Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
Dohodou
Dobrý den,
prosím o radu. Máme doma 5ti měsíční štěně australáka. Fenka krásně poslouchá na základní povely ke mně, zůstaň, sedni, nesmíš a tak. Ale občas mívá takové “zatmění”, kdy z ničeho nic jde po nás. Vrčí, štěká a zakusuje se do oblečení i končetin. Nejde o výzvu ke hře štěněte. Snažili jsme se převést pozornost jinam, odstrčit jí, okřikovat povelem nesmíš a i zatřást za kůži za krkem. Po chvíli nakonec přestane.
Rádi bychom ale toto její chování nějak odbourali a nenechali si to přerůst přes hlavu.
Krom tohoto nemá žádné znaky “agrese”. Se psy vychází dobře, s ostatními zvířaty, lidmi a i dětmi také.
Nemáte s tím prosím někdo zkušenost ?
Předem moc děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem
jde o výzvu ke hře štěněte.
Víc "práce". Můj pes už mě sice dávno neokusuje, bude mu 7 letl. Ale zrovna dnes, kdy přišel o své podvečerní 2 až 3 hoďky venčení kvůli dešti, protože voda je H₂SO₄, ho chytaly amoky. Tma, trysky po bytě, třískání o parkety parožím, těžkými míčky a vším, co dělá nej rachot, maximálně upoutat pozornost. Rozhrabávání x pelechů, vyhazování polštářů z postele. Jako štěně tyhle záchvaty doplňoval štípáním (štěkání tohle plemeno nemá v repertoáru), jinak standard výzva ke hře je jen "tancování".
"Agresivní štěně" je takový ifaunovský evergreen, asi nejvíc diskutované téma napříč léty
Máte úplně normální štěně, stejně jako všichni ostatní majitelé, které to, stejně jako vás, zaskočilo.
Samozřejmě, u malé čivavy to nemá takovou razanci, jako u australáka.
Okřikování, třesení za kůži a podobné nesmysly jsou k ničemu, tím si toho budoucího agresora leda vyrobíte. Jen se zeptám - okřikujete-li povelem "nesmíš", jste si jisti, že ví, co to znamená? Vysvětlovali jste mu to nějak? Mám pocit, že většina lidí si myslí, že psi se se znalostí tohoto slova snad rodí.
Rad, jak tohle období přežít, už tady padlo bezpočet, opakujou se stále dokola. Převést pozornost jinam - na hračku, na peška, na hadr...naučit ho nějaké cviky, které se s kousáním vylučují. Dopřát mu hodně zábavy a zaměstnání...stoprocentní rada neexistuje, snad jen to období přežít. Pokud to nepoděláte nesmyslným drilováním a trestáním, přejde to samo.
..."Terras" pokud to dle vas je neco mimo normy (coz asi je, jinak tu ten dotaz neni...), zkuste najit odbornika ve Vasem okoli, ktery se na stene podiva "na zivo".
+ urcite Vam doporuci co a jak s nim dal (napr. v klub chovatelu plemene)?
napsal(a):
..."Terras" pokud to dle vas je neco mimo normy (coz asi je, jinak tu ten dotaz neni...), zkuste najit odbornika ve Vasem okoli, ktery se na stene podiva "na zivo".
+ urcite Vam doporuci co a jak s nim dal (napr. v klub chovatelu plemene)?
Je to australák, asi živější. Každý jí řekne, že potřebuje adekvátně zaměstnat. Tohle jsou typické "absťáky", jak tomu říkám. Mému typicky od čtvrtka, kdy se blíží víkendový coursingový trénink, taky trochu hrabe. Má tendence lovit i rychlejší chodce. A nevysvětlím mu to.
...no tak v tom pripade staci jen najit coursing v okoli bydliste...
Od kud Terras je (jste)?
Děkuji za reakci.
Povel nesmí zná a chápe. Jenom se vždycky dostane do takového rauše, že nevidí a neslyší.
První se jí snažím usměrnit jiným povelem, kolikrát si hned sedne a je klid. Nebo přemístit pozornost na hračku co máme pořád poruce. Bohužel občas to tak vygraduje, že jí nezajímá vůbec nic. Jenom štěká, kouše a vrčí.
Není to náš první pejsek (Ani předtím to nebyla žádná čivava :D ), takže víme, že štěnda prostě koušou, zvlášt když teď přezubuje. Jenom nám přijde, že už to kolikrát rozhodně nezní jako hra.
Jinak psovi se rozhodně plně věnujeme, venku tráví lítáním tolik času, že doma pak padne a kolikrát o ní ani nevíme, kdyby se z chodby neozývalo chrápání a funění 😁
No - mi jsme jeli v ramci vyletu ozkouset coursing do Mostu.
A pro nas (tedy fenecku) to nebylo - je placha a ten hluk kolem ji nedelal dobre, ackoli beha jak lanka....
Ale co vim v Praze, je coursing v Kosirich, v Pruhonicich, Kyjich, i v Uhrinevsi.
Terrras
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Máme doma 5ti měsíční štěně australáka. Fenka krásně poslouchá na základní povely ke mně, zůstaň, sedni, nesmíš a tak. Ale občas mívá takové “zatmění”, kdy z ničeho nic jde po nás. Vrčí, štěká a zakusuje se do oblečení i končetin. Nejde o výzvu ke hře štěněte. Snažili jsme se převést pozornost jinam, odstrčit jí, okřikovat povelem nesmíš a i zatřást za kůži za krkem. Po chvíli nakonec přestane.
Rádi bychom ale toto její chování nějak odbourali a nenechali si to přerůst přes hlavu.
Krom tohoto nemá žádné znaky “agrese”. Se psy vychází dobře, s ostatními zvířaty, lidmi a i dětmi také.
Nemáte s tím prosím někdo zkušenost ?
Předem moc děkuji za odpověď.
Zajímavé....moje štěndo dělá občas to samý a já to teda jako výzvu ke hře vidím, možná drsnější a ne tak roztomiloučky štěňatovskou, ale pořád hru. Což s klidem říct můžu, protože jsem měla psí dvojčata, tak tam jsem viděla, jak si hrají spolu.
Takže zkošenost mám.....u nás buď zabírá, že se s ní začnu honit....nejlépe za sebou něco táhnout, protože jinak by měla tendence se zakusovat do mě, když nemám čas, tak prostě odejdu "Ginuš, já teď nemám na bejkárny čas" a nejlíp..."áááá, ty máš zase roupy, tak pojď půjdeme ven"...tak to všeho nechá a letí k věšáku, kde jsou obojky a vodítka....ale tak každej pes je jinaj a každej si musí přijít na to, co zabírá.......a úplně nejjednodušší je pro mě vzít sušený střívko, dát povel sedni, abych měla co odměnit a je to.
Ono někdy puboši mají ty hry drsnější......přijde mi, že když mám malý štěndo, tak jsem samej kousanec od těch jehliček a když je to už věěětší štěndo, tak to je i nějaká ta modřina.
sardullah má pravdu, takový hrozivý útok nezastavíte nějakým "sedni"
pes je rozjetý a má si sednout? a celý se u toho klepe, oči svítí a švihá ocasem, ne?
vodítko a ven! nebo kousat něco.. vybít správným směrem
anebo můžete běhat po bytě.. ale nedoporučuji.. rozbili jsme obložení krbu :-)
kromě fyzické námahy je potřeba učit ovládání se
na povel chytit, pustit, .. nedostane vše hned, když si zaštěká, čeká u přechodu, pro míček poběží až řeknu běž...... a na takové zavaření mozečku pak stačí 15 minut i v bytě
naučili jste ji povely samé statické.. ještě ji naučte "pracující" věci.. jako uklidit si hračky, dones misku, hledej pamlsek, přines mi boty,...... prostě akce, co baví a zabaví a zaměstná
a režim.. pevný.. teda trochu pevnější.. jako že po jídle na mě rozhodně kvíkat nebude, ale bude odpočívat, protože tak jsme se to naučili, a po odpočinku se jde ven... hrozně jednoduché to mám, že :-)
napsal(a):
sardullah má pravdu, takový hrozivý útok nezastavíte nějakým "sedni"
pes je rozjetý a má si sednout? a celý se u toho klepe, oči svítí a švihá ocasem, ne?
vodítko a ven! nebo kousat něco.. vybít správným směrem
anebo můžete běhat po bytě.. ale nedoporučuji.. rozbili jsme obložení krbu :-)
kromě fyzické námahy je potřeba učit ovládání se
na povel chytit, pustit, .. nedostane vše hned, když si zaštěká, čeká u přechodu, pro míček poběží až řeknu běž...... a na takové zavaření mozečku pak stačí 15 minut i v bytě
naučili jste ji povely samé statické.. ještě ji naučte "pracující" věci.. jako uklidit si hračky, dones misku, hledej pamlsek, přines mi boty,...... prostě akce, co baví a zabaví a zaměstná
a režim.. pevný.. teda trochu pevnější.. jako že po jídle na mě rozhodně kvíkat nebude, ale bude odpočívat, protože tak jsme se to naučili, a po odpočinku se jde ven... hrozně jednoduché to mám, že :-)
Pubescent se dle mého musí vydovádět a pokud tohle udělá, tak je to pro mě jasná zpráva, že mu toho poskytuju málo a že mu "páru upouštím" málo.
S těmi statickými povely je to asi pravda....pes když mě štěkotem vítá, tak taky nepomůže, že mu řeknu "ticho", ale stačí se zeptat..."kde máš uzlík a nebo kostičku", pes si letí najít něco do tlamajzny a je ticho.
takový hrozivý útok nezastavíte nějakým "sedni"
Snažili jsme se převést pozornost jinam, odstrčit jí, okřikovat povelem nesmíš a i zatřást za kůži za krkem.
Každá z této činností mi přijde, že ještě víc psa rozdovádí a jde do toho s ještě větší vervou....
Jediné smysluplnné je převést pozornost jinam, ale tam se ještě nepřišlo na to, co by fungovalo...takže zkoušet...
Všem děkuji za reakce a rady. Určitě zkusíme tu pozornost převádět někam jinam, ale jak říkám, když je v tomhle amoku a je fakt rozjetá,tak i kdybych vytáhla její nejoblíbenější hračku a stavěla se s ní na hlavu, tak stejně mi zůstane zakouslá v bundě.
Zapoměla jsem ještě zmínit, že to dělá jenom venku. Klidně i po 2h procházce ( kde se užije lítání, hraní s balónem i cvičení) kdy vypadá že už sotva motá nohama, jí “hrábne”. Neklepe se u toho a ani nešvihá ocasem.
typické moje pyrenejské štěňátko.....
nejde o přesměrování pozornosti, ale umožnění vypuštění páry žádoucím způsobem
u nás :
- zákus do balónku na šňůrce a dlouhý tah (případně i "aport")
- zákus do prstů rukavice, z nichž byly vyndány prsty člověčí, dlouhý tah
- potahání se o klacek, odhození.....
apod.
ono to přejde
věkem a prací psa
Terrras
napsal(a):
Všem děkuji za reakce a rady. Určitě zkusíme tu pozornost převádět někam jinam, ale jak říkám, když je v tomhle amoku a je fakt rozjetá,tak i kdybych vytáhla její nejoblíbenější hračku a stavěla se s ní na hlavu, tak stejně mi zůstane zakouslá v bundě.
Zapoměla jsem ještě zmínit, že to dělá jenom venku. Klidně i po 2h procházce ( kde se užije lítání, hraní s balónem i cvičení) kdy vypadá že už sotva motá nohama, jí “hrábne”. Neklepe se u toho a ani nešvihá ocasem.
Tak to může být i přepracovaností. Jako že je unaveno. To se stane i u dospělého psa. Moje megí.. ta mě takhle seřve, když jsme ve městě dlouho, prostě už ji bolí hlava :-) Má toho plné kecky. Ale štěně ještě neví, kdy má dost, když je zábava, tak se baví, nelehne pod strom. Tu míru musíte znát Vy.
Zkuste vytvořit takový rozvrh dne, kde bude unavená hlava a tělo, ale ne moc. Ty dvě hodiny vkuse jsou třeba moc, nevím. Záleží, jak bere hraní s balonem, co se po něm chce. Můj pes jak uvidí balonek, okamžitě přepíná do režimu "práce". Pekelné soustředění. Fakt to musíte tak nějak vychytat sami, ten pes tomu ještě nerozumí.
Dělají to i malé děti, miminka, to je strašný řev, když chtějí spát a neví o tom.