Roxi

XXX.XXX.223.248
Dobrý den,
chtěla bych porovnat nazory na jednu věc. Chtěla jsem si vzít psa z útulku. Mám velkou zahradu ve velmi klidné lokalitě, spoustu zvířat nadohled a doma téměř neustále někdo je, takže celkem "lukrativní" nabídka. Ale pak jsem narazila. Psa, o kterého jsem měla zájem, mi paní doktorka odmítla se slovy, že teda "jejich" psy na ven nedávají...
Jakože cože? Takže když chci psa z útulku, tak mu mám koupit kartáček na zuby, tři pyžámka a nejlépe ještě lak na nechty, páč bude se mnou nejspíš spát i v ložnici?! To už jsme na tom tak špatně, že psům nesmíme dopřát ani volný pohyb po zahradě? Ještě dlouho jsem zírala na telefon s otevřenou pusou, páč to mi hlava nebere-
takže když budete chtít psa z útulku přátelé, tak pouze do betonu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Který útulek to je?
No vidíte a já mám k adopci fenu, mix ovčáka, která je z romské osady, kde si žila svým životem a rodila štěňata jak na bežícím páse, páč tam se hárání neřeší a kdo jde kolem, ten si vrzne. Takový pes je zvyklý se pohybovat naprosto volně a k snědku má to, co si uloví. A takoví psi jsou naprosto skvělí šplhači a skákači přes cokoliv, co se jim v osadě postaví do cesty.
U feny je výslovně uvedené, že Její jedinou vadou je, že je schopna přelézt či přeskočit jakýkoliv plot, proto je nutné ji v nepřítomnosti člověka zavřít buď do domu nebo do opravdu dobře zabezpečeného kotce (na obojí je zvyklá).
Ozval se mi zájemce, který v mejlu mimo spousty jiného uvedl, že Psi u nás vždy měli k dispozici celou plochu zahrady, takže i když nikdo z rodiny zrovna nebyl doma, nebyli zavíráni do kotce a mohli volně běhat., dále potom, že Mimo zahradu byli psi také zvyklí chodit k nám domů na "návštěvu". Většinou na večer jsme je pustili do obýváku, kde měli svoje místo a trávili s námi čas. Před spaním byli zase vypuštěni do zahrady, kde měli svoji boudu. a taky, že Vypadá velice aktivně a myslím si, že by byla ideální společnicí jak do zahrady, tak i na výlety a procházky.
Přijde Vám to normální? Mě po pravdě úplně ne. A jestli Vaše velmi lukrativní nabídka vypadala stejně, vůbec se nedivím, že Vám psa nedali. Z mé praxe je totiž největší problém v tom, že zájemci odmítají respektovat to, jaké podmínky pro daného psa hledáme. Inzeráty čtou jedním okem a pak se diví, že podmínkám nevyhovují.
Uvědomte si prosím, že ne Vy, ale MY toho psa známe nejlépe a MY víme, co konkrétní pes potřebuje. Kor když je to nějaký domácí útulek, který nemá psy po desítkách v kotcích, ale piplají si ty psy u sebe doma.
A to říkám jako člověk, který má v adopci x venkovních psů, takže ne, v tomhle to opravdu není.
Roxi

XXX.XXX.223.248
docčasky de de, později jsem si přečetla, že umisťují pouze do domu, ale kurňa PROČ? a je jedno jestli starej, mladej, malej velkej...
Roxi
napsal(a):
docčasky de de, později jsem si přečetla, že umisťují pouze do domu, ale kurňa PROČ? a je jedno jestli starej, mladej, malej velkej...
Protože chtěj, aby měl kontakt s rodinou a nebyl někde vystrčenej sám na zahradě. Pokud se vám jejich podmínky nelíbí, tak není nic lehčího, než si vybrat psa jinde

Roxi
napsal(a):
vždyť to tam píší:
"Chci pejska na hlídání na zahradu, spát bude venku v kotci, do bytu nesmí.
Pes je zvíře smečkové a sám na zahradě strádá. Naše svěřence nevydáme do adopce na zahradu, ale pouze jako právoplatné členy rodiny. Jestli chcete hlídací zařízení, pořiďte si alarm."

Aha, tak si o nich nejdřív něco přečtu:
"Pejskům vybíráme nové domovy opravdu důkladně a žádný z našich svěřenců nebude umístěn ven do kotce nebo jen na zahradu, ale pouze jako právoplatný člen rodiny."
Tak je to jejich právo, že.. trochu nesmyslné, takto plošně.. ale jejich politika.

napsal(a):
vždyť to tam píší:
"Chci pejska na hlídání na zahradu, spát bude venku v kotci, do bytu nesmí.
Pes je zvíře smečkové a sám na zahradě strádá. Naše svěřence nevydáme do adopce na zahradu, ale pouze jako právoplatné členy rodiny. Jestli chcete hlídací zařízení, pořiďte si alarm."
Naše právoplatná členka rodiny relativně donedávna vůbec nechodila dovnitř. Nechtěla. A přitom je součást rodiny... prostě to tak má (měla, na stáří už dovnitř občas jde, usušit se od deště, sněhu,...).
Roxi

XXX.XXX.223.248
nejde jen o tuto skupinu, je jich víc a nejsou to jen psi,ale i kočky - mně jde o základní věc: PROČ mají tuhle podmínku, pes je zvíře a nechce 8 hodin čumět na dveře, kdy přijde páníček - nebo mi chcete opět oponovat, že to tak není, že lidi, co vlastní psy v bytě, vlastně ani nechodí do práce, ale neustále se věnují bla bla bla? Můj pes je parťák i když běhá na zahradě, tak v čem je problém? že mu nečtu pohádky? To štěně, které jsem si vyhlédla byl velký chlupáč, který dosud žil v paneláku...
no nic - díky za názory - víc nepotřebuju:-)

napsal(a):
Naše právoplatná členka rodiny relativně donedávna vůbec nechodila dovnitř. Nechtěla. A přitom je součást rodiny... prostě to tak má (měla, na stáří už dovnitř občas jde, usušit se od deště, sněhu,...).
nechtěla....takže mohla, ale nechtěla....
tak to má nemálo psů
a tak to je v pořádku (tedy pokud za tím nechtěním je svobodná vůle psa a ne naučené chování nepouštěním štěněte domů, třeba půl roku, rok....)
ze strany dočasky bych to četla jako prevenci
proto paušálně

"nechce 8 hodin čumět na dveře, kdy přijde páníček "
proč by čuměli, lepší a přirozenější bude spánek

napsal(a):
nechtěla....takže mohla, ale nechtěla....
tak to má nemálo psů
a tak to je v pořádku (tedy pokud za tím nechtěním je svobodná vůle psa a ne naučené chování nepouštěním štěněte domů, třeba půl roku, rok....)
ze strany dočasky bych to četla jako prevenci
proto paušálně
Svobodná vůle. Často nás mrzelo, že nechce dovnitř...

Roxi
napsal(a):
nejde jen o tuto skupinu, je jich víc a nejsou to jen psi,ale i kočky - mně jde o základní věc: PROČ mají tuhle podmínku, pes je zvíře a nechce 8 hodin čumět na dveře, kdy přijde páníček - nebo mi chcete opět oponovat, že to tak není, že lidi, co vlastní psy v bytě, vlastně ani nechodí do práce, ale neustále se věnují bla bla bla? Můj pes je parťák i když běhá na zahradě, tak v čem je problém? že mu nečtu pohádky? To štěně, které jsem si vyhlédla byl velký chlupáč, který dosud žil v paneláku...
To štěně, které jsem si vyhlédla byl velký chlupáč, který dosud žil v paneláku...
Tak to by si asi dost těžko zvykal na to, že nesmí do domu... Ideální je kombinace - dům a zahrada...
Roxi
napsal(a):
Proč? Protože je to jejich volba. Je to jejich zachráněný pes a jejich představa o tom, kde by ten pes měl bydlet. Stejně jako chovatel si může rozhodnout, do jakých podmínek štěně dá nebo nedá, tak se může rozhodnout i útulek, který je v tu chvíli majitelem psa. Stejně se může rozhodnout i někdo, kdo se třeba psa z nějakého důvodu zbavuje. A Vy to buď budete respektovat a nebo ne.
A ještě když to na stránkách opakovaně píšou, tak to je vtip. Na takové telefonáty i já vždy zírám s otevřenou hubou a říkám si: Proč? PROČ sakra ztrácíte svůj i můj čas, když nechcete respektovat uvedené podmínky??
Takoví zájemci mi už od začátku říkají, že je nezajímá můj názor, že mě nehodlají respektovat a že chtějí jen toho psa za tisícovku a víc se o ně nemám starat. A já mám takovým lidem svěřit mnou vypiplaného psa? Ne, takhle to vážně nefunguje.

V adopční smlouvě je:
"Zvíře nebude trvale či dočasně drženo v omezeném prostoru /kotec či
obdobný prostor/, Zvíře nebude trvale či dočasně uvázáno;
Zvíře bude mít dostatečnou a pravidelnou možnost pobytu a vycházek
v rozsahu odpovídajícím potřebám Zvířete."
Ani dočasně?
Další podmínka, kastrace:
"štěňata – psi nejpozději po dovršení 1 roku, fenky po prvním hárání a
nejpozději však po dovršení 1 roku
dospělí jedinci vždy v termínu po dohodě s Předávajícím"
a
"Osvojitel se zavazuje umožnit Předávajícímu provádění kontrol Zvířete, a to kdykoliv i bez
předchozího upozornění....." jakož i na vyžádání kdykoli poskytnout fotodokumentaci....
Nebo jim to Zvíře budu muset vrátit.
A protože s těmito podmínkami nesouhlasím, tak si tam psa nevezmu.
Jsou jejich, no, co já s tím, jdu dál.
Někteří zájemci jsou ale fakt zajímaví :-)
Zkuste se podívat v jiném útulku, často narážím i na nabídky adopcí, kde je v popisku, že při dostatečné péči a vyžití by byl vhodný i jako výhradně venkovní. Já osobně tedy nejsem zastáncem toho mít psa jen venku, jen na to čas od času narazím. Už jsem tu jednou psala... Když nám začátkem roku zemřel pejsek, koukala jsem hodně po útulcích a spolcích. A taky jsem narazila. Vzhledem k tomu, že máme 2 malé děti, chtěla jsem raději štěně či mladšího psa. No a když jsem si chtěla vzít jedno ze štěňat, které byli v nabídce už několik týdnů bez zájemců, dozvěděla jsem se, že pejska do rodiny s malým dítětem nedají. Jelikož si prý takový zájemci evidentně neuvědomují, že by neměli na psa vůbec čas... Tak jsem jim slušně odpověděla, že moc nechápu jaký je rozdíl v tom, jestli si psa vezme mladý pár, který chodí do práce (tudíž pes bude často sám doma) a mezi maminkou na mateřské, která bude mít naopak na výchovu štěňete spoustu času, jelikož je tu i manžel a babičky, které děti pohlídají a že ten mladý pár nejspíš s pořízením dětí taky nebude čekat 15 let, až pejsek zemře. Že mě to mrzí, jelikož děti, domácnost i pes jde skloubit dohromady, když se chce. A tak, aby nikdo nebyl zanedbáván. No a nedočkala jsem se už ani žádné reakce... Nu, což, tak ať si psíky nechají 🤷🏼♀️ Co vím, byli tam další 2 měsíce, než si je někdo adoptoval (ještě před Covidem, teď by asi zmizli hned). Nakonec máme vlivem osudu/veliké náhody štěndo z CHS, a musím říct, že je to naopak paráda. Štěně můžu celý den průběžně vychovávat, když manžel dorazí z práce, jdu s ním ještě na procházku sama bez dětí, chodíme na cvičák a naopak mám na vše fůru času 🙂 Jediné co je do budoucna nevýhoda, že nebude tak zvyklý na samotu, až půjdu do práce, ale i na tom pracujeme.
A ještě dodám, že jsem narazila i na věty typu: do rodiny s malými dětmi pejsek nepůjde, není to plyšák na hraní. Opět rovnou odsouzení všech rodin s dětmi 🤷🏼♀️ Chápu, že takový nezodpovědní rodiče jsou, ale proč rovnou všechny bez bližšího poznání vyřadit? Jo no, jsou to jejich podmínky, můžu kouknout jinde, ale zamrzelo mě to kolikrát.

Za cizí peníze se povyšují na bohy.....( impact a ty, co to děljí za své vyjímám )
Tak matky s malými dětmi jsou kapitola sama o sobě. To je snad ještě horší, jak lidi, co chtěj byťáka na zahradu.
Majko neuražte se. Já jen, že jste to tak naťukla.
Nabídnu Vám druhý pohled na věc. Nedávno jsem měla k adopci pár naprosto nádherných štěňátek. Když jsem je vyvěsila na FB s informací, že už jsou teda k adopci a napsala jsem, že budeme vybírat rodiny bez dětí předškolního věku, snesla se na mě doslova smršť matek dětí předškolního věku a všechny mi začaly nadávat, co si to dovolujeme jako. Neuvěřitelný. Žádná z nich neměla zájem o adopci, ale všechny musely jak fúrie kolektivně naběhnout a lynčovat naše rozhodnutí. Ono ať chcete nebo ne, tak už tohle člověka tak nějak k této skupině zájemců přednasere. Když se do toho přidá zkušenost, kdy jsou půlroční štěňata permanentně v inzerci, že má dítě alergii, že štěně kouše dítě, že štěně dítěti bere hračky a blá blá blá, tak přednasranost k matkám malých dětí poněkud graduje.. Tomu se prostě časem a zkušenostmi těžko ubráníte.. Pomyslnou třešničku na dortu tomu nasadí čerstvé maminky, které neustále dokola řeší to, jak naučit dítě se dobře chovat ke psovi, aby ho netahala za uši, aby ho neštípalo, aby do něj semtam (záměrně) nekoplo. Nepodezřívám děti z úmyslu, jsou to děti. Ale tohle prostě pro štěně, který jste vytáhli někde ze sra ček, opravdu nechcete..
No a k věci - proč nechceme dávat štěňata k dětem předškolního věku. Pominu rovnou takový to klasický ala hračka pro děti. Tak ať matky říkají, co chtějí, pořád je pro ně to malé dítě absolutní priorita. Ať se děje cokoliv, bude dítě na prvním místě a štěně bude až to druhé. Dítěti se ukojí potřeby hned, štěně počká. A tohle já třeba pro naše štěňata nechci. Už tak toho mají ve svém párměsíčním životě hodně za sebou a já nechci, aby byli zase na druhé, třetí nebo páté koleji. Chci pro ně domov, kde budou oni středobodem a budou primárním zájmem svého majitele.
Je to jako s pořízením druhého člena rodiny. Ať je to pes k dítěti nebo dítě ke psovi. Ten první už by měl být poslušný a slušně vychovaný a pak až přidat toho dalšího. A je jedno, jestli je to tak a nebo naopak.

plně souhlasím s impact
Impact, výše uvedené důvody chápu a jsou logické, navíc je opravdu mnoho matek, které chtějí pejska jen jako doplněk ke kočárku či na hraní k dětem. Takže v tomto ohledu rozumím. A moc dobře znám i ty, které vykřikují: Já jsem matka, kdo je víc! 😀🤦🏻♀️ Prakticky od narození naše děti vedeme k tomu, jak se chovat ke zvířatům. Ano, je to takřka o nepřetržitém hlídání a vysvětlování. Samozřejmě, parkrát se stalo, že malá zatáhla psa za ucho, nicméně obě rychle pochopily, že to se pejskovi nesmí dělat. První dítě se narodilo, když byly našemu pesanovi 3 roky. Do té doby nikdy mimino zblízka neviděl. Bylo to naprosto bezproblémové soužití, které trvalo dalších 4 a půl roku. Poslední rok se přidalo druhé dítě. Byli to úžasní parťáci. Pak zemřel a já cítila hroznou prázdnotu a věděla jsem, že to dalších x let bez pejska nevydržím, starší dcera to též těžce nesla. Bohužel, doufala jsem, že s námi
bude mnohem déle 😥 A teď babo raď, brát si dospělého pejska bych se k malým dětem neodvážila, na to nemám odvahu. A se štěňátky pak člověk taky narazil. Říkala jsem si, že teď budu doma ještě přes rok, že je to ideální doba pro pořízení štěnda, kterému se budu moci více věnovat. A uznávám, opravdu se za celý den ani vteřinu nenudím, je to jako mít třetí dítě 😀 Ale musím dodat, že trvalo asi měsíc, než si to krásně sedlo, teď už je to více méně v poklidu. Přijde mi krásné, že děti odmalička vyrůstají se psím parťákem a on s nimi. Každopádně děkuji za objasnění Vašeho postoje, víte, kdyby mi takto odpověděli i v tom zmiňovaném útulku, vzala bych to v pohodě. Oni se ani neobtěžovali reagovat. Přeji hodně štěstí s hledáním těch pravých paníků 🍀
Ono je sice super, že jste zrovna takový typ matky, ale... Jste výjimkou. Opravdu. Mrtě matek chce pejska teď hned a pro děti a nemají (na rozdíl ode mě) lautr představu, o čem je vychovávat štěně u malého dítěte. Nebavíme se tady o skalních pejskařích, co pejskama žijí. A pokud dostanu do mejlu matku dvou dětí předškolního věku a zájemce bez dětí nebo s dětmi třeba osm devět a výš, tak mám naprosto jasno.
Nebudu prostě sama v sobě neustále psychařit, jestli je to zrovna ta matka, která to zvládne a nebo jestli budu mít štěně za tři týdny zpátky. Možná jsou kolegové, kterým je to jedno a berou to stylem příjem výdej a hlavně nasolte vysoký adopční poplatek. Ale u lidí, kteří to berou zodpovědně, je to neskutečný nápor na nervy. Nápor, který se opakuje permanentně dokola, protože to není jedno štěně. To jsou třeba desítky štěňat a neustále musíte procházet stresem. Pokud si ho můžu odlifrovat odmítnutím rodiny s malými dětmi, je mi líto, ale s nejvyšší pravděpodobností to udělám.. Chráním tím tak sama sebe a svůj syndrom vyhoření. Protože v momentě, kdy se mi pár takových štěňat vrátí (a to, že jsou matky s malými dětmi nejvíc riziková skupina, je prostě bez debaty), začnu o sobě pochybovat a jsem na nejlepší cestě se vším seknout..
A ad ta odpověď z útulku.. Někdy už na to prostě nemáte energii. Navíc platí zlaté pravidlo, že čím víc s těmi lidmi diskutujete, tím víc chtějí diskutovat oni s vámi a chtějí vaše rozhodnutí zvrátit. Zacyklíte se v diskuzi a už to jede. S jedním zájemcem, se druhým, s pátým, s desátým či padesátým...
Na to máme zoufale, ale opravdu zoufale málo času..
A i když to vysvětlovat zkusíte (já mám vždycky takový období, kdy se zabejčím a zkouším to ), tak možná tak 1/4 lidí to pochopí a aspoň slušně psovi popřeje štěstí do budoucna. Další 1/4 neodpoví vůbec. A ta druhá polovina Vás zjebe jak psa. Normálně si na Vás otevřou hubu, ať se tím psem třeba udávíte. Posledně mi nějaká zájemkyně (taky malý děti) napsala, že mi do života přeje víc takových de bilů, jako je ona (doslovný přepis...).
Takže vy (jako zájemci) máte třeba nějaký pohled na věc. My, jako pracovníci útulků, máme ale zase pohled jiný, no...
Imho někdy do konce srpna budu nabízet do adopce DEVĚT štěňat. Už teď mám žaludeční neurózu z toho, co mě zase čeká... Z toho, kolik zájemců budu muset odmítnout, protože štěňat je prostě jenom devět. A z toho, kolik z těch odmítnutých zájemců nás potahá po fejsbuku...

To jsou božani 🌹 Povíte něco o nich? Copa je to za mix?
kololol123

XXX.XXX.96.72
Huskyjanina
napsal(a):
Protože chtěj, aby měl kontakt s rodinou a nebyl někde vystrčenej sám na zahradě. Pokud se vám jejich podmínky nelíbí, tak není nic lehčího, než si vybrat psa jinde
potom se ale nedivte,že si radeji lidé koupí psa z kdejaké množírny,vše probehne vklidu,nikdo kupujiciho neotravuje návstevami,kontrolami,nekladou si nesmyslne podminky,co muzete a nemusite se psem....jednou si psa vemu a je muj,utulkáři a dočasky mužou byt radi ze pes má rodinu.krom toho ani jeden to zadarmo nedela a adopčni poplatek 4-5000 kc to se vam zda normalni?ale kdyz nekdo koupi stene z 3500,tak uz rvete že podporuje množku
Ještě tři.
Všichni jsou z osad na Slovensku, už to pomalu mění zuby. Lautr vořeši. Co z toho vyroste, to ví jen Bůh. Ta ČB fenka by se dala z fleku střelit jako borderka za deset na bazoši. Ti dva ČB bráchové a trochou štěstí taky. Pak samozřejmě zlomit simku a dělat, že neexistuju. Tady je hnědobílá fenka s brýlemi. Škoda, že už sardullah fenu má, tu bych jí hned nacpala. Je taková medvídkoidní, i ten její HB brácha v komentu výše. Ten je božan. Hroznej kliďas, ale jako pořádek si udělá. Stačí mu se rozhlédnout a všechny štěňata sedí poslušně na zadku. Přirozenej vůdce.
Tady ten hladkej pejsek s ponožkama je brutální parach, ten už má teda zájemce a já se modlím, aby šel co nejdřív. Protože co ten se navymýšlí ptákovin, to by jednomu vlasy slezly. Ta hnědá hladká fenka je typická "menšina". Hubu to nezavře, jak je den dlouhej.
A ti dva na červené dece, to jsou takový rukavice, akorát do dlaně. Těžko říct, co tam bude kolovat. Nějaká čibaba, pinč, kryska? Asi...

Potřebuji toho ponožkového. On to říká.

Já medvídka...

napsal(a):
Já medvídka...
Se k Vám nehodí. Dostanete toho, co vymýšlí blbosti :-)
Tak jako přemýšlím, kolik je mezi námi psů, kam se vejdou, kolik jich kdo má, že je 9 kousků zamluveno už .. hned.. a i nenarození psi mají pořadníky.
HankaNO

XXX.XXX.245.153
Impact: Toto téma mě zaujalo, protože jsem právě ve fázi, kdy se připravuji na to, že ke své 18 měsíční feně NO (s PP) pořídím nějakého parťáka na hraní, její velikosti, stáři 2-5 let. Na velkou zahradu, se zateplenou boudou, od jara do podzimu jsme skoro pořád venku, procházky samozřejmostí. Máme šestiletá dvojčata, která od narození vyrůstala se psy a jsou vedeny k úctě ke všemu živému. Jsem tedy nevhodný kandidát a hledat jinde než v útulcích a dočaskách? Chápu, že chcete, aby se měl pes co nejlíp, chápu vysoké adopční poplatky, ale nechápu, proč psovi zavřít dveře od domova s tím, že zájemce nenabízí úplně TOP podmínky dle Vašich představ, vždyť i ty "NETOP" podmínky můžou být přece tisíckrát lepší, než kotec v útulku a pocit, že nikomu nepatří... Já zase myslím, že psovi je lépe venku, pokud se mu pán věnuje, ověřeno vlastní zkušeností.
Majka1810
napsal(a):
A ještě dodám, že jsem narazila i na věty typu: do rodiny s malými dětmi pejsek nepůjde, není to plyšák na hraní. Opět rovnou odsouzení všech rodin s dětmi 🤷🏼♀️ Chápu, že takový nezodpovědní rodiče jsou, ale proč rovnou všechny bez bližšího poznání vyřadit? Jo no, jsou to jejich podmínky, můžu kouknout jinde, ale zamrzelo mě to kolikrát.
Já čekala několik let, až budu na mateřské, abych si mohla koupit štěně. Měli jsme ho cca měsíc před porodem druhého syna. Byl to kluk a malý a tak mi spával na břiše, když jsem odpočívala. Spokojený, jak želva.
A navíc jsme bydleli v přízemí, tak se štěndo krásně venčilo. Prostě ideální podmínky.

impact
napsal(a):
Ten za mnou pořád chodí. Sedne si přede mě a kouká. Nech si mě.
On udělá jenom hmmmfffff a všechny štěňata jsou v lati.
Přesně můj typ...
Teda pan pes by mimino nedal,to by mi neodpustil,ale jako...o tom božanovi se mi bude zdát

napsal(a):
Se k Vám nehodí. Dostanete toho, co vymýšlí blbosti :-)
Tak jako přemýšlím, kolik je mezi námi psů, kam se vejdou, kolik jich kdo má, že je 9 kousků zamluveno už .. hned.. a i nenarození psi mají pořadníky.
Hodí,jako pr.del na hrnec. Rozvážné větší zvířátko, kliďas a pohodář (aspoň takhle si ho představuju). Mám radši vláčné psy 😉
HankaNO
napsal(a):
Impact: Toto téma mě zaujalo, protože jsem právě ve fázi, kdy se připravuji na to, že ke své 18 měsíční feně NO (s PP) pořídím nějakého parťáka na hraní, její velikosti, stáři 2-5 let. Na velkou zahradu, se zateplenou boudou, od jara do podzimu jsme skoro pořád venku, procházky samozřejmostí. Máme šestiletá dvojčata, která od narození vyrůstala se psy a jsou vedeny k úctě ke všemu živému. Jsem tedy nevhodný kandidát a hledat jinde než v útulcích a dočaskách? Chápu, že chcete, aby se měl pes co nejlíp, chápu vysoké adopční poplatky, ale nechápu, proč psovi zavřít dveře od domova s tím, že zájemce nenabízí úplně TOP podmínky dle Vašich představ, vždyť i ty "NETOP" podmínky můžou být přece tisíckrát lepší, než kotec v útulku a pocit, že nikomu nepatří... Já zase myslím, že psovi je lépe venku, pokud se mu pán věnuje, ověřeno vlastní zkušeností.
Já neříkám, že je kdokoliv nevhodný kandidát. Říkám jen - čtěte podmínky konkrétní organizace a u konkrétního psa. A respektujte je. Už jsem psala nahoře - mám x psů v adopci, co jsou čistě venkovní. Ale pokud nechci dát nějakého psa na ven, mám pro to svoje důvody a chci, aby to zájemci respektovali. A ne, aby mě pak tahali po diskuzích, že jsem jim nedala ven psa, u kterého je napsané, že ho nedám ven.
Srovnání top nebo netop podmínek je asi bezpředmětné. Já mám psy doma, mám teda dva venkovní kotce, ale psi jsou normálně pouštění na dvůr, do baráku, chodí na procházky se mnou a s venčiteli a ano, samozřejmě jim v rodině bude lépe. Ale rozhodně nijak zásadně netrpí a než dát psa do podmínek, o kterých nejsem přesvědčena, že jsou top, radši si ho další měsíc nechám doma, než mu ty top podmínky najdu.
Když budu jednou donucena dávat psy do podmínek, které nepovažuji za top pro toho konkrétního jedince, tak přestanu zachraňovat. Protože já prostě nepůjdu přes svoje přesvědčení. Nepůjdu přes svoje svědomí, protože bych to prostě nezvládla.
HankaNO

XXX.XXX.245.153
impact
napsal(a):
Já neříkám, že je kdokoliv nevhodný kandidát. Říkám jen - čtěte podmínky konkrétní organizace a u konkrétního psa. A respektujte je. Už jsem psala nahoře - mám x psů v adopci, co jsou čistě venkovní. Ale pokud nechci dát nějakého psa na ven, mám pro to svoje důvody a chci, aby to zájemci respektovali. A ne, aby mě pak tahali po diskuzích, že jsem jim nedala ven psa, u kterého je napsané, že ho nedám ven.
Srovnání top nebo netop podmínek je asi bezpředmětné. Já mám psy doma, mám teda dva venkovní kotce, ale psi jsou normálně pouštění na dvůr, do baráku, chodí na procházky se mnou a s venčiteli a ano, samozřejmě jim v rodině bude lépe. Ale rozhodně nijak zásadně netrpí a než dát psa do podmínek, o kterých nejsem přesvědčena, že jsou top, radši si ho další měsíc nechám doma, než mu ty top podmínky najdu.
Když budu jednou donucena dávat psy do podmínek, které nepovažuji za top pro toho konkrétního jedince, tak přestanu zachraňovat. Protože já prostě nepůjdu přes svoje přesvědčení. Nepůjdu přes svoje svědomí, protože bych to prostě nezvládla.
Děkuji za odpověď, chápu Vás. Samozřejmě má každý člověk svůj názor a nechci se jakkoliv pouštět do polemiky s člověkem, který tuto "práci" dělá a zná stovky příběhů, já mám koule jen na to, abych dala domov a lásku jednomu z těch bolavých srdcí. Klobouk dolů před Vaší prací Až bude pořízení psa aktuální, třebe se ozvu Držím palce!
Myslím, že u nás psi úplně netrpí. Sranda u bazénu.
Moc jsem teda nefotila, protože mám docela drahej telefon a bála jsem se, že mi ho utopí.
sisi58
napsal(a):
Já čekala několik let, až budu na mateřské, abych si mohla koupit štěně. Měli jsme ho cca měsíc před porodem druhého syna. Byl to kluk a malý a tak mi spával na břiše, když jsem odpočívala. Spokojený, jak želva.
A navíc jsme bydleli v přízemí, tak se štěndo krásně venčilo. Prostě ideální podmínky.
Krásnej ❤️ My máme rodinný domek, stačí otevřít jedny dveře a jsme na zahradě. Je fakt, že bydlet v paneláku bez výtahu, to bych si štěndo k prckům nepořídila, to si nedokážu dost dobře představit, jak vybíhám se štěnětem na čůrání a k tomu beru do rukou 2 děti 🙈 Jediné čeho se trochu bojím je, jak bude snášet můj nástup do práce. Na samotu zvykáme, ale přeci jen to bude velká změna. Mohu se zeptat, jak to proběhlo u vás? Níže náš 4m rošťák 🙂
impact
napsal(a):
Myslím, že u nás psi úplně netrpí. Sranda u bazénu.
Moc jsem teda nefotila, protože mám docela drahej telefon a bála jsem se, že mi ho utopí.
Páni, máte zcela upřímně můj obrovský obdiv, co všechno pro pejsky děláte ❤️ Děkuji za lidi, jako jste vy. A taky za tu trpělivost a ochotu, zde vše vypisovat. Pracovala jsem s lidmi a vím, jací to umí být sebestřední blbci, zvláště na internetu je každý hrdina a v reálu by jen sklopil oči 🙈 Štěnda jsou úžasná, přeji jim super domovy. My někdy ve vzdálené budoucnosti určitě chceme adoptovat útulkáče, klidně staršího, na dožití. Ale to až na to opravdu budou podmínky 🙂
Majka1810
napsal(a):
Páni, máte zcela upřímně můj obrovský obdiv, co všechno pro pejsky děláte ❤️ Děkuji za lidi, jako jste vy. A taky za tu trpělivost a ochotu, zde vše vypisovat. Pracovala jsem s lidmi a vím, jací to umí být sebestřední blbci, zvláště na internetu je každý hrdina a v reálu by jen sklopil oči 🙈 Štěnda jsou úžasná, přeji jim super domovy. My někdy ve vzdálené budoucnosti určitě chceme adoptovat útulkáče, klidně staršího, na dožití. Ale to až na to opravdu budou podmínky 🙂
Děkuji.
Ono to na pohled vypadá moc hezky. Reálně je to ale neskutečná otročina. Člověk prakticky od rána do večera dělá jen to, že buď chodí do práce a nebo maká kolem psů a piple je, aby byli připraveni k adopci.
A pak dojde nějaký jelito, viz výše a prohlásí, že mu máme ruce líbat, že si chce milostivě adoptovat psa. Že můžem být rádi, že si ho vůbec někdo vezme a víc neotravovat. Bych takový lidi vždycky s chutí pleskla klávesnicí po kebuli.
kololol123
napsal(a):
potom se ale nedivte,že si radeji lidé koupí psa z kdejaké množírny,vše probehne vklidu,nikdo kupujiciho neotravuje návstevami,kontrolami,nekladou si nesmyslne podminky,co muzete a nemusite se psem....jednou si psa vemu a je muj,utulkáři a dočasky mužou byt radi ze pes má rodinu.krom toho ani jeden to zadarmo nedela a adopčni poplatek 4-5000 kc to se vam zda normalni?ale kdyz nekdo koupi stene z 3500,tak uz rvete že podporuje množku
Útulků je nepřeberný množství s různýma podmínkama. A je na svědomí každého z nás jestli si vezme z útulku, nebo jde do množky.....ale lidem s takovým přístupem"dej sem psa a neotravuj" bych neprodala žádný štěně, ať s PP, či bez, nebo útulkáčka!

Huskyjanina
napsal(a):
Útulků je nepřeberný množství s různýma podmínkama. A je na svědomí každého z nás jestli si vezme z útulku, nebo jde do množky.....ale lidem s takovým přístupem"dej sem psa a neotravuj" bych neprodala žádný štěně, ať s PP, či bez, nebo útulkáčka!
No na druhou stranu - ty podmínky bych nemohla akceptovat. Kontrola, tedy vstup do mého soukromí, kdykoliv se jim zamane? Podmínka kastrace, kterou na jednu stranu chápu, ale když už budu mít zvíře, a bude to moje zvíře, protože za něj zaplatím ne úplně malou částku, chci si o něm rozhodovat sama. I o tom, jestli jsem schopná psa/fenu zabezpečit tak, aby nemohlo dojít k nežádoucímu množení psů. To si raději půjdu koupit psa do CHS s PP, sice zaplatím víc, ale podmínky nebudou tak striktní. Nebo půjdu do opravdového útulku, např. městského, kde takové podmínky nemají.
napsal(a):
No na druhou stranu - ty podmínky bych nemohla akceptovat. Kontrola, tedy vstup do mého soukromí, kdykoliv se jim zamane? Podmínka kastrace, kterou na jednu stranu chápu, ale když už budu mít zvíře, a bude to moje zvíře, protože za něj zaplatím ne úplně malou částku, chci si o něm rozhodovat sama. I o tom, jestli jsem schopná psa/fenu zabezpečit tak, aby nemohlo dojít k nežádoucímu množení psů. To si raději půjdu koupit psa do CHS s PP, sice zaplatím víc, ale podmínky nebudou tak striktní. Nebo půjdu do opravdového útulku, např. městského, kde takové podmínky nemají.
Však jo, jak jsem psala útulků je všude plno, pak jsou lidi, kterým tyhle podmínky nevadí a psa si odtama vezmou. Jinak ten názor, že si koupím psa a je můj a můžu si s ním dělat co chci, neberu. Pokud se s někým domluvím a podepíšu smlouvu, že fenu nechám vykastrovat, tak by to tak mělo být.

Huskyjanina
napsal(a):
Však jo, jak jsem psala útulků je všude plno, pak jsou lidi, kterým tyhle podmínky nevadí a psa si odtama vezmou. Jinak ten názor, že si koupím psa a je můj a můžu si s ním dělat co chci, neberu. Pokud se s někým domluvím a podepíšu smlouvu, že fenu nechám vykastrovat, tak by to tak mělo být.
To určitě mělo, smlouva by se měla dodržet. Ale to se dostáváme k dalším aspektům, k etice takové smlouvy a k její vymahatelnosti v případě neplnění.
Jinak - pokud si koupím psa, nebo mi ho někdo daruje a já jsem výhradním vlastníkem tohoto psa, můžu si s ním dělat co chci, samozřejmě v mezích zákona a v intencích podepsané smlouvy. A pokud mi smlouva nevyhovuje, nepodepisuji a psa nezískám.

Hezká diskuze - plácáme se po zádech, jak zachraňujeme chudáky pejsky a zodpovědně jim vybíráme nové majitele..jasně, hlavně prověřovat...kdyby to zachránilo jen jeden vořeší život, tak to má smysl
A co na to právo?
Psa legislativně adoptovat nelze. To je čestinářský i právnický paskvil.
Dobrovolné poskytování osobních informací (stav, počet a věk členů rodiny, typ bydlení, pracovní režim, apod.) třetí osobě a souhlas s lustrací kvůli smetákovi, přitáhnutému do ČR ze zahraničních romských osad (krásný příjem a kontinuální podpora týrání zvířat) je samozřejmě na každém, ale osobně to považuji za nahlouplé.
Každý, kdo si takového smetáka s dojemným příběhem pořídí, podporuje ubohý byznys se zvířaty, reklamně přemalovaný na dobrý skutek a záchranu zvířat.
Pokud by šlo skutečně o wellfare zvířat v romských osadách, tak by se energie vložila do vyřešení toho, proč ty osady vůbec v západní evropské civilizaci existují.
Ale tak to není, protože by z toho nebyl vývar.
Spíše je to tak, že sebranka, která do ČR tyhle divné smetáky kontinuálně léta tahá, vlastně nechce nic měnit - to by totiž mohli dojít psi a ten vývar.
napsal(a):
Mám to podobné.
Za psa zaplatím, často podobnou částku jako za psa bezPP na inzerát, a chci si o něm rozhodovat sama. Pokud uznám kastraci jako vhodnou, smíšená smečka, sport, zdravotní problém nebo prevence, chci si to udělat po svém, kdy chci a kde chci. Nikdo mi psa nepůjčí a neplatí jeho náklady. Nedaruje, abych byla vděčná. Psa si prostě koupím, i když to neslyší neradi, spíš nerady.
Nedávno jsem četla příběh někde na FB:
Adoptovaný cca 3 letý pes, s podmínkou kastrace myslím do 2 let, majitelé psa nevykastrovali, tak jim byl odcizen spolkem (na ulici, odebrán a naložen do auta) a vykastrován. Až na to odcizení, bych to možná chápala, ale.... po vykastrování nebyl pes vrácen majitelům zpět, ale nabízen na druhém konci republiky. A původním majitelům ho nechtěli vrátit ani za nový adopční poplatek. PROČ? To bylo pro dobro psa?
Jak to dopadlo nevím, je to nějaký čas a už si nepamatuji, kdo, kdy a kde.

napsal(a):
Hezká diskuze - plácáme se po zádech, jak zachraňujeme chudáky pejsky a zodpovědně jim vybíráme nové majitele..jasně, hlavně prověřovat...kdyby to zachránilo jen jeden vořeší život, tak to má smysl
A co na to právo?
Dobrovolné poskytování osobních informací (stav, počet a věk členů rodiny, typ bydlení, pracovní režim, apod.) třetí osobě a souhlas s lustrací kvůli smetákovi, přitáhnutému do ČR ze zahraničních romských osad (krásný příjem a kontinuální podpora týrání zvířat) je samozřejmě na každém, ale osobně to považuji za nahlouplé.
Každý, kdo si takového smetáka s dojemným příběhem pořídí, podporuje ubohý byznys se zvířaty, reklamně přemalovaný na dobrý skutek a záchranu zvířat.
Pokud by šlo skutečně o wellfare zvířat v romských osadách, tak by se energie vložila do vyřešení toho, proč ty osady vůbec v západní evropské civilizaci existují.
Spíše je to tak, že sebranka, která do ČR tyhle divné smetáky kontinuálně léta tahá, vlastně nechce nic měnit - to by totiž mohli dojít psi a ten vývar.
Téměř se vším souhlasím. Jen si myslím, že problematika cikánských osad je složitá, a svým způsobem neřešitelná. I kdyby různé organizace vkládaly na řešení všechnu energii z Dukovan. Těžko řešit něco, co tamním obyvatelům vyhovuje.

Fiona.Praha
napsal(a):
Mám to podobné.
Za psa zaplatím, často podobnou částku jako za psa bezPP na inzerát, a chci si o něm rozhodovat sama. Pokud uznám kastraci jako vhodnou, smíšená smečka, sport, zdravotní problém nebo prevence, chci si to udělat po svém, kdy chci a kde chci. Nikdo mi psa nepůjčí a neplatí jeho náklady. Nedaruje, abych byla vděčná. Psa si prostě koupím, i když to neslyší neradi, spíš nerady.
Nedávno jsem četla příběh někde na FB:
Adoptovaný cca 3 letý pes, s podmínkou kastrace myslím do 2 let, majitelé psa nevykastrovali, tak jim byl odcizen spolkem (na ulici, odebrán a naložen do auta) a vykastrován. Až na to odcizení, bych to možná chápala, ale.... po vykastrování nebyl pes vrácen majitelům zpět, ale nabízen na druhém konci republiky. A původním majitelům ho nechtěli vrátit ani za nový adopční poplatek. PROČ? To bylo pro dobro psa?
Jak to dopadlo nevím, je to nějaký čas a už si nepamatuji, kdo, kdy a kde.
Zachránci... To by člověk zvracel.
Až odejde kavkazanka, tak plánujeme psa z útulku. Tedy fenu. Rozhodně ale ne z nějakého takového spolku s podmínkami, jak zde dskutované dočasky de de.

"Pokud by šlo skutečně o wellfare zvířat v romských osadách, tak by se energie vložila do vyřešení toho, proč ty osady vůbec v západní evropské civilizaci existují."
by se
kdo "by se"
čí energie "by se"
jak "by se".........
mé milé jednoduché "by se"........
napsal(a):
Zachránci... To by člověk zvracel.
Až odejde kavkazanka, tak plánujeme psa z útulku. Tedy fenu. Rozhodně ale ne z nějakého takového spolku s podmínkami, jak zde dskutované dočasky de de.
K dočaskám de de nekoukám, občas na mne někde něco vykoukne a zdá se mi to jako jeden velký chaos. Jaké mají podmínky, nevím.
napsal(a):
Téměř se vším souhlasím. Jen si myslím, že problematika cikánských osad je složitá, a svým způsobem neřešitelná. I kdyby různé organizace vkládaly na řešení všechnu energii z Dukovan. Těžko řešit něco, co tamním obyvatelům vyhovuje.
Smutná realita slovenských osad je taková, že prakticky nikoho nezajímají. Nikoho nezajímají ani lidi, co tam žijí. Ani děti. A nějací psi a kočky? Ti jsou v na stupnici zájmu někde na Aljašce.
Můžeme na to nadávat a můžeme ukazovat prstem, že by se mělo něco dělat, ale to je tak reálně všechno, co lidi zmůžou. Řešení by muselo přijít "shora" a to nepřijde, protože to maj všichni na párku. To je prostě naprosto zbytečná diskuze. My se nikdo nedožijeme toho, že by se v osadách něco změnilo. A nedožije se toho ani další generace a generace po nich..
Tím, že vytáhneme deset, dvacet nebo sto psů z osad nic, ale lautr vůbec nic nezměníme. Ale změníme život těm psům. A to se podle mě počítá..
Imho není ani řešení to všechno plošně pokastrovat, protože stejně přijede k osadě bílej Slovák a vyhodí tam dalšího psa, co ho už omrzel. Protože ty plný osady jsou primárně díky nim.

impact
napsal(a):
Smutná realita slovenských osad je taková, že prakticky nikoho nezajímají. Nikoho nezajímají ani lidi, co tam žijí. Ani děti. A nějací psi a kočky? Ti jsou v na stupnici zájmu někde na Aljašce.
Můžeme na to nadávat a můžeme ukazovat prstem, že by se mělo něco dělat, ale to je tak reálně všechno, co lidi zmůžou. Řešení by muselo přijít "shora" a to nepřijde, protože to maj všichni na párku. To je prostě naprosto zbytečná diskuze. My se nikdo nedožijeme toho, že by se v osadách něco změnilo. A nedožije se toho ani další generace a generace po nich..
Tím, že vytáhneme deset, dvacet nebo sto psů z osad nic, ale lautr vůbec nic nezměníme. Ale změníme život těm psům. A to se podle mě počítá..
Imho není ani řešení to všechno plošně pokastrovat, protože stejně přijede k osadě bílej Slovák a vyhodí tam dalšího psa, co ho už omrzel. Protože ty plný osady jsou primárně díky nim.
Já samozřejmě nemám tolik zkušeností jako vy, Impact. Ale to, že jsou psi v cikánských osadách, určitě není tím, že by tam všechny psy, nebo jejich významnou část, vyhodili bílí Slováci. A to, jak se tamní obyvatelé k těmto psům chovají, tak za to bílí Slováci už vůbec nemůžou. To už je v těch lidech. Nízké IQ, zřejmě způsobené i častým incestním početím, neochota s tím něco dělat, prakticky negramotnost... My se divíme, ale cikáni přece nikdy v minulosti nebyli vzdělaní, nemají ani žádné písemné památky, vždycky to byli kočovníci, komedianti a zloději. Často na to dopláceli, v různých dobách byli ruzně pronásledovaní. Přesto už od středověku kočovali Evropou... Až 20. století je donutilo se usadit. Ne jen u nás, ale i v jiných zemích. Nebylo to pro ně jednoduché, protože tak neuměli žít. A za celé století se to bohužel nenaučili. Je to problém slovenských cikánských osad, českých vybydlených sídlišť typu Chánov, slovenského košického Luníku a dalších.
Psy, které od tam vytáhnete, oni obratem nahradí dalšími. Je to nekonečný příběh. Takže je to sice pomoc těm pár psům, ale není to řešení situace. Ani nemůže být. Jen se psi v osadě rychleji točí (teď nemyslím na rožni, i když to určitě taky).

A pořád zapomínáte, že se na tom živí tolik neziskovek, co se schovávají za "my chceme těm lidem pomoct". To jsou miliony, desítky a stovky milionů korun a eur, co se někde ztrácejí. Ztrácejí. Práce není vidět žádná. Není. Ukažte mi jeden dotažený projekt. Nebo vůbec začatý. Měli byste si tam poblíž udělat měsíční dovolenou, nevíte o tom nic, akorát to, že jsou nějací černí, nejsou chytří, mají tam hodně psů a rozbité domečky. Jo, už od druhé války. To je co. Za chvilku to bude 1 0 0 let!
napsal(a):
Já samozřejmě nemám tolik zkušeností jako vy, Impact. Ale to, že jsou psi v cikánských osadách, určitě není tím, že by tam všechny psy, nebo jejich významnou část, vyhodili bílí Slováci. A to, jak se tamní obyvatelé k těmto psům chovají, tak za to bílí Slováci už vůbec nemůžou. To už je v těch lidech. Nízké IQ, zřejmě způsobené i častým incestním početím, neochota s tím něco dělat, prakticky negramotnost... My se divíme, ale cikáni přece nikdy v minulosti nebyli vzdělaní, nemají ani žádné písemné památky, vždycky to byli kočovníci, komedianti a zloději. Často na to dopláceli, v různých dobách byli ruzně pronásledovaní. Přesto už od středověku kočovali Evropou... Až 20. století je donutilo se usadit. Ne jen u nás, ale i v jiných zemích. Nebylo to pro ně jednoduché, protože tak neuměli žít. A za celé století se to bohužel nenaučili. Je to problém slovenských cikánských osad, českých vybydlených sídlišť typu Chánov, slovenského košického Luníku a dalších.
Psy, které od tam vytáhnete, oni obratem nahradí dalšími. Je to nekonečný příběh. Takže je to sice pomoc těm pár psům, ale není to řešení situace. Ani nemůže být. Jen se psi v osadě rychleji točí (teď nemyslím na rožni, i když to určitě taky).
Ale to je realita, že to tam bílí Slováci vyhazují. Nevymyslela jsem si to a jsou to přímo slova lidí, kteří reálně pomáhají psům přímo v osadách. Jasně, něco se tam namnoží, atd., ale reálně na tom mají největší podíl normální Slováci.
S tím, že to není řešení dané situace já naprosto souhlasím. A budu šťastná, až někdo vymyslí a zrealizuje něco funkčního, aby nedocházelo k množení a týrání zvířat v osadách. Ale dokud někdo něco funkčního nevymyslí a nezrealizuje, tak já nebudu sedět se založenýma rukama a nadávat na to, jak je svět zlej. Půjdu a udělám aspoň to málo, co udělat můžu.

Hele, lidi, kolik znáte cigánů, kteří mají psa? Jako že si ho cíleně pořídili. Já asi 4 :-) Totiž oni se jich bojí. Nemají je tak nějak rádi. Někteří se psů bojí tolik, že by snad při úprku skočili i z okna. Nikdy psy neměli, jen v některých zemích kdysi dávno, měli je jako hospodářská zvířata na lov a to je tak jako celé. Když, tak je to malinký krysařík, čivava,... Fakt si myslíte, že osadník si množí psy schválně, že si tam nějaké donese .. odkud, z lesa? .. a množí a množí a množí.. a nemá peníze na veterinu,.....ne, množí se povětšinou to, co tam dotáhnou Slováci.. jako že nemám co jíst a pořídím si 5 psů.. tak jasně.

napsal(a):
A pořád zapomínáte, že se na tom živí tolik neziskovek, co se schovávají za "my chceme těm lidem pomoct". To jsou miliony, desítky a stovky milionů korun a eur, co se někde ztrácejí. Ztrácejí. Práce není vidět žádná. Není. Ukažte mi jeden dotažený projekt. Nebo vůbec začatý. Měli byste si tam poblíž udělat měsíční dovolenou, nevíte o tom nic, akorát to, že jsou nějací černí, nejsou chytří, mají tam hodně psů a rozbité domečky. Jo, už od druhé války. To je co. Za chvilku to bude 1 0 0 let!
Kdo na to zapomíná?
Kdo si tam má udělat dovolenou?
Na koho se vlastně obracíte? Komu to píšete?

napsal(a):
Hele, lidi, kolik znáte cigánů, kteří mají psa? Jako že si ho cíleně pořídili. Já asi 4 :-) Totiž oni se jich bojí. Nemají je tak nějak rádi. Někteří se psů bojí tolik, že by snad při úprku skočili i z okna. Nikdy psy neměli, jen v některých zemích kdysi dávno, měli je jako hospodářská zvířata na lov a to je tak jako celé. Když, tak je to malinký krysařík, čivava,... Fakt si myslíte, že osadník si množí psy schválně, že si tam nějaké donese .. odkud, z lesa? .. a množí a množí a množí.. a nemá peníze na veterinu,.....ne, množí se povětšinou to, co tam dotáhnou Slováci.. jako že nemám co jíst a pořídím si 5 psů.. tak jasně.
No já myslím, že osadníkovi je to jedno, že se mu někde kolem slumu množí psi.

napsal(a):
Kdo na to zapomíná?
Kdo si tam má udělat dovolenou?
Na koho se vlastně obracíte? Komu to píšete?
Ale Vy mé příspěvky přece přeskakujete ;-) Byla jste tam, znáte odtamtud někoho, víte, jaké snahy byly ke změně? Nebo jen vidíte, že oni osadníci nechtějí, že jim to takto vyhovuje? Tohle je veliký rozdíl od cigánů tady - tady je dost peněz od úřadů a i je kde ty peníze utrácet, takže ano, dost lidem tu tento systém vyhovuje. Ale myslíte, že na Slovensku dostávají 5 10 20 30 tisíc na měsíc a víkendy tráví v obchodním centru?
Pravda je, že ty peníze na pomoc kradou lidé z většiny. Příležitost.
Nemyslím si, že vozit sem psy z osad je nějaký vývar, není to ani zajímavé, ani "exotické", ani nic.

napsal(a):
No já myslím, že osadníkovi je to jedno, že se mu někde kolem slumu množí psi.
No je, co by s tím měl dělat? Jet kastrovat na kliniku, když je rád, že má chleba?
Chápu Vás, často je to ale prostě jinak.
napsal(a):
Kdysi jsem někde četla názor, že psi jsou z osad vykupováni, celkem bych tomu věřila. Některá štěňata nebo dospělí se neukáží, namnoží a při nejbližší příležitosti se prodají.
Vzhledem k tomu, že o psy jako mazlíčky osadníci nestojí, žijí tam s nimi jako s potkany, děti je týrají, zřejmě je nechovají jako králíky k obědu, vtírá se mi myšlenka, že by to tak klidně mohlo být.
Jestli jim za to opravdu platí, nebo vozí třeba jídlo, oblečení, alkohol, není cesta ven.

napsal(a):
Ale Vy mé příspěvky přece přeskakujete ;-) Byla jste tam, znáte odtamtud někoho, víte, jaké snahy byly ke změně? Nebo jen vidíte, že oni osadníci nechtějí, že jim to takto vyhovuje? Tohle je veliký rozdíl od cigánů tady - tady je dost peněz od úřadů a i je kde ty peníze utrácet, takže ano, dost lidem tu tento systém vyhovuje. Ale myslíte, že na Slovensku dostávají 5 10 20 30 tisíc na měsíc a víkendy tráví v obchodním centru?
Pravda je, že ty peníze na pomoc kradou lidé z většiny. Příležitost.
Nemyslím si, že vozit sem psy z osad je nějaký vývar, není to ani zajímavé, ani "exotické", ani nic.
No jo, některé příspěvky holt přečtu :-).
Byla jsem na Slovensku v blízkosti osad dvakrát. Při dovolené ve Slovenském ráji. Hrůza a děs jen projíždět vesnicí. Lidí mi líto není. Jestliže je pravda co píšete - že takový život těm lidem nevyhovuje, kde je snaha těch lidí to změnit? Kdyby byla, tak se o tom jistě média nezapomenou zmínit. A kdyby byla, tak by to bylo někde vidět. Kdyby jim takový život nevyhovoval, nebudou mít alespoň kolem domu uklizeno? Nebudou jejich děti chodit vzorně do školy? Nebudou si hledat práci a pracovat? Třeba v zemědělství, kde je pracovních sil nedostatek a není potřeba žádná kvalifikace?

napsal(a):
No jo, některé příspěvky holt přečtu :-).
Byla jsem na Slovensku v blízkosti osad dvakrát. Při dovolené ve Slovenském ráji. Hrůza a děs jen projíždět vesnicí. Lidí mi líto není. Jestliže je pravda co píšete - že takový život těm lidem nevyhovuje, kde je snaha těch lidí to změnit? Kdyby byla, tak se o tom jistě média nezapomenou zmínit. A kdyby byla, tak by to bylo někde vidět. Kdyby jim takový život nevyhovoval, nebudou mít alespoň kolem domu uklizeno? Nebudou jejich děti chodit vzorně do školy? Nebudou si hledat práci a pracovat? Třeba v zemědělství, kde je pracovních sil nedostatek a není potřeba žádná kvalifikace?
Tak určitě nejsou všichni stejní, to se takto šmahem říct nedá, že by byl každý chudák, co už s tím neumí pohnout. Ale je taková jedna věc.. když Vás budou všude odmítat a dívat se na Vás jako na krysu, co by měla lézt kanálem, tak to v určitou chvíli vzdáte. Někdo dřív, někdo později.

napsal(a):
Tak určitě nejsou všichni stejní, to se takto šmahem říct nedá, že by byl každý chudák, co už s tím neumí pohnout. Ale je taková jedna věc.. když Vás budou všude odmítat a dívat se na Vás jako na krysu, co by měla lézt kanálem, tak to v určitou chvíli vzdáte. Někdo dřív, někdo později.
Jo, tak oni jsou to vlastně chudáci. A za to, jak žijí, může někdo jiný než oni sami. Někdo jiný může za to, že žijí v odpadcích, že jim nevadí, v jakém prostředí si hrají jejich děti, někdo jiný může za jejich nizké vzdělání - asi brání jejich dětem ve školní docházce, atd. Tak to jo.
Já to vidím jinak. Organizací, kteřé jim pomáhají se začleněním, jejich dětem se školou, je fůra. Pomáhají víc jak dvě desítky let. Mění se nějak situace k lepšímu? Zřejmě ne. Proč? Protože když někdo nechce, tak je to horší, než když nemůže.
napsal(a):
A co na to právo?
Tak mě napadá. Byl někdy někdo z osad souzen a odsouzen za týrání zvířat? Příkladů týrání je asi milion, tak by mě zajímalo, zda někdy úřady zasáhly, zvířata odebraly a viníka potrestaly.
napsal(a):
"Pokud by šlo skutečně o wellfare zvířat v romských osadách, tak by se energie vložila do vyřešení toho, proč ty osady vůbec v západní evropské civilizaci existují."
by se
kdo "by se"
čí energie "by se"
jak "by se".........
mé milé jednoduché "by se"........
Domnívám se, že by stačilo, měřit všem,jedním metrem. Výjimky pouze těžce postiženým a batolatům.

napsal(a):
Jo, tak oni jsou to vlastně chudáci. A za to, jak žijí, může někdo jiný než oni sami. Někdo jiný může za to, že žijí v odpadcích, že jim nevadí, v jakém prostředí si hrají jejich děti, někdo jiný může za jejich nizké vzdělání - asi brání jejich dětem ve školní docházce, atd. Tak to jo.
Já to vidím jinak. Organizací, kteřé jim pomáhají se začleněním, jejich dětem se školou, je fůra. Pomáhají víc jak dvě desítky let. Mění se nějak situace k lepšímu? Zřejmě ne. Proč? Protože když někdo nechce, tak je to horší, než když nemůže.
Když to IQ nemáte, tak nemáte, to, co říkáte v prvním odstavci, není to, co říkám já, ale nevadí.. Na Slovensku je několik hodně stovek osad. Ne tři, pět, dvacet. Ale hodně. Různí vládní i nevládní činitelé na to chtěli více lidí.. o pár tisíc.. tato místa jsou placená státem a EU napůl a zastávají je současní nezaměstnaní.. Sice každý nový premiér atp. říká - uděláme tohle a tamto - ale za pár týdnů ticho po pěšině.. ano, organizace pomáhají.. ve většině případů sobě k penězům. Ale už někde postavili i kanalizaci a zavedli elektřinu. Sice plán byl o deset patnáct let dříve, ale tak.. Na druhou stranu, proč to tam dělali a nesrovnali chýše se zemí a nepostavili kontejnerové městečko? Vybudování sítí mě přece na pozemku udrží, tak kdo ví, jak to mysleli.. No, někdo se na řešení vybodl a takhle to dopadlo.. tím neříkám, že si za to tamní obyvatelé nemohou sami, ale jak bez více lidí, tříd a "internátů" řešit 800 "vesniček"?
Něco jako internáty byly v plánu, ale že prý je to zbytečné.. hmm.. dost výrazně srazili soc. dávky, ani tím se to nezměnilo.. pochybuji, že výkup psů to nahrazuje :-) Něco mi tady prostě nesedí.. Když čtu noviny, jak támhle dali peníze na tohle a tohle.. ale rok od roku je situace horší, tak co se děje?
Sorry za slohovku, už k tomu ani nepípnu, nemá to smysl :)
napsal(a):
Na Ostravsku už má psy každý druhý cikán. A dokonce už objevili výnosnost množení.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/123464365/prodam-stene.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/123669428/staford.php
Jedná se z hlavně o "pydbuly" nebo "stafordy", případně o jokšínky.
A nemám to jenom z internetu, pracuji v Ostravě přímo naproti úřadu práce, takže vidím.

napsal(a):
Když to IQ nemáte, tak nemáte, to, co říkáte v prvním odstavci, není to, co říkám já, ale nevadí.. Na Slovensku je několik hodně stovek osad. Ne tři, pět, dvacet. Ale hodně. Různí vládní i nevládní činitelé na to chtěli více lidí.. o pár tisíc.. tato místa jsou placená státem a EU napůl a zastávají je současní nezaměstnaní.. Sice každý nový premiér atp. říká - uděláme tohle a tamto - ale za pár týdnů ticho po pěšině.. ano, organizace pomáhají.. ve většině případů sobě k penězům. Ale už někde postavili i kanalizaci a zavedli elektřinu. Sice plán byl o deset patnáct let dříve, ale tak.. Na druhou stranu, proč to tam dělali a nesrovnali chýše se zemí a nepostavili kontejnerové městečko? Vybudování sítí mě přece na pozemku udrží, tak kdo ví, jak to mysleli.. No, někdo se na řešení vybodl a takhle to dopadlo.. tím neříkám, že si za to tamní obyvatelé nemohou sami, ale jak bez více lidí, tříd a "internátů" řešit 800 "vesniček"?
Něco jako internáty byly v plánu, ale že prý je to zbytečné.. hmm.. dost výrazně srazili soc. dávky, ani tím se to nezměnilo.. pochybuji, že výkup psů to nahrazuje :-) Něco mi tady prostě nesedí.. Když čtu noviny, jak támhle dali peníze na tohle a tohle.. ale rok od roku je situace horší, tak co se děje?
Sorry za slohovku, už k tomu ani nepípnu, nemá to smysl :)
Problematika je složitá a já nejsem odbornicí na tuto otázku. Jen k té elektřině a plynu - nezavedli asi ze dvou důvodů - prvním jsou peníze za vybudování přípojek a taky peníze za odběr. Druhým důvodem asi je, že osady vznikly živelně na pozemcích, které jsou v soukromém vlastnictví někoho jiného, než který je užívá. Něco jsem před časem četla. Tito majitelé se nemohou dovolat svých práv a nechat černé stavby ze svých pozemků odstranit, aby je mohli sami užívat.

No, myslím že zbytečně trpíme sebemrskačstvím. Vzpomeňte si, jak tuším Francie poměrně nedávno řešila velké cikánské tábory. Podobné věci jsou po celé Evropě a nikdo to nedokázal vyřešit.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/prestante-vyklizet-romske-tabory-napomenulo-osn-francii-a-bu/r~8453356858a011e5b3730025900fea04/
Mimochodem, bavila jsem se s jedním znamým ze Sýrie, nadával na cikány, tak jsem se ho ptala, jestli jsou i u nich. Říkal že ano, ale nemají občanství vpodstatě právně neexistují a co se s nimi případně stane, když dělají problémy, nikoho moc nezajímá.
U nás je ještě zamětnaná poměrně velká část Romů, oni romové z Čech jsou poměrně dobře asimilovaní, ale velký problém je příliv ze Slovenska. Hlavně bratři slováci s námi uzavřeli smlouvu o vzájemném vyplácení dávek. Po pár letech se dávky na slovensku snížili a samozřejmě hurá k nám.
http://www.bbc.co.uk/czech/worldnews/story/2004/02/040224_slovakia_romas.shtml
Romové na Slovensku se bouří proti krácení sociálních dávek
Ona ani ta opěvovaná změna po odstěhování do zemí, kde jsou zvyklí na migranty není bez problémů
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/slovensti-romove-zaplavili-predmesti-sheffieldu-anglicane-se-bouri-209950
Nikdo na řešení nepřišel,bohužel.
whasabi
napsal(a):
Na Ostravsku už má psy každý druhý cikán. A dokonce už objevili výnosnost množení.
A nemám to jenom z internetu, pracuji v Ostravě přímo naproti úřadu práce, takže vidím.
Tvl, néé! Cituji z prvního inzerátu,na který je odkaz u whasabi:
Prodám štene
staforširsky teror
Je to fenka ma 1 měsíc
Cena dohodou
whasabi
napsal(a):
Mě dneska takový páreček menšiny klepal na okno. Nemám zvonek - záměrně. No ignorace nepomáhala, psi už začínali být docela vzteklí, tak jsem to okno nakonec otevřela a oni na vodítku jakousi tlustou mopsici a prej když mám tolik těch psů, jestli bych jim ji něčím nenakryla. Normálně jsem chvíli fakt přemýšlela, jestli to není skrytá kamera. Ani nevypadali jako nějací drbani, normálně slušně hezky oblečení, fena evidentně čistá (jakože žádná zablešená špína), nakrmená, v klidu na vodítku. Jako teď už se směju, ale v ten první moment kdyby pohledy zabíjely, tak ti dva blafli jak papírovej čertík. Já tvl za zádama bandu psů z osady (krom těch štěňat mám ještě dvě dospělý feny) a takoví "osadníci" si ke mě ještě dojdou nakrýt. Umřela jsem.

impact
napsal(a):
A mají takovou hezkou prezidentku.

napsal(a):
Ba ne, tak úplně to není. Po válce byla spousta btěch pravých osad zrušena a cikáni odtamtud dosídlili české pohraničí. Někdy v r. 1986 jsme poblíž Slonenského Ráje(Prielom Hornádu ) do cikánské osady omylem zabloudili. Nebyla to vůbec tako- vá hrůza, co se ukazuje dnes. Žádné smetiště, žádná zbořeniště. A jsem přesvědčená, že z osady jezdili někam pracovat.

napsal(a):
A mají takovou hezkou prezidentku.
:-) a premiéra a pár dalších čistokrevné podvodníky. A předseda Sněmovny a tahoun hnutí Jsme rodina má jedenáct dětí a tím asi ještě nekončí :-) Takové krásné příklady. Vždy, když je mi smutno, tak si přečtu jednu dvě zprávy od sousedů a hned pláču smíchy. Nekonečná studnice.. sr.. nesmyslů teda.

napsal(a):
Ba ne, tak úplně to není. Po válce byla spousta btěch pravých osad zrušena a cikáni odtamtud dosídlili české pohraničí. Někdy v r. 1986 jsme poblíž Slonenského Ráje(Prielom Hornádu ) do cikánské osady omylem zabloudili. Nebyla to vůbec tako- vá hrůza, co se ukazuje dnes. Žádné smetiště, žádná zbořeniště. A jsem přesvědčená, že z osady jezdili někam pracovat.
Tehdy pracovat museli. Kdo nepracoval, byl souzen za přīživu a šel sedět.

impact
napsal(a):
Mě dneska takový páreček menšiny klepal na okno. Nemám zvonek - záměrně. No ignorace nepomáhala, psi už začínali být docela vzteklí, tak jsem to okno nakonec otevřela a oni na vodítku jakousi tlustou mopsici a prej když mám tolik těch psů, jestli bych jim ji něčím nenakryla. Normálně jsem chvíli fakt přemýšlela, jestli to není skrytá kamera. Ani nevypadali jako nějací drbani, normálně slušně hezky oblečení, fena evidentně čistá (jakože žádná zablešená špína), nakrmená, v klidu na vodítku. Jako teď už se směju, ale v ten první moment kdyby pohledy zabíjely, tak ti dva blafli jak papírovej čertík. Já tvl za zádama bandu psů z osady (krom těch štěňat mám ještě dvě dospělý feny) a takoví "osadníci" si ke mě ještě dojdou nakrýt. Umřela jsem.
No vidíte, že nejsou tak úplně pitomí a nechtějí pracovat. Něco už od majority přece jen okoukali.

napsal(a):
Ano. A jsem napsala takový dlouhý příspěvek, když v tom mě napadlo, že tím ničemu nepřispěji, tak .. (to místo již je srovnáno se zemí)
https://www.youtube.com/watch?v=jcX3Tv9yhcw&t=984s
impact
napsal(a):
Tak matky s malými dětmi jsou kapitola sama o sobě. To je snad ještě horší, jak lidi, co chtěj byťáka na zahradu.
Majko neuražte se. Já jen, že jste to tak naťukla.
Nabídnu Vám druhý pohled na věc. Nedávno jsem měla k adopci pár naprosto nádherných štěňátek. Když jsem je vyvěsila na FB s informací, že už jsou teda k adopci a napsala jsem, že budeme vybírat rodiny bez dětí předškolního věku, snesla se na mě doslova smršť matek dětí předškolního věku a všechny mi začaly nadávat, co si to dovolujeme jako. Neuvěřitelný. Žádná z nich neměla zájem o adopci, ale všechny musely jak fúrie kolektivně naběhnout a lynčovat naše rozhodnutí. Ono ať chcete nebo ne, tak už tohle člověka tak nějak k této skupině zájemců přednasere. Když se do toho přidá zkušenost, kdy jsou půlroční štěňata permanentně v inzerci, že má dítě alergii, že štěně kouše dítě, že štěně dítěti bere hračky a blá blá blá, tak přednasranost k matkám malých dětí poněkud graduje.. Tomu se prostě časem a zkušenostmi těžko ubráníte.. Pomyslnou třešničku na dortu tomu nasadí čerstvé maminky, které neustále dokola řeší to, jak naučit dítě se dobře chovat ke psovi, aby ho netahala za uši, aby ho neštípalo, aby do něj semtam (záměrně) nekoplo. Nepodezřívám děti z úmyslu, jsou to děti. Ale tohle prostě pro štěně, který jste vytáhli někde ze sra ček, opravdu nechcete..
No a k věci - proč nechceme dávat štěňata k dětem předškolního věku. Pominu rovnou takový to klasický ala hračka pro děti. Tak ať matky říkají, co chtějí, pořád je pro ně to malé dítě absolutní priorita. Ať se děje cokoliv, bude dítě na prvním místě a štěně bude až to druhé. Dítěti se ukojí potřeby hned, štěně počká. A tohle já třeba pro naše štěňata nechci. Už tak toho mají ve svém párměsíčním životě hodně za sebou a já nechci, aby byli zase na druhé, třetí nebo páté koleji. Chci pro ně domov, kde budou oni středobodem a budou primárním zájmem svého majitele.
Je to jako s pořízením druhého člena rodiny. Ať je to pes k dítěti nebo dítě ke psovi. Ten první už by měl být poslušný a slušně vychovaný a pak až přidat toho dalšího. A je jedno, jestli je to tak a nebo naopak.
napsal(a):
A co na to právo?
Už zase?
Mně to připadá, že se navážíte do "Impact"! Problematice adopcí nijak extra nerozumím, asi by se mi víc líbilo udávat psy z českých útulků...ale píšu to už nejméně potřetí: "Impact" věřím, že dělá svoji práci poctivě a o žádný "vývar" (abych použila Váš slovník) jí nejde.
A Váš vklad do řešení problematiky romských osad???
Nestojí ani za rozčilování...
Přihodím radši puppyspam, ať je ta neděle hezčí. Dnešní pokus o focení balíkovek do inzerátů. Každý štěně má padesát fotek a použitelnou jednu.

impact
napsal(a):
Nestojí ani za rozčilování...
Přihodím radši puppyspam, ať je ta neděle hezčí. Dnešní pokus o focení balíkovek do inzerátů. Každý štěně má padesát fotek a použitelnou jednu.
Co tady nabízíte mého Dumba s ponožkami?!
napsal(a):
Co tady nabízíte mého Dumba s ponožkami?!
Dumba.
To je jen na pokochání.
Dumbo už má dvoje zájemce. Jedni přijedou hned zítra a pokdu by to neklaplo, máme v rezervě ještě druhé. Oboje agiliťáci, takže to mu snad bude vyhovovat.

Bacha na ně, žerou lidi. Všimněte si, už zbývají jen ruce.