Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2020 20:04

Dobrý den,
už pěkně dlouho zvažuji pořídit maďara, zamilovala jsem si je do morku kostí, a i přes to, že jsem si o nich pročetla a pozijšťovala všechno,co jsem mihla, jsou tu nějaké věci, na které bych byla ráda, aby mi někdo odpověděl.

* Cena : Je mi jasné, že každá CHS má ceny jiné, ale všechny, nebo alespoň většina by se měly pohybovat okolo podobné ceny, ne ?
Nejde mi jenom o cenu pejska, a je mi samozřejmostí že maďar za 3tis bude něčím zavádět a koupit ho by byl velký risk.
Počítám s cenou výbavy, krmení i zdravotní péče, ale o tom vím, kolik to přibližně stojí, mě zajímá orientační cena pouze pejska. Kontaktovala jsem ne jednu CHS se slušným dotazem, kde jsem se ptala i na více otázek, aby si nemysleli že psa vybírám dle ceny (taky protože nevybírám) ale žádná neodpověděla. Mám správnou předpověď když si myslím 6-10tis ?

* Je vhodný? : Od mala jsem byla v blízkosti psů a v naší rodině není rok co by v domácnosti nebyl pes, avšak malý. Postupem času se mi malý psi začali protivit (pes jako pes, všechny je zbožňuju, ale snad chápete moji pointu), a já zatoužila po něčem větším. Pejsek by se pořizoval do budoucna (mluvím o rok+) a pokud by jsme ho pořizovali, přišel by do domácnosti k fence tibetského španěla (fenka je naprosto klidná a pasivní, bez problémů k jiným psům). Je to v pořádku ?
Maďar by byl jak na menší zahradě, tak v domě.Zahradu máme i velkou, ale ta je neoplocená a v blízkosti je hodne přistěhovaných rodin a my nechceme nic riskovat (Máme už své zkušenosti).
Dlouhé procházky jsou samozřejmost, bydlíme na vesnici takže je všude okolo příroda a tak by si i na volno užil hodně času. Naše rodina má ráda taky tůry, takže by s námi jezdil na dovolené do přírody (jak jednodenní, tak týdenní), hned jak by se naskytla možnost.
Jsem si vědoma loveckého instinktu, ale i tak si nejsem moc jistá, co všechno to zahrnuje.. měli jsme jezevčíka, ta nám párkrát zakousla králíka, když nám nějaký utekl, ale nejsem si jistá, jestli můžu jezevčíka srovnávat s ohařem.
Jsem slabě alergická na srst(to mi ale nebrání) , a chumáčů psích chlupů má moje rodina dost i z malého tibeta, proto volíme krátkosrstého, ale slyšela jsem, že jejich chloupky taky není výhra, jak to tedy je ? (Ovšem chlupy jsou ten nejmenší problém)

*Problémy : Znám několik plemen co mají problémy co jsou jejich plemenem známé,např mops a jejich problémy s dýcháním/oči. Jsou nějaké věci co bych měla vědět před tím než bych si ho pořídila a nejsou moc známé (ale přes to časté) ?

*Výchova : Pořízení maďara by pro mě
byl první pes kterého vlastním, a který bude mou zodpovědností. S výchovou štěňat-psů jsem se setkala, ale nikdy nebyla úplnou součástí (protože jsem byla moc
malá).
Jsou nějaké specifické věci u maďara které jsou nějak spojené s výchovou nebo
povahou ?

*PP : Nějakou dobu zpátky jsem se doslechla, že z vrhů CHS pouze některé (prvorozené většinou) dostanou PP a zbytek ne. Je to pravda ?
Jde sehnat pejska bez PP ale zároveň jistotu že je čistokrevný a zdravý ?
PP je něco čemu moc nerozumím, protože já osobně jsem se s tím nikdy nemusela potýkat, pro to bych byla ráda aby mě o tom někdo poučil.

*CHS : Jsou tu lidé co si pořídili maďara a byli velmi spokojení s CHS a doporučili by ji ? Jsme ochotní jet kamkoliv V ČR. Nechci mít nic společného s množírnama a byla bych ráda aby se nám do rodiny dostavil zdravý krásný pejsek, co s námi bude co nejdéle.

*Pohlaví : Fena nebo pes ? Jak jsem výše zmiňovala, máme fenku tibeta (nyní
okolo 9let) a nevím co k tomu. Moc bych si přála psa, je samozřejmost že by byl kastrovaný, ale slyšela jsem že kastrace psa má i své mínusy, jaké ?
Je nějaký rozdíl v povaze ? V domácnosti jsme zatím měly jenom fenky, táta říká že psí moč ničí květiny a trávník, moč fenky ne. Je tohle pravda ?

Doufám že se tu nevyskytnou agresivní komentáře, které se objevily na příspěvku pár let starém, na podobné téma.
iFauna je moje poslední možnost (zatím) kde vím, že se dočkám odpovědí a vlídné pomoci, jak se mi již několikrát dostalo. Pokud se vám něco nelíbí, nekomentujte to prosím, přišla jsem sem slušně s dotazy a taky bych byla moc ráda za slušné odpovědi. Pokud máte ještě něco, na co jsem se nezeptala ale chtěli by jste přispět, do toho.

Přeji vám pěkný den. :)

25.7.2020 20:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

6 - 10 tis. za maďara s PP je chybná předpověď

25.7.2020 20:16

Chci ještě dodat, příspěvek je opravdu dlohý, tak se omlouvám a děkuju všem co to dočtou až na konec, před pořízením chci být totiž opravdu připravená, aby pejsek nepřišel do rukou hloupé majitelce bez vědomostí.

25.7.2020 21:06

Užije si volno v přírodě.. NE.
A za 6 nejsou v současnosti ani kříženci, a to ničeho, prostě nic, bez PP není dobrý nápad a PP dostává vždy celý vrh .. K feně tibeta kluka.
Počtěte si a pak přemýšlejte dál :-)
https://zrzavec.com.cz/
https://zrzavec.com.cz/category/vychova/

25.7.2020 21:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Užije si volno v přírodě.. NE.
A za 6 nejsou v současnosti ani kříženci, a to ničeho, prostě nic, bez PP není dobrý nápad a PP dostává vždy celý vrh .. K feně tibeta kluka.
Počtěte si a pak přemýšlejte dál :-)
https://zrzavec.com.cz/
https://zrzavec.com.cz/category/vychova/

,, Užije si volno v přírodě..NE.
Jak to myslíte ?
Děkuji, určitě pročtu :)

25.7.2020 21:15

Povaha.. myslím, že asi u všech psů je to tak, že fena víc přemýšlí.
Jestli poslechne :-) Se samečky je to jednodušší.
Já bych si to plemeno ještě rozmyslela. Koukněte na stránky jako Ohař v nouzi.. pár kousků je zbylých po zesnulých majitelích.. a 99 % jsou odložení ohaři. Z jakých důvodů, to se dočtete u Zrzavci.. má takových několik doma.
No a na té zahradě by se také mohl rozhodnout k různým věcem. Třeba že tam nebude :-)

25.7.2020 21:17

Maďar stojí kolem 15tis.
Když se s ním budete věnovat loveckemu výcviku, tak bude moc rád.
PP= průkaz původu nebo také rodokmen je jako u nás lidí rodný list, tzn znáte rodiče a předky, jejich výsledky různých vyšetření, výsledky výstav, apod.
K feně určitě psa.

25.7.2020 21:17

,, Užije si volno v přírodě..NE.
Jak to myslíte ?
Děkuji, určitě pročtu :)

Je to lovecký pes. Myslíte, že ho pustíte v lese, na poli? Vážně ještě přemýšlejte. Je spousta takhle středně velkých psů, kteří Vás nedostanou do blázince do šesti měsíců.

25.7.2020 21:19

Povaha.. myslím, že asi u všech psů je to tak, že fena víc přemýšlí.
Jestli poslechne :-) Se samečky je to jednodušší.
Já bych si to plemeno ještě rozmyslela. Koukněte na stránky jako Ohař v nouzi.. pár kousků je zbylých po zesnulých majitelích.. a 99 % jsou odložení ohaři. Z jakých důvodů, to se dočtete u Zrzavci.. má takových několik doma.
No a na té zahradě by se také mohl rozhodnout k různým věcem. Třeba že tam nebude :-)

Zahradu jsem možná špatně vysvětlila, je rozdělená a 1/3 je oplocená - místo kde by se volně pohyboval, je to spíše takový dvůr, a zbytek (2/3) je čistě zahrada bez plotu

25.7.2020 21:23

Maďar stojí kolem 15tis.
Když se s ním budete věnovat loveckemu výcviku, tak bude moc rád.
PP= průkaz původu nebo také rodokmen je jako u nás lidí rodný list, tzn znáte rodiče a předky, jejich výsledky různých vyšetření, výsledky výstav, apod.
K feně určitě psa.

Bohužel nemám prostředky na to věnovat se loveckému výcviku, děkuji za odpověď :)

25.7.2020 21:30

Bohužel nemám prostředky na to věnovat se loveckému výcviku, děkuji za odpověď :)

Prostředky nejsou nutné, hlavní je čas.
V tom případě se porozhlédněte po jiném plemenu.

25.7.2020 21:56
Terven

XXX.XXX.110.191

Trošku mě zaráží, s jakou samozřejmostí se tu doporučuje pořídit k feně psa. Netvrdím, že to nejde, ale znamená to buď jednoho z nich vykastrovat anebo doživotně při hárání oddělovat, což není něco, co zvládne každej a u začátečníka bych měla pochybnosti.
Znám opravdu hodně lidí, co mají dvě, tři i více fen (sama mám dvě) a úplně v pohodě. U některých plemen uznávám, že je to větší riziko než u jiných, ale zrovna maďar a klidná starší fena tibetského španěla mi nepřijde jako riziková kombinace.

25.7.2020 21:57

Terven napsal(a):
Trošku mě zaráží, s jakou samozřejmostí se tu doporučuje pořídit k feně psa. Netvrdím, že to nejde, ale znamená to buď jednoho z nich vykastrovat anebo doživotně při hárání oddělovat, což není něco, co zvládne každej a u začátečníka bych měla pochybnosti.
Znám opravdu hodně lidí, co mají dvě, tři i více fen (sama mám dvě) a úplně v pohodě. U některých plemen uznávám, že je to větší riziko než u jiných, ale zrovna maďar a klidná starší fena tibetského španěla mi nepřijde jako riziková kombinace.

Psala jsem, že pokud by se pořizoval pes, kastroval by se, děkuju za odpověď :)

25.7.2020 21:59
GAELLE

XXX.XXX.55.67

zvolila bych jiné plemeno. pro loveckého psa nebudete mít vyžití a nebude šťastný

25.7.2020 22:02

Psala jsem, že pokud by se pořizoval pes, kastroval by se, děkuju za odpověď :)

To je stejně ošklivé, jako předělávat lovečáka na .. nelovečáka. Ne-li ošklivější. Nemůžu se rozhodnout.
Jako plán je to hrozné, to fakt radši holku.

25.7.2020 22:06

GAELLE napsal(a):
zvolila bych jiné plemeno. pro loveckého psa nebudete mít vyžití a nebude šťastný

Jaké např? Popravdě všechny krátkosrsté plemena většího vzrůstu co jsme zatím objevili nám prostě nevyhovovaly..

25.7.2020 22:11
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Jaké např? Popravdě všechny krátkosrsté plemena většího vzrůstu co jsme zatím objevili nám prostě nevyhovovaly..

co chcete se psem podnikat? je krátká srst a velikost podmínka?

25.7.2020 22:18

Krátkosrstá kolie.

25.7.2020 22:21

GAELLE napsal(a):
co chcete se psem podnikat? je krátká srst a velikost podmínka?

Pejska chci jako parťáka, podnikat chci všechno možné. Výlety, tůry, naučit ho co nejvíc půjde ( samozřejmě nechci psa do ničeho nutit, jen tak dlouho dokud to samotného psa bude bavit a nebude ho to omezovat, ho chci cvičit). Byla bych radši za aktivnějšího psa a přátelského vůči ostatním zvířatům. Krátká srst a větší velikost je něco po čem se opravdu ohlížím, srst by se dala ještě zvážit..

25.7.2020 22:24

Já sice nemám lovečáka na práci, ale je to taky ČLP a lovecký pud má typicky hodně silný. Každý víkend coursingový trénink, někdy dostihový, př. v sezóně závod. V těchhle chvílích je šťastný, ten hluchý týden nějak přežije - se starty na holuby, koloběžkáře apod. Je relativně spokojený, řekla bych, zábavy má jinak dost. Jednou měl z tréninku natažené vazy u druhého prstu na přední a 2 m klidu. Z pohodového psa se stal frustrovaný prskavec. Už to nechci zažít. Od štěněte ty pudy nějak potlačíte, ale pokud pro psa nemáte adekvátní vyžití, tak si ho nepořizujte.

Jednu dobu byly vizsly extrémně populární a bylo jich hodně i u nás na Praze 1 a vůbec kolem. Pár ulic kolem Staromáku, šťastnější si popoběhly na Letné. A všechny se většinu času tvářily jako ztělestěná depka bez duše.

25.7.2020 22:25

Kvíz na víkend: krátkochlupý veliký nelovecký pes :-)
Nevíte někdo, jak je to s ovladatelností psů-naháčů v lese? Třeba peruánský existuje i 60 cm vysoký. Mexičan se mi hrozně líbí. Ale povahy neznám, znám je jen z města.

25.7.2020 22:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Já sice nemám lovečáka na práci, ale je to taky ČLP a lovecký pud má typicky hodně silný. Každý víkend coursingový trénink, někdy dostihový, př. v sezóně závod. V těchhle chvílích je šťastný, ten hluchý týden nějak přežije - se starty na holuby, koloběžkáře apod. Je relativně spokojený, řekla bych, zábavy má jinak dost. Jednou měl z tréninku natažené vazy u druhého prstu na přední a 2 m klidu. Z pohodového psa se stal frustrovaný prskavec. Už to nechci zažít. Od štěněte ty pudy nějak potlačíte, ale pokud pro psa nemáte adekvátní vyžití, tak si ho nepořizujte.

Jednu dobu byly vizsly extrémně populární a bylo jich hodně i u nás na Praze 1 a vůbec kolem. Pár ulic kolem Staromáku, šťastnější si popoběhly na Letné. A všechny se většinu času tvářily jako ztělestěná depka bez duše.

přesně vídám dvě ploužit se kolem kočárku

25.7.2020 22:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rhodeský ridgeback? rotvík? velký knírač?
má pes hlídat? máte děti?

25.7.2020 22:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):

Zadavatelka je sama dítě - takové psy jí nejde dát do ruky.

25.7.2020 22:39

GAELLE napsal(a):
přesně vídám dvě ploužit se kolem kočárku

Jj, měli jsme vedle v ulici jednoho kočárkáře, který sice denně vylezl na Letnou, ale u toho kočárku byl i tam. Máme tam dost ušáků.

25.7.2020 23:00
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Zadavatelka je sama dítě - takové psy jí nejde dát do ruky.

tak pak asi něco menšího. dítě a viszla mi taky nejde moc dohromady

25.7.2020 23:20

Dobrý den,
už pěkně dlouho zvažuji pořídit maďara, zamilovala jsem si je do morku kostí, a i přes to, že jsem si o nich pročetla a pozijšťovala všechno,co jsem mihla, jsou tu nějaké věci, na které bych byla ráda, aby mi někdo odpověděl.

* Cena : Je mi jasné, že každá CHS má ceny jiné, ale všechny, nebo alespoň většina by se měly pohybovat okolo podobné ceny, ne ?
Nejde mi jenom o cenu pejska, a je mi samozřejmostí že maďar za 3tis bude něčím zavádět a koupit ho by byl velký risk.
Počítám s cenou výbavy, krmení i zdravotní péče, ale o tom vím, kolik to přibližně stojí, mě zajímá orientační cena pouze pejska. Kontaktovala jsem ne jednu CHS se slušným dotazem, kde jsem se ptala i na více otázek, aby si nemysleli že psa vybírám dle ceny (taky protože nevybírám) ale žádná neodpověděla. Mám správnou předpověď když si myslím 6-10tis ?

* Je vhodný? : Od mala jsem byla v blízkosti psů a v naší rodině není rok co by v domácnosti nebyl pes, avšak malý. Postupem času se mi malý psi začali protivit (pes jako pes, všechny je zbožňuju, ale snad chápete moji pointu), a já zatoužila po něčem větším. Pejsek by se pořizoval do budoucna (mluvím o rok+) a pokud by jsme ho pořizovali, přišel by do domácnosti k fence tibetského španěla (fenka je naprosto klidná a pasivní, bez problémů k jiným psům). Je to v pořádku ?
Maďar by byl jak na menší zahradě, tak v domě.Zahradu máme i velkou, ale ta je neoplocená a v blízkosti je hodne přistěhovaných rodin a my nechceme nic riskovat (Máme už své zkušenosti).
Dlouhé procházky jsou samozřejmost, bydlíme na vesnici takže je všude okolo příroda a tak by si i na volno užil hodně času. Naše rodina má ráda taky tůry, takže by s námi jezdil na dovolené do přírody (jak jednodenní, tak týdenní), hned jak by se naskytla možnost.
Jsem si vědoma loveckého instinktu, ale i tak si nejsem moc jistá, co všechno to zahrnuje.. měli jsme jezevčíka, ta nám párkrát zakousla králíka, když nám nějaký utekl, ale nejsem si jistá, jestli můžu jezevčíka srovnávat s ohařem.
Jsem slabě alergická na srst(to mi ale nebrání) , a chumáčů psích chlupů má moje rodina dost i z malého tibeta, proto volíme krátkosrstého, ale slyšela jsem, že jejich chloupky taky není výhra, jak to tedy je ? (Ovšem chlupy jsou ten nejmenší problém)

*Problémy : Znám několik plemen co mají problémy co jsou jejich plemenem známé,např mops a jejich problémy s dýcháním/oči. Jsou nějaké věci co bych měla vědět před tím než bych si ho pořídila a nejsou moc známé (ale přes to časté) ?

*Výchova : Pořízení maďara by pro mě
byl první pes kterého vlastním, a který bude mou zodpovědností. S výchovou štěňat-psů jsem se setkala, ale nikdy nebyla úplnou součástí (protože jsem byla moc
malá).
Jsou nějaké specifické věci u maďara které jsou nějak spojené s výchovou nebo
povahou ?

*PP : Nějakou dobu zpátky jsem se doslechla, že z vrhů CHS pouze některé (prvorozené většinou) dostanou PP a zbytek ne. Je to pravda ?
Jde sehnat pejska bez PP ale zároveň jistotu že je čistokrevný a zdravý ?
PP je něco čemu moc nerozumím, protože já osobně jsem se s tím nikdy nemusela potýkat, pro to bych byla ráda aby mě o tom někdo poučil.

*CHS : Jsou tu lidé co si pořídili maďara a byli velmi spokojení s CHS a doporučili by ji ? Jsme ochotní jet kamkoliv V ČR. Nechci mít nic společného s množírnama a byla bych ráda aby se nám do rodiny dostavil zdravý krásný pejsek, co s námi bude co nejdéle.

*Pohlaví : Fena nebo pes ? Jak jsem výše zmiňovala, máme fenku tibeta (nyní
okolo 9let) a nevím co k tomu. Moc bych si přála psa, je samozřejmost že by byl kastrovaný, ale slyšela jsem že kastrace psa má i své mínusy, jaké ?
Je nějaký rozdíl v povaze ? V domácnosti jsme zatím měly jenom fenky, táta říká že psí moč ničí květiny a trávník, moč fenky ne. Je tohle pravda ?

Doufám že se tu nevyskytnou agresivní komentáře, které se objevily na příspěvku pár let starém, na podobné téma.
iFauna je moje poslední možnost (zatím) kde vím, že se dočkám odpovědí a vlídné pomoci, jak se mi již několikrát dostalo. Pokud se vám něco nelíbí, nekomentujte to prosím, přišla jsem sem slušně s dotazy a taky bych byla moc ráda za slušné odpovědi. Pokud máte ještě něco, na co jsem se nezeptala ale chtěli by jste přispět, do toho.

Přeji vám pěkný den. :)

Proč přesně jste si je zamilovala do morku kostí?

* Vaše cenová představa by odpovídala zhruba v roce 2005-2007. Vím to docela přesně, jelikož v té době jsem si maďara sama pořizovala (stále jej mám).

* Aby bylo možné hádat, zda je pro Vás vhodný, musela byste nastínit, kolik času a jakými aktivitami se mu hodláte věnovat. Jaký je Vás styl života, jakou máte povahu. U maďarů je toto dost zásadní, řekla bych. Mít vizslu je životní styl. A pokud vedete jiný styl života, nekompatibilní, může to být k nesnesení.
Maďar k jinému psovi bude nejspíš ok, pokud ho nebudete psychicky (i fyzicky) týrat (co u něj znamená týrat je u většiny jiných plemen tolerovatelný způsob komunikace, vizsly jsou extrémně citlivé). Otázka je, co by na mladou, rozjívenou vizslu říkala ta klidná a pasivní tibeťačka. Myslím, že to bude - přeneseně - její smrt. Zjevně si neumíte představit vizslí temperament...

* Maďar se Vám na nějakou zahradu tak leda vybodne. Chce být tam, kde je jeho pán, a stran zahrady je ve většině případů zcela neodložitelný. Někteří mají obdivuhodný destruktivní talent, takže když ho na té zahradě proti jeho vůli zavřete... Mohla byste se taky dosti divit.

* Co jsou pro Vás dlouhé procházky? Víte, že mladý ohař potřebuje denně cca 4-6 hodin fyzické "práce" (za každého počasí - v mrazu, dešti, horku)? (To není informace z knížek, to je vlastní - asi celkem nepřenositelná - zkušenost.) A když má ohař konečně naběháno, co potřebuje, je čas začít s psychickou aktivitou. Bohužel jsou to psi, kteří potřebují oboje. Jsou nezničitelní a neunavitelní. Jak se o psech říká, že se s věkem zklidní, u vizsly to nastává cca po 10. roce života (u mého psa v 11). Zase pomaleji stárnou. :-)

* Mít ohaře v přírodě bez vodítka znamená zhruba rok, dva perného výcviku v různých prostředích. Je to lovecký pes... takže loví.

* Pokud si nejste jistá, co je to lovecký instinkt, nepořizujte si loveckého psa. Budete nešťastná. A předně bude nešťastný ten pes. Ona to opravdu není legrace. Oproti jezevčíkům je to, řekla bych, jiný level. Nad jezevčíkem alespoň budete mít výraznou fyzickou převahu, když už nic jiného. Pokud Vám ohař více naroste... Nejmenší hmotnostní rozdíl, co jsem se svým ohařem historicky měla, bylo šest kilogramů.

* Vizsla nemá podsadu. Má hladkou srst, chlupy se všude zapichují. Čištění textilií od chlupů je poměrně obtížné. U dlouhosrstých plemen se chlupy většinou "smetou", ohaří srst je na x přejetí lepivým válečkem (prodává např. Ikea). A stejně toho půlka zůstane zapíchaná. :-)

* Vizsly trpí na demodikózu, alergie, záněty uší, nevyhýbá se jim ani epilepsie...

* Jsou to poměrně nároční psi, v mnoha směrech. Velmi jemné povahy, emocionálně propojené na majitele, se silnou fixací. Snadno se zradí, což je prakticky nenapravitelné, nejsou splachovací. Potřebují důslednou, konzistentní a láskyplnou výchovu. Jsou velmi temperamentní a nesoustředění, takže výcvik není snadný. Na druhou stranu jsou dost inteligentní, takže je poměrně snadné je vychovat. Vyžaduje to poměrně specifický přístup, hlubokou důvěru.

* PP = průkaz původu. Všechna štěňata uchovněných rodičů s řádně doloženou administrativou dostávají PP (viz ČMKU). Dává Vám garanci, že předkové Vašeho štěněte byli opravdu maďarští ohaři, kteří podstoupili zkoušky z výkonu s daným minimálním výsledkem (tzn. rodiče Vašeho psa s PP budou vždy lovecky vedení), plus měli nějaké výstavní úspěchy. Zdraví štěněte Vám nikdo garantovat nemůže, ale snižují se rizika, která v tomto směru hrozí.

* Chovných stanic je mnoho, řekla bych, že spousta kvalitních. Pokud nechcete mít nic společného s množírnami, nepořizujte si předně psa bez PP.

* Proč psa kastrovat? Z rozmaru? Moč psů i fen je zhruba stejně "toxická" pro okolní flóru. Stran Vaší tibeťanky si myslím, že bude stejně nešťastná ze psa jako z feny... Pokud Vám vadí močení psů na zahradě, tak je naučte, že tam močit nemají. To není žádný problém, sama tak mám psa naučeného.

Osobně bych Vám radila si vizslu nepořizovat. Ohaři jsou mou vášní, a tím spíš je vcelku nikomu nedoporučuji. Jsou to zvířata s velkými nároky téměř ve všech směrech. Není to pro každého. I když jsou vizsly krásně zrzavé, výmaři stříbrní a němci grošovaní... fakt to není pro každého. Pořiďte si jiné plemeno. Z toho, co jste o sobě (ne)napsala ale zatím neumím poradit, jaké.

25.7.2020 23:33

GAELLE napsal(a):

nee na děti jsem až moc mladá :D ridgeback je moc velký, to stejné rotvajler.. maďar je možná sice stejne vysoký, ale není tak velký a objemný. Jsem drobnější člověk a nedokážu si představit že by do psa jako je ridge nebo rotv neco vjelo, asi bych je neudržela. Maďar je výrazně drobnější a hubenější.. to je to co mi vyhovuje

25.7.2020 23:35

nee na děti jsem až moc mladá :D ridgeback je moc velký, to stejné rotvajler.. maďar je možná sice stejne vysoký, ale není tak velký a objemný. Jsem drobnější člověk a nedokážu si představit že by do psa jako je ridge nebo rotv neco vjelo, asi bych je neudržela. Maďar je výrazně drobnější a hubenější.. to je to co mi vyhovuje

Můj maďar s PP trochu přerostl, má v kouhoutku 70 cm. Aktuálně 31,7 kg. Abyste si nedělala iluze... Obvykle jsou menší a lehčí, ale jistotu nemáte nikdy. Pořiďte si k té tibeťačce šiperku, kavalíra, papillona...

25.7.2020 23:35

Peruánec(osrstěný) by šel mnohem víc než maďar.

25.7.2020 23:49

Můj maďar s PP trochu přerostl, má v kouhoutku 70 cm. Aktuálně 31,7 kg. Abyste si nedělala iluze... Obvykle jsou menší a lehčí, ale jistotu nemáte nikdy. Pořiďte si k té tibeťačce šiperku, kavalíra, papillona...

Samozřejmě nikdy nevíte co vám z prcka vyroste, ale jak jsem zmiňovala, malé
pejsky už nee. Opravdu mi vůbec nesedí, a není to to, co by mi vyhovovalo

25.7.2020 23:55

Samozřejmě nikdy nevíte co vám z prcka vyroste, ale jak jsem zmiňovala, malé
pejsky už nee. Opravdu mi vůbec nesedí, a není to to, co by mi vyhovovalo

A co od toho psa kromě velikosti a frází typu “aby byl parťák” vlastně chcete...? Co mu nabízíte kromě částečně oplocené zahrady a dovolených? Proč Vám nestačí ta tibeťanka? Je už starší, štěně pro ni nejspíš bude znamenat stres...

26.7.2020 00:04

A co od toho psa kromě velikosti a frází typu “aby byl parťák” vlastně chcete...? Co mu nabízíte kromě částečně oplocené zahrady a dovolených? Proč Vám nestačí ta tibeťanka? Je už starší, štěně pro ni nejspíš bude znamenat stres...

Chci aby byl přátelský a lehce cvičitelný (samozřejmě každej pes je jinej a každej má svou povahu a nikdý nevíte, co dostanete za pejska). Chci po něm minimum, na oplátku já mu můžu dát to, co bude potřebovat. Volný čas, kvalitní krmivo a hračky. Přátelskou milující rodinu a prostorný dům s !plne oplocenou zahradou!. Můžu mu nabídnout skvělé zážitky a okamžitou zdravotní péči. Nabídnout mu můžu bok milující páničky co by se pro kámoše psa rozkrájela. Aktivní prostředí, prostě vše co budu moct.Ovšem jak to tak vypadá, musím mít sametovou postel a diamantový obojek pro maďara, abych si ho mohla pořídit..

26.7.2020 01:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Chci aby byl přátelský a lehce cvičitelný (samozřejmě každej pes je jinej a každej má svou povahu a nikdý nevíte, co dostanete za pejska). Chci po něm minimum, na oplátku já mu můžu dát to, co bude potřebovat. Volný čas, kvalitní krmivo a hračky. Přátelskou milující rodinu a prostorný dům s !plne oplocenou zahradou!. Můžu mu nabídnout skvělé zážitky a okamžitou zdravotní péči. Nabídnout mu můžu bok milující páničky co by se pro kámoše psa rozkrájela. Aktivní prostředí, prostě vše co budu moct.Ovšem jak to tak vypadá, musím mít sametovou postel a diamantový obojek pro maďara, abych si ho mohla pořídit..

co klasický ovčák? pes zn. ideál.
Loveckého psa bych fakt vynechala. Budete litovat a pes bude nešťastný.
U psa nejde jen o vzhled. Ale především o povahu a využití. Diamantový obojek neocení žádný pes.

26.7.2020 07:57

Abyste si mohla pořídit maďara, nemusíte mít sametovou postel (i když zrovna tu by vizsla určitě ocenila :-) ) ani diamantový obojek, ale musíte pochopit, že ten pes potřebuje lovecký výcvik (jste schopna mu jej dát?). Jestli jste byla v šoku z toho, že Vám jezevčík zakusoval slepice, tak si uvědomte, že ohař má fyzicky na to, aby strhl srnu. Co budete dělat uprostřed lesa se srnou, kterou zabil Váš pes? Znám takové, kterým se poštěstilo... Mně osobně jednou v nějaké slabší chvilce pes málem přinesl "živého" bažanta. Byla jsem zpocená až na p... Základy loveckého výcviku potřebuje každý lovecký pes se silným pudem. Jinak na zvěř reaguje flat a jinak třeba bernský honič. Bez základů loveckého výcviku se bude pes chovat zcela instinktivně a z Vaší strany neovlivnitelně, a to fakt nechcete, protože takového psa v honitbě, kam nejspíš budete chodit na procházky a kochat se krajinou, Vám dříve či později někdo zastřelí jako škodnou (i když by loveckého psa střílet neměl). Ohaře musíte mít pevně v rukou (= musí vědět, že od rozhodování a řešení nenadálých situací jste na světě Vy, nikoli on), jinak bude dělat rozhodnutí po svém (a že obvykle nejprve konají, a až posléze přemýšlejí).

Nenechte se ukolébat těmi hláškami v encyklopediích o tom, že ohaři jsou snadno cvičitelní (někde tady je v propadlišti dějin vlákno o lidech, co si pořídili pointera na canisterapii :-) ). Jestli chcete snadno cvičitelného psa, pořiďte si ovčáka, jak píše GAELLE nade mnou. Máme teď v rodině šeltii... A to je snadno cvičitelný pes! Nabízí nějaké chování, přemýšlí o tom, co po něm chcete, udělá každou blbost, kterou si jeho páni vymyslí. S ohařem je to úplně jiná práce, to je jako cvičit ohňostroj. Navíc mi svou aristokracií trochu připomínají chrty - jsou cviky, které třeba odmítnou dělat úplně, protože je to pod jejich úroveň.
Ze zrzavých střeďáků mne napadl ještě toller, podívejte se, jestli by se Vám nelíbil. S tím by se dalo dělat i obedience. Jen nevím, jestli jste dítě, zda by Vás respektoval, a jak reagují na ostatní psy. Znám jen dva, ale oba jsou fajn psi.

Já mám podle vzhledu - abyste v tom nebyla sama - vybraného velkého modrého gaskoňského honiče a bavorského barváře, ale vím, že si je nikdy nepořídím. Nemohla bych jim nabídnout, co potřebují, oni by zas nemohli nabídnout, co potřebuji já.

Rozhodněte se dle Vašeho nejlepšího vědomí a svědomí, ale udělejte si nejprve nějakou rešerši na téma loveckého instinktu, o kterém ve svém úvodním příspěvku píšete, že nevíte, co si pod tím představit. Abyste nám tady, až bude pes v pubertě, nepsala, že už jste to pochopila, a nevíte, co se psem... Pokud byste i přesto chtěla MOK, přeji Vám hodně štěstí a posílám odkaz na inzerci klubu: http://ohar.cz/index.php?modul=clanky&tema=inzerce.

_Fifinka

26.7.2020 08:07
_Fifinka

XXX.XXX.110.35

Ad alergie:
Pokud máte mírnou alergii na tibeťáka, nepočítejte s tím, že s krátkosrstým to bude lepší.
Sama alergií trpím od mládí a její projevy se ještě zhoršily věkem.
Vypozorovala jsem, že mi dělají špatně určité typy srsti a nemůžu být s tím psem dlouhodobě ve stejné domácnosti / v autě. Stačí pár minut a už mám nateklý nosohltan, neustálý pocit chlupu uvízlého v krku, svědění nosu a očí...
Nejhorší je to právě krátká srst (empiricky ověřeno u bullů, labradorů, krátkosrsté kolie a JRT). Nesnesu ani klasickou tvrdou polodlouhou srst, jako mají husky, NO, apod. Zvládám akorát vatovitou srst, která líná minimálně (keeshond), kudrnatou srst (typu pudl) a „vlasovitou srst“ (jak u maltézáků).

Pokud mermomocí chcete psa a máte mírnou alergii, vyzkoušejte, jestli vůbec zvládnete s tím psem pobývat dlouhodobě, ať ho pak nedáváte pryč.

26.7.2020 08:14
marushka

XXX.XXX.11.182

Realita je taková, že madar je skutečně obecně dobrý rodinný parťák.. Proto je i to i tak moderní plemeno aktuálně. Cena rozhodně neodpovídá představám zadavatelky, spíš tak kolem 15 - 20 tisíc, ceny štěňat šly teď obecně nahoru. Maďar je skutečně poměrně snadno cvičitelný pes a i když má lovecké pudy, tak se přivolání naučit dá. Lovecký výcvik ocení, ale při aktivním životě bude šťastný i bez něj. Kromě loveckého výcviku je vhodný třeba na agility, canicross, obedience... Snáší se dobře i s ostatními psy, takže si myslím, že by nemusely být problem ani dvě feny v domácnosti, ale záleží na povaze tibetana.

Jelikož je to módní plemeno, je už i mírně zkažené.. V chovu se objevuje epilepsie a někteří psi už nejsou tak povahove vyrovnaní, jak by dle standardu měli být, takže i u tohoto plemene bych pečlivě vybírala štěně.

26.7.2020 08:15

Abyste si mohla pořídit maďara, nemusíte mít sametovou postel (i když zrovna tu by vizsla určitě ocenila :-) ) ani diamantový obojek, ale musíte pochopit, že ten pes potřebuje lovecký výcvik (jste schopna mu jej dát?). Jestli jste byla v šoku z toho, že Vám jezevčík zakusoval slepice, tak si uvědomte, že ohař má fyzicky na to, aby strhl srnu. Co budete dělat uprostřed lesa se srnou, kterou zabil Váš pes? Znám takové, kterým se poštěstilo... Mně osobně jednou v nějaké slabší chvilce pes málem přinesl "živého" bažanta. Byla jsem zpocená až na p... Základy loveckého výcviku potřebuje každý lovecký pes se silným pudem. Jinak na zvěř reaguje flat a jinak třeba bernský honič. Bez základů loveckého výcviku se bude pes chovat zcela instinktivně a z Vaší strany neovlivnitelně, a to fakt nechcete, protože takového psa v honitbě, kam nejspíš budete chodit na procházky a kochat se krajinou, Vám dříve či později někdo zastřelí jako škodnou (i když by loveckého psa střílet neměl). Ohaře musíte mít pevně v rukou (= musí vědět, že od rozhodování a řešení nenadálých situací jste na světě Vy, nikoli on), jinak bude dělat rozhodnutí po svém (a že obvykle nejprve konají, a až posléze přemýšlejí).

Nenechte se ukolébat těmi hláškami v encyklopediích o tom, že ohaři jsou snadno cvičitelní (někde tady je v propadlišti dějin vlákno o lidech, co si pořídili pointera na canisterapii :-) ). Jestli chcete snadno cvičitelného psa, pořiďte si ovčáka, jak píše GAELLE nade mnou. Máme teď v rodině šeltii... A to je snadno cvičitelný pes! Nabízí nějaké chování, přemýšlí o tom, co po něm chcete, udělá každou blbost, kterou si jeho páni vymyslí. S ohařem je to úplně jiná práce, to je jako cvičit ohňostroj. Navíc mi svou aristokracií trochu připomínají chrty - jsou cviky, které třeba odmítnou dělat úplně, protože je to pod jejich úroveň.
Ze zrzavých střeďáků mne napadl ještě toller, podívejte se, jestli by se Vám nelíbil. S tím by se dalo dělat i obedience. Jen nevím, jestli jste dítě, zda by Vás respektoval, a jak reagují na ostatní psy. Znám jen dva, ale oba jsou fajn psi.

Já mám podle vzhledu - abyste v tom nebyla sama - vybraného velkého modrého gaskoňského honiče a bavorského barváře, ale vím, že si je nikdy nepořídím. Nemohla bych jim nabídnout, co potřebují, oni by zas nemohli nabídnout, co potřebuji já.

Rozhodněte se dle Vašeho nejlepšího vědomí a svědomí, ale udělejte si nejprve nějakou rešerši na téma loveckého instinktu, o kterém ve svém úvodním příspěvku píšete, že nevíte, co si pod tím představit. Abyste nám tady, až bude pes v pubertě, nepsala, že už jste to pochopila, a nevíte, co se psem... Pokud byste i přesto chtěla MOK, přeji Vám hodně štěstí a posílám odkaz na inzerci klubu: http://ohar.cz/index.php?modul=clanky&tema=inzerce.

Děkuji za odpověď, myslím si že s vlídnou rukou psa vycvičím. Nechci aby mi tančil na tleskutí nebo aby mi dělal salta.. Pokud je lovecký výcvik opravdu až tak důležitý, porozhlédnu se a poptám se po myslivcích, kteří by mi o tom mohli říct víc nebo mi s tím osobně pomoct.
Děkuju za tip, toller je fakt krásný a taky se na něj podívám. Dítě nejsem.
Myslím si, že by to neměl být problém s tibetkou, ona je opravdu pes co leží a kouká, venku je hravější, takže z její strany by byl nulový konflikt. Ze strany maďara,
pokud by konflikt byl, bude se to samozřejmě řešit tou nejlepší cestou,
co to půjde..
Můj život je opravdu jednotvárný a chybí mi v něm nějaké zvíře, kterému bych se mohla naplno věnovat.. Jsem schopná maďarovi dát plno pohybu i zábavy, při nejhorším se i opravdu podívám po loveckém výcviku. Když nám jezevčice zakousla králíka, nedivili jsme se, dostala pokárání, ale oni ten člověk co zavinil útěk toho zvířete..
Děkuji za tip CHS rozhodně, pokud maďar opravdu padne, se na ni obrátím :) Pěkný den

26.7.2020 08:20

"to je jako cvičit ohňostroj"

Myslím, že s alergií je schůdnější pes bez podsady (nebo typ americký bezsrstý samozřejmě), protože jde o to, jak čistou srst pes udržuje. Ve dvou vrstvách samozřejmě zůstává proteinu víc - šupinky kůže atd.
Také se dá na svého psa zvyknout. Rozhodně bych si nepořídila zlatého retrívra, zatímco typ JRT mi nevadí...to samé mám s kočkami - jednoho kocourka jsem si mohla nechat a s pravidelným česáním úspěšně okupuje celý dům včetně postele.. zas ale záleží na síle alergie.. rozhodně kvůli alergii a zjištění opravdové povahy navštěvovat chovatelskou stanici.

26.7.2020 08:26

Děkuji za odpověď, myslím si že s vlídnou rukou psa vycvičím. Nechci aby mi tančil na tleskutí nebo aby mi dělal salta.. Pokud je lovecký výcvik opravdu až tak důležitý, porozhlédnu se a poptám se po myslivcích, kteří by mi o tom mohli říct víc nebo mi s tím osobně pomoct.
Děkuju za tip, toller je fakt krásný a taky se na něj podívám. Dítě nejsem.
Myslím si, že by to neměl být problém s tibetkou, ona je opravdu pes co leží a kouká, venku je hravější, takže z její strany by byl nulový konflikt. Ze strany maďara,
pokud by konflikt byl, bude se to samozřejmě řešit tou nejlepší cestou,
co to půjde..
Můj život je opravdu jednotvárný a chybí mi v něm nějaké zvíře, kterému bych se mohla naplno věnovat.. Jsem schopná maďarovi dát plno pohybu i zábavy, při nejhorším se i opravdu podívám po loveckém výcviku. Když nám jezevčice zakousla králíka, nedivili jsme se, dostala pokárání, ale oni ten člověk co zavinil útěk toho zvířete..
Děkuji za tip CHS rozhodně, pokud maďar opravdu padne, se na ni obrátím :) Pěkný den

U psů se silným loveckým pudem nejde o to, jestli a jak je potrestáte, ale naučit je, jak se loví - přijatelně pro člověka. Takže řízeně. Když pes vyletí za zajícem, tak ho neseřvu, ale naučím ho na zajíce upozornit společensky přijatelným způsobem - zalehnutím nebo sednutím a tak podobně - psa pochválím, odměním něčím podobně dobrým jako je zábava z lovu a jdeme dál. A všichni jsou spokojení. A tohle Vám právě ukáže někdo, kdo s loveckými psy dělá. Je mi líto, ale jiná možnost není. Obávám se, že tuhle zábavu skrz agility určitě nenahradíte. To si jen člověk myslí.. a pak jde kolem pole .. a pes je fuč. A tady se psi opravdu střílí.

26.7.2020 08:28

tak tohle je brutus výplod reklamky (jako můžu mu nabídnout skvělé zážitky a okamžitou zdravotní péči ....a hned je jasno ) na nevím co, asi sebe sama + naprosté nepochopení podstaty věci a plemene

odetta

26.7.2020 08:32

"to je jako cvičit ohňostroj"

Myslím, že s alergií je schůdnější pes bez podsady (nebo typ americký bezsrstý samozřejmě), protože jde o to, jak čistou srst pes udržuje. Ve dvou vrstvách samozřejmě zůstává proteinu víc - šupinky kůže atd.
Také se dá na svého psa zvyknout. Rozhodně bych si nepořídila zlatého retrívra, zatímco typ JRT mi nevadí...to samé mám s kočkami - jednoho kocourka jsem si mohla nechat a s pravidelným česáním úspěšně okupuje celý dům včetně postele.. zas ale záleží na síle alergie.. rozhodně kvůli alergii a zjištění opravdové povahy navštěvovat chovatelskou stanici.

CHS roznodně navštívíme hned jak to půjde. Alergii mám opravdu od mala a tak sama vím, jak volit. Pokud psa - jakéhokoliv, budu obíjmat a pusinkovat a brát do náručí, počítám později s vyrážkou nebo rýmou, ale to je něco, čemu bych se stejně nevyhla, protože na oboje trpím celoročně i z jiných příznaků. Pouze vím, že když zvolím krátkosrstého, chloupky pro mě nebudou tak dráždivé, jako třeba z retrívra..

26.7.2020 08:52
rapotacka11

XXX.XXX.212.81

Né?
Tak se nehrabu do loveckého plemene.
Teda, pokud chci mít šťastnýho psa.

- kvalitní krmivo a hračky....
Aha, tak hlavně ty hračky! Z toho se asi radostí ...

26.7.2020 08:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

U psů se silným loveckým pudem nejde o to, jestli a jak je potrestáte, ale naučit je, jak se loví - přijatelně pro člověka. Takže řízeně. Když pes vyletí za zajícem, tak ho neseřvu, ale naučím ho na zajíce upozornit společensky přijatelným způsobem - zalehnutím nebo sednutím a tak podobně - psa pochválím, odměním něčím podobně dobrým jako je zábava z lovu a jdeme dál. A všichni jsou spokojení. A tohle Vám právě ukáže někdo, kdo s loveckými psy dělá. Je mi líto, ale jiná možnost není. Obávám se, že tuhle zábavu skrz agility určitě nenahradíte. To si jen člověk myslí.. a pak jde kolem pole .. a pes je fuč. A tady se psi opravdu střílí.

Maďara Vám myslivec zastřelit nemůže - viz. zakon o myslivosti.

26.7.2020 09:02

To je psané, ale ne dané :-) Bohužel. Někteří ani netuší, co je 200 metrů od posledního stavení/oplocení. A že si navzájem střílí psy i kolegy.. Taky se nesmí střelit pes služební atp. ... opravdu bych na to ale nespoléhala.

26.7.2020 09:05

"Můj život je opravdu jednotvárný." To si už dlouho přeji :-)

26.7.2020 09:17

Zákon č. 449/2001 Sb.

§ 10
(1) Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího.

§ 14
(1) Myslivecká stráž je oprávněna
(...)
e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,
(...)

To, že to udává zákon, bohužel negarantuje, že jej někdo neporuší... Ať už psovod nebo myslivecká stráž. Já jsem typ “better safe than sorry”, takže v honitbách pouštím volně svého loveckého psa pouze pokud je pod mým vlivem. Aby byl ohař pod vlivem, když na houbách zvednete stádo muflonů... To je jiná práce než se psy, kteří se o zvěř nezajímají. Z minulých let si nicméně vzpomínám na nějaké incidenty mezi majiteli neposlušných loveckých psů a myslivecké stráže. Může z toho být mrzení... Obzvlášť stojíte-li vně komunity.

26.7.2020 09:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

obávám se, že to paní (slečně) nevymluvíme. Za mne bohužel.
Já bych taky chtěla malinu ale vím že ve svém věku už na ni nemám.
Tak třeba to přehodnotí nebo v případě že viszlu opravdu pořídí bude s ní lovečinu aspoň cvičit.

26.7.2020 09:53

GAELLE napsal(a):
obávám se, že to paní (slečně) nevymluvíme. Za mne bohužel.
Já bych taky chtěla malinu ale vím že ve svém věku už na ni nemám.
Tak třeba to přehodnotí nebo v případě že viszlu opravdu pořídí bude s ní lovečinu aspoň cvičit.

Maďar by se pořizoval zřejmé za více jak rok, takže mám ješte hodně času na to, o lovectví neco zijstit a zvážit to :)

26.7.2020 10:46

Maďar by se pořizoval zřejmé za více jak rok, takže mám ješte hodně času na to, o lovectví neco zijstit a zvážit to :)

Byl tu návrh na krátkosrstou kolii. Je krásná a podstatně snadněji vychovatelná. Všechno, co vám může nabídnout ohař, vám nabídne taky - bez loveckého pudu. A kromě myslivosti, o kterou nemáte zájem, se s ní můžete věnovat jakékoliv aktivitě.
Neví, proč vás uchvátil zrovna maďarský ohař, když toho o něm moc nevíte. Snad barvou? Nebo jak ti zlomení pěkně ťapou u kočárku ?

26.7.2020 12:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Zákon č. 449/2001 Sb.

§ 10
(1) Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího.

§ 14
(1) Myslivecká stráž je oprávněna
(...)
e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,
(...)

To, že to udává zákon, bohužel negarantuje, že jej někdo neporuší... Ať už psovod nebo myslivecká stráž. Já jsem typ “better safe than sorry”, takže v honitbách pouštím volně svého loveckého psa pouze pokud je pod mým vlivem. Aby byl ohař pod vlivem, když na houbách zvednete stádo muflonů... To je jiná práce než se psy, kteří se o zvěř nezajímají. Z minulých let si nicméně vzpomínám na nějaké incidenty mezi majiteli neposlušných loveckých psů a myslivecké stráže. Může z toho být mrzení... Obzvlášť stojíte-li vně komunity.

Po bezprizorní vižle žádný myslivec nevystřelí, protože neví, jestli to není pes nejakého kolegy (psi myslivcům taky zdrhají za zvěří - semtam i na honech). To spíš někdo střelí po vižle, když je zřejmé, že patří k problémovému majiteli nemyslivci.

26.7.2020 15:02

Po bezprizorní vižle žádný myslivec nevystřelí, protože neví, jestli to není pes nejakého kolegy (psi myslivcům taky zdrhají za zvěří - semtam i na honech). To spíš někdo střelí po vižle, když je zřejmé, že patří k problémovému majiteli nemyslivci.

Však může sedět na posedu a mít přehled... Jinak s Vámi samozřejmě souhlasím. Nemyslím si ani nevím o tom, že by se to stávalo často. Ale ta eventualita prostě existuje.

26.7.2020 15:42

No, dávám si velký pozor, jak daleko je ode mě pes.
Když vyřadím ovčácká, lovecká, služební, asistenční, zdravotnická (někteří by měli teda být označení),.... plemena, kolik jich zbyde.. o jednom zastřeleném psu pistolník řekl, že ho chtěl napadnout.. kdo chce psa bít.. ach, ty metry a ovčák
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/pes-strelba-myslivec-usmrceni-police-vysetrovani-vystrel-zvire-stare-briste-vysocina.A190321_061646_jihlava-zpravy_mv

26.7.2020 15:54
marushka

XXX.XXX.11.182

Myslivci jsou až na vyjímky idioti, zákony sami neznají.. Mohla bych o tom napsat knihu..

26.7.2020 16:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

marushka napsal(a):
Myslivci jsou až na vyjímky idioti, zákony sami neznají.. Mohla bych o tom napsat knihu..

máš pravdu, předsedo

26.7.2020 17:03

No, dávám si velký pozor, jak daleko je ode mě pes.
Když vyřadím ovčácká, lovecká, služební, asistenční, zdravotnická (někteří by měli teda být označení),.... plemena, kolik jich zbyde.. o jednom zastřeleném psu pistolník řekl, že ho chtěl napadnout.. kdo chce psa bít.. ach, ty metry a ovčák
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/pes-strelba-myslivec-usmrceni-police-vysetrovani-vystrel-zvire-stare-briste-vysocina.A190321_061646_jihlava-zpravy_mv

Majitelka měla kliku, že zrovna nebyla ohnutá a v černé bundě. Jinak by střelil ji.

26.7.2020 17:27

Majitelka měla kliku, že zrovna nebyla ohnutá a v černé bundě. Jinak by střelil ji.

On už jeden i trefil kočárek. Na poli za domem. Nestál tam sám ten kočárek. Vezla ho maminka. Měli s sebou taky .. australák nebo border kolie, říkala kamarádka "ten pes z televize, strakatej". Trefil "jen" korbu. Nebylo to v tv, ani u soudu, neb myslivec dostal takovou nakládačku..

26.7.2020 17:35

On už jeden i trefil kočárek. Na poli za domem. Nestál tam sám ten kočárek. Vezla ho maminka. Měli s sebou taky .. australák nebo border kolie, říkala kamarádka "ten pes z televize, strakatej". Trefil "jen" korbu. Nebylo to v tv, ani u soudu, neb myslivec dostal takovou nakládačku..

Nepochopím. S dnešní možnou výbavou. Než na něco střílím, tak si posvítím, ne. ( já tedy ne - ale myslivec by měl )

26.7.2020 20:43
juhaj

XXX.XXX.164.121

Pokud si pamatuji, psí mají mít v honitbě označení- barevné obojku, podle toho, zda se jedná o loveckého, vodícího, nebo pracovn psa. Jinak, bývalý švagr, hajný, když měl nové štěně loveckého psa, tak ho vzal do hospody, kde se myslivci scházeli, dál ho na stůl se slovy: tohle je můj nový pes, kdo ho vstřelí, bude mít se mnou problém. Ale tam byli myslivci hrozný paka, postříleli mořské orly, co tam zahnízdili, dokonce jsem zažila střelbu na mně na koni- asi jsme dohromady vypadali jako jelen.

26.7.2020 20:50

Obojky :-) by ale museli tak daleko vidět, rozeznat jelenem se to hned vysvětlilo :-)

26.7.2020 21:32

juhaj napsal(a):
Pokud si pamatuji, psí mají mít v honitbě označení- barevné obojku, podle toho, zda se jedná o loveckého, vodícího, nebo pracovn psa. Jinak, bývalý švagr, hajný, když měl nové štěně loveckého psa, tak ho vzal do hospody, kde se myslivci scházeli, dál ho na stůl se slovy: tohle je můj nový pes, kdo ho vstřelí, bude mít se mnou problém. Ale tam byli myslivci hrozný paka, postříleli mořské orly, co tam zahnízdili, dokonce jsem zažila střelbu na mně na koni- asi jsme dohromady vypadali jako jelen.

O označování obojky jsem, přiznám se, nikdy neslyšela. Ani mě na to nikdy žádný myslivec neupozorňoval. Nicméně používám zvukové signály typické pro ohaře... (Taky mi pes nedělá kraviny, a když už má blbej den, jde na špagát.) K té identifikaci by dle mého dávala větší smysl vesta...

26.7.2020 22:06
juhaj

XXX.XXX.164.121

O označování obojky jsem, přiznám se, nikdy neslyšela. Ani mě na to nikdy žádný myslivec neupozorňoval. Nicméně používám zvukové signály typické pro ohaře... (Taky mi pes nedělá kraviny, a když už má blbej den, jde na špagát.) K té identifikaci by dle mého dávala větší smysl vesta...

Mě tehdy švagr vysvětloval, že je jiná barva pro pracovního, loveckého nebo vodícího psa ve výcviku. Ale je to už hodně let, švagr měl na starosti státní lesy.

26.7.2020 22:17
juhaj

XXX.XXX.164.121

Obojky :-) by ale museli tak daleko vidět, rozeznat jelenem se to hned vysvětlilo :-)

Při 10 dioptriích dotyčného klidně . K obojkům. Švagr mi vysvětloval, že pokud je v revíru pytlačící pes, pak na rase nezáleží. Proto to označení, aby se poznalo, že se jedná o psa ve výcviku, který se např. vzdálil od psovoda. . Ale jestli to ještě platí, to nevím. 90 léta, moje zkušenost.

26.7.2020 22:28

juhaj napsal(a):
Při 10 dioptriích dotyčného klidně . K obojkům. Švagr mi vysvětloval, že pokud je v revíru pytlačící pes, pak na rase nezáleží. Proto to označení, aby se poznalo, že se jedná o psa ve výcviku, který se např. vzdálil od psovoda. . Ale jestli to ještě platí, to nevím. 90 léta, moje zkušenost.

tak uz se nasli i zastreleni psi - bez obojku ac v dobe uteku ho na sobe meli.

a jinak potvrzuji strelbu na kone
na me strileli, kdyz jsem sedela na zadekovane! kobyle.
zrejme dneska i jeleni nosi v lese bederni deky

26.7.2020 22:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nám v Brně pravidelně myslivci vyhrožovali zastrelením koní - pikantní na tom bylo to, že měli honitbu v nájmu od hraběte Belcredi, který je i majitelem stáje, a jeden zelenej idiot dokonce střílel do vzduchu před manželkou hospodáře, protože ji na koni v přilbě nepoznal. Hrabě s hospodářem jim to vysvetlili hezky od podlahy, a byl klid👍

V novém bydlišti už jsou myslivci v pohodě, a kromě jednoho incidentu, kdy se na mě díval myslivec přes optiku na flintě, jsme nikdy problém neměli (a i ten spíš čuměl po babě než, ze by chtěl střílet, i když dobře mi v tu chvíli nebylo)

26.7.2020 22:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A nemělas bederku s jelením vzorem...?! 😂

27.7.2020 00:03

27.7.2020 07:08

" Ale tam byli myslivci hrozný paka,"

a to tam je tam i onde i jinde....

podstatou problému je to, že litera zákona a realita se často míjí a platí věta výše

27.7.2020 11:57
Zoia

XXX.XXX.211.224

Ona už se teda debata vydala jiným směrem, ale stejně radši dodám, že u toho tollera to bez loveckého výcviku nepůjde, nebo půjde nějak samozřejmě, ale o dost hůř než s ním. Toller má docela silný lovecký pudy, a když chytí stopu, tak se umí vzdálit docela daleko a na dost dlouho. Takže jestli zadavatelka nemá na lovecký výcvik "prostředky" (co se tím vlastně myslí?), tak si nemyslím, že je toller dobrá volba. Hodně lidí vidí v tollerovi takovýho menšího zlatýho retrívra, ale ty povahy jsou dost odlišný, toller je o hodně rezervovanější, na sebe opatrnější a přijde mi na výchovu složitější, umí být taky dost hlasitej.
S psama jsou ti, co znám, v pohodě, s lidma taky, s dětma, který pochopí, že nemají psa muchlat, taky.

27.7.2020 13:47

Podrobný návod pro budoucí majitele vižly, případně ohařů obecně. Pokud nechtějí/nemohou s nimi dělat klasickou lovečinu. Nic lepšího jsem zatím nečetla.

https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/

Gordiii

16.2.2022 17:04
Gordiii

XXX.XXX.237.82

Dobrý den

Chtěl bych se zeptat je maďarský ohař vhodný pro alergiky?

16.2.2022 17:17
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Pro myslivce.

16.2.2022 17:23

.
Vypadá to spíše že nechcete nebo nemůžete pochopit co vám zde píši....

16.2.2022 17:49

Gordiii napsal(a):
Dobrý den

Záleží, nač ta alergie je, jak je silná… A i tak je to velmi individuální. Nicméně vizsla prakticky celoročně líná a chlupy se špatně uklízí, zejm. z textilu, kam se zapichují. Navíc je to kontaktní plemeno, takže lze předpokládat, že ve zvýšené míře přijdete do kontaktu i se slinami.

16.2.2022 18:13
Zrzavci

XXX.XXX.121.191

Gordiii napsal(a):
Dobrý den

Jak píše Odetta - chlupy všude, špatně ukliditelné a zapichující se. Ať děláte, co děláte na oblečení prostě vždycky něco najdete. Navíc......umí se v pohodě zapichovat i do bosých nohou. Nevěřila bych tomu nikdy, ale opravdu to dokáží.

Víte, jestliže jste alergik na zvířata, není pořízení psa - natož vižly úplně dobrý nápad. Když to nevyjde a nebudete to zvládat, co se stane? Pes/kočka/ morče/papouch... půjdou o dům dál. A věřte, že jim to nedělá ani krapet dobře na duši. A spešl vižlíkovi, kterej je citlivý a empatický stvoření, když ho zradíte, špatně to nese. A vy, pokud máte svědomí, tak taky.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Stašk

6.6.2022 12:53
Stašk

XXX.XXX.23.127

Vy by jste měla dělat někde na psychiatrii 🤣🤣🤣🤣

Přidejte reakci

Přidat smajlík