Uživatel s deaktivovaným účtem

Vedle v diskuzi jsem se ptala na jorkšírského teriéra a jelikož netuším, jestli nakonec do nejistoty ohledně zbarvení (a i jiných věcí, ale netřeba chodit do podrobností, hodně se bojím zdraví a epilepsie) půjdu, chtěla jsem se touto cestou zkusit zeptat na plemena s povahou, kterou hledám. Vím, že to zde není oblíbené téma, ale kde jinde je možné se zeptat pejskařů různých plemen a zkušeností na nekonkrétní plemeno? Nechci pomoct s výběrem, to si budu muset sama srovnat v hlavě, jen s naťuknutím možných jiných psů, nad kterými mimo jorkšíry zauvažuji. Protože bohužel mi cesta přes google vyhledávač připadá velmi nepřesná až klamající. V podstatě všechna malá (a možná i všechna ostatní) plemena zní z těch popisů identicky, některé věci nejsou zminěné. Ví o nich jen ti, kteří se o plemeno zajímají a znají ho osobně (například australský honácký pes má být nedůvěřivý vůči cizím a hlídač, ale podle zkušeností lidí, kteří je vlastní jsou to naopak uvrtění mazlíci všem a všude). Na výstavu pak určitě plánuji zajít, ale až budu mít lepší představu...
Povaha psa, kterého hledám je následující - velmi oddaný, pes ideálně orientovaný jen na toho svého pána (nikoliv celou rodinu), velmi aktivní a hravý, nechci vítače všech zlodějů, spíš rezervovanějšího pejska vůči cizím (vzhledem k velikosti neočekávám hlídače ). Ale ideálně ne plachého, "hysterického". Vůči svému pánovi velmi mazlivého, tzv. "lap dog" a "velcro dog" (viz překlad - klín, suchý zip - závisláčci, ocásek, který jde kam se páníček hne). Ne s loveckým pudem. Mám zkušenost s teriéry a příliš mi nevyhovovala jejich tvrdohlavá a vcelku samostatně uvažující povaha. Chci aby byl velmi ochotný do cvičení a různorodých aktivit (pro představu, druhý pes je aktivitou podobný border kolii, takže bych moc chtěla i druhého psa velmi aktivního a učenlivého). Psu nabídnu vše, co bude potřebovat ke spokojenosti, více bych se o tom, co já nabídnu tomu psovi rozepisovat nechtěla. Zkušenosti mám již s několika psy, jsem z pejskařské rodiny, takže ne začátečník.
Jsem si vědomá, že tohohle ideálního psa mít nebudu a jsem ochotná určité povahové rysy obětovat předem, a ani pokud pes nebude nakonec plemeni odpovídat pak ho budu mít určitě ráda jakéhokoliv. Ale chci udělat pro výběr plemene vše, co je v mých silách předem, než pak nedostatečného výběru litovat.
Velikostně chci psa, zhruba do 10kg, okolo 30cm. Trochu větší ani menší do výšky nevadí, ale určitě nechci překročit tu hmotnost. Budu shánět malé plemeno k mému středně velikému štěněti (které tou dobou bude již dávno plně dospělé). Vzhledově pak žádné specifické nároky nemám, zvažuji všechny typy srsti (kromě "kudrnaté" jako mají pudlové, boloňáci, bišoni,atd - s tou už mám zkušenost a nikdy více), barev, tvaru těla. Tyhle specifika u mě pak záleží na konkrétních plemenech, nejsou obecně uplatitelné na všechny psy. Jen tedy, ani na moment, nezvažuji psy typu jezevčík a spláclé čumáky, tento typ psa bych si nepořídila. A čivavy také ne...
Narazila jsem zatím na plemena šeltie (kde se ale bojím plachosti), malý knírač (jenže trimovací srst je pro mě nejhorší typ srsti), papillon. Ani o jednom však neznám skutečnou povahu, jen podle obecného popisu plemene. A pak už mě napadá jen naprostý voříšek, kde ale nebudu mít šanci vzhled, velikost ani povahu odhadnout. A nebo kříženec plemen, kde ale zase odpadá ten obvykle velmi dobrý zdravotní stav úplných vořechů. A pak nastává otázka, kříženec jakých plemen...
Děkuji všem, a moc prosím o slušně vedenou diskuzi bez napadání

stájový pinč je ale úžasný pes
trimování jednou za čas salon, to je vlastně výhoda... a nelíná a není jak u teriéra, že máte chlupy i v jogurtu, který jste právě otevřela.... kolik lidí už si kvůli tomu pořídilo sušičku, oni by na to mohli dělat reklamu
teriér taky nehlídá, obecně, má rád lidi a pak už toho moc není.. pinčové se mi líbí, takový malý dobrmánek
šiperka a tak.. špicové.. je jich hodně, tady zajímavého má .. lapinu tady někdo má
_Fifinka

XXX.XXX.110.35
Šeltie mě napadla, ještě než jsem dočetla na konec příspěvku. Znám z okolí 4 – jedna naprostý magor a štěkač, celoživotně se zmítající na flexině kolem paneláku, prý špatná zkušenost se psy z mládí. Druhý zatím mlaďoch, úžasný mazel a vítač. Třetí a čtvrtý pes jsou dospělci, rezervovaní k okolí, ale k páníčkům vzhlíží jak k bohům. Jsou citlivější, ale to se při spravedlivém a nerozmazlovacím/důsledném vedení dá hezky zvládnout (přijde mi, že třeba špicové jsou větší labilové). Než přecitlivělost bych to ale hodnotila jako velkou vnímavost.
Malé kňoury znám dva černé – fenu a psa, oba ostří, při práci šlapou jak hodinky, ale ani jeden není lap dog. Jsou to svébytné existence, co mají vlastní hlavu.
Hned mě napadl ten knírač, nevím,proč vám srst připadá nejhorší, naopak po správném trimování je pes naprosto bezúdržbový. Pinč taky dobrá volba, jen tam jsem znala dva a byli dost hluční Nebo ještě šiperka. Šiperku osobně neznám, knírače i pinče jsem poznala,co se týká ostatních lidí,nebyli to úplně vítací typy ke každému,ale ani tedy rezervovaní nebo psi jednoho pána,to zas ne. I když úplně stejně nevím,co si pod tím představit, pokud pes žije s celou rodinou,tak je přeci žádoucí,aby s celou rodinou vycházel,ne?

Já bych měla hříšnou myšlenku (která se asi nesetká s úspěchem :-) )... Co dlouhosrstý vipet? Existují domněnky, že pochází z klasického vipeta a šeltie. Je to aristokrat, aktivní pes dobře uplatnitelný ve sportech, k cizím rezervovaný a doma mazlík. Navíc je krásný a neokoukaný. Jen nevím, jestli by na Vás nebyl moc “lovecký” - sice to není taková ta chrtí klasika (vidím - běžím), jsou zvládnutelní, ale nějaké dispozice tam být mohou.
Jinak mě také napadla šeltie (to by musel být extrémně pečlivý výběr jedince, aby nebyla bázlivá, tam je to dost loterie) a šiperka (osobně neznám, ale co jsem o nich slyšela, budou to fajn psi a velcí sporťáci). Papillon bude taky dobrá volba, i když se mi nezdají moc rezervovaní, spíš naopak. Pinčové se mi líbí, miniatura dobrmana je sexy, ale zdá se mi, že jsou to takové složitější povahy - že to také není pro každého (plus loví, ne?). To by Vám řekla Terven. :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196
Tak povahou jorkovi budou nejblize terieri. Takze co silky nebo australsky teriér? Pak bych asi lobovala za uz malo vidane skotske teriery. (kdo zna zdenu frybovou musi uznat ze jsou to osobnosti 😁)

Už jste mrkla do atlasu psů a přečetla si charakteristiky plemen, která se vám vzhledové libi? Připadá mi, že zde chcete po diskutujících, aby za vás vyřešili výběr vašeho psa na klíč.
Janae1

XXX.XXX.160.6
janaa
napsal(a):
Hned mě napadl ten knírač, nevím,proč vám srst připadá nejhorší, naopak po správném trimování je pes naprosto bezúdržbový. Pinč taky dobrá volba, jen tam jsem znala dva a byli dost hluční Nebo ještě šiperka. Šiperku osobně neznám, knírače i pinče jsem poznala,co se týká ostatních lidí,nebyli to úplně vítací typy ke každému,ale ani tedy rezervovaní nebo psi jednoho pána,to zas ne. I když úplně stejně nevím,co si pod tím představit, pokud pes žije s celou rodinou,tak je přeci žádoucí,aby s celou rodinou vycházel,ne?
To si dovolím nesouhlasit.
Knírač sice nelíná, ale udržba je celkem náročná.
Všechno co knírač sežere má na vousech a v tomto deštivém roce jsou mazec i rousy na nohou. A rousy jsou hodně hustá hedvábná srst, to znamená neustále vyčesávat bodláky a jiný bordel.
Letos neustále jen sprchuji a řeším psy. Dle mého je dnešní knírač na udržbu dost náročné plemeno.
Pozadavky mi sedi na trpasliciho pince krom jedineho a to je lovecky pud. Ale rekla bych, ze u pince je dobre zvladnutelny z duvodu, ze je to totalni zavislak na panickovi. Jinak je aktivni, ucenlivy, vhodny na sporty, prakticky neunavitelny. K cizim rezervovany. Ja jsem z povahy naprosto unesena. Rika se o nich, ze jsou stekavejsi... nemohu soudit, mne steka minimalne. Pece o srst nula nula nic, jen spatne snasi zimu, takze potebuje cast roku neco na sebe. Lehky, skladny a pritom to neni miniatura.
Grifonek má spláclý čumíák, bedlington je kudrnáč, borderteriér moc velký, sakra, Vy máte ale nároky. :D
Co kavalír? Ale ten bude milovat celou rodinu a o hlídání nemůže být řeč...
Pak jsou norvičští teriéři, norfolkští teriéři a kernteriéři, ale to vůbec netuším, jak byste sháněla.
Asijská plemena jako šicu a tibetský španěl jsou taková svá, ale třeba by Vám vyhovovala.
Co westík? Ale tam jsou zase zdravotní problémy.
Z těch plemen, co tu už padla, mi připadají nejvhodnější ti knírači, pak pinčové.
Edit:
Ty silky teriéry jste zamítla proč?

Zadavatelka píše, že teriéři jí nevyhovují kvůli tvrdohlavosti a přílišné samostatnosti.
Varaxi
napsal(a):
Grifonek má spláclý čumíák, bedlington je kudrnáč, borderteriér moc velký, sakra, Vy máte ale nároky. :D
Co kavalír? Ale ten bude milovat celou rodinu a o hlídání nemůže být řeč...
Pak jsou norvičští teriéři, norfolkští teriéři a kernteriéři, ale to vůbec netuším, jak byste sháněla.
Asijská plemena jako šicu a tibetský španěl jsou taková svá, ale třeba by Vám vyhovovala.
Co westík? Ale tam jsou zase zdravotní problémy.
Z těch plemen, co tu už padla, mi připadají nejvhodnější ti knírači, pak pinčové.
Edit:
Ty silky teriéry jste zamítla proč?
Shih tzu ma bohuzel do akcniho pejska dost daleko, krom toho je to i placatej cumak. Zavislak na panickovi take neni... tibetsky spanel je na tom o neco lip, ale hodne podobne a v charakteristice plemene ma uvedenu typickou orientalni nezavislost. Rekla bych, ze vsechna asijska plemena jsou ponekud specificka a komplikovana a pravy opak toho, co chce zadavatelka.

Být slečnou, zajdu si do útulku, tam určitě najde. Ty fotky pejsků, co tady dávala impact, byly boží.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196
Terven
napsal(a):
Shih tzu ma bohuzel do akcniho pejska dost daleko, krom toho je to i placatej cumak. Zavislak na panickovi take neni... tibetsky spanel je na tom o neco lip, ale hodne podobne a v charakteristice plemene ma uvedenu typickou orientalni nezavislost. Rekla bych, ze vsechna asijska plemena jsou ponekud specificka a komplikovana a pravy opak toho, co chce zadavatelka.
Dovolim si nesouhlasit mela sem papirovou fenu dovezenou z belgie akcni to bylo vic jak NO a zavislak na me neskutecnej.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196
napsal(a):
Zadavatelka píše, že teriéři jí nevyhovují kvůli tvrdohlavosti a přílišné samostatnosti.
No ono spravnej jork ma typickou terieri povahu. U bieweru a tech vystavnich paskvilu se to kapku zmenilo ale origo by to melo byt palicaty a bojovy 😁
Janae1
napsal(a):
Všechno co knírač sežere má na vousech a v tomto deštivém roce jsou mazec i rousy na nohou. A rousy jsou hodně hustá hedvábná srst, to znamená neustále vyčesávat bodláky a jiný bordel.
Letos neustále jen sprchuji a řeším psy. Dle mého je dnešní knírač na udržbu dost náročné plemeno.
Tak vousy,rousy, to je obecně problém dlouhosrstých plemen, ale u nich je to celé tělo, u knírače jen partie. My jsme rousy zastřihávali, takže největší vopruz byly vousy, to jo, zvlášť proto, že se krmilo masem. Ale pokud člověk nechce vyčesávat, tak pak to je jednoznačně na krátkosrsté plemeno, ale tam se zas člověk musí smířit s celoročním línáním. Všechno má pro a proti

Nečekala jsem tolik nápadů na plemena, raději než citovat každý příspěvek napíšu odpovědi do jednoho. Přesně proto jsem sem dotaz napsala, hodně ze zmíněných plemen jsem buď neznala nebo naopak znala a nenapadli by mě jako vhodní "kandidáti". Přečetla jsem si už tolik popisů povah, standardů, a stejně mi přijde, že se často velmi odlišují od reality. Takže jsem moc vděčná za to, že jste napsali osobní zkušenosti s těmi plemeny.
megi-the-dog - Lapina netuším, co je (lapinkoira mi našlo, ale to je velký pes)... O chlupech teriéra, ale i kříženců, v jídle bych taky mohla povídat (no, i mých vlasů bylo v jídle už nespočet...). Určitě vnímám jako výhodu nelínavost po vytrimování, ale mně nikdy ty padající chlupy příliš nevadily. Jen po objímání bych nemusela mít chlupy v puse.
_Fifinka - A já doufala, že ten knírač zrovna splňuje vše. Asi by se dal trochu tedy přirovnat k teriérům, tou svéhlavostí? Nad šeltií ještě zapřemýšlím.
janaa - Jak píše Janae1, není to s tou srstí tak jednoduché. Subjektivně mi přijde více náročné a "otravné" trimování než stříhání a vyčesávání. A také není možné knírače vzít strojkem na krátko (jako třeba jorkšír nebo jiná stříhací plemena), kdyby náhodou někdy nebyl čas nebo chuť na trimování - nebo třeba jen packy, aby si mohl více užívat v přírodě. Protože se tím ta srst prý velmi kazí. Já si na trimování nikdy nezvykla. Jinak, k té přátelské povaze. Ono to pak není tak, že pes nemá zbytek rodiny rád. To vůbec ne. Já se přiznám (jak v jiné diskuzi psala třeba i sardullah a tak), že co se týče zvířat jsem asi sobec. Pořizuji si je hlavně pro sebe a zatím mi vychází, že mě vždy berou jako tu hlavní osobu, nebo mám největší autoritu (která krmí, cvičí, mazlí, je to prostě můj pes - ostatní členové rodiny jen mazlí a dávají mlsky). Jen bych ještě, dokud můžu, chtěla zažít tu nepopsatelně oddanou lásku. Kterou jsem zažila u psa své maminky, který prostě i dýchal pro ní, zbytek rodiny byl dobrý na jídlo a pomazlení, ale ona pro něj byla snad bůh. Nikdy jsem takhle oddaného psa neměla, většina byla milovník všech bez rozdílů a ten zbytek miloval prostě celou rodinu. Je možné, že tento další pes bude můj poslední, a moc bych si přála, aby se mi tohle "sobecké" přání splnilo.
Odetta - Nádherný pes, ten dlouhosrstý vipet! Vždy jsem milovala ten chrtí vzhled, především dlouhosrstých chrtů, i jejich komplikovanou povahu. Ale nedokázala bych být chrtí paničkou, na mě jsou to až příliš složité, specifické povahy. A bohužel si nemyslím, že splňují tu lehkou cvičitelnost a chrtí lovecký pud by byl velký problém. Co jsem takhle slyšela o chrtech, tak moc o cvičení zájem nemají, opakování cviků je pro ně horor... O šiperkách sem tam slýchám také, ale zatím jsem nenašla osobní zkušenost. Zkusím mrknout na nějakou jejich skupinu, znějí jako vcelku super psi. Děkuji za nápad!
leithian - Do teriérů, krom jorkšírů, se mi moc nechce. Ta tvrdohlavost a svéhlavost mně k srdci nepřirostla. Ale silkiho i australského mám v záloze, kdybych chtěla něco jako jorkšíra, ale zdravějšího (i když se mi vzhledově moc nelíbí, mají delší čumáky a nepříliš hedvábnou srst, mi přijde)
Terven - Nahlodala jste mě s tím pinčem. Nikdy jsem nad ním nepřemýšlela, v okolí mám totiž jednoho bezpapírového a příšerně tvrdohlavého (ale faktem je, že pro něj existuje jen panička, to jo), jenže ten nemusí mít ani typickou povahu ani nemusí být skutečně čistokrevný. Řekla byste tedy, že by mohl tak nějak všechny povahové vlastnosti splňovat? Kromě tedy loveckého pudu. Dá se to zkorigovat a odstranit lovení úplně? Přes srdce bych asi nepřenesla psa, který by mi na procházkách lovil myši nebo na zahradě vypadlé ptáčata z hnízda. Často se v mé domácnosti objeví menší domácí mazlíček (od myší, přes ptáky až ke kočkám), jsme rodina velmi orientovaná na zvířata a sem tam se ujmeme nějakého zachráněnce. Není to pak s pinčem o strach? Samozřejmě o samotě by s těmi menšími zvířaty nebyl, ale třeba kočka se pohybuje po celém domě volně, potkani jsou v naší přítomnosti pouštění. Štěkání by mi snad tolik nevadilo, už jsem si na ty ukecané chlupáče zvykla
Varaxi - Kavalír je nádherný pejsek, ale bohužel má, kromě té vítací povahy, celkem problémy se zdravím. Myslím, že především srdce. A spláclý čumák. Na westíky se mrknu, ale asi také budou tvrdohlaví? Asijská plemena jsou velmi specifická, nemyslím si, že jsou příliš cvičitelná a mazlivá, oddaná ano, ale zdá se mi, že minimálně shiba má lovecký pud? Tihle psi by se ke mně moc nehodili.
Sarah01 - Přinejhorším je pak útulek v plánu. Ale jelikož chci pejska od štěněte, byl by problém vybrat správně - povahu, velikost.
Slon Indický - Na špice mrknu, zdá se mi, že jsou také citlivější? A ti teď jsou módní, takže asi také zdravotní problémy podobné jako jorkšíři? Ale jsou krásní
Doufám, že jsem na nic nezapomněla

A tedy hodně se opakují, pinč, knírač. Objevil se názor, že knírač není příliš mazlivý závislák. Myslíte, že to jsou dvě výjimky nebo u knírače počítat se svéhlavostí a tvrdohlavostí? Je tím přirovnatelný k teriérům? Hodně se mi zalíbil pinč, ale když jsem se dříve zajímala o německé pinče, ti jsou pověstní takovou tvrdší povahou, svéhlavostí. Měla bych očekávat to podobné i u trpaslíků? Chtěla bych spíše hodně tvárné plemeno, které do výcviku příliš nekecá (takto funguje v okolí například boloňák, kříženec labradora, německý ovčák a já tento typ psů preferuji...) a rád plní páníčkovi, co mu na očích vidí, ale přesto stále inteligentní a lehce cvičitelné. Byť třeba po desáté během 5 minut lehnout nebo sednout, tak to udělá rád.

Chtěla bych spíše hodně tvárné plemeno, které do výcviku příliš nekecá (takto funguje v okolí například boloňák, kříženec labradora, německý ovčák a já tento typ psů preferuji...) a rád plní páníčkovi, co mu na očích vidí, ale přesto stále inteligentní a lehce cvičitelné. Byť třeba po desáté během 5 minut lehnout nebo sednout, tak to udělá rád.
S těmito preferencemi bych šla jednoznačně do šeltie.
Srdce u kavalírů se dá dobře podchytit správným výběrem rodičovského páru.
Šiba inu má lovecký pud jak blázen, to jo, ale já psala o šicu (shih tzu) a tibetském španělu, tam lovecký pud bude nejspíš ještě pod úrovní jorkšíra.
A co se týče čumáků, tak samozřejmě nemohu soudit Váš názor, ale třeba oproti Kingům je mají kavalíři mnohem delší. Zvlášť když se Vám nelíbí „příliš dlouhé“ čumáky silkyů a australských teriérů...
Jinak je to bída, no. Já celé roky myslela, že plemen je tolik, že si vybere skutečně každý. A hele, ono to tak není.
Vipet a italský chrtík jsou přece jen jiní chrti než afgháni nebo barzojové. Jsou učenlivější, méně s nimi lomcuje lovecký pud. Určitě se na ně zkuste mrknout. Akorát teda moc nehlídají, no.

Varaxi
napsal(a):
Šiba inu má lovecký pud jak blázen, to jo, ale já psala o šicu (shih tzu) a tibetském španělu, tam lovecký pud bude nejspíš ještě pod úrovní jorkšíra.
A co se týče čumáků, tak samozřejmě nemohu soudit Váš názor, ale třeba oproti Kingům je mají kavalíři mnohem delší. Zvlášť když se Vám nelíbí „příliš dlouhé“ čumáky silkyů a australských teriérů...
Jinak je to bída, no. Já celé roky myslela, že plemen je tolik, že si vybere skutečně každý. A hele, ono to tak není.
Vipet a italský chrtík jsou přece jen jiní chrti než afgháni nebo barzojové. Jsou učenlivější, méně s nimi lomcuje lovecký pud. Určitě se na ně zkuste mrknout. Akorát teda moc nehlídají, no.
U italského chrtíka bych byla opatrná kvůli velmi častému výskytu epilepsie, ale on je beztak pro zadavatelku nevyhovující z mnoha jiných důvodů.
Oni i dlouhosrstí vipeti jsou trochu jiní než vipeti, jemnější, není tam rozdíl jen v srsti, ale i v povaze. Kdyby si o nich zadavatelka chtěla něco přečíst, přidávám odkaz na pěkný článek od paní, která s dlouhosrstou vipetkou sportuje (má ještě pudlice a border staffy): https://www.bohemiawillow.cz/dlouhosrsty-vipet/jaky-je-/ Ale i tak se domnívám, na základě posledního zadavatelčina příspěvku, že to není to pravé ořechové.
Špicové podle mne nejsou módní, ba naopak. Nemyslím "pomeranče", ale normální německé špice. Papíroví jsou teď celkem levní, protože jsou na okraji zájmu veřejnosti. Teda... "teď" jsem myslela před koronou. Nyní vlastně nevím. Ještě nedávno se mohli v PP chovu křížit rozdílně barevní i velcí jedinci, jen aby se udrželo plemeno při životě, protože jich bylo málo.
Pro někoho, komu nevadí chlupy a špičaté držtičky, je podle mne špic ideální pes. Není to žádné ořezávátko, celkem ovladatelné, akční a srst je samočistící, stačí jednou za čas pročesat. Lovecké pudy snad nemá.

...papillon, nenáročný na údržbu, takřka nelina, šašek, obrovský mazel, vitá každou nabidnutou aktivitou, do které jde s plnou vervou...miluje sveho majitele, ale je druzný i s ostatními....relativně zdravé plemeno...
Terven
napsal(a):
Pozadavky mi sedi na trpasliciho pince krom jedineho a to je lovecky pud. Ale rekla bych, ze u pince je dobre zvladnutelny z duvodu, ze je to totalni zavislak na panickovi. Jinak je aktivni, ucenlivy, vhodny na sporty, prakticky neunavitelny. K cizim rezervovany. Ja jsem z povahy naprosto unesena. Rika se o nich, ze jsou stekavejsi... nemohu soudit, mne steka minimalne. Pece o srst nula nula nic, jen spatne snasi zimu, takze potebuje cast roku neco na sebe. Lehky, skladny a pritom to neni miniatura.
Souhlasím. Akorát příbuzní mají zrovna uštěkanějšího jedince,ale to bude tím, že je to klasický pes okolo baráku na flexině, doma si může dovolit všechno, skákat paníkům pohlavě atd... Žádná výchova ani výcvik, přitom by se tak vyjímal v nějakém sportu 🤔. Kdyby byla možnost určitě bych do něj šla, naprosto bezúdržbový, skladný psíček, vše dělá s lehkostí a je neskutečně fixovaný na lidi.
Podle mě malí a střední špicové nejsou módní plemeno, módní jsou jen pomeraniani. Malí a střední mi přijdou pořád jako relativně zdravé plemeno (nemívají epilepsii ani srdeční vady, jediný problém bývá DLK, ale to je v podstatě u všech malých plemen a psa to nijak moc neomezuje). Povahy taky bývají většinou v pořádku.
Pomeraniani už na módnost doplácejí, tam se podepisuji bohužel pod horší zdraví i povahy.

Šiperku mají známí, je to fajn pejsek. Takový šašek, pořád dobře naladěný, aportuje, hlídá a mají několik koček a slepice, takže si zvířaty vychází. Co vím, tak je absoutně zdravý, teď mu je cca 8let.
https://vse-pro-zviratka.cz/siperka/

Nepadnul tu toy pudlík - měla jsem ho jako dítě, byl s PP a splňoval vše, co požadujete. Za mě super psí parťák v superskladné velikosti. Ale nevím, jak jsou na tom dnes s povahami a zdravím.
škoda že ne placatky, to by šel grifonek nebo brabantík. Máme 3, každá trošku jiná ale jak se hnu tak jdou taky. Hrubá srst je fajn, ano trimuje se ale nikde žádný chlup. z brabantíka je toho všude plno . ono je často že bud vyhovuje vzhled a ta povaha není taková a naopak. vy pořádně ani nevíte co a jít jen a vzhled je prostě nic moc. Nikdo nezaručí jak štěně bude vypadat až vyroste. šiperka je akční dost,ale zase jestli bude takový závislák? To spíš ne já bych šla dle vzhledu a pak si zjistila povahu a co ten pes potřebuje
assil
napsal(a):
Jo, špicové jsou v pohodě, i zdravotně a citlivý rozhodně nejsou, spíš splachovací. Taky japonský špic je zajímavý volba, ale blbě se shání. Lapinu jste našla správně, to je větší pes. A nikdo tu nezmínil corgiho.
corgi je krásný ale nikdy jsme o nich nic nehledala tak nevím jaká je povaha a jestli se dá dobře sehnat.

Myslím, že Corgi nejsou závisláci. A mají dlouhý čumák a to je taky problém, když Silky se nelíbí. Pudl je zas kudrnatý. Dlouhý je i šiperka, cca všichni špicovití, aj šeltie. Kavalírky znám jen 3, šeltie 4.. a všichni ustrašení. Hlídání asi taky ne.. Ostatní plemena nehlídají a nic 5x opakovat nebudou.
Všecko problém :-)
Co je špatně na biewer a silky ? Jsem se v tom ztratila :-)

Varaxi
napsal(a):
Špatně jsem si to jméno plemene přečetla, myslela jsem, že jste totiž napsala shibu. Tyhle dvě plemena ale také nebudou to pravé, obě mají vcelku spláclé čumáky a tibeťan má dlouhé tělo a krátké nohy jako jezevčík. Mně nejde o to, že by se mi čumáky spláclé jen nelíbily, ale jsou s tím spojené problémy s dýcháním. Problémem pak je aktivita v létě, kdy je teplo. U silků a australských teriérů nejde o ten dlouhý čumák obecně, ale jen v kontextu toho, že vypadají jako jorkšíři (často takové vídám bezpapírové). K jokšířímu vzhledu mi totiž více sedí ten kratší, ne však spláclý, čumák. Ale určitě tyhle plemena nezatracuji a zkusím si o jejich povahách něco zjistit. Jinak se mi u psů obecně naopak dlouhý čumák moc líbí, třeba barzoj nebo americká kolie jsou boží psi. Na tyto chrty tedy také kouknu.

napsal(a):
U italského chrtíka bych byla opatrná kvůli velmi častému výskytu epilepsie, ale on je beztak pro zadavatelku nevyhovující z mnoha jiných důvodů.
Oni i dlouhosrstí vipeti jsou trochu jiní než vipeti, jemnější, není tam rozdíl jen v srsti, ale i v povaze. Kdyby si o nich zadavatelka chtěla něco přečíst, přidávám odkaz na pěkný článek od paní, která s dlouhosrstou vipetkou sportuje (má ještě pudlice a border staffy): https://www.bohemiawillow.cz/dlouhosrsty-vipet/jaky-je-/ Ale i tak se domnívám, na základě posledního zadavatelčina příspěvku, že to není to pravé ořechové.
Stránku jsem si přečetla, pejsek zní skvěle i když ne ve všem by mi vyhovoval. A je nádherný. Zkusím o nich ještě zjistit více informací.

assil
napsal(a):
Jo, špicové jsou v pohodě, i zdravotně a citlivý rozhodně nejsou, spíš splachovací. Taky japonský špic je zajímavý volba, ale blbě se shání. Lapinu jste našla správně, to je větší pes. A nikdo tu nezmínil corgiho.
Corgi je jezevčíkovitého tvaru. Výšku sice splňuje díky krátkým nohám, ale jinak je už příliš těžký. A příliš přátelský ke všem Japonský špic je také příliš velký, může mít i téměř 40cm. O špicech budu přemýšlet a zkusím také najít více informací.

napsal(a):
Nepadnul tu toy pudlík - měla jsem ho jako dítě, byl s PP a splňoval vše, co požadujete. Za mě super psí parťák v superskladné velikosti. Ale nevím, jak jsou na tom dnes s povahami a zdravím.
Pudlíci mají tu kudrnatou srst S podobným typem srsti jsem psa již měla a byla to hrůza na údržbu, zlatí jorkšíři se svou rovnou srstí. A jsou, myslím, také přátelští ke všem. Nejsou příliš orientovaní na jednu osobu, jsou to rodinní psi. Tedy pokud se povahově hodně neliší od velkých pudlů, všechny informace, které o pudlech mám jsou o velkém rázu. Dříve jsem zvažovala králováka, jsou to úžasní psi, ale teď už bych do pudlíka nešla.

Markéta80
napsal(a):
škoda že ne placatky, to by šel grifonek nebo brabantík. Máme 3, každá trošku jiná ale jak se hnu tak jdou taky. Hrubá srst je fajn, ano trimuje se ale nikde žádný chlup. z brabantíka je toho všude plno . ono je často že bud vyhovuje vzhled a ta povaha není taková a naopak. vy pořádně ani nevíte co a jít jen a vzhled je prostě nic moc. Nikdo nezaručí jak štěně bude vypadat až vyroste. šiperka je akční dost,ale zase jestli bude takový závislák? To spíš ne já bych šla dle vzhledu a pak si zjistila povahu a co ten pes potřebuje
Ale tyto placatky jsou také velmi přátelské ke všem, ne? Viděla jsem vaše fotky, jsou krásní, ale do placatého čumáku bych nešla. Jen podle vzhledu se snažím moc nerozhodovat. Pravda, v rámci plemene pak třeba mám preferovaný vzhled, ale nešla bych přes mrtvoly, i teď mám psa vzhledově úplně jiného, než jsem chtěla (v rámci plemene) a jsem spokojená. U těch jorkšírů se spíš než barvy bojím toho zdraví. Čert vem jestli by ten pejsek byl sytě zrzatý, hlavně nechci řešit už ve 3-6 letech psa nějakou vážnou nemoc, nedejbože úmrtí.
Můžu se vás ještě zeptat, jestli byste řekla, že vaše jorkšírka by povahově odpovídala tomu co hledám? Jak reagovala na cizí? Byla hodně fixovaná na vás nebo byla orientovaná celkově na celou rodinu?

napsal(a):
Myslím, že Corgi nejsou závisláci. A mají dlouhý čumák a to je taky problém, když Silky se nelíbí. Pudl je zas kudrnatý. Dlouhý je i šiperka, cca všichni špicovití, aj šeltie. Kavalírky znám jen 3, šeltie 4.. a všichni ustrašení. Hlídání asi taky ne.. Ostatní plemena nehlídají a nic 5x opakovat nebudou.
Všecko problém :-)
Co je špatně na biewer a silky ? Jsem se v tom ztratila :-)
Dlouhý čumák mi vadil jen u těch silky a australských teriérů. Jen protože jsou to vzhledově jorkšíři a k těm mi ten dlouhý čumák nesedí, jak píši výše. Rozhodně tyhle plemena nezatracuji a mám je uložené, kdo ví, třeba se pro ně rozhodnu. Co se biewerů týče, tak pokud jorkšíra, tak chci klasický vzhled. Čistě jen osobní preference barvy. Navíc mají bieweři trochu jinou povahu než klasičtí. Navíc tam je prostě to samé se zdravím a nemocemi. Delší tělo mi nevadí, jen ty vyloženě jezevčíkovité psy nechci. Kvůli zdravotním problémům spojenými s extrémně krátkými nohami a dlouhým tělem. Kvůli tomu, že se s nimi nedá dělat úplně vše, právě kvůli délce těla. Neměli by skákat, asi i delší běh by jim mohl vadit. A také kvůli vzhledu, nebudu lhát, nelíbí se mi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.182
Ja mam australskeho ovcaka a povahu ma presne podle vaseho popisu. Stejna povaha v mensim baleni je miniaturni americky ovcak, ale tam byste musela vybirat/hledat na dolni hranici velikosti a asi fenku, abyste se vesla do tech 10 kg. Kdybych chtela jeste mensiho, brala bych papillonka.
(mym idealem je mensi/stredni hladkosrsty pes s ovcackou povahou. Taky jsem nenasla, tak jsem holt udelala ustupek stran srsti)

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
a co tak Ruská barevná boloňka? Povaha super, není jich moc, PP se musí testovat, nelíná, kulíšci kolem 4kg. Je to prostě milí rarášek. Cena PP od 10 000 až 16 000kč. Mám ho👍 a můžu jen doporučit.
Dája
Boloňák má tu kudrnatou srst není fixován na pána, k cizím je velmi přátelský... Mám zkušenost jen s bílým boloňákem v rodině, třeba se povahově trochu liší, ale tenhle typ srsti mi vadí.

napsal(a):
Stránku jsem si přečetla, pejsek zní skvěle i když ne ve všem by mi vyhovoval. A je nádherný. Zkusím o nich ještě zjistit více informací.
Já si z Vašich upřesňujících příspěvků také myslím, že to pro Vás asi není úplně ono, to bych sázela opravdu spíš na tu šeltii. Obzvlášť stran těch výcvikových požadavků. Ale kdyby Vás dlouhosrstí vipeti více zajímali, zkuste se přidat do FB skupiny, když tam položíte dotaz, dozvíte se asi nejvíc. Na internetu je informací poskrovnu.

napsal(a):
Ale tyto placatky jsou také velmi přátelské ke všem, ne? Viděla jsem vaše fotky, jsou krásní, ale do placatého čumáku bych nešla. Jen podle vzhledu se snažím moc nerozhodovat. Pravda, v rámci plemene pak třeba mám preferovaný vzhled, ale nešla bych přes mrtvoly, i teď mám psa vzhledově úplně jiného, než jsem chtěla (v rámci plemene) a jsem spokojená. U těch jorkšírů se spíš než barvy bojím toho zdraví. Čert vem jestli by ten pejsek byl sytě zrzatý, hlavně nechci řešit už ve 3-6 letech psa nějakou vážnou nemoc, nedejbože úmrtí.
Můžu se vás ještě zeptat, jestli byste řekla, že vaše jorkšírka by povahově odpovídala tomu co hledám? Jak reagovala na cizí? Byla hodně fixovaná na vás nebo byla orientovaná celkově na celou rodinu?
Já vůbec nebudu dávat žádné typy, protože se v malých plemenech absolutně neorientuju.
Jen bych poznamenala k tomuto:
velmi oddaný, pes ideálně orientovaný jen na toho svého pána (nikoliv celou rodinu)
Někde bylo poznamenáno, že to máte stejně jako já...jste sobec, co si psa pořizuje primárně pro sebe...ano to máme opravdu stejně, ale i u toho psa, který je tzv. pes jednoho pána si to člověk MUSÍ zasloužit, ten pes si ho MUSÍ vybrat....a znám i případy, kdy si člověk takového psa pořídill a světe div se, pes si vybral úplně někoho jiného z rodiny a to i když se dotyčný snažil.
A i když jsem pro každého psa, co jsem dosud měla byla "ta hlavní", tak mi nikdo nezaručí, že to bude stejné u mojí malé princezny....zatím mi to přijde tak půl na půl se synem....trošku bych řekla, že vede syn, jak to dopadne se teprve uvidí......
No když si holt nevybere mě, tak bude mít syn svého psa...... a já holt budu "jen" ta milovaná a chráněná ovečka pasteveckého psa

Na druhou stranu.., i pes, který není vyloženě rezervovaný, se může primárně navázat na jednu osobu, mít s ní speciální pouto, a se zbytkem rodiny/lidí mít vřelé vztahy. Ona ta rezervovanost je beztak obvykle směřována k cizím lidem, ne k nejbližší rodině.

Malý dobrman a má uši nahoru :-)
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/124004474/inzerat-miniaturny-pinctrpaslici-pinc-pes-s-pp.php
https://www.ecanis.cz/clanky/skutecny-terier-a-kapesni-pes-toy-v-jedne-nadobe_415.html
a co pes bez kožichu?
Sleduji celou diskusi a koukám jak je občas složitý výběr plemene. Skoro děkuji moji mámě, že si plemeno vybrala v mých cca 10 letech a já už zůstala beznadějně zamilovaná, takže když byl konečně prostor na psa, tak nebylo nad čím přemýšlet, i když si většina pejskařů klepe na čelo, že to není pes, ale magor...
No a k tématu co mudi. Moc o nich nevím, zaujal mě teď na psím táboře, vypadá zajímavě a neokoukaně, je to ovčák a vypadal jako celkem závislák, ale zas proti mýmu psu je závislák skoro všechno. Jen je trošku větší než uvádíte, ale proti mýmu psu (43cm, 11kg) vypadal drobounce, fenka by se do vaší tolerance skoro i vešla...

napsal(a):
Já si z Vašich upřesňujících příspěvků také myslím, že to pro Vás asi není úplně ono, to bych sázela opravdu spíš na tu šeltii. Obzvlášť stran těch výcvikových požadavků. Ale kdyby Vás dlouhosrstí vipeti více zajímali, zkuste se přidat do FB skupiny, když tam položíte dotaz, dozvíte se asi nejvíc. Na internetu je informací poskrovnu.
Ty FB skupiny určitě zkusím. Šeltie se mi také dost líbí, jak povahou tak vzhledem. Ale ta plachost... Už jsem zažila psy, které se muselo učit zvládat normální situace i psy, kteří neřešili vůbec nic sami od sebe. U šeltií spíše očekávat tu první variantu, že? Fixují se šeltie běžně na jednoho člověka, jsou mazlivé? Jsem hodně kontaktní typ, co se psů týče. Večer si lehnout na gauč a mít psa, který se sám dere na klín a vynucuje si tulení, to je moje ideální představa (dosud mi, naštěstí, vyšla u všech psů)

napsal(a):
Já vůbec nebudu dávat žádné typy, protože se v malých plemenech absolutně neorientuju.
Jen bych poznamenala k tomuto:
velmi oddaný, pes ideálně orientovaný jen na toho svého pána (nikoliv celou rodinu)
Někde bylo poznamenáno, že to máte stejně jako já...jste sobec, co si psa pořizuje primárně pro sebe...ano to máme opravdu stejně, ale i u toho psa, který je tzv. pes jednoho pána si to člověk MUSÍ zasloužit, ten pes si ho MUSÍ vybrat....a znám i případy, kdy si člověk takového psa pořídill a světe div se, pes si vybral úplně někoho jiného z rodiny a to i když se dotyčný snažil.
A i když jsem pro každého psa, co jsem dosud měla byla "ta hlavní", tak mi nikdo nezaručí, že to bude stejné u mojí malé princezny....zatím mi to přijde tak půl na půl se synem....trošku bych řekla, že vede syn, jak to dopadne se teprve uvidí......
No když si holt nevybere mě, tak bude mít syn svého psa...... a já holt budu "jen" ta milovaná a chráněná ovečka pasteveckého psa
No řekněte, že by to nebyla nádherná ironie osudu, že bych si poprvé pořídila psa plemene, které je skutečný závisláček na páničkovi, a zrovna tohle štěně by si jako jediné ze všech mých psů vybralo za pána někoho jiného
Ameiva

XXX.XXX.126.129
A čo ruský toy? - nemám osobnú skúsenosť, len info z literatúry, ale zdá sa mi, že by mohol vyhovovať.

napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/124004474/inzerat-miniaturny-pinctrpaslici-pinc-pes-s-pp.php
https://www.ecanis.cz/clanky/skutecny-terier-a-kapesni-pes-toy-v-jedne-nadobe_415.html
a co pes bez kožichu?
Nahatého nechci, ale o osrstěné variantě některého z naháčů jsem taky zauvažovala. Jenže jakého? Číňani jsou prý velmi labilní plemeno, američtí bezsrstí teriéři jsou asi zase vítači zlodějů (jestli osrstěnou variantu mají). Malý ráz peruána by mi seděl tou oddaností pánovi, jenže to je povahou velmi hrdý pes. Co jsem tak pochopila, tak chytrý a učenlivý je, ale nějaké opakování povelů je pod jeho úroveň a bude takový svéhlavější. A o mexičanech nevím, ani nevím jestli se osrstění vůbec rodí.

elisak
napsal(a):
Sleduji celou diskusi a koukám jak je občas složitý výběr plemene. Skoro děkuji moji mámě, že si plemeno vybrala v mých cca 10 letech a já už zůstala beznadějně zamilovaná, takže když byl konečně prostor na psa, tak nebylo nad čím přemýšlet, i když si většina pejskařů klepe na čelo, že to není pes, ale magor...
No a k tématu co mudi. Moc o nich nevím, zaujal mě teď na psím táboře, vypadá zajímavě a neokoukaně, je to ovčák a vypadal jako celkem závislák, ale zas proti mýmu psu je závislák skoro všechno. Jen je trošku větší než uvádíte, ale proti mýmu psu (43cm, 11kg) vypadal drobounce, fenka by se do vaší tolerance skoro i vešla...
Mudi potkáváme na tréninku, mladou holku od štěňátka. Je skvělá, ale je to taková malá bordera. Mně jako duší kočkaře, chrtaře a "primitiváře" by z ní doma asi kleplo. Stejně tak jsou bezva šiperky, když někomu ty bordeří typy povah vyhovují.
napsal(a):
Corgi je jezevčíkovitého tvaru. Výšku sice splňuje díky krátkým nohám, ale jinak je už příliš těžký. A příliš přátelský ke všem Japonský špic je také příliš velký, může mít i téměř 40cm. O špicech budu přemýšlet a zkusím také najít více informací.
Japonský špic je velký jako šeltie.

elisak
napsal(a):
Závidím vám to, já na své osudové plemeno bohužel nenarazila. Důležité je, že vám ten "magor" vyhovuje, já mám také tyhle psí šílence moc ráda Mudi je krásný, připomíná mi curly coated retrívra, ale to už je střední plemeno, je příliš velký.
napsal(a):
Mudi potkáváme na tréninku, mladou holku od štěňátka. Je skvělá, ale je to taková malá bordera. Mně jako duší kočkaře, chrtaře a "primitiváře" by z ní doma asi kleplo. Stejně tak jsou bezva šiperky, když někomu ty bordeří typy povah vyhovují.
Právě, taky bych něco takovýho doma nechtěla.
Pro mě bylo i dost nepochopitelný, když jsem teď na výstavním táboře viděla, že jsou psi, který člověk musí učit, že při klusu na výstavě má čumět dopředu a ne na páníčka. Teda ne nepochopitený, jen mě nějak nenapadlo, že by tohle bylo třeba psa učit, to u nás fakt nehrozí...
napsal(a):
a co pes bez kožichu?
Megi, ti pincove, pastva pro moje oci 👍... jak tak ctu zadavatelku, furt si myslim, ze ten pinc by byl ono... neni kamarad s kazdym. Se omlouvam, ze jsem se zatim nevyjadrila k tomu lovu- mam PC mimo provoz a tablet asi brzy rozslapu, nezvladam dlouhy texty.

elisak
napsal(a):
Právě, taky bych něco takovýho doma nechtěla.
Pro mě bylo i dost nepochopitelný, když jsem teď na výstavním táboře viděla, že jsou psi, který člověk musí učit, že při klusu na výstavě má čumět dopředu a ne na páníčka. Teda ne nepochopitený, jen mě nějak nenapadlo, že by tohle bylo třeba psa učit, to u nás fakt nehrozí...
To jsou ty typy, co prostě pořád zírají na člověka, co jako bude. Sedět někde pohoda na zahradě s přáteli a mít před sebou našponovanou hypnózu, tak to není nic pro mě.
Ale předvedení jsem u štěněte taky dost řešila. Běh v kruhu totiž není sranda s cílem laškovně rafnout servismanku do pr..., třeba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.13
Bieweri primerene aktivni umi radit jak certi ale i prospat cely den. Zavislaci vsici teda neuskuteční pratelsti le vsemu zivemu od lidi pres psy az po potkany a mysi. To jedine mi na nich vadi ze ten terieri loveckej pud se vytraci nicmene je fakt ze venku by to asi bylo jine jak domaci zvirata. Palicaci teda jsou
Tri mesice nas nejstarší cihal na chlupatou kouli na klice az se mu ocitne v dosahu. Je fakt ze u nich je to trochu namichane ale konkretne flekaci mox lovci nejsou. I kdyz jak rikam nevim jak by reagovali na dejme tomu hrabose na poli to by asi lovit sli.
napsal(a):
To jsou ty typy, co prostě pořád zírají na člověka, co jako bude. Sedět někde pohoda na zahradě s přáteli a mít před sebou našponovanou hypnózu, tak to není nic pro mě.
Ale předvedení jsem u štěněte taky dost řešila. Běh v kruhu totiž není sranda s cílem laškovně rafnout servismanku do pr..., třeba.
To kousáni do prd.. dělala naše první čuba. Teda jen mamku, ke mě si to nikdy nedovolila. Ale i jí to dělala jen na výstavě v tréninku nikdy, to se to pak blbě odnaučuje, proto jsem tenkrát nakonec vystavovala jen já.

elisak
napsal(a):
To kousáni do prd.. dělala naše první čuba. Teda jen mamku, ke mě si to nikdy nedovolila. Ale i jí to dělala jen na výstavě v tréninku nikdy, to se to pak blbě odnaučuje, proto jsem tenkrát nakonec vystavovala jen já.
No já musím přiznat, že mi to bylo docela šumák a netrénovala jsem vůbec nic. Ale běh jsem s puberťákem po komedii na MVP radši poladila. Stačilo 14 dní a žijeme z toho dodnes i v provozu. X krát za den jsem mu hodila předváděčku okolo krku, klidně uprostřed přechodu, v davech na Staromáku nebo přímo před domem (stejné davy - židovská památka) a za doprovodu tiché monotónní mantry "bě-ží-me, bě-ží-me..." jsem nečekaně měnila směry a klusala a klusala. Stejně nečekaně jsem shodila předváděčku a dala maso. Teď třeba rychle procházím nějaké obchodní centrum, nahodím mantru, vypne mozek a v rozporu s naturelem plemene běží u nohy, nekouká napravo nalevo. A pak za to ani nic nechce.

napsal(a):
Nahatého nechci, ale o osrstěné variantě některého z naháčů jsem taky zauvažovala. Jenže jakého? Číňani jsou prý velmi labilní plemeno, američtí bezsrstí teriéři jsou asi zase vítači zlodějů (jestli osrstěnou variantu mají). Malý ráz peruána by mi seděl tou oddaností pánovi, jenže to je povahou velmi hrdý pes. Co jsem tak pochopila, tak chytrý a učenlivý je, ale nějaké opakování povelů je pod jeho úroveň a bude takový svéhlavější. A o mexičanech nevím, ani nevím jestli se osrstění vůbec rodí.
Mexický i americký jsou s krátkými chlupy i holí. Mexičan na mě působí jako socha. Americký není pod tou FCI :-) čínský není labilní plemeno. Je to normální malý sportovní pejsek.
Jaký si to uděláš, takový to máš. Běhají coursing, agility,.... Pro mě je všecko pes. Je i nějaký toy manchester.
Já koupit yorka, tak je z něj pitbull. Chystám se na želvu sulcatu. Bude s námi chodit ven - pes, kocour a želva. Teda když mě vezmou s sebou. Maminka kocourka s námi chodila na houby. Takže mě radši neposlouchejte :-)
Ale vidím to na šiperku nebo pinče.

napsal(a):
No já musím přiznat, že mi to bylo docela šumák a netrénovala jsem vůbec nic. Ale běh jsem s puberťákem po komedii na MVP radši poladila. Stačilo 14 dní a žijeme z toho dodnes i v provozu. X krát za den jsem mu hodila předváděčku okolo krku, klidně uprostřed přechodu, v davech na Staromáku nebo přímo před domem (stejné davy - židovská památka) a za doprovodu tiché monotónní mantry "bě-ží-me, bě-ží-me..." jsem nečekaně měnila směry a klusala a klusala. Stejně nečekaně jsem shodila předváděčku a dala maso. Teď třeba rychle procházím nějaké obchodní centrum, nahodím mantru, vypne mozek a v rozporu s naturelem plemene běží u nohy, nekouká napravo nalevo. A pak za to ani nic nechce.
No tak to já když jsem učila chrťaka...tak mě žádný ...běžíme, bežíme nenapadlo, takže jsem pouřila mě blízké...když jsem měla koně na loži...takže to vypadal stylem "Lumbo, jdi klus"...a pochvala "áno."....a přznám se, že to jsem ještě byla mladá a blbá a když jsem se chtěla blesknout před někýma lidma na procházce, kde byl vidět zájem, tak jsem tak zasykla"Lumbo jdi klus a já šla normáním tempem a vedle mě se vznášelo snové stvoření, no a cestou zpátky jsme si zas hráli na tajné agenty, když si pan aristortat nanesl na půlku tlamy, dlouhé ucho a část hrudníku lidský exkremet, tak to se nesl, jak šampion,,,,kdyby to šlo, tak bychom šli dom kanálama,,,,,to bych vystihla výrazem "potrestaná pýcha"

U nás byla tréninková mantra “ty jsi šikovný, správně to děláš”, jinak jsem taky měla “obdivovatele”, co ke mně vzhlížel. Není to sice bordeří hypnotizér, ale zhruba každé dva kroky chtěl zpětnou vazbu...

napsal(a):
U nás byla tréninková mantra “ty jsi šikovný, správně to děláš”, jinak jsem taky měla “obdivovatele”, co ke mně vzhlížel. Není to sice bordeří hypnotizér, ale zhruba každé dva kroky chtěl zpětnou vazbu...
Pánbůh s námi a zlé pryč...
ještěže je těch psích plemen a povah tolik.
Omlouvám se, že sem tahám jiné vlákno, ale tohle už mi přijde fakt moc
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kim-cong-un-naridil-zabavit-vsechny-domaci-psy-chce-tak-predejit-hladu-116552

napsal(a):
No tak to já když jsem učila chrťaka...tak mě žádný ...běžíme, bežíme nenapadlo, takže jsem pouřila mě blízké...když jsem měla koně na loži...takže to vypadal stylem "Lumbo, jdi klus"...a pochvala "áno."....a přznám se, že to jsem ještě byla mladá a blbá a když jsem se chtěla blesknout před někýma lidma na procházce, kde byl vidět zájem, tak jsem tak zasykla"Lumbo jdi klus a já šla normáním tempem a vedle mě se vznášelo snové stvoření, no a cestou zpátky jsme si zas hráli na tajné agenty, když si pan aristortat nanesl na půlku tlamy, dlouhé ucho a část hrudníku lidský exkremet, tak to se nesl, jak šampion,,,,kdyby to šlo, tak bychom šli dom kanálama,,,,,to bych vystihla výrazem "potrestaná pýcha"
Koně na loži… Podobně napsala v maturitním projektu jedna studentka - výcvik jezdce na loži - naštěstí mi to dala přečíst dřív, než šla práce do tisku.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Archie213
napsal(a):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kim-cong-un-naridil-zabavit-vsechny-domaci-psy-chce-tak-predejit-hladu-116552
V té zemi uplatňují vinu na tři generace, pracovní tábor na deset let je brán jako hodně mírný trest, Kim nechal svého strýce roztrhat psy, provozování nemanželského sexu je nezákonné, i provozování manželského sexu je zakonné pouze za učelem splození dítěte, nemají základní léky, mají obrovský hladomor.......
Zabavení a snědení psů je to nejmenší, co by mě v této zemi tížilo.

napsal(a):
Koně na loži… Podobně napsala v maturitním projektu jedna studentka - výcvik jezdce na loži - naštěstí mi to dala přečíst dřív, než šla práce do tisku.
Jééé....já když píšu večer a potmě, tak už prd vidím na obrazovku o písmencích an nemluvím....
A nejlepší na tom je, že jsem si nebyla jistá, jak se to píše a raději jsem si to ověřovala, abych to nenapsala blbě...a pak si říkám výborně, píše se to "na lonži" a stejně napíšu na loži....
napsal(a):
Naše venku neštěkala vůbec, přátelská moc nebyla. přišla jen když chtěla ona Fixovaná nebyla na nikoho . asi mne ta teriéří povaha nesedla.V okolí mám jorky co jsou staří a pořád ok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196
Aneb jestli zadavatelka nevi stale zvu ji k nam na navstevu ke smecce bieweru. Ať odpozorujete sama chovani a reakce :-) popravde rozdil mezi carem papiru z fci nebo ibc nevidim. Fci je vetsi a starsi nic vic. Navíc bieweri mimo barvu mají stejne podminky jako jorksiri u fci. Lisi se jen barva a pravda mooozna trosku povaha nicméně dnesni jork uz klasicky terier take uplne neni.
Dodavam takto si je pizla mamka, nerada cese 😁

napsal(a):
Jééé....já když píšu večer a potmě, tak už prd vidím na obrazovku o písmencích an nemluvím....
A nejlepší na tom je, že jsem si nebyla jistá, jak se to píše a raději jsem si to ověřovala, abych to nenapsala blbě...a pak si říkám výborně, píše se to "na lonži" a stejně napíšu na loži....
V pohodě. Já už taky vidím blbě, i za dne.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aneb jestli zadavatelka nevi stale zvu ji k nam na navstevu ke smecce bieweru. Ať odpozorujete sama chovani a reakce :-) popravde rozdil mezi carem papiru z fci nebo ibc nevidim. Fci je vetsi a starsi nic vic. Navíc bieweri mimo barvu mají stejne podminky jako jorksiri u fci. Lisi se jen barva a pravda mooozna trosku povaha nicméně dnesni jork uz klasicky terier take uplne neni.
Dodavam takto si je pizla mamka, nerada cese 😁
Jenže jak píšete nahoře, milují všechno živé - i cizí lidi. U biewerů mi jde jen o to, že je to v podstatě flekatý jorkšír. A tam dávám přednost klasickému zbarvení, líbí se mi víc. Zdravotně na tom obě plemena budou také obdobně.
Možná jsem trochu zaslepená tím, že v okolí mám jen jednoho, bezpapírového, a narozdíl od jeho jorkšířího spolubydlícího na paničce vůbec nevisí (ten jorkšír je naopak extrémní závislák). Oba samci. Mají sice rádi celou rodinu a ochotně se pomazlí, i ten biewer paničku miluje, ale jorkšírák, na něm vidíte, že panička je středem vesmíru. Osobní zkušenost mám jen s bezpapíráky, u obou plemen, takže skutečnou PP povahu hodnoti nemůžu. Ale jsou krásní, především ten na té první fotce
Na návštěvě otravovat nechci, ještě nový pes není aktuální téma, ale děkuji

Markéta80
napsal(a):
Naše venku neštěkala vůbec, přátelská moc nebyla. přišla jen když chtěla ona Fixovaná nebyla na nikoho . asi mne ta teriéří povaha nesedla.V okolí mám jorky co jsou staří a pořád ok.
Tak a teď jsem mimo úplně Měla jsem za to, že jorkšíři jsou hodně vlezlí psi, bezpapíráci v okolí jsou všichni téměř permanentně u nebo na páníčkovi. Četla jsem články v angličtině a tam je často psané, že prý se na páníčka fixují psí samci, kdežto fenky jsou kamarádky celé rodiny. A tam bych to já mohla ze zkušenosti potvrdit, že na známou je více fixovaný také ten její pes a fenka je rodinná.
Já tedy tu teriéří povahu u jorkšírů zbožňuji, ale od pravého teriéra se velmi liší.

Jen si tak říkám, jestli si, zadavatelko, zbytečně nekomplikujete život. Přízeň si nemůžete vynutit, žádný standard Vám ji nezaručí (už vůbec ne výlučně). Každý pes (a tím myslím jedince) je originál. I u tak “vlezlého” plemene, jako mám já, se vyskytují psi - samostatné jednotky (např. otec mého suchého zipu). Něco je dáno povahou, něco ovlivníte svým přístupem. I přátelský pes, pokud s ním budete mít silné pouto, může být ve finále psem jednoho pána. Můj pes třeba miluje všechno a všechny, částečně rezervovaný je až poslední roky k úplně cizím lidem díky stáří, ale i přesto když mu třeba manžel něco řekne, tak se dívá na mě, co já na to. Když mu chce manžel navléknout postroj, musím mu říct, ať si ho od něj obléknout nechá, jinak to chce ode mě. Vždycky jsem pro něj první volba. A to, že má nějakým způsobem rád i ostatní lidi, mě těší (chápu, že Vy to máte jinak). Vždy mi ho někdo rád pohlídá, když potřebuji, návštěvy se na něj těší (pes přivítá, nechá se pohladit, pak se odkráčí válet na místo, neřeší)... Odpadá mi takový ten stres z toho, jak bude pes reagovat na lidi a podněty obecně, který mám třeba u šeltie v širší rodině - to je úplně jiná nervová soustava, pes je neustále v tenzi. Prostě mě tak napadlo, abyste tu rezervovanost nepřeceňovala.
Edit: Osobně bych na Vašem místě přemýšlela, jak takový exkluzivní vztah se svým potenciálním psem navázat, než jak zabránit tomu, aby si vytvořil pouto i k rodinným příslušníkům. Možná by Vám to otevřelo netušené možnosti a výrazně rozšířilo paletu plemen, z nichž lze vybírat. :-) Ale je to samozřejmě Vaše volba, jen jsem Vám chtěla pro inspiraci nabídnout jiný úhel pohledu...

....a co Japan chin...nemam ale absolutní zkušenost, jen z doslechu....

napsal(a):
Jen si tak říkám, jestli si, zadavatelko, zbytečně nekomplikujete život. Přízeň si nemůžete vynutit, žádný standard Vám ji nezaručí (už vůbec ne výlučně). Každý pes (a tím myslím jedince) je originál. I u tak “vlezlého” plemene, jako mám já, se vyskytují psi - samostatné jednotky (např. otec mého suchého zipu). Něco je dáno povahou, něco ovlivníte svým přístupem. I přátelský pes, pokud s ním budete mít silné pouto, může být ve finále psem jednoho pána. Můj pes třeba miluje všechno a všechny, částečně rezervovaný je až poslední roky k úplně cizím lidem díky stáří, ale i přesto když mu třeba manžel něco řekne, tak se dívá na mě, co já na to. Když mu chce manžel navléknout postroj, musím mu říct, ať si ho od něj obléknout nechá, jinak to chce ode mě. Vždycky jsem pro něj první volba. A to, že má nějakým způsobem rád i ostatní lidi, mě těší (chápu, že Vy to máte jinak). Vždy mi ho někdo rád pohlídá, když potřebuji, návštěvy se na něj těší (pes přivítá, nechá se pohladit, pak se odkráčí válet na místo, neřeší)... Odpadá mi takový ten stres z toho, jak bude pes reagovat na lidi a podněty obecně, který mám třeba u šeltie v širší rodině - to je úplně jiná nervová soustava, pes je neustále v tenzi. Prostě mě tak napadlo, abyste tu rezervovanost nepřeceňovala.
Edit: Osobně bych na Vašem místě přemýšlela, jak takový exkluzivní vztah se svým potenciálním psem navázat, než jak zabránit tomu, aby si vytvořil pouto i k rodinným příslušníkům. Možná by Vám to otevřelo netušené možnosti a výrazně rozšířilo paletu plemen, z nichž lze vybírat. :-) Ale je to samozřejmě Vaše volba, jen jsem Vám chtěla pro inspiraci nabídnout jiný úhel pohledu...
Já se tady moc obhajovat nechci, co se tohohle požadavku týče... Správně píšete, že pořídit si pak můžu psa s atypickou povahou. Ano. A kde je větší šance, že chytnu toho závisláčka? U plemene, kde tahle povaha je u 90% psů, je standardní, nebo u plemene, kde se povaha "pes jednoho pána" vyskytne tak u 2%, je nestandardní? Jediné, co můžu ovlivnit je výběr plemene a konkrétního štěněte. A já chci vybírat velmi dobře. Je to jediné, co můžu dělat. Pokud to má být můj poslední pes, pak udělám vše v mých silách, abych zvolila správně. A pak se to buď povede, nebo ne.
Je to povahový rys jako každý jiný. Proč nikdo nikdy nezačne vytýkat to, že někdo touží po aktivním psovi? Nebo po vítači zlodějů? Zajímavé je, že opak také problémem není. Kdybych toužila po psovi, který nemá rád mazlení a spíš pozoruje z dálky, nikdo by se mi nesnažil změnit názor.
Po téhle povaze toužila moje maminka, moje sestra a toužím po ní i já. Ony se k tomu nakonec dostaly, volily pro tuhle povahu, nebyly náročné v jiných směrech. Jenže já jsem si vždy pořídila plemeno, u kterého typická nebyla, právě protože bylo ideální v ostatních věcech. Teď už se vyviklat nenechám, v ostatních směrech dokonalého psa mám teď starého, štěně by mělo být velmi podobné a další pes se bude pořizovat právě pro tuhle povahu...

Ameiva
napsal(a):
A čo ruský toy? - nemám osobnú skúsenosť, len info z literatúry, ale zdá sa mi, že by mohol vyhovovať.
Plemeno neznám, mrknu na něj

napsal(a):
....a co Japan chin...nemam ale absolutní zkušenost, jen z doslechu....
Placatý čumák...

napsal(a):
Placatý čumák...
..jsou i placatější....no ja se takhle kdysi rozhodovaloa po jorkovi co dal, kazde plemeno melo neco proc ne a pak jsem se jela jen tak podivat na motyla a jestě ten den jsem si ho odvazela domů...

napsal(a):
Já se tady moc obhajovat nechci, co se tohohle požadavku týče... Správně píšete, že pořídit si pak můžu psa s atypickou povahou. Ano. A kde je větší šance, že chytnu toho závisláčka? U plemene, kde tahle povaha je u 90% psů, je standardní, nebo u plemene, kde se povaha "pes jednoho pána" vyskytne tak u 2%, je nestandardní? Jediné, co můžu ovlivnit je výběr plemene a konkrétního štěněte. A já chci vybírat velmi dobře. Je to jediné, co můžu dělat. Pokud to má být můj poslední pes, pak udělám vše v mých silách, abych zvolila správně. A pak se to buď povede, nebo ne.
Je to povahový rys jako každý jiný. Proč nikdo nikdy nezačne vytýkat to, že někdo touží po aktivním psovi? Nebo po vítači zlodějů? Zajímavé je, že opak také problémem není. Kdybych toužila po psovi, který nemá rád mazlení a spíš pozoruje z dálky, nikdo by se mi nesnažil změnit názor.
Po téhle povaze toužila moje maminka, moje sestra a toužím po ní i já. Ony se k tomu nakonec dostaly, volily pro tuhle povahu, nebyly náročné v jiných směrech. Jenže já jsem si vždy pořídila plemeno, u kterého typická nebyla, právě protože bylo ideální v ostatních věcech. Teď už se vyviklat nenechám, v ostatních směrech dokonalého psa mám teď starého, štěně by mělo být velmi podobné a další pes se bude pořizovat právě pro tuhle povahu...
To jste mě špatně pochopila, já Vám to vůbec nevytýkám, v zásadě ani nerozmlouvám. Jen jsem tím chtěla říct, že mít povšechně přátelské plemeno se nevylučuje s bytím středobodu psova vesmíru. Protože těch požadavků máte poměrně hodně, a v této velikostní kategorii jsou relativně výrazně zastoupená společenská nebo “společenská” plemena, která z podstaty věci tak úplně rezervovaná nejsou, je to dost omezující faktor. Ale pokud je pro Vás právě tento požadavek tak zásadní, chápu to a opravdu upřímně Vám přeji, abyste našla pejska, kterého hledáte.

L3ntil:
Teď už se vyviklat nenechám, v ostatních směrech dokonalého psa mám teď starého, štěně by mělo být velmi podobné a další pes se bude pořizovat právě pro tuhle povahu...
Opravdu a ze srdce vám přeju, abyste si pořídila to, co hledáte...... ono když má člověk doma "to pravé ořechové", když už má člověk to štěstí, že najde "toho pravého" psa, tak je jenom logické, že hledá to stejné a nebo velmi podobné.

A co miniaturní australský ovčák? Drobnější fena by se mohla vejít do Vašeho hmotnostního limitu (feny mají mít 33 - 43,5 cm v kohoutku, hmotnost dle tělesné konstituce). Je to rezervovaný sporťák!
Archie213
napsal(a):
Takový tučňák bude druhým kázat co dělat, aby nehladověli? Nejenom blbej a tlustej,ale i sadistickej hajzel. Taky na něj dojde! Chybí mi tu střílející puška! Nebývala tu ve smajlících náhodou?

sisi58
napsal(a):
Takový tučňák bude druhým kázat co dělat, aby nehladověli? Nejenom blbej a tlustej,ale i sadistickej hajzel. Taky na něj dojde! Chybí mi tu střílející puška! Nebývala tu ve smajlících náhodou?
Souhlasím. Ale doufám, že na něj dojde až tak v pekle, aby to něco nerozpoutalo.. bude to pro všechny na Zemi bezpečnější. Tyhle typy tady stejně bývají do sto dvaceti. Já být novinářem, tak o tomhle radši mlčím, protože takovou ultra chytrou osobnost když vytočíte.. buď se cpe v klubu západního typu nebo odpaluje raketky.
Na druhou stranu, s těmi psy, je to jejich kultura, my zas jíme posvátné krávy. Psy tam lidé nějak hromadně nevlastní jako my, že je máme na gauči a čistíme jim zuby. A když, tak mají malinké pejsky, takové ozdoby. Vlastně nevím, o jakém počtu je řeč. U nás je kolem 2,5 milionu psů, což v plánu vyžraného diktátora zní šíleně, ale v některých zemích je pes hospodářské zvíře a to se u nás kdysi také dělalo - všechno je všech, zabavení domů, zvířat,.. u některých jedinců je pes užitkové zvíře ještě dnes.

napsal(a):
Souhlasím. Ale doufám, že na něj dojde až tak v pekle, aby to něco nerozpoutalo.. bude to pro všechny na Zemi bezpečnější. Tyhle typy tady stejně bývají do sto dvaceti. Já být novinářem, tak o tomhle radši mlčím, protože takovou ultra chytrou osobnost když vytočíte.. buď se cpe v klubu západního typu nebo odpaluje raketky.
Na druhou stranu, s těmi psy, je to jejich kultura, my zas jíme posvátné krávy. Psy tam lidé nějak hromadně nevlastní jako my, že je máme na gauči a čistíme jim zuby. A když, tak mají malinké pejsky, takové ozdoby. Vlastně nevím, o jakém počtu je řeč. U nás je kolem 2,5 milionu psů, což v plánu vyžraného diktátora zní šíleně, ale v některých zemích je pes hospodářské zvíře a to se u nás kdysi také dělalo - všechno je všech, zabavení domů, zvířat,.. u některých jedinců je pes užitkové zvíře ještě dnes.
Prostě když mi někdo přijde zabavit domácího mazlíčka a ještě i s tím, že ho čeká smrt a že to zabití nemusí být humánní a bůh ví, co se s ním bude dít před tím...je úplně jedno, jestli tím mazlíčkem je pes, kočka, papoušek, prase, koza, kůň, králík.......nejde o to jaké zvíře, ale jde o to, jaká vztah s ním člověk má....
Brrrrrrrrrr.........to je pro představa naprosto hororová...
napsal(a):
Prostě když mi někdo přijde zabavit domácího mazlíčka a ještě i s tím, že ho čeká smrt a že to zabití nemusí být humánní a bůh ví, co se s ním bude dít před tím...je úplně jedno, jestli tím mazlíčkem je pes, kočka, papoušek, prase, koza, kůň, králík.......nejde o to jaké zvíře, ale jde o to, jaká vztah s ním člověk má....
Raděj bych ho sama zabila a zakopala než nechala "zrekvírovat"

GAELLE
napsal(a):
Raděj bych ho sama zabila a zakopala než nechala "zrekvírovat"
No asi i já...
K původnímu tématu, loveckému pudu pinčů apod....zadavatelko, začínám mít pocit, že jste se do těch kritérií trochu zamotala a máte jich tolik, že pro vás ideální pes prakticky neexistuje. Stále si ale myslím, že hodně vašich požadavků splňuje trpasličí pinč.
Ráda bych ještě poznamenala, že k charakteristiky psích plemen je dobré znát a brát v potaz, ale je třeba mít na paměti, že psi nejsou počítače, do kterých podle plemenné příslušnosti je nahrán určitý software. Odchylky existujou a nikdo vám nezaručí, že buldoček vám nebude lovit, zlaťák nebude agresivní, knírač nebude mít hrůzu z myší...
Trpasličí pinč byl vyšlechtěn k hubení potkanů, takže bych i předpokládala, že bez výchovy vám po volně puštěných potkanech půjde. Jsou to extrémně rychlí, razantní pejsci, kteří se s ničím nemažou. Ale zas mají výhodu, že mají dost velkou potřebu spolupracovat s člověkem, takže výchovou by to mělo být relativně dobře ovlivnitelné.
Je hodně psů, kteří jsou zabijáci koček, ale domácí kočky se naučí respektovat a nechávají je na pokoji. Pokud byste donesla štěňátko do domácnosti, ve které už jsou kočky, mohlo by to být v pohodě.
K tomu lovu myší, který píšete, že byste nesnesla...to je těžký. Pokud byste chtěla pejska, u kterého je velká pravděpodobnost, že myši lovit nebude, nejspíš by nesplňoval jiná vaše kritéria - byl by to třeba spláclý čumák nebo kamarád se všema.
Mám mix shih tzu a jezevčíka- myši loví jako blázen. Můj bývalý voříšek typ špic x šeltie (profilový obrázek) též lovil myši jako blázen.
Co se týče loveckého pudu obecně a zdali se dá lovení úplně odnaučit - já jsem toho názoru (ostatní mohou mít jiný), že úplně odnaučit se dá jenom za cenu, kterou bych nechtěla zaplatit. Takže jsem šla jinou cestou - naučila jsem se s ním fungovat. A smířila jsem se s faktem, že pes nutně nemusí mít venku absolutní volnost. V jistých lokalitách prostě respektujeme domovské právo zvěře. I tak mají moje feny volnosti nadstandardně.
Video se zpracovává...

napsal(a):
Tak a teď jsem mimo úplně Měla jsem za to, že jorkšíři jsou hodně vlezlí psi, bezpapíráci v okolí jsou všichni téměř permanentně u nebo na páníčkovi. Četla jsem články v angličtině a tam je často psané, že prý se na páníčka fixují psí samci, kdežto fenky jsou kamarádky celé rodiny. A tam bych to já mohla ze zkušenosti potvrdit, že na známou je více fixovaný také ten její pes a fenka je rodinná.
Já tedy tu teriéří povahu u jorkšírů zbožňuji, ale od pravého teriéra se velmi liší.
Ale jo, psi jsou celkově takoví jednodušší, emotivnější, holky víc používají mozek a ve vztazích jsou flexibilnější. Musí, zachování rodu. A obecně, nejen u psů.
Stejně to máte kus od kusu bez ohledu na typickou povahu plemene, někdy se nezadaří a navíc standardy se tváří věčně. Ohledně povah spousta většinově neodpovídá, protože v chovu to není evoluce, nýbrž revoluce. A když je plemeno módní... Cesta do pekla. Šance na požadovanou povahu se dá znásobit znalostí rodičů.
Taky mám nestandard povahu, ale u polodivočáka slušná závislost a nonstop potřeba mazlení docela potěší. Tedy to mazlení má své hranice, nejsem chobotnice na baterky. Naštěstí drbačů je všude dost, ty 4 h čistého času denně společně pokryjeme.

napsal(a):
A co miniaturní australský ovčák? Drobnější fena by se mohla vejít do Vašeho hmotnostního limitu (feny mají mít 33 - 43,5 cm v kohoutku, hmotnost dle tělesné konstituce). Je to rezervovaný sporťák!
Na toho ještě mrknu, super nápad
napsal(a):
To rozhodně nejsou, ta přišla když chtěla ona. ted co máme grifonky a brabantici tak ni nic enříkám. jsem v kuchyni u stolu a všechny se nacpou do malého pelechu a mam je u nohou, zvednu se a když jdu si lehnout tak jen slyším hop, hop, hop a jsou v posteli. jedna do nohou, jedna za hlavu a nejmladší se nacpe pod peřinu . naše ani neměla ráda štěnata . ani extra se chovat nechtěla, jo když jsme si jí vzala tak ano,ale aby to nějak vyžadovala to ne. proto mne povaha grifonků vyhovuje . ani nemusím říkat a už je mám u sebe. ale je fakt že jdou nejvíc za mnou, i poslechnou jen mne. manžel říká že jak nejsem doma tak většinou všechny čekají a předsíni nebo v pelechu pod stolem.

Terven
napsal(a):
K původnímu tématu, loveckému pudu pinčů apod....zadavatelko, začínám mít pocit, že jste se do těch kritérií trochu zamotala a máte jich tolik, že pro vás ideální pes prakticky neexistuje. Stále si ale myslím, že hodně vašich požadavků splňuje trpasličí pinč.
Ráda bych ještě poznamenala, že k charakteristiky psích plemen je dobré znát a brát v potaz, ale je třeba mít na paměti, že psi nejsou počítače, do kterých podle plemenné příslušnosti je nahrán určitý software. Odchylky existujou a nikdo vám nezaručí, že buldoček vám nebude lovit, zlaťák nebude agresivní, knírač nebude mít hrůzu z myší...
Trpasličí pinč byl vyšlechtěn k hubení potkanů, takže bych i předpokládala, že bez výchovy vám po volně puštěných potkanech půjde. Jsou to extrémně rychlí, razantní pejsci, kteří se s ničím nemažou. Ale zas mají výhodu, že mají dost velkou potřebu spolupracovat s člověkem, takže výchovou by to mělo být relativně dobře ovlivnitelné.
Je hodně psů, kteří jsou zabijáci koček, ale domácí kočky se naučí respektovat a nechávají je na pokoji. Pokud byste donesla štěňátko do domácnosti, ve které už jsou kočky, mohlo by to být v pohodě.
K tomu lovu myší, který píšete, že byste nesnesla...to je těžký. Pokud byste chtěla pejska, u kterého je velká pravděpodobnost, že myši lovit nebude, nejspíš by nesplňoval jiná vaše kritéria - byl by to třeba spláclý čumák nebo kamarád se všema.
Mám mix shih tzu a jezevčíka- myši loví jako blázen. Můj bývalý voříšek typ špic x šeltie (profilový obrázek) též lovil myši jako blázen.
Co se týče loveckého pudu obecně a zdali se dá lovení úplně odnaučit - já jsem toho názoru (ostatní mohou mít jiný), že úplně odnaučit se dá jenom za cenu, kterou bych nechtěla zaplatit. Takže jsem šla jinou cestou - naučila jsem se s ním fungovat. A smířila jsem se s faktem, že pes nutně nemusí mít venku absolutní volnost. V jistých lokalitách prostě respektujeme domovské právo zvěře. I tak mají moje feny volnosti nadstandardně.
Nevím jak myslíte to zamotání do kritérií. Často něco zmíním jako zápor plemene, ale to je spíše takové přemýšlení "nahlas", s tím, že třeba někdo bude rozporovat (protože plemeno osobně zná) nebo přidá osobní zkušenost. A jak jsem psala na začátku, počítám s tím, že některé kritéria obětuji, pokud pes bude splňovat ty důležitější. Pokud na něco teď nezapomínám, nejdůležitější je pro mě fixace na jednoho páníčka a nepřílišná láska k cizím lidem (neříkám v úrovni hlídacího psa, ať se klidně pomazlit po seznámení chce, ale ne vrtiče ocasů na každého i koho nezná), aktivita (ochota spolupracovat, hravost). (nepopírám, že je toho celkem dost...) Například tvrdohlavost, svéhlavost je vedlejší. Lovecké tendence v rozumné míře (ne typu husky, chrti) také zvládnu. Mám bohužel stejný názor, že ideální plemeno pro mě neexistuje, mé požadavky se i v mnohém navzájem rozporují (aktivní lehce cvičitelní psi jsou obvykle velmi přátelští ke všem a rodinní). A celkově těch plemen jednoho pána moc nebude.
Váš popis pinče a i popis na nějaké z chovných stanic se mi moc líbí. Také si myslím, že splňují velké množství kritérií. Toho lovení se bojím no. Teriéra, původně vyšlechtěného na lov myší a podobných zvířat, jsem měla dříve. U něj nevím, jestli to vše bylo jen výchovou (nebo jeho povahou), ale nikdy by ho nenapadlo nějaké domácí zvíře lovit (ale byl od štěněte zvyklý a učený na všechno zvířectvo). Dokonce objevil malé myšče a upozornil mě na něj, neublížil mu ač měl příležitost. Pohyb ho provokoval k honu (to jsem časem podchytila) chtěl honit kočky a i ty myši by honil, pokud by je viděl běžet. U něj si však myslím, že by nezakousl, jen ten pohyb ho prostě lákal. Ale těžko říct, nikdy nedostal příležitost hon dokončit a vím, že "on nikdy neublíží" je ošemetná fráze. Do hlavy jsem mu neviděla. Potíž je v tom, že se nikdy nedozvím, jestli to bylo jen tou výchovou... Videa s trpasličími pinči a kočkami jsem viděla, takže minimálně s kočkou by neměl být problém zvládnout.
I právě tento teriér byl ten s paličatou hlavou. Nikdy by se nevzdal, šel do všeho celým svým srdcem, byl to velký pes v malém těle. Ale byl velmi motivovatelný na jídlo a hračky, takže nebyl problém všechny neduhy tak nějak vyřešit. A i přes tvrdohlavost mu s vidinou odměn nevadilo opakovat cviky do nekonečna. Cvičení miloval.
Zatím jsou u mě vysoko na žebříčku jorkšíři, pinčové a šeltie. Více informací chci zjistit ještě o šiperkách a špicích, miniaturních australácích, a pár jiných plemenech zde zmíněných. Ti tři jsou u mě zatím top. A za všechny osobní zkušenosti s nimi budu vděčná. I za další nápady na plemena, pokud ještě vůbec nějaká nezmíněná v téhle velikosti jsou. Ještě jednou všem moc děkuji, věděla jsem, že dát sem tenhle dotaz je dobrý nápad, nikdy by mě některá zmíněná plemena nenapadla.

Markéta80
napsal(a):
To rozhodně nejsou, ta přišla když chtěla ona. ted co máme grifonky a brabantici tak ni nic enříkám. jsem v kuchyni u stolu a všechny se nacpou do malého pelechu a mam je u nohou, zvednu se a když jdu si lehnout tak jen slyším hop, hop, hop a jsou v posteli. jedna do nohou, jedna za hlavu a nejmladší se nacpe pod peřinu . naše ani neměla ráda štěnata . ani extra se chovat nechtěla, jo když jsme si jí vzala tak ano,ale aby to nějak vyžadovala to ne. proto mne povaha grifonků vyhovuje . ani nemusím říkat a už je mám u sebe. ale je fakt že jdou nejvíc za mnou, i poslechnou jen mne. manžel říká že jak nejsem doma tak většinou všechny čekají a předsíni nebo v pelechu pod stolem.
To je taková krása o nich číst, musí to být radost je mít Myslíte, že by splňovali i ta ostatní kritéria v prvním příspěvku? Nebo v některém z nich své psy nevidíte? Jako stále mi ty spláclé čumáky vadí, a mají zdravotní problémy spojené s nimi, ale já když to čtu, tak bych se s tím snad i dokázala smířit...
napsal(a):
To je taková krása o nich číst, musí to být radost je mít Myslíte, že by splňovali i ta ostatní kritéria v prvním příspěvku? Nebo v některém z nich své psy nevidíte? Jako stále mi ty spláclé čumáky vadí, a mají zdravotní problémy spojené s nimi, ale já když to čtu, tak bych se s tím snad i dokázala smířit...
Postelová scéna je stejná jako u nás. Pinčová se mi zavrtává pod peřinu, mix shih tzu spí za hlavou
Tak ti malí špicové jsou taky takovýhle suchý zipy. Jinak vcelku pěkný rozhovory bez nesmyslů o menších špicech jsou tady
https://www.ecanis.cz/clanky/spic-je-osobnost-maly-pes-s-velkym-srdcem-_1562.html
https://www.ecanis.cz/clanky/spicove-jsou-skvelymi-partaky-pro-zivot-_1568.html
napsal(a):
Tak zrovna grifonci i brabantík problémy nemají. já mám zase pro placatky slabost no Když pprvé manžel navrhnul grifonka a já viděla co myslí tak jsme řekla že se zbláznil . Pak jsem si hledala něco o nich a jen si říkala že každé plemeno má i mínusy a nikde nic jako negativní nepíšou. jo jsou to závislačky,ale zase sami doma jsou v klidu. ale kde jsme já jsou i ony . U grifonka se musí trimovat, dělám to doma a dá se to zvládnout a pak žádný chlup navíc, brabantík je krátkosrstý takže chlupů dost Dýchací problémy nemají, ve vedru rychlé vycházky ale to bylo s jakýmkoliv psem. ani s fenou jorka jsme nikde ve vedru nechodila. Mne právě v popisu co chcete napadl ten grifonek, jen ten placatý čumák ale povahově mne tento pes fakt sednul, proto už máme doma 3 . jsou 3 a i tak každá trošku jiná, jen prostřední by běžela ke každému. a pro lidi v okolí jsou jako magnet a každý by k nim hned šel. Ten placatý čumák dělá vzhledově hodně a přitahuje lidi. Všichni padají na kolena aby si je mohli pohladit . Určitě by tento pes nevyhovoval člověku co má rád psy ale ne takové vtěrky Mne zase tohle vyhovuje jenže ve srovnání grifona a jorka je mega rozdíl, to je každý pes fakt jiný
Všechny mé pesy jsou/byly závislačky. Myslím, že je to celkem běžné, pes je smečkové zvíře. Nikdy žádná nechtěla být někde v nějaké místnosti sama a je jedno, kolik jich momentálně v domácnosti bylo. Nechtěly být ani spolu samy v jiné místnosti než my. Takže i na záchod mne doprovázejí.
Domnívám se, že takhle to funguje ve spoustě domácností, když mají fungující vztah člověk-pes. A proto si myslím, že vychovat si z domácího/bytového/vnitřního psa závisláka není zas tak těžké.

Fiona.Praha
napsal(a):
Všechny mé pesy jsou/byly závislačky. Myslím, že je to celkem běžné, pes je smečkové zvíře. Nikdy žádná nechtěla být někde v nějaké místnosti sama a je jedno, kolik jich momentálně v domácnosti bylo. Nechtěly být ani spolu samy v jiné místnosti než my. Takže i na záchod mne doprovázejí.
Domnívám se, že takhle to funguje ve spoustě domácností, když mají fungující vztah člověk-pes. A proto si myslím, že vychovat si z domácího/bytového/vnitřního psa závisláka není zas tak těžké.
No tak vzhledem k velikosti mých psů a "malosti" našeho záchodu se mnou pesani na WC nechodí...často čekají za dveřmi.
napsal(a):
No tak vzhledem k velikosti mých psů a "malosti" našeho záchodu se mnou pesani na WC nechodí...často čekají za dveřmi.
Taky máme malý (panelákový) záchod a i když nemáme "medvědice" už pár let nezavíráme dveře. Když jsou dveře zavřené, znamená to, že tam nikdo není

No jako kecat nebudu...když byli ber-beři štěňata, tak se mnou chodili i na záchod, i leželi v koupelně, když jsem byla ve vaně. A i když nebydlím v paneláku, tak tyto místnosti jsou fakt pidi a dva medvědi se prostě nevešli.
S otevřeným WC to fakt nejde...myslím, že by syn fakt nestál o to, že vyleze z pokoje a přímo proti schodům na otevřeném záchodě trůní matka

Janae1
napsal(a):
Snad pepřáci by nemuseli být tak nároční. Nebo už je chovatelé taky úplně zničili ? Býval to super bezúdržbový drsňák ( srst ) pes, když byl vytrimovaný.
napsal(a):
No jako kecat nebudu...když byli ber-beři štěňata, tak se mnou chodili i na záchod, i leželi v koupelně, když jsem byla ve vaně. A i když nebydlím v paneláku, tak tyto místnosti jsou fakt pidi a dva medvědi se prostě nevešli.
S otevřeným WC to fakt nejde...myslím, že by syn fakt nestál o to, že vyleze z pokoje a přímo proti schodům na otevřeném záchodě trůní matka
Se mnou pes na WC chodí. Dříve jsem mívala ten blbý zvyk si na WC číst . Tak to tam zívl, jako že bude nuda, ale v klidu se položil a pěkně se tam prospal!
napsal(a):
Taky se mnou psi chodí, jak na záchod, tak do koupelny. Záchod máme taky malý, v chodbě. Takže nechám pootevřeno a psi většinou sedí ve dveřích. Ale nechodí se mnou vždycky, třeba večer když už jsou zachumlaní na gauči, tak se na to můžou vyprdnout, to je jen tak něco nezvedne .
Když se sprchuji nebo koupu, tak si lehnou v koupelně na takovou chlupatou "podložku". Ale zase jako když odcházím do koupelny a zavřu dveře, tak psi jsou v klidu, nevyvádí a normálně zůstanou v obýváku.
Nečetla jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, pokud poradím mimo požadavky zadavatelky nebo pokud to tu padlo... Ale co Americký kokršpaněl? Byl to náš první pes, dokázala jsem ho pomocí pár piškotů vycvičit jako dítě školou povinné ☺️ Snášenlivý, kamarádský, inteligentní pes. Lovecký pud už téměř žádný (pouze kachny ji lákali, ale dala se v poho odvolat). Nesmírně adaptibilní pes ☺️ Chceš se dnes válet na gauči? Juu, jdu se k tobě natáhnout. Chceš jít na túru? Huráá 🙂 Suchý zip to byl taky, až do svých 15,5 let byla hravá a mazlivá. Jediné co může být nevýhoda, je potřebné stříhání (my nenechávali takový ten výstavní střih, spíš sportovní).

Majka1810
napsal(a):
Nečetla jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, pokud poradím mimo požadavky zadavatelky nebo pokud to tu padlo... Ale co Americký kokršpaněl? Byl to náš první pes, dokázala jsem ho pomocí pár piškotů vycvičit jako dítě školou povinné ☺️ Snášenlivý, kamarádský, inteligentní pes. Lovecký pud už téměř žádný (pouze kachny ji lákali, ale dala se v poho odvolat). Nesmírně adaptibilní pes ☺️ Chceš se dnes válet na gauči? Juu, jdu se k tobě natáhnout. Chceš jít na túru? Huráá 🙂 Suchý zip to byl taky, až do svých 15,5 let byla hravá a mazlivá. Jediné co může být nevýhoda, je potřebné stříhání (my nenechávali takový ten výstavní střih, spíš sportovní).
Je to jedinec od jedince. Am.kokra jsme měli, naštěstí jen dva měsíce, než jsme zjistili, že se neztratil, ale že ho majitel prostě vyhodil na výjezdu z našeho města.
Byl to neskutečný zmetek, 8 měsíců. Ochotný se kdykoliv servat, a to i s mými psy, ačkoliv přišel do hotové smečky ( fena + pes - oba starší ) a cenit zuby i na mě.
Byla jsem ráda, když jsme mu našli vhodnou rodinu a odputoval.
napsal(a):
Je to jedinec od jedince. Am.kokra jsme měli, naštěstí jen dva měsíce, než jsme zjistili, že se neztratil, ale že ho majitel prostě vyhodil na výjezdu z našeho města.
Byl to neskutečný zmetek, 8 měsíců. Ochotný se kdykoliv servat, a to i s mými psy, ačkoliv přišel do hotové smečky ( fena + pes - oba starší ) a cenit zuby i na mě.
Tak my ji měli od štěněte. A nemyslím si, že by ten, kterého jste poznala byl zmetek, důsledkem povahy Am. kokra, spíš (ne)výchovou předchozího páníčka. Znala jsem další 2 a též to byli naprosto nekonfliktní chytří pesani 🙂 A samozřejmě vždy je to kus od kusu, jako u lidí 🍀 V souvislosti s tímto mě ještě napadá Kavalír, ti prý však na tom nejsou moc dobře se zdravím, tak vybírat opravdu dobrou CHS, kde dbají na zdraví.

Nene. Kokr kouše! Hrůza pes :-)
Ne, hlavně .. znala jsem jich tak 30, kdysi, všichni měli nějaké trable s ušima a očima. To byli ti zlatí (to jsou asi angličtí?) a všelijak strakatí a černí. Štípalo to lidi, děti i psy.
No a naposledy jsem kokra potkala.. před 25 lety, tak nevím, asi to takoví miláčci nejsou :-) což ale zas je dobré, že nejsou moderní, aspoň zůstanou psí.
napsal(a):
Nene. Kokr kouše! Hrůza pes :-)
Ne, hlavně .. znala jsem jich tak 30, kdysi, všichni měli nějaké trable s ušima a očima. To byli ti zlatí (to jsou asi angličtí?) a všelijak strakatí a černí. Štípalo to lidi, děti i psy.
No a naposledy jsem kokra potkala.. před 25 lety, tak nevím, asi to takoví miláčci nejsou :-) což ale zas je dobré, že nejsou moderní, aspoň zůstanou psí.
Ano ti kousaví jsou Angličtí 😀 Americká verze mi přijde ve všech směrech mírnější, mazlivější a gaučákovitější 🙂 A s ušima problémy byly ke stáru, museli jsme hodně čistit, jinak měla zánět (ale na to asi trpí všechna plemena s plandavýma ušima). S očima jsme problémy neměli. Je pravda, že už je taky nevídám, jako dřív. Ale to ani pudly, dalmatiny... Už ani nevím, kdy jsem naposled nějakého zahlédla

Když oni za to ti kokři nemůžou, že ano, že koušou, někdy v polovině minulého století se objevila jakási náhlá a zuřivá agrese, a páni chovatelé a paní chovatelky tyto psy jaksi nevyřadili z chovu... Pokud si správně vzpomínám, označuje se to někdy jako Jekyll - Hyde syndrom. Bylo to z valné většiny u zlatých kokrů, ale v současnosti už by to mělo být ok, před časem jsem četla, že už se to snad nevyskytuje, že probíhaly nějaké přísné selekce. Anglických kokrů znám spoustu, a všichni jsou to hodní psi. Mně se ale zdají takoví... nervní. Uštěkaní. Doplácejí na to, že jsou to lovečtí psi (chcete-li psi na práci), které si lidi pořizují, aniž by jim poskytli adekvátní vyžití. Vídám je buď na šňůře, anebo jsou to závisláci na tenisáku a ječí, dokud jim to někdo nehodí. Bělouši se mi naopak zdají vyrovnanější, příjemnější, sportovnější. Kdybych chtěla anglického kokra, pořídím si modrého nebo oranžového bělouše. :-) Ale na mě je to moc tvrdohlavé, to by mě nebavilo. Vyhovuje mi ohaří symbióza.
Americké kokry znám jen dva a jen povšechně, ale myslím si, že to není to, co zadavatelka hledá. Jednak vzhledově je to celkem protipól těm pěti preferovaným plemenům, o kterých uvažuje, a pak si myslím, že nejsou příliš rezervovaní ke všem kromě majitele, což byla jedna z hlavních preferencí. Ale tak třeba se mýlím.

To je rage syndrom, dnes známý u bullteriérů, dříve označovaný jako Cocker rage syndrome. Je to takový divný výbuch agresivní, jenže bez příčiny. Pes kouká skrz člověka a nejednou kousne. Ale tak jako naplno, nic legračního. Nebo jen tak někde leží a vrčí na duchy.
Já spíš myslím takové to kousání z "nevýchovy" a nevybití. Pes se nudí. Přece jen to měl být lovecký pes nebo tak něco. Myslím, že když pes dostane svou práci, zábavu a klid, tak nic takového dělat nebude.
Já mám třeba s kousavými psy nejvíce spojené jezevčíky, jeden mě v dětství hryznul a možná se na ně moc zaměřuji kvůli tomu 😁 Ale i jsem někde četla, že figurují v případech pokousaných lidí na předních příčkách, ale je mi jasné, že to budou hlavně různé jezevčíkovité křižovatky.
A s tou rezervovaností máte pravdu, to Am. kokr nesplňuje. Ale to bude problém u všech těhlech menších plemen si myslím 🤔

Kokr byl slídič. Slídit, pobíhat, prolézat a kmitat. I doma potom nelehne a kmitá, protože lovečinu v terénu mu poskytne málokdo.
Ale pro zadavatelku je i váhově už mimo ( jestli se nepletu ). Za mě malý knírač, pudl nebo papillon.

Mě chtěli sníst zaživa dva baseti. Jsem netušila, že umí vyvinout takovou rychlost :-)
Když si to tak ale seskládáte vedle sebe... nejvíc kousaví jsou: malý, lovecký, nevybitý.

napsal(a):
To je rage syndrom, dnes známý u bullteriérů, dříve označovaný jako Cocker rage syndrome. Je to takový divný výbuch agresivní, jenže bez příčiny. Pes kouká skrz člověka a nejednou kousne. Ale tak jako naplno, nic legračního. Nebo jen tak někde leží a vrčí na duchy.
Já spíš myslím takové to kousání z "nevýchovy" a nevybití. Pes se nudí. Přece jen to měl být lovecký pes nebo tak něco. Myslím, že když pes dostane svou práci, zábavu a klid, tak nic takového dělat nebude.
Ano, ano, to jsem myslela! Jsem si zas nezapamatovala správný název, ach jo.
Kousání z nevýchovy... jako jo, ale to se můžeme bavit o každém druhém plemeni, že. Škoda, že nemají pro uchovnění povinnou zkoušku z výkonu. Ale vím o lidech, kteří kokry využívali v myslivecké praxi, a dost si je pochvalovali. Oni jsou takoví urputní, hodně chtějí pánovi vyhovět. No, tak alespoň že špringři se zatím masově nerozšířili k barákům a na špagátek. :-)
napsal(a):
Kokr byl slídič. Slídit, pobíhat, prolézat a kmitat. I doma potom nelehne a kmitá, protože lovečinu v terénu mu poskytne málokdo.
Ale pro zadavatelku je i váhově už mimo ( jestli se nepletu ). Za mě malý knírač, pudl nebo papillon.
Americký má 11 až 14kg. Ale máte pravdu, trochu jsem to dál pročetla a můj tip se nehodí 😬 Pudli byli dřív na každém rohu a teď je skoro nikde nevidím.
napsal(a):
Nepřijde mi fér posuzovat povahu plemene podle štěněte vyhozeného majitelem u silnice.
A hláška, že je to jedinec od jedince, by mi dávala smysl v případě, že by se posuzovali psi žijící v podobných podmínkách, ideálně u jednoho majitele.
napsal(a):
Mě chtěli sníst zaživa dva baseti. Jsem netušila, že umí vyvinout takovou rychlost :-)
Když si to tak ale seskládáte vedle sebe... nejvíc kousaví jsou: malý, lovecký, nevybitý.
A ještě takové ty neurotické něco jako čivavy a něco jako jorci, co jsou nošeni jen v kabelkách 😀🙈

napsal(a):
Lovecký ne, lovecký jsou vesměs miláčkové. Já bych mezi ty kousavé docela zařadila právě BOC a AUO. Ale u nich to souvisí s malým vybitím a frustrací z toho plynoucí.

napsal(a):
Lovecký ne, lovecký jsou vesměs miláčkové. Já bych mezi ty kousavé docela zařadila právě BOC a AUO. Ale u nich to souvisí s malým vybitím a frustrací z toho plynoucí.
Vesměs souhlasím. I když lovecké plemeno při špatném vedení může být taky dobrá pohroma... Ale většinou jsou to snášenliví psi k lidem i zvířatům, jinak by se na těch honech pobili navzájem, že.
BOC a AUO mohou také štípat ve vztahu ke svému původnímu využití... Navíc jim velmi škodí ta enormní popularita; z loveckých pudů má naštěstí spousta lidí stále dost respekt (myslím teď primárně na ohaře a honiče, jak je mým špatným zvykem).
Za mě jsou všichni špatně vedení a frustrovaní psi průšvih bez ohledu na plemeno.

"Za mě jsou všichni špatně vedení a frustrovaní psi průšvih bez ohledu na plemeno."
to jo, ale tou podstatnou podstatou je,že některá plemena nemají žádné specifické požadavky na náplň života, a jiná mají. Některá chtějí větší kvantum té či oné aktivity, některá menší. A je dobré to, při výběru plemene, respektovat.
Majka1810
napsal(a):
U těch Anglických ano (viz. ten syndrom), ale u Amerických jsem o takových problémech neslyšela.
Někde u nás bydlí černý americký . Naše k němu hned letía to je lásky.teda oproti našim je to už kus psa a paní říká že jde ke každému a za pamlsek by šel s každým . Angl bych teda nechtěla právě kvůli lovecké povaze ale americký je takový větší gaučák
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.196
Teta ma v baráku souseda, ma cernyho. No vetsi mazlivku prilepnou vůči vsemu sem videla jen u naseho bieweriho flekace 😂

Zlatého kokra s tímhle šíleným syndromem si před lety pořídila moje kamarádka. Tehdy vlastně nikdo nevěděl o co jde, pes byl chvíli milónový a pak mu přecvaklo a natvrdo na kohokoli zaútočil, dost hrozný. Skončila s velmi vážným poraněním ruky, pak psa nechali uspat. Naopak sousedi měli krásného černobílého kokra a to bylo zlatíčko, kdybych měla podmínky pro loveckého psa, pořídím si ho hned. Ale pravda je že to už je řada let a nevím jestli se plemeno nezměnilo.
Jo taky jsem jednoho takového kokra znala (anglického). Majitel kokry choval, měl i americké, věnoval se lovečině, vím, že psi měli i zkoušky. Choval je dlouho a měl jich hodně, všichni byli pohodoví mazlové, až na jednoho - přesně jak píšete, chvíli milionový a za pár minut by do vás šel natvrdo.
napsal(a):
Snažím se představit si, jak se cítil hospodář, když mu po osmačtyřicátém zabavovali milované koně a opečovávané krávy. Je mi z toho zle.

sisi58
napsal(a):
Snažím se představit si, jak se cítil hospodář, když mu po osmačtyřicátém zabavovali milované koně a opečovávané krávy. Je mi z toho zle.
I tehdy byli lidé různí. Ti, o kterých dnes píšou na internetu, se také pokládají za hospodáře. Zase si tu vesnici neidealizujte. Tehdy jako dnes.
Ano, pokud to byli milovaní koně a opečovávané krávy, tak to bylo hrozné - někde.
Když likvidovali tubekulozní, slintavkový a brucelozní skot, tak to bylo také hrozné. Ale tím jsme byli první země těchto nebezpečných chorob prostá.
Když stříleli v Británii "šílené" krávy, bylo to stejně hrozné.
A přečtěte si Hrozny hněvu......tam stříleli ti větší krávy i s farmáři. Všude nakonec vznily velké celky.....
( Sorry, v KSČ jsem nikdy nebyla )

sisi58
napsal(a):
Koukám, že jsem si zas naběhla, tahle diskuze je o jorkách, kde se tu vzaly krávy ? :-((
napsal(a):
I tehdy byli lidé různí. Ti, o kterých dnes píšou na internetu, se také pokládají za hospodáře. Zase si tu vesnici neidealizujte. Tehdy jako dnes.
Ano, pokud to byli milovaní koně a opečovávané krávy, tak to bylo hrozné - někde.
Když likvidovali tubekulozní, slintavkový a brucelozní skot, tak to bylo také hrozné. Ale tím jsme byli první země těchto nebezpečných chorob prostá.
Když stříleli v Británii "šílené" krávy, bylo to stejně hrozné.
A přečtěte si Hrozny hněvu......tam stříleli ti větší krávy i s farmáři. Všude nakonec vznily velké celky.....
( Sorry, v KSČ jsem nikdy nebyla )
Šmahem jste z většiny hospodářů na vesnici udělala vydřiduchy, kterým nebylo nic svaté.
Navíc je rozdíl, pokud se jedná o vyšší moc, kterou nákaza určitě je, a nebo o to, když mi nějaký nichs macher, sebral dobytek v zájmu nějakého pochybného vyššího cíle.

sisi58
napsal(a):
Šmahem jste z většiny hospodářů na vesnici udělala vydřiduchy, kterým nebylo nic svaté.
Navíc je rozdíl, pokud se jedná o vyšší moc, kterou nákaza určitě je, a nebo o to, když mi nějaký nichs macher, sebral dobytek v zájmu nějakého pochybného vyššího cíle.
Jestli se chcete dohadovat o JZD, pojďme někam jinam.