Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

.Bebe.

30.7.2020 14:46
.Bebe.

XXX.XXX.74.115

Ahoj,

tak známá mi říkala, že by se mělo začít cvičit se štěnětem minimálně od cca šestého měsíce štěněte, že do té doby si s ním jen hrát, hrát, hrát (prý jí to říkal nějaký odborník)... no já to naše trdlo cvičím od 2 měsíců (sedni, lehni, ke mně), ale způsobem hraní, takže ho to baví. Navíc mi příjde, že to není dobrý začínat se cvičením v dobu, kdy pes je v pubertě... :D

Jjaký máte na to názor vy?
Předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2020 15:52

Provozní povely se přece učí formou hry od začátku, co je štěně u mě. Nejdřív umí hačí a nejíst - pustit boty. To není cvičák a zkoušky, tomu já říkám výchova.
6 měsíců se mi zdá hodně. Kolem 4. by ale pozornost už udržet mohlo, aby z toho bylo splnění (jako že fakt výuka) "ke mně", co chci používat celý život.
Nebude to úplně o věku, ale o jednotlivci a stylu toho učení.

30.7.2020 18:22

Tak u nás se cvičí od prvního dne...teda štěně se mnou

Minule jsem koukala na youtube na nějaký video, kde bylo předváděno štěně moskeváka 4 měsíce...jako jasně asi formou hry a pohledem upřeným na pamlsek, ale dělalo i obraty u nohy...tak říkám mojí Ginušoidě (věk 4 měsíce)...
"Gino koukej, asi bychom s tím měly něco dělat...ty umíš tak nějak sedni, když je k tomu důvod, lehni...za pamlsek a ke mně, když se ti chce a nemáš zrovna jinou práci a koukni ten šikovnej pejsek"
a Gina mi říká "jen ti chci připomenout, že jsi si pořizovala mě..fenu pasteveckou..protože tě cvičení nebaví...k čemu by ti bylo, kdybych dělala obraty u nohy?? ...a já říkám "to je taky fakt...k ničemu..."

A souhlas s tím, co psala výše Megí

30.7.2020 18:28

Nemůžu Vám, sardullah, dát hlas, protože by to vypadalo, že se mnou musíte souhlasit, ale souhlasím s Vámi :-)

31.7.2020 11:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Začínala jsem taky úplně od začátku, formou hry. Jezdila jsem hned i na cvičák, do psí školičky, hlavně kvůli ostatním štěňatům a psům, ale i na individuální cvičení. Ale ono tam šlo ze začátku hlavně o to ukázat psovi, že se mnou je sranda a že na cvičáku nemá řešit lidi a psy okolo, ale že se mnou je větší zábava. Ale klidně jsem si štěně navedla (s pomocí pamlsku nebo hračky) do pozice u nohy a udělali jsme pár kroků, pak jsem ho hrozně pochválila, potahala se, pohrála si... A trénovali jsme tam (a i doma a různě venku), hlavně reakci na jméno a soustředění, prostě aby se štěndo bylo schopné soustředit na mě. A nebo třeba takové to, aby následovalo mojí ruku (člověk by neřekl, jak velký rozdíl je chtít něco po psovi, který je zvyklý tu ruku následovat a pak chtít něco po psovi, který na to v životě zvyklý nebyl)..Taky jsme tam učili štěnda couvat, aby se naučil ovládat zadní nohy...

31.7.2020 12:43
Majka1810

XXX.XXX.167.216

Máme 3,5m štěndo a "cvičíme" od druhého dne, co jsme si ho přivezli. Přesně jak se píše výše, hlavně formou hry, do psí školičky též chodíme, má to velký smysl - především kvůli socializaci. Dle mého je to prvních pár měsíců spíše výchova, než-li výcvik jako takový. Učím ho chůzi na vodítku, aby netahal (jelikož odnaučování je pak o dost horší), procházet v klidu okolo štěkajících psů za plotem, reagovat na jméno... Z povelů má zatím jen "sedni" a "ke mně" (a vlastně ještě "v klidu", aby trochu ubral plyn a neožíral nám děti 😀). Vše děláme formou pozitivní motivace. Musím říct, že jsem paf z toho, že na odvolání zatím reaguje 100%, a to včetně na odvolání od kočky, jiného pejska či kupy ovčích bobků, které rád ochutnává🤦🏻‍♀️ To u předchozího pesana vůbec neznám 😀 Je mi jasný, že je to tím, že je to ještě takovej vyjukanej prďola a s rostoucím sebevědomím bude on cvičit se mnou, ale... Co tím chci říci, přijde mi hloupost nechat psa do půl roku růst jako dříví v lese a pak teprve začít s výcvikem, byla by škoda nevyužít chuti štěněte se formou hry a odměn učit nové dovednosti.

31.7.2020 13:15

"Co tím chci říci, přijde mi hloupost nechat psa do půl roku růst jako dříví v lese a pak teprve začít s výcvikem, byla by škoda nevyužít chuti štěněte se formou hry a odměn učit nové dovednosti."

tak
nehledě na to, že třeba u těch pastevců je ochota ke spolupráci nejvyšší zhruba v tom prvním půlroce (cca), do mozku se učené rychle ukládá, a je třeba toho využít.....pro pozdější svobodu psa a bezpečnost obecně

Přidejte reakci

Přidat smajlík