panička dá sušené střívko, tak v lehni zatím nevidí moc smysl, takže to budu muset spojit taky s nějakou rutinou.
Edit: tak beru zpět...není to o tom, že by Ginuša neuměla lehni, jen já jsem trdlo makový, co si někdy něco ani neuvědomí. Teď hupsla ke mně na gauč, já ležim ona stojí nade mnou a aby mi nešlápla do notebooku, tak jí úplně automaticky říkám "Ginuško, udělej hajinky" a fena si lehla a mě docvaklo, že tohle se děje dost běžně. No nemá to ta holka pastevecká se mnou jednoduchý, vyfasovat až tak natvrdlou paničku, to jí čeká ještě pěkná šichta
Uživatel s deaktivovaným účtem
lehni je dobrý povel
a psovi se nemusí chtít, protože se v té pozici může cítit nejistý
takže to chce zkusit v nějaké hře na zemi.. leží, tak říkám lehni.. využívám toho, co pes dělá, jenom to potvrdím
lehni je dobré na to, že se tam pes hodí do klidu.. nemůže nic dělat :-) někteří psi ani neví, že v lehni lze štěkat :-)
nedávejte na navádění pamlskem kus něčeho, ale hmotu, kterou musí chvíli zpracovávat .. paštiku jako.. pes žere paštiku a ruka jde k zemi.. slovo lehni.....ruka jde zas nahoru a dozadu....sedni.....a zas dolů... lehni.. ono mu to dojde..
až budete mít psa jako já, že jíst v práci nemůže, nechce.. tak mi dejte vědět, jak jste ho to naučili :-)
(já do té pozice psa prostě posunu, řeknu jééé ty umíš lehni! a poplácám a jásám.. ale to teda nikomu neradím, neposlouchejte mě)
jinak youtube že jo
když tohle nefunguje, najděte si tam návod jiný
a na tři dny na to úplně zapomenout je také dobré
mně přijde týden hodně, nebude to asi dobrá metoda