Před 6 týdny prodělala naše čtrnáctiletá fenka Máňa (kříženec Borderky a Labradora) cévní mozkovou příhodu. Veterinární lékařka jí nasadila Prednison. Do druhého dne se stav prudce zlepšil, (přestala padat, přestala nosit hlavu nastranu), paní doktorka doporučila pokračovat v podávání Prednisonu. Máňa teď ale čím dál hůř může na nohy, sama se již téměř nepostaví. Zřejmě se jedná o úbytek svaloviny (což prý může být vedlejší účinek Prednisonu, jak jsem se před chvílí dočetla na internetu). Až do té CMP se jednalo o velmi vitálního pohyblivého psa bez artritických příznaků. Běhala (dokonce i zdrhala) a plavala...Chtěla jsem se zeptat, máte někdo zkušenost s Prednisonem v případě CMP? Mě se to vůbec nelíbí! Sama jsem jí nasadila B komplex a Geratam. Nechápu proč se paní doktorka rozhodla cpát ji drahými kortikoidy a na prokrvení mozku nám nedala nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nebylo by lepší, probrat to přímo s doktorkou? Tak ať vám vysvětlí, proč si myslí, že má být fenka už trvale na Prednisonu, proberte s ní možnosti, alternativy atd.
Jako hudrat na netu, aniž byste se obrátila na toho nejpovolanějšího asi k ničemu nebude. Mně vetka vždy vysvětlí proč který lék předepisuje a proč ho musí pes brát, beru to jako samozřejmost.
S.G.
napsal(a):
espiro: Děkuji za radu, jen jsem se zeptala na názor. Nechápu ovšem proč reagujete, když s mrtvicí a prednisonem zřejmě zkušenost nemáte. Možná je zde tedy celá tato diskuse zbytečná, když se každý může na všechno zeptat svého veterináře.
a co je na tom divného se zeptat veterináře co a proč předepisuje?
GAELLE
napsal(a):
a co je na tom divného se zeptat veterináře co a proč předepisuje?
Pochopitelně, že jsem se ptala...Paní doktorka nám dala Prednison s tím, že pomáhá zmírnit otok mozku, který mrtvici může provázet. Věřila jsem jí, ale teď když jsem začala hledat na internetu, nikde jsem nenašla ani zmínku o tom, že by kdokoli podobnou léčbu v případě CMP u zvířat, nebo u lidí uplatňoval ...Mám ovšem docela silný pocit, že se zde stejně jen trolí a smysluplné informace tu nezískám....Takže pokud bude mít ještě někdo zájem radit mi, abych se zeptala paní doktorky, tak se nemusíte namáhat s psaním. Na podobné "rady" už reagovat nebudu.
napsal(a):
Tak špatně hledáte:
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/943915/mrtvice
https://www.fitanimal.cz/2019/05/24/mozkova-mrtvice-i-psa-muze-klepnout-pepka/
https://www.orionvet.cz/zkuenosti-zakaznik/petra-kunstmullerova-a-pes-arlik/
https://muwinek.estranky.cz/clanky/zdravi/mrtvice.html
Děkuji za snahu. V žádném z Vámi uvedených článků ovšem není ani zmínky o léčbě CMP Prednisonem. Nebo snad ano a já špatně vidím?

Špatně čtete.
Namátkou vykopírováno:
"V pondělí ráno Wendy prohlédne i veterinární lékař a nasadí kortikoidy. Kortikoidy pomohou snížit případný otok mozku a jsou protizánětlivé. Spousta homeopatů nevidí kortikoidy ráda. Bylo by samozřejmě lepší obejít se bez nich, ale v tomto případě na škodu rozhodně nejsou."
"To saměé jsem prožila vloni,vervedru jsem v zácpě jela k veterináři dal kortikoidy,a vitamíny B injekčně,pejsek 11 let"
"DOSTÁVAL SILNÉ KORTIKOIDY skoro 4měsíce "
"Odpoledne jsme zase jeli na veterinu, kde ho paní doktorka zkontrolovala a nakapali jsme mu část večerní dávky tekutin. Dostali jsme Prednison, který jsme mu měli dát večer doma, a dokapat kapačku. Muffymu stále těkaly oči. "
napsal(a):
Tak špatně hledáte:
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/943915/mrtvice
https://www.fitanimal.cz/2019/05/24/mozkova-mrtvice-i-psa-muze-klepnout-pepka/
https://www.orionvet.cz/zkuenosti-zakaznik/petra-kunstmullerova-a-pes-arlik/
https://muwinek.estranky.cz/clanky/zdravi/mrtvice.html
Jediný článek, kde je zmiňována léčba Prednisonem v souvislosti s poškozením mozku jsem našla zde: https://www.ceskaveterina.cz/prednison-pro-psa-cvt-1129-10311.html
Výslovně se zde ovšem hovoří o úraze a nikoli o poškození vlivem CMP. Zato ta rizika a ty vedlejší účinky opravdu stojí za to! Kdybych si bývala, místo slepé důvěry, tohle všechno našla už před těmi šesti týdny, vůbec bych to svinstvo psovi nedala. Mám pocit, že si z naší Máni udělala paní doktorka tak trochu pokusného králíka.

u mě kocour - kortikoidy injekčně, tuším 2 dávky, + B injekčně vetka, poté já tekutý do tlamy, nějakou dobu, ne dlouho
S.G.
napsal(a):
Jediný článek, kde je zmiňována léčba Prednisonem v souvislosti s poškozením mozku jsem našla zde: https://www.ceskaveterina.cz/prednison-pro-psa-cvt-1129-10311.html
Výslovně se zde ovšem hovoří o úraze a nikoli o poškození vlivem CMP. Zato ta rizika a ty vedlejší účinky opravdu stojí za to! Kdybych si bývala, místo slepé důvěry, tohle všechno našla už před těmi šesti týdny, vůbec bych to svinstvo psovi nedala. Mám pocit, že si z naší Máni udělala paní doktorka tak trochu pokusného králíka.
Nezlobte se, když vás tak čtu, tak si říkám - chudáci veti, nemají to lehký.
Sama jste dala psovi Geratam, lidské geriatrikum? Pro psy se jako geriatrický lék používá Karsivan, který má jinou účinnou látku, takže Geratam bych si bez porady s vetem netroufla.
Terven
napsal(a):
Nezlobte se, když vás tak čtu, tak si říkám - chudáci veti, nemají to lehký.
Sama jste dala psovi Geratam, lidské geriatrikum? Pro psy se jako geriatrický lék používá Karsivan, který má jinou účinnou látku, takže Geratam bych si bez porady s vetem netroufla.
Chudáci veterináři, jo? Ano dala jsem psovi Geratam, protože jsem ho kdysi dostala na prokrvení mozku jiného svého psa (od jiného veterináře), když měl v sedmi letech vestibulární syndrom. Uzdravil se tehdy velmi rychle. Takže vím, že na prokrvení mozku u psů, se Geratam podávat smí. Když jsem to říkala nynější paní doktorce (přestěhovali jsme se na opačný konec republiky, proto jiný vet.), tak se divila a řekla mi, že Geratam, ani Piracetam vůbec nezná!!!...Už to mě mělo zřejmě varovat.
S.G.
napsal(a):
Chudáci veterináři, jo? Ano dala jsem psovi Geratam, protože jsem ho kdysi dostala na prokrvení mozku jiného svého psa (od jiného veterináře), když měl v sedmi letech vestibulární syndrom. Uzdravil se tehdy velmi rychle. Takže vím, že na prokrvení mozku u psů, se Geratam podávat smí. Když jsem to říkala nynější paní doktorce (přestěhovali jsme se na opačný konec republiky, proto jiný vet.), tak se divila a řekla mi, že Geratam, ani Piracetam vůbec nezná!!!...Už to mě mělo zřejmě varovat.
Mám s vetama dost podobnou zkušenost, takže vás naprosto chápu. Prednison jako lék první volby bych třeba brala, ale za pár dní už si myslím, že je zbytečný a vysadila bych. Ano, Geratam se psům dává. Jen ze zvědavosti, kam zhruba jste se přestěhovala? (jestli ne, sem k nám )

no to teda nevysadíte
se prostě nedělá a nesmí
má to nějaká pravidla
si najděte jiného veterináře, když se vám nelíbí
ale dávat a vysazovat léky sama :-) to je nějaká pejskařská specialita nebo co?
chudák pes v člověčích rukách
už aby tady převzali vládu
sbohem a dík za kostičky
a za správné léčení bez keců

prednison tam může být taky kvůli částečnému ochrnutí, kdo ví, je to takové "na jistotu"..... a že ve 14 letech ubývá svalová hmota, no, to je normální.. radši prednison pár měsíců než mrtvý pes... pardon
tohleto gůglení vedlejších účinků je blbý
spíše se chce přímo ptát - proč prednison u CMP a co mohu dělat jiného - a ptát se na to lékařů, protože oni ty souvislosti znají
vetů je všude plno, tak jim prostě zaplatím za konzultaci, no
karsivan a biloba atp. je sice bezva věc, ale poškození mozku asi nezabrání..
Megí - píšete za léčení bez keců. Už tady bylo x lidí, co slepě věřilo veterináři a pes na to dojel, včetně mě. Když tady někdo napíše, že mu veterinář tohle a támhleto....x lidí mu napíše, co je to probůh za veterináře, běžte jinam. Jde jinam a zase blbě, zase ,,běžte jinam!" To už je taky folklor, posílat lidi k 15 vetům, protože se nám tady ta léčba nezdá...ano, ani mě. Ale už ani lidi k dalším a dalším vetům neposílám...poslední dobou to nějak nemá smysl, přijde mi, že na normálního sotva narazíte, možná s velkým štěstím
Im29 by o tom mohla napsat knížku....
napsal(a):
prednison tam může být taky kvůli částečnému ochrnutí, kdo ví, je to takové "na jistotu"..... a že ve 14 letech ubývá svalová hmota, no, to je normální.. radši prednison pár měsíců než mrtvý pes... pardon
tohleto gůglení vedlejších účinků je blbý
spíše se chce přímo ptát - proč prednison u CMP a co mohu dělat jiného - a ptát se na to lékařů, protože oni ty souvislosti znají
vetů je všude plno, tak jim prostě zaplatím za konzultaci, no
karsivan a biloba atp. je sice bezva věc, ale poškození mozku asi nezabrání..
Už jsem odpovídala, že jsem se paní doktorky ptala. Bylo mi řečeno, že je to aby se předešlo otoku mozku. Úbytek svalové hmoty ve 14 letech jistě nějaký může být, ale ne takovýmto způsobem. Když se čuba do druhého dne zlepšila natolik, že byla schopná jít vcelku rovně a sama vykonat potřebu, tak ten Prednison měl, dle mého laického názoru, smysl prvních pár dnů, ale ne 2Xdenně 20mg. po dobu 6 týdnů. A to jsem paní doktorce přitom říkala, že zhruba po třech týdnech začala chodit čím dál hůř. Jak je možné, že mi paní nebyla schopná ani sdělit, že ten úbytek svalové hmoty způsobuje právě Prednison a jen mě nabádala, abych s ní víc cvičila a nutila ji chodit. Psi se obecně zotavují z CMP prý velmi dobře, takže jsem přesvědčená, že bez kortikoidů, by si holka užila mnohem lepší(třeba poslední), ale lepší léto. Proto jsem tak naštvaná a doufám, že tato diskuse poslouží aspoň, jako varování pro někoho dalšího, kdo by se do podobné situace dostal.
napsal(a):
no to teda nevysadíte
se prostě nedělá a nesmí
má to nějaká pravidla
si najděte jiného veterináře, když se vám nelíbí
ale dávat a vysazovat léky sama :-) to je nějaká pejskařská specialita nebo co?
chudák pes v člověčích rukách
už aby tady převzali vládu
sbohem a dík za kostičky
a za správné léčení bez keců
Vás se zrovna budu ptát. Zatím se všichni mí "chudáci" psi (celkem 7), za těch 53 let mé "hrozné" péče, dožili ve zdraví 12-16 let. Jo jeden NO jen 10...měl chudák nádor na játrech. Zažila jsem několik vetů už hluboko za bolševika, ale podobný problém jsem ještě nikdy řešit nemusela.
lesnížínka
napsal(a):
Mám s vetama dost podobnou zkušenost, takže vás naprosto chápu. Prednison jako lék první volby bych třeba brala, ale za pár dní už si myslím, že je zbytečný a vysadila bych. Ano, Geratam se psům dává. Jen ze zvědavosti, kam zhruba jste se přestěhovala? (jestli ne, sem k nám )
Nevím kam k Vám, ale jsem teď v Pardubickém kraji

lesnížínka
napsal(a):
Megí - píšete za léčení bez keců. Už tady bylo x lidí, co slepě věřilo veterináři a pes na to dojel, včetně mě. Když tady někdo napíše, že mu veterinář tohle a támhleto....x lidí mu napíše, co je to probůh za veterináře, běžte jinam. Jde jinam a zase blbě, zase ,,běžte jinam!" To už je taky folklor, posílat lidi k 15 vetům, protože se nám tady ta léčba nezdá...ano, ani mě. Ale už ani lidi k dalším a dalším vetům neposílám...poslední dobou to nějak nemá smysl, přijde mi, že na normálního sotva narazíte, možná s velkým štěstím
Im29 by o tom mohla napsat knížku....
Když ale léčit zvíře není nic jednoduchého. Jasně, studovali na to, tak musí vědět.. no, nemusí, také mají specializace.. hlavně ale zvíře Vám nic neřekne, takže uděláte obvyklé věci a to jsou tady právě ty kortikoidy a dál řešíte a je to na dlouho.
Tak geratramvaj nebo co to je od jiného veta nevadí, ale prednison vadí. Co když se ten vet s geratramalem spletl a tento s prednisonem je na správné cestě?
Aha?!
Třeba můj pes, jo.. Nevíme, co se jí stalo, asi dva roky zpět - přišla jsem domů a psice seděla v rohu a koukala do toho rohu. Nepřišla mě ke dveřím srazit k zemi a umýt, takže jsem se stihla hned leknout. Volám, nic. Jdu za ní, vytahuji míček - koukej, co jsem ti přinesla. A to už by ona skočila až do stropu a radostí kvíkala. No a tehdy se otočila jen napůl hlavou, přivřela na mě oči a otočila se zpět ke zdi. Koukám, jestli se někde nebouchla, neřízla, nesnědla něco,... nikde nic. Voda neubyla, jídlo taky ne, pamlsky odmítla, totální nezájem o vše.
Jdeme čůrat. Tak prý ne, ven jsem ji odnesla. Udělala malou louži, našlapovala opatrně, jako by měla v tlapách něco zabodnutého a měla strach, a jely jsme na veterinu.
Teplota ok, nějaké krve ok, dva dr. ji prohmatali, zohýbali, asi dva měsíce po hárání, tak sono a rovnou asi úplně všeho, ....ani do ordinace nevletěla jako vždy.. doktorka jí říká - megí, co ti je, zvedáš nožičku, bolí tě nožička?
A megí dala nožičku na zem a zvedla druhou.
Takže co.. uděláme rtg, magn. rezonance, nebo co? A to jsou ceny.. Takhle.. tady naše dr. ví, že já to zaplatím, ale moc dobře chápu, že není v dobré pozici, když vše vypadá v pořádku, ale pes je "divný". Já ještě ke všemu plno otázek, protože 1) mě to zajímá 2) musím vědět, co tomu psovi dělají a proč. Takže jsem tam 2 hodiny a co.. nic. A snažili se všichni. Oči, uši, zuby, ..navíc ten pes je takový vyrýsovaný, každé žebro a sval a tak vidíte..
Nakonec to vypadalo, že jen s nechutí k jídlu a chůzí má fakt problém, takže dostala něco na bolest a já že si to doma rozmyslím, kdyby něco, cokoli, nejedla, nepila, nepřišla změna k lepšímu,... tak dojet tam, vezmou nás přednostně. Za dva dny to přešlo možná díky injekci na bolest, možná to přešlo samo.
Ale megí nepřešla náměstí. Nakonec mi došlo, že jsem psa nechala před krámem a že .. někdo ji možná nakopl. Všude jsme fungovaly docela normálně, ale na náměstí nevstoupila ještě 14 dní, musela jsem ji to naučit, že to místo nekouše.
A co měla ta doktorka dělat? A já tam přišla jako debull "megí se mnou nemluví a vypadá smutná a nechce jíst ani slaninu". Tak šup, dejte sem diagnozu.
Mě ten obor docela zajímá, i jsem něco takového chtěla být ve školce, furt jsem plyšákům psala recepty a píchala injekce, i polévku do postýlky nosila.
Ale když jsem dostala rozum, nevím přesně, kdy to bylo, došlo mi, že bych nezvládla, že to zvíře nedokážu vyléčit, že mi neřekne, co ho bolí.
Jedna věc je, že je asi dost veterinářů (i mudrů), kteří koukají na peníze až na prvním místě. Ale na druhou stranu - je to obor s hrozně velikým záběrem, kde pacient informace nedodá a často nespolupracuje.
Jako překážku vidím i ty peníze - lidé si to musí platit sami. I proto tolik přemýšlí. To už je v nás, nedůvěra. Veterinář musí být i dobrý psycholog - odhadnout, jak s těmi lidmi mluvit, co jim nabídnout, umět uklidnit,.. lidé na to třeba nemají peníze, nedodržují pokyny léčby, ... kolik lidí neumí ani psa zajistit tak, aby na dr. neskočil. Majitelé zvířat se chovají, jako když jdou reklamovat telefon. Si stoupněte před prodejnu O2, to uslyšíte věci.
Nemyslete si, mám tady super doktory po všech stránkách, ale docela se děsím, co budu dělat, kdyby něco a já musela jet někam jinam. Ale zubaře jsem taky hledala déle..
Tohle je takový docela obchodní vztah a já jim to vůbec nezávidím. Pochybuji, že šli studovat s vidinou toho, že se budou hádat s majiteli a prodávat věci, které prodávat vlastně ani nechtějí, nebo nutit lidi k drahým vyšetřením, ... studovali a celý život v tom pokračují, protože
chtěli léčit zvířata.

pro SG : působí prednison na úbytek svalové hmoty takto rychle? nestalo by se to i po krátkodobém podávání prednisonu? jste si vším tak jistá? máte starého psa a ani různé léky ho již plnohodnotně na nohy nepostaví, nečekejte zázrak, vetka nasadila PODPŮRNOU léčbu, a NE LÉČBU STÁŘÍ , že dochází k úbytku svalů může být z důvodu samotné mrtvice a celkové sešlosti psa, nic víc ani míň....
Megí rozumím, někdy je to těžké, když se neví. Ale tady je to jasné, diagnoza jasná, mrtvice. Jistě, může to být i nádor na mozku, ale to je zbytečné řešit, stejně se s tím nic nedá.
U nás to bylo: pes má horší jaterní, ale nic vážného, léky to napraví. Jenže pes se horšil a co po týdnu kontrola, to horší výsledky a pořád se mu cpalo tu to, tu támhleto, metodou pokus omyl. Pak bylo hmm - ty kortikoidy mu asi odpálily ty játra. No asi mu odpálily játra ty dvoje ATB, nebo ten Entizol? Mělo se od začátku prostě víc pátrat po příčině. Nad vším, co jsem nadhodila, se jen mávlo rukou...oni ví přece nejlíp. Ano, možná měl někde nádor a stejně by nepomohlo nic. Ale já viděla vety(a bylo jich asi 6) kteří se střídali, každý další věděl houby a zase zkoušel něco svého. Ano, pes byl taky vlastně pokusný králík. Zpočátku jsme měli velkou důvěru, po měsíci a psu na umření, už jsem byla spíš naštvaná, ale nic jiného jak doufat, že se na to přijde mi stejně nezbývalo..
lesnížínka
napsal(a):
Megí rozumím, někdy je to těžké, když se neví. Ale tady je to jasné, diagnoza jasná, mrtvice. Jistě, může to být i nádor na mozku, ale to je zbytečné řešit, stejně se s tím nic nedá.
U nás to bylo: pes má horší jaterní, ale nic vážného, léky to napraví. Jenže pes se horšil a co po týdnu kontrola, to horší výsledky a pořád se mu cpalo tu to, tu támhleto, metodou pokus omyl. Pak bylo hmm - ty kortikoidy mu asi odpálily ty játra. No asi mu odpálily játra ty dvoje ATB, nebo ten Entizol? Mělo se od začátku prostě víc pátrat po příčině. Nad vším, co jsem nadhodila, se jen mávlo rukou...oni ví přece nejlíp. Ano, možná měl někde nádor a stejně by nepomohlo nic. Ale já viděla vety(a bylo jich asi 6) kteří se střídali, každý další věděl houby a zase zkoušel něco svého. Ano, pes byl taky vlastně pokusný králík. Zpočátku jsme měli velkou důvěru, po měsíci a psu na umření, už jsem byla spíš naštvaná, ale nic jiného jak doufat, že se na to přijde mi stejně nezbývalo..
Jenomže, lesnížínko, stejně jako humánní lékaři nejsou bozi, nejsou bozi ani veterináři. A nemají křišťálovou kouli, aby ihned viděli diagnózu...někdy je příroda mocnější. Ani lidská, ani veterinární medicína nemá stoprocentní úspěšnost.
Pořídila jste si geneticky zatížené krátkověké plemeno, nedivte se, že veti nedokázali zázrak.
Jak to tak tady čtu, obdivuju každého, kdo je ochoten praktikovat veterinární medicínu. Léčit zvířata je krásné poslání, bohužel s tím jde ruku v ruce i komunikace s jejich majiteli a to je spíš k posr...
Pěkný článek
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sebevrazdy-veterinar-studie.A190719_130558_domaci_zaz
napsal(a):
pro SG : působí prednison na úbytek svalové hmoty takto rychle? nestalo by se to i po krátkodobém podávání prednisonu? jste si vším tak jistá? máte starého psa a ani různé léky ho již plnohodnotně na nohy nepostaví, nečekejte zázrak, vetka nasadila PODPŮRNOU léčbu, a NE LÉČBU STÁŘÍ , že dochází k úbytku svalů může být z důvodu samotné mrtvice a celkové sešlosti psa, nic víc ani míň....
Šest týdnů není až zas tak závratná rychlost. U psa, který, dle krevních testů má jinak vše...ledviny, játra, srdce, plíce...nad očekávání v pořádku a který byl do poslední chvíle ve velmi dobré fyzické kondici, bylo (dle mého názoru) nasazení Prednisonu, zejména v tak vysokých dávkách a na tak dlouhou dobu zbytečné...Opravdu mě fascinuje, jak někteří lidé slepě věří jiným, jenom proto, že ti mají diplom. Práci veterinářů velmi obdivuji, vím, že záběr jejich znalostí, s ohledem na různou stavbu těla, u různých druhů zvířat, je obrovitánský... "I mistr tesař se ovšem někdy utne"
lesnížínka
napsal(a):
Ano a teď se přesně dostáváte k "jádru pudla" . Ptala jsem se zde, zda má někdo zkušenost s léčbou CMP kortikoidy, zda tedy lze takovou léčbu považovat za standardní... A dostalo se mi převážně ponaučení, že mám držet hubu a krok a poslouchat veterináře.
Terven
napsal(a):
Jenomže, lesnížínko, stejně jako humánní lékaři nejsou bozi, nejsou bozi ani veterináři. A nemají křišťálovou kouli, aby ihned viděli diagnózu...někdy je příroda mocnější. Ani lidská, ani veterinární medicína nemá stoprocentní úspěšnost.
Pořídila jste si geneticky zatížené krátkověké plemeno, nedivte se, že veti nedokázali zázrak.
Jak to tak tady čtu, obdivuju každého, kdo je ochoten praktikovat veterinární medicínu. Léčit zvířata je krásné poslání, bohužel s tím jde ruku v ruce i komunikace s jejich majiteli a to je spíš k posr...
Pěkný článek
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sebevrazdy-veterinar-studie.A190719_130558_domaci_zaz
Diagnóza byla v tomto případě jasná. S paní doktorkou jsem komunikovala celou dobu velmi slušně a poslušně plnila její doporučení...Dokud jsem nedošla k jednoznačnému závěru, že se se stanovením léčby buďto mýlila, nebo mám spíš podezření, že chtěla odzkoušet nové postupy...Každopádně u mě ztratila důvěru a odcházím k jinému veterináři. Mám ještě doma jednu čtyřletou kříženkyni borderky a tu si zahubit, kvůli nějaké banalitě, nenechám.

S.G.
napsal(a):
Diagnóza byla v tomto případě jasná. S paní doktorkou jsem komunikovala celou dobu velmi slušně a poslušně plnila její doporučení...Dokud jsem nedošla k jednoznačnému závěru, že se se stanovením léčby buďto mýlila, nebo mám spíš podezření, že chtěla odzkoušet nové postupy...Každopádně u mě ztratila důvěru a odcházím k jinému veterináři. Mám ještě doma jednu čtyřletou kříženkyni borderky a tu si zahubit, kvůli nějaké banalitě, nenechám.
jste se ptala na kortikoidy u mrtvice, standard to je, u hemoragické formy, já to sem teda zkopíruji:
antiedematózní léčba - roztok Manitolu a kortikoidy. V překladu - anti otoková.
Je to ochrana, je to dobře, postupně se sníží a vysadí, např., ale normální to je a kdyby se nedaly, tak zas majitel psa řve, že se nic neudělalo a mozek otok a co
dělali jste CT nebo MRi? NE. Takže ani nevíte, co přesně se tam děje, tudíž se udělá tohle, aby bylo pokryto to a to
ta dávka je taková vysoká, taky se mi nelíbí
no a teda když se mi něco nezdá, a to mně se nezdá vše a vždy, tak se zeptám jinde
jsou lékaři, co na vše hned kortikoidy, ATB a clotrimazol, ale to přece po padesáti letech se zvířaty všichni víme ;-)
napsal(a):
jste se ptala na kortikoidy u mrtvice, standard to je, u hemoragické formy, já to sem teda zkopíruji:
antiedematózní léčba - roztok Manitolu a kortikoidy. V překladu - anti otoková.
Je to ochrana, je to dobře, postupně se sníží a vysadí, např., ale normální to je a kdyby se nedaly, tak zas majitel psa řve, že se nic neudělalo a mozek otok a co
dělali jste CT nebo MRi? NE. Takže ani nevíte, co přesně se tam děje, tudíž se udělá tohle, aby bylo pokryto to a to
ta dávka je taková vysoká, taky se mi nelíbí
no a teda když se mi něco nezdá, a to mně se nezdá vše a vždy, tak se zeptám jinde
jsou lékaři, co na vše hned kortikoidy, ATB a clotrimazol, ale to přece po padesáti letech se zvířaty všichni víme ;-)
Děkuji, za konečně smysluplnou, odpověď! Ne, ani po padesáti letech nemám s kortikoidy u zvířat žádné zkušenosti...teď už ano.
Roztok Manitolu podáván nebyl, jen dvakrát injekčně Colvason.
Píšete: "... no a teda když se mi něco nezdá, a to mně se nezdá vše a vždy, tak se zeptám jinde..."
No a to já zrovna od včerejšího dne dělám, že se snažím doptat jinde.

Ptala jsem se gůgla na: CMP kortikoidy.
Vylezly odkazy s jednoduchým vysvětlením - proti otoku při náhlé....a dlouhodobě nemají přínos - z LF UK a tak, což beru za cca relevantní zdroje, o pokusných králících se tam asi neučí.
Další věc je, že je prozkoumané houby, takže se řeší, aby tekutiny, ředění a otok a tím to tak nějak končí. Nemáme univerzální lék. Vše je často k ničemu. I ten manitol, dextran, kortikoid, theofylin,... prostě nemusí fungovat. Takže co má dr. dělat.. pes ani neřekne, že vidí rozmazaně.
Trvalo mi to 42 vteřin, proletět tři odkazy.
Tady nechci shazovat dr. nebo majitele, kdo co měl dělat.. ale když jdu k nějakému dr. poprvé, tak nevěřím skoro vůbec.
Už z principu :-)

S.G.
napsal(a):
Děkuji, za konečně smysluplnou, odpověď! Ne, ani po padesáti letech nemám s kortikoidy u zvířat žádné zkušenosti...teď už ano.
Roztok Manitolu podáván nebyl, jen dvakrát injekčně Colvason.
Píšete: "... no a teda když se mi něco nezdá, a to mně se nezdá vše a vždy, tak se zeptám jinde..."
No a to já zrovna od včerejšího dne dělám, že se snažím doptat jinde.
Jo, já to chápu, jenže my tu nejsme veterináři, jen dva uživatelé - bodlinka a kometa, pak tu byly zdr. sestry, vet, zubař, člověčí lékařka.. ta tu ještě je, ale jinak nikdo .. takže sice tu někdo může říct - jo, dostali jsme taky tohle a tamto při tomhle - ale když mi to nepoví odborník, tak je mi to tak jako k ničemu. K vyvolání pochybností je to teda jako dobré, no. Za předpokladu, že nelžeme.
napsal(a):
Ptala jsem se gůgla na: CMP kortikoidy.
Vylezly odkazy s jednoduchým vysvětlením - proti otoku při náhlé....a dlouhodobě nemají přínos - z LF UK a tak, což beru za cca relevantní zdroje, o pokusných králících se tam asi neučí.
Další věc je, že je prozkoumané houby, takže se řeší, aby tekutiny, ředění a otok a tím to tak nějak končí. Nemáme univerzální lék. Vše je často k ničemu. I ten manitol, dextran, kortikoid, theofylin,... prostě nemusí fungovat. Takže co má dr. dělat.. pes ani neřekne, že vidí rozmazaně.
Trvalo mi to 42 vteřin, proletět tři odkazy.
Tady nechci shazovat dr. nebo majitele, kdo co měl dělat.. ale když jdu k nějakému dr. poprvé, tak nevěřím skoro vůbec.
Cituji: Tady nechci shazovat dr. nebo majitele, kdo co měl dělat.. ale když jdu k nějakému dr. poprvé, tak nevěřím skoro vůbec.
Mám kliku na zdravé psy. Máňa za 14 let ani jednou nezastonala. V nemocnici (Český Brod) byla v roce jen na kastraci, ze které se bleskurychle otřepala. Zatím jsem tedy od paní doktorky potřebovala jen očkování a čipování. Bohužel to teď už máme na kliniku do Brodu daleko.
S.G.
napsal(a):
CMP u čtrnáctiletého psa mi nepřijde jako banalita a jo, já se nepřu...klidně možné, že vet nezvolila ten nejlepší postup. A ani netvrdím, že neexistuje nekvalitní veterinář. Jen jsem alergická na laiky, kteří mají dle pár informací z netu hned jasno a neuvědomí si, že veterinář díky svému vzdělání může vidět i souvislosti,o kterých laik nemůže mít ani tušení, byť má za zadkem strejdu googla.
Kdysi vet napsal mojí feně čípky Faktu kvůli podráždění análních žlázek. Po čase problém začal být zase aktuální a Faktu jsem k dispozici neměla, měla jsem k dispozici Dobexil, což jsou taky čípky na hemeroidy, čili by se mohlo zdát, že záměnou nelze nic zkazit. Naštěstí mě kolega v práci varoval, že Dobexil obsahuje na rozdíl od Faktu i lidokain. Je-li jeden čípek dimenzován na průměrného dospělého člověka, desetikilovému psu by lidokain mohl způsobit poruchy CNS a srdečního rytmu.
S.G.
napsal(a):
Pochopitelně, že jsem se ptala...Paní doktorka nám dala Prednison s tím, že pomáhá zmírnit otok mozku, který mrtvici může provázet. Věřila jsem jí, ale teď když jsem začala hledat na internetu, nikde jsem nenašla ani zmínku o tom, že by kdokoli podobnou léčbu v případě CMP u zvířat, nebo u lidí uplatňoval ...Mám ovšem docela silný pocit, že se zde stejně jen trolí a smysluplné informace tu nezískám....Takže pokud bude mít ještě někdo zájem radit mi, abych se zeptala paní doktorky, tak se nemusíte namáhat s psaním. Na podobné "rady" už reagovat nebudu.
Kortikoidy prokazatelně tlumí mozkový edém...
lesnížínka
napsal(a):
To ano, ale ten se u mrtvice běžně nedělá, dělá se jen u krvácení do mozku a pokud je to krvácení příčina mrtvice, většinou je pacient nezachranitelný. Člověk ještě z pár procent, pes pochybuju.
Jako fakt? To jste čerpala odkud? U lidí je jednou z ne úplně vzácných příčin CMP prasklá cévka, většinou z důvodu vysokého tlaku - a neřekla bych, že pacient je většinou nezachranitelný.

Přesně tak..
To je ta hemoragická.. říká se "rupne ti cévka" :-) ale jde o tepnu.. prostě tzv. mrtvice existují dvě a jde o čas v řádu max. hodin, takže já si radši vezmu ten prednison..vlastně asi cokoli, tady legrace končí, přemýšlet budu tak za den, dva.
Tady je to hezky s obrázky:
https://iweb3.fnusa.cz/o-nemocnici/cmp/cevni-mozkova-prihoda-detailne/
a kdo se nudí, tak
https://www.stefajir.cz/hemoragicka-cmp-postup
https://www.stefajir.cz/ischemicka-cmp-postup
https://ose.zshk.cz/vyuka/lekarske-diagnozy.aspx?id=22
....
Tak mě napadá, jestli ten pes nemohl mít další příhodu, proto ty nohy.. to jsem někde slyšela, že se může opakovat.. že je snad i nějaká pravděpodobnost opakování.. u toho majitel nemusel být..
napsal(a):
Přesně tak..
To je ta hemoragická.. říká se "rupne ti cévka" :-) ale jde o tepnu.. prostě tzv. mrtvice existují dvě a jde o čas v řádu max. hodin, takže já si radši vezmu ten prednison..vlastně asi cokoli, tady legrace končí, přemýšlet budu tak za den, dva.
Tady je to hezky s obrázky:
https://iweb3.fnusa.cz/o-nemocnici/cmp/cevni-mozkova-prihoda-detailne/
a kdo se nudí, tak
https://www.stefajir.cz/hemoragicka-cmp-postup
https://www.stefajir.cz/ischemicka-cmp-postup
https://ose.zshk.cz/vyuka/lekarske-diagnozy.aspx?id=22
....
Tak mě napadá, jestli ten pes nemohl mít další příhodu, proto ty nohy.. to jsem někde slyšela, že se může opakovat.. že je snad i nějaká pravděpodobnost opakování.. u toho majitel nemusel být..
Pěkné odkazy :-). Stran CMP u lidí to mám ale docela nastudované, manžel před šesti lety CMP prodělal. Ty nohy (u psa) by vlivem další ataky neodcházely tak postupně. Úbytek svaloviny je evidentní. Je jasný, že když se málo hýbe, tak by byl i bez Prednisonu, ale tohle mi přišlo moc. No nic, děkuji Vám všem za rady i za vlastní zkušenosti. Nějaký čas budu ještě naši Máňu zřejmě tahat po zahradě na ručníku...dokud bude ona sama mít zájem. Kdyby se zhoršily i přední tlapy, pak už není co řešit.
Terven
napsal(a):
Jako fakt? To jste čerpala odkud? U lidí je jednou z ne úplně vzácných příčin CMP prasklá cévka, většinou z důvodu vysokého tlaku - a neřekla bych, že pacient je většinou nezachranitelný.
To jsem čerpala z rodiny, kdy tenhle typ mrtvice měl můj strýc - v 48letech. Je to už drahně let a tehdy ani doktory nenapadlo, že by to mohlo být krvácení, tak léčili ,,běžně"- rozpouštěním. Když se začal ještě víc zhoršovat, napadlo je udělat mu CT...no už bylo dost pozdě. Byl ležák, totální mimoň. Viděla jsem ho 5 dnů po mrtvici a už bych to vidět nechtěla. Ale teta se tehdy moc snažila s ním rehabilitovat, několikery lázně a výsledek je ochrnutá pravá ruka, nohu tahá za sebou, nerozumí některým věcem, ale už se o sebe dokáže postarat takřka sám. Druhý případ byl náš soused naproti, ale tomu už bylo 70. Vyjel z baráku na kole a před naším spadnul. Vyběhli jsme s taťkou ho zvedat a už jsme viděli, že jen tak nespadnul, že je to mrtvice. Záchranka přijela sice brzo, ale do dvou dnů umřel, bylo to masivní krvácení, rodině ještě večer řekli, že se s tím nedá nic dělat. Ono se sice říká to: nerozčiluj se, prdne ti cévka, ale v naprosté většině je to uzávěra.

S.G.
napsal(a):
Šest týdnů není až zas tak závratná rychlost. U psa, který, dle krevních testů má jinak vše...ledviny, játra, srdce, plíce...nad očekávání v pořádku a který byl do poslední chvíle ve velmi dobré fyzické kondici, bylo (dle mého názoru) nasazení Prednisonu, zejména v tak vysokých dávkách a na tak dlouhou dobu zbytečné...Opravdu mě fascinuje, jak někteří lidé slepě věří jiným, jenom proto, že ti mají diplom. Práci veterinářů velmi obdivuji, vím, že záběr jejich znalostí, s ohledem na různou stavbu těla, u různých druhů zvířat, je obrovitánský... "I mistr tesař se ovšem někdy utne"
Opravdu mě fascinuje, jak někteří lidé slepě věří jiným, jenom proto, že ti mají diplom.
...no jo, ale stále pořád toho ví víc nebo se na lékaře obecně vybodnem a budem se léčit podle internetu?
Že má pes orgány vpořádku nemá při "poškození mozku" zase až takový význam, sama jistě tušíte, že pokud není vedení (mozek) je ostatní nepodstatné. Myslím, že se na doktorku zbytečně zlobíte, pravděpodobně dělá co může, ono bez dalších vyšetření toho mozku, jako se to dělá u lidí je to stále jen buď a nebo, zvířata nám neřeknou ,co kde a jak je bolí, to je na páníkovi, jak popíše situaci a jaké má vet zkušenosti. Představte kdyby doktorka ten Prednison nedala, nastalo by zlepšení nebo úplný opak? ....možná by mohlo být vše zase jinak, ale to je jen další spekulace a vy byste se na ní zlobila, že ho nedala....protože to píšou na internetu....že se dává.
Mě taky odešla nebožka v požehnaném věku 14 let z čista jasna,dá se říct z plného života, 3 epi záchvaty a bylo rozhodnuto(také pravděpodobně nejaká mozková příhoda)
lesnížínka
napsal(a):
To jsem čerpala z rodiny, kdy tenhle typ mrtvice měl můj strýc - v 48letech. Je to už drahně let a tehdy ani doktory nenapadlo, že by to mohlo být krvácení, tak léčili ,,běžně"- rozpouštěním. Když se začal ještě víc zhoršovat, napadlo je udělat mu CT...no už bylo dost pozdě. Byl ležák, totální mimoň. Viděla jsem ho 5 dnů po mrtvici a už bych to vidět nechtěla. Ale teta se tehdy moc snažila s ním rehabilitovat, několikery lázně a výsledek je ochrnutá pravá ruka, nohu tahá za sebou, nerozumí některým věcem, ale už se o sebe dokáže postarat takřka sám. Druhý případ byl náš soused naproti, ale tomu už bylo 70. Vyjel z baráku na kole a před naším spadnul. Vyběhli jsme s taťkou ho zvedat a už jsme viděli, že jen tak nespadnul, že je to mrtvice. Záchranka přijela sice brzo, ale do dvou dnů umřel, bylo to masivní krvácení, rodině ještě večer řekli, že se s tím nedá nic dělat. Ono se sice říká to: nerozčiluj se, prdne ti cévka, ale v naprosté většině je to uzávěra.
Před léty? Před jakými léty? CT je k dispozici řádově desetiletí, NMR jakbysmet. Při sebemenším podezření na CMP se právě dělá některá ze zobrazovacích metod, která to umí spolehlivě odlišit. Vy jste tam fakt medicínsky nějak mimo...
A jak "rozpouštět"? Jak je to dlouho cca? To si troufli jít do fibrinolýzy bez jasně stanovené dg?!
fikovnice
napsal(a):
Před léty? Před jakými léty? CT je k dispozici řádově desetiletí, NMR jakbysmet. Při sebemenším podezření na CMP se právě dělá některá ze zobrazovacích metod, která to umí spolehlivě odlišit. Vy jste tam fakt medicínsky nějak mimo...
A jak "rozpouštět"? Jak je to dlouho cca? To si troufli jít do fibrinolýzy bez jasně stanovené dg?!
Tentokrát my ne Okresní nemocnice Skalica, cca před 17lety. Tam nebylo podezření na CMP, do nemocnice ho přivezla záchranka s jasným ochrnutím pravé strany, už nemluvil. Oni léčili mrtvici, no po svém
fikovnice
napsal(a):
Po pravdě, prognosticky krvácivá CMP vychází dokonce lépe než ischemická CMP...
To ne Jani, to ti budu rozporovat. Krvácivou mají lidi, kteří mají špatné cévy, většinou cukrovkáři a pak ti s neléčeným vysokým tlakem(což byl strýc) A tam to pak praská dál a dál, než se to nějak podaří zastavit. Kdežto odsát či rozpustit trombus, pokud se pacient dostane do nemocnice včas(nemá mrtvici třeba ve spánku, či sám doma) je v dnešní době už pomněrně snadné.

"U psa, který, dle krevních testů má jinak vše...ledviny, játra, srdce, plíce...nad očekávání v pořádku"
jenom trošku reality(omlouvám se za opakování) - můj pes měl také, dle krve, srdce OK...v reálu to bylo KO
a svaly tály jako jarní sníh
lesnížínka
napsal(a):
To ne Jani, to ti budu rozporovat. Krvácivou mají lidi, kteří mají špatné cévy, většinou cukrovkáři a pak ti s neléčeným vysokým tlakem(což byl strýc) A tam to pak praská dál a dál, než se to nějak podaří zastavit. Kdežto odsát či rozpustit trombus, pokud se pacient dostane do nemocnice včas(nemá mrtvici třeba ve spánku, či sám doma) je v dnešní době už pomněrně snadné.
Rady, ne není to snadné. Ani trochu! Víš vlastně, jak se to dělá?? Snadné to není dokonce ani tehdy, pokud se to časově vejde do těch proklamovaných 4 hodin od uzávěru... Ono mj. velmi velmi záleží, která tepna se ucpe. Ale velmi často je to nějaká hlavní, např. A1 (ale nechci tu zabíhat do zbytečných podrobností).
Btw. ischemický iktus vzniká také u "špatných" cév, nemusí jít jen o urvaný trombus, který střelil do mozku. Je to prostě obturace (uzávěr) na základě aterosklerózy a ta vzniká jak u diabetiků, tak u hypertoniků.
Věř mi, že mi opravdu můžeš věřit.
fikovnice
napsal(a):
Rady, ne není to snadné. Ani trochu! Víš vlastně, jak se to dělá?? Snadné to není dokonce ani tehdy, pokud se to časově vejde do těch proklamovaných 4 hodin od uzávěru... Ono mj. velmi velmi záleží, která tepna se ucpe. Ale velmi často je to nějaká hlavní, např. A1 (ale nechci tu zabíhat do zbytečných podrobností).
Btw. ischemický iktus vzniká také u "špatných" cév, nemusí jít jen o urvaný trombus, který střelil do mozku. Je to prostě obturace (uzávěr) na základě aterosklerózy a ta vzniká jak u diabetiků, tak u hypertoniků.
Edit: K tomu, že to není snadné ani, když se to stihne do 4 hodin od uzávěru tepny podotýkám, že mám velmi bolestivou osobní zkušenost... A uzávěr "hlavní tepny"...prostě to by se snad muselo stát na sále, aby ta pomoc byla okamžitá, tak snad tehdy by to pomohlo.
A i kdybych tu tragickou osobní zkušenost neměla ("heleďte, my Vám víc pomoct nemůžeme; jestli můžete, zajistěte si trombolýzu na jiném pracovišti sama"), tak si za tím výše napsaným budu stát.
fikovnice
napsal(a):
Trombolýza, u které se kapačkou podávají do žíly látky rozpouštějící sraženiny(co na tom není snadné?) a trobektomie, kdy se tromb mechanicky odstraňuje, což se zatím u mozku moc nedělá...
lesnížínka
napsal(a):
Trombolýza, u které se kapačkou podávají do žíly látky rozpouštějící sraženiny(co na tom není snadné?) a trobektomie, kdy se tromb mechanicky odstraňuje, což se zatím u mozku moc nedělá...
Trombektomie se dělá, a není to nějaká extra novinka. Pravda, samozřejmě tam, kde je iktové centrum, kde je schopný radiolog, atd. Ale iktových center už je hodně.
Stran trombolýzy - v čem je problém: Ano, je to lék, který se podává i.v. (i.v.? někdy i.a.). Ale současná trombolytika jsou takové "kanóny", že sice třeba nerozpustí trombus, ale způsobí krvácení do mozku z jiné cévy (poměrně častý NÚ). A to samozřejmě nemluvím o dalších krvácivých projevech - v podstatě odkudkoli...
lesnížínka
napsal(a):
Představujete si to jako Hurvínek válku. Kdyby to bylo tak jednoduché - tj. pustit něco do žíly a hotovo, nebylo by třeba žádných iktových center, zvládli by to v kterýmkoli malým špitále.
Jak píše fíkovnice, trombus se nerozpustí tak snadno a nelze pacienta naředit tak, aby vykrvácel odjinud. Další problém je, že se mohou objevovat časné komplikace, ti lidi můžou kardiopulmonálně selhávat apod. Je to celkem věda a hodně pacientů bohužel doplatí na to, že se včas nedostanou na správné pracoviště.
Terven
napsal(a):
Představujete si to jako Hurvínek válku. Kdyby to bylo tak jednoduché - tj. pustit něco do žíly a hotovo, nebylo by třeba žádných iktových center, zvládli by to v kterýmkoli malým špitále.
Jak píše fíkovnice, trombus se nerozpustí tak snadno a nelze pacienta naředit tak, aby vykrvácel odjinud. Další problém je, že se mohou objevovat časné komplikace, ti lidi můžou kardiopulmonálně selhávat apod. Je to celkem věda a hodně pacientů bohužel doplatí na to, že se včas nedostanou na správné pracoviště.
Souhlasím + bohužel (a týkalo se to mé nejbližší osoby), i když se ten časový limit splní, zaručeno není vůbec nic. Zkoušela se jak trombolýza, tak mechanická trombektomie...efekt NULA!
lesnížínka
napsal(a):
Ještě jedno edit: Rady, Ty víš, že máš nesrovnatelně víc zkušeností se psy než já. Já jsem víc kočkařka (i když pesanů jsme už tedy také měli fůru). Ale troufám si říct, že medicíně zas o trochu víc rozumím já , a to jsem si vědoma, že nelze tu humánní vždy napasovat na veterinární. Nechci Tě urazit, nechci Tě ponížit (nejsem ten typ), jen mi někdy Tvé rady nepřijdou dobré... Doufám, že to tak vezmeš!
fikovnice
napsal(a):
Ještě jedno edit: Rady, Ty víš, že máš nesrovnatelně víc zkušeností se psy než já. Já jsem víc kočkařka (i když pesanů jsme už tedy také měli fůru). Ale troufám si říct, že medicíně zas o trochu víc rozumím já , a to jsem si vědoma, že nelze tu humánní vždy napasovat na veterinární. Nechci Tě urazit, nechci Tě ponížit (nejsem ten typ), jen mi někdy Tvé rady nepřijdou dobré... Doufám, že to tak vezmeš!
Ne, neberu si to, ty máš i víc zkušeností z léčení koček než já. Jen k tomu, co psala i Terven. Ne, nepředstavuju si to jak Hurvínek válku, každé léčení, ba každé léky mají svá proti. Ale prosím vás, iktová centra jsou tu pár let, u nás doslova pár, do té doby u nás mrtvice léčily běžné nemocnice a jak to vypadalo, jsem už popsala.
lesnížínka
napsal(a):
Ne, neberu si to, ty máš i víc zkušeností z léčení koček než já. Jen k tomu, co psala i Terven. Ne, nepředstavuju si to jak Hurvínek válku, každé léčení, ba každé léky mají svá proti. Ale prosím vás, iktová centra jsou tu pár let, u nás doslova pár, do té doby u nás mrtvice léčily běžné nemocnice a jak to vypadalo, jsem už popsala.
Tak já si též pamatuji hrozivé umírání mé babičky, kterou po iktu prostě položili na internu a tam umírala, přičemž intelekt (jak to tak bývá) zasažen nebyl. Bývala pokálená, bylo to sice už po revoluci, ale v r. 90. Strašlivá nemoc, srovnatelná pro mě s onkologickými nemocemi!!! Zaplaťbánbůh, že se to někam posunulo, ale pořád vnímám iktus jako opravdovou hrůzu!
fikovnice
napsal(a):
Tak já si též pamatuji hrozivé umírání mé babičky, kterou po iktu prostě položili na internu a tam umírala, přičemž intelekt (jak to tak bývá) zasažen nebyl. Bývala pokálená, bylo to sice už po revoluci, ale v r. 90. Strašlivá nemoc, srovnatelná pro mě s onkologickými nemocemi!!! Zaplaťbánbůh, že se to někam posunulo, ale pořád vnímám iktus jako opravdovou hrůzu!
nezbývá mi než souhlasit, zažila jsem si to stejné s matkou, umírala takto půl roku. Bylo to před 20 lety a péče v nemocnici žádná, skončila na LDN. Modlila jsem se aby se už její trápení ukončilo. Nikomu takové zážitky nepřeji.
GAELLE
napsal(a):
nezbývá mi než souhlasit, zažila jsem si to stejné s matkou, umírala takto půl roku. Bylo to před 20 lety a péče v nemocnici žádná, skončila na LDN. Modlila jsem se aby se už její trápení ukončilo. Nikomu takové zážitky nepřeji.
Také opět souhlasím. My máme v rodině zátěž na tuto hrůzu...a však Ty víš, kdo mi na iktus umřel...(kromě babičky) .
I proto vím, jak strašná je to nemoc - a i dnes je letalita vysoká, a když člověk přežije, tak málokdy bez následků (hemiparéza úplná či částečná je typická).