Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
Dohodou.Bebe.
XXX.XXX.74.115
Ahoj,
tak známá mi říkala, že by se mělo začít cvičit se štěnětem minimálně od cca šestého měsíce štěněte, že do té doby si s ním jen hrát, hrát, hrát (prý jí to říkal nějaký odborník)... no já to naše trdlo cvičím od 2 měsíců (sedni, lehni, ke mně), ale způsobem hraní, takže ho to baví. Navíc mi příjde, že to není dobrý začínat se cvičením v dobu, kdy pes je v pubertě... :D
Jjaký máte na to názor vy?
Předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Provozní povely se přece učí formou hry od začátku, co je štěně u mě. Nejdřív umí hačí a nejíst - pustit boty. To není cvičák a zkoušky, tomu já říkám výchova.
6 měsíců se mi zdá hodně. Kolem 4. by ale pozornost už udržet mohlo, aby z toho bylo splnění (jako že fakt výuka) "ke mně", co chci používat celý život.
Nebude to úplně o věku, ale o jednotlivci a stylu toho učení.
Tak u nás se cvičí od prvního dne...teda štěně se mnou
Minule jsem koukala na youtube na nějaký video, kde bylo předváděno štěně moskeváka 4 měsíce...jako jasně asi formou hry a pohledem upřeným na pamlsek, ale dělalo i obraty u nohy...tak říkám mojí Ginušoidě (věk 4 měsíce)...
"Gino koukej, asi bychom s tím měly něco dělat...ty umíš tak nějak sedni, když je k tomu důvod, lehni...za pamlsek a ke mně, když se ti chce a nemáš zrovna jinou práci a koukni ten šikovnej pejsek"
a Gina mi říká "jen ti chci připomenout, že jsi si pořizovala mě..fenu pasteveckou..protože tě cvičení nebaví...k čemu by ti bylo, kdybych dělala obraty u nohy?? ...a já říkám "to je taky fakt...k ničemu..."
A souhlas s tím, co psala výše Megí
Nemůžu Vám, sardullah, dát hlas, protože by to vypadalo, že se mnou musíte souhlasit, ale souhlasím s Vámi :-)
Začínala jsem taky úplně od začátku, formou hry. Jezdila jsem hned i na cvičák, do psí školičky, hlavně kvůli ostatním štěňatům a psům, ale i na individuální cvičení. Ale ono tam šlo ze začátku hlavně o to ukázat psovi, že se mnou je sranda a že na cvičáku nemá řešit lidi a psy okolo, ale že se mnou je větší zábava. Ale klidně jsem si štěně navedla (s pomocí pamlsku nebo hračky) do pozice u nohy a udělali jsme pár kroků, pak jsem ho hrozně pochválila, potahala se, pohrála si... A trénovali jsme tam (a i doma a různě venku), hlavně reakci na jméno a soustředění, prostě aby se štěndo bylo schopné soustředit na mě. A nebo třeba takové to, aby následovalo mojí ruku (člověk by neřekl, jak velký rozdíl je chtít něco po psovi, který je zvyklý tu ruku následovat a pak chtít něco po psovi, který na to v životě zvyklý nebyl)..Taky jsme tam učili štěnda couvat, aby se naučil ovládat zadní nohy...
Máme 3,5m štěndo a "cvičíme" od druhého dne, co jsme si ho přivezli. Přesně jak se píše výše, hlavně formou hry, do psí školičky též chodíme, má to velký smysl - především kvůli socializaci. Dle mého je to prvních pár měsíců spíše výchova, než-li výcvik jako takový. Učím ho chůzi na vodítku, aby netahal (jelikož odnaučování je pak o dost horší), procházet v klidu okolo štěkajících psů za plotem, reagovat na jméno... Z povelů má zatím jen "sedni" a "ke mně" (a vlastně ještě "v klidu", aby trochu ubral plyn a neožíral nám děti 😀). Vše děláme formou pozitivní motivace. Musím říct, že jsem paf z toho, že na odvolání zatím reaguje 100%, a to včetně na odvolání od kočky, jiného pejska či kupy ovčích bobků, které rád ochutnává🤦🏻♀️ To u předchozího pesana vůbec neznám 😀 Je mi jasný, že je to tím, že je to ještě takovej vyjukanej prďola a s rostoucím sebevědomím bude on cvičit se mnou, ale... Co tím chci říci, přijde mi hloupost nechat psa do půl roku růst jako dříví v lese a pak teprve začít s výcvikem, byla by škoda nevyužít chuti štěněte se formou hry a odměn učit nové dovednosti.
"Co tím chci říci, přijde mi hloupost nechat psa do půl roku růst jako dříví v lese a pak teprve začít s výcvikem, byla by škoda nevyužít chuti štěněte se formou hry a odměn učit nové dovednosti."
tak
nehledě na to, že třeba u těch pastevců je ochota ke spolupráci nejvyšší zhruba v tom prvním půlroce (cca), do mozku se učené rychle ukládá, a je třeba toho využít.....pro pozdější svobodu psa a bezpečnost obecně