Bláznivé chování u psího seniora

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.7.2020 10:15
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Dobrý den,

ráda bych zeptala, jestli někdo zažil podobné chování u psa. Máme doma kříženku, kterou jsme si brali přesně před 10ti lety z útulku. Tam nám bylo sděleno, že fence jsou zhruba dva roky. Nevíme tedy, kolik let jí přesně je, může být 12 ale klidně 13, 14. Jde tedy o psí seniorku. Celý život je zlatá, nikdy agresivní. Fyzicky vitální. V posledním roce se ale její chování výrazně změnilo. Trpí strachem, bludy a blázní v intervalech. Třeba měsíc se nic neděje a pak 3 noci nespí. Když jí chytne tato panika, tak se třese, těžce dýchá a kouká ve tmě na zem, jako kdyby sledovala mravence (žádný tam není). Pak nestane běsnění, kdy chodí po bytě a snaží se vyškrabat kamkoli to jde. Skáče na okno, na nábytek a zase dolů, schazuje čumákem věci, škrabe na skříň a je vidět, že je úplně mimo sebe. Nedá se v tuhle chvíli nijak uklidnit, neslyší na jméno, nechce napít a když jí vezmu ve tři ráno ven v naději, že se záchvat přeruší, tak většinou pokračuje. Vypadá to jako záchvat separační úskosti, ale v přítomnosti majitele. Vím, že spousta psů v pozdějším věku trpí psí demencí CCD, ale když jsem koukala na videa, tak chování naší fenky je mnohem agresivnější vůči sobě sama. Nechodí nijak dokola, ani se nemotá, jako to vypadá u nádoru na mozku. Ale když jí to chytne ve dne a třeba obědváme, tak skočí na stůl a sedne si doprostřed jídelního stolu, nebo lehne, to nikdy nedělala. Na stole se chvíli klepe a pak usíná. Dáme jí dolů a ona vyskočí znovu. A ty noci jsou šílený. Máme dvě děti a vstáváme do práce a kolikrát spím třeba hodinu, dvě - zbytek se snažím uklidnit psa. Máme dům ze zahradou, nikdy neutekla, kolem zahrady je zeď. Nedávno jsme jeli na nákup a když jsme přišli domů, pes nikde - utekla a nám nešlo do hlavy, jak mohla vyskočit na zeď. Naštěstí se našla, odchytli jí policajti. Prostě jak když najednou dostane nával šíleného adrenalinu a je mimo sebe a to je děsná kombinace. Mám opravdu strach, že si dřív nebo později ublíží a je úplně jasné, že tyhle stavy jsou pro ni velmi nekomfortní. Probírala jsem to se dvěma veterináři a jen kroutili hlavou, dívali se na mě, jak když se s ničím podobným nesetkali... Chystáme se k jiné paní veterinářce na komplexní vyšetření, nicméně bych se ráda zeptala, jestli někdo z vás něco podoného nezažil, případně co pomohlo. Je mi jasný, že máme doma psího seniora a změny v tomto věku nastávají všelijaké. Pohybu má dostatek (možná proto se drží tak dlouho ve fyzické zdatnosti), granule kvalitní. Nejde mi ale do hlavy ta fyzická (pohybová) zdatnost a náhlá změna mentálního stavu, kdy je pes až na hraně sebedestruktivního chování. Navíc mi nejde do hlavy, že to není souvislý stav, ale chodí to v cyklech bez nějakého zřejmého spouštěče. Jsou dny, kdy je "normální" psí babičkou. Předem děkuji za jakoukoli podobnou zkušenost případně radu. Katka

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2020 10:19

Předesílám, že nejsem veterinář a nemám lékařské vzdělání, ale dle Vašeho popisu mne napadla jako první epilepsie.

22.7.2020 10:31

Taky bych tipovala na epi, zkuste opravdu vypozorovat spouštěč. U naší fenky to bývá únava - nemusí být ani tak fyzická. Např. když máme celodenní návštěvu a ona nemá tu svojí pohodu, na kterou je zvyklá.
A pozor na to vyskakování na vyvýšená místa, aby potom nespadla a neublížila si. Klidně bych pro tyto případy zvažovala klec, ohrádku, prostě malý uzavřený prostor, kde si neublíží.

22.7.2020 10:37
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Předesílám, že nejsem veterinář a nemám lékařské vzdělání, ale dle Vašeho popisu mne napadla jako první epilepsie.

Děkuji za reakci, tam je ale absence samotného záchvatu, kdy si zvíře většinou lehá na bok a je, byť jen krátce, v bezvědomí. Kolikrát jsem s ní vzhůru celou noc a nic takového nepozoruji. Ve většině případů se snaží lézt do výšek a třeba i mně na hlavu, když zrovna sedím.

22.7.2020 10:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zkusila bych léky na tu epi, nebo alespoň na prokrvení mozku. Nevím teď z hlavy, jak se jmenujou, bere to téměř každý přestárlý člověk(nebo studenti )

22.7.2020 10:46

Dreamliner napsal(a):
Děkuji za reakci, tam je ale absence samotného záchvatu, kdy si zvíře většinou lehá na bok a je, byť jen krátce, v bezvědomí. Kolikrát jsem s ní vzhůru celou noc a nic takového nepozoruji. Ve většině případů se snaží lézt do výšek a třeba i mně na hlavu, když zrovna sedím.

Projevy epilepsie jsou velmi různorodé, samotný záchvat, tak jak jej popisujete, nemusí vůbec přijít. Moje čuba se taky občas "jen" klepe, čumí do blba nebo jí naopak jezdí oči a snaží se u mě jakoby schovat, občas mi taky leze na hlavu.

22.7.2020 10:48
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Taky bych tipovala na epi, zkuste opravdu vypozorovat spouštěč. U naší fenky to bývá únava - nemusí být ani tak fyzická. Např. když máme celodenní návštěvu a ona nemá tu svojí pohodu, na kterou je zvyklá.
A pozor na to vyskakování na vyvýšená místa, aby potom nespadla a neublížila si. Klidně bych pro tyto případy zvažovala klec, ohrádku, prostě malý uzavřený prostor, kde si neublíží.

Je ale zvláštní, že jsme třeba byli na několik dní kempovat s obytnou dodávkou a i když něco takového prožila poprvé, tak byla celou dobu úplně v pohodě. V neznámém prostředí. Ona v noci klidně leží a najednou vyletí, jak když do ní střelí šípem a začne. A jiné noci klidně spí. V kleci by se zbláznila. Jak není zvyklá od mala, tak by byla schopná si i ublížit, aby se dostala ven. Odstranila jsem všechny nebezpečné předměty, manžel nainstaloval zabezpečení na schody na patro (na kterém nespíme a spíme místo toho na gauči u ní ve snaze předejít spouštěčům).

22.7.2020 10:50
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

lesnížínka napsal(a):
Zkusila bych léky na tu epi, nebo alespoň na prokrvení mozku. Nevím teď z hlavy, jak se jmenujou, bere to téměř každý přestárlý člověk(nebo studenti )

Ano, toto nám právě nabízela veterinářka, ke které s ní jdeme. Jsou to prý medikamenty, které se dávají psům po prodělané mrtvičce.

Panika? Strach, úzkost jako - to se děje před samotným záchvatem
a pak až nastoupí takové ty křeče atp. - ale je parciální záchvat a ten druhý, který je známější.
Rozhodně bych psa zavřela do klece.. a klec k sobě do ložnice.
Jak říká lesnížínka, existují léky pro seniory.. Karsivan, ginkgo biloba,... veterinář + nejlépe mít video, co pes dělá.

Dreamliner napsal(a):

Záchvat jako takový se může projevit i jako upřené dívání se kamsi - mám na mysli tu fázi, kterou popisujete jako “sledování mravenců”. Že je následně rozklepaná, dezorientovaná a snaží se za každou cenu (i za cenu sebedestrukce) dostat z místa, kde se to stalo, je poměrně typické po epileptických záchvatech. Řekla bych, že i počátek potíží ve vysokém věku a frekvence by mohla odpovídat nějaké stařecké epilepsii. Ale jak říkám, nemám lékařské vzdělání. Jen dávám tip, co zkusit konzultovat, jakým směrem o tom přemýšlet.

22.7.2020 10:51
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Projevy epilepsie jsou velmi různorodé, samotný záchvat, tak jak jej popisujete, nemusí vůbec přijít. Moje čuba se taky občas "jen" klepe, čumí do blba nebo jí naopak jezdí oči a snaží se u mě jakoby schovat, občas mi taky leze na hlavu.

A léky na epilepsii jí pomáhají?

22.7.2020 10:53

Nestihla jsem zeditovat svůj předchozí příspěvek - ještě bych dodala, že bych se spouštěči nebyla tak optimistická. Žádné zjevné najít nemusíte. Zároveň může být spouštěčem špatná funkce některých orgánů (typicky ledviny, játra, srdce). Anebo to může být tím stářím jako takovým...

22.7.2020 11:05

Dreamliner napsal(a):
A léky na epilepsii jí pomáhají?

Žádné nedostává, záchvaty (které zachytíme) přicházejí max. jednou za půl roku, takže to neřešíme.

22.7.2020 11:20

Mně ten popis přijde jako záchvat náhlé bolesti. Nejdří se ji snaží prodýchat, pak před ní chce utéct.....Může to být kterýkoliv orgán, může to být některé nervové zakončení, může to být páteř.
Měli jsme starou fenku, nemívala takové záchvaty, to ne. Ale byla v pohodě a pak jste se jí nepatrně dotkla a začala šíleně ječet bolestí. Bylo to kolem páteře, chodila, lehala, vstávala a jednou za čas i při letmém dotyku takhle vřískala.

22.7.2020 11:23
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Tak tedy děkuji všem za reakce, je opravdu o čem přemýšlet. Abych řekla pravdu, epilepsie mě nenapadla. K veterinářce jedem hned jak otevře - tedy odpoledne, protože od 2:55, kdy jí chytlo bláznění, tak ještě neustalo. Video jsem natočila. Klec opravdu nepřipadá v úvahu. Na noc asi ano, ale když jdeme s manželem oba do práce, tak by se poranila. Vyzkoušeno - sedřela si jednou takto packy do krve. Byt je zajištěný, má přístup jen do zajištěných pokojů. Jsem ráda, že vím, co konzultovat s veterinířkou a doufám, že tedy navrhne nějaké řešení, pokud je to opravdu epilepsie. Klidně medikamenty, cokoli co pomůže. Děkuju!

22.7.2020 11:26
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Mně ten popis přijde jako záchvat náhlé bolesti. Nejdří se ji snaží prodýchat, pak před ní chce utéct.....Může to být kterýkoliv orgán, může to být některé nervové zakončení, může to být páteř.
Měli jsme starou fenku, nemívala takové záchvaty, to ne. Ale byla v pohodě a pak jste se jí nepatrně dotkla a začala šíleně ječet bolestí. Bylo to kolem páteře, chodila, lehala, vstávala a jednou za čas i při letmém dotyku takhle vřískala.

Ona ale nevříská, to jsem nikde nenapsala. A klidně se nechá zvednout, hladit na dotek reaguje pozitivně, při záchvatu neutrálně.

22.7.2020 11:27

Pokud to nepřetržitě trvá už tolik hodin, tak to mi zas na epi moc nepřijde... No uvidíte, každopádně moc držím palce a dejte pak prosím vědět, jak jste dopadli.

22.7.2020 11:31

Možnost je to určitě taky, ale aby neslyšela na jméno... to by musela být opravdu šílená bolest, ne? Tím nechci říct, že to není možné, ale pochopila jsem ten zadavatelčin text tak, že je pes v transu, mimo sebe. I to zrychlené dýchání, klepání se, následné usnutí... To všechno může (a nemusí :-) ) ukazovat na epilepsii. Hlavně by mě překvapilo, kdyby reagovala na bolest de facto dle “scénáře”. Čekala bych různý průběh událostí.

22.7.2020 11:37

Pokud to nepřetržitě trvá už tolik hodin, tak to mi zas na epi moc nepřijde... No uvidíte, každopádně moc držím palce a dejte pak prosím vědět, jak jste dopadli.

To byste se divila... :-( Mám s tímhle osobní zkušenost.

Zadavatelce bych navrhovala zkontrolovat ledviny, játra a srdíčko. Vezměte na veterinu moč. Poraďte se, jestli se nevyzbrojit rektálními tubami diazepamu. Je to sedativum (nejspíš ho znáte jako rohypnol), používá se u záchvatů akutně na jejich zastavení. Mohlo by to event. zkrátit tu běsnící část, že by pes rychleji usnul. Finanční náročnost je poměrně malá, platím cca 50-60,- Kč za 10mg tubu. V krabičce jich je pět, ale obvykle to prodávají i na kusy.

22.7.2020 11:45

Taky bych nechala zkontrolovat zuby. Když bolí lidi, taky by lezli po zdi.

22.7.2020 11:45
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Samozřejmě dám vědět, co řekne dnešní vyšetření. Jsem ráda, že mám alespoň představu, co by to mohlo být.

Neregistrovaný uživatel

22.7.2020 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.130

Epileptiky jsem. Mela doma dva. Oba jorkove. Naprostej rozdíl od toho co pise zadavatelka a vnimali. I v zachvatu vnimali. Jen to nemohli davat najevo samozrejme. Zauvazovala bych spis nad rakovinou nadorem apod nez epilepsii. Epi pokid je nevylejza znicehonic u starecku nebo rozhodne ne ninak casto zato rakovina a nadory ruzne naopak dost bezne. Asi bych nabrala krev na zaklad a projela rentgenem celkove. Jestlo neco neukaze. Neni to zas takova darda a leccos se aspon pripadne vyloučí. Nam fena no 9let znicehonic zaxla padat motat se prestavala chodit
Chvilema dobry chvilema ji nohy a zadek neposlouchali. Tyden vysetreni ruznejch injekci než se udelalo rtg kde se zjistilo ze je prolezla rakovinou především plice.
Pes rtw znicehonic zvysena agresivita na rodinu. Po dukladnem vyšetření zjistena leukemie, kazdej dotek chudaka neskutecne bolel. Moznosti je mraky asi byxh zacla levnejsimi zaklady cili vseobecnym. Krevnim rozborem, celkovymi rtg apod.

22.7.2020 13:10
marushka

XXX.XXX.41.2

Pokud by to byla epilepsie, tak pravděpodobně ne idiopatická. Na to už je přece jen trochu stará.. Čili musí tam být nějaká příčina záchvatů a tu je třeba se pokusit najít. Čili nepomůže nic než důkladné vyšetření.

22.7.2020 14:24
fikovnice

XXX.XXX.135.155

lesnížínka napsal(a):

To je piracetam. Tzv. smart drugs. Já bych ale sama nic nenasazovala.

22.7.2020 14:27
fikovnice

XXX.XXX.135.155

To byste se divila... :-( Mám s tímhle osobní zkušenost.

Zadavatelce bych navrhovala zkontrolovat ledviny, játra a srdíčko. Vezměte na veterinu moč. Poraďte se, jestli se nevyzbrojit rektálními tubami diazepamu. Je to sedativum (nejspíš ho znáte jako rohypnol), používá se u záchvatů akutně na jejich zastavení. Mohlo by to event. zkrátit tu běsnící část, že by pes rychleji usnul. Finanční náročnost je poměrně malá, platím cca 50-60,- Kč za 10mg tubu. V krabičce jich je pět, ale obvykle to prodávají i na kusy.

Trochu OT: diazepam není Rohypnol. Rohypnol se už hodně let nevyrábí. Zaplaťpánbůh.

22.7.2020 14:32

fikovnice napsal(a):
Trochu OT: diazepam není Rohypnol. Rohypnol se už hodně let nevyrábí. Zaplaťpánbůh.

Proč zaplaťpánbůh? Jsou dnes nějaké lepší?
Bylo to myšleno asi jako "na spaní"..

22.7.2020 14:46
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Proč zaplaťpánbůh? Jsou dnes nějaké lepší?
Bylo to myšleno asi jako "na spaní"..

Zaplaťpánbůh 3x! Byl to hojně zneužívaný lék (kombinace amfetaminů - pervitinu a Rohypnolu byla poměrně známá) + jej tzv. uspávačky sypaly svým sex. zákazníkům do pití a pak je okrádaly. Pak přešel na režim receptu na modrý pruh, tj. jako silné opiáty a opioidy a to už jej samozřejmě ani nikdo nepředepisoval. Dnes se nesežene v celé Evropě.
Jestli je něco lepšího? No, na epi diazepam (i když je ze stejné skupiny jako flunitrazepam (ROHYPNOL)), tak má právě to protikřečové působení výrazné. Na spaní pak Z-látky - zolpidem (STILNOX, HYPNOGEN), zopiklon... Že by to ale byly super léky při nespavosti, tak to určitě nejsou.

22.7.2020 15:09

No jo, ale tak to byly kapky na kašel (a na rýmu nebo co) taky.. vše, co mělo modrou barvu..
Tady tohle bláznění v noci, to je jako bolest zubů.. ale že by to nepřestalo do odpoledne.. to nebude "jen" epilepsie.. obávám se.. to by byla ještě ta lepší možnost. Tak snad je to jinak.

22.7.2020 15:18

fikovnice napsal(a):

To máte pravdu, nenapsala jsem to úplně štastně, že? Oba, jak diazepam, tak rohypnol, patří - pokud je mi známo - mezi benzodiazepiny. Chtěla jsem tím pouze přiblížit, oč se zhruba jedná, protože rohypnol je takový notoricky známý lék s podobnými (nikoli stejnými) účinky (většinou když se někdo bez zkušeností vyptává, tak o diazepamu nikdy neslyšel, ale u rohypnolu hned ví, oč řádově jde). Primárně se u epi ten diazepam používá pro ustání křečí a na uklidnění (mírnou sedaci), laicky si to představuji tak, že se pes utlumí a mozek přestane blbnout. Při vyšších dávkách jsou ty sedativní (nebo sedací? jak se to řekne?) účinky jasně patrné. Na druhou stranu, co jsem pochytila, stává se, že při dlouhodobém a častém užívání může vzniknout rezistence nebo naopak závislost.

Napsala jsem to dost nešikovně, za to se omlouvám. Nechtěla jsem nikoho uvrhnout v omyl, jen přiblížit, jak by se - pokud by bylo reálné podezření na epilepsii - event. dalo uvažovat o řešení akutních stavů. Ale třeba to s epilepsií nemá nic společného, a jádro pudla je někde jinde. Opravdu nevím. Může to být i epilepsie spuštěná nějakým nádorovým onemocněním nebo něco zcela nesouvisejícího.

22.7.2020 15:35

To máte pravdu, nenapsala jsem to úplně štastně, že? Oba, jak diazepam, tak rohypnol, patří - pokud je mi známo - mezi benzodiazepiny. Chtěla jsem tím pouze přiblížit, oč se zhruba jedná, protože rohypnol je takový notoricky známý lék s podobnými (nikoli stejnými) účinky (většinou když se někdo bez zkušeností vyptává, tak o diazepamu nikdy neslyšel, ale u rohypnolu hned ví, oč řádově jde). Primárně se u epi ten diazepam používá pro ustání křečí a na uklidnění (mírnou sedaci), laicky si to představuji tak, že se pes utlumí a mozek přestane blbnout. Při vyšších dávkách jsou ty sedativní (nebo sedací? jak se to řekne?) účinky jasně patrné. Na druhou stranu, co jsem pochytila, stává se, že při dlouhodobém a častém užívání může vzniknout rezistence nebo naopak závislost.

Napsala jsem to dost nešikovně, za to se omlouvám. Nechtěla jsem nikoho uvrhnout v omyl, jen přiblížit, jak by se - pokud by bylo reálné podezření na epilepsii - event. dalo uvažovat o řešení akutních stavů. Ale třeba to s epilepsií nemá nic společného, a jádro pudla je někde jinde. Opravdu nevím. Může to být i epilepsie spuštěná nějakým nádorovým onemocněním nebo něco zcela nesouvisejícího.

Je to tak, přesně. Mnozí tento lék berou každodenně, preventivně, od nejslabší dávky do.. je na tom normální závislost a je to asi nejčastější výstroj dámské tašky. (nebo prozac, brufen a doma dvojka vína)
U psů s těžkými záchvaty je to ale nutnost, to je jasné..
Mám oblíbenou scénu (film ani ne, ten je na houby) Stašové a Vašuta v restauraci, jak přijde číšník a ptá se, co si dají.. a Stašová praví: "Máte diazepam?"
:-)

22.7.2020 15:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
To je piracetam. Tzv. smart drugs. Já bych ale sama nic nenasazovala.

Sama samozřejmě ne, jde na veterinu. Diazepam....staré lidi dokáže parádně odrovnat, zkušenost s vlastní babčou. Po nedokrvení mozku ji odvezla rychlá. Za dva dny jsme za ní jeli do nemocnice, totální mimoň, nevěděla o sobě, nevěděla co dělá či nedělá, mysleli jsme, že to je konec. A doktor nám tvrdil, že to bylo jen malé nedokrvení a mrtvice jako taková ne. A proč vypadá takto? No my ji musíme klidnit diazepamem, to by jsme si tady s těma starýma lidma nezaradili. Takže babču okamžitě domů, léky vysadit. Za pár dní z ní byla zase normální samostatná bytost....z ležáka! Byla jsem neskutečně nasr... a příště už jsem si na ně vyšlápnula od začátku: dejte jí co je nutné a jinak jde hned domů

Jinak s tím nádorem, zeptám se jako člověk, co s tím nemá u psa osobní zkušenost, ale i u lidí se, pokud má člověk nádor, situace pomalu horší ne? Může někdy působit a někdy ne? Tedy se zlepšovat a zhoršovat? Přeci pokud do něčeho důležitého zasahuje, ovlivňuje to a jak by se to tedy samo, bez nějaké léčby mohlo zlepšit?

22.7.2020 15:58

lesnížínka napsal(a):
Sama samozřejmě ne, jde na veterinu. Diazepam....staré lidi dokáže parádně odrovnat, zkušenost s vlastní babčou. Po nedokrvení mozku ji odvezla rychlá. Za dva dny jsme za ní jeli do nemocnice, totální mimoň, nevěděla o sobě, nevěděla co dělá či nedělá, mysleli jsme, že to je konec. A doktor nám tvrdil, že to bylo jen malé nedokrvení a mrtvice jako taková ne. A proč vypadá takto? No my ji musíme klidnit diazepamem, to by jsme si tady s těma starýma lidma nezaradili. Takže babču okamžitě domů, léky vysadit. Za pár dní z ní byla zase normální samostatná bytost....z ležáka! Byla jsem neskutečně nasr... a příště už jsem si na ně vyšlápnula od začátku: dejte jí co je nutné a jinak jde hned domů

Jinak s tím nádorem, zeptám se jako člověk, co s tím nemá u psa osobní zkušenost, ale i u lidí se, pokud má člověk nádor, situace pomalu horší ne? Může někdy působit a někdy ne? Tedy se zlepšovat a zhoršovat? Přeci pokud do něčeho důležitého zasahuje, ovlivňuje to a jak by se to tedy samo, bez nějaké léčby mohlo zlepšit?

Slyšela jste o tom, že se člověk strašně zlepšil a den na to zemřel?

22.7.2020 16:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Slyšela jste o tom, že se člověk strašně zlepšil a den na to zemřel?

Ano, ale to už je nějaká úleva před smrtí, je to až opravdu pár dnívětšinou spíš hodin před smrtí. To není asi případ zadavatelčiny fenky. Ano, i moje babča chtěla najednou jíst, chtěla Pribiňáka. Snědla pár lžiček a za 3 hodiny umřela. Takže, jo, slyšela jsem Ale to nemá s působením nádoru nic společného...

22.7.2020 16:16

lesnížínka napsal(a):

Přesně! Zažila jsem - babka se v noci potlouká po chodbách v nemocnici, tak jí dáme "prášek" na spaní, ať máme klid. Že je účinek vyzkoušen na 20 letých mladících (statisticky nejčastější dobrovolníci) a ne na 70 letých seniorkách, se moc neřeší.

22.7.2020 16:41

lesnížínka napsal(a):
Ano, ale to už je nějaká úleva před smrtí, je to až opravdu pár dnívětšinou spíš hodin před smrtí. To není asi případ zadavatelčiny fenky. Ano, i moje babča chtěla najednou jíst, chtěla Pribiňáka. Snědla pár lžiček a za 3 hodiny umřela. Takže, jo, slyšela jsem Ale to nemá s působením nádoru nic společného...

Ano, nemá, nestane se to.

22.7.2020 16:43

@lesnížínka Ono je to s těmi nádorovými onemocněními dost komplexní problém odvislý od mnoha (leckdy možná i nepoznaných) faktorů. Zažila jsem v bližším okolí například nezhoubný nádor na mozku - na počátku byly změny chování patrné v určitých vlnách, chvíli bylo lépe, chvíli hůře. Časem byly ty temné chvilky čím dál temnější, a nakonec se slily v jeden velký průšvih. Pak teprve se tedy přišlo na to, že se jedná o nádor. Do té doby to vypadalo spíše jako depresivní/psychotické stavy.

22.7.2020 16:56
Dreamliner

XXX.XXX.139.26

Tak jsme nazpět od paní veterinářky. Fenka dostala Phenaemaletten, protože půjde pravděpodobně o epilepsii nebo epilepsii v počátečním stádiu. Paní doktorka koukla i na zuby - má sice zubní kámen, ale prý úměrný věku, nic hrozného. Na rozbor krve jedeme v dalším týdnu. Na Phenaemaletten jsou slušné recenze, tak budeme doufat, že to zabere, každopádně její zdravotní stav budeme řešit dál, chceme vědět, co jí je a začneme právě tím krevním obrazem.

22.7.2020 17:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

@lesnížínka Ono je to s těmi nádorovými onemocněními dost komplexní problém odvislý od mnoha (leckdy možná i nepoznaných) faktorů. Zažila jsem v bližším okolí například nezhoubný nádor na mozku - na počátku byly změny chování patrné v určitých vlnách, chvíli bylo lépe, chvíli hůře. Časem byly ty temné chvilky čím dál temnější, a nakonec se slily v jeden velký průšvih. Pak teprve se tedy přišlo na to, že se jedná o nádor. Do té doby to vypadalo spíše jako depresivní/psychotické stavy.

Ale jak to, že tam byly ty světlé chvilky? Přece: nádor roste, začne něco utlačovat a tedy to něco přestává fungovat. Vím, že mozek dokáže ještě funkce celkem dobře nahrazovat, brát z nevyužité kapacity, ale nemyslím si, že to dokáže tak rychle. To zlepšování mi nějak neleze do hlavy...

22.7.2020 17:05

Obdobné chování vykazovala nebožka po epi záchvatech(třesavka, slinění, křeč, pomočení), ale šla ze záchvatu do záchvatu (3 během 12 hodin) mezi tím nepřítomné chování.....byla vyčerpaná, nechala jsem jí odejít za duhový most veterinářem.
Pravděpodobně nějaká mozková ischemie- mrtvice.

22.7.2020 17:32

Dreamliner napsal(a):
Tak jsme nazpět od paní veterinářky. Fenka dostala Phenaemaletten, protože půjde pravděpodobně o epilepsii nebo epilepsii v počátečním stádiu. Paní doktorka koukla i na zuby - má sice zubní kámen, ale prý úměrný věku, nic hrozného. Na rozbor krve jedeme v dalším týdnu. Na Phenaemaletten jsou slušné recenze, tak budeme doufat, že to zabere, každopádně její zdravotní stav budeme řešit dál, chceme vědět, co jí je a začneme právě tím krevním obrazem.

Nasazovat takovéhle léky bez předchozí znalosti výsledků jaterních testů, je dle mého laického názoru hazard...

22.7.2020 17:37

lesnížínka napsal(a):
Ale jak to, že tam byly ty světlé chvilky? Přece: nádor roste, začne něco utlačovat a tedy to něco přestává fungovat. Vím, že mozek dokáže ještě funkce celkem dobře nahrazovat, brát z nevyužité kapacity, ale nemyslím si, že to dokáže tak rychle. To zlepšování mi nějak neleze do hlavy...

Já opravdu nejsem lékař, vážně nevím... Ptala jste se na zkušenosti. :-) Myslím si, že ten tlak nádoru na ostatní tkáně nebude - minimálně v počátečních stadiích - konstantní. Plus tam budou další faktory...

22.7.2020 18:19
impact

XXX.XXX.44.217

lesnížínka napsal(a):

Jmenuje se to Karsivan.

Já bych zkusila i CBD olej.

22.7.2020 21:50
fikovnice

XXX.XXX.134.59

No jo, ale tak to byly kapky na kašel (a na rýmu nebo co) taky.. vše, co mělo modrou barvu..
Tady tohle bláznění v noci, to je jako bolest zubů.. ale že by to nepřestalo do odpoledne.. to nebude "jen" epilepsie.. obávám se.. to by byla ještě ta lepší možnost. Tak snad je to jinak.

Také myslím, že to není epilepsie (ještě jsem nečetla všechny příspěvky, jen reaguji na Vás, že souhlasím).

22.7.2020 21:55
fikovnice

XXX.XXX.134.59

Ne ne, v pořádku. Však o tom to není, já jen prostě uvedla věci upřesněně.
Jinak správný termín je sedativní, a pak zase mírné poopravení - závislost na benzodiazepinech je téměř jistota po řádově týdnech pravidelného užívání a se závislostí jde ruku v ruce nikoli rezistence, ale tolerance. Její přesná definice: pro dosažení téhož účinku je potřeba stále zvyšovat dávky. Naštěstí u té epi a diazepamu se obvykle jedná jen o záchrannou medikaci (proto i to rektální podání - k okamžitému stopnutí záchvatu) a nepodává se diazepam dlouhodobě - alespoň takové jsou guidelines pro humánní medicínu.

22.7.2020 21:58
fikovnice

XXX.XXX.134.59

Je to tak, přesně. Mnozí tento lék berou každodenně, preventivně, od nejslabší dávky do.. je na tom normální závislost a je to asi nejčastější výstroj dámské tašky. (nebo prozac, brufen a doma dvojka vína)
U psů s těžkými záchvaty je to ale nutnost, to je jasné..
Mám oblíbenou scénu (film ani ne, ten je na houby) Stašové a Vašuta v restauraci, jak přijde číšník a ptá se, co si dají.. a Stašová praví: "Máte diazepam?"
:-)

A mně se líbil celej ten film!
Jo, a máte samozřejmě pravdu - s těmi dámskými kabelkami . Také se závislosti na lécích někdy říká, že je to elegantní typ závislosti. No, nevím... Myšleno, že dotyční se neválejí obvykle někde ve škarpě, pozvracení, po... atd.

22.7.2020 22:01
fikovnice

XXX.XXX.134.59

lesnížínka napsal(a):

Fíííha, raději se neptám, kde se to stalo. To je tak na žalobu. Existuje tzv. Beersův list, což je seznam léčiv nevhodných ve stáří. A benzodiazepiny mezi ně patří, a dlouhodobé jako je diazepam tuplem!!! Typické v geriatrii je, že BZD mohou vyvolat paradoxní reakci - místo sedace je pacient agitovaný, nebo si převrátí rytmus bdění a spánku, nebo se "zvencne", atd.atd. Takže to, co jste zažili, je poměrně velké lékařské pochybení!

22.7.2020 22:06
fikovnice

XXX.XXX.134.59

Víte, co je hrozný? Že nezhoubný nádor mozku je mnohdy zhoubný svou lokalizací. Kdyby rostl jinde, tak by se nic moc nedělo. Ale pokud roste tam, kde utlačuje některá důležitá centra, tak může usmrtit prostě "pouze" svojí lokalizací.
Jinak nejhnusnější mozkový nádor = DIPG u dětí. Smrtnost - 100%!!! Nádor (glioblastom) mozkového kmene a vůůůbec nic s tím medicína neumí udělat. Postihuje děti cca ve věku 1 - 10 let. No ale to už je zas hrubě OT, tak se omlouvám.

22.7.2020 22:09
fikovnice

XXX.XXX.134.59

Nasazovat takovéhle léky bez předchozí znalosti výsledků jaterních testů, je dle mého laického názoru hazard...

Hmm, asi s Vámi souhlasím.
Jednak teda jsem úplně od zadavatelky nepochytila, jak přišla dr. na to, že to je epi...? Dle shlédnutí videa?
Jinak nasazeny tedy byly barbituráty. Oproti tomu výše zmíněné benzodiazepiny jsou slabý odvar. No, ale vím, že prostě ve vet medicíně je fenobarbital oblíbený.

22.7.2020 22:19

fikovnice napsal(a):
Jednak teda jsem úplně od zadavatelky nepochytila, jak přišla dr. na to, že to je epi...? Dle shlédnutí videa?
Jinak nasazeny tedy byly barbituráty. Oproti tomu výše zmíněné benzodiazepiny jsou slabý odvar. No, ale vím, že prostě ve vet medicíně je fenobarbital oblíbený.

Dává se preventivně, zatímco diazepam v čípkové podobě je na akutní problém.
Akorát moc nechápu, co se bude řešit s krví příště, když tam bude vliv tohoto a kdo ví čeho a ještě čekat týden nebo nějakou takovou dobu.
Já si něco myslím, ale doufám, že se totálně pletu.
Přeji tomu pejskovi, aby byl v pořádku.

22.7.2020 22:32
fikovnice

XXX.XXX.134.59

Dává se preventivně, zatímco diazepam v čípkové podobě je na akutní problém.
Akorát moc nechápu, co se bude řešit s krví příště, když tam bude vliv tohoto a kdo ví čeho a ještě čekat týden nebo nějakou takovou dobu.
Já si něco myslím, ale doufám, že se totálně pletu.
Přeji tomu pejskovi, aby byl v pořádku.

Co si myslíte? Jako to hrozný...?
Popravdě mně se to jako epi taky moc nejeví.

22.7.2020 22:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Fíííha, raději se neptám, kde se to stalo. To je tak na žalobu. Existuje tzv. Beersův list, což je seznam léčiv nevhodných ve stáří. A benzodiazepiny mezi ně patří, a dlouhodobé jako je diazepam tuplem!!! Typické v geriatrii je, že BZD mohou vyvolat paradoxní reakci - místo sedace je pacient agitovaný, nebo si převrátí rytmus bdění a spánku, nebo se "zvencne", atd.atd. Takže to, co jste zažili, je poměrně velké lékařské pochybení!

No v nemocnici Jani To je to místo, kam dobrovolně já nevlezu. Tady s tou naší...to se musí brát s vtipem. Minule mi tchýně říká, že jeden soused měl mrtvici, tak ho zavezli do nemocnice. Prý do Hradiště, ale tady v té ,,naší", že mají nějaký speciální přístroj, tak ho převezli k nám. Jsem se musela zasmát Říkám: a to jó, to mají..speciální... říká se mu rakev a nikoho už pak nic nebolí...zem to vytáhne

22.7.2020 22:39
fikovnice

XXX.XXX.134.59

lesnížínka napsal(a):
No v nemocnici Jani To je to místo, kam dobrovolně já nevlezu. Tady s tou naší...to se musí brát s vtipem. Minule mi tchýně říká, že jeden soused měl mrtvici, tak ho zavezli do nemocnice. Prý do Hradiště, ale tady v té ,,naší", že mají nějaký speciální přístroj, tak ho převezli k nám. Jsem se musela zasmát Říkám: a to jó, to mají..speciální... říká se mu rakev a nikoho už pak nic nebolí...zem to vytáhne

Já vím, že v nemocnici, jen jsem nevěděla, která je vaše nejbližší...
No a převážení pacienta s akutní mrtvicí, kde jde o čas - po 4hodinách už není co řešit, bohužel - je taky síla!

22.7.2020 22:40
fikovnice

XXX.XXX.134.59

lesnížínka napsal(a):

Jinak v tom Beersově listě jsou opravdu JMENOVITĚ benzodiazepiny uvedeny jako nevhodné pro použití v geriatrii. Nechápu, že se toto pořád ještě někde děje... Teda ono je to hlavně smutné.

22.7.2020 22:41
fikovnice

XXX.XXX.134.59

lesnížínka napsal(a):

Jinak já jdu do nemocnice zítra a už teď je mi zle.

22.7.2020 23:14

fikovnice napsal(a):
Ne ne, v pořádku. Však o tom to není, já jen prostě uvedla věci upřesněně.
Jinak správný termín je sedativní, a pak zase mírné poopravení - závislost na benzodiazepinech je téměř jistota po řádově týdnech pravidelného užívání a se závislostí jde ruku v ruce nikoli rezistence, ale tolerance. Její přesná definice: pro dosažení téhož účinku je potřeba stále zvyšovat dávky. Naštěstí u té epi a diazepamu se obvykle jedná jen o záchrannou medikaci (proto i to rektální podání - k okamžitému stopnutí záchvatu) a nepodává se diazepam dlouhodobě - alespoň takové jsou guidelines pro humánní medicínu.

Děkuji, zase jsem o něco chytřejší. :-) Přeji Vám, ať je pobyt v nemocnici ok, ať jde vše co nejhladčeji může.

22.7.2020 23:21

Máme tady v okresním městě nemocnici, kde mají takové hodně hladké podlahy.. chtěli mě tam zachránit tím, že mi uříznou nohu.
Nohu jsem si nechala na sobě a tu podlahu si pořídila také.
Tak snad nejdete do podobné nemocnice, fikovnice, připojuji se k Odetta, nechť proběhne vše hladce :)

22.7.2020 23:35

fikovnice napsal(a):

Řekla bych, že nasazení barbiturátů (navíc bez předchozího krevního rozboru) ukazuje na veterináře “obvoďáka”, který nemá zas až tolik zkušeností s epilepsií. Je to takový ten klasický léčebný protokol s humánními léčivy. Když nezabere, obvykle se přidá KBr. Já teď u svého psa dosti laškuji s myšlenkou, zda nevyzkoušet tu modernější (a pravda, dražší) cestu s pexionem...

Obvykle se dělá těch krevních rozborů hned několik - jde v prvé řadě o ta játra, která mohou barbituráty odrovnat, to by se mělo udělat před nasazením a následně v pravidelných intervalech během léčby. Případně stav jater korigovat (např. u lehce zvýšených hodnot nasadit ostropestřec atd.). Dále se stanovují hladiny barbiturátů - mělo by se to dělat mezi podáváním léků (tzn. po šesti hodinách od podání), aby to mělo vypovídací hodnotu. V případe KBr bych jako ostříž kontrolovala rovněž ledviny... Co jsem zatím vyčetla o pexionu, tam se jaterní hodnoty během dlouhodobějšího užívání ve studii nehoršily, ale zatím jsem toho nenačetla tolik, abych si udělala názor.

Já si myslím, že jestli je toto epilepsie, bude mít nějakou konkrétní příčinu (tzn. nebude idiopatická, to by se projevilo cca do pátého roku života). Obávám se, aby se tímto přístupem něco nezanedbalo - např. nějaký “defekt” na vnitřních orgánech. Navíc se mi zdá dost nezodpovědné jen tak nasadit barbituráty. Kromě destruktivních účinků na některé orgány navíc nejsou snadno vysaditelné. Zadavatelka uvidí účinek za dva týdny, měsíc (přechodně se stav může zhoršit, i kdyby to epilepsie byla), ale na jejím místě bych tak jako tak měla obavu, aby se tímto jen něco “nezamázlo”. Každopádně pejskovi přeji hodně zdraví, držím palce.

22.7.2020 23:40

fikovnice napsal(a):
Co si myslíte? Jako to hrozný...?
Popravdě mně se to jako epi taky moc nejeví.

Jeví, ale spíše jako příznak, viz přesně Odetta.

23.7.2020 07:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Řekla bych, že nasazení barbiturátů (navíc bez předchozího krevního rozboru) ukazuje na veterináře “obvoďáka”, který nemá zas až tolik zkušeností s epilepsií. Je to takový ten klasický léčebný protokol s humánními léčivy. Když nezabere, obvykle se přidá KBr. Já teď u svého psa dosti laškuji s myšlenkou, zda nevyzkoušet tu modernější (a pravda, dražší) cestu s pexionem...

Obvykle se dělá těch krevních rozborů hned několik - jde v prvé řadě o ta játra, která mohou barbituráty odrovnat, to by se mělo udělat před nasazením a následně v pravidelných intervalech během léčby. Případně stav jater korigovat (např. u lehce zvýšených hodnot nasadit ostropestřec atd.). Dále se stanovují hladiny barbiturátů - mělo by se to dělat mezi podáváním léků (tzn. po šesti hodinách od podání), aby to mělo vypovídací hodnotu. V případe KBr bych jako ostříž kontrolovala rovněž ledviny... Co jsem zatím vyčetla o pexionu, tam se jaterní hodnoty během dlouhodobějšího užívání ve studii nehoršily, ale zatím jsem toho nenačetla tolik, abych si udělala názor.

Já si myslím, že jestli je toto epilepsie, bude mít nějakou konkrétní příčinu (tzn. nebude idiopatická, to by se projevilo cca do pátého roku života). Obávám se, aby se tímto přístupem něco nezanedbalo - např. nějaký “defekt” na vnitřních orgánech. Navíc se mi zdá dost nezodpovědné jen tak nasadit barbituráty. Kromě destruktivních účinků na některé orgány navíc nejsou snadno vysaditelné. Zadavatelka uvidí účinek za dva týdny, měsíc (přechodně se stav může zhoršit, i kdyby to epilepsie byla), ale na jejím místě bych tak jako tak měla obavu, aby se tímto jen něco “nezamázlo”. Každopádně pejskovi přeji hodně zdraví, držím palce.

Souhlasím ale: ta fenka je stará, na hranici dožití, tam už se nic moc nezanedbá, ani nevyřeší. Může se na chvíli ulevit cílenými léky, ať už na tu epi, či jiný potencionálně nemocný orgán, ale jak víme, játra-ledviny...ta je to celkem rychlý sešup ať s léčbou či bez

23.7.2020 07:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Jinak já jdu do nemocnice zítra a už teď je mi zle.

A já, že ty jsi tam jak doma Jsem jenom vysvětlovala mou averzi. Tak jsou snad i nějaké normální nemocnice i když já už najdu všude něco. Tak doufám, že jdeš jen na nějakou kontrolu do té ,,normální"

Přidejte reakci

Přidat smajlík