Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
Dohodou
Vím, že je to takový hloupý dotaz, ale zajímá mě, jestli někdo taky řešil.
Za cca měsíc budeme hledat štěně (z útulku) k naší 6ti leté AUO. Máme vcelku malý gauč a víme, že s druhým psem se na něj nevejdeme.
Ale přeci jen štěně může mít destruktivní tendence nebo nehody, takže rozumnější by bylo počkat až odroste.
Jenže naše fenka je dost žárlivá, nechci jí dostávat do situace kdy se na gauči, kam se sotva vejde k nám, ještě bude drát štěně, které rozhodně nebude chtít být odstrčené a samo na zemi.
Přesně kvůli její žárlivosti chceme minimalizovat situace úzkého kontaktu a třecí plochy, pelíšky v jiných místnostech, krmivo v místech kde se nebudou míjet, atd.
Je rozumnější koupit nový gauč ještě teď před štěnětem, až po pořízení štěněte aby starší pes nepovažoval gauč za svůj nebo až po nějaké době, třeba přezubení?
Děkuji
Nejrozumnější je k nevychovanému psovi nepořizovat štěně,což asi slyšet nechcete. A pokud je pes žárlivý a majetnický,pak nevychovaný je. Pokud už z toho máte předem strach a víte jaký pes je, tak potěš koště.
Nicméně k dotazu, primárně asi záleží,zda bude štěně v místnosti s gaučem zůstávat samo nebo ne. Pokud ano, čekala bych min do roka, roka a půl, až přejde období největší destrukce. Pokud v místnosti s gaučem bude jen když jste doma,tak asi není problém gauč pořídit hned
janaa
napsal(a):
Nejrozumnější je k nevychovanému psovi nepořizovat štěně,což asi slyšet nechcete. A pokud je pes žárlivý a majetnický,pak nevychovaný je. Pokud už z toho máte předem strach a víte jaký pes je, tak potěš koště.
Nicméně k dotazu, primárně asi záleží,zda bude štěně v místnosti s gaučem zůstávat samo nebo ne. Pokud ano, čekala bych min do roka, roka a půl, až přejde období největší destrukce. Pokud v místnosti s gaučem bude jen když jste doma,tak asi není problém gauč pořídit hned
Dovolím si nesouhlasit s vaším tvrzením, že pes co chce prostor a nechce ležet tělo na tělo s dalším je nevychovaný! To je jako byste řekla, že pes co se nenechá hladit od každého cizího člověka nebo ten, co do sebe nenechá rýpat od každého psího puberťáka je nevychovaný Je to blbost, prostě má takovou povahu, hold není splachovací.
A k dotazu. Ono další pes do smečky je něco jiného než cizí pes. Moje fenka taky není zrovna nadšená ze setkání s cizíma psama a na cvičáku vyhazuje všechny, co se přiblíží k její kennelce. A teď máme doma už 4 měsíce štěně a lehávají v kennelce spolu. Doma ho od pelechu vyhostila možná 2x a to mnohem mírnějším způsobem než cizí psy. Prostě chápe, že je to člen smečky. Ale samozřejmě to chce ze začátku hlídat. Ale ke štěněti se chová normální pes jinak jak k nevychovanému dospělákovi.
Nicméně doporučuji navštívit nějaké štěně a zkusit domů návštěvu, ať víte co čekat a podle toho uvidíte.
karo2702
napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit s vaším tvrzením, že pes co chce prostor a nechce ležet tělo na tělo s dalším je nevychovaný! To je jako byste řekla, že pes co se nenechá hladit od každého cizího člověka nebo ten, co do sebe nenechá rýpat od každého psího puberťáka je nevychovaný Je to blbost, prostě má takovou povahu, hold není splachovací.
A k dotazu. Ono další pes do smečky je něco jiného než cizí pes. Moje fenka taky není zrovna nadšená ze setkání s cizíma psama a na cvičáku vyhazuje všechny, co se přiblíží k její kennelce. A teď máme doma už 4 měsíce štěně a lehávají v kennelce spolu. Doma ho od pelechu vyhostila možná 2x a to mnohem mírnějším způsobem než cizí psy. Prostě chápe, že je to člen smečky. Ale samozřejmě to chce ze začátku hlídat. Ale ke štěněti se chová normální pes jinak jak k nevychovanému dospělákovi.
Nicméně doporučuji navštívit nějaké štěně a zkusit domů návštěvu, ať víte co čekat a podle toho uvidíte.
Pes,co chce prostor,a ne ležet tělo na tělo, a pes žárlivý, jak psa označil sám zadavatel, jsou dvě rozdílné věci! Žárlivost psa je nevychovanost, to nemá s osobním prostorem nic společného
Uživatel s deaktivovaným účtem
Přesně kvůli její žárlivosti chceme minimalizovat situace úzkého kontaktu a třecí plochy, pelíšky v jiných místnostech, krmivo v místech kde se nebudou míjet, atd.
Musím souhlasit s Janou... Má vůbec smysl pořizovat si dalšího psa, když s ním ten první - dle Vašich očekávání - zřejmě de facto nevydrží v jedné místnosti? Přiznám se, že za situace, kdy dva psi nemohou mít pelíšek v jednom pokoji, by pro mě byla otázka koupě nového gauče ten nejmenší problém. Tím spíš, že štěně z útulku nemusí být tak úplně nepopsaný list, a o to výbušnější může ta kombinace být... Ale chápu, na názor jste se neptala.
S tím gaučem - myslím si, že je to jedno. Pokud je Váš současný pes takto majetnický, nejspíš bude za "svůj" považovat i nový gauč (protože (ne)výchova). Takže bych řešila jen případnou destruktivní aktivitu ze strany štěněte, a to musíte vědět Vy, jak ty psy budete separovat v době Vaší nepřítomnosti. Pokud štěně nebude mít ke gauči přístup, nezničí ho. No, a pak je tu ještě třetí (nejlevnější) možnost - zakázat přístup na gauč oběma psům. :-)
Nečetla jsem reakce ostatních...
řeknu sama za sebe, velký gauč hned....my jsme zvyklý doma všichni ležet pohromadě, tak se na ty gauče tak nějak musíme vejít všichni. Nikdo nemusí žárlit, mám dvě ruce, takže každý pes z jedné strany a je to..mazlidujou se oba a pokud se jednomu z nich něco nelíbí, tak je posílám z gauče oba.
Ohledně té destrukce...my máme štěndo 4,5 měsíce a pořád když nechávám psy bez dozoru....jedu třeba nakoupit a v přízemí není další člen rodiny, tak prostě zavřu dveře do obýváku s kuchyní....ne proto, že bych se bála, že nám Gina roztrhá gauč, ale nemám možnost zabezpečit všechny kabely....a vím já, co by jí náhodou mohlo napadnout??
Víte jak, chci předejít situaci kdy by to prostě mohlo být nahraně, postele se nebojím, misku na jídlo přesunu do místa, kde se kolem ní nebude nutně muset procházet ven. Fenka je socializovaná, cvičáky, ostatní psi jí nevadí ani při tréninku ač je ignoruje. Některé psy naprosto miluje, některé ignoruje, některá štěnata si nechá tahat za uši a hodiny si dovedou hrát, některé varuje zavrčením když nemá náladu a nic se neděje.
K většině ostatním psům je nadšená, že je vidí, očmuchá je a jde dál, pokud si druhý pes nechce hrát, takže si myslím, že když nebudeme nic lámat přes koleno, bude to vpohodě.
S ostatními psi v rodině (ne doma), kterých je celkem 5 vychází, ale je vidět že občas chce prostor. S maličkou stařičkou fenkou si vyhrají, lezou po sobě, cení na sebe zuby a předstírají 'strašlivý' zápas, ale s oběma psy, kteří jsou oba hodně dominantní, mezi sebou se nesnesou a obecně jsou špatně socializovaní vychází, na procházkách, běží a honí se za klacíčkem, nechá si ho vzít, ale když spolu leží v obyváku dává si od nich odstup a dokonce když jeden leží ve dveřích, nechce projít, proto předpokládám že ocení prostor, pokud by si třeba hned na začátku nesedli.
Žárlivost na jídlo jsem s ní párkrát zažila, na cvičáku se mi stalo že mi zavrčela a štěkla na psa co přiběhl k odloženým pamlskům, ale na návštěvě u prarodičů přesně sedí 4 psi tělo na tělo, každý kouká na babičku a každý čeká na svůj kousek chleba co postupně dostávají, nikdy nebyly žádné problémy. Taky párkrát "vyjela" na kočku, co se jí třeba příblížila k prasečí kosti.
Nechci to podcenit, radši jí budu považovat za žárlivku a budu připravená mít oddělené pelíšky, misky a možnost zavřít třeba štěně do jedné místnosti když náhodou nebudeme doma abych předešla případným problémům než si myslet, že bude všechno růžové.
beastije
napsal(a):
Víte jak, chci předejít situaci kdy by to prostě mohlo být nahraně, postele se nebojím, misku na jídlo přesunu do místa, kde se kolem ní nebude nutně muset procházet ven. Fenka je socializovaná, cvičáky, ostatní psi jí nevadí ani při tréninku ač je ignoruje. Některé psy naprosto miluje, některé ignoruje, některá štěnata si nechá tahat za uši a hodiny si dovedou hrát, některé varuje zavrčením když nemá náladu a nic se neděje.
K většině ostatním psům je nadšená, že je vidí, očmuchá je a jde dál, pokud si druhý pes nechce hrát, takže si myslím, že když nebudeme nic lámat přes koleno, bude to vpohodě.
S ostatními psi v rodině (ne doma), kterých je celkem 5 vychází, ale je vidět že občas chce prostor. S maličkou stařičkou fenkou si vyhrají, lezou po sobě, cení na sebe zuby a předstírají 'strašlivý' zápas, ale s oběma psy, kteří jsou oba hodně dominantní, mezi sebou se nesnesou a obecně jsou špatně socializovaní vychází, na procházkách, běží a honí se za klacíčkem, nechá si ho vzít, ale když spolu leží v obyváku dává si od nich odstup a dokonce když jeden leží ve dveřích, nechce projít, proto předpokládám že ocení prostor, pokud by si třeba hned na začátku nesedli.
Žárlivost na jídlo jsem s ní párkrát zažila, na cvičáku se mi stalo že mi zavrčela a štěkla na psa co přiběhl k odloženým pamlskům, ale na návštěvě u prarodičů přesně sedí 4 psi tělo na tělo, každý kouká na babičku a každý čeká na svůj kousek chleba co postupně dostávají, nikdy nebyly žádné problémy. Taky párkrát "vyjela" na kočku, co se jí třeba příblížila k prasečí kosti.
Nechci to podcenit, radši jí budu považovat za žárlivku a budu připravená mít oddělené pelíšky, misky a možnost zavřít třeba štěně do jedné místnosti když náhodou nebudeme doma abych předešla případným problémům než si myslet, že bude všechno růžové.
No hlavně kolem toho nedělat žádný "komedie"., prostě jak kdyby tam další pes byl odjaktěživa a jako kdyby to byla ta nejnormálnější věc na světě....ono když je člověk jak na trní a číhá, jestli náhodou něco nebude, tak pak ve vzduchu může být cítit napětí a fena následně může reagovat i nepřiměřeně právě z toho důvodu.
Já ač mám psa, žárlivku a buldozera, tak jsem přinesla štěně domů..!Jacku...tohle je naše nová princezna" a jen jsem po očku dohlídla, aby se to nezvrhlo v nějakou divočinu.
Na gauči u nás trošku problém byl, protože jsem měla psy naučený...resp. oni si to tak nějak udělali sami, že si lehal každý ke mě z jedné strany a štěně se snažilo vylézt za psem...tomu se to nelíbilo, což on dává najevo vrčením, ale vím, že nekousne...ale i tak jsme malou prostě naučili, že si má lézt "ze své" strany a necpat se k pesanovi...když se tam navíc ani nevejde.
Ono je super, když člověk s problémy počítá a pak je třeba příjemně překvapen, že je to v poho, než obráceně, ale z mojí zkušenosti je prostě nejdůležitější, aby se člověk choval jako suverén.