Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2020 11:39
AnimalsNat

XXX.XXX.241.242

Dobrý den,
potřebuji poradit. Uvažuji o koupi zlatého retrívra. Předem prosím abyste sem nepsali že to mám nastudovat z minulých dizkuzí. Myslíte že by retrívrovi stačilo od půl šesté do sedmi procházka na volno va parku. V osm odcházím a vracím se mezi třetí a čtvrtou. Odpoledne bych mu celé věnovala a povely. Když budu pryč v létě muže být na zahradě.
Myslíte že by byl šťastný?

21.7.2020 11:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

AnimalsNat napsal(a):
Dobrý den,
potřebuji poradit. Uvažuji o koupi zlatého retrívra. Předem prosím abyste sem nepsali že to mám nastudovat z minulých dizkuzí. Myslíte že by retrívrovi stačilo od půl šesté do sedmi procházka na volno va parku. V osm odcházím a vracím se mezi třetí a čtvrtou. Odpoledne bych mu celé věnovala a povely. Když budu pryč v létě muže být na zahradě.

Pokud vychytáte jeho první rok života, kdy nevydrží být doma takovou dobu sám, tak to pak může fungovat. Pro už vychovaného psa to problem nebude, ale štěně aktivního plemene si po tu dobu většinou najde zábavu, která se Vám určitě líbit nebude (štěkání, ničení věcí), a 7 hodin bez venčení taky nevydrží, takže budete mít v bytě tak trochu hnojiště.

21.7.2020 11:59
lilymax

XXX.XXX.30.130

No, zlaťáky jsem nikdy neměla, ale podle mě jsou prostě nejšťastnější při nějaké práci. Zvážila bych rekreačně nějaký sport nebo třeba lovecký výcvik. Jako mazlíčci asi taky můžou být spokojení, ale půl hodinka ráno vycházka a pak hodiny nic není z mého pohledu dost pro takové aktivnější plemeno. I když ono taky záleží jestli myslíte takové ty vypracované pěkné zlaťáky nebo ty koule, co se sotva hýbou...

21.7.2020 19:42
rapotacka11

XXX.XXX.212.116

Uvažuji o koupi zlatého retrívra.
Skvělý nápad.
- stačilo by od půl šesté do sedmi procházka na volno v parku?
Rozhodně. I kdyby se čerti ženili.
Jistě se nic negativního nevyskytne a do sedmi se vše zvládne.
Odpoledne bych mu celé věnovala a povely...
Jó povely bude milovat .
Když budu pryč v létě, muže být na zahradě.
Jasně .

21.7.2020 20:32
juhaj

XXX.XXX.164.121

Mám psa minimálně stejně aktivního, už druhou fenu stejného plemene, máme dvůr a manžel odcházel do práce v šest, já na osmou a vraceli se nejdříve po třetí hodině. A nebyl nejmenší problém, protože pak bylo štěně s námi doma i venku, procházka každý den je samozřejmostí, výcvik také. První fena byla kliďas, druhá hyperaktivní ničivka, přesto, po necelém roce se sklidnila i ona. Pokud psa nebudete zanedbává po svém příchodu a ve svém volnu, máte dobré podmínky a nebojte se toho. To by museli mít psa jen důchodci, lidi bez práce a milionáři.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2020 23:01

Nevím jestli je to vhodné pro zlatého retrívra, nebudu tady spřádat teorie s retrívry nemám zkušenost.
Pro štěně je to na dvě věci...na nic a na prdlačku. Štěně není tvor, který dá ráno hodinu a půl prochajdu...nedá, pohyb je potřeba dávkovat přiměřeně, Potom 8-9 hodin samo doma??...mám štěně a ne první a to funguje tak, že fáze odpočinek-činnost se střídají v kratších intervalech...čím mladší štěně, tím kratší intervaly.

Na rovinu...mám štěně plemene, co by mělo být v dospělosti velmi klidné...neumím si představit, že ráno odejdu do práce a ona bude 8 hodin nebo déle zavřená sama doma...o nějakém krmení 5x denně ani nemluvím.

Dospělý pes takový režim zvládne...pohodička...ráno se udělá prochajda a pesan je pak rád, že páníčci vypadli do práce a může chrupat, ale štěně??
Jako jasně často se argumentuje:
To by museli mít psa jen důchodci, lidi bez práce a milionáři.
No to je asi pravda, ale já, pokud nebudu mít někoho, kdo přijde alespoň jednou za těch osm hodin, co jsem pryč a štěně mi nezkontroluje, nepůjde s ním ven, nepohraje si, nenakrmí, tak bych si žádného psa nepořídila....ale asi jsem divná a moc outlocitná.

22.7.2020 06:35
rapotacka11

XXX.XXX.212.20

Pokud psa nebudete zanedbává po svém příchodu ...
- to jistě nebudete, budete žít pro psa,
jiné povinnosti a starosti nebudou
to jeden zmákne

To by museli mít psa jen důchodci,
lidi bez práce a milionáři.
- moudré .
Nikde zmínka o nějaké rodině. ....

22.7.2020 08:13

rapotacka11 napsal(a):
to jeden zmákne

- moudré .

Důchodce vynechte - jsou staří. Co se psem, kdyby je kleplo?
Lidi bez práce vynechte. Kdo by jim psa financoval? On je pes celkem nákladná záležitost. Každý by si měl rozmyslet, jestli chce psa, nebo za těch 10 let spartaka.
Milionáře vynechte, ti buď pracují do úmoru ( a kde je čas na psa? ), nebo se válí na Bahamách ( a co tam se psem? )

Psa by měli mít jen ti, kteří s ním nějak pracují. Tak to bylo dřív. A byl by ráj na zemi.

22.7.2020 08:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Důchodce vynechte - jsou staří. Co se psem, kdyby je kleplo?
Lidi bez práce vynechte. Kdo by jim psa financoval? On je pes celkem nákladná záležitost. Každý by si měl rozmyslet, jestli chce psa, nebo za těch 10 let spartaka.
Milionáře vynechte, ti buď pracují do úmoru ( a kde je čas na psa? ), nebo se válí na Bahamách ( a co tam se psem? )

Psa by měli mít jen ti, kteří s ním nějak pracují. Tak to bylo dřív. A byl by ráj na zemi.

Dřív se taky pes privazal k boudě a pouštěl se na noc aby hlídal dvůr. To asi taky nebylo úplně ideální. Nemyslím, že by dřív měli psa jen ti, co s ním pracovali, jen se s nimi tolik nikdo necrcal

22.7.2020 08:54

Myslím si, že popsaný režim bude relativně ok pro staršího psa, tak od 2-3 let. Se štěnětem nebo mlaďochem, obzvlášť bude-li pes obdařen nadstandardním temperamentem a/nebo destruktivními sklony, to bude peklíčko. Na místě zadavatelky bych si - pokud nemá možnost první měsíce a roky přizpůsobit potřebám štěněte - vzala dospělého psa. Určitě bude nějaký retrívr v nouzi.

22.7.2020 09:06

Dřív se taky pes privazal k boudě a pouštěl se na noc aby hlídal dvůr. To asi taky nebylo úplně ideální. Nemyslím, že by dřív měli psa jen ti, co s ním pracovali, jen se s nimi tolik nikdo necrcal

no, já bych neřekla "necrcal", ale že dřív byl pes (mnohými, patrně velkou většinou) používán a využíván jako věc, jako spotřební zboží,absolutně bez respektu k faktu, že to je živá bytost se svými potřebami.

22.7.2020 09:08
juhaj

XXX.XXX.164.121

rapotacka11 napsal(a):
to jeden zmákne

- moudré .

Tak jistě chápete, že citovaná skupinka jsou lidé, kteří jsou přes den nejvíc doma. Co se týče pracujících. Píši reakci na zadavatelku a popisuji svou zkušenost, jedná se o možnost být venku. Nikdy bych nenapsala 9 hodin do bytu. Ale moje zkušenost, dvorek, zabezpečený, možnost přístupu na krytou verandu, kde je pelíšek, není problém. Samozřejmě, první minimálně týden, jsem si brala dovolenou, u nás je to tak, že manžel je soukromý zemědělec, tak dovolená u moře nehrozí. Kvůli štěněti bych stejně nejela. Ale pracovat musím, kvůli psovi nezůstanu doma, mám velké plemeno, chci uchovnit, chodíme na cvičák, to není zadarmo. Můžu všechny uklidnit, když manžel párkrát jel vesnicí a stavil se podívat na štěně, vždycky chrnělo na pelíšku, akce začla až po návratu z práce.
Rodina, to nechápu jak myslíte. Jestli tak, že se má střídat v hlídání, no, proto píšu o posledních dvou fenkách, kdy dospělé dítě má práci a přátele v 250 km vzdáleném městě, tam je taktéž moje rodina a manžel už příbuzné nemá.
Co se týče krmení, dostala brzy ráno, pak odpočinek, hra, odchod do práce, miska s granulkama, pak po příchodu z práce, odpočinek a pak už je pes pořád s náma, u zvířat, na poli, doma i venku. Jo, vstávala jsem v půl pátý, ale moje fena je sebevědomé, psychicky vyrovnané zvíře bez zdravotních problémů. Tvrdím, že štěně většinu dne prospí, no, nenapsala toho moc v noci, holt to ale přešlo dřív jak u dítěte.

22.7.2020 09:12

"Tvrdím, že štěně většinu dne prospí,"
ale má jiný rytmus než dospělý, spí vícekrát a spánek je krátký
dospělý pes by měl spát v pohodě od rána do ranného odoledne, tohle štěně nedá
proto pro dospělého je ten režim OK, pro štěně nikoliv

22.7.2020 10:16

...." patrně velkou většinou) používán a využíván jako věc, jako spotřební zboží,absolutně bez respektu k faktu, že to je živá bytost se svými potřebami"

Tak tohle je hodně přehnané. On ten pes využívaný na práci byl dost drahá věc. Stejně tak jako dnes, vytvořit psa, který by byl užitečným pomocníkem, stálo dost úsilí. Na to, aby to byla spotřební věc.
Ale já vycházím ze situace ve městě. V širším okolí mého bydliště byli 3 psi. Jednoho ( zlatou kolii ) měl hlídač na staveništi. Byla jeho miláček a zároveň miláček všech dětí z ulice. Jednoho ( malého knírače ) měla důchodkyně v ulici. A třetího ( smetanového kokra ) měla paní doktorová - tedy ne do lesa, ale na reprezentaci. Se psy ve městě nebyl v té době žádný problém, ani pokálené chodníky, ani pokousaní ( lidi ani psi )
A pak ještě pamatuju psy ozbrojených složek, se kterými nám chodili vojáci předvádět do Pionýra výcvik.

22.7.2020 10:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Moje zlušenost z dětsví: ano, se psem se nikdo necrcal, ale buďte si jistí, že to ani s náma. Nikdo nechodil děcku 12h za pr.elí. Dalo se do ohrádky, pozděj prostě posadilo na dvůr, daly se mu nějaké hračky. Když chodilo, tak si chodilo...tak nějak kolem pracujících rodičů a sem tam se po něm hodilo okem. Tak se třeba stalo, že dvouleté dítě šlo s konvičkou vesnicí a nějaká babička se ho ptala: a čí ty jsi holčička, kam jdeš? A světe div se, děti uměly mluvit tak, že se s nima lidi domluvili
Se psem hůř, ale psi chodící vesnicí se chovali slušně, protože to uměli od mala. Do práce se chodilo na 8h a vždycky byl někdo doma, protože na směny. A byli doma prarodiče či pra pra, kteří něco dělali po dvorkách a psi asistovali. Pořád byl někdo venku a pracoval, takže pes měl stále u čeho asistovat. Stříhali se stromy v humně, běhal u zadního plotu, či ho děda pustil na luka. Ne, nikdo se nehroutil, že pes prohnal zajíce. Totéž, když se jelo na trávu pro králíky, nebo na pole okopávat. Pes šel s náma a běhal tam po okolí, kopal myši apod. Asistoval prostě u všeho. Ne, většinou si ho nikdo nijak zvlášť nevšímal, jelo se domů, tak se zavolal a pes spokojený, vyběhaný...Nikdy jsem neslyšela, že by si někdo stěžoval na něčího psa. Psi se potkávali, uměli spolu fungovat, se zarytým nepřítelem na sebe na dálku štěknuli, vyříkali si to a uctivě se obešli. Byli zvyklí v hospodářství, takže žádné vlezu k sousedovi podávit mu slepice, kozy a nevím co ještě...neexistovalo. A taky to byli střeďáci vořeši a ne žádná super plemena, která je ale o život pustit to mezi lidi, viz bull vedle.

22.7.2020 10:37

...." patrně velkou většinou) používán a využíván jako věc, jako spotřební zboží,absolutně bez respektu k faktu, že to je živá bytost se svými potřebami"

Tak tohle je hodně přehnané. On ten pes využívaný na práci byl dost drahá věc. Stejně tak jako dnes, vytvořit psa, který by byl užitečným pomocníkem, stálo dost úsilí. Na to, aby to byla spotřební věc.
Ale já vycházím ze situace ve městě. V širším okolí mého bydliště byli 3 psi. Jednoho ( zlatou kolii ) měl hlídač na staveništi. Byla jeho miláček a zároveň miláček všech dětí z ulice. Jednoho ( malého knírače ) měla důchodkyně v ulici. A třetího ( smetanového kokra ) měla paní doktorová - tedy ne do lesa, ale na reprezentaci. Se psy ve městě nebyl v té době žádný problém, ani pokálené chodníky, ani pokousaní ( lidi ani psi )
A pak ještě pamatuju psy ozbrojených složek, se kterými nám chodili vojáci předvádět do Pionýra výcvik.

Moc si to idealizujete. Já bydlím téměř celý život ve stejné městské části, na okraji Brna. Jsou tu převážně řadové rodinné domy, a v těch bylo psů v době mého dětství před cca 40 lety, relativně dost. Zdaleka ne všichni chodili pravidelně ven, protože většinou žili na dvoře a zahradě za domem. Většinou to byli kříženci. Ale hned kousek od nás měli krásnou kolii, kousek dál čuvače, který byl po smrti vystřídán malým münsterlandským ohařem.Žili tu angličtí kokršpanělé, pudli, NO, a další tehdy běžná plemena. Chodníky byly pokálené, protože tehdy nikdo po psovi nesbíral. A byli i pokousaní lidé i psi, jednou i já.
Tehdy platilo, že nebylo samozřejmostí a právem obyvatel bytů v bytových domech, mít psa. Držení psa podléhalo domovnímu řádu a souhlasu obyvatel domu. Proto byli psi v bytech sporadicky. Bytové domy byly buď státní nebo družstevní, a majitelem bytu nebyl nikdo z jeho obyvatel, jen nájemníkem nebo družstevníkem.

22.7.2020 10:40

Méně psů a aut bylo. U nás ve vsi bylo auto jedno, psů 23.
Nyní - 1000 obyvatel, 360 psů a "2496" aut.

22.7.2020 10:55

orionko, možná to chce si číst ty příspěvky celé

22.7.2020 11:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Moc si to idealizujete. Já bydlím téměř celý život ve stejné městské části, na okraji Brna. Jsou tu převážně řadové rodinné domy, a v těch bylo psů v době mého dětství před cca 40 lety, relativně dost. Zdaleka ne všichni chodili pravidelně ven, protože většinou žili na dvoře a zahradě za domem. Většinou to byli kříženci. Ale hned kousek od nás měli krásnou kolii, kousek dál čuvače, který byl po smrti vystřídán malým münsterlandským ohařem.Žili tu angličtí kokršpanělé, pudli, NO, a další tehdy běžná plemena. Chodníky byly pokálené, protože tehdy nikdo po psovi nesbíral. A byli i pokousaní lidé i psi, jednou i já.
Tehdy platilo, že nebylo samozřejmostí a právem obyvatel bytů v bytových domech, mít psa. Držení psa podléhalo domovnímu řádu a souhlasu obyvatel domu. Proto byli psi v bytech sporadicky. Bytové domy byly buď státní nebo družstevní, a majitelem bytu nebyl nikdo z jeho obyvatel, jen nájemníkem nebo družstevníkem.

Souhlasím. Bydlela jsem, a bydlím, na vesnici. A psů tam bylo vždycky hodně. Nevím, jak ve městech, ale na vesnici byl pes téměř na každé zahradě. V režimu, jaký popisuje lesní zinka.

A byli tehdy i "zlí" psi, ostří. Ale byli známí - jako děti jsme prostě věděli, kterým psům se vyhýbat.. A byly i případy pokousání člověka psem, jen se tehdy nějak neřešilo, proč se to stalo. Pes se seřezal, v lepším případě skončil někde zavřený, v horším ho místní myslivec odstřelil.

Pamatuji si třeba, jak můj otec šel ke známému ve vesnici, u nás se normálně chodilo dal na zahradu, ne zvonilo se atd. K tomu známému chodil častěji, až prostě jednou přišel a jejich výmarák ho rafnul do nohy. Vybehnul páníček, psa seřval, pár jich dostal, tátovi se omluvil, dal mu flašku a bylo vyřešeno. Pak se psovi postavil výběh tak, aby se nedostal k lidem, co přijdou vraty a jelo se dál. Nebylo to vážně zranění, "jen" Modřiny a otisky zubů..v případě vážnějšího zranění by se možná volal ten myslivec.

Střední vzteklé křížence zavěšené na nohavicich jsem viděla taky poměrně často, ale ti byli neškodní.

22.7.2020 11:28

Před 40. lety nebylo sice psů tolik jako dnes, ale jen v našem paneláku jich bylo 6. Domovní řády se souhlasy ostatních obyvatel v té době už dávno padly. A máte pravdu - nasr.áno bylo všude.
V roce 88 jsem byla průkopníkem sbírání. Když najaře tálo a vystupovaly jednotlivé vrstvy - musela jsem sídliště odcházet po silnici, psi tam ani nepáchli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík